De Ultieme Top 10 Tegen Wespen

wesp
By Trounce, GFDL http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Nee, dat vinden we niet prettig. Die teringzoemers om je heen, net als je lekker aan je appeltje begint, je ijsje, een picknick buiten … Ik heb volwassen mannen krijsend naar binnen zien hollen, de gedekte tafel de gedekte tafel latend.

“Rustig blijven, dan doen ze niks!” was hun raad. Ik bleef dus moedig staan en werd in mijn hoofd gestoken.

Zelve heb ik een jeugdtrauma opgelopen als zesjarig jochie aan het Uddelermeer, waar de volwassenen vrolijk lachend naar me keken, terwijl ik voor mijn leven rende. “Rustig blijven, dan doen ze niks!” was hun raad. Ik bleef dus moedig staan en werd in mijn hoofd gestoken. De gillen van ontzetting en de kring van ineens wèl bezorgde volwassenen om me heen hebben dit voorval in mijn geheugen gegrift.

Maas_ferry_at_Steyl
By Bodoklecksel (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
Om maar te zwijgen van die wesp die me een paar jaar later op een zondagse familiewandeling in het Limburgse Steyl ruim twee kilometer lang bleef achtervolgen. Van deze verschrikking herinner ik me vooral nog mijn broertje die kronkelend van het lachen op het hete asfalt lag. Tot op de dag van vandaag heb ik dus de schurft aan wespen.

Maar wat doe je ertegen? De schurft? Nee de wespen. Je glas na elke slok afdekken met een bierviltje (ooit ging er een wesp met een slok cola naar binnen, ik voelde hem in mijn mond kriebelen). De tafel snel afruimen. Niet in de buurt van bloemen komen. Geen wapperende kleren aantrekken. Lekker binnen blijven. Jahaaa, weten we allang. Kom nou eens met iets waar je wel wat aan hebt.

Gelukkig publiceerde een gezaghebbend Zwitsers dagblad van de week de Ultieme Top 10 Tegen Wespen.  Dingen die wèl werken. Doe maar, kijk maar, vertrouw maar:

 1. Lok ze weg. Leg ergens een paar rijpe druiven neer, en ze vliegen daarnaar toe. Doe dit nooit met jam of honing; die geuren maken wespen agressief;

  Wel ff afplukken
  Wel ff afplukken
 2. Plant snel een bosje geurgeraniums, liefst die met citroengeur (pelargonium ‘citrosum’). De wesp vliegt niesend een blokje om;
 3. Kruidnagel is niet alleen in de keuken een overheersende en vervelende specerij. Nee, je jaagt er ook buiten wespen mee weg. Rauw geknipt met voor de zekerheid wat schijfjes citroen of sinaasappel ernaast, of als druppeltje kruidnagelolie op je houten tafeltje druppelen en hopla, jij gaat vandaag lekker genieten;
 4. Heb je geen kruidnagel in huis? Offer dan maar een bosje basilicum op. Doe het nou maar, zo duur zijn ze niet, en wat wil je nou, een kudde wespen die om je oren gonst, of in je openvallende bloesje feest gaat vieren?
 5. Ook tomatenplanten, met stengel en bladeren en al, dus niet in schijfjes klaargemaakt op tafel maar in de aarde wortelend en wuivend, zijn dingen waar de doorsneewesp verre van blijft. Ga er dus tussenin zitten;

  Niet afplukken
  Niet afplukken
 6.  Voor de echte natuurhater, voor als je niks van dit alles in huis hebt of om je heen wilt hebben, qua planten en kruiden dan, is er de gouwe (koperen) ouwe stuiver. Wrijf hem tussen je vingers en leg het muntje naast je. De koperstank (voor gevoelige wespenneusjes dan) zorgt ervoor dat de wespen bijna dood naast je uit de lucht neervallen (zelf nog gezien, vanmiddag, toen ik het aan een collega voordeed, kan toeval geweest zijn, maar toch);
 7. Deze wisten we al, maar waarom doen we het dan niet massaal? Verse knoflook snijden, huppetee, ruikt nog lekker ook, voor ons mensen dan, niet voor die teringbeesten;
 8. Steek anders eens een zootje koffiebonen of koffiedik in de fik, in een vuurvast schaaltje. Echt, wespen houden er niet van. Ga je zien;
 9. Wat we al wisten: geen felle kleuren dragen. Vooral op rood, geel en blauw komen ze af. Wit is niks mis mee;

  Wel ff vullen
  Wel ff vullen
 10. Nou, en heb je stomtoevallig zo’n nevelspuitje bij de hand, dan kun je ze daarmee ook ergeren. Wel oppassen dat ze niet in de gaten krijgen dat jij het bent die achter dat waterpistooltje zit te knijpen, dan vliegen ze een rondje en krijg je van achteren de volle laag, qua steken dan.
 11. En als toegift, omdat we precies 10 tips wel zooo 2014 vinden: maak nooit en the never wespen dood. De stervende en de zojuist gestorven wesp – zeker die in die ellendige omgekeerde halve flessen siroop of suikerwater – geven een stofje af, een zgn. feromoon, dat hun soortgenoten kei-agressief maakt. Die komen jou dus opzoeken, en terecht. Want dat doe je niet! Ook (en daar hadden die volwassenen rond het Uddelermeer dus best wel gelijk in) het slaan naar wespen is niet aan te raden, ze gaan dan van de onderzoekende of verdedigende modus over op de aanvalsvlucht. En de aanval in het insectenrijk is er maar voor een ding: de KILL Zij wel  *huiver icoontje*

Veel plezier nog allemaal. Eind september gaan ze allemaal dood van de kou.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

48 gedachten over “De Ultieme Top 10 Tegen Wespen”

 1. Wat een heerlijk dierenvriendpolitiek correct stukje, heer Dapie!;-)

  Pherom? Bedoel je een feronoom?

 2. Die halve omgekeerde fles heb ik wel staan. Met een mix van Roosvicee, bier en stroop. Endje verderop zetten en het werkt.
  Ook een wespennest verdelgd met mierenpoeder.
  De tomatenplanten, ja, die staan hier maar om er nou steeds in te gaan zitten…

 3. Zo’n geelectrificeerd tennisracketje -zzappp-icoon- lost het probleem misschien niet structureel op maar vervrolijkt toch menig zomerdag.

 4. Dank Luv en Ilona, het woordje ferodinges inmiddels opgezocht en in de tekst gecorrigeerd. Qua tomatenplanten, Ilona, probeer het eens, zou ik zeggen, als ze hoog genoeg zijn heb je er ook nog schaduw van.

 5. Zelf gezien op een terras in Joure: schoteltjes met daarop een schijfje citroen waar kruidnagelen waren ingestoken. Wespen bleven uit de buurt.

  Dat elektrische tennisracketje, daar moet je eerst mee oefenen. Een keer raak is genoeg, doe je het nog een keer dan reanimeer je het beestje weer. Bij vliegen dan.

 6. Ha, DSR vind het stukje weer veel te diervriendelijk; open deur.

  @pawi Frankensteinvliegen dus?

 7. Je hapt er weer in als een een tofuburger, Luv….

  Zo’n zapp-racketje treft je aan in de meeste Nederlandse huisgezinnnen en je houdt er het fort behoorlijk mee.

 8. Tuurlijk hap ik, DSR. Ik wil je niet teleurstellen. Je hebt het hier toch al zo moeilijk, de laatste tijd, dat dit het minste is wat ik kan doen.

 9. Wat bedoel je? Toch niet jouw en Apies eeuwigdurende censuur/moderatiediscussie? Nee, ik wil je alleen maar hart onder de riem steken, best rechtertje.

 10. Ja leuk zo’n racket!
  We (man en ik) kochten er een in een onderdelenhuis.
  Achter de toonbank stond de verkoper in z’n camisole; het was heet.
  Toen we ermee de deur uitgingen, riep hij me nog na (Amsterdams): ‘Mevrouw, u ken hem er ook mee op z’n gat slaon.’

 11. En wij verwelkomen reageerster pawi terug op de site, na een welverdiende korte en wellicht romantische minivakantie in het noorden van het land. Joure .. is dat niet in de buurt van waar Hoe God verdween uit Jorwerda, naam schrijver ontschoten? Mak! Geert Mak!! Prachtig boek. Maar wellicht dus gans en gaar off topic hier.

 12. Dank voor het welkom heten. Een romantische minivakantie inderdaad, op zoek naar voorouders uit de achttiende eeuw. Veel oude grafstenen gezien. Veel wespen ook, maar met die truc van citroen en kruidnagel bleven ze lekker op een afstandje.

  En lezen deed ik in Cesare Pavese. In vertaling dan, he. Bijzondere man. Doet een beetje aan de schrijfstijl van TimmerArk denken, of zelfs aan RSB in zijn goede dagen. TimmerArk had me al eerder gezien ergens op de site en herkende de gruwelijke situatie als internet heel erg langzaam is. Wat daar zo was.

 13. Heb zelf net het bijna ondenkbare gedaan en voor maar liefst bijna zeven euro een spuitbus insectenspray gekocht. Wij worden namelijk de hele zomer (en die is al een tijdje gaande, evenlang als mijn geduld) geterroriseerd door twee vliegen met de inborst van de sr, hinderlijk dus. Ze, of ander insectgespuis komen niet voor in de keuken, bij de afvalbak of bij het kattenvoedsel wanneer dit onbewaakt staat. Nee, ze zitten op het beeldscherm van de pc. Ze vliegen eromheen, achter elkaar aan en sinds kort vliegen ze soms per ongeluk, neem ik maar aan, tegen je gezicht aan. Ik werd er gek van maar toen er een tegen de lieve wang van mijn vriendin aanvloog was het uit, over. THE WAR ON THE FLY en zijn/haar partner is begonnen. Mocht het fout aflopen en wij het onderspit delven dat zal dit mijn eeuwige afwezigheid verklaren…

  In het verlengde daarvan lag ik gisterenavond, nav het nieuws, na te denken over het volgende: als je kunt kiezen, wat kies je dan? Twintig jaar in een gevangenis in Marokko of levenslang in Nederland. Het was een deprimerende vraagstelling. Wie zou wat kiezen?

 14. @Tim
  Jij zou toch zeker levenslang in Nederland kiezen, voor maximaal profijt?

  Het zou me niks verbazen wanneer jij eventuele verkeersboetes niet betaald en opspaart voor een maandje staatshotel als de tijden weer mager zijn.

 15. DSR heeft gisteren op het terras een wesp gevangen gehouden in een leeg colaflesje met een mosterdschoteltje.

  Ondanks, of dankzij een herhaald bad in het colarestje, nam zijn energie aanvankelijk niet af maar toe, zodat van invrijheidsstelling pas na een uur sprake kon zijn. De oberin had ook al te kennen gegeven dat eea opgelost moest zijn voordat we afrekenden.

  Deze wesp heeft in ieder geval een waardevolle les geleerd en zal deze ongetwijfeld de zwerm doorgeven. Onderwijzen we nu allemaal tien wespen per dag, dan lost het probleem zich vanzelf op.

 16. @Luv
  Het is een onhebelijke gewoonte om ruis op te lijn met mensen met wie je niet op een lijn zit te zoeken in mogelijke medische afwijkingen bij andere partij.

  Je hebt je nogal raadselachtig uitgedrukt. DSR nodigt je slechts vriendelijk uit het te verduidelijken, ervanuitgaande dat je zelf wel weet wat je nou eigenlijk bedoelde.

 17. Twintig jaar in een gevangenis in Marokko of levenslang in Nederland? Wat zou jij kiezen: doof of blind?

  Levenslang in Nederland is hooguit twintig jaar. In Marokko haal je dat niet zo makkelijk, dysenterie, afgunst, stinkende pis en poep in een hoek, nog net geen brood met spinnenkoppen, wel waterige soep. De cel delen met dertig man…. (van onze speciale correspondent verkregen informatie).

  TimmerArk zou er wel gedijen misschien. Je leert er veel levenslessen voor je dood gaat.

 18. Apiedapie.com, dat is pas een wespennest.

  Ik slaap tijdelijk in een studentenkamer op de campus van de universiteit van Canterbury en had vannacht twee wespen in mijn kamertje. Als ik het licht aandeed, gingen ze als een gek rondvliegen en was ik steeds net te laat met mijn slipper. in het donker bleven ze rustig zitten, maar ik dorst toch niet in slaap te vallen met die twee krengen in de buurt. Is dat nu een dilemma ?

  En nu naar de evensong in de kathedraal, altijd weer een belevenis.

 19. Levenslang in Nederland is levenslang. En hier is men vast niet corrupt…of wel? De rechter soms wel. Zie de uitkomst van het proces tegen Wilders.

 20. Tim geeft Wilders nog de schuld van z’n katers. -zucht-

  Interessant om te lezen dat hij de rechterlijke macht liever als verlengstuk van de linkse politiek ziet optreden. Iedereen greppels graven bij de poolcirkel zeker.

 21. Pawi, die levenslessen kunnen me gestolen worden, zijn sowieso te laat. Mijn leven is nog slechts een leeg omhulsel, er is geen plezier, geen fut, geen hilarisch lachen meer om de spitsvondigheden van de rechter, geen genieten van een kippetje of een lekker stuk kaas. Zelfs drank en drugs doen mij niet meer, of seks. Slapen is het enige genot wat mij rest.

 22. “Most men lead lives of quiet desperation.” Dat schreef Thoreau, jeweetwel, die in de laatste column van Pieter Steinz weer in herinnering werd gebracht.

  Op jou niet van toepassing, mag ik hopen.

  Maar wat ik zeggen wou: umme, dat weet ik niet meer zo gauw. Iets over wespen. O ja! Wapserveen! Daar reden we af en toe doorheen en ik had te doen met de schoolkinderen daar, die nooit weps mochten zeggen als ze wesp bedoelden. Dat moet moeilijk zijn geweest voor die kleintjes.

 23. Nou, ’t is in ieder geval geen ‘quiet’ desperation.. 😉

  Sorry, Timmertje, kon het niet laten.

 24. Kop op, timmerark!
  ’t Is een beetje bedompt weer vandaag.
  Laat je er niet door kisten, zal ik maar zeggen.
  Je had je betere dagen en die komen heus wel weer terug.
  Kijk naar mij!
  Vorig jaar was ik ook bijna verleden tijd.
  Ik heb het benauwd maar dan zeg ik tegen mezelf: ga fietsen!
  Dan moet ik wel. Even eroverheen zetten, en ben blij dat ik ga. Dat lucht op.
  Timmerark: ga fietsen!

 25. Ga fietsen? Ik neem aan, Ilona, dat dit lief bedoeld is? Het is nu te laat, morgen weer…wat was er vorig jaar dan met je? Ben wel blij dat j er nog bent!

 26. Prachtig citaat dat Pawi aanhaalde.

  Het beeld van de eenzame vrijgezel die pas gaat slapen als de TV op het homeshoppingkanaal staat en het blik koude witte bonen in tomatensaus uit de hand glijdt, kwam meteen bij me op.

  Het volledige citaat gaat echter nog dieper, zo leert Google ons:

  “Most men lead lives of quiet desperation and go to the grave with the song still in them.”

 27. Kijk, daarom waardeer ik DSR (ondanks zijn slechte inborst) omdat hij het citaat van Pawi dat de duistere kant van het leven belicht nog eens extra onder de aandacht brengt. Zoiets zou Apie nou nooit eens doen. Die schrijft liever over Alfa Romeo’s, Toscane, eerste klas reizen, zijn contacten met celebraties en meer van dat soort wereldse zaken 😦

 28. Ja, een vrijgezel die gaat pas slapen als hij alle zinnen heeft geblust, zong Benny Neyman al … en sliep daarmee vredig in, alweer zeven jaar geleden, waar blijft de tijd. Het ga je goed, Benny!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: