DSR doet weer eens een boycotje (9)

rechterMisschien publiceert internetdwingelandje De Schrijvende Rechter (DSR) ook deze week hier zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze zodra een reageerder de moeite van het cutten en pasten neemt.

Maar DSR boycot het hele gebeuren weer eens een keertje. Alsof er al niet genoeg ellende in de wereld is. Zijn reden: een te slap moderatiebeleid. DSR will alles dat hem niet aanstaat van de site geschrapt zien, zelfs als iemand hem liefkozend als “huftertje” bestempelt. Wij van apiedapie.com zijn wat steviger en houden niet zo van schrappen.

jan klaassenWe weten dus niet of de schrijvende kappersknecht uit Brussel ook deze week hier zijn licht laat schijnen. Soms een tikkie gemeen en zuigend, meestal mild en vrijwel altijd met een taal- of spellingsfoutje. Die Eindoordelen. Laten we hopen dat we ze weer gaan zien.

Scrol nu naar beneden, en ga heel hard om hem roepen, zeg dat het leven zonder zijn Eindoordeel geen zin heeft. Daar gaat het hem om. Aandacht. Maar zeg in ieder geval ook zelf wat het ikje van de dag bij u losmaakt.

Bekijk anders hier met dikke tranen van nostalgie de Eindoordelen van vroeger.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

156 gedachten over “DSR doet weer eens een boycotje (9)”

 1. DSR sprak in voorwaardelijke zin, APD. M’n Eindoordelen zijn, tot de vruchten mijner lendenen ontspruiten, m’n kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat zijn toch wel heel persoonlijke zaken waar je je in meent te moeten mengen.

  Een man als DSR heeft verplichtingen aan de maatschappij, de wereld en de geschiedenis. Het zou zonde zijn hem voor zichzelve te houden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die reageert niet op Drasties dus die staat er buiten. Zelfs al zou ik de hele stad volhangen met posters, bij wijze van verrassing, dan zijn dat nog jouw zaken niet, lijkt me.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het was maar een goedbedoeld advies van een vrouwenfluisteraar, DSR. Iets gevoeligs als een echo van je aanstaande kind op internet plaatsen, dat is echt iets wat je met je vriendin bespreekt. Maar nee, het zijn mijn zaken niet, en als je geen advies nodig denkt te hebben, dan moet je het zelf maar weten. Zij reageert dus wel op drasties.com, apart. Nu even niet dus. Maar onder welke naam, als ik (vast niet) vragen mag?

  Like

 5. ‘Vrouwenfluisteraar’? Dus jij, die in het Brussels café tien minuten vinger moest opsteken om de aandacht van het lieftallig serveerstertje te vangen, vergelijkt vrouwen dis met paarden? Charmant.

  En nee, moedwillige foutlezer, ze reageert noch op Drasties, noch hier. Flauwzak.

  Like

 6. Zaag

  Nu de lente is begonnen, is het de hoogste tijd voor het snoeien van bomen en struiken in de achtertuin. Eén boom moet er helemaal aan geloven; die neemt zon weg en moet om. Bij een verhuurbedrijf hebben ze talloze soorten kettingzagen, voor allerlei doeleinden. De medewerker heeft een vragenlijst om erachter te komen welke zaag ik nodig heb. Hij begint bovenaan: „Van welk materiaal is de boom gemaakt?”

  Ewout de Bruijn

  Like

 7. Nee Ewout, nu de lente is begonnen ben je dus te laat met snoeien. Dat kan iedere tuinkabouter je vertellen. Maar dit terzijde. Want voor de rest is het ikje erin geslaagd om een glimlach op mijn veelgeplaagde gelaat te toveren. Spring is in the air … we gaan ervan genieten. Meer van dit soort ikjes graag.

  Like

 8. Terzijde.
  Terzijde
  Terzoijde/
  Begin ju i ben ik 2 weken in mijn geliefde Polderland. Wordt er nog erhens ’n glaasje “Gezond” ged

  Geliked door 1 persoon

 9. Terzijde.
  Begin juni ben ik 2 weken in mijn geliefde polderland. U weet wel WK hockey meisjes & jongens.
  Worddt er nog ergens ’n Glaasje Gezond Gedronken?zij handvat?

  Als je weet hoeveel verkeeerde hout soorten er zijn om ’n behoorlijke zaag in the pluggen, kun je maar beter, die vragen lijst door nemen.
  Meneer, dan moet U ’n figuurzaag hebben? Dat zal toech niet? Er zijn wat zij paden, maar dan zit je wel al aan de Kettingzaag, met boven & onder greep, kruis band beveiliging. Airbag & noem maar op.
  Staat de boom op uw erf, of is de boom van de Buurman? Ga zo maar door?
  Rest van het dialoogje in Het Praethuys, bij Jan de Zaeger

  Geliked door 1 persoon

 10. Met de komst van de lente kunnen de welgedane NRC-lezers een nieuwe categorie winkelbedienden narren. De komende maanden: blunderende ijscoboeren, blasé strandtentpersoneel, ondeskundig slipperadvies.

  *zucht*

  En zo’n gekke vraag was het eigenlijk niet. Een wodanseik is iets anders dan een sparretje.

  Maar ’t leest niet slecht we, zo is het ook wel weer.
  Eindoordeel: 5.5 (zegge; vijfeneenhalf)

  Like

 11. Ja Ewout, het materiaal waarvan de boom is gemaakt doet ertoe. Als de boom gemaakt is van lindehout, populierehout of wilgehout, dan is het zacht en makkelijk te zagen. Als de boom gemaakt is van azobéhout of ebbehout, dan is de boom wel drie keer zo hard, dus kei-, kei- en keihard! Aangezien een kettingzaag van het verhuurbedrijf in het laatste geval drie keer zo snel zou slijten, ceteris paribus, is verstandig van de medewerker om een wat zwaarder model ter beschikking te stellen van nitwitje Ewout.

  Like

 12. DSR kijkt echter uit naar veel leuke Ik-jes over de gemeenteraadsverkiezingen. Protsige zitvlezers, stuntelende of jusit stralende nieuwkomers, dolzinnige voorstellen… Zolang het maar geen doorwrochte overdenkinkjes worden.

  Like

 13. Dit zou de derde post worden zonder inmenging van APD in DSR’s priveleven. Ben benieuwd of het aanhoudt.

  Like

 14. Uit het goede hout natuurlijk, DSR is een felle wilgenteenzwieper.

  En jij?

  Like

 15. Met ‘gemaakt’ zal APD wel ‘gesneden’ hebben bedoeld. *milde glimlachicoon*

  Like

 16. Als APDP het werkwoord “gemaakt” gebruikt in plaats van het spreekwoordelijke en dus saaie “gesneden” dan heeft hij daar natuurlijk een reden voor. Maar dat kan DSR zich natuurlijk niet voorstellen. Dat iemand kei speels met de taal kan omgaan. Mag!

  Ik ben niet van hout noch van steen, maar van vlees en bloed en heel veel gedachtes en gevoelens.

  Like

 17. APD kan er dan wel een redden voor hebben, maar komt toch vooral over alsof hij er per ongeluk een beetje naast zat.

  Nu heeft APD zelf gezegd dat hij zich hier mede manifesteert om zijn Nederlandse vaardigheden op peil te houden. DSR had op zijn inhoudelijke opmerking daaromtrent dan ook eerder een bedankje verwacht.

  APD weigert verder zijn eigen vraag te beantwoorden, bang als hij is een een overdrachtelijke vergelijking met hout. ‘heel veel gedachtes en gevoelens’ – ook een manier om zijn doorgaans onvriendelijke houding jegens DSR te omschrijven.

  Een koud stortbad zou hem goed doen – ook om al dat weldoorbloede vlees, waar APD ons op meende te moeten wijzen, een beetje onder controle te houden.

  Geliked door 1 persoon

 18. Jan Foudraine, maar dat weet misschien alleen iemand van de mopperkontgeneratie.

  Like

 19. Dilemma

  Met mijn geliefde sta ik bij een kraam om wat lentebollen te scoren. De kraamdame is nog druk in gesprek met een eerdere klant, een gesprek dat duidelijk niet over de juist aangeschafte bloemen of bollen gaat. Na enige tijd zeg ik tegen mijn geliefde: „Misschien beter om ergens anders aankopen te doen.”

  Waarop de verkoopster mij toevoegt: „U ziet toch dat ik met klantenbinding bezig ben?”

  Tom van der Meulen

  Geliked door 1 persoon

 20. DSR had het voorspeld: de middenstand wordt vanaf nu op lente-achtige wijze te kakken gezet.

  Gelukkig vergeet de inzender zichzelf niet, al is dat waarschijnlijk onbewust. Want wat een slechtgeschreven bagger wordt er op deze mooie voorjaarsdag toch weer over ons uitgestort:

  -‘Lentebollen’ blijken dus bloembollen te zijn (die hadden trouwens al voor Sinterklaas de grond in gemoeten) en geen oliebollen oid.

  -‘Scoren’: *schompetanusaanval-icoon* Diepe zucht om dergelijk lelijk gepopiejopie.

  (De combinatie ‘bollen’ en ‘scoren’ schijnt overigens vooral in het drugsmilieu courant te zijn.)

  -‘Kraamdame’: ’t zal wel geestig moeten zijn, maar het doet toch voornamelijk denken aan iemand uit de hogere kringen die bevalt van een kind. Zal ook wel enigszins sarcastisch bedoeld zijn, het is immers een middenstandsafzeik-Ik-je.

  -Twee maal dat kleffe ‘geliefde’ …*brrr* Leuk hoor, die vogeltjes die nestjes gaan bouwen, maar bij geborneerde NRC-lezers komt het even vreugdevol over als een Dixielandavondje.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 21. wat zijn we toch een ongeduldig en bot volkje.
  In Italie, waar ik nogal eens kom, zou een dergelijk woordenwisseling ondenkbaar zijn. Daar onderkent men het belang van persoonlijke betrekkingen en wacht geduldig zijn beurt af. Het is mij meermalen overkomen met name in de dorpen, dat tegenliggers die elkaar herkennen naast elkaar stoppen om door het open raam een praatje te maken. Pas na ongeveer een halve minuut wordt er voorzichtig geclaxonneerd vanuit de file die is ontstaan en meestal nog door buitenlanders.
  De kraamdame bleek achteraf een kraamvrouw om niet te zeggen een kraamwijf bleek te zijn.

  Like

 22. Oppervlakkig

  Een oudere man deelt flyers uit van de plaatselijke politieke partij, in de hoop stemmen te winnen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

  „Kijk”, zegt hij, „dit is onze nummer drie, een heel goede dame. En dit is een foto van onze lijsttrekker, zij is ook heel goed.” Het wordt volgens hem heel moeilijk, deze verkiezingen. „Vroeger ging het veel meer om inhoud, nu kiezen mensen om oppervlakkige redenen.”

  Ik bestudeer beide flyers: op de voorkant een foto van de bewuste dame, op de achterkant een identieke tekst.

  Wanneer ik hem een van de folders teruggeef, zegt de man: „Ik zou die ander doen, die is veel mooier.”

  Barbara Boschma

  Like

 23. Ik ben niet helemaal bij, vrees ik.

  Babs geeft een van de folders terug, en dan zegt de man: „Ik zou die ander doen, die is veel mooier.”

  Dus Babs kan beter de folder teruggeven van de andere dame, die veel mooier is? Dan houdt ze dus de folder van de lelijke dame.

  Waarom is het beter dat Barbara de folder van de lelijke dame houdt? Omdat ze dan op de “bewuste” lelijke dame kan gaan stemmen, want lelijke dames krijgen doorgaans te weinig stemmen in de politiek?

  Like

 24. Je gaat diep, Bertje. De man heeft het niet over de folder maar over het stemgedrag, neemt aan dat op degene gestemd gaat worden wiens folder men meeneemt. En zo is het ook.

  Like

 25. Mopperkont, het is kiezen of delen. Oftewel je bent ongeduldig en werkt hard en kan na plundering van je spaarvarken naar mooie landen trekken, oftewel je lanterfant maar wat aan en je komt je dorp niet uit.

  Like

 26. Schitterend Ikje. Hier kan ik wat mee. Kleurige folder , aardig dit, . smeuiig dat. Ik ga ’t liefst voor de Kreukels, overspel, ondoorzichtige escapades, het vunzige , de schutting. Liefdesbabies die kant meer. Machtsvertoon, spierballentaal.
  Soms denk je , Hoe Overleeft ie het?
  Draadjes genoeg, dezer dagen.
  De mooiste was voor Mevrouw Merckel, dat Poetin de weg kwijit was.

  Like

 27. Het is duidelijk een onduidelijk ikje zoals Luvienna al aangeeft.

  Totaal onbelangrijk, niet leuk en de clou staat ook nergens op.

  Barbara , misschien kun je bij de 50pluspartij nog wat flyers bezorgen.

  Like

 28. Dank je – je bent 360 dagen te laat, maar ’t is de gedachte die telt.

  Like

 29. Ilona om 13:16

  Als je het woord “nog” weglaat, dan ben je 5 dagen te vroeg. Dat klinkt al veel beter!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.