Ik had je niet herkend met kleren aan (85)

We krijgen een nieuwe collega. De afdeling komt bijeen voor een voorstelrondje. Als een van mijn collega’s haar naam hoort, zegt hij verbaasd: „Ben jij het echt? Ik had je niet herkend met kleren aan!” Iedereen, inclusief de nieuwe medewerkster is even met stomheid geslagen. Mijn collega vervolgt haastig: „We hebben vroeger samen gezwommen!” Met dit ikje van Miriam Wesselink, geplaatst in de NRC-ikjesrubriek, kon onze week niet meer stuk. Want wij kennen Miriam. En jullie ook toch?

Ilona
Ilona

Onze Ilona las voor uit eigen werk uit vervlogen tijden:  “Ons veganistenclubje, bestaande uit een tiental dames, kent sinds kort ook een mannelijk lid. Peter Janssen. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse. Kortom; een onopvallende verschijning. Een uur in de week. Iedere dinsdagavond van zeven tot acht uur werken we hard aan onze conditie. Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Peter Janssen! „Ha, die Peter”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart.”

Joep. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse, maar zeer groot geschapen en een ontembare energie. Hij doet ons alle vijf tweemaal op een avond. En soms de heren er nog bij.

Toen kon ook blogbaas dezes niet achterblijven; hij haalde herinneringen op aan een soortgelijk hikje van een toen nog piepjonge Apiedapie:  “Ons parenclubje, bestaande uit een tiental dames en heren van middelbare leeftijd, kent sinds kort ook een vrijgezel lid. Joep. Zelfde leeftijd, zelfde souplesse, maar zeer groot geschapen en een ontembare energie. Hij doet ons alle vijf tweemaal op een avond. En soms de heren er nog bij. Kortom; een welkome Apiedapieverschijning. Iedere dinsdagavond van zeven tot middernacht werken we hard aan onze conditie. Als ik later in de week in de bus stap word ik hartelijk begroet door een mij op het eerste gezicht onbekende heer. Plots begint het me te dagen: Joep! „Ha, die Joep”, roep ik enthousiast, „ik herkende je niet met je kleren aan!” De impact van mijn woorden wordt me duidelijk als iedereen me plotseling aanstaart en Joep zich blozend uit de voeten maakt. Nooit meer terug gezien. We doen het weer met elkaar.”

 ‘Is dat niet schaamtevol, met zo’n naakt, oud lijf?’ zei hij misprijzend. ‘Welnee,’ zei ik, ‘ik doe gewoon mijn bril af en dan zie je dat niet.’ “

Kortom, het was weer een mooie ikjes- en hikjesweek, vooral alhier dan. Letterzetter schudde er zelfs eentje spontaan uit de losse mouw, geheel en gaar exclusief voor de site!  “De sauna was onbekend terrein voor mij” schreef hij. ” Ik ben niet meer zo piep en een beetje huiverig ging ik toch, meegetroond door een goede vriendin. Enthousiast gaf ik later verslag aan mijn buurman. ‘Is dat niet schaamtevol, met zo’n naakt, oud lijf?’ zei hij misprijzend. ‘Welnee,’ zei ik, ‘ik doe gewoon mijn bril af en dan zie je dat niet.’ “

De ikjes uit de NRC zelve maakten weinig tongen los, maar dat mocht de pret niet drukken. Zo was er weer eens een adremme Amsterdamse bouwvakker, dit keer riep hij een argeloze dewegvragende toerist toe dat ze “de Dam nog niet hadden verplaatst”. Althans volgens Sophie Brinkhorst, die er schuddebuikend langsfietste. En er was een taxi-ikje van Monica Metz, waarin zij verhaalde over een Turkse chauffeur die haar zus ongevraagd naar het ziekenhuis rijdt en haar daarmee het leven redt. Timmerark vond het een mooi ikje. “Doet mij denken aan de Marokkaanse taxichauffeur die de meter uitzette en mijn tegenstribbelende vriendin samen met mij tachtig meter droeg naar de voordeur.”

riverside met vraagtekenRiverside Blues maakte weer eens zijn opwachting op de site en hoe! Hij las een prachtig citaat voor uit zijn kersverse bundel “Ben ik al zo oud?” (augustus 2015):   “Wat zeg je Nou? Ik vind je zo, scherper dan vroeger? Dezer Dagen? Méén je dat nou? Mag ik jouw op mijn beurt iets zeggen? Als mensen om mij heen, zo als jij, intimi, dat zeggen, ga ik ‘n beetje gloeien van binnnen. Handdoekje, nodig, Riverside? Neen, ‘t gaat wel.”

Verder ging het over tuinen, wespen en de toestand in de wereld. Over de tuinen kunnen we kort zijn. De lezersoproep om een foto van tuin, tuintje, balkonnetje of bloempot in te zenden kende een ongekende response: liefst 63 plaatjes werden in de verschillende reactieruimten geplaatst en/of ingezonden op het bekende redactieadres (apie@apiedapie.com).  De selectie en het bijbehorende verhaaltje gaat langer duren dan gedacht. De tuinenspecial komt er zeker aan, maar niet vandaag.

Een wespenspecial kwam er wel: hoe je die beesten bij je weghoudt zonder ze te doden of pijn te doen. Liefst 11 tips die echt werken passeerden de vrolijke revue. De beste vonden wij de stuiver die je tussen je vingers moest wrijven en op tafel leggen.

Photo: (c) 2015, A. Dapie, Wespenmepper in winkel
Photo: (c) 2015, A. Dapie, Wespenmepper in winkel

DSR: “Zo’n geelectrificeerd tennisracketje -zzappp-icoon- lost het probleem misschien niet structureel op maar vervrolijkt toch menige zomerdag.” Pawi wist dat je daarmee wel eerst moet oefenen: “Een keer raak is genoeg, doe je het nog een keer dan reanimeer je het beestje weer.”

Ilona herinnerde zich dat ze er samen met haar man een in een onderdelenhuis kocht. “Achter de toonbank stond de verkoper in z’n camisole; het was heet. Toen we ermee de deur uitgingen, riep hij me nog na (Amsterdams): ‘Mevrouw, u ken hem er ook mee op z’n gat slaon.’” En Mopperkont lalde vanuit de kroeg (de Dolphin in Canterbury) treffend: “Apiedapie.com, dat is pas een wespennest.” Dit ontlokte de uitstekend in vorm verkerende Klare taal de vrolijke ontboezeming “Mopper, ga maar lekker even los in de pub, daar kun je natuurlijk ook aan het community singing doen, ik vond dat altijd zo apart, dat ik van de schrik meedeed en het leuk vond.”

hiltermanTimmerark
DSR: “Nu nog een blauw waasje en het is sprekend onze Tim.”

Nou, dan zoals gezegd nog even de toestand in de wereld. G.B.J. Timmerark zei vanuit het niets: ” Voor het eerst in mijn leven maak ik mij geopolitieke zorgen over onlusten in een land, Turkije. Ik vrees dat Erdogan put uit Poetins trukendoos en aanslagen uitlokt om presidentiële volmachten ala Bush na 9/11 te verwerven …” Klare taal werd er niet depressief van, integendeel. “Zondagmiddag 13.oo h,” zo reageerde ze, “de toestand in de wereld, tijdens het middagmaal, met gebraden kip en de radio, vader luisterde aandachtig, wij mochten vooral niet te veel ruzieachtig praten en zeuren.” Heerlijk, had onze G.B.J. dat effect hier ook maar.

Tot zover het overzicht van wat er vorige week op deze interactieve site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve. Het heet “Man op paard met een stijve”, (c) 2015, recent gefotografeerd bij Peggy Guggenheim in Venetië natuurlijk, all rights reserved.  

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

249 gedachten over “Ik had je niet herkend met kleren aan (85)”

 1. Wat verwoordt dsr zijn angst voor de (akelige!) kontzak mooi, maar Freudriaans.

 2. Iets met de koninklijke familie naar het zich laat aanzien.
  Op het IJ, omringd door politie en beveiligers.
  Volgens welingelichte bronnen gebruiken ze de Groene Draak. Draeck.

  Waar is mijn hulpverslaggever m/v? Sta je nu bij het IJ? Wat kun je daar zien? Sorry, de verbinding is even verbroken. Later meer.

 3. Ik zie veel mensen, een beetje water en heel veel boten en bootjes.

  Terug naar de studio.

 4. Fijn Luvienna, dank voor je sfeerbeschrijving.
  Zie je nog gevaren? Of moeten we dat bericht wat afslanken?

 5. In de studio hebben we een interview met een van de omstanders.
  “Wat hebt u gezien en wat ging er door u heen?”
  “Nou wat een belevenis, erg druk, je ziet niks, er zijn de hele tijd botsingen tussen de gasten en de bewoners van de stad, ik zie nog geeneens de oude prinses”
  “Wat er door me heen ging? Gelukkig nog niks, geen mes, geen kris, maar je ken erop wachten.”

 6. You Got THE Point pawi. Schrijf ik dit zo goed?
  Een NOVA verslaggever die letterlijk over de schuurmuur gluurt in zake de trieste moord op een tiener was voor mij het dieptepunt APD. De serieuze media wil gelijke tred houden met de Privé en Story en Geen Stijl. Het is tevens mijn nederige mening dat de Publieke Omroep Wilders PVV in 2005 of 2006 de zetels 2 tot en met 9’heeft aangeleverd, en misschien ook wel zetel 1. Iedere oprisping werd gemeld…ongekend voor een afgescheiden politicus. True, hij leverde zelf kant en klare one-liners. Wilders is en was de enigeii VVD’er die mij heimwee naar Wiegels gaf.
  Niet te verwarren met Wiegels graf. Of is dit nu weer een slechte harde grap? Aan de ene kant moet je steeds meer kunnen zeggen, aan de andere kant minder,

 7. De serieuze media willen gelijke tred houden…en dat doen ze best wel.
  Over de schutting loeren wil iedereen, maar achter de nieuwsfeiten zoeken naar verbanden en vooral de geschiedenis, dat doen de serieuze media als geen ander.

  Dank voor uw heldere commentaar in de studio, heer TimmerArk. We schakelen weer over naar het IJ, waar de oude prinses nu misschien van boord gaat. Als dat maar goed gaat! Ben je daar, Luvienna? …ik hoor even niets….is het contact weer hersteld?…..

  Later misschien. Sorry.

 8. Gevaren, Studio? Tja, er loert katergevaar vanwege rotzooidrank, braak- en vervettingsrisico door vies, ongezond eten en salmonellaharing, stampedes voor de laatste tram, en huiselijk geweld door irritatie over hitte, zere voeten en een overdosis medemens.

 9. We hoorden zojuist een gigantische knal, ramen gesprongen, mensen in paniek, zo gauw ik meer weet laat ik het jullie weten!

 10. Dit is breaking news mogen we wel zeggen. Ik geef de microfoon even door aan onze stagiair.
  Wat deed onze oude prinses nou met een vuurwerkbommetje? Dat is toch niets voor haar? Welke ramen wilde ze laten springen? Was zij het wel zelf?

 11. We horen nu een gestaag gerommel vanuit de richting van Sail vandaan komen. Alsof ze vuurwerk aan het afsteken zijn, heel onheilspellend!

 12. Ik stel voor dat we voor de zekerheid de noodtoestand uitroepen. Alle voedsel en drank voorlopig op rantsoen. Wifi exit.

 13. Aaajj Scheveningen! Amsterdam is in aantocht!
  Als dat geen nieuws oplevert. En onze studio ligt midden op de route.
  Uit veiligheidsoverwegingen gaan we uit de lucht beste mensen. Kijk nog even in de kelder naar uw belangrijkste levensbehoeften en pik die ene mooie fles eruit. Wifi exit idd.

 14. Hier geen verdere ontwikkelingen, terug naar Apie in Scheveningen…… Apie kom er maar in….. Apie, kun je ons horen?

 15. De fles is leeg. De nootjes zijn op. Hier buiten de Randstad is alles rustig. Ik heb vandaag bretels gekocht. En een stropdas, de ouwe deed het niet meer. Voor het eerst na veel oefenen een dubbele Windsor-knoop in die das gelegd. De eerste versie leek veel op de stropdas van Oliver Hardy, maar deze negende versie is het wel, het tipje hangt op de broekband die vorstelijk omhoog gehouden wordt door de bretels. Ah, er staat nog bier in de koelkast.

 16. De rust is weergekeerd hier in Scheveningen. De balans is een onbekend aantal personen, waarvan een onbekend aantal zwaar. Zij worden behandeld in ziekenhuizen in de omtrek. Laten wij hen verder niet storen. Sssssst, wifi over en uit. Morgenochtend een extra journaal.

 17. Wat een dag zeg. Ik sprak zojuist een taxichauffeur, die wist ook van niets. Hoe mensen in deze omstandigheden zich over een das druk kunnen maken is mij een compleet raadsel!

 18. Het ongeloof staat nog op de gezichten geschreven. Duizenden dagjesmensen zijn al vroeg naar het strand hier in Scheveningen gekomen, waar afzetlinten de plaats markeren waar het vannacht allemaal gebeurd is. We zien mannen in witte pakken, van een onbekend nationaliteit. Verder Duitse herdershonden, dat is wel zeker. En zo meteen dus de persconferentie van de gemeente Den Haag, terug naar de studio.

 19. Jozias geeft met trillende stem nog wat informatie. Dat de wegen vol stonden met auto’s, dat velen niet meer konden vluchten, dat ook de ME geen beweging wist te krijgen in het verkeersinfarct. Wat een dag, inderdaad. En wat een nacht. Hier zullen we nog lang over napraten.

 20. O ben jij dat, De kleine Johannes, die ijverig duimpjes neer uitdeelt. En jezelf duimpjes op.

 21. De broekband fier omhoog….door bretels ? Letterzetter, ik dacht tot nu toe dat alleen Freek de Jonge bretels mocht dragen.

 22. Hay Timmer,
  TimmerArk
  augustus 16, 2015 om 08:09

  Prima aardig stukje.
  Mooi he Holman. Doet- ie tegenwoordig?
  Als ik mijn helden al heb, hoort Holman daarbij.
  Of hij mij nu nog zo weet te boeien, weet ik niet.
  Terzijde:
  Als je tijd hebt dezer dagen wip even bij Drasties aan.
  Bij Draagmoeder moet je zijn.

  Ik heb nimmer enige na-brand effect, vreugdevuur of verdriet wat ik anderen aan zou hebben gedaan. wat ik hier heb gesteld.

  Er is door 1 reactant mij ’n karaktereigenschap toegedicht, waar ik me niet in (wil) herkennen.

  Onlangs vond men dat ik haatstalkte. Het zij zo.
  Ik heb mij daar, toen men mij van betichtte gesteld dat dat nooit mijn bedoeling was geweest

  Plavij je weg zoals JIJ dat wilt.
  Probeer ’n beetje om jezelf te lachen..
  Je kunt het
  Veel plezier.
  Tot volgende week.

  Zou Amalia het nieuws halen vast.

  De tand des tijds heeft mevrouw met Zilveren Kapsel meegeblazen. Gelukkig.

  Wanneer valt de Postcodekanjer hier?

 23. Wellicht kan de moderatie van RSB vanaf morgen 13h00 schone lei indachtig maar weer eens worden opgeheven? Gaarne jullie opinie dienaangaande.

 24. De dubbele Windsor is erg jaren vijftig, Letterzetter, klein en nonchalant nauwelijks merkbaar knoopje doet men tegenwoordig. Als men niet Jort Kelder heet.

 25. *A.Dapie 11:02
  Hij heeft het nog steeds over het leed dat hem is aangedaan. Jij een schone lei (rijmt op plavei), dan hij ook.

 26. Hoor net op de radio dat Amsterdam niet meer bestaat. Gelukkig woon ik buiten de ring en tellen wij niet mee.

  Nieuw woord, dankzij de Volkskrant, geleerd. Ben het helaas al weer vergeten maar het is een lelijk woord over iets moois, of andersom als je er anders in staat.
  Even kijken of de autocorrect het pikt:
  Gentrificatie…is dat het?

  Even opstaan en naar de krantenbak lopen…Ja maar de auto pakt het niet…
  Grappig. De VK schrijft een positief stuk over Amsterdam en Het Parool over Amsterdammers die naar Rotterdam verhuizen. Het NRC houdt zich op de vlakte maar is zelf natuurlijk al omgekeerd verhuisd.

  Net op radio, je kunt het hebben gehoord…ach, te veel werk voor op mobiel.

 27. RSB, dank. Van mij mag je terugkomen want ik weet niet waar het overgaat/ging. Wel zou ik het waarderen wanneer je mijn zeer geliefde pawi geen pijn doet. Niemand eigenlijk. Is het niet tijd om je opnieuw op te heffen, te verheffen bedoel ik, denk ik; ik doe het om de paar maanden ook.
  Ik kan je niet altijd volgen (dat heeft men blijkbaar soms ook met mij, ik weet het, het klinkt ongelofelijk) maar je reacties vind ik meetbaar boeiender dan die van sommige anderen…

 28. Niemand had moeten weten wie Millie was, APD. Dat is juist mijn punt…
  Ik reageer via een niet eerder opgemerkte optie in mijn taakbalk, weet dus niet of deze reactie onderaan komt, uit de context, of onder jouw reactie, trapsgewijs, zeg maar.

 29. Wat mij betreft blijft RSB tot nader orde onder toezicht. Toen hij hier zijn ei niet kwijt kon, legde hij ze te Drasties, met het soort ondermaatse sneren die hier aanleiding gaven tot moderatie. Ik heb er weinig fiducie in dat hij z’n leven zal beter.

  Maar enfin, dit is een beslissing voor de blogbaas. Het zal wel op opheffen uitlopen.

  Ik hoop dat wel dat als RSB weer vervalt in z’n oude valsigheid, hoe miniem of subtiel ook, de moderatie weer wordt ingesteld.

 30. breaking news: driemaster uit Muiden heeft wegens omstandigheden niet kunnen deelnemen aan Sail 2020
  A’dam.

 31. 2020 redt ze nog wel misschien, MK. Handjes uit de mouwen en hopla, ze is weer in de vaart.

 32. @DSR: Ik hoop dat wel dat als RSB weer vervalt in z’n oude valsigheid, hoe miniem of subtiel ook, de moderatie weer wordt ingesteld.
  Dat lijkt me de ultieme straf voor DSR: verplicht de teksten van RSB te moeten doorploegen op zoek naar “valsigheden”, hoe miniem of subtiel ook. RSB zou dan zijn teksten nóg ondoorzichtiger, warriger, hermetischer, saaier en uitgebreider moeten maken dan ze nu al zijn.

  Nee, ik benijd DSR niet. Ik dank iedere dag de Here God op mijn blote knieën dat ik RSB zijn teksten NIET hoef te lezen.

 33. Oops, Heer RW dat is het Infuus!!
  Het Riverside-scrol Infuus.

  Inmiddels is bij mij ’n bacterie geidentificeerd:
  Het lezen, van de gemiddelde bijjdrage van 1 Uwer, is voor mij aanleiding, deze bijdragen te laten voor wat ze zijn.
  Punt.

  Drasties? Ja. zo is dat.

  Genoemde bacterie heeft daar tjd gekregen te onwikkelen.

  Mijn presentie patroon alhier zal zo blijven. 1 tot 2 keer per week.
  Meer als monitor functie,

  Ik wens u allen ’n mooie week.

 34. @RSB
  Als een een monitor-functie ambieert, moet je eens met de blogbaas gaan plaatsen. Die schijnt er zgn. ‘watchlists’ op na te houden. -minzame glimlachicoon-

 35. @RSB, geen idee waar je het over heb maar wat ik wel begrijp is dat je hier geregeld je ingewikkeld zinnen zult blijven spuien. Weet je dan verzekerd van tenminste één zorgvuldige lezer van je proza/poezie . Dat heb je toch mooi geregeld, hoe krijg je het voor elkaar.

  @Apie, ik noem je absoluut geen hypocriet, als die indruk gewekt word is dat een vergissing. Iemand een prettige vakantie wensen aan wie je de pest heb is hypocriet maar daar til ik niet zo zwaar aan. Doet iedereen toch wel eens?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: