Veevolk pas toch op, hier is DSR weer (11)

rechterInternetsmaakmaker De Schrijvende Rechter (DSR) spuit ook deze week zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze anekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze zodra een reageerder het gevalletje copieert en plakt, meestal rond een uur of 1 in den middag, en dat is dan het sein voor DSR om van leer te trekken tegen de gemiddelde NRC-lezer en het veevolk.

Een vermakelijk debat met en tussen de andere lezers volgt, waarbij het aanvankelijk over het ikje en het Oordeel gaat, maar geleidelijk verschuift de aandacht naar andere zaken, zoals een net gelezen boek, een verzuchting van deze en gene, een moppie muziek, een video, alles is mogelijk in deze wervelende en altijd verrassende babbelbox.

Deelnemers? Afgezien van gangmaker DSR treffen we met zekere regelmaat aan de lieve keihard in de nacht werkende Indra (onlangs benoemd tot Coordinatrice Algemene Zaken), het scherpe early risende meisje Luvienna (Eindredactrice Onderzoek en Wetenschap), droogkomiek Ad Hok, de soms wat chagrijnige Henk, een dagdromende Heer Rozenwater, met zijn de olijke Bertje, de onnavolgbare Riverside Blues, de nuchtere Afzender, enigma Willem® en de dieptreurige dichter Plopje, een doorgaans kalme Klare taal, een mopperende en grappende mopperkont, de kokende en lallende lummel, de drinkende jammerende jurk, belezen Keessie, bedachtzame en bescheiden Ilona, de zich het toetsenbord volsnotterende Marianne, de provocerende pest- en treiterkop Oude Man (v/h Trolley), Apiedapie zelve, de met intens plezier herschrijvende Hikjesman, de onverstaanbaar brabbelende Boer’nsmurf met z’n kleine hartje, en nog zo wat prominenten. Het aantal lezers is vele factoren groter dan het aantal reageerders, maar ja, dat houd je toch en dat mag best.

jeep ikjeDe meeste reageerders kon men jaren geleden op de redactievelden van de NRC aantreffen. Vroeger? Ja, voordat de reactiemogelijkheid op die site werd uitgeschakeld. Eeuwig zonde, maar begrijpelijk. Gelukkig zijn de ikjes en hilarische discussies voor het nageslacht bewaard onder de bovenvermelde link.

Al bladerend in illustere ikjes als Angst en Wittiness en die ene waarin we nog een toastje nemen (Ellende, niet meer terug te vinden), om maar te zwijgen van die ene waarin een reageerder van het eerste uur het record breekt van de allerlangste reactie in een (1) zin ooit, vraag je je weleens af: hoe gaat het toch met Puber, Dom Blondje, keesmees, de familie van Beelen, Jozef en Maria, Deksels, warhoofd, Mario de Kort, Ingries, Arteps, Hum, kortom, waar zijn ze allemaal, deze kanjers van het internet waarmee alles is begonnen? We zullen het nooit weten en wie weet, zijn ze nog altijd onder ons.

Goed, scrol nu naar beneden en geniet ervan. Zeg ook rustig wat het ikje van de dag bij u losmaakt. We zijn nooit te oud om te leren en alle begin is moeilijk.

Bekijk hier ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

227 gedachten over “Veevolk pas toch op, hier is DSR weer (11)”

 1. Haha, uren zit Bertje naar z’n dobbertje te staren en steeds op tijd haalt hij op. 😉

  Apie, ik krijg nu te zien dat het een langlopend script is en dat het daardoor wat traag reageert. Je gaat Ellende achterna!
  Luvienna, je kan ook zelf nummeren., ik gok op 207

 2. Hoi Indra, ja, de posts gaan wat langzaam lopen na 200 reacties. Voorwaar een luxeprobleem, *glunder icoontje*. Maar elke maandag om 13h00 starten we opnieuw, vooral de eerste dagen kun je dan heeeeerlijk vlot reageren. En tegen het einde van de week, ach, dan mag de fut er best een beetje uit zijn hoor.

  Dit is 208.

 3. Dit is 211.
  Apie, is er ook een prijs voor het eerste priemgetal (211!) boven de 200??

 4. Apie, waarom is jouw reactieveld steeds lichtblauw getint en lijkt het onze zo bleekjes? is dat BlogBaasBlauw?

 5. Pfoe wat een vragen, ik heb geen idee. Blij dat de Coordinatrice Algemene Zaken er het koppetje bij houdt.
  Ik heb ook een streep boven mijn reacties, zie je dat? Misschien wel als beloning voor het hosten. Van mij hoeft het niet, maar ja het is vast goed bedoeld.

 6. Gezien APD’s eigenliefde , die al zijn voortbrengselen beslaat, van winden in een potje tot wat voor zijn denkbeelden doorgaan, kunnen we zeggen dat zijn opstellingen gelijk staan aan zijn persoontje.

  HIj had dus gerust ‘APD=een weergaasche flapdrol’ (wat een mooie Hildebrand-Bomaniaanse combinatie) mogen lezen.

  Zinvol discussieren doet men met mensen, onder vier of meer ogen, Op een forum is dat doorgaans onmogelijk, pretenties van sommige blogbazen ten spijt.

 7. Zeker, wie had ook alweer die pretentie? Ik ken er geen een (schrijve: 1). Maar zoals je ziet, Kees en Klare Taal en nog wat anderen kunnen wel discussieren zonder te schelden.

 8. Nounou, het lijkt wel of je je aangesproken voelt *grinikicoon* Bij bv ‘Joop’ pretendeert men een serieus discussieforum te zijn. Met matig resultaat, dat dan weer wel.

  Overigens is het hier uitstekend toeven voor discussies over onnozele zaken. Gelukkig kennen de meeste reageerders , ook de door jou genoemde, de beperkingen alhier, zoda thet doorgaans prettig-oppervlakkig blijft. Iedere poging to meer vliegt gierend uit de bocht, niet in het minst door de blogbaas die maar wening opheeft met afwijkende geluiden.

 9. En dat van iemand die maar blijft vragen om moderatie van alles dat hem niet aanstaat. Afwijkende geluiden niet welkom? Je bent in de war met de buren waar je bent weggejaagd. Weet je nog?

 10. Nu wordt ie mooi-vals krengetje! *dikke LOL*!

  Zoals je weet heeft de buurman DSR verschillende malen aangeboden weer terug te keren, maar dat heeft DSR, mede uit solidateit met jouw in de ban geschopte ass, resoluut geweigerd.

  En inderdaad: afwijkende geluiden zijn hier hoogst onwelkom. Moderatie I minder aan de orde – daar heb jij destijds je vingers nog behoorlijk aan gebrand toen je anderhalve dag besloot dat je hier geen “Drasties” meer miocht zeggen, iedereen over je heenviel, DSR je boycotte en je uiteindelijk door de pomp ging *scharterlachicoon*- maar poginkjes tot karaktermoord des te meer.

 11. Ik lees met verbazing het “ikje”. Het is knap als je ’n wat gecompliceerd onderwerp zo kunt presenteren, dat de “aanmoedigers” ’n enkel woord nodig hebben , om te begrijoen waar het over gaat.
  Zo meteen begint “den Haag” wij tellen hier nummertjes.
  Ik probeer al ’n paar dagen ’n antwoord te vinden op de vraag , welke discussie voer je als je conclusie is: Maar dan herprogrammeren we de boordcomputer toch, schakelen we zoemers uit, dan gaan we?

 12. DSR heeft kennelijk de spijker op z’n kop geslagen in antwoord op jouw domme opmerkingen over de bij de buren weggejaagde DSR.

  Uit je bejegening van DSR blijkt regelmatig dat zijn geluid niet echt welkom is, dat hij maar weg moet gaan, dat hem hier geen basale achting ten deel valt maar dat hij het in plaats daarvan maar met een beschimpenering of trap na moet doen *droevige glimlachicoon*

 13. @Riverside, laten we hopen dat het vraagstuk deze week wordt opgelost, voor de nabestaanden/achterblijvers/hopers en voor ons aller gemoedsrust. Ik denk toch aan iets wanhopigs van de gezagvoerder of zijn copiloot, maar ja, wat weet ik ervan. We horen het wel. Obama is inmiddels veilig geland, en heeft met een stelletje glunderende schoolkinderen in het Rijksmuseum gepraat. Ook belangrijk. We gaan hopelijk een mooie week tegemoet, maar, such is life, voor sommige mensen een kloteweek.

 14. Ook niet onbelangrijk: laten we hopen dat er weer eens een leuk Ik-je van om en nabij de 8 (zegge: acht) komt.

 15. Ik help het je hopen maar de geschiedenis van de laatste tijd, met een enkele uitzondering, stemt niet hoopvol.

  Was vroeger nou echt alles, althans de Ikjes, beter?

 16. @ Apie maart 23, 2014 om 15:56

  Jawel, maar dan weet ik alleen hoeveel reacties er op dat moment zijn. Als ik dan op iemand wil reageren moet ik terugtellen. Wachten op het beschikbaar komen van de automatische nummering, dus.

 17. Vroeger was niet alles beter. Het is net al met hete zomers en koude winters. Die onthoud je, de rest vervaagd.

  Goede Ik-jes clusteren, en het heeft al een tijdje niet geclusterd, dus dan lijkt alles grauw en grijs.

  De reageerders, die waren vroeger wel beter, al was het maar omdat er meer waren.

 18. De ikjes waren vroeger beter, dit kun je eenvoudig nagaan als je ze in de archieven van de NRC doorleest (ze staan op de site sinds december 2007 of daaromtrent).

  Ook de reacties waren grappiger, ik neem aan omdat het toen nog nieuw was (je kon ineens “praten” met wildvreemden, dat was toen keispannend, nu niet meer).

  En, inderdaad, er waren zoals DSR opmerkt, veel meer reageerders (hoewel een enkele reageerder ervan verdacht werd dat hij onder tientallen pseudo’s met zichzelf aan het kletsen was).

  Ook de gezamenlijke vijand destijds, Trolley, zorgde voor hoogoplopende discussies, vooral omdat men toen heel erg schichtig was t.a.v. privacy. Nu zijn we er aan gewend dat alles op het internet voor je het weet open en bloot ligt. Toen dacht men dat als je naam (en IP/woonplaats) bekend was dat er drommen mensen voor je huis zouden komen te staan. T. speelde op die angst weergaloos in, met extra bangmakerijtjes. Ja waar blijft de tijd.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: