Hijgerig wachten op een uitgepierd, humor- en bloedeloos ikje (53)

Minder Indra“Waarom zitten jullie toch elke dag weer als een hijgerige minnaar op een uitgepierd, humor- en bloedeloos ikjesverhaal te wachten, terwijl er hier zoveel briljante auteurs zijn ter satisfactie ende vermaeck? APD-community, ontwaeckt!” Het was Indra die met deze welgekozen woorden liefst vijftien (15) duimpjes up, duimpjesbokaalen nul (0) neer op haar konto schreef. Ruim genoeg voor De Duimpjesbokaal dus. De eerste in het nieuwe jaar. Maar het lieve kind zat zelf volop in de Nieuwjaarsblues. “Ik kijk nu in de spiegel en wil minder Indra!” bekende zij op de vroege morgen van de 2e januari. Nou, voor ons hoeft er niets meer af, hoor.

Het gaat hier inderdaad om de ikjes. Lezersanekdotes op de website van de NRC. Vroeger regelmatig pareltjes. Nu vaak omgekatte mopjes, veelal krenentommend slecht geschreven, normaliter never and nooit niet geplaatst in een landelijk dagblad. Maar nu dus wel, ze komen d’r allemaal in. De reacties staan gelukkig alleen hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

maxicosiWe hadden een ikje over een kribbe, geschreven door Pien Vinkenburg, die er in samenwerking met de NRC-eindredaktie in slaagde om twee spellingsfouten in een zinnetje van zeven woorden te proppen: “Ja. Josef en Maria met hun maxi-cosy.”

Er was een kleinkindikje over een huis van Chris van Driel. Oma, wat wonen jullie in een klein huis”, zei mijn vierjarige zoon tegen mijn moeder waarna zij vertelde dat ik met mijn broer en zus hier toch wel mooi ben opgegroeid” was de kromme beginzin en zo ging het door.

“Vriendelijke, aardige krantenbezorger, neem me niet kwalijk, het spijt me. Zou je nog eens een keer ons een gelukkig nieuwjaar willen komen wensen?”

Het dieptepunt was een ikje over een kaasfonduend echtpaar bij wie op Kerstavond een moordenaar aanbelde, die later de NRC-bezorger bleek te zijn. Kijk hoe deze Krimi begint: “Achtjes draaien met de houten lepel door de gruyère, emmentaler en de witte wijn. De tafel is gedekt, het ziet er prachtig uit. Op het moment suprême, ik haal de caquelon van het fornuis, gaat de bel …” Het eindigt niet minder wijdlopig met een flemend “Vriendelijke, aardige krantenbezorger, neem me niet kwalijk, het spijt me. Zou je nog eens een keer ons een gelukkig nieuwjaar willen komen wensen?” Dank je wel, Cora Duin, we hadden net zo’n zin in het nieuwe jaar. Niet meer, nee.

caquelonOnze huiseindbeoordelaar – en (officieuze) Reageerder van het Jaar 2014 – De Schrijvende Rechter (DSR) zat er niet zo mee. “Wat DSR betreft beginnen we het Ik-jes jaar welgemoed met een verse schaterlach! Eindoordeel: 8.5 (zegge: achteneenhalf)” merkte hij op bij het kleinkindikje. En bij het kaasfondue-ikje – volgens een niet bij name te noemen reageerder “met afstand het allerslechtste ikje van dit jaar” – ging het DSR alleen om de vraag wat een caquelon is, volgens hem “een lulijzer.”

Deze atypische oordelen, plus het gegeven dat het Eindoordeel niet in de 3e persoon enkelvoud geschreven was, leidde tot speculaties. “Misschien is het succes van zijn verhalen hem naar het hoofd gestegen en denkt hij dat alles zomaar kan?” opperde Bertje. oliebollen“Het kunnen de oliebollen geweest zijn. Te veel misschien, te vet, je weet het niet, het slaat zo op je maag,” veronderstelde Apiedapie. “Die oliebollen lijken op softenonbiggetjes in de frituur, geen wonder dat DSR wat van (be)slag is”, maakte Luvienna het af. DSR zelve zweeg. Maar hij had zich de aanloop naar de Verkiezing van het Jaar 2015 stellig anders voorgesteld.

Wat wel meer dan ok was, was het “vijfsterren Kerstverhaal voor volwassenen” (citaat: Heer Rozenwater) waarmee DSR onverwacht op de proppen kwam: De Hoefbekapper en het Kerstlammechien, een beklemmend verhaal over een moederloos meisje, haar hork van een vader, een blatend ooitje, en natuurlijk de hoefbekapper. We citeren in lambewondering een stukje sleutelscène: “De hoefbekapper verstrakte. De woorden van de stugge boer troffen hem als een zweepslag. Even werd alles zwart voor zijn ogen. De duim van de hoefbekapper, die op het lammerhartje rustte, drukte zonder moeite het ribbekastje in. Nog voordat de botjes kraakten, stond het hartje al stil. Het voelde … lekker … voor een duizelingwekkend moment. De hoefbekapper haalde diep adem.”Boer”, zei hij, ”hij hef et niet e’haald”

keessie leert auorijdenKees ging lekker door met zijn rijlesavonturen en publiceerde het derde deel, getiteld “Ik had het point of no return gepasseerd“. De instructeur doet hierin een strategische meesterzet.

Blogbaas dezes liet zich ook niet onbetuigd en liet zich voor zijn Nieuwjaarswens inspireren door John & Yoko.

war-is-over-poster“‘t Is dus weer Kerstmis
Maakt het iets uit?
Opnieuw een jaar verder
Gaan we vooruit?”

Het leidde tot een warm bad aan nieuwjaarswensen van, we noemen er maar een paar, Luvienna, Letterzetter, Indra, Timmerark, Annet Lemaire, King Billy, fulpsvalstar, Fenny, jokezelf, Kees, DSR, en Rob Alberts.

artafterallartEen nieuwe volger, artafterallart, plaatste een heuse begroetingshaiku:

haiku

minimeetjeNou, en voor de rest was het dus vooral Oud & Nieuw. Eigenlijk bedoeld om eens lekker uit te rusten, maar de verhalen en commentaren bleven komen, zoals uit het bovenstaande blijkt. En dan hebben we het mooiste nog niet beschreven. De reeks minimeetjes – de echte real life ontmoetingen tussen leden van de Apiedapie Community – kende namelijk vorige week een tweede event, en wel op 30 december, van 19h00 tot 22h00. Het was “gezelliger dan verwacht“, merkte een deelnemer op al voordat het gevalletje begon.

Een uitzinnige menigte proostte op het Nieuwe Jaar, deelde cadeautjes en rondjes uit, en dat allemaal gewoon voor de pure lol om samen en bij elkaar te zijn. Geroddeld werd er net zo min als tijdens het eerste minimeetje, maar iedereen ging in positieve zin over de IMG_20141230_221010atong, zelfs diegenen die kort tevoren hadden afgezegd. Plannen werden gesmeed en tipjes van het nieuwe jaar opgelicht.

Het eten – een vegetarische Middellandsezeemezze – was diep middelmatig en het betreffende etablissement – waarvan wij de naam hier niet zullen noemen omdat dit Apiedapie en niet Tripadvisor is – zal zeker geen toekomstige minimeetjes verzorgen. Net zomin als de man aan het belendende tafeltje die meer dan twee uur aan een waterpijp zat te lurken – zonder “boe” of “bah” te zeggen – ooit een warm nestje in de Apiedapie Community zal krijgen. Maar voor de rest kijken alle deelnemers met diep genoegen terug op een keileuk samenzijn.
IMG_20150101_121638a

Heb je van dit alles lekker zin gekregen om te gaan schrijven? Stuur eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

137 gedachten over “Hijgerig wachten op een uitgepierd, humor- en bloedeloos ikje (53)”

 1. Digitalisering

  We zitten thuis gezellig te keuvelen over modernisering en digitalisering. Het onderwerp ‘kiezen voor een tastbaar boek of e-reader’ komt ter sprake.

  Mijn moeder, normaal gesproken digibeet, pleit stellig voor de voordelen van een e-reader.

  Op de vervolgvraag waar haar e-reader ligt, komt het antwoord: „In de boekenkast, bij de letter ‘e’.”

  Cleo Kortenhorst

  Like

 2. Gottegot, wat een gezelligheid.

  Zouden de onderwerpen spontaan ter sprake zijn gekomen of op voorhand schriftelijk ingediend, waarna voor aanvang van de bijeenkomst de agenda drie dagen op voorhand werd gecirculeerd, waarbij de deelnemers tot vierentwintig uur voor aanvang van de vergadering – pardon, het gezellig keuvelen – nog voorstellen tot wijziging konden indienen, mits vergezeld van minstens drie handtekeningen?

  Ben wel blij te horen dat er goed is doorgebeten, met stevige vervolgvragen, opdat afwijkende antwoorden van het ouwe mens goed konden onderzocht.

  Enfin, fijn dat de inzender de notulen van de vergadering naar de krant heeft opgestuurd. De redactie had echter kunnen overwegen om een en ander op te werken naar een daadwerkelijk verhaal.
  Eindoordeel: 2.5 (zegge: tweeeneenhalf)

  Like

 3. @APD
  Bij de ‘z’ van zwart?

  De boekenkast had toch ook op kleur geordend kunnen zijn, om maar eens een veel voorkomend Ik-jesthema te noemen?

  Like

 4. Ja – en dan had ze d’r bij moeten zeggen dat je er ook je handig uitjes op kunt snijden.

  Like

 5. Uh, dunkt me niet.
  Ik heb in min geborneerde leven min eigen regels van huaten, onvolmaaaktheden, gebreken.

  k vind uw instelling ’n groot compliment waard.
  Dsr poneert het gehreel te complementern. Visie: Voor ’n Ieder die interess heeft in het onderwerp.

  Ik ben zo’n chaoot, ik maak meestal; eerst ‘ntotaal prentjje, daarna enig detailwerk waar gewenst/
  Ik moet er niet aan denken dat er iemand ongevraagd allerlei details komt aandragen, Ik vond dat het Beeld zou beter is ingevuld. Och, mag ik dat zelve uitmaken?

  Nu u toch bij mij in beeld bent, wil ik U ’n mooi Jaar wensen in de ruimste zijn van de betekenis.

  Voorts bent u gekozen uit ’n sterk deelnemersveld tot winnaar. Da’s niet niets.

  Ik gun het u van harte. Proficiat.

  Like

 6. @RSB
  Hartelijk dank voor de felicitaties en de goede wensen – eensgelijks.

  Verder hoopt DSR gewoon in alle vrijheid door te mogen gaan met het plaatsen van videogragmentjes zonder dat dat een soort van moeilijk te volgen maar onmiskenbaar gemopper oplevert.

  Like

 7. Als u had gesteld voor de Liefhebber. die zijn beeld wil completeren, had ik niets gezegd.

  Nu stelt u zelve , om het beeld te completeren: dat maak ik zelf wel uit, of mijn beeld in het detail nog aanvulling behoeft.

  Zo iets ongeveer. Alles is in ruwe zin al gezegd, ja maar het is ’n detail, dat het beeld compleet maakt voor de Liefhebber…Oh?

  Like

 8. RSB, dat maakt hoegenaamd geen verschil. Maar als iemand iets niet zo formuleert als jij zo willen, dan wachten weken aan vage zwetsreacties.

  Aan de gezeurstalk heeft DSR echter geen behoefte, dus doe Alles & Iedereen hier een lol en laat het er verder bij.

  Like

 9. Bij de Garage
  Meneer, je auto is rijklaar.
  Wat fijn om te horen.
  Zoals in de folder uitgelegd?

  Auto klaar?
  Ja, meneer. alles is nagelopen, gecontroleerd.
  We hebben proef gereden ’t lijkt goed.

  Veel plezier.

  Oh, daar komt nog iemand van de werkplaats?
  Meneer, het lijkt er op dat uw beeld compleet is , als u ’n liefhebber bent, er kan nog wat water in het reservoir, ’n druppeltje of twee. maar u heeft dan n compleet beeld van de auto.
  Ik kan niet goed functioneren, als het beeld dat we leveren niet compleet is.

  Nou man, dat is geweldig. We gaan je vaker inschakelen, als iedereen denkt dat het beeld compleet is, heb jij vast nog ’n kleine bijdrage.

  We komen dat op ouderavonden ook wel tegen, is alles al gezegd, iemand nog met ’n vraag, ’n detail, voor de liefhebber. De niet liefgebber is al met iets anders bezig.

  Like

 10. Ik vrees, Heer Riverside, dat uw motor nog maaaaanden zal doorpruttelen. Het is hoog tijd voor het olie verversen en doorsmeren.

  Like

 11. Gendergelijkheid

  In Duitsland is de strijd om gendergelijkheid bijzonder fel. Zo worden studenten en studentes tegenwoordig Studierende genoemd, om ze niet op hun sekse aan te hoeven spreken. Als Nederlandse mannelijke promovendus aan een Duitse universiteit beheers ik de finesses van deze correctheid nog niet helemaal.

  Als buitenlander moet ik ook wennen aan de vreemde structuur van de universiteit. Toen er een speciale informatiedag over dit thema georganiseerd werd, heb ik mij dan ook direct ingeschreven.

  Vrij snel kreeg ik een e-mail terug. Tot hun grote spijt kon ik niet deelnemen aan de informatiedag; die was alleen bedoeld voor vrouwen. Onderschift: Afdeling Gelijkstelling.

  Ik ben benieuwd of ze zelf de ironie ervan inzagen.

  David de Boer

  Like

 12. Ja, zo kun je ook niet deelnemen aan de cursus Omgaan met Ongesteldheid, David. Ook je inschrijving voor het jaarlijkse uitje van de Menstruatieclub zal niet lukken. Duh! 😦

  Like

 13. Ik las toch echt Gen-dergelijkheid.

  Apie, ik vind een informatiedag over gender-gelijkheid wat anders dan een cursus Omgaan met Ongesteldheid en wel degelijk ook iets voor mannen. Waar zit het verschil?

  Nou ik het er zo over heb: Omgaan met Ongesteldheid lijkt me ook wel iets voor mannen. 😉

  Like

 14. Zo, nog even en het nieuwe intro neemt het stokje weer over, morgenmiddag 13u00 stipt. Het gaat over konijnen en terroristen dit keer. Ja, hoe kan het anders?

  Like

 15. Och, je hoeft helemaal niks over terroristen te zeggen, lijkt me.

  Er waren geen Ik-jes over en van een inhoudelijke discussie was hier ook geen sprake.

  Zolang er maar niet zo’n gratuit ‘Je suis Charlie’- bannertje aan te pas komt, dat in korte tijd tot het cliche van de tweede helft van tweede decennium van de eenentwintigste eeuw is geworden.

  Een aantal journalisten heeft er treffend over geschreven dat ‘wij’ helemaal geen Charlie zijn, maar doorgaans schapen in plaats van martelaren.

  Like

 16. Dank voor je mening. Het “gratuit” bannertje is al een week achterwege gebleven, zoals je hebt kunnen zien. Zou morgen wat laat zijn. Maar het onderwerp is wel degelijk aan de orde gekomen, zoals nu!

  Wat een knullig begrip van waar #jesuischarlie voor staat trouwens. Da’s toch niet letterlijk bedoeld, mensen! Degene die dat draagt drukt ermee uit dat de terroristen bij de aanval op de cartoonisten van charlie ook hem (m/v) hebben aangevallen. Zijn/haar normen en waarden. Namelijk: vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden. Tolerantie voor andersdenkenden. Lijkt me niks mis mee. Het drukt natuurlijk niet uit dat je ook een martelaar bent of wilt zijn! Tjongetjonge, wat een niveau hier. Blij dat het nieuwe intro al geschreven is. 😦

  Like

 17. Inderdaad – het bannertje is achterwege gebleven en dat bevalt uitstekend.

  En wat een onverdraagzaam geloei, zeg. APD meent ook weer eens de wijsheid in pacht te hebben, en daar wordt ie altijd erg arogant van, met steken naar zijn evennaasten die er natuurlijk niks van begrijpen.

  Hij uiteraard maakt hij weer een karikatuur van de woorden van degene met wie hij het niet eens is, vermengd met z’n eigen onbegrip.

  Ach, laten we het er maar niet meer over hebben. Dit soort onderwerpen zijn te groot voor die blogje.

  Ik-jes, toespelingen op tieten en de gemeenschap des vlezes, persoonlijke verhaaltjes, borderlinen, godsdienst-light, ruraal geneuzel en heel veel gekibbel. Heerlijk uit de wind in een klein hoekje van het internet, zonder enige pretentie als om inhoudelijk debat gaat. Daar zijn immers echte discussiesites voor. milde glimlachicoon

  Like

 18. Een hufterige reactie van APD om 01:11. Van begin tot einde onder de maat. Zo hoor je niet met je medereageerders om te gaan.

  Like

 19. #jesuischarlie

  Als ik eerlijk ben, en waarom zou ik dat niet zijn, zou ik daar tussen mijn 15de en 25ste ambivalent tegenover hebben gestaan, en soms denk ik dat de wereld zoals wij die kennen er één is die juist voor en door die leeftijdsgroep bestaat.
  Ik zou eerst hartstochtelijk gestreden hebben voor, en gelachen om de cartoons en het recht iedereen te beledigen tot op het bot, en als dat niet genoeg is, tot op het merg.
  Vervolgens zou ik mij waarschijnlijk niet bij een massabeweging hebben willen aansluiten.
  Aan het einde zou ik intrekken bij een vriend, in zijn gekraakte ivoren toren en zouden we de massademonstraties onder het genot van een redelijk goede fles wijn van commentaar voorzien hebben.

  Nu, 25 jaar later, vraag ik mij regelmatig af of mijn bedaagde mening voortkomt uit het automatisme van het bejaard zijn of een gevolg is van 25 jaar kennis erbij.

  Om, voor mij, het nutteloze en misschien zelfs wel het achterlijke van een religie aan te tonen hoef je niet een lijder hieraan of een zelfbenoemde profeet ervan te beledigen; dat kan veel beter op een hoger niveau.

  Dus:#jesuischarlie: nee, ik niet maar ga gerust je gang, als je daardoor je woede kwijt kunt, of je verdriet wilt delen.

  Like

 20. Voor ik ga beweren dat ik Charlie ben wil ik eerst weten wie Charlie is.

  Achter de banner Je suis Achmed had ik heeeeeel misschien wel willen lopen. Die is sterker, symboliseert direct het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting ook al staat die mening je niet aan.

  Nu heb ik nog nooit van mijn leven in een demonstratie meegelopen (nou ja één keertje dan, ik weet nog, samen met Harry Mulisch) dus de kans is miniem.

  Like

 21. Ik zie ‘Je suis Charlie’ als een manier om te zeggen dat we niet willen dat regeringen, media, journalisten, cartoonisten, enz. zich laten dicteren door terreuracties, en dat we willen dat ze doorgaan met kritische stukken en cartoons over wat dan ook. Dat zoveel mensen ‘Je suis Charlie’ uiten, wat je daardoor als cliché zou kunnen opvatten als je dat wilt, geeft al die mensen steun, omdat ‘wij met z’n allen’ daar achter staan.

  Kunnen we hier nou niet eens een discussie voeren, DSRs inhoudelijk debat, zónder dat er zo denigrerend op elkaar gereageerd wordt? Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, houdt ook de vrijheid van beledigen in, maar dat betekent niet dat beledigen ook per se moet.

  Like

 22. Juist Luvienna, helemaal mee eens. Bij de eerste de beste reactie meteen zeggen, ach, dit is ook een blogje voor tietjes en neuken, laat maar … da’s denigrerend en nodeloos kwetsend. Voor mij als blogbaas maar in feite voor iedereen die hier reageert.

  Je kunt hier heel best discussieren, maar wellicht niet midden in de nacht, na het bezoek aan andersoortige websites en “discussiefora”. Kaart dan het onderwerp niet aan, zou ik zeggen. Oh, en voor hufter worden uitgemaakt op mijn eigen site ben ik ook niet zo dol op.

  Like

 23. @APD

  -Je kunt je niet gekwetst voelen namens iedereen.

  -DSR gaf slechts een opsomming van de vele luchtige onderwerpen die hier de revenue passeren. Tietjes en neuken behoren daartoe, of niet dan? En gelukkig maar. Dat hoeven we toch niet met de burka der liefde te bedekken?

  -DSR noemde je reactie hufterig en blijft daarbij. Hij heeft jou geen hufter genoemd, zoals je hierboven ten onrechte reageert. Hard op de zaak, zacht op de persoon dus.

  Nee APD, je hebt je, door slecht te lezen en onbehoorlijk op DSR te reageren, lelijk laten kennen. Timmerark leidt, met zijn controversieel, regelmatig aangevulde en actueel blog, inmiddels de competitie voor Blogbaas van het Jaar.

  Like

 24. Ik werkte op tien minuten lopen van de aanslag op woensdag. aan de buis gekluisterd. We hoorden (op de tv) schreeuwen: we hebben de profeet gewroken, we hebben Charlie vermoord. Een half uur later stond de tekst Je suis Charlie op het web. Ik interpreteerde het als volgt: Charlie leeft nog steeds, ondanks de moorden. een beetje als “Killroy was here”, vandaar dat ik het fantastisch vind dat nu overal Ik ben Charlie verschijnt. ik ben trouwens een trouwe lezer van Charlie Hebdo.

  Geliked door 1 persoon

 25. Op die manier klinkt het prima – maar wat je ook ziet is dat op de voorpagina van een plaatselijk sufferdje, de banner maar liefst drie keer verschijnt: een keer in een hoofredactioneel commentaar, en in twee columns, waarvan in eentje als reddingsboei voor een luie columnist zonder inspiratie, die zich er met banner+flauwe grap als ‘deze week geen column uit veiligheidsoverwegingen’ vanaf maakt.

  Like

 26. DSR, het is nou eenmaal dat elk positief ding negatief gebruikt kan worden. Mensen zijn erg inventief om iets ten eigen bate aan te wenden. Dat is geen reden om positieve dingen cynisch af te wijzen.

  Like

 27. Juist, ik denk er net zo over als lummel en Luvienna. Ik heb daar overigens zelf ook zo’n beetje om de hoek gewerkt, en moest onmiddellijk aan lummel denken. Lief he? Is echt zo. Daarna ben ik hem vergeten.

  Like

 28. DSR wijst niets cynisch af maar wordt altijd een beetje ongemakkelijk en extra waakzaam van massaal c.q. kuddegedrag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.