Wie heeft er iets te fileren voor DSR? (20)

De Schrijvende Rechter“Om te kunnen fileren zal er toch wel een graatje in moeten zitten. We hebben het de laatste tijd echter met gebakken weekdieren moeten doen. Daar maakt DSR z’n mesje niet aan vuil.” Bij deze hartekreet van internetgrootmeester De Schrijvende Rechter (DSR) kan toch niemand rustig verder blijven surfen?

De man publiceert sinds jaar en dag zijn beroemde Eindoordelen met een hoofdletter Ei over de “ikjes” met een kleine letter i en hij is werkelijk waar grandioos in vorm de laatste tijd. De ikjes echter worden tenenkrommender en -krommer. Zo kan het niet veel langer duren.

Maar het einde is in zicht. Er moeten nu echt betere ikjes komen en wel snel.

Sure, deze anekdotes worden nog altijd aangeleverd door lezers van de NRC. En of course, in het reactieveld hieronder blijven ze verschijnen zodra een reageer- of -uurder het gevalletje plakt, meestal rond een uur of 14 in den middag. En no doubt about it, dat blijft echt nog wel even het sein voor DSR om van leer te trekken tegen zo’n beetje iedereen, te beginnen met de ongelukkige ikjesschrijver (m/v). Maar het einde is in zicht. Er moeten nu echt betere ikjes komen en wel snel.

Anders gaan we pareltjes missen als “Vriend uit Amerika, tante uit Marokko …’t klinkt interessant maar wat doet ‘t er toe als het verder in het verhaal niet meer van pas komt?” en het prachtige “Je zou er wel iets tijdloos in kunnen zien, van overgrootmoeders die geloofden in het mannetje van de radio en die hun haar kamden als de telefoon ging, tot het verhaal van vandaag. Maar het zemelige ‘kijk het oudje nog eens goed maar net niet helemaal bij de tijd zijn’ verpest ‘t.” 

rennend rook boekDe edelachtbare reaguurder ging onlangs zelfs op de beschouwende toer met een verhandeling over het boek en diens lezer. “Met sommige boeken”, aldus DSR, “heeft een mens een innige verbondendheid, een wederzijdse bestemming. Dat de tussenkomst van een boekhandelaar nodig is om beiden samen te brengen doet daar niet aan af. Je zou zelfs volkomen in je recht staan zo’n boek te stelen, mocht de boekhandelaar onverhoopt weigeren het te verkopen.” 

En zo is het!!! Ben je toch bijna geneigd om uit te roepen van boven je tablet, je mobieltje of je retrolaptop?

Goed, scrol nu naar beneden en hoop dat het goed komt. Zeg ook rustig wat het ikje van de dag bij uzelve losmaakt. Puike Eindoordelen van vroeger blijven forever gearchiveerd en te raadplegen voor ieder die dat maar wil en wie is dat niet? Doe het nou maar. Ze verdienen het. Echt.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

169 gedachten over “Wie heeft er iets te fileren voor DSR? (20)”

 1. Wachten

  Vanochtend ging de brug bij de Overtoom in Amsterdam-West open. Tientallen mensen stonden te wachten.

  Ik keek links en rechts over de Kostverlorenvaart. Geen boot te bekennen.

  Tien minuten later ging de brug weer dicht. Lachend balde ik mijn vuist naar de brugwachter.

  Beschaamd deed hij zijn handen voor zijn ogen. Hij had zich vergist.

  Ik keek om me heen.

  Iedereen staarde naar zijn telefoon of keek anderszins glazig voor zich uit.

  Niemand had gemerkt dat er helemaal geen boot was.

  Serge Markx

 2. Ja, de bespiegeling is best een fraaie, maar man oh man wat is het rottig opgeschreven. Nog afgezien van de overvloed aan witte regels (die moeten de voorbijklotsende golven symboliseren?). Wel fijn dat men in Amsterdam de vuisten lachend balt. In andere steden wordt priemend de middelvinger opgestoken. Maar goed, het eerste ikje van de week is een feit, ik ben keibenieuwd wat de week verder gaat brengen. Ik heb er zin an!

 3. Dat is ook zo: 19 mei – Internationale WItregeldag! Iedereen van harte gefeliciteerd, niet in het minst de NRC-redactie, die e.e.a. op zo’n toepasselijke manier luister heeft bijgezet. D’r is d’r niet op een of twee extra gekeken, en zo hoort het ook.

  Dat we er ook maar iets uit mogen leren voor de overige 364 dagen van het jaar.

  Enfin, we weten nu dat de inzender klaarwakker is, dat hij kleine ergernissen met een glimlach opvangt en dat hij geneigd is tot overpeinzing en observatie wat betreft telefoontjes enzo. En dat met loepzuivere deadpan delivery, geen woord teveel.

  Je zou ‘m zo het water in gooien.

  De brugwachter komt er trouwens veel te gemakkelijk vanaf. DSR’s vader stelt al sinds jaar en dag voor om uitsluitend voormalige beroepschauffeurs aan te stellen als brugwachter. Heeft die man gelijk of niet?
  Eindoordeel: 7- (zegge: zevemin)

 4. ’t is weer een puike inleiding deze week. *tevreden glimlachicoon*, maar het is toch paradoxaal dat APD enerzijds waarschuwt voor Einde der Eindoordelen in verband met de kwaliteit van het gebodene, en anderzijds toch een trits ‘pareltjes’ (niet DSR’s woorden hoor *bescheiden glimlachicoon* aaneen weet te rijgen.

 5. Vanochtend deed ik mijn brug bij de Overtoom in Amsterdam-West open. Tientallen mensen moesten wachten. Het was midden in de spits. Maar ze stonden onverstoorbaar in hun mobieltjes te gluren. Ik was benieuwd of iemand het zou merken. Tien minuten lang hield ik hem open. Geen boot te bekennen natuurlijk. Op dat uur weten de schippers dat ze geen doorgang krijgen op de Kostverlorenvaart. Toen ik de brug weer dicht deed en de slagbomen omhoog gingen fietste de menigte glazig verder. Er was er eentje die zijn vuisten naar me balde. Die had me door. Ik kende hem wel. Het was een schrielig mannetje met een bril en een George Clooneybaardje. Hij lachte erbij, dat wel. Belgen hebben ook humor, net als wij in Amsterdam. Het was die krantenboer die altijd in DWDD zit, Peter Vandermeersch. Hij had weer een ikje. Benieuwd wat voor pseudoniem hij morgen zou kiezen.

 6. Hoera, vandaag weer eens een goed geschreven origineel echt ikje.

 7. De Hikjesman is ook goed op dreef vandaag met een rake schets van de krantenboer.

  En dan niet te vergeten de flitsende en snedige beschouwing van onze professionele commentator DSR.

 8. Het is luiewijvenweer, dat kun je wel zien aan de windstilte hier.

 9. Kom kom, Luvienna heeft zojuist hardstikke lief dit stukje rondgetweet naar haar volgelingen. Niet dat zij het luie wijf is natuurlijk, oopsmomentje hier. Klare taal is ook al langs geweest, nou ja, en Appelvrouw, Rebelse Huisvrouw en Indra komen vast nog wel kijken heur. Misschien zelfs Marianne wel, je weet het maar nooit met die vrouwen. Pawi zou ook zomaar ineens als een duveltje uit een doosje hopla tevoorschijn kunnen springen. Oh als dat toch eens mocht gebeuren. En Ilona natuurlijk, het beste paard van de stal. Maar aan geen van deze gewaardeerde vrouwelijke reageerders denk ik als ik de vreselijke term “luie wijven” hoor, daar moet je nou echt weer DSR voor heten om zie iets in je mond te nemen. Bah!

 10. @APD
  Wat ben jij toch weer vreselijk ongeemancipeerd om het weer tot de dames te beperken! Alsof alleen vrouwen wel eens een blik luiewijvensoep opentrekken.

  Speciaal voor jou maakt DSR er dan maar ‘luiewijven(m/v)weer’ van – zo beter?

 11. Bordeel
  Martin Bril

  De brug stond gisteren open. Dit speelt zich af aan het einde van de Overtoom, in Amsterdam-West…

  De brug staat wel vaker open, een paar keer per dag. Hij ligt over een brede vaart die aan de linkerkant Schinkel heet, en aan de rechterkant Kostverlorenvaart. Het is de verbinding tussen de Nieuwe Meer, de ringvaart om de Haarlemmermeerpolder en het IJ. Veel binnenvaart maakt van die route gebruik en hoewel het geen sluis is, heet de brug Overtoomse Sluis.

  Ik moest dus wachten.

  Ter hoogte van Ria’s.

  Ria’s is een bordeel dat vroeger Huize Ria heette. Dat vind ik een betere naam, maar ik ga er niet over. Ik ben er ook nooit binnen geweest, ik weet niet eens of Ria wel bestaat. Mijn enige band met de zaak is dat ik vaak over de Overtoom rijd.

  Mijn gevoel zegt trouwens dat Ria wel degelijk bestaat, maar dat ze een paar jaar geleden uit de zaak is gestapt en dat toen die naam is veranderd. In dezelfde tijd is het pand van buiten opnieuw in de verf gezet: de muren zijn zwart, de geblindeerde ramen zijn geel. Er hangen discrete, zwarte markiezen boven waar spotjes in zitten.

  Naast de deur hangt een koperen plaat met in rode letters de naam van de zaak. Er hangt nog een kleiner, rood bordje, maar wat daar op staat kan ik vanuit de auto niet lezen. De openingstijden kunnen het niet zijn, want Ria’s is nooit gesloten op welk moment van de dag ik er ook langs kom, de buitenverlichting brandt altijd. Een keer heb ik er ’s ochtends vroeg twee al wat oudere dames met hoofddoeken en boodschappentassen naar binnen zien glippen, de werksters. Klanten heb ik er nooit gezien.

  Tot gisteren.

  Een man in een lange, grijze winterjas. Hij leunde tegen de gevel van het bordeel, vlak bij de deur. Leunen is te zwak uitgedrukt: de man hield zich vast aan de gevel, met één hand weliswaar, maar het was duidelijk dat hij zou omvallen als hij de hand in zijn zak zou steken. Dit kon natuurlijk met de wind te maken te hebben, maar dat strookte niet met de gelukzalige uitdrukking die hij op zijn gezicht had, een blozend, goed geschoren gezicht overigens, de man zou zo een kaasboer, een accountant of een handelsreiziger kunnen zijn.

  Hij bewoog niet.

  Was hij nou onderweg naar Ria’s of was hij er net geweest? Uit de stand van zijn lichaam viel op te maken dat hij zich westwaarts wilde bewegen, richting brug. In dat geval moest het bordeelbezoek nog een aanvang nemen. Het leek me niet dat een man op voorhand zo blij kon zijn als deze man was, ik bedoel: voor hetzelfde geld valt het tegen, hoe geweldig het de vorige keer ook was. Voorpret is het halve werk, oké, maar in dit geval was dan het hele werk ondenkbaar.

  Hij was dus geweest.

  Met die wetenschap ga je toch anders naar iemand kijken, ik kan er ook niets aan doen. Het viel me nu op dat de man toch een beetje onvast ter been was, daarom hield hij zich vast. Verder was er iets mis met de schoenen die hij onder zijn uitbundig in de wind flapperende broekspijpen droeg, van de linker was de veter niet gestrikt. Maar alles overheersend bleef toch de uitdrukking op zijn gezicht, dat stupide geluk. Het deed pijn aan de ogen.

 12. Uit puur letterkundig oogpunt is het een meer dan fraai werkstuk, maar vanuit moreel oogpunt schiet het tekort vanwege het uitblijven van een krachtige veroordeling van de hoerenloperij.

 13. Ja DSR op 19:09, dat is beter. Je hebt ze inmiddels wel weggejaagd kennelijk. Of het moet die tampon van Heleen van Royen van vorige week zijn. Die werkt nog duchtig na. Heden kreeg ik een bezoeker op de site die zocht naar “tampon foto heleen van royen”, die kwam dus van een koude kermis thuis. Maar ondertussen … *bedenkelijk kijk icoontje*

 14. Ja hoor DSR op 22:17, “hoor wie het zegt” zeggen we dan en gaan over tot de orde van de dag, wetende dat de dames in lichtgevende bikini’s werkelijk allemaal, maar dan ook echt allemaal, je beste eindoordelen wisten op te dreunen. Uit het hoofd. Nou, da’s niet van een (schrijve: 1) keer.

 15. Niet-bestaande boot = niet-bestaande vislading = niet-bestaande graatjes voor ons rechtertje = weinig fileren, kennelijk

 16. Ja, tante L. kan ’t gewoon opslobberen zonder haar kunstgebit in te doen.

 17. Ik heb jaren tegenover Huize Ria gewerkt. Ik ken de buurt dus goed. Op die brug staat trouwens een hele goeie haringkraam, zodat de foto boven dit stukje uiterst adequaat is.

 18. Kan dat gemekker over de witregels nu eens ophouden.
  Noch in de digitale, noch in de papieren versie was gisteren sprake van enige witregel.
  Ze ontstaan pas als je de tekstversie van het digitale ikje aanklikt.

 19. Bijenhotel

  Dit jaar in mijn volkstuin ‘een bijenhotel’ opgehangen, een kastje waarin wilde bijen broeden. Het is een soort vogelhuisje met kleine gaatjes. Wilde bijen stoppen die vol met eitjes en stuifmeel. De eitjes worden larven, de larven eten het stuifmeel, verpoppen. En voilà er vliegen wilde bijen uit. Al vroeg in het voorjaar zag ik een bijtje druk in de weer met het volstoppen van de buisjes. Mijn bijenhotel werd goed bevolkt.

  Maar afgelopen zaterdag zag ik dat de voorkant van het hotel op twee plekken flink versplinterd was. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat mijn bijenhotel een spechtenrestaurant bleek te zijn.

  Erik Koletzki

 20. Nou die Erik toch, en wie zegt er dan, als je dit aan de keukentafel of op het werk vertelt, goh, stuur dat naar de krant? Of, Erik, ben je nog minderjarig? Dan heb ik niks gezegd en feliciteer je slechts, ik was vroeger ook blij met een ingezonden brief in de Donald Duck.

 21. “De brug staat wel vaker open, een paar keer per dag. Hij ligt over een brede vaart die aan de linkerkant Schinkel heet, en aan de rechterkant Kostverlorenvaart. Het is de verbinding tussen de Nieuwe Meer, de ringvaart om de Haarlemmermeerpolder en het IJ. Veel binnenvaart maakt van die route gebruik en hoewel het geen sluis is, heet de brug Overtoomse Sluis.”

  Apie/DSR wat is hier nu zo prachtig/fraai aan? Het eerste “het” verwijst naar de vaart, geen onzijdig woord. Het tweede “het” verwijst naar de brug, ook geen onzijdig woord. Zo moet het dus niet. Schrijven. 🙂

 22. Een kniesoor, Bertje, die op een enkel spellings- dan wel taalfoutje kijkt bij een groot kunstenaar. Dit is schrijven als schilderen, lange halen, de penseel, gevoelens, kleuren, beelden delen. Zonder gekunsteld nadenken over plot, opbouw en compositie. Maar je moet er van houden, da’s zeker waar. De eindredacteur/spellchecker bij krant of uitgever had deze fouten er wel zeker uit moeten halen, maar ja, dat deden ze dus kennelijk niet. Waarom zullen we nooit weten, want ze zijn pretty obvious en echt lelijk.

 23. @MK
  In de digitale versie was weldegelijk sprake van witregels.

 24. @Vreugdeloze Bertje
  Het is gewoon een leuk verhaal over een man die naar Ria is geweest, niks meer en niks minder.

 25. Alleen ‘bijenhotel’ tussen aanhalingstekens had volstaan, eigenlijk nog liever geen, en in plaats daarvan ‘zogenaamd’ of ‘zgn’ voorgevoegd.

  Leuk verhaal – aardige overdenking, al is de aanloop wel wat spekkig. Maar zelf opgekookte geestigheidjes tellen niet als Ik-jes.
  Eindoordeel: 6 (zegge: zes)

 26. Bertje 13:34

  Als je een ding/voorwerp nader definieert, dan gebruik je toch juist wel de constructie “het is”?

  “hoewel HIJ geen sluis is, heet de brug Overtoomse Sluis”, dat klinkt naar mijn gevoel voor geen meter.

 27. @Indra
  Maakt ‘Bertje 13:34’ deel uit van de apocriefe Bijbelboeken?

 28. DSR zou graag eens een specht van dichtbij zien. Zo’n bijenhotel is in ieder geval het proberen waard.

 29. Je kunt ook een vetbol voor je raam hangen, DSR. Of een zootje mieren op je tuinpad strooien, daar komt de groene specht op af.

 30. Metalen buizen helpen prima om spechten van huisvredebreuk te weerhouden. Zelf gaten boren in hout is slecht; dat geeft meestal splinterwanden en de bijen scheuren daar hun vleugels aan open.

  Hier een spechtje voor DSR:

 31. @apiedapie 12.23 en @dsr 14.59
  klopt, maar als je dan vervolgens teruggaat naar de site waar de ikjes van de afgelopen twee weken op staan, vind je dit ikje weer zonder witregels.
  Onder de digitale versie van het ikje versta ik de bronversie in de digitale krant (die uitsluitend voor abonnees beschikbaar is) Anderen moeten zich kennelijk behelpen met een beschadigde versie, maar dan hadden ze maar een abonnement moeten nemen.

 32. Best wel een aardig Ikje, maar met iets te veel omhaal van woorden geschreven.

 33. @L op kwart voor vier
  Daar zet je toch heel aardig een na-aapje neer die van een schepje mosterd na de maaltijd geniet.

 34. Het is toch niet zo , dat wij de Almachtige vragen eerst de bijtjes, dan de specht?
  De Almachtige zal wel zeggen, Ja luister ‘ns, dat maken ze zelf maar uit.

 35. @RSB
  Zolang ie specht maar bidt voor het eten.

  (Die bijen het liefst ook, maar om die nu allemaal een voor een, drie maal daags hun prevelementje te laten doen…dan komt er van het genijver niks meer terecht).

 36. Lummel 11:02

  Goede Haring! Zijn voorganger op de Overtoomse Sluis maakte overigens van de nood een deugd. Daar had ede heer Markx een voorbeeld aan kunnen nemen.

 37. Apie @12:04

  Vis(lucht) en dames van lichte zeden. Jij bent kennelijk een fijnproefer.

 38. Indra @15:22
  Nee het klinkt nog steeds niet goed, maar koppel “het is geen sluis” nu eens aan het begin:

  De brug staat wel vaker open, een paar keer per dag. Hij ligt over een brede vaart, maar het is geen sluis.

  Ook niet elegant.

  Wat je ook doet, van de zinnen van deze man is niets goeds te maken 🙂

 39. Verdorie, is het hier zo’n fijnzinnig gezelschapje, met bedekte toespelingen en milde glimlachjes, moet die ‘Ut’ weer als een olifant door de porceleinkast banjeren met z’n geexpliticeer. *afkeurende glimlachicoon*

  Daar krijgt ie van DSR een minnetje voor. Van u ook?

 40. Nou ja wel een aardig natuur- milieu- duurzaam ikje. Lees dan het spectaculaire Brabants Dagblad waarin melding wordt gemaakt van een emigrantenplaag van mieren uit Schijndel die geweigerd werden wegens nieuwbouw aldaar, pure discriminatie, maar nee dat sterke volkje stak de kop weer op en liet zich niet kisten, mooi niet hoor. Kan Teeven nog een voorbeeld aan nemen. Miljoenen komen terug, een succesvolle volksverhuizing volgens de dienstdoende mierenecoloog.

  http://www.brabantsdagblad.nl

 41. Qua fijnzinnige en elegante opmerkingen spant Ut niet de kroon, het is meer een lomperd, hij komt ergens uit de krochten van Drasties in het verleden. Nou ja , misschien komt eens de aap uit de mouw. Wel grappig om af en toe eens erover na te denken, dat kan nooit kwaad.
  Sorrie voor deze onterechte beeldspraak APdee!

  Dat ongure cafe van die paranormalen speelt misschien een rol, enfin ik ga niet stoken.
  Ik ben daar nooit geweest en zal daar ook nooit komen.

 42. @KT
  Drasties was toch dat ongure paranormalencafe en daar kwam jij toch ook?

 43. Ouwe Klare Taalt niet naar het cafe van de paranormalen….. MAAR WAAROM BEGINT ZE ER DAN OVER?!1

 44. @DSR 19:23

  DSR is een negatieveduimpjesstokebrand.Vermoedelijk onderschat hij het beoordelingsvermogen van zijn medereageerders.

 45. Apiedapieen ut zijn volkomen aan elkaar gewaagd, volgend mij.

  Ouwe klare taalt niet, LOL.
  Waarom moet ik toch ineens aan tricoteuses denken.

 46. Nou hallo is hier de revolutie uitgebroken, wat een haat , tegenstand en innerlijke ergernis ws.

  Wat een misselijke tegenstand, nou dat had ik nooit verwacht, de tenen zijn heel lang , het was een parodie, een milde glimlach, een klein schopje, meer niet.
  De hele verongelijkte bende wil verhaal halen, nou ga je gang, doe je best en roep maar door.

  Mopperkont spant de kroon, weet dus van de tricoteuses en nog veel meer.
  Bonne Nuit

 47. @Ut
  Aan het aantal nederduimpjes te zien, kun je DSR wel om een moreel apelletje sturen en ben jij juist degene die eea niet goed heeft ingeschat *milde glimlachicoon*

  ‘Maduro’ krijgt ook een minnetje, vanwege die schreeuwhoofdletters. DSR roept (nog) niet op tot navolging.

 48. dsr @23:11

  Als je al conclusies aan anonieme duimpjesratios kan verbinden, dan toch zeker niet de jouwe.

  Jouw netiquetteoverschrijdende duimpjeshetze wordt momenteel negatiever (+4/-5) gewaardeerd dan mijn opmerking (+5/-5).

  Kennelijk trekt DSR’s lasteroffensief slechts impulsief stemvee aan, maar overheerst hier de rede.

 49. Bah, minnen is voor bejaarden en lutsers. Dat doe je niet.
  Beminnen, dat is wat anders.
  Nog even een plusje voor die ‘innerlijke ergernis’ van Klare Taal – kostelijk, meid, hoe kom je d’r op.

 50. @Ut
  Netiquette-overschrijdend nog wel?

  Iemand in tegenstelling tot wat gebruikelijk is in alle openheid en met onderbouwing een minnetje geven in plaats van anoniem & achterbaks is netiquette-overschrijdend?

  Je zou DSR juist moeten bedanken voor het lesje in algemeen fatsoen, die de netiquette overstijgt.

 51. @M
  Een woord als ‘lutsers’ wordt slechts gebruikt door lieden die een hoge mate van kwaadsappigheid paren aan een totaal gebrek aan creatief vermogen om hun eigen krachttermen te verzinnen.

 52. @DSR

  Het gaat niet om het al dan niet open/onderbouwd uitdelen van minduimpjes. Maar dat weet DSR zelf ook, getuige zijn laatste zin @23:11.

 53. Dat Ut beter weet uit te leggen waar het niet over gaat dan wel, geeft aan dat hijzelf weinig graten zien in wat voor z’n uitleg moet doorgaan, zodat hij zich maar tot bijzaken beperkt. Het levert hem andermaal een minnetje op.

  Dat schiet niet op – de discussie wordt dan ook bij deze gesloten in kalme afwachting van het nieuwe Ik-je.

 54. Hap, hap hap doet Dsr. Dat was te verwachten, voelt zich aangesproken. Maar kerel, geen paniek, ik gun ieder z’n hobby, die van Dsr is het plussen en minnen. Heel erg belangrijk, plussen en minnen. Maar dat maakt Dsr natuurlijk wel tot lutser.

 55. Hm, een nieuwe zeloot lijkt te zijn opgestaan, kan daar een dam tegen worden opgeworpen? *gni gni gnicoontje (vanwege de geweldige woordspeling)* gevolgd door een *ik kon het echt niet laten icoontje*

 56. @A
  Een goeie vraag waar de blogbaas allicht wel een positief antwoord op heeft?

  @L
  Met dat sort vragen eerst maar even googlen.

 57. Welke Rijke Stinkerd met een NRC-Abonnement plaatst ’t Ik-je even?

 58. Ook ik moest lutser googelen, het komt zoals altijd bij DSR weer eens uit de urban dictionary en de rijke geen.stijl thesaurus. Zie bijvoorbeeld op goeievraag.nl: “Ik lees vaak het woord ‘lutser’ op sites als GeenStijl maar wat betekend het?” Het schot voor open doel wordt al gauw ingekopt met een “Het is een combinatie van het woord loser en prutser” en “Lutser: Iemand die denkt slimme opmerkingen te kunnen plaatsen, maar vervolgens ‘betekent’ met een ‘d’ schrijft.” DSR is dus, zoals wij nu weten, een Kampioen Luster! 🙂

  http://www.goeievraag.nl/vraag/computers-internet/internet/lutser.690

 59. @Rechtertje: Natuurlijk kan ik iets googlen, maar dan weet ik nog niet of wat ik vind overeenkomt met wat hier gebezigd/bedoeld wordt. Dan moet ik het hier neerzetten, vragen of de sprekerd in kwestie dat ermee bedoelde, krijg ik geen antwoord of allemaal verschillende antwoorden, ontstaat daarover allemaal heibel, ga JIJ je er nog eens een keer mee bemoeien, wordt het Ikje geheel vergeten, kortom: veel beter om het aan de uitsprekerd te vragen.

  Wat dat Ikje betreft: en Rijke Stinkerd is niet nodig, iedereen kan op internet (datzelfde ding als wat je gebruikt om je meningen op Apie’s blog te zetten) naar de website van de NRC gaan (www.nrc.nl), het Ikje opzoeken (zelf uitzoeken hoe), kopiëren (Ctrl+C), naar Apie’s site gaan en het daar neerzetten; dat noemen we ‘plakken’ (Ctrl+V). Geen abonnement, geld of moeilijke toolsof apps voor nodig.Maar ik zal het wel even doen hoor, vermoei je niet.

 60. @APD
  ‘Luster’ slaat toch zeker op jou!
  *intens tevreden glimlachicoon naar aanleiding van een toepasselijke tikfout in een kennelijk grapje over de vermeende veelvuldige tikfouten van een ander-icoon*

 61. *Putdiep zucht en het boetekleed aantrek icoontje* onmiddellijk gevolgd door een nog putdiepere *man oh man en dan in deze hitte, waarom maken ze die boetekleden niet van wat luchtigere stof icoontje*

  Correctie van 14h37: gelieve lutser te lezen waar luster staat.

 62. @APD
  Als je het niet erg vindt, blijft DSR toch liever ‘luster’ lezen. *milde glimlachicoon*

 63. @L
  Het lijkt verdorie wel alsof je steeds dommer wordt!

  Inderdaad, het nieuwe Ik-je is er nog niet. Dus zijn we afhankelijk van de goedertierenheid van een abonnee die eea handmatig invoert.

  Maar de hoogmoed komt voor de val in dat schaapachtige “Het nieuwe Ik-je is er nog niet” *grinikicoon*

  Misschien kun je wel samen met APD onder een boetekleed kruipen?

 64. Jaaaaaa!! Jippie! Luv en ik onder een kleedje! En DSR maar gnuiven ….. Nee vadermans, bied jij eerst maar eens je excuses aan voor je eerste zin. Kan het zijn dat iemand dit niet weet, maar wel van goede wil is? Iets niet weten heeft niets met domheid te maken. Dank je, het zou je sieren als je een beetje inbindt. Vind ik dan weer. Luv kan wel tegen een stootje, dat is waar, maar toch.


 65. Speciaal bier

  Op zaterdag zit ik lekker in de zon op een terras in Amsterdam. Naast mij zitten, binnen gehoorsafstand, twee jongemannen van begin twintig.
  Een van hen bestelt een speciaal biertje van Brouwerij ’t IJ. Zijn vriend is benieuwd en wil hem ook even proeven.
  Zijn reactie: „Oh ik vind hem niet zo speciaal.” Hij vervolgt: „Dat komt omdat ik zeker twee keer per maand heel veel speciaal bier drink. Die zijn pas echt speciaal.”

  Remy Ruijzenaars

 66. @DSR De crux zit in je woordje ‘nog’. Het Ikje is er NOG niet. M.a.w.: het komt er wel aan. We hebben dus helemaal geen goedertieren abonnee nodig; er staat nergens dat we het Ikje moeten hebben op het moment dat de papieren/digitale krant van die dag is uitgegeven, Gewoon even geduld oefenen, dus,.

 67. Op mopperkont kun je bouwen, dank, rijke stinkerd!

  Het ikje zelve is van een zelden vertoonde sufferigheid, wazigheid, ondit- en ondattigheid, gauw vergeten deze anekdote, kennelijk opgetekend door een lezer die zelf al in kennelijke staat op dat terras zat te zwiebelen.

 68. @APD
  Alleen verzoeken om excuses door rechtstreeks betrokkenen worden in behandeling genomen.

  @L
  Die crux van je doet er niet toe. Het is niet de bedoeling da we hier tot Sint Juttemis hoeven te wachten. Op een bepaalde moment kan men, zeker DSR die hier een Eigen Topic, heeft in verband met zijn Eindoordelen een oproep doen aan de rijke stinkerds om hun verantwoordelijkheid te nemen.

  Maar voor de volgende keer weet je dus: eerst kijken, nog een keer kijken, en dan eventueel sneren *milde glimlachicoon*

 69. Den plaatser heil! Niet lullen maar plaatsen, L. kan er nog van leren.

  Dus als je iets wilt afluisteren moet je ‘binnen gehoorsafstand’ zitten? Bedank voor de tip, daar had DSR nog niet aan gedacht. Slordig van al die andere inzenders die die nuance die daar nooit gewag van hebben gemaakt, of waren dat soms allemaal liplezers?

  En dan blijkt een mens nog meer te horen dan er wordt gezegd, zie bv. die spatie tussen ‘speciaal’ en ‘bier’.

  Voor de rest: gewauwel.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 70. Viltpraatjes graag op gedempte toon onder het boetekleed!

 71. @DSR 13:05

  DSR’s geveinsde onbegrip is een zwaktebod, wegens gebrek aan de voor hem noodzakelijke ondersteuning vanuit het reageerderscollectief. Dat sluit dan weer goed aan bij zijn mislukte poging tot neerduimpjesmobbing.

 72. ‘Zijn vriend is benieuwd en wil hem ook even proeven.’ En de lezersvraag is: naar wie of wat verwijst die ‘hem’? Gaat het hier nog wel over bier of wil die ene vriend die andere vriend uh, ‘proeven’. Is er een lutser (mag ook een luster zijn, ik ben niet zo’n zeloot) in de reactievelden? Dsr kom er maar in.

 73. Het ikje is een onzinverhaal afgeluisterd op een terras, dat dus onterecht geplaatst is op deze site als zijnde een memorabel evenement, maar gewoon een tweedehands gebeurtenis is.

  Eventueel is het wel voer voor zeloten die hier hun bestaansrecht aan ontlenen.

 74. ouwe klare taal snapt er weer eens niks van. Het is geen onzinverhaal ook al is het onbenullig, want die dingen gebeuren gewoon, het woordje ‘ dus’ is niet redengevend, het is niet ‘ onterecht’ geplaatst als memorabel evenement, want nergens staat dat er hier geen memorabele evenementen mogen worden worden geplaatst ook al is het helemaal geen memorabel evenement, het is geen tweedehands evenement, want Remy was er zelf bij en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik heb ook de indruk dat kt niet weet wat zeloten zijn.

 75. Nou nou, is het kt-afkatweek of zo? Ik ben het eens met wat ze zegt, onzinnig onbenullig verhaal, tweedehands, geen ikje, maar nu zal ik er ook wel niks van snappen, het zal wel .. Ik raad iedereen aan om nog eens op te zoeken wat een ikje ooit was, een linkje kan ik niet geven want nergens te vinden. Dit is echt geen ikje mensen. Niet eens een slecht ikje.

 76. Volgens De Dikke Ik is een Ikje een opvallende gebeurtenis uit het dagelijks leven van lezers van NRC Handelsblad. In maximaal 120 woorden – waar regelmatig tegen gezondigd wordt maar als het Ikje van voldoende niveau is, plaatst de Ikjesredactie het toch, blij als ze zijn dat er eindelijk weer wat goeds te plaatsen valt. (De toevoeging na het streepje is van mezelf.)

  In De Dikke Ik kan ik overigens geen DSR vinden.

  @Apie: Hoewel ik vilt prachtig materiaal vind, is het toch wat minder geschikt als dekentje, De volgende keer toch liever iets van rulle wol, zachte fleece oi.d.

 77. Maar Luvienna dan toch! Een boeteviltje is een boeteviltje, live with it. Dat zou helemaal mooi zijn zeg, mopper, mopper, als mensen ook nogeens het materiaal van hun boeteviltje gaan uitkiezen mopper mopper. Dan is het geen boete meer!

 78. Tuttuttut, er was helemaal geen sprake (meer) van boete! Daar zorgde het ‘Jaaaaaa!! Jippie!’ voor.

  Ik voel me dus geheel vrij eisen aan vorm, kleur en vooral materiaal van kleedjes, en dekentjes te stellen.

  Tssss…

 79. Reistijd

  Ik neem in Amerika de Amtraktrein van Portland naar Seattle.

  De reis duurt normaal drie en een half uur, maar na drie uur komt de conducteur met volgend bericht:

  „Dames en heren, zo meteen komen we met vijfentwintig minuten voorsprong aan in Seattle. Mocht u bezwaar hebben tegen deze vroege aankomst, bel dan gerust gratis naar onze klantendienst op 1-800-872-7245.”

  Ben van den Bogerd

 80. Ja die heb ik ook weleens genomen. Reizen met de trein in de USA is ver-schrik-ke-lijk. Alleen de heel armen en een paar onwetende toeristen doen het. Materiaal uit de jaren veertig, heel, heel, heel erg. Waarin een groot land klein kan zijn. En dat allemaal ter grote joepie van de vliegmaatschappijen (de gemiddelde Amerikaan hopt op de plane als ware het een streekbus) en de olieboeren (wij hoeven de lezertjes niets over den Amerikaansche auto’s te vertellen). Driewerf brr. Maar wat ik zeggen wilde: wat is er zo grappig, interessant, leuk aan de melding van de conducteur? Een glimlachje bij de aanwezige medepassagiers, oleh, maar naar de krant sturen? Het plaatsen? Ons er mee vermoeien? Man oh man. *boos kijk icoontje*

 81. Ja, zo gaan die dingen in Amerika -een land waar de inzender is (gewees)t, weten we nu. Er is daar een zekere opvating van het begrip ‘service’. Hier kennen we dat niet zo, dan lopen we naar de krant.

  Logisch trouwens, die mededeling, stel je voor dat je nog een half uur op een koud station moeten wachten. Heeft de inzender nog even gebeld, om te zien hoe men had gereageerd? Dat was pas interessant geweest. En had het nummer onthouden, of later opgezocht?

  Maar al met al vast een zeer wetenwaardig Ik-je, aangezien de doorsnee-bekommernissen van de NRC-lezers voornamelijk winkelpersoneel en obers betreffen.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)
  .

 82. Zit APD nu op de Amerikanen te brommen omdat ze binnenlandse vluchten nemen?

  Neem hij soms n Europe ook de trein van Frankrijk naar Athene oid?

 83. Ja, DSR, heb je dat niet onthouden? De meeste bijdragen van ons Apie worden geschreven vanuit de eersteklas coupé van een internationale trein.

 84. In Europa, schrijvende rechter, hebben we high speed treinen, waar ik zoals bekend regelmatig in zit en mijn mooie blogbijdragen, waaronder open ingezonden brieven aan webbeheerders, maar ook duimpjes en andere dingen fabriceer. Athene is vakantie, dus dat mag per vliegtuig.

 85. Grappig dat de treinomroeper het heeft over ‘bezwaar’ in plaats van over ‘klacht’. Als er iemand bezwaar maakt, vraagt hij de machinist dan om zo langzaam te rijden dat die 25 minuten te vroeg ongedaan gemaakt worden?

 86. Luvienna, ik denk niet dat de man Nederlands sprak, dat is een dichterlijke vrijheid van Ben. We zullen het dus nooit weten. Complaint, concern, meer likely is het dat de man popiejopie als ze daar zijn (anderen zeggen onbeschoft en grof) iets heeft geknauwd als “if you don’t like that feel free to call etc.” Het sarcasme zal ervan af hebben gedropen over de eigen werkgever, die in 99% van de gevallen de trein niet op tijd laat aankomen, of zelfs helemaal niet.

  Waarom dit keer een half uur te vroeg? De machinist is vast per ongeluk een station voorbij gereden. Niemand merkte het, want de trein was op Ben na vrijwel leeg, of bevolkt door ongeletterden. En op dat station stond ook niemand te wachten.

 87. In Europa, Apiedapie, hebben we ee verre van dekkend high-speedspoorwegennet. Mocht je ooit voor je werk naar Athene moeten dan wenst DSR je alvast veel sterkte.

  En high-speedttreinen zijn wat betreft prijs geen alternatief voor het vliegtuig. Geen enkele redden dus om de Amerikanen de maat te nemen.

  Werk of vakantie maakt, of hoort toch niet uit te maken? Voor het milieu maakt dat geen verschil. Maar als APD op vakantie is, dan gaan kennelijk de remmen los en mag alles.

 88. Dat doet DSR liefst zonder tot hypocrisie te vervallen.

 89. Vijfentwintig minuten voorsprong! Op wie eigenlijk? Leuk dat ze er in “Amerika” een race van maken.

 90. Correcties en aanvullingen
  Koningin Elizabeth
  In de recensie Prins Harry en de veteranen (20 mei, p. C5) staat dat de Queen Mum ook twittert. De Britse koningin-moeder Elizabeth overleed echter in 2002 op 101-jarige leeftijd. Bedoeld wordt haar dochter, de regerende koningin Elizabeth II (88), wier woordvoerders twitteren onder de naam @BritishMonarchy.
  Ikje
  De auteur van het Ikje Zelfportret (16 mei, p. 20) is niet Anouk Hagenvoort, maar Emmelie van den Wall Bake.

  bron: nrc van 22/5

 91. Ik reed in Australie in de auto van Sydney naar Melbourne.
  Sydney kon zijn wagen wel een weekje missen.

 92. Europa

  In mijn lessen probeer ik bij stemgerechtigde leerlingen interesse op te wekken voor de Europese Verkiezingen. Hoewel het hen eigenlijk „niet boeit”, luisteren ze wel en nemen sommigen enthousiast deel aan de discussies. Gaandeweg de lessen zie ik bij een aantal meer begrip en belangstelling ontstaan.

  Aangenaam verrast ben ik, twee dagen voor de verkiezingen, als een leerling vertelt dat ze toch maar eens op zoek is gegaan naar haar stemkaart. Waarop ze er direct aan toevoegt: „Toen ik mijn moeder ernaar vroeg, zei ze dat ze die al lang had weggegooid.”

  Liesbeth Coenen

 93. Belangrijk hoor, die Europese verkiezingen, maar om dat nu met hoofdletter te schrijven als ware het een sacrament….

  Voor de rest een keurige, bijna steriele vertelling. Gepast-actueel en laten we hopen dat ’t hiertoe beperkt blijft.

  Wel, met alle respect, zo voegt DSR er enigszins schijnheilig en tegenstrijdig aan vooraf, een domme doos van een moeder. De democratie is nog niet wat ’t zou kunnen zijn. *zucht*
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 94. @Apie, dat geldt ook voor jouw commentaar op dit Ikje!

  @Rechtertje
  Ik heb gebruik gemaakt van mijn recht om niet te stemmen. Met goede redenen. In sommige krantensites las ik dat mensen van mening zijn dat stemmen een plicht is. Die begrijpen volgens mijn niet wat democratie betekent, maar dat begrijp ik dan ook weer, want die democratie van ons is zodanig uitgehold dat ze nauwelijks nog enige inhoud heeft. Ik hoop wel dat de Partij voor de Dieren haar zeteltje krijgt. Niet dat het een bal uitmaakt, maar voor die mensen is het wel aardig.

 95. @K
  Een, in zeker in Europees verband, waardige keuze. De heffe des volks voelt feilloos aan dat er fundamenteel schort aan het Europese democratische model en blijft massaal thuis.

  Een sterker signaal is nauwelijks denkbaar, maar helaas wordt eea niet vertaald in de uitslag. Dat zou anders moeten: 37% van de Nederlanders stemt voor het EP, dan ook 37% van het aantal zetels gevuld; de rest blijft leeg. Hetzelfde systeem voor Nederlandse verkiezingen.

  Dat zal de hoogmogenden waarschijnlijk wel motiveren tekst en uitleg te geven in plaats van de zielloze, feitelijk onjuiste campagnepraatjes waar we ook de laatste tijd weer op zijn vergast.

  DSR heeft vorige week al per brief gestemd. Zijn stem lag in handen van de posterijen. Zijn partijtje heeft helaas geen zetel gehaald, maar wie weet bij de volgende Kamerverkiezingen…

 96. De heffe des volks gaat niet stemmen omdat het hem/haar voor geen meter boeit. Da’s best, maar dan ook geen geklaag of tandengeknars over ‘Brussel’.

  @Keessie
  Aardig van je dat je voor die aardige Dierenmensen hoopt dat ze een zeteltje krijgen. Het ziet er naar uit dat dat nog gaat gebeuren ook.

 97. @L
  En het boeit de heffe des volks niet, omdat er iets fundamenteel schort aan het Europese democratische model.

  Je redenering over ‘niet stemmen. niet zeuren’ gaat grotendeels op voor nationale en lokale politiek, maar op Europees niveau ligt het toch net iets anders.

 98. @Luv, ik denk dat het de niet-stemmers in overgrote meerderheid wél boeit (net als mijn persoontje), maar dat ze haarfijn aanvoelen dat ze voor de kat haar kut zouden stemmen en zodoende een ondemocratisch neoliberaal project legitimeren. Het doet me denken aan het leerlingenparlement dat ik in mijn tijd effectief heb bestreden: dat ging slechts over de koffieautomaat, niet over de dingen die er werkelijk toe deden. Zich laten gebruiken als stemvee lijkt misschien wel heel chique en betrokken maar is het natuurlijk niet. Burgemeesters in oorlogstijd moesten uiteindelijk ook precies doen wat de bezetter wilde.

  Wie beweert dat wie zich niet naar het systeem voegt geen recht van spreken heeft, maakt zich schuldig aan Noord-Koreaanse staatsopvattingen. Gelukkig is het ook weer niet zó erg gesteld in onze westerse schijndemocratie, waar het kapitaal bepaalt en zijn slippendragers de politici betaalt.

  Hoe weet je trouwens dat die “Dierenmensen” allemaal zo aardig zijn? Hadden ze niet onlangs hooglopende persoonlijke vetes lopen die omwille van het voortbestaan van het partijtje maar met de mantel der zwijgzaamheid bedekt zijn? Het zijn maar gewone mensen, geen dieren (die je nog wel aardig kunt noemen, omdat ze bij hoge uitzondering onaardig gedrag vertonen).

  Ik stem overigens voor het voorstel van ons Rechtertje.

 99. @K
  Het Europees project niet alleen neoliberaal, ook de linkserikken spreken een woordje mee.

  Maar uiteindelijk gaat het niet om links of rechts, maar om de vraag wat er op Europees niveau moet worden geregeld en hoe. En daarover lopen de meningen zoveel binnen de linkse als rechtse kampen behoorlijk over uiteen.

  Het Europees Parlement heeft overigens zijn nut, maar in de huidige vorm niet als pan-Europees democratisch instituut. Democratische legitimatie kan ook ontleend worden aan Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders en de Raad van Ministers, die immers bestaan uit politici met een veel breder gesteund nationaal mandaat. En die las puntje bij paaltje komt doorgaans het laatste woord hebben.

  Maar dan zou het helpen als men daar eerlijk en doorzichtig over is en niet in Brussel het een en in de hoofdsteden het ander zegt. *vergramschapte blik-icoon*

  En alleen wezens met moreel besef kunnen al dan niet als ‘aardig’ worden aangemerkt en dus kun je dieren niet aardig noemen.

 100. Rechtertje, dieren hebben aanzienlijk meer moreel besef dan mensen.

 101. @K
  Keessie, enerzijds is DSR benieuwd naar wat er achter een dergelijke uitspraak steekt, die impliceert dat dieren met rede begiftigd zouden zijn, maar hij houdt ’t om een: ‘we spreken elkaar nader wanneer jij voor lijk ligt en de kat je opvreet’.

 102. Toch een interesssante gedachte van Keesschie, eerlijk is eerlijk.

  Wanneer je een momentje meegaat in zijn gedachte dat dieren morel besef hwbben, zelfs meer dan een mens, dan zou daaruit volgen dat dieren ook verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor immorele daden.

  En in dat geval had ik graag vernomen wat er onder de sharia met een stelende slang moet gebeuren.

 103. Het meest treurige beeld van Europa kreeg ik bij de vertoning van Guy Verhofstad en Hans van Baalen die daar op het Maydanplein in Kiev demonstreerden en het volk toejuichten en steun beloofden. Ongelooflijk demagogisch , een stelletje dronkelappen was er niks bij.

  D66, de partij die veel gewonnen heeft trekt samen met de VVD op in de Alde met Verhofstad aan het roer.
  Nou dan staat ons wat te wachten, D66 is volkomen pro-federaal en bereid alles in te leveren voor dit ideaal, zelfs de pensioenenpot, alles voor de multinationals en de Wientjes van Europa.


 104. Trouw en overspeligheid

  Op het Koningsplein in Amsterdam zie ik dat boekhandel Scheltema weer open is, na het Polare-debacle.
  Ik ben jarenlang ontrouw geweest omdat ik verleid werd door het gemak (van onder meer bestellen op internet).
  Als ik binnenloop ervaar ik onmiddellijk de sfeer van boeken, literatuur, het neuzen langs de kasten, alles wat ik uit pure luiheid kwijt was. Ik heb een arm vol boeken bij de kassa.
  „Ik kom mijn schuldgevoel afkopen,” zeg ik tegen de vrouw die achter de kassa staat, „voor mijn jarenlang overspelig gedrag.”
  „Daarom heb ik een hond genomen,” antwoordt zij, „altijd even trouw. Maar ja, hij leest niet”
  Cora Duin

 105. Zonder dat laatste zinnetje was de pointe nog leuker geweest..

 106. Een overdenk-ikje. *Zuchtenswaardig* maar binnen zijn beklagenswaardig genre een dragelijk exemplaar. Maar toch, deze uitwisseling van bedachtigheden kan DSR niet bekoren, al is is hij blij met elke steun voor de Traditionele Boekhandel.

  Het gebruik van haakjes in de tweede zin is ook al niet fraai.
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 107. @Apiedapie, die Cora Duin refereert met haar overspelig gedrag aan het ontrouw zijn aan de boekhandel. En die andere vrouw bij de kassa gebruikt overspelig in de originele betekenis. Ze had dus ook kunnen zeggen (maar ja, dan wordt het een wat onfris Ikje) “Maar ja, hij stinkt altijd zo uit zijn bek.”

 108. Ik denk dat Cora hier een misverstand-ikje heeft neergepend.
  De “vrouw achter de kassa” denkt dat Cora haar echtgeno(o)t(e) [ja, Bertje is goed bij de tijd] wil overstelpen met boeken om haar overspeligheid af te kopen. Daarom voegt ze toe dat haar hond niet leest. Dus bij die hond zul je met iets anders moeten aankomen, lekkere kluiven of zo.
  Hahaha.

 109. DSR heeft ‘Maduro’ maar weer eens en minnetje gegeven.
  Geen aanwinst, die jongen.

  Van een misverstand lijkt trouwens geen sprake. De boekverkoopster is gewoon enigszins bijdehant, al komt ze eerder over als een kattenvrouwtje.

 110. Zou de titel een toespeling zijn op werken als ‘Pride and prejudice’, ‘Misdaad en straf’ etc.?

 111. Dank Maduro en Vreugdeloze Bertje, de pointe schemert nu door, maar het lachmoment is nog niet doorgebroken. Het “daarom heb ik een hond genomen” is me nog altijd een raadsel, in welke uitleg dan ook, wat heeft een hond te maken met een overspelige echtgenoot (m/v)? En als het een remedie is tegen een overspelige echtgenoot (de vrouw heeft wellicht een vechscheiding achter de rug, en besloot toen: aan mijn lijf geen nieuwe man, maar wel een hond), dan is de laatste zin ” .. die leest niet ..” uiterst verwarrend, tenzij zij nu haar hond met een ander heeft bedrogen. Kortom, tja, enfin, lamaargaan het is zaterdagavond, de dansschoentjes moeten weer opgepoetst.

 112. @Apie en Rechtertje

  Dieren zijn wel degelijk met rede begiftigd, zij het in mindere mate dan mensen (hoewel het verschil in sommige gevallen verwaarloosbaar is). Dat die rede of intelligentie bij dieren beperkt is, wil niet zeggen dat ze er niet is. Apen die overbodig geweld gebruiken zijn daar inderdaad verantwoordelijk voor te stellen. Dit zou in het dierenrecht kunnen worden opgenomen. Er moet echter altijd gekeken worden naar de factor toerekeningsvatbaarheid, net zoals in het mensenrecht. Want bijv. herdershonden die huishouden onder een kudde brave schapen doen dat omdat ze doorgefokt zijn door mensen. Die laatsten zijn dan ook de werkelijke schuldigen aan zulke wandaden. Want het zit al in het woord herdershond dat zo’n dier het hulpje is van de herder en handelt in het belang van de kudde. Mijn eigen hond heeft trouwens wel eens geprobeerd om een verdwaald eendenkuiken terug bij de moeder te brengen. Dat is aardigheid gebaseerd op moreel besef en een zekere mate van intelligentie. Het lukte haar niet, zodat wij het diertje geheel onbeschadigd uit haar bek hebben genomen en ergens in het riet hebben geplaatst, in de hoop dat moedereend in staat zou zijn om het beestje weer onder haar hoede te nemen.

 113. Dat vrouwen weinig gevoel voor humor hebben, blijkt wel overduidelijk uit dit ikje. Ondanks diverse pogingen tot exegese, blijft het een gezochte en volkomen mislukte grap. Ik deel de visie van vreugdeloze bertje, dat de kassadame heeft begrepen, dat haar klant daadwerkelijk vreemd is gegaan en haar partner wil paaien met een stapeltje boeken. Haar reactie slaat echter nergens op, want de hond van de cassiere is trouw, zoals zij zelf beweert, en er hoeft derhalve niets te worden verzoend, noch met boeken, noch met kluiven. Maar misschien kan Cora wel goed koken.

 114. Gottegot, Dsr kan z’n naam beter veranderen in De Schrijvende Prinses op de Erwt, man man man. Eerst lopen miepen (haha: Miepen!) over het gebrek aan graat en het teveel aan weekdier – krijgt meneer/mevrouw een keer een botje toegeworpen, gaattie inenen nuffig lopen te doen.
  Geen echte vent die Dsr, geen ballen.
  Nee, dan Mopperkont (neem daar een voorbeeld aan) met z’n geniale, humoristische etc. : ‘but can she cook?’

 115. @K
  Je bent DSR er ene. Het valt in ieder geval nog mee dat je de dieren, naast moreel beseft, niet meer rede toekent dan mensen.

  Of je maakt er gewoon een dolletje van, zoals dat niet nader beschreven ‘dierenrecht’ van je suggereert. Misschien kun jij, ondanks dat je slechts gymnasium hebt, wel de eerste hoogleraar worden?

  ‘Maduro’ kan er kennelijk niet tegen als ie een minnetje krijgt. Wat een misbaar maakt die jongen dan. *misprijzende glimlachicoon*

 116. ‘Maduro’s’ vervelende stijltje en steenkolenengels wijzen trouwens in de richting van Pimms.

 117. DRS (@18:27) krijgt van mij een (voorlopig) plusduimpje ter aanmoediging.

  Ogenschijnlijk heeft hij het neerduimpjeshitsen afgezworen en beperkt zich nu tot het (nodeloos) weergeven van zijn eigen duimgedrag. Dat is een positieve ontwikkeling. Proficiat!

 118. @Rechtertje
  Een bijzonder hoogleraarschap zou ik niet afwijzen. Er zou een eredoctoraatje aan vooraf kunnen gaan, zodat jouw academische moraal geen knauw krijgt.

 119. @U
  Elke stemverklaring van DSR is een impliciete aanmoediging tot navolging

  @K
  Eredoctoraatjes zijn de pest voor de wetenschap, maar voor jouw vakgebied daarom juist de te gepaster.

  Je zult wel een kamer moeten delen met de hoogleraren voor alchemie en astrologie. Wie weet wat daar nog voor moois uit wordt kruisbestoven.

 120. @K
  DSR verklaart zich verder bereid om aan je vakgroep te worden toegevoegd als onderzoeker met dierenrecht en godsdienst als specialisatie.

  Voorbeelden van mogelijke artikelen:
  – de canonisatie van voorbeeldige huisdieren, inclusief de heikele vraag of deze ook kunnen worden aanbeden
  -de eerdergenoemde toepassing van de sharia op zondige beesten
  -vrijheid van onderwijs en en dan niet gemengde protestants-christelijk onderwijs voor honden en katten.

 121. De geschiedenis van het dier lijkt me een meer gepast onderwerp voor jou Rechtertje. Dan zit je ook in ene in de hoek waar de geschied’wetenschap’ thuishoort: tussen de astrologie en de alchemie.

 122. Heerlijk vandaag weer een academische reactie op een gewoon ikje.
  Academici, doctorandi en de echte doctor gaan weer vol aan de slag en sluiten aan bij de wijze lessen van Kees en de geleerde Bertje uit het geliefde België, dat vandaag weer mooie verkiezingen heeft gewonnen.

 123. @Luvienna, ik zou het je niet kunnen zeggen, anders dan mijn nickname wellicht doet vermoeden ben ik geen aap. De vraag is uiteraard: wat is moraal, wat is moreel gedrag. In experimenten wordt dit doorgaans verward met “zonder direct eigenbelang/nut” handelen, Waarbij de onderzoekers er gemakshalve van uitgaan dat zij weten wat voor het dier in kwestie eigenbelang/nut is.

 124. Bij het geitenwollensokkengedeelte van het reageerderschap is de wens weer eens de vader van de gedachte.

  En dat natuurlijk van andermans geld, dat spreekt voor zich.

 125. Klare taal @ 21:39

  Hebben we een echte doctor in de zaal? Ik brand van nieuwsgierigheid. Wie dan? Vertel, vertel!

  En waarom blijf jij als doctorandus in de Franse Letteren de discussie vanaf de zijlijn volgen? Laat je horen!

 126. Je zult toch maar, zoals Dsr, behept zijn met het paranoia-virus: nee amice, ik ben geen Pim, of welk troebel bruin gebied in Dsr’s hersenen nou weer actief is.

 127. Typisch zoals M. in de verdediging schiet, terwijl DSR slechts op een overeenkomst tussen twee zeurspoken wijst. *milde glinlachicoon*

 128. Oftewel, het wordt tijd voor een nieuw ikje. En een nieuwe week vol met interessante Eindoordelen, I can’t wait.

 129. Inderdaad – zoals te verwachten sloeg de gedachtenwisseling over het Europese gebeuren zo lat als een dubbeltje. We zullen het met luchtigheid moeten doen, te beginnen met de inleiding van het aankomende Ik-jes-topic.

 130. DSR, wil je je deze week tooien met een nieuwe nickname, DE, of is het een foutje? In het laatste geval corrigeer ik het graag voor je, eenmalig, daarna moet je het zelf weer correct doen.

 131. Wat APD gelijk heeft. Nieuwe Ik-jes, meer luchtigheid, te beginnen met de intro tot het aankomende nieuwe topic. Het EU-gebeuren is iets dat, om een bescheiden poging na, niet besteed is aan de meeste reageerders, behalve om cliches te debiteren. Mag.

 132. Pardon APD, DSR prutste een beetje, hetgeen werd gefaciliteerd door het invulformulier en verergerd door dat kroosgroene achtergrondkleurtje. Hij is en blijft DSR ten volle.

 133. Is goed, is inmiddels gecorrigeerd, want zo zijn we hier wel, klantgericht en, hoe zal ik het zeggen, aardig! De nieuwe introductie komt eraan, stipt om 13h00, voor de 21e keer alweer. Wat een precisie mensen, wat een zorgvuldigheid. Wat heerlijk ook om hier te mogen komen. Dank jullie wel, aardig om dat eens te horen.

 134. Als je dat nou eens in een echokamer zegt, dan hoor je het misschien wel vaker.

  En twee plusjes? Heb je eindelijk het systeem gekraakt?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: