Een partijtje puddingboksen (296)

Over ikjes, een dood paard en Grindr

Een hele hoop burgerlijke ikjes vorige week. Geen enkel pareltje. Maar dat hoeft ook niet, anders vallen ze niet meer op. Ans Wijngaards zeeg met een paar andere vriendinnen in de midlife crisis op een terrasje neder. Want toen kon dat nog. Een jonge ober bediende haar tafeltje te langzaam. “Te oud voor een jonge God” concludeerde het drietal en verliet “ongezien” het terras. Dat is dan maar beter ook, Aagjes Ongeduld. Een jammerlijk ikje, vond Bertie het, “ik hoopte bij de eerste regels over een spannende ruzie te lezen”. Ja wie niet?

na je dood opnieuw geboren

Het achtjarige zoontje van Pieter van Tienen – het kan ook het tienjarige zoontje van Pieter van Achten geweest zijn – denkt dat je na je dood opnieuw geboren wordt met al je gegevens gewist. Ik moest onmiddellijk denken aan het onsterfelijke liedje “Papa” van Stef Bos, deze maand dertig jaar geleden geschreven en dus dagelijks op radio en televisie.

Maar eigenlijk, zonder het alhier te vertellen dacht ik aan Tommies kinderliedje over de dood, simpel, lief, grappig en troostend. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r eentje van jullie ben.

En alweer moest er een verkoopster uit een supermarkt te kakken worden gezet door een NRC-lezeres. Patricia Wouda was het die vorige week de lachers op haar hand kreeg – not – met een verkoopster die niet wist wat postzegels waren. Hahaha. Not dus. De Schrijvende Rechter (DSR) geloofde er niets van – “DSR is calling bullshit on this one” – want als je oud en wijs genoeg bent om in een winkel te werken, dan weet je heus nog wel wat postzegels zijn. “Er wordt toch niet gevraagd om een knijpkat, rotting of lampetkan?”

Zoals wel vaker had Pawi een andere mening. Zij vond het juist leuk dat er weer eens postzegels in een ikje verschijnen. “Al met al een fijn ikje, goed geschreven en mét clou.”

Al meer dan 25 ikjes deze kanjer!

Het zoveelste ikje van Hedda Treffers stond al 2 minuten na publicatie op hedda treffers punt nl. Zie aldaar dus. Je kunt ze uitgeknipt als wc-kalender bestellen. De rol wordt steeds groter.

DSR en Timmer voerden een bij vlagen aardig twistgesprek over neuken, links, rechts, uit de kroeg in het portiek van de buurman zeiken en ga zo maar door. Timmer bekende dat hij ergens een straatverbod heeft en leek daar trots op te zijn. Mag.

Meldde dat twisten met Timmer “puddingboksen” is

Het fenomeen van het twistgesprek tussen twee bloggers wordt nog slechts door een enkeling in de blogwereld beoefend. Ik ben als blogbaas verguld met dit stukje nostalgie op de site. DSR bleef er nuchter onder en meldde dat twisten met Timmer “puddingboksen” is. Het brengt immers niets teweeg. Maar op aangeven van Bertie gaan we binnenkort iets organiseren, een format, een hoekje, waarmee ook de andere lezers zich weer eens met dit tijdverdrijf kunnen vermaken.

Moet u ook eens heengaan!

DSR excelleerde vorige week ook in zijn andere reacties en one-liners. Na een ikje van Lucia Ferron over een puberjongetje dat dromerig naar zijn sneakers kijkt als men hem vraagt “En Lodewijk, heb jij Tinder op je telefoon?” en de jongen ontkennend antwoordt en zegt dat hij “gewoon naar buiten gaat”, merkt DSR tot algemene hilariteit op: “Kijk nou, de moderne tijd gluurt zowaar door de ramen! Aardig dat Tinder niet uitentreure wordt uitgelegd voor wie niet mee is. Had Lodewijk nu nog gezegd dat ie ipv Tinder op Grindr zat, dan hadden we alles gehad.”

Wil jij net als Bertie, DSR en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens ergens aan de wandel. De paarden lijken me wel te achtervolgen. Ik zag er eentje op zijn rug liggen. Pret? Honger? Verveling? En er dan nog een standbeeld van maken ook. Waarom iemand dat in zijn hoofd haalt is mij een raadsel. Maar goed, volgende week zie ik misschien weer iets anders. 
Foto: “Dood of slapend paard” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

58 gedachten over “Een partijtje puddingboksen (296)”

 1. Autojargon

  In een vrij lange zoektocht naar een bepaald type occasion, leert men veel nieuwe termen. ‘Vliegroest’ bijvoorbeeld, is iets wat tot geen enkele zorg hoeft te leiden: immers zo weggeblazen en dan komt blinkend staal te voorschijn: „ …zo hard zie je ze niet!” Ben inmiddels ook iets gestegen in de achting van de ook in deze benarde tijden nog immer hoogmoedige verkopers. Daarom ben ik trots op de rituele bevestiging dat ik „geen bandentrapper” ben.

  Maarten de Sitter

 2. Het ontgaat DSR geheel en al wat de inzender nu precies betoogt en waarom hij woorden rangschikt tot zinnen als “Ben inmiddels ook iets gestegen in de achting van de ook in deze benarde tijden nog immer hoogmoedige verkopers.”

  Eerlijk gezegd haakte DSR al af bij het zien van de titel. Niets zo oninteressant als auto’s; ‘ik heb een witte’ is het enige dat hij te berde kan brengen. Volgende keer graag nadere informatie over aanschaf van een staafmixer.

 3. ’t lijken me trouwens alleszins benarde tijden te worden voor tweedehandsautohandelaars. De mensen mijden het openbaar vervoer en letten op de centen.

 4. Maarten lijkt tevreden met zichzelf, maar komt wat rot uit zijn woorden. Geenszins een goed recept voor een geslaagd ikje. Ben benieuwd of pawi nog ergens een lichtpuntje ziet.

 5. Allereerst de complimenten voor de blogbaas voor het onderhoudende intro en de discipline die hij daarbij aan de dag legt.

  Het lichtpuntje in dit ikje is de lange zin, terecht door DSR aangehaald. Dat kunnen niet veel mensen meer en dat vind ik jammer. Ooit deden we hier of bij Apiedapie of op Drasties een wedstrijdje lange zinnen schrijven. Veel komma’s en puntkomma’s, maar toch gelukt, lachen!

  Ilja L.P. kan het ook. Dat de inzender zich zo laatdunkend uitlaat over tweedehands-autoverkopers zal hem ooit duur te komen staan. Krijgt hij alsnog het stigma ‘bandentrapper’.

 6. @Bas…n**ken, het Nederlandse ‘n’ woord? Ik heb het er niet over gehad en ik dacht @DSR ook niet maar ik moet bekennen dat ik soms/vaak/meestal slechts een half oog gebruik en soms zelfs minder.

 7. Timmer/DSR, mea culpa. Ik heb gezocht maar kan het betreffende werkwoord niet vinden. Geen idee hoe het in het intro kwam. Laten we de aurocorrect maar de schuld geven, da’s het makkelijkste en misschien ook wel de waarheid. Net als dat “linkje copuleren”. Was ook onzin. Althans, ik heb het nooit gedaan en zou niet eens weten hoe dat moet.

 8. Tim had het over zijn wekelijkse wip, met dank aan via het ziekenfonds vergoede pepmiddelen. En dat is in APD’s onderbewuste gekropen.

  Of APD dacht bij ‘poepen’ aan de Vlaamse betekenis.

  De autocorrect is onschuldig.

 9. Was er in het introotje nu nog sprake geweest van een puddingbuks ipv puddingboksen, dan was de autocorrect juist wel weer een plausibele verklaring geweest.

 10. Poepen is Vlaams voor neuken.

  Puddingbuks is Twents voor klabanus.

  Je ziet, alles schuurt dicht tegen elkaar aan.

 11. Nu pas ben ik toe aan je intro en zie dat het goed is. 😉
  Bij puddingboksen ontkom ik niet aan het dialect hier: volgepoepte broek. Ik heb het nooit eerder horen zeggen maar bij navraag gaf iemand dit antwoord: ‘Puddingboksen? Had iemand in z’n boks gescheten?’
  Zo leer je nog eens wat.

 12. Test

  Ik zit op het terras, toen dat nog mocht, en luister naar het gesprek van twee serveersters.

  Vraagt de ene: „Jij bent met je familie toch net getest op corona?”

  „Ja”, zegt de ander, „wij waren gelukkig allemaal positief!”

  Annelies Mazairac-Van de Burgt

 13. ’t is toch zeker zat ipv zit? Enfin, wat APD zegt: flauw uit de buitencategorie a la bommelding en verassing.

 14. ‘Dametje’ klinkt een tikkie neerbuigend. ’t is alweer bijna 2021.

 15. Kijk kijk, bijna goed, geen dametje wel een nimf dus, blond, wulps. En geen zeevaarders maar riviermatrozen. Lang leve Lorelei zullen we dan maar zeggen en er een stemmig muziekje bij zetten om haar eerste bezoek aan de site tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

 16. @P
  Dat lijkt me niet. Het is in de grond wel een leuk grapje, het kan echt gebeurd zijn, het is beknopt opgeschreven.

  Het krast itt tot andere Ik-jes niet op de ziel.

 17. Het Ik-je over Van Halen van vorige week is officieel het Slechtste Ik-je Totnutoe. Misschien te streng zegt DSR nu, maar een zekere mate van onrechtvaardigheid maken jurysporten juist spannend.

 18. Hey Google

  We wilden weten wat voor weer het zou worden, dus vroegen mijn vriend en ik het aan Google. Mijn vriend: „Hey Google, wat wordt het weer van vandaag?” Google: „Het wordt vandaag 9 graden, het is bewolkt en met kans op buien.” Ik: „Hey Google, dat vind ik niet grappig.” Google: „Sorry, humor blijft voor mij een grote uitdaging.” Ik: „Hey Google, dat vind ik nou wel grappig.” Google: „Dank je wel, denk ik.”

  Rosanne Hage

 19. Oei, je gelooft het nauwelijks, dit moet toch een ikje van minstens een jaar of drie terug zijn, toen iedereen ginnegappend met Google en Alexa babbelde.

 20. 1985: onze lagereschoolklas is een week gefilmd en nu bekijken we de video. We lopen in een rij naar de gymzaal. De meester spoelt de band terug met beeld en wat moesten we lachen toen we onszelf achteruit zagen lopen! Heel snel, maar ook heel houterig. En nu dooft de vlam van meesters lucifer en steekt hij z’n pijp weer in de zak!

  Buikpijn, tranen met tuiten. Jammer dat er toen nog geen Ik-jes bestonden.

 21. Doet Siri niet meer mee? Ideaal voor als je een bouwmarkt, restaurant of cafeetje zoekt. Of waar je je auto ook alweer parkeerde. Nieuwste film in het Filmhuis.
  Allemaal verleden tijd. Ik snap die verveling wel. Het weer is nog het enige dat telt. Worden mijn mondkapjes nat of hou ik het droog?

 22. Zegels

  Vanochtend vroeg uit de veren om in een nog rustige supermarkt mijn boodschappen te doen. Bij de kassa worden mijn boodschappen gescand. De caissière vraagt mij: „Wilt u het bonnetje?”
  „Nee, dank je”, antwoord ik.
  „Spaart u zegels?”
  „Nee, dank je.” Het is even stil. Daarna, een beetje zachter: „Spaart u mooie herinneringen?”

  Yael Maso

 23. Raadselachtige plot. Was het Yael of de cassiere die deze poëtische woorden sprak? Hoe oud zijn beide protagonisten? Was er sprake van diepmenselijk contact van jonge bediende met coronaverschrikt oudje? Of betrof het twee flirtende scholieren? We zullen het wel nooit weten.

 24. De cassiere vousvoyeert, de inzender tutoyeert. De cassiere sprak dus de geheimzinnige slotwoorden en is waarschijnlijk jonger dan de inzender. Geen flirtende scholieren dus.

  DSR stelt zich een gevoelig emo-meisje voor dat achter zo’n nare kassa zit te verpieteren. De inzender blijft ons helaas haar antwoord schuldig.

 25. Inderdaad zowel raadselachtig als mooi, dit ikje. De caissière zei het iets zachter, daarom zou het kunnen dat Yael het niet goed verstond.

  De hele dag vraag ik me af wat ze dan wél gezegd kan hebben. Mooie hebbedingen?

 26. Uit beeld

  Zaterdagmiddag in m’n eentje naar het Rijksmuseum. Heerlijk. Tegen sluitingsuur waren er geen bezoekers meer in de eregalerij, er liepen alleen nog suppoosten. Een buitenkans. Ik probeerde snel een ‘verstilde’ foto te maken.

  De suppoost die vlakbij mij stond, fluisterde in een piepklein microfoontje op zijn revers.

  Nu stapten de andere suppoosten allemaal uit beeld, en ik kon de volledig verlaten eregalerij in al zijn schoonheid vastleggen. Ik bedankte hem uitvoerig. Hij antwoordde: „Heb ik vandaag in ieder geval één iemand gelukkig gemaakt.”

  Catherine van Pol

 27. En Catherine heeft dan op haar beurt ons weer gelukkig gemaakt. Want geluk hou je niet voor jezelf, dat geeft je door – jij in jouw klein hoekje, en ik in ’t mijn!

 28. Geluk zit in een klein hoekje is een oud gezegde, Dsr maakt van het ikje van vandaag wel iets heel positiefs in deze coronacrisis, heel verrassend !

 29. Als Luv hier nog had gereageerd, had DSR er waarschijnlijk een -ironie-tekentje-icoon- bij vermeld; maar nu de boodschap letterlijk wordt opgevat, is DSR wel de laatste om afbreuk te doen aan ’t stukje geestelijke gezondheidszorg, ook al omdat hij erzelve in is gaan geloven.

  Het Ik-je is mischien geinspireerd door die onfortuinlijke Japanner die vorige week heel Machu Picchu voor zichzelf had.

 30. Heerlijk verhaal.
  Hoe je hier een ironie icoontje bij kan bedenken is me een raadsel.
  Dankzij Klare Taal weet ik nu dat ook geluk in een klein hoekje ligt. Ik ga ze verzamelen, die kleine hoekjes.

  PS Waar hangen Lummel en Ad Hok uit?

 31. Thanks for asking, pawi. Ad Hok hangt al maanden uit op zijn gebruikelijke stekkie. Weinig inspiratie. Tegen de tijd dat ik het ikje lees, is alles wat erover te zeggen valt al gezegd.

 32. @DSR, dat was al duidelijk. Je reactie was uitzonderlijk vriendelijk, een verademing. Het ironie-icoontje is overbodig. Tenzij je alle hartelijkheid altijd uit voorzorg bagatelliseert. Nee toch?

 33. Op radio (via terugluisteren) over inspirerende Amsterdammer: Bas Timmer.
  Waarin? Ontglipt BBF😘👀🤔

 34. Een korte Google levert onderstaand fragment op. Bas Timmer blijkt een jongen die lekkere dikke jassen ontwerpt die tevens als slaapzak dienst kunnen doen. Kwestie van een rits. Voor de daklozen en belauwerd met internationale prijzen en aandacht. Weer wat geleerd. De voornaam Bas staat kennelijk garant voor aparte dingen. Wisten jullie al!

  https://www.nporadio1.nl/langs-de-lijn-en-omstreken/onderwerpen/66642-2020-10-20-modeontwerper-bas-timmer-maakt-shelter-suits-voor-daklozen

  De ontglippende bff niet aangetroffen.

 35. Spotnik

  De boerderijhond van kennissen was dood, de zes kinderen waren ontroostbaar. Gauw een nieuwe dan maar. Toevallig ken ik een dame in het dorp die door persoonlijke omstandigheden voor een prikje van haar raszuivere dalmatiër af wil. Ik ga mee als ze de hond gaat brengen. Voor de volledigheid overhandigt de dame de stamboom. Fronsend leest de boer: „Spotnik Delagrio Bacaroo”. Hij kijkt naar de hond en concludeert: „Vlek, dus.”

  Martine Verboom

 36. Ach, die rechtdoorzeeige boer’nbuitenlui toch! -warme glimlachicoon-

  Raszuivere dalmatiers zijn trouwens valse krengen. Opgepast met kinderen!

 37. Intussen wordt DSR bij HR, de grote anti-moderatie-activist gemodereerd.

  Zijn zonde: ‘Watbeen prachtexemplaar!’ Insturen als kopsuggestie.

 38. Ja, dit komt me bekend voor. Tientallen jaren geleden kochten wij onze eerste fonkelnieuwe auto, een Ford Escort. Zelf zouden we de kleur als brons omschreven hebben, maar in de officiele papieren stond: Champagne Gold Metallic. Dat was dan ook mijn antwoord toen ik de wagen voor de eerste servicebeurt naar de garage bracht en de monteur in zijn kantoor naar de kleur vroeg. Daarop liep de man naar buiten, zag de auto, en mompelde: “Bruin”.

 39. Mooi verhaal Ad!

  De raszuivere Dalmatiër voor een prikkie, wil die dame er nou vanaf of niet?
  Een heerlijk ikje geschreven door een heusche koppelaarster.

 40. Heb af en toe droom van mensen in een sportschool en @DSR die binnenkomt met zijn Puma sporttasje met daarin een puddinkje.
  Hopjespudding denk ik. Of heb je alleen hopjesvla?
  Ben geen puddingmens.
  Heb vandaag bijna niets gegeten. Zondag is een slaap en radioterugluisterdag. Langs de lijn slaapt goed. Tenzij je droomt over puddinkjes die aangevallen worden door schrijvende rechters.

 41. Daar zeg je wat, Pawi. De laatste keer dat we Lummel hier zagen was alweer een week of twee geleden, op 11 oktober om precies te zijn huiver icoontje

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: