De Schrijvende Rechter verkozen tot Reageerder van het Jaar 2014

Scheveningen, 9 januari 2015 De Schrijvende Rechter (DSR) is verkozen tot Reageerder van het Jaar 2014. Dit is zojuist bekend gemaakt door de Kies- en Integriteitscommissie van het blog van je weetwel, die de verkiezing organiseerde. Verkiezing, resultaten en commentaren zijn hier te raadplegen.

DSRUit het juryrapport: “De kritische ikjescommentaren van DSR (door hemzelve en zijn trouwe fans steevast aangeduid met “Eindoordelen“) zijn vervat in een eigenzinnig Nederlands, met talrijke typerende spel- en stijlfouten, en een consistente opbouw, waarvan een afsluitend cijfermatige conclusie een herkenbaar onderdeel is. De commentaren mogen door de jaren heen minder verrassend zijn geworden, maar het dagelijkse Eindoordeel is een rustpuntje voor velen, net als het avondlijke “verhaaltje voor het slapen gaan” voor kinderen.”

Bewondering heeft de jury ook voor “de in vlekkeloos Nederlands geschreven eigen verhalen in feuilletonvorm van DSR, te weten Het Geloof naar De Schrijvende Rechter”, Appie en de hoefbekapper“, en De hoefbekapper en het Kerstlammechien. De gelauwerde heeft hiermede volgens de jury “wel degelijk vernieuwingszin (en taalvaardigheid) getoond, en de jury hoopt dat voormelde persoon deze nieuwe weg ook in de komende jaren zal blijven bewandelen”.  

Heer Rozenwater: “Het gaat uiteraard om de meestspraakmakende reageerder en dan steekt DSR met kop en schouder boven iedereen uit.”

De verkiezing van de reageerder van het jaar werd georganiseerd door middel van een openbare stemlijst van polldaddy.com en liep van 18 november tot 24 december 2014. Op deze laatste datum moest de poll voortijdig (een week eerder dan gepland) worden gesloten vanwege “manipulaties en onregelmatigheden“.

Waren er eerder al twijfels gerezen over het grillige stemverloop, dat er soms toe leidde dat reageerders die nauwelijks gereageerd hadden plotseling tot de top drie behoorden – hiervan leken met name Lummel en Boer’nsmurf te profiteren – op 24 december (de heel vroege morgen) toonde een terzake kundige reageerder (Letterzetter) aan dat de stemming vrij simpel te beïnvloeden was met ingewikkelde kunstgrepen die met IP-adressen en kopiëren en caches te maken hadden. Zijn manipulaties konden door o.a. Luvienna worden herhaald. Reclamaties bij WordPress en Polldaddy bleven zonder succes; de poll werd binnen 12 uur (om 13h00 uur) voor alle zekerheid gesloten.

Kees de Jongen: “Ons Rechtertje is naar mijn mening de onbetwiste Reageerder van dit jaar, en Apie zonder enige twijfel Blogbaas van het jaar 2014.”

Vanaf dat tijdstip werd door blogbaas dezes een handmatige peiling verricht, waaruit voormelde rechter als winnaar naar voren kwam. Hoge ogen gooiden ook Heer Rozenwater en Apiedapie, waarbij laatstgenoemde door veel reageerders – onder aanvoering van Kees de Jongen en Ad Hok – tot “Blogbaas van het Jaar” werd uitgeroepen. Voormelde Dapie zou immers geen reageerder van het jaar op zijn eigen blog kunnen zijn, “net zoals Hema-medewerkers van deelname aan eigen rookworstwedstrijden zijn uitgesloten.” De heer Dapie desgevraagd: “Ze snappen d’r niets van. Er is geen verkiezing van de Blogbaas van het Jaar geweest, dus ik kan die ook niet gewonnen hebben”. 

De stand, zoals die gebaseerd op rond 5,000 geldig uitgebrachte stemmen (netto) uit de “eindstand” blijkt is met zekerheid niet correct. Een tussenstand die vermoedelijk dichter in de buurt van de werkelijke uitslag komt werd op 14 december bekend gemaakt (eerste tien only):

1. De Schrijvende Rechter (DSR) 13.11%
2. Heer Rozenwater 11.55%
3. Apiedapie 11.15%
4. Luvienna 7.83%
5. Timmerark 7.44%
6. Letterzetter 5.87%
7. Indra 4.5%
8. Boer’nsmurf 4.31%
9. Kees de Jongen 4.11%
10 Riverside Blues 3.52%

Ad Hok: “Om De Schrijvende Rechter als reageerder van het jaar aan te wijzen heb je toch helemaal geen poll nodig? Sinds zijn transfer naar hier, net als voordien bij zijn vorige club, staat DSR op eenzame hoogte wat betreft kwantiteit (constant) en kwaliteit (nou ja, wat minder) van zijn bijdragen.”

De uitreiking van de Bokaal is door produktieproblemen bij de leverancier vertraagd, en zal met hulp van de Belgische Posterijen een dezer dagen geschieden, waarna een foto van de gelukkige winnaar zal worden vrijgegeven. De organisatie is verheugd te melden dat de verkiezing dit jaar ruimhartig werd gesponsord door Pixum, een keigoeie site waar je allerlei leuke dingen met je plaatjes kunt doen.

Bokaal DSR

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

37 gedachten over “De Schrijvende Rechter verkozen tot Reageerder van het Jaar 2014”

 1. Gefeliciteerd Rechtertje!

  Geen verrassende winnaar, maar iedereen zal zich in deze uitslag kunnen vinden.

  Mooie speech ook van de blogbaas, met een helder verslag van hoe het allemaal zo gekomen is en ter zake doende illustraties die gepaste vrolijkheid tonen.

 2. Was helemaal de draad kwijt, maar zie nu door de bomen het bos weer.
  DSR gefeliciteerd, ik vind de uitslag terecht. Gepaste bescheidenheid, zo kenmerkend voor DSR, zal hem sieren, net zoals de oranje strik!
  En weer een inspirerend intro van Apie in alweer een nieuwe draad. Als een spin in zijn web verschalkt hij zijn slachtoffers…

 3. Ook mijn felicitaties gaan naar DSR en ook naar Apiedapie die toch maar een Blog heeft weten te laten ontstaan waar zoveel mensen plezier aan beleven. Blogbaas klinkt in dit geval te zwak. Bloggod klinkt beter (slijmicoontje).

 4. Moeten we nu een heel jaar wachten op zoveel spanning en verstrooiing of kunnen we rond de lente iets tegemoet zien? De verkiezing van eerste BlogEi of zo…?

 5. Hoera, de lauwerkrans is toch ten langen leste,
  redelijk unaniem en zonder al te veel protesten,
  geplaatst op ’t edele magistratenhoofd,
  door sommigen gehaat, door anderen geloofd.

  De strijd was schimmig, frauduleus en niet erg transparant,
  maar onze meesteraap hield alles voortreffelijk in de hand.
  Doch wat betreft ’t hanteren van de Nederlandse taal
  gaat toch echt de hoofdaap met de prijzen aan de haal!

 6. DSR, je hebt het verdiend en ik gun je deze prijs ook recht hartelijk, Je hebt er keihard voor gewerkt, tot diep in nachtelijke uren (gisteravond om 01:00 brandde er nog licht bij je!) ploeter je op je reacties, je hebt er onwaarschijnlijk veel voor opzij gezet, je bijkans een rsi-handje gerefreshed, relationeel spanningen voor lief genomen en dan eindelijk die oh zo terechte de beloning!

  Geweldig!

  Met de gepubliceerde tussenstand kan ik vrede hebben. Heel eerlijk van ons bloggodje om niet zichzelf als tweede te plaatsen. Alle tussentijdse harde woorden zijn vergeten en vergeven. Toch?

 7. @DSR, ook van mij van harte gefeliciteerd. Keiverdiend! Ik kan vrede hebben met mijn verkiezing tot Bloggod en zal binnenkort de voorbereidingen voor de verkiezing van de reageerder van het jaar 2015 opstarten. Dat moet namelijk helegaar anders. Hoe, dat gaan we zien.

 8. Wat geweldig! Wat een eer! Iedereen hartelijk dank voor de warme woorden, en de blogbaas voor het op touw zetten en in goede banen leiden voor zo’n vermakelijke afsluiter van het jaar.

  Binnenkort, misschien vandaag en anders in de komende dagen volgt er een passender Aanvaardingsrede.

 9. Apiedapie, januari 9, 2015 om 09:40
  Stap toch over je eigen schaduw, Apie. Elke dag een nieuwe bladzijde, dat is toch je devies?

 10. Een voorspelbare en onbetwistbare uitslag. Daar hoef ik verder niets aan toe te voegen. Terechte tweede plaats voor Rozenwatertje, dat mag ook gezegd worden. Mooi versje van Indra weer!

 11. De afbeelding voor de bokaal bevat overigens vier afbeeldingen gerelateerd aan de blogbaas en maar twee, soms kleinere van de winnaar.

  Wie niet beter zou weten, kon wel eens denken dat de bokaal door DSR aan APD wordt aangeboden.

 12. Pardon hoor – de onderste drie foto’s waren van het beeldscherm gevallen.

 13. Hulde, felicitaties en gelukwensen voor de winnende Trojka, een welverdiende eerste plaats voor DSR, tweede plaats voor de kunst- en vrouwenminnaar HR en last but zeker not least onze blogbaas.

 14. Komt de Bokaal nog DSR’s kant op?

  Hij had aanvankelijk begrepen dat ie onderweg was, heeft z’n oude moedertje bereid gevonden het in ontvangst te nemen – maar ’t arme mens durft de deur niet uit uit angst de postbode mis te lopen, en de diepvries raakt leeg.

  En de buren hadden de straat versierd, maar er is na de storm weinig van over.

 15. De bokaal moet nog worden opgestuurd, DSR, hij kwam onbestelbaar terug uit Brussel. Er was geen kapsalon die je kende. Ook de sociale dienst had geen D.S. Rechter in de boeken. Je kunt je werkelijke adres wellicht even mailen, e.e.a. wordt vertrouwelijk behandeld.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: