Kromme tenen en ingegroeide nagels, dat krijgt DSR ervan (17)

De Schrijvende RechterKromme tenen, ingegroeide nagels, verknarste tanden en tot slot een onvervalste aanval van het schompetanus bij het lezen van dit Ik-je. Dor, houterig, ijdel, humorloos, pretentieus, clichematig – een van de ergerlijkste Ik-jes ooit.”  

Het zal je maar gezegd worden. En toch behoren de eindoordelen van De Schrijvende Rechter (DSR) tot de meest geliefde eindoordelen op het internet, elke dag weer, al jaren lang, en het lijkt wel of het nooit ophoudt. Ook deze week gaan wij genieten van de eindoordelen en het bloemrijke taalgebruik van de bekendste internetrechter van Nederland en de rest van de wereld.

De Schrijvende Rechter, die onduidelijke zaken uitspookt in de nachtelijke uren sinds hij zijn baan als schoonmaker in een herenkapsalon te Brussel kwijtraakte, schrijft de oordelen over de ikjes exclusief voor de lezers van deze site dagvers, elke werkdag rond een uur of twee. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op de NRC-site reageren, nu gebeurt dat hier.

DSR neemt geen blad voor de mond: “Kwaadsappige stuiterbal dat je d’r bent!” roept hij bijvoorbeeld zonder aanziens des persoons als iets hem niet bevalt.

stuiterbalWij van deze fansite plaatsen de eindoordelen en de discussie daaromtrent, maar zijn ons er terdege van bewust dat niet iedereen gediend is van het aandachtsorgeltje dat zelden serieus ingaat op weerwoord, en daar nog trots op is ook.

Dat is mooi en leert de kleine rechters en rechterinnetjes in het land dat je in geval van misverstanden geduld moet betrachten, uitleggen en nog eens uitleggen, zonder dat je iets dat je niet (of wel) hebt gezegd hoeft terug te trekken” liet hij zich vorige week nog ontvallen. Enfin, het is een bijzonder en uniek fenomeen, en dat vastleggen voor het nageslacht, daar gaat het om.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet van weer een lading nieuwe eindoordelen. Zeg ook rustig wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Of bekijk eerst de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

130 gedachten over “Kromme tenen en ingegroeide nagels, dat krijgt DSR ervan (17)”

 1. Mooi om te zien dat APD zichzelve weer z’n pleziertje heeft gegund door er als vanouds een uitgebreid werkstuk van te maken! *milde glimlachicoon*

  De kleine letters in ‘eindoordeel’ geven echter aan dat APD nog steeds doorsanctioneert. Je zou denken dat ie inmiddels z’n lesje had geleerd, maar kennelijk nog niet helemaal.

  DSR stelt er dan maar volgende algemene afkondiging tegenover:
  ‘Zelfs daar waar ‘eindoordeel’ in deze rubriek met kleine letter wordt geschreven, dient een hoofdletter te worden gelezen!’.

 2. Grote woorden

  Ik moest een brugklas opvangen die een tussenuur had. Als leraar klassieke talen deed ik een beetje Latijn met hen; voor een komisch verhaal was ook nog tijd over.

  Toen kwam een jongetje naar me toe: „Meneer, u bent fokking swag!”

  Ik wilde deze jongen, die nog niet eens de baard in zijn keel had en toch al zulke grote woorden in de mond nam, eruit sturen wegens belediging van een ambtenaar in functie. Het kostte de klas heel wat moeite mij ervan te overtuigen dat de jongen mij een heel groot compliment had gemaakt.

  Jaap Toorenaar

 3. ‘Dor, houterig, ijdel, humorloos, pretentieus, clichematig’ – ach, ik dacht Dsr zet zichzelve neer in een paar welgekozen termen.

 4. Een draai om z’n oren had beter gepast! Of een mooi, lang vaderlands gedicht twintig keer overschrijven en de volgende les uit het hoofd voordragen in de klas. Dat de inzender zich laat omkletsen dergelijke straattaal uberhaupt te tolereren, geeft wel weer aan dat ’t de dood in de pot is in het Nederlandse onderwijs.

  En passant weten we dat de inzender, luim en scherts niet schuwt, maar in het redelijke uiteraard en dat de loftuitingen aan de voet van z’n bureau worden opgestapeld. De zelfspot was dan ook broodnodig.

  Maar uiteindelijk blijft ’t toch maar een kinder-Ikje.
  Eindoordeel: 6- (zegge: zesmin)

 5. Staan d’r toch even mooi drie reacties van DSR in de moderatie!

 6. “Ik deed een beetje Latijn met hen.’ Ach, noemt men lesgeven tegenwoordig zo? En WTF doet die puntkomma daar achter hen? En waarom kan een brugklas niet gewoon ff een uurtje chillen in de kantine zonder gelijk te worden ‘opgevangen’ door een docent die komisch doet?
  ‘Toen kwam een jongetje naar mij toe’, de docent omschrijft zichzelve als ware hij Christus.

 7. @H
  Namens alle omwonenden het verzoek of het wat minder ordinair kan, met dat ‘WTF’ e.d.

  Het is hier geen schoolplein en we zitten hier voor ons plezier.

  Bedenk, als je het grofbekken niet kunt laten, in ieder geval iets origineels in plaats je van straattaal te bedienen.

 8. @H
  Hetzelfde geldt uiteraard voor ‘chillen’ – zo lelijk dat ’t grof wordt.

 9. Henkie Henkie … Youp van het Hek is er niks bij. “Flikker toch op”, hoorde ik hem zo ongeveer eens in de tien minuten vanuit de wigwam krijsen. Maar wellicht is dat in NL normaal, hij heeft veel fans. Hier proberen we het een beetje normaal te houden.

 10. Ach Apie, Henk kort het nog netjes af. Kom daar bij Joep van ’t Hek en soortgenoten maar eens om.

 11. Ja ik vond het ook verder een prima Eindoordeel hoor, beetje pittiger dan dat van DSR. Ik mag dat wel! Ga zo door Henk.

 12. APD had dus net zo goed kunnen schrijven in reactie op H. ‘ eens met DSR’.

  En APD kinderachtigt vrolijk verder met z’n behoofdlettering, tergelijkertijd een draai van 180 makend, dat alles in een poging DSR dwars te zitten. Mag. Als je, zoals DSR, zoveel bedraagt aan de algemene begripsvorming, is het logisch dat soms wat minder creatieve lui ermee aan de haal gaat *milde glimlachicoon*

 13. Oh, je voelt je bedreigd door aanstormend talent? Nou ja, had ik kunnen verwachten. Henk: niks van aantrekken. Jij wordt nog eens DSZ, let maar op!

 14. Wat betekend S.W.A.G vroeg iemand (dsr misschien?) in aug. 2011 al op goeievraag.nl.
  de meningen zijn verdeeld. ‘ Stuff We All Get’ of ‘ something we Asians got’ of ‘ secretly we are gay’ Ik vond deze ook wel aardig
  Swaggers:
  Word used amongst the English youth, collectively referring to the annoying kids that wear backwards baseball caps, over sized clothes and spend most of their time feebly attempting to look cool by riding together down the high street on their tiny scooters. They tend to have huge egos, loud voices and do a great job at pissing everyone off by loitering around with their retarded little scooters outside the local Tesco.

 15. *zucht* gebruik ik een afkorting in de geest van het Ikje, jeugdtaal, straattaal, internettaal, roep ik daarmee de toorn van de gereformeerden over me af. Mag. Ieder z’n meug hoor. Gelukkig zijn mijn tenen minder lang. Chillen is toevallig een heel mooi woord, ‘schompetanus’, dat is pas fokking lelijk. Het had mij wel leuk geleken als die docent had gereageerd met zoiets als: ‘ik trok dus mijn pipa en zei: gast, geef me al je doekoe’.

 16. Als jij vuilbekkende H. ziet als aanstormend talent, dat heb je er nog minder verstand van dan DSR dacht. *milde glimlachicoon*.

  Maar ja, APD ligt dan ook in katzwijm voor iedereen die beter en fellerschrijven kan hijzelf. Geen wonder dat hij zo’n hoge pet op heeft van H. *milde glimlachicoon*

  Als je werkelijk op bijdragen in het Henk-genre bedragen bent gesteld , zou je natuurlijk ook een hoekje voor paranormaal begaafden kunnen openen *dikke grinikicoon*

 17. Henk vond ’t kennelijk nodig e.e.a. uit te leggen, en passant z’n hele vocabulaire aan straattaal uitputtend, terwijl goede wijn toch geen krans nodig heeft. *grinikicoon*.

 18. Je bent gewoon jaloers DSR, de hegemonie is verbroken, de bordjes worden verhangen, tijd om uit een ander vaatje te tappen. Hup Henk!

 19. Uh, Dsr maakt een draai van 180. Is dat in euro’s, meters of in graden? En dan: ‘Als je, zoals DSR, zoveel bedraagt’ moet dat niet zijn: bijdraagt? En Dsr schrijft over lui die gaat. Het is echter lui die gaan. Geeft niet. Het is maandag. Niet zo opwinden, ff chillen Dsr.

 20. @APD
  Dat zal niemand, behalve jezelf, met je eens zijn en zelfs aan dat laatste twijfelt DSR *milde glimlachicoon*.

  H. kan geeneens goed lezen, laat de boel al lopen als hij tegen een DSR-isme aanloopt dat niet helemaal voldoet aan wat hij op school geleerd schijnt te hebben! Enfin, ’t maar waar je je thuis mee voelt.

  En MK spreekt met betrekking tot H. al over ‘we’, waarschijnlijk vergetend dat H. ook onze huishomofoob is en daar wel eens heel raar over kan gaan doen.

 21. @MK
  Inderdaad – ‘behoeven’ en ‘nodig hebben’ betekenen hetzelfde. *goed gezien, jochie!-icoon*

  DSR past zijn schrijfstijl echter bij tijd en wijle aan aan het publiek. Hij verwacht binnenkort zelfs met lees-streep-jes te moeten beginnen als H. verder terugvalt.

 22. ‘Als je werkelijk op bijdragen in het Henk-genre bedragen bent gesteld,’ dixit, wie anders dan (bedragen?!) Dsr. En dan volgt meneer het advies van ‘ff chillen’ niet op! Maar ik wil wel graag van deze plaats gebruik maken dat ik niet ‘Dsr’s huishomofoob’ ben. Maar ik respecteer natuurlijk wel zijn seksuele voorkeur. Swag, man! Mannen met lange tenen, die hebben ook……

 23. En weer schiet H. in de verdediging; een warrig betoog is het gevolg.

  Tevergeefs, want zijn minder frisse uitspraken van weleer zijn bekend. Dom om eea te ontkennen.

 24. En H. wordt overigens vriendelijk bedankt voor zijn verregaande, zij het wat ordinaire, belangstelling voor DSR’s anatomie, maar dat zijn nou typisch van die dingen waar nette mensen geen uitspraken over doen. *milde glimlachicoon*

 25. Oeps, Dsr, oeps, ‘DSR heeft in ieder geval niet door.’ Nee, dat is inmiddels bij iedereen wel duidelijk: Dsr heeft niet door…
  Volg nu toch dat simpele advies op: ff chillen Dsr!

 26. Die Hendrik, meent succes te hebben gehad met een bepaald gebbetje maar realiseert zich niet dat de kracht ervan exponentieel afneemt met iedere herhaling. *milde glimlachicoon*

 27. Als er wel iemand niet ‘chill’ is, dan is het H. Wat een opgefokt bijtertje, of liever happertje, toch *milde glimlachicoon*.

  Gelukkig laat hij inmiddels de grootste grofmondigheden achterwege. *tevreden glimlachicoon*

 28. Geinig is wel dat Dsr, en een beter voorbeeld van een zwaktebod en een zich in het nauw gedreven schadelijk diertje kun je niet krijgen, minstens twee of drie reacties (zie voorbeelden hierboven….) nodig heeft om zich steeds te herstellen. Mag.
  Dsr, ff chillen!

 29. dsr-ventje 16.35
  Taal is een levend iets, naar spreekwoorden mag je niet zomaar wijzigen. Je zegt toch ook niet: ” Die het mannelijk lid (ofwel roede) spaart, haat zijn kinderen”

 30. @H
  Een bibberig vingertje, H? En uitroeptekens. En maar weinig *geglimlach*. ’t lijkt erop dat je je maar beter aan je eigen kunt houden.

  Alle krediet die je eerder vandaag eventueel had opgebouwd, is inmiddels weer vervlogen. Zelfs APD schaamt zich inmiddels een beetje dat hij zo’n schreeuwerige non-valeur heeft gesteund *milde glimlachicoon*

  @Mopperkontekereltje
  Mag dat niet? Oh ja, joh? Staat dat ook al in de Bijbel?

 31. DSR, spreek voor jezelf alsjeblieft. Ik constateer dat Henk vandaag een ruime voorsprong heeft opgebouwd. Superieure debattechniek met heerlijke zich zelf relativerende en DSR parodierende humor.
  Dat van die meerdere reacties achter elkaar heeft hij gewoon scherp gezien en haarfijn geduid. Moet je toegeven. Maar zal wel weer niet. Ventje dat je er bent!

 32. ‘Alle krediet die je eerder vandaag eventueel had opgebouwd’ *zucht* alle krediet DAT je eerder vandaag etc. Het is voor een adelaar soms vermoeiend zich met de beslommeringen en het gekrabbel van mieren zoals Dsr bezig te houden.

 33. @APD
  Is goed – DSR kent je ware mening, ook uit de parallelle kanalen, maar hier wordt ’t spel serieus gespeeld *milde knipoogicoon*

  Je weet H. in ieder geval tot potsierlijke hoogtes op te stuwen! ’t is allemaal weer uitstekend afgestemd.

 34. Henk, de schrijvende zeloot (dsz)

  Als je hier taalfouten gaat verbeteren, dan kun je maar beter voor je klasje blijven staan .
  Weinig interessant onderwerp , de meeste van ons spellen correct en kunnen ook ‘begrijpend lezen’.
  Af en toe een badinerende correctie kan en mag, maar om daar nou je core-bussiness van te maken is een zwaktepunt, zeker voor een zelfbenoemde Adelaar.

 35. Update, heb inmiddels Henks opmerkingen gevonden t.a.v. gay, leuk toch en kenmerkend hoe zoiets volkomen uit je geheugen verdwijnt, want onbelangrijk voor het werkelijke leven. Maar DSR onthoudt het allemaal wel. Ook kenmerkend. Enfin, hij had er zijn excuses voor aangeboden, Henk dus, en daarom goed dat het vergeten was. Voor de liefhebber: de discussie staat op “DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14). “

 36. Wat een uitleg om aan te willen tonen, dat iets niet belangrijks is, maar kennelijk toch belangrijk genoeg om het op te zoeken – merkwaardig hoor.

  Jouw ‘onbelangrijk voor het werkelijke leven’ zal DSR onthouden, voor als je weer eens een oude koe op het droge trekt. Want je blogje IS immers je leven, waar of niet? *milde glimlachicoon*

  Maar DSR denkt natuurlijk ook aan bij de tijd en wijle niet-aflatende narigheid die H. als zanikzeloot onder diverse naam te berde heeft gebracht. Maar ja, APD is nu eenmaal een allemansvrindje.

 37. Was een werkje van twee minuten, vadermans, en niet om iets “aan te tonen” maar om een onderbouwing te zoeken. Daar houd ik namelijk van. Niet zomaar iets roepen, maar altijd onderbouwen, wel zo correct.

 38. Amsterdam

  Als mantelzorger bezoek ik mijn 87-jarige voormalige buurman in een Brabants verpleeghuis. Twee jaar geleden werd hij opgenomen met alzheimer. Meestal vind ik hem in de huiskamer of in zijn bed. Vandaag is hij spoorloos, toch bizar – de sloten van de afdeling zijn voorzien van voor hem onbekende codes. Uiteindelijk vind ik hem: hij ligt in het bed van een vrouwelijke medebewoner. Zij zit in een hoekje onverstoorbaar te breien. Ik verontschuldig mij voor zijn gedrag en neem hem mee de gang op. Achter mij hoor ik: „Geeft niks hoor, ik kom uit Amsterdam, ik heb al van alles meegemaakt.”

  Mieke Kerkhof

 39. *Bareuh* Zou de strippenkaart van deze serial-inzender al bijna vol zijn voor dit jaar?

  Ze heeft het er maar druk mee, naast het dokteren ook nog mantelzorgen! Dat lintje komt steeds dichterbij.

  Maar is het eigenlijk wel mantelzorgen, een bezoekje brengen aan iemand die kennelijk fulltime verzorgd wordt in een verpleeghuis? En waarom zou je je verontschuldigen voor het gedrag van een ander die nota bene Alzheimer heeft?

  En dat ze in Amsterdam denken het centrum van het heelal te zijn, met een gevoel van humor die alleen door inboorlingen wordt gewaardeerd, was toch allang bekend?

  Enfin, na de patienten vallen nu ook de oude buurtjes de barmhartigheid en rucksichtlose mededeelzaamheid van de inzender ten deel. Hou uw luier droog, want ’t komt gegarandeerd in de krant!
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 40. Amstelveen

  Als mantelzorger bezoek ik mijn voormalige burgemeester in een verpleeghuis. Twee jaar geleden werd hij opgenomen met alzheimer. Meestal vind ik hem in de huiskamer of in zijn bed. Vandaag is hij spoorloos, toch bizar – de sloten van de afdeling zijn voorzien van voor hem onbekende codes. Uiteindelijk vind ik Fred de Graaf: hij ligt in het bed van een vrouwelijke medebewoner. Zij zit in een hoekje onverstoorbaar te breien. Ik verontschuldig mij voor zijn gedrag en neem hem mee de gang op. Achter mij hoor ik: „Geeft niks hoor, ik kom ook uit Amstelveen, ik heb al van alles meegemaakt.”

  @Dsr, het is, die fout wordt tegenwoordig door veel laaggeschoolden gemaakt, niet: het gevoel voor humor ‘die’ maar gevoel voor humor dat.

 41. Kop op, Dsr, niet zo zuurtjes, beter is om er een geslaagde witz (en dus geen jij-bak, u kunt vast wel beter, toch?) tegenover te zetten en zo uw positie weer wat proberen te versterken. Succes!

 42. Oeps, hier ging wat mis. Meneer Albert Dapie kunt u die reactie van D. [gemodereerd] (eigenlijk van Henk dus, D. heeft hier niks mee te maken )verwijderen? Die had ik per ongeluk gekopieerd, en heeft de plek van Henk zelf ingenomen. Dus, om verwarring te voorkomen is het beste dat die reactie verwijdert wordt. Sorry D., excuus..

 43. Dat zie je wel vaker bij laaggeschoolden, dat ze hun eigen trollen niet uitelkaar kunnen houden…. *dikke grinikicoon*.

  Enfin, APD is kennelijk niet de enige die zijn eigen schrijfselen zo hoog inschat dat ie denkt dat ze een eigen blog verdienen *milde glimlachicoon*

 44. Och DSR, het voornaamste is dat hier op apiedapie.com privacy en respect naar de klant toe voorop staat. Overigens, het feit dat je 3 maal gemodereerd werd, ergens hier boven, komt omdat je een remspoor in je naam gebruikte. Als je dat doet kom je volautomatisch in het moderatiebakje terecht. Het is maar een weet, doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

 45. @Henk, is goed, kan de beste overkomen, excuus aanvaard. Leuk blog hier trouwens.

 46. Snapt niet 1) waar APD zich bemoeit, het lijkt wel of ie aandelen heeft in die ‘Henk’ 2) waar dat nabrandertje van gisteren nog voor nodig is.

  Laat APD maar z’n voordeel doen met het lot van Drasties. Daar werden vaandels om een bepaald moment ook gemodereerd en zie hoe het is afgelopen.

  Je kunt beter je moderatiebakje repareren, want zo hou je DSR natuurlijk niet te vriend.

 47. Voor wie het aanbelangt: als je bij je volgende reactie weer als ‘Henk’ wilt reageren, moet je je ‘D.’ -alias wel even verwijderen. Of niet, natuurlijk. Dit doorzichtig gepruts is een hoogst vermakelijk schouwspel *dikke grinikicoon*

 48. DSR, je mag hier remsporen en andere verontreinigingen van een clean blogverloop gebruiken. Anders dan bij een belendende website wordt hier niemand voor het leven geband. We dragen hier niet dagen, weken, maanden, jaren lang iemand iets na. Wrokgevoelens kennen wij – de apiedapie community – niet. We beginnen elke dag opnieuw.

  Maar je reactie komt ietsje pietsje later op de site vanwege moderatie als je een afwijkende naam gebruikt. Als jij zo iemand bent die zijn zenuwen niet de baas kan en na het leggen van het ei meteen met trillend vingertje reload om de eigen reactie meteen op de site te zien, dan is dus enige terughoudendheid geboden. That’s all en …. live with it, zou onze Luvienna (hoe zou het toch met haar zijn, ze is zo stil) zeggen. En dat is een wijs woord.

 49. Er is hier overigens wel de ongeschreven regel van het trollen van kracht dat het tegen elkaar laten praten van je eigen trollen op een thread als sneu wordt gezien.

 50. MK,
  Je mag hopen dat jij te zijner tijd zulke leuke mantelzorgers krijgt.
  Door elkaar halen is dan geen punt.

 51. Kortom, men wordt hier bij het voeren van een vaandel toch beperkt in zijn reageermogelijkheden ten opzichte van andere reageerders, overgeleverd aan de willekeur van een moderator.. Zelfs op Drasties ging het er, nadat JdW tot inkeer was gekomen, vrijer aan toe.

  Typisch, zoals nog je ongenoegen over Drasties doorsijpelt in je uitleg. Is het dan toch iets wat je ook in het werkelijke leven nog dwarszit? *milde glimlachicoon*

  En hoe kun je in je eentje eigenlijk een ‘community’ zijn? Of tel je je alter ego’s mee? *milde glimlachicoon*

 52. Een plusje: voor APD’s herinnering aan de ongeschreven regel
  Een minnetje: voor het feit dat ie geen man en paard noemt.

  Daar laatste komt omdat hij H. wil steunen in zijn strijd tegen DSR, een proxi-war als het ware, zoals Rusland, de VS en Iran die ook voeren. En dus kan APD zijn underknuppel natuurlijk niet al te hard afvallen *grinikicoon*

 53. Ik heb Tosca van de week bij P&W of DWDD of aanverwante reclamerubriek gezien. Beetje ouder geworden, beetje serieuzer en een beter gebit. Thea heeft mijn leven verrijkt. Thee, als je hier meeleest: bedankt!

 54. Maar toch liever een cliniclown aan je bed dan een Rus in de keuken.

 55. Theo&Thea – een jeugdverpestend programma waar veel van de hedendaagse onbeschoftheid, ook bij de kinderen van de toenmalige kijkers, uit wordt verklaard.

  Creatief met Kurk was dan wel weer geestig.

 56. @DSR, ik ondersteun niemand, maar bewaak de goede orde op de site. Eerlijk naar iedereen toe, ongeacht persoonlijke voorkeuren en/of verleden, en met inachtneming van de nodige korreltjes zout.

 57. Ik heb Tosca N. bij Pauw en Witteman gezien waar ze het boek over haar moeder promootte.
  Creatief met kurk was wel hilarisch, die Ederveen kon er ook wat van.

 58. @APD
  De goede orde bewaakt zich hier doorgaans zelve wel. ’t is de grond toch allemaal net-suf volk dat hier komt, zelfs H., op en enkeling na dan.

  Je benadering is deugdelijk, althans in theorie – want voorlopig verhoud jij je tot DSR qua zoutkorrels als een zuurdesembroodje tot een pekelharing.

 59. Olga Zuiderhoek, om het maar eens over iemand uit dezelfde scene te hebben, heeft nu een boek geschreven over zoutloos /arm koken. Dat zou je willen, dat valt niet mee.

 60. Ik leg het maar even uit. DSR bedoelt niet dat Olga dat boek nu geschreven heeft. Daar heeft ze vast langer over gedaan. Maar het boek van Olga is kennelijk nu gepubliceerd.

  Wat een onzinnige onzin trouwens. Koken zonder zout is keimakkelijk. Je voegt gewoon geen zout toe. Keimakkelijk. Onzin dat je het met allerlei andere middeltjes en kruidjes “op smaak” moet brengen. Eten heeft al smaak van zichzelf. Een sperzieboon, een aardappel, proef het maar eens goed, zonder zout is dat heerlijk, daar hoeft niets bij mensen. We zijn verslaafd geraakt aan zout vanwege de voedingsmiddelenindustrie die het overal vanuit kostenoverwegingen met gulle scheppen bijmengt.

 61. Een zouteloze openingsopmerking van APD, maar a la. Goed voor z’n bloeddruk zullen we maar denken *zucht*

  Hij gaat nogal kort door de bocht. Geen zout toevoegen is slechts vers een. Maar om enigszins in de buurt van de gezondheidsnormen te blijven, moet je vrijwel alle bereide voedingswaren, waaronder brood, kaas, koekjes en groenten uit blik of de diepvries vermijden, en dat is lastiger dan je denkt.

  Ze schrijft er nu mooi over, nav haar vriend die helemaal geen zout mag hebben.

 62. Dsr, dat jij ook aan die hypes meedoet of althans leest, nou dat zegt me wat.
  Je kunt gewoon koken en/of eten zonder toevoeging van zout/suiker, dat doe ik al jaaaaren, ook geen vervangers van suiker, gewoon veel lekkerder.

  Blijft natuurlijk dat er in gewone dingen als brood, kaas e.d. veel zout en suiker zit.
  Ja dan kun je nog altijd de fundamentalistische weg gaan bewandelen en vegetarisch,veganistisch worden of gewoon uit Maarten’s moestuin eten., ben benieuwd.

  Hoe doet Olga dat , ik ga het zien

 63. Overigens, terzijde, ik vind dit een heel aardig ikje van Mieke Kerkhof.
  Ondanks jullie aversie van de naam alleen al, blijf ik een trouwe fan van deze leuke vrouw.

  Zij doet dingen dagelijks, waar jullie, mannen , maar liefst bij weg kijken.
  Zij zorgt ervoor dat kinderen vakkundig ter wereld komen, verder heeft zij oog voor ouderen die dreigen weg te kwijnen.

  Bovendien schrijft ze grappige ikjes.

 64. Bij hoge uitzondering helemaal eens met spatieklaartje, die bijzonder scheutig blijft met haar komma’s. Beter een kruidig ikje van Mieke over dreigende oudjes dan de zouteloze varkenspootjes van de verschrijvende rechter.

 65. Olga Zuiderhoek, een leuke vrouw, is die nu met Peter van Straaten, ook een leuke man, en kan die niet zonder zout? Nou hoe wordt dat opgelost?

 66. APD bewaakt zogenaamd de goede orde op de site, zonder aanziens des persoons. Maar terwijl hij DSR de hele tijd op de vingers kijkt, kan MK gewoon z’n neebuigende gang gaan!

  En dan dat gemodereer van vaandels deze week en sancties vorige week. Het houdt maar niet op….

  Vandaar dat DSR maar eens een krachtig signaal afgeeft: boycotje tot volgende week!

 67. Apie, nou DSR voorlopig afwezig is vanwege zijn jaarlijkse pelgrimstocht naar Lourdes, is dit een mooi moment om hier een koppensnellersrubriek te starten.

 68. @Albert Dapie, bedankt voor het snelle herstellen van de door mij aangerichte rommel van gister.
  Over wat vriendinnen vannacht zeiden: Ja, seks is iets moois tussen twee mensen, het is dus zaak om precies tussen die twee mensen te komen.

 69. Haha, in m’n doos snuffelen – dat zei m’n vriendin vannacht nog. Waarop ik zei, ik zal morgen die doos met foto’s van zolder halen.

 70. ‘Het is toch wat die toestand in Slavansk, Loegansk en Charkov’, zei mijn vriendin vannacht nog. Nou en toen hebben we het een hele poos over de kwestie Oekraine gehad.

 71. Je hebt een spraakzame vriendin, Henk. Maar niets zo heerlijk om de kwestie Oekraine in bed te bespreken met een Oekrainse vrouw. Heerlijk. Verder doe ik er een gepast stilzwijgen toe, en zoek door in mijn fotodoos. Nog even.

 72. Jippie! Koppensnellersrubriek en eindoordelenboycotje tot volgende week (how convenient: morgen is het feestdag in Belgie en vrijdag neem iedereen “de brug”)

 73. @Bertje! *met stomheid geslagen hand voor de mond sla icoontje* Zou hij zo gemeen zijn? Toch al een lang weekend gepland, en dan doen alsof hij er beledigd met een boycot tussenuit knijpt? Ons opzadelen met schuldgevoelens en zelf lekker met zijn vriendin aan de tierelier? Zo laag schat ik zelfs hem niet in, terwijl ik hem toch behoorlijk laag inschat. Nou ja, we horen het volgende week dan wel.


 74. Glasblazen

  Met ons gezin bezoeken we het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Voordat we de collectie gaan zien, krijgen we een demonstratie glasblazen in een schuur vlak bij het museum. Er hangt een indrukwekkende hitte. Enkele Tsjechische vaklui laten zien hoe je een bloemenvaas maakt; een medewerkster geeft tekst en uitleg. Op het moment dat de vaas los moet komen van de mal, zakt de nog hete vorm scheef. Het publiek leeft mee met de ambachtsman, er klinkt een verschrikt „ohhh” hier en daar. De medewerkster is volstrekt niet onder de indruk: „Tja, dat gebeurt weleens. Wij zeggen altijd: als het mislukt, noemen we het gewoon kunst.”
  Cor Brockhoven

 75. Ik had ons Rechtertje toch hoger ingeschat. Nu loopt hij weer als een boos jongetje weg, in plaats van onverstoorbaar zijn Eindoordelen te plaatsen en het grauw te laten wauwelen.

 76. Laat ik toch altijd gedacht hebben, dat glasblazers in een koelcel werken. Is dit ongelofelijk flauwe zijtje toch nog ergens goed voor geweest

 77. Och het is weer meivakantie en we gaan weer gezellig op pad met het hele gezin.
  Vandaag maar eens naar Leerdam, spannend en leerzaam naar die Tjechische glasblazers kijken meteen hebben we weer wat kunst opgesnoven.


 78. Uitzicht

  In de Sierra Nevada in Zuid-Spanje stoppen we bij een uitzichtpunt. We zien inderdaad in drie richtingen een schitterend berglandschap, terwijl achter ons de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada oprijzen. Drie borden melden hoe de verschillende toppen heten en hoe hoog ze zijn. Opmerkelijk is dat een kwart van de borden wordt ingenomen door een metalen plaat waarop deze informatie ook in braille staat vermeld.
  Zo weten blinde mensen wat ze niet kunnen zien.
  Esther Rikaart-Gerard

 79. Dank je, mopper, en het was ook nogeens de 100e reactie, de vlag kan uit in huize Kont!

  Het ikje dan: ja, je moet het maar meemaken. Maar dat is toch altijd zo? Blinde mensen moeten hun hele leven voelen wat ze niet kunnen zien.

 80. Sommige mensen zijn zo bang om politiek incorrect te zijn, dat ze het zelfs over blinde mensen hebben als ze blinden bedoelen.

 81. Daar is over nagedacht. Zo kunnen blinden voorlezen aan analfabeten wat ze zien.

  @Apie En niet-blinden kunnen zien wat ze niet voelen. En wat ze wel voelen.

 82. Dit is geen eindoordeel hoor, maar meer een leuk weetje.
  Voor de ziende Esther Rikaart-Gerard levert een uitzichtpunt in haar vakantie, geen inzichtpunt op. Interessant is de informatie die ze geeft: 25% van de info is voor blinden. Jammer dat ze niet kan lezen wat daar staat. Toevallig ken ik dat dat uitzichtpunt en heeft een blinde kennis van mij mij verzekerd dat daar op die infopunt een heel geil verhaal te voelen is. ‘Wie niet kan zien moet maar voelen’ heet het.

 83. @Mopperkont, joh, je schrijft toch geen blinde mensen-geleidehond? Die kunnen toch niet lezen.

 84. *zucht* DAT infopunt, in braille typen is moeilijker dan ik dacht.

 85. Ik vind het een keimooi Eindoordeel, Henk, zo subtiel verpakt in een weetje. Vernieuwing, Durf. Zo moet het. Vind ik wel althans. Wie niet vernieuwt schrijft zich zelf af.


 86. Verkouden

  Dochter Lynn (14) is verkouden. Haar neus zit verstopt. Haar vader maakt met verse munt, tijm en salie een kruidenstoombadje. Ze zit met een grote handdoek over haar hoofd aan tafel.
  „Hoe lang moet dat?”, komt er onder de handdoek vandaan.
  „Tien minuutjes is genoeg”, zegt haar vader.
  Na drie minuten zegt ze dat het niet helpt.
  Na vijf minuten zegt ze: „Ik stop ermee. M’n neus zit nog steeds dicht. En de wifi doet het ook niet onder die handdoek!”

  Mieke Spliethof

 87. “Heb’ie last van moeie voet’n, dan moet je ’t Achilleskruut op d’n hielen bind’n en binn’n vijftien minut’n loop’ie weer zo kwiek als ’n pauwenjong.” (Berendien uut Wisp, volgens geruchten de vriendin van boerensmurf)

 88. Ikjes over sociale media doen het kennelijk erg goed bij NRC, ongeacht of het kulverhalen zijn of niet. Wifi-signalen worden uiteraard niet tegengehouden door een handdoek, maar door de kruidendampen wordt het schermpje natuurlijk wel onleesbaar,


 89. Moederliefde

  „Best wel bizar dat ze elkaar nooit meer zien”, zegt de ene moeder tegen de andere bij de supermarktkassa.
  „Onze jongens hebben toch jarenlang samen op school gezeten. Reinier had geen zin meer in medicijnen, hij studeert nu toegepaste psychologie. Dat gaat goed, zegt-ie. Maar jouw zoon is helemaal gestopt? Na vier pogingen? Zelfs bij economie? Ik ben daar zo bang voor. Doe de groeten aan je zoon, als je hem ziet. En denk eraan schat. We blijven genieten! Ik knuffel de mijne heel veel als hij in het weekend komt.”
  De andere vrouw glimlacht.
  „Zijn ogen staan soms zo raar”, verduidelijkt Reiniers moeder.
  „Kan ik ruiken of hij wiet rookt.”

  Ron Scholte

 90. Merkwaardige aanzet tot streekroman. “Zelfs bij economie” is een leuke terloopse sneer. De pointe wordt pas na wat op en neer scrollen duidelijk. Wat een verteltrant! *enfin prettig weekend allemaal icoontje*

 91. Moeizaam Ikje. Ik moest ook twee keer lezen voor ik ‘m snapte. Als Ron het zinnetje ‘De andere vrouw glimlachte’ (waarom eigenlijk?) had vervangen door ‘De andere vrouw keek niet-begrijpend’ of iets dergelijks, was het duidelijker geweest.

 92. Je hebt soms romans waar je regelmatig moet terugbladeren om te zien wie die en die ook alweer is. Ergens wel knap om dat effect bij een ikje te creeren.

 93. Aha weer een mooie monoloog opgetekend door Ron Scholte.
  Het is wel even opletten geblazen maar als je goed leest zie je dat alleen de moeder van Reinier aan het woord is. Vriendelijk plaatst ze enkele vileine opmerkingen in de drie korte vraagzinnen,

  Dan wordt het wat cryptisch als ze over het knuffelen begint, maar nee dat is de inleiding van de pointe in de laatste zin.

  Uit hetl leven gegrepen en beeldend beschreven, zelfde procédé als in “eendjes voeren” 14 april.

 94. Op 14 april voor het laatst? Dan zijn ze wel heel wanhopig. Is de schatting dat er nog maar een handvol ikjesleveranciers is overgebleven ver van de werkelijkheid? Denk het niet.

 95. Zulke Ikjes zijn helemaal geen Ikjes. Ik heb weleens krassere gesprekken bij de kassa gehoord, maar daar sta ik buiten en ga ik toch geen verslag van doen en dat als Ikje presenteren? En dan zo’n neuzelverhaal van niks. Ik mis het Eindoordeel van ons Rechtertje, die zou er in barokke bewoordingen gehakt van hebben gemaakt.

 96. Zoals NRC ter ziele gaat onder het regime van vanderMeersch, zo sterven ook de ikjes een langzame dood.

  Enkele bevoorrechte inzenders hebben de smaak te pakken en dat succes smaakt naar meer, dus krijgen we steeds meer van hetzelfde.

  Een vaste clan ligt op de plank en de gansjes doen hun werk.

 97. Ja Kees, maar ons rechtertje moest zonodig weer een boycotje doen. Een misrekening, zo zal a.s. maandag blijken.

 98. Andere visie, kennis van zaken., universitair niveau vereist. betere tijden nu uitgezonden:

  “best wel bizar”, het grootste cliche van hip volkje, is nu verdwenen en vervangen door swap.

  “op school gezeten”, tja op school stop je dus met medicijnen en stap je over naar toegepaste psychologie, ja, ik zat bij hem in de klas., toen ben ik blijven zitten ,en toen ben ik maar gewone psychologie gaan leren, dan kreeg je bijles en zo je diploma,hoefde je ook nooit iets uit je hoofd te leren., alleen competenties, weetje wel. moest je iets voordoen , een kunstje wat je keigoed kon..

  Nu ben ik bijstandspsycholoog op het UWV en begeleid ik werkloze collegae.

 99. Niet alles over één kam scheren, Mopperklaartje! In bepaalde opzichten heb je gelijk, maar vlak de verbeteringen ten opzichte van vroeger ook niet uit. Als ik zie hoe mijn beide zoons op de basisschool al vertrouwd gemaakt worden met het Engels, dan ben ik daar zeer tevreden over.

 100. Lieve Indra,
  Dit is inderdaad een parodie maar wel een echte op de huidige situatie van toepassing.

  Jij prijst de heer dat jouw zoontjes nu Engels gaan spreken op school en daar hun voordeel mee doen.
  Dat vind ik nu maar net de vraag,
  Vroeger was alles beter natuurlijk,en kreeg ik in klas vijf, nu groep zeven Frans.

  Jouw kinderen kijken vast tv en leren via dat medium zeer veel Engels, derhalve is dat extra Engels niet nodig en besmet alleen maar onze taal.

  Enkele voorbeelden:

  Focussen, no way, wel done, okay, reminder, update, see you, en nog veel meer.

  Good Night., sleep well, see you..

 101. Kt

  En dat is nog maar het topje van de Engelse ijsberg! Overigens vinden mijn kinderen me belachelijk streng als het om tv kijken gaat, dus daar leren ze niet veel Engels van.

  Mijn pleegouders beweerden altijd dat het rendement van hun tweejarige “papa fume une pipe” en “Jean est sur la dune”- lagere school-cursus al na drie maanden voortgezet onderwijs niet meer merkbaar was.

  Het woord focussen komt mij trouwens ook de neus uit,

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: