Henk kan het ook (18)

henkInternetterbakje Henk had het deze week kunnen laten zien. Wat? Dat Eindoordelen over “ikjes” ook verrassend kunnen zijn, kolderiek, hilarisch, of net niet kunnen. De ikjes worden aangeleverd door lezers, vrienden en bekenden van de NRC.

In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag rond 14h00 uur verse ikjes, gevolgd door de interessante meningen, rake oordelen en taalcorrecties van reageerders zoals Henk of zelfs een enkele keer als we keigeluk hebben Henk zelve. Maar ook die van andere reageerders die het vak willen leren of die denken dat ze het al kunnen.

Henk neemt normaliter geen blad voor de mond en schuwt de controverse niet. Wij van apiedapie.com waren daarom keibenieuwd hoe het zou gaan lopen, en hoe ons trouwe lezerspubliek dit ging oppikken. Hij was al voor alles en nog wat uitgemaakt, De Schrijvende Zeloot bijvoorbeeld. Een enkeling riep hem onlangs op tot het vertonen van meer “niveau”. En zouden wij verder terug gaan in de rijke historie van dit blog dan troffen wij gegarandeerd nog ergere dingen aan. Maar dat doen wij niet, want hier is elke dag een nieuwe, en de lei altijd weer schoon. Lees verder Henk kan het ook (18)

Kromme tenen en ingegroeide nagels, dat krijgt DSR ervan (17)

De Schrijvende RechterKromme tenen, ingegroeide nagels, verknarste tanden en tot slot een onvervalste aanval van het schompetanus bij het lezen van dit Ik-je. Dor, houterig, ijdel, humorloos, pretentieus, clichematig – een van de ergerlijkste Ik-jes ooit.”  

Het zal je maar gezegd worden. En toch behoren de eindoordelen van De Schrijvende Rechter (DSR) tot de meest geliefde eindoordelen op het internet, elke dag weer, al jaren lang, en het lijkt wel of het nooit ophoudt. Ook deze week gaan wij genieten van de eindoordelen en het bloemrijke taalgebruik van de bekendste internetrechter van Nederland en de rest van de wereld.

De Schrijvende Rechter, die onduidelijke zaken uitspookt in de nachtelijke uren sinds hij zijn baan als schoonmaker in een herenkapsalon te Brussel kwijtraakte, schrijft de oordelen over de ikjes exclusief voor de lezers van apiedapie.com dagvers, elke werkdag rond een uur of twee. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op de NRC-site reageren, nu gebeurt dat hier.

DSR neemt geen blad voor de mond: “Kwaadsappige stuiterbal dat je d’r bent!” roept hij bijvoorbeeld zonder aanziens des persoons als iets hem niet bevalt.

stuiterbalWij van apiedapie.com  plaatsen de eindoordelen en de discussie daaromtrent, maar zijn ons er terdege van bewust dat niet iedereen gediend is van het aandachtsorgeltje dat zelden serieus ingaat op weerwoord, en daar nog trots op is ook.

Dat is mooi en leert de kleine rechters en rechterinnetjes in het land dat je in geval van misverstanden geduld moet betrachten, uitleggen en nog eens uitleggen, zonder dat je iets dat je niet (of wel) hebt gezegd hoeft terug te trekken” liet hij zich vorige week nog ontvallen. Enfin, het is een bijzonder en uniek fenomeen, en dat vastleggen voor het nageslacht, daar gaat het om.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet van weer een lading nieuwe eindoordelen. Zeg ook rustig wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Of bekijk eerst de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14)

De Schrijvende RechterSlijmerige ikjes, daar houdt internetbeul De Schrijvende Rechter (DSR) niet van. Als hij die ziet dan pakt hij een schep zout ter ontslijming en laat ze dansen. Net als hij dat als kleine jongen deed bij de palingen die hij van zijn oom Jan leerde roken.

Ook deze week gaan wij met volle teugen genieten van de eindoordelen over de ikjes. De controversiële internetrechter DSR schrijft ze exclusief voor de lezers van apiedapie.com elke werkdag rond een uur of twee in den middag. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu kan dat hier.

Genadeloos neemt DSR de ikjeskrabbelaartjes op de hak. “Een ‘fijn tuincentrum’, wat mag dat wel weer niet zijn. Worden de plantjes daar door de fijn-gereformeerde eigenaren soms met poppestront bemest?” 

Waag het niet om het met hem oneens te zijn. Dat is “zeuremokken“. Of hij serveert je af met een “Ha. Daar laat je je even mooi in de kaart kijken, kwaaddenker van likmevestje!” Kortom, het is uitkijken bij De Schrijvende Rechter.

Wij plaatsen dit alles niet alleen vanwege het amusement en omdat we allemaal zoveel van de stuurse herenkappersbediende uit Brussel kunnen leren. Maar wist u bijvoorbeeld dat een asceet de tegenhanger van de hedonist is? Dat schudt hij tussen de bedrijven door ook nog even uit de mouw.

palingenNee, wij plaatsen en archiveren de Eindoordelen vanuit een diepgevoelde wens tot het verhogen van de algemene ikjeskwaliteit. De zwakke broeders- en zustersikjesschrijvers (m/v) in het land moeten er nou eens mee kappen. En zo niet, dan moet de redaktie eindelijk eens ophouden die tenenkrommende broddelwerkjes door te laten. Slechts de kwalitatief hoogstaandse ikjes blijven dan over. De ikjes zoals ze ooit waren bedoeld. Innovatief, in de hele wereld was er niets vergelijkbaars.

Slechts dan maakt de NRC kans op overleven. De voor het einde van het jaar geplande crowdfunding om de krant van de ondergang te behoeden moet vanuit een positie van sterkte – kwaliteitskrant, weet u het nog? – worden gevoerd. Geen bedelacties mensen! En ik zeg dit uit een diepe liefde voor v/h mijn lijfblad.

Ook DSRs tante Aal bij wie alles mag – chippies en ijs met slagroom en stapels stripboeken enzovoort – wil het zo. Niet dat ze ooit een NRC heeft ingezien, zij is meer van de Libelle en Margriet, maar de persvrijheid gaat haar aan het hart.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet er van. Zeg ook wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar. Het is voor het algemene nut.

Bekijk ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Of kijk naar een versje over de paling uit de gouwe ouwe schatkist.

Spekkige stukjes in ranzige reuzel, daar houdt DSR niet van (13)

De Schrijvende RechterLiefdewerk oudpapier is het. Al jarenlang bespreekt internetautoriteit De Schrijvende Rechter (DSR) de lezersikjes uit de NRC. Hoe onbaatzuchtig en maatschappelijk meelevend kun je zijn, zo vindt hij zelf. Waarmee DSR bedoelt te zeggen dat men hem allang een gratis abonnement op deze kwaliteitskrant had moeten aanbieden.

Wij van apiedapie.com zijn erg blij dat DSR ondanks zijn drukke werkzaamheden in een kapsalon voor hoogwaardigheidsbekleders in Brussel ook deze week weer – exclusief voor de lezers van dit blog – zijn eindoordelen gaat formuleren. Ikjes zijn zoals bekend anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu kan dat hier.

SpekEen spekkig stukje, zelfgenoegzaam smorend in de ranzige reuzel“, zo schreef hij vorige week bij een wat minder geslaagd ikje. Toemaar, dan moet je wel moed hebben – of een blok voor je kop – om als lezer nog eens zo’n ikje in te sturen. De zwakke broeders en zusters haken af. En zo niet, dan worden hun flutselstukjes door de redaktie niet meer doorgelaten. Slechts de kwalitatief hoogstaandse ikjes blijven over. Dat – een verhoging van de algemene ikjeskwaliteit – is de strategische lange-termijndoelstelling van deze rubriek.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet er van. Zeg ook wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar. Het is voor het algemene nut.

Bekijk ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

DSR kan er ook niks aan doen (12)

rechterNonderdroesemseblikstienders” Een dag zonder Eindoordeel is een dag niet geleefd. De Schrijvende Rechter weet dat als geen ander. Sinds jaar en dag kwijt hij zich van zijn taak om de ikjes te beoordelen, tot vreugde van vele kleine rechtertjes en rechterinnetjes in het land. Dat hij de beste is, daar kan hij niks aan doen, en gelukkig blijft hij er bescheiden bij.

Wat zijn we blij dat de bij vlagen sikkeneurige herenkapper uit Brussel ook deze week zijn behoefte op dit blog doet. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu hier. Een ikje waarop niet gereageerd wordt is een kaal dingetje, zoals de reageerders van het eerste uur weten. Keiblij zijn we allemaal dat de traditie hier wordt voortgezet.

Iedere zin, ieder woord van dit Ik-je vervult DSR met afkeer“, zo schreef onze schrijvende kapper, die als klein jongetje eigenlijk Superman had willen worden. Met zijn Eindoordelen strijdt DSR tegen onrecht, en zonder een blad voor de mond te nemen.

heksEn passant komt hij ook op voor de expat die niet mag stemmen (“Gemeenten zouden belangstellende expats tot ereburger moeten verheffen om via het stemhokje toch van hun heldere licht te profiteren”) en PVV-stemmers die niet geminacht mogen worden. Een scherpe zelfdenkende vrouw met een strak gevoel voor humor voegt hij het volgende toe: ” … na deze opmerking lijkt ‘t ‘m wel weer eens hoog tijd voor een heksenverbranding. Wanneer kun je?”

Kortom, met DSR is altijd wat te doen, want het is een bijzonder kind en dat is ‘ie. Scrol nu gauw naar beneden en geniet ervan. Maar zeg ook wat het ikje bij u losmaakt. Zijn wij in ons hart niet allemaal kleine oordelaartjes? Hier kunnen wij ons gang gaan. Vrij en ongegeneerd. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Bekijk hier ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

DSR schiet uit zijn lendenen (10)

rechterInternetdominantje De Schrijvende Rechter (DSR) gaat ook deze week hier zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes” spuien. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze zodra een reageerder zich even van zijn beste zijde laat zien en het gevalletje cut en plakt.

DSR is nog kinderloos en compenseert dat door de eindoordelen de wereld in te schoppen. Mag! En er zijn mooie kinders bij. Zekers. Dus de gemene, zuigende, milde oordelen van de innig geliefde herenkapper uit Brussel zijn ook deze week welkom, inclusief de zo unieke taal-, denk- of spellingsfoutjes.

babyScrol nu naar beneden en geniet ervan. Zeg ook rustig wat het ikje van de dag bij u losmaakt. We zijn nooit te oud om te leren en alle begin is moeilijk.

Bekijk anders hier met diepe bewondering de Eindoordelen van vroeger.

DSR doet weer eens een boycotje (9)

rechterMisschien publiceert internetdwingelandje De Schrijvende Rechter (DSR) ook deze week hier zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze zodra een reageerder de moeite van het cutten en pasten neemt.

Maar DSR boycot het hele gebeuren weer eens een keertje. Alsof er al niet genoeg ellende in de wereld is. Zijn reden: een te slap moderatiebeleid. DSR will alles dat hem niet aanstaat van de site geschrapt zien, zelfs als iemand hem liefkozend als “huftertje” bestempelt. Wij van apiedapie.com zijn wat steviger en houden niet zo van schrappen.

jan klaassenWe weten dus niet of de schrijvende kappersknecht uit Brussel ook deze week hier zijn licht laat schijnen. Soms een tikkie gemeen en zuigend, meestal mild en vrijwel altijd met een taal- of spellingsfoutje. Die Eindoordelen. Laten we hopen dat we ze weer gaan zien.

Scrol nu naar beneden, en ga heel hard om hem roepen, zeg dat het leven zonder zijn Eindoordeel geen zin heeft. Daar gaat het hem om. Aandacht. Maar zeg in ieder geval ook zelf wat het ikje van de dag bij u losmaakt.

Bekijk anders hier met dikke tranen van nostalgie de Eindoordelen van vroeger.

We love DSR (8)

rechterInternetgeweldenaar De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers, vrienden en bekenden van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag rond 14h00 uur verse ikjes, gevolgd door de interessante meningen en rake oordelen van DSR. En ook die van andere reageerders die het vak willen leren.

DSR, in het dagelijkse leven CEO van een keten kapsalons in Brussel en verre omstreken, wordt alom bewonderd om zijn weergaloze taalgevoel. Hij wordt geliefd om zijn bijna Lady Diana-achtige empathie. En een droge soevereine humor die vanzelf lijkt te komen. Gelukkig laat hij ons ook deze week niet in de steek. Natuurlijk, soms lijkt het een tikkie gemeen en zuigend wat hij schrijft, maar het is altijd mild en relativerend, en och, die kleine taal-, spellings-, denk- en tikfoutjes horen erbij.

streepjeshemd-ketnetHet fotootje hierboven is hij niet echt hoor. In werkelijkheid ziet hij er keivriendelijk uit en, het moet gezegd, het is een knappe vent. Hij gaat piekfijn gekleed, in modieuze streepjesoverhemden, met een nonchalante pantalon daaronder en dito schoenen. Maar die kunnen niet verhullen dat de man een godenlichaam heeft, de six pack spettert door zijn knoopjes heen, om nog maar te zwijgen over wat hij vast nog allemaal meer in huis heeft. En dat is allemaal alleen beschikbaar voor zijn mooie goedlachse vriendin. Hij is trouw tot in zijn tenen. Kwestie van een goede opvoeding. Daar kunnen sommigen nog een voorbeeld aan nemen, nee, we noemen geen namen!

bleu de toiSlechts weinigen kunnen er zich op beroemen hem in levende lijve ontmoet te hebben. Dat zijn life changing events, dat kan ik uit ervaring vertellen. Bier drinken, een dubbel dippend bitterballetje nuttigen of een kreeft in een bintje eten, met dito wijn, dat ga je allemaal heel anders doen na een ontmoeting met deze geweldenaar. Maar goed, dit hoeft u allemaal niet te weten, het gaat om de Eindoordelen, en die staan dus allemaal hier. En niet elders. De eigenaar van het “Hier is Apie” blog is apetrots om DSR tot de vaste medewerkers, eersterangsreageerders en publiekstrekkers te mogen rekenen.

Scrol nu maar snel naar beneden, schud het hoofd in bewondering, slaak een zucht, en dames, onderdruk dat kreetje van bewondering. Wij zijn niet van steen. Druk liever een duimpje of tig (wel de cookies leegmaken of van device wisselen), en zeg hem de heerlijke waarheid. Dat we van hem houden. Keiveel. hartje

Bekijk ook rustig wat Eindoordelen van vroeger.

De Schrijvende Rechter moddert onbekommerd voort (7)

rechterInternetconifeer De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers en vrienden en bekenden van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag de verse ikjes, gevolgd door de gezouten meningen van DSR en van iedereen die wil meeoordelen.

SchepjeDe herenkapper uit Brussel met de stoere taal en het kleine hartje laat zijn licht schijnen en reageert op kritiek. Soms een tikkie gemeen en zuigend, meestal mild en vrijwel altijd met een taal- of spellingsfoutje.

Scrol nu naar beneden, schud het hoofd, druk een duimpje, en zeg hem de waarheid. Daar gaat het hem om. Bekijk hier de Eindoordelen van vroeger.

*Noot: benaming internetconifeer aangeleverd door Henk.

De Schrijvende Rechter houdt niet op (6)

rechterInternetfenomeen De Schrijvende Rechter (DSR) blijft op deze site zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes” publiceren. Deze anekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen dagelijks verse ikjes en ongezouten meningen.

plas ophoudenNee, de herenkapper uit Brussel met de stoere taal maar het oh zo kleine hartje houdt niet op. Nooit! Scrol nu naar beneden, schud het hoofd, wind op en zeg hem de waarheid. Want daar gaat het hem om. Of bekijk in de meantime wat Eindoordelen van vroeger.