Veel reageerders hebben een moeilijke jeugd gehad (61)

vos en wolf

“Mijn ouders en grootouders waren allemaal lieve mensen. Daarom is er weinig interessants over mijn jeugd te vertellen. En Jezus heb ik ook nooit gespeeld. Ja, Izegrim, de wolf die door Reinaert de Vos gepiepeld werd, dat was alles.” Aldus reageerder Ad Hok vorige week op dit blog. De aanleiding? Zo’n beetje iedereen op blog Apiedapie ging ineens jeugdherinneringen ophalen, naar aanleiding van de publicatie van het tweede deel van Keessies droeve jongensjaren en het eerste deel van Letterzetters misschien nog wel droevigere jeugdverhalen.

En we hadden de worsteling met het geloof van De Schrijvende Rechter al eerder voor onze kiezen gehad – binnenkort vervolgd op dit blog – en ook de woeste meidenavonturen van de 17-jarige Luvienna, waaraan nog binnenkorter een nieuw deeltje zal worden toegevoegd. Ook alhier op dit blog. Of dat vervolg de ontmaagding al zal inhouden, dat verklappen we nog niet. Langzaam is het lekkerst.

Ik speelde de koning. We repeteerden op de zolder van de school, Het was er stikkend warm, verhitte gezichten, akelige pruiken op.

Feit is dat er kennelijk nog veel meer onder de mensen zit. En dat ze dat gelukkig tegenwoordig van zich af kunnen bloggen en afreageren, nog net voordat ze dood gaan. Zo verklapte Heer Rozenwater dat “het mooiste meisje van de klas prinses Esmeralda” speelde, “mijn dochter. Ik speelde de koning. We repeteerden op de zolder van de school, Het was er stikkend warm, verhitte gezichten, akelige pruiken op. Toen zei Esmeralda heel lief tegen mij: je hebt allemaal zweetdruppeltjes op je gezicht.

gloeilamp

Blogbaas dezes, APDP, staat nog altijd de keer bij dat hij “als afsluiting van een zomerkamp voor een afgeladen dorpshuis Sneeuwwitje moest spelen. In een groene jurk. En de appel waarin ik moest bijten was een gloeilamp.” Voormelde Luvienna herinnerde zich nog “een musical waarin ik de hoofdrol mocht spelen maar dan zonder te zingen, vanwege mijn lieflijke stemgeluid.”

Ook Timmerark kreeg het te kwaad: “Ik heb het al lang willen doen”, bekende hij, “maar durfde niet echt, maar ik ga mijn moeder voor het te laat is, ze wordt in mei 80, toch vragen of ze zo veel mogelijk van haar jeugdherinneringen wil vertellen (…) Of niet? De verhalen zijn overbekend, en kan zij dit aan, of ik? Niet voor een feuilleton, dat weet ik wel.” En zo is het, niet alles hoeft op de site.

Het verhaal van Keessie krijgt dus vaart en maakt tongen los. Wat wil je ook met stukken als “Mijn moeder wist dat ze me het hardst kon raken door me in de Kerstperiode te verbieden om naar het koor te

kees jezus

gaan, omdat de solistenrol dan aan mijn neus voorbij ging. (…) Ik moest mijn hoofd zijwaarts buigen en mijn ogen sluiten. Tussen mijn oogharen door kon ik zien hoe op de eerste rijen de handtasjes werden geopend, de zakdoekjes tevoorschijn gehaald, de betraande wangen gedept en de neuzen gesnoten. Maar mijn moeder zag ik niet.”

Het was zoals DSR opmerkte “van een uitgekiende wreedheid, dat ontzeggen van het koor, maar gelukkig dient het jaren later als uitstekend leesvoer.”

Dat gold zoals gezegd ook voor het eerste deel van Letterzetters verhaal, dat de titel “Wel liefdevol gemaakt, niet liefdevol ontvangen” meekreeg, en waarin hij aangaf zich al snel aan de Gemeenschap van de kerk te hebben onttrokken, mede omdat hij gemeenschap met een

juf met liniaal

meisje had gehad en dat laatste meer voldoening gaf. Sleutelpassage: “We hebben geen geld voor tandpasta. Hier, poets maar met Vim,” zei Moeder. Ik schudde mijn hoofd. “Nee, ik wil tandpasta!” Moeder poetste met kracht mijn tanden met Vim, mijn hoofd gekneld in de holte van haar arm. “Rotjong ook altijd.”

Een greep uit de enthousiaste reacties. Indra: “Het is alsof ik in het album van mijn ouders zit te kijken …” (tevens goed voor de Duimpjesbokaal, dertien up nul neer). Luvienna: “Je hebt een nare, zware

duimpjesbokaal

kindertijd gehad maar dat levert ons nu wel dit juweeltje op. Heerlijke, klassieke uitdrukking: gemeenschap hebben.” Riverside Blues: “Oh, ik ben wel religieus, af en toe heb ik wat moeite met de “grondtroepen” van de Almachtige.” Klare taal: “Een moeilijke jeugd is een goudmijn voor de schrijver!” En Kees lichtte er deze zin uit, voor hem de samenvatting van het eerste deel: “Ik moest het zelf maar zien te rooien, dat wedergeboren worden.” Kortom, het ging ergens over vorige week.

“De Schrift zegt niet voor niets dat kinderen hun ouders moeten eren, opdat uw dagen verlengd worden nog wel.”

En dat was nog niet alles. Het ging ook nog over allerlei andere diepe dingen. Zoals de zin van het leven, en of je je ouders dankbaar moet zijn voor wat ze voor je hebben gedaan. Of je als kind geïnteresseerd zou moeten zijn in het leven van je ouders en als je dat niet was of je daar dan schuldgevoelens over moet hebben. Jaja, ga er maar aanstaan. Indra: “Meer weten (over elkaar) leidt tot makkelijker vergeven en vergeten. Als ik vroeger, na mijn adoptie, iets meer de moeite had genomen om me te verdiepen in het verleden van mijn ouders en in de streng religieuze opvoeding die zij zelf hadden gehad, dan had ik misschien veel meer begrip gehad (wetend wat de bron van alles was) voor de manier waarop zij mij probeerden op te voeden. Zonder wild om me heen te slaan en alles wat hun heilig was met de grond gelijk te maken.

DSR wist: “De Schrift zegt niet voor niets dat kinderen hun ouders moeten eren, opdat uw dagen verlengd worden nog wel.” Kees was ook stellig: “Kinderen hebben geen enkele verantwoordelijkheid naar hun ouders omdat ze niet om het leven hebben gevraagd en hun ouders dus ook niets verschuldigd en dus ook niets verplicht zijn.”

Moeder Rozenwater

Heer Rozenwater deed het wat indirecter: “Mijn moeder (101) is een niet-gelovige Friezin. Ze is opgegroeid op een boerderij, maar heeft helemaal niets met dieren. Als ze een kat op schoot krijgt verstijft ze. Zo gauw haar kinderen baby af waren knuffelde ze die niet meer. Ze is onhandig en geremd in haar liefde tonen. Die liefde toont ze alleen op een indirecte manier. Mijn oudste broer vindt haar niet aardig.”

“Misschien is ons leven niets, etter, pus, het bijproduct van wat ervoor en erna was en komt.”

Tja, en het ging dieper en dieper. Zo zei Kees op een gegeven moment: ” … als ik de keuze had gehad om wel of niet geboren te worden, dan zou ik voor het laatste gekozen hebben.” In the end is het leven immers voor maar weinigen een lolletje. “En wat miste je in de tijd dat je niet geboren was? Niets.” Daar stond wel een lachicoontje achter, maar toch. Luvienna wist met zekerheid “dat er na mijn bestaan niets is en dat mijn niet-bestaan ook niet terug te draaien is. En dat niet-bestaan en die onherroepelijkheid is wat mij angst inboezemt.” Timmerark opperde al even vrolijk “Misschien is ons leven niets, etter, pus, het bijproduct van wat ervoor en erna was en komt.”

sokrates1

Zelfs Sokrates kwam er zich mee bemoeien, zoals altijd met veel omhaal van woorden, want die vent is zoals bekend niet echt van de whatsappgeneratie: ” … als iemand díe nacht uitkiest waarin hij zo sliep dat hij geen enkele droom had en als hij vervolgens alle andere nachten en dagen van zijn leven met die ene nacht vergelijkt en moet zeggen hoeveel dagen en nachten hij beter en aangenamer heeft geleefd dan die droomloze nacht, dan denk ik dat niet alleen een gewone burger, maar ook de grote koning zelf maar een gering aantal van die dagen zal vinden. Als de dood dus zoiets is, noem ik hem winst.”

Wenen is voor jou te laat, ik kom niet meer - Letterzetter
Wenen is voor jou te laat, ik kom niet meer – Letterzetter

Dat er in de Kunstrubriek van kunstpaus Rozenwater weer heel wat moois te aanschouwen was, viel bij al dit gefilosofeer haast in het niet. En dat terwijl “Wenen is voor jou te laat, ik kom niet meer” van Letterzetter best een mooie – en winnende – bijdrage was.

Volgens Heer Rozenwater ligt er heel wat abstract werk in de pijplijn. “De koppenbedenkers weten daar geen raad mee en komen dan met ongein als emmer waterverf leeggegooid, dat kan mijn zusje van drie beter etc. Van mij mogen ze, verzin maar raak maar verwacht niet dat ik die ongein boven mijn mooie schilderijen zet.” Die korzeligheid is dus nog altijd niet over *bezorgd kijk icoontje* Het wordt misschien tijd dat Rozenwater zich gehuld in een wit gewaad maar eens in een koud zwembad laat onderdompelen, dat hij zich zeg maar achterover laat vallen tussen twee heiligheden, en dan na het proestend bovenkomen weer het oude vrolijke Roosje ontdekt. Zou dat wat zijn, Rozeboos?

Alle feuilletons zijn te raadplegen in het digitale Apiedapie Collectief Archief, te beklikken via de knop ‘feuilletons’ in de bovenste menubalk.

Ja, nou, en dan waren er ook nog wat ikjes vorige week, allang niet meer de hoofdmoot van discussie op dit mooie blog. Toch nog even snel wat snuffelen.

Er was een ikje over een scheermeisje, ja, u leest het goed, een scheermeisje, uit Haarlem, opgetekend door Wilfred Takken. Het lieve kind had een ouwe snoeperd een jaap in diens kin gegeven, waarop

uuid=00bb2573-3a66-4622-bf13-0cfff5edad28

deze haar verliefd aankeek en zei “Je mag alleen in mij snijden”. Geile Geertje was er niets bij. Maar Riverside Blues kon het wel waarderen. “Kan ik bij de Meesterbarbier ook gewoon, zeg maar verliefd worden?” dagdroomde hij, “Als alles mee zit, is dat niet onmogelijk. Per saldo, leuke droom, in de praktijk denk ik dat de klant “voor paal” staat in dit geval.”

Menno Bax schreef over zijn driejarige zoontje Ole (spreek uit: Oele) die wist dat “de melk heel vroeger niet in flessen maar in de koeien zat ….DSR was er zoals wel vaker snel klaar mee: “Nou, ‘t is een vernemstug kintien, ook al heeft ie kennelijk nog nooit een fles gezien – maar schrijf pas naar de krant als ie symphonie heeft gecomponeerd ofzo. Eindoordeel: 3 (zegge: drie)” Kees zag er aanleiding in om de video van zijn dochtertje die een door moeder gemaakte lollie eet en daarover aan de rand van een poldersloot voor de lopende camera vertelt, maar weer eens te plaatsen. “Een voorbeeld uit eigen doos” noemde hij het. (verhaal loopt door onder video)

Koop bij Aktiecentrum Weg het Web, een spinnenwebverwijderaar. Je moet die zonder motor kopen. Model A dus.”

Volgens DSR is “de meeste ouderlof niet volkomen vrij van afgeleide eigenroem”, en ook daar ontbrandde een discussie over, maar dit intro is al veel te lang, lees het allemaal maar eens zelf op jullie gemakje terug. Hier staat het allemaal. Ook waarom DSR op een gegeven moment uitroept “Beste kippekluiver, dit interesseert DSR nou werkelijk geen ene barst!”. Hint: ikje van ene Gerard Hoendervanger. En ook Riverside Blues was knorrig. En wel tegen ene Marco Glastra, die inderdaad een wat sullig en wijdlopig verhaal over een scheur in het plafond had geschreven die

ragebol

bij nader voelen een draad spinrag bleek te zijn. “Wat heb jij ‘n spanningsloos driedimensionaal flauwekulverhaal gemaakt en ingestuurd. Heb je overdag geen snars zinvoller te doen, dan dit te componeren en in te sturen? Koop bij Aktiecentrum Weg het Web, een spinnenwebverwijderaar. Je moet die zonder motor kopen. Model A dus.” Indra deed het op rijm: “Ons beving een béving, bij ‘t aanschouwen van ‘t plafond, maar ‘t vrouwtje bleek een smeerpijp, die niet goed ragen kon!”

Nou, doei dus, dat was het weer. Een weekje bloggen op Apiedapie. Het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Maar de reacties van de mensen uit het land stonden dus hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.

Stuur nu ook zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Plaats een reactie. Een snedige opmerking. Druk een duimpje in. Omhoog of omlaag. Een sterretje, of twee, drie, vier of vijf. Plaats een bekende of nieuwe smiley. Voor je weet wat je overkomt, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Alle voorgaande afleveringen van deze rubriek, verzameld in het Ikjesdiscussieintroarchief, zijn elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

300 gedachten over “Veel reageerders hebben een moeilijke jeugd gehad (61)”

 1. Da’s jouw mening, Kees -grinikicoon-

  Maar we dwalen af.

 2. Iemand die zoals ons Rechtertje klaagt ” …toont maar weer eens aan dat er op dit blog niet serieus met elkaar te spreken valt over belangrijke onderwerpen” en zich vervolgens opwerpt als autoriteit die bepaalt wat wel en niet zou kloppen, diskwalificeert zich ten tweede male als discussiant. Gebrek aan kennis is nog door de vingers te doen, maar moedwillige aanmatiging niet.

 3. @K
  DSR vindt dat je een beetje zeurt, K. Hierboven bijna met een zelotige inslag, gericht op het derailleren van het discours.

  Draag liever inhoudelijks iets bij.

 4. Kees, ik heb al geschreven dat je medelijden mag hebben met die domoren die op Wilders stemmen vanuit Sociaal/armoede standpunt. Met de racisten kun je geen discussie voeren. Of ze spelen het op de man, of ze gaan liegen en draaien. Wilders aanhangers zijn te vergelijken met de Gaza lovers. Ze hoeven niet perse dom te zijn, ze gebruiken hun hersens alleen voor een bepaald kwaad. Het is grappig om te zien dat ze dezelfde argumenten gebruiken wanneer ze aangevallen worden. Lees het maar na. Dan gaat het over de gevestigde partijen. Maar ergens denk ik dat ze ook zelf wel weten dat ze te kort komen, daarom worden ze persoonlijk. Let maar op.

 5. @Tim
  Waar kunnen we dat nalezen, heb je linkjes? Of doel je op reageerders hier ter plaatse?

 6. Even kort, want het weekend staat voor de deur.

  Nee Kees, die stelling onderschrijf ik niet. Ik wens niemand dood.

  Nee DSR, je geeft nu zelf ook een vals dilemma, namelijk het eens zijn met de huidige politiek en het aanmodderen aan de ene kant en Wilders aan de andere kant. Er zijn meerdere wegen om het aanmodderen tegen te gaan. En als je niet voor Wilders bent wil dat niet zeggen dat je die problemen niet ziet.

  Nee Heer Rozenwater en in zijn kielzog DSR, die opmerking “Een rechts-nationalistische partij heeft bestaansrecht, er zijn nu eenmaal rechts-nationalistische mensen” vind ik nog altijd niet zinvol. Simpelweg omdat het een waarheid als een koe is, de discussie ging hier dan ook niet om. Een zinvolle opmerking zou zijn als je iets zinnigs zou kunnen zeggen over de vraag of Wilders iets toe te voegen heeft, iets tegenover gemodder en gekonkel kan stellen, of dat hij het land wellicht in een nog grotere sjaggoomood zou kunnen gaan brengen, werde hij in de gelegenheid gesteld.

  Maar nu eerst maar eens wat lekkers koken.

 7. @APD
  Nogmaals: DSR probeert slechts het succes van de PVV te verklaren. Hij zet zijn idee tegenover andere, zoals bangmakerij etc. Het wil niet zeggen dat hj het per se eens is met degenen die op de PVV stemmen, omdat ze zich tegen de reguliere partijen hebben gekeerd.

  Uiteindelijk blijft het ook maar een irrationeel proces, dat stemmen. Wie weet waar mensen hun keuze op baseren? Van de stropdas van de lijstrekker tot een slogan die beklijft… het blijft een gevoelskwestie.

 8. De Schrijvende Rechter maart 6, 2015 om 18:25 (laatste alinea)

  Dat moet bijna wel, want ik vermoed dat de meeste mensen ook wel weten dat de invloed van de politiek op de ontwikkelingen die er werkelijk toe doen maar heel beperkt is of dat de politiek haar eigen invloed op de werkelijk belangrijke zaken zelf heeft beperkt of beide en dat de onderlinge verschillen marginaal zijn en dat de politiek zich daarom voor het overgrote deel beperkt tot kruimelzaken en de waan van de dag.

 9. @K
  Poeh, die zin liegt er niet om, scheur me een metertje af, zeg!

  Tsja, daar zit wel een kern van waarheid in. En ondertussen moeten we toch wat.

 10. De Schrijvende Rechter maart 6, 2015 om 18:53

  Ja Rechtertje, hij rolde er in één keer uit. Maar hij klopt als een bus.

 11. Kees, Is dat wel zo? De politiek heeft invloed op de huurprijs, op de hypotheekaftrek, op de zorgverzekering. Op troepen sturen… en zo voort.

  Ik heb, inderdaad, in tegenstelling tot veel mensen, zelfspot. Vandaar mijn opmerking over het landsbelang en mijn werk voor de PvdA. Het was gewoon een baantje, ik zou ook voor de VVD gewerkt kunnen hebben. Veel van mijn beste vrienden kennen iemand die op de VVD heeft gestemd.

  Het treurige van PVV verdedigers (ze stemmen er zogenaamd nooit op maar komen wel altijd voor Wilders op) is dat ze altijd de PvdA van alles de schuld geven terwijl de VVD de laatste 40 jaar evenveel in de regering heeft gezeten als de PvdA. Maar daar hoor je ze nooit over. Toch vreemd, niet, Kees?

  Welke ontwikkelingen doen er volgens jou werkelijk toe waar de politiek geen invloed op heeft?

 12. Tja, Apie, zeg dat maar tegen Bonny Peper. Over bonnetjes gesproken.

  En het mooie is: de uitspraak de ideologische veren laten, van Wim Kok, was een ideetje van zijn Clyde, Neelie Smit Kroes Hirshi Ali Silicon Amsterdam Valley via DWDD.

 13. Dat klinkt leuk en aardig, Apie, maar de politiek heeft wel degelijk invloed op haatgevoelens, dus waarom zou ze geen invloed op de tegenhanger daarvan hebben?

 14. Die rechts-nationalistische partij heeft een zeer linkse sociaal-economische agenda, dat is juist het verraderlijke aspect van deze partij.

  Dat klopt dus niet, dat gaat niet samen, je wilt dus het beste van twee werelden , nou vertel mij maar eens hoe dat kan.

 15. Ha, scherp meisje is terug. Zeker Luv, politiek kan ook invloed hebben op de liefde tussen mensen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Zie Nelson Mandela, hoe hij een heel land (tijdelijk helaas) kon meenemen in liefde, op op z’n minst tolerantie, of op z’n minst onderdrukte haat.

  Ik denk dat we daar in Nederland weinig voorbeelden van hebben. OK, lachebekje Zalm zorgde er in zijn eentje voor dat niemand het oplopend financieringstekort echt erg vond. Waarmee de weg geplaveid werd voor verder graaien en het tegenwoordige kille bezuinigen op oude en zieke medemensen, onder zalvende “we moeten elkaar allemaal zelf vasthouden” valsigheden.

 16. Klare Taal, een van mijn mooiste momenten uit het recente verleden, met een toenmalig leuk meisje in een hotelkamer in een mooi hotel te Rotterdam, was een zaterdag- of zondagmiddag waarin Wilders het bestond om tijdens de live persconferentie op TV ter viering van het uitelkaar vallen van het sneue gedoogkabinet Rutte op z’n minst om de twee minuten met droge lippen en ogen ingestudeerd te verklaren dat hij zo begaan was met de AOW’ers die hun geld kwijt gingen raken vanwege Europa en de Grieken. Werkelijk de slappe lach. Telkens weer en telkens harder. Jaja. Politiek kan ook leuk zijn. 😀

 17. Trouwens ik ben meer rechts (Bolkestein) dan links, maar die Rutte staat me totaal niet aan, puur demagogie, nepotisme en partijbelang, wat overigens voor elke partij geldt.

 18. ik denk nog wel eens aan ‘ Le meilleur des mondes possibles’ van Voltaire maar dat is natuurlijk verleden tijd.

 19. Doet me denken aan de democratie, die de minst slechte van alle staatsvormen is. Wie zei dat ook alweer?

 20. Zag, da’s lief, Timmer! Liefde voor de minder gelukkige medemens, de andersdenkende medemens, liefde voor het dier, ook het minder knuffelbaar dier, het consumptiedier, het overlastdier.

 21. Ja, je hebt het me niet verteld, ik had je champagneleider kunnen zijn, je spinverpleger en je dieptepeiler. Dat was het vast anders gelopen. In 2016 opnieuw proberen? Gaan we een lijstverbinding aan met de Partij van de Liefde! ApieLiefde? Geheid succes.

 22. Leuk APD, maar laat die Femke maar zitten. Ze ziet er leuk uit , dat is zeker waar, maar haar smachtende betogen maken niet veel indruk.

  Woont in de beste buurten , beste scholen voor haar kinderen.
  Groot gelijk natuurlijk, dat doe ik ook,ik zou niet anders willen.

  Gelijk heeft ze, ik heb mijn kinderen ook op de beste scholen gedaan en wie zou dat niet doen en ik woonde ook niet in een achterbuurt.

  Maar die valselijke groen links propaganda, nee laat maar..

 23. Klare taal, Femke ziet er zeker leuk uit, maar ze combineert dat met intelligentie, empathie, zuiver redeneren en een grote mate van integriteit. Kom daar maar eens om in het politieke land. Femke for Minister President, ik zei het toen, en ik zeg het nog steeds. Totdat ze het is. ❤

 24. @Apie 22.03 Dat kwam natuurlijk omdat je uitzonderingen maakte in je liefde. Zo werkt het niet!

  Maar Femke en Marianne zijn voorvrouwen die je wel over de streep zullen trekken. 🙂

 25. Raar – je vraagt Tim iets, geen antwoord, maar op 20.14 houdt ie een hele toespraak over het hoofd van K., die in zijn verwrongen kijk, wel eens tot DSR kan zijn gericht.

  Tim, ik vraag het je maar rechtstreeks: zijn we en brouille?

 26. Een paar dagen geleden zag ik Jelle Brandt Corstius bij DWDD en die zei: Putin is heel erg maar misschien moeten we wel blij zijn met Putin want wat er na Putin komt zou wel eens veel erger kunnen zijn.

  Met al die linkse betweters hier is dat beetje tegengas van DSR bijzonder prettig moet ik zeggen.

 27. Ja hoor, tegengas is gezond. Maar beweer je nou dat we blij moeten zijn met Wilders omdat er zonder hem een nog ergere zou kunnen zijn? Als je zo begint dan kun je op niemand meer kritiek hebben, het kan namelijk altijd erger. Dus wat moeten we daar nou mee? Ik ben trouwens blij met jou, Roosje.

 28. Eeuwige rust

  Zij wisten dat hun ongeboren kind afwijkingen had die niet met het leven verenigbaar zouden zijn. Het jongetje had namelijk geen nieren. Een afbreking wilden ze niet, afscheid nemen van een levend kind was voor hen de beste optie. Aldus werd de zwangerschap uitgedragen.

  Bij 34 weken meldden zij zich in het ziekenhuis, de baring was op gang gekomen. Het mannetje kreeg een nooddoop en overleed drie uur na de geboorte, in de warme armen van zijn ouders.

  Ondanks deze droevige omstandigheden verliep alles zoals zij het verwacht en gewenst hadden. Hun humeur was onverwoestbaar. De ochtend na de bevalling liep ik visite bij hen. De wieg was leeg en ik vroeg waar hun zoon was gebleven.

  De moeder antwoordde monter: „Nu even in de koeling, dokter. Hij wordt zo bij ons gebracht, maar mijn zoon slaapt graag uit.”

  Mieke Kerkhof

 29. @Luv 6-3-15 21:50u
  Die ouwe Griek Plato beweerde dat. Maar ja, toen was er nog geen Euro, Brussel, Rutte, Wilders, Spekman.

 30. Ik blijf het walgelijk vinden, die Mieke die intieme dingen die zij met patienten meemaakt gebruikt voor kleine stukjes op de achterpagina van de krant, waar ook grappig bedoelde lezersvoorvalletjes in het openbaar vervoer en bij de supermarkt worden geplaatst. Als je dit perse wilt doen, Mieke, want je kunt best aardig schrijven, doe het dan in de serene omgeving van een boek.

  Afijn, lekker vroeg dit ikje, dan hebben we het maar gehad en kunnen verder van de lente genieten. Erop uit mensen, weg van deze site, weg van het internet, de zon in!

 31. DSR, je stelt dat je me een vraag stelt en daarvoor stel je dat ik geen groot denker ben, dus wat kan jou je mijn antwoord dan schelen? Ik ben de vraag vergeten en heb geen zin deze op te zoeken. Ik ga weg van deze site, hup, ik heb een verhaal te schrijven.

 32. APD, dus zij schrijft wel vaker die medische stukjes? Is dat niet laakbaar? Weet de NRC dat ze in een ziekenhuis werkt en zo ja welk? Heeft de NRC ook niet een tijd stukjes van een Co-assistent geplaatst? Ze werkte in ‘mijn’ ziekenhuis maar niet op ‘mijn’ afdeling, en dat kwamen ‘we’ ook pas te weten nadat ze er weg was. Ze ging geloof ik naar Afrika omdat ze in Nederland, na de stukjes, zogenaamd niet meer zou kunnen werken.

 33. Kweenie over wie je het hebt, Timmerark, maar dat zou best weleens kunnen die co-assistent. Spannend verhaal.

  Qua Kerkhof, ja, da’s een veelschrijfster, elk windje wordt door NRC geplaatst, vermoedelijk ook om te benadrukken wat een gestudeerde lezers het blad nog altijd heeft. Mieke zelve schijnt overigens een ok vrouw te zijn, die Klare taal of een van haar kinderen, of klein- of buurkinderen nog ter wereld heeft gebracht. En dat is prima natuurlijk.

 34. @Tim
  Erg flauw, Tim. Je laat kennen als bijzonder kleinzerig. Jij bent ook niet in je eerste sneer gestikt, is het wel.

  We zijn gewend hier rechtuit tegen elkaar te spreken. Als je wat dwars zit, en dat blijkt wel, richt je dan rechtstreeks tot DSR in plaats van zo te zitten chagerijnen.

 35. Een heel erg, veel te lang Ik-je. Hoop nooit met haar in functie van doen te krijgen.
  Eindoordeel: 1 (zegge: een)

 36. @Apie, 9:39, er is niemand kritischer op Putin dan Jelle dus die vlieger gaat niet op, beste brave borst.

 37. DSR, je sneert je maar een eindje weg. Ik heb geen tijd en zin om me met jouw abjecte overtuigingen bezig te houden.

  Mocht je tot inkeer komen dan wil ik je best advies geven, vergevingsgezind icoontje.

 38. Opnieuw een weinig zinvolle reactie, Heer Rozenwater, wat is er toch met je, teveel andere dingen te doen? De vlieger gaat wel op. Of je nou van A. of B. houdt of niet, je kunt niet zeggen: laten we maar geen kritiek op hem hebben, want misschien zijn andere mensen wel veel erger. Da’s hetzelfde argument als die van vroeger, als je honger had, dat dan je moeder zei “denk toch aan die kindertjes in Biafra, die hebben pas honger”. Het gaat er in het leven om wat je hier en nu ervaart, wat je hier en nu vindt.

 39. Ik vind Jelle’s opmerking zeer relevant en zeker niet zinloos. Het is zeker niet verkeerd om je af te vragen of het uitschakelen van een kwaad niet een veel erger kwaad veroorzaakt. Denk aan Saddam en Isis, om maar eens een zijstraatje te noemen.

 40. Ja, maar dat had ik het dan ook niet over. Dat is een waarheid als een koe natuurlijk. Denk ook maar eens aan het IJzeren Gordijn, soms denk ik, hing het er nog maar. Ik wil Poetin ook helemaal niet weghebben, maar ik wil wel kritiek op hem kunnen hebben.

 41. Ter herinnering: het is een goed gebruik om rotreageerders niet als zodanig te benoemen, da’s schelden. Liever reageren en argumenteren wat mij betreft, of je erbuiten houden. Eventuele afrekeningen kunnen in het kader van de verkiezing van de reageerder van het jaar 2015 worden vereffend.

 42. Dat is lekker discussiëren met jou. Lees eerst eens zorgvuldig wat ik schrijf en als je denkt dat het een waarheid als een koe is liever niet reageren.

 43. Ok, dat van die rot-reageerder neem ik terug. Maak daar maar van: DSR-metzijnrotpoten.

 44. Tuurlijk mag zo nu en dan een duimpje omhoog! apie duikt weer eens in verongelijkt modus -knipoog icoontje

 45. Heer Rozenwater, ik hoorde het ook van Jelle over Poetin en kon zijn relaas wel begrijpen maar was het er niet mee eens. Op die manier had je ook liever Hitler kunnen behouden uit vrees voor Himmler. We weten niet wat er zal gebeuren, maar deze KGB’er is, behalve als drinkmaatje voor WA en Rutten, geen goed nieuws voor ons. Zelf zijn ze blijkbaar wel tevreden over hem, terwijl ik na het instorten van de USSR mijn hoop op Gorby had gezet (die ik ooit nog tegen ben gekomen binnen het Kremlin, maar dit terzijde.)

 46. Ja, ik heb Gorby ook al eens ontmoet, niet daar maar in Den Haag. Wist niet dat jij ook zo lekker belangrijk was, Timpie! 😀

 47. Ik liep in een mooie, lange, zwarte jas op het plein in het Kremlin toen hij (waarom en zo lazen we in het vliegtuig (in de VK) naar huis) en had mijn arm in het gips. Ik rustte mij arm in mijn jas maar de bewakers van de KGB zagen in mij een potentieel gevaar dus onze privégids fluisterde mij toe dat ik heel langzaam mijn arm te voorschijn moest halen. Ik deed dit en ze trokken zich terug. Altijd spijt dat ik hem niet gevraagd heb mijn gips te laten tekenen. Maar we waren flabbergasted om het daar te zien.

 48. En jij, lekker belangrijke, waarom, in welke context heb jij hem ontmoet?

 49. Als Putin is is afgezet en één of nadere gek stuurt kernraketten richting Nederland dan zul je nog terug verlangen naar good ol’Putin, waarde Timmer.

 50. Ach so … nou dat telt vrijwel niet, hoor, om hem als een verdwaalde toerist op een plein te zien wandelen zonder spreekcontact. Ja, ik had geen lange jas aan toen ik hem ontmoette, het was dan ook binnen. Buiten stonden duizenden mensen te dringen voor een glimp. ’t Is een aparte vent, dat kan ik je zeggen, maar andere landen binnenvallen en nog zo wat meer, dat had hij niet gedaan. Biertje drinken wel, maar dat was dan niet erg geweest.

 51. Denken aan kernraketten sturen is natuurlijk waanzin, dat dacht ik niet begin jaren tachtig en nu ook niet. Waar komt dit soort alarm denken toch vandaan? Een tsunami aan Polen, Roemenen, ze zouden al onze banen inpikken en onze dochters verkrachten. Nou heb ik geen baan en geen dochter, en toch was ik niet bang.

  Ben je zo fatalistisch Rozenwater?

 52. Ik heb ook niet gezegd dat het meetelt, maar ik sta mij ook niet voor op het ontmoeten van bekende al dan niet zingende personen. Ik geef slecht weer wat waar is. En ik kraak ook niemand af die dit ook doet. Live and ontmoet, zeg ik altijd.

 53. @Tim
  Dus ik heb ‘abjecte overtuigingen’? Waar baseer je dat op?

  Citeer mij, domme, luie uitvreter dat je d’r bent, eens een (zegge: 1) abjecte overtuiging van mij, als je gevoel voor fairheid ook maar de helft zo groot is als je waffel.

 54. Terzijde
  Primair kom ik hier voor het “ikje” vanwege het structurele aanbod daarvan alhier.
  Zijstraten, accoord, mits niet te ver.

  Het blog kent immers andere vakjes om wat men melden wil, te doen.

  Bij het openen valt mijn oog op
  ….als je gevoel voor fairheid ook maar de helft zo groot is als je waffel….of iets dergelijks….

  Vandaag meldt CNN mij, dat het Wereldvrouwendag is.

  Ik hoop dat Apiedapie, dan wel Heer Roozewater daar ieder vanuit hun aanleg daar in dit blog nader bijstil staan.

  Dan het “ikje”.
  Voer voor de Ander.

  Ik wens allen veel Zon, gezins warmte, ’n mooi Ogenblik toe.

  U leest het goed. Ik geniet dezer dagen van het Kleine, het Mooie.

  Ja, vandaag ’n jaar geleden dat vliegtuig van de radar af.
  Onbeschrijfelijk. Geen woord voor.

 55. Willen zowel DSR als Timmerark een beetje dimmen alsjeblieft. Bestrijd elkaar met argumenten en op wat de ander zegt, niet op de veronderstelde overtuigingen en karakter (dat ken je namelijk niet) en liever geen algemene scheldwoorden gebruiken. Het is maar een vraag. Je kunt ook zonder dat heerlijk ruzie maken met elkaar hoor.

  Riverside, ik had vandaag de eerste aflevering van mijn “De Vrouwen van Apie” willen publiceren, als hommage, maar er kwam wat tussen. Jij ook veel zon en warmte. En maar niet teveel aan dat vliegtuig denken. Erg als het is, het is te groot en afschuwelijk, dat kleine en mooie helpt je verder.

 56. @T, misschien verwar je terughoudende wijsheid met fatalisme?

  @R, aan Wereldvrouwendag zal ik geen speciale aandacht besteden, voor mij is het elke dag vrouwendag.

  Ik zie dat DSR er met het gestrekte been invliegt. Onverstandig maar zeer begrijpelijk. Het is niet niks om zonder enige onderbouwing van abjecte (lage, verachtelijke, verwerpelijke) overtuigingen te worden beschuldigd.

 57. Ik vind Wilders Abject. Ik vind iedereen die hem een fatsoenlijke politicus vindt, en het voor hem opneemt abject. Het is opmerkelijk. Als ik, of iemand anders, kritiek levert op Wilders dan komen er krachten vrij die vrij duister zijn. Wilders mag zijn haat naar bijvoorbeeld de PvdA, over moslims hebben we het maar niet, ventileren maar als je over hem in dezelfde bewoordingen schrijft dan ben je dom, verwerpelijk etc.
  Deze ‘discussie’ komt voort uit de kritiek die ik op Wilders heb en de reactie vervolgens op mij, persoonlijk. Ik zou zeggen, laat het gaan, de standpunten zijn nu wel duidelijk.

 58. @Rozenwater, als het voor u elke dag Vrouwendag is, dan is het dus nooit Vrouwendag voor u. Laat staan voor de vrouwen in uw nabijheid. Vergelijk het met mensen die altijd vakantie hebben, die hebben dus nooit vakantie. Of mensen die zeggen dat ze altijd positief of in een goed humeur zijn, die kunnen dus nooit meer echt in een goed humeur zijn.

 59. @T, je kunt niet iedereen die een wat genuanceerdere mening over Wilders heeft meteen abjecte overtuigingen in de schoenen schuiven. Kom nu eens met een concrete abjecte overtuiging van DSR. Als blijkt dat DSR bijvoorbeeld achter de kopvoddentax staat dan heb je pas recht van spreken. Nu kom je uiterst intolerant over.

 60. Zo onderhand staat mijn HD scherm 15 uur op CNN.
  Kunst is toch bij uitstek,’n domein waar beelden woorden kunnnen versterken?

  Toegegeven men heeft er bij de zender misschien de tijd voor. maar ’n kleine duiding?

  Ik geloof dat de opmerking van heer R. .. Voor mij is het iedere dag etc. Daar gaat het volgens mij niet zo om:
  Het gaat om het bindende internationale aspect.
  Heer R. onderkent dat niet. Het zij zo.

  Blijft Heer Blogmanager over?

  Ik wacht met ’n lichte spanning af.

  Terzijde
  Normaal scrol ik ’n enkele reactant,maar vandaag viel mijn oog echt , dat kon niet missen, op minder flatteuse tekst.
  Gelukkig deelt heer Blogbeheerder mijn indruk.

  Mooie.zonnige dag in mijn geliefde Tulpenland.

 61. Een diepe Henk. Daar ga ik een rustig over nadenken. Misschien heb je een punt.

 62. @Tim
  Waar neem ik het op voor Wilders, anders dan dat ik vindt dat jouw opmerkingen verre van betamelijk waren? Of deugt iedereen die vindt dat Wilders een plek in het politieke bestel verdient (want democratisch gekozen, geen strafblad) niet?

  Nogmaal: citeer nou eens een een (1) abject standpunt dat DSR hier heeft gedebiteerd, of trek dat woord terug.

  Dat ik (ook) persoonlijk heb gereageerd naar aanleiding van jouw berichten, dat punt geef ik je. Weet niet waarom dat per se een bezwaar is. Hoe zwaarder cq grover de boodschapper is, hoe meer de persoonlijkheid van de boodschapper ertoe doet. Hoe groter de mond, hoe onberispelijker men dient te zijn, in verband met de geloofwaardigheid.

  In welk geval ben ik in deze specifiek over de schreef gegaan?

  @APD
  Je mag DSR gerust buiten je toespraakje houden. Hij heeft hier, afgezien van een volkomen verdiende kruidige opmerking richting Tim , alleen maar zakelijk gediscussieerd.

  Karaktertrekjes erin betrekken gebeurt hier elke vrijwel dag, jij toont je hierin niet altijd even terughoudend, laten we wel wezen.

 63. Beste DSR, bedankt voor je reactie. Het is mooi weer en toen ik vanochtend door het mooie Nederlandse natuurschoon liep bedacht ik mij dat ik onze fittie jammer vind en dus neem ik,w as ik al van plan, het woord abject graag in. Maar je mag van mij best wel toegeven dat je, en niet voor het eerst, en niet alleen bij mij, erg stekelig reageert wanneer iemand het taalgebruik van Wilders tegen hemzelf gebruikt.
  Mag.

  En als:

  Let jij liever in de eerste plaats op je eigen ont-zet-tend grote waffel, voordat je hele volkstammen de maat gaat nemen.

  Het zal allicht niet de bedoeling zijn geweest – zo’n diepe denker is onze Tim nou ook weer niet – maar ‘t blijft grof.

  Citeer mij, domme, luie uitvreter dat je d’r bent, eens een (zegge: 1) abjecte overtuiging van mij, als je gevoel voor fairheid ook maar de helft zo groot is als je waffel.

 64. jouw idee is van gemutlich met elkaar omgaan, so be it.

  Je krijgt mij nog wel eens op de kast, goede beweging, maar, en ik heb niet alles doorgelezen, in deze thread neem je nergens een abjecte mening in, en al doe je het wel? Mag ik dat niet langer benoemen as such?

  Kom nou toch, als er iemand hier anderen de maat neemt, naast APD, maar die is de sitebeheerder dus dat hoort bij zijn takenpakket, dan ben jij het wel.

  Dat is jouw rol, en daar ben je goed in.

  Zijn we nu weer vriendjes? Ik heb sorry gezegd, of niet? Dan bij deze.

 65. De Schrijvende Rechter maart 8, 2015 om 13:25

  Iets verdienen is nog iets heel anders dan ergens recht op hebben. Ik vind dat Wilders geen plek in het politiek bestel verdíent, maar wettelijk gezien heeft hij er wel recht op. Verdienen is een subjectieve term, Rechtertje. Dus wellicht is het vinden dat Wilders een plek in de politiek verdient, met zijn abjecte uitspraken over bijv. de kopvoddentaks en zijn “minder, minder, minder Marokkanen” wel degelijk abject en heeft Timmerark, ondanks zijn gemaakte excuses, een punt.

  Verder vind ik dat je zelf een driedubbel zo grote waffel hebt als Timmerark en dat je, zeker als het hem aangaat, voortdurend op de man speelt, met je opmerkingen over uitvreter (een domme en luie nog wel, terwijl duidelijk is dat Timmerark absoluut niet dom is en het totaal niet relevant is of hij lui is of niet), klaploper en dergelijke. Terwijl je de man niet eens kent en het uiten van zulke veroordelingen van medereageerders per definitie abject is.

  En dat alles terwijl je eigen tenen zo lang zijn als van Dordrecht tot Tokio. Bied jij je excuses maar eens aan Timmerark aan, dat lijkt me meer dan op zijn plaats.

 66. Behalve Luv en ik heeft iedereen hier een grote waffel dus ga elkaar allemaal maar eens oprecht excuses aanbieden.

  En een beetje snel graag.

 67. “En een beetje snel graag”, zei hij met zijn grote waffel.

  Er zijn er hier maar twee zonder: Luv en Indra.

 68. Hear hear, Kees om 15.17, je weet het perfect te verwoorden.

  En 16.34: Indra is een schatje maar niet een die zich de kaas van het brood laat eten of zich alles maar laat zeggen.

  Verder zal ik eens kijken of ik wat grotemondiger kan zijn.

 69. Off topic, zonder grote waffel, maar misschien interessant voor mensen die in de buurt van Amsterdam of Breda wonen:
  Porgy and Bess.

  Gershwin op zijn best, zangers/zangeressen op hun best, orkest op zijn best, choreografie op zijn best. Allemaal live. Je moet wel een beetje van opera houden. Veel ritme, jazzy, grappig en vaak ontroerend. Let op “you is my woman now” en het treurlied van de weduwe.

  Ach mensen, al dat gekibbel vergeet je meteen. Gaat dit zien.

  PS koop geen kaartje op de eerste rij, doe als ik en ga ergens middenin de zaal zitten.

 70. Pawi, in de Rai vandaag? Mijn schoonmoeder zit er nu, zal vragen wat ze er van vond…

 71. Grappig, zo zie je maar weer, je bent slechts een of twee handdrukken cq luchtzoenen verwijderd van een lekker belangrijke man!

 72. Die reclamelui en sponsors worden tegenwoordig ook steeds gewiekster: gaan in forums schaamteloos los om hun product (tandpasta/frisdrank/nieuwste telefoontje/musical) te promoten.

 73. Terzijde
  Eén onzer wil :
  Luvienna
  maart 8, 2015 om 16:58

  Zeer herkenbaar. Maar dan in muziek.
  Mijn voorkeur ligt bij de ballad, je vertelt dan iets.
  Mogelijkheden te over om per instrument het onderwerp te vertellen:
  Tenor, alto, soprano, de sax bestrijkt dat scala.
  de noot volgorde, het ritme, zo, van traan, naar het stampwerk, swingen.

  U gaat misschien naar locatie om later te stellen, ik ben er geweest.
  De slang zit er in dat na dat ontroerende, de knop soms 180 graden om kan,. het publiek wil daarna, de beuk er in.

  Bijv In de Matthaeus maakt Bach daar af & toe gebruik van diepe ontroering wordt gevolgd door up-beat.

  Oefening baart kunst.
  Dat moet je leren. Met gepaste energie. tot je ’n moment bereikt,
  zo is het genoeg’
  Dat moet je ook ’n beetje liggen. Er lol in hebben.

  Soms wordt dat assertieve ’n deel van je timmerkist, dan zit het goed.
  Wowow nu ga ik uitpakken, zoveel snobisme, , dan zie je wie ’t zegt, , blijft de gedroomde assertiviteit binnen. de snobist blijft namen noemen.
  Conclusie zou kunnen zijn:
  Assertief, leuk, maar met mate, doe “het” als je er zelf ook ’n beetje plezier aan beleeft.

  dag,dag, mooie dag.

 74. @Tim
  DSR’s eerste ingeving was je excuses van de hand te wijzen – want die zijn natuurlijk volstrekt onnodig. We moeten elkaar gewoon op onze vestjes kunnen spuwen, zonder dat de een voor de ander moet buigen.

  Maar DSR aanvaardt ze bij nader inzien toch van harte, want je moet de mensen steunen in hun goede bedoelingen milde glimlachicoon.

  En allicht zou je kunnen overwegen alvast om voorhand je excuses te maken voor de volgende keer, ten bate van een vlotte afhandeling.

  Mocht het zo zijn dat DSR opmerkingen heeft gemaakt die je persoonlijk raakten, dan begroot hem dat, want het was paradoxaal genoeg, niet persoonlijk bedoeld.

  @HR
  Er is hier zoals bekend maar een echt aardig persoon, en da’s Ilona.

 75. Nog een kwartiertje en dan is ook deze ‘thread’ (sreek uit: tsret) weer deel van het verleden. Het nieuwe intro is nog langer dan deze, als ik me niet vergis, ik schaam me kapot. Live with it, meer kan ik er niet van maken. En excuses alvast. Voor alles.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: