Handdoekie mee en leuten maar (382)

Over ikjes en een ontmoeting met de Queen

Uitgelachen worden om je Nokia. Een leeg blikje Grolsch naar twee jonge gasten gooien. Bespot en vernederd worden vanwege je nieuwe bril en kuikentjesogen. Afgebekt worden door een strandtenthoudster. Je fooi geweigerd zien. Minzaam toegeknikt worden door koningin Elizabeth, nadat ze je bijna van je sokken gereden heeft. Het hield maar niet op vorige week. Ze bleven maar gebeuren die lezersanekdotes van de NRC. En als ze gebeuren, dan worden ze opgeschreven, soms gepubliceerd en dan alhier beoordeeld door het ikjespanel. Lees maar gauw verder. 

Cora Duin was het die uitgelachen werd om haar Nokia. En oh, wat was ze blij, dat premier Rutte hetzelfde had meegemaakt. En dat die haar begreep. En dat schreef ze naar de krant. Verder gebeurde er niks. Verder dacht ze niks. “Misschien toch maar iets minder spotten en uitlachen”, raadde De Schrijvende Rechter (DSR) de naasten van Cora aan. “Straks denkt ze nog dat Poetin haar knipoogjes geeft”. 

“Wat een moraalridder”

Maar toen, het was pas dinsdag, was het meteen al tijd voor het afgrijselijkste ikje van de allerverschrikkelijkste NRC-lezer. “Het zonnetje schijnt”, zo begint Pieter ter Steeg nog jolig. Hij doet “nog voor de havermout lekker een rondje door de polder”. Allemaal niks aan het handje. Maar dan: op de terugweg raapt hij een leeg blikje Grolsch op. Hij komt straks toch langs een prullenbak. Even verderop staan “twee jonge gasten” onder het viaduct te roken. “Doodzonde. Normaliter ben ik met mijn vrouw best braaf. Nu knal ik zonder omkijken het blikje stevig op het beton twee meter naast de heren”. Walgelijk, diep walgelijk mannetje, die Pieter. Bizar en verontrustend. “Wat een moraalridder”, schreeuwde Pawi verbijsterd uit. DSR vond dat de politie er maar eens aan te pas moest komen. De inzender “heeft het proces-verbaal zelf al getikt.”  Ilona had al wat vragen paraat: “Wie zegt dat dat blik door die jongens daar was neergegooid? Hoe lang lag het daar al?”  Joke dacht dat de inzender misschien wel jaloers was op die jongens. “Hij wil natuurlijk ook roken onder een viaduct, maar zijn vrouw houdt dat tegen. “

Photo by cottonbro on Pexels.com

Dus jullie merken het wel. Het bleef nog erg lang onrustig op de site. De verontwaardiging bleef in golven komen. Meestal houdt dat wel op als er een nieuw ikje is. Zo ook deze keer. Het ikje van ikjeskoningin Hedda Treffers ging over haar nieuwe bril. Haar best grote ogen werden daarin nog eens stukje groter. Een vriendin is eerlijk: “Je ziet er een beetje uit als … een snapchatfilter.” Zoals we weten is ook haar website hilarisch. Hedda stelt zich als volgt voor: “Ik ben tekstschrijver en redacteur. Mijn columns en korte verhalen verschenen in de Volkskrant, VPRO gids, Opzij, NRC en diverse bundels. De NRC publiceerde negenentwintig van mijn ‘Ikjes” en de Linda bombardeerde mijn bundel met columns tot “hebbedingetje van de maand”. Jammer dat Hedda het aantal ingezonden brieven van haar hand in de Tina niet heeft bijgehouden. Zo blijft haar oeuvre toch nog grotendeels onbekend.

“Wie hing ze ook alweer op de wc? Deze kan wel doorgespoeld worden.”

Het vakkundige ikjespanel maakte trefzeker gehakt met Heddas ikje. “Geen voltreffer dit keer van Hedda” zei Lummel. “Wie hing ze ook alweer op de wc? Deze kan wel doorgespoeld worden.” was het meedogenloze oordeel van Ilona. “Als er dan helemaal niets binnenkomt dan nemen we er toch eentje van Mieke of Hedda?” schreef Pawi sarcastisch. 

Ook Marja Ruijterman kreeg de handen niet op elkaar met haar belevenis, ’s ochtends heel vroeg, op het strand. Ze vroeg aan een strandtenthoudster hoe laat ze openging. Die antwoordt: “Hoe laat zou u willen dat ik openging?” Op Marjas antwoord dat een uur of acht wel fijn zou zijn antwoordt het mens bits: “U denkt toch niet dat ik voor u om acht uur ’s ochtends openga?”  Ilona had begrip voor zowel de uitbaatster als de klant, maar vroeg zich vooral af waarom Marja niet gewoon haar eigen koffie in een thermoskan meeneemt. “Handdoekie mee en staren en leuten maar.” “Als dit in Corsica gespeeld had”, wist Lummel, “dan had de strandtent de volgende dag in de fik gestaan.”

Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Ook John Pelle had iets in de horeca meegemaakt. Hij vroeg om de rekening, het was 134,50 euro en gul riep hij “maak er maar 150,00 euro van”. Hij pakte zijn pinpas en stak die omhoog, zodat de hele zaak hem kon zien. Het was een diamanten, waar je heel veel geld voor moet betalen. De serveerster vroeg of hij niet contant kon betalen. Maar John had geen cash bij zich. “Jammer”, zei de serveerster, “nu gaat de hele fooi naar de baas”. En zonder verder wat te zeggen pakte ze het pinapparaat en tikte het bedrag van de rekening in, zonder fooi. 

Die arbeidsverhoudingen daar zijn dus best wel verziekt. Zoals overal in de horeca waar mensen worden afgebeuld voor hongerloontjes en tegen slechte werktijden en dan ja, dan steekt de baas niet alleen al het zwarte geld maar ook nogeens de fooien in zijn zak. En maar klagen dat ze niet aan personeel kunnen komen. 

Inmiddels was de spambak van de site een beetje kapot en gingen de reacties vooral daar over. “Test, g**********, gore bek, ouwe hoer, de rest durf ik niet op te schrijven“, van Bertie kwam er ongeschonden doorheen. Maar voor de rest zaten vooral Lummel en Ad Hok erin, volkomen onterecht en onbegrijpelijk, maar het gebeurde. We hopen dat het deze week weer goed komt. De warme spambakker scoorde wel de 100e reactie en daarmee het vergulde lepeltje. Helaas hebben wij zijn adres niet en moet het lepeltje in het magazijn blijven. 

Sjoerd Bunnik stuurde een ikje naar de krant om Nederland te informeren dat hij ooit op vakantie in Schotland de Queen was tegengekomen. Hij groette beleefd. Ja wat anders? Stak zijn middelvinger op? Dan had het in de krant gekund. En de Queen gaf hem een “minzaam knikje” terug. Ja wat anders? Een kopstoot? Een groene rochel die uiteenspatte voor zijn voeten? De ikjes zijn niet altijd nieuwswaardig,mensen. “Je leest nooit eens ”Ik zat met Bertjens in het vliegtuig” merkte Bertjens op. En ook dat is waar. Zo is dat nu eenmaal en daarmee was ook deze ikjesweek alweer ten einde. Benieuwd wat de komende ikjesweek gaat brengen. Blijf insturen, blijf lekker meedoen.

Wil jij net als De Schrijvende Rechter, Pawi en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Vind je het geen probleem als je reacties zonodig worden samengevat of geredigeerd maar altijd met bronvermelding? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan een hartverwarmend Zoemuurtje©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik was vorige week in het buitenland. Een zonnig eiland dit keer en ze vissen er op lekkerbekjes. Hele grote zwarte met scherpe tanden die op de bodem van de oceaan leven. Als de vissers ze omhoog halen spatten hun ogen uit elkaar vanwege de wegvallende druk. De vissen vallen daarom toeristen op bananenboten aan. De inboorlingen serveren deze “espadas” dus met een knipoog het liefst met een banaan d’rop. Best lekker wel en ik heb er al eens eerder overgeschreven want ik ga al decennia naar dit eiland. De volgende keer zie ik misschien weer iets anders.
Foto: “Terrorvis met banaan” © 2022 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

160 gedachten over “Handdoekie mee en leuten maar (382)”

 1. Dank je, Ilona! *bloosicoontje Helegaar in het buitenland geschreven, in korte broek met sandalen aan op een laptop zonder extern scherm noch muis, uitzicht op de diepblauwe kabbelende oceaan en met een glaasje Madeira binnen handbereik. Kon het maar altijd vakantie zijn!

 2. Volgens mij hoort er een streepje tussen diep en walgelijk. Misschien kan het zelfs wel aan elkaar.

 3. On APD’s standaardreactie voor tebzijn: ik vind vandaag eens niets van het Ik-je.

 4. Het is een ieder duidelijk dat de spambakker gewoon de lummel is. het niet willen sturen van een lepeltje dient waarschijnlijk ter financiering van veel te dure vakanties. Als je geen lepeltjes meer wil verssturen zet dan gewoon niet in je intro (een mager exemplaartje deze week)

 5. Het is een ieder duidelijk dat de spambakker gewoon de lummel is. het niet willen sturen van een lepeltje dient waarschijnlijk ter financiering van veel te dure vakanties. Als je geen lepeltjes meer wil verssturen zet dan gewoon niet in je intro (een mager exemplaartje deze week)
  Lummel zit met dezelfde reactie in de spambak.

 6. De nare reactie van Lummel bevestigt mijn voornemen om de uitreiking van de lepeltjes stop te zetten. Tijdelijke leveringsproblemen vanwege de oorlog in Oekraïne, problemen met de adressering, het wordt kennelijk allemaal niet geloofd en mijn integriteit ter discussie gesteld. Dan niet hoor. Scheelt ook weer reacties tellen en Haller kan in zijn hok blijven.

  Het denigrerende woord “introotje” kan ik van DSR als running gag hebben, van andere reageerders trek ik dit slecht. Dit alleen ter info. En ja, ik kan begrijpend lezen: een exemplaartje van een intro is een introotje.

 7. Nounounou, nu is het mijn schuld dat Bas vv al weken lang geen lepeltjes meer verstuurt. Nou zurry hoor Haller. Ik zal je je fel begeerde lepeltje toesturen als je de 100 haalt. Ik verhoog gewoon mijn prijs voor het zoemuurtje, uurtje dat meestal twee of drie UREN duurt (over denigrerende verkleinwoordjes te spreken), en financier dat lepeltje daar mee.

 8. De Grandioze Herdelijk Schrijven van Onze Blogbaas Boven Alles APD mist het gebruikelijke volgnummertje.

  Zetbdat maar gauw recht, voordat de feestweek bij aflevering 500 in de soep loopt.

 9. Introotje als running gag, zo had DSR ’t nog niet bekeken. Hoe moet je zoiets anders noemen?

  Introductietje? Weekopeningetje? Woordje van het Blogbaasje?

  Iemand die zich zo ergert aan verkleinwoordjes geeft wel een interessant inkijkje in zijn bovenkamer(tje) -brede glimlachicoon-

 10. Ja De Schrijvende R. De Lallende L had daar ook op gereageerd, maar het stat nog in de spambak.

 11. Respect moet je verdienen. En met die andere benamingen is niks mis, zowel qua feitelijke onschrijving als de warme intenties.

 12. Warm in je broekje, vadermans! Eigenlijk had ik beter Het Intro achterwege moeten laten op een vrije ikjesloze dag als deze. Sommige reageerders gaan bij gebrek aan ikjesinzenders de blogbeheerder afkatten. Weer wat geleerd. Zal niet meer gebeuren. Jammer, want er zijn nogal wat feestdagen op maandag. Geen toeval wellicht.

 13. Het volgnummer van het intro wordt nooit op de dag van verschijning gepubliceerd. Als het nieuwe intro klaarstaat, althans in concept, dan pas dus. Iemand die hier al jaren meeleest en dan niet alleen zijn eigen bijdragen zou dat kunnen weten. Op zondag of hooguit zaterdag op z’n vroegst. Voor de kenner het geruststellende teken dat er op maandag een nieuw Het Intro komt.

  De titel van Het Intro is dan ook al te previewen op de verzamelpagina van De Intro’s. Nogmaals, de kenner en oprecht geïnteresseerde weet dit. Degene die dat niet is dus niet en die gaat zich, zoals vanochtend bleek, met veel misbaar belachelijk maken en in zijn eigen hempje zetten.

 14. Ik geloof dat iedereen zich een andere pinksterdag had voorgesteld; het regent dat het giet.
  Geen ikje. Gemopper is ons deel.
  En het intro is toch prachtig!
  Zelf ben ik uiterst tevreden met het intro maar ja daar heb ik dan ook een goeie reden voor.

 15. Haha, ja nog dank voor het belangeloos ter beschikking stellen van deze wereldtitel, Ilona.

  Hier is het stralend weer. Maar goed, die foto’s deel ik dan weer op Twitter, daar waar de afgunstige vadermannetjes niet komen.

 16. In die eerste reactie zal “introotje” wel de boosdoener zijn geweest, maar in de tweede? Hiero? Pinksterdag? Wel wat?

 17. Haha! APD zou zichzelf geweld aandoen indien hij zijn egotrippertje een weekje zou overslaan-milde glimlachicoon-.

  Hij hecht er belang aan, want wat
  APD doordeweeks tekort komt aan snedig Ik-jes commentaar, dat kan hij in het weekend proberen te compenseren door zijn wekelijks introotje.

  Het werkstuk, dat vooral stoelt op veel inzet en ijver, voldoet doorgaans. -milde glimlachicoon-

 18. Oei-oei, APD slaat wild om zich heen en heeft het met iedereen aan de stok. Als JdW in zijn nadagen…

 19. Pinksterdag is een religieuze uiting, Ad. Snap dat nou! Introotje een belediging. Hiero is tokkietaal. Dus ja, hoe duidelijk wil je het hebben? Alleen jij en Lummel komen in de spambak, ook dat zou je aan het denken kunnen zetten. Wees als Ilona, wees als Bertje, Pawi, Joke en wees niet als DSR, maar goed dat heeft met de spambak niks te maken maar met het leven.

 20. Dus hiero is tokkietaal, handdoekie kennelijk niet.

  Prima daggie hier trouwens. Blije mensen, bbq, lekker pilsie. DSR krijgie nie gek.

 21. Gaat trouwens lekker hiero.

  Als het zo doorgaat, wordt het lepeltje alweer onververhoopt niet uitgereikt.

 22. Lift

  Onder de overlijdensberichten lees ik de advertentie voor een lift: „Fluisterstil naar boven.”

  Henriëtte Gaillard

 23. Vroeger konden lieden met gevoel voor incongruentie terecht bij ‘Ook dat nog’ met hun kranteknipsels a la ‘Koop uw vlees bij slager Bakker’.

  Nu is daar helaas het Ik-je voor.

  We zijn de week weer allernikserigs begonnen.

 24. Bij de buren is het Pikplaatje van de dag kennelijk, met enige uren vertraging, overgenomen van hier.

  Maar daar verwijst de onderliggende link naar NRC, terwijl het hier getoonde een screenshot is met een link naar apiedapie.com, een site waar de blogbaas ons tegen waarschuwt omdat je er wordt belazerd met nepprijsvragen.

 25. Dus dit is “apiedapie.com” volgens De Bijziende Rechter: “apiedapie.files.wordpress.com/2022/06/screenshot_20220607-053919_google.jpg” Een fraai linkje is het niet, maar met apdp.com heeft het weinig van doen.

 26. Ik ben het geheel eens met ds Rechter. Dit is weer eens een niksje.
  Ik zag trouwens een wolk gisteren die sprekend leek op een drol. En op de straat daaronder lag een hoop stront. Toevallig hè?

 27. Het ziet er al met al maar verdacht uit voor de argeloze reageerder die heeft door schade en schande geleerd links met apiedapie erin te wantrouwen.

  Daar verwacht je toch een hartelijker reactie op dan een kribbige terechtwijzing als ware de blogbaas een chagrijnige helpdeskklerk met een kater.

 28. Tja, het plaatje is het eerste dat je ziet als je googelt op “fluisterstil naar boven” dus dat de buurman dat er bijzet is geen verrassing.

 29. Het kan toeval zijn dat de advertentie op die plek is gezet, of er is grof geld voor betaald.
  Ik weet niet of de nabestaanden het in dit geval ook zo leuk zouden vinden.

 30. Zo is het, die liftjes staan veel te voorzichtig ingesteld. De Efteling experience willen die oudjes hebben. De Python nog een keer. En hop, weer omlaagggggggg handen in de lucht!!!

 31. Erg lullig om meteen die advertentie van Krupps erbij te zoeken.

  Van het ikje geloof ik niks. Maar ik zoek nog verder. NRC AD Trouw Parool Telegraaf NOS Le Monde CNN Bertjens misschien?
  De naam van de inzendster is goed gekozen. Mooi, smeuïg, beetje Frans. Vol fantasie.

 32. Hoezo lullig? Dit was met 99% zekerheid de advertentie in kwestie. Voor andere liften wordt deze slagzin echt niet gebruikt.

 33. ‘Van de fabriek van Krupp, staat alleen nog maar de stoep’. Over going out with a bang cq whisper gesproken.

  Tevens bekend van Dikke Berta, daarmee reik je al aardig richting hemel.

 34. Plaatjes zoeken bij een ikje kan inventiever. Als je het al nodig vindt.
  Niet een afbeelding zoeken van een afwasmachine als het daarover gaat, maar liever een afbeelding van de vuile vaat, of van de Lola Borstel. Of van Marilyn met een wanhopige blik.

  Heer Rozenwater is daar bedreven in, maar ook hij liet het vandaag bij een makkelijk te vinden advertentie.

 35. Tja, de dienstverlening kan altijd beter, uitgebreider, sneller …. Dank voor de feedback, zeggen we dan. Volgens mij doe ik het nou juist zelden, dat gemakzuchtige googelen van een plaatje van het onderwerp. Dit keer had het echter een functie. Om wat voor lift ging het dan (ik dacht zelve aan zo’n grote van Schindler) en bestaat die reclameslogan echt.

 36. Het verschil is dat APD het plaatje als bewijsstuk heeft geplaatst, terwijl HR met zijn activiteit een soort diep/kunstzinnige bedoeling schijnt te hebben.

 37. Man man, net bij de supermarkt ontsnapt aan een pak slaag.

  Stond met een pak melk voor de kassa, boort zich een smoezelig uitziend bezweet pinnig vrouwspersoon voor me langs, ze sleurt twee boordevolle winkelkarren achter zich aan, echt met een kop erop, en ze wordt gevolgd door een al even smoezelig manspersoon, met snor en vaal T-shirt die twee jengelende peuters in wagentjes met zich meetrekt.

  Op mijn verbaasde blik snauwt ze “I have priority”. Ik kijk haar niet onvriendelijk maar wel onderzoekend aan. Hoezo priority, vraag ik. Ze explodeert en gebaart wild naar haar twee kinderen. Nou, 1. 2, als dat geen priority is. Ze spuugt het diephysterisch in mijn gezicht. Ja, en ik ben zwanger, mompel ik ietsje luider dan binnensmonds , want ja, ook als ik niet aan het schrijven ben, komen de vrolijke dialogen aan de lopende band bij me op.

  Wat zegt u daar? schreeuwt ze. U zwanger? Dan moet u niet zoveel bier drinken!!

  De hele rij achter me begint nu op te rukken en aan te dringen en ik besluit om maar zonder pak melk rustig hoofdschuddend de aftocht te blazen. Achter me hoor ik haar het verhaal aan vieze snor vertellen. Pregnant? Wat zei hij tegen jou???? Maar ik ben al weg en zij aan de beurt.

  Fijne mensen. Fijn land. Op de Google leer ik later dat je met kinderen onder de twee bij je inderdaad voorrang hebt. Maar die hoef je, lijkt mij, niet koste wat kost te nemen. Boa noite!

 38. Tja, weer zo’n Nederlander die het over de grens allemaal net zo goed weet als thuis en denkt dat een grote mond een deugd is…. Eventuele landgenoten zullen zich wel beschaamd terzijde hebben gehouden.

  Hoffelijkheid laat zich dan ook niet in voorschriften vatten, je moet de situatie een beetje aanvoelen….-mild-zuchtende glimlachicoon-

 39. Inderdaad, dat had ik van die vrouw met twee hooiwagens opgetast met havermout en luiers tot de nok van de zaak verwacht. Ik had één (schrijve: 1) pak melk.

 40. Het teken

  Vijf jaar na mijn zware operatie durf ik weer te joggen. Mijn oude rondje. Kijken hoe lang ik het volhoud. Al na vijf minuten ga ik trillen en zweten en hijgen. Ik word bang. Dan verschijnen er ineens van links en van rechts prachtige kleine duifjes op mijn pad. Ze fladderen voor me uit en landen zelfs soms even voor mijn voeten. Heel bijzonder. Dit is een teken, denk ik, en vat moed om door te gaan. Ik haal zelfs een oudere man in. En ik zie dat hij uit een papieren zak broodkruimels op het pad strooit.

  Bas van Vuren

 41. Prachtverhaal over die supermarkt.
  En prima ikje. Met zelfspot en al.

  (Kleine opmerking: het woordje’zelfs’ kan worden geschrapt.)

 42. Aardige pointe, al leunt het Ik-je enigszins op toeval en inlegkunde. Om de vlucht der vogels aan te grijpen als teken c.q. baken voor wat te doen in geval in de geschetste omstandigheden, lijkt me niet zonder meer verstandig, maar da’s natuurlijk van de zijlijn gesproken.

  Schrik bij een volgend rondje niet als plotseling de wolken openscheuren en je het Grote Licht tegemoet rent. Want dat is waarschijnlijk het zonnetje.

 43. Hoe gezond is joggen nou eigenlijk? Bijna alle beoefenaars die ik ken, hebben op enig moment te kampen met blessures, duizelingen, kwamen te vallen of kregen honden achter zich aan.

 44. Kreeg zojuist te horen dat de buurman een soort liveblog bijhoudt van wat er hier allemaal gebeurt, alsof hij verslag doet van een spannend debat in de Tweede Kamer, compleet met analyse maar vooral Opschudding en Consternatie! -milde glimlachicoon-

 45. Dat ‘zelfs’ moet er absoluut in.
  Mooi ikje, maar ik ga terugrekenen omdat ik de schrijver denk te kennen.

 46. Dat ‘zelfs’ bij die oudere man bedoel ik. Niet bij dat mooie duifje dat voor de voeten landt.

 47. Akkoord – maar dan nog.

  APD boft maar met al die gratis tips en feedback.

 48. Altijd ongemakkelijk zo’n dubbelrol. Als ikjesschrijver hoor ik hier niets te zeggen.

  Als blogbaas en medereageerder zou ik de vette zelfspot waarderen, misschien is die wel iets te dik. *Zware” operatie? Really? Wat dan: open hartoperatie? Man man. Twee overbodige “zelfs” zou ook ik zeker opmerken. Maar heel aardige pointe. Die verzin je niet.

  Als ikjesschrijver zou ik de toegepaste eindredactie verklappen: titel van “een teken” naar “het teken” en de laatste twee zinnen veranderd, platter en makkelijker te begrijpen gemaakt, knipoogje nu weg. Maar goed, het had erger gekund.

  Heer Rozenwater verbaast zich erover dat je onder pseudo een ikjes geplaatst kunt krijgen. Alle vorige ikjes van Bas van Vuren zijn hem kennelijk ontgaan. Voor ieders gemak staan ze allemaal hier op de site ergens in het topmenu en ja, nu ga ik ook een kalender overwegen natuurlijk.

 49. Het “zelfs” bij de oudere man is dus door de eindredacteur ingevoegd. Als ik bij een computer ben zal ik de oorspronkelijke tekst delen.

 50. Oh, het kan ook op de telefoon. Dit was het ingediende slot, net ietsje droger: “Dit is een teken, denk ik, en vat moed om door te gaan. Totdat ik een oudere man inhaal. Ik zie dat hij uit een papieren zak broodkruimels op het pad strooit.”

 51. Aardig ikje, en leerzaam inkijkje in de NRC ikjeskeuken. Toch wel een gotspe om zo in een lezer’s verhaaltje te gaan rommelen, door een redactie die inzenders beantwoordt: “Dank uw wel voor u mail.”
  Overigens zou ik zelf die duifjes waarschijnlijk gezien hebben als een teken om het wat rustiger aan te doen.

 52. Nou, dacht toch een bespreking zonder aanziens des persoons te hebben gegeven.

 53. Ja Ad, ik eigenlijk ook. Het feit dat ze voor je voeten landen zegt mij hetzelfde.
  Lang geleden, blijkens mijn cv, fietste ik van m’n werk door het park naar huis.
  Voor mijn wiel fladderde een zwarte vlinder, en dacht: binnenkort is het met mij gedaan.

 54. Ja, dat ongevraagd en zonder terugkoppeling rommelen in bijdragen van misschien wel heel grote schrijvers is wel een dingetje. Stoorde Luvienna zich ook aan met haar verhaal over de vlieg die in de gootsteen verzoop. Ik ken het journalistenwereldje een beetje en weet dat “lezers” per definitie niet kunnen schrijven (en ook heel erg tegen journalisten opkijken). Met dit ikje viel het allemaal nog mee.

  Ze beloven overigens dat ze je mailen als er een ikje wordt geplaatst. Hebben ze nog nooit gedaan, in al die jaren en ook nu niet.

  “Dank u voor uw bijdrage aan de rubriek ik@nrc.nl. Als wij uw ‘ikje’ plaatsen, krijgt u bericht van ons.

  Redactie Achterpagina”

 55. Toch jammer, dat kapot verbeteren.
  Bij die ene keer dat ze mijn ikje plaatsten (of was het de tweede keer?) werd er nog telefonisch overlegd. Toen hadden ze blijkbaar genoeg mensen op de redactie.

 56. Lachen wel bij de Rozenwaters. Hij is er helemaal opgewonden van! Zegt dat ik na terechte kritiek het ikje “herschreef” … Hoe dan? Ik heb de oorspronkelijke versie gedeeld. En dat ik een sneer uitdeel en opschep over mijn andere ikjes. Grinnik. Wat een domme, domme jongen is het toch. En wat een Afgunst. Nergens voor nodig. Hij kan weer beter googelen en photoshoppen dan ik, gun ik hem toch ook?

 57. Boren

  Door omstandigheden kan ik zelf geen gat boren, dus ik vraag een vriend of hij dat wil doen. Een paar dagen later appt hij: „Heb je een boor?” Ik laat hem weten dat ik een elektrische boor heb met snoer, een klopboor met snoer, verlengsnoeren en een accuboormachine. Hij: „Ik neem mijn eigen boor mee.”

  Mechteld Roes

 58. En ik maar denken: “Door omstandigheden…?” Door wat voor omstandigheden kan iemand niet boren? Zware operatie? Waaraan? De arm of schouder? Of zijn de oren gedaan en mogen ze geen harde geluiden hebben? Botoxlipjes die nog even niet getuit mogen worden? We zullen het nooit weten, denken we dan en gaan over tot de orde van de dag.

 59. Inderdaad, wat een heerlijke openingszin! Het verdere verloop deed me aan de strandtenthoudster van vorige week denken.

  Die vriend geeft waarschijnlijk de voorkeur aan een handboor en werken doe je sowieso het best met je eigen gereedschap.

 60. Nou kan APD zich wel vrolijk maken over dat photoshoppen hiernaast, maar daar komt toch weinig goeds van. Overlijdensadvertenties worden als illustratie bij een Ik-je gebruikt en DSR’s gescreenshotte reactie is versneden alsof het een Ik-je is.

  We wonen naast een spookkasteel, met een internetprivacyboef die ons beloert vanuit het torentje.

 61. Even verwachtte ik een verhaal over de tandarts.
  Door omstandigheden.
  Aardig ikje, aardige vriend ook. Gelijk heeft hij, een eigen boor ligt beter in de hand.

 62. Ja, sorry, de buurman heeft zijn activiteiten weer opgevoerd dus de spambak staat tijdelijk ietsje scherper afgesteld. Excuses voor het ongemak. Waar de man de tijd en de energie en de motivatie vandaan haalt, na al die jaren, onbegrijpelijk.

 63. “Blijkbaar heb ik zijn gekwetter te oppervlakkig gelezen: hij heeft dus niet zijn eigen ikje hergeschreven maar het herschrijven hergeschreven”, schrijft de boze buurman en nee, het is nog altijd niet goed. Ik heb niets herschreven, de eindredacteur heeft dat gedaan. En erg is het ook allemaal niet.

  Man, man, wat een opgewonden standje is het me d’r eentje van ons.

  Hij gooit ook nog ene oom Piet voor de bus, laat gewoon zijn emailadres en IP-adres zien vanuit de spambak. Zal hij dus wel zelf zijn …

 64. Inderdaad, als je bij de boze buurman reageert moet je een vals adres opgeven en een vpn gebruiken.

 65. Ik heb het al een jaar of wat niet meer geprobeerd daar. Ik mis het niet. Ben er nu net weer eens gaan kijken. Wat een treurigheid. Het gaat de hele tijd maar over BvV blog dit en BvV blog dat. Er zijn dingen van hem verdraaid … er is hem iets aangedaan … Haat. Negativiteit. Afgunst. Keiblij met mijn keuze om hier voor “aangenaam” te gaan. Zorgde aanvankelijk voor een dipje in de kijkcijfers, vermoedelijk vanwege alle fakeaccounts die verdwenen, maar da’s dubbel en dwars goedgemaakt. Het goede wint gelukkig uiteindelijk. 1100 volgers alhier, en een veelvoud aan klikkers en lezers. Blij mee!

 66. Dit is een screenshot van de spambak. Uiteraard ontdaan van privacygevoelige info. Deze zooi komt dagelijks bij honderden binnen, wordt automatisch van de site gehouden, hoef ik niks aan te doen, maar ja, de laatste weken was er iets aan de hand en kwamen ook Ad en Lummel er af en toe in en dan moest ik erin afdalen om ze er druipend en wel aan hun haren uit te trekken, onder de douche, lekker luchtje op, droogwrijven en terug naar de aangename reageerders.

 67. Tjonge, en dat zijn dus allemaal pseudo’s van HR?

 68. Inmiddels is het voor de niet-gepensioeneerde scroller geen doen meer op een mobiel. Op en neer en neer, recht zo die gaat. Als men dan toch tegen de meest recente reactie bovenaan is, dan maar liever een nieuwe thread na vijftig reacties, of een knopje om direct af te dalen.

 69. Haha, nee deze niet lijkt me … Maar goed, nu je het zegt, de interesses stemmen wel overeen. Zou hij nog altijd bijles geven aan dat jongetje op dat zolderkamertje in die rijke buurt? Of is het ventje nu te oud voor hem?

 70. Nou moe, DSR plaatst de 100e reactie op dit blog. Jammer dat we dat na de nare reactie van Lummel niet meer bijhouden, laat staan er een lepeltje voor uitreiken. Ze zijn net weer binnengekomen, twee dozen vol, dus ik had het graag gedaan.

 71. Dus vanaf volgende week worden er geen reageerders meer gelokt met beloftes van een lepeltje?

  Alweer iets dan weg is en nooit weer terugkomt.

  Enfin, DSR ziet de achterstallige lepeltjes van de vorige weken met belangstelling tegemoet. Hopelijk kunnen deze wel tegen warm water.

 72. Qua op en neer scrollen door tientallen reacties: dat is een bekend luxe-probleem. Andere sitebeheerders mochten willen dat ze dit probleem ook hadden. Helaas verschilt het per device, OS, mobiel, laptop of Chromebook. Als ik het DSR naar de zin maak, gaan anderen steigeren en andersom. Dit is wat het is, om JdW maar eens te parafraseren, leef ermee en heb erbarmen.

 73. Misschien biedt Lummel nog excuses aan voor zijn vervelende opmerking, dan valt het te heroverwegen, ik kijk al elke dag in de spam- en inbak, maar zie nog niks. Ik zou mijn geld liever aan te dure vakanties opmaken, was er ook zo een die echt door mijn ziel sneed.

 74. Nou, bedankt voor dat screenshot van de spambak. Houd je er rekening mee dat ik nog moet ontbijten?

 75. Off topic: mijn nieuwe zwembroek zit lekker. Mooi materiaal ook, is zo weer droog. Over het label met de wasvoorschriften heb ik zojuist gegniffeld: niet in direct zonlicht drogen ….

  Zal ik hem insturen, tikkie aangedikt?

 76. Tja, met lezers die om half twee in de middag nog aan de Brinta moeten kan ik geen rekening houden, hoor. Zware avond gehad?

 77. HR bekent inmiddels IP-adressen op zijn site te hebben gepubliceerd, weet daar wonderwel een ander de schuld van te geven, en van spijt, excuses of zelfs maar een erkenning dat zoiets toch eigenlijk niet hoort is uiteraard geen sprake.

  Laat dat toch voor iedereen hier altesaam een waarschuwing zijn tegen volharding in het eigen gelijk.

 78. HR verdraait de zaken weer. Hij zegt nu dat het IP-adres van ome Piet via een “vage schermafbeelding” zichtbaar was. En verwijderde hem in JdW-style razendsnel. Welnu mensen, het was een haarscherpe screenshot waarop zelfs ik, vijf jaar na mijn zware operatie, alles zonder leesbril kon lezen.

 79. Haarscherp en met overduidelijke bedoelingen geplaatst. DSR weet wat Oom Piet nu doormaakt.

  Bewustwording is het enige dat helpt tegen dergelijke digitale kopschoppers.

 80. Ik zie nu dat hij ook het plaatje van de traplift heeft verwisseld. Eerst stond er wel degelijk alleen de makkelijk te googelen Krupp ad. Nu staan er twee echte overlijdensberichten bij. Hoe ongepast. Gelukkig leest er daar geen nabestaande of andere levende ziel mee. Griezelige oneerlijke man, die HR. Om bang van te worden.

 81. Dat van die overlijdensberichten had DSR gisteren al wereldkundig gemaakt, maar hoe bizarder de waarheid, hoe minder het doordringt, uit zelfbescherming waarschijnlijk.

  Een grote griezel inderdaad, maar dan eentje die eerder afkeer dan angst oproept.

 82. Hoe ongevoelig, hoe onbeschoft, hoe respectloos kun je zijn als je twee echte en heel recente (nog geen twee weken oude) overlijdensadvertenties integraal op je lollig bedoelde blog plaatst? Ik kan hier echt niet bij en bied bij deze aan de nabestaanden plaatsvervangend mijn excuses aan voor dit niet goed te praten en echt onbegrijpelijke wangedrag van een medeblogger.

 83. Filosoof

  Afscheid. Ik lees een aantekenboekje uit de begindagen. Dat ik in de trein nog vol verwachting was over de wijsheden van de faculteit der filosofie, theologie en religiewetenschappen. Dan staat er: „’s Middags stond ik met twee hoogleraren in de lift en stelde me voor als de nieuwe directeur. ‘De eerste dag, altijd spannend’, zegt de een. De ander: ‘Ach, denk altijd aan de woorden van de grote filosoof…’. Ik kromp enigszins ineen, klaar voor de erudiete douche die komen zou. ‘…de grote filosoof Sinatra die zei: I did it my way’.”

  Frank Hammecher

 84. Hm, het is Frank – vriend van de site, althans op dagen dat er een ikje van hem is gepubliceerd – dus ik ben mild.

  Maar … nu mogen dus ook al gevatte opmerkingen van decennia geleden? Van niet eens historische en nog niet overleden personen?

  De hele eerste helft van het ikje is overbodig, de bedoelde lollige opmerking hoorde immers niet perse in het tijdsbeeld maar had vandaag de dag gedebiteerd kunnen zijn.

  De mop zelve bestaat ook al sinds jaar en dag in de variant van Grote Filosoof Cruijff. En Van Gaal. Dus ja, met die Sinatra komt de ikjesschrijver een beetje belegen op de proppen.

  Ik feliciteer Frank van harte met zijn afscheid en hoop hem hier voortaan vaker aan te treffen.

  En ga mijn oude Rijam schoolagenda’s maar eens van zolder halen. Ook ik was al een ikjesschrijver voordat ze bestonden.

 85. Toen was hij in de trein nog vol verwachting…
  Weemoedig afscheid. En toch nog een vrolijke noot. Typisch Frank.

 86. Tjsa, Frank had zijn Ik-je beter daags na het voorval kunnen insturen.

  En van een instituutsdirecteur verwacht je toch iets minder onderdanig ontzag voor het vak en haar beoefenaren.

 87. Superman

  Jeroen Brouwers schreef over de Taalunie: „Voorts blijf ik van mening dat de Taalunie met onmiddellijke ingang kan worden opgedoekt als zijnde een van staatswege ten onrechte miljoenen toegeschoven instituut zonder de geringste zin en functie.” Bij de correctie van een boek over problemen waar mensen op hun werk tegenaan lopen, check ik op woordenlijst.org, een site van de Taalunie, de spelling van een aantal woorden. Jeroen Brouwers had gelijk: „Superwoman niet gevonden. Bedoelde u misschien: superman?”

  Anita Roeland

 88. Anita had een gedachte, in haar eentje gniffelend achter de computer. En dat moest in de krant. Ze zocht de spelling van een Engels woord op in een Nederlandse woordenlijst en kon het niet vinden. Een heel moeilijk woord bovendien. Ging het om de spatie misschien? Tip: zoek de juiste spelling van het woord “heikneuter” eens op in de Engelse woordenlijst.

 89. Wat een onzinverhaal, er zijn veel leukere voorbeelden te vinden als je je werk doet als tekstcorrector.
  Bovendien kan je er wel vanuit gaan dat als het woord ‘superman’ als ingeburgerd woord te vinden is in de Nederlandse woordenlijst, ‘superwoman’ wel goedgekeurd kan worden.
  Of bedoelt ze misschien dat het discriminatie is.
  Komt niet uit de verf.
  Zeker niet als je tekstcorrector bent, zal je beter je best moeten doen een ikje leesbaar te maken.
  Zonder overbodig lange zinnen in zo’n short short story.

 90. Natuurlijk geen discriminatie. Ze zal waarschijnlijk wel wonderwoman vinden en geen wonderman. Je vindt waarschijnlijk ook Olivier B. Bommel en geen Olivia B. Bommel.

 91. Zeg, die Jeroen Brouwers is toch nog niet zo lang dood?
  Nee, vandaag precies een maand geleden.
  Dan kan dit ikje toch nog wel?
  Mja. Beetje vergezocht. Maar alla. Doen we.

 92. Bij overleden BN’ers horen hooguit – en binnen maximaal een week – echt opvallende belevenissen die de lezer zelf met de BN’er heeft gemaakt en die een tot nu toe onbekende of heel ontroerende karaktertrek schetsen. Niet dat je ze ooit aan de overkant van de straat hebt zien lopen. Niet dat je weleens iets van ze hebt gelezen. Dat voegt immers niets toe. En iets toevoegen, dat willen we van de ikjes, ik wel althans.

 93. Lummel slaat met Wonder Woman de spijker op zijn kop.
  Doet me overigens denken aan die mop over Superman, Wonder Woman en Invisible Man. Maar die moet iedereen zelf maar even googelen.

 94. We gaan binnen een week van een minimalistisch Ik-je over een lift naar dit wijdlopend geval. En gek genoeg zijn beide volkomend nietszeggend.

 95. Ad Hok, ik heb die mop opgezocht. Hilarisch. Doet weer denken aan een tekening van Peter van Straaten. Niet geschikt voor jonge lezertjes.

 96. Pas maar op dat je geen Hedda of Mieke wordt, zeker niet met Ik-jes over het achterstellen van zwangere vrouwen.

 97. Jaja, de echte fans zijn al aan het kijken, zo zie ik. En inderdaad, Het Intro staat in de steigers, dat zie je aan het feit dat het oude intro ineens een volgnummer heeft gekregen. En de titel van Het Intro is al te previewen op het verzamelblog aller ikjes. Ontleend en opgedragen aan DSR. Of het lepeltje er ook uitgaat? Dat zien jullie morgenochtend rond een uur of half negen.

 98. Zit nu op een camping in Normandie met beroerd internet, en kan jullie reacties niet zien. Maar weet dat jullie altijd in mijn gedachten zijn…

 99. Jij ook in de onze, Frank! Geniet ervan en bereid je voor om onze verrassingsgast en eregast te zijn op het aanstaande zoemuurtje. Wat zullen ze opkijken!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: