Een lekkere vette, dikke druipkaars (181)

Terugroeien en vooruitmarcheren op ikjes en actualiteit

druipkaars

Volop kinderikjes weer vorige week, waaronder die van Sjef Schmiermann (what is in a name) over zijn kleinzoon van vijf die het over “cockporn” in plaats van popcorn heeft. Waar hadden we die ook al weer eerder gehoord? Oh, dertig jaar geleden.

Maar Klare taal vond het een leuk ikje met de alhier “bekende toevoeging: se non è vero, è bene trovato” en dat is waar, dan is hij best te pruimen. Het glimlachje heeft immers best ergens op het moede gelaat geflakkerd. Pawi merkte berustend op: “Kinderfeestjes van weleer werden opgeluisterd door biggetje vangen, zeepkisten maken, koekhappen en ezeltje prik. Nu dus door film kijken en een obscene grootvader die er een ikje over bedenkt.”

171127cockeringroad

De volwassen Mopperkont kwam prompt met een herinnering aan de Cockering Road (in Kent) op de proppen, gelukkig zonder plaatje.

Het is zoals gezegd meegenomen, elk lachje in deze donkere dagen waar “om vier uur de lamp al aan moet, godbetert” (Bertie).

Dit om de sensatie van het om je vinger heen stollende kaarsvet te ervaren.

Maar je kunt de vroegtijdig invallende duisternis natuurlijk ook benutten om lekker te schemeren. Zolang mogelijk het licht uitlaten en naar buiten kijken naar de langszoevende verlichte ramen van de bus, zoals ik met mijn oma deed.

Of een lekkere vette, dikke druipkaars aansteken. Je vinger er heel eventjes indopen, in het hete vet net onder de vlam. En dan je vinger weer snel terug. Dit om de sensatie van het om je vinger heen stollende kaarsvet te ervaren. Hetzelfde gevoel als wanneer je op het strand wordt ingegraven, maar dan in het klein.

Dit alles met een cognacje en wat leuks op de TV of op de bank. Heerlijk! Laat die lente nog maar even wegblijven.

171127hockeytas

Er was ook nog een ikje van een hockey-oma die met tas en al staande wordt gehouden door de politie. Ze mocht doorrijden met een hartelijk “fijne kampeervakantie” in de oren. Er zit volgens Klare taal meer in zo’n tas “dan jullie denken”, maar wàt, dat vertelde ze niet. Het lijkt mij dat er vooral veel make-up artikelen in zitten en wat pepermuntjes. Maar ik doe maar een gok. Ik heb nooit kennis gehad aan een hockeymeisje, laat staan een keepster. De mijne reden allemaal paard of deden aan ballet.

4.7

Het vierde deel van China stond er onverwacht snel op. Ja, dat heb je als je niet met trollen en gekkies hoeft te discuzeuren, dan blijft er tijd over voor het leuke bloggerswerk: schrijven, redigeren, layouten. Dat feuilleton van Ilona is een groot plezier om te doen.

Een oude man met bruine alpinopet en gele tanden

Het nieuwe hoofdstuk is een heerlijk zondags slenterverhaaltje met lekker veel foto’s en couleur locale.

Ilona en man maakten een ommetje van hun hotel naar de Tempel van de Vrede en zagen achtereenvolgens een straathandeltje dat alles met spaken te maken had (fietsen en paraplus), een grote bouwplaats op de plaats waar vroeger een hutong gestaan had, een winkelcentrum met bling bling, een park met keiharde hoempapamuziek, een oude man met bruine alpinopet en gele tanden, een ouder echtpaar in Spaanse kleding, en een erhumuzikant met een multomap.

4.6

Ze aten noedelsoep uit een rode kartonnen beker en kochten een schilderijtje met bamboe en pruimenbloesem. Oftewel, ze waren in China, heerlijk toch? Loop daar een uurtje over straat met je ogen open en je hebt verhalen te vertellen voor de komende tien jaar.

De trollen, waaronder De Schrijvende Rechter hadden natuurlijk weer iets aan te merken op de stijl. Dat mogen ze, hoor. “De tekst leent zich nog het best om te worden voorgelezen tijdens een gezellig dia-avondje, met een kopje wame chocolademelk tegen de koude. Heerlijk wegsoezen in een donker zaaltje.” zei DSR en daar lijkt me nou juist weer niks mis mee.

Mopperkont plaatste speciaal voor mij twee cornetto’s, maar het is winter en dan ben ik er niet zo gek op. Kon hij niet weten.

Ergens in Versailles zaten me daar toch een paar muzikanten een partij pompeus te doen. Man man man. Gelukkig kwam er in de laatste vijf minuten een happy end, met een wel heel mooi “gelaten” kijkende violiste. Wat ze dacht, dat zullen we wel nooit weten. Maar mooi was het.

Gelaten

Ene Nelleke Krapman, ook al weer zo’n naam die verzonnen lijkt, vertelde over zuster Rita die zo moe was dat ze ’s avonds niet eens op de bank naar de tv gaat kijken. „Nee mevrouw, daar ben ik dan te moe voor. Ik ga wel op de bank liggen hoor, maar daarna kijkt de tv alleen naar mij.” Heer Rozenwater ging er spontaan “Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy” van zingen.

Een keerltien op ’t arf die ’n zwientien will’dn huur’n

Boer’nsmurf kwam na heel lange tijd weer eens langs en dat was leuk. Hij vertelde een smakelijk verhaal over een “keerltien op ’t arf die ’n zwientien will’dn huur’n ‘umme een wandelingien mit te moak’n en paddenstoel’n te zuuk’n.”

Ene Esther Bruls haakte gewiekst op de actualiteit in en haalde herinneringen op aan haar rondreis door de Balkan, alwaar ze in Servie door een “groepje stevige mannen” bang gemaakt werden toen ze meldden uit Nederland te komen. Tilburg om precies te zijn. Nou, dat kenden ze niet … wèl Den Haag. Hahaha. “Enigszins benauwd” bliezen Esther en reisgenoot (m/v/t) de aftocht.

Laten we blij wezen dat die onterende roofdierengalerijen uit normale dierentuinen aan het verdwijnen zijn

Dat er in Artis geen tijgers meer te vinden zijn, was het onderwerp van het ikje van Katinka van den Brink. Een man naast haar geloofde het kokette NRC-lezeresje niet en zei “beduusd” dat hij het dan wel aan iemand zou vragen die het wèl weet. Laten we blij wezen, mensen, dat die onterende roofdierengalerijen uit normale dierentuinen aan het verdwijnen zijn. Net als oldtimers uit de straten. En foie gras uit de keuken.

Nu de tijgers nog helegaar, ook uit Blijdorp, hoe mooi je ze opsluit, ze horen er niet. Zoals ook duidelijk uit onderstaande video, geplaatst door Pawi, op te tekenen valt. De video toont een “beginnende diergaarde-tijger”, volgens haar, waarna ze er retorisch aan toevoegt: “Hoe lang zou die nog zo fel blijven?”

Wil jij ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil je leerzame dingen leren in een ontspannen sfeer? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Wij hebben nog geen druipkaars in huis. Dat heb je weleens. Dat de eerste sneeuw je overvalt. En dat het te donker is om uit huis te gaan.

Photo “Dan maar een wijntje” © 2017 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

155 gedachten over “Een lekkere vette, dikke druipkaars (181)”

 1. Voor iemand die nooit een keuzevak heeft gehad, laat staan “gender”, is dit een ikje dat vragen oproept. Waarom kies je een vak met grote tegenzin? Wat is de definitie van een “gender evenement”? Sinds wanneer is een relatie tussen twee vrouwen transseksueel?
  Ja, ik weet het: Negeren en tot tien tellen werkt soms het beste…

  Geliked door 2 people

 2. Gelet op het woordje ‘ook’ in de zogenaamde onthulling van Hedda mogen we aannemen, dat zoontje zelf ook worstelt met zijn seksuele geaardheid, wat wellicht mede zijn tegenzin tegen het onderwerp gender verklaart.
  Sommige inzenders gaan wel erg ver in hun ikjes-geilheid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gender is dus een keuzevak, een vak dus dat je kiest uit belangstelling, interesse, misschien zelfs uit nieuwsgierigheid. Jammer dan dat hij geen transgenders meer kan zien, maar gelukkig dat zijn moeder misschien kan optreden als ‘gender-evenement’ wat dat dan ook moge zijn, trendy gezinnetje dat wel!

  Like

 4. Naam

  De samenvoeging van het dorp Haren met de stad Groningen houdt de gemoederen al jaren bezig. Het plan neemt inmiddels zeer concrete vormen aan en is opnieuw het gesprek van de dag. Zo ook in de ochtendkring van onze basisschool, waar een klein meisje de vele vragen en opmerkingen zwijgend en met een peinzend gezichtje volgt. Tot ze het niet meer uithoudt, haar vinger opsteekt en uitroept: „Als Haren en Groningen samengaan, heten we dan straks Haringen?”

  Chris Stiggelbout

  Like

 5. Als onderwijzers (“leraren” zeggen ze zelf) tijd over hebben om dit soort ikjes te verzinnen, valt het toch wel mee met de werkdruk?

  Geliked door 2 people

 6. Twee slakken waren al sinds jaren
  Op weg van Groningen naar Haren
  Tenslotte kwam geheel ontdaan
  De oudste op het eindpunt aan
  Hij slikte en sprak diep bewogen
  mijn broer is uit de bocht gevlogen

  Dit gedicht kan dan dus niet meer. Stop het project!

  Geliked door 2 people

 7. de achternaam van inzender is nog het interessantste. Een stichel of stiggel : overstap aan een hek of in een voor vee gesloten doorgang en bout: ontlasting. Dat moet dus wel een Groninger zijn.

  Geliked door 2 people

 8. Van genieten

  Op woensdag zijn wij oppas voor onze achterkleinzoon (6 jaar). Bij de boterham met pindakaas en hagelslag vertelt hij over een vriendje, Marijn.

  „Wie is Marijn?”

  „Een klasgenootje.”

  „Een klasgenootje? Wat is dat voor een nootje: een walnootje, een okkernootje ….?”

  „Nee, geen nootje, een klásgenootje ….” – denkt even na – „dat komt van genieten.”

  Peter Vormer

  Geliked door 1 persoon

 9. Slim ventje, die achterkleinzoon. En blijkbaar gewend aan de melige grapjes van opoe en haar man.

  Like

 10. Ach gos! Toch nog onverwacht. Volledig uit het oog verloren sinds ik uit Frankrijk weg ben. Daar was hij een superstar. Elders niet. Moge hij rocken in vrede. RIP.

  Like

 11. Soulcycle

  Tijdens een tripje naar New York probeer ik Soulcycle, een fietshype die inmiddels ook Amsterdam bereikt heeft. Een spinklasje met aandacht voor de ziel. In een donkere zaal met brandende kaarsen stappen hippe en fitte meisjes met een fortuin aan catwalk-yogakleding binnen. Op een spinfiets danst, gilt en zweet men alsof het een disco is; de 200 decibel helpt daarbij. Ik kan het peloton amper bijbenen en mijn oren hebben het bij Lowlands minder zwaar gehad. Het einde van de les: ik krijg mijn schoenen niet uit de trappers geklikt en het geluid staat te hard om de aandacht van de instructrice te trekken. Het volgende lesje begint en ik zit nog vast op de fiets. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

  Sanne Kanis

  Geliked door 1 persoon

 12. Grinnik, die Sanne, een hilarische belevenis! Maar dat kan ja, dat het zo’n herrie is dat je jezelf niet meer verstaat en je op je fietsje blijft plakken. Wees blij dat het geen zwemles was, denk ik dan.

  Like

 13. Zo te zien kunnen ze wel stilstaan, at least the trainers. Je moet wel heel erg breed glimlachen en overdreven enthousiast doen. Maar ja, da’s Amerika, daar wordt zelfs een broodje gebakken ei opgediend alsof het een geschenk uit de hemel is. Enjoy!

  Like

 14. Gesprek

  Hoewel de sfeer vanwege een op handen zijnde reorganisatie soms wat gespannen is, ga ik elke dag met plezier naar mijn werk.

  Als ik dinsdagochtend op kantoor kom zie ik mijn chef in zijn kamer achter het bureau zitten. Een dag eerder was hij er niet, terwijl hij normaal op maandag altijd aanwezig is. Vast een lang weekend gehad is mijn eerste gedachte.

  Dat blijkt niet het geval, hij was naar een training. Ik vraag of het een managementcursus was, of iets met leidinggeven.

  „Nee”, antwoordt hij zonder ironie, „ik was naar een cursus slechtnieuwsgesprekken voeren.”

  Hugo Hoes

  Geliked door 1 persoon

 15. Weg

  Het straatnaambordje van de Dukdalfweg in Amsterdam ligt op de grond, naast de lantaarnpaal. Ik bel met de gemeente. Een vriendelijke medewerkster stelt mij vragen.

  „Is dat een verkeersbord of is het straatmeubilair?”

  Het is het straatnaambordje van de Dukdalfweg.

  Ze zet het wel onder ‘overigen’.

  „In welke straat is het?”

  Op de Dukdalfweg.

  „Welk huisnummer?”

  Geen huisnummer.

  „En wat staat er op het bordje?”

  Valentijn Sessink

  Geliked door 1 persoon

 16. Toch zijn dit soort voorvalletjes DE inspiratiebron voor Jiskefet liefhebbers.
  Het bordje hangt inmiddels in een studentenkeuken denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 17. Even wat muziek hoor, die Mopperkont zit te slapen. Onder het motto “Je kunt er maar beter vroeg bij zijn” …

  Ik raak langzaamaan in de stemming in ieder geval. Jullie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.