Geweldig. Jij wilt weten wat er echt speelt (96)

Een oma met kleinzoon in buggy in de supermarkt. “Zeg maar: twee Marlboro Lights met menthol’ zegt ze met krakerige stem tegen het knulletje, althans volgens Gerbert Poppenk, die dit als “ikje” naar de NRC stuurde. En het werd nog geplaatst ook! Onze sterreageerster pawi vond er dit van: “Die krakerige stem komt van de menthol, of uit de duim van Gerbert. Als duimen konden praten… ” en ze plaatste er nevenstaand plaatje bij,  want “soepeler dan Olive is er geen (…) Zich buigen over de balie om een knulletje in een wandelwagentje het woord te geven, zoiets kan alleen zij.”

Twee kanttekeningen: allereerst is de nieuwe website een zootje qua ikjes.

De vaste reageerders van de A. Dapie Community lieten zich geenszins uit het veld slaan door de betaalmuur die de NRC ineens overnight opwierp tegen het lezen van artikelen op hullies website. Twee kanttekeningen: allereerst is de nieuwe website een zootje qua ikjes. Er worden er soms twee op een dag geplaatst, en soms wordt een ikje drie dagen later nogeens gepubliceerd. Oude ikjes zijn niet meer te vinden, dus als je als trotse ikjesauteur je familie niet op dezelfde dag bereikt, dan kun je het de volgende dag schudden. Nou, hier staan er nog wel een paar, in willekeurige volgorde, van NRC of NRC Next, overgetikt door een ijverige reageerder, gecopied en gepasted vanachter de betaalmuur (willen we eigenlijk liever niet), soms gecopied omdat het ding ineens wel oningelogd te lezen is, en een enkel keertje bij de buren gehaald, ook dit laatste geeft blogbaas dezes een wat ongemakkelijk gevoel.

Onbeperkt NRC!
Onbeperkt NRC!

Jammer genoeg, kunnen we hierdoor niet – zoals hier een correcte traditie was -de links naar de betreffende ikjes plaatsen. Enfin, vraag niet hoe het kan, maar geniet er nog maar even van. Oh, vergeten we de tweede kanttekening: de betaalmuur is in krantenland natuurlijk niet onbekend, maar een muur die zelfs breaking news, net van het ANP geplukt, naar een sneu “Geweldig. Jij wilt weten wat er echt speelt” popopschermpje leidt, dat hadden we nog nergens gezien, en dat vinden we keidom dus.

Saar-Ine van Fulpen liet om middernacht haar gasten uit. Een groepje vrolijke jongeren maakte een standaardgrapje. Klare taal: “De naam van de inzender is spectaculairder dan de pointe van het ikje.” En daarmee was alles gezegd.  Aan de bar in café Sport hangen de vaste gasten. De mannen praten over vluchtelingen.  Een heer beweert dat elke vluchteling 2.000 euro aan pensioen krijgt. Een ander werpt tegen dat je geen pensioen kunt krijgen als je in dit land nooit hebt gewerkt. De eerste spreker zegt: maar het blijft een hoop geld. Dit ikje van Jo Hamers vond de Community met Luvienna eenstemmig “Carmiggelt-achtig en niet onaardig”  Klare taal: “Heerlijk weer eens zo’n ouderwets leuk ikje, vanuit de kroeg met navenante praat en onnavolgbare maar vanzelfsprekende logica.” De Schrijvende Rechter (DSR): “Wat een aardig Ik-je! (…) Had het nog wat opgeleukt, maak van de ‘spreker’ een Ome Gerrit ofzo.  Eindoordeel: 8.5 (zegge: achteneenhalf)”. 

… wordt de lachband aangezwengeld op de wijze waarop men een kettingzaag start.

Over het ikje “Delicatessen” van ene Marijke Brinkman was hij een tikkie minder mild. Mevrouw Brinkman bracht met haar 82-jarige vader een bezoekje aan een delicatessenwinkel waar hij graag komt, onder andere vanwege de Amsterdamse humor van de eigenaar.  Bij haar gegrilde Italiaanse broodje kreeg ze een weckpotje met ketchup, dat zij nuffig „tomatenjam” noemde.” Nou, nou, nou zeg, je moet het maar meemaken, wat u zegt. DSR: “De inzender heeft een zeer zouteloos gevoel voor humor en beschrijft het onbeduidend voorval zonder enige sprankeling of brille. Donder op met je ‘gegrilde Italiaanse broodje’! Met de vooraankondiging van de Amsterdamse humor (…) wordt de lachband aangezwengeld op de wijze waarop men een kettingzaag start. Eindoordeel: 3- (zegge: drie)”

Referendumhandleiding, H. Rozenwater
Referendumhandleiding, H. Rozenwater

Heer Rozenwater blijft intussen amechtig proberen een fraudebestendige “Reageerder van het Jaar 2015” verkiezing voor te bereiden. Helaas overschat hij tijd en snuggerheid van de doorsnee reageerder. “Heel jammer dat jullie de elegantie en schoonheid van dat systeem in combinatie met PGP niet inzien. PGP op zich is al iets om van te smullen. Het is toch fantastisch dat je via een publiek kanaal een geheimtaal kunt afspreken?” riep hij handenwringend uit. Het duurt niet lang en hij gooit de handdoek in de ring, mark my words (en ja hoor, hedenmorgen gaf hij er de brui aan, knorrig toegesproken door DSR). “Ik ben gekke Gerritje niet!” riep ons lieve Roosje tot tweemaal toe gefrustreerd uit. Maar bleef vervolgens toch in gesprek met zijn “krijsende baby die men de borst ontneemt” (letterlijk citaat). We wachten het ook deze week maar weer af.

Roos doelde op DSR die zoals vaker vooral zijn eigen varianten paraat had en die van de anderen niet kon of wilde begrijpen: “Een voorronde van tien dagen, een eindronde tussen de eerste drie of vier gedurende drie a vier dagen. Dan heb je aan het eind nog eens een spanningsopkikkertje in plaats van dat het maar verzandt en je krijgt een winnaar met meer dan 10% van de stemmen …” En toen daar de handen niet voor op elkaar kwamen kwam hij met het ridicule “vraag een nummer aan bij de ACM voor televoten. Iedereen mag maximaal drie keer stemmen voor respectievelijk 10, 25 en 100 eurocent/SMS. Dat dekt de kosten een beetje en houdt grappenmakers buiten de deur.”

100e reactielepeltje
Heer Rozenwater scoorde gelukkig wel de 100e reactie, A. Dapie de 200e. Laatstgenoemde stelt zijn lepeltje bij deze ter beschikking aan de vriendin van Rozenwater, die deze kanjer deze weken zo moet missen, vanwege al die codes, terwijl ook zijn Kunstrubriek onverstoorbaar doorgaat!

My name is Rubens. Peter Paul Rubens - A. Dapie
My name is Rubens. Peter Paul Rubens – A. Dapie

We genoten van een prentje van Albert Cuyp die de prachtige stad Dordrecht vanaf het water gezien schilderde, net voordat een op drift geraakte zeilboot zich vlak naast hem in de oever boorde. En we bewonderden een zelfportret van Peter Paul Rubens, hetgeen in de actualiteit van de premiere van de nieuwe James-Bondfilm door een talentvolle reageerder werd ondertiteld met My name is Rubens. Peter-Paul Rubens.

En alsof het nog niet op kon waren er ook nog eens een stuk of wat referenda over belangrijke onderwerpen:

 • Tja, wie eet hier vlees? Wie eet hier veel rood vlees?
 • Stelt u het eren van de honderdste, tweehonderdste reactie op prijs? Overigens een volstrekt heldere uitslag: de meerderheid is voor het eren van iets waar volgens Heer Rozenwater “geen kwaliteit of kunde voor nodig is.”
 • Gaat het De Schrijvende Rechter lukken als eerste te stemmen met behulp van het unieke HR-PGP-Stemsysteem©?
 • Wanneer begon u met roken? Wanneer met alcohol? En wanneer met het fietsenhok?
Uitslag Vlees Referendum - H. Rozenwater 2015
Uitslag Vlees Referendum – H. Rozenwater 2015

Letterzetter: “Tjongejonge, dan had ik al lang dood moeten zijn van al dat bewerkte vlees… Rookworst, leverworst, kogelbiefstuk, hamburgers, saucijsjes, nou ga maar door. Straks blijken rubbertegels ook gevaarlijk voor de gezondheid (…) Ik lust nog wel peultjes. Als dat nog mag, tenminste.” DSR: “Echte Mannen eten Rood Vlees en zo af en toe een stuk verbrande kip.”

Terwijl we luisteren naar een lief liedje dat Luvienna voor ons opzocht lezen we onder de video lekker door.

Riverside Blues (RSB) heeft sinds kort een NRC abo voor 0,58 euro per dag. Hij gebruikt dit ondermeer om bij de buren het ikje te plaatsen – vroeger noemden we dat zaad op de rotsen verspillen – maar de inzet wordt zeker gewaardeerd. “Wanneer het “ikje” de reden van je bezoek is, kom je in zeer interessante dialogen van de apiedapie community” zei hij immers, “Het aardige van ‘n redakteur/uitgever er iets aardigs van te maken, gaat Apiedapie prima af.” Kijk, en dan kun je bij ons weer eventjes een potje breken hoor.

 “… mijn huidige schoonvader is al dertig jaar dood …”

Timmer – wat een sprekerd is die man da’s een man die ouwehoeren kan – Ark heeft een abo voor 21 euro per maand, inclusief een Ipad Air en da’s misschien wel ongeveer net zo duur. Hij ging meteen het ikje “overtypen, tong uit het mondhoekje om maar geen fouten te maken” en vervolgens probeerde hij de overbodige vieze dikke zaterdagpapierhoop te slijten aan een andere reageerder, nee dus, daar trapte niemand in. Aan een groot gevaar ontsnapte de site toen een test van een tool waarmee TA automatisch geluidsopnamen zou kunnen plaatsen faalde. De mavo/havo klant (die tijdens zijn havojaren kennelijk moest trouwen en dat zo stoer vindt dat hij het alhier meldde) had wel bijna de kop van dit weekoverzicht gescoord met het volgende goudbrokje dat we uit de tonnen leem zeefden:  “… mijn huidige schoonvader is al dertig jaar dood …” [tekst gaat weer onder de video door, maar we zijn nu bijna klaar]

Weekendeditie NRC, al beduimeld en aan elkaar geplakt voordat je hem openslaat
Weekendeditie NRC, al beduimeld en aan elkaar geplakt voordat je hem openslaat

A. Dapie verwoordde weer eens haarscherp het gevoelen van zovelen: “Op een tablet is een krant oneindig, dus heb je niet het gevoel dat je hem uit moet lezen of op z’n minst alle verhalen moet hebben bekeken.” Hij bekende een Blendlefan te zijn: “En dan aan het einde van elk artikel zo’n lieve mededeling: ‘dit artikel werd je aangeboden door Blendle voor 0,25 euro, als het tegenviel vraag hier je geld terug’ ”

Dat mavoklanten best goed kunnen schrijven bewees  Georgina Verbaan, die het bekakte commentaar van wat NRC-klanten doeltreffend aan de kaak stelde door hun sociale-mediareacties zogenaamd te transporteren naar face to face commentaren op een podium. „Ik ben Karen van den Winkel uit Hilversum EN JIJ HOORT HIER NIET TE STAAN!”, krijste ze. Zo te ruiken had ze net een broodje worst met zuurkool op, schreef Verbaan er in de beste corpsballentraditie gemeen achteraan.

En Riverside Blues is dus kennelijk weer op weg om zichzelf te worden. Actief, cooperatief, communicatief, een fijne gozer gewoon! Hij staat zelfs op scherp om een ikje te plaatsen, zo het de A. Dapie Community niet lukt. Wij hopen voor hem dat Luvienna snel verdergaat met haar liefdesverhaal. RSB merkte immers nostalgisch op: “Ik moet nog wel ‘ns denken aan het Expose dat Luv op deze site voor Apiedapie maakte.  Het is ‘n prachtig project. De acrobaten, die man en vrouw staan die niet onder hand 5 maanden daar?”

Maar tot het zover is, zijn de ikjes zo af en toe te lezen onderaan de homepage van de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie, Vieze dikke NRC weekendkrant, gefotografeerd in penthouse, (c) 2015

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

282 gedachten over “Geweldig. Jij wilt weten wat er echt speelt (96)”

 1. Ieder empathievoelend mens let wel op zijn woorden in situaties al deze.
  Ik twijfel er daarom aan of dit waar gebeurd is.

 2. Onze vriend Mopperkont zou dit ikje kwalificeren als een afluister-ikje. Een slap aftreksel van de persoonlijke, korte en puntige anekdote die de NRC aanvankelijk voor ogen had.

 3. Ilona 14:22
  De mensen met wie ik werk brullen vaak de raarste dingen over zichzelf en hebben een enorm gevoel voor humor. Dat ongemak valt erg mee. En een al te grote empathie wordt vaak niet eens op prijs gesteld.

 4. Dit ga ik niet elke dag doen, maar nu lijkt er zich een patroon af te tekenen: ’s morgens een ikje op de site en ’s avonds een andere in de papieren krant. Misschien een toerbeurt instellen onder de rijke stinkerds met abonnement, goed kunnende typen, voor zover ze niet op reis cq op vakantie zijn?

  Pen

  Iets te laat voor mijn afspraak rij ik in het donker de snelweg op en toets ondertussen het adres in van mijn bestemming. Vervolgens geef ik gas om in te voegen. Ik word ingehaald door een motoragent, en jawel: auto langs de kant, raampje open en een preek: “U rijdt met een slakkengangetje de snelweg op.”
  Hij vervolgt: “In mijn motor ligt een pen voor een proces-verbaal.”
  Ik bied hem een pen aan, maar de agent wandelt al naar zijn motor. Een minuut later is hij terug: “U heeft geluk, ik kan mijn pen niet vinden.”
  Ik stop snel de pen weg die ik nog zichtbaar in mijn hand heb. “Ik zag uw pen wel, maar dat vind ik onsportief.”

  Henk Jan Witteveen

 5. Een van de betere ikjes! Leuk, Witteveen! En voortaan de voice functie inschakelen als je die hebt. Of een bijrijdster meenemen.

 6. @pawi, ik heb het al veel te druk met de VK, AVV, referenda etc.

  Zo nu en dan wil ik wel invallen. Als je bijvoorbeeld naar de tandarts moet o.i.d.

 7. Een lieve oom agent, waar vind je ze nog? In Nederland dus.

  Qua DSR, ik kan me voorstellen dat hij die affaire heeft verdrongen, of veinst te hebben verdrongen, maar een link naar de buren heeft geen zin, zoals wij allen weten. Allereerst zijn de betreffende draden (het waren er drie als ik het wel heb) niet te vinden. Bovendien verdwijnen ze vaak alsnog in het niets.

  Het is niet anders, en bovendien heeft het nul en generlei zin om in dat modderslootje te gaan zitten roeren. Ook bij mij was die herinnering al lekker aan het vervagen. Trefwoord: Miep. Jaja, nu komt er vast meer terug, ze werd werkelijk tot krijsen gebracht, zo erg, dat we soms dachten dat er erge dingen zouden gebeuren vanachter haar computer.

  Enfin, zoals gezegd over tot de orde van de dag, genieten van de opgeruimde minder hatelijke sfeer, waarvan we allen (op een uitzondering na) hopen dat die gaat beklijven. Dan kan ik me eindelijk weldra gaan wijden aan het op de site toveren van een wel heel mooi nieuw feuilleton, dat al een tijdje in mijn inboxje ligt te sudderen. Tipje van de sluier ietsje verder omhoog: het is afkomstig van een vrouwelijke schrijfster. Meer zeg ik niet.

 8. Oh en ook nog de felicitaties aan DSR voor de 200e reactie, dus ook vandaag komt hij weer ruim aan zijn trekken qua waardering. Of de bijbehorende lepeltjes worden uitgereikt gaan we volgende week maandag zien.

 9. Heer Rozenwater, eerlijk gezegd ga ik bijna nooit naar de tandarts. Dat mijn tanden en kiezen zo sterk en gezond zijn mag een wonder heten. Ik eet en drink en rook.

  Zou je ook willen invallen als ik andere dingen aan mijn hoofd heb? Zoals: naar de kapper, naar Pilates, naar de moestuin, (ohja! die tuinenspecial!) naar de fourniturenwinkel? Four ni turen ziet er uit als foumituren, maar dat ligt aan het lettertype alhier. Of aan mijn brilletje.

 10. Oh, ja, die had ik glad vergeten, tuinenspecial en “dit zijn onze bookmarks” als ik het wel heb. Gaaan we ook nogeens opdiepen als het ware.

 11. Luvienna! 😆 Hoe verzin je het?!

  Als alternatieve titel stel ik voor:
  Een vent om op te vreten

 12. APD biedt weer meer praatjes dan bewijs. Hij heeft anderen wel om minder smaad verweten. Enfin, dat eitje is hij dan weer kwijt en als hij het hier dan bij laat, dan kan er een streep onder dit robbertje geruzie. -milde glimlachicoon-

 13. Apie 8:15

  Ik ben al blij als ik het hier een beetje kan bijbenen.

  Waarom gaat dat liken trouwens via Facebook. Heb ik niet en zal ik ook nooit hebben.

 14. Kijk nou eens wat ik heb gevonden?

  Sinterklaasjournaal

  Florian werd zeven en dus moesten we hem inlichten over Sinterklaas. Om grote emoties te vermijden deden we dat al afgelopen zomervakantie. De enige prangende vraag die hij had ging over het Sinterklaasjournaal. We legden uit dat de verhalen van het Sinterklaasjournaal toneelstukjes zijn. Nu de intocht van de Sint op tv wordt aangekondigd, begint het thema weer belangrijk te worden en herinnert Florian zich de onthulde waarheid. Daarom vat hij het nog één keer helder samen voor het hele gezin: „Weet je, Dieuwertje Blok bestáát helemaal niet!”

  Ralf Smeets

 15. Ja, het wordt weer tijd voor Sinterklaaskinderikjes. Deze is lang niet slecht, hoor. Die burgemeesters schijnen ook allemaal nep te zijn.

 16. In zijn genre niet onaardig, maar had dit nou eens in de zomer, toen eea gebeurde, geplaatst. Dat was nog eens origineel geweest.

  Maar is dat nou echt nodig om een kind formeel en met inachtneming van z’n tere zieltje formeel toe te spreken omdat ie zeven wordt? ”t is toch geen sexuele voorlichting?

  Is het niet veel spannender als een kind zelf stukje bij beetje de (on)waarheid ontdekt, nog even zweeft tussen geloof en twijfel, terwijl het mysterie zich ontrafelt? Als het tot onrust leidt, kunnen de ouders altijd nog ingrijpen.
  Eindoordeel: 7- (zegge: zevenmin)

 17. Mijn zoontje van zeven (tijdje terug) zei ineens vanaf de achterbank van de auto, terwijl wij ergens in juli op een snikhete zomerdag van Parijs naar Trier reden, out of the blue “Papa, jij bent dat he, jij speelt Sinterklaas”. Juli. Snikheet. Geen aanleiding.

  Ik kon de auto nog net gecontroleerd op de vluchtstrook tot stoppen brengen. 😀 En heb alles uiteraard ontkend. Maar in december bleek hij het niet vergeten …

 18. Kinderen ontdekken geleidelijk dat Sinterklaas en Zwarte Piet meer horen bij een breed gedragen (en in mijn herinnering fantastisch feestelijke) traditie.
  Op die leeftijd van twijfel, zes of zeven jaar, kiezen ze op het laatste moment toch nog één keer voor het geloof.

  Het ikje van vandaag in de papieren krant is een herhaling van “Slechtziend”. Gelukkig heb ik de reactie van A.Dapie al opgenomen in mijn dagboekje.

  Duurzaam bezig, bij NRC, ik kan niet anders zeggen.

 19. Wat mij dan weer lullig lijkt t.o.v. de ikjesschrijvers is dat ze hun ikje dan weer eens wel dan weer eens niet terugzien op site of in krant. En niet eens het betreffende linkje met familie en vrienden kunnen delen. Gemiste kans voor NRC om via hen wat nieuwe klantjes binnen te krikgen. Zoals wij allen weten is nu juist de reclame van peers de meest effektieve. Dom bezig daar bij die NRC. Terwijl ze juist denken dat ze slim bezig zijn.

 20. Gisteren de NRC gebeld om het abonnement te wijzigen. Ik betaal 450 per jaar , terwijl er nu goedkopere worden aangeboden, nee bestaande abonnees kunnen pas meedoen na bepaalde tijd en te veel betaald wordt niet gerestitueerd, juist niet na minstens dertig jaar trouw abonnement.

  Moge deze krant snel roemloos ten onder gaan met Vandermeersch voorop.

 21. Maar Klare taal, je zult toch FA gaan missen, Bart Heyne misschien, Marcel van Roosmalen niet zozeer, en -mijn favoriet- Hans Beerekamp zeker, die man weet alles maar dan ook alles over film. Of ze nou op TV verschenen zijn of in een of andere bioscoop: hij weet het.

  Iets meer dan een euro per dag. En geen gratis iPad.
  Heel veel achtergrondgeruis en grote plaatjes in kleur.
  Maar ook heel veel kleine lettertjes van redacteuren die ertoe doen. Meestal onderaan de pagina. Lekker makkelijk voor mijn leesgewoonte.

 22. Ik moet zeggen, Klare taal/pawi, dat het hebben van een krant weleens iets van vroeger zou kunnen zijn. Met een internetdienst als Blendle – of de Correspondent – kies je dagelijks of wekelijks uit het gehele krantenaanbod, per artikel, wat je wil lezen, zonder aanziens des krantes.

  Ik merk dat ik nog altijd veel NRC en Volkskrant lees, maar zo af en toe een Parooltje, Trouw, zelfs AD meepik, en een enkele keer zelfs een stukkie DFT koop (19 centjes), en dit louter en alleen vanwege het onderwerp. En deze week de Daklozenkrant met het interview met de paus.

  Het is onzin dat je alleen maar stukken van NRC-journalisten zou willen lezen, of die van de Margriet of Libelle of pa de Panorama.

  Net als het voor de meeste mensen steeds onzinniger is om alle standpunten van D66, PvdA of VVD te omarmen. Alles bij C&A of Bijenkorf te kopen. Of alleen maar NRCV te kijken. Reizen van Holland International te boeken.

  Vroeger hadden we dat voorfilteren nodig, nu kunnen we heel goed onze eigen keuze maken. En een mens laat zich niet in een hokje dwingen. Hij koopt zijn onderbroeken bij de Hema, gaat effe snacken in de oesterbar, en de volgende avond een patatje oorlog. En twee maanden later precies andersom. Heerlijk, we kunnen vrijuit mens zijn! Weg met de abonnementen.

 23. Bas Heijne lees ik vrijwel altijd overigens. Er zijn er bij wie je weet, da’s altijd de moeite waard. 29 eurocent, een schijntje.

 24. Leuk dat jullie mijn zorgen en grieven ‘delen’ , ik wilde een digitaal abo en af en toe een papieren krant, maar nee de golddiggers wilden de
  ouwetjes niet kwijt.

  Ik heb ook the post online, Blendle , Parool snel ik even door, zelfs was ik ooit een fan van Trouw, maar dat werd me snel te veel en ging te ver .

  Vrij Nederland heb ik ook jaren gelezen ( dank zij mijn echtgenoot weliswaar) maar dat vind ik niet meer te verteren.

 25. Het lijkt mij niet meer dan ethisch zakendoen en respektvol met je trouwe klanten omgaan als je hen niet aan een te duur abonnement vastgeknoopt houdt, maar de mogelijkheid geeft om over te stappen naar je nieuwe business model. Dan neem je je ouwe klanten mee, mensen die jouw krant mede hebben opgebouwd, in je zin naar vernieuwing, die op zich helemaal niet slecht is.

  Nu is het wild om je heen slaan, a la de NPO die Pino en meneer Aart aan de kant zet, met vrome praatjes dat de doelgroep (kinderen van 3-5 jaar oud) het ook op de tablet kunnen bekijken! gotspe van de dag icoontje

 26. PS, Elsevier valt hier ook wekelijks in de bus.

  Say no more… zou ik zeggen.

 27. “Ik zag uw pen wel, maar dat vind ik onsportief.”

  Het handhaven van de wet is geen sport, evenmin als het ontduiken ervan: da’s precies wat er mis is met de huidige rechtsstaat: de calculerende agent versus de calculerende burger; hup wie d’r wint!

  Ik vroeg eens aan de toenmalige Rotterdamse korpschef Aad Meijboom waarom er nooit –vlak na sluiten der kroegen– alcoholcontroles werden gehouden bij de bekende uitgaansgebieden en caféconcentraties –in casu de Oude Haven– en zijn antwoord luidde: “Dat is niet sportief, want dat is vissen in een volle vijver.”

  Nee, iemand doodrijden als je lazarus bent zou een olympisch nummer moeten worden, nou goed?

  Met die logica zou de politie ook weg moeten blijven bij De Kuip, want “die hooligans schoppen tóch altijd rottigheid”.

  De laatste keer dat ik checkte ging sport over ‘winnen’, en ‘playing by the rules’.
  De Nederlandse politie heeft het laagste oplossingspercentage van Europa. Ze hebben dan ook nauwelijks idee tegen welke topsporters ze het tegenwoordig op moeten nemen.

  20% tot 30% van de smerissen is ‘niet fit’
  25% tot 30% van de smerissen is ‘onvoldoende schietvaardig’
  20% tot 30% van de smerissen heeft ‘mentale klachten’
  20% tot 30% van de smerissen ervaart een ‘te hoge werkdruk’
  10% van de smerissen heeft een drank- of drugsprobleem
  8% van de smerissen krijgt professionele psychische hulp
  1% van de smerissen heeft ernstige schulden

  Zelfs bij overlappende problemen (een zuipende smeris die lam niet kan schieten, elke dag brak is, zijn werk nooit af krijgt en daar depressief van wordt –ik ken er eentje. Wat zeg ik, twee!–) is minstens 1 op de 5 agenten incapabel voor de taak die hem of haar gesteld is.
  Zonder overlap kom ik boven de 100% uit: statistisch onmogelijk, maar het geeft toch te denken…

  Ik had misschien toch beter boef kunnen worden.
  Acht Cola Acht Bier!

 28. Tja KT, ik betaal 21 euro per maand, met gratis nieuwste iPad, zaterdag de papieren krant (hoef ik eigenlijk niet meer, eens kijken of daar nog iets aan te doen is) en onbeperkt toegang op de site. Zit daar wel 2,5 jaar aan vast…

 29. Sesamstraat (zelf niet gezien) op IPad. Alsof iedereen een tablet, laat staat iPad met WiFi heeft of wil. Als ik kinderen had zou ik ze Sesamstraat willen laten zien op de tv zodat je van een afstandje mee kan kijken. Maar goed, zo gaat het.
  En dan Rutte’s commentaar. Het is humor, maar wel over de ruggen van armere mensen, dat kunnen ze goed bij de VVD. Zo nu weer aftaaien, heb genoeg geschreven.

 30. Sesamstraat verliest alleen het time slot om 17:00u maar wordt dagelijks nog ‘gewoon’ TWEE keer uitgezonden op Nederland 3 (NPO3). Daarenboven is het de godganse dag te zien op het digitale themakanaal Zapp Xtra –ook om 17:00 u–, plus dat het via een app, de Sesamstraat-site alsmede ‘uitzending gemist’ valt te bekijken.

  Er komt dus feitelijk alleen maar méér Sesamstraat!

  En Meneer Aart is of wordt niet aan de kant gezet, maar “denkt erover na om uit het programma te stappen”, volgens zijn eigen woorden.
  (Als hij voor die tijd de emmer niet om schopt: hoe oud is die man inmiddels niet? Methusalem zou jaloers worden.)

  Voor de beoogde doelgroep maakt het hoe-dan-ook niet uit: kleine kinderen weten niet beter en kijken naar alles wat beweegt.
  Het zijn de ouderen die moeite hebben met verandering en vernieuwing: in die zin is de parallel met de krant een goeie: ook daar zijn het de ouwe bokken die klagen. (De jongeren lezen ‘m gewoon helemáál niet meer, laat staan dat ze er een band mee hebben.)

  Nu is het wel zo dat de vernieuwde digitale versie van NRC zeker geen verbeterde versie is. Zo is een groot gedeelte van de interactiviteit verdwenen: reacties op de site groeide hen kennelijk zodanig boven het hoofd dat die mogelijkheid in de meeste gevallen niet meer bestaat.
  (Zie de roemruchte kookrubriek: Alles kaput! Zelfs zijn alle vroegere reacties –van toen het nog ergens over ging en er ook inhoudelijk interessante commentaren werden gegeven– uit het digitale archief verwijderd. Voor eeuwig verloren in cyberspace: over ‘respectvol met vaste klanten omgaan’ gesproken.)

  “Vooruitgang bestaat niet, en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg.”

  “Niks wordt goedkoper en alles wordt duurder.”

  Twee keer Reve.

  “Zelfmoord? Ach, op mijn leeftijd loont het eigenlijk de moeite niet meer.”

  Drie keer Reve!

 31. Vandaag VK gekocht, dacht doe eens gek. Lees op pagina twee: door fout geen magazine, iedereen kan nu kosteloos de hele krant gratis lezen op de site…

 32. Ik ben getroffen door de ongelofelijk aardige gedachtegand van dee Comm.
  Het is ’n oase van belangrijke zaken.
  Ik las de recensies plus trailers van Son of Saul. Gaat over de “binnenkant” van het vernietigingskamp.
  Ik volg de gestrande reiigers in de Sinaï.
  Het “ikje” van vandaag gaat over hoe blinden met elkaar verkeren.
  “We zien elkaar maandag weer” of zo iets.
  De aardigheid zit waarschijnlijk in het aspect dat ’n blinde stelt: We zien elkaar etc.
  De blinde doet gewoon, ook taalkundig mee met de samenleving.

  Zou Apiedapie nog melden hoeveel intro’s er nog te gaan zijn?
  Ik hoop het. Hij kan het aftellen neerzetten als geen ander.
  Weer ééntje minder. Doet hij dat nu met ’n calculator? Wetenschappelijk toetsen?

 33. Niet lachen. Bah.” Ik ga daar aan denken wanneer ik morgenochtend door een vriendelijk grijnzende toerist op de foto wordt gezet als ik in mijn Nel Veerkamp-badjas een vuilniszak buiten zet.

  Wat zegt U? Georgina Verbaan?
  U herkent de intellectuele kaders?
  U bent ’n kenner. Het is de laatste zin, van haar stukje. Voor u om u te plezieren.
  Ze is voor mij niet te knagen.
  Dus alleen dan de laatste zin.

 34. Het ikje van vandaag heeft een filosofisch tintje.

  Omdat ik vandaag alweer niet naar de tandarts moet, typ ik het over:

  Binnenstebuiten

  Mijn dochter van zes heeft een dagje met oma gewinkeld en komt thuis met een cadeautje: een prachtige nieuwe sjaal in felle kleuren, zodat ze goed opvalt op de fiets.
  Dochter en ik zitten samen op de bank en bewonderen de felgekleurde lap waar ze de wintermaanden mee gaat trotseren.
  Dan valt het oog op het label. “Binnenstebuiten wassen” staat er in grote letters.
  Wat betekent “binnenstebuiten”? vraagt mijn dochter. Ik leg uit dat binnenstebuiten betekent dat je de binnenkant naar buiten trekt en hem dan zeg maar andersom” wast.
  Peinzend kijken we samen naar de sjaal.

  Hedda Treffers

 35. Ja dat heb je weleens, een label dat niet van toepassing is. Maar mensen mensen om er dan zo’n streekroman van te maken … Enfin, het is nog iets wat u zegt.

 36. Ondersteboven had er ook nog wel ingekund.
  Ik ben zelf bezig met het maken van een zijden bolero met mouwen van een bijzonder soort tule, en ik weet dat het razend moeilijk is om binnenstebuiten en ondersteboven te denken. Nee, geen filosofie.

  De filosofie zit in het peinzend samen kijken.

  Je hebt sjaals die je inderdaad binnenstebuiten kunt keren, ik heb er tenminste een. Maar zoiets zal Hedda niet hebben bedoeld. Misschien was het een Unox sjaal? Hebben oma en dochter gewinkeld in de kringloop?

 37. Achterstevoren niet vergeten!
  A.Dapie, ik heb een sjaal met binnen en -buitenkant, die ik aan beide kanten kan dragen, en ook nog achterstevoren en ondersteboven.

 38. Een filosofische opmerking over de sjaal, die binnen- noch buitenkant heeft.
  Sommige sjaals hebben een ziel, ingeweven of -gebreid door de maker, toch? Ik bereik dat doel door een lekker geurtje mee te weven. Van kruidnagelpoeder of van Jill Sander bijvoorbeeld.

 39. Die sjaal is vast een gerecyclede dekbedhoes die altijd binnenstebuiten is gewassen, alleen binnen aan houten wasknijpers aan een waslijn is gedroogd, ondersteboven op zijdestand is gestreken en van een oud vrouwtje was.

 40. Kun je Apie, in/via door middel van Blendle ook oude(re) artikelen lezen uit de VN? Bijvoorbeeld de bijdrage van Micha Wertheim uit nummer 44?
  Had ik maar zo iets vernuftigs en grappigs geschreven ten tijde van het VolkskrantBlog, dan was mij veel nutteloos gescheld over en weer bespaard. Ik vind niet gauw iets erg grappig maar dit wel. Als ik puf kan vinden zal ik morgen een stukje citeren op mijn blog, maar ik raad het iedereen aan. En je kunt joden/Palestijnen ook vervangen door asielknuffekaars en Wilders. Waarschijnlijk door alles, maar deze twee zijn toch wel erg verwant. Intellectueel overkomen willen doen icoon

 41. Eh…ik wil achteraf geen spelbreker zijn maar ik mis opeens de duimpjes naar beneden bij mijn reacties. Het was misschien toch wel fijn om te weten dat je geërgerd hebt, op tenen hebt gestaan of gewoon standaard door minimaal 1 persoon geminacht wordt. Als je, zoals ik, zo weinig mensen ziet en spreekt op een dag is dit toch een teken, een bevestiging dat je leeft.

 42. 00:42 en 00:47 zijn typische tablet op het toilet bijdragen van mij. Het verdrijft de verveling, lucht wat op maar na het doortrekken ben je het weer vergeten. Die wil ik dus vermijden. Ik ben de hele week al aan het oefenen.
  Als je dit leest heb ik weer eens gefaald.
  💩

 43. Tim 18:06 Laatste twee regels:

  Als je, zoals ik, veel te veel mensen spreekt en ziet op een dag, heb je wel eens het idee dat je geleefd wordt. 😉
  Lijkt me heerlijk, een dag ongestoord in je eentje!

 44. Maar als het jou helpt wil ik wel eens vaker m’n minachting en ergernis uitspreken, hoor! Hoewel…ik ben juist net zo blij met de sfeerverbetering hier, al vinden sommige lieden dat het hier een saai kerkhof wordt.

 45. @Luv 18:08u
  Op de bleek verkleurt alles! Gewoon op de deel aan de drooglijn hangen (met houten knijpers, zonder die milieu verpestende veren!), dan komt alles goed. O ja, alleen lavendelgeurzakjes in de linnenkast gebruiken.

 46. Bah, sentimentele ouwe zak.
  Buma voor de verkiezingen: CDA regeert nooit met PVV.
  Na de verkiezingen: CDA kiest nieuwe leider.

 47. Correcties en verbeteringen:
  Na ‘Bah’ en voor ‘sentimentele ouwe zak’ is weggevallen:
  ‘wat ben ik toch’
  ‘mensen’ in ‘Is dit een iPad dingo of hebben andere mensen dit euvel ook moet zijn:
  ‘apparaten’

  Is dit een IPad ding of hebben andere mensen dit euvel ook:
  Als je wilt weten wie er iets geliked heeft verdwijnen de namen niet meer?
  Is er kleiner leed denkbaar of is daar al een referendum aan gerefereerd?
  Is dit het moment van de nacht waardoor je je de ochtend erna een beetje schaamt?

 48. Geweldig, jij wilt weten wat er echt speelt? Welnu in plaats van de hele whit hier neer te plempen heb ik er een blogje van gemaakt bij mijzelf, de buurman van de opslagruimtes links en de nooit voor 15:00 uur opstaanende Nederlandse vrouw met spraakgebrek rechts. Tegenover mij de veel door lokale politici bejubelende moestuin die door elf Turken bestierd wordt en verwaarloost door een heel dikke blanke vrouw en een heel dunne blanke man die niets met elkaar van doen hebben,
  En ze hebben ook een gratis waterpomp. Die klinkt, mits niet na 22:30 gebruikt super rustiek, geen hipster die daar aan kan trippen.

 49. Ze blijven in beeld, je kunt de boodschap daardoor niet nog even op je gemak teruglezen.

 50. We kunnen in ieder geval wel concluderen dat men scheutiger was met de anonieme duimpjes dan met de sterretjes. Of heeft/had dit met ingelogd moeten zijn te maken? Heb niet alles even aandachtig gelezen. Staat me ook iets bij dat DSR weg zou blijven maar zag hem net ergens vaak opduiken. Verkeerde datum of heb ik het verkeerd gelezen of herinnerd?

 51. Zo, dit was een goede, matige week. Komende week 50% minder bijdragen. Ik ben aan het afbouwen weet je, via een programma maar zonder Methadon. Ik ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Het laatste begint alvast te lukken.

  En dat in de week waar de duimpjes verdwenen! Wie had dat in week 14, 15 kunnen voorspellen?
  Ligt er hier misschien nog iemand te genieten van de Klassieken?

  En of ze nog bestaan en bezocht worden, meubelboulevards? Oeps, daar ga ik weer!

 52. @Timmer 13:51 Op het beeldscherm van mijn pc verdwijnt de pop-up weer zodra je ernaast klikt, maar misschien werkt.dat op een tablet anders.

 53. Het is wel een beetje vroeg voor dit onderwerp, maar het staat daar en nu ook hier:

  Voorzichtiger met alcohol

  Gisteravond naar Leiden getogen voor de reünistenavond van het Leidsch Studenten Corps op Minerva. Altijd gezellig met een jaarlijks weerzien van vrienden en bekenden.

  Vroeger vloeide de alcohol rijkelijk, maar met het vorderen van de leeftijd is men voorzichtiger en verstandiger geworden. Wel heel bont maakte een jaargenoot het die tijdens het diner al snel bedankte voor een volgend glas wijn met de opmerking: „Nee dank je, geen alcohol meer, ik moet vanavond nog met de trein.”

  Tom W.J. Schulpen

 54. Nee he, da’s toch een standaardgrapje, mensen? Zelfs voor de moppentrommel van wrhfd een no go. 😦 Fraai begin van de ikjesweek 😦 Als niet mis te verstaan repressiemiddel laten we het ding onvet staan. 😦

 55. Misschien ligt het aan mijn antipathie tegen het Leids Universitaire Wereldje, maar dit vind ik werkelijk een tenenkrommend verhaal. Humorloos en gênant.

 56. Lastig voor de auteur van het weekoverzicht is dat het maandagikje al sinds jaar en dag na het intro wordt gepubliceerd en besproken, waardoor het eerste ikje van de week en zijns bespreking zoals dat hoort de volgende week meegenomen wordt.

  Nu is het weekoverzicht in concept geschreven – titel zoals gebruikelijk voor insiders al ergens op de site te zien – maar dit ikje van vanmorgen en de eerste commentaren staan daar dus echt niet in, en komen er ook echt niet alsnog in te staan. Systeem is systeem, en ik ben gekke Gerritje niet, ik blijf echt niet bezig icoontje o_O

 57. Gisteren naar de huisarts getogen voor een kwaaltje waar ik even naar wilde laten kijken. Het laatste bezoek was alweer jaren geleden. Altijd goed om m’n huisarts weer eens te zien, een vakbekwame en sympathieke kerel. “Zo, dat is lang geleden!” begroette hij me bij binnenkomst. “Tja, ik ben een tijdje ziek geweest”, maakte ik het wel heer erg bont.
  De dokter kon er niet om lachen.

 58. Omdenken
  Reeds sinds mij bekend is dat een glas bier qua voedingswaarde gelijk staat aan twee bruine boterhammen met kaas ontbijt ik met twee halve liters Alfa.
  B. van Lippe-Biesterfeld

  (Freddy heeft echter –ondanks aandringen– nooit brood gezien in Heineken® Drinkontbijt™.)

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: