Een gigantische duim (157)

Terugblikken en vooruitkijken op ikjes en de actualiteit

Google Map (geen kippenhok te bekennen, laat staan kippen)

Hans van Belleghem bleek over een gigantische duim te beschikken. Als je op nevenstaand kaartje inzoomt kom je volgens hem terecht “in zijn kippenhok”. Not, Hans! Maar goed, je stond er vorige week mee in de NRC. Volgens Pawi een kwestie van een opgeleukt ikje, en zo is het. Niets meer. En niets minder. Maar die moeten er ook zijn.

Valentijn Sessink koketteerde met zijn medische kennis door middel van een neerbuigend verslag van een gesprekje over een loopoor met een triagiste van een huisartsenpost. Stoer hoor. Het gansje kan zich niet verdedigen.

Bel nog eens iemand op, misschien komt daar wel wat uit.

Mopperkont: “Valentijn laat ons even weten dat hij ondanks zijn loopoor niet van de straat is.” En zo was het. En was de clou nou maar om over naar huis of beter nog naar de krant te schrijven, maar dat was ook al niet zo. Het was gewoon niet grappig, geen ikje waard. “Echt niet, Valentijn. Bel nog eens iemand op, misschien komt daar wel wat uit.”, zo luidde het welgemeend advies aan deze would be ikjes-schrijver.

Hieronymus Bosch, The Garden of Earthly Delights, oil on oak panels, 220 cm × 389 cm, Museo del Prado, Madrid

Bij een loopoor, dat weten we inmiddels, komt er vocht uit het oor naar buiten. Dat kan heerlijk helder vocht zijn, maar ook pus of bloederig vocht. En da’s niet zo fris. Het komt meestal uit het middenoor. Ja, het middenoor. Wie nou altijd gedacht had dat we er twee hadden, één links en één rechts, die moet nog maar eens goed zoeken.

Ilona had er een mooi gedichtje bij, uit haar ouwe doos:

Hoorbaar zoet

‘k Zie telkenmale vol ontzag
Wat een oor zoal herbergen mag
Middels een ouderwetse spuit
Komt er een respectabele portie uit

Welk was nou mijn dominant oor
Ach, ‘k hervond mijn absoluut gehoor
Fluister zoete woordjes, lief
Mijn schoon gehoorgang door

Ilona
15-10-2006

Er was ook nog een ikje over een kapot tegeltje op het toilet van Monique Busman en natuurlijk diepten wij hier vervolgens een hele rits andere bruingroene tegeltjes op, de een nog onsmakelijker dan de ander. “Tel wat je hebt, niet wat je mist”, vond ik zelf de meest toepasselijke voor op het toilet.

Mark is weer helemaal terug! Hij denkt zelfs over het opzetten van een nieuwe site met de “geweldige layout” van het blog van mijn voorganger, Apiedapie. Ik gaf hem desgevraagd een 17 stappenplan.  Dat ging van stap 1 (login op wordpress.com met een pseudo naar keuze, je ouwe, of weer een nieuwe, als je hem maar onthoudt) naar stap 17 (wees blij en gelukkig). En nu maar afwachten *verkneukel icoontje*

Nadat we met z’n allen (minus één, schrijve 1 dappere reageerster) de lof hadden gezongen over de good old gepaneerde wienerschnitzel, deelde Mark zijn favoriete avondhapje met ons: “Boven op de stronken lof komen dure plakken kaas en goedkope plakken ham, mijn ideale combi, maar was ik daar net nog blij en content mee … Nu zal ik met iedere hap een schnitzel missen, net als een berg, een bepaald soort wijn, een jurk, witte borsten en een donzen bed.” Ja, je kunt het maar missen.

Mark heeft een hometrainer gekocht, die een aantal gadgets heeft en half juni zal worden bezorgd. Dan horen we vast wel over het dingetje dat je de wind door je haren kunt laten gaan, aangejaagd door je eigen energie, en over het dingetje dat je met een andere hometrainfietser samen via het internet door Italië kunt fietsen. Iets om samen met Mopperkont te gaan doen wellicht.

Bewust heb ik – dat hadden jullie vast wel door – het zoveelste ikje over een dementerende ouder genegeerd. Want we hebben het daarmee wel gehad. Marieke Mosley: houd daar mee op! Zit bij je vader, hoor hem aan, glimlach in stilte voor je uit, of met familie, en houd van die kanjer die zijn hele leven van jou gehouden heeft en jou nooit voor schut heeft gezet. En als dat laatste onverhoopt wel het geval is, ga dan in therapie. Maar schrijf het niet van je af via een landelijk dagblad.

De verpleegster vraagt hem even op te staan voor zijn prik. Hij valt om. We schateren het uit.

Ad Hok vatte het vermaledijde werkje nog het meest kernachtig samen: “We zitten weer bij onze pa, hij is 86 en licht dementerend. Lachuh!” Maar ook de anderen deden een duit in het zakje. Letterzetter: “Ik ben 86, lig in het ziekenhuis en er zitten allemaal lachende vreemden om mijn bed!” en Mark: “Ik…eh…ben vergeten.” De Hikjesman (via email bij de blogbaas ingediend) kwam met deze: “We zitten weer bij onze pa, hij is 86 en mist een been. De verpleegster vraagt hem even op te staan voor zijn prik. Hij valt om. We schateren het uit.”

Letterzetter nomineerde als gitaarsolo van de week die van David Gilmour, Comfortably numb …

… en het moet worden gezegd, klinkt lekker. Maar er moeten er huilender, jankender, hartverscheurender te vinden zijn.

Wil jij kans maken op een muziekje, een gitaarsolo, of een uitnodiging voor een fijne bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Zo eentje waar je helemaal niets hoeft te betalen, maar uitgebreid getrakteerd wordt door de blogbaas? Of wil je kans maken op een mooie vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe het mij maar allemaal!?

Doe dan aan deze leuke rubriek op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in.

Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.

Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

A. Dapie

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het ook wel de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven zien van mezelf. Wat het voorstelt? Een lama. Maar hij bukte. Het is niet anders. Tijd om te wachten tot meneer klaar was met gras eten had ik niet. Gunde ik hem ook niet. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

104 gedachten over “Een gigantische duim (157)”

 1. Een lama! Ik zal me al af te vragen waar ik in vredesnaam naar keek. Niet te lang natuurlijk, want mijn ademloze nieuwsgierigheid dwong me snel door te gaan om de weekintro tot mij te nemen. Wederom, zoals verwacht, weer een adequate samenvatting van de Ikjes en andere bijdrage van de afgelopen week. Wel moet ik even één klein nepnieuws-angehaucht dingetje rechtzetten: “met z’n allen de lof hadden gezongen (van de wienerschnitzel)” Echt allen? Nee, één reageerder hield dapper stand onder de groepsdruk en heeft zich ook nog eens heldhaftig verzet tegen haar eigen drang om omstandig kond te doen van misstanden en dierverdriet dat aan dat lapje dier vooraf is gegaan. Kudos!

  O en nog een dingetje: een gepaneerde wienerschnitzel is als vloeibaar water uit de kraan. 🙂

 2. Ha, ja je hebt gelijk, die ga ik corrigeren. Jij houdt meer van de tofuschnitzel toch? Dat het dingetje een contaminatie is, dat realiseerde ik me vorige week, ik meen vanwege een reactie van Ad Hok, maar hield ik er nu bewust in. Waarom? Ja, daar vraag je me wat. Ik vind dat humor dus ergens, maar kan het niet uitleggen 😀

 3. Overigens, sinds de snerende rechter hier weg is, legt niemand je enige minachtendheid in de weg, hoor, als je bij tijd en wijle aandacht vraagt voor dierenleed. Ik denk weleens: ze zouden elke avond rond de tijd van het jeugdjournaal beelden van slachterijen moeten laten zien, of het nou sjoemelslachterijen zijn of biologisch verantwoorde, en dan wordt dat gedachtenloze vlees kanen vanzelf minder.

  Vorige week zag ik beelden van varkentjes, man man man, wat een dieptrieste ellende was dat. Ook vorige week: paardenslachterijen in Argentinie (dat vlees komt in onze wat goedkopere bitterbal of frikadel). Diep- en dieptreurig. Aarzel niet om daar zo af en toe de aandacht voor te vragen. Hier kan dat.

 4. Maar serieus: ik kan niet begrijpen dat mensen zich bij het zien van die beelden zich zo geschokt kunnen tonen en toch gewoon met smaak hun kroketje en karbonaadje (en wienerschnitzel) kunnen eten. Biologisch vlees helpt geen zak want de dieren hebben dan hopelijk een iets beter leven gehad maar ze komen in dezelfde slachtlijn terecht als de stakkers uit de vleesindustrie. Mensen die zeggen: ja maar, ik vind het zo moeilijk want het is zo lékker, zou ik vragen: en als een kannibaal dat als argument gebruikt?

 5. Een bescheiden maar adequaat overzicht van de afgelopen week, met als hoogtepunt de foto van de lama, die zijn kop in het gras steekt, maar dat zien we niet. Geen gezicht!

  De bekeringsdrang van Luvienna leidt me als vanzelf naar het volgende citaat:
  LAMA
  Het donkerrode, ietwat zoetige vlees van de guanacolama heeft een heel bijzondere wildsmaak en is succulent zacht en op vele manieren te bereiden. Heel wat bereidingen voor lam of rund doen het goed met lama.

  Bron: deli-ostrich.com


 6. Hitler

  Elk jaar geef ik een serie lessen over de Tweede Wereldoorlog aan groep 8 van de basisschool. Ik vraag de leerlingen wat ze aan Adolf Hitler zouden willen vragen. De leerlingen beginnen ijverig van alles op te schrijven. Thuisgekomen lees ik hun vragen. In het schrift van David staat:
  „Waarom begon u de Tweede Wereldoorlog?”
  En vraag twee: „Was dat nodig?”

  Astrid Dekers Den Haag

 7. Fraaie intro en terugblik op een week met stuitende ikjes over dementie die vrolijk en vakkundig geparodieerd werden.
  De wiener schnitzel was een hot item en een dankbaar onderwerp van gesprek voor velen onder ons.
  Ik heb onlangs ergens een artikel gelezen over het kweken van vlees, zodat er een einde zou komen aan de hele slachtindustrie en dierenleed. Er zijn al flinke stappen gezet in die richting volgens de schrijver.

 8. Een zeer te pruimen ikje vandaag, laten we hopen dat deze kwaliteit gehandhaafd wordt de rest van de week. Dat de jongen “David” is genoemd, daar doen we maar niet moeilijk over, wellicht weer een kwestie van een opgeleukt ikje, schrijver dacht dat de pointe niet duidelijk was, of misschien was het echt wel een David. We zullen het nooit weten. Maar een ontwapenend wereldbeeld of voor zijn leeftijd superieur humorgevoel heeft de jongen zeker. Stuur eens een ikje in, zou ik bijna zeggen.

  Tja, wat ik zelf aan Adolf Hitler zou vragen? Of hij van schnitzel hield misschien, schijn je agressief van te worden toch? Hoppa!

  Lama heb ik zelve nog nooit gegeten, ben het ook niet van plan. Een verwante zonde, waar ik echt spijt van heb, maar ja, je doet mee met de groep, je stoot de gastheer niet voor het hoofd, was cavia in Peru. * brr icoontje * Het heet daar cuy, spreek uit als in pipo koeien. Ik zal niet beschrijven wat er door me heen ging toen het beestje op een papieren bordje, ook dat nog, het was daar min of meer een fastfood op een braderie, voor me lag. En nee, ik heb het NIET met smaak verorberd, maar zo snel mogelijk onder een servetje weggewerkt, jokkende dat ik hoogteziekte had en dus een beetje misselijk was.

  Nu is het wel zo, Luvienna, dat wild eten minder erg is, want die dieren hebben geen stress, worden niet rottig afgemaakt, ze huppelen in de weide en voordat ze er erg in hebben leggen ze ineens het loodje. Geen greintje stresshormoon in het lijfie, maar evengoed zielig natuurlijk.

 9. Tja, als je gaat googelen op “hield Hitler van schnitzel” dan kom je allerlei merkwaardige dingen tegen. Wat ik allemaal gelezen en gezien heb, deel ik kiesheidshalve niet hier. Maar een wel heel curieus artikel wil ik jullie niet onthouden, daaruit blijkt dat de man vegetarier was! Hij at alleen weleens Beierse worstjes, hetgeen mij doet denken aan een kind van een kennis, of was het mijn eigen zoon, die zei vegetarier te zijn en alleen hamburgers te eten …

  Hier is het artikel. Ik heb geen bronnenonderzoek gedaan, dus ik laat het voor wat het is. Ik vond het interessant. Maar jullie wisten dit wellicht allemaal al.

 10. @Bassie 15:55 Dus volgens jou schieten jagers altijd raak en dodelijk? Dat is niet zoals ik vaak gelezen en gehoord heb. Aangeschoten dieren die zich nog net kunnen verstoppen en dan langzaam doodgaan. Of strikken en vallen, ook zo gezellig.

 11. Ja, Hitler was vegetariër (kennelijk niet consequent), wat vegetariërs regelmatig voor de voeten wordt gegooid. Hij hield ook van dieren, althans van zijn hond, en dat maakt dierenliefhebbers vaak ook verdacht.

 12. Neen Luvienna, daar ben ik uiteraard ook tegen. Alleen dieren die onmiddellijk het loodje hebben gelegd. Nog altijd niet prettig, maar ik bedoelde te zeggen dat als men dan toch vlees moet of wil eten, dan maar liever wild, en niet langzaam doodgemarteld in hokken en uitlooprennen. Of her en der rondgereden in te krappe en te warme vrachtauto’s.

  Qua H., ja, zo lust ik nog peultjes, hij hield vast ook van een neut, of van een kopje thee, dan wel een sterke bak koffie, maar dan zou iedereen die ook van een neut, thee of koffie houdt ook meteen verdacht worden van griezelige neigingen? Wat heb je toch een hoop dommigheid op de wereld.

 13. Ik vind het weer een nietszeggend kinderikje. Als juf het beter had uitgelegd of David niet had liggen slapen, waren deze vragen niet gesteld.

 14. Het ikje raakt me diep in het hart. Dat zou de inzendster graag lezen. Maar het ligt genuanceerder:
  uit dit ikje begrijp ik dat de inzendster ons diep in het hart wil raken. Met David als pion, met waarom-vragen die te laat worden gesteld. Ik sluit me aan bij het oordeel van Mopperkont.

 15. Misschien niet het bekendste deel uit de Mattheus Passion maar voor mij wel het mooiste, met name de ontroerende koorpassages van koor 2.

 16. Maar deze mag vanavond ook niet ontbreken, dit swingende openingskoor

 17. Matthäus

  We stonden in een lange rij voor de Westerkerk voor de Matthäus Passion. Vlak voor ons stond een grote man met lange haren en een baard van minstens een week. Hij was vrij gulzig bezig een groot stuk brood met onduidelijk beleg naar binnen te werken. Met grote happen. Na afloop wreef hij met de rug van zijn hand zijn lippen schoon en baande zich zonder op of om te zien een weg dwars door de rij en liep buiten de rij om naar voren en verdween in de kerk. Als rechtgeaarde Hollanders keken we elkaar aan: „Nou, dat is ook een brutale.”

  Een half uur later zagen we dezelfde man weer toen zijn prachtige sonore basstem begon met:
  “Ihr wisset…”

  En drie uur later ging hij dood aan het kruis.

  Anton Vos

 18. Anton is de Judas in dit ikje. Flauw om zijn eetgewoontes zo breed uit te meten.

  Ik meen dat Jelle Draijer deze keer Christus uitbeeldde. Waarom gaat hij in de rij staan? Misschien een heimelijk pleziertje, het is hem gegund.

  Voor de geschokte lezers: de zanger ging niet echt dood aan het kruis.

 19. Oh pfiew Ik dacht al, waar halen ze elk jaar weer iemand voor die rol vandaan? 😉

 20. Als titel van dit ikje had ik dus voor:

  Onduidelijk beleg

  gekozen. Want dat intrigeert mateloos. At Jezus een stokbroodje schouderham? Oud bruin met komijnekaas? Of hadden ze die toen nog niet. Broodje Romeinenkaas dus? Of was het een gevalletje hopeloos, met van die blaadjes sla, waterige tomaten en wat griekse mozarella-tofuplakjes ertussen?

  Het intrigeert me, want als kind werd mij altijd verteld dat de Here als laatste maaltijd voor het kruis een broodje pindakaas (bruin, en ook de korsten) en twee sneetjes tijgerwit hagelslag naar binnen werkte. Gaat nou ook die illusie eraan?

  Enfin, het kwaad straft zichzelf, drie uur later dus voedselvergiftiging. Wat kan het leven toch wreed zijn.

 21. Update. Heden is er gezocht (via de google search) op:

  gedicht over de geilepaashaas
  bruin meisje is feeling man in train
  lief naakt selfie

  Ja, ga er maar aan staan. En die kwamen dus op deze nette site terecht en bedrogen uit.

 22. Pindakaas en hagelslag op brood, een kinderhand is gauw gevuld.

  Dit vond ik op internet, iets waarschijnlijker dat dit bij het Laatste Avondmaal werd geserveerd.

  Laatste Avondmaal, volgens de Joodse traditie die toen gangbaar was:

  Brood van zuurdesem
  Een beker wijn

  Nog eens brood en wijn

  Bittere kruiden (lees: radijs, andijvie, peterselie)

  Gekookt ei

  Maaltijd met
  Soep (kippensoep met matzeballen bijvoorbeeld)
  Vis
  Vlees (geroosterd lam bijvoorbeeld)
  Niet- bittere groente (gekookte aardappel en/of ui bijvoorbeeld, sla)
  Toetje (mis van appels, noten en wijn bijvoorbeeld)

  Beker wijn

  En nog een laatste, de vierde beker dus.

  Bronnen:
  Eten-en-drinken.infonu.nl: pesach-recept-de-sederschotel
  Holyhome.nl

 23. Wat is hiernaast te doen? (brein werkt ook nog niet goed)
  Ik had een griep of zoiets. Dan komen etens- en vleesverhalen hard aan. ☻

 24. Wij zijn een aantal keren gebeld, overdag, op tijden dat er niemand was. Ik Googlede het nummer. Wie schetst mijn verbazing?

 25. @Bertie: Daar stond de kop Het is absoluut niet de bedoeling om een beetje misselijk te worden van deze peristaltische bewegingen!

 26. Dankje Luvienna, ik kom bij. En word nieuwsgierig naar Marks beller. Als het een leuke is mag hij/zij mij ook bellen.


 27. Au

  Ik schraap mijn arm langs een scherpe rand van een kastdeur. Daarna valt bij voorjaarswerk op het dakterras een kapotte bloempot nog verder kapot op mijn voet. Met een wond loop ik naar beneden om er zalf op te doen. Daar stoot ik tegen de vioolkoffer waardoor ik nu ook op de teen van de andere voet gehavend ben. Jammerend sta ik daar. Mijn dochter van 8 zegt: „Misschien moet je nog even gaan slapen en dan met je goede been uit bed stappen.” Mijn man: „Je weet toch dat je in huis altijd bergschoenen moet dragen.”

  Marjemme van Poelgeest

 28. Nee Mark, ik schets je verbazing niet. Zelfs niet met behulp van dit nieuwe programmaatje van Google (Auto Draw, daarmee kan iedereen alles tekenen, echt). Probeer het maar.

  Maar wie belde jou, Mark? Thierry Baudet, Sylvana, George Clooney, de strenge cursusleidster van de Sociale Dienst, die met het blauwe balletje? Vertel. Vertel. Vertel.

  Oh het heet inmiddels Quick Draw!

 29. Marjemme heeft vooral problemen met haar schrijfhand. Onbegonnen werk om de stijlfouten en -lelijkheden eruit te halen. “Jammerend sta ik daar” … Gezellig om met een wond naar beneden te lopen. En ‘op’ je teen gehavend zijn? Heel apart! Oh nu doe ik het toch. Maar er staan er nog een paar in. En de NRC plaatst maar raak.

 30. Sorry. Tijdsdruk. Ik kreeg een programma dat mij de inlichting verschafte dat dit nummer door telemarketeers werd gebruikt en ik kon toevoegen of ik dit een fijn, veilig of onveilig contact vond.

  O, en weet niet zeker. Dat koos ik maar, na lang twijfelen over onveilig.

 31. Edith Schippers. Kwam tijdens campagnes met idiote opmerkingen dat er geheime krachten aan het werk waren tegen de VVD. Nee, Edith, het waren gewoon de domme krachten van je eigen partij die jarenlang er een puinhoop op Veiligheid en Justitie hadden gemaakt.

  Dezelfde Edith Schippers, waar rook is is vuur, vond zij zelf, getuige wat zij hierboven beweerde, en dus zou ze zichzelf en haar man niet voor dubieuze zaakjes over en door minister met voorkennis en man die handelde in kennis voor het paard moeten laten spannen. Voorkomen is beter dan voorkennis, en VVD’ers onder leiding van de zijn seksuele neigingen onderdrukkende SGP’er (48%) Rutte vind ik al lang niet meer te vertrouwen. Jammer, want hij begon aardig maar dat kon ook met zijn voorganger te maken hebben gehad.

  En deze Edith Schippers, waar SP, PvdA, GroenLinks, D66(?), Dierenpartij en veel andere partijen maar voornamelijk GL en D66 hebben HAAR geaccepteerd om de boel op en naar de kloten te helpen.
  Gelukkig trek ik mij langzaam terug uit de al te serieuze mening arena.
  Blijf liever hier, beschut op zijn tijd. Goede avond verder en op zijn best een volledig uitrustende nacht in het verschiet, met misschien zelfs een gedurfd droompje in het verschiet. Nu kan het nog. Nu wil Trump en zijn Troepen slechts de wachtwoorden van je sociale media (moet hij net mij hebben, zullen ze mij geloven dat ik ze altijd kwijt taak?)… over enige jaren zullen ze ook de sleutel tot je geest, je dromen en je geweten willen en krijgen. Wat ik je zachtjes brom.

  Om met Schippers te spreken: Als me overal en nergens een heel lichte brom hoort dan ben ik dit, wapens over heb die ik lief heb. Gratis.


 32. Overboekt

  We kijken het Journaal. Het filmpje wordt getoond van de man die schreeuwend door het gangpad van een United Airlines-vliegtuig wordt gesleurd, nadat hij niet vrijwillig het overboekte vliegtuig wilde verlaten. Verschrikt vraagt mijn zoon van 10 zich af of ze hem wel een parachute zullen geven.

  Sophie Dingemans

 33. Ja, goeie reactie van zoon.
  De tweede zin is lekker lang, maar loopt toch niet helemaal goed. “Wordt getoond” komt net iets te vroeg in de zin.
  Peanuts.
  De man (een dokter op weg naar zijn patiënten, zegt hij) en zijn vrouw krijgen misschien geen parachute, maar misschien wel levenslang gratis reizen per United Airlines.

 34. Als we toch aan het mierenknuffelen zijn, “We kijken het Journaal” vind ik ook niet helemaal fris. Is toch “naar het journaal”? Ook het “niet vrijwillig” komt net als dat “wordt getoond” te vroeg in de zin. Misschien woont Sophie wel in een Engelssprekend land? We’ll never know.

 35. Voor mij hoeft iemand alleen de clou in te zenden, desnoods in minder fraai Nederlands. Als ik het maar begrijp. En er om kan lachen, dat in ieder geval. 😁

 36. “Als het in wandeltempo gaat lekken dan is het een teken dat er zaken fout dreigen te gaan” analyseerde Jack ‘ik doe het met mijn soldaatje’ de Vries op radio BNR via de podcast tot mij komend.

 37. @Bertie De zin in de beknopte (gheghe) versie is spreektaal en kan wel. Maar er zullen zeker taalpuriteinen zijn die bezwaar hebben tegen deze ‘taalverloedering’. 😉

 38. Natuurlijk overdreef ik een beetje. 😐
  Gezien de toegestane hoeveelheid woorden (120) zouden Ikjes heel goed in beter Nederlands geschreven kunnen worden, de praktijk echter is anders.Te vaak doen woorden niet ter zake, zijn opschepperig of passen niet bij een (kinderachtige) plot.

  Ik zo’n geval verzucht ik: doe mij maar de plot en laat de rest alsjeblieft zitten.

  Overigens is het een uitdaging verhaaltjes van 120 woorden te schrijven, ooit was ik lid van zo’n clubje.

 39. “Als ik eerlijk ben” mensen die dat zeggen heb ik altijd zin om een schilderij van Gumbah in hun gezicht te smijten nadat we het gezamenlijk ondergescheten hadden. Eh, dat is niet waar en daar wilde ik ook niet heen. Nee, ik sloeg aan op vegaan wat ik eerst las als vergaan en dat is ook een beetje ergens heel erg hetzelfde.

  Lieve Luv, ik weet, denk, hoop dat het jou niet veel uitmaakt dat ik aan het stoppen ben met vlees eten niet perse om de zielige taferelen in de kribjes. Mijn stoppen doet helemaal niets stoppen. Nee, ik zal stoppen omdat ik het steeds minder lekker vind. Misschien onbewust door de beelden (maar die zie ik bewust niet), de kennis van het leed dan. Ook om gezondheidsredenen zie ik mij stoppen dan wel soms een duur* stuk doodgeschoten konijn bij exschoonfamilieleden in Marokko. Dat vind ik andere koek.

  *duur want geweer kost wat

 40. Ik zag vanavond de film Lady Macbeth met een verrassende tweede helft voor iedereen die de op het boek Lady Macbeth of the Mtsensk District van Nikolai Leskov gebaseerde opera van Shostakovitch nog vers in het geheugen heeft. Eerder verfilmd door Petr Weigl met acteurs en professionele zangers. Niet geschikt voor jeugdige kijkers.

 41. Lady Macbeth, ik begin echt oud en minder boud te worden, al heel lang wist en weet ik niet wat Lady GaGa is, behalve dat ik dacht dat het met Queen te maken had, met hun hit: Radio Googoo Radio GaGa.
  En nu Lasy Maxbeth. Het zullen alle gezondheid toevoegingen op de vroege ochtend wel of niet zullen zijn, beste mopperkont. Zit gij trouwens, ik geloof als: ‘Het MopperWezen’ te Twitter?

  Maar fijn en afijn, afijn, een borrel is venijn! Maar op ons lelijke plein Z (voor de privacy is dat het) verkoopt men Kamelenmelk.

  Nu is het natuurlijk zo, dat het voor mij nu pas vooruitziend en fijn als ie is dat het er was en is; ws was het er al jaren en dan juist omdat daar op plein Z de tijd die van Bach of veel eerder is. Dat is de ironie en nu maar hopen dat ik het durf te kopen en dat het te zuipen is. Goed tegen Diabetes. Dan zullen vele het niet drinken want Diabetes is de nummer 1 ziekte van de buurten na de PVVzweer.

  Dag en een goede vrijdag gewenst en pas op, sommige supermarkten kunnen gewoon, hoe ze het durfen weet ik niet, om zeven (7!) uur dicht gaan. Eigenlijk dus een uur langer om te ketsen, zoals K&B het noemden. Sorry voor spelfouten en kromme zinnen.

 42. @Bertie, gisteren 21:47: De NRC heeft die limiet van 120 tekens volgens mij allang laten vervallen. Ik heb (veel) langere Ikjes gezien. inclusief die van mezelf.

 43. @Boekie gisteren 22:33: Jouw stoppen is dan misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar de oceaan bestaat uit druppels. 🙂

 44. @Luvienna 9.11
  Ik las het in de krant van gisteren, staat onder het laatste ikje. Omdat ik de papieren NRC pas sinds vorige zomer ontvang als abonnee heb ik weinig ervaring met ikjes.
  Misschien was het vroeger beter? 😉

 45. @Bertie Het gevoel ‘vroeger was alles beter’ is vaak nogal gekleurd, maar in dit geval lijkt me dat zeker. Misschien heeft de NRC vanwege haar dalende lezertal veel minder inzendingen en dus ook veel minder kwaliteitsIkjes.

 46. Nemen jullie een abonnement op een andere krant/blad, of had je die al?

 47. Ik heb een zaterdagabonnement op Trouw (papier). Koop er soms een Gelderlandertje bij en voor de rest bekijk ik dagelijks kranten.com. Gratis dienst waarbij je alleen de koppen en een paar regels krijgt, net genoeg informatie om verder te zoeken op Google.

 48. Maar dan mis je die leuke kleine berichten, zoals die van gisteren.
  Kazachstan gaat over van Cyrillisch naar Latijns schrift. Moet in 2025 klaar zijn. Rusland is er niet blij mee.

 49. Ik lees dagbladen alleen nog maar online, via vk, ad en nrc en blendle en wat buitenlandse dagbladen. Alleen in de trein, bus, tram en metro nog de papieren sufferdjes, voor de verstrooiing en tegen het al te lang op schermpjes turen.

 50. En laten we vooral de gratis huid-aan-huifblaadjes niet vergeten, die liggen nu eenmaal op de mat temidden van het suffe reclamedrukwerk, dat zich opmerkelijk lang handhaaft. Verguisd en gehaat door een ieder, toch spugen de drukkers er dagelijks megakilo’s onnodige papierzooi uit, en bezorgen ditto bezorgers die door weer en wind. Wanneer dat nou eens ophoudt, is me een raadsel. Vast niet meer voor WO III 😦

 51. Ik heb Blendle en daar staan vaak ook kleine leuke berichtjes en columns in.

 52. Onze brievenbus is helemaal volgeplakt met NEE-NEE-stickers, maar desondanks zit hij vaak helemaal vol met zooi. 😦


 53. Hoogbegaafd

  Na het zoveelste gesprek met ouders die boos zijn over het in hun ogen te laag uitgevallen schooladvies, verzucht mijn collega in de koffiekamer: „Het lijkt wel of er steeds meer kinderen zijn met hoogbegaafde ouders.”

  Leo Aukes

 54. Mopperkont 01:24 uur
  Erg expliciet, laat weinig aan de fantasie over. Vandaar dat het niet geschikt is voor jeugdige kijkers. Die hebben tenminste nog fantasie.
  Is alles nagesynchroniseerd, of zingen ze het allemaal zelf tijdens de handelingen?

 55. pawi, zie de toelichting en de reacties onder de video van de volledige film van Petr Weigl.

 56. daartoe even klikken op ‘youtube’ rechts onder de beelden. Ik vind het fantastische muziek en einbijdelijk eens een operaverfilming waar niets aan de verbeelding wordt overgelaten.

 57. Helemaal met je eens. Heb inmiddels de reacties gelezen, voor zover niet in het Russisch of Chinees. Enthousiasme alom.

 58. Een kind

  Op weg naar de supermarkt word ik staande gehouden door een jongetje van een jaar of zes. Brilletje op zijn neus, voetbal onder zijn arm. Half zeven ’s avonds, de straat is uitgestorven.
  „Heb jij een kind?”, vraagt hij.
  „Nee”, zeg ik, „ik heb geen kind.”
  „En thuis?”
  „Thuis ook niet.”
  „Jammer”, zegt hij. „Heel jammer.”
  Hij legt zijn bal op de grond, trapt hem weg en sjokt er moedeloos achteraan.

  Levi Althof

 59. Heel mooi ikje vandaag van Levi Althof, nooit eerder hier ontmoet, ik hoop hem vaker te zien.

 60. Ja, ja, WoW. Leuk ikje over onverbloemd kinderleed, fascisme, holocaust en dit soort zaken en net vooruitspoelen want anders kunnen de kilometers van het onbloeddorstige. Daar gaat mijn heilmvan bonbi. Snoep van Bal I die de braken wytyyyyyyuuiiiik

 61. Alles is niet dronken dus maar moeilijk toetsenbord geklikt aan pure slechtheid veroorzaakt door niet kennen plassen. Dat houdt op.

  Dag Sinterklaasje, dag, dag, dag ouwe piet.

 62. Weet je, jij. Gastheerschap, werd geacht dicht bij het vuur te zitten en dat was gevaarlijk want ik heb vaak veel brandsbaar bij me. Maar ik geloofde inmiddels wel in mijn zuivere en nobele intenties. Eh, eerbaar en aaibaar, dat ben ik. En als de twee, nee, laat ik erg proteststem zijn zijn, ik heb geen idee.

  Ik vind het een goede film.

  Dus dat was impact.

  Welterusten.

 63. Oh, kijk nou, er heeft vannacht iemand door de brievenbus naar binnen staan te plassen. Ik haal de emmer met sop wel. Maak jij de Paasbrunch intussen maar klaar, Mien. 😦

 64. Beste Bas, ik zoek nu al soms lang soms kort maar met twee duimen in verband, breek me de duimen niet open, is het zwaar typen en scrollen. Ik kan maar nergens jouw lijst aangaande een nieuw WP aacount optuigen opduikelen.
  Wel heb ik al een ouder blog gekilled, hoop ik. Had idioot lang titel. En ik wil gewoon 1 blog, dan wordt alles makkelijker, dus alle andere moeten weg. Hulp! Dus.
  Weet jij waar je lijstje staat? Als je ook moet zoeken laat dan maar, dan zoek ik wel verder.
  Groet en een kruis.
  X

 65. Ja, dat internet blijft moeilijk. Scrollen en zo. Het grappige is dat die link in dit artikel staat. Luid en duidelijk. Zelfs naar precies het commentaar waar die 17 stappen in stonden. Hoef je alleen maar het artikel voor te lezen waaronder je reageert. Maar goed, hier komt de link weer eens: https://apiedapie.com/2017/04/03/klacht-weekoverzicht-ikjes/comment-page-1/#comment-51065

  Succes. En bedenk dat een nieuw blog opzetten en vooral een bestaand blog onderhouden niet alleen een kwestie is van geniaal zijn, al je invallen erop smijten zodra ze bij je opkomen, hoewel, dat heeft ook een charme en een bepaald lezerspubliek, dus kijk maar. Een goeie blogbaas heeft ook een werkdiscipline, een zekere orde, organisatievermogen, zelfdiscipline, hij weet ongeveer wat hij doet, en zo niet, dan googelt hij de dingetjes of vraagt ze, hij herinnert zich zijn logingegevens en emailadressen en wachtwoorden of schrijft ze op zonder ze vervolgens met de kattebak de deur uit te doen. Voor het zijn van blogbaas heb je beide hersenhelften nodig, de linker en de rechter, mits aanwezig. 😀

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: