Ikjes blijven steeds vaker ongefileerd (128)

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=FKH_6tdRr-A
Bron: https://www.youtube.com/watch?v=FKH_6tdRr-A

“Over de ikjes kan ik niet onverdeeld positief zijn, ze lijken als vaker bijeengeharkt uit gezinsdagboeken. Of in elkaar geknutseld.” Dat was het ongezouten oordeel van Bertie vorige week over de ikjes, jullie kennen ze wel, die lezersanekdotes van de achterpagina van de NRC. Het zal je maar gezegd worden, maar het was een waar woord. En die mogen gezegd worden. Hier wel. En hier worden ze ook vakkundig besproken, die ikjes, hoewel ze naarmate ze slechter worden steeds vaker ongefileerd blijven.

“Ik vind jou zó lief. Als ik niet getrouwd was, dan zou ik wel wat met jou willen…”

Was het dan echt zo slecht gesteld met de ikjes vorige week? Welnu, gewoon dezelfde wat middelmatige kwaliteit die ze al een jaar of vijf hebben. Er was er bijvoorbeeld weer eens eentje van een mevrouw die zich vrolijk maakt over een dementerende echtgenoot. Die zei immers het volgende tegen haar, terwijl hij teder haar hand vastpakte: „Ik vind jou zó lief. Als ik niet getrouwd was, dan zou ik wel wat met jou willen…”). Ik zou dan zeggen: koester dat prachtige moment in intieme kring en dat is het dan. Maar nee, de wens om in de krant te staan is zo gigagroot mensen, je wordt er akelig van.  Om navolgers niet aan te moedigen vermeld ik de naam van de inzender niet, doe daar maar eens moeite voor, probeer die maar eens zelf in de NRC te vinden. Niet makkelijk. En neem vooral ook een digitaal abonnement, dan krijg je ze elke dag meteen na publicatie in je inboxje.

Zwembadfoto van wilkernet via pixabay
Zwembadfoto van wilkernet via pixabay

In een ander ikje zette ene Margot voor de verandering eens niet haar man of vader maar haar beste vriendin te kakken. Dat mensje heeft -7 als gezichtsvermogen en ziet zonder lenzen of bril niets tijdens het zwemmen. Maar ook als ze niet zwemt is het niet beter, denk ik dan. Hoe het ook zij, als de dames na het uitkleden en bikini aanschieten de deur van de kleedkamer open doen schrikt Margot van de grote massa mensen in het bad. Als ze opzij kijkt, ziet ze een glimlach: „Fijn hé, er is helemaal niemand!” Fijn, die gaat volgende week alleen zwemmen, zou je denken, waarna je je realiseert dat de vriendin het ikje vermoedelijk nooit zal lezen.

Ene Just Brokking (die bestaat!) schreef iets grappigs over Brexit, docente Pauline Noordzij zag dit opschrift op een archiefdoos staan: “Goed en uitgebreidt verslag. Let wel op taal- en spelfouten!’”, en Annet Muijen werd als 67-jarig oud besje belachelijk gemaakt door een verkoopster van nachtcrèmes , maar had dit zelf niet door.

I, Qousqous [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
I, Qousqous CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons
Suzanne Visser schreef over baby’s die volgens wat tienermeisjes bij haar in de straat “leuker dan een hamster” zijn. Een ikje dat volgens Luvienna inzakt als “een soufflé in de vrieskou”. Plopje: “Het ikje zou beter geweest zijn als er was gezegd “Ja, maar ik heb toch liever een hamster”.

De zoontjes van Iris de Kievith deden op de achterbank van de auto een Seth-Gaaikemaatje en merkten op dat een zwarte auto die hen rechts inhaalde met opspattende kiezelsteentjes en al “op de vlucht was”, want dat was immers de “vluchtstrook”. Kietel eens onder m’n arm, zou mijn vader zeggen. Wanneer krijgen we weer eens echte humor, echte kwaliteit?

Klare taal zou het “best leuk vinden als Letterzetter, ontwaakt uit de wittebroodsweken” en weer eens langs zou komen. En zo is het, het wordt nu echt tijd. Ook TimmerArk en zijn agent Mark zitten met smart te wachten op het e-book, dat voormelde Zetter hen had toegezegd, vlak voordat hij zich in een krakende bedstede met een voorheen platonische vriendin ging vermaken.  “Een nieuw hoofdstuk in het boek des levens van uw Letterzetter is dus aangebroken, één van de redenen van zijn langere afwezigheid alhier.” schreef hij in zijn laatst bekende blog (d.d. 12 februari 2016). “Maar zoals de oud-gouverneur van het Amerikaanse Californië ooit eens zei: I’ll be back!” 

Burnin or burnout, uitkomsten enquete naar de methode Rozenwater
Burnin or burnout, uitkomsten enquete naar de methode Rozenwater

“Ik ben geboren met een Burnout” van eeuwig aanstormend schrijftalent Timmerark werd wel alhier geherpubliceerd. Da’s tenminste nog iets. Volgens een enquête (“Burnin or out”) van Heer Rozenwater werd de herpublicatie best wel verwelkomd. Touwtje en Henk/Maduro en meelopers vulden traditiegetrouw het commentaarveld “others’ om weer eens grof uit te halen naar de blogbaas en de reageerders alhier, tja, er is alleen vrijwel niemand die het daar leest *uitbundige schatericoon* Maar om dit gedrag niet te belonen, geen link.

“Ik zou het niet doen, je kunt niet echt bepaald van hem op aan.”

De discussie of het wel een goed idee was om Burnout te herpubliceren werd door Mark gestart. “Die TimmerArk weer terug laten?” zei hij, “Ik zou het niet doen, je kunt niet echt bepaald van hem op aan.” Vervolgens zei hij dat Timmerark zelfmoord heeft gepleegd. “Virtueel dan” (…) “Maar er schijnen nog een heleboel afleveringen van zijn burn-out of Blank Vuil, zoals hij het zelf liever noemde, in een kluis liggen.” Mark vond het referendum van Heer Rozenwater “een flinke trap na”. En een dag of wat later claimde diezelfde Mark ineens de literaire agent van voormelde zogenaamd overleden Timmerark te zijn en had hij cliënt zogenaamd overgehaald om nieuwe afleveringen als Word-document op te sturen. Dit als reactie op kritiek op zijn “koeterwaals”, een vermoeiende schrijfstijl waarin de man optikt wat in hem opkomt en dat zonder correctie hier op de site kwakt. Maar dit doet Mark. De verhalen van Timmerark zijn wel gewoon te volgen. Mark maakt dus in het kort gezegd een wat verwarde indruk, zal ik dan maar zeggen. Mag en kan. Intussen doen sommige welwillende reageerders verwoede pogingen om “koeterwaals” bij google translate geïntroduceerd te krijgen.

404-not-found-headerGa er maar eens aan staan, maak hier maar eens chocola van (selectie): “Nu gaat het ook al slecht met de moslims in de Oosterschelde.” (naar aanleiding van een krantenbericht over gif in mosselen in Zeeland). “Alle dieren zijn gelijk behalve die ontploffen” (n.a.v. de tragische gebeurtenissen op Istanbul airport), “Heb kennende was net eerst vrijwillig maar heeft hij zijn hand weer eens flink overspeelt en is hij nu een anusje van alles.” (over Timmerark), ”Ik vragen hij in word schrijft en kopie onder laatste aflevering plaatst. No More Koeiewaals!” (over de lichte aandruk van de medelezers om een beetje normaal en dus respektvol naar hen toe te gaan schrijven), “als je het langzaam leest en denkt aan negentien pak hem beet twee of drieentachtig dan denk je dat je gek bent of dat alles wat je ooit hebt durven dromen uit aan het komen is!” (over het toesturen van nieuwe aflevering als Word document).

Nee, dan Timmerark, die man kan zoals gezegd wel schrijven en we zijn keiblij dat dit weer op de site is te zien. De longread viel goed in de smaak bij ouwe en nieuwe klanten en stond meteen met stip in de top-drie van meestgelezen artikelen van de site. Een nieuwe fan is Bertie, ze reageerde als volgt: “Heb Burnout gelezen (in twee delen want lang), nog niet alle reacties; te grote klus voor vanavond. Het verhaal leest als een trein. Thalys, minstens.” Ook fan van het eerste uur en zelve sterschrijfster Pawi reageerde opgetogen, nog wel vanaf haar vakantie-adres, ergens in den verre: “Heel goed nieuws, Blank Vuil weer terug. Een dirty mind is a joy forever. Hopelijk is het nu wel een blijvertje.” 

Zuigen kreng! - Apie
Zuigen kreng! – Apie

Heer Rozenwater, dat zal duidelijk zijn, heeft de weg omhoog definitief weer gevonden. Hij plaatst met veel plezier en goede luim talrijke leuke fijne plaatjes en dito kopjes, en doet dit weer zonder al teveel sneren, destructieve enquetes en andere hatelijkheden. Die Apie-coëfficient valt al niet eens meer op en gaat binnenkort geruisloos verdwijnen, let maar eens op. Goed zo Roos! Toppertje van de week was een vrij-associërende blogbaas op een foto van een man met rietjes, die bij nader inzien helemaal geen rietjes waren, maar dat kon de pret niet drukken.

Vloeken is napraten, bidden ook.
Vloeken is napraten, bidden ook.

Ook Luvienna, Ad Haak, Ilona en Bertie bleven ijverig hun best doen met best wel aardige suggesties. Jammer dat er een beetje bij gevloekt werd.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is van Faye Cornish, Vancouver, British Columbia Canada, via unsplash.com. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

143 gedachten over “Ikjes blijven steeds vaker ongefileerd (128)”

 1. NRC-next weigert mij inenen de toegang. En het ikje van de middag-editie kennen jullie al. Maar eens komen er misschien weer betere tijden. Hoop loert altijd.

  Like

 2. Het was de meeuw die met het halve broodje aan de haal ging. De uitbater leverde dus alleen halve broodjes haring. De overgebleven haring kon best nog in de bek van de op haar dochter wachtende dame.
  Zou ze er uitjes bij hebben gekregen? Zou de dochter haar nog herkennen?

  Like

 3. vrijdag 15 juli 2016

  ALOË VERA

  Mijn dochter is op bezoek en voelt zich grieperig en verkouden. Hangend in een stoel ziet ze de plant die, ook zonder groene vingers, al geruime tijd iedere vensterbank is ontgroeid. „Dat is een aloë vera, mam”, zegt ze. Bij de gedachte aan de heilzame werking van de plant knapt ze direct op. De hele middag is ze ermee in de weer. Wrijven, smeren, snuiven, zelfs haar haren ontkomen niet aan een masker. Met een tas vol stekjes stapt ze in de trein. De volgende dag bel ik haar op. Of het beter gaat? „Nou, néé..,” piept ze met dichtgeknepen keel, „ik kom net van de huisarts; allergisch voor aloë vera ..!”

  Harriët Bergsma

  Like

 4. Ha! Ons Pontje is weer in genade aangenomen bij de strenge NRC-politie!

  Flauw Ikje trouwens; daarvoor had Pontje niet door het stof hoeven gaan.

  Like

 5. Zo ist maar net.

  Morgen even een reisje richting oude DDR, Hannover, Dresden , Weimar eventueel Praag.

  Geen Frankrijk horreur, Italie helaas ook niet dit jaar, zucht, jammer dat het allemaal maar moet gebeuren al dat geweld in naam van een doctrine.

  Like

 6. Veel plezier bij de oud-socialisten, Klare taal, die horreur ligt gelukkig al weer een jaar of 25 achter ons.

  Like

 7. Laatste ikje is niet veel aan, misschien ben ik nog reisduf en begrijp ik het niet.
  De haringroof door meeuwen gaat me aan het hart, sterker, het moest verboden worden.
  Slaap ze en droom er maar niet van.

  Like

 8. Als dat een teken van liefde is, denk ik dat ze de meeuwen nog veel meer liefhebben. :-p

  Like

 9. Wie weet wat er in een haringbrein omgaat? Versneld Stockholmsyndroom? 😀
  Je begrijpt dat ik meeuwen zie als rivalen. Ik roof de haringen niet uit iemands hand, de vingervlugheid ontbreekt me. Dat meeuwen het wèl kunnen vergeef ik ze nooit.

  Like

 10. Waarom heeft Apie het ikje van gisteren niet geplaatst? Dan nog maar een keertje:

  zaterdag 16 juli 2016

  ZELFSTANDIGHEID

  Vandaag praten we over zelfstandigheid tijdens een les humanistische vorming. Een hoogbegaafde 11-jarige Chinese jongen stapt naar voren en vertelt vol trots dat hij er wel klaar voor is om op zichzelf te gaan wonen. „Ik kan koken, de was doen, de administratie doe ik nu ook al voor mijn ouders en met de reclame-inkomsten van mijn You-Tubekanaal kan ik een kamer huren!” Wat verbaasd vraag ik:
  „Dus eigenlijk heb je je ouders helemaal niet meer nodig?” Hij kijkt mij diep fronsend aan. „Weet je het zeker?”,vraag ik. Waarop hij ineens met angst in zijn ogen antwoordt: „Maar wie moet dan mijn deken goed doen als het kriebelt bij mijn tenen?”

  Ira Blommers-Lokin

  Like

 11. Deze mocht Pontius niet plaatsen afgelopen donderdag. Er staat opnieuw geen auteur bij, toch wel heel erg slordig vind ik. Maar ja, het is de NRC.

  Schoonmaak

  Mijn vriendin woont in een woongroep, verhuurd door de plaatselijke woningbouwvereniging. De groep runt zichzelf. Schoonmaken en algehele ordentelijkheid zijn onderling verdeelde verantwoordelijkheden. Over het algemeen gaat het goed en staat verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Het door de woningbouwvereniging ingeroepen schoonmaakbedrijf, verantwoordelijk voor de jaarlijkse opfrisbeurt van de portieken, lijkt echter heel andere instructies te hebben ontvangen: „Wij proberen de overlast zo minimaal mogelijk te beperken.”

  Inzender: ???

  Like

 12. Commentaar op het ikje: geen commentaar. OK dan, dit is gewoon een klein taalfoutje, daar zijn andere sites voor. Tientallen zelfs, ik zie ze dagelijks op twitter voorbijkomen. De NRC-redaktie kennelijk niet.

  Het ikje is er wel een in een nieuwe categorie, die waarin de slotzin niet overbodig is, maar juist alle zinnen daarvoor. Hoppa.

  Hikje:
  Kaartje van een schoonmaakbedrijf: „Wij proberen de overlast zo minimaal mogelijk te beperken.”

  Like

 13. Juist, en deze pingback betekent dat er morgen weer een fijn nieuw introotje wordt gepubliceerd. Waar? Hier natuurlijk! Meeuwen spelen de hoofdrol, en het wordt behoorlijk angstig, verder kan ik er niets over zeggen.

  Like

 14. Brrr, eng filmpie, nooit zal ik al die enge scenes vergeten, de kleine rotvogeltjes door de schoorsteen, de snavels van de meeuwen die tegen dichtgespijkerde deuren beuken, de bebloede gezichtjes op het kinderfeestje, de uitgepikte ogen van een vrouw ergens in het dorp, en dan die geluiden, het gekakker, het gekras, de kauwenkreten als pistoolschoten .. bij onderstaande foto krijgen we toch allemaal opnieuw de rilbibbers? Ik wel.

  Like

 15. Ik snap er weer eens niets van maar ergens heb ik iets over een vakantie gelezen en het is je dubbel gewenst. Je vakantie en even geen internet. Ik heb meer dan veertig jaar geen internet gehad, nou, een kleine periode zeg van vlak voor kerst 1996 tot januari 1997. Die periode viel samen met enorme kiespijn en kostte mij mijn baan. Het was, het had achteraf een leuke baan kunnen zijn, als Human Backbone. Het was een bedrijf van een echtpaar, hij rond de 60 -ik was 30 en dan zijn veel mensen boven de zestig- en zij dertig en we hebben voetje gevreeën waar hij bij zat en volgens mij was het met instemming. Maar ja, veel kan fout gaan door een echt pijnlijke kies.

  Apie. Bless you en have een fijne vakantie.

  Like

 16. Dank je wel, Mark. De vakantie begint pas over een week of twee. Voetje gevreeen dus, en een internetloze periode van 40 jaar tussen kerst 1997 en januari 1998, hoe krijg je het toch allemaal voor elkaar.

  Like

 17. Nog ’n paar uur. Nu kun je de “ikjes” met commentaar plus zij-wegen zonder intro-begeleiding lezen.

  Er zijn er onder ons, die graag nog ’n keer…daar is het “intro voor.
  De “ikjes” herhaald, in ’n enkele zin, het commentaar er op.
  De bandbreedte? Wordt door Apiedapie bepaalt.
  Neen geen sky is the limit…wat elders tot het vinden van nieuwe wegen leidt, ja er wordt gemodereerd, is dat niet …….? Ja , eens, dat is de kracht van de community.

  Dus geen lofuiting op WF Hermans, ’n controversieel schrijver? Neen, er zijn er, die de teksten al klaar hebben..dat hij…….Ik zou het niet doen..

  Dus het kabbelt, zeg maar. ja als het hier één ding doet, is dat het. . Er zijn er die dat aangenaam vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.