Zittend koken is heel moeilijk (56)

blogbal lustrumLezers en ambtenaren van de NRC leven zich dagelijks uit op een klein hoekje van de achterpagina, waar ruimte is gereserveerd voor een lezersanekdote, het zogenaamde “ikje”. Reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.  Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was. We kijken ook naar de nieuwe verhalen die hier – exclusief op deze site – gepubliceerd werden door onze eigen schrijvers. We zeggen dit maar even voor de jury en lezers van de Verkiezing van Blogger des Vaderlands, waarvoor Apiedapie vorige week genomineerd is.

Traditiegetrouw benutten de would be schrijvers het ikjesplatform ook vorige week weer om 80-jarige kennissen of dementerende ouders voor aap te zetten. Het ergste was een ikje van Rob Lijesen die op zijn uitleg over de #jesuisCharlie-gebeurtenissen in Parijs van zijn niet-begrijpende ouwe moer gewoon de vriendelijke vraag “Stuur je me een kaartje uit Parijs?” te horen kreeg. Mag. Kan. Maar dat stuur je toch niet naar de krant, Rob?

dementieLuvienna merkte op dat de waardering voor het taalgebruik kennelijk beïnvloed kan worden door het gebrek aan waardering voor de inhoud. Dat klopt, want er stond dus best een prachtige zin in het wezenloze dingetje, te weten “ogen die de toekomst niet meer schouwen en het verleden niet meer helder krijgen”. Maar voor de rest dus gauw vergeten.

Sandra Heerma van Voss – volgens Luvienna “de halfzus van de als veelbelovend getypeerde schrijvers Daan Heerma van Voss en Thomas Heerma van Voss, de dochter van schrijver Arend Jan Heerma van Voss” schreef over een 80-jarige vriend die kennelijk met “De Doos” worstelt. Daarin schijnen allerlei verse groenten te zitten en die vriend heeft geen zin noch tijd om dat allemaal te gaan schillen, hakken en snijden en geeft hem door aan zijn zoon. Normaliter vertel je dit op een verjaardag of redaktievergadering, maar nee, dit moest in de krant.

Blije-Doos-1Onze reageerders gingen er dus op los. De Schrijvende Rechter: “Die meneer mag blij zijn dat hij niet elke week de Blije Doos krijgt. Zelden van een marketingobject met een cynischer naam vernomen, maar wie zijn privacy opgeeft voor een paar luiers mag best een beetje in de maling worden genomen. Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)”. Henk ging de andere kant uit: “De man mag blij zijn dat niet zijn allerlaatste dag is aangebroken en dat hij De Kist geleverd krijgt.”

Zittend koken is heel moeilijk”, zei hij begripvol, en “Zelf koken (heerlijke geuren bij het bereiden) wekt de eetlust op en brengt je in beweging

Maar Heer Rozenwater deed aan het afkatten niet mee. “Zittend koken is heel moeilijk”, zei hij begripvol, en “Zelf koken (heerlijke geuren bij het bereiden) wekt de eetlust op en brengt je in beweging” Riverside Blues gooide er een algemene beschouwing over online marketing tegenaan: “Zelve monitor ik regelmatig, postorder verzendhuizen, waar dan natuurlijk 1 of 2 produkten uitrollen die me een goede week lang bij iedere mediaraadpleging achtervolgen. Als u dit produkt bekijkt, hebt u dit boekje al? Het zal niet waar zijn? Het is wel zo. De technieken zijjn zo verfijnd, het klopt ook nog. Dat boekje heb ik inderdaad onlangs in de winkel gekocht.”

Verder waren er zoals altijd ook heel wat consumentenikjes: avonturen die de NRC-lezers tijdens het boodschappen doen meemaken. Will van Bemmel had het over het afschermen van de pincodeDit deed De Schrijvende Rechter mijmeren over vroeger toen “Hanna de BOM-rikusvrouw d’r code op d’r achterste had laten tattoeëren”. En een nieuwe condoom_vrouwreageerder, Rikus, maakte een verdienstelijk debuut met “Goed gezien, dat mag ook niet!”  Aad Kamer schreef over een 80-jarige kennis – hoeveel 80-jarigen wonen er eigenlijk in Nederland, of is het iedere keer dezelfde? -die een condoom voor zijn hond ging kopen en daar zogenaamd de apothekersassistente mee aan het blozen kreeg. En Kester Freriks kocht gezichtscrème bij de HEMA. Tjonge.  “Het verbod op zwarte pieten heeft die zaak geen goed gedaan, misschien dat Body Butter beter werkt”, merkte Klare taal op.

Maar goed, laten we blij zijn dat er ikjes zijn en niet al te zeer terugkijken naar hoe het vroeger was. Riverside Blues zei iets heel behartenswaardigs: “Het “ikje” evolueert blijkbaar in de tijd. So what? Vertel, Apiedapie , waarom een “ikje’ uitgesloten is van een groeiproces?”  En zo is het natuurlijk.

“Goed voor je uit blijven kijken”. Direct daarop stapte hij in zijn auto en scheurde de straat uit.

Er gebeurde vorige week meer.  Het slot van “Keessie leert autorijden” werd gepubliceerd, waarin de pas geslaagde vijftiger met een raar gevoel afscheid neemt van zijn rij-instructeur. “Goed voor je uit blijven kijken” zei deze. Direct daarop stapte hij in zijn auto en scheurde de straat uit.

catechisatie headerHet ruwe concept van Boek 12 van het Geloofsverhaal van De Schrijvende Rechter werd ingeleverd en zal zo spoedig mogelijk netjes bewerkt en treffend geïllustreerd alhier te zien zijn.

park header

“Ik hoorde dat ik AIDS had” was het indringende 12e deel van het Burnoutverhaal van Timmerark, een schrijver die zich zijn plaats in de Apiedapie community meer dan veroverd heeft.

mannen van luv 5Luvienna, die zich die plaats als reageerster en scherp meisje allang de hare weet, ziet net als zo’n beetje iedereen op deze aard’ reikhalzend uit naar de plaatsing van het eerste deel van haar autobiografische “Verhalen over mannen” (werktitel). Ze gaat hierin behoorlijk ver – voor een vrouw dan – vooral in de passages waarin ze het aan de fantasie van de lezer overlaat.

100e reactielepeltjeHet 100e-reactielepeltje was wel al voor Luvienna, die Heer Rozenwater tot een nieuw feuilleton probeerde te bewegen, het 200e was voor Heer Rozenwater zelve over iets wat er niet toedoet. En oh wat een pret, het 300e-reactielepeltje was ook voor Luvienna. Ze zijn allemaal onderweg, lieverds.

Er werd een concept voor een Schrijvers- en reageerdersreglement aan de community voorgelegd en goedgekeurd. Pawi gaf een momentopname van de huidige schrijversstal: “De Gekrookte Rieter uit Staphorst, wie wil daar nou niet meer van weten? Ik vind dat minstens zo interessant als het morfinegeluid uit Limburg, het massagegeluid uit Lanzarote of de piepende remmen in een lesauto na een ingreep van de examinator. Of Luvienna met haar verhalen over mannen dit niveau haalt? Het wordt nog spannend.”

plofTimmerark reageerde hierop met een beeldend: “Beter een morfinegeluid dan een flodder (…) al kreeg ik het hele zwembad stil toen ik voorafgaand aan mijn duik het toilet bezocht om wat lucht te lozen. De akoestiek is hier prima.”

Hetgeen De Schrijvende Rechter dan weer verleidde tot de volgende opmerking: “Bij Timmerark (…) zou je toch hopen dat z’n tablet of wat ie ook maar gebruikt in het bubbelbad valt, zodat ie het de rest van de vakantie in Sporthuiscentrum met een zes weken oude leesmap moet stellen.”

En zo pingpongt het heerlijk heen en weer, op dat leuke blog hier.

We zeggen dit maar even voor de jury en lezers van de Verkiezing van Blogger des Vaderlands, waarvoor Apiedapie vorige week zoals gezegd genomineerd is:

"...  apiedapie.com is een geweldig, drukbezocht blog en Apiedapie is een geweldige, betrokken blogbaas. Hij publiceert niet alleen zijn eigen verhalen, overpeinzingen en anekdotes, maar ook die van verschillende reageerders, meestal in feuilletonvorm.
Ook geeft hij een platform aan de kop van de dag: een dagelijks ingezonden plaatje van een van de reageerders, waar anderen inclusief Apiedapie een kop voor kunnen verzinnen. De leukste gewonnen kopjes, geheel naar zijn eigen inzicht, zet hij in zijn beroemde koppencarrousel.
Een derde poot onder apiedapie.com is het dagelijkse Ikje van de NRC. Een van de reageerders, net zoals het uitkomt, plaatst het en vervolgens kan iedereen erop schieten, De Schrijvende Rechter voorop, eenzaam aan de top met zijn befaamde Eindoordelen.
Het regelmatige, onderlinge gekissebiss, waarin Apiedapie zich ook niet onbetuigd laat (meedoen is belangrijker dan passief toezien, vindt hij), weet hij altijd in goede banen te leiden.
In december vorig jaar heeft hij een Reageerder-van-het-Jaar-poll in het leven geroepen, dat ondanks sabotage een groot succes was en waarbij buiten de gesaboteerde poll om eenstemmig De Schrijvende Rechter op 1 werd gezet.
Er is nog veel meer over Apiedapie en zijn blog te vertellen, maar hier laat ik het voorlopig bij. Als dit niet voldoende is om apiedapie.com tot Blogger des Vaderlands te verkiezen weet ik het ook niet meer." 

Was getekend Luvienna *kus icoontje*  En nee, dan weten wij het champagneallemaal ook niet meer! Stem! Stem! Stem! De Bokaal zal op 7 maart met een select gezelschap van de Apiedapie community ergens in Amsterdam worden gevuld door er een fles champagne ter waarde van duizend euro in leeg te spuiten.

In het kader van “de schoorsteen moet ook roken” werd vorige week een eerste aflevering van “Apie test alles” geplaatst. De fotoservice van pixum.nl was als eerste aan de beurt en het commentaar van Apiedapie was pixum 8eigenlijk te positief om waar te zijn. We houden hem in de gaten. De tester was als een kind zo blij met een koe op canvas en een koffiekopje om aan de Reageerder van het Jaar 2014 weg te geven. Wat hij met de objekten van zijn volgende test (belmeisjes) gaat doen, willen we niet weten.

Ad Hok kwam even langs met een treffend “Hehe, rustdag op het Hoogovenschaaktoernooi. Hier nog iets gebeurd de laatste tijd?”, waarop Luvienna al even treffend antwoordde met een “Nee joh, slaapverwekkend hier, ik wou dat er eens wat reuring was.”

Hoog tijd toch om nu zelf ook eens iets te gaan schrijven? Stuur lekker een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

177 gedachten over “Zittend koken is heel moeilijk (56)”

 1. @Indra, veel plezier in dat lange weekend, je hebt het verdiend. Sterkte met je ontstoken vinger!

  Neem DSR niet teveel kwalijk, de laatste dagen is hij, voor zijn doen, de redelijkheid zelve. Dat het allemaal maar een spelletje is zoals hij beweert, is overigens niet waar. Het kan wel degelijk uit de hand lopen.

  Laat ik je geruststellen, er kunnen geen doden bij vallen. Gelukkig maar!

  Like

 2. @HR
  Dat het een spelletje is, wil niet zeggen dat er soms niet fanatiek wordt gespeeld en dat het inderdaad uit de hand kan lopen.

  Like

 3. Gelukkig gaat het er hier veel fijner en rustiger toe dan soms op het VKBlog waar ik Apiedapie heb leren kennen. Toen ook al beschaafd, humorvol en boeiend. Het was mijn introductie op het internet (qua Blogs) en ik heb dat strijdperk met schaafplekken en imagoschade verlaten.

  Like

 4. Naar zee

  Een regenachtige zondag in januari. In de Centrale Bibliotheek in Utrecht wordt een voorleesmiddag gehouden. Boer Boris gaat naar zee, gekozen tot Prentenboek van het Jaar, wordt voorgelezen aan een stuk of twintig kinderen en hun ouders.

  Af en toe worden er vragen aan de kinderen gesteld. Boer Boris gaat naar zee, en de grote vraag is: Wat neemt hij mee? Wanneer deze vraag aan de kinderen wordt gesteld, is het even stil.

  Dan ineens roept één van de kinderen: „Een pistool!”

  Roos Post

  Like

 5. Tjsa, dat lijkt me logisch. Toen DSR op de kleuterschool zat, weken cowboyhoed en pistool niet van zijn zijde, al waren er ook wel periodes met degens en zwaarden, en nog weer later werpsterren.

  En dat de boer niet zonder pistool kan, dat ziet het kindje goed. Hoe moet hij anders vanaf de traktor mollen mollen en de kraaien verjagen? Of een en ander nou zo praktisch is aan zee, is een detailkwestie.

  Dus waarom dit omslachtige verhaal? Er zal toch geen link met het terrorisme in worden gezocht?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 6. Leuke sfeer. Je komt zo in de kamertjes van logisch denken, zal ik dit , of dat misschien? ‘ Vuurwapen?” zo slecht niet bedacht.
  Neem ik mee…., is goed, stoppen we in de plunjebaal.
  Riverside, wat dacht je ervan?
  Neem jij mee?
  Dat zal ik je zeggen: Ik neem mijjn Lolbroek mee..

  Like

 7. @KT
  Zag inderdaad dat zowel het Eindoordeel als een bespreking daarvan op Drasties zijn geplaatst.

  Je zou hopen dat JdW z’n verantwoordelijkheid neemt, maar die laat ’t op z’n beloop. Tsja, je doet er niks aan. Op een bepaalde manier kun je het zelfs als een er zien dat men zo met je schrijfsels aan de haal gaat, al is het vooral creepy natuurlijk.

  DSR blijft erbij: trap die trol hier weg. Het saldo van z’n optreden hier is negatief.

  Like

 8. Als reden dat de trol naar Drasties is overgestapt, noemt hij het moderatiebeleid hier waarderende glimlachicoon

  Like

 9. DSR,
  Ik heb wel een vermoeden van de identiteit dezer trollemans, gezien zijn vocabulaire en stijl in zoverre hiervan sprake is.

  Like

 10. Grote lolicoon! “De site waardie publiceert is niet zo praktisch. Dan komt het artikel in een moddertrage moderatiekeu.” By Schraalhans Martinez on 30/01/2015 – 16:07″ (bij de buren). Niet gedacht dat ik nogeens blij zou worden van kritiek op mijn modereren 😀

  Like

 11. Dat is niks om trots op te zijn hoor, A. Het komt nogal betuttelend danwel amateuristisch over.

  Als moderatie al nodig is zou je bijv. extra moderatoren kunnen aanstellen.

  Like

 12. -16 Kalre Taal

  Gezien het aantal keer dat je het al geprobeerd hebt, en het mogelijke aantal trollen zou je het, als je ’t met een dobbelsteen zou bepalen al minstens één keer bij het rechte end moeten hebben gehad.

  Ik vermoed dat je talent voor vocabulaire- en stijlanalyse nogal beperkt is.

  Like

 13. Op een bepaalde manier kun je het zelfs als een er zien dat men zo met je schrijfsels aan de haal gaat. huh? als een er zien?! Neen, men ziet het (een? er?)niet DSR

  Like

 14. De affaire heeft bij de buren nog een staartje gekregen, aangezien de blogbaas met verkeerde prioriteiten een vaste reageerders heeft weggejaagd.

  Like

 15. Het is hier doorgaans een gezellige boel, niemand die op voorhand moederatie nodig heeft. Als iemand het er dan toch naar maakt, moet ie maar geduld hebben grinikicoon

  Like

 16. Trollemans richt daar bij de buren meer schade aan dan hij kan bevroeden.

  Er blijft daar weinig over, Lummel een van de meest trouwe , loyale en oprechte, originele reageerders gooit het bijltje erbij neer.
  Jammer voor Drasties.

  Like

 17. @KT
  Hert lijkt me vooral JdW te zijn die de schade aanricht.

  Al met al een stichtelijke geschiedenis voor alle (aspirant-)blogbazen.

  Like

 18. @ 24, @26 Bizarre analyses plaatsen jullie hier.

  Tot driemaal aan toe is Lummel aan het schelden. JdW vraagt éénmaal beleefd of L daarmee op kan houden, hetgeen z’n goed recht is op zijn eigen site. Er is verder geen kwaad woord of dreigement zijn kant op gegaan. Lijkt me een geval van te lange tenen.

  Like

 19. Dat is altijd zo grappig aan KT. De mond vol over andermans vocabulaire of gebrek daaraan, en dan plaatst ze zelf zulke onbegrijpelijke wartaal.

  Ik denk dat ze zelf een beetje op haar retour is. Maar we verwachten natuurlijk niet dat ze in zo’n degeneratieve staat een hele site gaat redden.

  Like

 20. @De Schrijvende Rechter, januari 30, 2015 om 21:17
  Dat bepaalde ego’s tot groteske proporties zijn opgeblazen en bij de geringste aanleiding kunnen exploderen?

  Like

 21. @14, @29

  DSR gaat al jaren aan de haal met andermans schrijfsels van een andere website. Het punt komt nogal hypocriet over.

  Tamelijk sneu dat hij mij dan het zwijgen probeert op te leggen omdat hij geen passend verweer heeft.

  Like

 22. Via Blemdle in Psychologie Magazine: Waarom verlichte types zulke grote ego’s hebben. ‘Verlicht’ in de zin van mindfulness en meditatie.

  Als iemand geïnteresseerd is, laat maar weten.

  Like

 23. @HR
  Dat lijkt me niet de lering die uit het gebeurde van gisteren kan worden getrokken.

  Like

 24. Hongerlopers

  In ons streekmuseum raak ik in gesprek met een oude dame, een boerin. Ze haalt herinneringen op aan de hongerwinter.

  „Dat was toch zo zielig”, zegt ze, „al die hongerlopers, al die mensen uit de stad, op zoek naar eten. We hebben er wat mee te stellen gehad hoor!”

  Ik knik begripvol, en zie in gedachten uitgehongerde stadsmensen, door de boerin blij gemaakt met een zakje aardappelen.

  „Op ons erf stond zo’n ouderwetse plee, die ik van mijn moeder schoon moest houden”, vervolgt ze. „Maar al die hongerlopers waren aan de diarree, dus als die mensen waren geweest, dan was dat ding zó smerig. Ja, dat was wat hoor, de hongerwinter. Toen hebben we toch maar een slot op de pleedeur gezet!”

  Martin van der Jagt

  Like

 25. Wat een schitterende anecdote!

  Dat de hongerlopers (wat een fraai woord trouwens) niet altijd een warm onthaal wachtte, dat was bekent, maar hierin krijgt het een grimmige invulling die je doet duizelen aan de afgrond van het menselijk tekort.

  Of de inzender er zijn gedachten bij had moeten geven, vraagt DSR zich af. Het verhaal sprak voor zichzelf.
  Eindoordeel: 8- (zegge: achtmin)

  Like

 26. Luvje: ja, laat maar komen, hoor, lijkt me kei-interessant!

  Ikje: Martin van der Jagt is misschien een broodschrijver die een stukje interview over had? Voor een ikje heeft dit voorvalletje en overdenkinkje teveel clutter. En dat niet alle mensen heiligen zijn wisten we al.

  Like

 27. Ach , het is voor het eerst in tijden dat we weer eens een Ik-je met een scherp randje hebben in plaats van het gebruikelijke gemekker over klunzige obers.

  Like

 28. Zo is het, laten we onze zegeningen tellen. Zoveel museumikjes zijn er niet. Ik zie uit naar een ikje uit het Archeon. Daar kun je ook met veel mensen praten. Wie eerst?

  Like

 29. Het is weer bijna carnaval. Ik moet meteen aan de hoefbekapper denken, maar geen idee qua dialecten. Is dit in de buurt?

  Tip: speel de youtuubjes op apiedapie gewoon af tijdens het surfen. Word je nog blijer van! 😀

  Like

 30. Het komt in de buurt, maar niet helemaal.

  In de streek van de hoefbekapper wordt trouwens nauwelijks carnaval gevierd.

  Denk eerder aan dit – muziek vanaf 2:30:

  Like

 31. Ja ergens werkt de link wel. Ben nu in een eindeloze loop van registreren, link klikken, dan weer terug naar registreren etc. Maar de eerste alinea is goed! 😀

  Like

 32. ’t Is via Blendle. die ziet natuurlijk de mogelijkheid om je klant te maken. Als het lastig/vervelend is kan ik wel screenshots maken en mail/posten.

  Like

 33. Nee, is goed. Heb bij Blendle al diverse accounts, ze worden iedere keer al de volgende dag weer op nul gezet (ook zonder dat ik enig artikel heb aangeklikt) 😦

  Like

 34. Dat kadootjestegoed bedoel je, of heb je geld gestort? Ik zou sowieso even contact met ze opnemen.

  Like

 35. Jammer inderdaad van die derde alinea, maar als je die wegdenkt is het een uitstekende Ikje. Een onthutsende monoloog van die boerin die zich totaal niet bewust is van de strekking van haar woorden.

  Hongerlopers is een aparte variant op hongerlijers. Het heeft wel dezelfde gevoelswaarde.

  Mooi is vooral de omkering van het slachtofferschap. Slachtoffer waren niet de hongerlopers, maar de boeren die zoveel met ze te stellen hadden. Alsof het om een schadelijke diersoort gaat.

  Like

 36. @dsr ‘Dat de hongerlopers (wat een fraai woord trouwens) niet altijd een warm onthaal wachtte, dat was bekent’. . . je hebt echt geen idee hoe de Nederlandse taal in mekaar steekt he?

  Like

 37. Stephen Fry over de “sorry bunch of semi-educated losers” waarvan we hierboven weer een voorbeeld zien:

  Like

 38. Luv, ik kopieerde het https-adres op You Tube. Vroeger lukte dat altijd, moet het nu anders?

  Like

 39. @JBV
  Inderdaad – DSR heeft geen flauwe notie, echt geen idee. Dom geboren, nooit wat bijgeleerd.

  Dat DSR zich desondanks voor het merendeel van de reageerders hier enigszins begrijpelijk kan uitdrukken, is dan ook des te knapper. Doorzettingsvermogen, instinct en puur geluk van de zijde van DSR, onmetelijk geduld en inlevingsvermogen van de reageerders hier anderzijds.

  Elke dag weer een hartstikke dikke struggle maar we komen d’r wel – en dat alweer sinds ruim zeven jaar, kun je nagaan!

  Like

 40. @dsr, subtiel, dat uitroepteken! En nee, we denken niet dat je d’r komt – met je hartstikke dikke struggle!

  Like

 41. @JBV
  Nee joh, da’s helemaal niet subtiel, dat uitroepteken! Alsof je loopt te SCHREEUWEN weetjewel.

  Enfin, kennelijk heb jij (dat ‘we’ was vast een vergissing, of ben je een hackerscollectief oid?) DSR’s boodschap goed genoeg begrepen om erop te reageren, ook al wel je het er niet mee eens (maar dat mag!), dus is DSR ook deze dag weer goed doorgestruggled.

  Dank voor je begrip en je opmerkingen! Samen komen er wel!

  Like

 42. Prachtig ikje vandaag,
  Schrijnend dat gesprek, volkomen in de eigen werkelijkheid van die vrouw die alles heeft meegemaakt en daar in dat museum haar verhaal vertelt.

  Ongelooflijk nog die laatste zin, heel stuitend, maar ook passend in het verhaal.

  Like

 43. Uh, ik kom er wel dsr, sr, maar jij zult altijd blijven stuntelen met je d en met je t en met je stam plus e met ’t kofschip dat je nooit zult vatten. Stumper!

  Like

 44. Sanitair : Makkelijk als het er is.
  Wanneer veel mensen, daar zijn, kun je ten gerieve van de goede gang van zaken, misschien met ’n emmer water , , ’n vriendelijke tekst, wil zo goed zijn , om etc.
  Natuurlijk kan bij velen, de vraag rijzen: kan ik even sanitair?
  Misschien ’n Bordje plus verzoek?
  ’n Kort verzoek doet wonderen.
  Afsluiten, de zaak op slot doen, is onnodig kort door de bocht.
  Als je wilt laten zien hoe jij je zaakjes regelt: Zegt u? De zaak gaat op slot!.
  Oh, wat ’n lamlendige vertoning. Bah. Wat ’n vervelende mensen. Gedver.

  Like

 45. @JBV
  Maar Vriend, je had DSR al uitgebreid verteld over zijn tekortkomingen en hij heeft er rechthartelijk mee ingestemd! Een stumper, ja, dat is zo – DSR zal ’t niet loochenen.

  Maar verdient een stumper niet eerder medelij dan beknorringen en harde woorden? DSR probeert het elke dag weer, en kan het niet bolwerken zonder hulp van mensen zoals jij.

  DSR omhelst je innig, Zielevriend, omdat hij weet dat je om hem geeft. Help me morgen opnieuw en verder alle dagen dat we beiden de zon mogen zien omgaan!

  Like

 46. JBV 31-01-2015
  JBV hoort het tot uw talenten wat aardiger, naar “de reactant” te zijn..
  Probeer het eens?

  Like

 47. Nog zo’n column waarbij ik van ja schudde bij elke zin was die van Bas Heijne in de NRC over het nosjournaalgebeuren, vooral het laatste stukkie over het overspannen en onprofessionele optreden van het modererende NOS-gansje van dienst: http://www.nrc.nl/heijne/2015/02/01/heavy-nieuws/

  Journalisten vinden wat hen zelf overkomt heel belangrijk (zie ook elke wind van vdMeersch over zijn eigen krant, zoals wanneer er weer eens een lettertype wordt aangepast), da’s menselijk maar zouden ze uit de krant/journaal moeten houden. Het nieuws was maar heel eventjes in potentie wereldnieuws, namelijk toen we dachten dat het een terreurdaad was. Daarna niet meer, daarna had je normaal kunnen doen, en het hooguit over de beveiliging van het gebouw en wat we eruit kunnen leren kunnen hebben. .

  Een van de grappigste dingen die ik die avond telkens weer hoorde van de NOS-medewerkers: “deze beelden gaan de hele wereld over”. Ik hield CNN en wat andere zenders in het oog, maar echt, ze gingen niet de hele wereld over. Wel later, maar toen niet vanwege het nieuws zelf (verwarde man met plastic pistooltje), maar vanwege de merkwaardige en unieke beelden van een live-arrestatie. Dat zie je niet veel. En … dat hadden we ook niet moeten zien, inclusief de onafgedekte gezichten van dader en politie-agenten. Aan alle kanten fout dus. Maar ik heb wel een heerlijk spannend televisie-avondje gehad. Dat dan weer wel.

  Like

 48. Ik heb ook een leuke avond gehad, en wel uitgerekend op de avond dat ik eens geen nieuws, geen radio dus op de achtergrond, wilde, gewoon lezen in stilte. Het was mij niet gegeven, maar er komen nog andere donderdagen.
  Ik vind de kritiek, met name van Mathijs van Nieuwskerk (die bang is om over bruggen te fietsen, en na Parijs (we zullen altijd Parijs hebben) stiekem een beetje harder naar huis fietst) wel erg hard. De mensen van de NOS zijn ook maar gewone mensen die ’s avonds naar huis willen. De portier twijfelde steeds, hij zei dat hij naar huis wilde naar…en toen hield hij zijn mond. Klasse, het gaat niemand wat aan.

  Al die kritiek achteraf. Die knakker van College tour had zich niet eens kunnen scheren! Daar ben ik wel jaloers op trouwens, ik doe er een week over om wat baardgroei te kweken, daarom ben ik ook niet gelovig.

  Het was trouwens, voor wie het wil weten, een heerlijke week in de Ark, met sneeuw op vrijdag. Gelukkiger kun je mij niet maken. Ook niet desondanks een duidelijk allochtone buurman die gierend van de sneeuwpret zijn woning uitgleed en mij (best wel hard) een sneeuwbal in mijn gezicht gooide. Integratie ten top! “Dat was wel een beetje hard, vriend” zei ik (niet te hard, het was immers 11 dagen na Charlie!). Hij moest met mij lachen, we waren vrienden, sneeuw verbroederd. Mensen zeggen elkaar gedag. De volgende dag was alles weg. Ook goed. Ik ben immers niet meer de jongste.

  Maar ik dacht altijd dat DSR ouder was dan ik. Hoe zou dat nou komen? Toch gaf hij toe jonger te zijn. Het zet je denken op zijn kop.

  Like

 49. Sneeuw op vrijdag! Lekker hoor. Dat je mekaar aan het inzepen bent en denkt: ha, nog een heel weekend voor de boeg.

  Sneeuw op maandag? Nuh, minder prettig.

  Like

 50. Inzepen, toastje, glaasje (met kristalzegels van AH gekocht, er is trouwens een levendige handel op Marktplaats, ik versmaad ze niet meer, ik let op de kleintjes tegenwoordig) en een nieuwe handdoek, die je eerst had moeten wassen, dus ze droogt niet, je wordt kriegelig, glijdt uit, stoot je harses, ziet sterretjes, bedenkt je dat je iets op de tv had moeten opnemen en voor je het weet is het weer maandag. Blue Monday. Groundhog day. The Truman Show. Je bent je agenda kwijt. Voor je het weet is het weer kerst.

  Like

 51. Bijzonder navelstaarderig hoe de NOS nog dagenlang nabetrachtte over het gebeurde, alsof er niks anders aan de hand was in de wereld.

  @Tim – dat komt omdat DSR doorgaans een ouwelijks, gezwollen toontje aanslaat,m en omdat ie met zoveel wijsheid en doorschouw spreekt over Het Leven enzo. Voor de trouwe lezers van DSR’s Geloofsepos is het overigens geen verrassing. Maar maakt het enig verschil dan?

  Like

 52. “en omdat ie met zoveel wijsheid en doorschouw spreekt over Het Leven enzo”

  🙂

  Like

 53. Nog drie uur, mensen, dan gaan we hier weer wisselen. Het nieuwe intro staat te druipen op de steiger, er zit veel DSR in vandaag, verder een kopje van Riverside Blues, en nog zo wat van die dingen. Muziek ook, heel wat muziek, klassiek, pop en grieks.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.