Henk kan het ook (18)

Internetterbakje Henk had het deze week kunnen laten zien. Wat? Dat Eindoordelen over “ikjes” ook verrassend kunnen zijn, kolderiek, hilarisch, of net niet kunnen. De ikjes worden aangeleverd door lezers, vrienden en bekenden van de NRC.

In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag rond 14h00 uur verse ikjes, gevolgd door de interessante meningen, rake oordelen en taalcorrecties van reageerders zoals Henk of zelfs een enkele keer als we keigeluk hebben Henk zelve. Maar ook die van andere reageerders die het vak willen leren of die denken dat ze het al kunnen.

Henk neemt normaliter geen blad voor de mond en schuwt de controverse niet. Wij van deze site waren daarom keibenieuwd hoe het zou gaan lopen, en hoe ons trouwe lezerspubliek dit ging oppikken. Hij was al voor alles en nog wat uitgemaakt, De Schrijvende Zeloot bijvoorbeeld. Een enkeling riep hem onlangs op tot het vertonen van meer “niveau”. En zouden wij verder terug gaan in de rijke historie van dit blog dan troffen wij gegarandeerd nog ergere dingen aan. Maar dat doen wij niet, want hier is elke dag een nieuwe, en de lei altijd weer schoon.

En Henk, ach Henk, de druk was te groot. Hij deed een enkele poging en dan weer niet. En misschien dan weer wel. Er zit geen continuiteit in, je kunt er niet op bouwen, op die man. Maar is dat niet het kenmerk van de genie? De kunstenaar? De bon-vivant? De heerlijke etterbak? Hij blijft dus keiwelkom hier.

steenScrol maar naar beneden en oordeel zelf. Of, zo gij wilt, bekijck wat Eindoordelen van vroeger, uit de tijd dat een andere reageerder ze nog maakte. Nee, dat was niet best, we weten het, maar goed, toen waren we er blij mee. En hij deed het wel elke dag. Afgezien van wat aandachtvragende boycotjes. In feite deed hij net een (schrijve: 1) boycotje teveel. Kan. Mag. Dat hij er een ander en dus beter mensch van moge worden, dat is onze hoop.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

118 gedachten over “Henk kan het ook (18)”

 1. Fraaie intro, mooi plaatje – maar wie is die Eindoordelenschrijvende Henk?

  De wens lijkt de vader van de gedachte. Mag. Maar ondertussen slijten her en der in den lande de nekwervels van het hoofdschudden. *milde glimlachicoon*

  De realiteit is dat ’t hier vorige week tijdens DSR’ afwezigheid maar een suffe bedoening was. Gelukkig voor APD is het hart zijner blog inmiddels weer genegen een slagje te kloppen – mits APD weer geen roet in het eten gooit. *waarschuwende glimlachicoon*

 2. Ha – eens geen moderatie. Een goed begin.

  Nu moet NRC nog over de brug komen.

 3. Vakjargon

  Zaterdagochtend bij AH passeren twee vulploegmedewerkers elkaar. De ene vraagt aan de andere:

  „Ben jij houdbaar?

  „Nee”, antwoordt deze, „ik ben vers.”

  Ze keken me verbaasd aan toen ik in de lach schoot.

  Margo Huisman

 4. Beknoptheid is de grootste deugd van dit niks-je, waarin de klassieke ingredienten voor mislukking (setting: de winkel, hautaine bejegening van bedienend personeel, pointe die bestaat uit gebrek aan zelfspot) weer in een meurende brij zijn opgediend.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 5. “Wij van apiedapie.com zijn daarom keibenieuwd hoe het gaat lopen, en hoe ons trouwe lezerspubliek dit gaat oppikken.”

  Voorlopige interim-conclusie: loopt als een tierelier, die nieuwe benadering, wordt dolenthousiast opgepikt! *mild-ironische grinikicoon*

 6. Ik vind het lekker gaan. Zonnetje schijnt, Brussel by night lokt (zag zojuist dat de vrouwen hier langs de spoorbaan achter de ramen staan!) *geschokt icoontje* Alleen het aandachtsorgeltje wordt zenuwachtig. Mag. Wij niet.

 7. Een vreemde gevolgtrekking. Er ‘gaat’ juist helemaal niets, vies of lekker en DSR is zo sereen als een nonnenbeen.

  APD is kennelijk z’n Bulgaars aan het oefenen aan de Aarschotstraat. Of dat ‘mag’, dat hangt er helemaal vanaf.

 8. Ik zag ze gewoon uit het raam van de internationale trein tussen Noord en Centraal hoor, gnuifneus die je er bent. Bulgaars oefen ik alleen op het pak van de yoghurt. Nee, je bent gewoon jaloers dat ik vanavond met Henk uit eten ga, in ‘ons’ Brussel. Tja, je hebt me diep gekrenkt met je boycot en dit is wat er van komt. Komt wel weer goed, maar wanneer weet ik niet.

 9. Dat boycotje was er niet voor niets, tamelijk mild, met reden omkleed en netjes vantevoren aangekondigd. DSR begrijpt dat ’t pijn deed, maar dat leer je hopelijk het lichtvaardig gesanctioneer wel af in de toekomst, want dat deed ook pijn.

  Veel plezier met Henk en doe ‘m de groeten. Je reactie maakt trouwens duidelijk dat je Henk’s gezelschap boven dat van DSR verkiest om de laatste te treffen. Henk weet nu dus dat ie eigenlijk tweede keus is – en die altijd schone lei van je is kennelijk ook alleen maar theorie.

  Je staat er even gekleurd op als de lichtgevende bikini’s van de stationsdames.

 10. Een parafrase van Bill Clinton maar aan zijn sociale en andere vaardigheden kun je nog een flinkje puntje zuigen, vaderman.

  DSR dacht aanvankelijk dat je, onbesuisd maar niet zonder moed, wat meer op eigen benen wilde staan, maar je hebt duidelijk gemaakt dat je nog steeds een wrokkebrok bent vanwege vorige week. Niet gedacht, maar het tekent je ten voeten uit.

  Heb je je straattaal al wat opgevijzeld om op niveau met H. te kunnen convereren? *grinikicoon* Plaats je nog een verslagje?

 11. Henk meldde zich net af maar dat geeft niet. Van hem kan ik keiveel hebben. Hm. Daar komen de asperges met ham al, njam, wat kun je toch heerlijk eten in Brussel. En lekker buiten op straat, bediend door een ober die je verstaat. Hoe je hier zo chagrijnig kunt worden is me een raadsel. Lach man! Het leven is mooi.

 12. DSR chagerijnig? Dat zij verre. Je projecteert weer als een gastspreker op een parochiedia-avondje. Heb je al die *icoontjes* niet gezien?

  APD zit daarentegen eenzaam in de mistroostige Noordstationsbuurt op een pisopstinker te sabbelen, als het tenminste geen verbrande croque monsieur is. Een schrijnend beeld. En maar lachen, met volle mond nog wel!

 13. Vakjargon

  Maandagmiddag bij Apiedapie. Het is bijna uitgestorven op dit margeblog. Twee reageerders vullen nog wat reactievelden. Vraagt die ene aan de andere:
  „Ben jij Dsr”?
  „Nee”, antwoordt deze, „ik ben Apiedapie”
  Ze keken me verbaasd aan toen ik in een sardonische lach schoot,
  want ik ben niemand minder dan …….HENK!
  Dsr staarde me verbijsterd en vooral verslagen aan, sabbelend op zijn pisopstinker.

 14. Nou, mooi hoor! Krijg ik dat beeld van een op een pisopstinker sabbelende Dsr niet meer van m’n netvlies. Maar dat is ook vrijheid. Waar mensen voor zijn gevallen en alles.

 15. Spijtig voor je, Henk, maar je bent DSR type niet.

 16. Mw, raar dat ik hier niet reageren kan, het lijkt wel of de site niet meer toegankelijk is.

  Nu gaat het dus weer wel, apart en bijzonder. Blijft natuurlijk de vraag wat er aan de hand is /was.

 17. Misschien zit apie met zijn foontje in Brussel te klooien en moeten wij hier maar afzien.

 18. Klare taal, ik zit inderdaad op de telefoon vanuit Brussel, maar ik weet niet precies wat je bedoelt. Zijn er reacties tegengehouden? Er zit niets in het filter. Wat voor foutmelding kreeg je?

  Als je normaal meldt waar je last van hebt, dan kan ik proberen na te gaan of er iets aan de hand is.

  Dat ik wat zit te klooien klinkt niet erg vriendelijk. Maar goed, da’s voor jouw rekening. Als je dat soort verwijten de ether inslingeren prettig vindt dan kun je het hier kwijt hoor.

 19. Navigatie

  Zondagavond rijden we uit België via Rotterdam naar huis. Gelaten sluiten we achteraan aan de flinke file voor Moerdijk.

  In toenemende mate geïrriteerd door het verstrijken van de tijd, het onrustige gedring en mijn eigen keuze om niet via Utrecht te rijden, hoop ik op een alternatieve route.

  Tegen beter weten in zet ik het navigatiesysteem aan. Na een half uur stapvoets te hebben gereden, verschijnt er op het display, na waarschijnlijk veel rekenen, de voorzichtige suggestie: „Overschakelen naar voetgangersmodus?”

  Nico Akemann

 20. Er stond laatst een fraai stuk in de NRC over de neiging apparaten menselijke eigenschappen toe te kennen. De inzender behoort kennelijk tot de voorhoede met zijn ‘voorzichtige’ GPS-systeem.

  Dat er ‘waarschijnlijk’ rekenarij aan te pas komt, is de spijker op z’n kop. Als de de WC doortrekt, heefthet watrerreservoir zich ‘waarschijnlijk’ na de laatste keer gevuld, zo gaan die dingen. En dat de mededeling ‘op het display’ verscheen, behoeft DFSR’s inziens ook geen speciale vermelding. Er zijn immers nog geen GPS-en die werken met netvliesprjectie of telepathie.

  Enfin, het valt te hopen dat het weekendje Belgie interessanter was dan schokkende ervaring met de hedendaagse technologie.
  Eindoordeel: 3.5 (zegge: drieeneenhalf)

 21. Ik snap de opwinding niet. Dit is toch een adequaat advies, gebaseerd op een juiste berekening? Of had de inzender ook nog een *waanzinnige grijnsicoon* uit het apparaatje verwacht?

 22. Dienstmededeling: er schijnt idd iets technisch mis te zijn. De statistieken laten een veel hoger aantal bezoeken (klikken) zien, maar gereageerd wordt er nauwelijks. Vaste klanten als Luv, mopperkont en Kees zijn stil, hetgeen toeval kan zijn of hiermee verbonden. Kan ik niet zien.

  Ook duimpjes omhoog of omlaag werkt niet of vertraagd.

  Mensen, het is even niet anders, het WordPress support team werkt op hoge toeren aan een diagnose en wellicht zelfs wel een oplossing. Tot dan: laten we het gezellig maken, apiedapie private party. Muziekje?

 23. Apie, ik geef je hierbij een duimpje omhoog en dat staat er onmiddellijk!

 24. Joepie, dank Indra! Nee, er schijnt echt iets technisch mis te zijn, zie ook Klare taal van gisteren.
  Iemand nog nootjes?

 25. Ook DSR komt onvertraagd door, inclusief duimpjes.

  Allicht kan de gastheer eens bij zichzelve te rade gaan of de intro misschien minder wervend is dan voorheen?

 26. En wie heeft er uiteindelijk baat bij de hele situatie?

  Juist: APD, de man aan de knoppen, die zich schromelijk heeft verkeken op de aantrekkingskracht van zijn poulain Henk.

 27. Hmm, ook ik kom onvertraagd door.. Misschien heeft DSR (of DFSR zoals hij zichzelf omschrijft in het Eindoordeel) toch gelijk….

 28. Dank jullie wel, het schijnt verholpen te zijn. Ik heb zelf ook een duimpje zo hier en daar gegeven. Per mobiele telefoon lukt het nog niet.

  DSR/Bertje: het aantal klikken (views) is juist hoger. Oftewel: er wordt druk meegelezen, maar kennelijk gaat het reageren wat stroever. Mag. Kan. Gebeuren. Niet erg. Wat DSR met “de hele situatie” bedoelt ontgaat me. Is er een situatie? Het gaat lekker.

 29. Reacties komen niet door maar ‘het gaat lekker’…. *zucht*

 30. Ja, kun jij je niet voorstellen he, aandachtsorgeltje? Ook zonder reacties kan iets lekker gaan. Maar ja, als je leeft van goed- of afkeuring – afkomstig van anonimi op het internet – en daaraan je bestaansrecht en dagelijkse levensenergie ontleent, dan kan ik me voorstellen dat je zucht. Mag. Maar je laat je wel kennen vadermans. Die glimlachiconen zijn dus wat minder mild dan je ons wilt doen geloven (ons=degenen die het met me eens zijn, al is het stilzwijgend).

 31. Bloemen

  Ik fiets na het avondeten naar het buurthuis en zie in het park een roze jasje tussen de ingezaaide ‘wilde’ bloemen. Ik stop en roep: „Ha, wat doe je daar? Weet je moeder dat je hier bent?”

  In plaats van een meisje van 10 kijkt een vrouw op van zeker 80 jaar.

  Ik weet niets beters te zeggen dan: „Ehhh, ik had u 70 jaar jonger geschat.”

  Zij antwoordt: „Dat vind ik nog eens een leuk compliment, jongeman.”

  Ik ben snel opgestapt en doorgereden, zonder iets te zeggen van de bloemen in haar hand.

  Paul Tilanus

 32. Het venijn zit in de staart met dat ‘…zonder iets te zeggen van de bloemen in haar hand.’

  Alsof het niet vanzelfsprekend is dat je mensen die van bloemen genieten (waarom dat ‘wilde’ nou weer enigszins smalend tussen aanhalingstekens?) met rust laat.

  En wat zijn dat voor praktijken om (op het eerste gezicht) tienjarigen die zich in de vooravond in de openbare ruimte bevinden te bevragen over hun moeder? Doorgeschoten bezorgdheid? Kleffe bemoeizucht? *zucht*.
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 33. @APD
  DSR’s zucht was er een uit bekommernis, vanwege het gebrek aan interesse voor je medereageerders. Je lijkt er koud noch warm van te worden dat de belangstellende meelevers hun reacties niet meer kunnen plaatsen.

  Maar het is ook niet verwonderlijk: jij zit gezellig in je ego-tempeltje (sowieso is het optuigen van een heel blog, genoemd naar jezelf, een werk van ijdelheid, met in het midden een Gouden Kalf naar de gelijkenis van de blogbaas) en hoort vooral jezelf. Zal voor jou wel klinken als de ideale vakantie.

 34. De Ikjes van de laatste dagen geven weinig aanleiding tot reageren. Het gekrakeel tussen ons Rechtertje en Apiedapie is inmiddels meer van hetzelfde. Ik denk niet dat iemand daar nog van opkijkt.

 35. Kees heeft zoals zo vaak weer eens gelijk. Zal wel komen omdat hij een klassieke opleiding heeft en boven de partijen staat. Hoewel het naar mijn smaak niet de ikjes, maar de eindoordeeltjes zijn die weinig stof meer doen opwaaien, driemaal in de rondte en meer van hetzelfde. De ikjes zijn al sinds een jaar of twee, drie niet bijzonder meer.

  Vandaar mijn – het zij toegegeven – noodgreep om wat peper in het achterste te strooien van DSR door een concurrent in zijn vooruitzicht te stellen. Helaas werkt Henk – die toch talent voor scherpe oordelen en spitsvondigheden heeft – niet mede; de verantwoording voor het dagelijks leveren van een en ander is ook wat zwaar. Henk, je kunt het niet beter, want daar is naast talent ook doorzettingsvermogen en brandende wil voor nodig. De kop is inmiddels aangepast en hoef je niet langer als een steeds zwaardere ring om je hals mee te sjouwen.

  Ja, wat nu? De eindoordeeltjes zijn niks meer, de diverse plaagstootjes tussen ondergetekende en DSR zijn aan slijtage onderhevig en inspireren zelfs de protagonisten niet echt meer, laat staan den lezer. Opdoeken de hele malle moer dan maar?

 36. Paul, Jongen, Jij maakt wat mee. Ik zou toch werkelijk ’n oeverloos gekeutel met deze Vrouwe zijn aangegaan.
  Ervaring leert dat Mevrouw soms met ’n enkele opmerking ’n alleraardigste ambiance neerzet.
  Nu blijft je “ikje” ’n beetje zweven in de zin van , had je daar niet wat meer uit kunnen halen? Het Alledaagse is geen Racekar.
  Soms moet je iemand ook even de tijd gunnen, om op gang te komen?

 37. Als je ’t wilt opdoeken, doek je ’t maar op – maar waar moet je dan je ei kwijt?

  Toch, als je de zeventien vorige afleveringen terugleest, was er bij tijd en wijle meer dan genoeg reuring in de tent.

  Terzijde: zou het kunnen dat APD en Henk een en dezelfde zijn? Zeg het maar eerlijk, hoor.

 38. Verhikje

  Bloemen

  Ik fiets na het avondeten naar het buurthuis en zie in het park een roze jasje tussen de ingezaaide ‘wilde’ bloemen. Ik stop en fluister: „Hé, wat doe je daar? Weet je moeder dat je hier bent?”
  In plaats van een meisje van 10 kijkt een vrouw op van zeker 80 jaar.
  Ik weet niets beters te zeggen dan: „Ehhh, het zou leuk zijn als u 70 jaar jonger was.”
  Zij antwoordt: „Dat vind ik een leuk compliment jongeman, neuken?”
  Ik stap snel op haar toe, zonder iets te zeggen neemt ze Tilanus in haar hand.

  Paul Tilanus

 39. Valt DSR toch tegen, Keessie. Dacht dat jij hier altijd kwam voor een gezellig kletspraatje.

 40. Ik denk dat ik weer op je site kan inloggen, we zullen het zo zien.
  Toch is het hokje om te reageren anders.
  Ik moet ook mijn e-mail en naam steeds opnieuw invullen, terwijl die eerder al voorgedrukt waren.

  Verder heb ik geen zinnig woord over het ikje paraat.

  Nu komt het uur van de waarheid.

 41. HIkje

  Ik fiets na het avondeten naar het buurthuis en weet tenauwernood een vrachtwagen te ontwijken.

  In het park een kniebroek met gespjes tussen de ingezaaide ‘wilde’ bloemen. Ik stop en roep: „Ha, wat doe je daar? Weet je moeder dat je hier bent?”

  Een jongetje van 10 kijkt op, kletsnat, het eendekroos druipt van hem af. Hij antwoordt: „Mama is een paaer daagjes weg. Ik pluk bloempjes voor haar”.

  Hij komt naar me toe en legt zijn natte, koude handje in de mijne. “Meneer, ik ben bang. Ziet u ook wel eens dode mensen?’

 42. Ik vind de Eindoordelen anders nog steeds de moeite van het lezen waard. Jammer dat ons Rechtertje zijn talent hiervoor niet op beter materiaal kan uitleven, want dat verdient ie.

 43. APD lijkt de koers wat kwijt te zijn. Eerst de malligheid met Henk, vervolgens DSR’s Eindoordelen afschreven onder aanhaling van een door APD (en DSR) gerespecteerde reageerder, die vervolgens mild – maar in uitwerking voor APD tamelijk dodelijk- zijn ware opvatting uiteenzet, de blogbaas het deksel beheerst maar ferm op de neus zettend. *milde glimlachicoon*

  Een boycotje door APD van z’n eigen blog is niet denkbeeldig. *grinikicoon*

 44. Leuke hikjes mensen, zelfs die van DSR is onkarakteristiek heel aardig. Of zou het iemand anders zijn?

  Dat we gaan insinueren dat APDP en Henk een en dezelfde zijn is wel zo 2013 daar gaan we maar niet eens op in. Sneu is het wel, maar goed, ik zou er niet op ingaan. DSR, nog maar eens: ik trol niet op mijn eigen blog, daarvoor moet je bij de buren zijn. Waar je een deksel op een neus ziet ontgaat me ook, maar jij ziet wel meer dingen die er niet zijn.

 45. Van bloemen in het park blijf je af en dat geldt voor tien-jarigen net zo goed als voor oude besjes.
  Het ikje en het hikje van letterzetter doen me denken aan de film do’nt look now, waarin in Venetie een klein wezentje in een rood manteltje door een rouwende moeder wordt aangezien voor haar dochtertje, dat enige tijd tevoren in Engeland in een vijver is verdronken. Tevens beroemd vanwege een van de heftigste neuk-scenes aller tijden.

 46. Een aangrijpende en verwarrende film, waarin je constant op het verkeerde been werd gezet en pas in de slotscene alle stukjes in elkaar vielen. Ik heb de film twee keer gezien. De eerste keer was in een openluchtbioscoop in Niamey, Niger, in het Frans, waarbij het niet hielp dat de projecteur de tweede en de derde “reel” had verwisseld. Speciaal voor Apie:

 47. DSR is er op tegen zijn zijn Eindoordelen-rubriek wordt gebruikt voor geilgnuiverij.

 48. Maar als jullie dan toch bezig zijn, plaats dan ‘buurman-wat-doet-u-nu’ ook meteen, voor de jongelui.

 49. Tja, ik moest het googelen, had geen idee. DSR droomt hier kennelijk nog altijd van. Maar u vraagt wij plaatsen:

 50. Dank namens de jongelui. Dat APD daar sinds lange tijd niet meer toe behoort, werd weer eens onverrassend duidelijk.

  De kop van dit topic is gezien de voor de rest betreurenswaardige wending die de gedachtenwisseling neemt des te passender en waarschijnlijk een verklaring voor Henks gefrustreerde zelotengedrag *milde glimlachicoon*

 51. Hij heeft niet eens door dat als je zo’n stokoud filmpje niet kent (Flodder) dat je dan juist aantoont dat je wel bij de jongelui behoort. In plaats van andersom. Enfin, we kunnen niet allemaal vooraan gestaan hebben toen inzicht en wijsheid werd uitgedeeld. Eindoordeeltjes schrijven, dat kan hij dan weer.

 52. Over oude filmpjes gesproken, ik ben op zoek naar een korte Nederlandse film, campagne anti-discriminatie, waarin Katja Schuurman een moslimavrouw speelt die een jongen in een stadspark tot stoute dingen verleidt. Kan het niet vinden.

 53. @APD
  Dus dat kan DSR wel. Mooi, pas de intro maar weer aan.

  En is dat niet Yolanhe Cabouw etc enz?

 54. Verbinding

  Mijn zoon (13) heeft projectweek op school. Het thema is ‘verbinding’, staat in de brief. Oftewel: ‘hoe je verbinding maakt met anderen en op een positieve manier met jezelf en anderen kunt omgaan’. Heel nuttig, denk ik tevreden.

  Hij volgt de workshop linoleumsnede/druktechniek en moet een eigen ontwerp gutsen dat wordt afgedrukt met een pers.

  Bij thuiskomst vraag ik hoe het geweest is („leuk”) en of de afbeelding te maken moest hebben met het thema („ja”).

  „Wat heb je dan gemaakt?” vraag ik enthousiast. Hij haalt zijn schouders op: „Gewoon, het wifi-teken.”

  Hedda Treffers

 55. Grote stappen, snel thuis en ’t slat nog ergens op ook.

  Waar dat hele verhaal nou precies voor nodig was, kan DSR niet plaatsen. Was het misschien voor de schoolkrant bedoeld?
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 56. Wat een gedoe trouwens, een hele projectweek over een dergelijk neuzelig onderwerp en dito invulling.

  In DSR’s tijd ging het tenminste nog over brede thema’s: ‘water’, ‘voedsel’, ‘de boer’.

 57. Hedda, je zoon heeft toch gelijk? Het wifiteken (internet teken had nog beter geweest, want we doen het ook mobiel) illustreert bij uitstek het hedendaagse concept van verbinding. Wat had jijzelf dan uitgebeeld, joh. Een postduif?

 58. Graag gedaan, APD. De jeugd komt de ouderdom graag te hulp.

  Katja Schuurman, de YC van gisteren, zij het iets classier. Al bijna aan de breinaalden toe, maar de vergissing lag voor de hand. *milde glimlachicoon*

 59. Die clip van Yolanthe zal toch zeker ook alweer van een tijdje geleden zijn. Wat was die Wesley nog een knulletje, toen.

 60. ‘ Verbinding’ ik kan me goed voorstellen dat dsr dit maar een neuzelig onderwerp vindt, terwijl het natuurlijk het onderwerp is waar alles om draait. Water, voedsel en de boer houden je in leven, maar daar is wel alles mee gezegd.

 61. Valt me nog mee dat DSR niet met een ouwe pornovideoclip van Saartje in het hooi met Swiebertje komt aanzetten.

 62. @MK
  Voor een hele projectweek is ‘hoe je verbinding maakt met anderen en op een positieve manier met jezelf en anderen kunt omgaan’ el erg esotherisch.

  Bovendien moet het leven van alledag ermee doordesemd zijn, telkens weer. e.e.a lijkt me niet geschikt voor een projectmatige aanpak.

  En verbindingen kan op een goede manier toch negatief vormgegeven worden – zie dit hele gedoe hier dat al jaren teruggaat.

 63. dsr
  In mijn beroepsgroep is het gezegde: : ‘ juristen, bose christen’. Jij zou daar ook geen onaardig figuur slaan.

 64. @APD
  De interactie tussen een aantal reageerders, verenigd rond het gezellige schijnsel van het Ik-je, die via NRC en Drasties uiteindelijk hie zijn aanbeland.

 65. @MK
  Interesant, maar geen idee wat dat betekent.

 66. Had ’t natuurlijk ook meteen even kunnen googlen.

 67. Waarom zo op je onzichtbare vriend Henk geleund? Weet je er zelf geen raad mee?

 68. Jawel, maar ik ben te netjes om dat te zeggen wat hij zou zeggen. Ik heb ook een verantwoordelijkheid als blogmaster. Hij kan zich meer veroorloven, zelfs tijden wegblijven. Ik niet. Soms vind ik dat jammer en zou ik die ketenen van me af willen werpen.


 69. Sparen

  Mijn kinderen krijgen iedere donderdag een ‘centje’ voor hun spaarpot. Zo leren ze dat je zuinig moet zijn met geld en dat als je spaart, je ook iets kunt kopen.
  Al op woensdag vraagt mijn zoontje (5) om een centje. Omdat ik op donderdag in het buitenland ben, zeg ik: „Vooruit dan maar, hier hebben jullie allebei een centje, stop het maar in jullie spaarpot.” Mijn zoontje kijkt naar het muntje, ziet dat het 50 cent is en zegt met grote teleurstelling in zijn stem: „Ooooh, die heb ik al!”
  Sarah Koch

 70. Den plaatser heil – al onbreekt helaas de witregel uit het origineel.

  In tegenstelling tot andere reageerders ziet DSR in het Ik-je van vandaag geen uitbuiting van kinderen. Het is zulk goedmoedig gezemel dat het voelt als het zandmannetje z’n opwachting heft gemaakt.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 71. @APD
  Dat plotselinge terughoudende fatsoen is wel een heel schamel vijgeblaadje om je hypocrisie te bedekken.
  Wat DSR betreft ga je je gang maar, hoor. Tegenover hem hoef je van je hart geen moordkuil te maken Hij is benieuwd *milde glimlachicoon*

 72. Ik houd niet van dat constante beschuldigen van ‘hypocrisie’, heb je enig idee hoe beledigend dat is? Zal wel niet. Toch geef ik je in overweging het wat terughoudender te gebruiken.

 73. Je zult er ongetwijfeld niet van houden, dus als je het minder vaak wilt horen, zou je je gedrag kunnen aanpassen. Of beter leren acteren.

  Je zou het ook al een compliment kunnen zien: iemand die werkelijk zo moralistisch zou zijn als jij je soms voordoet, zou onuitstaanbaar zijn. *grinikicoon*

 74. Natuurlijk geen uitbuiting Rechtertje, maar ook niet het te kakken zetten van kinderen Apie. Als de schrijfster iemand te kakken zet, dan is het zichzelf. Vanwege haar kleinburgerlijke opvoedingsmoraal en die opmerking dat ze “op donderdag in het buitenland” is. Vast een belangrijke, internationale mevrouw.

 75. ’n Grapje ove economie? Man da’s leuk. Maar over sparen zijn toch aardiger grapjes te maken? Kom op sparen die muntjes.

 76. @K
  Her t kleinburgerlijke zit ‘m in het Ik-waardig achten van het voorval, niet in de poging het kind het belang van spaarzaamheid te leren.

 77. Het ergste is dat de ikjes-redactie zoiets publiceert. Zal wel een ons-kent-ons gevalletje zijn.

 78. Je bent een echte calvinist Rechtertje. Je doet me aan Droogstoppel, handelaar in koffie, denken.

 79. APDP,

  Volgens mij heb jij masochistische trekjes en wil je de ‘ketenen van dwang’ helemaal niet van je afwerpen maar juist handhaven om zo dit mooie blog te kunnen blijven voeren, met af en toe een zuchtende toon om een smartend medeleven op te wekken bij de lezers.

 80. @K
  K. speelt op de man, niet op de bal. Zo kennen we hem niet.

  Wat er mis is met spaarzaamheid leren aan de kinderen, weten we nog steeds niet.

 81. Rechtertje, spaarzaamheid is een typisch kleinburgerlijke waarde. Arbeiders hebben niks te sparen. Dat calvinistische zou je als een geuzennaam moeten opvatten. Ik had die associatie met Droogstoppel, neem me niet kwalijk en betrek het niet op jezelf.

 82. @K
  Je hoort DSR niet zeggen dat ‘calvinist’ per se een scheldwoord is. Het is immers niet niks als je het Enige Ware Geloof aanhangt in een land dat God heeft uitverkoren om dat te openbaren. Het schept natuurlijk ook verantwoordelijkheden. Vandaar dat DSR z’n licht niet onder de korenmaat steekt.

  Waarom is sparen volgens jou een kleinburgelijke waarde en waarom is dat verkeerd? Wie niet spaart is dom en denkt niet aan de toekomst. Ook de arbeider (zo die er nog zijn, en hier ging het zoals je zelf al suggereerde over een kindje uit de gegoede middenklasse) kan elke maand een centje opzij leggen, alnaargelang draagkracht, en put daar genoegen en kracht uit, wetende dat de gespaarde penning meer waard is dan de verdiende penning!

 83. Iew, wat een muffe geur walmt daar omhoog, een gespaarde penning is meer waard dan een verdiende penning? Waarom dan wel? Er moet gezweet worden?

 84. Wat een bekrompen praat van APD, alsof er nauwelijks is nagedacht, maar slechts gepavlovt.

  Van zweten spreekt DSR niet, maar het algemeen bekend dat ‘het penningsken een broêrtje wil hebben.’ . En de bespaarde penning komt niet alleen in de spaarpot maar is tevens opgebracht door verminderde kosten. Deugdzaamheid en verstand gaan hand in hand. Het heeft ons goede vaderland veel welvaart opgeleverd. Penning op penning, zegen op zegen, en daar dan weer rente over *weldaan-stichtelijke glimlachicoon*

 85. DSR:
  “Het is immers niet niks als je het Enige Ware Geloof aanhangt in een land dat God heeft uitverkoren om dat te openbaren. Het schept natuurlijk ook verantwoordelijkheden. Vandaar dat DSR z’n licht niet onder de korenmaat steekt”

  Haha, DSR reageert precies zoals Batavus Droogstoppel gereageerd zou hebben! 😀

 86. Ober

  Wij, drie vriendinnen, eten in een Italiaans restaurant in Rotterdam Hillegersberg. We zijn toe aan het toetje. Aan onze tafel verschijnt de Italiaanse ober, een uitgedijde versie van Roberto Baggio, die zeer lijkt te hechten aan zijn moers taal.

  Als ik om de soesjes vraag, kijkt hij quasi onbegrijpend. „Aaah, profiterole!” Mijn vriendin, die chocoladesoufflé bestelt, wordt eveneens verbeterd: „cuore caldo al cioccolato”. De derde blieft graag tiramisu met aardbeien. „…alla fragola”. Geagiteerd beent hij weg.

  Na het dessert komt hij terug. Of we nog iets willen. In mijn beste Italiaans bestel ik een cappuccino. Vriendin vraagt om een latte macchiato. Weer trekt hij dat moeilijke gezicht. „Aah, koffie verkeerd!”

  Joyce de Bruijn

 87. Een dijenkletser van formaat weer.

  (had die ober ook gewild, zes stuks in one go, maar dat hadden de olijke vriendinnen niet door).

 88. nou das een leuke, ik moest even googelen wie dan wel die Naggio zou zijn, een voetballert dus.
  Voor mij geen tiramisu maar liever een tiramilo.

 89. Geweldige opmerking van de ober, al helemaal omdat de dames het niet doorhebben.

  Als je bij de Italiaan ’s avonds een cappucino of latte bestelt kan je zoiets verwachten. Dat maak je ook in je beste Italiaans niet meer goed.

 90. Je kunt een ikje ook gebruiken om te laten weten dat je niet van de straat bent.
  Dan heb ik nog liever een mopperende Italiaan.

 91. waarschijnlijk iedereen weet dat cappucino en latte ( brrr) enkel in de ochtend geserveerd worden.

 92. klare taal
  Cappuccino wordt ook in de avond geserveerd, maar meestal niet aan Italianen en gelijk hebben ze. Ik moet er ook niet aan denken om na een overvloedige maaltijd nog een bak warme melk met koffiesmaak te moeten wegslaan. Geef mij dan maar een espresso met een grappa.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: