DSR wil nieuwe borsten (15)

De Schrijvende Rechter“Is het alweer Internationale Zeurzakkendag? Zo ja, gefeliciteerd.” Dit voegde De Schrijvende Rechter (DSR) vorige week een reageerder toe. Ook deze week gaan wij genieten van de eindoordelen en het bloemrijke taalgebruik van de bekendste internetrechter van Nederland en de rest van de wereld.

De Schrijvende Rechter, die in de avonduren een herenkapsalon in Brussel schoonmaakt, schrijft de eindoordelen over de ikjes exclusief voor de lezers van apiedapie.com elke werkdag rond een uur of twee. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op de NRC-site reageren, nu gebeurt dat hier.

Met bijtend sarcasme droogt DSR zijn slachtoffers af. “Alleen die ‘blindenstok’ zit DSR een beetje dwars. Men spreekt toch ook niet over kreupelekrompotenstokken of etterwondlijersgaasverband?”

DSR heeft de internettaal verrijkt met uitdrukkingen als de *milde glimlach icoon* en varieert daar lustig op los. Zijn meest recente: “En ook Apie verkondigt waarheden als een koe. *loei-icoon*” Niemand weet hoe het idee voor deze tekstuele iconen is ontstaan. Het vermoeden is dat het uit frustratie was over de beperkte mogelijkheden tot het plaatsen van echte icoontjes op een belendende inmiddels vrijwel ter ziele zijnde website.

gehaktbalWij van apiedapie.com  plaatsen de eindoordelen en de discussie daaromtrent omdat we er allemaal iets van kunnen opsteken. “DSR heeft zojuist een appel gegeten in plaats van een gehaktbal. Is hij nu ook gedeeltelijk vegetarier?” Kijk, dat zijn citaten die je aan het denken zetten.

Een reageerster van het eerste uur, Ilona (keileuk mens, creatief, adrem, leuk muzikaal neefje) opperde dat gedeeltelijk vegetarisme misschien iets te maken heeft met het slechts gedeeltelijk op kunnen eten van grote dieren. We zullen het nooit weten.

Wij van apiedapie.com plaatsen de eindoordelen vooral vanuit onze missie om de ikjeskwaliteit te verhogen. De zwakkere ikjesschrijvers (m/v) in het land gaan zich de eindoordelen aantrekken en er uiteindelijk mee kappen. De redaktie gaat beslissen om op te houden met het plaatsen en daarmee aanmoedigen van broddelwerkjes. Slechts de hoogstaandse ikjes overwinnen. Da’s evolutie, da’s Darwin, da’s een kwaliteitskrant in een land dat zo prachtig is als het onze.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet van weer een lading nieuwe eindoordelen. Zeg ook rustig wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Of bekijk eerst de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

KopenhagenDe kop boven dit artikel? Sommigen hebben auteur dezes gemeld – via het contactformulier in het “over en about” rubriekje – dat de koppen van de rubriek wat spannender zouden mogen. “Mag best wat meer provoceren of opvallen”, zo schreef een reageerder.

Die borsten slaan nergens op. Nee. Of is dat nou juist het probleem? We zullen het nooit weten. Of DSR echt nieuwe borsten wil, voor zichzelf of voor zijn vriendin, dat gaat hij niet vertellen. Of wel. Wij van apiedapie.com zouden zo’n vraag negeren, maar ja, als je een aandachtsorgeltje bent dan ga je overal op in. We zien het wel.

Tot slot, de foto van deze opvallende busreclame is recent door de auteur dezes zelve gemaakt. Hij liep in de motregen met zijn ziel onder de arm te slenteren door Kopenhagen en wist de langsflitsende provocatie razendsnel met zijn altijd parate BlackBerry te vangen. Knap toch? Je krijgt er oog voor en het wordt een soort van tweede natuur *bescheiden glimlach icoontje*

Klik op het plaatje voor een mooie documentaire over borsten.

borsten plaatje

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

180 gedachten over “DSR wil nieuwe borsten (15)”

 1. @L
  DSR geeft al aan niet bevreesd te zijn voor persoonlijke strafmaatregelen. ‘Bring it on’, zou hij bijn zeggen, maar laat de onschuldigen er buiten.

  Je eerste optie, DSR’s vriendelijke karakter, is dan ook de juiste. Als je deze en DSR’s eerdere post nou even een like-je geeft, dan trekt dat APD allicht over de streep om ook voor de-escalatie te kiezen. Hij schijnt immers nogal van je onder de indruk te zijn.

  Like

 2. Heerlijk ook zoals Klare Taal een grote blinde vlek heeft voor humor in, bijvoorbeeld, Mopperkont’s reacties. Ze ziet het niet. Die grap van die ijdereenden tuint ze ook met open ogen in. Heerlijk. En dan schrijft ze zelf (“Ik zat in de jaren zeventig op hockey, heette niet Annabelle of Sophie”) zo krom als een hoepel.

  Like

 3. Henk zal wel ‘eidereend’ bedoelen? *milde glimlachicoon*

  Voortaan onbekende woorden eerst maar googlen, nietwaar?

  Like

 4. En dan wachten we nu kalm Henk’s vierde of vijfde ‘ligt’-grapje af. *milde glimlachicoon*

  Like

 5. Het aantal duimpjes klopt niet: wie L. omhoogtduimt, is het ook eens met de daaropvolgende reactie van DSR, zodat de twee duimpjes neer aldaar onterecht zijn.

  Like

 6. Misschien kan Dsr beter eerst Mopperkont’s reactie van 16 april 22.20 uur lezen, en pas reageren…

  Like

 7. Je redeneert te rechtlijnig, DSR. Je gaat ervan uit dat iemand die mijn post opduimt, dat dan ook bij jouw post zal doen, omdat die overeen zou stemmen met die van mij. Nog los van de vraag of die overeenstemming er is: dat zou dan misschien logisch zijn maar mensen zijn niet per se logisch. Misschien ontgaat de opduimer de overeenstemming, misschien zal ’t hem een rotzorg, misschien duimt hij niet vanwege de inhoud maar vanwege een sympathie – of niet – met de poster, misschien vindt hij het leuk gerandomiseerd op- en neer te duimen, enzovoort.

  Like

 8. @L
  Dat is nu juist DSR’s punt: mensen doen niet wat ze zouden moeten doen.

  Arme Henk trouwens, met z’n mond vol tanden en afschuiven op ’n ander. *milde glimlachicoon*

  Like

 9. Vader

  In de rij voor de kassa van Pathé Tuschinski in Amsterdam om kaartjes te kopen voor de film Hartenstraat. Voor me staat een vader met zoontje. Hij vraagt om twee kaarten voor de film van 19.00 uur. „Weet u wel dat deze film alleen geschikt is voor 12 jaar en ouder?”, vraagt de mevrouw achter de kassa, kijkend naar de jongen naast hem.

  „Ja dat is hij hoor”, zegt de vader overtuigd.

  Daarna, met een bedenkelijke blik kijkend naar zijn zoon, vraagt hij aan hem: „Dat ben je toch?”

  Frederieke Bakker

  Like

 10. Wat een merkwaardige openingszin, zo zonder onderwerp en persoonsvorm *zucht*.

  De inzender wil ons kennelijk mededelen dat ze een Amsterredams onder-ons-filmpje op lokatie heeft gezien. Waarvan akte. Waar de zinnen die daarop volgen toe dienen, is DSR niet duidelijk.

  Trouwens, wat stelt zo’n ‘geschikt voor…’-keuringslabel nu eigenlijk voor? Als ouder mag je die afweging toch nog altijd zelf maken?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 11. En zo kunnen we terugkijken op een redelijk geslaagde Ik-jesweek, het matige eind ten spijt. *milde glimlachicoon*

  Like

 12. Hm, en dit is het laatste ikje van de week, want op Goede Vrijdag verschijnt de krant niet? Kan. Mag. Ik houd het niet meer bij al die feestdagen.

  Echt wereldschokkend is het niet wat daar allemaal voor de kassa van die bioscoop gebeurt. Vader vraagt zich af of het joch echt al 12 jaar is. En dat zal wel niet, hij zal het volgend jaar wel pas worden, mijn zoon was zijn leeftijd ook altijd een paar jaar vooruit om in spannende dingen zoals Facebook en Python en aanverwante achtbanen te mogen. Maar voor Frederieke ging er kennelijk een wereld open, die rekent de leeftijd van haar kinderen nog in dagen, en denkt dat elke ouder dat doet en blijft doen, zo niet dan is het een ontaarde ouder en moet hij (m/v) in de krant. Nu maar hopen dat ze het ook op twitter zet, dan kan er weer een verontwaardigde twitstorm losbreken in het kleine Nederlandje.

  Like

 13. Na de eerste ronde van het titanen-/woerdengevecht tussen Apie en DSR, die met een sisser leek af te lopen, doet DSR in de tweede ronde een poging de gemoederen weer op te stuwen, met zijn opmerking dat zijn aan- en afwezigheid het bestaan van Ikjes bepaalt.

  Hoe gaat Apie hierop reageren?

  Nieuwe weddenschappen kunnen worden ingediend.

  Like

 14. Het lijkt erop dat L. bijklust als bookmaker. Wat zijn de marges op de verschillende mogelijkheden?

  DSR zegt helemaal niet dat zijn aanwezigheid het ‘bestaan van Ik-jes bepaalt’. Maar wat is een topic gewijd aan de Eindoordelen van DSR zonder diens Eindoordeel. Eenlege dop.

  Bovendien loop je op de zaken vooruit. APD heeft immers gezegd: ‘De volgende reactie van DSR wordt heel belangrijk en zal al het verdere bepalen.’ Welnu, DSR heeft gereageerd en APD heeft nog niet gereageerd. Laten we dat eerst eens afwachten.

  Trouwens, in tegenstelling tot wat er wordt gezegd, staat er bij die woerd van H. nu wel een advertentie, en niet alleen in Chrome. Als ’t hier nu nog maar veilig toeven is….

  Like

 15. Hoe die week ook eindigt, dit is in mijn ogen weer geen Ikje, maar een verslagje van iets waar de auteur zelve niet actief bij betrokkene is. Een vorm van overbodige microjournalistiek.

  Like

 16. Helaas DSR, dat bijklussen als bookmaker levert tot nu toe niks nada noppes op. Terwijl ik er zulke hoge verwachtingen van had, bij een dergelijk titanengevecht.

  Like

 17. Tja, de woerd met wokkel is inmiddels toch maar weer verwijderd, ook bij mij verscheen er heel vreemd ingebed in het plaatje een rare link naar een advertentiesite, wellicht onschuldig, maar ik houd niet van plaatjes met links die naar willekeur open en dicht gaan. Sorry Ut, jij kunt er niets aan doen.

  Like

 18. @APD
  ‘De volgende reactie van DSR wordt heel belangrijk en zal al het verdere bepalen.’ dixit APD.

  Welnu, die reacie staat er al enige tijd. Ben benieuwd was ‘het verdere’ in zal houden. Gezien het belang die APD er zelf aan heeft toegekend, zou je toch wel een reactie verwachten.

  Dus wat wacht ons? Aanscherping van de strafmaatregelen? Intrekking? Handhaving?

  Of doe je toch maar alsof DSR niet gereageerd heeft, ook wel een ‘Oekraiens bloedneusje’ genoemd?

  Like

 19. De reactie aan Ut getuigt van normale manieren, omgangsvormen, wellevendheid, DSR. Het verbaast me niet dat jij dat niet herkent. Ik modereer met tegenzin, doe het alleen als het echt nodig is, en leg het dan uit.

  Like

 20. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, de onwaarschijnlijkheden helaas ook niet: Dsr die taal- en spellingsadvies geeft, ongevraagd. Hoe bizar wil je het hebben? Dsr geeft er blijk van niet het hele plaatje te kunnen zien. Geeft niks. Maar het is dan wel beter (en wel zo sportief = hee, een vreemd woord, moet Dsr maar ‘ns opzoeken) om niet te reageren. En misschien ook maar leren om begrijpend te lezen. Succes, en sterkte!

  Like

 21. @APD
  Dikke LOL! Geef jij dan maar eens aan wat je tot die gedachten brengt. DSR trekt immers tittel noch jota terug van zijn eerdere opmerkingen, terwijl jij draait als een spinnewiel.

  Betekent dit nu ook dat je van die wrede collectieve strafmaatregelen afziet, waarmee je de rest laat meelijden voor DSR’s vrijmoedigheid.?

  Jammer dat je je -zoveelste- aftocht niet sportief erkent. Mag. Maar DSR neemt er genoegen mee en zal, als verdere provocaties achterwege blijven, het spelletje gewoon meespelen. Ook omwille van de lieve vrede.

  Alvast veel plezier met het schrijven van je volgende intro!

  Like

 22. En Henk lijkt ook al op z’n wokkelvormige pikje getrapt! Zie dat bozige geschutter toch eens aan. *dikke grinikicoon*.

  Like

 23. Enfin, mooi dat vandaag tijdens een kritische gedachtenwisseling het moderatietoeval de kop eens niet opstak. Zo kan het ook! *milde glimlachicoon*

  Het wordt hier misschien nog wel eens wat.

  Like

 24. Een eenmalige geste voor het aandachtsorgeltje: de top tien van meest gelezen artikelen van dit blog (DSR komt er net met de hakken over de sloot een (schrijve: 1) keer in voor).

  1. Neuken op kop – om te kijken hoe het moet
  2. Voetstappen in het zand
  3. Bizar: beheerder laat eigen website in de steek na plagiaatverdenking
  4. Met een naakt meisje in het zand
  5. Onderzoek wijst uit: negatieve, beledigende koppen scoorden niet altijd
  6. De paashaas sprong over het tuinhekje
  7. Oh wat was dat toch leuk dat drasties koppenspel
  8. Het nooit vertelde verhaal van Sinterklaas en Roodkapje (alleen voor volwassenen)
  9. Meldpunt Poolse meisjes groot succes
  10DSR schiet uit zijn lendenen (10)

  Like

 25. Over opduimen gesproken, is het mogelijk jezelf op te duimen, zoals ik bij twijfelachtige reacties van een zeloot die dat blijkbaar nodig heeft, wel zie gebeuren.

  Like

 26. dsr
  Wat is het dsr-concept en wat heeft het Volkskrant- verhaal uit april 2013 daarmee te maken ?

  Like

 27. @Klare taal, je mag jezelf een keer (schrijve: 1) opduimen. Doe maar eens een keertje, geneer je niet. Mensen als DSR nemen de moeite om na het zichzelf opduimen naar een andere computer te lopen, of hun mobieltje of tablet te voorschijn te halen, om het nog een keer en nog een keer en nog een keer (collega’s, huisgenoten en buren lastig vallend in hun heilige drift) te doen. Mag eigenlijk niet. Maar och.

  @ Mopperkont: *bloosicoontje en wil je je eigen rubriekje icoontje?*

  Like

 28. @APD
  Wie duimpjes uitdeelt maar verder zwijgt, stemt toe. *dike grinikicoon*

  DSR kijkt er verder niet van op dat likkebaardende gnuifverhalen over ‘neuken’ de lijst aanvoeren.

  Het gaat DSR zoals bekend niet om de kijkcijfers, maar om het plezier. APD daarentegen, het echte aandachtsorgeltje in het gezelschap, die kickt dan weer op toptienen enzo. Mag. Ieder z’n drijfveer *milde glimlachicoon*

  @MK
  Het DSR-concept is het gimmicksgewijs kritisch beoordelen en becommentarieren van amateurs-columnpjes, ter verbetering van eea.

  De uitleg is uit 2013 maar het is nog steeds een wekelijkse rubriek in de Volkskrant, op de Dag In Dag Uit-pagina.

  Like

 29. Nu heeft APD overigens wel eens uitgelegd dat hij de Eindoordelen-rubriek, in tegenstelling tot de schaarse voorbrengselen van z’n eigen ijdelheid, niet systematisch onder de aandacht brengt van de bloggersgemeenschap.

  Dat vindt DSR best, maar dan worden de leescijfers wel appels met peren vergelijken.

  Like

 30. En vier van de tien meestgelezen verhalen hebben of rechtstreeks met Drasties te maken, of staan er, zoals het DSR-verhaal, rechtstreeks mee in verband.

  Naast DSR heeft APD dus nog JdW te bedanken voor het feit dat ’t blogpolsslagje niet geheel naar bevroren-schildpadniveau is gezakt.

  Like

 31. Wat een lulkoek, die stukken heb ik toch zelf geschreven? Daarmee drasties juist een dienst verleend. Niet andersom. Maar wel grappig dat je e.e.a. zo interessant vindt terwijl je eerder huichelde er boven te staan *meewarig lol icoontje*

  Like

 32. Nou ja, dat op- of afduimen is eigenlijk een liederlijk woord, maar ik weet nu wat de regels zijn.

  Like

 33. ‘Lulkoek’, toe maar weer. *zucht* Kan het nou niet gewoon vriendelijk en normaal?

  En je gaat weer te kort door de bocht, vaderman. DSR neemt met welwillende belangstelling kennis van wat voor je argumentatie doorgaat, en legt daar graag de onzuiverheden in blot. Dat is immers ’t spel hier.

  Kijkcijfers en duimpjes intereseren DSR an sich helemaal niets.

  Hoe Drasties met jouw stukken een dienst is bewezen, is DSR niet duidelijk. Het zijn wel je minst slechte stukken, dus mag je Drasties en haar reageerdersschare hartelijk danken voor de inspiratie.

  Like

 34. *zucht* In de hwerhaling dan maar:

  Dat doet DSR dan ook niet. Hij beperkt zich tot het beschouwen van de twijfelachtige wijze waarom jij die duimpjes en leescijfers gebruikt.

  Hoeveel duimpjes DSR heeft, of hij in welke top-zoveel dan ook staat genoteerd, daa wijdt hij dan weer geen analyse aan.

  Like

 35. Enfin, het dreigt op weer gemiezer uit te draaien. Dat zou een slecht einde zijn van een mooie confrontatie waarbij het bespelen van APD’s kruidenierslogica weer tot een rechtvaardige, bevredigende uitkomst heeft geleid.

  *Schluss!-icoon*, en alvast fijne Pasen!

  Like

 36. @Klare taal 22.02 Ter info: je mag jezelf ook maar een keer neerduimen.

  @DSR 23.03 Ik weet niet precies wat je met de ‘bloggersgemeenschap; bedoelt, maar Apie heeft je wel heel genereus systematisch onder de aandacht van sociale mediagebruikers gebracht.

  Like

 37. Wat zien ik? april 17, 2014 om 23:01, dsr zou eea kritisch beoordelen?
  Ik ga die stukjes …..nog ‘ns doorzien?
  Beter, vanaf heden , ’n speciaal brilletje “Dsr meen je dat echt? gebruiken?
  Ik bedoel, ik dacht, Persoonlijk, Ik voor mezelf, van Binnen naar Buiten, dat Dsr net als ik z’n Gedachten de Vrije Loop zou laten, met Zijne Schrijfsels als Neeerslag?

  Like

 38. DSR, zonder gemiezer, je wijdt er juist wel een analyse aan. Eerst door een verklaring te zoeken voor je schamele 10e plaats (de stukken van DSR zouden niet of anders onder de aandacht van de bloggersgemeenschap worden gebracht, ach gos) en vervolgens door te wijzen op de uiteenlopende inspiratie voor de verschillende stukjes (irrelevant). Mijn stelling dat de op jouw eindoordelen gebaseerde stukjes niet het hart van dit blog zijn en dat jij dit blog niet kunt maken noch breken staat derhalve nog fier overeind. Live with it en geniet van een Goede Vrijdag en een fijne chocoladerijke Pasen.

  Like

 39. Test, ja, dat moeten blogbazen weleens doen om voor de onwetende lezer onbegrijpelijke maar dieptechnische redenen. Ignore it, zou ik zeggen, het is allemaal voor het algemene nut.

  Like

 40. Dsr
  Wat een zelfingenomenheid om het kritisch beoordelen en becommentariëren van ikjes als het dsr-concept te benoemen. Alsof jij de eerste of de enige bent.
  Het is bovendien nogal vergezocht om een ikje, dat zelden het niveau van luistervinkje spelen te boven gaat te vergelijken met een column.

  Like

 41. @ MK
  Het Eindoordeel is wel degelijk een concept, en omdat dat van ons Rechtertje is, is de aanduiding DSR-concept terecht. Ik mag het doorgaans ook graag lezen.

  @Luv, ik zou het gekissebis van de bloghouder en ons Rechtertje niet als een “titanengevecht” willen betitelen. Het doet me eerder aan het gevit van een paar huisvrouwen op de vismarkt denken: het gaat maar door en verveelt steeds meer. Maar vooruit, laten we hen titaantjes noemen, want op de keper beschouwd zijn het jongens, maar aardige jongens.

  Like

 42. Kees
  Het eindoordelel dwz het uitgedeelde punt is wel het minst interessante en willekeurige onderdeel van de ikjesbespreking van de verschrijvende rechter. Het is maar goed dat er van de weeromstuit geen punt wordt gegeven voor juiste spelling.

  Like

 43. LOL, de verschrijvende rechter … 🙂 Keessie, het beoordelen van het werk van een ander is geen concept. De columnbeoordeling van de Volkskrant gebeurt door de redaktie, niet door een lezer. Het heeft dus helemaal niks met het zogenaamde en door jou zo bewonderde “DSR-concept” te maken. Bovendien schrijft de VK het oordeel in normaal foutloos Nederlands neer. En ze delen geen cijfers uit. En ze schrijven niet over zichzelf in de derde persoon enkelvoud. Waar oh waar zit er dan ook maar enige overeenkomst? Ik zie het niet.

  Like


 44. Vijftig procent

  Bij de kapper word ik geholpen door een nieuw meisje. Mijn vaste kapster volgt alles wat zij doet nauwgezet. Als het meisje wil gaan föhnen legt zij uit dat ik niet zo van een te gekapt hoofd hou en het liefst met nat haar de deur uit ga. Ze vertelt dat zij mijn haar daarom ongeveer vijftig procent droogt zodat het nog natuurlijk valt. Vol vuur begint het nieuwe meisje de voorkant van mijn haar te föhnen. Als die helemaal droog is vraagt ze vertwijfeld of ik echt zeker weet dat ik de achterkant nat wil houden.

  Eleonoor Hintzen

  Like

 45. Ja, da’s een heel dom meisje, Eleonoor, vermoedelijk een stageaire die het nog moet leren. Fijngevoelig dat je haar zo te kakken zet. Je hebt haar vermoedelijk wel schijnheilig een fooitje gegeven en niks gezegd. Of betekenisvolle blikken uitgewisseld met je vaste kapster. Weleens van directe opbouwende positieve feedback gehoord? Daar heeft zo’n kind wat aan. Gelukkig zal de NRC aldaar niet op de leestafel liggen. *angry icoontje*

  Like

 46. Behoorlijk vilein om een leerling-kapster zo publiekelijk een spiegel voor te houden, maar schrijster spaart zichzelf gelukkig ook niet. Als een mak schaap laat ze de kapster haar verwoestende fohn-werk doen.

  Like

 47. Nou mopperkont, jij ziet overal zelfspot in. Met heel veel goede wil heb je wellicht gelijk. Maar ik denk dat de schrijfster niet in de gaten heeft dat ze wel iets eerder aan de bel had mogen trekken. MIsschien zat ze haar ikje wel al ijverig te verzinnen.

  Like

 48. Wat zou dat zijn: de voorkant van mijn haar? Eleonoor bedoelt waarschijnlijk: het haar aan de voorzijde van d’r schedel. Alsof haar een voor- en een achterkant heeft, Eleodomoor.

  Like

 49. Oh, de vraag naar je beroep beschouw je als een flauwekulvraag? Leuke vent moet jij zijn in het sociale verkeer. Wat mogen ze je wel vragen?

  Like

 50. Naar de Kapper?? Welk ’n feest?
  Oh men gebruikr de fohn?
  Zou mijn eigen Kapster , wel weten hoe dat nu moet?
  Dat wordt lachen?

  Like

 51. Ach, wat een schat, gestresst gaat zij aan het fohnen , met nog vmbo rekenen in haar hoofd,
  procenten, btw en alles daast maar door.

  Op zich is het een grappig verhaaltje, maar bij de kapper moet je zelf alert blijven om rampen te voorkomen Eleonoor, knoop dat in je oor.

  Like

 52. Zesjescultuur

  Het is een harde maatschappij. Een goede opleiding zorgt voor meer mogelijkheden op de krappe arbeidsmarkt. Je moet er uithalen wat er in zit, en trouwens je vindt alles hartstikke interessant dus doe dan ook maar een beetje beter je best om dat te laten zien.

  Iedere ouder kent de soms wat uitgekauwde argumenten om het kroost aan te sporen tot iets meer inzet op school.

  Maar ja, zestienjarigen hebben andere prioriteiten en zien het wat tegenvallende rapport niet per se als een heel groot probleem.

  „Maar pap, met deze cijfers ga ik wel over hoor. Eigenlijk heb ik zelfs een punt te veel.”

  Rob Heerdink

  Like

 53. “Eigenlijk heb ik een punt teveel”. Kent u deze uitdrukking dames en heren, kijkers? “Eigenlijk een punt teveel”. Ik moest daaraan denken toen ik laatst in de tram een oudere man zag met zijn zoon. U kent ze wel. De oudere man nog met zijn hoofd in de opvoeding van de jaren vijftig. En de zoon – een opgeschoten puber – met zijn hoofd nergens anders in dan in zijn mobieltje.

  En de man, dames en heren, de man wekte zijn zoon op om eens beter zijn best te doen op school. “Het is een harde maatschappij”, zei hij. De jongen humde, verdiept in zijn smartphone.

  “Een goede opleiding zorgt voor meer mogelijkheden op de krappe arbeidsmarkt”, zo ging de oudere heer verder. “Je moet er uithalen wat er in zit, jongen, en trouwens je vindt toch alles hartstikke interessant?” Vragend keek hij zijn zoon aan. De jongen keek vragend terug. “Dus doe dan ook maar een beetje beter je best om dat te laten zien”, zo maakte de vader zijn betoog af.

  En hij keek triomfantelijk rond om zijn applaus te incasseren. Maar niemand in de tram had hem gehoord, dames en heren. Niemand had hem gezien. Verdiept als zij allen waren in hun schermpjes. Alleen ik, dames en heren, kijkers, alleen ik had de man gehoord. Dominee Gremdaat speelt niet met zijn telefoon, Een predikant in het openbaar vervoer kijkt om zich heen. En ik knikte de man bemoedigend toe.

  “Dominee, u hier!” riep hij uit, En een stralende lach brak door op zijn vermoeide maar lieve gezicht. “Het is me toch wat met de jeugd van tegenwoordig, vind u ook niet?”” Ik wenkte de man om naar me toe te komen. Hij kwam opgetogen naderbij en nam plaats op mijn schoot, zodat ik hem over zijn bol kon aaien.

  “Stuur het maar naar de NRC”, fluisterde ik in zijn oor “daar vinden ze dit nog goed”.

  Een punt teveel, kent u wel? De man had een punt teveel gemaakt. Het kan ons allemaal overkomen. Op kantoor, in de kroeg, in het echtelijke bed, of op de ouderavond op school. We maken een punt teveel, we gaan net te lang door. We vinden ons zelf te interessant. En we verliezen de aansluiting met de mensen om ons heen. We verliezen de aansluiting met onze geliefden. Met onze kinderen. Onze vrouw. Onze man of onze partner zoals sommige mensen zeggen. We verliezen de aansluiting met de medereizigers in de tram van het leven. Maar dan is er die krant, die deftige krant van vroeger, die er binnenkort niet meer zal zijn. Daar mag het nog. Daar kan het nog. Heerlijk. De lucht klaart op. En de tram rinkelt weer schuddend verder.

  Ik wens u allen een fijne voortzetting en een aangenaam etensmaal met stukjes spek erin en zo.

  Like

 54. Foei, dominee Gremdaat! U publiceert onder de naam van een vaste bezoeker/de blogbaas van dit blog. Denk maar niet dat we u niet doorhebben.

  Like

 55. Dank U dominee Gremdaat voor deze treffende en ontroerende woorden op Paaszaterdag.
  De paus zal morgen zijn beste beentje moeten voorzetten om U te overtreffen.

  Like

 56. Deze staat op de site van NRC Next, wist niet dat ze daar ook ikjes hadden. Enfin, ik citeer, met als doelstelling het genereren van commentaar, suggesties, goed- of afkeuring. Vrije nieuwsgaring dus:

  Geen titel

  Ooit, tijdens mijn studie in de VS, had ik last van een vaginale schimmelinfectie. Een vaak voorkomend en vervelend vrouwenkwaaltje. Gelukkig kun je in de VS voor zo’n ‘yeast-infection’ gewoon bij de drogist terecht. Toen ik enigszins beschaamd afrekende, was ik behoorlijk verbaasd dat de kassajongen mij bij het afscheid ‘Happy Yeaster’ (Fijne Schimmel) toewenste. Ik werd knalrood en zei „What did you just say?” Tot ik me realiseerde dat hij me gewoon een fijne Pasen had gewenst…. Happy Easter!

  (Dit ik-je kwam binnen met een noot voor de redactie: ‘Dag NRC! Ik wil absoluut niet met mijn echte naam bij het ikje. Kan het ook met schuilnaam? Zo niet, dan trek ik ‘t weer in. Hartelijke groet, ….)

  Bron: http://www.nrc.nl/next/van/2014/april/19/1371027

  Like

 57. Nou ja, het is een ikje. Het is een misverstand, dat maak je weleens mee, je hoort even iets anders dan er wordt gezegd. Waarom doet de onbekende vrouw zo beschaamd en geheimzinnig over iets dat zo vaak voorkomt? Maar haar anonimiteit is haar gegund. Zelve ken ik zat vriendinnen die met deze aandoening te kampen hebben gehad, en die ga ik ook niet bij naam en toenaam hier op het internet zetten. Schimmel en zeker daar, op die plaats, is blijkbaar toch iets om je voor te schamen. Voetschimmel is al minder erg, daar wordt op verjaardagspartijtjes druk over gekeuveld. En in de kaas is het een delicatesse. Raar spul die schimmels.

  Like

 58. Ik wist ook niet dat NRC-next aparte ikjes had, dit is wel een heel feestelijk en smakelijk stukje voor de Paasdagen. Geen recept hier, gewoon iets kopen bij de drogist en je krijgt een Happy Easter.

  Het woord ‘schimmel’ klinkt altijd een beetje dubieus, behalve wanneer het duidelijk over het witte paard gaat.

  Like

 59. Ik hoorde ooit een cabaretier vertellen dat ze bij hem thuis toen het einde van de Ramadan en de intocht van Sinterklaas samenvielen (dat gebeurt eens in de 350 jaar) besloten om beide feesten te vieren. Als teken van integratie. Hoe ze dat deden? Ze hebben het paard geslacht.

  Like

 60. Ja dat zijn de beste. Ouwe intro’s lezen, er zijn er velen die dat (in stilte) doen, zo blijkt uit de statistieken. Heerlijk toch, zo’n oeuvre, zo’n tijdsbeeld. Op naar intro 16, ben nu zelf ook benieiuwd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.