Windows 10, Jon Stewart, een polstasje en andere belangrijke dingen (84)

Foto: A. Dapie, Voor paal staan, 2015
Foto: A. Dapie, Voor paal staan, 2015

Weten we het nog? Polstasje verloren in het smoezelige urinoir van een benzinepomp en dat vervolgens weer teruggekregen dankzij de familie Advocaat uit Twente ten koste van een urendurende omweg vanuit romantisch Venetië via Toscane naar Pisa en omstreken, en toen ook weer terug, want het was een omweg. Het polstasje was het gesprek van de dag vorige week.

Daarnaast kregen we nuttige tips om echt zorgeloos van Windows 10 te genieten. Jon Stewart nam afscheid, maar hij komt vast weer terug. En, tja, een zootje ikjes met dito commentaren. Dat en misschien nog wel meer komt allemaal in bod in dit nieuwe weekoverzicht. het 84e alweer. Een unieke reeks mogen we wel zeggen. Alom gewaardeerd en nog steeds met stijgende bezoekersaantallen, mogen we WordPress stats althans geloven en waarom zouden we niet.

Zo, dan hebben we dat gehad en hoeft het in principe nooit meer gezegd te worden.

Laten we beginnen met de waardering voor dit blog en dus ook een beetje voor mijzelve *bescheiden glimlachicoontje* Timmerark, en da’s iemand die verstand van kwaliteit heeft (zelve immers een begenadigd schrijver en blogger, afkomstig uit de Vk.blog kweekvijver) sprak uit naam van honderden zo niet duizenden lezers met zijn lieve “Ik hoop dat APD (…) tot in lengte van dagen met zijn blog doorgaat en dat we allemaal hier blijven reageren tot we ver in de negentig zijn.” Zo, dan hebben we dat gehad en hoeft het in principe nooit meer gezegd te worden. Maar het mag best hoor. Kijk maar.

Het polstasje was zoals gezegd het hoofdonderwerp van discussie van vorige week, vooral omdat de blogbaas hiermee mild afgezeken kon worden. Timmerark (ja, dezelfde): “Polstasje? Hoe heerlijk jaren tachtig! (…) Ik weet nog dat mijn (stief)vader er voor het eerst een had. Hij had er zijn autopapieren in, een reservebril, of twee, de auto-, huis-, caravansleutels en die van alle buren, een EHBO-kit, gereedschap voor de auto en een tent. Heel modieus allemaal. Cognackleur.”  Uiteraard dook ook Kees er bovenop met een sneer over “zo’n oerlullig polstasje”. Blogbaas dezes werd in de hoek gedrukt en riep in opperste wanhoop uit: “Waarin bewaren mannen die geen polstasje hebben hun papieren, mobieltje en dikke portemonnee? Broekzak telt niet, want ik wil geen dikke bobbels. In hand ook niet, want die houd ik graag vrij. In binnenzak colbert of jas moeilijk met 38,5 graden in de schaduw. Onder de pet???”

“Voor APD blijft er kennelijk nog maar een plek over om z’n telefoontje te stoppen …”

Tja, toen werd het nog meer prijsschieten. De leukste vonden wij die van het olijke tweetal De Schrijvende Rechter (DSR) en Heer RozenwaterDSR: “Voor APD blijft er kennelijk nog maar een plek over om z’n telefoontje te stoppen …” En Heer Rozenwater deed er het gebruikelijke schepje bovenop: “Mijnheer de blogeigenaar rijdt nu ongetwijfeld rond met een dure zonnebril op in zijn sportwagen door het prachtige Toscane met naast zich een wulps/geil fotomodel. De decadentie spat er toch vanaf? Zich druk maken over een bobbel in zijn broek. Wees liever blij dat je nog een bobbel in je broek kunt krijgen.”

De zinvolle bijdragen waren zoals vaker van de dames afkomstig. Klare taal raadde aan om een poepchique tasje te kopen, zo eentje die zo duur is dat je het wel uit je hoofd laat om hem te laten hangen. Hoe kon zij weten dat blogbaas dezes dit inmiddels in Venetië had gedaan (dus er nu twee heeft)??

Photo: Poepchique handtasje, (c) 2015 A. Dapie
Photo: Poepchique handtasje, (c) 2015 A. Dapie

Ook Ilona had een tas gekocht in datzelfde Venetië en misschien wel bij dezelfde tassenwinkel. Ook wij werden daar immers geholpen door een Chinese dame.  “Wel geen Gucci of dergelijke prijsklasse, maar hij doet het nog steeds! Wil geen andere meer!” riep ons Ilonaatje blij uit. Enkele lezers namen de gelegenheid te baat om haar blog nogeens te lezen. Dat is zeker geen slecht idee, hier staan wat hoogtepunten en alle informatie die jullie verder nodig hebben. Wij van A.Dapie.com hopen dat Ilona snel weer wat actuele content gaat toevoegen, aldaar of alhier, wat ze wil als ze het maar doet.

Als jullie toch aan het wegklikken zijn, ga dan ook eens langs de Letterbak van onze Letterzetter. De goeierd is een prachtige kraakheldere serie begonnen over het goede en vooral slechte van Windows 10 en hoe daarmee om te gaan. Van harte aanbevolen (wel terugkomen).

Dat kun je wel zien dat is hij!
Dat kun je wel zien dat is hij!

Blogbaas’ verjaardag werd opgeluisterd door heel wat felicitaties, weliswaar minder dan vorig jaar, maar we hadden er dan ook geen ruchtbaarheid aan gegeven. Zonder de anderen te kort te willen doen was die van Marianne Smit, DE Marianne inderdaad, die uit de NRC-tijd, de dierbaarste *zwijmel icoontje*

Voorbijganger – die bij de buren vrij spel heeft – liet zijn chagrijn ook hier weer eens lekker lopen: “Neen , wat u van mij vindt raakt mij niet, wat ik van U vind is oneindig veel interessanter .. “ zei hij na wat onbegrijpelijke sneren over spruitjeslucht en andere wartaal. Geeft niet. Mag. Kan. Het internet is voor iedereen

Voor de statistieken: de 100e reactie was van voormelde DSR, en de 200e van Klare taal. De bijbehorende lepeltjes worden echter, zoals bekend, in vakantietijd niet uitgereikt. Sorry, Klare taal! 

Jon Stewart for President!
Jon Stewart for President!

Goed, dan hadden we dus nog Jon Stewart die afscheid nam van de Daily Show. Luvienna vindt hem “heel slim, heel scherp en voor de duvel niet bang” en Letterzetter riep “Jon Stewart for president!” Met beide uitspraken is blogbaas het van harte eens, dat was al eerder duidelijk. De persoonlijke APD all time favorite van Jon is wellicht de volgende, waar de correspondent uit London een banaantje nuttigt en de heren hun lachen niet kunnen houden. Graag even in het reactieveld melden als je de video hebt kunnen uitkijken zonder tranen in de ogen. De vergulde vork voor “zuurste mannetje m/v van de week” wordt dan per ommegaande opgestuurd.

Daily Show Prince Charles schandaal (video)

A responder from abroad een reageerster uit de verte – Sushi’s Treasure Trove – shared plaatste als opgewekte groet as a merry greeting to the aan de Dutchi Nederlandse expats een a video van of  Andre Rieu,

“Eh, SPAM?” was immediately meteen het the warm(e) reception onthaal by door a een reageerder responder, who is not die niet really known for bekend staat vanwege his friendliness zijn vriendelijkheid, so it was not dus het kwam niet unexpected onverwacht. Yet maar voormelde we did not further hear from aforementioned Sushi liet zich dus verder maar niet meer zien.

Verder ging het over Timmerarks goed verzekerde katten, en in het verlengde daarvan “hoopjes vogelveren en –resten” (Klare taal). Luvienna wist te melden dat haar katten “gelukkig te dik, te oud, te lui zijn” om achter prooien aan te gaan. “Hoewel het feit dat ik elke keer als ze daar vroeger aanstalten toe maakten ze krijsend achterna zat, daar ook misschien iets te maken mee heeft gehad.”

Drie keer gooien voor een kwartje - ome Tinus
Drie keer gooien voor een kwartje – ome Tinus

Ome Tinus won bij de buren niet de dagprijs in de Kunstrubriek met zijn droge onderschrift “Drie keer gooien voor een kwartje” bij nevenstaand plaatje, maar dit werd meer dan gecompenseerd door een onmiddellijke opname in de oneindig prestigieuzere Eregalerij der Hele Groten alhier. Het werkje is uiteraard van Matteo Massagrande, een Italiaanse kunstenaar van 56 lentes jong, die bij deze het recht krijgt om deze titel voor dit kunstwerk te gebruiken (met bronvermelding).

Tot slot nog wat ikjes. Er was er eentje van Martin van der Jagt over een gevonden hoorapparaat: „Nee, ’t is zinloos dat ik het omroep. Het is een hoorapparaat, als je dat verloren hebt, hoor je mij natuurlijk niet!” was de vrolijke uitsmijter.

Marc Loman liet zich in zijn ikje kennen als een zeikerd zonder weerga. Hij moest bij een pomp langs de autoweg naar de WC en betaalde daarvoor de gebruikelijke vijftig cent. Maar oh wat erg: “Helaas zijn de vloer, de muren en de pot al jaren niet schoongemaakt, zeep en handdoeken ontbreken.” Maar het allerergste komt nog: “Ik vraag mijn bijdrage terug bij de jongen achter de kassa.”

Elles Verheijen meldde in haar ikje dat ze “een benzinestation opreed” en wat er toen gebeurde. Hint: er kwam geen hijskraan aan te pas.

Ook Yvonne Woudenberg had er geen moeite mee zichzelf te blameren. Ze wordt binnenkort vijftig jaar en schreef over haar smartphone, eentje van “meneer Gates”, dus volgens haar is ze “de laatste der Mohikanen”. Huh icoontje? We zeggen het tante Jannie na.

Het is weer genoeg geweest. Hier stopt het overzicht van wat er vorige week op deze interactieve site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve. Het heet “Masker met waterflesje”, (c) 2015, all rights reserved.  

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

175 gedachten over “Windows 10, Jon Stewart, een polstasje en andere belangrijke dingen (84)”

 1. Mooie intro wederom ook de hilarische vakantieavonturen van de blogbaas met of zonder tasje blijven niet onvermeld.

  Groot nieuws in de NRC vandaag een leuk ikje van Luvienna, proficiat en gelukwensen, tweede al!

 2. Oh wat een sufkipje ben ik toch. De aankondiging van de Tuinen Special staat op de verkeerde draad. Hier komt hij nog een keer:

  Ik voel een tuinenspecial aankomen. Wie doet er mee? Foto van tuin, tuintje, balkonnetje, bloempot volstaat. Maar verhaaltje of onderschrift erbij doet wonderen. Wel graag alleen de eigen tuin insturen met eigengemaakte foto.

 3. En het was allemaal naar aanleiding van het paarse hoedje in de achtertuin van Heer Rozenwater

  Dit schreef ik er argeloos, naief en lief als ik was bij: “Prachtige foto’s, prachtige tuin, die bank is precies mijn smaak, lekker verweerd teak, had ik ook toen ik nog zo’n tuin had, ergens bij jou in de buurt in het verre verleden. De paarse hoed is hopelijk alleen voor de sier, zo niet dan is het weer koren op de molen voor Ron de Drie en kornuiten. De voorkant doet mijn nostalgisch hartje kloppen, wat een heerlijke ouderwetse Hollandse weelde, die luikjes, die klinkertjes, het zou zo in Zeeland kunnen zijn. Toch? Het lijkt me een heel gezellige buurt met heel gezellige mensen. Hoe is het met de Buurtcommissie?”

  Maar bij het overkopieren van de ene naar de andere draad merkte ik helaas dat de foto’s door Heer Rozenwater van het internet geplukt zijn en stortte mijn mensbeeld weer eens in elkaar. 😦

 4. Kleren

  We krijgen een nieuwe collega. De afdeling komt bijeen voor een voorstelrondje. Als een van mijn collega’s haar naam hoort, zegt hij verbaasd: „Ben jij het echt? Ik had je niet herkend met kleren aan!”

  Iedereen, inclusief de nieuwe medewerkster is even met stomheid geslagen. Mijn collega vervolgt haastig: „We hebben vroeger samen gezwommen!”

  Miriam Wesselink

 5. Grappig ikje, objectief gezien hadde ik nu een opmerking gemaakt in de trant van “bak met baard”, omdat ik hem al kende maar dan met de uitsmijter “we kennen elkaar van de sauna”. Omdat het onze eigenste lieve, nou lieve, leuke autrice is, zie ik daar echter van af en sluit af met een welgemeend: proficiat! 🙂

 6. De sauna was onbekend terrein voor mij.
  Ik ben niet meer zo piep en een beetje huiverig ging ik toch, meegetroond door een goede vriendin.
  Enthousiast gaf ik later verslag aan mijn buurman.
  ‘Is dat niet schaamtevol, met zo’n naakt, oud lijf?’ zei hij misprijzend.
  ‘Welnee,’ zei ik, ‘ik doe gewoon mijn bril af en dan zie je dat niet.’

 7. Vanwege de condens. Ik ben nog nooit in een sauna geweest trouwens. Tijd voor koffie nu. 31 km gefietst zonder te arriveren waar ik wezen wilde.

 8. Jippie! Een tweede Ikje geplaatst, joechei! Ik had een mailtje gekregen, een paar dagen geleden, dat het Ikje de volgende dag in nrc.next geplaatst zou worden, maar niks in die krant de volgende dag. Maar nu dus in de NRC. 🙂

  En het zal weer niet zo zijn: ook op dit Ikje is moderatie censuur redactie toegepast. Ik had geschreven: ‘Jij bent xxx?’ en in de krant staat nu ‘Ben jij het echt?’. Nou ja, live with it.

  @Apie: het is weer een beeldschoon intro. En met een tuinenspecial! Ik ga wat fotootjes maken.

  @Apie: Vast wel een bak met baard, maar echt gebeurd! Bij mijn collega weliswaar. Maar ik mocht het van hem voor een Ikje gebruiken.

 9. Misschien snapte Letterzetter hem niet, de beste man zit de hele dag met zijn neus in zijn pc en ik wilde hem niet beledigen. Is het heus, dat van die tuin? Ik geloof dat ik een leuk filmpje heb gevonden…nu nog kijken of ik hem kan plaatsen…

 10. Hele fijne intro, Apie, vooral omdat er weer herinneringen worden opgehaald voor mij, dankzij Klaartje. Leuk!! Dank!

  Ikje doet me ergens aan denken…
  Iets soortgelijks, maar dat geeft niet; het leven zit daar vol mee.
  Het was in de tijd dat we de ikjes herschreven; de hikjes.
  Dat blijft je dan bij, hè

 11. Ha, die Peter!

  Ons veganistenclubje, bestaande uit een tiental dames, kent sinds kort ook een mannelijke lid. Peter Janssen. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse. Kortom; een onopvallende verschijning. Een uur in de week. Iedere dinsdagavond van zeven tot acht uur werken we hard aan onze conditie.
  Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Peter Janssen! „Ha, die Peter”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart.

  Ilona

  Uit de voeten

  Ons parenclubje, bestaande uit een tiental dames en heren van middelbare leeftijd, kent sinds kort ook een vrijgezel lid. Joep. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse, maar zeer groot geschapen en een ontembare energie. Hij doet ons alle vijf tweemaal op een avond. En soms de heren er nog bij. Kortom; een welkome verschijning. Iedere dinsdagavond van zeven tot middernacht werken we hard aan onze conditie.
  Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Joep! „Ha, die Joep”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart en Joep zich blozend uit de voeten maakt. Nooit meer terug gezien. We doen het weer met elkaar.

  Apiedapie

 12. Poficiat Luv! Maar nu weet ik ook je echte naam, en iedereen hier, vind je dat niet erg?

 13. Je kunt (misschien wel beter zo) dus geen filmpje van je bureaublad hier plaatsen? Moet ik het eerst op mijn YouTubekanaal plaatsen, maar…wachtwoord kwijt…

 14. Yep, je kunt media (foto’s, video’s) alleen via links plaatsen. Soms direct, soms moet blogbaas dezes er iets aan doen. Met je paswoord voor Youtube kan niemand je helpen (psssst, ze hebben een ‘paswoord vergeten’ tool). Maar ja, misschien ook je destijds emailadrespaswoord vergeten. o_O

 15. Leuk, Luvienna! Gefeliciteerd. Een mooier opzetje voor je vervolgverhaal kun je niet bedenken.

  En nu pas herinner ik me ook een soortgelijk verhaal van Ilona, dankzij het gezamenlijk/gedeeld geheugen van Ilona en de blogbaas.

  Leuk intro, prachtig poepchique tasje, bijzondere voeten (geen Egyptians) en Advokaat werd weer eens door de spellingscorrector gehaald. Toch?

  Ik was in Eesveen. Zo mooi daar. En ze hebben er prima weer. Alleen geen snelle wifi. Het laden van een site (ik noem geen namen) duurde net zo lang als de wandeling naar de douche. Helaas was een en ander niet te combineren.

  Tenslotte: die Ronde Drie valt makkelijk te pareren, van mij had hij hier mogen blijven paraderen.

 16. Belangrijke mededeling:

  De klaagmuur van TimmerArk eindigt hier. Ik ben het zat, het klagen. Altijd maar dat gezeur over pijn en moe, weg ermee! Vanaf nu alleen maar pochen en fijnproeven. Volg bijvoorbeeld mijn fietstochten (op faceboef, voor hen die dit willen) Ik ben net Hudson, en Columbus…op zoek naar de Amstel kom ik overal behalve op de Amstel. Maar vriend P. zegt: Kalfjeslaan…dus dat gaan we proberen. Ergens kun je op mijn kaarten zien dat ik volgens mij in de buurt was…

  Maar wel leuk, een stappenteller die ik vandaag per ongeluk, oen die ik ben, o, nee, dat is klagen, domoor, heb gereset dus al mijn stappen uit het verleden zijn gewist. 10 duizend nog wat eerste week augustus. Maar nu kan ik dus ook meten hoeveel ik heb gefietst. 4 km lopen en 31 km fietsen vandaag. Helaas moest ik vanmiddag wel slapen en naar dromen, maar dat komt door die kutpillen, o, nee, daar ga ik weer!

  Ik wil een mij transplantatie. Of mijzelf in laten vriezen voor betere tijden.

  Nu moet ik morgen ook nog aan de bak voor de energiemaatschappij, ik moet, geloof het of niet, een foto van de meter maken met een krant van die dag erbij want we schijnen een spookaansluiting te hebben. Moet ik eigenlijk wel een Telegraaf kopen…

  En dan wachten op het mannetje (het is nog steeds nooit niet een vrouw, emancipatie mehoela) van de woningbouwvereniging voor de lekkende kraan en de beklemmende wc deur. Op de radio: het regent aan het Oostfront.

  A. Dapie, het fimpje van nog geen 3 minuten, met mooie radio op de achtergrond, toen had je de VPRO in de middag, leuk programma met Pieter van der Wielen, die nu ’s nachts te horen is in nooit meer slapen, dat doe ik vaak niet maar ik luister ook niet. Vreemde zaak, moet ik eens onderzoeken, kan ik niet eens per mail sturen, te groot voor Gmail. Ik dacht dat dit een puik programma/dienst was maar het internet breekt af terwijl je er naar kijkt. Neem nou de ervaring van Pawi, om van te gruwelen toch?

  Complimenten van mijn vriendin (ik lijk Kees wel geloof ik) over het intro.
  He, zei ze, geen gedoe met die schrijvende rechter meer? Nee, antwoorde ik monter: alles is kits en fijn hier.

  Zo, nu een ijskoude cola. Eet smakkelijk voor straks.

 17. De blogbaas laat zich weer als haatstekerige rancusneus kennen. Maarliefst twee steken naar DSR in de intro:

  Voor de statistieken: de 100e reactie was van voormelde DSR, en de 200e van Klare taal. De bijbehorende lepeltjes worden echter, zoals bekend, in vakantietijd niet uitgereikt. Sorry, Klare taal!

  Inderdaad, geen sory voor DSR. De blogbaas heeft een hekel of hij heeft het niet.

  Nu was dit nog niet zo erg, dat blikken prulletje mag ie gerust naast z’n dikke portemonnaie stoppen, maar het gaat richting ophitsing en boerenbedrog in de volgende passage:

  “SPAM” was immediately meteen het the warm(e) reception onthaal by door a een reageerder responder, who is not die niet really known for bekend staat vanwege his friendliness zijn vriendelijkheid, so it was not dus het kwam niet unexpected onverwacht.

  DSR reageerde op de vraag wat het geplaatste fragment behelste met een voorzichtig-verkennend ‘Eh spam? in plaats van de woorden die de blogbaas -zelf ook bepaald geen zonnetje t.o.v. de reageerders op wie hij de pik heeft, aan DSR toeschreef.

  Slechts een kapstuk om een haatsteekje uit te delen – en een onsportief misbruik van het intro.

  Ondertussen staat de uitnodiging aan de blogbaas om over zijn schaduwtje heen te springen no wijdwagen open. DSR is hem reeds voorgegaan met een royale concessie en een alleszins redelijk voorstel om de censuurkwestie op te lossen. De blogbaas wordt bepaald niet het vel over de neus gehaald.

 18. Kom kom, vadermans, tegen een gebbetje kunnen hoor! 🙂 (je hebt wel gelijk natuurlijk, m.u.v. de laatste alinea die al bij eerste lezing negerend van de brede rug is afgegleden (en een tweede lezing komt er niet). (ergens klopt dit niet qua haakjes).

  Het citaat is bij deze gecorrigeerd.

 19. Grinnik, Ron de Drie en familie hebben ijverig al een keer of tien een (1) sterretje aan het intro gegeven. Helpt jullie niet, familie Drie! lekker puh opzouticoontje

 20. Prachtige tuinfotoos van een mooi hofje in Amsterdam.

  Helaas is Amsterdam een soort Venetie geworden, totaal vol met brallende en etende mensen, vooral in de route CS richting Paleis enz.
  Kermis hoort erbij.

  HR, is dat jouw Hof van Eden?

 21. Ik heb geen brallende mensen gezien in Venetie, Klare taal. Ook geen patat-eters, noch wietrokers. Laat staan drugsdealers en andere klojo’s.

 22. Echt niet , Adapie, je hebt wel gelijk, enigszins, de drukte was daar minder drukkend en had meer fatsoen, geen friet, wiet, ik weet het niet, ik ben daar niet in thuis.

  Het was en is daar toch steeds meer een kolkende bende van mensen, dat valt niet te ontkennen.

  Dit jaar zijn wij , wegens de helse hitte niet naar Venetie geweest, jammer , maar helaas heb ik het geliefde palazzo van Peggie Guggenheim niet bezocht. Jammer, de opera in Verona was ook niet te doen.

  sauna zonder bril is misschien een nieuwe optie.

 23. @APD
  Tuurlijk, gebbetjes moeten kunnen. Maar tegen mensen aan wie je pest hebt, maak je per definitie geen gebbetjes.

  En door te zeggen dat je iets iets negeert, negeer je het juist niet -minzaam-milde glimlachicoon-.

  Door een tweede lezing zonder meer van de hand te wijzen, terwijl je voorbij gaat aan DSR’s argumenten, wek je een uiterst arrogante, halsstarrige indruk – een alleenheerser die boven z’n eigen regeltjes staat.

 24. Klare taal, het Guggenheim heb ik wel bezocht, altijd een rustpuntje, misschien plaats ik in het volgende weekoverzicht wel wat eigengeschoten plaatjes, voorzien van wat mild commentaar over de bezoekers.

  DSR, zo is dat, als jezelf een echt haterdje bent, zo eentje die er vol ingaat en er nooit meer uitkomt, dan maak je geen gebbetjes tegen mensen aan wie je de pest hebt. Zo niet ik.

  Qua regeltjes en alleenheerser en zo, de Integriteitscommissie staat voor iedereen open die zich benadeeld voelt. Of bevoordeeld, maar die mensen melden zich nooit. Je kent het adres. Of heb je dat moderatiebeleid nooit helemaal ten einde willen lezen, in je ziedende verontwaardiging?

  Hullui onbevooroordeelde en bindende einduitspraak – bindend voor alle partijen – wordt zoals altijd op de site gepubliceerd. Maar dat zul je wel niet aandurven. Kom, heb ik gelijk of niet? Of ga je nu de integriteit van de Integriteitscommissie aanvallen? Hm, ja ik denk het wel, zo ver als jij inmiddels van het padje bent.

 25. Dsr, zeer streng in de leer, overtreft zichzelve in het handhaven van deze halsstarrige fundamentele benarde en vooral miezerige visie op de werkelijkheid.
  Het zou beter zijn de luiken een open te gooien.

 26. Nee APD, de ware hater is degene die zegt de pest te hebben aan zijn evennaaste. Zoiets heeft consequenties, het zet al je uitlatingen in een ander licht.

  De blogbaas kan me nog meer mooie praatjes verkopen, met z’n afleidingsmanoeuvre. Hij heeft DSR ten onrechte gemodereerd, het is aan hem om het recht te zetten.

  KT valt me tegen. Is zie haar ook nog niet zo gauw een onterechte, uit persoonlijke rancune, voor zoete koek slikken.

 27. DSR, Jammer dat je het weer niet begrijpt, ik sta helemaal achter jou.

  Typisch , klaar , je zou je eens een beetje in het een en ander moeten verdiepen en inleven

 28. @KT
  Prachtig dat je achter DSR staat, maar dat werd me uit je reactie niet duidelijk. DSR zou er meer aan hebben wanneer je concreter werd dan de algemeenheden die je nu te berde brengt.

 29. De pest aan iemand hebben op grond van wekenlang gesar is toch iets anders dan “haten”, DSR. Haten doe ik je zeker niet. Ik haat niemand.

  Misschien zou je zo zoetjes aan eens op kunnen houden met dat gedoe dat ik je modereer vanuit een “persoonlijke rancune”? Kan ik me niks bij voorstellen. Vanwege wat dan? Me dunkt dat je bij mij wel een potje kon breken, me dunkt dat je verhalen door mij volenthousiast zijn vormgegeven, geplaatst, gepromoot, me dunkt dat je de Reageerder van het Jaar 2014 verkiezing niet voor niets gewonnen hebt, me dunkt dat je daar toch nog een prachtig bekertje aan over hebt gehouden, een echte, alhier gekocht, naar het postkantoor gebracht en opgestuurd.

  Ik modereer niemand vanuit subjectieve gevoelens, ik modereer aan de hand van regels die voor iedereen gelden en die door (vrijwel) iedereen geaccepteerd worden. Degenen die ze niet accepteren houden hier langzamerhand op te reageren, gelukkig is dit maar een enkeling, en je wilt niet weten wat die enkelingen me af en toe nog toevoegen vanuit het moderatiefilter.

  En ja, ik word het gaandeweg heel erg beu. Ken je de uitdrukking van “het bloed bij iemand onder de nagels vandaan halen”? Gewoon maar door blijven drammen, wekenlang hetzelfde deuntje? Volkomen blind en doof voor wat je aanricht? Ga eens normaal doen, joh, zou voor iedereen en ook voor jezelf ongelooflijk prettig zijn.

 30. DSR , Ik ben altijd al zolang ik hier aan het woord ben een fan (leuk woord van jou , omdat ik jou een van de leukste mensen vindt.

  Ga maar door met je zeurverhalen we blijven je steunen/

 31. DSR, ik heb de laatste weken nogal wat aanloop gehad van nieuwe Nederlandse lezers/belangstellenden. Ondermeer de familie Advocaat. Ook wat andere mensen die ik op vakantie heb ontmoet. Ook familie, vrienden en kennissen van mijn vriendin, die – hoewel ze de soms inside grapjes en verhaaltjes op dit blog niet helemaal kunnen volgen – het gewoon leuk vinden om wat foto’s en verhalen aan te treffen over mensen die ze in het echte leven kennen, maar dan onder pseudoniem. Mensen die nooit van ikjes hadden gehoord, of niet wisten dat die hier besproken worden.

  Weet je hoe die op jou reageren als ze de reacties doorscrollen (je achtergrond en je vroegere staat van dienst niet kennende)? Wat is dat voor een akelige trol??! Je gezeur – en mijn weerwoorden daarop – stoot alleen maar af. De pret van het bloggen is er behoorlijk aan het afgaan zo. Kan het hoofdstuk “censuur” nu misschien worden afgesloten?

 32. @APD
  Grappig – we zien ieder van onze kant ongeveer hetzelfde.

  Wekenlang gesar, bloed onder de nagels vandaan halen…. zo zie ik ook de wijze waarop je DSR in eerste instantie hebt gecensureerd en vervolgens zijn bezwaren, netjes en rustig uiteengezet, hebt afgewimpeld.

  Ik blijf erbij dat je DSR uit persoonlijke rancune hebt gecensureerd. Je hebt je, als enige, vreselijk dik gemaakt over de term ‘stelletje zeikerds’ en begon een onfrisse actie met een kliklijstje en een ‘watchlist’. En toen volgde de bewuste moderatie in gevallen die je elders weer gewoon hebt toegestaan. Zelfs als je zegt het niet uit persoonlijke rancune zegt te hebben gedaan, dan moge het toch duidelijk zijn dat dit vanuit mijn oogput wel zo overkomt.

  En inderdaad – ik dacht wel een potje bij je te kunnen breken. Daarom viel eea me nogal rauw op het dak, allicht nog wel het meest je halsstarrigheid om bepaalde dingen terug te draaien waar je toch werkelijk een beetje bent doorgeschoten. Daar kon geen sprake van zijn, basta. Dan gaat het rap met de potjes die je ook bij mij kon breken.

  Wat andere mensen over DSR denken – niet te controleren overigens, laten ze zich hier uitspreken als ’t ze hoog zit- daar heeft DSR nog nooit veel acht op gegeven en het heeft ‘m geen windeieren gelegd. -schouderophaalicoon- DSR is een acquired taste.

  Pret in reageren – het is er bij DSR ook wel grotendeels af, zoals bij jou kennelijk bij het bloggen. Jammer, heb verschillende aardige ideetjes, maar de lust ontbreekt me omdat ik me weiger te laten piepelen op de manier waarop je je dat meende te kunnen veroorloven.

  Het hoofdstuk ‘censuur’ afsluiten? Graag. Kijk nog eens naar de bewuste reacties, draai het terug waar de pen is doorgeschoten en dan staat wat DSR betreft de stortwagen zand klaar.

 33. Dank jullie wel, Klare taal, Lettertje, Apie, Timmertje en pawi!

  @Timmertje: Wat jij niet kon weten is dat mijn identiteit allang bekend was bij de (oud)drastiesbezoekers alhier. Een paar jaar geleden schoot ik daar uit mijn slof omdat ik voor trol van een andere drastieser werd uitgemaakt, en toen heb ik verteld wie ik ben. Maar je had het wel kunnen weten na mijn eerste geplaatste Ikje, niet zo lang geleden, waardoorr de discussie over overbodige eindzinnen weer oplaaide. De NRC had het toen namelijk nodig gevonden om er een, volgens mij volkomen onnodige, zin aan het einde aan toe te voegen.

  Hoe gaat het met je nieuwe, optimistische levensinstelling?

  @Apie: tuinfotootjes komen er aan.

 34. Dank je, Luv, ook de tuin van Peggy Guggenheim zal in de special worden opgenomen. Vlg week maandag, dus nog zat tijd. Vandaag eerst: wespen en hoe je die bij je weg kunt houden (zonder ze te doden of pijn te doen), zo meteen om 10 uur.

 35. @Luv, hartelijke gefeliciteerd! Je kunt nu alle bescheidenheid laten varen, een derde keer geplaatst ikje, dat zegt niemand je hier na. Overigens weer een bewijs dat een eerder verhaalde gebeurtenis niet op een ouwe bak hoeft te duiden. Mario van drasties maakte ook geregeld die verkeerde inschatting.

  Als ik tijd heb zal ik de échte foto’s van mijn tuin plaatsen. Dit jaar wilde ik zoveel tuinkruiden opkweken, basilicum, lavas, peterselie, munt etc. Mijn tuin staat nu vol potten. Tuin-architectonisch een beetje een janboel, stel je er niet teveel van voor. Maar mijn geveltuin is absoluut vergelijkbaar met de geplaatste foto. Eens zien of ik de foto zo kan maken dat de lokatie niet verklapt wordt. Aan opdringerige fans in mijn voortuin heb ik geen enkele behoefte.

 36. @HeRoWa: dérde Ikje? Kun jij in de toekomst kijken? Zo ja, vertel even welk Ikje ik moet insturen? 😉

 37. @De Schrijvende Rechter, augustus 10, 2015. 23:37
  Een kennis van mij die verder ook niet weet wat hier allemaal speelt zei eergisteren precies hetzelfde: wat is die dsr een akelig persoon, wat een vervelende zeur. Ooit heb ik je de Pol Pot van drasties genoemd, dat wilde je toen gemodereerd zien. Jij hebt mij nu in verband gebracht met NSB-praktijken en dat mag niet gemodereerd worden. Ik vind allemaal prima, zolang de discussie maar leuke teksten oplevert en dat is nu niet het geval. Jij komt op volstrekt objectieve buitenstanders over als een akelig persoon, een vervelende zeur. Het is maar dat je het weet.

 38. @HR
  Tsja, HR… wat zijn leuke teksten?
  Je moet ze doorgaans met een stofkammetje zoeken en dan kom je uit op iets ter grootte van het intro. En schrijvers die zich aan willekeurige moderatie onderworpen weten, worden er doorgaand niet creatiever op.

  DSR kwam laatst in het buurthuis, allemaal eenvoudige mensen, rechtdoorzee en het hart op de tong en die zeiden allemaal van ‘DSR, jongen, laat je niet op je kop zitten. Van de PvDA hoeven we het niet meer te hebben, we rekenen op jou!’

  Oftewel: al die mensen plotseling opduiken en die niet weten wat er speelt, maar er toch wat van vinden, wat heb je eraan?

  En DSR heeft zich erbij neergelegd dat dat NSB-lijstje van jou niet zo genoemd mag worden. Waar hij tegen te hoop loopt dat er op een zeker moment teksten werden gemodereerd, die blijkens het verdere moderatiebeleid, prima voldeden aan de huisregels. Die gelden toch zeker iedereen, op elk tijdstip?

 39. Mooie foto’s Luvienna! Bij de middelste hoort vast een verhaal, een manspersoon (exje?) die van wanhoop tegen de schutting aanliep en waarvan daarna nooit meer vernomen is. Ook niet gek als je met je linkervoet in een rechterklomp zit en omgekeerd, daar word je kribbig van. Kon jij dus niks aan doen.

 40. Dank je Apie. Die klompenmeneer of -mevrouw (ook maar geërfd) moet vast iemand geweest zijn die ernstig in de knoop zat. Althans met zijn/haar benen.

 41. Imitatie

  Met een voorliefde voor de Engelse taal, wil ik nog al eens Engelse woorden door het Nederlands gebruiken. Onze kinderen weten niet beter en doen het tegenwoordig zelf. Toen onze jongste nog klein was begon hij aan de ontbijttafel een keer de kleuren van fruit op te noemen.

  De aardbei (rood!) en de banaan (geel!) gingen prima. „Wat knap van jou”, riepen we.

  Toen de kleur van de sinaasappel te lastig bleek, besloot ik hem een handje te helpen met de eerste letter.

  „O?”, zei ik.

  Dankbaar met mijn hulp gaf hij antwoord:

  „My god.”

  Marjan Sterenborg

 42. De Schrijvende Rechter, augustus 11, 2015 om 10:59
  Wat zijn leuke teksten? Dit lijkt me in ieder geval geen leuke tekst:

  En DSR heeft zich erbij neergelegd dat dat NSB-lijstje van jou niet zo genoemd mag worden. Waar hij tegen te hoop loopt dat er op een zeker moment teksten werden gemodereerd, die blijkens het verdere moderatiebeleid, prima voldeden aan de huisregels. Die gelden toch zeker iedereen, op elk tijdstip?

  Je moet begrijpen dat Apie er hier een gezellige site van maken. Met leuke tips op het gebied van koken, elkaars verjaardagen onthouden, foto’s van tuintjes uitwisselen, elkaar pluimpjes geven. Dat mag je hem niet kwalijk nemen, waarschijnlijk werkt Apie in een omgeving waar hij die oer-Hollandse gezelligheid mist. Het is me daarbij volslagen duidelijk dat die liefheid en vrolijkheid absoluut niet strookt met jouw duistere kant. Een duistere kant die naar mijn idee in goede tijden een absolute meerwaarde geeft aan een blog zoals dit.

  Ach nou ja, we moeten maar hopen dat die goede tijden weer terug komen. Bid je nog wel eens?

 43. Voor het eerst in mijn leven maak ik mij geopolitieke zorgen over onlusten in een land, Turkije. Ik vrees dat Erdogan put uit Poetins trukendoos en aanslagen uitlokt om presidentiële volmachten ala Bush na 9/11 te verwerven om niet meer uit handen te geen. De verkiezingsuitslag was een flinke streep door zijn rekening. Vond ik de pogingen van de VVD/PVV om Turkije van Europa weg te duwen altijd al kortzichtig, nu, met een wankel Griekenland, een rechts, extreem rechts Hongarije, Syrië en Libië in wanorde is Turkije een zeer belangrijk land geworden.
  En het heelal is ook weer eens in het nieuws, wat meestal slecht nieuws is voor de optimisten onder ons.

 44. @HR
  Da’s toch een prachtige tekst – met toegevelijkheid en een rechte rug in enkele volzinnen?

  Bidden voor goede tijden op het blog zou wel erg ver gaan. Het is, zeker in dit geval, mensenwerk.

 45. Dikke superlol! Over mooie teksten gesproken:

  Voor het eerst in mijn leven maak ik mij geopolitieke zorgen over onlusten in een land…, aldus ons blauwe orakel G.B.J. Timmerark!

  Wie nu nog niet gewaarschuwd is… -grinikicoon-

 46. Zondagmiddag 13.oo h , de toestand in de wereld, tijdens het middagmaal, met gebraden kip en de radio , vader luisterde aandachtig, wij mochten vooral niet te veel ruzieachtig praten en zeuren.

  leuk memo-momentje uit het verleden zit vastgegrift.

 47. Add. voor degenen die dit niet herkennen: GBJ Hilterman, de toestand in de wereld, elke zondag om 13.oo h. op de radio tot de televisie kwam.

 48. Uit het nog niet zo verre verleden. DSR heeft hem nog horen ronken over ‘de jeugdige Amerikaansche president Klint-Ton’.

 49. Nu nog een blauw waasje en het is sprekend onze Tim.

  Alleen waar Tim zich na ongeveer vijftig jaren in dit leven nu pas zorgen maakt over de toestand in de wijdere wereld, was het bij GBJ elke week crisis, zonder dat de toestand ooit hopeloos werd.

 50. DSR, hoe ken je die GBJ. H?

  Je bent volgens mij van de generatie van mijn zoons die absoluut nooit van GBJ.H. hebben gehoord.

 51. @KT
  Naast DSR’s brede algemene ontwikkeling en specifieke deskundigheid is dit te verklaren door het feit dat GBJ, zoals DSR al aangaf, ten tijde van Bill Clinton nog steeds actief was – en toen had DSR reeds de jaren des onderscheids bereikt.

 52. De toestand in de wereld alhier: al vele lezers hebben hun tuinfoto’s ingezonden, er zitten er een paar hele aardige bij. Willen jullie ook in de Tuin Special? Inzenden kan nog tot aan het weekend. Balkons of bloempotten op de vensterbank mag ook.

 53. Ja DSR, ik ben echt onder de indruk van jouw kennis en kunde , intellectueel en ook op andere fronten. Maar dat is niet nieuw.

  Ik hoop dat jij hier ons nog lang met je wijze adviezen en raadzame vrolijke berichten van advies kunt dienen .

 54. Dat hoopt DSR zelve ook, KT.

  Dat het hem maar weer in vrijheid gegund moge worden -weemoedige glimlachicoon-

 55. Merkwaardige oproep. Had de blogbaas eerder ingeschat als iemand die niet van haren in z’n soep houdt.

 56. Nee DSR, dat was geen prachtige tekst, dat was echt helemaal niks maar ik zie dat je nu leuk meedoet met een ondeugende opmerking. Stuur jij nog een fotootje op van je verpieterde vensterbankgeranium? Ik heb mijn foto’s al aan Apie opgestuurd. Hij was diep onder de indruk. Leuk om te horen!

 57. @HR
  Op jou valt ook geen peil te trekken, dat heb jezelf laatst nog toegegeven. Daarom kijk je ook met een mengeling van minachting en ontzag naar mensen die wel een ruggegraat hebben, zoals DSR.

  Het is al erg genoeg dat de blogbaas mijn feuillletons in zijn bezit heeft (aangezien hij ze naar eigen zeggen weer kon herplaatsen, zijn ze niet vernietigd zoals volgens afspraak), dus om hem nu ook foto’s van mijn stadswoestijntje toe te sturen, en deze allicht gemodereerd weer terug te zien, dat gaat te ver.

  Je zult het moeten doen met het beeld van een desolaat bug-hotelletje, volkomen vacant, dat er van de straatkant uitziet als een kabouterspookhuisje of Thais geestentempeltje.

 58. Mijn stiefvader was ook zo dom om naar die Hitlerman, zoals hij geloof ik ook wel genoemd werd te luisteren. Vreemd eigenlijk, hij was ook een fanatiek FNV lid. Hij kreeg een dingetje nadat hij 60! Jaar vakbondslid was, hij was toen wel al een paar weken dood.

 59. @Tim
  Zo, weer aan het PVV-stemmen werven? -milde glimlachicoon-
  ’t is pas echt dom om alles en iedereen maar ongepast ‘Hitler’ te noemen. ‘The boy who cried wolve’ enzo.

  Wat had GBJ dan volgens jou gedaan om die bijnaam te verdienen?

  Ga je als FNV-lid trouwens automatisch naar een rode hemel, inkomensafhankelijk en apart van de VVD-stemmers?

 60. Ik zei niet dat ik hem zo noemde krikkel, ik was tien of zo en een heel aardig jongetje.

 61. Ik vond hem een mooie stem hebben, trouwens en zelfs. Later vond ik hem vermakelijk maar hij was aan het eind niet eens zo rechts meer als iedereen hem herinnerde.

 62. Istanbul

  De taxichauffeur die ons naar het hotel rijdt, spreekt alleen Turks. Mijn zus zit met haar man op de achterbank en leunt – slap van de hitte – tegen hem aan. Dat de chauffeur, via het spiegeltje, aldoor naar mijn zus zit te kijken, maakt mijn zwager korzelig. Zeker als de auto een verkeerde richting inslaat.„Die kerel draait ons een poot uit en nou gaat hij nog telefoneren ook!”

  „Laat toch”, zegt mijn zus mat. „Ik ben te moe.” Ze ziet bleek.

  Direct daarop stopt de auto bij een ziekenhuis waar twee broeders – gewaarschuwd door het telefoontje van onze chauffeur – met een brancard klaarstaan om mijn zus aan het infuus te leggen. Vochttekort.

  Monica Metz

 63. Hulde aan deze taxichauffeur. Ook in Amsterdam kiezen ze geheel zelfstandig hun routes, zoals bekend, maar naar het ziekenhuis die kende ik nog niet.

 64. Oh pardon:

  Taksi şoförü Amsterdam’da onlar iyi bilindiği gibi , bağımsız olarak yolları seçer, ancak hastanede henüz bilmiyordum!

 65. Mooi ikje. Doet mij denken aan de Marokkaanse taxichauffeur die de meter uitzette en mijn, tegenstribbelende, vriendin samen met mij tachtig meter droeg naar de voordeur. Toen hij de meter weer aandeed stond die op tien euro. We wonen lekker dichtbij het ziekenhuis. Ik gaf hem twintig. Meer had ik niet op zak. Ik denk dat het misschien wel twintig minuten heeft geduurd.

  Maar ik had dus eigenlijk een ikje moeten schrijven, als tegenlichtopname voor wat sommige van ‘zijn’ neefjes onder andere de onfortuinlijke Jan Roos aandoen. Of zijn verhaal geloofwaardig is? Ach, hij weet wat er gebeurd wanneer je dit op Twitter zet. Hij wilde er aandacht voor, en die kreeg hij. Net als de (oud?) NRC medewerker.

  En gelukkig nu ook onze vriend de Turkse Taxichauffeur.

 66. Monica is de uitdraagster van het ZKV, het zeer korte verhaal.
  Dus zou het er ook zo uit kunnen zien:

  Istanbul. Vochttekort.

 67. Is dit Europa?! Schreeuwt een vluchteling op Kos woest in de microfoon.
  Dat ga ik liever terug naar Syrië!

  Ik vrees dat hij sliep tijdens de cursus: bedreigen doe je zo.

 68. (wegens verkeerd plaatsen op verkeerde draad nog een keer maar dan hier). Heintje is vandaag 60 jaar geworden, mensen. Play it loud. Het is eigenlijk een keimooi liedje, lieve zachte g’s, prachtig trillertje in het keeltje. Ik draag het in ieder geval op aan mijn eigen moedertje en aan alle moeders die zoons of dochters hebben die dat niet voor hun moeder doen ❤

 69. Het is en wordt (hopelijk ook voor iedereen hier, niemand uitgezonderd) een mooie dag.
  Ik lees wel graag over het ook zo dichtbije verleden, A. Dapie, maar zal er verder mijn smoel over houden. Blijkbaar komen dit soort voor dit blog nutteloze ontboezemingen bij mij op aan het einde van een depressie. Geen cohesie en teveel emotie, shit, daar heb ik toch mijn eigen Blogje voor? Vergeet dit steeds, echt, cross my hart hope not to die.

 70. Okay! Beste Letterzetter, en APD als ervaringsdeskundige:
  om 18.00 gaat we naar windows 10. Is er iets wat ik van te voren kan doen (verzekering afsluiten) of kan ik na het instaleren kijken of ik iets van al je tips begrijp? BVD!

 71. Timmer, mijn raad: de hele avond ervoor uittrekken, niet zenuwachtig worden, roken mag. Je krijgt urenlang schermpjes te zien die naar 100% gaan, en dan weer naar 0%. En grappige teksten op mooie blauwe achtergronden: ‘nog heel even, zet je PC niet uit’, ‘we are fixing a few issues, should not take long’, totdat je ‘dit duurt langer dan normaal, nog heel even’ ziet. Dan ben je een half uurtje van het einde en het paraadijs verwijderd. Wenen van geluk zul je bij de haarscherpe plaatjes en de ultrakorte start-up time. Je PC wordt ook niet warm meer. Die worstjes dus voortaan weer op het fornuis.

 72. Kijk, daar heb j e wat aan. Die avond had ik e r al in gedacchten voor uitgetrokken maar ik vind het tof dat ik mag roken!

 73. Bijwerking

  Ik haal bij de apotheek een doosje slaappillen op recept. Apothekers zijn tegenwoordig verplicht de klant goed voor te lichten over de (bij)werking van medicijnen.

  De medewerkster die mij helpt neemt deze taak zeer serieus en waarschuwt me: „Dit medicijn heeft wel een bijwerking. Je wordt er nogal slaperig van.”

  Dominique Aarts

 74. Kennen we dit ikje niet al?
  Maar goed, je hebt dus geen printer, APD, (ook geen 3D printer? Handig om polstasjes te maken!) maar vast wel beveiliging…deed deze moeilijk na het installeren van W10?

 75. Timmer, ik heb thuis inderdaad tijdelijk even geen printer, kwestie van even geen zin hebben om naar de winkel of onlineshop te gaan. De anti-virus bleef het na de update wel gewoon doen, je moet even voor jezelf uitmaken of je de Windows Defender (firewall) wilt hebben of niet, ik geloof dat die standaard wordt aangezet, maar kun je uitzetten. Letterzetter doet er erg lelijk over. Is mode onder computer nerds, alles wat je van MS of anderszins krijgt is “te eenvoudig”. Zelve heb ik Avast (betaalde versie, maar de gratis versie schijnt ook prima te zijn). Succes ermee, je bent om 18h00 hedenavond begonnen, ik verwacht je tegen middernacht terug.

 76. Kan Tim in plaats van aangemoedigd niet beter tegen zichzelf in bescherming worden genomen? Straks doet niks het meer en kan hij zich geeneens online afreageren.

  Er is vast wel een buurjongetje die het voor een dropveter in orde wil maken.

 77. Alles werkt perfect. Ik schrijf dit via Edge, maar ik denk dat ik Firefox zal blijven gebruiken, een vos verliest etc.

 78. Alles werkt, printer, MacAfee, en snel ook. Je hebt gelijk APD, het is een verbetering. Nu nog alles ontdekken.

 79. Totaal geen hick-ups of dat het nu erg lang duurde, ik begon om 19.30 en het was binnen een uurtje gepiept. Heb nog niets van Letterzetters tips gebruikt, weet niet of alles nodig is. Ik ben een doe’er, geen gebruiker. Zolang alles het doet ben ik tevreden…

 80. Prima Timmer en gefeliciteerd, ook jij bent toegetreden tot de happy Windows 10 community! En je hebt de 100e reactie op deze thread geschreven, het kan niet op, helaas wordt het bijbehorende lepeltje in vakantietijd niet verstuurd, maar kan jou dat schelen joh! Het gaat om de eer.

 81. Mooi! Bedankt Letterzetter, Ik heb God ook gevonden, erg handig!

  In principe ben ik een gebruiker die allang blij is als alles werkt. Ik heb gewoon geen tijd genoeg, en geduld (en hersens/kennis) om te diep te gaan. We werken ook samen op de PC. Dus dan moet je soms opzouten…net wanneer je e.e.a. aan het uit zoeken bent…Mijn schatje beziet alles van nog verdere afstand dan ik en vroeg:
  Kan Windows10 nu ook op de tablet?
  Ja, schat, op een nieuwe tablet, normaal gesproken maar wat heb je daar nu in je hand?
  Een tablet?
  Nee, schat, ja schat, maar je hebt een Apple in je hand en Windows is van Microsoft! Maar ja, zo gaat dat.

  Zo direct verder gaan naar je tips. Waarom ik het uploaden uit moest zetten is mij nog steeds niet 100% duidelijk. Voor mensen met een inbelverbinding? Ik heb sinds kort 35 mb (weliswaar gemeten door de slager zelf) en ga in januari naar 90 mb. We hadden 16,67 mb en het verschil is nu duidelijk merkbaar. Maar als het vergelijkbaar is met een standaard crashrapport wat je soms mag verzenden? Dat doe ik ook nooit. Misschien ook een beetje onaardig?

 82. Geloof het of niet, maar ik was een goede hobby programma amateur. In GW Basic, zo heette dit toch? Toen kwam C en mijn eerste huwelijk, nou, dan weet je het wel.
  Nog eens een leuk uitziend programma geschreven dat gedichten schreef, maar ja, je moest wel eerst de database vullen met woorden en zinnen. En met mijn grote broer, die dit voor zijn werk doet, toen we nog communiceerden, begonnen aan het spelletje Diplomacy om te zetten in een digitale versie. Zag er ook erg mooi uit, maar ik had te weinig intelligente vrienden met een computer, internet (1995) en een spelverslaving om het uit te proberen. Weg big bucks!
  Heb ooit nog (1996) een leuk baantje gehad bij warrig maar erg vooruitstrevend bedrijfje, start up zouden we nu zeggen; als Human Backbone. De eigenaar kon niet kiezen uit twee kandidaten en dus nam hij ons allebei aan. Ik werd Human en hij Backbone. Was mijn leven anders gelopen als we van plaats hadden gewisseld?

  Mijn manco nu, zoals ik dit ervaar, is dat ik tussen 1999 en 2005 het internet (goede pc en verbinding) de rug moest toedraaien. Scheiding, huwelijk, scheiding, het slurpte te veel tijd op. Ik heb dus geen continue ervaring het computers en internet. Nu is het hard mee rennen en gaande de weg brokjes informatie oprapen…

 83. Verbouwing

  Al sinds het begin van mijn studie woon ik in een opengebroken Amsterdam. Nu ook weer fiets ik zigzaggend door de werkzaamheden. Ik hoor een toerist aan een medewerker van de Noord-Zuidlijn de weg vragen. Of de Dam daar verderop ligt.

  „Dat klopt”, zegt de man ad rem, „die hebben we nog niet verplaatst.”

  Sophie Brinkhorst

 84. Oh, wat heb ik er toch een hekel aan, die “onvervalste Amsterdamse humor”, in het echt maar vooral als ikje. Houdt er toch eens mee op, mensen. ’t Is zeker ad rem, ahum, maar beloon het niet! Glimlach even, als je dat wilt, maar fiets dan door.

 85. Als kind van een familie die in een Jappenkamp heeft moeten wonen (marine, geen planters of zo, geen keuze) heb ik 4 en 5 mei als viering van de bevrijding en herdenking van het einde van de tweede wereld oorlog altijd al als egoïstisch en onrechtvaardig gevonden.
  Maar ja, wat doe je er aan?

  Die arme Jan Roos trouwens. Het is klote om aangevallen te worden, of dit gebeurd omdat je een ongelofelijke eikel of racist bent of omdat je gewoon op de verkeerde plek en tijdstip bent (door Ajax ‘fans’ bv, mij gebeurd), het moet fijn zijn om te weten dat Theodor Holman achter je staat.
  Voor je, daar heb je niets aan.
  Geert heeft ooit ook moeten vluchten voor 12 Marokkanen. Twaalf, is dat toeval? Misschien moet Roosje ook maar een partij beginnen. De partij van het kapmes.

  Ik vind dat de eigenaar van Parnazia (Parnassia?) hem op zijn minst een gratis muntthee moet aanbieden?

  Of haal ik nu de rellen door elkaar…

  Pawi, waar ben je wanneer ik je nodig heb?

 86. Hier ben ik, TimmerArk.
  Gratis muntthee aanbieden aan iemand die niet kan drinken en slikken is als Amy Winehouse vragen om nog eens wat te zingen.

  Je springt een beetje van de hak op de tak en die Theodor Holman heeft het voor mij voorgoed verbruid met zijn poepverhalen, Dat soort scenes had die A.F Th. van der Heyden ook beter kunnen schrappen in zijn -overigens heel mooie verhaal over- Tonio.

 87. In Marokko zelf kijken ze neer op die luitjes die hier in “modern Europa” willen wonen en dan alsnog een barbaarse cultuur aan gaan hangen. Baarden, lange jurken, in Marokko o zo handig tegen vliegen en ander ongedierte, maar hier alleen een teken des onderscheids. En niet ten goede, vinden ze daar.

 88. Oeps, scherp! Ja, maar kan muntthee niet via een infuus? Koud natuurlijk.
  Gelukkig delen we Holman. In vieren?
  Fijn zo naar voorheen VI kijken.
  Steeds vaker vind ik er niet zo veel meer aan, aan dit leven.
  Waar haal jij je motivatie vandaan?

 89. Nou ik toch aan de beurt ben:

  Mopperkont is/was in Canterbury samen met twee wespen in zijn slaapkamertje, en na een doorwaakte nacht ging hij toch nog zingen. Een evensong. Een evening song, avondgebedje op muziek.
  Mag ik vragen wat jullie koor daar liet horen, MK?

 90. Motivatie voor wat? Voor leven? Het is er, ik heb het net als jij, en als je goed naar Ilona hebt geluisterd is het alles waard. Doorademen, fietsen alsjewil, rug recht. Lekker schrijven. En ook nog eens Windows 10 plus een vriendin met een iPad. Man man man, om je vingers bij af te likken.

 91. Ik lees nu een (slecht) boek van Jeremy Clackson. Vraagt mijn vriendin:
  Is het een autobiografie?
  Nee, zeg ik, het gaat over hemzelf.

 92. Pawi
  Ik zit in canterbury als reisleider van nedelandse fietsers en hoef in de evensong niet zelf te zingen. Door wordt zeer vakkundig gedaan door buitenlandse koren, oa de mattheus kantorei uit Luzern en de clarion singers uit de VS, aangezien het koor van de kathedraal op vakantie is.
  Ik houd het kort want we moeten nu naar the Dolphin, een van de betere pubs van Canterbury.

 93. Mopper, ga maar lekker even los in de pub, daar kun je natuurlijk ook aan het community singing doen, ik vond dat altijd zo apart, dat ik van de schrik meedeed en het leuk vond.

 94. Ai, ai, ai. Heb geloof ik het eerste foutje gedaan in W10. Wilde ergens iets verplaatsen en nu draait het rondje eeuwig door. Uitdoen zo en bidden maar.

  Moet misschien een crowdfundingscampagne beginnen. Ik wil een nieuwe PC, één met gezichtsherkenning. En een boot.

  Afijn, wel te rusten en tot vroeg weer op.

 95. Dank je, Timmer, de foto is idd van eigen hand, kun je zien als je doorscrolt: “Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve. Het heet “Masker met waterflesje”, (c) 2015, all rights reserved.”

 96. Villa aan de Côte d’Azur

  De imposante witte villa, gelegen tegen de rotswand aan ons strandje aan de Côte d’Azur, was indertijd gebouwd voor de legendarische Franse actrice Sarah Bernhardt. Nu was het natuurlijk een vakantiehuis van een steenrijke Parijzenaar. Met een eigen trap naar het strand: une maison avec des pieds dans l’eau, zoals de Fransen dat noemen.

  Mijn dochter en ik lagen de afgelopen weken bijna dagelijks op het strand. We fantaseerden erop los over wat er zou gebeuren als de familie naar het strand zou afdalen: „Wat zijn ze knap! Wat leuk dat ze gewoon zonnebrandcrème van de Casino gebruiken! Ze bieden ons een waterijsje aan!”

  Vol enthousiasme bladerden we de Franse roddelbladen door om te ontdekken welke adellijke familie het zou zijn.

  Een vriend hielp ons snel uit onze droom: „Dat is het vakantiehuis van de brandweer van Lyon.”

  Cecile Raat

 97. Best wel beeldend opgeschreven, je ziet de verkneukelende Cecile en dochter liggen, daar op dat strandje. Jammer van die toevoeging over het huis met de voeten in het water, da’s om te pronken met de kennis van de Franse taal, had nergens voor nodig in de plot. Dit is een ikje (sjeuuhtje zoals de Fransen zeggen), daarin mag geen woord teveel. De rest was wel aanvaardbaar.

 98. De familie (de brandweer) is dus geen enkele keer in al die weken naar het strand afgedaald? Goh.

 99. Misschien leef ik wel dankzij Bolletje. O, nee, dankzij de Atoombom. Maar dat zelfde geldt voor Theodor Holman, dus of de wereld er gemiddeld gesproken op vooruit is gegaan laat ik aan uw oordeel.

  En Bolletje is een SUPER bedrijf. Bedankt! (Ik zal mij aan mijn afspraken houden).

 100. @Tim
  Heb je het uitgebreid op straat gevierd toen Theo van Gogh was omgebracht, of heb je gewoon thuis een extra borreltje in laten schenken?

 101. Jammer dat de rubriek ikjes-beschouwing een beetje onder water staat sinds de hoofdcriticus een beetje de pijp aan Maarten heeft gegeven.

  Zelfs Lummel, kook- expert uit den vreemde (nou ja… Parijs dus.) moet hier bijspringen in de Cote d’Azur verhalen die hier gepubliceerd worden.

 102. ik zou graag een puntje toevoegen aan 21.45 voordat ik met een goed gemoed ga slapen. het lukt me niet echt, bij deze dus.

 103. @Lz
  Ik vind jou een grofgebekte bemoeial, die waarschijnlijk niet weet waar het over gaat.

 104. Excusez la guerre , zoek maar uit.

  Het gaat mij over Theodor Holman die gewoon zijn vriend Theo van Gogh verdedigde, gewoon een leuke man . verder niks.

  Hij werd wel vermoord , Theo dus, waarom, weten we niet, door een psychopaat, misschien was hij ook te anti dit en anti dat.

 105. @KT
  Weten we niet waarom? De moordenaar had toch een brief achtergelaten?

 106. En als de moordenaar een psycho[aat was geweest, sdan had ie toch wel TBS gekregen?

 107. @HR
  Satya Nadella heeft nog geeneens Windows 11, dus geen wonder dat je niks merkt. -mild grinikicoon-

 108. @DSR, wat Satya heeft interesseert me geen ene mallemoer.

  Windows 11 is onder de motorkap een genot om naar te kijken. Al die klepjes, palletjes, radertjes, zuigertjes en pistons die feilloos met elkaar samenwerken. Heerlijk!

 109. DSR wilde maar zeggen dat iedereen zich met Windows 10 bezighoudt, maar dat jij kennelijk nummertje 11 al hebt.

 110. Wat zeg je Nou?
  Ik vind je zo, scherper dan vroeger?
  Dezer Dagen?

  Méén je dat nou?
  Mag ik jouw op mijn beurt iets zeggen?

  Als mensen om mij heen, zo als jij, intimi, dat zeggen, ga ik ‘n beetje gloeien van binnnen.

  Handdoekje, nodig, Riverside?
  Neen, ‘t gaat wel.

  Uit: Ben ik al zo oud? Bundel 2015, aug

  By riverside blues.nl on 16/08/2015 – 4:13

 111. Bolletje is een beschuitenfabrikant die mij een excuus brief stuurde en tien euro cash.
  Je moet wel een zielige geest hebben om overal van alles bij te halen om mij ergens van te beschuldigen.
  Ik vond de columns van van Gogh stom en dat heb ik hem ook gezegd, daarna samen biertje gedronken. Holman heb ik maar eenmaal ontmoet en hem toe gecomplimenteerd met zijn radio programma.
  Ook zijn columns vind ik al tien jaar niets. Een mail over gestuurd en antwoord op gekregen.
  Ik zou jouw, DSR, ziekmakende verdacht makingen zat kunnen zijn maar besluit meestal dat het de moeite niet waard is.
  Als dit mijn blog was had ik je allang te toegang geweigerd. APD heeft een grootmoederiger geest.

 112. @Tim
  Je moet niet zo zeuren.

  Jij neemt DSR al weken te pas en de onpas op de korrel, niet altijd even gemoedelijkoverigens en je stelt je buitengewoon onverdraagzaam op tegenover iedereen die niet zo oud-links is als jij.

  Dan kun je bij tijd en wijle een kwinkslag in je richting verwachten. -milde glimlachicoon-

 113. @Tim
  Waar DSR uiteraard z’n excuses voor aanbiedt is de zinsnede ‘borreltje laten inschenken’, aangezien je zelfredzaamheid op dit terrein algemeen bekend is.

 114. De Schrijvende Rechter AUGUSTUS 16, 2015 OM 09:00

  Dan toch wel een kwinkslag waarbij mijn linker wenkbrauw spontaan een weinigje van omhoog ging. En dat gebeurt niet gauw, kan ik u verzekeren.

 115. @K
  Dan gebeurde er kennelijks eens iets buiten de gevestigde patronen om.

  DSR’s geestesoog verwijdde juist bij de suggestie dat de wereld allicht een betere plaats zou zijn zonder de in sommige kringen zeer gehekelde heer Holman. Subtiel, maar toch.

  DSR houdt daar niet van en liet het merken. Aangezien Tim doorgaans geen blad voor de mond neemt en de afgelopen tijd DSR te pas en te onpas in zijn reacties erbij haalt, had de vermaning een scherpe toonzetting – waarna dan ook een passend excuus volgende. -milde glimlachicoon-

 116. Ik baal er stevig van indien mijn bijdrage(n) aanleiding hebben gegeven voor een ruzieachtige sfeer op dit Blog. Ik bied mijn excuses aan ieder die er niets mee van doen heeft.
  Zal mijn woorden zorgvuldiger kiezen. Gelukkig is de nieuwe aflevering van mijn feuilleton positief ontvangen en zal ik mij daar op richten.

  Ik denk dat de meeste mensen, met een goed en zonder goed hart, het wel duidelijk is dat ik Theodor Holman niet dood wens. Mocht die indruk zijn ontstaan dan zeg ik daar ook sorry voor, “Sorry Theodor!”.

  Een goede week voor iedereen!

 117. Jij ook een goede week, Timpie! En idd: binnenkort in dit theater de hervatting van Burnout, ook de slotaflevering van Pawi, en nog veel meer moois. Maar nu eerst het nieuwe weekoverzicht, hedenmiddag om 13h00. Opnieuw met eigen foto’s, en veel eigen werk vd A. Dapie community. En ikjes.

 118. @Tim
  Zelfs DSR had het wel door hoor, dat je het allicht niet letterlijk bedoelde -milde glimlachicoon-. Zulke excuusbrieven na een kaatseballetje zijn toch nergens voor nodig.

 119. Alarm!! Een beetje maar in dit geval maar: Help!
  Een vraagje aan de Windows 10-expert:

  Lieve Letterzetter,
  Ik heb per ongeluk een foto weggegooid. Maar ach, Prullenbak denk je dan. Maar ik zie hem niet!
  Ook niet bij de zoekfunctie in de Window-apps , en daarvan de zoekfunctie ook niet…

  Googelen leert me dat er klagende mensen zijn over de Prullenbak van Windows 10. En waar klagen ze over: hij is te grijs! 😦
  Hoop dat je me kunt helpen.

 120. Oei… Er is een programma Recuva (gratis!) dat verwijderde items op/van je harde schijf kan terughalen. Maar… dat werkt alleen als op die schijf er niets (of heel weinig) veranderd is. O ja, er vanuit gaande dat je maar 1 partitie op die schijf hebt, dus alleen C:\
  Downloaden, https://www.piriform.com/recuva installeren en je schijf laten doorzoeken. Je hoeft geen naam van die foto op te geven, alleen de schijf die doorzocht moet worden. Na de zoekactie staan alle gegevens die verwijderd zijn op je scherm, met daarbij een indicatie of het terug te halen is.
  Veel succes!

 121. Hoi Letterzetter, begrijp ik uit jouw reactie nou goed dat er geen Prullenbak meer is in Windows 10?

 122. Prullenbak is aanwezig in W 10. Maar als je die geleegd hebt, of de optie: ‘Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen maar direct verwijderen’ is aangezet (klik met rechts op Prullenbak, kies Eigenschappen) of je hebt iets door een app laten verwijderen die de prullenbak niet gebruikt, dan is Recuva prima om iets terug te halen. Maar wel met beperkingen, niet alles is terug te halen.

 123. Overigens is het pictogram van de Prullenbak in W 10 prima aan te passen: Kies op de werkbalk het Zoekicoon en tik dan in: Thema’s
  Kies dan ‘Instellingen voor bureaubladpictogrammen’ en daar kun je dan een ander pictogram voor de Prullenbak instellen.

 124. Yeah! Dat vergrootglas had ik al geprobeerd. Maar bij ‘Thema’s ‘ natuurlijk niet. Hij staat nu op mijn bureaublad!

  Oké. ik koos eerst voor ‘leeg’. Domdom, zal wel foute keuze zijn geweest, want: ‘Map leeg’.
  Toen voor optie ‘vol’. Ook: ‘map leeg’.
  Nou ja, in elk geval staat ie erop! Zal het later checken want ik durf nog niks weg te gooien en de koffieman roept.
  Maar tot zover: hartstikke bedankt Letterman!

  :kiss: = een kusicoon maar dat zal niet werken.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: