Alle stoepen die zijn schoon (73)

Bach
J.S. Bach – “Ja, ik ben in vorm deze week”

Gezinnetje op vakantie in de auto. Vader (Pieter van Es) rijdt. Moeder doet huiswerk met het zich vervelende kroost. Ze vraagt hen de volgende zin in de tegenwoordige tijd te zetten: “De bakker schreef een brief aan zijn tante.” De jongste weet het antwoord: “De bakker schreef een appje aan zijn tante!” Jullie raden het al, we zijn weer in ikjesland: een verlaten eilandje op de achterpagina van de NRC waar de losse en vaste medewerkers, hun familie en vrienden, en soms ook lezers hun anekdotes mogen publiceren.

dappere dodoEr was er ook eentje over een mevrouw (Dody Dony) die na haar staaroperatie slecht kan zien. “Dick, mijn trouwe klusjesman, luistert geduldig naar mijn klachten over het slechte licht en de spiegel die onvoldoende vergroot. De spiegel langzaam omdraaiend, zegt hij: „En als we deze kant nu eens proberen?”” Dody Dony … wat een heerlijke naam. Het deed onze reageerder Mopperkont denken aan de tv-serie over dappere Dodo en zijn vriend Kees op het schip “De schele zeemeermin”.

Het is best afwisselend werk. Je treft vrouwen met grote tieten en met kleintjes.

Marian van Vliet lachte zich gek om een paar glaszetters die de klassieker “Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je hebt grote stukken glas en kleine stukken” ten beste gaven. Een schot voor open doel voor onze Letterzetter die er van maakte: “Ach mevrouw, het is best afwisselend werk. Je treft vrouwen met grote tieten en met kleintjes.”

Koos Laan had een dieptegesprek met zijn straatkrantverkoper: “De ziel van jouw zoon is overgegaan in een vogel die vanaf de hoogte de boel in de gaten houdt. Hij zorgt voor u en zal u beschermen”, en meer van dat soort werk. “Gutmensch-zo-hoort-het verhaaltje. Geschreven door een echte schrijvert v/h bestuursambtenaar”, oordeelde Letterzetter genadeloos. Volgens Luvienna was het ikje “uitgezocht door de Ikjesredactie vanwege Pinksteren. Vanwege het thema nader tot elkaar, wederzijds begrip, enzovoort.” 

Vrolijke Uitstorting!
Vrolijke Uitstorting!

Mopperkont zei met een vroom snoetje: “Je moet wel een hart van steen hebben om een kritische noot te plaatsen bij een ikje over een groot verdriet en de troostende werking van sprookjes. Ik zal het dan ook niet doen.” Dapie vond dat het wel meeviel: “Het had ook anders af kunnen lopen: ‘Toen ik thuis kwam merkte ik dat ik mijn horloge en portemonnee miste. Zal die vogel wel hebben gedaan, bedenk ik berustend. Vrolijke Pinksteren!”  En zo is het, het was en is Pinksteren. De viering van de uitstorting des Heiligen Geestes. Wij mogen elkander dan ook een “Vrolijke Uitstorting” wensen, volgens Letterzetter.

Allemaal naar de sauna in Almere!
Vrolijke Uitstorting!

Timmerark had het naar zijn zin in een luxe sauna met modderbad, waarin hij zijn 80-jarige moeder en andere gasten mocht dompelen. Jammer van die ijzeren staaf door het hoofd van dat prachtige meisje, merkte hobbyfotograaf A. Dapie vakkundig op. Het was ergens in Almere.

Het was vooral de week van Dimitri van Toren die er niet meer was. De sympathieke troubadour, die ooit met niemand minder dan smurfenopa Pierre Kartner in een bandje zat, liet het psychedelische “Hé kom aan!” aan ons na. (tekst loopt door onder video)

Dimitri beoefende het mooie “doorschrijven“, gewoon, hopla, schrijven wat er in je opkomt. En maar rammen op die gitaar. Favoriete strofe is toch wel het:

Dus kom aan en ga mee over land en zee
Naar de straat waar ik woon alle stoepen die zijn schoon
Naar m’n huis naar m’n tuin naar m’n tulpen rood en bruin
Naar m’n achterbalkon … daar ligt ze … in de zon

Wij tienerjochies zagen die vrouw inderdaad in een badpak op haar rug in de zon liggen, ergens op een achterbalkon. Of, en dat krijg je met zo’n achterbalkon, had ze wel helemaal niets aan!

… geen video’s, geen Youtuub, maar het was genoeg. Onze motortjes gingen er volop van lopen.

Die tekst, en die van Rob de Nijs die op het strand een oudere dame tegenkomt die hem in de lente meeneemt “je bent zo jong nog en weet niet wat je moet”, waarna het zomer is als de zon weer opkomt … daar moesten wij het mee doen. Twee liedteksten slechts, geen video’s, geen Youtuub, maar het was genoeg. Onze motortjes gingen er volop van lopen.

Dimitri was in de 70, we kunnen enigszins vrede hebben met zijn overlijden. Zijn stoep die is schoon, zeg maar, hoewel het voor de naasten niet prettig is en altijd te vroeg komt. Anders is het als je het overlijden moet betreuren van jonge mensen in de bloei van hun leven, die nog aan hun stoepen hadden moeten beginnen. Dat gebeurt ook. Niet alleen ver weg in en over de Middellandse Zee, maar ook dichtbij. Maar ja, dat houd je toch en je doet er niks tegen.

Tja, daar was die tuinman dus klaar mee! En mobieltjes die hadden ze toen nog niet. Maar het is wel een goeie, Van Eyck! *lolicoontje*

De Tuinman en de Dood, het bekende tragikomische gedicht van Van Eyck, werd in dit verband door onze reageerders aangehaald. Jullie kennen het wel. Over die tuinman die ’s morgens de Dood tegenkomt en hem maar net weet te ontsnappen. Hij vlucht te paard naar Ispahaan (het is een Perzisch verhaal, dus waarom zou hij naar Monnickendam vluchten om maar eens een dwarsstraat te noemen). Zijn baas komt ’s middags diezelfde Dood tegen en vraagt waarom deze zijn tuinman heeft bedreigd. Zegt die Dood: “Geen dreiging was ‘t, waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast, toen ‘k ’s morgens hier nog stil aan ’t werk zag staan die ‘k ’s avonds halen moest in Ispahaan.” Tja, daar was die tuinman dus klaar mee! En mobieltjes die hadden ze toen nog niet. Maar het is wel een goeie, Van Eyck! *lol icoontje*

Ook met het einde bezig was ene Anne, die de Wachttoren aan de man kwam brengen en een betoog hield over hoe het Einde van de Wereld er uit zou zien, wanneer dat zal komen, en voor wie dat allemaal leuk gaat worden. Toen we er serieus op in gingen verdween ze zo snel als ze gekomen was, met medeneming van het fotootje.

Einde van de Wereld volgens de Wachttoren
Einde van de Wereld volgens de Wachttoren, keigezellig!

“Merk op dat op dit plaatje geen gekleurde mensen staan”, had Dapie er mildkritisch over opgemerkt, “geen homo’s, maar alleen vrolijke blanke gezinnetjes, lieve kindertjes bij papa op de arm (…) Waar zijn de andere pak ‘m beet 4 miljard mensen, waar zijn de Chinezen, de Indiers, de Latino’s, de Afrikanen? Waar zijn de vrouwen in broekpak of hobbezak???” Goed, het had een vraagtekentje minder kunnen zijn, maar toch. “God zal elke traan uit hun ogen wegwissen, en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geschreeuw, noch pijn zal er meer zijn.” Bring it on, zou ik zeggen! 🙂 “

Ook ene John L. reageerde positief: “Het einde van falende regeringen,  het einde van oorlog, geweld en onrecht, het einde van religies, die God en mensen teleurgesteld hebben, het einde van mensen die het huidige systeem in stand houden en ondersteunen .. Imagine!”

Louis Eggman, Milton Glaser, New York, for Tomato Records
Louis Eggman, Milton Glaser, New York, for Tomato Records

Overigens, de blogherder zag een schaapje afdwalen, gevaarlijk dicht naar de rivieroever, en sprak hem liefdevol toe met een: “Waar zijn de tijden dat je zo gevoelvol en met inspirerende passie over muziek schreef? Zoals hier? Mooi hoor, ik las het vanmorgen weer eens over. Louis Armstrong’s Butter & Eggman .. je avonturen op de Mark VII Selmer .. schrijf daar nog eens over, als je wilt. Of heb je hem al weer weggegooid?”

Dat was weer het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels.

Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro. Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image: (c) Szolkin, Sea, lifeofpix.com

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

121 gedachten over “Alle stoepen die zijn schoon (73)”

 1. Niksje. Waar zit het anekdotische?

  Waarschijnlijk vond de NRC-redactie het tijd worden om Kester Freriks, een NRC-medewerker, weer een keertje op te vrijen.

  Like

 2. Nouwww, volgens mijn pc niet, Apie, jij kwam 2 minuten later.

  Ja, mijn pc houdt dat soort dingen bij. 🙂

  Like

 3. O, mijn pc komt zich nou nederig verontschuldigen omdat hij zich vergist heeft. Vergeet mijn vorige post maar Apie, je had een keurige timing.

  Like

 4. Vanavond op het piazza San Marco in Turijn tijdens het jazz-festival de Japanse bigband Shibusa Shisaru, wat een belevenis. Ik kan er even geen filmpje bij zetten, maar misschien wil meneer Dapie dat wel voor me doen. Het is in Turijn trouwens weer de periode van de verering van de lijkwade. Met duizenden komen de pelgrims weer naar deze fraaie stad om een bevlekte lap te vereren. De wereld wil bedrogen worden.

  Like

 5. Mopper, ik zit helaas ergens op een tropisch strand met een mooie meid. Filmpje plaatsen komt later, anders komt er zand in de laptop.

  Like

 6. @Mopperkont 23.25, laatste zin

  Ach, het houd ze van de straat.

  @Apie 05.07
  Wat een tijdstip! Andere kant van de wereld zeker? En hoezo ‘helaas’ als je op een tropisch strand met een mooie meid zit?

  Like

 7. Hoe heet die reactant ook weer, die bij de koffiepauze van “Creatief Schrijven” hoorde, dat hij bijna alles miste om het seminar met ’n eigen stukje tekst met certificaat zou kunnen afsluiten?

  Oh, DSR?

  Had hij zelf niet zo gedacht?

  [gemodereerd].

  Maar wat rust, doet wonderen.

  Kom je mee?

  Ja, wil niet tussen bijdragen van dsr staan. Ben ik te ijdel voor.

  Toch en toch , die video loopt goed. Met Dsr Onder de Boom?

  Je komt volgende week in ’n fase in je Leven waarbij al je spankracht gemobiliseerd moet worden.

  Hier reageren komt onder druk.
  Zeker melden.

  De Pinksterkaart uit Urk al klaar?

  Als je via Deventer binnendoor rijdt schitterend.

  Like

 8. Er was ‘ns ’n schaapje dat was niet wijs
  hij volgde de meute onderweg naar het ijs.

  Oh , dacht het schaapje, ik loop graag achteraan
  Ver van de ijdeltuiten , die lopen vooraan

  Op vakantie iets nieuws gezien, meldt het, desnoods in het Voldendam van Afrika?
  Meldt het hier, we lezen het graag.

  De schaapherder wil zo graag……

  Ja, da’s nu jammer, wij trekken over ’n ander ijsplateau.
  Naar andere culturen, verder van Tulpenland.

  Neen, daarvan komt geen letter , niets, hier.
  Geen setting, voorbereiding, geen uitvoering.
  Geen deelnemen aan, geen workshop, ik ben bang dat mijn
  drijvend vermogen, ’n ander kompas koestert.

  Waar mijn ijdelheid, dat dezer dagen zo bloeit, ja, sta er zelf ook van te kijken, maar men heeft gelijk:

  Het is ook mooi.
  Langzaam groeit dat groepje met eigen handschrift. .n Leuke flow,
  ’n warm gevoel. Goed om daar bij te zijn.

  Moet je familie hier melden, dat je dan minder tijd hebt om?

  Neen, doe maar niet. Wij zitten op ’n andere golflengte, Echt.

  Like

 9. Luvienna, helaas vanuit plichtsbesef (Nederlands Hervormd). Tijdstip: nog wakker en heel even aan het beest kunnen ontsnappen. Bibberend in hoekje van de badkamer met laptop. Zo meteen moet ik weer.

  Like

 10. RSB blijkt over enig talent te beschikken om woorden zodanig te rangschikken dat de laatsten van elke zin paarsgewijs rijmen. -aanmoedigend-mild glimalchicoontje-

  Helaas heeft hij er niet bij stilgestaan dat de voorafgaande woorden ook enige betekenis zouden moeten hebben.

  Like

 11. Dapie
  Hartelijk dank. Die meid in die gele jurk was er gisteravond ook bij en vaak in beeld op het grote scherm. Het concert eindigde in een enorme stortbui, maar in turijn kun je overal schuilen.

  Like

 12. Mooi spektakel daar in Turijn, weer eens wat anders dan de Opera in Verona, daar kun je ook door stortbuien overvallen worden, maar dan komen er snel regenjas- en parapluverkopers die hun slag slaan.

  Aparte muziek daar om zo te zeggen.

  Like

 13. @Apie 05.07 // ik zit helaas ergens op een tropisch strand met een mooie meid.//
  Die mooie meid is toch wel je vriendin mag ik (gereformeerd) hopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.