DSR wil nieuwe borsten (15)

De Schrijvende Rechter“Is het alweer Internationale Zeurzakkendag? Zo ja, gefeliciteerd.” Dit voegde De Schrijvende Rechter (DSR) vorige week een reageerder toe. Ook deze week gaan wij genieten van de eindoordelen en het bloemrijke taalgebruik van de bekendste internetrechter van Nederland en de rest van de wereld.

De Schrijvende Rechter, die in de avonduren een herenkapsalon in Brussel schoonmaakt, schrijft de eindoordelen over de ikjes exclusief voor de lezers van apiedapie.com elke werkdag rond een uur of twee. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op de NRC-site reageren, nu gebeurt dat hier.

Met bijtend sarcasme droogt DSR zijn slachtoffers af. “Alleen die ‘blindenstok’ zit DSR een beetje dwars. Men spreekt toch ook niet over kreupelekrompotenstokken of etterwondlijersgaasverband?”

DSR heeft de internettaal verrijkt met uitdrukkingen als de *milde glimlach icoon* en varieert daar lustig op los. Zijn meest recente: “En ook Apie verkondigt waarheden als een koe. *loei-icoon*” Niemand weet hoe het idee voor deze tekstuele iconen is ontstaan. Het vermoeden is dat het uit frustratie was over de beperkte mogelijkheden tot het plaatsen van echte icoontjes op een belendende inmiddels vrijwel ter ziele zijnde website.

gehaktbalWij van apiedapie.com  plaatsen de eindoordelen en de discussie daaromtrent omdat we er allemaal iets van kunnen opsteken. “DSR heeft zojuist een appel gegeten in plaats van een gehaktbal. Is hij nu ook gedeeltelijk vegetarier?” Kijk, dat zijn citaten die je aan het denken zetten.

Een reageerster van het eerste uur, Ilona (keileuk mens, creatief, adrem, leuk muzikaal neefje) opperde dat gedeeltelijk vegetarisme misschien iets te maken heeft met het slechts gedeeltelijk op kunnen eten van grote dieren. We zullen het nooit weten.

Wij van apiedapie.com plaatsen de eindoordelen vooral vanuit onze missie om de ikjeskwaliteit te verhogen. De zwakkere ikjesschrijvers (m/v) in het land gaan zich de eindoordelen aantrekken en er uiteindelijk mee kappen. De redaktie gaat beslissen om op te houden met het plaatsen en daarmee aanmoedigen van broddelwerkjes. Slechts de hoogstaandse ikjes overwinnen. Da’s evolutie, da’s Darwin, da’s een kwaliteitskrant in een land dat zo prachtig is als het onze.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet van weer een lading nieuwe eindoordelen. Zeg ook rustig wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Of bekijk eerst de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

KopenhagenDe kop boven dit artikel? Sommigen hebben auteur dezes gemeld – via het contactformulier in het “over en about” rubriekje – dat de koppen van de rubriek wat spannender zouden mogen. “Mag best wat meer provoceren of opvallen”, zo schreef een reageerder.

Die borsten slaan nergens op. Nee. Of is dat nou juist het probleem? We zullen het nooit weten. Of DSR echt nieuwe borsten wil, voor zichzelf of voor zijn vriendin, dat gaat hij niet vertellen. Of wel. Wij van apiedapie.com zouden zo’n vraag negeren, maar ja, als je een aandachtsorgeltje bent dan ga je overal op in. We zien het wel.

Tot slot, de foto van deze opvallende busreclame is recent door de auteur dezes zelve gemaakt. Hij liep in de motregen met zijn ziel onder de arm te slenteren door Kopenhagen en wist de langsflitsende provocatie razendsnel met zijn altijd parate BlackBerry te vangen. Knap toch? Je krijgt er oog voor en het wordt een soort van tweede natuur *bescheiden glimlach icoontje*

Klik op het plaatje voor een mooie documentaire over borsten.

borsten plaatje

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

180 gedachten over “DSR wil nieuwe borsten (15)”

 1. APD heeft met de intro z’n plicht weer gedaan. Degelijk werk, verder geen bijzonderheden.

  Je hebt de muze niet elke week op bezoek.

  Drie sterretjes.

 2. Crisishulp

  Op de fiets ben ik getuige van een stom fietsongeluk op een hoek van twee straten. Jonge vrouw op racefiets neemt bocht te kort en botst frontaal op fiets vóór mij. Ze valt met haar gezicht op straat. Niks open, maar een plek die wel blauw zal worden en ze is duizelig; voorwiel helemaal krom.

  Ik regel een koude, natte doek en water bij de bewoonster van het huis op de hoek. Dan biedt ook haar buurman hulp aan en verklaart ook waarom hij dat kan: „Ik kan je wel even naar je werk brengen. Ik zit in het vastgoed, daar gebeurt helemaal niets!”

  Tjeerd Overdijk

 3. Oftewel: ‘Man in minder goed draaiende bedrijfstak maakt op krampachtige wijze van zijn beroep en laat en passant merken dat zijn altruisme in direct verband staat met de beschikbare tijd, hetgeen wordt opgetekend door een inzender die z’n doortastend handelen ook maar mooi in de krant krijgt gedrukt’.

  Het snelle verteltrantje in de eerste alinea is dan wel weer toepasselijk.

  Enfin, DSR zou het de jongedame in kwestie niet aanraden 1) zo naar het werk te gaan – ga lekker naar huis, allicht naar de dokter zelfs 2) in dergelijke toestand (of uberhaupt) een lift van een vreemde te aanvaarden. Dan liever een taxi.
  Eindoordeel: 6- (zegge: zesmin)

 4. Fietsongeluk in – waarschijnlijk – Amsterdam. Dat moet de Tjeerd Overdijk zijn die ik ken. Ik zal hem van het verhoudingsgewijs genereuze eindoordeel op de hoogte stellen.

 5. Oh, welk ’n Heerlijk Land. Eén van de aardigste dingen is “de Bocht te kort nemen”. Ik mag dat wel, los van het patroonmatige iets te kort door de Bocht. Hier is het “Riel Taim”. Verzorgers , iedereen die even…….hatsikidee. Niet : Ik moet als ’n Speer naar m’n Vriendin, morgen komt haar Echtgenoot terug, dan is het Paradijs Geschiedenis.
  Neen trivialer, De Markt ligt op Haar Gat. Ik breng De Dame……Tjeerd, leuk verhaal
  , leuk dat het geplaatst is.

  Nu de Rest van de MaanDag nog.

  Hoe is het Iloona?
  Vaak Grote Vreugde , als ik iets van haar Lees.
  Och , anderen ook, maar nu toch Dezer Dagen (Vrij naar Heldring, nrc collumnist) speciaal ’n Woordje gewijd aan Haar.

 6. Ik begrijp er niets van, dat nieuwe borsten gedoe.
  Gaat het weer over uiterlijk, schaamte, en zelfverzekerd worden door een paar borsten die de een wel en de ander niet mooi vindt? Zucht. Laat die mensen eerst maar eens een paar maanden vrijwilligerswerk ik Afrika of Azie gaan doen.

 7. “Niemand weet hoe het idee voor deze tekstuele iconen is ontstaan.”

  Ze stammen uit comics uit het begin van de vorige eeuw. Hier is een artikel over het ontstaan van de icoontjes:

  http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=4466#more-4466

  Je kunt de comics aanklikken om ze groter te maken.

  Ik geloof dat “Truus” op de NRC-website is begonnen met *zucht*, dus een vertaling van Charlie Brown’s *sigh*

 8. maakt op krampachtige wijze van zijn beroep …. uh? huh? kan dsr ff uitleggen?

 9. @Appelvrouw
  Laat ‘die mensen’ , jij voorop, eerst de inleiding eens lezen voordat ze de mensen in Afrika of Azie gaan lastigvallen.

 10. @B
  Het gaat over het ontstaan van DSR’s *teksticonen* aan het eind van het vorige decennium op Drasties. E.e.a. is daar trouwens duidelijk gedocumenteerd dus APD heeft z’n huiswerk weer eens niet gedaan (of zich er met een Jantje van Leiden van afgemaakt).

 11. Ja, op straat gebeurt er meer dan in het vastgoed, dat blijkt wel uit dit ikje.
  Het is een drukte van belang: valpartij, botsing, hulp halen, natte doek, buurman erbij,
  het kan niet op.
  Enfin, het is een mooi tafereel met veel behulpzame mensen, dat mag gezegd.

  Wat betreft het eindoordeel van DSR: van mij zou dat minnetje wel weg mogen.

 12. @KT
  Dan had de pointe en/of de schrijfstijl iets scherper moeten zijn.

  Het feit dat de de laatste tijd verre van verwend zijn, wil niet zeggen dat we onze eisen naar beneden moeten bijstellen.

 13. @APD
  Kun je beter niet ‘een paar’ in de titel invoegen?

  15 nieuwe borsten komen allicht van pas in gezelschap van de spreekwoordelijke aap met de zeven lullen, maar nu staat ’t raar.

 14. Dat willen we toch allemaal? En dan laat ik in het midden of dat op nieuwe borsten slaat of dat dat op nieuwe borsten voor DSR slaat….

 15. @M
  DSR laat in het midden of M. is gezegend de door Jan Wolkers zo treffend geschetste kerkezakjes of dat het om Wim Sonnevelds bos hout voor de deur gaat.

 16. Dat geknoei met eten vind ik echt helemaal niks. Een bal moet gewoon een bal zijn en dat moet zo blijven. Als je er dan een gezicht van maakt, denk ik, mensen waar is dat nou weer goed voor wast is er nou mis met een bal.
  Ik doe elke woensdag een bal, ik kan nu al uitkijken naar die van woensdag maar een ding is zeker hij blijft zoals hij is, ik ga er niet aan zitten knoeien.
  Wat een geklooi zeg

 17. @Neusje
  En wat doe jij er dan mee? Bewaar je al die ballen van je in een vintrinekast om nog eens naar te kijken?

  Of eet je ze op, na je eerst met je tanden en kiezen vermalen te hebben? Dan ‘blijft zo’n bal toch ook niet zoals ie is’? Alsof zo’n ding er dan nog patent uitziet, om van meestal binnen 24 uur volgt nog maar te zwijgen.

  DSR kon destijds van zijn vier sneetjes bruinbrood met behulp van een broddtrommel en twee hoekjes Liga een heel aardig spinnetje knutselen. Dat gaf de mensen plezier – en ’t smaakt er niet minder om.

 18. Apdp, ga je JDW na, die ook adverteert met ‘ PIP ‘ new Upfront.
  Dat zijn de in Nederland afgekeurde borstimplantaties, hoor.

 19. Ja leuk, ik sta versteld van mezelf, dat ik hier dit soort taal bezig, ik haat voetbal en alles wat daarbij hoort.

  Toch heeft die subcultuur zo’n enorme impact( invloed) dat ik toch in dat rare taaltje ga praten.

 20. Ik word hier altijd een beetje onrustig. Moet ik een nieuwe bril kopen of weer aan de drank? Wat denk jij, mede dichtbroeder?

 21. Hang ervan af wat je wilt. Scherper zien? Dan niet aan de drank. Gelukkig worden? Drankje kan geen kwaad, mits met mate. Ook 15 nieuwe borsten? Sparen.

 22. Eendjes voeren

  „Wat is wijsheid?”, zegt hij meewarig bij de eendenvijver. „Moeten we die hitsige donders kortwieken? Het is te gruwelijk voor woorden. In sommige delen van het land krijgen ze hormooninjecties om hun overmatige potentie te temperen.” De ogen van de oudere man tranen. „Elke lente is het weer raak. Die viespeuken belagen de vrouwtjes op een ruwe manier. Er zijn er die verdrinken als ze gepakt worden. Weerzinwekkende geslachtsdrift. Ze vermorzelen zelfs de kleintjes om de wijfjes weer toegankelijk te maken.” Hij kijkt naar de zak speltbrood in mijn dochters hand. „Doe het niet”, zegt hij. „De woerden halen er alleen maar kracht uit.”

  Ron Scholte

 23. Wat een prachtige bijna Herenleedachtige monoloog. Het geheel zou ook als script voor een Koot&Bie-typetje met regenjas kunnen dienen. Of Toren C, tijdens de middagpauze. Hebben jullie die van gisterenavond gezien? Met die scene waar een aantal vrouwen bij de koffieautomaat fantaseert hoe het zou voelen om een mannelijk geslachtsdeel te hebben? Hetgeen dan bijzonder hilarisch uit de hand loopt? Zie Uitzending Gemist. Doen!

  De oude man uit het ikje is vast weduwnaar die denkt aan de eigen hitsige tijden van weleer, waarop hij zijn vrouwtje alle hoeken van de echtelijke sponde liet zien. Speltbrood heb ik moeten opzoeken. Prima Ron, mooi opgetekend, de “het is te gruwelijk voor woorden” en ” … om hun overmatige potentie te temperen” zijn je vergeven, dat zegt werkelijk niemand zo, nog niet de stijfste zak in pak, laat staan een man die bij de rand van de vijver ineens uit de bosjes opduikt.

 24. Schitterend! En in tegenstelling tot anderen, wiens kringen zich kennelijk tot ‘holadiosia’-zingende lieden beperk, vindt DSR het weldegelijk natuurlijk klinken. ’t worden er steeds minder maar er zijn nog steeds plechtstatige lieden di de taal van langgelee in ere houden.

  De man heeft gelijk trouwens. Woerden zijn smeerlappen; er is een bekend artikel over twee die zich aan een soortgenoot vergrepen die zich juist had doodgevlogen tegen het raam.

  Enfin, de inzender heeft getrouw verslag gedaan. Complimenten voor zijn geheugen, en anders voor zijn schrijfstijl.

  Maar waarom nu toch dat explicitiete speltbrood – dat allerkeurigste brood voor de politiek-correct c.q. gluten-intolerante mens?
  Eindoordeel: 7.5 (zegge: zeveneneenhalf)

 25. DSR ergert zich overigens groen en geel aan het hitsige woerdengesnater van APD, die zijn eigen (on)gei(n)(l)igheid zo lomp projecteert op een kennelijke heer van stand en beschaving.

  Daar krijgt ie dan ook een minnetje voor.

 26. Nou rechter, je vliegt er weer in als een hitsige woerd.

  “Woerden zijn smeerlappen” … dat noemen ze nou menselijke emoties en eigenschappen projecteren op dieren. Apen in de dierentuin zijn zeker ook “dankbaar” voor het pindaatje omdat ze zo lief grijnzen? En lama’s die spugen “vieze beesten”. Dolfijnen “speels”. Een wesp “gemeen” .. enzovoort.

  Woerden moeten wel zo agressief en hardnekkig te werk gaan. Heeft niets met geilheid maar alles met het in stand houden van de soort te maken. Waarom? Omdat ze allereerst keiveel concurrentie hebben, ten tweede makkelijk van dat gladde vettige andere verenkleed afglijden, daarmee ongewild voor het kwaken de kerk uitgaan, en omdat het wijfje hun kwakkie in een oogwenk weer uit haar cloacaatje schudt, zodat ze verdorie weer van voren af aan moeten beginnen. Ze zouden echt, geloof me, liever na gedane zaken rustig een stukkie brood eten.

 27. Jaja, een dood mannetje beneukeren heeft volgens APD dus te maken met instandhouding van de soort. *dikke LOL-icoon*

  Wie ligt hem even in over de bloemetjes en de bijtjes?

 28. Die oude man heeft vast vroeger op de kansel gestaan en daar hel en verdoemenis verkondigd.

  Hij heeft nog steeds de gave van het woord, prachtig zoals hij oreert over woerden en hun hitsigheid. Schitterende laatste zin bijna bezwerend.
  Mooi ikje, goed geschreven en/of weergegeven.

  Ja dat modieuze speltbrood zet je weer terug in het heden

 29. Dit is ’n “ikje” waar velen, waartoe ik mijzelf reken, ’n genoegen mee wordt gedaan.
  De strijd om het bestaan, aan alles wordt even aandacht besteedt.
  Prima mooie laatste zin.
  Wat zouden ze er bij het andere blog van vinden?
  Het wordt daar vast nog ’n heel gedoe, of dit ’n goed ‘ikje” is.
  Ja, daar maakt men daar tijd voor.

 30. Ga daar rustig even buurten, riverside. Het kan nooit kwaad van twee walletjes te eten (om maar eens in de sfeer te blijven).

  Kort en goed: hier gaat het om het eindoordeel, daar om het ikje. Mag!

  Maar als er iets vermeldenswaardigs gebeurt, dan horen we dat als v/m trouwe doch inmiddels uitgestoten fans graag . *knipoog icoon*

 31. Drasties is inmiddels een wild west-stadje waar de tumble weeds loom door de hoofdstraat tuimelen.

  Je zou er nog heengaan voor je rust, maar outlaw RSB stapt zojuist de saloon binnen. De tukkende kastelein is er nog niet wakker van geschrokken.

 32. De woerden ‘halen’ er er alleen maar kracht uit – dat had ‘putten’ moeten zijn, maar het blijft een fraai werkstuk.

 33. Dus APD noemt zijn goedkeuring van een dergelijke vermangeling parmantig ‘taalgevoel’, daamee IDHO het tegendeel aantonend *mllde glimlachicoon*.

  Eerst een onvoldoende op biologie, nu op Nederlands. Hij is lekker bezig, onze APD.

 34. Ergerlijke mooischrijverij, puur om te snoeven over dure en het modieuze speltbrood, dat in huize Scholte zelfs aan de eendjes wordt gevoerd. Bah.

 35. IDHO? Huh? Moet dat niet zijn: IDSRHO? (In De Schrijvende Rechter’s Humble Opinion) Nu staat er, het blijft een afkorting, waar hebben we het over: onzin! Anders had het iets moeten zijn als: in de nederige opinie van de schrijvende rechter…

 36. Neen Henk, dat moet het niet zijn. als ht dat had moeten zijn, dan had DSR het wel geschreven, nietwaar? *milde glimlachicoon*

  Enfin, onze Hendrik weet wat IMHO betekent en past deze kennis nog toe ook. Er is wel eens voor minder een Ik-je geplaatst *milde glimlachicoon*

  Hendrik moet zich echter wel in acht houden met zijn ge-huh, Het staat onbeschaafd, als een kwijlende idioot met z’n tong uit de mond.

 37. @MK
  Wat maakt dat nu uit? Alsof de eendjes geen gluten-allergie kunnen hebben.

  Had het dan maar weggegooid moeten worden? Of had het op de composthoop gemoeten, voor de onbespoten rabarber van volgend jaar?

 38. Dsr snapt er weer eens niks van. Wat zich aanvankelijk voordoet als een fraai geformuleerd hijtje, blijkt een voertuig voor snoeverij.

 39. MK serveert een heel Ik-je af vanwege een droog stukje kakkersbrood.

  Nee, dan snap je het allemaal uitstekend!

 40. Dan zou DSR liever zeggen dat het ondanks het speltbrood een prima Ik-je is.

 41. Nou, nou jongens, niet zo kissebissen over dat speltbrood voor de eendjes hoor.

  Ron Scholte wilde zich als auteur natuurlijk wel even positioneren als een modieuze grachtengordel man die weet hoe het hoort. Enkelt spelt ook voor de eendjes.

  Trouwens ik hoorde van Maarten het Hart dat ook spelt niet glutenvrij is, dus weer een volkomen hype.

 42. ..en dat weet Henk (zelfde Henk, andere avatar – ’t zal wel weer met haattrollen te maken hebben) alleen, omdat DSR dat zelve al 15.51 op wijst….

 43. Een ding moet je JdW nageven – hij wist de Zanikzeloot die achter Henk schuil gaat redelijk effectief buiten de deur te houden. *milde glimlachicoon*

  Maar daar zal APD wel weer te slap voor zijn.

 44. APD ziet je punt niet. Jij mag mensen (zoals Luvienna en ondergetekende) wel van alles toevoegen en hinderlijk volgen, maar anderen mogen dat jou niet? Heb je een VIP-kaart?

  Qua JdeW heb je wel een punt. Deze heeft inderdaad inmiddels met veel succes zowel zeloot als niet-zeloot buiten de deur gehouden *lol icoontje* Lange slagen gauw thuis: iedereen modereren, tot er drie getrouwen overblijven. *nou moe alweer een lol icoontje!*

 45. Henk is wel hardnekkig in zijn strijd.
  De ware zeloot ,als het ware.

 46. Ik begrijp het wel. Het is natuurlijk echt lastig om een hijtje af te serveren, dat je aanvankelijk als een ikje de hemel in hebt geprezen.

 47. Speltbrood is niks grachtengordels aan, want tevens bij de discountsuper verkrijgbaar.

  De Super mag er overigens willekeurig grote hoeveelheden doorsnee bordkartongraan bijmengen en dan als luxebrood voor de dubbele prijs verkopen. Er is niks wettelijk beschermd.

 48. OMG , Ut komt weer met zijn kruideniers taaltje, waar ken ik hem ook al weer van?

 49. Heeft “Klare Taal” niks beters te doen dan hautain neuzelen uit haar taalwetenschapscursus? Solliciteren?

 50. Het was te verwachten dat APD trollen en zeloten, die zich inmiddels van meerdere namen bedienen, de handen boven het hoofd houdt en zijn voeten afveegt aan zijn trouwe stamgasten, die de fair play zijn toegenegen.

  Ja, DSR heeft, als inspirator van dit Eindoordelenhoekje een VIP-kaart.

  Nee, jij volgt nich jou noch L. hinderlijk.

 51. Nou die VIP-kaart is niet door deze site afgegeven en dus ongeldig. Sorry. Vind ik echt sneu voor je.
  De zin waarmee je je betoog afsluit laat ik maar voor zich zelf spreken. *meewarig hoofdschud icoontje*

 52. Wat er met die afsluitende zin is gebeurd, mag Joost weten.

  Zozo….met zijn meewarigheid poogt APD het zijn zeloterende klanten weer naar de zin te maken.

  Maar let wel: DSR’s Eindoordelen zijn inmiddels het hart van dit blog. Andersgezegd APD, DSR kan je blogje maken of breken, dus denk er maar eens goed over na wie je hier het beste te vriend kunt houden…. *dikke grinikicoon*

 53. Nou, nou, DSR , chantage? Zoiets sneus had ik toch van jou niet verwacht. *bedroefd hoofdschudicoontje*

 54. Jammer dat hij opnieuw het verkeerde padje heeft gekozen. Chanteren werkt bij Apie averechts, is hij dat vergeten? De vorige keer liep het verkeerd af voor hem. Maar ik wacht nog even af of hij excuses maakt of op z’n minst inbindt. Jammer. Wordt vervolgd.

 55. Geen chantage, maar slechts een herinnering wat er gebeurt als je met DSR solt. De ouwe koeien mogen in de sloot blijven, maar DSR herinnert zich verschillende terugkrabbelarijtjes van APD, ziie bv.de ‘je mag hier geen DRasties zeggen’ -affaire en andere *tevreden grinikicoon*

  Enfin, de Zanikzeloot heeft zich weer eens van zijn lelijkste kant laten zien. Dat levert DSR alleen maar meer volksgunst op. Niet dat hij daarom maalt, maar APD des te meer, zodat het allicht een tempering van zijn ondeugd, niet weer aan het opspelen is, met zich mede brengt.

  ‘Wordt vervolgd’ zegt ie immers. Welnu, daar doet DSR niet aan mede: *soeverein uit-met-het-gekissebis-icoon*.

  En dan zullen we nu, alle lieden van goede wil, het nieuwe Ik-je maar afwachten *milde glimlachicoon*

 56. Goed, dit beschouw ik als voldoende impliciet terugkrabbelen, om er deze keer geen sancties aan te verbinden. Ze lagen al klaar, dus wees gewaarschuwd.

 57. *zucht*

  Wat blijft staan is:

  “DSR’s Eindoordelen zijn inmiddels het hart van dit blog. Andersgezegd APD, DSR kan je blogje maken of breken, dus denk er maar eens goed over na wie je hier het beste te vriend kunt houden…. *dikke grinikicoon*”

  Dat daar dus geen misverstanden ontstaan.

  Ook blijft staan:

  *soeverein uit-met-het-gekissebis-icoon*.

  En dan zullen we nu, alle lieden van goede wil, het nieuwe Ik-je maar afwachten *milde glimlachicoon*

  DSR gaat ervanuit dat het met de aangekondigde strafmaatregelen wel los zal lopen. Dreigementen laten DSR koud en APD is kruidenier genoeg om daar niet aan te beginnen. Hij heeft waarschijnlijk al spijt dat hij dat eruit heeft geflapt.

  *hele dikke grijnsicoon*

 58. Dat is inderdaad heel jammer. DSR heeft de uitgestrekte hand aangegrepen om er eens flink op te spugen. En door de toonzetting van “wat blijft staan” is het nu een bewuste provocatie geworden. Prima.

  Kort en goed:
  1. DSR’s Eindoordelen zijn niet het hart van dit blog. Het zijn met name de fraai geschreven intro’s, elke maandag, die gretig worden gelezen, zoals ook aan de bezoekersstatistieken is te zien. De dagelijks daaropvolgende eindoordeeltjes met discussie – regelmatig in tenenkrommend koeterwaals, met doorgaans meer dan de helft van de d’s en t’s verkeert – een stuk minder, met elk nieuw eindoordeel loopt het bezoek fors terug. Ook de reacties op de eindoordelen zijn nou niet echt onverdeeld positief. Toch?

  2. DSR kan mijn blog niet maken of breken. Kijk hiervoor rustig naar het harmonisch florerende blog van voor DSRs verschijnen. Scrol door de tijdlijn en zie dat het blog al sinds jaar en dag een prettige plaats is waar ondergetekende zo af en toe zijn stukken, verzen en platen plaatst, en soms ook weken of maanden niet. In harmonie, in rust, met plezier geschreven en gelezen. Als DSR zijn dreigement om ermee te kappen zou uitvoeren dan zouden we weer heerlijk terugkeren naar die situatie. Niemand, en zeker blogbeheerder dezes niet, zou daar enige traan om laten. Zijn blog zou zeker niet “gebroken” zijn.

  Wie wel gebroken zou zijn is DSR zelve. Hij kan dan namelijk zijn eindoordelen en dagelijks gezeur niet meer kwijt. Die ruimte wordt hem hier welwillend en zonder enige tegenverplichting geboden, het geheel wordt keurig voor hem opgemaakt en verfraaid met fijne plaatjes, eigen hoekje en dergelijke. Maar dat wordt niet gezien, niet gewaardeerd. Jammer. De erkentelijkheid wordt geuit door middel van zeurzakken en sneren.

  De strafmaatregelen (vooralsnog de meest lichte variant) gaan derhalve volgende week in. Ineens zal er niet op maandag maar pas op dinsdag een nieuw intro verschijnen, en ineens zullen in dat intro niet de leukste quotes van DSR voorkomen (in italics nog wel!, da’s keiveel werk), maar zal het een droge bijna kille aankondiging worden. Ook in de keuze van de plaatjes zal een subtiel tegengeluid duidelijk worden.

  Jammer. En het is ook nog maar het begin. Tenzij, nogmaals, zie mijn eerdere post, DSR excuses aanbiedt of inbindt. En zeker niet, zoals hij nu doet, zout in de wonde wrijft en de blogbaas uitdaagt. Uitdagen moet je bij mij niet doen, zie ook wat er met JdeW is gebeurd. De chronologie elders op deze site laat het zien. Een open brief getikt op de BlackBerry zoevend door een mooi landschap is wel het minste. Maar het is nog niet te laat. De volgende reactie van DSR wordt heel belangrijk en zal al het verdere bepalen.

 59. Zo, de zaak wordt op de spits gedreven. Hoe zal dat aflopen? Beide kemphaantjes staan bekend om hun neiging tot hakken-in-het-zand en staan ook allebei bekend om hun vileine uitspraken waarbij de tegenstander nauwelijks wordt gespaard.

  Weddenschappen kunnen nu worden afgesloten.

 60. Gemankeerde alfamannetjes zijn het, Luv. Ze doen me allebei aan die woerden uit dat Ikje (als het dat is) denken. Voeren is af te raden.

 61. “Nee, jij volgt nich jou noch L. hinderlijk.” aldus dsr in zijn rol van *dwaalligt*. Kostelijk kerel. Dsr bakt ze bruin!

 62. Oei Keessie, dat is een boude uitspraak. Gemankeerd? In welk opzicht? Allebei op dezelfde manier of ieder met zijn eigen gespecialiseerde mankementjes?

  Enfin, ik hou mijn ouwe boterhammetjes, spelt of niet, maar even buiten bereik.

 63. Sportief gedrag

  Wie in het weekend wel eens langs de sportvelden staat, weet dat de campagnes die oproepen tot sportief gedrag bepaald niet overbodig zijn. Meerdere rode kaarten en zelfs gestaakte wedstrijden zijn helaas geen uitzondering. Maar een stilgelegde hockeytraining van meisjes van 6, daarvan had ik nog niet eerder gehoord. „Hoezo?”, vraag ik aan de moeder die het me vertelt. „Wat was er aan de hand?”

  De moeder: „Prachtige regenbogen, waar ze allemaal naar wilden kijken.”

  Hugo Logtenberg

 64. Waar het onze woerdjes voornamelijk aan ontbreekt is diepgang.

  [gemodereerd. Toelichting: excuus voor het weghalen van het plaatje (een woerd met een wokkel als geslachtsdeel; ik ben erop attent gemaakt dat het fotootje een vervelende link naar een vervelende advertentiesite bevatte, die kon ik niet verwijderen), Apiedapie]

 65. Ja, die Hugo die maakt wat mee. Weer eens een ander natuurverschijnsel dan parende woerden. Ik zou, als ik een beoordelende rechter zou zijn, hier een mager zesje voor geven.

 66. Het grove geweld heeft ook bij de nobele hockeysport zijn intrede gedaan en het is dus te verwachten dat ook de Fleurtjes en de Annabelles elkaar binnenkort de voortandjes uit het melkgebit zullen gaan slaan. Hugo speelt in op deze verwachting, maar het valt alleszins mee. Onverwachte pointe, maar wel jammer, dat we van hen niet méér te weten komen dan dat hij wel eens langs de sportvelden staat.

 67. Het ikje van vandaag is wederom, net als gisteren, geen echt ikje, maar iets van horen zeggen.

  Je zou toch van een journalist, werkzaam voor de NRC, mogen verwachten dat hij beter weet.
  De anecdote die hij, w.s. langs de zijlijn van het hockeyveld hoorde, is overigens niet onaardig.

 68. Apie @14:29

  Heb je het zelf ook geconstateerd, of ben je er slechts op attent gemaakt? Ik heb hier op verschillende browsers en besturingssystemen geen advertenties gezien.

  Maar als dat de werkelijke reden is voor de moderatie, heb je vast geen bezwaar als ik ‘m van een andere site nogmaals probeer:

  [MODERATIE: helaas verschijnt er nu opnieuw een vervelende advertentie ingebed in het plaatje, een raadsel, maar derhalve zekerheidshalve verwijderd. Sorry]

 69. Ut, ja, heb het zelf ook gezien, op Chrome only. Uiteraard is het de werkelijke reden voor moderatie, als ik modereer dan vertel ik de ware reden. Bij deze nog een poging, tot dusver geen advertentie te zien. Spannend! Bij het rondsurfen om een alternatief voor je plaatje te vinden heb ik heel veel bijgeleerd over het geslacht van de mannetjeseenden en -eendachtigen. Ik bekijk ze nu heel anders. Je zal maar met zo’n wokkel moeten rondzwemmen mensen, met al die vissen onder je … *brrr icoontje*

 70. Ach ja, meisjes, gaan met z’n allen naar regenbogen kijken, en dromen van prinsen en prinsessen. En ondertussen scoort de tegenstander in een open doel. Da’s pas janken dan, grienen bedoel ik.

 71. Dsr zou bij dit ikje over hockeymeisjes er de klassenstrijd wel weer bij de haren bij hebben gesleept. Wad een rust zonder die eidele onruststoker.

 72. @ Mopper,
  Denk je dat nou werkelijk, zou zo’n jonge jongen kan daar helemaal over kunnen oordelen?
  Ik zat in de jaren zeventig op hockey, heette niet Annabelle of Sophie, dat was niet nodig.
  Ook omdat in die tijd andere namen in de mode waren, dat scheelt weer, dat dan weer wel.

  Eidele zou ik veranderen in ijdele, dat leerden we toen op school.

 73. Wie in het weekend langs de sportvelden staat, weet dat de campagnes die oproepen tot sportief gedrag bepaald niet overbodig zijn. Rode kaarten en zelfs gestaakte wedstrijden zijn geen uitzondering. Maar van een stilgelegde hockeytraining van meisjes van 6 had ik nog niet eerder gehoord. „Hoezo?”, vraag ik aan een moeder. „Wat is er aan de hand?”

  Ze zegt: „Een parende woerd bovenop een dooie eend, daar willen ze allemaal naar kijken.”

 74. Had ik toch voor mijn Doen ’n verhandeling over ’n Training, de Wedstrijd, Natuurverschijnselen Het , Er na..aan het Spant, ooops weg alles.
  Waar leidt dat alles naar?
  De training, gaan wij , als het motregent, of alleen als de Boog er is?
  Spelen we door? Schorsen we? Wat zeggen de Regelen?
  Welke beroepsgroep benadeel je als Stil legt?
  Kun je wel alleen voor ’n gelaagde Boog plat gaan?
  Het Vervelende is dat zo’n Opwelling maar 1x ’s jaars daar is. Mijn Brijn, in sijpelt. Moet u het doen met de Brij die er gewoonlijk inzit, in den Schedelpan. Ik zeg u : Zonde van uw Tijd, Ga iets anders zinvoller bovendien, doen.
  Ik focuste op Drasties vandaag. Het blijkt dat Fiets & Step de zelfde diameter hebben. zo’n Ziekenhuis step.
  Hebben ze in Hun Wijsheid voor- & achterzijde van fiets &step geplakt, gedaan, zal ik maar zeggen.
  Mooie Kop bij verzinnen.
  Normaal hecht ik niet zo aan dit soort vermaak. Dit ziet er zo aardig uit dat je bijna je afvraagt, nou , wat zou ik er bij verzinnen? Het is redelijk provocerend.
  Wie wint is niet zo belangrijk, het is meer de associatie..wie heeft de aardigste?
  Als u tot hier bent gekomen, rest mij u niet meer, dan u ’n mooie Donderdag te wensen.
  Jour, Dag, See you, Balik Balik.

 75. Het is een mooie anecdote. Schattig zelfs.

  E.e.a. had voor zich gesproken, maar kennelijk wilde de inzender het mooier maken dan het is met een overdenkinkje over de veruwing der zeden. Jammer, dat had ’t verhaal niet nodig.
  Eindoordeel: 7 (zegge: zeven)

 76. Oh-oh, wat laat APD zich toch weer uit de tent lokken…. *milde glimlachicoon*

  DSR geeft zijn mening te kennen over zijn rol op dit blog en APD reageert met ‘strafmaatregelen’! Dan had JdW toch een dikkere huid….

  Enfin, APD moet het zelf maar weten. Met zijn algemene strafmaatregelen treft hij wel iedereen, niet slechts DSR. Als APD een vent was geweest dat had ie gerichte maatregelen tegen DSR genomen.

  Maar APD treft vooral zichzelf door de reductie van de alom gewaardeerde wekelijkse intro, die hij met kennelijk veel plezier schrijf. We zullen zien hoe lang hij het volhoudt *milde glimlachicoon*

  De timing van de collectieve strafmaatregelen is trouwens uitstekend, aangezien er volgende week maandag geen Ik-je is! *dikke LOL-coon*

  Hier zit dan ook een fraai achterdeurtje voor APD: volgende week stoer in de bus blazen met z’n verlate intro – maar de week daarop weer gewoon alles bij het oude als alles vergeten is.
  DSR heeft het door, speelt het spelletje mee en zal APD volgende week er niet mee plagen als alles weer bij het oude is *knipoogje-icoon*

 77. DSR geeft Apie ook een achterdeurtje door alvast te melden dat hij Apie er niet mee zal plagen als alles weer bij het oude is. Daarmee geeft hij Apie een uitweg, waarmee hij laat blijken deze kwestie zelf ook niet op de spits te willen drijven. De reden daarvoor kan liggen in zijn vriendelijke karakter, of in het beducht zijn voor de strafmaatregelen, al dan niet persoonlijk.

  Laten we het op optie 1 houden.

 78. @L
  DSR geeft al aan niet bevreesd te zijn voor persoonlijke strafmaatregelen. ‘Bring it on’, zou hij bijn zeggen, maar laat de onschuldigen er buiten.

  Je eerste optie, DSR’s vriendelijke karakter, is dan ook de juiste. Als je deze en DSR’s eerdere post nou even een like-je geeft, dan trekt dat APD allicht over de streep om ook voor de-escalatie te kiezen. Hij schijnt immers nogal van je onder de indruk te zijn.

 79. Heerlijk ook zoals Klare Taal een grote blinde vlek heeft voor humor in, bijvoorbeeld, Mopperkont’s reacties. Ze ziet het niet. Die grap van die ijdereenden tuint ze ook met open ogen in. Heerlijk. En dan schrijft ze zelf (“Ik zat in de jaren zeventig op hockey, heette niet Annabelle of Sophie”) zo krom als een hoepel.

 80. Henk zal wel ‘eidereend’ bedoelen? *milde glimlachicoon*

  Voortaan onbekende woorden eerst maar googlen, nietwaar?

 81. En dan wachten we nu kalm Henk’s vierde of vijfde ‘ligt’-grapje af. *milde glimlachicoon*

 82. Het aantal duimpjes klopt niet: wie L. omhoogtduimt, is het ook eens met de daaropvolgende reactie van DSR, zodat de twee duimpjes neer aldaar onterecht zijn.

 83. Misschien kan Dsr beter eerst Mopperkont’s reactie van 16 april 22.20 uur lezen, en pas reageren…

 84. Je redeneert te rechtlijnig, DSR. Je gaat ervan uit dat iemand die mijn post opduimt, dat dan ook bij jouw post zal doen, omdat die overeen zou stemmen met die van mij. Nog los van de vraag of die overeenstemming er is: dat zou dan misschien logisch zijn maar mensen zijn niet per se logisch. Misschien ontgaat de opduimer de overeenstemming, misschien zal ’t hem een rotzorg, misschien duimt hij niet vanwege de inhoud maar vanwege een sympathie – of niet – met de poster, misschien vindt hij het leuk gerandomiseerd op- en neer te duimen, enzovoort.

 85. @L
  Dat is nu juist DSR’s punt: mensen doen niet wat ze zouden moeten doen.

  Arme Henk trouwens, met z’n mond vol tanden en afschuiven op ’n ander. *milde glimlachicoon*

 86. Vader

  In de rij voor de kassa van Pathé Tuschinski in Amsterdam om kaartjes te kopen voor de film Hartenstraat. Voor me staat een vader met zoontje. Hij vraagt om twee kaarten voor de film van 19.00 uur. „Weet u wel dat deze film alleen geschikt is voor 12 jaar en ouder?”, vraagt de mevrouw achter de kassa, kijkend naar de jongen naast hem.

  „Ja dat is hij hoor”, zegt de vader overtuigd.

  Daarna, met een bedenkelijke blik kijkend naar zijn zoon, vraagt hij aan hem: „Dat ben je toch?”

  Frederieke Bakker

 87. Wat een merkwaardige openingszin, zo zonder onderwerp en persoonsvorm *zucht*.

  De inzender wil ons kennelijk mededelen dat ze een Amsterredams onder-ons-filmpje op lokatie heeft gezien. Waarvan akte. Waar de zinnen die daarop volgen toe dienen, is DSR niet duidelijk.

  Trouwens, wat stelt zo’n ‘geschikt voor…’-keuringslabel nu eigenlijk voor? Als ouder mag je die afweging toch nog altijd zelf maken?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 88. En zo kunnen we terugkijken op een redelijk geslaagde Ik-jesweek, het matige eind ten spijt. *milde glimlachicoon*

 89. Hm, en dit is het laatste ikje van de week, want op Goede Vrijdag verschijnt de krant niet? Kan. Mag. Ik houd het niet meer bij al die feestdagen.

  Echt wereldschokkend is het niet wat daar allemaal voor de kassa van die bioscoop gebeurt. Vader vraagt zich af of het joch echt al 12 jaar is. En dat zal wel niet, hij zal het volgend jaar wel pas worden, mijn zoon was zijn leeftijd ook altijd een paar jaar vooruit om in spannende dingen zoals Facebook en Python en aanverwante achtbanen te mogen. Maar voor Frederieke ging er kennelijk een wereld open, die rekent de leeftijd van haar kinderen nog in dagen, en denkt dat elke ouder dat doet en blijft doen, zo niet dan is het een ontaarde ouder en moet hij (m/v) in de krant. Nu maar hopen dat ze het ook op twitter zet, dan kan er weer een verontwaardigde twitstorm losbreken in het kleine Nederlandje.

 90. Het is het eind van de Ik-jesweek omdat DSR er morgen niet is.

 91. Na de eerste ronde van het titanen-/woerdengevecht tussen Apie en DSR, die met een sisser leek af te lopen, doet DSR in de tweede ronde een poging de gemoederen weer op te stuwen, met zijn opmerking dat zijn aan- en afwezigheid het bestaan van Ikjes bepaalt.

  Hoe gaat Apie hierop reageren?

  Nieuwe weddenschappen kunnen worden ingediend.

 92. Het lijkt erop dat L. bijklust als bookmaker. Wat zijn de marges op de verschillende mogelijkheden?

  DSR zegt helemaal niet dat zijn aanwezigheid het ‘bestaan van Ik-jes bepaalt’. Maar wat is een topic gewijd aan de Eindoordelen van DSR zonder diens Eindoordeel. Eenlege dop.

  Bovendien loop je op de zaken vooruit. APD heeft immers gezegd: ‘De volgende reactie van DSR wordt heel belangrijk en zal al het verdere bepalen.’ Welnu, DSR heeft gereageerd en APD heeft nog niet gereageerd. Laten we dat eerst eens afwachten.

  Trouwens, in tegenstelling tot wat er wordt gezegd, staat er bij die woerd van H. nu wel een advertentie, en niet alleen in Chrome. Als ’t hier nu nog maar veilig toeven is….

 93. Hoe die week ook eindigt, dit is in mijn ogen weer geen Ikje, maar een verslagje van iets waar de auteur zelve niet actief bij betrokkene is. Een vorm van overbodige microjournalistiek.

 94. Helaas DSR, dat bijklussen als bookmaker levert tot nu toe niks nada noppes op. Terwijl ik er zulke hoge verwachtingen van had, bij een dergelijk titanengevecht.

 95. Tja, de woerd met wokkel is inmiddels toch maar weer verwijderd, ook bij mij verscheen er heel vreemd ingebed in het plaatje een rare link naar een advertentiesite, wellicht onschuldig, maar ik houd niet van plaatjes met links die naar willekeur open en dicht gaan. Sorry Ut, jij kunt er niets aan doen.

 96. ‘Sorry Ut’, jij kunt er niets aan doen’ *stroopsmeericoon*

 97. @APD
  ‘De volgende reactie van DSR wordt heel belangrijk en zal al het verdere bepalen.’ dixit APD.

  Welnu, die reacie staat er al enige tijd. Ben benieuwd was ‘het verdere’ in zal houden. Gezien het belang die APD er zelf aan heeft toegekend, zou je toch wel een reactie verwachten.

  Dus wat wacht ons? Aanscherping van de strafmaatregelen? Intrekking? Handhaving?

  Of doe je toch maar alsof DSR niet gereageerd heeft, ook wel een ‘Oekraiens bloedneusje’ genoemd?

 98. De reactie aan Ut getuigt van normale manieren, omgangsvormen, wellevendheid, DSR. Het verbaast me niet dat jij dat niet herkent. Ik modereer met tegenzin, doe het alleen als het echt nodig is, en leg het dan uit.

 99. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, de onwaarschijnlijkheden helaas ook niet: Dsr die taal- en spellingsadvies geeft, ongevraagd. Hoe bizar wil je het hebben? Dsr geeft er blijk van niet het hele plaatje te kunnen zien. Geeft niks. Maar het is dan wel beter (en wel zo sportief = hee, een vreemd woord, moet Dsr maar ‘ns opzoeken) om niet te reageren. En misschien ook maar leren om begrijpend te lezen. Succes, en sterkte!

 100. @APD
  Dikke LOL! Geef jij dan maar eens aan wat je tot die gedachten brengt. DSR trekt immers tittel noch jota terug van zijn eerdere opmerkingen, terwijl jij draait als een spinnewiel.

  Betekent dit nu ook dat je van die wrede collectieve strafmaatregelen afziet, waarmee je de rest laat meelijden voor DSR’s vrijmoedigheid.?

  Jammer dat je je -zoveelste- aftocht niet sportief erkent. Mag. Maar DSR neemt er genoegen mee en zal, als verdere provocaties achterwege blijven, het spelletje gewoon meespelen. Ook omwille van de lieve vrede.

  Alvast veel plezier met het schrijven van je volgende intro!

 101. En Henk lijkt ook al op z’n wokkelvormige pikje getrapt! Zie dat bozige geschutter toch eens aan. *dikke grinikicoon*.

 102. Enfin, mooi dat vandaag tijdens een kritische gedachtenwisseling het moderatietoeval de kop eens niet opstak. Zo kan het ook! *milde glimlachicoon*

  Het wordt hier misschien nog wel eens wat.

 103. Een eenmalige geste voor het aandachtsorgeltje: de top tien van meest gelezen artikelen van dit blog (DSR komt er net met de hakken over de sloot een (schrijve: 1) keer in voor).

  1. Neuken op kop – om te kijken hoe het moet
  2. Voetstappen in het zand
  3. Bizar: beheerder laat eigen website in de steek na plagiaatverdenking
  4. Met een naakt meisje in het zand
  5. Onderzoek wijst uit: negatieve, beledigende koppen scoorden niet altijd
  6. De paashaas sprong over het tuinhekje
  7. Oh wat was dat toch leuk dat drasties koppenspel
  8. Het nooit vertelde verhaal van Sinterklaas en Roodkapje (alleen voor volwassenen)
  9. Meldpunt Poolse meisjes groot succes
  10DSR schiet uit zijn lendenen (10)

 104. Over opduimen gesproken, is het mogelijk jezelf op te duimen, zoals ik bij twijfelachtige reacties van een zeloot die dat blijkbaar nodig heeft, wel zie gebeuren.

 105. dsr
  Wat is het dsr-concept en wat heeft het Volkskrant- verhaal uit april 2013 daarmee te maken ?

 106. @Klare taal, je mag jezelf een keer (schrijve: 1) opduimen. Doe maar eens een keertje, geneer je niet. Mensen als DSR nemen de moeite om na het zichzelf opduimen naar een andere computer te lopen, of hun mobieltje of tablet te voorschijn te halen, om het nog een keer en nog een keer en nog een keer (collega’s, huisgenoten en buren lastig vallend in hun heilige drift) te doen. Mag eigenlijk niet. Maar och.

  @ Mopperkont: *bloosicoontje en wil je je eigen rubriekje icoontje?*

 107. @APD
  Wie duimpjes uitdeelt maar verder zwijgt, stemt toe. *dike grinikicoon*

  DSR kijkt er verder niet van op dat likkebaardende gnuifverhalen over ‘neuken’ de lijst aanvoeren.

  Het gaat DSR zoals bekend niet om de kijkcijfers, maar om het plezier. APD daarentegen, het echte aandachtsorgeltje in het gezelschap, die kickt dan weer op toptienen enzo. Mag. Ieder z’n drijfveer *milde glimlachicoon*

  @MK
  Het DSR-concept is het gimmicksgewijs kritisch beoordelen en becommentarieren van amateurs-columnpjes, ter verbetering van eea.

  De uitleg is uit 2013 maar het is nog steeds een wekelijkse rubriek in de Volkskrant, op de Dag In Dag Uit-pagina.

 108. Nu heeft APD overigens wel eens uitgelegd dat hij de Eindoordelen-rubriek, in tegenstelling tot de schaarse voorbrengselen van z’n eigen ijdelheid, niet systematisch onder de aandacht brengt van de bloggersgemeenschap.

  Dat vindt DSR best, maar dan worden de leescijfers wel appels met peren vergelijken.

 109. En vier van de tien meestgelezen verhalen hebben of rechtstreeks met Drasties te maken, of staan er, zoals het DSR-verhaal, rechtstreeks mee in verband.

  Naast DSR heeft APD dus nog JdW te bedanken voor het feit dat ’t blogpolsslagje niet geheel naar bevroren-schildpadniveau is gezakt.

 110. Wat een lulkoek, die stukken heb ik toch zelf geschreven? Daarmee drasties juist een dienst verleend. Niet andersom. Maar wel grappig dat je e.e.a. zo interessant vindt terwijl je eerder huichelde er boven te staan *meewarig lol icoontje*

 111. Nou ja, dat op- of afduimen is eigenlijk een liederlijk woord, maar ik weet nu wat de regels zijn.

 112. ‘Lulkoek’, toe maar weer. *zucht* Kan het nou niet gewoon vriendelijk en normaal?

  En je gaat weer te kort door de bocht, vaderman. DSR neemt met welwillende belangstelling kennis van wat voor je argumentatie doorgaat, en legt daar graag de onzuiverheden in blot. Dat is immers ’t spel hier.

  Kijkcijfers en duimpjes intereseren DSR an sich helemaal niets.

  Hoe Drasties met jouw stukken een dienst is bewezen, is DSR niet duidelijk. Het zijn wel je minst slechte stukken, dus mag je Drasties en haar reageerdersschare hartelijk danken voor de inspiratie.

 113. *zucht* In de hwerhaling dan maar:

  Dat doet DSR dan ook niet. Hij beperkt zich tot het beschouwen van de twijfelachtige wijze waarom jij die duimpjes en leescijfers gebruikt.

  Hoeveel duimpjes DSR heeft, of hij in welke top-zoveel dan ook staat genoteerd, daa wijdt hij dan weer geen analyse aan.

 114. Enfin, het dreigt op weer gemiezer uit te draaien. Dat zou een slecht einde zijn van een mooie confrontatie waarbij het bespelen van APD’s kruidenierslogica weer tot een rechtvaardige, bevredigende uitkomst heeft geleid.

  *Schluss!-icoon*, en alvast fijne Pasen!

 115. @Klare taal 22.02 Ter info: je mag jezelf ook maar een keer neerduimen.

  @DSR 23.03 Ik weet niet precies wat je met de ‘bloggersgemeenschap; bedoelt, maar Apie heeft je wel heel genereus systematisch onder de aandacht van sociale mediagebruikers gebracht.

 116. Wat zien ik? april 17, 2014 om 23:01, dsr zou eea kritisch beoordelen?
  Ik ga die stukjes …..nog ‘ns doorzien?
  Beter, vanaf heden , ’n speciaal brilletje “Dsr meen je dat echt? gebruiken?
  Ik bedoel, ik dacht, Persoonlijk, Ik voor mezelf, van Binnen naar Buiten, dat Dsr net als ik z’n Gedachten de Vrije Loop zou laten, met Zijne Schrijfsels als Neeerslag?

 117. DSR, zonder gemiezer, je wijdt er juist wel een analyse aan. Eerst door een verklaring te zoeken voor je schamele 10e plaats (de stukken van DSR zouden niet of anders onder de aandacht van de bloggersgemeenschap worden gebracht, ach gos) en vervolgens door te wijzen op de uiteenlopende inspiratie voor de verschillende stukjes (irrelevant). Mijn stelling dat de op jouw eindoordelen gebaseerde stukjes niet het hart van dit blog zijn en dat jij dit blog niet kunt maken noch breken staat derhalve nog fier overeind. Live with it en geniet van een Goede Vrijdag en een fijne chocoladerijke Pasen.

 118. Test, ja, dat moeten blogbazen weleens doen om voor de onwetende lezer onbegrijpelijke maar dieptechnische redenen. Ignore it, zou ik zeggen, het is allemaal voor het algemene nut.

 119. Dsr
  Wat een zelfingenomenheid om het kritisch beoordelen en becommentariëren van ikjes als het dsr-concept te benoemen. Alsof jij de eerste of de enige bent.
  Het is bovendien nogal vergezocht om een ikje, dat zelden het niveau van luistervinkje spelen te boven gaat te vergelijken met een column.

 120. @ MK
  Het Eindoordeel is wel degelijk een concept, en omdat dat van ons Rechtertje is, is de aanduiding DSR-concept terecht. Ik mag het doorgaans ook graag lezen.

  @Luv, ik zou het gekissebis van de bloghouder en ons Rechtertje niet als een “titanengevecht” willen betitelen. Het doet me eerder aan het gevit van een paar huisvrouwen op de vismarkt denken: het gaat maar door en verveelt steeds meer. Maar vooruit, laten we hen titaantjes noemen, want op de keper beschouwd zijn het jongens, maar aardige jongens.

 121. Kees
  Het eindoordelel dwz het uitgedeelde punt is wel het minst interessante en willekeurige onderdeel van de ikjesbespreking van de verschrijvende rechter. Het is maar goed dat er van de weeromstuit geen punt wordt gegeven voor juiste spelling.

 122. LOL, de verschrijvende rechter … 🙂 Keessie, het beoordelen van het werk van een ander is geen concept. De columnbeoordeling van de Volkskrant gebeurt door de redaktie, niet door een lezer. Het heeft dus helemaal niks met het zogenaamde en door jou zo bewonderde “DSR-concept” te maken. Bovendien schrijft de VK het oordeel in normaal foutloos Nederlands neer. En ze delen geen cijfers uit. En ze schrijven niet over zichzelf in de derde persoon enkelvoud. Waar oh waar zit er dan ook maar enige overeenkomst? Ik zie het niet.


 123. Vijftig procent

  Bij de kapper word ik geholpen door een nieuw meisje. Mijn vaste kapster volgt alles wat zij doet nauwgezet. Als het meisje wil gaan föhnen legt zij uit dat ik niet zo van een te gekapt hoofd hou en het liefst met nat haar de deur uit ga. Ze vertelt dat zij mijn haar daarom ongeveer vijftig procent droogt zodat het nog natuurlijk valt. Vol vuur begint het nieuwe meisje de voorkant van mijn haar te föhnen. Als die helemaal droog is vraagt ze vertwijfeld of ik echt zeker weet dat ik de achterkant nat wil houden.

  Eleonoor Hintzen

 124. Ja, da’s een heel dom meisje, Eleonoor, vermoedelijk een stageaire die het nog moet leren. Fijngevoelig dat je haar zo te kakken zet. Je hebt haar vermoedelijk wel schijnheilig een fooitje gegeven en niks gezegd. Of betekenisvolle blikken uitgewisseld met je vaste kapster. Weleens van directe opbouwende positieve feedback gehoord? Daar heeft zo’n kind wat aan. Gelukkig zal de NRC aldaar niet op de leestafel liggen. *angry icoontje*

 125. Behoorlijk vilein om een leerling-kapster zo publiekelijk een spiegel voor te houden, maar schrijster spaart zichzelf gelukkig ook niet. Als een mak schaap laat ze de kapster haar verwoestende fohn-werk doen.

 126. Nou mopperkont, jij ziet overal zelfspot in. Met heel veel goede wil heb je wellicht gelijk. Maar ik denk dat de schrijfster niet in de gaten heeft dat ze wel iets eerder aan de bel had mogen trekken. MIsschien zat ze haar ikje wel al ijverig te verzinnen.

 127. Wat zou dat zijn: de voorkant van mijn haar? Eleonoor bedoelt waarschijnlijk: het haar aan de voorzijde van d’r schedel. Alsof haar een voor- en een achterkant heeft, Eleodomoor.

 128. *zucht* Nee Apie, op een flauwekulvraag kun je een flauwekulantwoord verwachten.

 129. Oh, de vraag naar je beroep beschouw je als een flauwekulvraag? Leuke vent moet jij zijn in het sociale verkeer. Wat mogen ze je wel vragen?

 130. Naar de Kapper?? Welk ’n feest?
  Oh men gebruikr de fohn?
  Zou mijn eigen Kapster , wel weten hoe dat nu moet?
  Dat wordt lachen?

 131. Ach, wat een schat, gestresst gaat zij aan het fohnen , met nog vmbo rekenen in haar hoofd,
  procenten, btw en alles daast maar door.

  Op zich is het een grappig verhaaltje, maar bij de kapper moet je zelf alert blijven om rampen te voorkomen Eleonoor, knoop dat in je oor.

 132. Zesjescultuur

  Het is een harde maatschappij. Een goede opleiding zorgt voor meer mogelijkheden op de krappe arbeidsmarkt. Je moet er uithalen wat er in zit, en trouwens je vindt alles hartstikke interessant dus doe dan ook maar een beetje beter je best om dat te laten zien.

  Iedere ouder kent de soms wat uitgekauwde argumenten om het kroost aan te sporen tot iets meer inzet op school.

  Maar ja, zestienjarigen hebben andere prioriteiten en zien het wat tegenvallende rapport niet per se als een heel groot probleem.

  „Maar pap, met deze cijfers ga ik wel over hoor. Eigenlijk heb ik zelfs een punt te veel.”

  Rob Heerdink

 133. Het zou een preek van dominee Gremdaat kunnen zijn, met veel spekjes enzo.

 134. “Eigenlijk heb ik een punt teveel”. Kent u deze uitdrukking dames en heren, kijkers? “Eigenlijk een punt teveel”. Ik moest daaraan denken toen ik laatst in de tram een oudere man zag met zijn zoon. U kent ze wel. De oudere man nog met zijn hoofd in de opvoeding van de jaren vijftig. En de zoon – een opgeschoten puber – met zijn hoofd nergens anders in dan in zijn mobieltje.

  En de man, dames en heren, de man wekte zijn zoon op om eens beter zijn best te doen op school. “Het is een harde maatschappij”, zei hij. De jongen humde, verdiept in zijn smartphone.

  “Een goede opleiding zorgt voor meer mogelijkheden op de krappe arbeidsmarkt”, zo ging de oudere heer verder. “Je moet er uithalen wat er in zit, jongen, en trouwens je vindt toch alles hartstikke interessant?” Vragend keek hij zijn zoon aan. De jongen keek vragend terug. “Dus doe dan ook maar een beetje beter je best om dat te laten zien”, zo maakte de vader zijn betoog af.

  En hij keek triomfantelijk rond om zijn applaus te incasseren. Maar niemand in de tram had hem gehoord, dames en heren. Niemand had hem gezien. Verdiept als zij allen waren in hun schermpjes. Alleen ik, dames en heren, kijkers, alleen ik had de man gehoord. Dominee Gremdaat speelt niet met zijn telefoon, Een predikant in het openbaar vervoer kijkt om zich heen. En ik knikte de man bemoedigend toe.

  “Dominee, u hier!” riep hij uit, En een stralende lach brak door op zijn vermoeide maar lieve gezicht. “Het is me toch wat met de jeugd van tegenwoordig, vind u ook niet?”” Ik wenkte de man om naar me toe te komen. Hij kwam opgetogen naderbij en nam plaats op mijn schoot, zodat ik hem over zijn bol kon aaien.

  “Stuur het maar naar de NRC”, fluisterde ik in zijn oor “daar vinden ze dit nog goed”.

  Een punt teveel, kent u wel? De man had een punt teveel gemaakt. Het kan ons allemaal overkomen. Op kantoor, in de kroeg, in het echtelijke bed, of op de ouderavond op school. We maken een punt teveel, we gaan net te lang door. We vinden ons zelf te interessant. En we verliezen de aansluiting met de mensen om ons heen. We verliezen de aansluiting met onze geliefden. Met onze kinderen. Onze vrouw. Onze man of onze partner zoals sommige mensen zeggen. We verliezen de aansluiting met de medereizigers in de tram van het leven. Maar dan is er die krant, die deftige krant van vroeger, die er binnenkort niet meer zal zijn. Daar mag het nog. Daar kan het nog. Heerlijk. De lucht klaart op. En de tram rinkelt weer schuddend verder.

  Ik wens u allen een fijne voortzetting en een aangenaam etensmaal met stukjes spek erin en zo.

 135. Foei, dominee Gremdaat! U publiceert onder de naam van een vaste bezoeker/de blogbaas van dit blog. Denk maar niet dat we u niet doorhebben.

 136. Dank U dominee Gremdaat voor deze treffende en ontroerende woorden op Paaszaterdag.
  De paus zal morgen zijn beste beentje moeten voorzetten om U te overtreffen.

 137. Deze staat op de site van NRC Next, wist niet dat ze daar ook ikjes hadden. Enfin, ik citeer, met als doelstelling het genereren van commentaar, suggesties, goed- of afkeuring. Vrije nieuwsgaring dus:

  Geen titel

  Ooit, tijdens mijn studie in de VS, had ik last van een vaginale schimmelinfectie. Een vaak voorkomend en vervelend vrouwenkwaaltje. Gelukkig kun je in de VS voor zo’n ‘yeast-infection’ gewoon bij de drogist terecht. Toen ik enigszins beschaamd afrekende, was ik behoorlijk verbaasd dat de kassajongen mij bij het afscheid ‘Happy Yeaster’ (Fijne Schimmel) toewenste. Ik werd knalrood en zei „What did you just say?” Tot ik me realiseerde dat hij me gewoon een fijne Pasen had gewenst…. Happy Easter!

  (Dit ik-je kwam binnen met een noot voor de redactie: ‘Dag NRC! Ik wil absoluut niet met mijn echte naam bij het ikje. Kan het ook met schuilnaam? Zo niet, dan trek ik ‘t weer in. Hartelijke groet, ….)

  Bron: http://www.nrc.nl/next/van/2014/april/19/1371027

 138. Nou ja, het is een ikje. Het is een misverstand, dat maak je weleens mee, je hoort even iets anders dan er wordt gezegd. Waarom doet de onbekende vrouw zo beschaamd en geheimzinnig over iets dat zo vaak voorkomt? Maar haar anonimiteit is haar gegund. Zelve ken ik zat vriendinnen die met deze aandoening te kampen hebben gehad, en die ga ik ook niet bij naam en toenaam hier op het internet zetten. Schimmel en zeker daar, op die plaats, is blijkbaar toch iets om je voor te schamen. Voetschimmel is al minder erg, daar wordt op verjaardagspartijtjes druk over gekeuveld. En in de kaas is het een delicatesse. Raar spul die schimmels.

 139. Ik wist ook niet dat NRC-next aparte ikjes had, dit is wel een heel feestelijk en smakelijk stukje voor de Paasdagen. Geen recept hier, gewoon iets kopen bij de drogist en je krijgt een Happy Easter.

  Het woord ‘schimmel’ klinkt altijd een beetje dubieus, behalve wanneer het duidelijk over het witte paard gaat.

 140. Ik hoorde ooit een cabaretier vertellen dat ze bij hem thuis toen het einde van de Ramadan en de intocht van Sinterklaas samenvielen (dat gebeurt eens in de 350 jaar) besloten om beide feesten te vieren. Als teken van integratie. Hoe ze dat deden? Ze hebben het paard geslacht.

 141. Ja dat zijn de beste. Ouwe intro’s lezen, er zijn er velen die dat (in stilte) doen, zo blijkt uit de statistieken. Heerlijk toch, zo’n oeuvre, zo’n tijdsbeeld. Op naar intro 16, ben nu zelf ook benieiuwd.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: