Alle stoepen die zijn schoon (73)

Bach
J.S. Bach – “Ja, ik ben in vorm deze week”

Gezinnetje op vakantie in de auto. Vader (Pieter van Es) rijdt. Moeder doet huiswerk met het zich vervelende kroost. Ze vraagt hen de volgende zin in de tegenwoordige tijd te zetten: “De bakker schreef een brief aan zijn tante.” De jongste weet het antwoord: “De bakker schreef een appje aan zijn tante!” Jullie raden het al, we zijn weer in ikjesland: een verlaten eilandje op de achterpagina van de NRC waar de losse en vaste medewerkers, hun familie en vrienden, en soms ook lezers hun anekdotes mogen publiceren.

dappere dodoEr was er ook eentje over een mevrouw (Dody Dony) die na haar staaroperatie slecht kan zien. “Dick, mijn trouwe klusjesman, luistert geduldig naar mijn klachten over het slechte licht en de spiegel die onvoldoende vergroot. De spiegel langzaam omdraaiend, zegt hij: „En als we deze kant nu eens proberen?”” Dody Dony … wat een heerlijke naam. Het deed onze reageerder Mopperkont denken aan de tv-serie over dappere Dodo en zijn vriend Kees op het schip “De schele zeemeermin”.

Het is best afwisselend werk. Je treft vrouwen met grote tieten en met kleintjes.

Marian van Vliet lachte zich gek om een paar glaszetters die de klassieker “Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je hebt grote stukken glas en kleine stukken” ten beste gaven. Een schot voor open doel voor onze Letterzetter die er van maakte: “Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je treft vrouwen met grote tieten en met kleintjes.”

Koos Laan had een dieptegesprek met zijn straatkrantverkoper: “De ziel van jouw zoon is overgegaan in een vogel die vanaf de hoogte de boel in de gaten houdt. Hij zorgt voor u en zal u beschermen”, en meer van dat soort werk. “Gutmensch-zo-hoort-het verhaaltje. Geschreven door een echte schrijvert v/h bestuursambtenaar”, oordeelde Letterzetter genadeloos. Volgens Luvienna was het ikje “uitgezocht door de Ikjesredactie vanwege Pinksteren. Vanwege het thema nader tot elkaar, wederzijds begrip, enzovoort.” 

Vrolijke Uitstorting!
Vrolijke Uitstorting!

Mopperkont zei met een vroom snoetje: “Je moet wel een hart van steen hebben om een kritische noot te plaatsen bij een ikje over een groot verdriet en de troostende werking van sprookjes. Ik zal het dan ook niet doen.” Dapie vond dat het wel meeviel: “Het had ook anders af kunnen lopen: ‘Toen ik thuis kwam merkte ik dat ik mijn horloge en portemonnee miste. Zal die vogel wel hebben gedaan, bedenk ik berustend. Vrolijke Pinksteren!”  En zo is het, het was en is Pinksteren. De viering van de uitstorting des Heiligen Geestes. Wij mogen elkander dan ook een “Vrolijke Uitstorting” wensen, volgens Letterzetter.

Allemaal naar de sauna in Almere!
Vrolijke Uitstorting!

Timmerark had het naar zijn zin in een luxe sauna met modderbad, waarin hij zijn 80-jarige moeder en andere gasten mocht dompelen. Jammer van die ijzeren staaf door het hoofd van dat prachtige meisje, merkte hobbyfotograaf A. Dapie vakkundig op. Het was ergens in Almere.

Het was vooral de week van Dimitri van Toren die er niet meer was. De sympathieke troubadour, die ooit met niemand minder dan smurfenopa Pierre Kartner in een bandje zat, liet het psychedelische “Hé kom aan!” aan ons na. (tekst loopt door onder video)

Dimitri beoefende het mooie “doorschrijven“, gewoon, hopla, schrijven wat er in je opkomt. En maar rammen op die gitaar. Favoriete strofe is toch wel het:

Dus kom aan en ga mee over land en zee
Naar de straat waar ik woon alle stoepen die zijn schoon
Naar m’n huis naar m’n tuin naar m’n tulpen rood en bruin
Naar m’n achterbalkon … daar ligt ze … in de zon

Wij tienerjochies zagen die vrouw inderdaad in een badpak op haar rug in de zon liggen, ergens op een achterbalkon. Of, en dat krijg je met zo’n achterbalkon, had ze wel helemaal niets aan!

… geen video’s, geen Youtuub, maar het was genoeg. Onze motortjes gingen er volop van lopen.

Die tekst, en die van Rob de Nijs die op het strand een oudere dame tegenkomt die hem in de lente meeneemt “je bent zo jong nog en weet niet wat je moet”, waarna het zomer is als de zon weer opkomt … daar moesten wij het mee doen. Twee liedteksten slechts, geen video’s, geen Youtuub, maar het was genoeg. Onze motortjes gingen er volop van lopen.

Dimitri was in de 70, we kunnen enigszins vrede hebben met zijn overlijden. Zijn stoep die is schoon, zeg maar, hoewel het voor de naasten niet prettig is en altijd te vroeg komt. Anders is het als je het overlijden moet betreuren van jonge mensen in de bloei van hun leven, die nog aan hun stoepen hadden moeten beginnen. Dat gebeurt ook. Niet alleen ver weg in en over de Middellandse Zee, maar ook dichtbij. Maar ja, dat houd je toch en je doet er niks tegen.

Tja, daar was die tuinman dus klaar mee! En mobieltjes die hadden ze toen nog niet. Maar het is wel een goeie, Van Eyck! *lolicoontje*

De Tuinman en de Dood, het bekende tragikomische gedicht van Van Eyck, werd in dit verband door onze reageerders aangehaald. Jullie kennen het wel. Over die tuinman die ’s morgens de Dood tegenkomt en hem maar net weet te ontsnappen. Hij vlucht te paard naar Ispahaan (het is een Perzisch verhaal, dus waarom zou hij naar Monnickendam vluchten om maar eens een dwarsstraat te noemen). Zijn baas komt ’s middags diezelfde Dood tegen en vraagt waarom deze zijn tuinman heeft bedreigd. Zegt die Dood: “Geen dreiging was ‘t, waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast, toen ‘k ’s morgens hier nog stil aan ’t werk zag staan die ‘k ’s avonds halen moest in Ispahaan.” Tja, daar was die tuinman dus klaar mee! En mobieltjes die hadden ze toen nog niet. Maar het is wel een goeie, Van Eyck! *lol icoontje*

Ook met het einde bezig was ene Anne, die de Wachttoren aan de man kwam brengen en een betoog hield over hoe het Einde van de Wereld er uit zou zien, wanneer dat zal komen, en voor wie dat allemaal leuk gaat worden. Toen we er serieus op in gingen verdween ze zo snel als ze gekomen was, met medeneming van het fotootje.

Einde van de Wereld volgens de Wachttoren
Einde van de Wereld volgens de Wachttoren, keigezellig!

“Merk op dat op dit plaatje geen gekleurde mensen staan”, had Dapie er mildkritisch over opgemerkt, “geen homo’s, maar alleen vrolijke blanke gezinnetjes, lieve kindertjes bij papa op de arm (…) Waar zijn de andere pak ‘m beet 4 miljard mensen, waar zijn de Chinezen, de Indiers, de Latino’s, de Afrikanen? Waar zijn de vrouwen in broekpak of hobbezak???” Goed, het had een vraagtekentje minder kunnen zijn, maar toch. “God zal elke traan uit hun ogen wegwissen, en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geschreeuw, noch pijn zal er meer zijn.” Bring it on, zou ik zeggen! 🙂 “

Ook ene John L. reageerde positief: “Het einde van falende regeringen,  het einde van oorlog, geweld en onrecht, het einde van religies, die God en mensen teleurgesteld hebben, het einde van mensen die het huidige systeem in stand houden en ondersteunen .. Imagine!”

Louis Eggman, Milton Glaser, New York, for Tomato Records
Louis Eggman, Milton Glaser, New York, for Tomato Records

Overigens, de blogherder zag een schaapje afdwalen, gevaarlijk dicht naar de rivieroever, en sprak hem liefdevol toe met een: “Waar zijn de tijden dat je zo gevoelvol en met inspirerende passie over muziek schreef? Zoals hier? Mooi hoor, ik las het vanmorgen weer eens over. Louis Armstrong’s Butter & Eggman .. je avonturen op de Mark VII Selmer .. schrijf daar nog eens over, als je wilt. Of heb je hem al weer weggegooid?”

Dat was weer het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels.

Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro. Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image: (c) Szolkin, Sea, lifeofpix.com

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

121 gedachten over “Alle stoepen die zijn schoon (73)”

 1. Benieuwd welke doden volgende week gememoreerd zullen worden. Wat ik niet bedoel als kritiek op het intro, die is als altijd weer puik.

 2. Dat hangt van de reageerders af, Luvienna. Die dragen ze aan. In dit geval (Dimitri) was het Letterzetter. De keuze is helaas erg groot.

  Het weekoverzicht is een weerslag van wat er hier op de verschillende threads de vorige week is gezegd.

  We gaan binnenkort ook weer wat feuilletonafleveringen doen. Eentje van Keessie, eentje van Luvienna … en ik weet dat schrijvers als pawi en Timmerark ook aan het werk zijn. Maar we doen het even rustig aan. 😦

 3. ‘Beautiful Mind’ John Forbes Nash is dood. Die draag ik graag aan om te memoreren.

 4. Ja, die had ik ook gezien, en me afgevraagd waarom hij niet en Dimitri wel, nu goedgemaakt, maar ja, ’t was vorige week 😦

 5. Au! Ik zie nu pas dat hij door een auto-ongeluk, samen met zijn vrouw, om het leven is gekomen. Net alsof het daardoor schokkender is … Ze waren ver in de tachtig, en droegen geen autogordels in de taxi, de taxichauffeur wel en die heeft een enkel schrammetje 😦

  Een veelbewogen leven heeft hij geleid, maar uit pieteit gaan we die details maar eens even niet oprakelen en we wensen hem en zijn vrouw veel geluk daarboven.

 6. Overigens en terzijde, jan krosenbrink heeft een mooi blog, er is nu een serie gaande over zijn reis naar Santiago de Chili (is leuk stadje ja, helemaal eens, vooral ook voor uitstapjes naar links en rechts). Jan schrijft mooi, houdt niet van plaatjes noch hoofdletters. Hier is zijn site https://jankroos.wordpress.com/

  Door een technisch foutje komen zijn nieuwe afleveringen er bij OBA (Onafhankelijke Bloggers Associatie) niet meer door. Vandaar.

 7. Sinds ’n reactant observeert, dat ik “naar boven lik, naar onderen trap” of woorden van die strekking, bij volle bewustzijn, is het hier toeven ’n bijdrage te leveren , verdampt.
  Ik geef toe, dat het dagelijks leven niet ’n vloeiende lijn hoeft te zijn, naar de zeg maar 7e hemel, om me echter tussen bijdragen van die strekking thuis te voelen, gaat me iets te ver.
  Even ’n zinnetje hier en dan verder, naar waar men mij observeert , waar ik beter mee om kan gaan.

 8. Riverside, je bent een wrokkig mannetje. Dat citaat was zeker niet prettig, maar het is zeker twee maanden geleden. Weleens aan een schone lei gedacht? Is een stuk gezonder, ook voor jezelf.

 9. A. Dapie, heb je persoonlijk een compliment van Jaap Fischer gehad? Ben je al zo oud dan? Of vergis ik mij? De man was toch (al) een icoon uit de jaren zeventig?

 10. Jaap of Joop nu treedt nog steeds op met Jessica van Noord, hij is 77 jaar, kei oud dus, laatst werd hij door Gordon en Chantal Jansen in een jury weggehoond, mooi filmpje op you tube, stuitend voorbeeld van heersend onbenul in deze contreien.

 11. AU!!!! Hier breekt het zweet der Plaatsvervangende Schaamte uit. 😦

  Wat een achterlijk land is dat toch, dat Hilversum. Een Goor of Geer die Joop vaderlijk toespreekt en zegt dat de tekst nog wel aardig is, en dan ene nitwit Chantal die zegt dat de stemmen niet bij elkaar passen. Hoe kun je in de jury van zo’n programma zitten als je niet de basisbeginselen van de Nederlandse kleinkunst ergens in je hoofd of hart hebt zitten? diep brrrrrrr icoontje

  Klare taal, ik heb het complimentje een jaar of twintig geleden gekregen, hij was toen in de vijftig, en dat vond ik toen kei-oud o_O

 12. Nog altijd actueel:

  En van deze hieronder krijgen we hier op A.Dapie collectief een brok in de keel, let maar op:

  Ik wel tenminste, da’s alvast een (schrijve: 1). De stemmen passen niet bij elkaar volgens de talentloze Holland Got Talent jury. :mrgreen:

  Niemand van de jury, noch de redactie, noch wie dan ook bij RTL, kende ‘m”, schrijft Claudia de Breij. “Volgens mij vond Jaap Fischer het zelf ontzettend lachen”.Dat gevoel heb ik ook ja.

 13. Nou moet ik zeggen dat ik ‘Hordenloper’ ook niet fantastisch vond. Ik verdenk Joop en Jessica er een beetje van dat ze een act opvoerden. Maar de jury zal toen ze hoorden wie Joop was en zijn liedjes hebben gehoord – als ze die niet al kenden – zich wel alsnog geschaamd hebben.

 14. Mooi A.Dapie dat je dat weer eens ten toonstelt, die totale nitwitten oordelen, met hun lachebekjes, zonder enig historisch besef over hun bekende en gewaardeerde kwaliteitscollegae.

  Zelfs die overgewaardeerde Claudia de Brei (nomen est omen) wist weer eens wat gepruttel te produceren.

 15. Luvienna,

  Eerlijk gezegd vond ik dat optreden ook niet echt fameus.

  Het was, zoals je al suggereert, een farce, geslaagd, dat dan weer wel, want die Gordon kon alleen maar zijn geslaagde gebit laten zien.

 16. Het leek mij ook een practical joke, dat ze samen hadden gezegd, eens kijken hoe ver we komen … Ze waren volgens mij oprecht verbaasd (en geamuseerd) dat ze niet herkend werden en niet eens door de eerste ronde kwamen. Het maakt hullie dan ook helegaar niks uit, ze hoeven niet beroemd te worden, zijn ze al, en ze geilen niet om aandacht, zoals die suffe jury. Al met al toch wel een geslaagd optredentje dus 😀

 17. Grappig dat we het hier twee jaar na dato over hebben. Da’s het leven van de expat, hij krijgt niet alles zomaar meteen mee. Maar dankzij a. dapie komt het op een gegeven moment goed. Da’s mooi.

 18. Nou ja, ik ben geen expat, maar meer een impat (bestaat dat woord)?

  Dit soort dingen als Jaap Fischer en Joop en die Gordon zijn dus dingen die je niet bewust meemaakt, ik niet althans, maar die opeens kunnen opduiken en die je dan gaat opzoeken en je lekker even erover gaat ergeren dat kan heel leuk zijn.

  Mooi dat zo’n attente Heer A. Dapie , een keurige en gesettelde naam zich hier heeft gevestigd, daar kun je mee thuiskomen en ook je problemen en kwesties kwijt.

 19. Is goed bedoeld hoor, ik vond alleen je nieuwe naam A. DAPIE wat meer cachet hebben. Sans rancune overigens en met veel genoegen.

 20. Zeker, da’s ook de bedoeling. Het is geen nieuwe naam overigens, ik laat alleen mijn voornaam achterwege, dit om serieuzer over te komen.

 21. Overigens, helemaal vergeten om de nieuwe aflevering van Keessies feuilleton te vermelden. Bij deze dus. Gaat dat zien: het tweede deel is zojuist gepubliceerd. Alhier.

 22. Examenstress

  Onze zoon van 17 tuimelt van het ene examen in het andere. Als ouders volgen we zijn wisselende gevoelens omtrent de mogelijke uitslag.

  Op een ochtend lijkt hij er helemaal uit te zijn. „We laten het examenfeest gewoon doorgaan als ik zak!”

  Corine Marse

 23. Hehe, eindelijk weer eens een kort en krachtig ikje. De pointe bracht een klein glimlachje van herkenning teweeg. Next!

 24. 😦 Vindt er nog iemand wat van het ikje? Of zitten we dit voor de kat zijn staart hier helegaar op te halen en af te drukken? 😦

 25. Ja nee sorry, prachtige weergave, goed vetgedrukt, mooie witregels, inhoudelijk ook leuk, slimme jongen, die zijn prioriteiten goed op orde heeft

  Ga zo door!

 26. Dank je, Luv, mede uit naam van Corine denk ik. Ik bedoel die heeft hier het hele weekend op zitten zwoegen, en mag echt wel wat feedback krijgen. Op de NRC krijgt ze het niet ach dat waren nog eens tijden icoontje

 27. Nou het was weer een aardige vertoning, veel groeten en zo voort .

 28. Verkortje

  Stress

  Zoon van 17 doet examens. We volgen zijn twijfels.
  Dan weet hij het.
  „Als ik zak gaat examenfeest gewoon door!”

  C. M.

 29. Ik was nog een beetje aan het na-pinksteren.
  De komende dagen ben ik elders aan het behangen en muurverven, zal dus weinig reageren.

 30. Leuk dan Letterzetter. dat ikje van vandaag,
  Mooi feestje, lekker behangen maar, examen gehaald.

 31. … Vertel bent u ’n wrokkerig mannetje?
  …Bedoel u????
  Nou kunt u zeg maar langer dan gemiddeld: Ik voel me niet zo goed bij deze tekst……?
  ..Doet u dan???
  Ik schrik in eerste instantie, ben niet onder de indruk als men iets onaardigs , van de Rotary vindt.

  Ik ben te gast aldaar , ter gelegenheid van het vieren van.
  Ik meld dat op dit blog.
  ’n Enkeling grijpt dit terstond aan, om mijn karakter te duiden:
  – Likken naar boven, trappen naar onder.

  Ik ben niet snel perplex, maar dit is ’n open aanval op ’n karakter eigenschap van me, waar ik me integraal, in welk verband ook, geen “voeding” of breder vlak bij kan voorstellen.

  Bij mij domineren, gevoelens van onbehagen.
  Ik wacht even, in mijn taal: tel tot tien of zo.

  Stel dan , dat deze site met goedkeuring van de blog beheerder, evolueert, naar het genuanceerd iemand karakteriseren in zo’n optiek.

  Wrok? Ik heb het zeker niet in mijn woordenboek.

  Ik zit in ’n flow van “maakbaarheid”, het “alles geven” wat je hebt.
  Opstaan met harpsichord concerten van Bach.

  Organiseren, gisteren evalueren, morgen plannen.
  Tijd- kosten relaties.

  Als ik daarbij “wrok” als motief , dan wel karakter eigenschap zou vertonen, zou men mij zelfs hier vragen…….Als dit het is , kan je dan niet beter?…….Of zo……

  Is er iemand, die stelde : Wel reactant, u stelt wel:
  Riverside likt naar boven en trapt naar beneden , als hij aangeeft bij ’n feestelijke bijeenkomst van de plaatselijke Rotary te zijn geweest.

  Moet dat nou?

  Er was niemand, die iets meldde.

  Alas, de Aangesproken Persoon meld dat de opmerking, in het verkeerde keelgat is geschoten.

  Ik ga ’n pilletje pakken? Zou dat misschien?

  Neen hoor, gewoon koerscorrectie.

  De aardigheid hier iets “vileins” met regelmaat te plaatsen , is me niet voor mij.
  De koers correctie, je hier thuis voelen, iets te melden hebben, misschien zelfs over Rotary vertellen, is geschiedenis.

  Ik kan daar niet zo snel “wrok” in ontdekken.
  Ik voel ook geen wrok.
  Wel zelfrespect.
  Als ik meld naar ’n feestelijke bijeenkomst ener Rotary te zijn geweest krijg ik zo’n reactie.

  Voel ik me te goed voor.

  Misplaatste blijheid met eigen “Zijn”.

  Het zij zo.

  …….
  Ik ga mij voorbereiden op ’n “Philippijnse Verjaardag op het Strand” inclusief 2 bands die zullen optreden.
  2 Uur rijden om er te komen.
  Zij doen het al jaren, echtpaar viert de verjaardag met Familie & Vrienden.
  Voor hen : we doen dit jaarlijks.
  Voor mij: Op vast onvergetelijk. Warm, neem je je ‘horn?” mee?

  Aantekeningen, woord, beeld, geluid, alles gaat in het eigen archief.
  Waar het in wamte en genegenheid zal worden opgeslagen.

  De top 5 of 10 prentjes gaan in ’n lijst.
  In ’n kamer die om–groent is door kleine plantjes.

  Kan hier, doen we dus ook.

  Groet, aan u allen.
  Maak er ’n mooie week van, misschien scrol ik over ’n week, zo maar op Uw bijdrage.
  Denkt u aan “de laatste zin”, uw zelfspot, ook uw bijdrage hier mag enige zelfspot tonen.

 32. MK
  ’n Paar stukjes bij elkaar. Altijd weer mooi.
  Mooie week.

 33. Heb je “Ons Vakantiekiekje Wij zijn nu gelukkig te Urk”, aan de blogbeheerder gestuurd?

 34. Ik ben ’n paar dagen bij mijn buren lege prullemanden aan het sorteren op kleur, op decoratie, op kleurstelling.

  Mijn bijdragen zullen wat de regelmaat aangaat, enige druk ondervinden.


 35. Sportblessure

  Droevig na alweer een sportblessure ga ik langs de huisarts. Ik ben pas 29 en nu al duidelijk op mijn retour.
  Ik word doorgestuurd naar de apotheek, waar de medewerkster mijn gegevens opzoekt. Het duurt even voordat ze die gevonden heeft.
  Dan blijkt dat de computer het allang wist: „U bent vervallen.”
  Gelukkig heeft zij me weer op actief gezet.

  Laurens van Dijk

 36. riverside
  inderdaad prachtige muziek en een van mijn eerste langspeelplaten. Wel jammer dat de clavesinist zo weinig beweegt tijdens het spelen.

 37. De zelfspot kan er ook te dik bovenop liggen en het woordgrapje maakt het er ook niet beter op.

 38. Om maar eens leentjebuur te spelen bij een reageerder die wij missen en alle goeds wensen en zodra het weer enigszins kan en goed voelt in ons midden hopen te vinden:

  Bareuh schompetanus icoontje Eindoordeel: 3.5 (schrijve drieeeneenhalf).

 39. Tsja, als je op die leeftijd voor elke sportblessure naar de huisarts en de apotheek gaat dan is er zeker iets mis.

 40. Ramkoers

  Omdat we gasten aan boord hebben die van uitslapen houden, kost het wat moeite, maar we verlaten toch de haven van Vlieland op tijd om in de Vliestroom de vloedstroom maximaal mee te hebben. We varen pal voor de wind met fok te loevert. Een traditionele platbodem, met ultramoderne RIB op sleeptouw, is aan het opkruisen tegen de stroom, en ligt over bakboord op ramkoers. Wat zijn dat voor dwazen? Met enige tegenzin wijk ik uit, ten koste van de fok aan loefzijde. De man aan het roer steekt zijn hand op. Ik zwaai plichtmatig terug. Die man ken ik, schiet er door mij heen. Op het achterschip lees ik De Groene Draeck.

  Janine Herweijer

 41. Je moet toch wel zeebenen hebben om niet misselijk te worden van dit krampachtig nautisch gedrocht. En wat is eigenlijk de pointe, dat prinses Beatrix er in zeemansjopper uitziet als een kerel? Makkelijk hoor.

  We wachten de herschrijving af met een treffen van een burgermanswagen met een AA-nummerbord op een voorrangskruising.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 42. Inderdaad – ’t valt te zien.

  …en DSR de site ook wel een beetje.

 43. Zag trouwens dat RSB nog altijd zeer betdreven is in het likken naar boven en trappen naar beneden, doorgaans in een vloeiende beweging.

  Volgens de laatste inzichten is het ter bevordering van zijn stoelgang.

 44. Een eigenaar van een zeilschip, die wacht met uitvaren totdat zijn gasten zijn uitgeslapen, zal in de Waddenzee vroeger of later op een zandbank lopen.
  Ik begrijp de verontwaardiging van Janine overigens niet. Ik heb op de zeilschool geleerd, dat een zeilschip, dat scherp aan de wind over bakboord vaart, voorrang heeft op elke andere zeilboot.

  dsr, fijn dat je weer terug bent.

 45. Fijn dat je terug bent, Schrijvende Rechter, je inbreng werd node gemist.

 46. Op het achterschip lees ik De Groene Draeck.
  Maar wie is de auteur van “De Groene Draeck”?

 47. Janine heeft alleen voorrang als ze pal aan stuurboordzijde van de betonde geul vaart en dat had ze er dus wel even bij moeten vertellen. Dat ze de gasten heeft laten uitslapen is heel mooi, maar is voor het verhaal niet zo relevant en getuigt bovendien niet van nautisch vakmanschap.

 48. Omdat ik geen zeiler ben gaat deze incrowd- informatie me boven de pet, geen oordeel dus.

  Alleen de Groene Draak daar heb ik nog aan meebetaald, dacht ik , stond echt onze Koning aan het roekeloze roer?

  Hij heeft toch een nieuw scheepje in de Griekse wateren besteld.

 49. Gelukkig is de enige, echte ikjes-beschouwer weer terug, heel fijn!

 50. Even terzijde, ik vind Thierry Baudet een aanwinst in het nieuwe debat over het een en ander.

  Leuke jongen, slim, intelligent, kortom een aanwinst in het versufte geheel wat hier voortsukkelt.

  Ja , hij is mijn nieuwe ideale schoonzoon, een leuke jongen, die met zijn leuke opmerkingen wel wat teweeg zal brengen.

 51. Een intelligente man als Thierry Baudet, hoe conservatief en elitair zijn gedachtengoed ook is, zou zich moeten schamen om zijn medewerking te verlenen aan de programma’s van pownet.

 52. @Klare taal en mopperkont, vergis je niet in Thierry. Ik heb laatst een reportage gezien waarin hij bij de bootvluchtelingen in Italie gaat kijken en dat was werkelijk dieptreurig. Gewoon laten verzuipen, daar kwam zijn stelling kort gezegd op neer Er gaan wel meer mensen dood, was een van zijn opmerkingen en …. “deze bootjes zijn kapot, die mensen hebben het dus misschien gehaald”. Heel heel erg was het. Doorzichtig, op het Amerikaanse (conservatieve) af

 53. Had dus iets niet goed ingetikt, en moest wachten op de moderatiekamer.
  Om 14.20 uur…


 54. Akelig vroeg

  Ik woon in Frankrijk. In een ziekenhuis in Toulouse heb ik gisteren een heupprothese gekregen. Bij de opname, de middag voor de operatie, vertelde de mij ontvangende verpleegster dat ik de volgende ochtend al om 07.30 uur op de operatietafel zou liggen. Daartoe zou ik tussen 05.00 en 05.30 gewekt worden.
  Toen ik zei dat ik dat wel heel akelig vroeg vond, zei de verpleegster: „Wees blij. U bent de eerste morgen, dan is de chirurg nog fris.”

  Kees van Dongen

 55. Zo is het, een vertikkinkie kan al fataal zijn, Ilona, voor je het weet sta je een tijdje in de wacht. Inmiddels goedgemaakt, en ook het emailtje ligt in je inbakje.

 56. Ja Kees, dan heb je nog geluk gehad. Ik kan een heel erg dik boekwerk schrijven over Franse ziekenhuizen. Doe ik kiesheidshalve niet. Maar zorg dat je ergens anders bent als er iets met je scheelt.

 57. ‘Fataal’ klinkt voor mij als ‘er valt niets meer aan te doen’ Apie, maar je hebt het toch maar mooi weer ge-ontfataliseerd (als dat een woord is, en anders bij deze).

 58. Dat dikke boekwerk over Franse ziekenhuizen: is dat uit eigen ervaring? Je bent er anders zo te zien toch wel goed doorheen gezwijnd.

 59. Voor de liefhebber een plaatje van Kees van Dongen, nee, kan niet de ikjesschrijver zijn, tenzij het posthuum geplaatst is. Dit is een van mijn persoonlijke favorieten Van Dongetjes:

  Hoertje uiteraard, zoals alle naaktmodellen uit die dagen. Niet dat het erg is, maar toch, veeg die romantiek toch eens uit je ogen mensen in die musea en galerijen die in je nette pak op zondagmiddag deftig en geleerd staan te doen in die zalen.

 60. Het is een (1) eigen ervaring, alles bij elkaar een weekje of twee als ik me goed herinner, maar genoeg voor een mensenleven, en meerdere “horen zeggen”.

 61. Da’s grappig, Google geeft precies 2 resultaten voor ‘defataliseren’ (en vraagt of ik ‘defitaliseren’ bedoel. Nee, G.
  ‘Ontfataliseren’ geeft precies 1 resultaat. Voor dat verschijnsel bestaat een woord voor (en een wedstrijd geloof ik) maar ik kan er niet op komen.

  Is er eigenlijk een generiek en doelbewust verschil tussen ‘de-‘ en ‘ont-‘?

 62. Hartelijk dank, heer Dapie. Mail is ontvangen.
  Goh, weet nu echt niet hoe ik je/u moet noemen nu je/u een heer bent geworden; de heer A. Dapie.
  A.? Klinkt zo afstandelijk.

 63. Tsja, ’t is maar net zoals het uitkomt zeker. ’t zal toch ook geen typisch Frans verschijnsel zijn? Sommige chirurgen zijn misschien ’s morgens nog fris, anderen komen nog bij van de landwijn en raken pas op toeren als ’t middagkroketje naar binnen is gewerkt.

  Eigenlijk zouden operatieschema’s moeten worden aangepast aan het bioritme van de snijbazen.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 64. matinal epouventable
  Als we de heer Dapie moeten geloven mogen we blij zijn, dat Kees het heeft kunnen navertellen.

 65. Waar is onze Ravensburger-artiest trouwens gebleven?

 66. Welkom terug DSR.

  Een half uur nagedacht wat ik daar nog achter zou zetten maar ik kon niets verzinnen.

 67. Grappig vind ik dat Kees van Dongen ( misschien fam.van) helemaal vanuit Toulouse met ons zijn nieuwe heup ‘deelt’ .

  Veel plezier ermee en moge je weer fris rondwandelen en fietsen.

 68. DSR doelt op artafterallart denk ik. We weten het niet. Reageerders komen reageerders gaan. Maar hun kunst blijft altijd bestaan.

 69. Luv, de Nederlandse taal kennende (of beter het gebrek aan logica van de kerntaal en die van wat opeenvolgende generaties van commissies en groeneboekjeszeloten ervan gemaakt hebben) denk ik dat er geen generiek en verklaarbaar en invoelbaar verschil is tussen ‘ont’ en ‘de’. Je zal het wel moeten opzoeken (vooral niet aanvoelen of beredeneren), dan blijven die commissies belangrijk.

 70. Ik vind wel enig verschil in ‘ont’ en ‘de’
  even wat scherpslijperij:

  voorbeeld : de-radicaliseren en ont -radicaliseren. Verschil?

  voorbeeld : ont-zorgen bestaat dus semantisch en de-zorgen niet.

 71. stabiliseren -destabiliseren – onstabiliseren, enzo.
  och wat is het allemaal waard?

 72. Niks natuurlijk, maar het moet natuurlijk wel op de agenda van bepaalde mensen blijven staan.

 73. Terug van een maand reizen door Marokko, met eigen auto en eigen bed, veel gezien, geleerd, en af en toe met een schuin oog naar de blogs van de expats gekeken.

  Veel meegemaakt: vervoer in Marokko, kleding, eten, oogsten, delen, gidsen, kamperen, muziek, gastvrijheid, trots en armoede. Doe ik graag tzt verslag van. Heb wat recepten aan lummel gestuurd, om een aardig beginnetje te maken. Die zijn nog niet aangekomen, maar we blijven hopen.

  Fijn dat DSR weer meeleest. En als vanouds commentaar geeft.

 74. meneer dapie
  haal die vorige maar weg. kijk en luister op youtube maar naar Candan Ercetin.

 75. Welkom thuis, pawi!

  Mopper, ik laat hem nog even staan, je moet even doorklikken op die link, maar dan kom je er gewoon op.

 76. Bidden

  Torenvalken bidden. Dat zeggen vogelaars tenminste als de vogels met razendsnelle vleugelslag tegen de wind in vliegen en toch stil staan.

  Maar klopt dat wel? Is het niet een vertaalfout van to prey, dat jagen betekent en niet ‘prevelen, bidden’. Vogels hebben geen religie, luidt het tegenargument. Maar hoe weten we dat? Er zijn heus katholieke en protestantse dieren. De beflijster en monniksgier zijn super katholiek. De merel is heel protestants met zijn zwarte toga. Zelfs als hij zingt, klinkt het als een gezang. Ga maar na, Jac. P. Thijsse schreef al dat de merel ‘psalmodieert’.

  We moeten het omdraaien: alle dieren hebben een religie. En de torenvalk is de meest gelovige van allemaal, want die bidt voor het eten.

  Kester Freriks

 77. Bidden

  Torenvalken bidden. Dat zeggen vogelaars tenminste als de vogels met razendsnelle vleugelslag tegen de wind in vliegen en toch stil staan.

  Maar klopt dat wel? Is het niet een vertaalfout van to prey, dat jagen betekent en niet ‘prevelen, bidden’. Vogels hebben geen religie, luidt het tegenargument. Maar hoe weten we dat? Er zijn heus katholieke en protestantse dieren. De beflijster en monniksgier zijn super katholiek. De merel is heel protestants met zijn zwarte toga. Zelfs als hij zingt, klinkt het als een gezang. Ga maar na, Jac. P. Thijsse schreef al dat de merel ‘psalmodieert’.

  We moeten het omdraaien: alle dieren hebben een religie. En de torenvalk is de meest gelovige van allemaal, want die bidt voor het eten.

  Kester Freriks

 78. Wow, we kwamen tegelijkertijd, Luvienna! ❤ Op de minuut nauwkeurig.

  @ Kester, wat een oeverloos gezever. 😦

 79. Niksje. Waar zit het anekdotische?

  Waarschijnlijk vond de NRC-redactie het tijd worden om Kester Freriks, een NRC-medewerker, weer een keertje op te vrijen.

 80. Nouwww, volgens mijn pc niet, Apie, jij kwam 2 minuten later.

  Ja, mijn pc houdt dat soort dingen bij. 🙂

 81. O, mijn pc komt zich nou nederig verontschuldigen omdat hij zich vergist heeft. Vergeet mijn vorige post maar Apie, je had een keurige timing.

 82. Vanavond op het piazza San Marco in Turijn tijdens het jazz-festival de Japanse bigband Shibusa Shisaru, wat een belevenis. Ik kan er even geen filmpje bij zetten, maar misschien wil meneer Dapie dat wel voor me doen. Het is in Turijn trouwens weer de periode van de verering van de lijkwade. Met duizenden komen de pelgrims weer naar deze fraaie stad om een bevlekte lap te vereren. De wereld wil bedrogen worden.

 83. Mopper, ik zit helaas ergens op een tropisch strand met een mooie meid. Filmpje plaatsen komt later, anders komt er zand in de laptop.

 84. @Mopperkont 23.25, laatste zin

  Ach, het houd ze van de straat.

  @Apie 05.07
  Wat een tijdstip! Andere kant van de wereld zeker? En hoezo ‘helaas’ als je op een tropisch strand met een mooie meid zit?

 85. Hoe heet die reactant ook weer, die bij de koffiepauze van “Creatief Schrijven” hoorde, dat hij bijna alles miste om het seminar met ’n eigen stukje tekst met certificaat zou kunnen afsluiten?

  Oh, DSR?

  Had hij zelf niet zo gedacht?

  [gemodereerd].

  Maar wat rust, doet wonderen.

  Kom je mee?

  Ja, wil niet tussen bijdragen van dsr staan. Ben ik te ijdel voor.

  Toch en toch , die video loopt goed. Met Dsr Onder de Boom?

  Je komt volgende week in ’n fase in je Leven waarbij al je spankracht gemobiliseerd moet worden.

  Hier reageren komt onder druk.
  Zeker melden.

  De Pinksterkaart uit Urk al klaar?

  Als je via Deventer binnendoor rijdt schitterend.

 86. Er was ‘ns ’n schaapje dat was niet wijs
  hij volgde de meute onderweg naar het ijs.

  Oh , dacht het schaapje, ik loop graag achteraan
  Ver van de ijdeltuiten , die lopen vooraan

  Op vakantie iets nieuws gezien, meldt het, desnoods in het Voldendam van Afrika?
  Meldt het hier, we lezen het graag.

  De schaapherder wil zo graag……

  Ja, da’s nu jammer, wij trekken over ’n ander ijsplateau.
  Naar andere culturen, verder van Tulpenland.

  Neen, daarvan komt geen letter , niets, hier.
  Geen setting, voorbereiding, geen uitvoering.
  Geen deelnemen aan, geen workshop, ik ben bang dat mijn
  drijvend vermogen, ’n ander kompas koestert.

  Waar mijn ijdelheid, dat dezer dagen zo bloeit, ja, sta er zelf ook van te kijken, maar men heeft gelijk:

  Het is ook mooi.
  Langzaam groeit dat groepje met eigen handschrift. .n Leuke flow,
  ’n warm gevoel. Goed om daar bij te zijn.

  Moet je familie hier melden, dat je dan minder tijd hebt om?

  Neen, doe maar niet. Wij zitten op ’n andere golflengte, Echt.

 87. Luvienna, helaas vanuit plichtsbesef (Nederlands Hervormd). Tijdstip: nog wakker en heel even aan het beest kunnen ontsnappen. Bibberend in hoekje van de badkamer met laptop. Zo meteen moet ik weer.

 88. RSB blijkt over enig talent te beschikken om woorden zodanig te rangschikken dat de laatsten van elke zin paarsgewijs rijmen. -aanmoedigend-mild glimalchicoontje-

  Helaas heeft hij er niet bij stilgestaan dat de voorafgaande woorden ook enige betekenis zouden moeten hebben.

 89. Dapie
  Hartelijk dank. Die meid in die gele jurk was er gisteravond ook bij en vaak in beeld op het grote scherm. Het concert eindigde in een enorme stortbui, maar in turijn kun je overal schuilen.

 90. Mooi spektakel daar in Turijn, weer eens wat anders dan de Opera in Verona, daar kun je ook door stortbuien overvallen worden, maar dan komen er snel regenjas- en parapluverkopers die hun slag slaan.

  Aparte muziek daar om zo te zeggen.

 91. @Apie 05.07 // ik zit helaas ergens op een tropisch strand met een mooie meid.//
  Die mooie meid is toch wel je vriendin mag ik (gereformeerd) hopen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: