Welkom in café Apiedapie: hoop, geloof en liefde met iets te drinken erbij (40)

Kloos

Een kok met geitenkaas. Een non met schaamluis. Een heer met gebroken dromen. Een rechter met zwarte kousen. Een schrijver met dorst. Dat zijn de stamgasten van café Apiedapie, waar je hoop, geloof en liefde vindt met iets te drinken erbij. En ikjes natuurlijk.

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Het ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en vertellen over hun eigen leven. Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

Voorbeeld van een commentaartje?

De Schrijvende Rechter
“Nou meid, wat heb je enige kinderen! En ze zeggen precies hetzelfde wat andere kindertjes ook zouden kunnen zeggen.” Au! Dat was er natuurlijk eentje van De Schrijvende Rechter, de kenners zullen zijn pen gedoopt in vitriool hebben herkend. Een ander ikje moest het doen met:

“(………………………………)
(………………………………..)
(………………………………..)
(………………………………..)
Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

nerd

Een ikje over een kringloopwinkel waar een NRC-lezer in de boekenkast “Fauna” het boekje “Handboek voor de nerd” had zien liggen, werd door onze reageerder Timmerark ruimschoots overtroffen door een droog “Bij ons hier in de kringloop stonden lange tijd alle niet over fotografie gaande boeken onder de kop: “Schrijvers”.”

“Dag, ik laat jullie achter. Allemaal. Ik sla een bladzijde om. Pijn doet het wel. Jaloers? Ja, op jou, die dat mooie boek in de boekenkast heeft staan”

En we voelden de pijn van Riverside Blues die schreef: “Afscheid van boeken, ik kom voor de laatste keer in het huis waar mijn tweede huwelijk zich heeft afgespeeld. Moet ik hier mijn zo geliefkoosde boeken zoeken? Onder professoren, Nooit meer slapen. Het verhaal gaat. Het Bureau. Dag, ik laat jullie achter. Allemaal. Ik sla een bladzijde om. Pijn doet het wel. Jaloers? Ja, op jou, die dat mooie boek in de boekenkast heeft staan.”

rozen

Nog meer liefdesverdriet is in aankomst. Onze geliefde Heer Rozenwater overweegt om zijn dagboek met gebroken dromen als feuilleton (werktitel: “Geen Roosje zonder doornen“) te publiceren. “Tot nu toe heeft niemand die aantekeningen gelezen behalve de dame in kwestie, die zei dat ze het een mooi filmscript vond, maar dat ze het ook als een trap na ervoer. Ach, ik zeg al veel te veel, de wond is nog lang niet genezen.”
Rollator

“Wees blij dat je van haar af bent. Letterlijk en figuurlijk”, zei Apiedapie troostend, “Jij bent een betere vrouw waard en die schuifelt al ergens op deze wereld rond.” Luvienna liet een mild kritisch geluid horen: “Nooit-nooit-nóóit je ex je dagboek met je gedachten en frustraties over de breuk laten lezen! Waarom zou je dat doen? In de hoop dat het weer goed komt? Een ex-geliefde komt nooit terug vanwege een mening van de ander. Die gaat na lezing echt niet zeggen: O, ja, nu je het zegt, je hebt gelijk, kom, we zijn weer een stel!”

zwartekousjes

Voormelde DSR heeft beloofd om als tegenprestatie – “gelijk oversteken, samen met de billen bloot” – iets van zijn religieuze achtergronden los te laten, voor wie daar op zit te wachten. Een enkeling misschien. Anderen zullen misschien zeggen: laat die man met rust, het geloof is geen gebbetje.

Toch werd er vorige week weer op het randje van de goede smaak en zeden gebalanceerd. Nee, de “argeloze pornozoeker vindt niets van zijn gading op dit blog“, zoals Luvienna terecht opmerkte, maar een ikje over een non met schaamluis kon natuurlijk niet onbesproken blijven. Inzendster was weer die uit-de-spreekkamer-klappende Mieke Kerkhof uit Boxtel. Riverside Blues dichtte uit haar naam:

Leuke klacht of verhaal? Voor de draad ermee!
Gaat vanuit hier zo naar de redaktie van NRC
Van huis uit voor dokter geleerd
Maar publiciteitsgeil da’s niet verkeerd.

Paardenvlees

Letterzetters meest geslaagde verhikje van vorige week was er eentje waarin hij een plastic stukje geitenkaaskuipje dat een restaurantbezoeker in zijn eten aantrof verving door een stukje paardenvlees in de carpaccio. “Na enige tijd kwam de jonge ober terug en zei: “De kok vraagt of u alleen dit stukje of het hele paard wilt”. Voor een beter begrip en context zie alhier.

Hij publiceerde ook een prachtige “Wie is wie op Apiedapie“, dat binnenkort met de nodige zorg separaat zal worden gepubliceerd, stay tuned mensen. Dat handzame overzicht zal ook een prachtige tool worden voor de aanstaande “Reageerder van het Jaar 2014” verkiezing, die met behulp van een fraudebestendig kiesformulier meerdere weken zal gaan lopen. De uitslag wordt ergens rond Oudejaarsavond verwacht.

theelepel

Het 100e-reactievaantje van vorige week gaat naar Klare taal, het 200e-reactietheelepeltje naar DSR. De duimjesfixingcorrectiemodule draait sinds een paar dagen proef. Hangende het calibreren kan er helaas geen Duimpjesbokaal worden uitgereikt.

duim-omhoogmet kruis

Hij zou anders naar DSR kunnen zijn gegaan met zijn beschrijving van blogbaas dezes (die had gepocht dat zijn succes bij de vrouwtjes te danken is aan veel bewegen en goed kauwen): “Een kruising van een haas en een koe dus. Klinkt aannemelijk.” Duimpjes up: 17, neer: 3. (“Module says: fraudulent behavior alert, check raw log data”).

Maar het wordt nu de hoogste tijd om met hoop, geloof en liefde een goed ikje naar de krant te sturen. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

216 gedachten over “Welkom in café Apiedapie: hoop, geloof en liefde met iets te drinken erbij (40)”

 1. Als de grond te heet onder de voeten wordt kun je altijd nog uitwijken naar de filistijnen of HK, maar het eigen land kent nog mooie uithoeken, zoals Noord Oost Groningen,,waar ik vanmiddag heb rondgefietst. Leermens, Appingedam, Delfzijl, Bierum, Spijk, ’t Zand. Pelgrim in eigen land.

 2. Welkom in videotheek Apie

  Historisch – althans voor mij en familie en vrienden – was de radiouitzending waarin Joop en ik ieder ons nieuwe liedje presenteerden. Ver voor de internettijd, dus opname foetsie.

 3. Cafe Apiedapie?
  – Helemaal, wil welkom zijn

  Wat super leuk hier.

  Het ruikt, naar……, ik ken die geur als ik met anderen iets moois doe.

  • Wij ook.
  • Veelal komen we voor het “ikje” maar “the sky is the Limit” in gedachtengoed.

  Oh wat leuk.

  • Vinden wij ook,

  Tegen 2 uur druppelt “men” binnen.
  Kijk op Uw gemak de site hier door.

  Zit vast iets bij waar U van denkt……
  oh wat leuk, ik kom terug.
  – Heeft u gelijk in , doen de meesten hier.

  Als u het goed vind wil ik graag nog even iets bekijken, monitoren ’n beetje.
  U vindt het wel denk ik. Veel genoegen.

  Dank voor uw bezoek!.

 4. Wat is hier aan de hand?
  Dit is vet vet leuk. dit is super wakker worden.

  Waarom : Het Ei
  dsc at home

  Beiden iconen in hun tijd.

  Overvraag ik Apiedapie, als ik vraag heb je ook het zal niet waar zijn:

  RIVERSIDE BLUES (a kant?)

  Het zal het 2e of 3e nummer zijn

  Het is voor mij zo’n inspirerend nummer.

  Er wordt zo mooi gespeeld.

  Je weet natuurlijk, dat dit het afscheidsconcert van Peter Schilperoort is.
  Hij verlaat “zijn band”. Opgevolgd door Jan Morks.

  Je hoort beiden met Dim Kesber in The world etc.

  De overlevering wil, dat wanneer Schilperoort vertrekt, de leden zelf vinden , dat ze niet eerder zo fijn gespeeld hebben., (Dsc at Concertgebouw)

  Schilperoort , door Ligthart(?) banjo , ingeseind, Man er is ’n giga oude stijl wave in GB, kom terug, neem de kans waar? 1960 (?)

  Aldus geschiedde, de band werd geheel professioneel.

  Op you tube kun je in ’n paar video’s genieten, van 35 jaar dsc.

  De sterren van weleer, op 1 podium…. in het laatste nummer.

  Kippevel, ja, wat waren ze goed.

  Het waren net Mensen. Maar Goden in hun muziek bij elkaar.

  Apiedapie vet vet bedankt.

 5. MK 21.49
  HK= Hong Kong
  Betekent “mooie haven of zo”
  Omdat ik tegen die tijd 16 maanden onafgebroken op de Phils ben MOET ik het land uit.
  Omdat HK het dichtste bij is gaan velen naar HK. Omdat velen daar goedkoop willen slapen, dus ’n run op lage prijs accomdatie.
  Tom Lee music store heeft ’n Paradijs achtig reparatie atelier.
  Selmer VII gaat dus mee. Hebben ze ’n week voor om ’n beurt te geven.
  Krijg dus ’n zo goed als gereviseerde sax mee.

  Alles goed plannen, voorbereiden, budgetteren.

  Museum, rondvaart in de haven. Onvergetelijk. Kow Loon.
  Hand op de knip.
  McDonald is tegenover Chung King Mansion

 6. Apiedapie, dom dom, je hebt van you tube the world etc. gecopieerd?

  OP you tube is mijn “Riverside blues” van het dsc niet.
  Wel van Oliver, daar komt het vandaan trouwens.

  Het wakker worden is weergaloos fijn.

 7. Even proberen, Riverside Blues, deze link zou je naar riverside blues moeten brengen, kan zijn dat je – gratis – een accountje moet aanmaken, of met je Facebook profiel moet inloggen:

 8. En in spanning wachten wij weer op het nieuwe intro, het gaat over zuurtjes dit keer, hele lekkere zuurtjes. Verder wat klein net niet breaking news over blogbaas dezes.

 9. Je maakt het wel spannend Apie, met lekkere zuurtjes en net-niet breaking news. #kanniewachten zou ik op twitter zeggen.

 10. Dit is de een heel, verdomd, nu zit ik onder een ander iemand te zitten. dat kan alleen maar brokken brengen, ik ga kijken of ik deze mooie mevrouw, die helemaal van mij is, tot we uit elkaar gaan en dat gebeurd heus wel, dus er is altijd hoop…eh vanuit kom en weer, relatief onder mijzelf te voorschijn kan komen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: