Lange blonde haren (178)

Vooruitlopen en terugblikken op ikjes en de actualiteit

“Soms denk je ineens: ik hou van die blogmaster, die wapperende baarden uit vensters ziet waaien”. Dat zei onze vaste, graag geziene en geliefde reageerster Pawi vorige week. Leuk toch? Het zal je maar gezegd worden. Dan ben je zo blij als een aap met zeven staarten.

Ik zag die baarden in gedachten waaien toen ik me een Italiaanse trein voorstelde. Waarom, dat weet ik niet. Maar ik dacht eraan en schreef het op. En dat dat beroemde Italiaanse opschrift “È pericoloso sporgersi” zogenaamd betekende dat je je baard niet uit het raam mocht laten wapperen.

Een diepe gaap. We deden nog een plas. En een enkeling nam nog een toastje.

Ik had daar absoluut geen bijgedachten bij, totdat iemand me een dag later wees op die engerd die in New York met een vrachtwagen dood en verderf zaaide. Uit naam van, ja van wat eigenlijk, niks, van de haat en de megadomheid. Het drama gebeurde nota bene op de plaats waar ik regelmatig jogde en wandelde, ooit. Niet dat zulks het erger maakte. Wel erg is het dat we er aan wennen en meteen over gingen tot de orde van de dag. Niks Facebookprofielen met Amerikaanse vlaggen. Niks Twitterberichten met “I am America”, niks Eiffeltoren in de kleuren van de Amerikaanse vlag, niks CNN aan tot diep in de nacht. Een diepe gaap. We deden nog een plas. En een enkeling nam nog een toastje.


171106actionHier hadden we een paar hilarische ikjes, die je voor je zag. Zoals die van Yvonne Buijs die bij de Action even een elders gekocht taartje op de loopband zette om haar geld te pakken. Voordat ze een kik kon geven, pakte de caissière het taartje en gooide het, speurend naar de barcode, geroutineerd ondersteboven voor zich neer. Het was best wel een leuk ikje, en niet “ouwe mensen/kinderen/medisch gerelateerd” stelde vaste, graag geziene en geliefde reageerster Luvienna vergenoegd vast.

Kees Vlaardingerbroek, zo die naam al echt bestaat, liep over de Waterloopleinmarkt te Amsterdam. Moet je niet doen, maar goed, hij deed het toch. Gelukkig kon hij verslag doen van weer zo’n briljante gevatte opmerking van een marktkoopman, vertegenwoordiger van de superieure Amsterdamse humor. Het ging over een witte man die een zwarte man “Slavendrijver!” nariep. Ja, kom daar buiten Amsterdam maar eens om, dat je zo onbedaarlijk moet lachen.

De vriendin van Clara Legêne belde met de kapper voor een afspraak. Ze vroeg om de kapster van de vorige keer, die ene met die lange blonde haren. De naam wist ze niet. Het was twee maanden geleden. Waarna ze het meisje de zaak in hoorde roepen: „Wie van ons had twee maanden geleden lange blonde haren?”

Er zat vorige week zeker muziek in de lucht. We kregen een heuse muziektsunami over ons heen

Er zat vorige week zeker muziek in de lucht. We kregen een heuse muziektsunami over ons heen, uitgezocht en geplaatst door onze trouwe, geliefde, graag geziene reageerders. Zo konden we bijvoorbeeld dankzij onze trouwe, geliefde en graag geziene reageerder Mopperkont genieten van de complete verzameling ouvertures van de Duitse komponist Georg Philipp Telemann, man man man, echt de hèle verzameling, ik heb een paar dagen vrij moeten nemen en nog ben ik niet op de helft.

Echt heel erg bekend is de man niet bij het grote publiek, maar neem van mij en wikipedia aan dat hij stukken beter was dan Bach en Handel. Dat zijn hele kleine mennekes vergeleken bij Herr Telemann, maar ja, zo gaat dat, het grote publiek bepaalt wie of wat echt populair wordt.

Romeo en Julia van Prokofiev, de Dans van de Ridders kwam ook nog even langs en was ook al zo lekker te pruimen. Zal ik dan maar een muzieksite beginnen? Je ziet die ridders gewoon klik-klak-klik voorbijtrappelen op hun witte paarden, Monty Python is er niets bij. Het was zeker muziek die bij iedereen binnenkwam, dank voor het plaatsen, vaste, graag geziene en geliefde reageerster Pawi. Niet dat je dit nu hoort, want je bent weer eens offline. Tot mijn vreugde is dit niet vanwege een of andere ziekenhuisopname of ander ongeluk, maar vanwege een pretreisje ergens naartoe. We wensen je allemaal veel plezier en een behouden thuisvaart. En je chaperon natuurlijk ook, zo hij al meemocht.

Ik ben er verder trots op om een persoonlijk record te kunnen melden. Ik heb het volgende werkje pas na 4 minuten en 23 seconden weggeklikt. Met dank aan de toch wel lichtelijk overgewaardeerde Wolfgang Rihm, die in zijn jeugd, zo wil het verhaal, het sprookje “De nieuwe kleren van de keizer” verslond. Och, in de huidige tijd was hij trol geworden of blogbaas. Klik de onderstaande video niet aan, maar als je het wel doet, meld dan in de reacties hoelang jij het vol hield. En was het met of zonder koptelefoon, en in het laatste geval, ben je nog samen met je partner? Zijn je kinderen nu het huis uit? Leeft je huisdier nog? Zit de goudvis in de kom of tegen het plafond?

Vaste, graag geziene en geliefde reageerster Klare taal vond het stukje “even wennen om het maar enigszins flatteus uit te drukken”.  Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ze net terug kwam van een avondje uit – de parfum van de andere dames en sigarenlucht van de heren nog in het haar – en ze ook de prachtige harmonieuze klanken nog in de oren had van het Strijkkwartet in f opus 80 van Mendelssohn, live tot zich genomen in die mooie Speeldoos in Vught. Ze zijn de video nog aan het ontwikkelen, daarom een andere uitvoering van heel ergens anders maar toch alhier op deze prettige site:

Vaste, graag geziene en geliefde reageerder Mopperkont was zo moedig, of moeten we zeggen onverstandig geweest om voormelde Rihm live tot zich te gaan nemen. Man man man. Niet handig, want je moet blijven zitten.

Ik ben er nog niet helemaal achter of Wolfgang Rihm nu een begenadigd componist is of een charlatan

“Het Franse ensemble Intercontemporain (16 musici) maakte een uur lang lawaai op allerlei instrumenten (twee vleugels, slagwerk, violen, cello’s, bassen, blaasinstrumenten) alsof hun leven ervan afhing. Boven de dirigent hing een scherm, waarop een video werd afgespeeld, waar ook geen touw aan vast te knopen viel (boomstronken, steenkool, brandweermannen, sokken met afgeknipte tenen etc). Er was veel publiek en het merkwaardigste is nog wel, dat niemand voortijdig wegliep en dat er na afloop een enthousiast applaus opklonk. Ik ben er nog niet helemaal achter of Wolfgang Rihm nu een begenadigd componist is of een charlatan. Dat ik met mijn net verworven wearepublic-pasje gratis naar binnen mocht was een pleister op de wonde.”

Ik kan niet door blijven gaan met al die video’s, maar klik deze ook nog even aan, hij kwam van onze vaste, graag geziene en geliefde reageerster Luvienna, en ze bedoelde het goed.

Een lekker feel good dingetje, waar je je benen niet bij stil kunt houden. Althans, ik wel, maar zo ben ik nu eenmaal. Ik dans meer van binnen.

Ook reageerder Heer Rozenwater plaatste een youtuubje, het was iets van “The Be Good Tanyas” . Je kent ze wel, je hoorde die deuntjes op jaarmarkten en op de kermis, meestal bij de botsautootjes. Onder grote hilariteit zette vaste, graag geziene en geliefde reageerder Mopperkont hem op zijn plaats: “Van Rozenwater tot Rosenkavalier is kennelijk een stapje te ver,” merkte hij droog op. En daar kon de blogbaas van elders het mee doen en had hij niet van terug.

100e reactielepeltje
Keigegund, lieve Indra! Flink blijven roeren.

Het zwaar vergulde lepeltje voor de 100e reactie tenslotte gaat deze week naar v/m reageerster Indra. Waren er maar meer voormalige reageersters als zij. Altijd complimentjes geven, altijd begrip en belangstelling, nooit eens ongeduldig. Soms was Indra door drukke werkzaamheden even niet op de site, maar als ze dan weer opdook, op de meest onverwachte momenten, dan was het alsof ze nooit was weggeweest. Het liefst bedenkt ze grappige onderschriften bij historische of hedendaagse opmerkelijke foto’s. Het is zoals de trouwe vaste geliefde en graag geziene lezers alhier weten een bezigheid die wij hier al een tijdje geleden hebben afgeschaft vanwege de reputatie van het blog en uit respekt voor onze medemensen- en dieren. Want dieren zijn precies als mensen.

Wil jij ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil je leerzame dingen leren in een ontspannen sfeer? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Ja, hoe gaat dat? Je houdt er niet van, van Halloween, maar je gaat er toch heen. Je houdt ook niet van parades met veel mensen, maar je gaat er toch heen. En je houdt al helemaal niet van pretparken, 99% marketing en voorpret, maar 1% echte kwaliteit. Voor de rest uren in de rij voor middelmatig vermaak en slecht eten. Maar je gaat er toch heen. Foto “Wat een pret” © 2017 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

109 gedachten over “Lange blonde haren (178)”

 1. Voor iemand die een paar introotjes geleden nog afkeurend sprak over het woord ‘toebijten’ in een Ik-je, gaat APD zich wel opvallend te buiten aan afblaffen, om van afbekken nog maar niet te spreken.

  En wat heeft ’t te doende gebracht? Onenigheid met trouwe reageerders, onaangenaam gehakketak waar menigeen voor zal terugdeinzen om zich er door te worstelen en dus niemand overtuigt dan de schrijver zelve.

  HR, die vrijdag DSR en zichzelf nog maande tot de terugtocht had beter moeten weten en zich niet in de discussie moeten mengen. We weten hoe APD is al ie de bokkepruik op heeft; vergeefse moeite om met hem op inhoudelijke punten in discussie te gaan. Hij wordt er alleen maar druk.

  APD zal hopelijk inzien dat hij alleen maar brokstukken creeert met zijn huidige manier van doen. Laat de nieuwe week voor hem aanleiding zijn weer een goed gastheer zonder mensen weg te jagen.

  Like

 2. Als morgen de zon weer schijnt, na dagenlange regenbuien, waar de ganzen en eenden, de roodbruin gekleurde wijngaarden en de rustige koeien zich niets van lijken aan te trekken, als de ochtend niet meer opent met een lange sliert nevel over de rivier iets verderop, dan ga ik een of twee fotootjes maken. Van die eenden en ganzen, die in alle vrijheid op het veld lijken te genieten van gras en graan.

  En ga ik een keuze maken uit alle heerlijke bereidingen die de familie weet te verzinnen. Uit de folder kan ik kiezen uit foie gras, vette lever dus, confit de canard, eendenbouten gegaard in eigen vet, ganzenek gevuld met weet ik niet meer…was Sjef van Oekel er maar bij, zwanenhals gevuld met druiven en lekker vette jus… Gelukkig is het bedrijf op loopafstand, anders zou ik me schuldig voelen over de uitgestoten fijnstof, allicht meer dan ik zelf lopend over grind uitstoot.

  Een muziekhoekje voor Mopperkont? Omdat zijn muzieksmaak niet overeenkomt met die van HR wordt hij in een hoekje gezet? En nog wel op diens blog? Ben benieuwd naar de volgende muzikale bijdrage van MK.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die discussie over haar oldtimer had je op een ander daartoe geëigend tijdstip moeten voeren. Onbegrijpelijk dat je dat niet begrijpt. Echt onbegrijpelijk.

  Like

 4. Ook DSR zou eens normaal moeten lezen hoe deze discussie is begonnen en verlopen. Echt moeilijk is het niet. Als het echter teveel werk is en dat is prima, dan past dunkt me een terughoudendheid in het vellen van oordelen en het geven van overbodige raad.

  Over Luvienna is hier geen onvertogen woord gezegd. Ik heb haar op haar liefhebberij aangesproken met cijfers maar zonder beledigingen en zonder boosheid. Zij heeft mij op een etentje aangesproken wel met emotie en een tweemaal herhaalde belediging.

  Voila. Dat is het dan weer. Het lijkt me een bewust spelletje om mij op de kast te krijgen. Is niet gelukt. Ik kan met opgeheven hoofd op mijn reacties terug zien. Er is er nog geen een weerlegd. En ik heb me tot aan het einde verzoenend opgesteld door zowel de oldtimer als de foie gras over een kam te scheren en bovendien te vermelden dat ik zelve een diesel rijdt, ook onnodig. Dus wat wil je nog meer mensen?

  Like

 5. Ach, Heer Rozenwater denkt dat anderen ook niet kunnen lezen? Dat anderen de reden van het opvoeren van andere milieuzonden ook niet begrijpen? Dan onderschat hij de doorsneelezer van deze site, dat is wel duidelijk.

  Hier is het geen kermis waarin zonder elkaar te lezen om het hardst wordt geschreeuwd. Hier lezen we en luisteren naar elkaar, ook en vooral als we het niet eens zijn. Dat heet debatteren en dat is niet voor iedereen weggelegd.

  Het zou diegenen die dit niet kunnen of die het als ruziemaken en wegjagen zien sieren zich er dan ook maar in de toekomst buiten te houden.

  Like

 6. ‘Normaal moeten lezen’ – APD als maat der dingen, wie het niet eens is met APD is kennelijk abnormaal….

  In plaats van zijn veronderstelde triomfen te vieren, kan APD beter eens naar de gevolgen kijken. Eenzaam en alleen in zijn grote overwinning, boos blazend op de hoogste kast, in schrille tonen venijnig schimpscheuten.

  DSR zou niet graag met ‘m willen ruilen. APD hij me boft maar met de alle waarschijnlijkheid vergevingsgezinde reageerders, die ‘m langer kennen dan vandaag -milde glimlachicoon-

  Laat onverlet dat stelling nummer 8 uit DSR’s proefschrift over internetnetforainteracties weer eens is bewezen: margeblogs zijn ten enen male ongeschikt voor discussies over zwaardere onderwerpen dan een Ik-je; het loopt onherroepelijk verkeerd af.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.