DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeswebsitebeheerdersvakantie (30)

komkommertijd“Ook bij de reageerders is het kennelijk komkommertijd,” verzuchtte Mopperkont aan het einde van weer een bewogen weekje van ikjes beoordelen. En gelijk had hij, deze knorreporrie, die vorige week zonder wifi en zonder wijfie op weg was in Frankrijk.

De reageerders zijn aan vakantie toe. In plaats van de gebruikelijke haarscherpe analyses, fraaie voortborduursels en bruisende discussies naar aanleiding van, gingen zij zich te buiten aan scrabbelen met kopjes. Ik leg sapje aan“, zei Luvienna, “driemaal woordwaarde, en toen was het hek van de dam. Terwijl het toch een schrijnend ikje over een daklozenkrantenverkoper betrof dat meer had verdiend.

Enfin, de kop in de titel die niet eens op uw computer – laat staan tablet of smartphone – past, was dus van ons Luvje. Dat ze er blij mee moge zijn:

“DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeseindoordelenwebsitebeheerdersvakantie”. Met ook dank aan DSR, Bertje en Apiedapie.

U kent ze echt wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee.

“Ikjes?” horen we u zoals wel vaker roepen, “wat benne dat dan?” Haha, maak dat toch de kat wijs. U kent ze echt wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee. En dan gaan de reageerders los.

stokbroodZoals De Schrijvende Rechter (DSR) die bij een lollig ikje over een warme bakker opmerkte: ” De ‘stokbroodmand’, ‘bakkersmeisje’ … heuterdekneuter, wat een geleuter *zucht*.” Waarna Apiedapie er vanaf zijn vakantieadres middenin de Atlantische Oceaan nogeens dunnetjes overheen ging met een droog  “Ik hou niet van ikjes over stokbrood.”

Maar dat was het wel zo ongeveer vorige week. De andere ikjes maakten niet veel los. Literaire hoogstandjes waren er gelukkig wel. Ze ontstonden zomaar, vanuit het niets.

droomvrouwDe fietsende Mopperkont verhaalde eerst hoe hij tijdens een lunchpauze in een hal in aanbouw  tot zijn verbazing “een goed ogend echtpaar en een jonge vrouw van verbijsterende schoonheid aantrof, vermoedelijk hun dochter“. Zijn bidon werd gevuld en er werden hem wat vruchten aangeboden. Hij fietste verzadigd maar onbevredigd weer verder. Hij had immers verzuimd de jonge vrouw te zeggen hoe mooi zij was.  En wat daar dan wel allemaal van had kunnen komen. Niets, zoals wij mannen van de wereld weten. Maar dromen mag. Dromen is fijn.

fietsEn toen volgde een hilarisch verhaal over een andere lunchpauze, in een dorpje waar Moppertje zich op een pasgemaaid grasbermpje naast zijn fiets neervlijde, om te wachten op het opengaan van een restaurantje. “Zoals dan meestal gebeurt kwam er een vrouw na een minuutje vragen of alles in orde was en ik heb haar gerust gesteld, de bemoeial. Ik ga toch zeker niet naar Frankrijk fietsen om daar in een grasberm onwel te worden … ” 

kerkHet mens ging vervolgens tot groot ongenoegen van onze moede wielrenner haar auto stofzuigeren. “Na twintig minuten zette zij de stofzuiger uit en werd het eindelijk stil. Het was echter te vroeg gejuicht, want na vijf minuten begon het gezuig opnieuw en dat duurde weer een volle vijf minuten. Het was inmiddels vijf voor twaalf en ik had eindelijk rust. Wat drijft de vrouw, denk je dan, om een auto met nauwelijks meer grondoppervlak dan een vierkante meter 25 minuten lang met een stofzuiger te lijf te gaan ? Om twaalf uur begon de kerkklok 12 uur te slaan en na die serie begon een andere kerkklok minutenlang het angelus te beieren. Met gesloopte zenuwen stapte ik op de fiets” 

dedeLummel vertelde het verhaal vanuit het perspectief van de vrouw: “Un espèce de fou furieux arrive dans ma rue en vélo … (…) … Finalement il se décide et entre chez Dédé, le pire des restos du village. Il rigolera moins demain avec son gastro sur son vélo!”

mopperkont op fietsOudgediende Ad Hok plaatste er het afsluitende plaatje bij ingeluid met de klassieker ” En we hebben beeld, mensen!” Afgaande op de manier waarop hij bij zijn fiets staat, gaat het Mopperkont niet geheel voor de wind, stelde hij deskundig vast. Onze Hok ging hiermee met het 100e-reactievaantje aan de haal. Gefeliciteerd Ad!

De Duimpjesbokaal wordt deze week niet uitgereikt vanwege vermoedens over manipulatie.  Het zijn vermoedens, geen beschuldigingen, laat staan bewijzen. Maar hangende het onderzoek heeft de jury besloten een totale pas op de plaats te maken.

Hoe dat ook zij, het is nu echt hoog tijd om naar beneden te scrollen en op zoek te gaan naar de highlights van deze week. Of om ze zelf te maken. Zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij uzelve losmaakt. Voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer. De drempel is keilaag. Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten.  C’est tout!

Alle Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Ook voor ieder die dat niet wil trouwens.  Amusez-vous bien!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

128 gedachten over “DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeswebsitebeheerdersvakantie (30)”

 1. Ik plaats binnenkort een smakelijk recept voor komkommersoep.

  Normaal is de zomer rustig en gemoedelijk voortkabbelend.
  Nu worden we dagelijks meerdere keren verontrust over Oorlog en verderfelijke zaken.

  Morgen maak ik een rustige wandeling door de stad.
  Daarna verwacht ik overal pais en vree.
  Waarna ik gewoon iedereen kan trakteren op een komkommersoepje.

  Vriendelijke vakantiegroet,

  Like

 2. Joepie, geef een seintje als het zover is, Rob, komkommersoep, heerlijk lijkt me dat. Het is idd een heel vervelende zomer qua nieuws van elders en van dichtbij.

  Like

 3. ‘dochterlief’ = altijd *bareuh*. Explicititeiten als ‘Dan, serieus’ eveneens.

  Enfin, bepaald geen doorsneegezin. Moeder wordt kennelijk zonder overleg voor voldongen fieten gesteld, dochterlief spreekt schrijftaal (al zal haar dat wel door de inzender in de mond zijn gelegd – geen enkele veertienjarige noemt zichzelf ‘kind’) en het schijnt normaal te zijn om als een soort gangsterliefje met sugardaddy’s creditcard in Milaan te gaan winkelen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 4. Kommersoep….jeuj! *zucht* DSR kan niet wachten….

  Maak je’ m niet te pittig, Rob?

  Like

 5. Het begrip ‘trakteren’ is kennelijk aan inlfatie onderhevig.

  De SP deelt in verkiezingstijd echte snert uit, maar hier wordt een gedeeld recept al als een traktatie gezien.

  Enfin. Mag. DSR doet een rondje voor de hele zaak: drie bier! En een portie bitterballen met zalfsaus erbij.

  Like

 6. Zalfsaus is room met maizena, bedoelt om alle smaak te dempen. Zou in de smaak kunnen vallen bij liefhebbers van komkommersoep.

  Maar mosterd kan er ook nog wel vanaf, hoor. DSR trakteert.

  Like

 7. Oh, op zo’n manier. Nou, DSR blijft in dat geval gewoon Ik-jes en de besprekingen posten. Dus dan zul je tot moderatie over moeten gaan en ik vraag me af of je dat wilt.

  Je krijgt trouwens een duimpje neer voor het afschilderen van mensen die je verder niet kent als ‘eng gezinnetje’.

  Like

 8. Een beetje extra peper in komkommersoep kan geen kwaad.
  Daarna kan er altijd iets gedronken worden om de brand te blussen.

  Verhitte discussies zijn er in een hete zomer makkelijk te voeren, soms met en meestal zonder reden!

  Zonnige zomergroet,

  Like

 9. DSR, je mag in zulks geval ikjes en besprekingen blijven posten hoor, maar de actieve promotie en verfraaiing zal dan vermoedelijk op de een of andere manier achterwege blijven. Wellicht ook geen link meer in het intro. Want echt, aan de Telegraaf wil ik niet schatplichtig zijn. Maar e.e.a. is nog maar net in de gedachten gekomen, de precieze vorm daar gaat het om, en die weten we nog niet.

  Like

 10. @R
  Wat je noemt een dooddoener, Rob.

  Alles heeft een reden, of in ieder geval een aanleiding, en als je van de trap afvalt, dan ben je gauw beneden.

  @APD
  Dat zien we dan wel weer. Maar zou je dan ‘schatplichtig’ zijn aan de Telegraaf? Zie je jezelf nu dan wel als schatplichtig aan NRC en wil je dat eigenlijk wel?

  Als je net zo in die bitterballen hapt als op Y., dan weerklinkt alras het vrolijke ‘domineetje, brand je bekkie niet!” *milde glimlachicoon*

  Like

 11. Ik vind de NRC kei en kei veel sympathieker dan de Telegraaf. De ikjesrubriek van NRC van stromen nieuwe bezoekers voorzien, de traditie van reacties op de NRC ikjes hooghouden, dat doe ik allemaal graag. Maar niet voor de Telegraaf dus. Brr, een Telegraafikje … alleen de gedachte al.

  En je hebt een punt, het woord “schatplichtig” is in deze onjuist gebruikt. Kei onjuist zelfs, want het is precies andersom. Maar het is niet anders, het staat er. Hopen maar dat men later de hele draad leest en niet alleen de enkele reactie die al of niet bevalt.

  Like

 12. Een zalfje van room met maïzena… dat klinkt nog viezer dan het bloempapje over de bloemkool van vroeger. Maar komkommersoep: lekker! Laat maar doorkomen, Rob!

  De NRC in Telegrofhanden klinkt naar het laatste bastion dat valt voor goedkoop, simpel en plat, maar laten we eerlijk zijn, de NRC van de laatste jaren was al aardig op weg, sinds al die kort op elkaar overnames en die Belg als hoofdredacteur.

  Like

 13. Wat een onzin, die Youp-actie (goedkoop ‘engagement’) en Apie’s pseudo-principiële standpunt. Een Ikje is een Ikje, wie de eigenaar van de NRC ook is. Trouwens, zoals ons Rechtertje al enigszins bedekt aangaf, we weten toch allang dat de media in handen zijn van het particuliere kapitaal en dat datzelfde kapitaal de redactionele kaders bepaalt. De Telegraaf valt op door zijn chocoladeletters, maar qua inhoud verschillen de landelijke kranten sowieso véél minder van elkaar dan vroeger. Of zijn de eigenaren van de Telegraaf soms meer op winst belust dan die van de NRC? Wie dat denkt heeft het nieuws slecht gevolgd. Bovendien zou diegene de Ikjes-rubriek acuut moeten beëindigen. Want de huidige NRC-eigenaren wachten op het hoogste bod en zijn dus geen haar beter dan de eigenaren van de Telegraaf. Kortom, ik zou het knap idioot vinden als het Ikjes-blog hier afhankelijk wordt gemaakt van de vraag wie de eigenaar van de NRC is of wordt . Die hele Van ’t Hek-hysterie is zo hypocriet als de pest. Wie nog in echt vrije en onafhankelijke media gelooft, gelooft in sprookjes. Mag, maar zo iemand staat wel buiten de realiteit.

  Like

 14. @ Luvienna, je hebt zeker een punt, met die vdMeersch, vooral zijn opstelling in dat gedoe met Jannetje Koelewijn (Friso affaire) en zijn mediageile optredens in DWDD was de NRC al heel lang de NRC niet meer.

  @ Kees, ik heb je een duimpje neer moeten geven. Niet voor je betoog, waarmee ik het grotendeels eens ben, maar vanwege je makkelijke beledigende kwalificaties van degenen met wie jij het inhoudelijk niet eens bent. Hypocriet, goedkoop .. kom zeg, je lijkt DSR wel, die zegt dat ook om de haverklap. Maar vooral om mijn standpunt weg te zetten als “pseudo” principieel, daar val je me tegen. Wat nou pseudo? Hoezo pseudo? Ik doe dus maar net alsof? En jij weet dat, hoewel ik het zelf niet eens weet? Knap hoor. Graag op een beetje normaal niveau van mening verschillen. BENG! (ja, dat was het duimpje neer, het is niet anders).

  Like

 15. Apie, dat duimpje neer maak ik in één klik goed door er een duimpje op tegenaan te gooien. Denk jij maar eens goed na wat ik met pseudo-principieel bedoel. Je mag het ook lezen als nep-principieel.

  Beledigend? Kom kom, zulke lange tenen voor iemand die zelf ook van wanten weet en en passant in één moeite door ons Rechtertje een trapje na verkoopt – dat gaat er bij deze jongen niet in.

  Like

 16. Kees, ik heb nagedacht. Jij ook? Principieel is als je iets doet vanuit je, het woord zegt het al, principes, je normen en waarden. Een praktisch, zakelijk gevolg, een reactie van deze of gene neem je op de koop toe, want: het zijn je …. principes.

  Doe je dat pseudo, dan doe je net alsof je principes heb, maar eigenlijk doe je die actie vanuit andere overwegingen. Bijvoorbeeld strategisch, je denkt dat het goed voor je zakie is, je business, om aandacht te trekken, enzovoort.

  Als ik de ikjes van de Telegraaf niet wens te ondersteunen en voor het voetlicht te brengen dan doe ik dat vanuit mijn principes. Niet om de aandacht, niet om een zakelijk belang, dat heb ik allemaal niet nodig, c.q. vind ik niet belangrijk. Het gaat mij om het principe. Wat voor belang zou ik erbij hebben om een goedlopende rubriek, waar ik bovendien relatief weinig tijd aan kwijt ben, de nek om te draaien? Geen. Inderdaad. Dus het moeten wel mijn principes zijn, denk je ook niet?

  Wat Youp betreft, dat zullen we nooit weten. Wie weet was hij al lang op zijn eigen rubriek uitgekeken, net als heel veel lezers, misschien wil hij iets anders of juist niets meer gaan doen. Het is ook een mens. Principes, linksige principes, heeft hij niet echt lijkt me, hij gaat kakkerig op vakantie, bezoekt tennis- en golftoernooien, gaat om met de chique van Nederland. Dat hij daar later grappen over maakt, maakt dat niet minder erg. Bij hem zou het dus inderdaad pseudo principieel kunnen zijn. Let wel: ik zeg: kunnen zijn. Ik ken hem namelijk gelukkig niet goed genoeg om zoiets te kunnen weten. Denk jij mij beter te kennen dan ik Youp?

  Like

 17. Laten we in het kader van APD’s pseudo-betoog vooral de term ‘gratuit’ niet ongenoemd laten. *milde glimlachicoon*

  Like

 18. Vraagje: wat zou je in het betoog willen zien om het niet als gratuit of hypocriet te bestempelen? Kun je vermoedelijk niet eens aangeven. Waarom? Omdat jij je per definitie niet kunt voorstellen dat iemand een standpunt inneemt waar hij niet direct zelf beter van wordt. Over de levensvisie van DSR gesproken, daar hebben we ‘m: Ikke ikke en de rest kan stikke. En iedereen die deze visie niet heeft, wordt niet geloofd.

  Like

 19. @APD
  Dan zou ik het hele betoog moeten herschrijven. Ach, het komt allemaal zo correctdoeniger over voor de buhne. En het lijkt alsof je Y. naloopt.

  Goed, je wordt er niks beter van, akkoord- maar het zou je ook niks kosten en welk hoger doel je ermee zou dienen is me ook niet duidelijk.

  Makkelijk en gratuit dus. Mag. Het is zomer. En het is APD maar *milde glimlachicoon*, die zich gezien zijn povere poging beter met dergelijke trivia kan bezighouden dan met levensvisies, vooral die van DSR, want daar wordt ie een beetje vals van *grinikicoon*.

  Enfin, het beste ermede en tot de volgende keer.

  Like

 20. Tja, een wat zwakke reactie, zoals verwacht. Onderbouwen is niet je sterkste kant. We laten het er dan maar weer bij. Het hogere doel is het trouw zijn aan je eigen principes, that’s all. Heeft niks met makkelijk, gratuit, en voor de buhne te maken. Jij ook het beste en zeker tot de volgende keer. Je hebt maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept deze week, zo zal uit het nieuwe intro blijken, maar dat zie je later wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.