Piemelmok en kuttenkop (309)

Over ikjes, een tienjarig jubileum en stout drinkservies

De piemelmok, waarover Hedda Treffers vorige week een ikje in de NRC schreef, bracht het aantal reacties hier op het ikjesbespreekblog naar een hoogtepunt. “Piemel lijkt me een woord voor kinderen tot tien jaar en voor mensen die eigenlijk niet van piemels houden”, wist De Schrijvende Rechter (DSR) bijvoorbeeld. En Ad Hok veronderstelde dat Hedda weer bezig is met een nieuwe ikjes-wc-poster. Hij vroeg zich af of er “ook zoiets als een kuttenkop zou bestaan?”

Een illustratie van het fenomeen kan ik hier niet laten zien vanwege copyright. Heer Rozenwater zit daar net zoals zijn compaan JdW zoals bekend niet mee en plaatste het plaatje wel, zelfs zonder bronvermelding. Moet hij weten. Ik weet hoe het hoort.

“Kom maar op m’n blog kijken, kun je een lul zien

“Kom maar op m’n blog kijken, kun je een lul zien”, sprak DSR minachtend en zo was het. Te triest voor woorden. Wij houden daar niet van, althans nou ja laat maar. Hier hielpen we wel Bertie aan een foto van een mok met het oor, nee niet de piemel, aan de binnenkant. Je moet er maar naar zoeken. Een oor. Aan de binnenkant. Zij is daar al haar hele leven naar op zoek. Vanaf vorige week niet meer dus en we horen graag wat ze er nu mee is opgeschoten.

De collectie corona-ikjes van de NRC werd vorige week weer stevig uitgebreid. Bijvoorbeeld met die van Hans Mooi over die man in de kleine dorpskantoorboekwinkel die clandestien twee boeken op de toonbank legt en ze nog betalen mag ook. “Prachtig ikje in deze benepen en armoedige crisistijd” noemde Klare Taal het. “Deze man zou minstens een pakje kauwgom en een tijdschrift naar keuze gratis moeten krijgen bij deze levensgevaarlijke actie.”

Photo by cottonbro on Pexels.com

En Annette van de Wetering stapte met haar mondkapje een bakkerswinkel binnen, alwaar een oude heer van haar schrikt. „Tijdens de oorlog was het tenminste duidelijk wie de vijand was, dat waren de moffen. Nu is dat iedereen” kon hij nog net uitbrengen voordat hij ter aarde stortte en niet meer tot leven kon worden gebracht. Ze raken een keer uitgeput, de leuke anekdotes over mondkapjes.

Voor Huntelaar

DSR smaalde: “Pfff…. laten we blij zijn dat er in de oorlog nog geen Ik-jes waren. Gedoe met de knijpkat, bonnen, zwarthandel, surrogaatkoffie, voorkruipende NSB-ers…. zie je het voor je?”

Ook Wendy van Dorp kon het niet laten. Zij voerde twee mannelijke studenten op de fiets ten tonele die over de avondklok zeiden: „Ja joh, ideaal. Spreek je met je date rond 19.30 af. Zekerheid dat je tot 4 uur kan blijven! ”En als het daten tegenvalt? Dan een nachtje zwijgen, niks mis mee” vulde Pawi aan.

Huntelaar zag intussen zijn kans en scoorde een fraaie 100e reactie en sleepte dus het felbegeerde lepeltje in de wacht.

Ik vierde samen met WordPress het tienjarig bestaan van het blog. Keiveel felicitaties en lieve woorden waren mijn deel. Ik zal ze hier niet herhalen en zeg slechts: op naar de volgende tien, at your service!

Het tienjarenstaatje liet een mooi verloop in bezoekersaantallen zien, te weten een verdubbeling in het aantal bezoekers in slechts tien jaar tijd, ik teken ervoor! En de keuze voor kwalititeit en aangenaamheid in de jaren 2016/2017 blijkt dus echt zijn vruchten te hebben afgeworpen: ruzies en discussies, die weliswaar voor veel clicks maar weinig aangenaams zorgden zijn tegenwoordig vrijwel afwezig. Ook het weren van zeloten en trollen is daar debet aan.

Ad Hok was vroeger niet zo goed in wiskunde en was meer beeldend ingesteld. Hij zag in het statistiekendiagram een opgestoken middelvinger, gekkie dat hij er eentje van ons is.

Lummel is nog altijd wat stilletjes alhier en zat kennelijk te bladeren in oude foto-albums. Hij speelde ooit “als spits in WVHEDW zaterdag 8 waar hij een jaartopscorer van het elftal werd met drie doelpunten.” zei onze Franse topkok zo’n beetje uit het niets en hij verdween weer met zijn handen in zijn zakken op het wijde internet. Of in de lockdown, wie zal het zeggen. In Frankrijk mag je misschien niet eens meer reageren op blogs in het buitenland.

Pawi’s grootste sportprestatie was het winnen van de tweede plaats bij een wedstrijd rugzwemmen, vertelde ze. Ook niet mis. Er waren twee deelnemers. Oh. Blup.

Wat een smadelijke afgang

“Ik ga deze week in elk geval lekker veel reageren om net als Pawi en Bertie in het volgende intro voor te komen. Wat een eer zal dat zijn, ik kijk er nu al naar uit.” Dat had Heer Rozenwater aan het begin van de week gezegd. En we wachtten het echt in spanning af. Objectief. Uitnodigend. Aangenaam. Maar wat een smadelijke afgang. Hij bracht werkelijk niets intro-waardigs te berde. Het was toch te hoog gegrepen. Hij blijkt toch, wat velen al dachten, iemand van het korte en oppervlakkige werk: een oneliner bij een rare foto. Een vaardigheid die op zijn eigen blog nog wel gewaardeerd wordt. Hier kom je daar niet mee weg en moet je veel meer meebrengen. Dat bewijzen onze reageerders van week tot week. En je moet zeker meer meebrengen dan wat goedkope sneren naar reageerders die hier niet eens reageren. Jammer. Maar er is altijd een volgende keer, zeggen we dan.

Wil jij net als DSR, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik stond in de keuken. Aan het aanrecht. Er lag een boodschappenbriefje met essentiële dingen om in de supermarkt te gaan kopen. Afwasblokjes was een prioriteit, want die waren bijna op. Tja, dacht ik onwillekeurig met een glimlach, ook de piemelmokken en kuttenkoppen moeten ooit een keer worden afgewassen. Volgende week zie ik misschien iets anders.     
Foto: “Voor een altijd blinkende piemelmok” © 2021 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes.Want ja. Je moet toch wat

124 gedachten over “Piemelmok en kuttenkop (309)”

 1. Krant lezen

  Ik lees de krant met onze dochter van bijna twee op schoot. Ze bekijkt de foto’s aandachtig en geeft af en toe commentaar.

  Ik lees een artikel over de Capitoolbestorming met een foto van de geschminkte Capitoolbestormer, in bont gehuld en met woeste hoorns. De ‘QAnon-sjamaan’ uit Arizona, die zichzelf een ‘multidimensionaal wezen’ noemt. Ze bestudeert de foto, wijst en concludeert stellig: „Geitje.”

  Robin Mattemaker

  Geliked door 2 people

 2. Interessant intro, en goed om te zien dat het buurblog steeds een beetje verder verdwijnt uit de tekst.

  Grappig ikje, kinderikje om precies te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Maar nog niet ver genoeg, pawi. Wat een gesneer en wat een hatelijkheden weer. Ja, er zit nog veel haat en boosheid in het aapje naar zijn buren toe.

  Over copyright:

  Sinds het Europese Svensson-arrest weten we dat linken naar een gepubliceerd werk niet telt als inbreuk op het auteursrecht. Dat geldt ook wanneer je geen gewone link gebruikt maar een techniek zoals framing of embedding, waarbij het lijkt of het werk deel is van je eigen werk.

  Als HR geld zou verdienen aan het linken naar plaatjes (bijvoorbeeld door add-inkomsten zoals op dit blog) zou hij het anders doen maar nu is het te veel gedoe om überhaupt te achterhalen of er een copyright op de afbeelding zit.

  APD hoeft overigens niet bang te zijn dat er naar één van zijn afbeeldingen gelinkt wordt. Die voldoen bij lange na niet aan de eisen van het HR-blog.

  Like

 4. Merk op dat HR veelvuldig hier opduikt (mag trouwens) en ondergetekende niet aldaar. De intro’s zijn een afspiegeling van de reacties van iedereen. Dus ja, Pawi, wie is hier nu degene die steeds weer begint en het vuurtje onderhoudt? Maar goed, het lijkt op een blinde vlek en geen opzet.

  Like

 5. HR heef dan toch het introotje gehaald – gefeliciteerd! Voor een tweede keer zal ie toch van betere huize moeten komen.

  Wel apart dat ie voor zijn citaatje over copyright-juristerij niet aan bronvermelding doet -milde grinikicoon-.

  Wat betreft het Ik-je: er is nog werk aan de winkel als zo’n kindje een bizon, of desnoods koe voor mijn part, aanziet voor een geit.

  Like

 6. Hallo.
  Lief ikje om de week te beginnen, het intro ook.
  Het was een opluchting om eindelijk, na jaren van vruchteloos zoeken, de afbeelding te zien van een Poolse mok. 😏 De kuttenkoppen en piemelmokken zijn voor andere liefhebbers.
  Of heten ze pies- en plasbekers? (ik denk nu aan mijn moeder, zij zou het hebben over waterkroezen.)

  Geliked door 1 persoon

 7. Dank DSR.

  Mijn commentaar “Wat een eer zal dat zijn, ik kijk er nu al naar uit” was uiteraard het summum van sarcasme.

  De schaarse reageerder hier haalt steevast het intro, met om het even welke poep of scheet. Absoluut niets om trots op te zijn.

  Wel apart dat ie voor zijn citaatje over copyright-juristerij niet aan bronvermelding doet
  Wil je perse weten waar dat citaat vandaan moet je een Google search doen. Zo moeilijk is dat niet.

  Like

 8. Heer Rozenwater wordt vervelend, nu niet alleen in de richting van DSR en mij, maar naar alle reageerders. Het is bepaald niet zo dat elke reactie in het intro komt. Zij weten dat als geen ander, HR ziet dat kennelijk niet. Terwijl hij toch ervaring zou kunnen hebben in het selecteren vanwege zijn maar voortdurende koppenwedstrijd. Daar wordt doorgaans ook niet een willekeurige inzending tot dagkop verheven. Hoewel het er, toegegeven, weleens op lijkt.

  Like

 9. Het verhaal over de copyrights is volkomen onjuist, maar da’s niet interessant voor de lezers en ik laat de man maar in zijn waan. De reden dat hij nog geen claim van een rechthebbende aan zijn broek heeft is het feit dat het blog nauwelijks traffic heeft. Hier is dat anders en ik heb, zo mag ik onthullen, in het verleden enkele missives gehad om foto’s te verwijderen. Dat is de reden dat ik er wat van af weet en dat je dus hier vanaf toen geen copyright plaatjes meer ziet. Kwestie van fatsoen.

  Like

 10. Het idee dat men ‘maar een Google search’ moet doen om te weten waar proletarisch gewinkelde content vandaan komt, geeft wel aan hoe HR in deze materie staat. Verloedering, doe je hopelijk offline ook niet. Regelmatig moeten hoogwaardigheidsbekleders aftreden om dergelijke plagiaatstrapatsen.

  Het geeft te denken over wie destijds de drijvende kracht was achter het ripblog van Jan ‘computerafdeling’ de Wit.

  Like

 11. Het verhaal over de copyrights is volkomen onjuist? Vraag dat eens aan DSR, die heeft daar ongetwijfeld meer verstand van dan APD want die blijkt er HELEMAAL NIETS van te begrijpen.

  APD ontvangt soms “missives” omdat hij afbeeldingen kopieert en niet zoals HR linkt naar een afbeelding. Dat is namelijk volstrekt legaal, wettig en rechtmatig.

  De website waar de link naar verwijst zou eventueel een copyright claim kunnen ontvangen maar dus níet HR.

  Like

 12. In feite heb je helemaal geen juristerij nodig maar moraal. Een foto wordt gemaakt door een fotograaf. Daar zitten rechten op en die gebruik je dus niet zonder betaling, toestemming of bronvermelding, afhankelijk van de wensen van de fotograaf. JdW deed ook nog eens extra zijn best om ontdekking te voorkomen door spiegelen, snijden, verminken. Dat doet Heer Rozenwater minder, is mijn indruk. Maar niet goed dus. Zo simpel is het.

  Like

 13. Grappig en komt wel met mijn gevoel vandaag overeen. De lockdown zit nog niet in de formule. Gelukkig maar. Je berekent voor je het weet drie blue MONTHS! Het duurt erg lang, mensen.

  Like

 14. Dat doet Heer Rozenwater minder, is mijn indruk.
  Dat doet Heer Rozenwater zelfs in het GEHEEL NIET. Waarom zou Heer Rozenwater als hij absoluut niets illegaals doet?

  APD gooit het nu op de moraal omdat begrijpt dat er juridisch volledig en volkomen naast te zitten.

  Overigens bij klachten zal ik een link direct verwijderen ook al hoef ik, juridisch gezien, niet aan zo’n verzoek te voldoen.

  Like

 15. Doet hij wel. Maar ik zal geen voorbeelden geven (laatstelijk heeft hijnog een ikje aangepast zonder dit te melden).

  Het algemene punt blijft: geef mensen, scheppers, de credits die ze verdienen voor hun werk, of je nu gepakt wordt of niet. Je rolt toch op de Kalverstraat ook geen zakken, berooft ouwetjes toch niet van hun handtasjes, ook al weet je dat je niet gepakt gaat worden. Dejavu van mijn discussies met JdW worden nu idd wel heel sterk.

  Like

 16. Ondertussen heeft DSR eens een fijn wandelingetje gemaakt. Winterzonnetje, vogels in de bomen, groen fras en de natuur die, dat zie je aa alles, zich opmaakt om het winterkleed te verwisselen voor de lentetooi!

  Een aanrader voor al wie hier hatelijk komt stofnesten.

  Geliked door 1 persoon

 17. HR bidt het gebed der farizeeers, de Heer dankend dat hij niet zo is als de anderen. -milde glimlachicoon

  Like

 18. Ik volsta met een citaat (met link) van iemand die er verstand van heeft en ervoor heeft doorgeleerd. Zoals deze zijn er overigens tientallen bronnen te vinden, allemaal met zo’n beetje dezelfde conclusie. Het. Mag.Niet. Maar mijn punt blijft: het is gewoon niet netjes. Doe het dus niet.

  Mag ik andermans plaatje of foto op mijn blog zetten?

  Wanneer je iemands foto, afbeelding of plaatje op je weblog zet, maak je er een kopie (verveelvoudiging) van. Dat mag alleen met toestemming van de maker of wanneer er sprake is van een citaat. Het overnemen van (een deel van) een afbeelding, foto, tekening of ander beeld is toegestaan om dat beeld aan te kondigen, te bekritiseren of te bespreken. Hergebruik van beeld als versiering is niet toegestaan. Bij bijvoorbeeld de bespreking van een nieuwe website of een nieuw computerprogramma is het toegestaan om een (verkleind) screenshot te tonen. Ook kun je het logo van een organisatie verkleind tonen bij een bericht over die organisatie.

  Soms voeren mensen, zoals Heer Rozenwater, wel aan dat een foto plaatsen zonder toestemming wel mag, als je hem maar meteen weghaalt als de eigenaar er over klaagt. In de Galeries.nl-zaak (12 januari 2006) besliste de rechter anders. Op een website werden drie foto’s van een beroepsfotograaf gepubliceerd, zonder dat daar toestemming voor was. Ook ontbrak de naamsvermelding van de fotograaf. Toen de fotograaf een boze brief met factuur stuurde, verwijderde de website-beheerder per direct de foto’s. Desondanks moest zij een schadevergoeding (inclusief proceskostenvergoeding) van ongeveer 2000 euro betalen.

  Link: https://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen/werkvananderen/

  Let ook op de hoofdstuktitel: “het werk van anderen” … daar is toch alles eigenlijk al mee gezegd voor een fatsoenlijk mens?

  Like

 19. Duidelijk.

  Nog duidelijker zou het zijn om de verwijzing naar HR niet zonder meer toe te voegen in het citaat, maar het tussen vierkante haken te plaatsen, niet in cursief en gevolgd door een toevoeging als ‘- red.’ oid.

  Verder zal dit wel volstaan. HR is, zoals veel mensen met een slecht geweten, snel geintimideerd door juridische teksten en slaat dan met de staart tussen de benen op de vlucht. Dat zagen we bv. vorige week toen hij met de kwalijke gedachte speele om DSR’s persoonlijke informatie te publiceren.

  Geliked door 1 persoon

 20. Voortreffelijk intro weer vandaag met een fraaie stijlvolle allitererende kop de “kuttenkop”.

  Het ikje is ook bijzonder positief geen gemok of gezeur maar een vader die gewoon de krant leest met een jong kind op schoot, een kind dat meekijkt en stilzit en niet de krant verscheurt zoals mij meestal overkwam bij een dergelijke exercitie.

  Geliked door 1 persoon

 21. Nee, ik haalde het zo van het internet, inclusief dat ‘Heer Rozenwater”. Ik vond het ook bizar. Aanwijzing misschien dat ze al een dossier over hem hebben?

  Like

 22. Als eerste een waarschuwing, met deze discussie jaag je de weinige bezoekers die je nog hebt weg. Zelfs je hondstrouwe pawi zal, als het zo doorgaat, nog voor mijn blog kiezen, let maar op.

  Dan over die irrelevante lap tekst (waar je in hebt zitten knoeien): Het jatten van een afbeelding is natuurlijk onvergelijkbaar met het verwijzen naar een afbeelding. Het eerst is ten strengste verboden, kun je duizenden euro’s boete voor krijgen, terwijl het tweede door een EU-arrest officieel is toegestaan.

  Kom alsjeblief niet met nog meer ridicule vergelijkingen.

  Het beroven van een ouwetje vergelijken met het linken naar een afbeelding op een andere website. Ben je daar nou echt trots op?

  Like

 23. Yep, het is een treffende vergelijking voor dingen die je niet doet ook al word je niet gepakt. Ik heb uiteraard niet zitten knoeien in het citaat. Behalve het invoegen van Heer Rozenwater als knipoog naar je eigen praktijken met het ikje, maar dat heb je natuurlijk niet door. Klik maar op de link, de rest is 100% correct.

  Like

 24. Wat een grote waffel heeft die HR op een blog waar ie te gast is! Onaangenaam ook voor de gasten die voor hun rust en plezier komen.

  Zo’n grote mond komt beter te pas aan de zelfkant van de samenleving, in een gloryhole of zo – HR is er reeds bekend, in ieder geval in de giftshop.

  Geliked door 1 persoon

 25. En HR spreekt maar over cq dreigt maar namens andere reageerders alsof ze zijn persoonlijk eigendom zijn.

  Vreselijk om zo’n misbruik te maken van Pawi’s blinde vlek!

  Geliked door 1 persoon

 26. ….en zie nu eens hoe de zelfverklaarde pastichemaker HR met boter en suiker APD’s pastiche trapt!

  En stug volhouden dat ie gelijk heeft. Het calvinisme wortelt nog diep in zijn ziel.

  Geliked door 1 persoon

 27. Leuk, jongens, die één-tweetjes en dat gepingel. Ga zo door, dan kan ik misschien toch nog een extra lepeltje in de verhuiswagen meenemen voor ik weer richting Gelsenkirchen ga.

  Geliked door 1 persoon

 28. Ad Hok, is er speciale aandacht voor M L King day? We horen er hier niets over, wel een omissie .

  Klare taal, jouw (klein)kind zat misschien met een papieren krant te spelen. De inzender las de krant misschien digitaal?

  PS Moge Huntelaar zijn lepeltje nooit halen. Ik gun het hem/haar weliswaar van harte, maar die een-tweetjes ..die hoeven van mij niet. Ze voegen niets toe, zijn een herhaling van zetten, kijken in het eigen poepgat om het maar eens oneerbiedig uit te drukken.

  Like

 29. Pawi, Martin Luther King Day is een relatief nieuwe federale feestdag. Er zijn weinig tradities, maar uiteraard is er op de tv veel aandacht voor het leven en het werk van MLK. Zoals op veel andere feestdagen, zijn overheidsgebouwen gesloten, maar werkt de prive sector. Zo werd de post vandaag niet bezorgd, maar het vuilnis werd wel opgehaald.

  Like

 30. Ajasses! Daar moet je nog behoorlijk smeu in ’t kruus voor wezen om dat je kunnen doen.

  Als je dan een scheet laat, ligt een oogbeschadiging voor de hand, mogelijk zelfs een blinde vlek.

  Like

 31. Lange stilte

  Mijn studenten in de opleiding tot anesthesiemedewerker werken zich op dit ogenblik uit de naad op de OK en de IC. De lessen zijn digitaal en de voortgangsgesprekken moeten ook maar onwennig telefonisch. Ondanks en dankzij corona bespreken we de vele leermomenten die ze hebben gehad. Als ik vraag wat ze nog moeten leren, heeft iedereen snel een antwoord. Als ik vraag waar ze goed in zijn, moeten ze meer nadenken. Bij één student kwam het er na een lange stilte toch uit: „Ik kan snel beslissingen nemen.”

  Geert Verweij

  Geliked door 1 persoon

 32. Deze ik gaat alle kanten op en eindigt dan in een aardige pointe. Die had met 90% minder omhaal nog beter gewerkt. Maar goed, de ikjes van deze week zijn tot nu toe te pruimen.

  Like

 33. Geslaagd ikje.
  Ik kan me wel voorstellen dat je even aarzelt voor je een goede eigenschap van jezelf noemt.

  Like

 34. Wat zet Pawi daar haar zo kenmerkende bescheidenheid subtiel in de kijker! -milde glimlachicoon-

  Daar zit geen kruimpje humble brag bij – kom daar nog eens om dezer dagen.

  Like

 35. Yep, het is een treffende vergelijking voor dingen die je niet doet ook al word je niet gepakt.
  Het is een krankzinnige vergelijking. Ouwetjes beroven is het állerlaagste van het állerlaagste en ook nog eens zwaar strafbaar. Verwijzen naar een publieke afbeelding is daarentegen volstrekt legaal en daarbij, op een margeblog zonder commercieel oogmerk doe je mensen er alleen maar een heel groot plezier mee.

  Ik meen het echt: Je zou je moeten schamen dat je zo’n belachelijke vergelijking maakt.

  ….en zie nu eens hoe de zelfverklaarde pastichemaker HR met boter en suiker APD’s pastiche trapt!
  Jezus Christus. Uiteraard had ik dat wel begrepen maar daarmee heeft APD nog wel in een bestaande tekst geknoeid.

  Ajasses! Daar moet je nog behoorlijk smeu in ’t kruus voor wezen om dat je kunnen doen. Als je dan een scheet laat, ligt een oogbeschadiging voor de hand..”
  Mijn hemel, wat manifesteert zich hier een ontzettend ordinaire man! Blij dat die man zich niet op mijn blog manifesteert.

  Sinds enige tijd krijgen wij (het HR-blog) overigens bezoek van ene *Thaddeus Plomp *. Een man met een tevreden buikje die zijn issues voorzichtig en beschaafd verwoordt zonder beledigend te worden. Kan DSR wat van leren.

  Hoe passief agressief jullie overigens op pawi reageren…
  https://heerrozenwater.com/2021/01/18/ikjes-wijkplaats-week-3-2021/

  Like

 36. Snurk zzzzz … oh sorry, dat was hardop. Tijd om deze discussie maar te laten voor wat hij is. Herhaling van zetten, oninteressant, precies wat Pawi al zegt.

  Like

 37. Mooi dat HR die nieuwe reageerder van ‘m zo waardeert. Hoeft ie niet langer DSR te stalken en verdacht te maken.

  Dat zegt wel iets over dat zgn. ‘bewijs’ waar HR wel eens mee op de proppen zou komen. Allemaal onzin dus.

  Hoor graag wat Pawi daar nu allemaal poepgatkundig van denkt. Dit gedoe valt alleen HR aan te smeren, toch?

  Like

 38. Ik weet ook echt niet waarom HR hier vertelt wat hij vindt van een reageerder op zijn blog. En dus niet daar. Doe ik toch ook niet? Hier reageer ik op reageerders van hier en daar (if at all) over reageerders van daar. Of wil hij dat we nu allemaal bij hem naar die reageerder gaan kijken? Wat is daarvan de oorzaak? Diepe verveling en grote onvrede neem ik dan maar aan.

  Like

 39. Oh! Ik zie dat ene T. Ark inmiddels bij de buren actief is. Een proeve van zijn schrijf- en spellingskunst: “Plomp is vast een aap die het achter in de mauwen heeft

  Ik hoop dat hij nu ook kopjes gaat inzenden, bij voorkeur midden in de nacht en vanaf de WC. Dan houdt hij Rozenwater tenminste op zijn eigen blog.

  Like

 40. En dat gemansplain van Pawi door HR, zo genant! Deed ie ook altijd met Luvienna, dat opkomen voor vrouwspersonen die dat prima voor zichzelf kunnen.

  Die jongen moet in een asiel gaan werken, of olievogels schoonschrobben, in plaats de hele tijd op z’n blog te turen. Lekker redden de ganse dag.

  Geliked door 1 persoon

 41. Toch gaan kijken, HR’s opzetje is geslaagd…. Die T. Ark is vast HR zelf. Tim is nogal makkelijk na te doen.

  Geliked door 1 persoon

 42. Hij gaat steeds meer op JdW lijken … Die had op een gegeven moment een ratio van 80% eigen reageerders versus 20% van buiten. En zelfs de namen van die fantasiereageerders haalde hij van andere blogs, vooral Amerikaanse omdat hij dacht: dat is zo ver weg, dat zien ze niet 😂😂😂

  Like

 43. Klerelijer

  Als Met het Oog op Morgen om middernacht is afgelopen, gaat in de studio de telefoon. „Niet aannemen, niet aannemen!”, roept de opeens wit weggetrokken presentator tegen mijn dovemansoren. Net te laat, ik heb al opgenomen en hoor een woedende mannenstem, die minutenlang maar één woord herhaalt. „Klerelijer, klerelijer.” „Pardon, met wie ik spreek ik?” „Klerelijer, klerelijer”, klinkt het weer. „Hallo, wat is dit toch?”, vraag ik. Het blijft even stil. „Jij bent Frits Spits helemaal niet”, zegt de stem uiteindelijk, duidelijk teleurgesteld.

  Dick Klees

  Like

 44. Wie is Dick Klees en wat heeft hij met Het Oog van doen?

  Dat Frits Spits minder enthousiaste reacties oproept kan DSR billijken, maar het hier beschrevene is enigszins overdreven.

  Like

 45. OK, het is de hoofdredacteur. Lijkt me best relevant om even te vermelden.

  En ook een goede reden om niet te plaatsen. Het Ik-je is toch voor de gewone man, zonder mediaconnecties?

  Like

 46. Bedankt voor het ingrijpen, APD.

  Eerder repte je van een ban voor HR als ie zoiets zou flikken. Om DSR hoef je het niet te laten.

  En als HR DSR zo nodig wil uitschelden, laat ie dat dan via de mail doen. Dan ontziet hij Pawi tenminste ook.

  Geliked door 1 persoon

 47. IP adres publiceren? Hoe haal je het in je hoofd? Waar is je gezonde verstand? Waar je moraal? Waar je goede manieren?

  Like

 48. Kom, laten we de zaak hier laten rusten. Het ging over het blog van de buren, maar werd hier heen verplaatst om voor mij onverklaarbare redenen. De enige verklaring die ik kan bedenken is: zieken, lekker zieken uit verveling, jaloersheid, haat, wraak etc. Maar het is nu dus klaar.

  Like

 49. Hij plaatste het screenshot tot tweemaal toe. Ik heb het tweemaal verwijderd zonder er verder woorden aan vuil te maken. Heeft alles bij elkaar een minuut of vijf op de site gestaan. Ik let namelijk op. Basta. Klaar mee.

  Like

 50. Inderdaad onvergelijkbaar belangrijker maar ook op kleine schaal is het belangrijk dat de waarheid zegeviert.

  Uiteraard heeft Heer Rozenwater geen volledig IP-adres gepubliceerd. Het was meer dan voldoende geanonimiseerd, alleen de laatste drie cijfers waren zichtbaar.

  Fakenieuws dus van APD en het valt me zwaar tegen van pawi dat ze er met boter en suiker is ingetuind 😦

  Geen idee overigens waarom DSR steeds aandringt om deze zaak per email af te handelen. Laat hij míj maar een mailtje sturen!

  DSR zal willen aanvoeren dat reageren onder een alias toegestaan moet worden. Akkoord maar als het er te dik bovenop ligt kan hij niemand een ontmaskering kwalijk nemen. Daarbij moet DSR me niet uitdagen met bewijs te komen. Dat bewijs is hier zichtbaar geweest maar vervolgens door APD op valse en onjuiste gronden verwijderd.

  Like

 51. Oei, is dit dapper of oliedom? Mijn vingers jeuken om nu de screenshot te laten zien. Maar dan krijgt Heer Rozenwater alsnog zijn zin. Einde discussie zoals gezegd. Wat mij betreft althans.

  Like

 52. DSR dringt aan op mailen om andere reageerders, die er niks mee te maken, niet lastig te hoeven vallen met dit gedoe.

  Of zitten de andere reageerders er soms wel op te wachten?

  Enfin, bewijs van wat dan ook blijft uit, zoveel is duidelijk -milde glimlachicoon-

  Like

 53. Wat een onwaarschijnlijk stelletje valse pisnichten bij elkaar, die APD en DSR!

  Het bewijs (uiteraard zónder vermelding van volledig IP-adres) zal ik de komende dagen hier op dit APD blog geregeld publiceren. Desnoods midden in de nacht.

  APD zal toch ook wel eens iets anders te doen hebben? Of doucht die man nooit?

  Indien nodig publiceer ik het bewijs uiteindelijk op mijn eigen blog maar daar is het zo heerlijk lief, gezellig, dobberend en kabbelend. Die rust verstoor ik liever niet.

  Like

 54. Kijk jij de ceremonie nu die live op tv is te zien Ad Hok? Jackass is op weg naar Florida. Misschien zie je hem nog eens bij een tankstation, met een kartonnen bekertje en een smekende glimlach…

  Geliked door 1 persoon

 55. Uiteraard, pawi. Mijn vrouw en ik gaan hier voor de buis een glaasje op drinken.
  Overigens gaat de jackass zo’n 150 km hier vandaan wonen, dus de kans hem tegen te komen is niet zo groot. Mag ik toch hopen.

  Geliked door 2 people

 56. @APD
  Buitengewoon onprettig zoals HR hier roept en tiert (om nog maar te zwijgen over zijn dreigementen).

  Grenzen, palen, perken komen zo bij me op. Of kan dit maar ongehinderd doorgaan?

  Like

 57. Ik denk dat ik hem ga modereren. Niet bannen, maar zijn reacties even in een filtertje zodat ik ze handmatig moet doorlaten. Midden in de nacht … alsof je Trolley hoort zeg. Op zijn eigen blog doet hij maar wat hij wil met eventueel vervalste geblurde “bewijzen” … Ik weet wat hij hier op de site heeft geplaatst. Dat screenshot zit in mijn prullenbakje dat ik voorlopig nog even niet leeg

  Like

 58. Mooi. Klinkt redelijk. (Hopelijk weet ie inderdaad niets van VPN -grinikicoon-)

  DSR heeft nog eens wat door het archief gebladerd en het blijkt dat onze HR keer op keer vals wordt als je zegt dat je hem niet geloofd, dat ie iets toch niet doet (wat trouwens altijd uitkomt, want het is bovenal een hazehart).

  Het in twijfel trekken van zijn machismo is de ultieme trigger voor deze doorgaans lui-gemoedelijke hangmatbewoner. HR zou er zelf vast een prachtig psychologisch portret, naar eigen zeggen een van zijn specialiteiten, van kunnen maken. -milde grinikicoon-

  Like

 59. Naar aanleiding van deze aankondiging: Het bewijs (…) zal ik de komende dagen hier op dit APD blog geregeld publiceren. Desnoods midden in de nacht.” is Heer Rozenwater vanaf nu met onmiddellijke ingang gemodereerd. Niet geband. Gemodereerd. Betekent: zijn reacties worden door het automatische filter eerst aan mij voorgelegd, zodat ik ze al dan niet kan doorlaten. Ik doe dit niet graag, maar ik bescherm hiermee de persoonlijke levenssfeer en privacy van een reageerder alhier. IP-nummers, al dan niet lichtelijk veranderd of geblurd, horen niet op deze site thuis. Wat hij op zijn eigen site doet, moet hij weten. Hier willen we dat niet.

  Na een maand zal ik de Integriteitscommissie om een oordeel en advies vragen om te bekijken of de maatregel moet worden gehandhaafd of verlengd, dan wel in kleine stapjes kan worden teruggedraaid. Tot dan is tegen deze maatregel geen beroep mogelijk, het is geen aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Ik ben geen regering, geen overheid. Heer Rozenwater is geen burger van basvanvuren.org en heeft volop mogelijkheden op het wijde internet om zijn mening en zelfs IP-adressen van reageerders te uiten. Hier niet meer. Einde bericht.

  Like

 60. Ontroerend, hartverscheurend mooi .. de inauguratie van Biden en Harris … eindelijk hebben we weer leiders in het Witte Huis met moraal. Mensen tegen wie je kunt opkijken, welke politieke achtergrond je ook hebt. De positieve sfeer tijdens de plechtigheid, de gedichten, de gezangen … het daalt als manna op de aarde neer. Laten we hopen dat de T. era nu voorgoed voorbij is en blijft wat het was, een kortstondige maar very scary moment in time, en dat we vanaf nu weer idealen mogen koesteren, mededogen met de armen en minderbedeelden en vooral: respect voor de medemens, met al zijn of haar tekortkomingen. We doen het met z’n allen. Althans, dat is het wat we willen horen van onze leiders. Of het dan waargemaakt wordt is aan onszelve. Hier en nu, in het groot en in het klein.

  Like

 61. Poeh, wat een emoties! Nederlanders zijn altijd maar weer lyrisch als er weer een Democraat aan de macht komt.

  Biden lijkt me een integere man, soms met een dikke duim, maar zeker geen staatsgevaarlijk gek zoals de vorige. Ik zou niet graag in T.’s schoenen staan.

  Geliked door 1 persoon

 62. NYT Daily podcast van gisteren was ontluisterend: hele gewone, aardige mensen hebben een compleet verwrongen beeld van Trump, Biden en de verkiezingen.

  Trump heeft iets dat al bestond zodanig in gang gezet dat het niet zomaar weer stopt.

  Like

 63. Zie daar! Een dubbelganger, maar niet met Thaddeus Plomp’s mild-groene avatarreke, laat staan diens goedige inborst, want zich verheugen over Heer Rozenwater’s neergang, dat doet Thaddeus Plomp niet.

  Like

 64. De rotzooi op het Capitool is achteraf misschien gunstig geweest, T besefte zijn hand te hebben overspeeld. God weet welke capriolen hij anders verzonnen zou hebben voor vandaag of in de laatste week.

  Geliked door 1 persoon

 65. Moeder

  Vanaf mijn persplaats kijk ik de rechtszaal in. De moeder van de verdachte zit achterin. Haar ogen angstig en bezorgd. Zoonlief, een nonchalant type, moet voorkomen voor een straatroof met geweld. Het slachtoffer zei bij de politie dat hij is bedreigd met een mes. Vraagt de rechter: „Kent u zelf iemand die zoiets heeft meegemaakt?” Verdachte resoluut: „Nee.” Zijn moeder: „Jawel! Ik ben toch beroofd!” De man kijkt om en zegt zacht: „O, ja. Mijn moeder. Die heeft er nog steeds een trauma van.”

  Jeannine Verhagen

  Like

 66. Ikje zonder pointe, zonder een opvallende waarneming, zonder dat de lezer – een journalist – iets bijzonders of typerends heeft meegemaakt. Geen ikje dus.

  Like

 67. De inzenders van deze week hebben interessante beroepen. Na de hoofdredacteur nu een journalist op de persplaats. Wie weet is dat de trend van deze week? Morgen weten we meer.

  Geliked door 1 persoon

 68. Een beetje tekstschrijver kat dit aangrijpende verhaal om tot een smartcard voor Gerry Holland, of Nelis Heesbeen.

  Geliked door 1 persoon

 69. ….iets over een gemene rover die in het donker een oud vrouwtje ript, en dat blijkt dan, oh schrik…zijn moedertje te zijn. Ze kan sterven, en hem met haar laatste adem vervloeken/vergeven, hem al dan niet aangeven….

  Ik heb hier de tas van m’n moe-hoeder
  Die achter m’ in de re-hechtbank zit / stijf tussen zes plankies ligt
  Deze tas is bewijs van m’n da-haden
  En stuurt me naar ’t gevang’nengesticht

  (Ja, dat sluit niet bepaald vlekkeloos aan op elkaar, maar dat doet De Vlieger ook niet.)

  Like

 70. Wat een weldadig rustdagje zo tussendoor, na alle emoties van gisteren…

  Geen Trumpgetetter, geen HR met datalekken, nepbewijzen en andere Neder-QAnonachtige gekkigheid.

  Geliked door 1 persoon

 71. Ja, ik ben er ook blij mee. Laten we hopen dat het zo blijft. Ik verwelkomde Heer Rozenwater een tijdje terug met een opgetogen, gul en echt gemeend “hallo lief Rozenwatertje” en het enige dat hij hier vervolgens heeft gedaan is DSR stalken en over statistieken en modereren en zijn eigen blog zeiken. Er is geen enkele normale reactie verschenen. Dan niet zeg ik dan, doei schone lei, doei Rozenwater, jij hebt ons niet verdiend. Jij. Niet.

  Like

 72. Ik vraag me wel af, even snel – zonder lange discussie graag – of die eerste Thaddeus Plomp van gisteren misschien door Rozenwater is geplaatst? Hij kent immers als enige het bijbehorende emailadres, hetgeen correct was? En nee, de IP-adressen van de ene Thaddeus Plomp en de andere waren niet identiek. Maar goed, dat kan DSR natuurlijk niet weten. Dat is zo. Ik laat het rusten!

  Like

 73. Tsja, wat van wie afkomstig is, daar kan alleen de blogbaas uitsluitsel over geven.

  Maar hoe interessant is dat als het om een (imitator van?) een andere reageerder van een ander blog, en niemand beklaagd zich erover?

  Gewoon laten gaan, desnoods wegtrappen als het overlast geeft.

  Geliked door 1 persoon

 74. In tranen

  Met mijn 56 jaar ben ik een oud vrouwtje geworden: bij een beetje kou en wind stromen de tranen over m’n wangen. Bij de supermarkt word ik aangesproken door jonge knullen die kranten willen verkopen. „Niet nu alsjeblieft”, zeg ik, zoals altijd, terwijl ik de tranen wegveeg.

  „Nee, dat begrijp ik, mevrouw. Sterkte.”

  Ellen Nusselder

  Like

 75. Dat soort colportage is toch zeker wel aan banden gelegd?

  M.a.w., dateert deze inzending al van bijna een jaar geleden?

  Geliked door 1 persoon

 76. Het maakt weinig bij me los, dit ikje, niet in positieve en niet in negatieve zin. Had ook ergens anders in kunnen staan. Bestaat Arts & Auto eigenlijk nog, Pawi?

  Like

 77. En wij feliciteren namens de gehele gemeenschap Ad Hok met het behalen van het felbegeerde lepeltje van de 100e reactie. Hij was Huntelaar te slim af. Hij was iedereen te slim af. Ad Rem. Proficiat. Zodra de posterijen weer open gaan, qua aan de balie afgeven dan met een vriendelijk kletspraatje zonder mondmasker, dan gaat de Lepel der Lepels op de bus, US Postal Service stand by.

  Like

 78. Goed, bij gebrek aan reactie van Pawi maar even zelf de research gedaan. Arts en Auto blijkt een website, een nieuwsbrief en een app te hebben. Zoveel is zeker. Maar of er nog een papieren exemplaar ergens op een tafeltje in een wachtkamer rondslingert, daar moet je voor bij de dokter wezen. En kom daar maar eens om in deze tijden. Wachtkamers blijven leeg. Je gaat hooguit met een opgestroopte mouw naar een mobiele tent naast de praktijk en maakt dan dat je weer weg komt.

  Like

 79. Toch is het niveau van de illustere voorganger Chirurgijn en Rijtuig nooit meer gehaald.

  AH, van harte!

  Geliked door 1 persoon

 80. (Het zal ieder opvallen dat de rust is weergekeerd na de eerdere woeligheden. APD hanteert het moderatiefilter streng doch rechtvaardig en HR heeft de uitnodiging van DSR aangenomen om zijn grieven per mail af te handelen.

  De honden lusten er geen brood van wat o.a. DSR naar het hoofd geslingerd krijgt, maar een (schrijve: 1) citaatje wil DSR toch voor het voetlicht brengen:

  ‘Uiteraard heb ik de gegevens bewerkt.’, zegt HR zonder reserve over het materiaal dat hij hier wilde plaatsen om DSR in een kwaad daglicht te stellen.

  Nou, zo kan DSR ook wel van alles’ bewijzen’!

  Enfin, DSR hecht aan deze zuivering van zijn goede naam na alle beschuldigingen aan zijn adres, hoe onwaarschijnlijk hij het ook acht dat de reageerders hieraan daadwerkelijk geloof hadden gehecht. Een notarieel gewaarmerkt exemplaar van desbetreffende mail ligt -op aanvraag, en met inachtneming van coronaregels- ter inzage in het DSR Documentatiecentrum.)

  Like

 81. Wat heeft Arts en Auto (één keer per jaar Arts en Fiets genaamd) met dit ikje te maken?
  Het bestaat, komt elke maand uit, en bevat veel artikeltjes die je net zo goed niet had hoeven lezen. Alleen de contactadvertenties spel ik helemaal. Er is veel vraag naar mannen met humor. Er zijn veel jeugdige zeventigers op zoek.

  Over het ikje, dat is helemaal niet meer van deze tijd.

  Like

 82. Niks veranderd in al die tijd. De zeventigers van nu zijn de dertigers uit Barbier en Bolderkar. En de vraag naar bloedzuigers is vrijwel verdwenen.

  Like

 83. Pawi, een oud vrouwtje dat haar tranen wegveegt, het leek me typisch iets voor een klein nieuwsberichtje in de rubriek geriatrie in Arts & Auto, of een anekdote ter inleiding op een column van een geriatrist die uit zijn spreekkamer klapt, da’s all, een malle associatie van me misschien, maar ja, associaties die kun je niet uitleggen, niet sturen en ze moeten er uit.

  Like

 84. Die malle DSR toch. Gaat me daar HR kennelijk in op zijn verzoek om e.e.a. per email af te handelen – een verzoek gedaan om de futiliteit niet tot in den treure hier op de site te behandelen – gaat ie uit die email citeren!

  Maar goed, laten we hopen dat het nu echt klaar is. Wat mij betreft wel in ieder geval.

  Zoals gezegd, de inbox van de Integriteitscommissie staat ten allen tijde open voor bezwaren en protesten, ze gaan niet meer op dienstreis, de affaire van de voorzitter met de secretaresse is voorbij en ze vergaderen online en niet meer in pannenkoekboerderijen met slaapgelegenheid. Volle focus op de echte integriteit derhalve. Blij mee. Maar veel hebben ze gelukkig niet meer te doen.

  Like

 85. Oh, ik had nog wel gehoopt dat de inzendster een bijzonder beroep had, geen geriater dus, daar zit Nederland vol mee. Iets als hoogleraar entomologie bijvoorbeeld, of luchtverkeersleider. Die hebben nu de tijd om boodschappen te doen. Helaas vermeldt ze het niet en googelen hoort niet (maar het lijkt te gaan om een senior onderwijskundige).(ook al niet interessant als het al klopt).

  Like

 86. Live zien

  Telefoongesprek met mijn moeder: „Hoi mam, ik wil je graag eens live zien in plaats van per videochat.” „Nee, in verband met corona lijkt mij dat niet verstandig”, zegt ze. „Mocht een van ons ziek blijken, dan kom ik twee weken in quarantaine bij jou, oké mam?” „Hoe laat ben je hier?”, vraagt ze.

  Shaila Hassankhan

  Like

 87. Ik begrijp dit gesprekje niet. Allereerst die quarantaine. Die is er juist voor om de een af te schermen zodat de ander niet besmet wordt. En dan de vraag van moeder … heeft ze zich bedacht, vindt ze het ineens gezellig? Of mis ik iets dieps?

  Like

 88. Grappig ikje. Als dochter bereid is twee weken te blijven, wil moeder geen seconde verliezen voor ze haar kan zien.

  Like

 89. Nee, onderlinge besmetting is op de eerste dag mogelijk. Daarna niet meer, je kunt elkaar niet herbesmetten. Als geen van beiden klachten krijgt, dan is na twee weken het risico voorbij. Daar hopen ze natuurlijk op.
  Krijgt een van beiden of allebei klachten, dan wordt het een ander verhaal met testen en eventueel tien dagen quarantaine na een positieve test. Ingewikkeld is en blijft het.

  Like

 90. Mooi hoor, die nieuwe serie van Ruben Terlou. Kenia, Cambodja, Madagaskar … ze zitten overal en Ruben weet de mens te ontdekken. Ze vertellen hem alles!

  En op NLziet kun je vooruitkijken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s