Het einde van de wereld, eindelijk dan, en nu echt

Gisteravond heb ik de ultieme docu gezien over het einde van de wereld. Het gaat nu dus echt gebeuren. Op 21 december 2012 is het over en uit. De meeste mensen schijnen er nog niet zo mee te zitten. Ze bloggen en surfen onbekommerd door, ze plannen hun vakanties. Ze blijven sparen en beleggen.  En ze brengen zelfs nog altijd braaf hun flessen naar de glasbak. Van mij mag het. Maar ze zouden bijvoorbeeld ook nu kunnen beginnen met leven.

Want dat het gaat gebeuren is nu zeker. Ook het wanneer is precies bekend. De Maya’s, de islam, de hindoes, de Bijbelcode, noem het allemaal maar op, alle geschriften van bijna alle religies en alle ouwe culturen komen uit op 21 december 2012. Ook natuurvolken als de Papoea’s blijken op de dag nauwkeurig te weten hoe laat het is. En dat al eeuwen lang.

De Christenen laten het eens een keertje afweten, maar dat kan een vergeetachtigheidje zijn. Zou die ouwe Mozes die hele stenen tafel wel van de berg naar beneden hebben gebracht? Weet je hoe zwaar dat ding was? En hoe fragiel die man? Iemand gaat binnenkort een splintertje steen met de datum erop vinden. En dan zijn we compleet, en hebben alleen Emile Ratelband en Isabel Blanco zich er nog niet over uitgesproken.

Het gaat dus gebeuren. Over het hoe zijn de meningen nog verdeeld. We horen meteoriet, komeet, supervulkaan, zonnestorm, kernramp, Niburu, Obama, Netanyahoo … of, en dat is een eigen theorietje: wat als de dinosauriërs terugkomen? Wat als ze ineens weer landen op aarde? Met z’n allen tegelijk? Da’s een ongelooflijke plof, mensen. Want daar zaten grote bij.

Nostradamus had het over een vuurbal in de lucht, met zwaveldampen en stortregens van melk. Ja! Melk! Het is Nostradamus. Die wist dingen die wij niet weten. En koeien kunnen boven zich zelf uitstijgen. Als ze maar gemotiveerd zijn.

Toch het meest waarschijnlijk voor mij …
is het einde nabij …
door het einde van de consumptiemaatschappij.

Kijk maar naar die datum: 21 december. Kerstinkopen! Het gaat beginnen met een consument (m/v), die nog even snel wil pinnen. In paniek. Dat suffe cadeau voor zijn verveelde vriendin (m/v) moet gekocht worden. Snel voor sluitingstijd. Maar het gaat niet. Storing. Pasje ingeslikt. En dan, net zoals die vlinder die klapwiekend in Timboektoe een hurricane ontketende in Florida, zal het hele godganse pinautomatenkaartenhuis in mekaar donderen.  Dat gaat dan van ATM naar ING naar Raiffeisen E-banking, naar de Nederlandsche Bank, naar PayPal, bol.com, amazon.dinges, naar de Nasdaq en de Nikkei en zo, en voor je het weet ligt heel dat internet op zijn gat. Alle webwinkels. Alle banken. Alle salarissen. Het Pentagon, gmail en YouTube, dus ons hele leven. 

En wij beseffen ineens dat we naar al onze centen kunnen fluiten. Dat doen we niet. Want fluiten heeft geen zin en wie kan het nog? We vallen dus om van ontzetting, en dat kan onze aarde nou net niet meer hebben. Hopla. Einde van de wereld. 21 December 2012.

En Nostradamus? Die droeg een strakke groene broek en die stond hem goed.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

50 gedachten over “Het einde van de wereld, eindelijk dan, en nu echt”

 1. Ja geweldig, 21 december is mijn geboortedag. Dat wordt dan alweer een feest, en hoe!
  Ik ga nu alvast beginnen met pinnen, en flessen gooien we tegenwoordig toch al langs de kant van de weg? Daar kan ik dan fijn aan mee doen. Wat doet het er toe.
  En dan ga ik eerst ook nog even opzoek naar een paar innige ontmoetingen/belevingen, die heb ik dan maar vast gehad.
  Maar als het maar het echte einde is, en niet dat half half gedoe van de tijd van de ark. Dan begint alles weer opnieuw.
  Stel je voor dat je bij de overlevenden behoort, dan heb je een zware klus. Moet er niet aan denken.

 2. Oh jee! Op 20 december bedoel je???

  Doe eens een googeltje op fukishima monster en klik dan op “plaatjes”. Zorg dat je niet net gegeten hebt. Je sushi zal nooit meer hetzelfde smaken.

 3. De wereld vergaat op 21 december… en dan maken ze zich op Drasties druk om een lel. Nee, die meteoor/dinosaurussen/Fukushima/geldweg, dát geeft pas een lel!

 4. Erg goed stuk.
  Maar ik vraag mij af hoe ze aan die datum komen en hoe ze(?) denken dat het op 21 december 2012 ook echt 21 december 2012 is.
  Er is eeuwen geleden zo veel gerommeld, maanden ingevoegd, dagen, jaren zijn kwijt ‘geraakt’ en er weer bij geplakt.

  Een mega meteoriet kan in principe wel plots uit het ‘niets’ opdoemen…
  Ik vind het ook wel terecht eigenlijk dat wanneer ik dood ga iedereen dood gaat. Anders word ik maar gemist;(

 5. Ik zie mijn moeder nog steeds angstig kijken toen het ’s middags steeds een beetje donkerder werd. Het zat eraan te komen. De ‘zilveren vogels’ vlogen allang door de lucht. Maar nee.

  Een prachtverhaal. Dat wel!

 6. Fijn dat je een blog aan een zo gewichtige zaak als ‘de’ eindtijd wijdt!
  Alleen maak je m.i. een vergissing door ‘aarde’ gelijk te stellen aan ‘wereld’.
  De aarde zal welke klap dan ook overleven, hoe de mensenwereld (eventueel) ook uit elkaar zal spatten. De mensheid is immers (net als de dinosauriërs) maar een paar duizend eeuwtjes aanwezig van de ontelbaar miljarden dat de aarde bestaat (en bestaan zal)?
  Je had onderstaand blog daarover al eens gelezen, zag ik.
  Maar ten overvloede:
  http://selmasalo.wordpress.com/2012/05/09/de-natuur-lacht-ons-allemaal-uit-2/

 7. Waarom heet de aarde: Aarde?
  Wezens van buiten zouden deze planeet vast:
  WATER
  Noemen.

 8. Tim,
  de aarde heet simpelweg zo omdat alles wat benoemd is, vanuit de mens beschouwd is. Mensen wonen op vaste grond, aarde, en niet op water.
  De oudste (menselijke) voorstellingen van de aarde tonen een ‘aardige oppervlakte’, drijvend in een eeuwige oerzee, zowel boven het aardoppervlak als eronder als eromheen.

  De maan heeft zeker een naam, namelijk ‘Maan’ (van oude Indo-Europese oorsprong). Andere, nog niet zo lang geleden ontdekte satellieten van planeten danken hun aanduiding van ‘maan’ aan de onze.

 9. Selma, ik weet dat wat je schrijft zo is, of in ieder geval was…
  °°De maan heeft zeker een naam, namelijk ‘Maan’ (van oude Indo-Europese oorsprong). Andere, nog niet zo lang geleden ontdekte satellieten van planeten danken hun aanduiding van ‘maan’ aan de onze.°°
  Toch wil ik er nog steeds niet aan dat wat was, altijd zo moet blijven.
  Je schrijft terecht dat de maan een satelliet is van de Aarde, of Wereld. Zo is dit in de wetenschap ontstaan. Je zou het ook een dubbel planeet kunnen noemen, onze maan is erg groot in vergelijking met de aarde in vergelijking met andere planeten in ´ons´ zonnestelsel en hun manen. Dus ´Maan´ is zowel de naam als de kwalificatie. De kleinere begeleider van een planeet noemen we een maan, en die geven we namen.
  Welnu, het zou mooi zijn als we universeel (hihi) op Aarde, de Wereld, een nieuwe naam kozen voor de MAAN. NAAMGEVER zou kunnen, bijvoorbeeld. Of Timmermaan. Selmaan. Er zijn legio opties. Iets luchtigs om de mensheid mee bezig te houden.

 10. Het zal toch eens tijd worden zeg! Het wordt al jaren aangekondigd. Iedere keer zit ik weer in spanning. Vorig jaar zou er een zondvloed komen van 21 mei tot 21 oktober: http://jokezelf.wordpress.com/2011/05/21/de-wereld-vergaat-weer-eens/. Ik klaarzitten met mijn roeibootje… Niks. Wel van de zomer heel veel regen, maar dat was veel te laat. En nou ben ik d’r alweer benieuwd van… Stort de financiele wereld is? Is niet ondenkbaar. Ik ga gauw zoeken of ik nog een ouwe sok heb. Onder het matras kan ook.

 11. ik geloof beslist dat het inslikken van een bankpas voor sommige mensen
  het equivalent is van het vergaan van de wereld:)

 12. Anno 2015, zijn we weer een stapje verder op tijdsbalk van de laatste dagen sinds 1914. Maar het einde is het nog niet. Mattheus 24: vers 1 tot 42. Jezus zei, past op dat niemand u misleidt; Want ze zullen komen op basis van mijn naam, en ze zullen velen misleiden. Gij zult horen van oorlogen en berichten van oorlogen; ziet toe dat gij niet wordt verschrikt. Want deze dingen moeten eerst geschieden, maar het einde is het nog niet. en vanaf vers 36, Van die dag en dat uur, weet niemand iets af, noch de engelen der hemelen, noch de zoon, dan de Vader alleen. Want net zoals de dagen van Noach waren, zo zal de tegenwoordigheid van de zoon des mensen zijn. Want zoals zij in die dagen voor de vloed waren, zij aten en zij dronken, mannen huwden en vrouwen werden ten huwelijk gegeven, tot op de dag dat Noach de ark binnen ging, en zij sloegen er geen acht op totdat de vloed kwam en hun allen wegvaagde, zo zal de tegenwoordigheid van de zoon des mensen zijn.
  En nog 1Thessalonicenzen 5: vers 1 tot 8, Wat nu de tijden en de tijdperken betreft, broeders, daarover behoeft u niets geschreven te worden. Want gij weet zelf heel goed dat Jehovah,s dag precies zo komt als een dief in de nacht. Wanneer zij, zeggen ” Vrede en Zekerheid ” dan zal een plotselingen vernietiging ogenblikkelijk over hen komen, zoals het barenswee over een zwanger vrouw, en ze zullen geenzins ontkomen. Maar gij broeders, gij zijt niet in de duisternis, zodat die dag u zou overvallen gelijk hij dieven zou overvallen, want gij zijt allen zonen van het licht en zonen van de dag. Wij behoren noch tot de nacht noch tot de duisternis.

 13. Joke, een zondvloedt komt er niet meer, wel een zee van vuur. Kan je lezen als je een bijbel hebt in 2 Petrus 3: vers 5 tot 7, dat de hemelen en de aarde van nu zijn opgespaard voor het ” vuur “. en ze worden bewaard voor de dag van het oordeel en van de vernietiging der goddeloze mensen.
  Maar zo ver is het nu nog niet, er zijn nog steeds oorlogen aan de gang en er is nog geen totale ” Vrede en Zekerheid ” op aarde. Mattheus 24: vers 1 tot 42.

 14. De Wachttoren de aankondiger van Jehovah,s koninkrijk van 1 mei 2015, haalt aan : Nadert Het Einde?

  Wat betekent Het Einde?
  Wat ziet u voor zich als u de woorden “” Het einde is nabij! hoort? Een fanatieke predikant die met de Bijbel in zijn hand hel en verdoemenis preekt? Of misschien een gigantische meteoriet die de aarde dreigt te raken? Sommigen worden bang bij dat soort beelden, terwijl anderen sceptisch reageren of er zelfs om moeten lachen.

  De Bijbel zegt inderdaad: “” Het einde zal komen ” Mattheus 24: vers 14, Dat eilnde wordt ook “” Armageddon “” of de grote dag van God genoemd. Openbaring 16: vers 14 tot 16. Er is veel verwarring over dit onderwerp, en er gaan rare, onheilspellende verhalen rond. Toch is de Bijbel heel duidelijk over wat het einde wel en niet is. Dankzij de Bijbel kunnen we ook te weten komen of het dichtbij is. En we leren hoe we het kunnen overleven! Maar voor hierop ingegaan wordt worden eerst enkele misvattingen ontzenuwd.
  Lees deze Wachttoren als u deze kunt bemachtigen. Misschien kunt u hiermee uw voordeel doen, om een heldere kijk op de komende gebeurtenissen te kunnen krijgen.

 15. Ach, leefde mijn opa nog maar. Die was atheist, maar had in zijn jeugd de bijbel zo’n beetje uit zijn hoofd moeten leren. Hij veegde de vloer aan met Jehovah’s getuigen, als deze ons weer eens op zondagochtend lastig kwamen vallen.

 16. Ach, vandaag de dag zijn we blij met elke aanloop, zelfs uit Jehovah hoek (beter dan aan de deur). 🙂

 17. Een “zondvloedt” (met dt?) komt er dus niet meer maar wel een zee van vuur. Moet er wel eerst ” Vrede en Zekerheid ” op aarde nederdalen, als ik Anne goed begrijp.

  Verdomd ingewikkeld allemaal, ik snap er geen bal van, word ik maar liever boeddhist of zo 😦

 18. @Anne, niet om het een of ander maar hier dwaal je toch een beetje hoor: “Toch is de Bijbel heel duidelijk over wat het einde wel en niet is. Dankzij de Bijbel kunnen we ook te weten komen of het dichtbij is.”

  1. De Bijbel is nergens “heel duidelijk” over, dat weet je best, daar hebben we al die godsdienstoorlogen en verschillende religieuze stromingen nou juist aan te danken. Oh, zeg je, maar dat ligt aan de mensen, die begrijpen het niet. Nee, zeg ik dan, dat ligt dan aan het boek, als zoveel mensen het niet begrijpen, dan is het boek niet duidelijk. Oh, zeg je, maar voor mij is het wel duidelijk, ja, zeg ik, dat bedoel ik. voor jou wel, maar voor anderen dus niet.
  2. We kunnen absoluut niet te weten komen via de Bijbel “of het dichtbij is”. Over tijdstippen spreekt de Bijbel zich niet uit. Daar zijn er al meer de mist mee ingegaan. De Bijbel laat allerlei indicaties zien, waaraan je kunt zien dat het Einde nabij is, de zondvloeden, oorlogen en andere ellende. Maar ja, die gebeuren al duizenden jaren, nu niet meer dan vroeger. “Het Einde nabij” is dan ook een concept, een stijlmiddel, maar geen tijdsaanduiding. Zoals je vast wel weet is de tijdrekening van de Heer niet in mensenjaren te vatten. Hij werkt met de Eeuwigheid. Honderd jaar is voor hem hetzelfde als drie sekonden. Ik bedoel maar en dat hou je toch.

  Graag de link naar de betreffende Wachttoren, dan zullen we eens kijken.

  Vooralsnog geloof ik niet in een einde, en zeker geen collectief einde. Elk einde is ook weer een begin. De allerergste aardbeving, vulkaanuitbarsting of wat dan ook in de natuur wordt altijd gevolgd door een fase van weer alles opbouwen. Plantjes gaan weer groeien, diertjes weer leven etc. Zelfs als onze hele wereld er op een gegeven moment aan gaat, door een meteoriet of meer waarschijnlijk door iets stoms dat we zelf gemaakt hebben, dan luidt ook dat weer iets nieuws in. Er is geen begin, en er is geen einde, Anne. Wij en alles om ons heen zijn constant in verandering in eeuwigdurende kringlopen. Maar ja, dat houd je toch.

 19. Oh laat dat linkje maar, ik heb het gevonden: http://www.jw.org/nl/publicaties/tijdschriften/wp20150501/het-einde-bijbel/

  Ik ga het allemaal eens rustig nalezen, misschien staan er wel antwoorden in op mijn vragen.

  Merk op dat op dit plaatje geen gekleurde mensen staan, geen homo’s, maar alleen vrolijke blanke gezinnetjes, lieve kindertjes bij papa op de arm, waarbij mama trots opkijkt naar het kindergeluk. Waar zijn de andere pak ‘m beet 4 miljard mensen, waar zijn de Chinezen, de Indiers, de Latino’s, de Afrikanen? Waar zijn de vrouwen in broekpak of hobbezak? Is dit een hint?Zal toch niet???

 20. Hm, viel tegen, heb niets gelezen dat echt nieuw licht werpt op de vragen van wat het einde is en wanneer het zal zijn. Hoe het eruitziet (als je de dingen letterlijk neemt en metaforen niet begrijpt): een leger witte engelen op witte paarden dat al het boze hier beneden opruimt en wegjaagt, da’s mooi. Meen ik echt. Wordt zelfs tijd, graag vooral ook de fanaten weg die onschuldige vrouwen verkrachten en onschuldige mannen de keel afsnijden en onschuldige beelden kapot trappen. Ook met het einde van “falende regeringen” ben ik blij.

  Wanneer het zal zijn, echt, Anne, dat weten we niet en dat staat niet in die Wachttoren noch in de Bijbel, zou het ook te gemakkelijk maken voor al die booswichten. Die zouden dan lekker hun gang kunnen gaan en zich net een dagje voor het einde bekeren.

  Hoe zal het zijn na het einde? “God zal elke traan uit hun ogen wegwissen, en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geschreeuw, noch pijn zal er meer zijn.” Bring it on, zou ik zeggen! 🙂

 21. Nou, die mensen die de Apocalyps lijken te hebben ontlopen kijken wel heel erg blij. Logisch aan de ene kant, maar ik verdenk ze ervan zelf de boel in de hens te gejaagd. Om van al die enge kleurtjes en onnatuurlijke seksuele voorkeuren af te komen, natuurlijk.

  Mooi preekje, heer D. Er is geen einde, alles begint steeds opnieuw. Natuurlijk geldt dat niet voor individuele gevallen; wij eindigen gewoon. Tenzij je in reïncarnatie gelooft. En dan nog. Maar onze onderdeeltjes blijven bestaan. Mooie gedachte toch, dat een atoompje van jou, over een millennium of zo, bijvoorbeeld in de neus van de dan heersende diersoort, de kakkerlak waarschijnlijk, verkeert?

 22. Het einde van falende regeringen
  Het einde van oorlog, geweld en onrecht
  Het einde van religies, die God en mensen teleurgesteld hebben
  Het einde van mensen die het huidige systeem in stand houden en ondersteunen

  Imagine!

 23. Apart, het door ons bekritiseerde plaatje van 21 mei is er door Hogerhand afgehaald. Wel zenden daar dus, maar weerwoord – dat geen onvertogen woord bevatte – liever niet dus. Mag. Next. Of misschien zijn ze een nieuw plaatje aan het schilderen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: