Over de #elfstedentwittertocht, ikjes en bekende mensen (60)

60. Elfstedentocht1985 (1)Evert van Benthem heeft de Elfstedentocht gewonnen. Dertig jaar na zijn overwinning mochten we het eindelijk integraal op de televisie zien, begeleid door de commentaren op twitter, waardoor Nederland net één grote huiskamer was. Koud was het, we hadden kleumende vingertjes, maar het was beregezellig die #elfstedentwittertocht (bron hashtag: Heer Rozenwater).

De opening van een nieuwe kunstrubriek, en heel veel bekende mensen en gezeur daarover.

Dit is weer het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site en elders gebeurde. Welkom! Er waren ikjes en commentaren, een verrassingsbonus op een afgesloten feuilleton, de eerste aflevering van een nieuw vervolgverhaal, de opening van een nieuwe kunstrubriek, en heel veel bekende mensen en gezeur daarover.roos uitstekend header

De ikjes waren als altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.

60. treinEen treinikje van Mirjam Killian werd heel aardig gepersifleerd door ene “Perrongeluk”. Deze maakte van een oude fragiele heer juist een rank en schaarsgekleed vrouwtje, van wie het rokje omhoog wordt geblazen door een voorbijrazende intercity. Duimpjesscore: 9 up en nul neer. Leverde ook nogeens de Duimpjesbokaal op dus. Niks mis mee. Maar hij was er zo mee verguld dat hij het niet kon laten zich bekend te duimpjesbokaalmaken:  “Maar uh apie, te veel eer, perrongeluk is al een sleetse woordgrap. Ik heb er slechts het stof van af geblazen. Groet, de zeloot, ook namens Henk en Perrongeluk, Marijo etc.” Dat was dan weer minder cool. Desondanks nogmaals van harte, Henkie, op-het-randje-lopend mannetje dat je er bent! Meestal ben je niet leuk.

Heer Rozenwater kwam de hele week korzelig over. “Misschien moet ie weer eens naar de kerk”, opperde De Schrijvende Rechter (DSR), het gaat goed met RoosDe Heere houdt je nog bij een pink vast!” zei de moeder van Maarten ’t Hart” immers. Voor de zekerheid werd een nieuwe aflevering van zijn mooie Kunstrubriek een paar dagen eerder dan voorzien geplaatst. Het gaat uitstekend met hem, als je dat maar lang genoeg herhaalt, dan wordt het waar.

Er waren ook ellenlange zeververhalen van reageerders die elkaar onderling de maat namen, doorgaans was voornoemde Henk een van de partijen. Blogbaas sprak de kemphanen dan weer eens sussend toe, gooide dan weer eens olie op het vuur, lichtte het moderatiebeleid weer eens toe, verwees naar de Integriteitscommissie, het mocht allemaal niet zoveel baten. Chagrijn op de site komt te paard, maar gaat te voet weer weg. Natuurwet.

Ik ga mijn “dit kan je niet uitstellen” lijstje uit de prullenmand vissen.

Ook ene Jean Levoisin wilde het graag even over zichzelf hebben: “Tuurlijk, ieder speelt z’n rol in het dûrp. Apie de brave lobbes met de burgertuin. Ik de bengel die er soms een voetbal inschiet.” Riverside Blues was cryptisch als vanouds: “Het gezin met “villein” is ‘n warme plek om je speels voor te bereiden op wat er buitenshuis gebeurt. Ik ga mijn “dit kan je niet uitstellen” lijstje uit de prullenmand vissen.”

Maarten Biesheuvel, toch?
Maarten Biesheuvel, toch?

Een onschuldig ikje waarin Vincent Mentzel verhaalt hoe hij door een ober voor Maarten Biesheuvel wordt aangezien was aanleiding tot grote opwinding. En zelfs boosheid. Waarom? Als je een anekdote schrijft waarin bekende mensen voorkomen, dan doe je dat volgens veel reageerders alleen maar om op te scheppen. De Apiedapie Afreageerders Community ging als stonden zij achter het Tweede-Kamerinterruptiehekje de één na de ander los op Vincent, een bekwaam fotograaf, een bescheiden vakman, een beminnelijke en humoristische vent. Iemand die opscheppen over zijn ontmoetingen met bekendheden al wel helemaal niet nodig heeft.

DSR: “Een onnut ding, het Ik-je van vandaag. We komen slechts te weten dat de inzender het uitstekend heeft getroffen in het leven en dat de dienstdoende ober zoals te doen gebruikelijk niet de snuggerste is. -bareuh-“

Luvienna: “Wat een walgelijk kijk-mij-eens-bijzonder-zijn-Ikje. Vincent wil erg graag laten weten dat hij Maarten minstens evenaart en eigenlijk stiekem wel overstijgt.”

Riverside Blues: “Je vraagt je af, heeft Vincent misschien, is hij alleen die dag, ik bedoel, Iedereen is wel ‘ns de Weg kwijt? ‘n Lieve Partner behoedt je dan voor imago-schade. Maar Vincent is he-le-maal de Weg kwijt.”

Klare taal: “Wat een ijdeltuit en dan ook nog koketteren met de vele bekende genodigden.”

Tweet HeleenAls repressaille en ook een beetje als lokpost plaatste de blogbaas een “lekker belangrijk” verhaal over zijn intieme contacten met Heleen van Royen. Het had het gewenste effect, zeloten die er met boter en suiker inliepen en briesend hun eigen zondagmiddag verpestten. Terwijl Apie op dat moment veel gezelligere dingen deed, jawel, oh ironie van het lot, ook nogeens met een keibekend persoon!

De aloude en eigenlijk afdoende vergelijking met de “toiletjuffrouw op Soestdijk, die echt niet belangrijker denkt te zijn alleen maar omdat ze Prins Bernhard een paar keer per dag op hoge draf voorbij zag komen” mocht ook dit keer niet baten. En de volgende keer vast ook niet.

De 100e reactie was overigens afkomstig van Apiedapie zelve, die 100e reactielepeltjekon daar ook niets aan doen. De 200e voor Kees de Jongen met een mooie lange inhoudelijke bijdrage over de Grieken en het kapitalisme. Kees het Jongetje headerHet lepeltje komt eraan, Kees! Keiblij waren we met de eerste tranentrekkende aflevering van diens “Keessies droeve jongensjaren”, waarin het jochie “in overdreven snikken uitbarst” vanwege de scheiding van zijn ouders. “Ik voel aan dat dit een dramatisch moment is en dat van mij verwacht wordt dat ik heel verdrietig ben. Hoewel ik me eigenlijk helemaal niet zo voel, voldoe ik aan de onuitgesproken verwachting. Ik stop mijn hoofd theatraal onder mijn kussen.” Ach gossie. En we gaan kijken hoe het verder gaat.

De ikjes waren duidelijk niet de hoofdmoot van wat er hier vorige week allemaal gebeurde. Na het zoveelste openbaarvervoerikje uit Amsterdam (afkomstig van Lucia Smit) verzuchtte DSR: “Misschien zouden we de NRC-redactie eens een brief moeten schrijven met z’n allen, en voorstellen voortaan alleen nog maar leuke, geestige, en als het kan originele Ik-jes te plaatsen. Wie weet hebben ze daar nooit zo bij stilgestaan. Eindoordeel: 4- (zegge: viermin).”

… waarin deze op een seksboerderij in Friesland achterna wordt gezeten door jonge stiertjes en koeien …

Een bonusaflevering van “Ik ben geboren met een burnout” van Timmerark, waarin deze op een seksboerderij in Friesland achterna wordt gezeten door jonge stiertjes en koeien, maakte de tongen meer los. Mooi gedichtje zat er in! “Ik zit hier tussen de koeien, een sociaal mens bij uitstek. nu zal ik moeten loeien, wil ik een gesprek.” En DSR had alvast suggesties voor de titels van de volgende bonusafleveringen, respektievelijk “Ik deed m’n schemerlampen weg nadat ik schrok van ‘m eigen schaduw” en “Toen het tafelkleed me begon uit te schelden, heb ik me laten opnemen”.

Luvienna plaatste nog geen nieuwe aflevering van haar “Dingen die ik met mannen heb gedaan”, maar ze was er kennelijk wel mee bezig. Een 60. sjamanentrommelonschuldig en zelfs spiritueel plaatje van Heer Rozenwater over een sjamanentrommel was voor haar aanleiding tot de volgende opmerking: “Doet me op de een of andere manier denken aan een stuk gereedschap uit Fifty Shades of Grey.” Ze schrok er zelf van. 

“Hipster-hangop, te degusteren uit de baard van uw tafelgenoot” (de onovertroffen NaamNomName)

In de sector van wat er elders nog gebeurde mag een culinaire tip, opgepikt van het minst gelezen maar vermakelijkste kookblog ter wereld, niet achterwege blijven. Hoe maak je “yoghurt maar dan anders”, oftewel labnah, een vegetarisch bijgerecht uit het MIdden-Oosten? Lees het op lummel en ga aan de slag. Het is keimakkelijk en je hebt er eigenlijk alleen maar oude melk of yoghurt en een koelkast voor nodig. Geniet aldaar vooral ook van het citaat van de week, namelijk dat dit gerecht “Hipster-hangop” is, “te degusteren uit de baard van uw tafelgenoot” (de onovertroffen NaamNomName).

Smiley PlaquetteTot slot de uitreiking van de Smiley van de Week Plaquette. Die gaat opnieuw naar Heer Rozenwater, dit keer voor dit ritmische plaatje:

drummer21

Laat die handjes maar lekker trommelen mensen en laat die van jezelf eens wapperen. Stuur nu een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Plaats een reactie. Een snedige opmerking. Druk een duimpje in. Omhoog of omlaag. Een sterretje, of twee, drie, vier of vijf. Plaats een bekende of nieuwe smiley. Voor je weet wat je overkomt, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Alle voorgaande afleveringen van deze rubriek, het Ikjesdiscussieintroarchief, zijn elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Stemacteur. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes. Want ja. Je moet toch wat

200 gedachten over “Over de #elfstedentwittertocht, ikjes en bekende mensen (60)”

 1. Scheermeisje

  Bij de Meesterbarbier in Haarlem heeft het scheermeisje in de neus van een klant gesneden. Zij haast zich om het bloeden te stelpen met aluin en ze wikkelt zijn hoofd in een warme vochtige handdoek. Zenuwachtig zegt ze: „Sorry, dit is pas de derde keer dat ik scheer. Ik hoop niet dat het nog eens gebeurt vandaag.” De klant kijkt haar verliefd aan en zegt: „Je mag alleen in mij snijden.”

  Wilfred Takken

  Like

 2. Apart, had het als “scheermesje” opgevat en wilde er al iets afkeurends over opmerken. Hoe kan een mesje nou snijden? Maar er bestaan kennelijk dus ook scheermeisjes, naast de wasmeisjes en droogmeisjes en veegmeisjes en koffiemeisjes en afrekenmeisjes. Dolle boel daar in Haarlem.

  “Je mag alleen in mij snijden” …. en dat moet flirten voorstellen? We houden het er maar op dat het een ouwetje – type Geile Geertje – met een te jong meisje was. Zelfs in de jaren vijftig zou dit een oubollige scene geweest zijn.

  Like

 3. Mooi Intro. Ik mis slechts één nieuwtje: dat Letterzetter een nieuw en veelbelovend feuilleton heeft aangekondigd. Speelt in de jaren 50. Zijn naam staat er al, nou het feuilleton nog. Ik verwacht het deze week en verheug me er nu al op.

  Like

 4. Prima-de-Luxe “ikje”. Ziterspanning in? Dacht het wel. Kan ik de bij de Meesterbarbier ook gewoon, zeg maar verliefd worden? Als alles mee zit,is dat niet onmogelijk.

  Wat ’n aardig verhaaltje.
  Authentiek?
  Kan niet schelen, het penseelwerk is goed gelukt.

  Like

 5. Scherp gezien, Kees, ik had het nieuwtje er aanvankelijk in staan, maar heb het weer verwijderd omdat ik niet 100% zeker weet of het deze week gaat lukken. En dan is de teleurstelling zo groot. Maar er zou dus best eens een verrassing kunnen komen, woensdag- of donderdagmorgen ….

  Like

 6. Mooie intro gevolgd door een bloederig ikje.

  Dat scheermeisje was zeker een stagiaire, stel je voor dat ze in zijn hals gesneden had brrr….

  Vreemde reactie die laatste zin van het slachtoffer, merkwaardige manier van flirten.

  Like

 7. Adequate samenvatting van de afgelopen week weer, blogbaas, met de hoogte- en dieptepunten, geinige en minder geinige reacties en een overzicht van ‘binnenkort in dit theater’, waarin alleen nog Letterzetters soon-to-be-feuilleton ontbreekt, zoals al Kees aangaf. Misschien in een appendix?

  Like

 8. APPENDIX BIJ HET INTRO: Misschien, wellicht, hoogstwaarschijnlijk, helemaal niet uitgesloten, gaat deze week het Dolle Jaren Vijftig Letterzetter Feuilleton van start. Over de Familie Doorsnee en Zo is het toevallig ook nog eens een keer en de Zaterdagavond Bonte dinsdagtrein. Beetje watersnood wellicht. In ieder geval iets met dijken. Snufje Cubacrisis. Zoals jullie zien, ik moet me er nog in gaan verdiepen, want ik weet niets van die tijd.Alleen Zuster Klivia, maar ik werd erop gewezen dat dat jaren zestig was. Zou die Cubacrisis bij nader inzien ook weleens kunnen zijn. Wat een oerstom mannetje ben ik toch!

  Like

 9. Mij bereiken verbijsterde vragen van lezers, via het contactformulier aan over mijn referentie aan “Geile Geertje”. Nee, dat heeft niets met de PVV voorman van doen, mensen.

  Geertje is een vrouwzoekende boer van een jaar of zestig, uit het oosten van het land, die wil voelen, die wil tasten, die wil ruiken, die wil knijpen, die plat op de bek wil zoenen en die net als DSR over zichzelf in de derde persoon enkelvoud spreekt. Hij zit in de boerenkool.

  http://www.luckymedia.nl/luckytv/2015/01/geile-geert/

  Like

 10. Ja hoor, puike intro weer!

  Nee hoor, misbakken Ik-je weer. Had hetzelfde scheerme(i)sjeprobleem als APD en wat heb je d’r an als er geen pointe te bekennen is.

  Trouwens, wie zich laat knippen of scheren door een meisje, althans in de letterlijke zin des woords, die vraagt er wel om. De Herenkapper (m) kent immers de ijdelheden van het sterkte geslacht.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 11. Haha, dat scheermeisje had natuurlijk van zichzelf al een snee! (Tsjing Boem!)
  Sorry apie, maar als ik zulke gedachtes niet uit, dan hoopt dat zich op in mijn hoofd/toetsenbord – en got weet wat er dan van komen kan.

  Like

 12. Het pleit natuurlijk zeer voor apiedapie dat hij Boer Geert woonachtig laat zijn in het oosten van het land, want laten we eerlijk zijn: als er iets niet belangrijk is, (en op zulke momenten wordt Henk van stal gehaald) dan is het wel te weten waar Boer Geert woont. Welnu, hij woont niet in het oosten, maar in het Noorden van het land: Groningen.

  Like

 13. “de Meesterbarbier” is een overdreven naam, als hij zijn werk door onervaren, onhandige meisjes laat doen. Maar mijn hemel, wat heeft de NRC-Ikjesredactie zichzelf overtroffen met de titel!

  Like

 14. In een zeldzaam staaltje zelfkennis kemmertk Hendrik zijn gedachten als iets dat ophoopt in zijn hoofd, snot met andere woorden, of een Ik-je.

  Uitzieken maar, Hendrik, en zorgen dat ’t je niet op de longen slaat.

  Like

 15. @Rob, maar wel lekkere appeltjes daar, en dat is ook wat waard. Heerlijk Boskoop ….

  @Henk, dank je voor de inderdaad weer heel belangrijke correctie. Mensen! Boer Geert woont in het noordoosten van het land. Of we ‘sboers pretoogjes en grijpgrage handjes nu beter kunnen plaatsen weet ik niet, maar een nieuw rubriekje “Henk checkt” lijkt geboren.

  Like

 16. Maakt op zich wel verschil – d’r krijgen d’r voor milder een bos klapp’n.

  Like

 17. Volgens mij is dsr abuis, en levert hij zijn commentaar wel bij correcte draad, of ‘thread’ zoals hij het wenst te noemen. (Maar ja, ik kan op mijn beurt wel weer abuis zijn). Dank. Ik ga verder met zieken.

  Like

 18. Het heet hier ‘OVER DE #ELFSTEDENTWITTERTOCHT, IKJES EN BEKENDE MENSEN (60)’; volgens de titel.

  Maar wie naar de URL kijkt, ziet het zielsnijdend-polemiserende ‘dsr-krijst-weer-als-een-roze-biggetje-60’.

  Dan vraag je je toch af of APD op zijn schreden is teruggekeerd maar heeft vergeten de URL aan de passen – of is de URL juist expres niet aangepast?

  Like

 19. Da’s een ander, Hendrik, niet het internet-www-fenomeen dat zich hier manifesteert.

  Maar schattig om te zien dat je zo verdiept in DSR, daar wordt een mens nooit minder van.

  Like

 20. @apiedapie. Het is niet het Haarlemmerdagblad, zoals u vermeldt, maar het Haarlemsdagblad. En daar dus de website van.

  Like

 21. Wow, heb je je naam niet laten beschermen, DSR? Veel staat er niet op die site, maar toch, het is een beetje plagiaatachtig. Zeker omdat je toen (2013) al keibekend was.

  Qua URL, da’s een combinatie van beide antwoorden. De onschuldige knipoogtitel over het roze varkentje was inderdaad een allereerste werktitel (er zijn er doorgaans een stuk of 3-5, net zolang tot er eentje beklijft, dat afwegingsproces is weleens tot aan de publicatiemaandag om 12h59 doorgegaan).

  Vervolgens heb ik toen de definitieve kop vaststond de URL vergeten aan te passen. Zag het wel nog bijtijds – net na de koffie vanmorgen – maar dacht toen als een “gebbetje”: eens kijken wie het het eerst doorheeft. Ik had zelf op whizzkid Roos gezet, of anders scherp meisje Luvienna. Nee Henk niet. En jij, DSR, al helegaar niet. Maar hulde voor het scherpe oog. Knor knor knor …. o_O

  Like

 22. Mooi intro weer. Mag ik je er wel even op wijzen dat ik je op de 11 stedentocht rerun heb gewezen?

  Like

 23. So what, Timmerark, moet dat vermeld worden? Ik had het begin vorige week al op Facebook gezien. Ook die vriend heb ik niet vermeld. Maar mocht dit intro nogeens in boekvorm worden uitgegeven, dan zorg ik dat jij een presentexemplaar met een handgeschreven opdracht krijgt.

  Like

 24. Ik vond het eigenlijk wel gezellige tv, al heb ik niets met dat soort schaatsen. Misschien kunnen we, ze, de defilé’s uit de jaren 70 ook gewoon weer uitzenden? Of verkiezingsavonden? Wat heb je nog meer?

  Like

 25. @APD
  Nee, niet aan gedacht. Het is goed zo. Inmiddels is DSR ook doorgeevolueerd naar de gelijknamige drieletterige afkorting, zoals het een fenomeen, een natuurkracht bijna, betaamt

  Like

 26. Ja! Dat lijkt me geweldig, integraal al die defilie’s op Soestdijk voor de ouwe Juul en Bernhard. Verder graag de maanlandingen met Chriet Titulaer en Henk Terlingen. Het Songfestival met Lenny Kuhr (de Troubadour) en Ben Cramer (de Clown). En alle 10 kilometers van zowel Ard als Keessie in een themaweekend. Ook het testbeeld, toen nog zonder belmeisjes, zou ik graag nog eens een nachtje terugzien.

  Like

 27. En graag wat wielrennerij met Joop Zoetemelk en de Kneet, dolle John Mcenroe, Wordt Vervolgd met Han Pekel en alle Donald Duck, Roadrunner en Woody Woodpecker-imitaties – en natuurlijk de EO-Kinderkrant en de Er Kan nog Meer bij.

  Like

 28. Jaaa, wielrennen nog van voor de EPO, waar ze lekker langzaam gaan en echt zweten. Inderdaad ook tennissers die de scheidsrechter op die hoge stoel uitkafferen. En integraal het wachten tot het droog wordt op Wimbledon, met de shots van mensen in regenjassen. Ik zou ook graag weer eens Sjerrie de Slingeraar, Ivanhoe en Peppie en Kokkie zien. Om maar te zwijgen van Mamaloe en Kluk kluk in de woonwagen van Pipo koeien. Oh (laatste): Ren je Rot, Oebele en Stuif es in. Henk, corrigeer jij even titels en jaartallen? Geen haast. Kan vannacht ook.

  Like

 29. Goed-de-mid-dag- u-bent-ver-bon-den-met-rust-huis a-pie-dap-ie. Al-on-ze ge-ri-a-tri-sche klan-di-zie ligt-hier voor een ou-we zwart-wit te-le-sie kwij-lend naar ja-ren ze-ven-tig pro-gram-ma’s te kijk-ken en kan dus niet aan de te-le-foon ko-men.

  Like

 30. @Apie, ik kan daar autocorrect wel de schuld van geven, maar dat geloof je vast niet.
  Nee, niet meer met de 50 schaduwen bezig, misschien dat ik de cursus voor gevorderden ga doen.

  Like

 31. … ook een beetje als lokpost plaatste de blogbaas…

  LOL! Apie’s klassieke intentieverdediging: “’t was zo bedoelt”, “persiflage op Jan” (maar ironie, sarcasme blablabla niet besteed aan blablabla), “kijken wie het het eerst doorheeft”.

  …briesend hun eigen zondagmiddag verpestten. Terwijl Apie op dat moment veel gezelligere dingen deed…

  Nou Apie, dat achtparagrafige epistel is toch echt van jouw hand. Teken van een wanhopige verdediging, overigens. Maar het zal wel weer ironisch bedoeld zijn.

  Like

 32. @Kees en alle andere literaire genieters: met blijdschap deel ik mee dat ik nogeens met Letterzetter hard om de tafel heb gezeten, we hebben zitten zweten, janken en snotteren, samen, maar ik mag het nu dan toch aankondigen: het eerste deel van zijn feuilleton komt er woensdagmorgen op. Hier. Werktitel: “DSR krijst weer als een roze biggetje”. Maar dat kan nog veranderd worden.

  De aflevering speelt in het noorden van het land (zoals we sinds vandaag weten is dat dus Groningen). Het gaat over de kleuterschool, de lagere school, synodale kinderen, een kerk, een afscheuring, wedergeboorte wel of niet, een spannend scheikundelokaal, kwik, een zieke vader, een tierende moeder, meisjes en jongens in schoolbanken met vlechtjes en inktpotten, en het is puur leed en louter ellende. Gesar. Getreiter. Vernedering. Zonder lichtpuntje.

  Dat daar dan later toch zo’n leuk menneke uit is gegroeid. Wat is het leven dan mooi. Toch? En wat hoopgevend voor iedereen die net als kleine Letterzettertje ook keigepest is op school. Laat deel 2 maar snel komen, oh nee, jullie hebben deel 1 nog niet gezien. o_O

  Like

 33. Toch even voor DSR de EO-Kinderkrant gegoogled, ik herken deze types niet, maar ja, wij keken uit principe geen EO omdat die (toen nog) helegaar niks over seks uitzonden. Nu is dat beter.

  Like

 34. Hoezo, jeugdsentiment? Ik herinner me nog “Morgen gebeurt het”:

  Waarschijnlijk de oorzaak dat het tussen mij en SF nooit meer is goedgekomen.

  Like

 35. In het geniep als de TV uit was, Letterzetter. Nu is de EO gefascineerd door seks, het begon met die Arie Boomsma, toen was er een serie van dertig dagen zonder seks, vorige week een homo die door God genezen was, het kan niet op tegenswoordig. Nee, geen van deze afleveringen gezien, en Henk mag spelling en uitzendtijdstippen checken.

  Tip: Tik op de EO-site het woordje ‘seks’ in, en het levert 5.440 zoekresultaten op. Ter vergelijking met de andere grote confessionele omroepen: op de KRO-site is dat 216 keer, bij de NCRV 117 keer

  Bron: http://www.volkskrant.nl/dossier-medialogica/waarom-is-de-eo-zo-geobsedeerd-door-seks~a3869707/

  Quote van de dag: “God wil dat wij plezier hebben”

  Like

 36. Bij welke kapper ik ook kom, het scheermes wordt vakkundig met vaardige hand naar mijn haar gestuurd.

  Er is nog nooit één kapper geweest , die zich ’n haar zo deed, dat het aluin moest helpen.

  De verliefdheid slaat toe?
  Bijna ondenkbaar, de dienstverlening staat centraal.
  De klant met kleurige opmerking?
  Je gaat als klant het “meester”werk niet zo afdoen?

  Per saldo, leuke droom, in de praktijk denk ik dat de klant “voor paal” staat in dit geval.

  Dat laat onverlet dat het ’n leuke droom is. Maar net iets te ver van de werkelijkheid.

  Like

 37. Ik plaats ’n vraagteken bij
  Quote van de dag: “God wil dat wij plezier hebben”

  Beneden ennig niveau, respectloos. Als dit gehonoreerd wordt, is de overvloed aan wat Mijn Schepper met ons voor heeft niet te overzien.

  Smakeloos, Weerzinwekkend. Barbarij. Ik maak zelf wel uit wat ik vind dat mijn Schepper voor Preferentieschema heeft, op enige dag.

  Like

 38. Gisteren de Oscar Awards uitreiking gezien.
  Na kooi-vechten, voetbal (Fox) tennis (atp) even tijd voor actueel vermaak.
  Iedereen de jeans thuis gelaten. Nette pak aan. ’n Leuke show rondom genomineerden , de Uitverkoren rolprent.

  Tranen trekkende presentaties,delicaat neergezet. Neen geen tijd om de uitgebreid te snotteren, achter de coulissen staat het volgende programma onderdeel al klaar.

  De rol van de film wordt door velen belicht, het tijdsgewricht (Julie Andrews Sound of Music) de winnaar.

  Wil je soms nog wel ‘ns sanitair gaan tijdens so’n presentatie, die drang is nu minder.

  Vandaag google ik ’n paar namen.

  Resteert, dat ik die films eigenlijk wel moet zien..
  Zo is tv zeer interessant. Verhelderend, uitdagend.

  Like

 39. Vroeger

  Mijn zoon Ole (3) en ik lezen een boek. Er staat een plaatje in van twee lege flessen.

  „Papa wat zijn dat?”, vraagt hij.

  „Vroeger zat melk altijd in flessen”, leg ik uit.

  Ole denkt even goed na en verbetert mij dan „Maar heel vroeger, zat melk altijd in koeien…”

  Menno Bax

  Like

 40. Ole zonder streepje is een Deense jongensnaam. De betekenis van de naam is “erfgenaam”. Spreek uit: Oele. Hij zal het nog vaak moeten uitleggen, het lieve bijdehante joch. En nu al een knipsel voor in het plakboek. ❤

  Like

 41. Nou, ’t een vernemstug kintien, ook al heeft ie kennelijk nog nooit een fles gezien – maar schrijf pas naar de krant als ie symphonie heeft gecomponeerd ofzo.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 42. Het potje ? Pardon het zijn Dagdelen, die worden uitgezonden.
  Wordt op meerdere locaties georganiseerd. Waaronder Las Vegas.

  Er zijn natuurlijk schema’s, maar ik schakel via SKY cable “Balls. ” Ik kan er uren naar gluren. Lig op mijn bed HD tv, genieten .

  Wie ik heb gezien, wat ik ga zien, het is me on het even,

  Gaandeweg herken je patronen, zondag nog, voorspelde ik dat het gevecht zou kantelen, de dikdoener kreeg ’n geweldige dreun, op de kaak, hij had daar niet op gerekend,valt: als je 1 ding niet moet doen is dat vallen, de tegenstander mept er vakkundig op los. De scheidsrechter maakt daar ’n eind aan: potje afgelopen.
  Uitverkocht huis , uitgelaten publiek, zorgt dat het niets mist. Neen, ik hoef niet de verzorging tussen de ronden te zien. Die krijg je wel te zien. Gedver, dat hoeft niet. Maar Meneer er zijn er die speciaal voor de ze beelden komen.

  Dan krijg je de ceremomie met het interview van de laureaat.
  Daar moet dan soms ’n tolk bij, vechten kunnen ze, praten is ’n ander verhaal.
  Iedereen de winaar gezien?

  Volgende partij.
  Zo werkt dat ongeveer.
  De vrouwen? Oh devrouwen hebben ook hun competitie.
  Het is geen verrijking van je beeld van de vrouw, als vrouwen kooivechten.

  Boksen is wat civieler. Minder bloed.
  Toch straks afstemmen op Mayweather- Paciauo.

  Dsr misschien niet het antwoord op uw vraag, maar dit is in ’n “kwast”beweging iets over kooivechten, zoals ik dat hier bijna dagelijks kan zien.

  Like

 43. ’t zal wel net zoiets zijn als snooker en darts, qua erinopgezogenwording. Boksen is net wat te saai. Wrestling wordt tegenwoordig te vaak onderbroken door gelul.

  Oh-oh–h, wat is die APD toch ook een meisjesgek. -gaapje-icoon-

  Like

 44. Luisteraars wij verlaten de keuken even,want Ole, heeft nete ’n prentje van 2 gevulde melkflessen.
  Annie MG , weet dat heel Nederland, nu op het puntje van de stoel zit, welke One-Liner hoor je de komende dagen?

  Maar heel vroeger…….etc.

  Kinder-ikjes , het blijft ’n kwetsbaar domein.

  De familie Doorsnee, daar doet me dit stukje ’n beetje aandenken.

  Zonder te googlen: Jan van Ees Vader Doorsnee, op vast, gedver de anderen zitten onbereikbaar in ’n grijze cel.

  Like

 45. Nou, zo te zien in ieder geval boos en hulk-achtig. Zonder groen kleurtje – dat is toch een vooruitgang.

  Like

 46. Die kinder-Ikjes zijn vooral leuk voor de schrijver zelf. Voor de mensen met kinderen vaak een herkenning en niet meer dan dat. Voor de kinderlozen zelden leuk, lijkt me.

  Een voorbeeld uit eigen doos. Deze video van mijn dochter vind ik elke keer weer leuk om te zien. Maar een buitenstaander zal er weinig tot niets aan vinden. Probeer het maar uit en test mijn stelling.

  P.S.: Rechtertje, kun jij je licht eens laten schijnen over die obsessieve aandacht voor seks van de EO? Of Apiedapie, want die heeft daar volgens mij ook last van 🙂

  Like

 47. @L
  Misschien was ze dat al.

  @RSB
  Ja – ze hebben WWE de kaas van het brood gesnoept.

  @APD
  Laat haar maar schuiven. Die heeft meer centjes in d’r kassa dan jij ooit zult verdienen.

  Like

 48. @K
  Is dat nou wel verstandig, K., je eigen vlees en bloed hier vertonen? De kreten van schrik stegen hoor ten hemel toen I. ooit eens voorstelde een echo van haar aanstaande kleinkind te plaatsen.

  Bij de EO zal het wel een combinatie van functionele geilgnuiverij, de gristendrang de zeden te handhaven en evangelisatie-2.0 zijn.

  Bij APD is het testosteron, al dan niet kunstmatig tot zich genomen en de nagloeiende, intense blijdschap dat het sinds die zo lang verbeidde allereerst kus marcheert met de vrouwtjes. Eigenlijk hele schattige dankbaarheid om deze verhoring waar hij zich jarenlang de blaren op de handen voor heeft gebeden.

  Like

 49. @Kees In het algemeen geef je excessieve aandacht aan iets wat je tekort komt of iets wat je wil maar niet mag hebben.

  Bij de EO kan ik me daar wat bij voorstellen.

  Like

 50. @DSR 15:25

  Ja, misschien was ze dat al en is ze daarom in de kooi beland. Of is ze in de kooi gestopt en is ze daardoor zo geworden.

  Wat is oorzaak, wat is gevolg. Of misschien is er wel verband maar geen oorzakelijk verband.

  Like

 51. @L
  Ik denk dat het Ongedurigheid is, die geen uitweg kan vinden omdat het de vrouwlui tegenwoordig zo gemakkelijk wordt gemaakt met wasmachines en stofzuigers enzo.

  Like

 52. Qua video, Kees, zeker schattig, maar de vergelijking met de ikjes gaat niet op. In de ikjes zit toch een bepaalde pointe, die je al dan niet kunt doen glimlachen, of het je eigen kind is of niet. Jouw video zou ik niet zo 1,2,3 kunnen samenvatten in iets samenhangends.

  Qua seks: als je iets tekort komt of het hebt moeten wegstoppen dan kun je dat later inhalen, zie EO, of angstvallig nog altijd buiten je verhalen houden en/of anderen aanvallen die er wel vrijuit over praten (DSR).

  Het kan ook zijn dat je het er zo prettig mee hebt gehad en nog steeds hebt, dat je er met plezier, humor en relativering over kunt praten. Net als over eten, drinken, de natuur, en het weer.

  Like

 53. @APD
  Er zijn weer hele verhandelingen nodig om eea uit te leggen.

  ’t is niet altijd even wijze praat trouwens. DSR geeft slechts zijn voorkeuren weer, maar laat ieder de vrijdheid het zijne of hare te doen. Van ‘aanvallen’ is geen sprake. Wat er met ‘angstvallig nog altijd buiten je verhalen houden’ wordt bedoeld is trouwens niet duidelijk.

  Ondertussen vindt iedereen hier je gewoon een grappig sexmaniakje, vooral als je in de verdediging schiet -milde glimlachicoon-.

  Like

 54. High van een lollie

  Mijn dochtertje eet voor het eerst een lollie. Het snoepgoed is door mijn vrouw gemaakt. In de oven. Tijdens een uitstapje bij de Vinkeveense Plassen komen we een cameraploeg van “Holland West” tegen. Mijn dochter presenteert haar ontdekking met verve, als ware zij Maartje van Weegen zelve.
  “Kijk”, zegt ze professioneel in de camera, “deze heeft mijn moeder gemaakt, met wat zuur en cola erop”. Het team wil al op zoek gaan naar spannendere onderwerpen als mijn meisje de lollie trots ophoudt. “Als je eraan likt”, zegt ze, “dan lijkt het net alsof je naar boven vliegt.” Ja, en dat werd toen natuurlijk uitgezonden. We hebben de video in de huiselijke kring nog heel wat keertjes afgedraaid.

  Like

 55. De Schrijvende Rechter februari 24, 2015 om 15:32

  Ik zou niet weten wat er mis mee is Rechtertje. Niemand herkent haar hier. Ik vond het in dit kader wel functioneel. En het leverde nog een leuk stukkie van Apie op ook. Dat zijn de leukere dingen van een forum als dit.

  Die hysterische reacties op het door jou genoemde voorstel van I. vind ik meer zeggen over de benepenheid van zgn. hoogopgeleiden (“ons soort mensen doet zoiets niet”) dan van I., die van mij die echo zonder enig probleem had kunnen plaatsen.

  Like

 56. Vast Kees, maar het mag officieel alleen voor de voortplanting en niet voor de lol. Dat maakt het zo obsessief.

  Like

 57. @K
  Zo je wilt, K. Je moet ’t natuurlijk zelf weten.

  Heb jij dan nog letterlijke herinneringen aan die discussie rond I.’s scan? Werd dat werkelijk via de hogeropgeleiden-band gespeeld? Of ben je weer aan het inleggenkundigen?

  @L
  Een achterhaald denkbeeld, L. ’t mag ook gewoon voor de lekker, altijd al zo geweest.

  Like

 58. Een hysterische discussie dan wel reacties kan ik me niet herinneren. Wel dat I. de vraag stelde en dat de meeste reageerders gewoon zeiden: niet doen, meestal met redenen omkleed en met warme woorden. Van “hoog opgeleid/laag opgeleid” staat me helegaar niets bij, maar goed, het is een tijd geleden en het valt daaro, denk ik, niet snel terug te vinden, ware het al belangrijk.

  Like

 59. Oh, valt mee, hier is de link: http://www.drasties.com/blogsems/comments/zeker_niet_op_drasties._een_discussie

  En inderdaad geen enkele referentie aan opleidingen, noch hysterische reacties. Hoewel er werkelijk tientallen reacties lijken te zijn weggehaald, en DSR komt er nul keer in voor. Enfin, was weer even een leerzaam kijkje in het verleden. Hoe is het mogelijk dat je zoveel kunt vergeten, het is nog geen twee jaar geleden, het internet is vluchtig, en het menselijke brein kennelijk ook.

  Like

 60. Het mag ook gewoon voor de lekker en het is altijd zo geweest. DSR, altijd bereid voor het geloof in de bres te springen.

  @Keessie, leuke dochter heb je. Als leuke zoon had ze overigens ook geen slecht figuur geslagen. Zie Bettine Vriesekoop:

  Like

 61. @APD
  Voordat je gaat suggereren dat JdW reacties heeft verwijderd: je geeft zelf in die discussie aan dat DSR er kennelijk niet was, en ik kan me ook niet herinneren dat ik eraan heb deelgenomen.

  Zelf had ik het niet gedaan trouwens, geen haar op m’n hoofd.

  @HR
  Een Pavlov-reactie jouwerzijds, maar je klinkt alweer iets normaler als vorige week.

  Like

 62. DSR, ik zie ergens bij reactie @12 (van lummel) een verwijzing naar reactie @29 (uit het hoofd, geen zin om daar weer heen te gaan), dat zou duiden op 18 verwijderde reacties. Of een tikfoutje van lummel, 29 moet 9 zijn, ja, kan. Maar ook dat klopte niet. Heb het daar even vluchtig afgescrold, ik ga het niet bestuderen. Ik mis Miep wel trouwens. Dat waren nog eens tijden! o_O

  Like

 63. De Schrijvende Rechter februari 24, 2015 om 17:27

  Zeg dat dan eerder Rechtertje ipv “De kreten van schrik stegen hoor ten hemel toen … enz.” Diezelfde man reageerde indertijd ook zo overspannen op een reactie van mij waarin ik schreef over de dood van mijn vrouw.

  Sommige mensen schieten in een kramp als iemand iets persoonlijks zegt. Het grappigst vond ik nog wel een opmerking van die andere I., die een aantal feuilletonschrijvers prees om hun openhartigheid en zei dat ze dat zelf nooit zou durven. En dat nadat ze zelf een paar véél persoonlijker posts had geplaatst (waar, terecht, positief en goed op gereageerd werd)!

  Like

 64. Het staat en valt met de context, de juiste plaats en de juiste tijd. Je gaat in de supermarkt niet over de dood van je vrouw, het overlijden van je moeder of een echo van je kleinkind beginnen. Wel in huiselijke kring of in een stamkroeg.

  Sommigen beweren: op het internet maakt het niet uit waar je het doet, want het kan altijd overal opduiken. Kan zo zijn. Maar de dood van je vrouw, een herinnering aan je overleden moeder, de echo van je kleinkind ga je toch echt niet op geenstijl.nl of nujij.nl zetten.

  Like

 65. @K
  Hou me ten goede, DSR’s geheugen is niet feilloos.

  Ondertussen heb je een zeer behoorlijk aantal abonnees op je youtube-kanaaltje. APD zou de boeken vol trots opengooien als hij hier aan dat soort aantallen kwam

  @APD
  Of op drasties, of apd.com, om het iets dichter bij huis te houden.

  Like

 66. Och DSR, die liet ik er bewust buiten. Maar met drasties heb je gelijk natuurlijk. Wat daar af en toe door figuren als Jaju wordt uitgekraamd, daar word ik onpasselijk van. Daar kun je het beter bij cartoons (waar is pavel eigenlijk?) en lollige van Russische internetsites geplukte foto’s en video’s houden.

  Maar op deze site zie je toch juist heel veel persoonlijke verhalen, ondermeer van jezelf, maar ook van Luv, van Roos, van Timmerark, van Kees, van mijzelve, en vanaf morgen … van Letterzetter, let maar eens op, keipersoonlijk, en zelfs een fotootje van het kleine lettertje wordt niet geschuwd.

  Tot op heden hebben we vrij weinig hilarisch en hysterisch gedoe gehad in de reacties over de soms heel persoonlijke ontboezemingen van onze schrijvers, en ik hoop dat we dat zo kunnen houden.

  Like

 67. Apiedapie februari 24, 2015 om 18:42

  Hilarische reacties kúnnen nog wel oké zijn, maar hysterische krijgen mijn handen niet op elkaar. Maar laten we wel wezen, wie zit er nu te wachten op een onpersoonlijk feuilleton? De kracht van al die zo verschillende feuilletons is voor mij juist dát ze persoonlijk zijn.

  Like

 68. Weet niet wat erger is: trotse Ik-jesvaders die eea met een anecdocte omkleden of reageerdersvaders die zonder verdere aanleiding, humor of zelfspot de loftrompet over z’n kroost blaast – want uiteindelijk geldt: wie zijn kind prijst, prijst zichzelve.

  Like

 69. Zucht, moet ik weer mezelf feliciteren met de 100e reactie. Nu denken jullie vast dat ik het erom doe. Man, ik heb een heel karton vol met lepeltjes. Die wil ik juist kwijt!

  Like

 70. Ik vond het wel leuk om de discussie over al of niet plaatsen van echo weer eens terug te zien.
  Mijn mening is niet veranderd, dat heb je op die leeftijd, ironische glimlachicoon.

  Like

 71. Een nieuwe rubriek voor gouwe ouwe discussies uit het verleden, waarbij de betrokkenen terugkijken?

  Like

 72. Ja, lijkt me goed. Klare taal, heb jij zin? Gewoon een discussie opzoeken en er met de wetenschap van nu naar terugkijken. De buren zullen er blij mee zijn … o_O

  Voor mensen met tijd: ook de ouwe ikjes op de NRC met de reacties zijn hilarisch, stof voor jaaaaaren.

  Like

 73. Maar Kees toch, dat was toch geen ontluisterende discussie?? Argumenten werden keurig en voorzichtig gegeven en Ilona nam uiteindelijk de beslissing. Niks mis mee, waren alle discussies maar zo gelopen.Of niet natuurlijk. Zo is het ook goed.

  Like

 74. @K
  Geen dank. Niks persoonlijks overigens, maar je zult ’t toch wel met me eens zijn dat de meeste ouderlof niet volkomen vrij is van afgeleide eigenroem? Niet in de mate dat het stinkt, en ’t geeft ook niks, want het is mensen eigen -milde glimlachicoon-

  Like

 75. DSR, het is volkomen normaal dat ouders lovend over hun kinderen schrijven. Dat mannen lovend over hun vrouw, vriendin, scharrel of fotomodel schrijven. Dat echtparen schrijven over gezellige dingen die ze op zondag hebben gedaan, vooral als het een museum was. Dat twitteraars schrijven over een leuk tweetje dat ze van iemand hebben gekregen. Dat heet: ervaringen uitwisselen. Dat heet positieve energie uitdelen en terugkrijgen. Leuke dingen vertellen. Dingen waar je blij van wordt. Dat is niet allemaal om over jezelf op te scheppen. Dat is niet alleen maar pochen. Dat is niet fout, dat is niet zondig. Daar hoeft niet mild, meewarig of neerbuigend om geglimlacht te worden.

  Maar wat dan nog, als Kees trots is op zijn dochter, so what, het is een leuke meid, en van mij mag hij dat onbeperkt met ons delen (nou ja, met mate). Als Ilona trots is op haar kleinkind, so what? Wie ben jij om haar dan van riekende omaroem te beschuldigen?

  Snap nou eens dat het leukste om te delen de leuke dingen zijn. Dat gebeurt hier. Dat doen mensen graag. Op websites als geenstijl.nl gaat het inderdaad juist vooral om slechte ervaringen. Dingen die niet goed waren. Foutjes die (vooral bekende) mensen hebben gemaakt. Dan kan iedereen erop duiken, moord en brand schreeuwen en de Schandpaal oprichten. Hier is dat gelukkig anders en ik hoop dat we dat zo kunnen houden.

  Like

 76. Apie, ik vond het ontluisterend, omdat Ilona overduidelijk graag die foto had willen plaatsen en nul op rekest kreeg. Alsof het om iets compromitterends ging ipv zoiets onschuldigs als een echo. Ik denk niet dat ik er ver naast zit als ik zeg dat I. die vraag nooit zou hebben voorgelegd als ze (een aantal van) de reacties had voorzien.

  Like

 77. Ok Kees,nu snap ik je. Maar ben het niet met je eens. Ze vroeg expliciet om de meningen. Die kreeg ze. Daar is niks ontluisterends aan. Het was geen smeekbede waarbij ze nul op het rekest kreeg. Ze wilde de meningen peilen en dan zelf haar conclusie trekken. Die meningen waren behoorlijk eenstemmig, maar werden met begrip en met liefde geuit.

  Hmm, nu ik dit schrijf gaat ook bij iets dagen van mopperkont, iets niet zo aardigs, maar goed, dat was dan de uitzondering.

  Belangrijker is: hoe gaat het nu met de kleine, Ilona? Is het al aan de lollie?

  Like

 78. Ja DSr @ 18.52h.

  Dat is een variatie op mijn geliefde uitdrukking : ‘ eenieder meent zijn uil een valk te zijn’, van toepassing op kinderen, familieleden, echtgenoten en nog veel meer…

  Like

 79. De Schrijvende Rechter februari 24, 2015 om 19:18

  Maar ik werd ook blij toen ik Luvienna’s reactie op de vraag van I. op drasties teruglas. En ja, ik voelde me zelfs trots op haar. Heel gek misschien. Hetzelfde had ik toen ik jouw feuilleton las, en dat van Rozenwatertje, Timmerark (al heb ik nog wel moeite met de titel Blank vuil, maar goed, dat is gevoelsmatig) en Luvienna, en morgen vast ook dat van Letterzetter.

  Gewoon trots op mijn medereageerders die, elk op zijn/haar manier, iets moois hebben neergezet waar ik van heb genoten en nog geniet. En trots ook op Apiedapie, die alles zo fraai geredigeerd en vormgegeven heeft. En geen van hen is familie. Nou ja, misschien in zeker zin toch wel. Internetfamilie.

  Like

 80. @APD
  Waar DSR al dan niet over glimlacht, dat zal hij zelve wel weten.

  Ondertussen hang je hier een heel verhaal op over delen, maar dat is hier nauwelijks aan de orde. Geen mens die het hier regelmatig heeft over alle fijne mensen/kinderen/partners die hem/haar omringen, en dat is ook logisch, want voor wie niet bekend is met de personen in kwestie, heeft zulks geen betekenis. We wensen elkaar allemaal het goede, en ondertussen wordt er gewoon geouwehoerd over wat ter tafel komt. Fijn.

  DSR heeft op zich helemaal niks tegen lovende kinderpraat, maar laten we het, als Ik-je en hier, wel zien voor wat het is: in ieder geval gedeeltelijke zelfverheerlijking, zelf als het niet bewust zo bedoeld is. ‘Ziehier, de helft van mij genen, de andere helft van mijn voortreffelijke partner (kan ook niet anders, want ik hem hem/haar zelf uitgezocht) en het voortbrengsel van onze liefde en het resultaat van onze opvoeding, zegt deze gevatte dingen!’. Daarom is het standaardcommentaar op kinder-Ikjes dan ook dat ’t leuk is in de huiselijke kring, maar minder geschikt voor publicatie. Dat ondertussen elke ouder apetrots is op zijn kind, kan DSR van harte begrijpen en wordt dan ook belangstellend met een -milde glimlach- begroet.

  Wat merkwaardig wordt het wanneer we zonder enige context, directe aanleiding of onderbouwing een attest krijgen dat de dochter van een medereageerder geweldig is. Begrijp me goed, DSR is de laatste om dat te bestrijden, maar als zoiets dan ook nog eens gepaard gaat met fotomateriaal dan doet het me toch eigenaardig aan. Een beetje als een dame op leeftijd voor je bij de kassa in supermarkt met een enorme huishuidportemonnee met allelei postzegelfotootjes waar het ganse nageslacht op staat. Best schattig -milde glimlachicoon-, maar ,zoals jezelf zegt, met mate.

  Like

 81. Dat heeft K. nou eens mooi gezegd op 19.53. Wel het soort familie dat op zijn beurrt weer tot feuilletons leidt.

  Like

 82. Misschien wat cynisch deze uitdrukking, maar ik sta er nog steeds achter.

  Apie is meer van de verzoenende en gezellige tak, delen enzo, okee da’s ook heel mooi op zijn tijd.
  Het goede werk moet ook verricht worden.

  Kees heeft daar een heel goed voorbeeld van gegeven in zijn memoires.

  Like

 83. @Kees 19:53 ❤

  Lief, ‘onze internetfamilie’. Wij ook van jou, Kees.

  Die heftige discussies van destijds stonden me niet meer zo bij, wel dat de meesten het onverstandig van Ilona zouden vinden. Ik ben overigens nog steeds dezelfde mening toegedaan.

  Like

 84. Bijbaantje

  In het centrum loop ik met een vriend net een winkel uit. Buiten spreekt een dakloze vrouw iedereen aan die voorbijkomt. Ze heeft wat geld nodig.

  Ze is blijkbaar vastbesloten niet te bedelen bij minderjarigen, want aan iedereen die er wat jonger uitziet, vraagt ze eerst: „Ben je ouder dan achttien?”

  Zo zijn ook wij aan de beurt. Ik maak kenbaar dat ik zeventien ben, waarna ze teleurgesteld wegloopt. Dan draait ze zich weer naar ons toe en vraagt: „Heb je een bijbaantje?”

  Wouter Rikaart

  Like

 85. Een Ik-waardige anecdote, maar niet eentje voor de omnibus.

  De interpretatie van de vraag door de inzender klinkt plausibel, maar allicht had de vrouw wel behoefte aan een groen, maar niet te groen, blaadje?

  DSR hoopt dat de inzender zijn -naar de mens gesproken- overschot aan toekomstige levensjaren te baat zal nemen om zijn schrijfstijl enigszins te verluchtigen en te vervlotten, zodat er andere formuleringen worden gevonden als ‘ kenbaar maken’.
  Eindoordeel: 7 (zegge; zeven)

  Like

 86. Zakgeld

  In het centrum loop ik met een vriendje net een winkel uit. Buiten spreekt een dakloze vrouw iedereen aan die voorbijkomt. Ze heeft wat geld nodig.

  Ze is blijkbaar vastbesloten niet te bedelen bij kleuters, want aan iedereen die er wat jonger uitziet, vraagt ze eerst: „Zit je al in groep 3″?

  Zo zijn ook wij aan de beurt. Ik maak kenbaar dat ik vijf ben, waarna ze teleurgesteld wegloopt. Dan draait ze zich weer naar ons toe en vraagt: „Krijg je al zakgeld?”

  Like

 87. Tja. Ach. Als de eerste zin al rammelt, dan komt het doorgaans niet meer goed. “In het centrum loop ik met een vriend net een winkel uit.” Die is fout, Wouter. Dat “net” hoort daar niet, tenzij je van je tweede zin een bijzin beginnende met “als” maakt. Maar dan is het nog altijd een topzwaar begin.

  De pointe vat ik niet helemaal, zo’n dijenkletser is het niet wat die vrouw daar zegt, maar wellicht komt DSR in de richting.

  Enfin, je bent pas 17, er kan nog heel veel uit je groeien. Wij moesten op jouw leeftijd onze verhaaltjes naar de Eppo of Donald Duck sturen, die van jou is lekker in een grotemensenkrant gekomen, duh dus, wat je zegt. Zei je vriend nog iets grappigs?

  Like

 88. Ik vind het eindelijk weer eens een Ik-waardig Ikje. Daarom ga ik geen zout op slakken leggen of muggenziften, zeker niet gezien de leeftijd van de schrijver. We weten uit ervaring hoeveel moeite het overgrote deel van de Ikjes-schrijvers met het niet te onderschatten genre heeft.

  Voor mensen als Apiedapie die de pointe niet begrijpen, leg ik hem even uit. De bedelares wordt als principieel omschreven (op zich al curieus, want van zulke mensen verwacht je niet dat ze wettelijke leeftijdsgrenzen hanteren, alsof je pas geld mag geven aan bedelaars als je meerderjarig bent, net zoals je dan pas alcohol mag kopen of zelfstandig autorijden). Maar het praktische in de mens is sterker, daarom denkt ze: zeventien is bijna achttien en in iemand met een bijbaantje zit brood.

  Geen dijenkletser nee. Maar zitten we daar op te wachten? Ik niet.

  Like

 89. DSR heeft een lieve moeder, HR en jij heb ook niet horen klagen, die van L. verkastte zelfs naar de buren, dus me dunkt.

  Like

 90. Dat is zo, jij hebt een lieve moeder (heeft dagen voor de brievenbus gelegen om de Bokaal – mocht tie te hard naar binnen geworpen worden – op te vangen), HR heeft een keilieve moeder, hebben we ooit nog een fotootje van op de site gehad, als ik me goed herinner. Die van Luv weten we nog niet hoor, dat naar de buren was een kortstondige vlucht, ze stond wel in de achtertuin naar binnen te gluren. En mijn moeder, ach, ja, ik had een lieve moeder, zeker ja. Dus het valt allemaal toch wel mee misschien. Wellicht moeten we als collectief maar eens een moederdagspecial gaan voorbereiden.

  Like

 91. Mijn ouders en grootouders waren allemaal lieve mensen. Daarom is er weinig interessants over mijn jeugd te vertellen. En Jezus heb ik ook nooit gespeeld. Ja, Izegrim, de wolf die door Reinaert de Vos gepiepeld werd, dat was alles.

  Like

 92. Het mag ook over huis-, tuin- en keukenbelevenissen gaan, Ad. Wat je tijdens het afwassen dacht, zo door de jaren heen, jij hebt de overgang van kokend water in de gootsteen naar de afwasmachine nog meegemaakt en het eeuwige ruzieen over wie er mocht afdrogen. Dan heb je vast wel avonturen meegemaakt tijdens het grasmaaien of snoeien van de heg. Ook dat ging vroeger anders, met een zeis en een rieten mand, als ik het wel heb. En heb je nooit eens, zeg maar, wateroverlast gehad, in de kelder, dat je in allerijl alles in veiligheid moest brengen en wat er daarbij door je heen ging. Heb je voor Sinterklaas gespeeld voor je kinderen, en hoe ontdekten ze het? Zelf weleens appeltaart proberen te bakken en dat dan alles mislukte? Of een pizza die bij het opgooien aan het plafond bleef kleven? Jongen, het leven is zo rijk, schrijf het op, nu je het nog kan en een gretig publiek hebt.

  Like

 93. Qua gedwongen toneelstukjes in mijn vroege jeugd staat mij nog altijd de keer bij dat ik als afsluiting van een zomerkamp voor een afgeladen dorpshuis Sneeuwwitje moest spelen. In een groene jurk. En de appel waarin ik moest bijten was een gloeilamp.

  Like

 94. Het mooiste meisje van de klas speelde prinses Esmeralda, mijn dochter. Ik speelde de koning. We repeteerden op de zolder van de school, Het was er stikkend warm, verhitte gezichten, akelige pruiken op. Toen zei Esmeralda heel lief tegen mij, je hebt allemaal zweetdruppeltjes op je gezicht.

  Like

 95. Eigenlijk niet

  We willen onze dochter afzetten op het station van Den Bosch. Het centrum is afgesloten wegens een hardloopronde dus we belanden aan de achterkant van wat het station moet zijn. We zien alleen kantoren. Gelukkig kunnen we het vragen aan een agente: „Natuurlijk is dat het station.”

  Of we even mogen blijven staan om onze dochter met koffer uit te laden. „Eigenlijk niet”, is het antwoord. We beginnen uit te laden. De agente zegt bars dat we dat 100 meter verderop moeten doen. Ze was toch duidelijk geweest? We rijden 100 meter verder en zijn blij dat we daarna naar Rotterdam kunnen terugkeren. Waar ze ‘nee’ zeggen, als ze dat bedoelen.

  Gerard Hoendervanger

  Like

 96. Beste kippekluiver, dit interesseert DSR nou werkelijk geen ene barst.

  Je schrijft naar krant over een verplaatsing van 100 meter in de auto, met een chauvinistisch langeneusje als pointe? Welk zelfbeeld ligt ten grondslag aan de veronderstelling dat dit enigerlei belang heeft?

  Een boete, ten bate van de drankpot hier, waar we ’t verhaal moeten lijden, zou op z’n plaats zijn geweest.
  Eindoordeel: 1.5 (zegge: anderhalf)

  Like

 97. Mijn moeder vertelde laatst, voor het eerst, iets over het kamp. Er werd een vrouw gestraft en aan de zon geofferd (ze was vastgebonden om te laten sterven, geen klassiek zon offer). En tijdens een transport van het ene kamp naar het andere werd er een vrouw doodgeschoten. De kogel was precies midden in haar gezicht geschoten. Ik keek mijn moeder strak aan, toen ze het vertelde, we zaten toevallig erg dicht bij elkaar. Ik zag geen enkele emotie. Slechts dode ogen. Nooit eerder heb ik dit gezien bij mijn moeder. Nu valt het “je mag geen enkele les missen op school” wat begripvoller naar binnen. Min of meer.
  Ik heb het al lang willen doen, maar durfde niet echt, maar ga haar voor het te laat is, ze wordt in mei 80, toch vragen of ze zo veel mogelijk van haar jeugdherinneringen wil vertellen en dat ik het opneem. Of niet? De verhalen zijn over bekend, en kan zij dit aan, of ik? Niet voor een feuilleton, dat weet ik wel.

  Like

 98. TimmerArk februari 26, 2015 om 13:49

  A. van Dis heeft het ook gedaan, en dat heeft een apart boek opgeleverd. Ik heb het nu bijna uit, maar het laatste stukje (voor)lezen valt niet mee.

  Like

 99. Kees, het is in geloof ik, hoe heet die knakker, van het Hart of zo? Kom er even niet op, heeft ook over zijn moeder geschreven, en Grunberg zal het binnenkort ook wel gaan doen.

  Like

 100. Moet zijn: waar ze “nee bedoelen als ze nee zeggen”.
  Die kluns van een Hoendervanger schrijft het ook nog ‘ns verkeerd op, hoendern**ker!

  Like

 101. Als u niet van lekker , gezellig wat knutselen in muziek,, kunt u beter dit overslaan.
  In het andere geval veel plezier.

  Vandaag oops ik tegen dit videootje op.
  De saxofonist, plaatst even de rietbeschermer van de tenor,op sopraan , klarinet.
  De trompet start, sax volgt.de drummer maakt er halverwege handwerk van.
  Aan het einde geeft de trompet de melodie aan, sax volt tot het einde , dat door de sax wordt ingezet, 3 of 4 keer hetzelfde riedeltje.

  Like

 102. @APD
  Het lijkt me ongepast zo als leek te gaan dokteren. Misverstanden kunnen voorkomen, nietwaar?

  Hooguit is er sprake van ijdelheid op het niveau van een pekelzonde door het Ik-waardig te achten. En strikt gesproken heeft hij gelijk – van een gezagsdrager mag je heldere, ondubbelzinnige taal verwachten.

  Like

 103. Als je hier bent. doe dan “iets” met het”ikje”. Ik zet ’n vraagteken bij het hele verhaal.
  Kantelen, ’n Kreukel er in, het maakt niet uit.
  Geen van de acteurs stijgt ook dan boven enige attentie waarde uit.

  Misschien de video wel?

  Als u ’t bekijkt, het leuk vond, oops leuk ,leuk.

  Like

 104. Hooligan

  De liefde voor mijn club is groot

  en blind – ik vecht me liever dood

  dan dat ik levend op de tribune

  moet horen dat iemand uit rancune

  iets lelijks van mijn elftal zegt.

  Die heb ik zo het zwijgen opgelegd:

  ik pak mijn ketting onder mijn jack

  vandaan en sla hem op zijn bek die gek.

  Trekt die gozer zich dan laf terug,

  zet ik mijn mes in zijn tyfusrug,

  dan ga ik helemaal door het lint

  en maak die kankerlijer terminaal.

  Nee, normaal ben ik gewoon normaal.

  Ik heb een baan, een vrouw, een kind.

  Rien Vroegindeweij

  Like

 105. DSR weigert dit nader te bespreken -gifgroenoverzijnnekicoon-
  Eindoordeel: – (zegge: geen)

  Like

 106. Ach, een rechter met emotie… net een mens 🙂
  De dichter maakt één foutje: de voorlaatste regel bij zal zo’n gemankeerde hooligan nooit opkomen.
  Overigens ben ik van mening dat voetbal verboden moet worden.

  Like

 107. Zo’n “ikje”vanaf de tribune gezien zeg maar, ja niet alledaags.
  Gedachtengang andere aandachtsvelden ook niet zovan alle dag.
  Nee,normaal etc wat in der vredesnaam is gewoon normaal?

  Cryptisch zeker niet richting gevend, daar heb ik dezer dagen juist behoefte aan.

  Was de wedstrijd. ik bedoel , de scheids, je buurman ter andere zijde?
  Vroeger had je tenminste ’n hoedje, ’n vlaggetje , ’n toeter misschien?

  Kon je nog gewoon in de metro mee, ik bedoel ze zijn soms best kieskeurig die luitjes kon je gewoon meerijden?

  Kortom het veld overziende, alom spanning.

  Volgens mij beweegt de dichter zich midden in de samenleving?

  Like

 108. Een beetje van de heer Joost van der V. en een beetje van mezelf. Maggi?

  Afscheidsrede van trainer Rutte

  Wat treurt gij, Hooggeëerd Publiek
  en fronst het voorhoofd van verdriet.
  Benijd Roma de zege niet,
  ontspan u zelve, laat het los!

  Ay, staakt uw ijdele tranen wat,
  gedraag u als een chic publiek,
  met uw destructie en agressie
  maakt u de voetbalsector ziek!

  Als nederig trainer in 010
  offer ik mijn aardse schat,
  Ik houd het verder voor gezien,
  verlaat in stilte deze stad…

  Nou, het metrum is in ieder geval beter dan dat van het mannetje hierboven, ja toch, niet dan?

  Like

 109. Indra februari 27, 2015 om 17:09

  En geef Fred ook maar een ennetje aan het eind van zijn achternaam. We mochten hem eens met Mark verwarren. Die blijft helaas!

  Like

 110. Prachtig gedichtje Indra, dat kunnen we aan jou overlaten! Prima metrum inderdaad, daar kan meneer Vroegindeweij een puntje aan zuigen, zekerrr wetuh!

  Like

 111. Aardbevingsgebied

  Ons huis staat aan de rand van het aardbevingsgebied. We zijn erheen verhuisd op de dag van de beving van Huizinge. Sindsdien meerdere aardschokjes gevoeld. Het huis is van staalframe en dus aardbevingsbestendig. Toch besluit ik na de laatste beving het huis grondig te inspecteren. In de slaapkamer vind ik een lange scheur in het plafond.

  Ik roep mijn vrouw en plechtig bekijken we de schade. Ik klim op een stoel om te voelen hoe ernstig het is. De scheur is onmiddellijk verdwenen en aan mijn vingertop hangt een lange draad spinrag.

  Marco Glastra

  Like

 112. Zijn het niet eerder aardverzakkingen in plaats van aardbevingen? Als je huis door konijnen ondergraven scheef komt te staan, dan spreek je toch ook niet over een aardbeving? De term lijkt me dan ook noordelijke propaganda – maar neem het ze eens kwalijk.

  Aardige pointe trouwens, maar dat absolute vertrouwen op staal tegenover de krachten van de natuur baart me zorgen. Als dat maarf goedkomt.
  Eindoordeel: 6 (zegge: zes)

  Like

 113. Ik heb misschien liever ’n tegendraads “ikje” zoals gisteren, waarbij de reacties op z’n zachtst gezegd verschillend zijn.dan dit verhaaltje, waar ik 3 x nul, drie keer niets van begrijp.
  Marco, wel ‘ns ’n aardbeving meegemaakt? Ik bedoel dat wat vast en eimpelvrij moets zijn, schommelt, rimpelt?

  Heb jij wel ‘ns ’n spinweb gezien?
  Heb je de structuur wel eens bekeken?
  Wel de scheur van de aardbeving golf is in de vorm van ’n scheur patroon.

  Wat heb jij ’n spanningloos 3 dimensionaal flauwekul verhaal gemaakt, ingestuurd. Heb je overdag geen snars zinvoller te doen, dan dit te compneren , in te sturen?

  Koop bij Aktie centrum Weg het Web, ’n spinne -web verwijderaar. Je moet die zonder motor kopen. Model A dus.

  Like

 114. Marco heeft door dat het om de actualiteit gaat. Net zoals met de hooligan gisteren, en volgende week komt er vast iets over declareren en dure flessen wijn. Kwaliteit noch pointe vereist.

  Like

 115. @Indra
  februari 27, 2015 om 17:41

  Overigens, pawi, bedankt voor je suggestie op drasties en het in mij gestelde vertrouwen.

  Ter weging
  – Ik wil binnen 3 weken ’n 6 tal locaties hebben, sterkte/zwakte analyse voor ’n in juni te starten eet-/ & muziek cafe.
  Mij onbreekt daarvoor de tijd. Ik vraag een derde persoon, heb jij misschien wel tijd om , ao’n lijstje te maken. Het mooiste is als je al ’n afspraak hebt kunnen maken, voor bezichtiging.

  Het antwoord:
  Ik voel me vereerd, dat je bij dit klusje aan mij denkt: Dank in het in mij gestelde vertrouwen.

  Indra kun je misschien ’n rijmelarij maken, wat gepolijster leest?
  Wat nu voor ligt, trek ik niet.
  ’n Pilletje of zalfje om het wel te kunnen lezen is er nog niet.
  He, toe, Indra, dank je voor je aandacht.

  Natuurlijk Pawi, doe ik, geen moeite.
  Ik maak wel iets ,wat jij ook begrijpt.

  Like

 116. Ik hoor net op de radio, op vroege vogels, beste schrijvende rechter, dat eekhoorns juist niet goed zijn in het onthouden van hun verstopplekjes dus ik verwacht een excuusje van je.

  Like

 117. Riverside 4:17

  Weet jij hoe het met ons échte Warhoofd gaat, die leuke, constructieve en positieve man uit het zuiden des lands. Ik ga hem steeds meer missen als ik jouw verhalen lees.

  Like

 118. Sommige mensen halen het mooiste in RSB naar boven. Wat ben ik er trots op een van hen te zijn!

  Like

 119. Een recent TV-interview met Warhoofd (ter gelegenheid van zijn auditie voor het Orkest van Nederland, paar maandjes geleden) staat ergens in een intro, en hij zag er gebronsd en patent uit maar tuimelde er al in de eerste ronde uit. Hoe het met de mollen in zijn tuin gaat is onbekend.

  Like

 120. Bedankt, Apie. Leuk om warhoofd weer eens te zien. Hij is niks veranderd. Ik ben geen kenner, maar kan mij goed vinden in het oordeel van de jury.

  Like

 121. @Tim
  Zelfs als het geen geen rooie propaganda tegen vlijtige oppotters en renteniers betreft, dunkt me dat de pointe van eestijds nog steeds overeind staat.

  Like

 122. Leuk Apie, dank je. Wat was het toch een leuke reageerder. Jammer dat hij hier niet of nauwelijks meer verschijnt!

  Like

 123. Ja leuk APD om Warhoofd weer eens te zien en te horen, niets veranderd qua stem en uiterlijk altijd opgevrolijkt met een sierlijk sjaaltje.

  Ook steeds nog bezig, nu in de zonnebanken vertelde hij, vandaar zijn gebronsde hoofd w.s.

  Like

 124. Het flamboyante sjaaltje, de rust reinheid regelmaat en nog zowat… onze Buffo Bariton kon er wat van, van kletsen, zingen, mooie vrouwen om zich heen verzamelen, bijzondere auto ’s berijden. En hij is blijkbaar groothandelaar geweest in zonnebanken. Dat laatste wist ik nog niet.

  Hopelijk vindt hij het niet genant dat zijn afwijzing nu opnieuw voor een (klein) publiek wordt herhaald.

  Leuke afleidingsmanouvre ook van blogmaster APDP.

  Like

 125. @K
  Arbeid is de straf van God voor de mens na de zondeval. Dieren werken dus niet, maar doen gewoon hun dingetje.

  De ouderwetse rentenier bestaat overigens nauwelijks meer.

  @Tim
  Klaploper juicht voor klaploperschandpaal?

  Like

 126. De Schrijvende Rechter maart 1, 2015 om 20:49

  Je bent en blijft een bijbels baasje, Rechtertje, agnost of niet.

  De moderne rentenier bestáát. Maar je mag er ook een ander creatief woord voor bedenken.

  Like

 127. Hikje

  Ons beving een béving
  bij ’t aanschouwen van ’t plafond,
  maar ’t vrouwtje bleek een smeerpijp,
  die niet goed ragen kon!

  Like

 128. Nog een klein halfuurtje en dan is er weer een verse. Pak er dit keer wat te eten bij, zeg afspraken af en zet je smartphone in vliegtuigmodus. Het is de allerlangste intro van allertijden geworden. Waarom? Jullie bleven maar gaan en het was nog interessant ook allemaal. Tja, en dan kun je niet anders als chroniqueur. Maar het leest wel lekker weg en heeft weer fijne plaatjes en in- en uitspringertjes. Tot zo meteen bij het nieuwe intro dus. Doei! 🙂

  Like

 129. Het enige vervelende is natuurlijk dat de emancipatie weer vijftig jaar wordt teruggedraaid.

  De vanzelfsprekendheid waarmee wordt aangenomen dat ” ’t vrouwtje” verantwoordelijk is voor het ragen, is bijna reactionair. Maar als je de boodschap maar goed verpakt, dan lachen zelfs deeltijd-feministes als L. hartelijk mee om hun eigen vernedering. -zucht-

  Like

 130. DSR 12:39

  Ja, ik vond ‘m ook behoorlijk op ’t randje, Maar ter wille van het metrum was ’t vrouwtje beter dan ’t mannetje of de werkster

  Like

 131. @I
  Metronomisch gezien had ” ’t ventje” ook gekund, maar dat gaat dan natuurlijk weer tegen de Scheppingsorde in natuurlijk.

  Like

 132. Gezien het Ikje moest het een vrouwtje zijn, geen twijfel mogelijk en dus ook los van feminisme, seksisme en andere enge ismen/ismes.

  Luv heeft ook als “deeltijd-feministe” (midden in de week maar zondags niet?) meer dan genoeg humor om hartelijk om iets leuks te kunnen lachen. Zo kennen we haar. Behalve ons Rechtertje dan. 🙂

  Like

 133. @Kees 14.09

  Zo is dat, Kees, maar dat snappen rechtlijnigen als DSR niet; die ziet feministen et al als humorloze gelovigen in de leer.

  Like

 134. Luvienna maart 2, 2015 om 17:35

  Ons Rechtertje ontpopt zich meer en meer tot blogdominee. Heeft hij zich zo mee laten slepen door zijn eigen feuilleton? Ik kan me er iets bij voorstellen.

  Like

 135. Dat lijkt erop, Kees. En wat is nou een deeltijdfeminist? Zoiets als een parttime vegetariër – ‘Ik ben vegetariër maar niet onder het eten’?

  Like

 136. @ Kees
  Dominee Gremdaat zou het anders, enigszins frivoler, meer badinerend aanpakken.

  Like

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: