Dag lieve lp’s uit mijn jeugd, ik kieper jullie morgen in de vuilnisbak

Dag lieve, lieve lp’s. Het was leuk met jullie. Nu gaan jullie met de vuilnisman mee. Morgen al.

Het Ouwe Trouwe Wijsje - Sylvain Poons

Dag Sylvain Poons, wat zong je mooi “Omdat ik zoveel van je hou“, “De Olieman“, “De Zuiderzeeballade” en “Weet je nog wel oudje“, samen met niemand minder dan la Heintje Davids, die zo breeduit met je lacht op de hoes van “Het Ouwe Trouwe Wijsje“. Of het mijn vader of mijn moeder was die de plaat heeft gekocht – ergens in de jaren zeventig – weet ik niet, maar het was leuk om je al die jaren, netjes verpakt in een verhuisdoos, met me mee te slepen. Het was goed. Rust in vrede.

d

Henk Geluk speelt geliefde Kerstliederen

Dag Henk Geluk, heette je echt zo? Mijn vader luisterde graag naar het elektronisch orgel, wij dus ook allemaal. Nog altijd voel ik iets ergens bij de hartstreek als ik de tonen van zo’n orgel hoor. Destijds een wonder, wat daar zonder trappen allemaal uit kwam. Je geliefde Kerstliederen (release datum 1968) hebben het maar liefst 43 jaar volgehouden, net zolang als The White Album van de Beatles dus, da’s niet mis. Maar de Beatles gaan je nu voorbij.

d

Charles Lancaster plays his magic accordeon

Dag Charles Lancaster met je wonderaccordeon! Waldeslust en Wonderful en Greensleeves, Rosen in Tirol en de Barcarolle … ik zou ze zo nog kunnen meeneuriën … en ik weet nog precies de overgangen waar alle registers open gingen of waar ze juist gingen fluisteren. Ook jij was er vooral vanwege mijn vader en moeder. Een warm plekje opent zich ergens in mijn lijf als ik een accordeon hoor. Dag Charles, ik kom vast ook nog wel een John Woodhouse tegen in mijn platenkist. Zucht.

d

Dankuwelastublieft ... Toon Hermans

DankuwelastublieftToon Hermans! Hoogtepunten uit de jubileumshow “Tien Toon“. Da’s dus lang geleden. Ik kijk op de achterkant van de hoes. En ik denk dat ik ze nog allemaal woordelijk kan meezingen en meepraten. “Vallen over Sex (Poeh-poeh..)“, “24 rozen, “Waarom IK in de hemel kom …”, “De Auditie (Duif is dood…)”. Wie niet eigenlijk? Je hoeft niet langer in die donkere doos. Je mag met de vuilnisman mee. In dank en met respect.

d

Wim Sonneveld zingt

Wim Sonneveld zingt .. yes, en hoe! De tedere en romantische chansonier in “Verliefd op juffrouw Van Dam” en “Marjolijne“, en de platte en scherpe straatzanger in “Als je huilt ben je een stakker” en “Poen!” Sonneveld hoort bij mijn moeder. En die plaat … ach, wat is een plaat? De herinneringen zingen in mijn hoofd en in mijn hart.

d

dd

Een uur met Dorus

Een uur met Dorus met hoogtepunten uit zijn radio-optreden en “kolderpraatjes”. Ik herinner me hem van de TV: bij Dorus op schoot, poessie mauw, muizehokjes, muizekooitjes en “Zorrug dat je d’r bij komt. Het is gezond voor je lijf en je leden. Bij de marine is er niemand ontevreden!“. Van “Speel de clown” herinner ik me alleen de sfeer. Het was een wanhoopslied dat door merg en been ging. Misschien nu niet meer als ik er nogeens naar zou luisteren. Maar dat doe ik niet. Ook deze plaat verdwijnt uit mijn leven. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

25 gedachten over “Dag lieve lp’s uit mijn jeugd, ik kieper jullie morgen in de vuilnisbak”

 1. Misschien kun je ze nog verkopen. Ik heb mijn elpees in de jaren 90 in de regionale krant gezet. Het waren ongeveer 100 elpees en ik kreeg er 1 gulden per stuk voor.

 2. Ja, die ken ik allemaal, ook uit mijn jeugd, niet weggooien hoor, zijn veel geld waard en nog meer het is van vroeger, je krijgt spijt. Of komt het omdat ik na mijn scheiding niks mee hoefde, wilde zelfs geen alimentatie, maar wilde wel mijn plaatjes terug, eerlijk vroeger bijeen gespaard, ik heb ze nooit meer gekregen…………

 3. @Apiedapie Toch wel eerst digitaal overgezet?

 4. Aaah. Arme Apie. Eens moet het gebeuren. Maar ik ga mijn singeltjes nog niet verbranden. En de 78-toeren-platen ook nog niet.

 5. De Beatles collectie zou ik zonder scrupules als eerste afstoten uit de collectie. Beter gisteren dan vandaag. En de rest van de artiesten die je noemt zouden nimmer in mijn collectie zijn terechtgekomen ;-P

 6. Weet je het zeker? Heb je ze allemaal meegenomen naar de VS om ze weg te kieperen?

 7. Blew zou er een moord voor doen
  moet je je niet wat socialer opstellen?
  plenty bloggers bij wie het water in de mond loopt.
  .

 8. Dat is het dus. Ik sleep die dozen (ook met boeken) al decennia achter me aan, van land tot land. Kilooos. Het is nu KLAAR. I want to travel light. En die melodieen zitten echt wel in mijn hoofd, en zo niet, dan is dat ook niet erg, d’er zijn zat andere wijsjes.

 9. 🙂 Te laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!! Ze zijn weg. Nu. Over en uit. Mijn leven kan, lichter, weer beginnen. Voelt lekker.

 10. #Jezzebel: Wat lief!

  Van The Beatles alleen John en -vooral!- Yoko. Als de overige platen in nieuwstaat zouden zijn (= nooit of bijna nooit gespeeld) brengen ze nog wel iets op bij gemm.com/ ofzo.

 11. NIET weggooien, ben je nou helemaal betoeterd! Doe iemand er een plezier mee.

 12. Gewoon naar de Kringloopwinkel brengen…..

  Al zou ik de Beatles even achter houden…. 😉

 13. Apiedapie dat is wel een heel harde, ik zou haast zeggen: drastische, maatregel. Hoezo opeens? Of heb je ze eerst gedigitaliseerd?

 14. Goedemorgen. Nooit weggooien, zou ik zeggen. Dat kan altijd nog & weggeven is sowieso beter.

 15. En zo gooide hij zijn leven overboord ….

 16. Je ontdoen van ballast. Hop overboord en je schiet vooruit. Met volle kracht het leven in. Snif. Zo mooi dit. En waar.

 17. Met volle kracht zijn verleden verloochenend. Daar kan geen haan tegenop kraaien.

 18. Ooow, wat zunt! Waren vast wel geld waard, en zo niet, dan had je er vast wel iemand anders blij mee gemaakt.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: