Lange blonde haren (178)

Vooruitlopen en terugblikken op ikjes en de actualiteit

“Soms denk je ineens: ik hou van die blogmaster, die wapperende baarden uit vensters ziet waaien”. Dat zei onze vaste, graag geziene en geliefde reageerster Pawi vorige week. Leuk toch? Het zal je maar gezegd worden. Dan ben je zo blij als een aap met zeven staarten.

Ik zag die baarden in gedachten waaien toen ik me een Italiaanse trein voorstelde. Waarom, dat weet ik niet. Maar ik dacht eraan en schreef het op. En dat dat beroemde Italiaanse opschrift “È pericoloso sporgersi” zogenaamd betekende dat je je baard niet uit het raam mocht laten wapperen.

Een diepe gaap. We deden nog een plas. En een enkeling nam nog een toastje.

Ik had daar absoluut geen bijgedachten bij, totdat iemand me een dag later wees op die engerd die in New York met een vrachtwagen dood en verderf zaaide. Uit naam van, ja van wat eigenlijk, niks, van de haat en de megadomheid. Het drama gebeurde nota bene op de plaats waar ik regelmatig jogde en wandelde, ooit. Niet dat zulks het erger maakte. Wel erg is het dat we er aan wennen en meteen over gingen tot de orde van de dag. Niks Facebookprofielen met Amerikaanse vlaggen. Niks Twitterberichten met “I am America”, niks Eiffeltoren in de kleuren van de Amerikaanse vlag, niks CNN aan tot diep in de nacht. Een diepe gaap. We deden nog een plas. En een enkeling nam nog een toastje.


171106actionHier hadden we een paar hilarische ikjes, die je voor je zag. Zoals die van Yvonne Buijs die bij de Action even een elders gekocht taartje op de loopband zette om haar geld te pakken. Voordat ze een kik kon geven, pakte de caissière het taartje en gooide het, speurend naar de barcode, geroutineerd ondersteboven voor zich neer. Het was best wel een leuk ikje, en niet “ouwe mensen/kinderen/medisch gerelateerd” stelde vaste, graag geziene en geliefde reageerster Luvienna vergenoegd vast.

Kees Vlaardingerbroek, zo die naam al echt bestaat, liep over de Waterloopleinmarkt te Amsterdam. Moet je niet doen, maar goed, hij deed het toch. Gelukkig kon hij verslag doen van weer zo’n briljante gevatte opmerking van een marktkoopman, vertegenwoordiger van de superieure Amsterdamse humor. Het ging over een witte man die een zwarte man “Slavendrijver!” nariep. Ja, kom daar buiten Amsterdam maar eens om, dat je zo onbedaarlijk moet lachen.

De vriendin van Clara Legêne belde met de kapper voor een afspraak. Ze vroeg om de kapster van de vorige keer, die ene met die lange blonde haren. De naam wist ze niet. Het was twee maanden geleden. Waarna ze het meisje de zaak in hoorde roepen: „Wie van ons had twee maanden geleden lange blonde haren?”

Er zat vorige week zeker muziek in de lucht. We kregen een heuse muziektsunami over ons heen

Er zat vorige week zeker muziek in de lucht. We kregen een heuse muziektsunami over ons heen, uitgezocht en geplaatst door onze trouwe, geliefde, graag geziene reageerders. Zo konden we bijvoorbeeld dankzij onze trouwe, geliefde en graag geziene reageerder Mopperkont genieten van de complete verzameling ouvertures van de Duitse komponist Georg Philipp Telemann, man man man, echt de hèle verzameling, ik heb een paar dagen vrij moeten nemen en nog ben ik niet op de helft.

Echt heel erg bekend is de man niet bij het grote publiek, maar neem van mij en wikipedia aan dat hij stukken beter was dan Bach en Handel. Dat zijn hele kleine mennekes vergeleken bij Herr Telemann, maar ja, zo gaat dat, het grote publiek bepaalt wie of wat echt populair wordt.

Romeo en Julia van Prokofiev, de Dans van de Ridders kwam ook nog even langs en was ook al zo lekker te pruimen. Zal ik dan maar een muzieksite beginnen? Je ziet die ridders gewoon klik-klak-klik voorbijtrappelen op hun witte paarden, Monty Python is er niets bij. Het was zeker muziek die bij iedereen binnenkwam, dank voor het plaatsen, vaste, graag geziene en geliefde reageerster Pawi. Niet dat je dit nu hoort, want je bent weer eens offline. Tot mijn vreugde is dit niet vanwege een of andere ziekenhuisopname of ander ongeluk, maar vanwege een pretreisje ergens naartoe. We wensen je allemaal veel plezier en een behouden thuisvaart. En je chaperon natuurlijk ook, zo hij al meemocht.

Ik ben er verder trots op om een persoonlijk record te kunnen melden. Ik heb het volgende werkje pas na 4 minuten en 23 seconden weggeklikt. Met dank aan de toch wel lichtelijk overgewaardeerde Wolfgang Rihm, die in zijn jeugd, zo wil het verhaal, het sprookje “De nieuwe kleren van de keizer” verslond. Och, in de huidige tijd was hij trol geworden of blogbaas. Klik de onderstaande video niet aan, maar als je het wel doet, meld dan in de reacties hoelang jij het vol hield. En was het met of zonder koptelefoon, en in het laatste geval, ben je nog samen met je partner? Zijn je kinderen nu het huis uit? Leeft je huisdier nog? Zit de goudvis in de kom of tegen het plafond?

Vaste, graag geziene en geliefde reageerster Klare taal vond het stukje “even wennen om het maar enigszins flatteus uit te drukken”.  Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ze net terug kwam van een avondje uit – de parfum van de andere dames en sigarenlucht van de heren nog in het haar – en ze ook de prachtige harmonieuze klanken nog in de oren had van het Strijkkwartet in f opus 80 van Mendelssohn, live tot zich genomen in die mooie Speeldoos in Vught. Ze zijn de video nog aan het ontwikkelen, daarom een andere uitvoering van heel ergens anders maar toch alhier op deze prettige site:

Vaste, graag geziene en geliefde reageerder Mopperkont was zo moedig, of moeten we zeggen onverstandig geweest om voormelde Rihm live tot zich te gaan nemen. Man man man. Niet handig, want je moet blijven zitten.

Ik ben er nog niet helemaal achter of Wolfgang Rihm nu een begenadigd componist is of een charlatan

“Het Franse ensemble Intercontemporain (16 musici) maakte een uur lang lawaai op allerlei instrumenten (twee vleugels, slagwerk, violen, cello’s, bassen, blaasinstrumenten) alsof hun leven ervan afhing. Boven de dirigent hing een scherm, waarop een video werd afgespeeld, waar ook geen touw aan vast te knopen viel (boomstronken, steenkool, brandweermannen, sokken met afgeknipte tenen etc). Er was veel publiek en het merkwaardigste is nog wel, dat niemand voortijdig wegliep en dat er na afloop een enthousiast applaus opklonk. Ik ben er nog niet helemaal achter of Wolfgang Rihm nu een begenadigd componist is of een charlatan. Dat ik met mijn net verworven wearepublic-pasje gratis naar binnen mocht was een pleister op de wonde.”

Ik kan niet door blijven gaan met al die video’s, maar klik deze ook nog even aan, hij kwam van onze vaste, graag geziene en geliefde reageerster Luvienna, en ze bedoelde het goed.

Een lekker feel good dingetje, waar je je benen niet bij stil kunt houden. Althans, ik wel, maar zo ben ik nu eenmaal. Ik dans meer van binnen.

Ook reageerder Heer Rozenwater plaatste een youtuubje, het was iets van “The Be Good Tanyas” . Je kent ze wel, je hoorde die deuntjes op jaarmarkten en op de kermis, meestal bij de botsautootjes. Onder grote hilariteit zette vaste, graag geziene en geliefde reageerder Mopperkont hem op zijn plaats: “Van Rozenwater tot Rosenkavalier is kennelijk een stapje te ver,” merkte hij droog op. En daar kon de blogbaas van elders het mee doen en had hij niet van terug.

100e reactielepeltje
Keigegund, lieve Indra! Flink blijven roeren.

Het zwaar vergulde lepeltje voor de 100e reactie tenslotte gaat deze week naar v/m reageerster Indra. Waren er maar meer voormalige reageersters als zij. Altijd complimentjes geven, altijd begrip en belangstelling, nooit eens ongeduldig. Soms was Indra door drukke werkzaamheden even niet op de site, maar als ze dan weer opdook, op de meest onverwachte momenten, dan was het alsof ze nooit was weggeweest. Het liefst bedenkt ze grappige onderschriften bij historische of hedendaagse opmerkelijke foto’s. Het is zoals de trouwe vaste geliefde en graag geziene lezers alhier weten een bezigheid die wij hier al een tijdje geleden hebben afgeschaft vanwege de reputatie van het blog en uit respekt voor onze medemensen- en dieren. Want dieren zijn precies als mensen.

Wil jij ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil je leerzame dingen leren in een ontspannen sfeer? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Ja, hoe gaat dat? Je houdt er niet van, van Halloween, maar je gaat er toch heen. Je houdt ook niet van parades met veel mensen, maar je gaat er toch heen. En je houdt al helemaal niet van pretparken, 99% marketing en voorpret, maar 1% echte kwaliteit. Voor de rest uren in de rij voor middelmatig vermaak en slecht eten. Maar je gaat er toch heen. Foto “Wat een pret” © 2017 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

98 gedachten over “Lange blonde haren (178)”

 1. DSR heeft na lang nadenken en veel innerlijke strijd toch maar een (zegge: een) sterretje uitgedeeld voor dit introotje, want het is een nogal eenzijdige en onvolledige samenvatting van de afgelopen week. Mag, maar daar gaat hier de applausmachine niet van ronken.

  Volgende keer misschien wel beter.

 2. Zelfkennis

  Op zondagochtend spring ik even bij mijn dochter in en ga met kleindochter van 5 naar de hockeytraining. Na afloop vraagt zij: „En opa, heb ik het goed gedaan met hockey en heb ik appeltaart verdiend?”
  „Ja hoor”, zeg ik, „je hebt het prima gedaan”.
  Dan vraagt zij: „Wil jij dat dan aan mama zeggen? Want ik lieg soms….”

  Jan van Rutte

 3. Ik ben zoals gewoonlijk de sterretjes weer eens vergeten, maar dat kwam ongetwijfeld door de titel ‘Lange blonde baarden haren’ Naar aanleiding daarvan zocht ik namelijk vergeefs naar iets als onderstaand portretje. Het Ikje waarin die haren genoemd was ik al vergeten; zoals de meeste Ikjes trouwens, no offense.

  Fijn overigens dat de blogbaas veel vaste, graag gezien en geliefde reageerders heeft. 🙂

 4. @HR
  Dat is zeker lief, als je prijs stelt op dergelijke kleffe klapzoenen – maar daar staat tegenover dat men beweert de koppenrubriek te hebben afgeschaft ‘vanwege de reputatie van dit blog’.

  Dat bevreemdt DSR te horen van iemand die altijd veel werk maakte van een Gallerij van koppen en die het nu afdoet als goedkoop kermisvermaak. Dat heeft slechts te maken met zijn burenbrouille, niet met het ten onrechte verguisde genre. Gelukkig trekken ‘zijn’ (de blogbaas hier telt zijn reageerders alsof het eieren zijn) zich er verder niets van aan en laten dergelijk kinderachtig, jaloers gedrag voor wat het is.

  Een prima zet – maar of APD zelve ook zou verstandig is….

 5. Wij noemen het nu anders denken over de koppenwedstrijd voortschrijdend inzicht en rijpen van normen en waarden. Net zoals in de meeste beschaafde landen palingtrekken en stierenvechten en foie gras inmiddels ook is of wordt afgeschaft.

 6. Het is en blijft een kinderikje, maar het geeft in a nuttshell weer, dat het niet onverstandig is om een advocaat mee te nemen, als je wordt beschuldigd van bv ongewenste intimiteiten.

 7. Zeer uitgebreid verslag van de vele muzikale uitstapjes vorige week.
  Klassiek,experimenteel,hip hop, zang , alles werd uit de kast gehaald, voor elk wat wils zogezegd.
  Dank aan onze blogbaas die er een schitterend en boeiend geheel van maakte.

 8. Een muzikaal intro, weer eens wat anders. ☺
  Daar kan ik niet over meepraten wegens gebrek aan inhoud.
  Hier en daar een klassiekje, de bekendste aria’s, veel pop, een paar marialiedjes en een enkele bruiloftskraker, dat is alles wat ik ken. En Strauss, daar hield echtgenoot van dus genoot ik mee. Echt.
  Zwijmelen deed ik bij Roy Orbison’s Pretty Woman (toen al een oudje), ik mocht graag denken dat het voor mij gezongen werd.
  Hoe ijdel kan iemand zijn😆.

 9. Als het maar muzikaal is Bertie, daar gaat het toch om en ervan genieten.
  Ik ben ooit helemaal gek geweest van Ray Charles , I can’t stop loving you, ik dacht ook dat speciaal voor mij bedoeld was met die hese stem.
  Zelfs Maria-liederen werden mij op de RK school ingeprent om mee te zingen in de dagelijkse Heilige Mis die verplicht was in Brabant.
  Mis- verzuim was een onderdeel van het rapportcijfer, jazeker!

 10. Klein klein kleutertje, wat doe je in mijn hof. Je plukt daar alle bloemetjes af, je maakt het veel te grof. Dat was mijn eerste favoriete song. Ik dacht dat het over mijn broertje ging. Totdat ik merkte dat er meer van die rotjochies waren.

 11. Bassie toch, je diende je broertje lief te hebben. ☻

  @Klare taal,
  Na alle verhalen over het geloof in Brabant (waar ik zelf woon) en Limburg ben ik achteraf blij in Wormer te zijn opgegroeid. Rapportcijfer kregen we door catechismusvragen te beantwoorden, we hoefden maar 2 x per week naar de schoolmis wat we al erg genoeg vonden. Er was, leek het, concurrentie tussen de scholen in het dorp. Katholieke, christelijke en openbare. Op de laatste zaten veel verschillende kinderen.

 12. Ha Bas, hoe is het daar in Brussel.

  Merk je nog iets van de gijzeling van het Catalaanse parlement dat daar zijn intrek heeft genomen of houd je je alleen maar bezig met frivoliteiten die daar aan de orde van de dag zijn.

 13. Geen gijzeling gezien, wel veel zwaailichten, maar dat is normaal hier. Nu aan een heerlijk trapistje, zo meteen de foie gras (sorry Luv!) en nog wat stevigers. Rood wijntje uit Spanje erbij. En dan te weten dat de minibar vol staat en geheel onbeperkt leeg gedronken mag worden. Elke dag weer. Maar dat doe ik niet. Kom zeg. Zo decadent zijn we niet hoor. We moeten aan de mensen denken die het armer hebben dan wij.

 14. Misschien een suggestie: een gezellige borrel met DSR die daar ook in de buurt woont, un petit cadeau grandit l’amitie, dat geldt nog steeds.

 15. Bertie,
  Het was niet eens erg, ik heb er niet onder geleden en geen trauma’s van overgehouden. Ik woonde midden het dorp vlak bij de kerk en moest dus thuis gaan ontbijten, terwijl mijn vriendinnetjes lekker met flesjes thee en zakjes boterhammen op school konden ontbijten.

 16. Je vond het gewoon. Net als wij de verschillen gewoon vonden, die waren er nu eenmaal.
  Trauma, een groot woord.

 17. Zelf heb ik een klein traumaatje opgelopen van de jeugdkerk. Daar ging je als kind heen tijdens de preek. Je werd een half uurtje bezig gehouden en keerde daarna terug naar de kerk zelf, waar je ouders het een stuk minder gezellig hadden gehad. Het traumaatje kwam tijdens het lange pinksterweekend dat wij jonge jeugdkerkgangertjes samen met de jeugdkerkleiders kamperend in Brabant doorbrachten. Maar daarover later meer.

 18. @HR
  Dat klinkt als een leuke schrijfopdracht, een feuilleton in meerdere delen…


 19. Sleutel

  Mijn vrouw is projectontwikkelaar en kocht onlangs een kerk die gesloopt gaat worden. Deze week vond de sleuteloverdracht plaats in aanwezigheid van de vele betrokkenen. Aan de sleutel hing een label van de oude eigenaar. Zij leest de naam voor: H. Geest.
  „En van wie was die sleutel dan?”, vraagt ze verwonderd aan de makelaar. „Dat zal de Heilige Geest wel zijn.”
  Ook al wordt de kerk gesloopt, de sleutel tot de Heilige Geest zal ze voor de zekerheid maar bewaren.
  Leo Bom

 20. Bassie wil kennelijk provoceren, met z’n foie gras bij het rode Spaanse wijntje in Brussel. Ik geloof er geen biet van, dat hij aan de foie gras is gegaan. Want dat zou wel heel hypocriet zijn, gezien zijn uitspraak:
  “Wij noemen het nu anders denken over de koppenwedstrijd voortschrijdend inzicht en rijpen van normen en waarden. Net zoals in de meeste beschaafde landen palingtrekken en stierenvechten en foie gras inmiddels ook is of wordt afgeschaft.”

 21. Nee hoor Luvienna, het is woord voor woord de waarheid en ik wil er alleen maar mee illustreren dat de mens (heiligen uitgezonderd maar dat zijn geen mensen) niet elke dag en op elk moment hetzelfde is laat staan consistent. Alles is in beweging. En gelukkig maar.

 22. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben tegen de manier waarop foie gras wordt “gemaakt”. Het is respectloze dierenbeulerij. Als ik het iemand in mijn omgeving zou zien doen dan zou ik er iets lelijks van zeggen en de boer er zelfs op strenge toon op aanspreken.

  Maar zolang het op de menukaart staat, zoals gisterenavond, dan bestel ik het en geniet ervan. Dat ene beestje is dan niet voor niets gemarteld en gestorven. Want dat is nog erger. Als je in de vuilnisbak verdwijnt.

  En die ene bestelling van mij per half jaar die houdt de sector niet draaiende en maakt geen ene malle moer uit. Symboolwaarde hooguit. Maar de ober gaat het niemand vertellen dat ene Bas van Vuren geen foie gras heeft besteld, zet het niet in de krant en op zijn vlog.

  Het is niet anders. Live with it en laten we hopen dat er gauw een keistreng verbod op die praktijken komt. Ik ben daar voor!

  Het is wel een van de lekkerste dingen die je kunt eten qua jezelf verwennen. Diepe golven van geluk slaan met de foie mee naar binnen. Echt! Probeer het maar zou ik bijna zeggen. Bijna!

 23. Geen verbazing alhier. De blogbaas en hypocriet…. de woorden zijn wel vaker in een zinnetje geschreven. -milde glimlachicoon-

 24. Ja en toen hadden we exact hetzelfde misverstand. Kennelijk weet je nog altijd niet wat het woord echt betekent.

  Hypocriet of schijnheilig geeft aan dat iemand zich anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is.

  Ik beschrijf mijn gedrag en leg ook de inconsequenties en beweegredenen uit. Moeilijk?

  In dit voorbeeld zou ik hypocriet genoemd mogen worden als ik net zou doen alsof ik nooit foie gras zou eten. Heb ik niet gedaan.

  In het verleden noemde je me hypocriet omdat ik volgens jou de indruk zou wekken aardig te zijn maar toch onvriendelijke opmerkingen te maken. Mijn reactie destijds: ik zou hypocriet zijn als ik net zou doen alsof ik jou aardig vond maar in werkelijkheid onaardige dingen over je zou zeggen. Welnu, ik wek nergens de indruk dat ik je aardig vind. Mijn gedrag is dus in overeenstemming met hoe ik me voordoe. Onthoud het nu eens.

 25. Bas vindt foie gras respectloze dierenbeulerij en hij zou mensen er streng op aanspreken als hij ze erop zou betrappen, maar zolang het op de kaart staat, bestelt hij het gewoon. Want “dat ene beestje is dan niet voor niets gemarteld en gestorven”.
  Dus je koopt ook gewoon kleding dat door kindertjes in Aziatische sweatshops is gemaakt, want dan hebben ze tenminste niet voor niets geleden?

  Dit zijn nou de typische wegkijkargumenten die dit soort zieke systemen in stand houden.

  Hypocriet, dus.

 26. Je klinkt boos, Luvienna. Dat mag natuurlijk, ieder heeft recht op zijn eigen emoties en mag dan onterecht schelden. Ik leg uit hoe ik als mens in elkaar zit en ja, daar hoort ook bij dat je soms iets anders doet als individu dan je idealen voor het collectief.

  Zo rijd jij dan weer puur voor het plezier in een zwaar vervuilende auto. Dat fijnstof en die roetwolken tezamen (van ook die andere autorijders) doodt onderweg heel wat leven, volkomen overbodig.

  Ik noem je echter niet hypocriet maar een mens. Zo zitten we in elkaar.

 27. Kom je nou met een jij-bak Bas? Over je opmerking over mijn rallyerijden kan ik wel het een en ander zeggen, maar ik ga daarover niet met je in discussie.

 28. Oh-oh, wat is onze blogbaas toch weer sereen aan het ruziemaken….

 29. Boos dus. Geen jijbak. Zelf rijd ik Alfa Romeo diesel…

  Ik wil alleen maar duidelijk maken dat we echt allemaal het leed van andere mensen en dieren op ons geweten hebben met ons consumptiegedrag. Hoe miniem ook. Het is zo.

  Denk er eens aan hoe jouw smartphone wordt gemaakt en gerecycled. Ook zo’n voorbeeld. Het plastic van de verpakkingen en tandpasta dat in de oceaan en de lucht terecht komt. Is de gans erger dan de pinguïn of ijsbeer? Is de moeder die in Mumbai onze afgedankte koperen kabeltjes aan het afbranden is niet iemand die ons aan het denken moet zetten over ons eigen gedrag?

  Jij gaat vermoedelijk zeggen hoe miniem de uitstoot van jouw oldtimer is in vergelijking tot dit of dat. En je rijdt er niet dagelijks in. Weet ik. Heb je gelijk in. Ik eet ook niet dagelijks foie gras en gooi niet elke dag een mobieltje weg. Het gaat om de optelsom van ons allemaal.

  Maar je gaat er niet over in discussie. Mag. Het ligt echt een tikkie ingewikkelder en genuanceerder dan een voor en tegen.

 30. Ja voor DSR staat een debat gelijk aan ruziemaken, de simpele ziel. Doen ze volgens hem vast in de Tweede Kamer ook de hele dag maar ruziemaken. Grinnik.

 31. Wegkijken is een discussie uit de weg gaan. Ik kijk liever haarscherp naar mijn gedrag en dat van anderen en bedenk dan hoe we die onbedoelde schade kunnen voorkomen. Niet met elkaar voor hypocriet uitmaken, lijkt me.

 32. Men beklaagt zich over jijbakken. En ook DSR heeft een schimp te pakken. Dan denk je toch eerder aan ruzie dan aan debat.

  Maar ja, die trappistjes van gisteravond zullen nog wel een woordje meespreken. Men is het niet gewend, neemt er al gauw een te veel en de volgende dag is het op de blaren zitten, inclusief voor degene die zo ongelukkig is de dieronvriendelijke epicurist tegen het lijf te lopen….

  Neem d’r nog maar gauw eentje, APD. Liefst dezelfde waarmee je geeindigd bent, dat schijnt ’t beste te helpen -milde glimlachicoon-

 33. Wat schaft de pot vanavond? ’t is zowel de tijd voor kreeft als wild. Levend gekookt of de plezierjacht sponsoren…. en lastige keuze. Misschien kun je wel een bordje half-om-half krijgen.

 34. Dus als er leed is, is het prima om er nog wat leed aan toe te voegen. Het is duidelijk.

 35. Zeker, waarom niet?
  Vlees eten en auto rijden met mate. Electronisch afval apart inzamelen en verwerken, flink aanmoedigen met premies en dumpen ontmoedigen met boetes. Zowel industrie als burger bij de lurven pakken. Voila.

 36. @L
  DSR bedoelde dat uiteraard cynisch. Foi gras is niet netjes, dat lijkt me duidelijk.

 37. Mijn reactie was voor Bas bedoeld, DSR. Ik dacht dat dat wel duidelijk was. :-p

 38. Dat leek me ook al, maar het was enigszins onduidelijk -milde glimlachicoon-

 39. Luvienna, wat een onwaardige samenvatting geef jij van mijn betoog. Ik vind dat allemaal prima??? Dat is echt wat je uit mijn reacties leest? Dat is echt je conclusie van deze discussie? Plof.

 40. Nee he! Ik sta ineens in de file. Blijken er tweehonderd (200) burgemeesters voorbij te komen. Zoveel heb ik er nog nooit gezien. Wat een herrie die kettingen.

 41. ‘Plof’? Zoals de plofkip? Of fijn-als-poppestront voor ‘barst’?
  De blogbaas grossiert in sneren en verwensingen, maar o wee als je dat als ruziemaken durft te bestempelen…

  Gaat lekker, APD…. Wie niet beter wist, zou denken dat je bezig bent om iedereen eruit te werken, a la JdW.

 42. Plof als in flauwvallen over zulk slecht lezen en ongenuanceerd discussiëren. Iedereen kan zien dat ik niet alles prima vind maar dat leed juist allemaal de wereld uit zou willen hebben, inclusief de foie gras. Ik had het over wat een individu daar aan kan doen. En dat is dus bitter weinig.

 43. Een wel heel beperkte wijze van redeneren. Ook jij moet nog maar eens naar de definitie kijken.

  Dan ook maar naar jijbak. Dat is tegen iemand die iets over je beweert zeggen: je doet het zelf ook of je doet nog iets veel ergers. En daarmee jezelf schoonpraten.

  Ik gaf voorbeelden van ander individueel gedrag ( dat ik nota bene ook zelf vertoon!) dat tot collectief ongewenste resultaten leidt. Maar vermoedelijk is dit wat te hoog gegrepen, dus ik laat het er maar bij.

  Ik mis nu voor het eerst in jaren Keessie, die kon discussies en twistgesprekken wel begrijpen vanuit zijn kennis van de ouwe Grieken. Welterusten verder.

 44. Ondertussen is het oorverdovend rustig. De mensen houden niet van uitkafferende blogbazen,

  -tumbleweed icoon-


 45. Vroeger

  In een vrij drukke trein zitten moeder en dochter met een hond en twee grote tassen op een vierzitsbankje. Vroeger was alles gezelliger, zegt de moeder. Nu is het ieder voor zich, verzucht ze. „Je hoeft geen hulp te verwachten. In de jaren zeventig was dit niet zo.”
  Dan komt een ouder echtpaar binnen dat wil gaan zitten. De tassen worden aan de kant gezet. Maar de oudere man kan niet tegen achteruitrijden. Zuchtend en mopperend gaan de tassen opnieuw aan de kant. Geërgerd: „Zo goed meneer!?”
  Sarah van Wijngaarden

 46. Een beetje luistervinken in de trein en het verhaaltje ‘s-avonds naar de krant sturen, bah. Geef mij maar zuchters en mopperaars, die al dan niet met veel misbaar opstaan voor een oudere man.

 47. @HR
  Wat ben je toch een een pacifistisch mannetje! Het lijkt me teveel eer te veronderstellen dat de windstilte hier door jouw opmerkingen is veroorzaakt. E.a.a. komt toch echt op conto van de blogbaas.

  Maar net als jij hoopt DSR dat ’t weer goed komt – maar dan wel nadat men blijk geeft van geleerde lessen. Een opmerking richting sommige reageerders dat het blogbestuur wel erg uit de slof is geschoten, is toch wel het minste.

  Ondertussen kan men voor Ik-jesbesprekingen terecht op jouw bekende besprekingsblog: http://www.heerrrozenwater.com


 48. Thuisbezorgd

  De vrijdagmiddagborrel in het nabijgelegen dorp is wat uit de hand gelopen.
  Ik stap om half drie met iets te veel op de kroeg uit, neem afscheid van mijn collega’s en zoek mijn fiets. Lekke band en geen taxi in de buurt. Hoe kom ik thuis? En: honger, ik heb ook nog honger!
  Ik bel de plaatselijke pizzatent en vraag of ze ook in Eindhoven bezorgen. Dat doen ze. Ik vraag: „Mag ik meerijden?”
  Arjan Thomassen

 49. @HR
  Spreek voor jezelf. DSR heeft hier geen onvertogen woord geschreven , en je ook niet. Wij zijn de schrille stem van het geweten, zoals de kerstgeesten van Dickens. Een spiegel voorhouden, dat doe je toch altijd zo graag?

 50. Haha – wat ben je toch een dekselse schavuit, HR! -milde glimlachicoon-, maar je poging ons front te breken is zo opzichtig dat eventuele meelezers de indruk zouden krijgen dat we onder een hoedje spelen.

  Ondertussen plaats je een enorme lap tekst verzorgt door Keesschie, een reageerder waar APD een even intense als onverklaarbare hekel heeft, want het is een goeie jongen en DSR mist ‘m wel eens, dat mag je best weten. Kortom, het allerergste krengetje ben jij!

  Muziek verzacht de zeden maar poeziecitaten, zeker als ze lang kunnen de indruk wekken dat de inzender er een punt mee wil maken dat ie zelf kennelijk niet goed onder woorden kan brengen.

  Enfin, donderdagavond, dus bijna vrijdag, dus bijna weekend en daarna is het alweer maandag en dan krijgen we….het weekoverzicht! Al echt iets om naar uit te zien met al die Brusselse belevenissen enzo! -milde glimlachicoon

 51. ..maar die Goethe trok ook graag spinnen pootjes uit, ’t is algemeen geweten!

 52. @HR
  Overgenomen? Twee berichtjes per dag om de spinnewebben wat in bedwang te houden.

  Maar inderdaad, het is nu wel mooi geweest. De mensen komen vast wel terug als APD, die inmiddels wel spijt zal hebben, maar wat aardiger is.

  We spreken elkaar nader op het bekende Ik-jesbesprekingsblog http://www.heerroznwater.com


 53. Supermarktvragen

  Ik sta achter een meisje met een Aziatisch uiterlijk in de rij bij de supermarkt. Dat zij geen Nederlands spreekt, verrast de jeugdige caissière. Enigszins van haar apropos probeert zij de standaard supermarktvragen in haar beste Engels te formuleren. De vragen „Wilt u pinnen?” en „Wilt u een bonnetje?” lukken haar aardig. Voor de uitsmijter draait ze zich echter om naar haar collega: „Hé, hoe zeg je: ‘Spaart u Freek Vonk Wereldplaatjes?’ in het Engels?”

  Michael van der Sande


 54. Geknipt

  Terwijl ik word geknipt door de kapper en de volgende klant alweer zit te wachten, komt klant nummer drie binnen en gaat geduldig zitten. Omdat ik tijdelijk met krukken loop, ga ik na mijn knipbeurt weer op een van de stoelen zitten in afwachting van vervoer naar huis.
  Wanneer mijn opvolger is gefatsoeneerd, nodigt de kapper de laatst gearriveerde uit met zijn vaste formule „Als mijnheer wil…”
  De toegesprokene kijkt mij aan en vraagt: „Of wilt u nog een keer?”

  Huib Brand

 55. Heerlijk binnenpretje. Daar had het bij kunnen blijven.

  Min of meer toevallig bevind ik me nu in het gebied van de foie gras, de familie houdt eenden en verkopen ook ganzen. Nog geen kans gehad om ze te wijzen op de gratis ganzen die op Schiphol worden geoogst. Vlakbij de wijngaarden van Monbazillac. Die combinatie is wereldberoemd, foie gras met een zoet wijntje. De eenden hier hebben de ruimte, lopen en liggen waar ze willen, tot hun tijd is gekomen. Geen mishandeling met trechters ofzo.

  En min of meer toevallig lees ik de biografie over Goethe, alleen al omdat er niks is op de Franse TV, en nu weet ik dat het algemeen bekende verhaal van die spinnenpootjes uit de duim is gezogen. DSR heeft het van horen zeggen. Die Goethe was zeer op zijn voorkomen gesteld en liet zijn moeder elke dag drie sets kleren klaarleggen, een voor gewoon, een om op straat te kunnen lopen, en een voor een avondje uit, met pruikje en al. Hij was toen tussen de 13 en 16 jaar oud.
  Geen spinnentrekker zou je zeggen.

  De grappenmakerij van HR en DSR hier kan wel een zetje gebruiken. Hopla, naar je eigen blog! Maak er wat van, jongens. Al een beetje ingelezen in MeToo?

 56. Fijn weer een nieuw geluid van pawi.

  Je reist en verblijft daar heerlijk in la douce France en wel in de culinaire streek
  van de foie gras of de iets minder tot het strafhokje veroordeelde confit de canard.
  Heerlijk geniet ervan, mooi dat je ons op de hoogte houdt, de blogbaas is inderdaad even weg maar gelukkig waren de buren zo vriendelijk om hier een praatje te houden, evenals de trouwe ikjes-plaatser Mopperkont onverstoorbaar zijn taak vervult.

 57. KT, wat is er mis met confit de canard, dat heeft toch niks te maken met foie gras ?

 58. Nou, in mijn ogen niks, maar ja ik vraag me wel eens af hoe ver consumentenrazzia gaat, vandaar dus.

 59. Diervriendelijke foie gras bestaat niet. Foie gras is alleen mogelijk met een vervette lever, zoals de naam al zegt. Zo’n zwaar vervette ontstaat niet op natuurlijk wijze, maar alleen met dwangvoeding. De vrolijk rondlopende eenden en ganzen zonder mishandeling met stalen of rubber trechters leveren normale levers, geen ziekelijk vervette. Dit is waar foie gras vandaan komt:

  [noot van de redaktie: deze afbeelding is verwijderd vanwege goede smaak, juist op verzoek van Luvienna zelf proberen we dit blog van dieronterende plaatjes vrij te houden]

  Confit de canard is een bijproduct van foie gras. Als de lever eruit is gaan de geconfijte bouten in blik.

  Maar mensen vinden het vervelend met onaangename waarheden geconfronteerd te worden, zeker als dat betekent dat ze eigenlijk hun lekkere hapjes moeten opgeven. Daarom worden slachthuizen en andere narigheid veel mogelijk uit beeld gehouden, en wordt betoogd dat het helemaal niet erg is voor kalfjes om direct ne de geboorte van hun gescheiden te worden, om maar wat te noemen. Zo min mogelijk confrontatie met de consequentie van hun eetgedrag.

 60. Confit de canard, volgens Luvienna een bijprodukt van foie gras. Wat een onzin. Het zijn eendepoten en geen ganzepoten. Tijdens elke vakantie in Frankrijk ga ik vlak voor vertrek naar de super U om een groot aantal blikken confit de canard in te slaan. Ik weet dat er in Nederland zwervers zijn, die elke dag in het stadspark een wilde eend vangen om die op een houtskoolvuurtje te grillen. Bijna net zo lekker als confit de canard uit blik.

 61. More inconvenient truths:

  “In 2011 bedroeg de uitstoot van oldtimers bijna 3 kiloton stikstofoxiden (NOx) en 0,2 kiloton fijn stof (PM10). Dat is respectievelijk 10 en 5 procent van de totale emissies van personenauto’s in datzelfde jaar, terwijl het aantal kilometers dat oldtimers aflegden slechts ongeveer 1,5 procent uitmaakte van het totale aantal kilometers gereden door personenauto’s. Van de totale uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof van de sector verkeer en vervoer zijn oldtimers verantwoordelijk voor respectievelijk circa 2 en 2 procent. In 2015 is de uitstoot van oldtimers weliswaar nog steeds 3 kiloton stikstofoxiden en 0,2 kiloton fijn stof, maar is het aandeel van de oldtimers groter: op het totaal van de uitstoot door personenauto’s zijn de oldtimeremissies dan 15 procent stikstofoxiden en 5 procent fijn stof. Het aandeel in de emissie van stikstofoxiden stijgt, omdat de rest van het personenautopark schoner wordt als gevolg van de Europese emissienormering.”

  Bron: http://www.pbl.nl/publicaties/2012/milieueffecten-van-oldtimers

  “Luchtvervuiling zorgt, met name in de grote steden, voor steeds meer gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker (…) Er gaan meer mensen in Nederland dood in het verkeer dan door asbest of koolmonoxidevergiftiging, maar de ophef is verschillend. Als je ziek wordt van asbest is de relatie 1 op 1. Je kunt de gezondheidsschade individualiseren, een gezicht geven. Bij luchtverontreiniging kan dat nooit. Als iemand een hartinfarct krijgt heeft dat meerdere oorzaken. Dan kun je zeggen: 17 procent kans dat luchtverontreiniging het infarct heeft veroorzaakt en 83 procent dat het iets anders is. Aan de patiënt kun je het niet zien. Dat maakt het tot een abstract, statistisch iets. En een identificeerbare dode is in de beleving van mensen altijd veel erger dan een statistische dode.”

  Bron: https://downtoearthmagazine.nl/de-gezondheidseffecten-van-fijnstof-blijken-steeds-ernstiger/

  “Fijn stof inademen, veroorzaakt mogelijk ziektes van de luchtwegen, de longen, het hart en de bloedvaten. Door de huidige fijn stof concentraties in de lucht verliezen we met z’n allen de meeste gezonde levensjaren vergeleken met andere milieuvervuilende stoffen waarmee we in contact komen (…) (Ongeboren) kinderen, ouderen en mensen met chronische luchtwegziektes of hart- en vaatziektes zijn gevoeliger voor fijn stof. Ze worden mogelijk sneller ziek of hun al aanwezige ziekte verergert.”

  Bron: http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/fijn_stof-438.html

  Bron: https://houtrook.wordpress.com/2014/10/29/houtkachel-en-open-haard-grootste-bronnen-fijn-stof/

  Zal ik de conclusie er maar zelf bij leveren? Als je je wel druk maakt over een enkel gansje (hoe erg dat ook is, ik ontken dat dierenleed absoluut niet en vind dat het verboden moet worden) maar geen discussie wilt aangaan over je eigen onnodige vervuilende gedrag (inderdaad, een enkel oldtimertje, een of twee keer per jaar, maar dat collectief wel de dood van mens en dier op zijn geweten heeft, weliswaar wat meer indirect en onzichtbaar, maar daarom niets minder erg), dan ben je … hypocriet.

  Maar mensen vinden het vervelend met onaangename waarheden geconfronteerd te worden, zeker als dat betekent dat ze eigenlijk hun leuke walmende plezierritjes door de natuur moeten opgeven.

  Die opgegete gans heeft nog enig nut, namelijk het leveren van voedingswaarde, dat rondrijden is 100% onnodig en puur en alleen een pleziertje, dat ook met fietsen of met elektrische auto’s had kunnen worden ervaren.

  Ben ik dus tegen dat rallye-rijden? Nee, ik gun de mensen dat pleziertje, geniet ervan zolang ze nog niet verboden zijn, er zijn ergere dingen. Maar mensen die anderen de maat nemen over hun gedrag, die gun ik dat pleziertje niet.

 62. Goede reactie mijnheer Van Vuren.
  Mijn poelier (kip, kalkoen, konijn, gans en eend) produceert zijn beesten zelf, voert ze met zijn eigen granen. Hij maakt geen foie gras. Dat kan je zien aan zijn producten, hij verkoopt eendeborst als filet de canard, geen magret de canard die van volgestopte eenden komen. Hij maakt de beesten ook zelf dood en verkoopt ze zelf in de omgeving.
  Een franse filosoof en vegetarier zei laatst op de tv dat om mensen over te halen om (meer) vegetarisch te gaan eten je beter lekkere recepten kan geven dan ze moreel de maat te nemen.
  Binnenkort vegetarische ramen 🍜 op het minstgelezen kookblog. En 1 met kip.

 63. Lummel
  Ik wist niet dat ook eenden geforceerd worden gevoerd ter wille van een vette lever en dat lijkt me ook een vorm van dierkwelling. Ik ben het geheel eens met het standpunt van de partij voor de dieren.
  https://www.partijvoordedieren.nl/items/foie-gras-ganzen-en-eendenlever.
  Vooralsnog is dat voor mijn geen reden om af te zien van het consumeren van filet de canard of (wat volgens mij hetzelfde is) magret de canard. Het zou natuurlijk mooi zijn als op die grote blikken confit de canard, die ik altijd scoor in de Franse supermarkten, vermeld stond, dat de canards zijn opgegroeid in een diervriendelijke omgeving.

 64. Ook ik ben het voor de volle 100% met het standpunt van Marianne eens: “De Partij voor de Dieren wijst de productie van ganzen- en eendenlever (foie gras) in alle gevallen af en pleit voor een import- en handelsverbod op foie gras.” Lezen de fundo’s mee? Een verbod op het importeren en verhandelen, niet op het eten van wat al in de keuken is toebereid.

 65. Mopper

  Ik ga het navragen bij mijn poelier. Maar het vetmesten (gaver) van de eenden gebeurt in de laatste weken van het beesies leven. Ik denk dat confit producenten niet het extra voer gaan betalen. Ik kan je het recept van confit de canard geven. Heel gemakkelijk en dat scheelt veel gewicht in je fietstassen.

 66. Grinnik, wat een heel andere toon slaat de PvdD aan met betrekking tot de vervuilende oldtimers. 😮

  Hoewel de negatieve milieueffecten qua energieverbruik en uitstoot van NOx en fijn stof, en qua CO2 (klimaatverandering) gewoon een feit zijn (zie boven, maar er zijn talrijke rapporten, bovendien kun je het natuurlijk op je klompen aan voelen), en het rijden in oldtimers bovendien een volstrekt nutteloos tijdverdrijf is waarvoor goede alternatieven zijn (wandelen, fietsen, elektrische autootjes) zegt de PvdD het volgende:

  “Oldtimers

  De Partij voor de Dieren is voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor mensen die een oldtimer hebben en die alleen hobbymatig gebruiken. De PvdD vindt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen gewoon gebruik en hobbymatig gebruik bij het vaststellen van de motorrijtuigenbelasting. Een meerderheid van de Kamer deelt dat standpunt. Het kabinet zal daarom de vrijstelling voor mensen die hun oldtimer hobbymatig gebruiken, in stand moeten houden.”

  Er zijn kennelijk flink wat oldtimerrijdende PvdD-leden, grinnik.

  Maar in feite dus een grote schande, en dit had ik echt niet van de PvdD verwacht. Wat maakt het qua vervuiling uit of je het als hobby doet of niet? Ik zou eerder zeggen dat als je het voor je beroep doet, die ouderwetse milieuvervuilende technologie gebruiken, dat je dan coulanter behandeld zou moeten worden. Want je doet het ergens voor. Heel erg merkwaardige passage dit.

  Je gebruikt dus bewust oude vervuilende technologie (terwijl de niet-vervuilende technologie gewoon beschikbaar is) .. je doet dit niet uit noodzaak (bijvoorbeeld om in je levensonderhoud te voorzien, zoals het geval in de recyling of sweatshops, of omdat je geen geld hebt voor de nieuwe technologie, zoals in veel ontwikkelingslanden maar ook in Nederland, waar niet iedereen goeie isolatie kan betalen) en nota bene de Partij voor de Dieren zegt dat het dan goed is. En dat je zelfs vrijgesteld zou moeten worden van de belasting … Normaliter gebruik je het belastinginstrument om iets te bevorderen, of om een groot sociaal onrecht aan te pakken.

  Als dit geen ordinair kiezers paaien is, dan weet ik het niet meer. De PvdD zou hiermee voor mij weleens afgedaan kunnen hebben, maar ik hoop nog dat de Russen hun site hebben gehackt en dit een verkeerde weergave van hun standpunt is.

  Man man man. Mijn broek zakt wel zo diep af, dat ik een nieuwe moet kopen.

 67. Ik begrijp nu waarom Luvienna hier niet met mij over in discussie wil. En dat zegt op te komen voor de dieren en noemt mij “hypocriet”. Man man man oh, dat had ik al gezegd. Met boter en suiker, daar hoef je niet eens een scherp debater voor te zijn. Een en al inkoppertjeswerk.

  Maar bij deze de oproep aan wie dan ook om mij uit te leggen waarom de PvdD dit standpunt in het verkiezingsprogramma heeft staan. Een eerlijke uitleg graag.

 68. Grinnik, ik vind nu zelfs een dossier op het internet waarin in Rotterdam met succes actie is gevoerd tegen de milieuzone (die oude diesels uit het centrum weert). Oldtimers zouden daarvan moeten worden uitgezonderd.

  Wie deze actie heeft ontketend en aangevoerd? De Partij voor de Dieren! Ik zou de VVD hebben verwacht, of iets anders rechts, maar een dier- en milieupartij die voor zoiets niet slechts tegenstemt (hoe vreemd ook) maar echt activisme gaat plegen? Dit zaakje stinkt. Heel smerig.

 69. Ik geloof dat dit met afstand de allerdomste reactie is die ik sinds tijden zowel online als offline ben tegen gekomen, Heer Rozenwater. De enige hoop die er voor je is, is dat je bewust niet goed leest en de dingen verdraait. Dan getuigt de reactie niet van domheid, maar van iemand die lekker irritant bezig is om een discussie om zeep te helpen. Trollengedrag dus volgens het boekje.

  Nog een keertje dan: ik zeg niet dat haar stelling niet waar is. Ik zeg ook niet dat ze het niet mag zeggen. Ik zeg juist dat ik ook vind dat foie gras dierenbeulerij is. En ik vergelijk dit met andere zaken waar mensen ook op tegen zijn (zoals dieselrijden, hetgeen ik zelf ook doe, ralleyrijden etc.), maar zich toch af en toe aan bezondigen, gewoon omdat dat menselijk is.

  Het in de vuilnisbak kieperen van een stuk vlees van een dier dat maandenlang is gemarteld en vervolgens met veel toewijding door een vakman is bereid, daar ben ik op tegen ja.

  Het voor de lol walmende rondjes rijden met een technisch verouderde verbrandingsmotor, terwijl je geld genoeg hebt om een mindervervuilende te kopen, of vergelijkbare lol (van de natuur genieten en de route puzzelen) ook wandelend, met de fiets, of met een elektrische auto zou kunnen hebben, daar ben ik ook op tegen ja.

  Beide mag van mij verboden worden, het is in ieder geval absurd om het bezit van oldtimers ook nogeens fiscaal te gaan stimuleren, maar zolang het wettelijk mag en het effect van het individu miniem is (die ene ganzenlever, dat ene ritje, daar stort de wereld niet van in elkaar) dan mag een ieder het helemaal voor zich zelf uitmaken. Dat heet individuele vrijheid en de ander in zijn waarde laten.

  Maar de gevolgtrekking die jij er uit trekt – het combineren van die twee zaken – is gewoon absurd.

  Moeilijk? Voor de meeste mensen niet.

  Qua kritiek, als je goed zou lezen, dan zou je juist zien dat ik zelfkritiek heb. Ik laat zien welke zonden ik zelf ook allemaal doe, hoewel ik goed weet dat het allemaal niet goed is voor het dieren- en mensenrijk. Net als de meeste andere mensen. Ik vraag dus juist begrip voor alle zondaars, pannenkoek. En ik doe en passant een oproep aan de overheid om nou eindelijk eens met goede wetgeving en handhaving te komen.

  Dank je vriendelijk voor je termen “idioot” en “vreselijk” en het op de man spelen. Dat heb je mij niet zien doen tegen Luvienna. En ook niet tegen jou. Dat komt omdat ik aan het discussieren ben, scherp ja, op de argumenten, maar niet op de man. En jij? Jij bent aan het ruziemaken. Je hebt waarschijnlijk niks beters te doen.

 70. Is goed jongen. Ongemeen fel Luvienna aanvallen …

  Ik draag feiten over haar hobby aan, geef mijn mening maar roep haar niet eens op om daarmee op te houden.

  Ik zeg niets over haar karakter, persoon, ik heb het over de schadelijke gevolgen van een van haar hobby’s. Moet dacht ik kunnen. Net zoals zij iets moet kunnen zeggen over mijn foie gras eten. Helaas ging dat bij haar vanaf de eerste zin al ietsje minder fijntjes.

  Over aanvallen gesproken … Maar dat lees je liever niet terug. Veel makkelijker om in je framing te blijven.

 71. Zij noemde mij al in haar eerste reactie hypocriet. Voor iedereen na te lezen. Ik begon juist voorzichtig, analyserend en relativerend. Zij ging er onmiddellijk met gestrekt been in.

  Je bent echt heel zielig bezig, Roos. Iedereen kan dit gewoon hierboven verifiëren. Ik kwam veel later met hypocriet en dat was niet omdat ze mijn foie gras consumptie bekritiseerde- dat deed ik namelijk zelf ook zij het in mildere termen – maar omdat ze zich als kampioen wereldverbeteraar opwerpt (hier en elders) maar niet eens een volstrekt gelijkwaardige en terechte en terzake doende discussie wil voeren over haar oldtimer.

  Dierenleed kan direct komen, da’s de gans, maar ook op langere termijn, dat is het fijn stof en dan gaat het zelfs ook om de gezondheid en het leven van kinderen.

  Het is geen kruistocht tegen de oldtimer. Ik zeg zelfs expliciet dat iedereen die best mag blijven rijden zolang ze niet verboden zijn.

  Nogmaals: je bent een verdomd slechte lezer of je doet dit expres. Als het het laatste is dan vind ik dat erg min. Weer lekker pesten. Lekker lachen met DSR morgen. Als je daar je energie uit moet halen dan ben je een wel heel triest mannetje.

 72. Voor iemand die een paar introotjes geleden nog afkeurend sprak over het woord ‘toebijten’ in een Ik-je, gaat APD zich wel opvallend te buiten aan afblaffen, om van afbekken nog maar niet te spreken.

  En wat heeft ’t te doende gebracht? Onenigheid met trouwe reageerders, onaangenaam gehakketak waar menigeen voor zal terugdeinzen om zich er door te worstelen en dus niemand overtuigt dan de schrijver zelve.

  HR, die vrijdag DSR en zichzelf nog maande tot de terugtocht had beter moeten weten en zich niet in de discussie moeten mengen. We weten hoe APD is al ie de bokkepruik op heeft; vergeefse moeite om met hem op inhoudelijke punten in discussie te gaan. Hij wordt er alleen maar druk.

  APD zal hopelijk inzien dat hij alleen maar brokstukken creeert met zijn huidige manier van doen. Laat de nieuwe week voor hem aanleiding zijn weer een goed gastheer zonder mensen weg te jagen.

 73. Als morgen de zon weer schijnt, na dagenlange regenbuien, waar de ganzen en eenden, de roodbruin gekleurde wijngaarden en de rustige koeien zich niets van lijken aan te trekken, als de ochtend niet meer opent met een lange sliert nevel over de rivier iets verderop, dan ga ik een of twee fotootjes maken. Van die eenden en ganzen, die in alle vrijheid op het veld lijken te genieten van gras en graan.

  En ga ik een keuze maken uit alle heerlijke bereidingen die de familie weet te verzinnen. Uit de folder kan ik kiezen uit foie gras, vette lever dus, confit de canard, eendenbouten gegaard in eigen vet, ganzenek gevuld met weet ik niet meer…was Sjef van Oekel er maar bij, zwanenhals gevuld met druiven en lekker vette jus… Gelukkig is het bedrijf op loopafstand, anders zou ik me schuldig voelen over de uitgestoten fijnstof, allicht meer dan ik zelf lopend over grind uitstoot.

  Een muziekhoekje voor Mopperkont? Omdat zijn muzieksmaak niet overeenkomt met die van HR wordt hij in een hoekje gezet? En nog wel op diens blog? Ben benieuwd naar de volgende muzikale bijdrage van MK.

 74. Ook DSR zou eens normaal moeten lezen hoe deze discussie is begonnen en verlopen. Echt moeilijk is het niet. Als het echter teveel werk is en dat is prima, dan past dunkt me een terughoudendheid in het vellen van oordelen en het geven van overbodige raad.

  Over Luvienna is hier geen onvertogen woord gezegd. Ik heb haar op haar liefhebberij aangesproken met cijfers maar zonder beledigingen en zonder boosheid. Zij heeft mij op een etentje aangesproken wel met emotie en een tweemaal herhaalde belediging.

  Voila. Dat is het dan weer. Het lijkt me een bewust spelletje om mij op de kast te krijgen. Is niet gelukt. Ik kan met opgeheven hoofd op mijn reacties terug zien. Er is er nog geen een weerlegd. En ik heb me tot aan het einde verzoenend opgesteld door zowel de oldtimer als de foie gras over een kam te scheren en bovendien te vermelden dat ik zelve een diesel rijdt, ook onnodig. Dus wat wil je nog meer mensen?

 75. Ach, Heer Rozenwater denkt dat anderen ook niet kunnen lezen? Dat anderen de reden van het opvoeren van andere milieuzonden ook niet begrijpen? Dan onderschat hij de doorsneelezer van deze site, dat is wel duidelijk.

  Hier is het geen kermis waarin zonder elkaar te lezen om het hardst wordt geschreeuwd. Hier lezen we en luisteren naar elkaar, ook en vooral als we het niet eens zijn. Dat heet debatteren en dat is niet voor iedereen weggelegd.

  Het zou diegenen die dit niet kunnen of die het als ruziemaken en wegjagen zien sieren zich er dan ook maar in de toekomst buiten te houden.

 76. Krijgen we nog een gedichtje van Goethe, HR? En zoja, liefst met een betere vertaling dan die van laatst.

 77. ‘Normaal moeten lezen’ – APD als maat der dingen, wie het niet eens is met APD is kennelijk abnormaal….

  In plaats van zijn veronderstelde triomfen te vieren, kan APD beter eens naar de gevolgen kijken. Eenzaam en alleen in zijn grote overwinning, boos blazend op de hoogste kast, in schrille tonen venijnig schimpscheuten.

  DSR zou niet graag met ‘m willen ruilen. APD hij me boft maar met de alle waarschijnlijkheid vergevingsgezinde reageerders, die ‘m langer kennen dan vandaag -milde glimlachicoon-

  Laat onverlet dat stelling nummer 8 uit DSR’s proefschrift over internetnetforainteracties weer eens is bewezen: margeblogs zijn ten enen male ongeschikt voor discussies over zwaardere onderwerpen dan een Ik-je; het loopt onherroepelijk verkeerd af.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: