Ik zie de ikjes door het afvoerputje stromen (42)

afvoerputjeEen ikje over twee gestolen wielen. Een ikje over een advocatentiepmiep met een indianenpak. Eentje over een zoon die voor 5 euro met zijn mama danst. Een ikje over een corpsbal die een vuurtje vraagt aan een Marokkaan. En een ikje over het cadeautje van een vrouw voor haar bijna gepensioneerde echtgenoot: hij mag voortaan de vaatwasser inruimen. Waar gaat het tegenwoordig nog over in Nederland? Is het dan een wonder dat de kwaliteit van de reacties die van de ikjes zelve inmiddels verre overstijgt? Ook vorige week weer, kijk zelf maar. Of blijf hier voor de highlights.

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Het ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en vertellen over hun eigen leven.  Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

 De Schrijvende Rechter“Wow … respect– schompetanusicoon. Eindoordeel: 3- (zegge: driemin). Wie anders dan de innig geliefde DSR (De Schrijvende Rechter) vatte ons aller oordeel zo goed samen? De rechter die wij tegenwoordig zo goed begrijpen, auteur van een coming out feuilleton van heb ik jou daar als hij is. Binnenkort op dit blog.  Evenals de avonturen van Heer Rozenwater met een wel heel erg vrouwspersoon, die maar iew-icoontjes blijft losmaken.

Korte metten, dat maakte de apiedapie community met het hersenloze geneuzel van de NRC-lezer “die over anderen vertelt” (zoals Mopperkont snedig opmerkte). Ivo Verseput heette zo’n lezer, nou met zo’n naam hoef je het ikje niet eens meer te lezen. En Ad Hok toonde met een degelijke link onderbouwd aan dat de advocatengrap er eentje met een  baard van minstens vijf jaar was. theelepelMet zijn reactie op een ander ikje sleepte hij het 100e-reactielepeltje weg. Welk ikje is onbelangrijk. Het gaat om dat lepeltje. “Een feest spettert, aan alle kanten. Iedereen is blij, deelt dat”, ja, zo kun je er ook tegenaan kijken, Riverside Blues. Maar wij verwachten meer van zo’n ikje.

“Jaja, er wordt wat afgelachen in de keuken van de ouwe lezertjes van de NRC”, sneerde Apiedapie, “de ikjes komen binnenkort op extra grote lettergrootte door.” 

Toch was het juist dat ikje, over een man die met zijn vrouw stond af te wassen en te horen kreeg dat hij na zijn pensioen de vaatwasser nijhoffmocht gaan inruimen, het was dus juist dat ikje dat poëtische stromen op apiedapie.com liet klateren. Eerst was daar Maduro die Martinus Nijhoff aanhaalde met het mooie “Impasse”. 

Juist vangt de fluitketel te fluiten aan, haar hullend in een wolk die opwaarts schiet naar de glycine door het tuimelraam

“Wij stonden in de keuken, zij en ik. Ik dacht al dagen lang: vraag het vandaag. Maar omdat ik mij schaamde voor mijn vraag wachtte ik het onbewaakte ogenblik. Maar nu, haar bezig ziend in haar bedrijf, en de kans hebbend die ik hebben wou dat zij onvoorbereid antwoorden zou, vroeg ik: waarover wil je dat ik schrijf? Juist vangt de fluitketel te fluiten aan, haar hullend in een wolk die opwaarts schiet naar de glycine door het tuimelraam.  Dan antwoordt zij, terwijl zij langzaamaan druppelend water op de koffie giet en zich de geur verbreidt: ik weet het niet.”

En dan maakt onze nachtbrakende huisDJ Mopperkont er dit van, best wel een beetje weergaloos hoor, schudt hij zomaar uit de pols:

Ze zegt ga me niet tegenstreven. Ik zoek een ander onderkomen.  Wat jij doet is me om het even.

“Wij staan in de keuken, vrouw en ik.  Meestal spoel ik de vuile vaat voordat die in de wasser gaat. Tenzij ik alle borden schoon lik. En als het even kan doen we het samen. Dan zegt ze plots: na je pensioen gaan we het helemaal anders doen. Ik veeg mijn mouw langs de beslagen ramen. Ho denk ik, nu gaat het komen.  Ik verdien het na een werkzaam leven. En zie het water door het afvoerputje stromen. Ze zegt ga me niet tegenstreven. Ik zoek een ander onderkomen.  Wat jij doet is me om het even.”

En zo gevoelig voegde Riverside Blues daar het perspectief van de vrouw aan toe: “Zij droomt nog even. Voor het laatst een sopje? Waarom is er niet gewoon iemand die van mij houdt?”

Lemon headWat er verder nog gebeurde? Best wel veel, Spuit 11 zei “hallo“, Timmerark ontsnapte uit zijn ziekenhuisbed naar de rookruimte en trof daar een mederookster met zuurstofslang, Ilona blogbaaskreeg een onlinecursus foto’s opladen en de blogbaas plaatste een kwetsbaar selfie, dat tot verhitte commentaren leidde. Dat vrouwen zo konden gnuiven, dat wisten we niet. Maar het is wel prettig natuurlijk.

Oh, de duimpjesbokaalDuimpjesbokaal van deze week gaat naar voormelde DSR, die voor elf duimpjes up en nul duimpjes neer het volgende commentaar op de site kwakte:  “De baas van de collega van een vriendin bemerkte een fout in een brief die nog geeneens de deur uit was. Zo fukking wat?! Eindoordeel: 2 (zegge: twee)”

Maar stuur nu maar eens een goed ikje naar de krant dat niet in het putje hoeft te belanden. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

106 gedachten over “Ik zie de ikjes door het afvoerputje stromen (42)”

  1. Jeetje, hoe kom je hier nou terecht?? Ik zal een apart “Gedichten en rijmelarij” artikel voor je aanmaken. Want zo kan het niet langer. Houd moed, kalm aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.