In Wildebeestenland leer je relativeren (79)

Photo: Ed Gregory, stokpic.com
Photo: Ed Gregory, stokpic.com

Het is eigenlijk veel te warm om een weekoverzicht te tikken, maar ik heb het al 78 keer gedaan, trouw gepubliceerd elke maandagmiddag om 13h00 uur, dus hier gaan we dan. Dat zand klop ik zo wel uit mijn toetsenbordje. Het ging er vorige week wild aan toe hier. Het ging over wilde wieven, wilde beesten, het was bij de wilde spinnen af, en we kunnen vast nog wel wat uitdrukkingen met wild verzinnen, maar dan wordt het zo gekunsteld.

“Zo nu lekker aan een kippeboutje met een fles mooie witte wijn, wat kan het leven toch mooi zijn.”

Eerst maar eens de wilde wieven: voor het eerst in de historie gingen de dames van de A. Dapie community elkaar te lijf. Beschaafd, zonder al te grote woorden, maar toch. Onderwerp waren de wilde maar vooral tamme beesten: de vraag hoe indringend je je eigen vegetaristische levenshouding onder de aandacht kunt brengen. Nooit genoeg, vond de een, want het is nu eenmaal schrijnend dierenleed. Oppassen dat het er niet op lijkt dat je je mening opdringt, vond de ander. En de aanleiding was nog wel zo onschuldig. Een blogbaas die zich blij van zin liet ontvallen: “Zo nu lekker aan een kippeboutje met een fles mooie witte wijn, wat kan het leven toch mooi zijn.” Rak! Daar kwam Luvienna al: “Had dat arme kippetje nou lekker laten leven en had een frisse salade gemaakt.”

Is leven niet per definitie dingen uit de natuur opeten en weer uitpoepen?

Blogbaas dacht zich er eerst met een stoplapje vanaf te kunnen maken (“het was al dood, Luv“), maar moest gaandeweg serieus aan de bak. “Ze hebben overigens nog niet zolang geleden bewezen dat planten ook pijngevoelens kennen, als ze afgesneden, gekookt en vermalen worden (…) Ik bedoel alleen maar: als het waar is, wat eet je dan? Is leven niet per definitie dingen uit de natuur opeten en weer uitpoepen?”

Eerdergenoemde Luvienna – ook een gevierd internetauteur en online schrijfdocent – pareerde dit niet onverdienstelijk met een “Als er plantenleed is en we kunnen niets anders eten dan zullen we iets moeten verzinnen dat we met zo min mogelijk leed planten eten. Maar voor dieren eten hebben we nu als een prima alternatief: planten.” 

Maar het was al te laat en de discussie liep gierend uit de klauwen. Men haalde er de iman bij die bij Pauw en Witteman alleen maar aan tafel wilde als de glazen wijn (van de andere gasten!) werden verwijderd, en een – volgens rookie Bergbeken – “lijpe zanger” die alleen op een festival wou optreden waar geen vlees werd geserveerd en ga zo maar door. Ook het roken natuurlijk, door blogbaas dezes vakkundig afgeserveerd met een afgemeten “je tast aantoonbaar de longen aan van niet-rokers als je in hun nabijheid paft, ook hun kleren gaan er aantoonbaar van stinken als jij staat te roken. Doe dat dus niet, ga even buiten staan. Moeilijk?”

Pawi – die er voor doorgeleerd heeft – zei het zo: “Ieder diertje zijn pleziertje. We zijn allemaal opgebouwd uit aminozuren, vetten, rechtomdraaiende suikers en linksomdraaiende (…), en allemaal op zoek om dat stelsel in stand te houden.” En De Schrijvende Rechter (DSR) eindoordeelde: “Leven en laten leven. Mijn drankje doet de moslim geen kwaad, mijn kippepootje de vegetarier niet. Hun beider gemoraliseer verdraag ik dan weer op mijn beurt.” 

Photo: Lobster and IPA in Maine, (c) A. Dapie 2015
Photo: Lobster and IPA in Maine, (c) A. Dapie 2015

Even daarvoor had hij olie op het vuur gegooid door over de er ook al bijgehaalde kreeften te melden: “Die (…) zitten anders heel gezellig op een hoopje verzameld bij het luchtpompje, verhalen vertellend over de zilte zee. Soms is er een hele grote die de halve bak voor zichzelf wil en dan moeten de kleintjes maar indikken.” Laat een enkeling nou bij die hele grote aan DSR zelve gedacht hebben! *goedmoedig glimlachicoontje* 

Ook Letterzetter deed een olijke duit in het zakje: “Eerst even lekker knuffelen met je a.s. biefstuk in de wei die elke dag machinaal leeggepompt wordt en twee weken later in het slachthuis door de kop geschoten wordt… Als ze maar een diervriendelijk leven hebben, wordt dan gezegd. Ammehoela. … Of misschien nog erger: een kinderboerderij. De geiten mogen blijven, maar de kinderen worden aan het eind van de dag allemaal meegenomen, en daar hoor je niks over.”  duimpjesbokaal

Even daarvoor had hij gemeld dat hij een raamhor van 40cm bij 1.80m had moeten plaatsen, niet in die boerderij, maar bij hem zelve thuis. Gekke afmetingen, vond hij. Kolfje naar de hand van adremme Indra, aan wie de Duimpjesbokaal van week 78 zal worden thuisgestuurd (10 voor, 0, zero dus, tegen) voor haar droge verzuchting: “Voor je zus zouden het helemaal geen gekke afmetingen zijn en voor mij trouwens ook niet!”

Ik zie regelmatig wildebeesten met verrekijkers en opschrijfboekjes.

De dames sloegen wel meer toe. Op een vertikking van blogbaas dezes die meldde dat hij vroeger biologie wilde gaan studeren, want niets leek hem leuker “dan de hele dag in het veld hertjes en wilde zwijnen, vogels en andere wilde beesten met verrekijkers en opschrijfboekjes” te bestuderen, schaterde Pawi uit: “Ik zie regelmatig wildebeesten met verrekijkers en opschrijfboekjes. Vaak staan ze stil. Je herkent ze eigenlijk alleen maar aan hun attributen. En aan de fiets die ze iets verderop hebben gezet.”

Juist en Klare taal merkte vervolgens op: “Pawi, als je ooit in Wildebeestenland bent geweest dan kun je ook relativeren”, zodat we gelukkig de titel van dit verhaal min of meer hebben verklaard. Door al het gewoel – mopperkont scoorde de 100e reactie, DSR de 200e, en Indra de 300e, kwamen we nauwelijks aan een bespreking van de ikjes toe. Zoals die van Rob Heerdink, die zijn zoon in de tuin ziet zitten. Zoonlief maakte zich overduidelijk geen enkele zorgen over het proefwerk Grieks dat hij diezelfde dag moest maken. Op de vraag van pa of hij daar niet iets voor moest doen, antwoordde het ventje uiterst relaxed: „Grieks? Wordt toch uitgesteld.” 

De beschamende plaatjes van Griekse opa’s en oma’s bij de lege pinautomaten ontlokten Klare taal de mooie onliner: “Treffende plaatjes, ben benieuwd wat er morgen gestemd gaat worden. De propagandamachine draait op volle toeren, net als de geldpersen.” Bergbeken Timmerark was de eerste op de site die het “nee” meldde, en Mopperkont vond ” … maar vlug weer invoeren die drachme, lijkt me de beste remedie.” We gaan het zien en wensen ex-reageerster Ingries het allerbeste.

“Have fun! And by the way: what time does the canal close?” 

Pfoe, die zon wordt nu ondraaglijk. Gauw nog een paar ikjes en dan plonzen we in het zilte nat. Sanne Offringa tekende een aardig citaatje op aan de Amsterdamse grachten. Een Brits stelletje roept een voorbijvarend bootje toe “Have fun! And by the way: what time does the canal close?” Het zoveelste apothekersikje, dit keer van Cor van Dongen, waarin de krankjorume 6,15 euro uitleggeld aan de kaak wordt gesteld lokte het voor de hand liggende commentaar uit. En Mopperkont deelde mee niet te begrijpen wat studenten aantrekt in de studie pharmacie. “Het is ongeveer de langste academische studie en daarna sta je heel je leven in een winkel.” Tja, het zal het geld dan wel zijn, denk je dan.

Ook een ikje (van Bastiaan Vinkenburg) over een buschauffeur die door een rood stoplicht rijdt, daarbij een heel orkest met toeters en al in gevaar brengend, deed woede opvlammen.  “Van mij mag een buschauffeur die te hard rijdt, die onder het rijden op zijn mobieltje kijkt, een boterham eet, door rood of oranje rijdt, voor het leven worden geschorst. Kan hij lekker in zijn eigen autootje doen wat hij prettig vindt.”, zei de heer A. Dapie, die ooit zelve ternauwernood aan iets ergs is ontsnapt vanwege een roekeloze buschauffeur, dus wij vergeven hem zijn uithaal.

Maar dan is het wel weer de hoogste tijd om eens zelf aan de slag te gaan, mensen. Dit was het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): Rebecca Johnston, die van rebeccajanejohnston.com met dank aan unsplash.com

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

128 gedachten over “In Wildebeestenland leer je relativeren (79)”

 1. Ik ken een aapje dat ondanks de hitte
  ruim 300 reacties omspitte!

  Klasse, hoor!

 2. Hitteplan

  Ma, 88, zou ongetwijfeld last krijgen van de warmte. Als bezorgde kinderen ontwikkelden wij een hitteplan voor ma in haar al even oude woning. Deel één bestond uit het provisorisch plaatsen van een verrijdbare airco. Een slang werd met kunst- en vliegwerk door een raam gemanoeuvreerd, instructies hoe het apparaat in werking te stellen veelvuldig herhaald.

  Deel twee was eenvoudiger: vinger aan de pols houden door frequent te bellen. Dat laatste werd niet gewaardeerd. Haar reactie op mijn tweede telefoontje: „Nu stoppen, ik bel je wel als ik er niet meer ben.”

  Gerard van Dorth

 3. Die zinsnede over de al even oude woning loopt niet.

  En het is veel te warm voor zo’n enorme aanloop naar zo’n petieterig pointetje, dat zweemt naar volkshumeur over ’s morgens dood wakker worden of zoiets.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 4. Heerlijk intro weer, mijn complimenten voor de discipline die de blogbaas hanteert.

  Ik zou toch nog wel eens willen weten van Klare taal, wat ze bedoelt met wildebeestenland en vooral hoe dat tot relativeren leidt. Eten en gegeten worden misschien?

 5. Dsr heeft weer eens helemaal gelijk. Een hitteplan dat net zo oud is als de woning hoef je niet meer te ontwikkelen, dunkt me.

  Dat provisorisch ofwel voorlopig plaatsen van een verrijdbare airco is ook merkwaardig of is het de bedoeling dat die airco daar definitief wordt geplaatst ? Lijkt me van niet. Zo’n ding kan in de drie andere jaargetijden behoorlijk in de weg staan.

  Door een slang door een raam te manoeuvreren hoef je het raam alleen maar open te zetten, toch ? much ado about nothing. Manoeuvreren of maneuvreren is wel weer goed geschreven.

 6. Kijk, Mopperkont, jij kent, in tegenstelling tot het verpakkingsmateriaal die ze Voorzitter van de Tweede Kamer hebben gemaakt, wel je klassiekers. Doet deugd.

 7. ‘die’ moet ‘dat’ zijn, haha, moet je (moi) maar niet zo bijdehand zijn. My, my, van het vele zweten heb ik korsten tussen mijn borsten, zou best wel eens iemand in mijn familie gezegd kunnen hebben.

 8. Wederom een adequate samenvatting door de blogbaas van het gebeuren en gehakketak van de voorgaande week, waar zowaar nog ruimte voor een Ikje-duiding in zit ook.

  @Indra @JKlare taal @pawi op de vorige Ikjesdraad: nee, ik leg niemand mijn keuze op. Hoe zou ik dat kunnen (hoewel… als ik eenmaal eindbaas van de wereld ben… hmmmm… even denken).

  @DSR voor de zekerheid: dat laatste was ironisch bedoeld. Ik meld het maar even, voordat we het hele circus weer optuigen.

 9. “Bergbeken was de eerste op de site die het NEE meldde” (op 21:15 gisteravond) staat er keurig geschreven in het introotje.

  Lieve blogbaas, was dat opzettelijk lekken van dashboardinformatie of vergiste je je echt? 😉

 10. Even van taal genieten, vandaag met Ewoud Sanders. Zet deze woorden in je hoofd of in je dagboek, ze zijn zo mooi

  reeds nu voor alsdan
  nopens
  weshalve
  metterwoon
  metterdaad

  Ik kan me hierover echt verkneukelen en wil het niemand onthouden.

 11. @ Pawi 16.07

  Niets meer en minder dan een surrealistische associatie na het lezen van een boek uit die tijd, waar ik ooit op afgestudeerd ben.

  Dada , Breton et compagnons uit die tijd . Bunuel , Man Ray

  Mooi trouwens die reeds nu voor alsdan.

 12. Oeps icoontje voor Indra. En een mea culpa, het was een vergissing. Niet Bergbeken maar Timmerark bracht de primeur van het nee van de Grieken. Ach, het was warm en ik had haast, maar dat had zeker beter gekund en beter gemoeten.

 13. @Luv
  DSR sluit zich aan bij je waardering van de intro.

  Je opmerking ten bare van DSR was uiteraard overbodig. Hij kan wel tegen een stootje en wat tegenspraak.

 14. Ik bedank met een glimneusje van plezier alle reactanten voor hun waarderende opmerkingen, daar doe je het voor he?

  Mopperkont, die slang moet door het raam, maar het raam mag niet open staan, anders komt de warme lucht alsnog binnen, da’s dus breken en hakken, en veel gewurm. Door de gevel bij voorkeur, niet door het raam. Amateuirs die niet willen breken en hakken gaan dat half open raam dan om de slang heen dichtstoppen met allerlei materialen: planken, textiel en krijgen het daar heel warm van.

  Luvienna, nee, er zit niets in het filter, oh ongeduldje van me!

 15. pawi 21:03

  Ik krijg een beetje het gevoel dat ik deze woorden à la Prins Bernhard moet uitspreken, zeker het woord “weshalve”.

 16. Even voor Klaartje:

  Ik zie dat weshalve een germanisme “pur sang” is. Haha, wat hebben we toch een mooie taal hè!

 17. Je hebt gelijk Indra, ik heb het nagekeken, het scheelt een kwartiertje. Maar hij schreef alleen maar NEE. Kan overal overgaan, misschien zelfs op de aantijgingen dat ik hem zou zijn? Ik melde het Nee van de Grieken en uitte mijn gevoelens erbij. Mijn gevoelens die ik zelf nooit serieus kon nemen met dat lijpe hoofdje ernaast, dat heb ik dus na veel gedoe aangepast. Straks eens kijken of het ook met terugwerkende kracht is.
  De wereld draait intussen gewoon door. Zullen we pas over vele jaren weten of het afgelopen zondag een historische dag was?

 18. Ja hoor, je prachtige beekje stroomt ook terug! Maar zonder dat word je hier ook wel serieus genomen, hoor. Ik blijf wel nieuwsgierig naar je oude nickname. Dacht echt dat je Timmerark was.

 19. Wat is dat toch met succesvolle mannen en seks!? Strauss-Kahn, Clinton en hoor nu weer over Bill Corsby. Clinton lijkt niet helemaal in dit rijtje te passen maar achteraf is hij bij mij van zijn voetstuk gevallen. Niet alleen heeft hij dat meisje, Monica Lewinsky, onbehoorlijk beschadigd, ook zijn hele tweede ambtstermijn is daardoor mislukt, en wellicht ook de kansen van Al Gore daarna, en dus kregen we little Bush. En indirect daardoor de vluchtelingenstroom van nu. Waarschijnlijk heeft hij ook de val van Griekenland op zijn geweten, het kan er in ieder geval nog wel bij. Ik heb een filmpje gezien, of erover gelezen, dat Tony Blair bij Ghaddafi op bezoek was en vrolijk wuifde naar meisjes, die daar niet voor hun plezier waren. Het is een vuige wereld mensen.

 20. Er zijn vast hier mensen, bébé, die de tijd hebben om hierover met je van gedachten te wisselen. Ik ga naar buiten om nog een beetje te profiteren van het mooie weer. Morgen schijnt het over te zijn.

 21. Heel verstandig, Indra. Geniet! Donderdag moeten de truien weer aan.

 22. @Bergje Macht is een afrodisiacum voor vrouwen, net zoals jeugd en een zandloperfiguur dat voor mannen is.

  Alles statistisch gezien, natuurlijk.

 23. En macht laat mannen denken dat ze zich alles kunnen veroorloven en dat alles ze ook toekomt. Helaas voor hen komen ze er vaak achter dat dat toch niet zo werkt.

 24. Het fijne van dit forum is is dat je soms gewoon je gedachten kunt uiten. Ik ben niet zielig maar wel veel alleen, en hardop praten wil ik niet, dus dan is dit een mooi alternatief. Geniet van je dag Indra, je lijkt mij een lief mens. Meneer Rozenwater, ik dacht dat het twee o’s was, heb ws dit ook eens geschreven sorry!, jij ook. Moet niet aan een trui denken!

 25. Luviennaatje, ik denk ik doe maar mee aan de afkortingsdwang die er hier soms heerst, ‘Macht is een afrodisiacum voor vrouwen’, je bedoelt dat vrouwen vallen voor mannen met macht? Maar dat zwijn Strauss-Kahn en wat je nu ook hoort over Cosby, die hebben vrouwen gekocht of gedwongen. Misschien dat Clinton ze gratis kreeg, dan nog kun je niet als volwassen man, als President nota bene, ingaan op de verliefdheden van een stagaire! Het is gewoon Bah, Bah en nog een BAH!

 26. …Clinton ze gratis kreeg, was een beetje grappig bedoelde formulering, maar als ik hem nu teruglees is het een rare zin.

 27. @Apie 01.54

  Toen ik om 18:58 op Send drukte verschenen beide posts. De eerste heeft natuurlijk op de tweede gewacht voordat hij door durfde.

  @Indra: Ik wens je een fijne, warme, zonnige dag zonder gedoe toe!

 28. @bébé (heerlijke afko, heeft Indra die gemunt?) Strauss-Kahn en Cosby zijn typische voorbeelden van @09.26. Waarschijnlijk extra gevoed door de vrouwen die vanwege @09.25 al voor hun voeten lagen.

 29. Luvienna 9:29
  Ze klinken inderdaad reviaans. Het zijn woorden die juristen bezigen. Helaas gaan er stemmen op om ze te moderniseren.

  Indra zat er niet ver naast met het accent van Bernhard 😆 , zelf vond ze al dat weshalve een germanisme is.

 30. “Wat is dat toch met succesvolle mannen en seks?” Laat “succesvolle” weg en je trekt het meteen breder, BB.

 31. Laat ‘mannen’ weg en je trekt het nog veel breder. 😉

  Of laat ‘seks’ weg.

  Of laat ‘mannen’ en ‘seks’ weg: Wat is dat toch? 😀

 32. Bill Cosby, Clinton, DSK .. waar haalt Bergbeekje zijn/haar nieuws toch vandaan? Bestaat de leesmap nog?

 33. Nog even een nabrander over het ikje van gisteren (Hitteplan). Die hele eerste alinea is natuurlijk overbodig. De clou is het (afgezaagde) grapje van het ouwetje, dat overigens net zo oud is als mijn vader binnenkort hoopt te worden en ik zie dat dus door de vingers. De aanloop is ballast en leidt af, hoe vaak moeten we nu nog zeggen dat een ikje geen woord teveel heeft, da’s de kunst!

 34. Als je alles weglaat wordt het stil. En als je het weglaten doortrekt naar real life sterft onze soort inderdaad uit.

 35. Tenzij klonen en andere alternatieven voor soortbehoud op tijd worden uitgevonden.

  Nah, de ouderwetse manier is toch leuker.


 36. Mondriaan

  Buiten is het tropisch warm, binnen aangenaam koel. En stil. Ik loop door het museum in Den Haag waar ik werk.

  Wanneer ik de Victory Boogie Woogie en andere schilderijen van Mondriaan passeer, zie ik een moeder en haar dochtertje. Hand in hand wandelen ze door de zaal met geometrische composities in primaire kleuren.

  Het meisje blijkt een feilloos gevoel te hebben voor de betekenis van abstracte kunst. Met haar hoge kinderstem roept ze bewonderend: „Kijk eens mam, hoe mooi tussen de lijntjes!”

  Esther van der Minne

 37. Esther heeft in de redactie gezeten van uitgaven van het gemeentemuseum Den Haag over Lucian Freud en Ensor en ze lijkt ook verstand te hebben van abstracte kunst of is het slechts ironie ? Dan wel erg flauw om zo de spot te drijven met een klein meisje.

 38. “Ik loop door het museum in Den Haag waar ik werk.” Een raadseltje, Esther werkt in Den Haag of werkt ze in het museum? In beide gevallen overbodige info, maar nu blijft het knagen. Als ze in Den Haag werkt, dan is dat giga-overbodige informatie. Als ze in het museum werkt, dan wil ze wellicht de expositie weer eens onder de aandacht brengen. De pointe doet een glimlachje opkrullen. Maar echt bijzonder is het natuurlijk niet.

 39. Ah, ik zie dat mopperkont al heeft gegoogled, Esther is dus een medewerkster van dat museum. Dan zou je zo’n ikje eigenlijk niet moeten plaatsen als krant, vind ik dan weer, is sluikreclame, laat ze gewoon betalen voor een advertentietje mensen.

 40. Maar ja, wat kun je verwachten van een museum dat van zichzelf zegt: “Een van de mooiste musea van Nederland met een uitgebreide collectie topstukken. Verfrissend museum met altijd iets onverwachts.”

  Piet Mondriaan [1872-1944] Bosch; Bos bij Oele 1908 hoogte 128 cm breedte 158 cm (dus niet geschikt als raamhor), olieverf op doek, ja waar anders op, Gemeentemuseum Den Haag: 0334284 (euro of dollars)?

 41. Een klap op je kop als je nietsvermoedend de hoek om gaat is ook onverwachts.

 42. Ja, vind ik ook. Misschien krijg je die daar wel van een suppoost, doen ze ad random, eens per uur om wat leven in de brouwerij te brengen. Gewoon effe een willekeurige bezoeker een klap voor zijn hersens geven. Ook onverwacht: dat je tussen de schilderijen een Febo-automaat aantreft waar je broodjes kroket uit kunt trekken. Of in de grote zaal je auto kunt laten olieverversen en doorsmeren.

  “Altijd iets onverwachts” lijkt me moeilijk, dan wordt het juist weer verwacht.

 43. Hmmm… ja, maar als het altijd (altijd = elke minuut, elke seconde, elk ogenblik, elke rondje om de zon? doorlopend één grote verrassing) iets anders is, zit daar waarschijnlijk de verrassing in.

 44. Plus dat ze nooit meer iets wat al gedaan/getoond/gebeurd is kunnen doen/tonen/laten gebeuren. Dus wie weet met wat voor gruwelijks ze ten einde raad/ in arren moede op de proppen komen.

  brrr-icoontje

 45. Wat gebeurd er op de foto?

  Ik heb de hele dag dokter Huxtable in mijn hoofd, en zijn zoon Theo. Waarom weet ik niet, blijf er aan denken.

  Dat en het feit dat ik al drie uur geen stroom heb. Zonder mobiel was ik nu van nieuws, Tour en contact met de buitenwereld verstoken geweest. Houd mijn hart vast over mijn ingevroren kippenlevertjes en hartjes en biefstuk (sorry Luvianna) ik hoop dat ze niet voor niets gestorven, gekocht en ingevroren zijn. De buurtkinderen zijn er blij mee want ik heb al mijn ijsjes weggegeven. Ben nu tijdelijk heel populair. Kreeg een tekening van mijzelf (vermoed ik) en een hartje in de brievenbus en een aanbod om mij te helpen met de boodschappen, voor als het te zwaar was! Door Ejoup (weet niet hoe je het spelt) van zeker zes!

 46. Prima Ikje, niet perfect maar dat hoeft ook niet. Het verraadt dat de schrijfster de betekenis en waarde van abstracte kunst niet verabsoluteert maar juist relativeert. Daar kan menig poster hier nog een voorbeeld aan nemen, niet in de laatste plaats vrijetijdskunstcriticus A. Dapie.

 47. “En macht laat mannen denken dat ze zich alles kunnen veroorloven en dat alles ze ook toekomt.”

  Wat een ingelofelijk sexistische opmerking!

 48. ‘Horrorfoto’s’ – alsof er niet overal ouwe besjes flauw worden van de hitte.

  Maar stuur de waterkanonnen maar naar Griekenland als je denkt dat ’t helpt. Lekker fris.


 49. Gevonden

  Er is gisteren op klaarlichte dag ingebroken. Naast vrijwel alle andere draagbare apparaten in huis, is ook mijn fonkelnieuwe MacBook verdwenen. Via de zoek-mijn-iPhone-functie krijg ik de melding dat mijn MacBook is gevonden in Utrecht, op een kaartje zie ik waar de laptop op dat moment online is. Per mail krijg ik zelfs het exacte adres door.

  Opgewonden bel ik de politie in Utrecht; na het afluisteren van een bandje over de Tour krijg ik ze te pakken. Als ik mijn verhaal heb verteld, inclusief de toevoeging van drie andere inbraken in onze buurt, en heb bevestigd dat ik al aangifte heb gedaan, krijg ik de vraag: „Wat verwacht u verder van ons?”

  Joep Killestein

 50. Tsja, best aardig – ook de opbouw in combinatie met de gortdroge afstopping.
  Eindoordeel: 7- (zegge; zevenmin)

 51. De Schrijvende Rechter juli 7, 2015 om 20:43

  Maar wel waar!

  Voor vrouwen geldt trouwens hetzelfde. Denk bijv. aan Thatcher en Indira Gandhi. Alleen komt er dan (bijna) nooit seksueel misbruik aan te pas. Dat is het exclusieve privilege van machtige mannen, denken ze. Er er zíjn ook veel minder machtige vrouwen.

 52. Zo willen we ze hebben en zo herkennen we in de politie de Nederlander-ten-voeten-uit.

  Onze politie zegt koudweg: U denkt toch niet dat u bij ons moet zijn als u het slachtoffer bent van criminaliteit?! En het is (ik zeg het ten tweede male vandaag) nog waar ook.

 53. Deden ze het maar even goed aan de bestuurstafel.

 54. Ontluisterend beeld van Nederland in verval, toevallig heb ik gisteren ook opsporing verzocht gekeken en ik weet weer genoeg voorlopig.

 55. De politie zou heel wat meer tijd hebben voor hun eigenlijke taak, oa achter inbrekers en geweldplegers aangaan als ze niet minstens de helft van de tijd bezig waren met het opsporen van hennepkwekerijen (dweilen met de kraan open) en soortgelijke delicten zonder slachtoffers.

 56. Ik wist niet eens dat de beste DSR hoger dan een vier gaf…maar helaas een herkenbaar ikje, al is het gelukkig alleen maar van horen zeggen.

 57. @MK
  Het lijkt me sterk dat die labbekakkerige agent werd gestoord bij het oprollen van een wietkwekerij.

  @Berg
  Dit klinkt zooo Timmerig. Bouw jezelf weer op en we hebben het er niet meer over.

 58. Het zou leuk zijn als Timmerark en bébé hier ter plekke eens met elkander van gedachten zouden wisselen. Ik denk dat ze het op vele punten met elkaar eens zouden zijn! Tim, kom terug want we hebben een heel leuke nieuwe gesprekspartner voor je.

 59. Dienstmededeling (voor hen die de schoen past, verder mogen aan deze mededeling geen specifieke conclusies worden verbonden): het is tegen de netetiquette om je trollen tegen elkaar te laten praten. Dit doen leidt tot onmiddellijke schorsing van max. een week. Zie ook: alhier (de eigen A. Dapie Etiquette, nog regelmatig aangeklikt zo kan ik zien en gelukkig maar, hoewel er na het aanklikken vaak gezondigd wordt. Hmm.)

 60. Oh, ik was toen ik dat schreef in een goede bui kennelijk. Ik citeer:

  “Je trollen zogenaamd tegen elkaar laten praten, ze op een en dezelfde thread op te voeren (strijdend of ondersteunend), daar wordt tegen opgetreden. Eerst een waarschuwing, dan verwijdering van de tweede trol. Waarom? Dat wordt echt een zootje, dat is echt niet leuk.”

  Oftewel, je kunt het doen, je krijgt een waarschuwing, dit is die waarschuwing misschien al, en dan wordt je tweede trol verwijderd. Niet leuk, hoor. Doe maar niet dus. 😦

 61. Meen je dat nou echt, Apie, dat aan bovenstaande mededeling geen specifieke conclusies verbonden mogen worden? 😉

 62. Nee, dat mag niet. Maar wie het wel doet, die kan dat in de beslotenheid vanachter zijn/haar computer natuurlijk altijd doen. 😉

 63. Apie 20:15 Dikke lol

  Wat ben je toch weer soepel! Enfin, beide sprekers zwijgen in alle talen. Ik hoop een van beiden weer snel hier te zien.

 64. Niet getroffen

  In het zonovergoten Amsterdamse Bos is onder de schaduw van de bomen een tafel vol lekkere hapjes neergezet voor een groep mensen die het niet getroffen lijkt te hebben in het leven.

  Terwijl velen het lekkere eten met smaak naar binnen werken, roept iemand naar Johnny verderop om erbij te komen. Maar Johnny heeft geen tijd. Op de parkeerplaats kijkt hij haastig alle vuilnisbakken na.

  Kees de Both

 65. ‘Doet wel en ziet niet om’, heette het vroeger.

  Nu doet men wel, zet het in de krant en schrijft er een Ik-je over. Vreselijke negentiende-eeuwse charitas, bah!
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 66. Na een ritje op de fiets van ca vijf uur op weg naar Vendome zit ik op een restaurantterras op de markt in het schone Diest, waar men het kennelijk wel goed getroffen heeft. Alleen de honden snuffelen hier in de vuilnisbakken. Het is maar goed dat deBelgen zich in 1830 hebben afgescheiden. Het Vlaams is eigenlijk een vreemde taal. Slechts af en toe vang ik een bekend woord op.

 67. Die ervaring heb ík nou als ik door Brabant en Limburg fiets, Mopperkont!

 68. DSR zijn obsessie: hypocriet borstklopperij aan de kaak stellen. Niets wijst erop dat de schrijver van dit ikje zélf betrokken is bij het charitatieve event. Met zijn “lijkt” geeft de schrijver duidelijk aan alleen maar een toeschouwer te zijn.

 69. Wie zet er die hapjes neer, dat zou ik wel willen weten. Misschien zit er vergif in, hoe komen die mensen die het niet getroffen lijken te hebben in het leven in het Amsterdamse Bos? Onbetaalbaar met het openbaar vervoer.

 70. MK, bedoel je dat Diest schoon is, of mooi? Het lijkt erop dat je al ietwat besmet bent met de schone Vlaamse taal.

 71. De zwervers worden af en toe in het zonnetje gezet. En krijgen af en toe een feestmaaltje. Leuk bedacht. Zouden ze dat ook doen in andere landen?

 72. Willem-Alexander is o.a. baron van Diest, dus die zal er samen met Maxima wel op toezien dat het daar schoon en mooi blijft.

 73. HR’s obsessie: andermans reacties, omdat hij te bleu is om zelf iets in het midden te brengen.

 74. Sorry, lees voor “in het zonnetje gezet” liever “in de schaduw onder de bomen gezet”. Dus niet onder de schaduw en ook niet in de bomen.

 75. Pawi 19.19 🙂

  Vandaag een fraaie, fijne NRC. Goed artikel over Justitie en Rechtvaardigheid. Echt een aanrader; klare taal. Geen gezeik. Het toetje, Arnon neem ik straks mee naar bed.

 76. BB,19.29

  Ik heb het artikel gelezen over veiligheid en justitie, het artikel maakt gehakt van de bewaker van de rechtsstaat.

  De Cloo, voormalig secretaris-generaal van het ministerie werd ingehuurd a raison van 65.000 euro per maand van Boer en Croon.

  Het europarlement kan hier nog veel van leren.

 77. Als ik Grunberg zo lees oreren denk ik: ga toch schrijven man. Kijk en beschrijf. Denken doe je maar in je eigen tijd. Wel een leuk ikje: ze wilde zich ophangen. Ze had overgewicht. Er knapte iets. Of moeten de laatste twee zinnen omgekeerd worden?

 78. Klare Taal: is het tegenwoordig nog gek dat ik niet eens meer verbaasd ben over wat je aanhaalt? En dat zo een man aangesteld is door zo een politieke glansrol als Opstelten? Ik koop dat de huidige minister kennis van zaken heeft en geen zaken gunt aan kennissen. Goh, die vloeide er zomaar ineens uit…

 79. Glansrol moet flapdrol zijn en koop is hoop (ook een mooie slogan!).

 80. indra 13.46

  Leuk toch als je door Nederland fietst, Achterhoek, Groningen, Friesland, Twente, overal leuk dialect.

  De steden spreken mee, groot sukses het Haagse van koot en bie op de eerste plaats, in de onderste regionen helaas Helmond en Tilburg die slechts wanklanken produceren.

 81. @ KT 21:50 u.

  Het Fries is een officiële taal, de tweede rijkstaal van Nederland.

 82. Klaartje 21:50

  Dat is nou precies wat ik vanaf morgen ga doen: fietsen door de provincies. Waar het lot ons brengt. Duim maar voor mooi weer. En hopelijk blijven bij óns alle sleutelbeenderen heel!

  Ik wens iedereen een heel fijne vakantie, waar dan ook heen en met wie dan ook.

 83. Fijne fietstocht, Indra, hou alles heel, niet alleen je sleutelbeenderen. Hier is het fijn fietsweer, ik hoop bij jou ook.

 84. Veel fietsplezier Indra, en als je langs Haarlem fietst even zwaaien hoor!

 85. Indra, zwaai voor de zekerheid maar overal waar je langskomt, want je weet maar nooit waar we allemaal wonen.

 86. Dapper hoor, Indra, fietsen door Nederland. Gaand e kinderen mee?
  Als je dit nog leest: Een heel fijne vakantie en vooral een veilige.
  Hoop dat je mooi weer hebt en geniet!

 87. Als er iets veilig is, qua vakantie, dan is het wel een fietstocht door het onschuldige Nederland. Geen kans op een fatale vliegtuigramp met massaal sterven, geen enge tropische ziektes, natuurrampen kun je wel uitsluiten en overal keurig aangeharkte fietspaden waar geen auto te bekennen is. En het is nog gezond ook. Goed gezien door Indra!

 88. Heerlijk fietsweer, fijne (koele) nachten, en veel wifi toegewenst, Indra!

 89. De Schrijvende Rechter, juli 9, 2015 om 19:19
  “HR’s obsessie: andermans reacties, omdat hij te bleu is om zelf iets in het midden te brengen.” Niet te bleu maar ik ken mijn beperkingen.

  Grunberg: mee met de psychiater artikel gelezen, dit vond ik heel aardig:

  In een zaal die het midden houdt tussen speelzaal en vergaderzaal zit de vrouw. Ze kijkt ons niet aan. Er zit verband om lichaamsdelen waar ze zich gesneden heeft. De sneden lijken vers.
  „Ik wil naar huis”, zegt ze. „Ik heb hier helemaal geen zin in.” Ze kijkt naar de tafel.
  Psychiater: „Je gaat jezelf weer pijn doen.”
  Vrouw: „Ik heb me hier ook gesneden. Of ik me nu thuis snijd of hier, dat maakt toch helemaal niets uit. Ik wil gewoon naar huis, ik wil naar mijn kind.”
  In de kliniek in België beweerden ze dat ik het lijden van mijn medepatiënten niet zag en dat dat de kern van mijn angststoornis was. Nu zie ik het lijden van de vrouw, maar ik laat het niet tot me doordringen. Dat hoort bij professionele distantie. Ik kan het ook anders zeggen: ik zou gek worden als ik het lijden van anderen tot me zou laten doordringen. Of moet ik het toch nog anders formuleren? Ik zou gek worden als ik mijn eigen lijden tot me zou laten doordringen.
  Psychiater: „Weet u wanneer u zichzelf gaat beschadigen?”
  Vrouw: „Stress. Onduidelijkheid levert stress op.” Ze voegt eraan toe: „Mijn vent wil me thuis niet hebben. Zou jij geen stress hebben als je vrouw zou zeggen: je mag niet thuiskomen?”
  De psychiater zwijgt.
  De vrouw gaat naar buiten, wij bellen met haar man.
  De man zegt: „Ik wil haar hier niet hebben. Straks hangt ze in het trapgat, dan is mijn kind de rest van het leven getraumatiseerd.”
  Maar ik ben romanschrijver, ik denk: er is een nieuwe vrouw. Ik geniet van mijn vrije associaties, maar ik weet dat de maatschappij die associaties soms voor onwenselijk houdt. Mijn instelling is echter: we zullen zien wie sterker is, de maatschappij of mijn vrije associaties. Misschien is het aan die instelling te danken dat ik mij vooralsnog buiten en niet in de kliniek bevind.
  Na enig wikken en wegen wordt een IBS uitgeschreven. (De Parnassiagroep dringt er bij mij op aan duidelijk te maken dat een dergelijk besluit niet lichtvaardig wordt genomen.) De vrouw accepteert het besluit betrekkelijk gelaten.
  We verlaten de kliniek.

 90. Een knappe schrijver die hierover nog beter weet te vertellen.
  Bergbeken wilde dat Grunberg dacht in zijn eigen tijd, en dat doet hij ook, met dit mooie verhaal als resultaat.

  Indra maakt(e) dit regelmatig mee, vermoed ik. Maar ja, die is nu de banden aan het oppompen.

 91. Interesse

  Terwijl ik sta te koken, kletsen onze vier kinderen met elkaar bij. De jongste, mijn bonuszoon van 9, kijkt op van zijn vaders iPad en uit het niets stelt hij me de vraag: „Wanneer hebben jij en Papa elkaar ontmoet?” Zijn grote ogen kijken me vragend aan en ik ben verrast door zijn interesse.

  Glunderend vraag ik hem of hij wil weten wanneer we elkaar ontmoet hebben of wanneer we echt wat met elkaar kregen? Hij denkt na en zegt: „Nou, ik denk wanneer jullie wat kregen.” Ik noem de datum en vertel hoe bijzonder dat etentje was terwijl hij wat intikt op de iPad. Terwijl hij wegloopt mompelt hij: „Ja, de code klopt, dankjewel.”

  Debby van Schuppen

 92. En geen mens die even het Ik-je kon plaatsen? -verdrietige hoofdschudicoon-

  Interesse

  Terwijl ik sta te koken, kletsen onze vier kinderen met elkaar bij. De jongste, mijn bonuszoon van 9, kijkt op van zijn vaders iPad en uit het niets stelt hij me de vraag: „Wanneer hebben jij en Papa elkaar ontmoet?” Zijn grote ogen kijken me vragend aan en ik ben verrast door zijn interesse.

  Glunderend vraag ik hem of hij wil weten wanneer we elkaar ontmoet hebben of wanneer we echt wat met elkaar kregen? Hij denkt na en zegt: „Nou, ik denk wanneer jullie wat kregen.” Ik noem de datum en vertel hoe bijzonder dat etentje was terwijl hij wat intikt op de iPad. Terwijl hij wegloopt mompelt hij: „Ja, de code klopt, dankjewel.”

  Debby van Schuppen

 93. Leuke pointe, maar ’t naar opgeschreven en het verhaal klopt ook niet.

  Het woord cq begrip ‘bonuszoon’ is weliswaar aardiger dan ‘ongelukje’ naar desalniettemin van een akeligheid om krijsend je haren bij uit te trekken.

  Waarom is ‘Papa’ met hoofdletter geschreven? Is de bonuszoon soms onbevlekt ontvangen?

  En waarom doet ’t jogentje moeite om een code te onfutselen, om het vervolgens meteen te melden? Dan had ie het ook wel gewoon kunnen vragen.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

 94. “dat etentje”

  Slim jochie, die bonuszoon. Hij schaamt zich waarschijnlijk driemaal in de rondte als hij leest hoe zijn moeder hem benoemt, maar hij heeft het allemaal onder controle. Een hacker. Maar een aardige hacker.

 95. @Berg
  DSR heeft je een duimpje neer gegeven vanwege het dumpen van een fragment zonder kennelijke relevantie of toelichting.

 96. Beste mensen,

  Morgenvroeg hoop ik samen te vertrekken naar de Veneto, Abano Terme, ik zal dus even afscheid nemen van het buurtgebeuren en misschien tussentijds wat couleur locale, enkel indien relevant, laten horen.

  Misschien dat de Biennale van Venetie wat nieuws oplevert. Er zit een Nederlander daar in de wildernis ergens op Murano zeer succesvol te zijn.

  Maak er wat moois van groeten,

 97. Hoor net in met Het Oog Op Morgen (terugluisteren is top) waarom mijn geliefde acteur Omar Sharif zoveel (volgens zichzelf) slechte films maakte: hij was gokverslaafd en liep steeds één film achter bij zijn schulden…Nu is hij in Het Grote Casino daarboven.

  PS
  Je hebt gelijk DSR, de link van het vorige filmpje was flinterdun…

 98. Een normaal gesprek

  „Je kunt ook een normaal gesprek voeren pa”, lees ik in een antwoord van mijn oudste dochter (17) op een WhatsAppberichtje van mij. Ik ben blij verrast. Misschien is de tijd aangebroken dat ook zij inziet dat het leven niet alleen draait om onze smartphone. En misschien heb ik mezelf ook iets te gemakkelijk laten meevoeren met deze technologische trend, door maar weer een appje te sturen in plaats van even te bellen.

  Na enig heen en weer ge-app blijkt echter dat mijn dochter bedoelt dat ik de groeps-chat niet mag misbruiken voor individuele berichten.

  Tom Ensink

 99. Ja, da’s vaak ellenlang geleuter op die groepschat waar anderen niks mee hebben. Het lijkt apiedapie.com soms wel 😀

 100. Errug grappig, dit ikje. Als Tom het niet over bellen had gehad, zou je kunnen denken dat ze naast elkaar op de bank zaten.

 101. Klare taal is allicht in Verona nu. Wie weet checkt ze even dit blog.
  Fijne tijd! Venetië is de tyfoon alweer te boven heb ik gelezen.

 102. Ik zit inmiddels al onder Charleville-Mezieres en het is weer prima fietsweer, een graadje of vijfendertig, woestijnwindje tegen en geen wolkje aan de lucht. Iets onder Charlevilles-Mezieres vile ik uitgeput een restaurant binnen, waar als dagschotel Baeckeoffe werd geserveerd. Dat klinkt vrij Duits, maar het is een gerecht uit de Elzas, zoals ik inmiddels weet. (Bij Total hebben ze wifi en airco) Een stevig maaltje, waar de boer de middag wel mee door komt en een eenzame fietser ook. Het ikje inspireert me niet.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baeckeoffe

 103. Herstel: Verona moet zijn Veneto…

  Lekker fietsen, lekker eten, geen gevaren op de weg.
  Slapen in een tentje kan nog wél wat spanning opleveren, MK. Vooral als de eenzame fietser…je weet het.

 104. Klare taal
  Albano terme, toe maar, het geld kan zeker niet op ?
  Ik kwam met mijn fietsgroepen vaak op de camping in het nabij gelegen Montegrotto terme. Ze hebben daar een prima terminaal zwembad (zoals wij dat altijd noemen) met naastgelegen restaurant. Er komen wel veel gewone Italianen, je bent gewaarschuwd.

 105. Bonuszoon wordt in de reacties op het ikje ‘Interesse’ klakkeloos geïnterpreteerd als ‘ongelukje’ of ‘nakomertje’. Daar trek ik nu mijn haren (niet krijsend ;-)) van uit mijn hoofd. Bonuszoon is een erg lief synoniem voor een mannelijk stiefkind (dat als 2de betekenis volgens de Van Dale anno 2015 nog steeds een ‘liefdeloos opgevoed kind’ is).

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: