Het leven gaat door (72)

Onze meest gewaardeerde vaste reageerder en schrijver – De Schrijvende Rechter – is offline. Hij meldde begin vorige week met een simpel berichtje “droevig nieuws”, en we weten nu dat hij aan een onwaarschijnlijk moeilijke periode van zijn leven is begonnen. Het nieuws tikte menig reageerder van de sokken, ook hen die “DSR” alleen van het internet kennen. De verbijstering houdt nog altijd aan, en maakt het schrijven, rijmen, kletsen, reageren en sneren op het blog anders. Het leven gaat door, zeker, maar er is een ondertoon van ongeloof, triestheid en reflectie voelbaar. We wensen De Schrijvende Rechter en de naaste familie namens alle schrijvers, reageerders en lezers van het blog sterkte, love and light.

“Lesser Flamingo” by Nikunj vasoya, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
“Lesser Flamingo” by Nikunj vasoya, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

“Het hertje dat in het midden van de kudde een mede-hertje ten slachtoffer ziet vallen aan een wolf denkt ook niet: ok, nou hou ik maar op met grazen”

Een enkele reageerder vroeg zich af of we ons niet moeten schamen, dat het leven door gaat, en dat we ons druk maken over onze eigen kleine zorgjes. A. Dapie kwam weer eens met zijn hertjes op de proppen. “Het hertje dat in het midden van de kudde een mede-hertje ten slachtoffer ziet vallen aan een wolf denkt ook niet: ok, nou hou ik maar op met grazen”, zei hij troostend. “Dat is het leven. We zijn allemaal ons eigen eilandje, ademend, etend, drinkend, pratend en doend; en wat we ons aan het geluk of het verdriet van een ander gelegen laat liggen, da’s in feite “luxe”, de een gelukkig wat meer dan de ander. Wegkijken doen we allemaal. Denk aan de hemeltergende ellende met de bootvluchtelingen, de koppensnellers in het Midden-Oosten, de aardbevingen … we zeggen ach, we zeggen och, en we menen dat echt, maar we moeten door. En in feite is het van je afzetten van dat grote leed, het je niet al te lang en al te diep voorstellen hoe het voelt voor de slachtoffers en nabestaanden, de enige manier om ermee om te gaan. Maar een onderstroom van verdriet … die voel je langzamerhand onder ons voorheen zo gelukkige wereldje stromen.”

Miriam Wesselink, Einde vd Tulpenrallye, 2015
Miriam Wesselink, Einde vd Tulpenrallye, 2015

Tja. Och. Is zo. Maar inderdaad, het leven ging door vorige week. Onze powerlady Luvienna duwde tijdens de Tulpenrally haar oldtimer eigenhakkig een bergje op, maar moest toen opgeven vanwege een kapotte cardanas. Ze had ook zelf onder die auto liggen sleutelen, wat bij sommigen tot fantasieën over “zwarte vegen op haar mooie vrouwengezichtje” leidde.

arnon grunberg en moederHet leven ging door. Timmerark vocht met de autocorrect van zijn goedkope mobieltje ( “r a l l Y b a b Y wordt Taliban”), treurde over kranten die op Hemelvaartsdag niet verschenen en probeerde tot twee keer toe de documentaire over Arnon Grunberg en diens moeder uit te kijken. Hij had hem “opgenomen“, ook al zo retro. “We gingen vroeger ook nog met onze pannetjes naar de Chinees om die voor vijf gulden met nasi te laten vullen. Nu krijg je het in plastic mee. Duh.” glimlachte de heer A. Dapie mild.

Timmerark liet weten dat hij sinds kort in onmin leeft met een vriend. Waarom? Hij mocht in diens huiskamer niet roken, en zegde om die reden een bezoekje af. Wij wensen Timmerark sterkte, wat heb je toch een asociale mensen op de wereld. hurktoiletMaar het moet gezegd, bij Timmerark thuis mag er op het toilet gehurkt worden. Ook door de visite.

Self portrait by Edward Hopper – Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
Self portrait by Edward Hopper – Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Het leven ging door. Heer Rozenwater bleef zijn Kunstrubriek vullen en Letterzetter bleef er kopjes bij verzinnen. Ook een Zes Woorden Verhaal over Sport” leverde volop inspiratie. Letterzetter plaatste een vermakelijk verhaaltje over een wandelclubje voor verstandelijk gehandicapten, met in de hoofdrollen mevrouw Mus en de heren Stolte, Jansen, Jekker en Sjekkie. Nou, dan weet je het wel. Roosje meldde dat zijn moeder (101) nog leeft. “Ze heeft een goed geheugen en ze haalt geregeld herinneringen op. Zo vertelde ze onlangs dat ze rond haar tiende een zeppelin heeft zien vliegen.”

Apie knipoogHet leven ging door. Blogbaas dezes, de heer A. Dapie, nam afscheid van een oerang-oetanbaby, ging op een mooie lentedag door de natuur wandelen – over bergen, in dalen, langs de oever van een meer met een – ja, echt – zeppelin erboven – en fotografeerde onderweg heel veel bomen en bloemen en stenen.

Kees de Jongen
Kees de Jongen

Het leven ging door. Kees de Jongen haalde herinneringen op aan zijn eerste confrontatie met de Sociale Dienst, en natuurlijk leverde dat een polemiekje op over het gebruik of misbruik maken van het vangnet. Kom je erin terecht, of spring je erin?

Het leven ging door. Ilona zat al voor de derde maal dit jaar met een bronchitisaanval. Ook haar wensen wij sterkte. En ook met Indra gaat het niet goed, Ze raakt “een beetje opgebrand zo langzamerhand.” Komt goed, In! De mysticus van STUDIO ARTaaa deelde mee dat “geestelijk leiderschap” hem in zijn greep heeft. “Er is weer tijd en plaats genoeg voor een nieuw geloof. De wereld mag een hol kinderhoofd zijn, maar dat betekent nog niet dat het hogere, het leukere dus, ijdel is?!”

Georgie Pauwels, Big Nose, creatieve commons (CC BY 2.0)
Georgie Pauwels, Big Nose, creatieve commons (CC BY 2.0)

Het leven ging door. De ikjesbespreking was karig, de vaste reageerdersclan had er minder zin in, ook al omdat de hoofdbeoordelaar ontbrak. „Als u rookt in de kamer is het een rokenkamer en als u niet rookt in de kamer dan is het een niet-rokenkamer” was de pointe van een ikje van Lisanne Bedaux.  “Dat moet wel een echt aggenebbisch hotelletje zijn geweest”, vond Ad Hok. Willemijn van Woensel heeft een jack russell van 15 jaar met ernstig nierfalen. Als het beestje overlijdt dan willen haar kleinkinderen het in de tuin begraven. “Dan graven we hem over vijf jaar op en kijken hoe hij er dan uitziet!” Marianne Schoot Uiterkamp-Stolte vertelde over haar zus in het rustieke Groningse Haren, die de vraag “taakstraf?” naar haar hoofd geslingerd kreeg tijdens het soppen van een verkeersbord. Als woonde zij in jolig Amsterdam. Sander Essers heeft een grappig zoontje, die weet waarom Once Upon a Time in the West een “spaghettiwestern” wordt genoemd. “Omdat het zo langdradig is!” 

Mopperkont tufte met het koor, dat om in de stemming te komen luidkeels “we hebben een potje met vet” bruldein een dubbeldekker naar de Bourgogne.

Het leven ging door. Mopperkont tufte met het koor, dat om in de stemming te komen luidkeels “we hebben een potje met vet” bruldein een dubbeldekker naar de Bourgogne. Daar werd in de kathedraal van Autun een mooi moppie muziek ten gehore gebracht, dat de Fransen nog niet zo goed kennen. Het onderstaande deuntje – niet van Mopperkont en c.s. – mag rustig tijdens het verder surfen afgespeeld worden. Doe maar.

Dat was dus weer het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Maar de reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels.

Stuur nu ook zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image: (c) A. Dapie, Roze Struik, 2015, http://apiedapie.com

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

126 gedachten over “Het leven gaat door (72)”

 1. Riverside?
  De ansichtkaart uit Urk?
  Ja, opgestuurd.
  OK. Gelukkig.

  Like

 2. Riverside? Alles goed met je? Je schijnt ergens mee te zitten. Je (impliciete) vervelendheden tegen twee andere gewaardeerde reageerders gaan maar door. Sommige van je opmerkingen dateren van weken, maanden terug. Iets wat ze toen gezegd hebben. Laat het los, man. Get over it. Waar zijn de tijden dat je zo gevoelvol en met inspirerende passie over muziek schreef? Zoals hier: http://apiedapie.com/2014/09/15/vogeltjes-kunnen-niet-praten-37/

  Mooi hoor, ik las het vanmorgen weer eens over. Louis Armstrong’s Butter & Eggman .. je avonturen op de Mark VII Selmer .. schrijf daar nog eens over, als je wilt. Of heb je hem al weer weggegooid?

  (Source: Louis Eggman, Milton Glaser, The Work, New York, record cover for Tomato Records.)

  Like

 3. Ik was, cross my heart, helemaal vergeten dat we een tuin hadden…maar vandaag weer kennis gemaakt. Je hebt me verwaarloosd, sprak alles verwijtend toe. Niet hoor, gniffelde het onkruid. Wat schreef je ook al weer, A. Dapie, aan het begin van deze week? Kijk om je heen en je ziet overal de flow…

  Like

 4. Ook morgen, al is het Pinkstermaandag, zal er stipt om 13h00 uur een weekoverzicht verschijnen. Nummer 73 alweer, de tijd vliegt als een schaduw heen. Het gaat over Dimitri van Toren, een beetje tienerseks, de dood, ja, daar kun je niet omheen, en ook over wat ikjes.

  Like

 5. Tja morgen weer een nieuwe dag, met een schone lei, Dimitri van Toren, best de moeite waard, leuke zanger, een beetje doet hij me denken aan Jaap Visser en Vreeswijk. Vaak wat absurde teksten, mooi zoals ‘ het ei zei…..’ toen het in het pannetje viel ‘…..

  Like

 6. @Klare taal:

  (Wel een beetje rancuneus hoor, die Jaap)

  Ik kocht een ei. De melkboer zei:
  ’t komt zo onder de kip vandaan.
  ‘k ben nog te laat van huis gegaan om het mee te kunnen nemen.
  Hier heeft u een jong leven, voor 16 cent of meer
  en namens de ouders smakelijk eten meneer.

  Het lag nog warm te leven in m’n hand.
  Ik mikte reeds, zorgvuldig op de harde hete rand van de pan en ik kon de geur al ruiken van dit al te vroeg geremde kuiken.
  Toen het ei zei, toen het ei zei:
  denk eens dat het een jongetje is dat je hier gaat staan bakken.
  Denk eens dat het je broertje is dat zacht sist in de pan.
  Denk eens dat ie verkrampt uit angst de rand probeert te pakken
  en dat ie dan terug in de boter glijdt.
  Wat dan, wat dan?

  Ik rolde het zorgvuldig in een deken.
  En heb toen zelf 2 weken liggen wachten op iets moois. Slechts verwarmd door een hoop, slechts verwarmd door een laken, tot het ei begon te kraken.
  En het kuiken zei, het kuiken zei:
  haha het was geen jongetje dat je had willen bakken.
  Haha het was je broertje niet dat in de pan was gegaan.
  En ik had me weer voor de zoveelste keer door een kuiken laten verlakken,
  maar de volgende dag at ik rijst
  met hele jonge kip of haan.

  Like

 7. Dimitri van Tooren, tienerseks, dood en vliedende tijd, dat wordt een spannend intro.

  Like

 8. Aaah, Jaap Fischer, heb nog weleens een heel leuk compliment van hem gehad, dat ik vervolgens blozend afweerde. Talentje dat ventje! 😀

  Like

 9. (psssst, zien jullie dat “voor deze meen ik”? ) Alsof ik ze dagelijks krijg voor heel mijn oeuvre en van allerlei groten der aarde en de tel ben kwijt geraakt c.q. het niet zo belangrijk vind allemaal giechel icoontje

  Like

 10. Ja Apie, dat was een mooi, effectief famingdingetje. 🙂

  Je vergat bij je 2e bericht ‘Wat een gek mannetje ben ik toch!’ 😉

  Like

 11. Voor mensen die het nog altijd niet snappen: op deze draad houdt het babbelen dus op of droogt de discussie uit. Op een volgende draad (het nieuwe weekoverzicht dat om 13h00 elke maandag wordt geplaatst) gaan we vrolijk verder.

  Als je dus je opmerking van hierboven niet terug vindt op die nieuwe draad, dan is dat heel normaal en dan betekent dat niet dat je opmerking geschrapt is. We kunnen toch niet hele discussies van de ene naar de andere draad gaan kopieren? Maar schrappen, echt schrappen, doen we hier niet zo gauw hoor, dan moet je het heel bont maken. Dacht dat dat nou wel ongeveer duidelijk was. Niet dus. 😦

  Like

 12. Oei , ben ik nou in de war, een beetje of heel veel?

  Ik heb voor de sluiting nog wat weggestuurd, ja dat mocht blijkbaar niet.
  `Verder heb ik nog een loftuiting richting heer A.Dapie gezonden ivm het nieuwe meldpunt klachten, mededelingen en andere zaken.

  Nou, ik denk dat het wel weer duidelijk is, zoek het zelf maar uit, dat is het parool en daar houden we ons dan maar aan.

  Veel dank aan het gerenommeerde A.Dapie consultancy buro , dat altijd openstaat voor vernieuwingen op client-service niveau.

  Al onze medewerkers zijn 24uur beschikbaar, niet altijd compos mentis.

  Like

 13. Haha, wat is dit nu weer? Het is niet zo dat het niet mag, maar als je een reactie op een ouwe draad achterlaat, dan krijgt hij minder attentie, da’s alles. Dat wilde ik even kwijt. Voor de rest weet ik niet wat je bedoelt, heb je echt een reactie geplaatst die niet meer terug te vinden is? Als je zegt hoe laat ongeveer en in een paar woorden waar het over ging, dan kijk ik even in het spam filter. Waarschijnlijker is dat de opmerking op een andere draad is terecht gekomen, ook dat kan ik zo voor je opzoeken. At your service.

  Like

 14. Dit is wel een parodie, Apdp, ik hoop dat dit duidelijk is.

  Jammer dat het weer gezegd moet worden.

  Like

 15. trouwens excuses voor de opmerking @ 21.16
  was echt een ironische opmerking, niet serieus bedoeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.