Kromme tenen en ingegroeide nagels, dat krijgt DSR ervan (17)

De Schrijvende RechterKromme tenen, ingegroeide nagels, verknarste tanden en tot slot een onvervalste aanval van het schompetanus bij het lezen van dit Ik-je. Dor, houterig, ijdel, humorloos, pretentieus, clichematig – een van de ergerlijkste Ik-jes ooit.”  

Het zal je maar gezegd worden. En toch behoren de eindoordelen van De Schrijvende Rechter (DSR) tot de meest geliefde eindoordelen op het internet, elke dag weer, al jaren lang, en het lijkt wel of het nooit ophoudt. Ook deze week gaan wij genieten van de eindoordelen en het bloemrijke taalgebruik van de bekendste internetrechter van Nederland en de rest van de wereld.

De Schrijvende Rechter, die onduidelijke zaken uitspookt in de nachtelijke uren sinds hij zijn baan als schoonmaker in een herenkapsalon te Brussel kwijtraakte, schrijft de oordelen over de ikjes exclusief voor de lezers van apiedapie.com dagvers, elke werkdag rond een uur of twee. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op de NRC-site reageren, nu gebeurt dat hier.

DSR neemt geen blad voor de mond: “Kwaadsappige stuiterbal dat je d’r bent!” roept hij bijvoorbeeld zonder aanziens des persoons als iets hem niet bevalt.

stuiterbalWij van apiedapie.com  plaatsen de eindoordelen en de discussie daaromtrent, maar zijn ons er terdege van bewust dat niet iedereen gediend is van het aandachtsorgeltje dat zelden serieus ingaat op weerwoord, en daar nog trots op is ook.

Dat is mooi en leert de kleine rechters en rechterinnetjes in het land dat je in geval van misverstanden geduld moet betrachten, uitleggen en nog eens uitleggen, zonder dat je iets dat je niet (of wel) hebt gezegd hoeft terug te trekken” liet hij zich vorige week nog ontvallen. Enfin, het is een bijzonder en uniek fenomeen, en dat vastleggen voor het nageslacht, daar gaat het om.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet van weer een lading nieuwe eindoordelen. Zeg ook rustig wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Of bekijk eerst de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

130 gedachten over “Kromme tenen en ingegroeide nagels, dat krijgt DSR ervan (17)”

 1. Dank je, mopper, en het was ook nogeens de 100e reactie, de vlag kan uit in huize Kont!

  Het ikje dan: ja, je moet het maar meemaken. Maar dat is toch altijd zo? Blinde mensen moeten hun hele leven voelen wat ze niet kunnen zien.

  Like

 2. Sommige mensen zijn zo bang om politiek incorrect te zijn, dat ze het zelfs over blinde mensen hebben als ze blinden bedoelen.

  Like

 3. Daar is over nagedacht. Zo kunnen blinden voorlezen aan analfabeten wat ze zien.

  @Apie En niet-blinden kunnen zien wat ze niet voelen. En wat ze wel voelen.

  Like

 4. Dit is geen eindoordeel hoor, maar meer een leuk weetje.
  Voor de ziende Esther Rikaart-Gerard levert een uitzichtpunt in haar vakantie, geen inzichtpunt op. Interessant is de informatie die ze geeft: 25% van de info is voor blinden. Jammer dat ze niet kan lezen wat daar staat. Toevallig ken ik dat dat uitzichtpunt en heeft een blinde kennis van mij mij verzekerd dat daar op die infopunt een heel geil verhaal te voelen is. ‘Wie niet kan zien moet maar voelen’ heet het.

  Like

 5. @Mopperkont, joh, je schrijft toch geen blinde mensen-geleidehond? Die kunnen toch niet lezen.

  Like

 6. Ik vind het een keimooi Eindoordeel, Henk, zo subtiel verpakt in een weetje. Vernieuwing, Durf. Zo moet het. Vind ik wel althans. Wie niet vernieuwt schrijft zich zelf af.

  Like


 7. Verkouden

  Dochter Lynn (14) is verkouden. Haar neus zit verstopt. Haar vader maakt met verse munt, tijm en salie een kruidenstoombadje. Ze zit met een grote handdoek over haar hoofd aan tafel.
  „Hoe lang moet dat?”, komt er onder de handdoek vandaan.
  „Tien minuutjes is genoeg”, zegt haar vader.
  Na drie minuten zegt ze dat het niet helpt.
  Na vijf minuten zegt ze: „Ik stop ermee. M’n neus zit nog steeds dicht. En de wifi doet het ook niet onder die handdoek!”

  Mieke Spliethof

  Like

 8. “Heb’ie last van moeie voet’n, dan moet je ’t Achilleskruut op d’n hielen bind’n en binn’n vijftien minut’n loop’ie weer zo kwiek als ’n pauwenjong.” (Berendien uut Wisp, volgens geruchten de vriendin van boerensmurf)

  Like

 9. Ikjes over sociale media doen het kennelijk erg goed bij NRC, ongeacht of het kulverhalen zijn of niet. Wifi-signalen worden uiteraard niet tegengehouden door een handdoek, maar door de kruidendampen wordt het schermpje natuurlijk wel onleesbaar,

  Like


 10. Moederliefde

  „Best wel bizar dat ze elkaar nooit meer zien”, zegt de ene moeder tegen de andere bij de supermarktkassa.
  „Onze jongens hebben toch jarenlang samen op school gezeten. Reinier had geen zin meer in medicijnen, hij studeert nu toegepaste psychologie. Dat gaat goed, zegt-ie. Maar jouw zoon is helemaal gestopt? Na vier pogingen? Zelfs bij economie? Ik ben daar zo bang voor. Doe de groeten aan je zoon, als je hem ziet. En denk eraan schat. We blijven genieten! Ik knuffel de mijne heel veel als hij in het weekend komt.”
  De andere vrouw glimlacht.
  „Zijn ogen staan soms zo raar”, verduidelijkt Reiniers moeder.
  „Kan ik ruiken of hij wiet rookt.”

  Ron Scholte

  Like

 11. Merkwaardige aanzet tot streekroman. “Zelfs bij economie” is een leuke terloopse sneer. De pointe wordt pas na wat op en neer scrollen duidelijk. Wat een verteltrant! *enfin prettig weekend allemaal icoontje*

  Like

 12. Moeizaam Ikje. Ik moest ook twee keer lezen voor ik ‘m snapte. Als Ron het zinnetje ‘De andere vrouw glimlachte’ (waarom eigenlijk?) had vervangen door ‘De andere vrouw keek niet-begrijpend’ of iets dergelijks, was het duidelijker geweest.

  Like

 13. Je hebt soms romans waar je regelmatig moet terugbladeren om te zien wie die en die ook alweer is. Ergens wel knap om dat effect bij een ikje te creeren.

  Like

 14. Aha weer een mooie monoloog opgetekend door Ron Scholte.
  Het is wel even opletten geblazen maar als je goed leest zie je dat alleen de moeder van Reinier aan het woord is. Vriendelijk plaatst ze enkele vileine opmerkingen in de drie korte vraagzinnen,

  Dan wordt het wat cryptisch als ze over het knuffelen begint, maar nee dat is de inleiding van de pointe in de laatste zin.

  Uit hetl leven gegrepen en beeldend beschreven, zelfde procédé als in “eendjes voeren” 14 april.

  Like

 15. Op 14 april voor het laatst? Dan zijn ze wel heel wanhopig. Is de schatting dat er nog maar een handvol ikjesleveranciers is overgebleven ver van de werkelijkheid? Denk het niet.

  Like

 16. Zulke Ikjes zijn helemaal geen Ikjes. Ik heb weleens krassere gesprekken bij de kassa gehoord, maar daar sta ik buiten en ga ik toch geen verslag van doen en dat als Ikje presenteren? En dan zo’n neuzelverhaal van niks. Ik mis het Eindoordeel van ons Rechtertje, die zou er in barokke bewoordingen gehakt van hebben gemaakt.

  Like

 17. Zoals NRC ter ziele gaat onder het regime van vanderMeersch, zo sterven ook de ikjes een langzame dood.

  Enkele bevoorrechte inzenders hebben de smaak te pakken en dat succes smaakt naar meer, dus krijgen we steeds meer van hetzelfde.

  Een vaste clan ligt op de plank en de gansjes doen hun werk.

  Like

 18. Andere visie, kennis van zaken., universitair niveau vereist. betere tijden nu uitgezonden:

  “best wel bizar”, het grootste cliche van hip volkje, is nu verdwenen en vervangen door swap.

  “op school gezeten”, tja op school stop je dus met medicijnen en stap je over naar toegepaste psychologie, ja, ik zat bij hem in de klas., toen ben ik blijven zitten ,en toen ben ik maar gewone psychologie gaan leren, dan kreeg je bijles en zo je diploma,hoefde je ook nooit iets uit je hoofd te leren., alleen competenties, weetje wel. moest je iets voordoen , een kunstje wat je keigoed kon..

  Nu ben ik bijstandspsycholoog op het UWV en begeleid ik werkloze collegae.

  Like

 19. Niet alles over één kam scheren, Mopperklaartje! In bepaalde opzichten heb je gelijk, maar vlak de verbeteringen ten opzichte van vroeger ook niet uit. Als ik zie hoe mijn beide zoons op de basisschool al vertrouwd gemaakt worden met het Engels, dan ben ik daar zeer tevreden over.

  Like

 20. Lieve Indra,
  Dit is inderdaad een parodie maar wel een echte op de huidige situatie van toepassing.

  Jij prijst de heer dat jouw zoontjes nu Engels gaan spreken op school en daar hun voordeel mee doen.
  Dat vind ik nu maar net de vraag,
  Vroeger was alles beter natuurlijk,en kreeg ik in klas vijf, nu groep zeven Frans.

  Jouw kinderen kijken vast tv en leren via dat medium zeer veel Engels, derhalve is dat extra Engels niet nodig en besmet alleen maar onze taal.

  Enkele voorbeelden:

  Focussen, no way, wel done, okay, reminder, update, see you, en nog veel meer.

  Good Night., sleep well, see you..

  Like

 21. Kt

  En dat is nog maar het topje van de Engelse ijsberg! Overigens vinden mijn kinderen me belachelijk streng als het om tv kijken gaat, dus daar leren ze niet veel Engels van.

  Mijn pleegouders beweerden altijd dat het rendement van hun tweejarige “papa fume une pipe” en “Jean est sur la dune”- lagere school-cursus al na drie maanden voortgezet onderwijs niet meer merkbaar was.

  Het woord focussen komt mij trouwens ook de neus uit,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.