Lekker even op de fiets eropuit (80)

Roos met vriendin en geadopteerd bonuszoontje bij Volendam
Roos met vriendin en geadopteerd bonuszoontje bij Volendam

“Als er iets veilig is, qua vakantie, dan is het wel een fietstocht door het onschuldige Nederland”, zei onze reageerder Kees. ” Geen kans op een fatale vliegtuigramp met massaal sterven, geen enge tropische ziektes, natuurrampen kun je wel uitsluiten en overal keurig aangeharkte fietspaden waar geen auto te bekennen is. En het is nog gezond ook.” Tja, je zal maar net van je fiets gelazerd zijn, je ellebogen nog niet zo lang geleden uit het gips, of met een hagelbui op je kop thuisgekomen zijn, laat staan dat je onder die opensplijtende boom voor het onweer had moeten gaan staan schuilen. Maar goed, ellende is er overal, daar ontkom je niet aan. En dan kun je er het best op die fiets eropuit. Er, op en uit.

Fietsen door de provincies, waar “het lot ons brengt”, zoals onze Indra, of fietsen naar het zuiden, zoals onze Mopperkont. Laatstgenoemde heeft zijn toerdagboek – dat hij via schimmige Wifi-punten bij benzinestations de ether inslingert – al weer magistraal geopend. Op weg naar de Vendome zat hij al na een ritje van een uur of vijf op een terras op de markt in het schone Diest, waar hij opmerkt dat hier “alleen de honden in de vuilnisbakken snuffelen”. De volgende dag zat hij al onder Charleville-Mezieres. Het is prima fietsweer, zo meldde hij, “een graadje of vijfendertig, woestijnwindje tegen en geen wolkje aan de lucht.” Hij viel dan ook uitgeput een restaurant binnen en nuttigde een Baeckeoffe. Zonder die restaurants zou ons Mopperkontje niet fietsen, denken wij weleens.

Ze hebben daar, zo schreef hij, “een prima terminaal zwembad”.

Ook Klare taal is er van tussen, op naar de Veneto, Abano Terme, zij nam “even afscheid nemen van het buurtgebeuren” maar denkt wel tussentijds “wat couleur locale, enkel indien relevant, te laten horen.” Die Terme is niet voor iedereen weggelegd. Eerdergenoemde fietser Mopperkont haalde herinneringen op aan de nabijgelegen goedkopere Montegrotto Terme, gefrequenteerd door fietsgroepen en campingmensen. Ze hebben daar, zo schreef hij, “een prima terminaal zwembad (zoals wij dat altijd noemen)” en hij voegde daar natuurlijk aan toe “… met naastgelegen restaurant.” 

De andere reageerders bleven thuis, luisterden naar de radio, lazen de NRC, de leesmap, een goed boek of ze bezochten met hun gecertificeerde vriendin een galerij. Pawi genoot bijvoorbeeld van een column van Ewoud Sanders die een paar prachtige woorden besprak die in juridische contracten normaal zijn, maar in de spreektaal  buitengewoon, haast “reviaans” klinken en dus nu net als de stoomtrein moeten verdwijnen: “alsdan, nopens, weshalve, metterwoon, metterdaad …” Heerlijk hoor, je hoort ze en je hebt er je eigen statige beeld bij. Een rechtbank, een parlementsgebouw, een paleis … ooit gaan die ook nog weg.

Mondriaan_Bos_bij_Oele
Piet Mondriaan [1872-1944] Bosch; Bos bij Oele 1908 hoogte 128 cm breedte 158 cm (dus niet geschikt als raamhor), olieverf op doek, ja waar anders op, Gemeentemuseum Den Haag:
Ikjes werden er ook nog  besproken. Zoals die over Mondriaan, geschreven door een willekeurige NRC-lezeres, Esther van der Minne. Maar haar kromme beginzin “Ik loop door het museum in Den Haag waar ik werk” deed vermoeden dat het hier weer eens een verkapt sluikreclame-ikje betrof, en zo was het. We weten het inmiddels: in zo’n geval gaat de A.Dapie Community los, want daar houden wij gewoon niet van.  Het museum noemt zichzelf “Een van de mooiste musea van Nederland (….) Verfrissend museum met altijd iets onverwachts.” Luvienna smaalde “Een klap op je kop als je nietsvermoedend de hoek om gaat is ook onverwachts.” 

Twitter_VVVEn de blogbaas zelve deed er nog een schepje bovenop: “Ook onverwacht: dat je tussen de schilderijen een Febo-automaat aantreft waar je broodjes kroket uit kunt trekken. Of in de grote zaal je auto kunt laten olieverversen en doorsmeren.” Deze haalde zelfs een verbaasde tweet van @VVVDenHaag, die om opheldering vroegen. “Altijd iets onverwachts” lijkt me moeilijk, dan wordt het juist weer verwacht”, zeurde blogbaas nog even door.

Ook een schrijnend-want-zo-waar ikje over de politie deed de community ontvlammen. Er was bij ene Joep Killestein ingebroken, zijn fonkelnieuwe MacBook was weg. Gelukkig had hij de tegenwoordigheid van geest om er een ikje over naar de NRC te sturen. Ook kon hij het kleinood haarscherp compleet met adres via de zoek-mijn-iPhone-functie localiseren. Opgewonden belde hij de politie. Als hij zijn verhaal heeft verteld, inclusief de toevoeging van drie andere inbraken in de buurt, kreeg hij de vraag: „Wat verwacht u verder van ons?”

Kees: “Zo willen we ze hebben en zo herkennen we in de politie de Nederlander-ten-voeten-uit. Onze politie zegt koudweg: U denkt toch niet dat u bij ons moet zijn als u het slachtoffer bent van criminaliteit?!”

Klare taal: “Ontluisterend beeld van Nederland in verval, toevallig heb ik gisteren ook opsporing verzocht gekeken en ik weet weer genoeg voorlopig.”

Mopperkont: “Dit soort verhalen doen het altijd goed aan de borreltafel.”

DSR: “Deden ze het maar even goed aan de bestuurstafel.”

Ook met een ander ICT-gerelateerd ikje, dat van Debby van Schnuppen waarin haar “bonuszoontje” van negen jaar de code van papa’s Ipad aan hem weet te ontfutselen, wist onze DSR wel raad: “Het woord cq begrip ‘bonuszoon’ is weliswaar aardiger dan ‘ongelukje’ naar desalniettemin van een akeligheid om krijsend je haren bij uit te trekken. “

100e reactielepeltjeIlona plaatste de 100e reactie, en mocht zij niet op vakantie zijn, dan brengt DHL het bijbehorende zwaar-vergulde lepeltje dus deze week aan de deur.

Of je worst lust - DSR Photo: Mick Jagger door Anton Corbijn
Of je worst lust – DSR
Photo: Mick Jagger door Anton Corbijn

Grappigste bijdrage vonden wij die van DSR die bij een boos fotootje van Mick Jagger in vrouwenkleren het onderschrift “Of je worst lust” suggereerde. Hij won er de dagprijs van Heer Rozenwater niet mee, maar wel de prestitieuze opname in de Eregalerij der Heel Groten alhier.

Helaas ontsierde hij de feestvreugde door een stevig portie dirty talk daar op dat kunstblog. “Ik zou je willen aanmoedigen,” zei hij tegen Kunstbaas Rozenwater, “om zoveel mogelijk gemeenschap te hebben, en niet alleen voor belangrijke prestaties. Daar kan je gemenigheid alleen maar van verminderen. Goed van je dat je zelf je glijmiddel meebrengt, ‘t is kennelijk nodig. ‘t Is voor zo’n vrouw die d’r met jou aan moet geloven al genoeg gedoe.”

Luvienna: “Ik krijg altijd rillingen als DSR dirty talk bezigt.”

DSR: “Van die fijne rillingen, Luvvie? -vettige knipoogicoon-“

Tja, dan is het selfie van Roos met zijn vriendin en geadopteerd bonuszoontje in Volendam, zie aanhef van dit artikel, van een adembenemende onschuld en laten we toch vooral met dat beeld op het netvlies weer de nieuwe week ingaan.

Dit was het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): Retro City Bike Leaning Against Old City Wall, door Ed Gregory van stokpic.com

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

150 gedachten over “Lekker even op de fiets eropuit (80)”

 1. Het RTL4 journaal begon met een samenvatting van de minuut stilte…

  Daarna nabestaanderockpop en de Rutte one man show…

  mild tegen wil en dank anders ben je een rouwverrader icoon

  Like

 2. Mijn kritiek behelst uitsluitend de media en de mensen die er niets mee van doen hebben. Ik gun alle nabestaanden oprecht de rouwverwerking die ze nodig hebben…
  Gelukkig wordt het besloten feestje jaarlijks herhaald…

  Like

 3. Die was een jaar geleden halfstok, Timmer. Elk jaar lijkt me overdreven, ook al omdat voorzover ik weet dit blog geen specifieke links met deze ramp heeft.

  Like

 4. Wel naar die media kijken, die dat leed in beeld brengen, en vervolgens die media daarvoor bekritiseren. Timpie toch, wat ben je toch een man van principes o_O

  Like

 5. Interessant. Die club hier. Daar wil je ook bijjhoren?
  Love, plus ’n lachende mevrouw? Als entree?

  Iemand er op uit getrokken?
  Misschien,………. neen dat zal wel niet.
  Stukje doorlopen misschien?

  Wel zeer interessante luitjes hier,
  veelheid aan onderwerpen.

  De mooiste is voor : Lezen jullie “mijn posts niet?”
  het geeft aardig weer, hoe men hier net elkaar verkert.

  Aandoenlijk, aanstekelijk. grensoverschrijdend dat wel.

  Like

 6. Wat een onzin Dapie, A., dus omdat ik kritiek heb op een uiting van in dit geval het RTL4 journaal moet ik er maar helemaal niet meer naar kijken? En omdat ik de aandacht voor de herdenking morbide vind, helemaal maar de radio uit doen?
  De boodschapper aborteren nog voor het gedrocht op aarde is?

  Wie is trouwens die wandelaar die mij, herinner ik mij vaag, wou doen overlopen? Naar drastisch neem ik aan?

  Ik lig al wakker van deze site, das meer dan genoeg.

  O, helemaal vergeten:

  Er was een vader die zijn dochter bij het ongeluk, nou, vooruit, de ramp heeft verloren en die kreeg een half jaar vrij van zijn werkgever, een bank, wat erg lief is, en die vervolgens soms met klanten van de bank ging huilen. Wat zijn we eigenlijk toch een lief volkje geworden?

  Ik bedacht mij vannacht, de intellectuelen, die hier ook langs komen, hebben Nederland terecht een paar jaar vooruitstrevend genoemd, door enige ontwikkelingen eind jaren zestig tot pak hem beet half 80.

  Maar that is it! Daarvoor en nu ook zijn we gewoon een langzaam, vertroebeld, rechtser dan de buren, achterlijk landje natuurlijk. Kijk maar naar ons parlement. Een allegaar aan belangenvertegenwoordigers. Het wachten is nog op een partij tegen de dieren, een partij voor de rokers en zo voort.

  Ik ben er helemaal vrolijk van geworden. O, en een partij voor de uitkeringstrekkende uitslapende uitbaters van tweedehands uitingen, een SP Strong zeg maar. Mijn stem kunnen ze kopen!

  Like

 7. Oh wat gezellig hier.

  De aardigste is voor : Lezen juliie mijn “posts” niet. Ik ga hem hier zo vertellen. Dat wordt nachtwerk met lachen.

  Ik ga zo nog even langs bij Drasties waar het kompas van JdeW ’n wat internationeler signatuur heeft.

  Like

 8. Timmer, je vorm komt langzaam maar onbetwistbaar terug. Het schrijven zit weer in de pen. Het begint met postjes als hierboven en eindigt met hartverscheurende literatuur. Het ziet er goed uit!

  Like

 9. Ik heb een afwijzing van het UWV gekregen van een opleiding tot sommelier! Mijn motivatie: “dan kan ik lieden als De Schrijvende Rechter op eigen terrein tegemoet treden” werd als niet voldoende geacht aangezien er geen bewijzen te vinden zijn dat deze rechter schrijft. Bedankt dus voor het terugtrekken DSR! Wanneer kom je HIER weer op terug?

  Like

 10. En wij feliciteren van ganser harte Timmerark met het plaatsen van de 100e reactie op deze thread. Waarom de vlag hier niet halfstok hing, zo vroeg hij zich gisteren af. Goed voor het lepeltje! En ter ere van hem, en ook alleen voor hem (niemand anders klikken alsjeblieft) hier de link naar het item van vorig jaar, volop vlaggen halfstok.

  Like

 11. Ik heb helemaal geen 100 reacties op deze thread geplaatst dus je administratie is niet correct.
  Heb je echt vorig jaar iets met je vlaggetje gedaan vorig jaar? Ik was toen nog geen betalend lid anders had ik ook mijn feulleton teruggetrokken. Ik hen jou hoger zitten dan andere populisten, wat is er aan de hand met iedereen. Ik kende iemand die op de vlucht is omgekomen (zuiver professioneel) maar … nou ja, laat ook maar.

  Da k je voor je lieve woorden Kees. Ik ben en blijf een zwaarmoedige MAVO intellectueel en zal nooit literatuur schrijven. Het is bagger en geen vlag zal dit veranderen.

  Like

 12. Timmer, je slaat weer zovele planken mis dat ik niet weet waar ik moet beginnen. De 100e reactie op deze thread (dit item, deze draad, dit artikel) is van jou afkomstig, we doen dit al 80 weken zo – oftewel al meer dan anderhalf jaar – en we reiken daarvoor lepeltjes uit aan de betreffende reageerder. Het is nu kennelijk voor de eerste keer dat het je opvalt. Mag. Kan.

  Verder heb je het item van vorig jaar over de MH17 niet gezien? Je hebt het nota bene zelf geliked man! Man oh man indeed.

  Verder ben ik dus absoluut geen populist, man oh man, hoe kom je d’r toch bij, het is bijna alsof je RSB leest.

  Maar verder nog een prettige zaterdag natuurlijk. ik hou zielsveel van je, en ik was vanmorgen heel even bij de Pier, niet erop, in Scheveningen, hij is weer open. En de Hollandse Nieuwe smaakt weer best. Dus ik bedoel maar en dat hou je toch.

  Like

 13. Eet smakelijk, zou ik zeggen, wist niet dat je zo hap graag bent. Lijken doe ik standaard ironisch.

  Like

 14. Sorry, vergat het laatste tijd weer je aardig vindend icoon! Dat moet niet ongeschreven blijken.

  Like

 15. Goede NRC tot nu. Leuk ikje ook, is ie hier al gepasseerd?
  Zal ik die Groeninkkerel aanschrijven om mijn boek te financieren? Heb ooit iemand van Shell zo ver gekregen mijn verblijf in Friesland te betalen, maar ik vroeg te weinig. Hoe benader je deze man? Wat is je tip Dapie, A.?

  Like

 16. Er is hier kennelijk iemand met zoveel tijd over dat ’t niet vol te swaffelen valt. De oude wijsheid dat dit bij overdaad de hersens aantast, komt wel pijnlijk tot uitdrukking in Tim’s gebrek aan bewijs dat DSR hier niet zou schrijven. Kijk eens eens goed, kippige knorrepot, en je ziet DSR’s pennevruchten elke dag! Alvast veel plezier met je opleiding, geen dank. Mocht het mislukken, kun je vast nog wel pillendraaier worden.

  Ondertussen laat RSB zich weer als vanouds kennen: trappen naar beneden (wij hier op apd.com in zijn optiek), likken naar boven, i.e. JdW waar hij onbeteugeld kan zwetsen. De pariah schreeuwt om aandacht, maar vindt slechts de weerklank van z’n eigen holle vat -milde glimlachicoon-

  Like

 17. Mensen, had er nou niemand even het Ik-je kunnen plaatsen? Het zou aan moeten spreken, want het gaat over amateurschrijvers, uitgeven, goede recensies en magere verkopen, dingen die menig aspirant-feuilletonist hier aan zouden kunnen spreken.

  Like

 18. Kijk Beste DSR (en dat komt uit mijn kleine hartje en dat weet je)
  als JIJ maar reageert, dan glijden kippenbultjes als vette pareltjes voor in harmonie levende zwijnen langs de rangorde van mijn onbegrip.
  Hieronder deel 1 van hoe ik zou wezen als ik HEM was.

  Like

 19. Waarbij we in ogenschouw MOETEN nemen dat HIJ een rechtse, vrij domme, nou ja, dommige, nou ja, niet behept met de waarheid, sorry, de WAARHEID die wij hier in Nederland kennen, onder het betere deel dan, en zo, MAN was. Met ballen, maar dat die Lance Armstrong ook, dus wat koop je er voor?><

  Like

 20. Woorden die wegvallen, ach, je kent het wel, of niet, je gaat uit, of niet, en je drinkt wat, of niet, en je denkt aan Kees, of niet, of liever niet, maar dat komt weer door de ballen van Lance, je hoort het al, je bent een prooi aan wat ApieDapie, want laten we elkaar geen mietjes noemen en zo…of niet, noemt en niet noemt.

  Ik neem voor de avond afscheid (of niet) met een ode aan muziekanten. Waarom niet.

  Nummer 1:

  Deze is voor de beste Blogbaas. Hij heeft een auto, dat heeft hij zelf gezegd, en gevoelens, daar heeft hij blijk van gegegeven. Soms wilde ik dat ik hem was.

  Alles wat ik hierna zeg hoop ik dat het tegen mijzelf gedingest wordt…

  Like

 21. He, Beste Riverside Blues, het lijkt erop dat je je aanwezigheid hebt ‘overdone’. Vanwaar die ruzie? Zal het rechtertje je beledigt hebben? Who cares? Ik heb nu de hik. Dat is de prijs voor een keer uitgaan en wat drinken. Het is uiteraard niet aan mij om…iets te hikken.
  Misschien kan ik je via muziek bij de kudde terug brengen?
  Om het nummer op YouTube terug te vinden heb ik het nummer als een soort witte Stevie Wonder zonder talent, met enorme hoofdbewegingen en zo, moeten zingen zonder geluid, om maar bij de titel uit te komen. Het nummer staat in de nummer 3 van mijn Elvis nummers. Voor mij, om de geweldige zang, maar de sax doet ook zijn deuntje in het geheel).

  Like

 22. Hier gaat, uiteraard iets fout.
  En dat na heel, heel weinig drank. Echt,
  Dit is het nummer. Who Cares. Inderdaad.

  Like

 23. En voor alle vrouwen:

  …ik moet mij helaas vanwege de wet op de sociale zekerheid en de ziekte zijn binnen bepaalde kaders bewegen maar Dapie, A., heeft mijn nummer…

  Like

 24. Goed, sorry voor de afglijdende normen. Ik was even niet up to speed.

  Zal ik daar een nummer voor zoeken? Nee, dank je.

  Like

 25. Marketing

  Als kleine uitgever heb ik enige maanden geleden het boek van mijn vader uitgebracht. Het werk kreeg een paar prachtige recensies en daar ben ik bijzonder blij mee, maar de verkoop stelt nauwelijks iets voor.

  Een vriendin van mij – begenadigd marketeer en uitgeefgoeroe – besluit me te helpen en vraagt: „Begin met deze inventarisatie. Welke advertentie heeft je tot nu toe het meeste opgeleverd?”

  Ik denk even na en besluit tot een eerlijk antwoord:

  „De rouwadvertentie.”

  Ontredderd kijkt mijn vriendin me aan.

  „De rouwadvertentie van mijn vader heeft de meeste verkoop gegenereerd”, zeg ik naar waarheid.

  „Tja”, zegt mijn vriendin, „die kunnen we niet nog eens plaatsen.”

  Hedda Treffers

  Like

 26. Na “De rouwadvertentie” had het beter stil kunnen blijven. Dan was het een prachtig ikje geweest. Goeie tip van de marketeer om het als ikje in te zenden, komt het toch nog in de krant!

  Like

 27. Er had ook nog een punt moeten staan achter “De rouwadvertentie”, Ron de Drie. Je hebt nog niet alle spijkers op laag water bij elkaar gezocht.

  Like

 28. Leuk ikje. Laatste zin stoort me in het geheel niet.

  Jullie lijden denk ik allemaal aan het laatste-zin-trauma (trauma dat is ontstaan na het lezen van een totaal overbodige laatste zin) .

  Like

 29. He- HR vindt, in al z’n eenvoud, ook eens iets van het Ik-je.

  Die laatste zin van ‘m, die tussen haakjes, was natuurlijk volstrekt niet nodig.

  Like

 30. Het is maar net hoe je het bekijkt. Mijn laatste zin geeft DSR een reden tot bestaan (raison d’être, The claimed reason for the existence of something or someone; the sole or ultimate purpose of something or someone), hij moet toch ook iets te zeuren hebben?

  Like

 31. Een Franse term met een Engelse definitie – HR moet per se proberen om interessant te doen en kan dat zoals gebruikelijk niet in z’n eigen woorden.

  Van inhoudelijk commentaar, op het Ik-je, DSR of zijn opmerking, onthoudt hij zich vervolgens. HR’s bijdragen beperken zich tot steeds matiger kunstdingesjes en het op de korrel nemen van z’n evennaasten.

  Like

 32. Dat zie je verkeerd, DSR. HeRoWa doet juist veel moeite om je munitie te geven voor je favoriete bezigheid: ergens over zeuren commentaar op geven.

  Like

 33. @L
  Kippetje kakelt ons schraalborstige haantje weer eens zonder goed te lezen na.

  Like

 34. FF bang dat het er te dik op lag maar gelukkig, DSR bijt enthousiast in op het hapklare brokje en schrokt het kwijlend in één keer naar binnen. Genieten geblazen!

  DSR is natuurlijk razend jaloers dat Luv en ik een eeuwigdurend verbond hebben gesloten. Vandaar zijn beschimpingen en denigrerende affronten. Beetje zielig maar aan de andere kant ook weer dolkomisch 🙂

  Like

 35. HR 11:29,
  het gaat om de laatste DRIE zinnen die overbodig zijn. Kun je nagaan, hoe ik lijd aan het laatstezinoverbodig-trauma. Drie zinnen! Dat verzin je toch niet?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.