Henk kan het ook (18)

henkInternetterbakje Henk had het deze week kunnen laten zien. Wat? Dat Eindoordelen over “ikjes” ook verrassend kunnen zijn, kolderiek, hilarisch, of net niet kunnen. De ikjes worden aangeleverd door lezers, vrienden en bekenden van de NRC.

In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag rond 14h00 uur verse ikjes, gevolgd door de interessante meningen, rake oordelen en taalcorrecties van reageerders zoals Henk of zelfs een enkele keer als we keigeluk hebben Henk zelve. Maar ook die van andere reageerders die het vak willen leren of die denken dat ze het al kunnen.

Henk neemt normaliter geen blad voor de mond en schuwt de controverse niet. Wij van apiedapie.com waren daarom keibenieuwd hoe het zou gaan lopen, en hoe ons trouwe lezerspubliek dit ging oppikken. Hij was al voor alles en nog wat uitgemaakt, De Schrijvende Zeloot bijvoorbeeld. Een enkeling riep hem onlangs op tot het vertonen van meer “niveau”. En zouden wij verder terug gaan in de rijke historie van dit blog dan troffen wij gegarandeerd nog ergere dingen aan. Maar dat doen wij niet, want hier is elke dag een nieuwe, en de lei altijd weer schoon.

En Henk, ach Henk, de druk was te groot. Hij deed een enkele poging en dan weer niet. En misschien dan weer wel. Er zit geen continuiteit in, je kunt er niet op bouwen, op die man. Maar is dat niet het kenmerk van de genie? De kunstenaar? De bon-vivant? De heerlijke etterbak? Hij blijft dus keiwelkom hier.

steenScrol maar naar beneden en oordeel zelf. Of, zo gij wilt, bekijck wat Eindoordelen van vroeger, uit de tijd dat een andere reageerder ze nog maakte. Nee, dat was niet best, we weten het, maar goed, toen waren we er blij mee. En hij deed het wel elke dag. Afgezien van wat aandachtvragende boycotjes. In feite deed hij net een (schrijve: 1) boycotje teveel. Kan. Mag. Dat hij er een ander en dus beter mensch van moge worden, dat is onze hoop.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

118 gedachten over “Henk kan het ook (18)”

 1. @K
  K. speelt op de man, niet op de bal. Zo kennen we hem niet.

  Wat er mis is met spaarzaamheid leren aan de kinderen, weten we nog steeds niet.

  Like

 2. Rechtertje, spaarzaamheid is een typisch kleinburgerlijke waarde. Arbeiders hebben niks te sparen. Dat calvinistische zou je als een geuzennaam moeten opvatten. Ik had die associatie met Droogstoppel, neem me niet kwalijk en betrek het niet op jezelf.

  Like

 3. @K
  Je hoort DSR niet zeggen dat ‘calvinist’ per se een scheldwoord is. Het is immers niet niks als je het Enige Ware Geloof aanhangt in een land dat God heeft uitverkoren om dat te openbaren. Het schept natuurlijk ook verantwoordelijkheden. Vandaar dat DSR z’n licht niet onder de korenmaat steekt.

  Waarom is sparen volgens jou een kleinburgelijke waarde en waarom is dat verkeerd? Wie niet spaart is dom en denkt niet aan de toekomst. Ook de arbeider (zo die er nog zijn, en hier ging het zoals je zelf al suggereerde over een kindje uit de gegoede middenklasse) kan elke maand een centje opzij leggen, alnaargelang draagkracht, en put daar genoegen en kracht uit, wetende dat de gespaarde penning meer waard is dan de verdiende penning!

  Like

 4. Iew, wat een muffe geur walmt daar omhoog, een gespaarde penning is meer waard dan een verdiende penning? Waarom dan wel? Er moet gezweet worden?

  Like

 5. Wat een bekrompen praat van APD, alsof er nauwelijks is nagedacht, maar slechts gepavlovt.

  Van zweten spreekt DSR niet, maar het algemeen bekend dat ‘het penningsken een broêrtje wil hebben.’ . En de bespaarde penning komt niet alleen in de spaarpot maar is tevens opgebracht door verminderde kosten. Deugdzaamheid en verstand gaan hand in hand. Het heeft ons goede vaderland veel welvaart opgeleverd. Penning op penning, zegen op zegen, en daar dan weer rente over *weldaan-stichtelijke glimlachicoon*

  Like

 6. DSR:
  “Het is immers niet niks als je het Enige Ware Geloof aanhangt in een land dat God heeft uitverkoren om dat te openbaren. Het schept natuurlijk ook verantwoordelijkheden. Vandaar dat DSR z’n licht niet onder de korenmaat steekt”

  Haha, DSR reageert precies zoals Batavus Droogstoppel gereageerd zou hebben! 😀

  Like

 7. Ober

  Wij, drie vriendinnen, eten in een Italiaans restaurant in Rotterdam Hillegersberg. We zijn toe aan het toetje. Aan onze tafel verschijnt de Italiaanse ober, een uitgedijde versie van Roberto Baggio, die zeer lijkt te hechten aan zijn moers taal.

  Als ik om de soesjes vraag, kijkt hij quasi onbegrijpend. „Aaah, profiterole!” Mijn vriendin, die chocoladesoufflé bestelt, wordt eveneens verbeterd: „cuore caldo al cioccolato”. De derde blieft graag tiramisu met aardbeien. „…alla fragola”. Geagiteerd beent hij weg.

  Na het dessert komt hij terug. Of we nog iets willen. In mijn beste Italiaans bestel ik een cappuccino. Vriendin vraagt om een latte macchiato. Weer trekt hij dat moeilijke gezicht. „Aah, koffie verkeerd!”

  Joyce de Bruijn

  Like

 8. Een dijenkletser van formaat weer.

  (had die ober ook gewild, zes stuks in one go, maar dat hadden de olijke vriendinnen niet door).

  Like

 9. nou das een leuke, ik moest even googelen wie dan wel die Naggio zou zijn, een voetballert dus.
  Voor mij geen tiramisu maar liever een tiramilo.

  Like

 10. Geweldige opmerking van de ober, al helemaal omdat de dames het niet doorhebben.

  Als je bij de Italiaan ’s avonds een cappucino of latte bestelt kan je zoiets verwachten. Dat maak je ook in je beste Italiaans niet meer goed.

  Like

 11. Je kunt een ikje ook gebruiken om te laten weten dat je niet van de straat bent.
  Dan heb ik nog liever een mopperende Italiaan.

  Like

 12. waarschijnlijk iedereen weet dat cappucino en latte ( brrr) enkel in de ochtend geserveerd worden.

  Like

 13. klare taal
  Cappuccino wordt ook in de avond geserveerd, maar meestal niet aan Italianen en gelijk hebben ze. Ik moet er ook niet aan denken om na een overvloedige maaltijd nog een bak warme melk met koffiesmaak te moeten wegslaan. Geef mij dan maar een espresso met een grappa.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.