DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeswebsitebeheerdersvakantie (30)

komkommertijd“Ook bij de reageerders is het kennelijk komkommertijd,” verzuchtte Mopperkont aan het einde van weer een bewogen weekje van ikjes beoordelen. En gelijk had hij, deze knorreporrie, die vorige week zonder wifi en zonder wijfie op weg was in Frankrijk.

De reageerders zijn aan vakantie toe. In plaats van de gebruikelijke haarscherpe analyses, fraaie voortborduursels en bruisende discussies naar aanleiding van, gingen zij zich te buiten aan scrabbelen met kopjes. “Ik leg sapje aan“, zei Luvienna, “driemaal woordwaarde“, en toen was het hek van de dam. Terwijl het toch een schrijnend ikje over een daklozenkrantenverkoper betrof dat meer had verdiend.

Enfin, de kop in de titel die niet eens op uw computer – laat staan tablet of smartphone – past, was dus van ons Luvje. Dat ze er blij mee moge zijn:

“DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeseindoordelenwebsitebeheerdersvakantie”. Met ook dank aan DSR, Bertje en Apiedapie.

U kent ze echt wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee.

“Ikjes?” horen we u zoals wel vaker roepen, “wat benne dat dan?” Haha, maak dat toch de kat wijs. U kent ze echt wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee. En dan gaan de reageerders los.

stokbroodZoals De Schrijvende Rechter (DSR) die bij een lollig ikje over een warme bakker opmerkte: ” De ‘stokbroodmand’, ‘bakkersmeisje’ … heuterdekneuter, wat een geleuter *zucht*.” Waarna Apiedapie er vanaf zijn vakantieadres middenin de Atlantische Oceaan nogeens dunnetjes overheen ging met een droog  “Ik hou niet van ikjes over stokbrood.”

Maar dat was het wel zo ongeveer vorige week. De andere ikjes maakten niet veel los. Literaire hoogstandjes waren er gelukkig wel. Ze ontstonden zomaar, vanuit het niets.

droomvrouwDe fietsende Mopperkont verhaalde eerst hoe hij tijdens een lunchpauze in een hal in aanbouw  tot zijn verbazing “een goed ogend echtpaar en een jonge vrouw van verbijsterende schoonheid aantrof, vermoedelijk hun dochter“. Zijn bidon werd gevuld en er werden hem wat vruchten aangeboden. Hij fietste verzadigd maar onbevredigd weer verder. Hij had immers verzuimd de jonge vrouw te zeggen hoe mooi zij was.  En wat daar dan wel allemaal van had kunnen komen. Niets, zoals wij mannen van de wereld weten. Maar dromen mag. Dromen is fijn.

fietsEn toen volgde een hilarisch verhaal over een andere lunchpauze, in een dorpje waar Moppertje zich op een pasgemaaid grasbermpje naast zijn fiets neervlijde, om te wachten op het opengaan van een restaurantje. “Zoals dan meestal gebeurt kwam er een vrouw na een minuutje vragen of alles in orde was en ik heb haar gerust gesteld, de bemoeial. Ik ga toch zeker niet naar Frankrijk fietsen om daar in een grasberm onwel te worden … ” 

kerkHet mens ging vervolgens tot groot ongenoegen van onze moede wielrenner haar auto stofzuigeren. “Na twintig minuten zette zij de stofzuiger uit en werd het eindelijk stil. Het was echter te vroeg gejuicht, want na vijf minuten begon het gezuig opnieuw en dat duurde weer een volle vijf minuten. Het was inmiddels vijf voor twaalf en ik had eindelijk rust. Wat drijft de vrouw, denk je dan, om een auto met nauwelijks meer grondoppervlak dan een vierkante meter 25 minuten lang met een stofzuiger te lijf te gaan ? Om twaalf uur begon de kerkklok 12 uur te slaan en na die serie begon een andere kerkklok minutenlang het angelus te beieren. Met gesloopte zenuwen stapte ik op de fiets” 

dedeLummel vertelde het verhaal vanuit het perspectief van de vrouw: “Un espèce de fou furieux arrive dans ma rue en vélo … (…) … Finalement il se décide et entre chez Dédé, le pire des restos du village. Il rigolera moins demain avec son gastro sur son vélo!”

mopperkont op fietsOudgediende Ad Hok plaatste er het afsluitende plaatje bij ingeluid met de klassieker ” En we hebben beeld, mensen!” Afgaande op de manier waarop hij bij zijn fiets staat, gaat het Mopperkont niet geheel voor de wind, stelde hij deskundig vast. Onze Hok ging hiermee met het 100e-reactievaantje aan de haal. Gefeliciteerd Ad!

De Duimpjesbokaal wordt deze week niet uitgereikt vanwege vermoedens over manipulatie.  Het zijn vermoedens, geen beschuldigingen, laat staan bewijzen. Maar hangende het onderzoek heeft de jury besloten een totale pas op de plaats te maken.

Hoe dat ook zij, het is nu echt hoog tijd om naar beneden te scrollen en op zoek te gaan naar de highlights van deze week. Of om ze zelf te maken. Zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij uzelve losmaakt. Voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer. De drempel is keilaag. Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten.  C’est tout!

Alle Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Ook voor ieder die dat niet wil trouwens.  Amusez-vous bien!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

127 gedachten over “DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeswebsitebeheerdersvakantie (30)”

 1. Tja, het was een slappe Ik-jesweek. Toch had de inleider er wel iets meer uit kunnen peuren. Te suggereren dat zijn reactie over stokbrood tot de hoogtepunten behoorde, getuigt van een overmaat aan eigendunk.

  De duimpjes waren inderdaad geen zuivere koffie, maar de inleider had toch wel met enig rekenwerk de anomalieen eruit kunnen vissen en de bokaal kunnen toekennen aan een geloofwaardige kandidaat, mogelijk zelfs een persoon die niet DSR is?

 2. Winkeltje

  Mijn schoonmoeder van bijna 100 woont in een chic bejaardencomplex. Tot grote tevredenheid; de zorg is voortreffelijk. Ik schat de gemiddelde leeftijd van de bewoners op 90+.

  In het inpandige winkeltje zijn sinds enige tijd uitsluitend producten te koop van biologische herkomst. Wiens belang daarmee gediend is, laat ik in het midden. Waar ik heel blij mee ben, is dat er sinds kort ook gelet wordt op de leeftijdsgrens rond de verkoop van sterke drank, getuige het aanplakbiljet op de ruit:

  Alcohol: GEEN 18 – GEEN DRUPPEL.

  Bert van den Berg

 3. ‘Wiens belang daarmee gediend is, laat ik in het midden.’ – nou, dat doe je dus niet als je ’t zo suggestief plaatst.

  Wiens belang dit Ik-je dient, is wel duidelijk: de inzender, die het genre wel erg letterlijk neemt, met al zijn mieninkjes en observatietjes.

  Waar de inzender ‘heel blij’ van wordt, zal DSR in deze een zalige zorg zijn. Waar DSR beslist niet blij van wordt, is een goedkope pointe naar aanleiding van een wettelijke bepaling die gewoon wordt nageleefd.

  En dat is maar goed ook, want de inzender is weliswaar van het jolige soort, maar waarschijnlijk niet zo zelfspottelijk dat ie t.z.t. een Ik-je instuurt over ’t kleinkind dat zich met het in het bejaardentehuis van oma aangeschafte zuupke een stuk in de kraag heeft gezopen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 4. Trouwens: waar is de onderscheiding voor het woord van de week?. Gezien de titel zou je toch verwachten dat er iemand in de prijzen is gevallen.

 5. Nou Bert, je hebt je chagrijn weer over de wereld uitgestort, fijn jongen. Allereerst: biologische herkomst dat is in het belang van de planeet, alle mensen, dieren en andere levende dingen, weet je wel? Ten tweede: dat bejaardentehuis is niet hermetisch afgesloten, er staat geen portier die alleen negentigjarigen en jou doorlaat, bovendien hebben de oudjes vast wel kleinkinderen. In hun belang hangt er dus zo’n aanplakbiljet op de ruit.
  Ik hoop dat er morgen eens een leuk vakantie-ikje in de krant staat.

 6. @DSR, er was volgens de jury geen winnaar van het woord van de week. Zelfs geen nominaties. Het woord van de week, maand, jaar is een van de hoogste onderscheidingen hier op dit blog en op het internet in het algemeen. Om deflatie en uitholling te voorkomen wordt deze prijs slechts heel zelden uitgereikt. Blijf je best doen!

 7. Dat wordt dan lastig met dat aanplakbiljet: Bertus’ moeder is geen 18 en de andere (menselijke) bewoners netzomin, schat ik. Dat wordt een voorbijfietsende 18-jarige van zijn vervoermiddel aftrekken en hem op de drank afsturen.

 8. Een verdienstelijke observatie & uitwerking van L. – ga zo door! *waarderende glimlachicoon*

  Tipje: wees concreet waar het kan, dus zeg gewoon ‘fiets’ ipv ‘vervoermiddel’ (sic)

 9. Van het onnodig gebruik van het woordje sic krijg ik spontaan een sik.

 10. Dan kun je je scheerbeurt overslaan, Kees, aangezien DSR het helaas wel met recht en rede gebruikt.

 11. @Kees! “Van het onnodig gebruik van het woordje sic krijg ik spontaan een sik.” Kijk, dat zijn quotes die hoge ogen kunnen gooien voor het intro van volgende week. 🙂

 12. @APD
  Kom-kom zo wanhopig is de toestand toch ook weer niet?

 13. Ha die Apie,

  Het is weer tijd om in te checken:
  Je mooie intro biedt me troost
  en doet me al weer snel vergeten
  dat ik net m’n schuur heb uitgehoosd!

  Ach, kon ik nog maar één keer schuilen
  onder m’n vakantiesteen,
  in totale onwetendheid
  van al het gebeurde om me heen!

 14. Joepie, ons Indraatje weer terug. Ja kind, er is het nodige gebeurd. Kom maar even rustigjes bij. Nu Klare taal nog, ook zo’n schaapje dat ik aan het missen ben.

 15. Hoi Indra, leuk dat je er weer bent! Hier is het warm en droog. Mooi gedichtje weer, die zal vast terugkomen in de volgende intro.

 16. Nog even voor riverside: het verhaaltje van lummel was dat van de zuigende vrouw die de wielrenner minder flatteus beschreef dan mopperkont zichzelf. Ze vond het maar een opgewonden standje, die bovendien teveel naar de dametjes keek. Aan het slot merkt ze verheugd op dat hij naar het slechtste restaurantje van het dorp gaat, iets dat hij de volgende dag wel zal merken als hij met maag- en darmklachten op de fiets zit.

 17. Kan er geen apart topic komen voor rijmelarijtjes van eigen makelij?

 18. Dsr
  Wat is er zo zelfspottelijk aan het verhalen van een kleinkind van de schoonmoeder van de schrijver, dat zichzelf een stuk in de kraag zuipt.

 19. nou wel weer leuk in het dorpje terug te zijn na vele opera en andere evenementen. Hum. Geheel begeesterd van lummels versie van de aspiratrice de l’automobile , qui comme une vraie voyeuse , se lovait a observer le coureur cycliste perdu dans l’herbe, l’esprit plein de belles femmes .

 20. Scrabblefestijnen horen in mijn ogen toch meer bij lange donkere, winterse avonden.
  Ik weet niet of ik mij daar nu al mee wil bezig houden.

  Over de juiste spelregels valt misschien wel alvast iets te zeggen; deze aparte versie lijkt door teveel Franse wijn vertroebeld.

  Vriendelijke groet,

 21. @MK
  Een goeie vraag waarvan we het antwoord zeker niet van de inzender zullen horen.

  Trouwens, het lijkt erop dat we een Echt Mens en Nieuw Persoon onder de reageerders hebben. Hij lijkt enigszins naar RSB te neigen, qua stijl.

  Het ‘vriendelijke groeten,’ met komma is aandoenlijk overblijfsel uit het papieren tijdperk, waarin desbetreffende reageerder zijn hoogtijdagen had. Spelt waarschijnlijk tamelijk foutloos, ook zonder spellcheck.

  Nou, als de blogbaas het dan niet doet, dan doet DSR het maar: welkom in ons midden, Rob, pak een stoel en zet je neer.

 22. DSR, Rob is niet nieuw hier hoor. Hij is evenals ondergetekende een v/m VK.blogger. Kenmerk van deze groep is dat ze vaak onder eigen naam bloggen, daar schrik jij kennelijk van? Ander kenmerk: ze kunnen meer dan alleen reageren, ze hebben eigen blogs met vaak fraaie bijdragen. Rob is daar geen uitzondering op, klik maar eens op zijn naam.

 23. DSR schrikt nergens van, het valt alleen op aangezien verder niemand hier, de blogbaas incluis. onder pseudoniem reageert.

  Voor de rest: bedank voor de tip, maar DSR heeft voorlopig genoeg leesvoer.

 24. Och het inpandige winkeltje is goed voor ’n “Nous Savons Nous” ” Ambiance.
  Hallo, Jongedame, U komt voor heer A cote de L’eau?
  Weer 3 whiskey’s ? Ja , als Meneer en ik alles behandeld hebben , ga ik naar Le client suivant., dan bent u gesloten.

  Dames & Heren, vergeet niet Drasties, vandaag aan te doen.
  De dialoog tussen Lummel & Pawi getuigt van ’n intense vreugde.
  Ik ben daar zeer tegen mijn gewoonte langer blijven hangen dan gewoonlijk , wenselijk.

  Leest u ook de suggestie van Lummel?
  – Hij schrijft foutloos Frans,
  – Hij doet in de keuken alles .
  – Hij bezit ook de gave tot analyse, conclusie en advies.

  Ik heb hem geloof ik jaren onder gewaardeerd. Welk ’n veelzijdig mens.

  Ik schat dat het nog wel ’n paar “ikjes” zal duren voor wij de intimiteit van Drasties, hier evenaren.

  Met zo’n 2 of 3 reactanten is dat eenvoudiger ik weet het.
  Intimiteit, zoals op Drasties , dezer Dagen , stoot eerder af, dan dat zo’n blog torenhoog eenzaam bovenaan je Aspiratie lijstje prijkt.

 25. Neen, neem dan de Bourgondische stijl van apie. Verlucht met ’n tekst, die voor iedereen begrijpelijk is. Dito de prentjes.
  Kortom apie slaagt erin door zijn handschrift ;’n aardige clubje bij elkaar te brengen & te houden.
  Eerdere aanmoedigingen , helpen blijkbaar.

 26. @RSB
  Vergeet niet dat APD DSR a.k.a. ‘het bloghart’ als inspiratiebron heeft, ten goede en ten kwade.

  Dat maakt alle verschil met Drasties.

 27. Oh, als eerder gesteld, ik ben niet zo’n voorstander van veel aan 1 figuur ophanagen.
  We doen het hier, echt met z’n allen , dsr.
  Ik vind het verschil met het Drasties van nu , waar ’n Ingetogen blij zijn met elkaar domineert, , waar de voorspelbaarheid te groot is.
  Pawi hanteert ;n stijl van antwoorden , die zo verveelt, op den duur, dat je beter je tot het gebrekkige “:ikje” kunt beperken.
  Om die opgewekte stemming te doorbreken , leutert men de tijd vol met ..Ik heb ’n recept..?
  De rest is voor de doorbijters onder ons.

  Zo had ik het van ’n Wellevendheid gevonden, als je iets in ’n andere taal wilt neerzetten, dat je dan even vriendelijkheidshalve voor hen , die daar niet zo bedreven in zijn, even ’n handreiking geeft. Hier gaat het over, ongeveer.
  Nu komt de handreiking van Apiedapie.

  Oh ik mis de Nederigheid bij Lummel? Kijk mij ‘ns moeiteloos?
  er zijn van die boven gemiddeld begaafden, wie alles zo maar zonder inspanning lukt. daar hoor ik niet bij, voor mij moet elke centimeter soms verdiend worden.

  Op naar het volgende Fiets avontuur van MK. Zit je ondertussen al in Turkije?

 28. @RSB
  Er was dan ook sprake van enige overdrijving, al wordt DSR’s lezing onderschreven door mails van vele lezers in het land.

 29. Platteland

  Boven onze voordeur nestelt een onrustige zwaluw die bij het geringste geluid van het nest duikt. Sinds een week wordt NRC Handelsblad niet meer in de brievenbus gestopt maar in een plastic zak voor de deur neergegooid. De klachtenmedewerker zegt: „De krant hoort in de bus; dat wordt geregeld.”

  Hij blijft vóór de deur komen; ik reclameer opnieuw, en word teruggebeld: „Meneer onze bezorgster is bang voor uw zwaluw. Kunt u een losse brievenbus plaatsen of een ander bezorgadres opgeven?”

  Je moet er wat voor over hebben om in Overijssel een randstedelijke krant te lezen.

  Evert Schoorl

 30. Spreek zo’n bezorgster dan even zelf aan, geborneerde stadsjoffer….*zucht*
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 31. Ik had van de eindoordelengever een opmerking over de overbodige laatste zin verwacht.

  En waarom is de Ikjesschrijfster een stadsjoffer?

 32. ” …in een plastic zak voor de deur neergegooid (sic)”.
  Hoezo neergegooid? Neergelegd, zou ik denken. De krant keurig in tegen weer en wind beschermend plastic. Wat een zeur, die misplaatste plattelander, die zonder enige twijfel uit stedelijke contreien afkomstig is en beschouwd kan worden als een geborneerde interne expatter.

 33. Lieve NRC Bezorger, als je toch van je twee wieler afstapt, kom binnen , drinken we even ’n Glaasje randstedelijke genoegelijkheid.
  Zeg joh, wat ;leuk dat je me die krant brengt?! Heb je nog last van mijn kwetterende zwaluw, zo los je dat op. Geen ikje van maken, krijg je Ons Geleutere er nog eens bij.
  Ooops terecht ingezonden? Niet te vaak dit soort mens zoekt krant.
  Terecht geplaatst? Even overleggen, in de groep gooien.

 34. Laatste Zin “Lolbroekt” me ’n paar maatjes te veel.

 35. @L
  Ja, dat verwacht je dan, maar de Eindoordelaar houdt zich niet aan jouw stramientjes waarin alles excpliciet gemaakt moet worden.

  De inzender is vandaag trouwens van het mannelijk geslacht en zijn stadsigheid ligt er duimendik bovenop, vanwege de laatste zin (zuute mar, DSR had ‘m heus wel gezien).

  Alleen inwijkelingen die klagen over mestlucht, protesteren tegen katknuppelen op Koningsdag en ‘tofu’ of zoiets bij de supermarkt bestellen kunnen zo’n zin uit hun pen persen.

 36. @DSR

  Je piept wel weer op je typische laten-we-eens-lekker-provoceren-kijken-wie-er-hapt-we-mikken-op-L-met-de-beestjes-manier, maar je geeft geen antwoord op de vraag waarom de inzender een stadsJOFFER is, uitgedroogde plattelandskever.

 37. @L
  Schelden, oh krielkipje, is een gebrek aan woorden. Ondanks je aan hysterie grenzende reactie zal DSR je toch maar te woord staan *genadig glimlachje-icoon*:

  -DSR gebruikte het woord ‘joffer’ omdat ie het lekker vond klinken.
  -Voor de rest geen doelbewuste provocatie van DSR’s zijde, al is hij wel benieuwd wat er wordt bedoeld met ‘we-mikken-op-L-met-de-beestjes’, want dat is ‘m een raadsel, maar ’t wordt ‘m wel zomaar voor de voeten gegooid.

  Enfin, hopelijk ben je inmiddels weer een beetje afgekoeld, al heeft dat doorgedraaide gekakel ook wel weer iets amusants. *kouwe brandslangicoon*

 38. Tofu is toch geen beestje….. och, gaat het over het katknuppelen soms? Nou lieve kind, droog je traantjes, want aan het katknuppelen komt geen kat te pas, niet zoals er geen zangvogeltjes in de blindevink zitten.

  (Paling- en ganstrekken is natuurlijk een ander verhaal *grinikicoon*)

 39. Ik kan me goed verplaatsen in de krantenbezorgster. Het lijkt me geen lolletje om bij het bezorgen van een dagblad, ongeacht op het nu de NRC is of een randstedelijk dagblad, te moeten wegduiken voor een waakzame vogel, die zijn legsel probeert te beschermen.
  In veel ikjesschrijvers herkennen we de zeurkouzen, de betweters en de ijdeltuiten, die overigens geen haar beter zijn dan vele reageerders.

 40. Jeetje jochie, wat moet jij toch elke keer weer blij zijn als je weer eens amechtig aan je primitieve behoeftes aan zuigen, pogingen tot uit-de-tent-lokkerij en bashpiepen kunt toegeven, varkentje dat meer gelijk is dan andere beesten in de Apiestal en elders. Ik geloof warempel dat je missschien geen doelbewuste provocatie in de zin had, zozeer zit dat mechanisme in je rammelbotjes ingebakken.

 41. @MK
  Wat je gelijk hebt!

  Nog iets lekkers bij de lunch gehad vandaag?

  @L
  Bij L. lijkt de sojamelk nu echt over te koken. Ze probeert quasi-creatief uit de hoek te komen, maar mist de koele distantie om eea geloofwaardig over te laten komen.

  UIt de tent lokken -DSR had het echt niet op het oog- schijnt opeens iets heel ergst te zijn, en da terwijl L. dagelijks haar eigen pogingen onderneemt.

  Waarshijnlijk realiseert ze zich dat ze inmiddels zelf lang en breed uit de tent is gelokt en plotseling waait de plattelandswind haar vinnig om de kuiten *grinikicoon*

 42. Dan ben je niet erg ver heen Apie, maar verstandig. Ik moest dan ook wel, ofschoon met grote tegenzin en bij hoge uitzondering, een onderduimpje indrukken.

 43. @APD
  Als zo’n beest door ouderinstinct behept een duikvlucht naar je ogen maakt met 150km/u kun je toch maar beter voorzichtig zijn. Of een tennisracket meenemen.

  Maar toch liever een zwaluw dan een valse hond tijdens je krantenwijkje.

  Al met al nog niet zo’n slechte oplossing, zo’n zak (die je natuurlijk wel neergooit en niet neerlegt, anders kun je net zo goed de krant in de brievenbus stoppen).

 44. Luv, ik heb een zwak voor varkentjes, vooral als ze nog zuigen en piepen, en laat me graag door zulke diertjes uit mijn tent lokken.

 45. Zo klinkt ‘varkentje’ toch meer als een koosnaampje voor moeder de vrouw.

 46. Ik heb nog nooit gehoord dat een zwaluw werkelijk zijn snavel in een menselijk gezicht heeft gezet. Het zijn geen buizerden! Ook van hun vleugelslag sla je niet bepaald van de vlakte. Zoek anders afmetingen en gewicht van de zwaluw even op in de Petterson.

 47. Correctie, het is vijf jaar geleden een keer voorgekomen, het betrof een boerenzwaluw die een harde pik in het achterhoofd van een onschuldige reageerder zette. http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/biologie/vogels-mensen-aanvallen.12872

  Voor de rest dus gewoon bang zijn voor zwanen, struisvogels, jan-van-genten (die mikken op je ogen, zelfs als je ze in het vogelasiel aan het verzorgen bent) kan ik zelf over meepraten, en andere nog wat grotere beesten.

 48. @APD
  Dat het nog bijna nooit is gebeurd, geeft juist aan dat de voorzichtigheid van de krantenbezorger e.a. dus niet zonder resultaat blijft.

  Maar dan, weet jij wat er elke dag in Afrika, waar ze geen Ik-jes naar NRC schrijven, gebeurt? En wat als zo’n beest hondsdolheid heeft?

  En inderdaad, een zaluw weegt niet veel, maar ze kunnen een grote snelheid halen, met alle gevalogen van dien. Lees de Newton er maar op na.

 49. Ik zie trouwens op Joop waarom L. vandaag zo met varkentjes was behept,

 50. ik kijk ook wel eens op Joop, een Varasite, daar zijn veel voorspelbare reageerders die steeds maar weer hun stokpaardjes berijden.
  Let wel deze site wordt met belastinggeld tot stand gebracht.
  Van Jole maakt het wel weer bont met zijn eenzijdige Gaza-analyses.

 51. Hmm, ik heb die joop.nl eens even bekeken, ik word er niet warm noch koud van. Fantasieloze site naar mijn mening. Tweet van de dag: Te koop gevraagd: Ark. Er hoeven maar twee mensen en twee honden op. Moet wel wifi hebben. Mijn vader zou zeggen: kietel eens onder mijn arm ….

 52. ja Apie, was erg italiaans, veel Peggie Guggenheim Venetie , Opera Verona en andere pareltjes ,culinair en vooral veel calzature bezocht en daar ook een en ander aangeschaft.

 53. Da’s mooi, welkom terug. Er is hier in de tussentijd het een en ander treurigs gebeurd, maar dat heb je vast meegekregen.

 54. Met belastinggeld Klare taal? Hooguit met Varageld denk ik. Of heb je soms bewijs daarvoor? Vermoedelijk roep je maar wat. Vraag me trouwens af of deze site ook op belastinggeld teert. Vast wel.

 55. @K
  Met belastinggeld, K., da’s algemeen bekend. Is over geschreven, ophefje geweest.

  Je vliegt er wel fel in voor jouw doen – vast een van de Vrienden van de VARA. Of hebben ze je een postje beloofd? *grinikicoon*

 56. @APD
  Komt iemand opgewekt van vakantie terug, plaats jij er meteen een domper op met een verwijzing naar het wereldnieuws. ’t komt een beetje over als ’n dooddoener.

  Ondanks alles heeft de luchtigheid ook zijn plaats gehad, vooral hier – en dat is maar goed ook.

 57. Ik ben zeer anti-Vara Rechtertje, als je er dan toch om vraagt. Vanwege de Wittemannen, de Pauwen, de Van Nieuwkerken, de De Leeuwen enz. Voor zover ik weet is die site gelinkt aan de Vara. Het lijkt me dan ook vreemd dat die site gefinancierd wordt uit de Algemene Middelen. Maar toon het aan en ik geloof het. Ik ben wel een uitgesproken fan van de VPRO-gids. Een veelkijker ben ik, qua tv, dan weer helemaal niet, zodat ik ook niet veel kan zeggen over de VPRO-programma’s. Behalve dan Andere Tijden (zie ik soms), en ze zenden nog wel eens een aardige film uit.

  Vanwege je domme, nergens op gebaseerde aanname moet ik je, zoals gezegd zeer tegen mijn gewoonte en heug en meug, een onderduimpje doen toekomen. Bij dezen dan.

 58. Zonder WiFi en wijfie is het leven prima.
  Maar zonder de reacties op dit blog is het leven ondraaglijk.
  Zonnige zomergroet,

 59. @K
  DSR gaat een eind met je mee, maar vergeet niet dat de VARA ons ook Ome Willem heeft gegebracht.

  Hoe het nou helemaal precies zit met de centjes van de Joop, daar weet DSR ook de details niet van, zo heeft hij eerlijk toe. Maar het drijft voornamelijk op VARA-ledengeld, wat dan weer uitkan omdat er royaal belastinggeld wordt verstrekt. De vrije markt bekiostigt eea in ieder geval niet.

  Wat betreft je laatste opmerking: wat je zegt ben je zelluf en dat duimpje krijg je retour. Maar moeten we dan werkelijk zo met elkaar omgaan? *bedroefde glimlachicoon*.

 60. Wie bovenstaand bericht neerduimt is een Ome WIllem-hater en da’s niet eerlijk, want ie heeft er niks mee te maken.

 61. @Kees, ook ik ben een fan van de VPRO-gids, je insinuatie dat deze site apiedapie.com van belastinggeld wordt betaald werp ik echter verre van mij, een duimpje omlaag is je deel. Leer ervan!
  @Rob, dank je uit naam van alle reageerders hier, daar doen ze het voor
  @DSR, inderdaad, wie aan ome Willem komt komt aan dit blog.

 62. Hipster

  Mijn moeder besloot na haar pensioen een bedrijfje te beginnen met een kok: ambachtelijke saté, beproefd door haar Indische smaakpapillen. Deze zomer betrekken ze een ruimte in een voormalige fabriek in Nijmegen, dé hotspot onder jonge ondernemers aldaar. Vandaag sms’te ze mij, haar jongste dochter in Amsterdam: „Wat is dat voor trend, die jongens met lange baarden?” Ik: „Hipster, maar dat is eigenlijk al twee jaar uit.”

  „Hipster?”, vraagt ze confuus. Ik weet ook niet wat ik daarop moet antwoorden. Na enige minuten iPhone-stilte concludeert ze: „Tja, zo’n baard duurt ook wel twee jaar, voordat-ie wat voorstelt.”

  Zippora Elders

 63. Hopelijk hangen moeders satestokjes beter aan elkaar dan dit Ik-je.

  Het begint met wat reclame (slim gedaan trouwens), wordt vervolgd met de bevestiging van bange vermoeden dat het hier om een oud-mens-versus-nieuwerwetsigheid-Ik-je gaat om vervolgens te met iets wat de ene vrouw tegen de andere zei.

  Tsja. Ham & eggs, dat is het:

  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 64. NRC plaatst alleen ikjes van inzenders met hun eigen naam. Jaja …. Wat een streekroman vol overbodige feitjes voor zo’n op zich niet onaardige opmerking. Ik had liever een vakantie-ikje gezien, een leuke woordspeling bijvoorbeeld van mensen die aan het zwemmen zijn of zo.

  Hipsters? *iew icoontje*

 65. Even technisch tipje tussendoor t.a.v.. het duimpjes geven. Wie (bijvoorbeeld) de video van Jiskefet keigoed vond, maar de tekst van DSR helegaar niks, wetende dat die beide in een en dezelfde reactie voorkomen, die moet dan maar geen duimpje geven, want omhoog en omlaag heft mekaar op. Of een groen duimpje maar dan in woorden er even bij zeggen dat het voor de video is. Ceteris paribus voor rood.

 66. ‘wie…de video van Jiskefet keigoed vond, maar de tekst van DSR helegaar niks…’

  Zo: de blogbaas leidt de aanval weer met z’n sugggestieve voorbeeld! Het kan natuurlijk net zo goed andersom zijn. Laat de mensen zelf maar beslissen, Aapstra, of ze alles afwegende een duimpje geven, al dan niet op of neer. Jij krijgt er in ieder geval eentje neer.

  Maar, DSR zegt het al tijden, de mensen zouden wel eens wat transparante rmogen zijn in plaats van in het anonieme duister hun evennaasten neer te duimen.

 67. DSR, zoek in het woordenboek of desnoods de urban dictionary eens de betekenis op van “bijvoorbeeld”, wil je? Duimpje neer komt eraan.

 68. Trouwens – Herzien Eindoordeel: 3- (zegge: driemin) en wel hierom:

  ‘Enkele minuten iphone -gos, wat zijn we bij de tijd- stilte’

  Aan DSR’s hoela! Wie houdt zich nou in een gesprek enkele minuten stil, terwijl de ander ook niks zegt?! Het is de Dodenherdenking niet.

  De inzender bewijst tevens dat ze alleen het woord ‘hipster’ kent maar verder van toeten noch blazen weet, anders had ze haar ‘confuse’ moeder toch wel bijgelicht?

  Maar dan wel in een moeite door een begrip waar je zelf dus niks vanaf blijkt te weten met terugwerkende kracht al twee jaar op z’n dooie ruggetje verklaren. Lulkoek, mensen!

 69. @APD
  Typische voorbeelden hoor….Zoek jij dan even ‘haathetspropaganda’ op?

  Beng, duipje neer ook voor jou

 70. Voor de ikjes is het ook duidelijk komkommertijd.

  Die moeder van Zippora lijkt me wel een origineel mens, allereerst om haar dochter zo te noemen, doet me denken aan ritssluiting, en verder omdat ze na haar pensioen nog saté gaat bakken voor marxistische baard- hipsters in het voormalige Havana aan de Waal.

 71. Na haar pensioen,
  ik doe iets op de Phils in mijn pensioen,. Aldaar zie ik hoe nooddruftigen, het internet ontberen.
  Nou dan start je toch zo’n internet cafe. Je voelt je als je het goed doet, de hele dag blij.

  Komt er allerlei volk langs.
  Eten is hier, ’n serieuse zaak, daar moet je dus niet aan beginnen, dat heb ik ook niet gedaan.

  Als je door dit “ikje’ op het sate stokje focust , (Lummel, Drasties) met alle respect, maar dan snap je toch helemaal geen meter van het “ikje”?
  dat satetje, daar gaat het helemaal niet om.
  Le sate ca, c’est nest pas d’importance du tout Monsieur Lummel.

  A Demain tous.

 72. Terzijde
  Het deelnemen, observeren van “de man”.
  Het aanbieden van sate.
  Het lekker meedoen ,

  Het promoten van je handeltje.

  Op de Phils is het aanbieden van sate op straat meestal “armoede”.
  De lekkerste sate maak je thuis.

 73. Handtas

  Nadat we wat inkopen hebben gedaan tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk, lopen mijn moeder en ik een kledingwinkel in. We hebben net een vilten wasmand in de uitverkoop bemachtigd en mijn moeder heeft het grote ding nog om haar arm hangen.

  De winkel is ons iets te exclusief, dus besluiten we door te lopen. Op straat komt de petite Française verkoopster op haar Christian Louboutin-naaldhakken achter ons aan. Wij kijken elkaar verbaasd aan, zijn we iets vergeten? Ze gebaart met haar in Prada gehulde arm naar de wasmand. Of ze als-je-blieft mag weten waar mijn moeder die ontzettend avant-garde tas heeft gekocht.

  Charlotte Meerstadt

 74. Huisvrouwengekakel! DSR laat de gedetailleerde beschouwing van maar aan de kippetjes over. *milde glimlachicoon*
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 75. @HR
  Het gevoel voor humor, relativeringsvermogen en context van HR krimpt daarintegen als een mannenslurfje in een bak ijswater.

  En dan krijgt ie nog drie duimpjes op ook.

  Straks wordt ’t hier nog net zo’n vreugdeloos zeurkrantje als de Joop.

 76. Rechtertje, waarom krijgt HR onder uit de zak van jou?
  Wellicht bedoel je MK, wiens slurfje gezien zijn reisverhalen er inderdaad niet best vanaf is gekomen daar in het godverlaten Noord-Frankrijk.

 77. Oh, sorry hoor! Waar HR staat moet uiteraard MK staan.

  HR bakte ze dan ook weer bruin vandaag, vandaar.

 78. @Keessie, grappig van dat slurfje, daar kan ik recht hartelijk om lachen 🙂

  Op DSR moet je niet te veel letten, laatst richtte hij nog een heel epistel aan mij dat voor Apie bedoeld was. Ik ben een obsessie voor hem, het is niet anders.

  Is het je trouwens opgevallen dat Apie de laatste tijd zijn intro specifiek wijdt aan één persoon? Dit keer kreeg MK de volle aandacht. Mijn hoop is nu dat hij de volgende keer jou er uitlicht. Je reageert weinig maar als je reageert zijn je bijdragen pareltjes van esprit en wellevendheid. Leuk te zien ook dat je beloond wordt met veel duimpjes, zelfs de duimpjeszeloot is je welgezind. Ik geef zelden duimpjes maar voor jou maak ik (heel zo nu en dan) een uitzondering.

 79. Het zorgdossier

  Vandaag is mijn mantelzorgdag. Ik neem met mijn moeder haar zorgdossier door. Volgens haar staat er alleen maar onzin in. ‘Mevrouw eet haar beschuit niet op, mevrouw wil zich niet aankleden.’ Ze vindt het een kleuterboek. „Ze verzinnen maar wat.”

  Omdat ze dementeert is een gesprek voeren lastig. Ik ben zoekende naar dingen om nog samen te kunnen doen en we gaan kwartetten. Mijn moeder kijkt wezenloos naar haar kaarten, begrijpt duidelijk niets van het spel en zegt: „Schrijf maar in je boek: mevrouw wil niet kwartetten.”

  Anneke Bos

 80. je vraagt je af wat voor net het heeft om samen met iemand die het niet meer begrijpt zo’n dossier door te nemen. Kennelijk wordt men daar alleen maar ongelukkig van.

  Enfin, een ouderen-Ik-je tot besluit van de week, het was te verwachten. lijkt nogal op een recente over kindsheid c.q. Alzheimer.

  Wat houdt die ‘mantelzorgdag’ in? Hebben de verzorgers in het tehuis dan een dagje vrij? Of heet ’t tegenwoordig zo als je een oudere bezoekt?
  Eindoordeel: 6 (zegge: zes)

 81. @APD
  Tsja, wen er maar aan. Er komen steeds meer dementerenden bij en ze komen allemaal op het levenspad van de doorsnee-Ik-jesschrijjvers.

 82. Ja Rechtertje, je zou eerder denken aan participatiesamenlevingsdag als term voor een dag voor je oude moeder zorgen.

  Ik zou ook als niet-dementerende nooit willen kwartetten en die moeder heeft ook groot gelijk met haar kwalificatie van dat flauwekulboek. Haar opmerking vind ik trouwens van helderheid getuigen.

  @Rozenwatertje, dat is wel een heel malicieuze suggestie. Ik hoef nergens uitgelicht te worden en vertrouw er maar op dat Apiedapie dat ook inziet.

 83. @K
  Een ogenblikje helderheid in elk geval. Het zijn juist die flonkeringen van vals licht die dementie tot zo’n pijnlijke zaak maken voor alle betrokkenen.

  En jij moet weldegelijk uitgelicht worden. Op de stoel staan, Abraham in de tuin en een bord met ‘Toeter voor taart!’ voor de deur.

  APD zal dat varkentje vast wel wassen.

 84. @ Kees,
  Ik wilde vanwege dat zorgdossier aanvankelijk niet reageren op het ikje, stuitend, walgelijke participatiedwang en nog veel meer.
  De zeer heldere en frappante opmerking van de moeder in de laatste zin kan menig manager of bedenker van dat zorgdossier in de oren knopen.

 85. KT : Zo zeg je dat..
  Soms is de scheiding tussen , waar niet zo waar wat dun, ik opteer hier voor Waar gebeurd.
  Veelal kan de Laatste zin weg, in dit geval zou ik dat niet doen.

  Vergeet heden niet langs Drasties te gaan, L&P voeren daar “Gesprekje, tijdens het schoonmaken der Spruiten..

 86. In ’n 12 tal bouwsteentjes, gaat het fenomeen “ikje” op de plank. Natuurlijk, als ze elkaars email adres zouden gebruiken, kan het ook.
  Het zijn aanzetten naar ’n nieuw Drasties, zoals JdeW het graag ziet.
  Niet te veel passanten, keuvelen over sexuele geaardheid, laten zien dat je je klassiekers kent.
  Als je niet je franse Klassiekers kent, meer bij het Leger des Heils bent dan bij de Universiteitsbiblioteek, ’n ei niet kan onderscheiden van het knoflook, dan heb je er niet zo veel te zoeken. Uitnodigend, gebabbel is het volgens mij niet.
  Net zo min als het vorige keer om het recept van de sate ging, zo gaat het nu of Moeder te kijk wordt gezet.
  Ik ga meer voor de laatste zin, wat moeder even neerzet.
  Het idee dat je observeert dat de schrijver “iemand ” te kijk zet, , dat opschrijft op ’n blog?
  Mijn stijl is het niet zo.

 87. 98. Ik citeer niet graag de niet bijster getalenteerde te grof in de bek zijnde volkscabaretier Youp. Maar heden schreef hij een stuk naar mijn hart. Sterker nog, ik overweeg me bij zijn actie aan te sluiten. Schluss met de ikjesbespreking als de Telegraaf de NRC overneemt. Kom mensen, er zijn grenzen.

  “En ik schrok. Dat deed ik ook toen ik vrijdag las dat er een grote kans is dat De Telegraaf deze krant gaat overnemen. Er schijnt al een bod te zijn uitgebracht. Een bod dat weliswaar is geweigerd, maar dat hoort bij het spel. Nog een paar miljoen erbij en dan zijn ze eruit. Dan is NRC Handelsblad in handen van de chocoladeletterkrant van wakker Nederland.

  Natuurlijk zal mijn hoofdredacteur mij dan uitleggen dat het niet meer dan een administratieve kwestie is, dat de journalistieke onafhankelijkheid volkomen gewaarborgd blijft en dat ik uiteraard mag blijven schrijven wat ik wil. En ik zal hem dan uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van. Dus mocht NRC Handelsblad overgenomen worden door De Telegraaf, dan heeft u op zaterdag van mij geen last meer. Zonder rancune en met opgeheven hoofd zal ik dan de krant verlaten. En ik ga ervan uit dat ik dat niemand hoef uit te leggen. Niet aan SBS Knevel, niet aan Jozias van Aartsen en zeker niet aan mezelf. Ik wens deze mooie krant dan een schitterende toekomst, maar dat gebeurt wel zonder mij …” Bron: http://www.nrc.nl/youp/2014/08/02/sbs-knevel/

 88. 99. Allemaal koketterie, zoiets aankondigen. Laat het eerst nog maar eens zover komen.

  Het medialandschap is -qua eigendomsstructuur- is allang van een bedenkelijke eenzijdigheid, maar totnutoe lijkt de redactionele vrijheid gewaarborgd. Pas wanneer die in het gedrang komt, lijkt het me tijd voor actie.

  Maar de NRC-correcterikken willen kennelijk in schoonheid strijden en sneuvelen, gesteund door het geborneerde volk dat de dagelijkse Ik-jes aanlevert.

  Ben toch benieuwd hoe APD Y.’s actie gaat steunen. Hij had zijn abonnement toch al lang en breed opgezegd?

 89. 100.

  Stoer

  Trots vertelt mijn man me dat hij er met onze dochter van veertien een paar dagen opuit trekt met de motor.

  Later vraagt dochterlief mij: „Heb je het al gehoord? Papa en ik gaan een tochtje maken.”

  Ik knik en vertel haar hoe haar vader tevreden had vastgesteld dat ze hem blijkbaar een stoere vader vindt.

  Ze gniffelt en zegt: „Hij bedoelt dat hij stoer kan doen met zijn stoere dochter.”

  Dan, serieus: „De meeste kinderen van mijn leeftijd gaan namelijk shoppen. Die gaan naar Milaan met hun vader en trekken zijn creditcard leeg. Nou zou ik dat natuurlijk ook wel willen…”

  Mirjam Killian

 90. 101. Iew Mirjam, wat een enge dochter heb jij, wat een eng gezinnetje zijn jullie … “Die gaan naar Milaan met hun vader en trekken zijn creditcard leeg …” En je hebt het niet eens door, of denk je dat dit al de Telegraaf is?

 91. Ik plaats binnenkort een smakelijk recept voor komkommersoep.

  Normaal is de zomer rustig en gemoedelijk voortkabbelend.
  Nu worden we dagelijks meerdere keren verontrust over Oorlog en verderfelijke zaken.

  Morgen maak ik een rustige wandeling door de stad.
  Daarna verwacht ik overal pais en vree.
  Waarna ik gewoon iedereen kan trakteren op een komkommersoepje.

  Vriendelijke vakantiegroet,

 92. Joepie, geef een seintje als het zover is, Rob, komkommersoep, heerlijk lijkt me dat. Het is idd een heel vervelende zomer qua nieuws van elders en van dichtbij.

 93. ‘dochterlief’ = altijd *bareuh*. Explicititeiten als ‘Dan, serieus’ eveneens.

  Enfin, bepaald geen doorsneegezin. Moeder wordt kennelijk zonder overleg voor voldongen fieten gesteld, dochterlief spreekt schrijftaal (al zal haar dat wel door de inzender in de mond zijn gelegd – geen enkele veertienjarige noemt zichzelf ‘kind’) en het schijnt normaal te zijn om als een soort gangsterliefje met sugardaddy’s creditcard in Milaan te gaan winkelen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 94. Kommersoep….jeuj! *zucht* DSR kan niet wachten….

  Maak je’ m niet te pittig, Rob?

 95. Het begrip ‘trakteren’ is kennelijk aan inlfatie onderhevig.

  De SP deelt in verkiezingstijd echte snert uit, maar hier wordt een gedeeld recept al als een traktatie gezien.

  Enfin. Mag. DSR doet een rondje voor de hele zaak: drie bier! En een portie bitterballen met zalfsaus erbij.

 96. @APD
  Eerst vragen wat zalfsaus is, dan pas bah roepen, zo hoort het.

 97. Zalfsaus is room met maizena, bedoelt om alle smaak te dempen. Zou in de smaak kunnen vallen bij liefhebbers van komkommersoep.

  Maar mosterd kan er ook nog wel vanaf, hoor. DSR trakteert.

 98. Oh, op zo’n manier. Nou, DSR blijft in dat geval gewoon Ik-jes en de besprekingen posten. Dus dan zul je tot moderatie over moeten gaan en ik vraag me af of je dat wilt.

  Je krijgt trouwens een duimpje neer voor het afschilderen van mensen die je verder niet kent als ‘eng gezinnetje’.

 99. Een beetje extra peper in komkommersoep kan geen kwaad.
  Daarna kan er altijd iets gedronken worden om de brand te blussen.

  Verhitte discussies zijn er in een hete zomer makkelijk te voeren, soms met en meestal zonder reden!

  Zonnige zomergroet,

 100. DSR, je mag in zulks geval ikjes en besprekingen blijven posten hoor, maar de actieve promotie en verfraaiing zal dan vermoedelijk op de een of andere manier achterwege blijven. Wellicht ook geen link meer in het intro. Want echt, aan de Telegraaf wil ik niet schatplichtig zijn. Maar e.e.a. is nog maar net in de gedachten gekomen, de precieze vorm daar gaat het om, en die weten we nog niet.

 101. @R
  Wat je noemt een dooddoener, Rob.

  Alles heeft een reden, of in ieder geval een aanleiding, en als je van de trap afvalt, dan ben je gauw beneden.

  @APD
  Dat zien we dan wel weer. Maar zou je dan ‘schatplichtig’ zijn aan de Telegraaf? Zie je jezelf nu dan wel als schatplichtig aan NRC en wil je dat eigenlijk wel?

  Als je net zo in die bitterballen hapt als op Y., dan weerklinkt alras het vrolijke ‘domineetje, brand je bekkie niet!” *milde glimlachicoon*

 102. Ik vind de NRC kei en kei veel sympathieker dan de Telegraaf. De ikjesrubriek van NRC van stromen nieuwe bezoekers voorzien, de traditie van reacties op de NRC ikjes hooghouden, dat doe ik allemaal graag. Maar niet voor de Telegraaf dus. Brr, een Telegraafikje … alleen de gedachte al.

  En je hebt een punt, het woord “schatplichtig” is in deze onjuist gebruikt. Kei onjuist zelfs, want het is precies andersom. Maar het is niet anders, het staat er. Hopen maar dat men later de hele draad leest en niet alleen de enkele reactie die al of niet bevalt.

 103. Een zalfje van room met maïzena… dat klinkt nog viezer dan het bloempapje over de bloemkool van vroeger. Maar komkommersoep: lekker! Laat maar doorkomen, Rob!

  De NRC in Telegrofhanden klinkt naar het laatste bastion dat valt voor goedkoop, simpel en plat, maar laten we eerlijk zijn, de NRC van de laatste jaren was al aardig op weg, sinds al die kort op elkaar overnames en die Belg als hoofdredacteur.

 104. Wat een onzin, die Youp-actie (goedkoop ‘engagement’) en Apie’s pseudo-principiële standpunt. Een Ikje is een Ikje, wie de eigenaar van de NRC ook is. Trouwens, zoals ons Rechtertje al enigszins bedekt aangaf, we weten toch allang dat de media in handen zijn van het particuliere kapitaal en dat datzelfde kapitaal de redactionele kaders bepaalt. De Telegraaf valt op door zijn chocoladeletters, maar qua inhoud verschillen de landelijke kranten sowieso véél minder van elkaar dan vroeger. Of zijn de eigenaren van de Telegraaf soms meer op winst belust dan die van de NRC? Wie dat denkt heeft het nieuws slecht gevolgd. Bovendien zou diegene de Ikjes-rubriek acuut moeten beëindigen. Want de huidige NRC-eigenaren wachten op het hoogste bod en zijn dus geen haar beter dan de eigenaren van de Telegraaf. Kortom, ik zou het knap idioot vinden als het Ikjes-blog hier afhankelijk wordt gemaakt van de vraag wie de eigenaar van de NRC is of wordt . Die hele Van ’t Hek-hysterie is zo hypocriet als de pest. Wie nog in echt vrije en onafhankelijke media gelooft, gelooft in sprookjes. Mag, maar zo iemand staat wel buiten de realiteit.

 105. @ Luvienna, je hebt zeker een punt, met die vdMeersch, vooral zijn opstelling in dat gedoe met Jannetje Koelewijn (Friso affaire) en zijn mediageile optredens in DWDD was de NRC al heel lang de NRC niet meer.

  @ Kees, ik heb je een duimpje neer moeten geven. Niet voor je betoog, waarmee ik het grotendeels eens ben, maar vanwege je makkelijke beledigende kwalificaties van degenen met wie jij het inhoudelijk niet eens bent. Hypocriet, goedkoop .. kom zeg, je lijkt DSR wel, die zegt dat ook om de haverklap. Maar vooral om mijn standpunt weg te zetten als “pseudo” principieel, daar val je me tegen. Wat nou pseudo? Hoezo pseudo? Ik doe dus maar net alsof? En jij weet dat, hoewel ik het zelf niet eens weet? Knap hoor. Graag op een beetje normaal niveau van mening verschillen. BENG! (ja, dat was het duimpje neer, het is niet anders).

 106. Apie, dat duimpje neer maak ik in één klik goed door er een duimpje op tegenaan te gooien. Denk jij maar eens goed na wat ik met pseudo-principieel bedoel. Je mag het ook lezen als nep-principieel.

  Beledigend? Kom kom, zulke lange tenen voor iemand die zelf ook van wanten weet en en passant in één moeite door ons Rechtertje een trapje na verkoopt – dat gaat er bij deze jongen niet in.

 107. Kees, ik heb nagedacht. Jij ook? Principieel is als je iets doet vanuit je, het woord zegt het al, principes, je normen en waarden. Een praktisch, zakelijk gevolg, een reactie van deze of gene neem je op de koop toe, want: het zijn je …. principes.

  Doe je dat pseudo, dan doe je net alsof je principes heb, maar eigenlijk doe je die actie vanuit andere overwegingen. Bijvoorbeeld strategisch, je denkt dat het goed voor je zakie is, je business, om aandacht te trekken, enzovoort.

  Als ik de ikjes van de Telegraaf niet wens te ondersteunen en voor het voetlicht te brengen dan doe ik dat vanuit mijn principes. Niet om de aandacht, niet om een zakelijk belang, dat heb ik allemaal niet nodig, c.q. vind ik niet belangrijk. Het gaat mij om het principe. Wat voor belang zou ik erbij hebben om een goedlopende rubriek, waar ik bovendien relatief weinig tijd aan kwijt ben, de nek om te draaien? Geen. Inderdaad. Dus het moeten wel mijn principes zijn, denk je ook niet?

  Wat Youp betreft, dat zullen we nooit weten. Wie weet was hij al lang op zijn eigen rubriek uitgekeken, net als heel veel lezers, misschien wil hij iets anders of juist niets meer gaan doen. Het is ook een mens. Principes, linksige principes, heeft hij niet echt lijkt me, hij gaat kakkerig op vakantie, bezoekt tennis- en golftoernooien, gaat om met de chique van Nederland. Dat hij daar later grappen over maakt, maakt dat niet minder erg. Bij hem zou het dus inderdaad pseudo principieel kunnen zijn. Let wel: ik zeg: kunnen zijn. Ik ken hem namelijk gelukkig niet goed genoeg om zoiets te kunnen weten. Denk jij mij beter te kennen dan ik Youp?

 108. Laten we in het kader van APD’s pseudo-betoog vooral de term ‘gratuit’ niet ongenoemd laten. *milde glimlachicoon*

 109. Vraagje: wat zou je in het betoog willen zien om het niet als gratuit of hypocriet te bestempelen? Kun je vermoedelijk niet eens aangeven. Waarom? Omdat jij je per definitie niet kunt voorstellen dat iemand een standpunt inneemt waar hij niet direct zelf beter van wordt. Over de levensvisie van DSR gesproken, daar hebben we ‘m: Ikke ikke en de rest kan stikke. En iedereen die deze visie niet heeft, wordt niet geloofd.

 110. @APD
  Dan zou ik het hele betoog moeten herschrijven. Ach, het komt allemaal zo correctdoeniger over voor de buhne. En het lijkt alsof je Y. naloopt.

  Goed, je wordt er niks beter van, akkoord- maar het zou je ook niks kosten en welk hoger doel je ermee zou dienen is me ook niet duidelijk.

  Makkelijk en gratuit dus. Mag. Het is zomer. En het is APD maar *milde glimlachicoon*, die zich gezien zijn povere poging beter met dergelijke trivia kan bezighouden dan met levensvisies, vooral die van DSR, want daar wordt ie een beetje vals van *grinikicoon*.

  Enfin, het beste ermede en tot de volgende keer.

 111. Tja, een wat zwakke reactie, zoals verwacht. Onderbouwen is niet je sterkste kant. We laten het er dan maar weer bij. Het hogere doel is het trouw zijn aan je eigen principes, that’s all. Heeft niks met makkelijk, gratuit, en voor de buhne te maken. Jij ook het beste en zeker tot de volgende keer. Je hebt maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept deze week, zo zal uit het nieuwe intro blijken, maar dat zie je later wel.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: