Zittend koken is heel moeilijk (56)

blogbal lustrumLezers en ambtenaren van de NRC leven zich dagelijks uit op een klein hoekje van de achterpagina, waar ruimte is gereserveerd voor een lezersanekdote, het zogenaamde “ikje”. Reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.  Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was. We kijken ook naar de nieuwe verhalen die hier – exclusief op deze site – gepubliceerd werden door onze eigen schrijvers. We zeggen dit maar even voor de jury en lezers van de Verkiezing van Blogger des Vaderlands, waarvoor Apiedapie vorige week genomineerd is.

Traditiegetrouw benutten de would be schrijvers het ikjesplatform ook vorige week weer om 80-jarige kennissen of dementerende ouders voor aap te zetten. Het ergste was een ikje van Rob Lijesen die op zijn uitleg over de #jesuisCharlie-gebeurtenissen in Parijs van zijn niet-begrijpende ouwe moer gewoon de vriendelijke vraag “Stuur je me een kaartje uit Parijs?” te horen kreeg. Mag. Kan. Maar dat stuur je toch niet naar de krant, Rob?

dementieLuvienna merkte op dat de waardering voor het taalgebruik kennelijk beïnvloed kan worden door het gebrek aan waardering voor de inhoud. Dat klopt, want er stond dus best een prachtige zin in het wezenloze dingetje, te weten “ogen die de toekomst niet meer schouwen en het verleden niet meer helder krijgen”. Maar voor de rest dus gauw vergeten.

Sandra Heerma van Voss – volgens Luvienna “de halfzus van de als veelbelovend getypeerde schrijvers Daan Heerma van Voss en Thomas Heerma van Voss, de dochter van schrijver Arend Jan Heerma van Voss” schreef over een 80-jarige vriend die kennelijk met “De Doos” worstelt. Daarin schijnen allerlei verse groenten te zitten en die vriend heeft geen zin noch tijd om dat allemaal te gaan schillen, hakken en snijden en geeft hem door aan zijn zoon. Normaliter vertel je dit op een verjaardag of redaktievergadering, maar nee, dit moest in de krant.

Blije-Doos-1Onze reageerders gingen er dus op los. De Schrijvende Rechter: “Die meneer mag blij zijn dat hij niet elke week de Blije Doos krijgt. Zelden van een marketingobject met een cynischer naam vernomen, maar wie zijn privacy opgeeft voor een paar luiers mag best een beetje in de maling worden genomen. Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)”. Henk ging de andere kant uit: “De man mag blij zijn dat niet zijn allerlaatste dag is aangebroken en dat hij De Kist geleverd krijgt.”

Zittend koken is heel moeilijk”, zei hij begripvol, en “Zelf koken (heerlijke geuren bij het bereiden) wekt de eetlust op en brengt je in beweging

Maar Heer Rozenwater deed aan het afkatten niet mee. “Zittend koken is heel moeilijk”, zei hij begripvol, en “Zelf koken (heerlijke geuren bij het bereiden) wekt de eetlust op en brengt je in beweging” Riverside Blues gooide er een algemene beschouwing over online marketing tegenaan: “Zelve monitor ik regelmatig, postorder verzendhuizen, waar dan natuurlijk 1 of 2 produkten uitrollen die me een goede week lang bij iedere mediaraadpleging achtervolgen. Als u dit produkt bekijkt, hebt u dit boekje al? Het zal niet waar zijn? Het is wel zo. De technieken zijjn zo verfijnd, het klopt ook nog. Dat boekje heb ik inderdaad onlangs in de winkel gekocht.”

Verder waren er zoals altijd ook heel wat consumentenikjes: avonturen die de NRC-lezers tijdens het boodschappen doen meemaken. Will van Bemmel had het over het afschermen van de pincodeDit deed De Schrijvende Rechter mijmeren over vroeger toen “Hanna de BOM-rikusvrouw d’r code op d’r achterste had laten tattoeëren”. En een nieuwe condoom_vrouwreageerder, Rikus, maakte een verdienstelijk debuut met “Goed gezien, dat mag ook niet!”  Aad Kamer schreef over een 80-jarige kennis – hoeveel 80-jarigen wonen er eigenlijk in Nederland, of is het iedere keer dezelfde? -die een condoom voor zijn hond ging kopen en daar zogenaamd de apothekersassistente mee aan het blozen kreeg. En Kester Freriks kocht gezichtscrème bij de HEMA. Tjonge.  “Het verbod op zwarte pieten heeft die zaak geen goed gedaan, misschien dat Body Butter beter werkt”, merkte Klare taal op.

Maar goed, laten we blij zijn dat er ikjes zijn en niet al te zeer terugkijken naar hoe het vroeger was. Riverside Blues zei iets heel behartenswaardigs: “Het “ikje” evolueert blijkbaar in de tijd. So what? Vertel, Apiedapie , waarom een “ikje’ uitgesloten is van een groeiproces?”  En zo is het natuurlijk.

“Goed voor je uit blijven kijken”. Direct daarop stapte hij in zijn auto en scheurde de straat uit.

Er gebeurde vorige week meer.  Het slot van “Keessie leert autorijden” werd gepubliceerd, waarin de pas geslaagde vijftiger met een raar gevoel afscheid neemt van zijn rij-instructeur. “Goed voor je uit blijven kijken” zei deze. Direct daarop stapte hij in zijn auto en scheurde de straat uit.

catechisatie headerHet ruwe concept van Boek 12 van het Geloofsverhaal van De Schrijvende Rechter werd ingeleverd en zal zo spoedig mogelijk netjes bewerkt en treffend geïllustreerd alhier te zien zijn.

park header

“Ik hoorde dat ik AIDS had” was het indringende 12e deel van het Burnoutverhaal van Timmerark, een schrijver die zich zijn plaats in de Apiedapie community meer dan veroverd heeft.

mannen van luv 5Luvienna, die zich die plaats als reageerster en scherp meisje allang de hare weet, ziet net als zo’n beetje iedereen op deze aard’ reikhalzend uit naar de plaatsing van het eerste deel van haar autobiografische “Verhalen over mannen” (werktitel). Ze gaat hierin behoorlijk ver – voor een vrouw dan – vooral in de passages waarin ze het aan de fantasie van de lezer overlaat.

100e reactielepeltjeHet 100e-reactielepeltje was wel al voor Luvienna, die Heer Rozenwater tot een nieuw feuilleton probeerde te bewegen, het 200e was voor Heer Rozenwater zelve over iets wat er niet toedoet. En oh wat een pret, het 300e-reactielepeltje was ook voor Luvienna. Ze zijn allemaal onderweg, lieverds.

Er werd een concept voor een Schrijvers- en reageerdersreglement aan de community voorgelegd en goedgekeurd. Pawi gaf een momentopname van de huidige schrijversstal: “De Gekrookte Rieter uit Staphorst, wie wil daar nou niet meer van weten? Ik vind dat minstens zo interessant als het morfinegeluid uit Limburg, het massagegeluid uit Lanzarote of de piepende remmen in een lesauto na een ingreep van de examinator. Of Luvienna met haar verhalen over mannen dit niveau haalt? Het wordt nog spannend.”

plofTimmerark reageerde hierop met een beeldend: “Beter een morfinegeluid dan een flodder (…) al kreeg ik het hele zwembad stil toen ik voorafgaand aan mijn duik het toilet bezocht om wat lucht te lozen. De akoestiek is hier prima.”

Hetgeen De Schrijvende Rechter dan weer verleidde tot de volgende opmerking: “Bij Timmerark (…) zou je toch hopen dat z’n tablet of wat ie ook maar gebruikt in het bubbelbad valt, zodat ie het de rest van de vakantie in Sporthuiscentrum met een zes weken oude leesmap moet stellen.”

En zo pingpongt het heerlijk heen en weer, op dat leuke blog hier.

We zeggen dit maar even voor de jury en lezers van de Verkiezing van Blogger des Vaderlands, waarvoor Apiedapie vorige week zoals gezegd genomineerd is:

"...  apiedapie.com is een geweldig, drukbezocht blog en Apiedapie is een geweldige, betrokken blogbaas. Hij publiceert niet alleen zijn eigen verhalen, overpeinzingen en anekdotes, maar ook die van verschillende reageerders, meestal in feuilletonvorm.
Ook geeft hij een platform aan de kop van de dag: een dagelijks ingezonden plaatje van een van de reageerders, waar anderen inclusief Apiedapie een kop voor kunnen verzinnen. De leukste gewonnen kopjes, geheel naar zijn eigen inzicht, zet hij in zijn beroemde koppencarrousel.
Een derde poot onder apiedapie.com is het dagelijkse Ikje van de NRC. Een van de reageerders, net zoals het uitkomt, plaatst het en vervolgens kan iedereen erop schieten, De Schrijvende Rechter voorop, eenzaam aan de top met zijn befaamde Eindoordelen.
Het regelmatige, onderlinge gekissebiss, waarin Apiedapie zich ook niet onbetuigd laat (meedoen is belangrijker dan passief toezien, vindt hij), weet hij altijd in goede banen te leiden.
In december vorig jaar heeft hij een Reageerder-van-het-Jaar-poll in het leven geroepen, dat ondanks sabotage een groot succes was en waarbij buiten de gesaboteerde poll om eenstemmig De Schrijvende Rechter op 1 werd gezet.
Er is nog veel meer over Apiedapie en zijn blog te vertellen, maar hier laat ik het voorlopig bij. Als dit niet voldoende is om apiedapie.com tot Blogger des Vaderlands te verkiezen weet ik het ook niet meer." 

Was getekend Luvienna *kus icoontje*  En nee, dan weten wij het champagneallemaal ook niet meer! Stem! Stem! Stem! De Bokaal zal op 7 maart met een select gezelschap van de Apiedapie community ergens in Amsterdam worden gevuld door er een fles champagne ter waarde van duizend euro in leeg te spuiten.

In het kader van “de schoorsteen moet ook roken” werd vorige week een eerste aflevering van “Apie test alles” geplaatst. De fotoservice van pixum.nl was als eerste aan de beurt en het commentaar van Apiedapie was pixum 8eigenlijk te positief om waar te zijn. We houden hem in de gaten. De tester was als een kind zo blij met een koe op canvas en een koffiekopje om aan de Reageerder van het Jaar 2014 weg te geven. Wat hij met de objekten van zijn volgende test (belmeisjes) gaat doen, willen we niet weten.

Ad Hok kwam even langs met een treffend “Hehe, rustdag op het Hoogovenschaaktoernooi. Hier nog iets gebeurd de laatste tijd?”, waarop Luvienna al even treffend antwoordde met een “Nee joh, slaapverwekkend hier, ik wou dat er eens wat reuring was.”

Hoog tijd toch om nu zelf ook eens iets te gaan schrijven? Stuur lekker een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

177 gedachten over “Zittend koken is heel moeilijk (56)”

 1. Hoest

  Een man komt met zijn papegaai bij ons in de dierenkliniek. Het diertje hoest al enige tijd en de eigenaar maakt zich zorgen.

  De dierenarts vermoedt een vastgelopen voerzaadje in de luchtpijp en stelt voor de patiënt een nachtje ter observatie te houden. De hele nacht laat de vogel geen kuchje horen.

  De volgende ochtend komt de man terug en lopen we samen naar de papegaai. „Uche uche”, hoest de man met zijn rokershoest als we bij zijn papegaai aankomen. „Uche uche”, herhaalt de papegaai.

  Ivo hosman

 2. Ja, een echt Jiskefet-ikje, ook Monty Python had er wel raad mee geweten. Dank je, Ivo, we zien het voor ons. Het had veel erger kunnen zijn, een papegaai die constant krijst “lekker naaien, lekker naaien”. Maar dan ga je er niet mee terug naar de dierenwinkel, dat is zo. 😀

 3. Genomineerd, genomineerd, genomineerd, Apiedapie is opgegeven door iemand. Da’s toch iets anders dan genomineerd zijn. Het is anders een eindeloze rij * genomineerden* Genomineerd ben je als je je losmaakt uit de grauwe massa, bijvoorbeeld door een jury of commissie. Nou is de terminilogie niet van Apie, dus die is er niet op aan te spreken – maar hij citeert het wel heul gemakkelijk….. alsof het een prestatie van formaat betreft. Be Real, zou m’n oma zeggen.

 4. Dat muziekvideootje van die Perla en die Julie – hebben ze nou per ongeluk mekaars kleding aangetrokken? Het ziet dur niet uit. En niemand die er iets van gezegd heeft.

 5. Jeuj, en ik maar denken dat die Conchita Wurst, de eerste man/vrouw met baard, maar wel in jurk, was.

 6. Henk, als je nu eens naar je laatste reacties kijkt, is er eentje bij waar je trots op bent? Valt het je op dat er niemand lacht? Hoe zou je het vinden als ik jou op jouw blog op deze manier zou lastig vallen? Zou je dat “humor” vinden? “Moet kunnen”? Zeg het maar hoor, ik kan je absoluut met gelijke munt of meer terugbetalen. Of kun je misschien zo langzamerhand eens een ander blog gaan opzoeken waar je je dagelijkse frustraties kwijt kunt?

 7. Is de site overgenomen, verkocht , als een soort Hema of VenD, in handen gevallen van private equity managers, die kwaliteit geen prioriteit meer geven, maar vooral voor het platte amusement prefereren?

 8. Apie
  Als je hier alleen maar reacties zou mogen plaatsen waar je trots op bent, zou het wel eens erg stil kunnen worden. Van mij mag Henk nog even blijven.

 9. In het restaurant van het verlate, half vergane vakantiepark in de winter zonder sneeuw en kou, haren nog wat nat, wachtend op de steak leek het onschuldig, een mededeling over een toiletbezoek maar om deze nu in de wekelijkse intro terug te lezen, tot grote(re) proporties opgeblazen dan het verdient brengt het toch wel wat schaamterood op mijn kaken. Waarvan akte.

 10. Je hebt gelijk Apiedapie. Ik haal niet het geestige “lekker naaien, lekker naaien” niveau van jouw reactie. Is dat een goed voorbeeld van de gewenste “humor”?
  Ik vond mijn reacties hierboven wel ter zake en meevallen. Die kleding van die dames in die clip vind ik niet kunnen. En daar sta ik niet alleen in. Er is een groot verschil tussen de long list en de uiteindelijke short list. Dat weet jij ook wel, qua genomineerdheid. En ook jou zal de overeenkomst van Jurk & Baard zijn opgevallen van mevrouw Wurst en dhr. Roussos.
  Maar als je alleen maar jaknikkers en likkers om je heen hebt, ik snap de boodschap en ben weg.

 11. “Ad Hok kwam even langs met een treffend “Hehe, rustdag op het Hoogovenschaaktoernooi. Hier nog iets gebeurd de laatste tijd?”, ”

  Nee Ad, Hoogovens is overgenomen door Corus, en Corus daarna door Tata, maar verder is er niets gebeurd 😉

 12. Bertje, voor mij zullen het altijd de Hoogovens blijven. Weer een prima toernooitje trouwens.

 13. Dank je, Henk, blij dat je het zelf ook inziet. Ik heb je overigens niet met een ban gedreigd, maar opgeroepen tot zelfreflectie, waarvan akte, je had ook eens een wel leuke of terzake doende reactie kunnen plaatsen, maar daar had je kennelijk geen zin in. Hier moest je je afreageren met taal die je je in het dagelijkse leven en op je eigen blog niet kunt of wilt permitteren.

  Mopperkont, daar heb je gelijk in. Maar als sommige reageerders 10 van hun 10 laatste reacties diepchagrijnig doen, alleen maar sneuigheid verspreiden, alleen maar om zich heen slaand en over alles – tot aan een video van een vandaag overleden Griekse zanger aan toe – iets minachtends en absoluuts onorigineels en nietgrappigs te berde menen te moeten brengen, dan mag dat. Maar … dan mag ik daar iets van zeggen. Verder niets. Zoals je ziet, kunnen ze daar niet tegen – een beetje weerwerk, even een seintje dat ik ze niet leuk vind – en dan gaan ze weg. Koekje van eigen deeg dus. Gaan ze “huilie huilie” doen, zou Henk alias Marijo en vele andere eendagsnicks zeggen. Veel is er niet aan verloren, maar het had dus niet gehoeven, gewoon een kwestie van ook rottigheid kunnen incasseren als je dat zelf – onder een veelheid van fantasienamen lekker in het geniep – zo graag uitdeelt.

 14. APD,

  Tis een rare wereld, heel vreemd al die meningen, maar ik blijf erbij, ga door met je blog, je eigen pad en gang, zo gaat het .

 15. Dank je, Klare taal, ik ga lekker door, hoor. Heb er nog altijd lol in. Jij dan!

  Van de week of de volgende week gaan we het 12e deel van DSRs geloofsepos zien, evenals het eerste deel van het mannenverhaal van Luvienna, ik bedoel maar, er zit een heleboel moois aan te komen. En epilogen van Keessie en Heer Rozenwater op hullies verhalen zitten er ook nog aan te komen. En heel veel meer. Voor hen die het kunnen en willen waarderen. 🙂

 16. De wereld gaat niet aan vlijt maar aan meningen ten onder.

  Ja Timmer, geciteerd worden is een van de risico’s die je als schrijver loopt. Maar het was een humoristisch stukje proza, toch?

 17. Ja, prachtig toernooi, ik heb genoten van Seirawan zijn commentaar.

  Hé Henkie, je laat je toch niet zo makkelijk wegjagen?

 18. Klassieker

  In mijn lijfblad Mojo hebben experts deze maand de honderd beste nummers van Bowie geselecteerd.

  Een snelle scan en ik vind een favoriet op nummer 30: Aladdin Sane. Ik denk dat iedereen uit de buurt is: daar moet op gedronken worden. Tussen mijn ouderwetse cd’s vind ik de goeie. Na een sfeervol, nachtclubachtig begin jagen en knallen David Bowie en pianist Mike Garson op topsnelheid – met topvolume – door de kamer.

  Een vriendje van mijn jongste zoon (14 jaar) komt plotseling verschrikt binnen. Ik vraag door de muziek heen of hij David Bowie kent. „Nee meneer”, roept hij terug, „ik luister eigenlijk nooit naar klassieke muziek.”

  Roeland Jansen

 19. De voortekenen bedrogen achteraf niet, met ouwelijkheden als ‘lijfblad’ en ouderwetse’ (had daar dan vinyl van gemaakt als je stoer wilt doen), maar toch is ontknoping onthutsend is z’n clichematigheid.

  Drank op tafel omdat de smaal van de inzenders wordt gedeeld door zgn. experts? Dan laat je je ook leven zeg….
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 20. Met zijn oproep appelleert DSR aan tamelijk onfrisse onderbuikgevoelens en Timmer sluit zich daar net zo vrolijk bij aan. Valt me zwaar van Timmertje tegen. Dezelfde Timmer die ’s nacht niet kan slapen omdat hij de zwarthemden al door de straten ziet marcheren.

  Ja, Henkie straalt heel veel, wat zeg ik onnoemlijk veel negativiteit uit en hij is zeker niet het zonnetje in huis maar lieve mensen, zit er niet in ons allen een Henkie verborgen, een opgekropte Henkie, een jammerlijke om aandacht schreeuwende Henkie? Hij die zonder Henkie gevoelens zit werpe de eerste steen! En wees nou alsjeblieft eerlijk, lieve mensen, met vliegen afvangen en afzeiken zijn we hier toch met zijn allen groot geworden? Ja toch, nee toch?

  Geloof me, Henkie wilde alleen maar een beetje gezellig mee te doen. We hadden hem juist moeten aanmoedigen: helemaal niet slecht, Henkie. Je moet alleen hier of daar nog aan werken. Dat soort positieve feedback moeten geven. Doorzie zijn harde toon, merk op zijn kwetsbaarheid, doe gewoon een beetje aardig tegen hem.

  Het uitkotsen van een buitenstaander zal niet op prijs worden gesteld en zal Apie zeker blogger-award-punten gaan kosten. Dat willen we toch niet?

 21. Henk is niet geband, hoor. Ik zei alleen wat rottigs terug, en toen pakte hij meteen zijn biezen. Moest ik eens doen zeg …. Ik overweeg een bloemlezing van zijn honderd meest recente commentaren. Wil je niet weten wat daar voor beeld uit opduikt 🙂

 22. Wat een hoogtepunt! H-o-n-d-e-r-d beste nummers van wie? Hahahaha! Toppunt van euh… nou ja. Paviljoen Drie zat er vol mee.
  Nog nooit een ikje gelezen met zoveel zelfgenoegzaamheid. Kijk mij eens, ik ben hip, ik zit in de sien, nee ik bén de sien!

 23. @HR
  Je bent veel te zwaar op de hand. Lachen moeten we om den boze, was dat niet de les van de afgelopen paar weken?

  Heb jou trouwens nog nooit op die positieve feedback-toon die je voorstaat willen betrappen.

  Henk is bovendien geen buitenstaander, maar een vermomtrol. En wie niet wil worden uitgekotst, die moet zich maar niet misselijkmakend opstellen, zo denkt DSR erover.

 24. Oh, waarom niet ’n glimlach , zo kleintje?
  Mijn muziek, al het andere is Klassiek. ’n Eerste kader gemaakt.

  Ik kijk de laatste uren naar het herdenken van kampen waar onder meer Joden het slachtoffer van waren.

  Daar komt geen lach aan te pas.

  De spreker , de toehoorders, adembenemend. Nu gaat de uitzending over Live Auschwitz. CNN.

 25. Henk 26-01 17.40

  Ja, grappig, dat “genomineerd” zijn van Apiedapie.
  Het onderwerp is “Zover van mijn bed” , dat ik er even mee bezig ben geweest.
  Ik kom niet veel verder dan er ’n site bestaat, waar staat vermeld dat het Blogbal wordt gehouden, waar de Blogger des Vaderlands etc.

  De site wordt opgeleukt door hen, die getrained zijn in pakkende tekstjes.

  In mijn beleving is Apiedapie voorgedragen. Ongeveer.

  Jouw reactie : genomineerd etc. Geeft ’n fraai inkijkje dat je goed op de hoogte bent. Van 1 & ander. Leuk. hoor.

  Blijf Komen.

 26. Politiek

  Mijn vriend Kees is niet zo geïnteresseerd in nieuws, het maakt hem allemaal niet zoveel uit wie er wat zegt in de politiek. Deze maand was hij op een nieuwjaarsborrel waar minister Jeroen Dijsselbloem ook was.

  Toevallig raakten ze met elkaar aan de praat. Dijsselbloem vroeg Kees wat hij voor werk doet. Kees vertelde dat hij nog studeert. Toen wendde Kees zich tot Dijsselbloem: „En wat doe jij voor werk?”

  Dijsselbloems antwoord: „Ik werk bij de overheid.”

  Snoy Roeijers

 27. Als het echt gebeurd is vind ik het antwoord van de minister wel cool, okay, of wat zeg je tegenwoordig?

 28. Tja, zoiets gebeurt. En het antwoord is inderdaad cool. Herinnert me aan een soortgelijk voorval dat mij zelve in de lift van een gebouw in New York overkwam, jaren geleden. Vroeg ik belangstellend en zo informeel als alleen Nederlanders kunnen zijn aan een meneer of hij bij dezelfde organisatie als X werkte (een vriend van me), bleek dat het zijn CEO was. Tja. Snel de lift uit en hopen dat hij mijn gezicht en naam later niet met elkaar zou combineren. Het was namelijk een heel erg beroemd persoon.

 29. Kunnen studenten geen ‘u’ meer zeggen?
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

 30. Maar op deze manier stel je tal van CEOs die er niks mee te maken hebben bloot aan gespeculeer a la ‘was het nou Steve Jobs/Kofi Annan/Wim Dik/die vent van de rookworsten?’

 31. Vreemde naam Snoy, hij doet dus een hijtje over zijn ongeinteresseerde vriend Kees die onze Minfin ontmoet en dat komt dan zomaar in de krant.

 32. Hm. Ik denk dat het Roy Snoeijers moet zijn. Typisch iemand die een vriend Kees heeft.

 33. @APD
  Boutros Ghali/Hans Weijers/Morris Tabacksblad/Rijkman Groenink?

  @K
  Pardon, waar heeft DSR dat nou weer aan verdiend?

 34. ’t is in ieder geval een aanwijzing waar we het niet moeten zoeken…

  Laatste poging: Jan Timmer/Cor Herkstroter?

 35. Nounounou, kouder kan het niet. Geef het maar op. Na een goed begin – toevalstreffer zoals nu blijkt – is het van kwaad tot erger gegaan. Wat vond je van het ikje? Of heb ik iets gemist. Effe kijken.

 36. Oh, dit hele gedoe was nou juist naar aanleiding van dat ikje. Geeft niet, foutje bedankt! En welterusten natuurlijk. Gute Nacht Freunde.

 37. Pardon?
  Ik zou beginnen met mij zelve to positioneren?
  Heeft ’n minister niet ’n shortlist van personen die hij in de pauze qq even moet spreken?

  Daarnaast “Wat doe JIJ voor werk?” Da’s net ’n beetje te veel “corpsbal” achtig.
  Je kunt toch op basis beleefdheid, aanspreken met “U” etc?

  Respectloos “ikje”. Komt niet over. Onduidelijk wat schrijver wil vertellen.

  Stel je stapt over genoemde bezwaren heen?

  Is er toch ruimte voor inhoudelijker aspecten?

  Resteert, oh is het zo leuk, zwaar genoeg voor ’n “ikje”?

  Volgens mij niet zo erg zwaar.

 38. Rauw vlees

  Ik sta in de zon op het terras drankjes te serveren en ik zie een hand omhooggaan. De twee dames aan tafel 41 zijn klaar om te bestellen.

  Een van hen vraagt me: „Is het mogelijk om de rib-eye goed doorbakken te bestellen? Want ik houd namelijk niet zo van rauw vlees.”

  Ik verzeker haar dat dit absoluut geen probleem is, maar dat het een rib-eye alleen stukken minder lekker maakt. Na de bestelling en ‘goed doorbakken’ doorgegeven te hebben aan de keuken, zie ik opnieuw een hand omhoog gaan bij tafel 41.

  „Is ’t misschien mogelijk dat we als voorgerecht nog een carpaccio delen?”

  Luca Duppen

 39. Er wordt voor de verandering eens een klant ipv een bediende in de zeik genomen maar voor de rest breien we voort op oeroude cliches.

  ‘Ik hou niet van mannetjeseend, liever woerd aub’

  bareuh

  En wat een gependanteer over al dan niet lekker vlees. Als je je rib-eye doorbakken bestelt, hoef je er toch geen commentaar van de ober bij.

  Geen fooi dus.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 40. „Is het mogelijk om de rib-eye goed doorbakken te bestellen? ” Ja, als u nog een paar uur in de zon blijft zitten is dat heel goed mogelijk.

 41. Ook zo typisch : ‘is het misschien mogelijk dit’, ‘is het misschien mogelijk dat’? Alsof je een grote gunst vraagt wanneer je aangeeft hoe je je voedsel gerserveerd wenst te krijgen.

 42. Ik vind hem anders wél leuk, Rechtertje. De onverklaarbare irrationaliteit van de mens die tot uiting komt in een heel alledaags gebeuren aan tafel 41. Dat is toch zeer Ik-waardig? En ook nog eens acceptabel geschreven. Dat maken we niet elke dag mee.

 43. De Schrijvende Rechter januari 29, 2015 om 16:26

  De onnavolgbare inconsequentie van ons Rechtertje ten voeten uit.

  Is een klant eens beleefd, is het nog niet goed. Bovendien verdraait hij de tekst: klant zegt niet “is het misschien mogelijk”, maar “is het mogelijk”. Of moet dat soms in de vorm van een bevel gevraagd worden? Bij het vorige Ikje kreeg de student er van langs die het waagde onze krullenbol Dijsselbloem met “je” aan te spreken. Dat was dan weer onbeleefd, terwijl ‘je’ inmiddels het equivalent van het Engelse ‘you’ is geworden en het bijna leeftijdgenoten betrof.

 44. Keesschie loopt te hard van stapel, als een NRC-zeloot van weleer, in zijn haast DSR een vlieg af te vangen.

  “Bovendien verdraait hij de tekst: klant zegt niet “is het misschien mogelijk”, maar “is het mogelijk”.”

  beweert K. met droge ogen, terwijl de laatste zin toch werkelijk:

  „Is ’t misschien mogelijk dat we als voorgerecht nog een carpaccio delen?”

  Hierbij is deze onthutsende aanval op ’s DSR’s integriteit – teksten verdraaien, hoe durft K. het te beweren!- afdoende en tot K’s beschaming afgeslagen.

  We zullen toch maar even op de rest van ’t betoogje ingaan:
  -‘Of moet dat soms in de vorm van een bevel gevraagd worden?’ – helemaal niet, daar doelt DSR niet op. Een feitelijk ‘de rib-eye goed doorbakken alstublieft’ volstaat toch prima?
  -Het vorige Ik-je heeft er natuurljk niks mee te maken. Andere context etc.

 45. De Schrijvende Rechter januari 29, 2015 om 17:10

  Citaat: “Ook zo typisch : ‘is het misschien mogelijk dit’, ‘is het misschien mogelijk dat’? Alsof je een grote gunst vraagt wanneer je aangeeft hoe je je voedsel gerserveerd wenst te krijgen.”

  En nu bedoel je, na mijn commentaar, opeens die twééde vraag van de dames, als ze vragen of ze samen één gerecht mogen delen, iets wat niet zo vanzelfsprekend is. De dames voelen dat goed aan en vandaar het nuanceverschil tussen hun eerste vraag (zonder “misschien”) en hun tweede (mét). Je gespeelde verontwaardiging is komisch maar niet op zijn plaats.

  Schermen met de context is hier een dooddoener. Mijn kritiek weerleg je daar niet mee. Té makkelijk.

 46. En het ging verder (met dank aan lummel voor het concept):

  Ik draaide me om en gaf de bestelling door. Luid en duidelijk riep ik naar de keuken “En een carpaccio. Ook goed doorbakken”.

 47. @K
  Sofisterij, K. In alle beschaafde restaurants mag je toch best een gerechtje delen, maar misschien heeft DSR een te rooskleutig beeld van Nederland.

  Je zult toch met me eens zijn dat de beschuldiging dat DSR ‘teksten verdraait’ ongegrond en verre van betamelijk is.

  Uiteraard verschilt de context van de Ik-jes op doordringende wijze. Dijsselbloem wordt dit jaar 49, dan kun je toch moeilijk van bijna-leeftijdsgenoten spreken.

  En je-als-you, zelfs als het zo is, zou het niet zo moeten zijn.

 48. @ Rechtertje

  In de context verdraaide je de tekst wel degelijk. Je sprong er op zijn minst slordig mee om, zoals uit je eigen citaat en mijn reactie blijkt. Laten we het daar op houden. Ik wel tenminste.

  Ik had Dijsselbloem jonger ingeschat. Maar los daarvan vind ik het hele u-zeggen niet consequent en iets van onderdanigheid/ongelijkwaardigheid in zich hebben. Als de 49-jarige Dijsselbloem de student met ‘je’ had aangesproken, had je geen bezwaar gemaakt. Nee, dan (zoals de tendens al is) het Engelse you óf het gebruik van u zoals de Vlamingen dat doen, zonder onderscheid des persoons.

 49. De hele U-jij discussie is al vaak gevoerd en leidt tot niets.

  Ik vind het niet een kwestie van ongelijkwaardigheid of leeftijdsverschil ( soms wel), maar meer een kwestie van gevoel voor verhoudingen.

  Als ik b.v bij de bank kom of een gemeentelijke instantie dan wens ik niet met je aangesproken te worden , ik zal degene die achter de balie staat, ongeacht zijn/ haar leeftijd ook vousvoyeren.

  Gebeurt ook niet, het gaat altijd goed.

  Hetzelfde geldt b.v. bij de kassa van een winkel/ warenhuis.

 50. Stel je voor dat zo’n bankbaliejongen zou zeggen: Zo vrouwtje kom je nu weer opnemen, je hebt het geld er wel snel doorheen gejaagd.

 51. Klare taal januari 29, 2015 om 19:43

  Over niet al te lange tijd word je met ‘wij’ aangesproken, Klare.

  “Zo, gaan we nu lekker slapen, mevrouwtje?” “Hebben we onze thee netjes opgedronken?” “Nu is het wel tijd dat we opstaan, dametje.”

 52. @K
  Het verschil in maatschappelijke positie tussen Dijsselbloem, die als minister en voorzitter van de euro-groep ,meer vertegenwoordigt dan hemzelf alleen en een student mag best in vousvoyering tot uitdrukking komen. Dat heeft niets met onderdanigheid te maken en hoeft een kritische bejegening van de maatschappelijk hogergeplaatste niet in de weg te staan, integendeel.

  Ik zou er als student geen enkele moeite mee hebben om een minister, hoogleraar of ambassadeur met ‘u’ aan te spreken.

  Die tendens van je, is mij nog niet opgevallen, maar allicht begeef ik me te weinig in Nederlandssprekende gezelschappen.

  het tutoyeren van de minister maakte deel uit van de pointe , hetgeen maar aangeeft dat eea nog niet zo gewoon is als je doet voorkomen.

 53. Ah, ‘l heb ‘m.

  ‘Collega’s van RTL Nieuws schenken koffie aan medewerkers van het NOS journaal op straat’, meldt de Volkskrant.

 54. Daar het ons rechtertje een punt, om 21.28, maar laat hij in gedachten houden dat NRC niet het jongste deel van de NL-bevolking als lezers heeft.

 55. Pfff, collega’s van NS-medewerkers schonken koffie om de overlast vanwege de ‘sneeuw’ te verzachten.

 56. Snedig SRD, zal je volgende keer maar weer op het gebruikelijke niveau bekijken. Zittend.

 57. Ik voel wel wat met Indra mee, ik heb / krijg gewoon vaak de juiste toon niet op fora. Ben toch meer van orale communicatie, met wenkbrauwen getrokken en mondhoeken omhoog.

 58. Dat je dan zegt: ik vind je een heel nare man en je met je ogen een biertje aanbiedt, snap je?

 59. @T
  Het zou me verbazen wanneer je in het persoonlijk leven de zaken niet ogenblikkelijk in het persoonlijke trok, maar ‘ k kan het mishebben.

  Qua toon, ach., wie heeft die wel altijd te pakken? Een beetje uitdelen en incasseren,geen olifantengeheugens en een beetje goeie wil, dan komt ’t wel goed.

 60. @T
  Op zo’n manier … daar hebben we hier milde glimlachiconen en wat dies meer zij voor.

 61. Alsof je een grote gunst vraagt wanneer je aangeeft hoe je je voedsel gerserveerd wenst te krijgen.

  We zijn er in doorgedraaid. Iedereen moet maar gelijk zijn.

 62. Oma zei vroeger al: ‘iedereen rijdft ook maar auto tegenwoordig!’

 63. DSR, maar jij bent er ook eentje. Jij kan voor je iets aardigs zegt het eigenlijk vooraf al weer betwijfelen.

 64. @T
  Hoezo, wat heb ik nu weer ondergraven dan?

  Je moet er de sprekende ogen maar bijdenken.

 65. Nee, daar heb ik me nooit op begeven.

  Ben hier aanbeland via nrc.nl/ik en Drasties.

 66. 100.

  DSR 22:25

  “Geen olifantengeheugen en een beetje goeie wil”

  Zie mijn laatste reactie op de thread van Luvienna. Voorlopig breng je dat nog niet erg in praktijk.

  Tot volgende week. Ben een lang weekend weg. En nu maar hopen dat het niet al te glad is op de weg. Bah!

 67. @Indra, veel plezier in dat lange weekend, je hebt het verdiend. Sterkte met je ontstoken vinger!

  Neem DSR niet teveel kwalijk, de laatste dagen is hij, voor zijn doen, de redelijkheid zelve. Dat het allemaal maar een spelletje is zoals hij beweert, is overigens niet waar. Het kan wel degelijk uit de hand lopen.

  Laat ik je geruststellen, er kunnen geen doden bij vallen. Gelukkig maar!

 68. @HR
  Dat het een spelletje is, wil niet zeggen dat er soms niet fanatiek wordt gespeeld en dat het inderdaad uit de hand kan lopen.

 69. Gelukkig gaat het er hier veel fijner en rustiger toe dan soms op het VKBlog waar ik Apiedapie heb leren kennen. Toen ook al beschaafd, humorvol en boeiend. Het was mijn introductie op het internet (qua Blogs) en ik heb dat strijdperk met schaafplekken en imagoschade verlaten.

 70. Naar zee

  Een regenachtige zondag in januari. In de Centrale Bibliotheek in Utrecht wordt een voorleesmiddag gehouden. Boer Boris gaat naar zee, gekozen tot Prentenboek van het Jaar, wordt voorgelezen aan een stuk of twintig kinderen en hun ouders.

  Af en toe worden er vragen aan de kinderen gesteld. Boer Boris gaat naar zee, en de grote vraag is: Wat neemt hij mee? Wanneer deze vraag aan de kinderen wordt gesteld, is het even stil.

  Dan ineens roept één van de kinderen: „Een pistool!”

  Roos Post

 71. Tjsa, dat lijkt me logisch. Toen DSR op de kleuterschool zat, weken cowboyhoed en pistool niet van zijn zijde, al waren er ook wel periodes met degens en zwaarden, en nog weer later werpsterren.

  En dat de boer niet zonder pistool kan, dat ziet het kindje goed. Hoe moet hij anders vanaf de traktor mollen mollen en de kraaien verjagen? Of een en ander nou zo praktisch is aan zee, is een detailkwestie.

  Dus waarom dit omslachtige verhaal? Er zal toch geen link met het terrorisme in worden gezocht?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 72. Leuke sfeer. Je komt zo in de kamertjes van logisch denken, zal ik dit , of dat misschien? ‘ Vuurwapen?” zo slecht niet bedacht.
  Neem ik mee…., is goed, stoppen we in de plunjebaal.
  Riverside, wat dacht je ervan?
  Neem jij mee?
  Dat zal ik je zeggen: Ik neem mijjn Lolbroek mee..

 73. @KT
  Zag inderdaad dat zowel het Eindoordeel als een bespreking daarvan op Drasties zijn geplaatst.

  Je zou hopen dat JdW z’n verantwoordelijkheid neemt, maar die laat ’t op z’n beloop. Tsja, je doet er niks aan. Op een bepaalde manier kun je het zelfs als een er zien dat men zo met je schrijfsels aan de haal gaat, al is het vooral creepy natuurlijk.

  DSR blijft erbij: trap die trol hier weg. Het saldo van z’n optreden hier is negatief.

 74. Als reden dat de trol naar Drasties is overgestapt, noemt hij het moderatiebeleid hier waarderende glimlachicoon

 75. DSR,
  Ik heb wel een vermoeden van de identiteit dezer trollemans, gezien zijn vocabulaire en stijl in zoverre hiervan sprake is.

 76. Grote lolicoon! “De site waardie publiceert is niet zo praktisch. Dan komt het artikel in een moddertrage moderatiekeu.” By Schraalhans Martinez on 30/01/2015 – 16:07″ (bij de buren). Niet gedacht dat ik nogeens blij zou worden van kritiek op mijn modereren 😀

 77. Dat is niks om trots op te zijn hoor, A. Het komt nogal betuttelend danwel amateuristisch over.

  Als moderatie al nodig is zou je bijv. extra moderatoren kunnen aanstellen.

 78. -16 Kalre Taal

  Gezien het aantal keer dat je het al geprobeerd hebt, en het mogelijke aantal trollen zou je het, als je ’t met een dobbelsteen zou bepalen al minstens één keer bij het rechte end moeten hebben gehad.

  Ik vermoed dat je talent voor vocabulaire- en stijlanalyse nogal beperkt is.

 79. Op een bepaalde manier kun je het zelfs als een er zien dat men zo met je schrijfsels aan de haal gaat. huh? als een er zien?! Neen, men ziet het (een? er?)niet DSR

 80. De affaire heeft bij de buren nog een staartje gekregen, aangezien de blogbaas met verkeerde prioriteiten een vaste reageerders heeft weggejaagd.

 81. Het is hier doorgaans een gezellige boel, niemand die op voorhand moederatie nodig heeft. Als iemand het er dan toch naar maakt, moet ie maar geduld hebben grinikicoon

 82. Trollemans richt daar bij de buren meer schade aan dan hij kan bevroeden.

  Er blijft daar weinig over, Lummel een van de meest trouwe , loyale en oprechte, originele reageerders gooit het bijltje erbij neer.
  Jammer voor Drasties.

 83. @KT
  Hert lijkt me vooral JdW te zijn die de schade aanricht.

  Al met al een stichtelijke geschiedenis voor alle (aspirant-)blogbazen.

 84. @ 24, @26 Bizarre analyses plaatsen jullie hier.

  Tot driemaal aan toe is Lummel aan het schelden. JdW vraagt éénmaal beleefd of L daarmee op kan houden, hetgeen z’n goed recht is op zijn eigen site. Er is verder geen kwaad woord of dreigement zijn kant op gegaan. Lijkt me een geval van te lange tenen.

 85. Misschien dat CCR, die weer op zijn retour is, de site wat nieuw leven kan inblazen.

 86. @SM
  Om jouw mening was niet gevraagd, vaderman. milde glimlachicoon

 87. Dat is altijd zo grappig aan KT. De mond vol over andermans vocabulaire of gebrek daaraan, en dan plaatst ze zelf zulke onbegrijpelijke wartaal.

  Ik denk dat ze zelf een beetje op haar retour is. Maar we verwachten natuurlijk niet dat ze in zo’n degeneratieve staat een hele site gaat redden.

 88. @De Schrijvende Rechter, januari 30, 2015 om 21:17
  Dat bepaalde ego’s tot groteske proporties zijn opgeblazen en bij de geringste aanleiding kunnen exploderen?

 89. @14, @29

  DSR gaat al jaren aan de haal met andermans schrijfsels van een andere website. Het punt komt nogal hypocriet over.

  Tamelijk sneu dat hij mij dan het zwijgen probeert op te leggen omdat hij geen passend verweer heeft.

 90. Via Blemdle in Psychologie Magazine: Waarom verlichte types zulke grote ego’s hebben. ‘Verlicht’ in de zin van mindfulness en meditatie.

  Als iemand geïnteresseerd is, laat maar weten.

 91. @HR
  Dat lijkt me niet de lering die uit het gebeurde van gisteren kan worden getrokken.

 92. Hongerlopers

  In ons streekmuseum raak ik in gesprek met een oude dame, een boerin. Ze haalt herinneringen op aan de hongerwinter.

  „Dat was toch zo zielig”, zegt ze, „al die hongerlopers, al die mensen uit de stad, op zoek naar eten. We hebben er wat mee te stellen gehad hoor!”

  Ik knik begripvol, en zie in gedachten uitgehongerde stadsmensen, door de boerin blij gemaakt met een zakje aardappelen.

  „Op ons erf stond zo’n ouderwetse plee, die ik van mijn moeder schoon moest houden”, vervolgt ze. „Maar al die hongerlopers waren aan de diarree, dus als die mensen waren geweest, dan was dat ding zó smerig. Ja, dat was wat hoor, de hongerwinter. Toen hebben we toch maar een slot op de pleedeur gezet!”

  Martin van der Jagt

 93. Wat een schitterende anecdote!

  Dat de hongerlopers (wat een fraai woord trouwens) niet altijd een warm onthaal wachtte, dat was bekent, maar hierin krijgt het een grimmige invulling die je doet duizelen aan de afgrond van het menselijk tekort.

  Of de inzender er zijn gedachten bij had moeten geven, vraagt DSR zich af. Het verhaal sprak voor zichzelf.
  Eindoordeel: 8- (zegge: achtmin)

 94. Luvje: ja, laat maar komen, hoor, lijkt me kei-interessant!

  Ikje: Martin van der Jagt is misschien een broodschrijver die een stukje interview over had? Voor een ikje heeft dit voorvalletje en overdenkinkje teveel clutter. En dat niet alle mensen heiligen zijn wisten we al.

 95. Ach , het is voor het eerst in tijden dat we weer eens een Ik-je met een scherp randje hebben in plaats van het gebruikelijke gemekker over klunzige obers.

 96. Zo is het, laten we onze zegeningen tellen. Zoveel museumikjes zijn er niet. Ik zie uit naar een ikje uit het Archeon. Daar kun je ook met veel mensen praten. Wie eerst?

 97. Het is weer bijna carnaval. Ik moet meteen aan de hoefbekapper denken, maar geen idee qua dialecten. Is dit in de buurt?

  Tip: speel de youtuubjes op apiedapie gewoon af tijdens het surfen. Word je nog blijer van! 😀

 98. Het komt in de buurt, maar niet helemaal.

  In de streek van de hoefbekapper wordt trouwens nauwelijks carnaval gevierd.

  Denk eerder aan dit – muziek vanaf 2:30:

 99. Ja ergens werkt de link wel. Ben nu in een eindeloze loop van registreren, link klikken, dan weer terug naar registreren etc. Maar de eerste alinea is goed! 😀

 100. ’t Is via Blendle. die ziet natuurlijk de mogelijkheid om je klant te maken. Als het lastig/vervelend is kan ik wel screenshots maken en mail/posten.

 101. Nee, is goed. Heb bij Blendle al diverse accounts, ze worden iedere keer al de volgende dag weer op nul gezet (ook zonder dat ik enig artikel heb aangeklikt) 😦

 102. Dat kadootjestegoed bedoel je, of heb je geld gestort? Ik zou sowieso even contact met ze opnemen.

 103. Jammer inderdaad van die derde alinea, maar als je die wegdenkt is het een uitstekende Ikje. Een onthutsende monoloog van die boerin die zich totaal niet bewust is van de strekking van haar woorden.

  Hongerlopers is een aparte variant op hongerlijers. Het heeft wel dezelfde gevoelswaarde.

  Mooi is vooral de omkering van het slachtofferschap. Slachtoffer waren niet de hongerlopers, maar de boeren die zoveel met ze te stellen hadden. Alsof het om een schadelijke diersoort gaat.

 104. @dsr ‘Dat de hongerlopers (wat een fraai woord trouwens) niet altijd een warm onthaal wachtte, dat was bekent’. . . je hebt echt geen idee hoe de Nederlandse taal in mekaar steekt he?

 105. Stephen Fry over de “sorry bunch of semi-educated losers” waarvan we hierboven weer een voorbeeld zien:

 106. Luv, ik kopieerde het https-adres op You Tube. Vroeger lukte dat altijd, moet het nu anders?

 107. @JBV
  Inderdaad – DSR heeft geen flauwe notie, echt geen idee. Dom geboren, nooit wat bijgeleerd.

  Dat DSR zich desondanks voor het merendeel van de reageerders hier enigszins begrijpelijk kan uitdrukken, is dan ook des te knapper. Doorzettingsvermogen, instinct en puur geluk van de zijde van DSR, onmetelijk geduld en inlevingsvermogen van de reageerders hier anderzijds.

  Elke dag weer een hartstikke dikke struggle maar we komen d’r wel – en dat alweer sinds ruim zeven jaar, kun je nagaan!

 108. @dsr, subtiel, dat uitroepteken! En nee, we denken niet dat je d’r komt – met je hartstikke dikke struggle!

 109. @JBV
  Nee joh, da’s helemaal niet subtiel, dat uitroepteken! Alsof je loopt te SCHREEUWEN weetjewel.

  Enfin, kennelijk heb jij (dat ‘we’ was vast een vergissing, of ben je een hackerscollectief oid?) DSR’s boodschap goed genoeg begrepen om erop te reageren, ook al wel je het er niet mee eens (maar dat mag!), dus is DSR ook deze dag weer goed doorgestruggled.

  Dank voor je begrip en je opmerkingen! Samen komen er wel!

 110. Prachtig ikje vandaag,
  Schrijnend dat gesprek, volkomen in de eigen werkelijkheid van die vrouw die alles heeft meegemaakt en daar in dat museum haar verhaal vertelt.

  Ongelooflijk nog die laatste zin, heel stuitend, maar ook passend in het verhaal.

 111. Uh, ik kom er wel dsr, sr, maar jij zult altijd blijven stuntelen met je d en met je t en met je stam plus e met ’t kofschip dat je nooit zult vatten. Stumper!

 112. Sanitair : Makkelijk als het er is.
  Wanneer veel mensen, daar zijn, kun je ten gerieve van de goede gang van zaken, misschien met ’n emmer water , , ’n vriendelijke tekst, wil zo goed zijn , om etc.
  Natuurlijk kan bij velen, de vraag rijzen: kan ik even sanitair?
  Misschien ’n Bordje plus verzoek?
  ’n Kort verzoek doet wonderen.
  Afsluiten, de zaak op slot doen, is onnodig kort door de bocht.
  Als je wilt laten zien hoe jij je zaakjes regelt: Zegt u? De zaak gaat op slot!.
  Oh, wat ’n lamlendige vertoning. Bah. Wat ’n vervelende mensen. Gedver.

 113. @JBV
  Maar Vriend, je had DSR al uitgebreid verteld over zijn tekortkomingen en hij heeft er rechthartelijk mee ingestemd! Een stumper, ja, dat is zo – DSR zal ’t niet loochenen.

  Maar verdient een stumper niet eerder medelij dan beknorringen en harde woorden? DSR probeert het elke dag weer, en kan het niet bolwerken zonder hulp van mensen zoals jij.

  DSR omhelst je innig, Zielevriend, omdat hij weet dat je om hem geeft. Help me morgen opnieuw en verder alle dagen dat we beiden de zon mogen zien omgaan!

 114. JBV 31-01-2015
  JBV hoort het tot uw talenten wat aardiger, naar “de reactant” te zijn..
  Probeer het eens?

 115. Nog zo’n column waarbij ik van ja schudde bij elke zin was die van Bas Heijne in de NRC over het nosjournaalgebeuren, vooral het laatste stukkie over het overspannen en onprofessionele optreden van het modererende NOS-gansje van dienst: http://www.nrc.nl/heijne/2015/02/01/heavy-nieuws/

  Journalisten vinden wat hen zelf overkomt heel belangrijk (zie ook elke wind van vdMeersch over zijn eigen krant, zoals wanneer er weer eens een lettertype wordt aangepast), da’s menselijk maar zouden ze uit de krant/journaal moeten houden. Het nieuws was maar heel eventjes in potentie wereldnieuws, namelijk toen we dachten dat het een terreurdaad was. Daarna niet meer, daarna had je normaal kunnen doen, en het hooguit over de beveiliging van het gebouw en wat we eruit kunnen leren kunnen hebben. .

  Een van de grappigste dingen die ik die avond telkens weer hoorde van de NOS-medewerkers: “deze beelden gaan de hele wereld over”. Ik hield CNN en wat andere zenders in het oog, maar echt, ze gingen niet de hele wereld over. Wel later, maar toen niet vanwege het nieuws zelf (verwarde man met plastic pistooltje), maar vanwege de merkwaardige en unieke beelden van een live-arrestatie. Dat zie je niet veel. En … dat hadden we ook niet moeten zien, inclusief de onafgedekte gezichten van dader en politie-agenten. Aan alle kanten fout dus. Maar ik heb wel een heerlijk spannend televisie-avondje gehad. Dat dan weer wel.

 116. Ik heb ook een leuke avond gehad, en wel uitgerekend op de avond dat ik eens geen nieuws, geen radio dus op de achtergrond, wilde, gewoon lezen in stilte. Het was mij niet gegeven, maar er komen nog andere donderdagen.
  Ik vind de kritiek, met name van Mathijs van Nieuwskerk (die bang is om over bruggen te fietsen, en na Parijs (we zullen altijd Parijs hebben) stiekem een beetje harder naar huis fietst) wel erg hard. De mensen van de NOS zijn ook maar gewone mensen die ’s avonds naar huis willen. De portier twijfelde steeds, hij zei dat hij naar huis wilde naar…en toen hield hij zijn mond. Klasse, het gaat niemand wat aan.

  Al die kritiek achteraf. Die knakker van College tour had zich niet eens kunnen scheren! Daar ben ik wel jaloers op trouwens, ik doe er een week over om wat baardgroei te kweken, daarom ben ik ook niet gelovig.

  Het was trouwens, voor wie het wil weten, een heerlijke week in de Ark, met sneeuw op vrijdag. Gelukkiger kun je mij niet maken. Ook niet desondanks een duidelijk allochtone buurman die gierend van de sneeuwpret zijn woning uitgleed en mij (best wel hard) een sneeuwbal in mijn gezicht gooide. Integratie ten top! “Dat was wel een beetje hard, vriend” zei ik (niet te hard, het was immers 11 dagen na Charlie!). Hij moest met mij lachen, we waren vrienden, sneeuw verbroederd. Mensen zeggen elkaar gedag. De volgende dag was alles weg. Ook goed. Ik ben immers niet meer de jongste.

  Maar ik dacht altijd dat DSR ouder was dan ik. Hoe zou dat nou komen? Toch gaf hij toe jonger te zijn. Het zet je denken op zijn kop.

 117. Sneeuw op vrijdag! Lekker hoor. Dat je mekaar aan het inzepen bent en denkt: ha, nog een heel weekend voor de boeg.

  Sneeuw op maandag? Nuh, minder prettig.

 118. Inzepen, toastje, glaasje (met kristalzegels van AH gekocht, er is trouwens een levendige handel op Marktplaats, ik versmaad ze niet meer, ik let op de kleintjes tegenwoordig) en een nieuwe handdoek, die je eerst had moeten wassen, dus ze droogt niet, je wordt kriegelig, glijdt uit, stoot je harses, ziet sterretjes, bedenkt je dat je iets op de tv had moeten opnemen en voor je het weet is het weer maandag. Blue Monday. Groundhog day. The Truman Show. Je bent je agenda kwijt. Voor je het weet is het weer kerst.

 119. Bijzonder navelstaarderig hoe de NOS nog dagenlang nabetrachtte over het gebeurde, alsof er niks anders aan de hand was in de wereld.

  @Tim – dat komt omdat DSR doorgaans een ouwelijks, gezwollen toontje aanslaat,m en omdat ie met zoveel wijsheid en doorschouw spreekt over Het Leven enzo. Voor de trouwe lezers van DSR’s Geloofsepos is het overigens geen verrassing. Maar maakt het enig verschil dan?

 120. Achteraf en aan de kant kan en moet je analyseren en duiden, da’s wat Bas doet, en wat mij betreft doet hij dat uitstekend.

 121. “en omdat ie met zoveel wijsheid en doorschouw spreekt over Het Leven enzo”

  🙂

 122. Nog drie uur, mensen, dan gaan we hier weer wisselen. Het nieuwe intro staat te druipen op de steiger, er zit veel DSR in vandaag, verder een kopje van Riverside Blues, en nog zo wat van die dingen. Muziek ook, heel wat muziek, klassiek, pop en grieks.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: