Het leven gaat door (72)

Onze meest gewaardeerde vaste reageerder en schrijver – De Schrijvende Rechter – is offline. Hij meldde begin vorige week met een simpel berichtje “droevig nieuws”, en we weten nu dat hij aan een onwaarschijnlijk moeilijke periode van zijn leven is begonnen. Het nieuws tikte menig reageerder van de sokken, ook hen die “DSR” alleen van het internet kennen. De verbijstering houdt nog altijd aan, en maakt het schrijven, rijmen, kletsen, reageren en sneren op het blog anders. Het leven gaat door, zeker, maar er is een ondertoon van ongeloof, triestheid en reflectie voelbaar. We wensen De Schrijvende Rechter en de naaste familie namens alle schrijvers, reageerders en lezers van het blog sterkte, love and light.

“Lesser Flamingo” by Nikunj vasoya, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
“Lesser Flamingo” by Nikunj vasoya, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

“Het hertje dat in het midden van de kudde een mede-hertje ten slachtoffer ziet vallen aan een wolf denkt ook niet: ok, nou hou ik maar op met grazen”

Een enkele reageerder vroeg zich af of we ons niet moeten schamen, dat het leven door gaat, en dat we ons druk maken over onze eigen kleine zorgjes. A. Dapie kwam weer eens met zijn hertjes op de proppen. “Het hertje dat in het midden van de kudde een mede-hertje ten slachtoffer ziet vallen aan een wolf denkt ook niet: ok, nou hou ik maar op met grazen”, zei hij troostend. “Dat is het leven. We zijn allemaal ons eigen eilandje, ademend, etend, drinkend, pratend en doend; en wat we ons aan het geluk of het verdriet van een ander gelegen laat liggen, da’s in feite “luxe”, de een gelukkig wat meer dan de ander. Wegkijken doen we allemaal. Denk aan de hemeltergende ellende met de bootvluchtelingen, de koppensnellers in het Midden-Oosten, de aardbevingen … we zeggen ach, we zeggen och, en we menen dat echt, maar we moeten door. En in feite is het van je afzetten van dat grote leed, het je niet al te lang en al te diep voorstellen hoe het voelt voor de slachtoffers en nabestaanden, de enige manier om ermee om te gaan. Maar een onderstroom van verdriet … die voel je langzamerhand onder ons voorheen zo gelukkige wereldje stromen.”

Miriam Wesselink, Einde vd Tulpenrallye, 2015
Miriam Wesselink, Einde vd Tulpenrallye, 2015

Tja. Och. Is zo. Maar inderdaad, het leven ging door vorige week. Onze powerlady Luvienna duwde tijdens de Tulpenrally haar oldtimer eigenhakkig een bergje op, maar moest toen opgeven vanwege een kapotte cardanas. Ze had ook zelf onder die auto liggen sleutelen, wat bij sommigen tot fantasieën over “zwarte vegen op haar mooie vrouwengezichtje” leidde.

arnon grunberg en moederHet leven ging door. Timmerark vocht met de autocorrect van zijn goedkope mobieltje ( “r a l l Y b a b Y wordt Taliban”), treurde over kranten die op Hemelvaartsdag niet verschenen en probeerde tot twee keer toe de documentaire over Arnon Grunberg en diens moeder uit te kijken. Hij had hem “opgenomen“, ook al zo retro. “We gingen vroeger ook nog met onze pannetjes naar de Chinees om die voor vijf gulden met nasi te laten vullen. Nu krijg je het in plastic mee. Duh.” glimlachte de heer A. Dapie mild.

Timmerark liet weten dat hij sinds kort in onmin leeft met een vriend. Waarom? Hij mocht in diens huiskamer niet roken, en zegde om die reden een bezoekje af. Wij wensen Timmerark sterkte, wat heb je toch een asociale mensen op de wereld. hurktoiletMaar het moet gezegd, bij Timmerark thuis mag er op het toilet gehurkt worden. Ook door de visite.

Self portrait by Edward Hopper – Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
Self portrait by Edward Hopper – Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Het leven ging door. Heer Rozenwater bleef zijn Kunstrubriek vullen en Letterzetter bleef er kopjes bij verzinnen. Ook een Zes Woorden Verhaal over Sport” leverde volop inspiratie. Letterzetter plaatste een vermakelijk verhaaltje over een wandelclubje voor verstandelijk gehandicapten, met in de hoofdrollen mevrouw Mus en de heren Stolte, Jansen, Jekker en Sjekkie. Nou, dan weet je het wel. Roosje meldde dat zijn moeder (101) nog leeft. “Ze heeft een goed geheugen en ze haalt geregeld herinneringen op. Zo vertelde ze onlangs dat ze rond haar tiende een zeppelin heeft zien vliegen.”

Apie knipoogHet leven ging door. Blogbaas dezes, de heer A. Dapie, nam afscheid van een oerang-oetanbaby, ging op een mooie lentedag door de natuur wandelen – over bergen, in dalen, langs de oever van een meer met een – ja, echt – zeppelin erboven – en fotografeerde onderweg heel veel bomen en bloemen en stenen.

Kees de Jongen
Kees de Jongen

Het leven ging door. Kees de Jongen haalde herinneringen op aan zijn eerste confrontatie met de Sociale Dienst, en natuurlijk leverde dat een polemiekje op over het gebruik of misbruik maken van het vangnet. Kom je erin terecht, of spring je erin?

Het leven ging door. Ilona zat al voor de derde maal dit jaar met een bronchitisaanval. Ook haar wensen wij sterkte. En ook met Indra gaat het niet goed, Ze raakt “een beetje opgebrand zo langzamerhand.” Komt goed, In! De mysticus van STUDIO ARTaaa deelde mee dat “geestelijk leiderschap” hem in zijn greep heeft. “Er is weer tijd en plaats genoeg voor een nieuw geloof. De wereld mag een hol kinderhoofd zijn, maar dat betekent nog niet dat het hogere, het leukere dus, ijdel is?!”

Georgie Pauwels, Big Nose, creatieve commons (CC BY 2.0)
Georgie Pauwels, Big Nose, creatieve commons (CC BY 2.0)

Het leven ging door. De ikjesbespreking was karig, de vaste reageerdersclan had er minder zin in, ook al omdat de hoofdbeoordelaar ontbrak. „Als u rookt in de kamer is het een rokenkamer en als u niet rookt in de kamer dan is het een niet-rokenkamer” was de pointe van een ikje van Lisanne Bedaux.  “Dat moet wel een echt aggenebbisch hotelletje zijn geweest”, vond Ad Hok. Willemijn van Woensel heeft een jack russell van 15 jaar met ernstig nierfalen. Als het beestje overlijdt dan willen haar kleinkinderen het in de tuin begraven. “Dan graven we hem over vijf jaar op en kijken hoe hij er dan uitziet!” Marianne Schoot Uiterkamp-Stolte vertelde over haar zus in het rustieke Groningse Haren, die de vraag “taakstraf?” naar haar hoofd geslingerd kreeg tijdens het soppen van een verkeersbord. Als woonde zij in jolig Amsterdam. Sander Essers heeft een grappig zoontje, die weet waarom Once Upon a Time in the West een “spaghettiwestern” wordt genoemd. “Omdat het zo langdradig is!” 

Mopperkont tufte met het koor, dat om in de stemming te komen luidkeels “we hebben een potje met vet” bruldein een dubbeldekker naar de Bourgogne.

Het leven ging door. Mopperkont tufte met het koor, dat om in de stemming te komen luidkeels “we hebben een potje met vet” bruldein een dubbeldekker naar de Bourgogne. Daar werd in de kathedraal van Autun een mooi moppie muziek ten gehore gebracht, dat de Fransen nog niet zo goed kennen. Het onderstaande deuntje – niet van Mopperkont en c.s. – mag rustig tijdens het verder surfen afgespeeld worden. Doe maar.

Dat was dus weer het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Maar de reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels.

Stuur nu ook zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image: (c) A. Dapie, Roze Struik, 2015

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

126 gedachten over “Het leven gaat door (72)”

 1. Schrijven

  Over de autobahn rijden we naar onze vakantiebestemming. Mijn vrouw vermaakt onze dochters van 11 en 8 jaar ondertussen met quizvragen – sommetjes, weetjes, inzicht en taal. Ze vraagt hun de volgende zin in de tegenwoordige tijd te zetten: ‘De bakker schreef een brief aan zijn tante.’

  Onze jongste weet direct het antwoord: „De bakker schreef een appje aan zijn tante!”

  Pieter van Es

 2. Mooi en zorgvuldig geschreven, Apie.

  Als ik het gevoel heb dat ik ook weer de juiste toon te pakken kan krijgen, dan kom ik weer terug.

 3. Een waardig intro Apie, mooi geschreven.

  Ja, het leven gaat door, met vallen en opstaan.

 4. En er mag geglimlacht worden om de slimme jeugd.
  Eindelijk eens een leuk ikje.

 5. Ik hoorde de inhoud van het nieuws pas gisterenavond, anders zou ik vorige week e.e.a. niet gepost hebben.

  Het leven gaat door…maat het zal nooit hetzelfde zijn, ook hier niet…

 6. Timmertje, je hebt vorige week voorzover ik kan zien niets onbetamelijks gepost hoor. De leer van de constante verandering leert ons dat niets hetzelfde blijft, alles is in beweging. Dat begrijpen en waarderen en hopla, je bent verlicht! 🙂

 7. Riverside?
  ..Waar ben je?
  – Apiedapie.
  Oh, ’t valt op dat waar de ene reactant hier toeft omdat het zo gezellig is, de ander zich inhoudt , er zijn reacranten in de Volheid van hun Bestaan, stellen dat de andere “naar boven likt ,naar boven trapt” , dat zijn toch observaties waar ik niet ambieer tussen te willen staan.

  ’n Balans zoeken tussen “luim , nieuwe wegen, ’n aardige veronderstelling, onderbouwd etc.”
  Jouw invalshoek? Ja, merendeels.

  Moet je daarvoor hier zijn?

  …………………………

  Ik plaatste ’n enkele prent, men vraagt
  “Is dat eigen werk?”
  – Wie schept er genoegen in om onder de rok van ’n mevrouw te zien?
  Ik maakte ’n kiekje ervan, Allemachtig alle schoonheid ontbreekt.

  De ingedommelde suppost, trekt het even niet meer.
  Het werk wat hij moet doen wordt niet uitgevoerd.

  Wat zeg je, is er dan geen plaatsvervanger?

  Precies, dat laat het prentje ook zien.

  De prentjes zijn toch gemaakt in……Omdat..Ja, dat houden we onder ons.
  Weinig zin om luitjes , in de Volheid van het Bestaan aan te moedigen.

  Vandaag is vandaag, hoe zal het morgen zijn?
  Vindt jij ook, dat wanneer enig iemand er niet is, heb je zoveel veerkracht in huis, dat je met wat creativteit, ’n andere weg in zou kunnen slaan?

  Je neemt afscheid van “bijdragen, spitse karakteristieken , wat te denken van de relativerende opmerkingen etc.?”
  De nieuwe richting die al ’n tijdje in de la ligt, wordt deze week gelanceerd.

  Ja , zo iets ongeveer.

  Zo kan het afscheid van de een, ’n welkom voor de ander zijn. Soms moet je wachten tot het moment daar is, soms dient het zich onverwacht aan.

  Precies.

  Leuk he , ’n “ikje” over de jeugd die ons aangeeft hoe we morgen met ons goocheldoosje omgaan.

  Ik rijd tegenwoordg met pocket wifi plus laptop.
  Alles opgeladen.

  Soms makkelijk.
  Zal wel, toch zijn er …..precies, daarom ga ik testen.

  Ja, 7 maanden geleden bij Starbuck voor ’t eerst gezien. Nu doe ik het zelf.

  Niet te veel onder het rokje van mevrouw kijken?

  Ik doe mijn best.

  Kom je nu, trek je gezellige sexy hemd aan? Plus 65plus geurtje?
  Oh, zeg je wat.

  Yep, het is weer mooi geweest, voor deze week.

 8. Advies aan Timmer, zo’n deels aangevreten documentaire is geen gezicht, bekijk ‘m nu maar helemaal.

  Ik vond het een intrigerende documentaire. Joodse en in het bijzonder Amsterdamse aangelegenheden boeien mij bijna altijd, dat heeft zo zijn redenen/geschiedenis.

 9. Klachten

  Eindelijk kreeg ik mijn staaroperatie. Had me erop verheugd, want ik had helemaal genoeg van alle foutjes die je als 77- jarige slechtziende in het dagelijks leven maakt. Waar ik niet op gerekend had, was het moeten druppelen van het geopereerde oog: moeilijk en wat werden er veel druppels verspild. Meer licht in de badkamer waardoor ik meer zou zien in de vergrotingspiegel naast de wastafel, dat zou de oplossing zijn!

  Dick, mijn trouwe klusjesman, luistert geduldig naar mijn klachten over het slechte licht en de spiegel die onvoldoende vergroot. De spiegel langzaam omdraaiend, zegt hij: „En als we deze kant nu eens proberen?”

  Dody Dony

 10. De dodo is uitgestorven omdat-ie zo dom was.
  Dody evenaart hem bijna. In domheid, bedoel ik, niet in dood zijn.
  En dan ook daar nog een stukkie over schrijven, wat moet je daar nu van zeggen?
  De nrc is ook aan een nieuwe hoofdredacteur toe, denk ik.
  Kwaliteitskrant. Poeh.

 11. LOL, “de NRC is ook aan een nieuwe hoofdredakteur toe” … Al jaren, Letterzetter! 😀

  Qua ikje: een stukje afkomstig van iemand die zich “Dody Dony” noemt kan toch niet serieus genomen worden?

  Qua inhoud: dit is zelfspot in het kwadraat, zo erg dat het bijna masochistisch en mevrouw Dody (want dat is het, google maar eens en je komt wat FB en Twitterprofielen tegen van deze dame) tegen zichzelf in bescherming had moeten worden genomen.

  Next!

 12. Vrouw met Twitterangst 🙂
  Goed voor een artikel in nrc-Next!

 13. Lang geleden had je de tv-serie dappere Dodo en zijn vriend Kees op het schip de schele zeemeermin. Makkelijk terug te vinden op youtube.

 14. Toch betaald

  Een vriend heeft leukemie. Hij gebruikt twee soorten medicijnen. Medicijn A krijgt hij voor drie maanden mee, medicijn B voor één maand. Dat is onpraktisch, dus belt mijn vriend zijn verzekeraar: kan ik medicijn B ook driemaandelijks ophalen? „Nee”, is het antwoord. „Het gaat om zware medicijnen. Als u daar veel van inneemt, kunt u zelfmoord plegen.” Mijn vriend laat het er niet bij zitten; hij legt zijn verzoek voor aan de ziekenhuisapotheek. De assistente schuift twee herhaalrecepten over de toonbank. „Het zijn dure medicijnen”, zegt ze. „Als u over een maand dood bent, heeft de verzekeraar toch twee maanden voor niets betaald.”

  Danielle Pinedo

 15. Au, maar nee, toen ik de eerste zin “Een vriend heeft leukemie” zag, wist ik al dat ik het geen prettig ikje zou gaan vinden. Het onderwerp leent zich naar mijn oordeel niet voor grappige “wat ik nou toch beleefd heb” anekdoten. 😦

 16. Die Danielle toch. Redacteur van de nrc. Geen bij/onderschrift gevonden met het woord : fictie
  Kan iemand zich voorstellen dat een apotheker tegen een patiënt zegt: ‘Als u over een maand dood bent, dan…’?
  Of ben ik nu zo naïef?
  Om de stupiditeit en mensenhaat van de zorgverzekeraars aan de kaak te stellen, kun je wel andere voorbeelden geven. Zat.
  Of van de roverheid. Zat. Meer dan genoeg.

 17. Apie, bedankt. Dat stamt nog uit de tijd, dat slechts een oud echtpaar bij ons in de buurt een televisietoestel bezat en alle kinderen uit de buurt op woensdagmiddag mochten komen kijken.

 18. Ja, dat waren nog eens tijden. Zelve had ik – al was dat wat jaartjes later – een poppenkast waarmee ik op woensdagmiddag voorstellingen gaf voor de kinderen uit de buurt. De Dood van Pierlala herinner ik me als de meest populaire pop, maar ik had ook een grote krokodil met gemene kaken. De verhaaltjes verzon ik zelf en ik speelde ook alle rollen, hoe of ik dat volhield met die twee armen continu in de lucht weet ik niet. Maar ja, we waren jong in die dagen.

 19. Stormschade

  Een grote dubbele ruit van onze serre is na een storm aan diggelen. Ik heb een nieuwe besteld. In alle vroegte rijden twee potige kerels voor met de nieuwe ruit. Nu moeten de restanten van het oude glas uit de sponningen gezaagd. Als die loskomen ligt onze tuin bezaaid met glasscherven.

  „Wat een baan!” zeg ik tegen de glaszetter.

  „Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je hebt grote stukken glas en kleine stukken.”

  Marian van Vliet

 20. Je moet zo’n vrouwtje natuurlijk niet wijzer maken dan ze is. Vooral het vakkundig hanteren van de glaszaag vergt jarenlange oefening.

 21. Verhikje

  Stormschade

  Een grote dubbele ruit van onze serre is na een storm aan diggelen. Ik heb een nieuwe besteld. In alle vroegte rijden twee potige kerels voor met de nieuwe ruit. Nu moeten de restanten van het oude glas uit de sponningen gezaagd. Als die loskomen ligt onze tuin bezaaid met glasscherven.

  „Wat een baan!” zeg ik tegen de glaszetter.

  „Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je treft vrouwen met grote tieten en met kleintjes.”

  Marian van Vliet

 22. Letterzetter! 😀

  Het ikje zelve: standaardgrapje van arbeiders, heb het al honderden keren in allerlei varianten gehoord. Next!

 23. Heer Rozenwater, je hebt gelijk. Ik zal er aankomende week tijd voor vrij maken en de documentaire in zijn geheel zien. Overdag denk ik. Gordijnen half dicht. Het is geen aanleiding voor een toastje met kaas erbij, wel voor thee en after eight.
  Mij bloeit deze geschiedenis ook, misschien om de zelfde redenen.

 24. Iedereen een fijn Pinksteren, in gedachten bij de UPS and downs van het leven. Weet even niet meer de finesse van Pinksteren; herinner mij wel een preek van toevallig 10 jaar geleden door een Katholieke priester die er een uitleg over gaf en verhaalde over de Toren van Babel.

  Ons weekeind staat in het teken van de viering van de tachtigste verjaardag van mijn moeder. Ze gaat morgen met nog drie dames voor het eerst in haar leven ondergedompeld worden in saunas, modderbaden en wat al niet meer in Almere bij wat schijnt een top zaak, gelegenheid, bekend van TV!

 25. Veel plezier, Timmer, en een knuffel voor je moeder (als ze weer opduikt en de smerigheid van haar gezicht heeft geveegd).

 26. Nieuw! Het A. Dapie Pinkster Weekend Pakket: Touch, Smell en Relax. Laat u masseren, ga lekker douchen, een hapje eten, een sapje drinken, ontmoet Timmerarks moeder op het damestoilet, en schrijf uw belevenissen van u af op het blog, de wifi is inclusief. Locatie: Almere of all places

  http://www.thermenlamer.nl/

 27. Lieve fotograaf van de reclamefoto’s van de Thermen: let in het vervolg op de achtergrond. Ik bedoel, nou heb je een waanzinnig mooie meid als model, echt heel mooi, en wat doe je? Je laat een ijzeren staaf uit haar hoofd komen! Ietsje ander standpunt was voldoende geweest, of desnoods effe weggummen in de studio. Maar nee, pleur het er maar op dat plaatje, en stuur de rekening. Zucht.

 28. Nostalgie.
  Dimitri van Toren is niet meer. Zanger van mooie liedjes, meestal met een boodschap(je). Wist niet altijd voldoende woorden, maar dat was niet erg. Ik hoop voor hem dat hij nu net zoveel plezier heeft als ik aan zijn liedjes heb beleefd.

  Diedaidaidaidam, een lied alleen voor kinderen.

  Maar ook Hé kom aan! Met waanzinnig leuke tekst.

 29. Ach gut, Dimitri van Tooren dood… Had hij ook niet een liedje over een fiets of zo?

  Veel Pinkster- en verjaarsplezier, Timmer! Vergeet niet tegen je moeder en haar vriendinnen dat ze ook weer boven moeten komen uit de modder!

 30. ja Dimitrie vond ik ooit wel leuk, nu minder , jammer dat hij dood is, dat dan weer wel.

 31. Dank je wel Luvienna. En dank je wel A. Dapie, waar komt trouwens jouw fascinatie met sanitair vandaan?

 32. Ze zijn, zie ik nu, niet naar Themen of hoe dat precies heet maar, voor de dames die dit willen weten, en de heren uiteraard die iets aan hun rimpels etc willen doen, naar Qbeauty:

  http://www.qbeauty.nl

 33. Dank voor de tip, Timmer, maar ik wil niet al te oogverblindend worden, dan zien de mensen me niet meer. :-p

 34. Over onbedoelde? effecten in foto’s en video’s:

  Onze roverheid heeft een fillumpie! over nl-alert gemaakt.
  Ik heb er eens goed naar gekeken, en ik heb voor jullie de vreemde stukjes eruit gelicht. Ik vind het maar vreemd…

 35. Vaatwasser

  Een vriend van ons woont alleen in een bescheiden appartement. Hij heeft een broertje dood aan huishoudelijke taken, dus hij doet alles om het aantal minuten dat hij daar dagelijks aan moet besteden te minimaliseren. Naar eigen zeggen heeft hij nu een briljante oplossing gevonden: hij heeft een tweede afwasmachine geïnstalleerd in zijn keuken. De vuile vaat gaat in de ene machine terwijl hij zijn schone vaat rechtstreeks uit de andere pakt. Dat scheelt hem kennelijk een relevant aantal minuten per week.

  Laatst was hij pissig op zijn schoonmaakster. Die had het hele systeem in de war geschopt: ze had een afwasmachine uitgeruimd, „de trut”.

  Richard Kuiper

 36. Ik ook niet. Verhuist de vaat na afwassen dan zomaar uit zichzelf naar andere vaatwasser?

 37. Ik kocht vandaag voor 1 euro in een kringloop een leuk boekje. Het boek is nog geen jaar oud en was door de schrijfster gesigneerd met ook nog een aardige persoonlijke boodschap. Wat zal het verhaal hier achter zijn?

 38. Verontrustend, dat de ikjes-redaktie ook al zwicht voor dit soort borreltafel-hijtjes. Waar blijft de persoonlijke ontboezeming en de zelfspot, vandaag de dag ?

 39. Is deze thread, bedenk ik mij, nu, redelijk laat, exclusief voor ikjes of is het wel okay om zo nu en dan een ander onbennuligs ietsje te plaatsen?

 40. Op deze thread mogen onbenullige dingetjes worden geplaatst, met name als we uitgekletst zijn over het ikje van de dag. En da’s soms al binnen een halve minuut na plaatsing. De andere threads (kunstrubriek en feuilletons) daarentegen proberen we min of meer op topic te houden.
  Kom maar op, lieve jongen, wat wil je kwijt?

 41. Mopperkont, je reactie werd even in het moderatiefilter bewaard, vermoedelijk vanwege het woord ‘boezem’ 😀 Viespeuk!

 42. Nou, lieverd, ik vind het echt raar dat iemand een boek van een schrijver krijgt met heel hartelijke, lieve woorden omdat boek vervolgens een half jaar later aan een kringloop te (laten?) schenken. Dit geschreven hebbende, het kan veel, veel erger. Ik zag ooit een lief, schattig boekje over de Kama Sutra, met een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Het was een kadootje van de ene geliefde aan de ander om te lezen tijdens de huwelijksreis. Die had, gezien de datum nog maar een jaar of twee eerder plaats gevonden.

  En het, realiseer ik mij nu, hoe kan het helaas ook anders, kan nog veel schandaliger maar daarvan kan ik alleen kond doen onder de mom van de literatuur zonder mijzelf anders te compremiteren

 43. Van het bootje met de lieve opdracht van de schrijver kan ik niets zeggen, maar wat het Kama Sutraboekje betreft vermoed ik dat de huwelijksreis en het huwelijk niet helemaal geworden is wat de ontvanger van het boekje ervan had verwacht.

 44. “Naar de straat waar ik woon, alle stoepen die zijn schoon ..” (mijn favoriete zinnetje van Dimitri).

 45. Concurrentie

  We kennen elkaars naam niet. Ik weet niet uit welk land hij komt. Hij mohammedaans, ik christelijk opgevoed. Met hem gaat het gesprek over het leven. Overleven van beide kanten.

  Mijn verkoper klaagt over concurrentie. De Voedselbank en het Leger des Heils vragen aandacht. „Dit scheelt 40 straatkranten per dag, terwijl ik dit geld NU zo goed kan gebruiken.”

  Mijn verhaal gaat over mijn overleden zoon. Ik voel gemeende belangstelling en zorg. „De ziel van jouw zoon is overgegaan in een vogel die vanaf de hoogte de boel in de gaten houdt. Hij zorgt voor u en zal u beschermen”, zo weet hij vanuit zijn geloof. Daarna gaat ons gesprek over de overeenkomsten tussen de Koran en de Bijbel. Ben je wel eventjes bezig…

  Bij het verlaten van de supermarkt koop ik de straatkrant. Vergeten in het vuur van het praatje.

  Koos Laan

 46. Tja. Gutmensch-zo-hoort-het verhaaltje. Geschreven door een echte schrijvert v/h bestuursambtenaar.

 47. Uitgezocht door de Ikjesredactie vanwege Pinksteren. Vanwege het thema nader tot elkaar, wederzijds begrip, enzovoort.

 48. Maar goed, het had ook anders af kunnen lopen. ‘Toen ik thuis kwam merkte ik dat ik mijn horloge en portemonnee miste. Zal die vogel wel hebben gedaan, bedenk ik berustend. Vrolijke Pinksteren!”

 49. Pinksteren is de viering van de uitstorting des Heiligen Geestes. Het is dan eigenlijk ‘Vrolijke Uitstorting’ dat wij elkander mogen wensen. Dus bij dezen. Met spekjes enzo.

 50. Dat laatste is niet zo vrolijk voor de varkens. Vrolijke uitstorting zonder spekjes, dus. Tenzij het deze zijn.

 51. Pinksteren is ook het feest van de vurige tongen uitgestort door de H.Geest.

  De apostelen begonnen in vreemde talen te spreken, de vurige tongen zweefden boven hun hoofd en een hevige wind stak op.

  Dominee Gremdaat weet dat ook vast en zeker wel.

 52. Alleen die vloeibare spinazie was een eigen toevoeging van Regan, geloof ik. 🙂

 53. Over dat braaksel wordt wegens esthetische overwegingen in de schriften wijselijk niet gesproken.

  Roma locuta, causa finita. Heel verstandig.

 54. In de schriften is anders een heleboel onesthetisch te vinden. Dit had eert nog werk bij gekund.

 55. Je moet wel een hart van steen hebben om een kritische noot te plaatsen bij een ikje over een groot verdriet en de troostende werking van sprookjes. Ik zal het dan ook niet doen.

 56. Luvienna,

  heb jij ook zo’n automatische piloot die je berichten onnodig ‘ corrigeert ‘

 57. “Dit had eert nog werk bij gekund”!

  Ik heb ook zo’n autocorrect, het irritantst: hij (of zou het een zij zijn?) zet bij veel woorden, ik weet nog niet welke, een hoofdletter aan Kop. Zucht.

 58. We zijn uit eten met de hele familie. Sommige zijn hier voor speciaal uit de boom geklommen.

 59. @ Klare taal, ja, mooi plaatje, niet? Komt ook al weer van Pinterest, mag gedeeld worden, maar had graag de maker in het zonnetje gezet. Not. Niet te vinden. 😦

 60. Gezellig Timmer, proficiat met de tachtigste verjaardag van je moeder.

  Ja dat is wel iets bijzonders, de tachtigste verjaardag van je moeder meemaken hebben wij met onze familie ook gevierd, gezellig, maar ook wel enigszins bedreigend, je eigen leeftijd staat ook niet stil en de dood van Isfahan staat ook niet stil en weet de weg te vinden.

 61. Nog enger: als de dood van Isfahan iemand op feestje komt halen, ben jij als feestganger akelig dichtbij.

 62. He, idee voor een nieuwe rubriek: raden wat oorspronkelijk met een autocorrect werd bedoeld.

  Van die ‘dood van Isfahan’ maakte mijn correctje ‘doos van Islamabad’.

  Ik bedoel maar.

 63. Letterzetter, Klare Taal: was dat niet die stunt met de Toren van Babel?

 64. nou Luvienna, dat kan wel tot vreselijke misverstanden leiden, om niet te zeggen, als understatement, geef mij maar een islamabadje.

 65. @ Timmer uit de boom:
  Toren van Babel:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Toren_van_Babel
  Link tussen dit en Pinksteren beschreef KT om 17:14 u al.

  Ja, dat mooie gedicht over de dood die iemand kwam halen…

  De tuinman en de dood

  Een Perzisch Edelman:
  
  Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
  Mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!
  
  Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
  Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.
  
  Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
  Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.
  
  Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,
  Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!" -
  
  Van middag (lang reeds was hij heengespoed)
  Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.
  
  "Waarom," zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
  "Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?"
  
  Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,
  Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,
  
  Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
  Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan."
  
  
  P.N. van Eyck
  
 66. Grmbl. Jullie hebben last van autocorrect, ik van onzichtbare opmaak.
  Nou ja, ’t is leesbaar.

 67. Best wel mooi die code, Letterzetter. En het gedicht is over- en overbekend natuurlijk, maar daarom niet minder inzichtelijk. Als het je tijd is, dan ga je, en zo is het.

 68. ’n Foto
  Maak je die om de kleuren?
  Soms.
  Niet om wie ‘m heeft gemaakt?
  ’n Beeld zou meer moeten zeggen dan 1000 woorden.

  Als het kan ’n villein beeld, ’n onderschrift mag dan de boodschap uitvergroten.
  Soms laat je dat aan de lezer over.
  Heb je de foto zelf gemaakt?…..

  Om de sfeer
  Bij het sterfbed van mjn vader hebben we ook
  leuke foto’s gemaakt?
  Ogen spreken dan boekdelen
  Zit er straks nog ’n Muntje voor mij bij?

  De laatste zin van het “ikje”?
  Houden we de “key” nog onder ons.
  Er schijnt ’n soort e=mc2 te zijn, die zit in de kop plus de eerste zin.
  Als de significant boven nul is, staat de laatste zin als ’n huis.
  Maar , dit blijft echt onder ons.

  Zou één van de reactanten, die zich afwezig meldt, in [gemodereerd] geweest kunnen zijn?
  Houd ik niet bij.

 69. Kan die smerige modderstroom hier niet eens afgedamd worden?

 70. Riverside?
  De ansichtkaart uit Urk?
  Ja, opgestuurd.
  OK. Gelukkig.

 71. Riverside? Alles goed met je? Je schijnt ergens mee te zitten. Je (impliciete) vervelendheden tegen twee andere gewaardeerde reageerders gaan maar door. Sommige van je opmerkingen dateren van weken, maanden terug. Iets wat ze toen gezegd hebben. Laat het los, man. Get over it. Waar zijn de tijden dat je zo gevoelvol en met inspirerende passie over muziek schreef? Zoals hier: http://apiedapie.com/2014/09/15/vogeltjes-kunnen-niet-praten-37/

  Mooi hoor, ik las het vanmorgen weer eens over. Louis Armstrong’s Butter & Eggman .. je avonturen op de Mark VII Selmer .. schrijf daar nog eens over, als je wilt. Of heb je hem al weer weggegooid?

  (Source: Louis Eggman, Milton Glaser, The Work, New York, record cover for Tomato Records.)

 72. Ik was, cross my heart, helemaal vergeten dat we een tuin hadden…maar vandaag weer kennis gemaakt. Je hebt me verwaarloosd, sprak alles verwijtend toe. Niet hoor, gniffelde het onkruid. Wat schreef je ook al weer, A. Dapie, aan het begin van deze week? Kijk om je heen en je ziet overal de flow…

 73. Ook morgen, al is het Pinkstermaandag, zal er stipt om 13h00 uur een weekoverzicht verschijnen. Nummer 73 alweer, de tijd vliegt als een schaduw heen. Het gaat over Dimitri van Toren, een beetje tienerseks, de dood, ja, daar kun je niet omheen, en ook over wat ikjes.

 74. Tja morgen weer een nieuwe dag, met een schone lei, Dimitri van Toren, best de moeite waard, leuke zanger, een beetje doet hij me denken aan Jaap Visser en Vreeswijk. Vaak wat absurde teksten, mooi zoals ‘ het ei zei…..’ toen het in het pannetje viel ‘…..

 75. @Klare taal:

  (Wel een beetje rancuneus hoor, die Jaap)

  Ik kocht een ei. De melkboer zei:
  ’t komt zo onder de kip vandaan.
  ‘k ben nog te laat van huis gegaan om het mee te kunnen nemen.
  Hier heeft u een jong leven, voor 16 cent of meer
  en namens de ouders smakelijk eten meneer.

  Het lag nog warm te leven in m’n hand.
  Ik mikte reeds, zorgvuldig op de harde hete rand van de pan en ik kon de geur al ruiken van dit al te vroeg geremde kuiken.
  Toen het ei zei, toen het ei zei:
  denk eens dat het een jongetje is dat je hier gaat staan bakken.
  Denk eens dat het je broertje is dat zacht sist in de pan.
  Denk eens dat ie verkrampt uit angst de rand probeert te pakken
  en dat ie dan terug in de boter glijdt.
  Wat dan, wat dan?

  Ik rolde het zorgvuldig in een deken.
  En heb toen zelf 2 weken liggen wachten op iets moois. Slechts verwarmd door een hoop, slechts verwarmd door een laken, tot het ei begon te kraken.
  En het kuiken zei, het kuiken zei:
  haha het was geen jongetje dat je had willen bakken.
  Haha het was je broertje niet dat in de pan was gegaan.
  En ik had me weer voor de zoveelste keer door een kuiken laten verlakken,
  maar de volgende dag at ik rijst
  met hele jonge kip of haan.

 76. Dimitri van Tooren, tienerseks, dood en vliedende tijd, dat wordt een spannend intro.

 77. Aaah, Jaap Fischer, heb nog weleens een heel leuk compliment van hem gehad, dat ik vervolgens blozend afweerde. Talentje dat ventje! 😀

 78. (psssst, zien jullie dat “voor deze meen ik”? ) Alsof ik ze dagelijks krijg voor heel mijn oeuvre en van allerlei groten der aarde en de tel ben kwijt geraakt c.q. het niet zo belangrijk vind allemaal giechel icoontje

 79. Ja Apie, dat was een mooi, effectief famingdingetje. 🙂

  Je vergat bij je 2e bericht ‘Wat een gek mannetje ben ik toch!’ 😉

 80. Voor mensen die het nog altijd niet snappen: op deze draad houdt het babbelen dus op of droogt de discussie uit. Op een volgende draad (het nieuwe weekoverzicht dat om 13h00 elke maandag wordt geplaatst) gaan we vrolijk verder.

  Als je dus je opmerking van hierboven niet terug vindt op die nieuwe draad, dan is dat heel normaal en dan betekent dat niet dat je opmerking geschrapt is. We kunnen toch niet hele discussies van de ene naar de andere draad gaan kopieren? Maar schrappen, echt schrappen, doen we hier niet zo gauw hoor, dan moet je het heel bont maken. Dacht dat dat nou wel ongeveer duidelijk was. Niet dus. 😦

 81. Oei , ben ik nou in de war, een beetje of heel veel?

  Ik heb voor de sluiting nog wat weggestuurd, ja dat mocht blijkbaar niet.
  `Verder heb ik nog een loftuiting richting heer A.Dapie gezonden ivm het nieuwe meldpunt klachten, mededelingen en andere zaken.

  Nou, ik denk dat het wel weer duidelijk is, zoek het zelf maar uit, dat is het parool en daar houden we ons dan maar aan.

  Veel dank aan het gerenommeerde A.Dapie consultancy buro , dat altijd openstaat voor vernieuwingen op client-service niveau.

  Al onze medewerkers zijn 24uur beschikbaar, niet altijd compos mentis.

 82. Haha, wat is dit nu weer? Het is niet zo dat het niet mag, maar als je een reactie op een ouwe draad achterlaat, dan krijgt hij minder attentie, da’s alles. Dat wilde ik even kwijt. Voor de rest weet ik niet wat je bedoelt, heb je echt een reactie geplaatst die niet meer terug te vinden is? Als je zegt hoe laat ongeveer en in een paar woorden waar het over ging, dan kijk ik even in het spam filter. Waarschijnlijker is dat de opmerking op een andere draad is terecht gekomen, ook dat kan ik zo voor je opzoeken. At your service.

 83. Dit is wel een parodie, Apdp, ik hoop dat dit duidelijk is.

  Jammer dat het weer gezegd moet worden.

 84. trouwens excuses voor de opmerking @ 21.16
  was echt een ironische opmerking, niet serieus bedoeld.

 85. Volkomen te goeder trouw overigens….

  bonne nuit, sans cauchemars…

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: