Aan de bruine Donau

De Donau .. ach … romantiek! Zo mooi! Zo blauw! Laat ik nou nooit geweten hebben dat het ding ergens in Zuid-Duitsland ontsprong. Ontelbare malen heb ik er op gevaren, de mooiste keer in Budapest, met een leuk persoon en heel veel goede wijn, maar waar het begin nou was? Nooit afgevraagd. Totdat ik op reis van Nederland naar Zwitserland ineens een bordje met “Donau Quelle” op de rijksweg zag. Hopla, stuur om, even kijken dus.

En dit zag ik:

Jekkie bah! Een bruin oniegelijk stroompje. Nooit zal ik het verheerlijkt gezicht van mijn vader vergeten als hij de elpee van Am schoenen blauen Donau weer eens opzette. Als kleine jongen had ik altijd gevoeld, nee geweten, dat de Donau een sprookjesrivier was. En hier stond ik nu. Dit was de bron. Dit was het begin. Dit was de Donau. Had die Strauss soms een ernstig vuiltje in zijn oog? Mijn vader neem ik het niet kwalijk, je kunt niet overal zijn, maar op zo’n beroemde componist moet je toch kunnen vertrouwen? Nou ja, misschien had hij van componeren meer verstand:

Ja, dat u niet denkt dat het een toeval was, nog maar een fotootje. De Donau ontspringt dus uit een armetierig rotsje, druppelt door een groezelig beekje, en stort zich dan naar beneden, waar wij het niet kunnen zien, en waar hekjes staan, en pas heel veel verder wordt het wat.

Het heet hier Donaueschingen en Martinskapelle en zo meer, en vanaf hier loopt de Donau naar het oosten. Ook al nooit geweten. Ik dacht dat alles zo’n beetje naar het westen liep. Waarom heb ik toch niet beter opgelet vroeger? En precies op dit punt hier, waar we nu staan, heb je de scheiding tussen het rijk van de Noordzee (al het water dat naar beneden druipt gaat via de Rijn naar ons toe) en van de Zwarte Zee (elk druppeltje stroomt via de Donau naar de Zwarte Zee). Deze steen herinnert hieraan. Als ik precies op deze plaats zou gaan staan pissen, iets wat ik niet doe, want er is geen boom, en er kunnen mensen aankomen, en ik hoef niet, dan zou ik met één slinger zowel Oost als West kunnen bereiken.  Toch een goed gevoel. 

Verder zijn hier, zeker nu het wat mistig is, de mooiste plaatjes te schieten. Mooie wegwijsbordjes, een ooievaar voor een boerderij waar ene Sebastiaan op 28 augustus geboren is, een waslijn met kinderspulletjes, het leven is hier nog goed. Kijk maar:Geen Al Qaida’s, geen Boer Zoekt Vrouw of verkiezingsdebat, het is hier rustig. Je eet hier forel, een stukkie hert met Preiselbeeren en het leven is goed. Dat die Donau zo sneu begint, is dan al gauw vrij onbelangrijk. Ja, die laatste is een zelfportret.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

10 gedachten over “Aan de bruine Donau”

 1. Juist een mooie gedachte, dat uit iets onaanzienlijks en beetje treurigs, zoiets moois en indrukwekkends kan voortkomen.

  En spannend, dat zelfportret – Apie, pardon Leon, geeft een stukje identiteit prijs.

 2. Als kind moest ik met school naar de film ‘Puntje en Anton’.
  Echt een ouwe draak van een tranentrekker.
  Herinner me dat ze de bron van de Donau ontdekten. Dat zag er allemaal heel lieflijk uit, hoog in de prachtige, groene bergen. Ben dus in de maling genomen.Toen al. Door school nota bene!

  Vooral de laatste foto vind ik mooi. Ben jij dat?

 3. Altijd gedacht dat de Donau ergens in Oost-Europa ontsprong. Maar ja, topografie was nooit mijjn beste onderdeel tijdens Aardrijkskunde.

 4. Johan, ja, dat dacht ik dus ook! Maar nu weten we beiden beter. En we vergeten het ook niet meer.

  Ramirezi, da’s ander bruin.

 5. Als je ooit in de buurt van Slotermeer bent, laat je het wel even weten? Het zou zonde zijn als we elkaar mislopen…langs de Febo of zo. Of Zeeman.

 6. Leuk blog. Mooie foto’s. OK weer iets van mijn reislijstje geschrapt. Nu de bronnen van de NIJL maar.

 7. Wat een mooi beginnetje van die rivier, vooral als je de delta aan het eind ook nog eens meemaakt. In Roemenië, op het grensvlak van Oekraïne, brede uitwaaierende en vaak ondiepe stromen. Pelikanen, ooievaars…

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: