Nasputteren over Oudejaarsavond (184)

Vooruitlopen en terugblikken op ikjes en actualiteit

De week stond nog een beetje in het teken van het nasputteren over Oudejaarsavond. Het lijkt al weer maanden geleden. Die klok. Die oliebollen. Dat vuurwerk. Gek wel. Toch is het echt pas één week 2018. Een jaar dat nu al verloren lijkt.

Youp van ’t Hek (2017)

Klare taal wachtte met ons vanuit Spanje online op “Youp van het Hek, met zijn grote bek”. Net als Freek de Jonge niet een cabaretier die haar kan bekoren. Maar ook van de “nieuwe vrouwen” (Kathinka, Sanne, Sara, Pauline en Kennie of Kenny) wordt zij niet blij. “Na Kaandorp was het wel einde verhaal.”

Mopperkont had Youp van ’t Hek als cabaretier afgezworen, nadat deze in 2016 tijdens de nacht van NRC in de Doelen slechts flauwe grappen debiteerde, “gelardeerd met een serie nare vloeken. Zijn vaak geestige columns in NRC” zal hij wel met plezier blijven lezen. En da’s dus toch nog iets.

Daarboven een bol staande ouwe-mannenbuik met daar weer boven een pluk wit borsthaar – of was het Flappie ? – uit het overhemd.

Het was duidelijk, niemand op de site vindt Youp wat, en met name het om de twee minuten vloeken, daar houden we hier niet van. En verder, maar dat was een discussie op Twitter, houden we er niet van dat hij in een ouwe vieze kale spijkerbroek met bretels staat te oreren, een hand quasi-nonchalant in de zak, daarboven een bol staande ouwe-mannenbuik met daar weer boven een pluk wit borsthaar – of was het Flappie ? – uit het overhemd. De man zit duidelijk in een verlate midlife crisis. Het zij zo. Het kan ook zonder, concludeerde een wijze man (blogbaas alhier). En toen moest het Nieuwe Jaar nog beginnen.

Een kleinkindikje

Het eerste ikje van 2018 was afkomstig van Johan Beekman, en dat was dan meteen het enige dat we er nog van weten. Een kleinkindikje. Klare taal merkte op dat ze het altijd leuk vond dat haar kinderen blij waren als ze elke week naar hun grootouders gingen en daar “veel neefjes en nichtjes tegen kwamen die heel leuk veel lol met elkaar hadden.”

Ook ikzelve mocht niet klagen. Elke zondagmiddag drie kwartier heen en drie kwartier weer terug en daar tussenin een paar uurtjes genoeglijk samenzijn met vier opa’s en oma’s (twee paar). Het waren liefdevolle mensen van wie ik veel heb geleerd.Van de ene opa Jules Verne en muziek, van de andere dammen. Van de ene oma reizen, van de andere kaarten en pure liefde. De kenners van mijn oeuvre denken nu natuurlijk meteen aan het portret dat ik schreef over die ene opa.  Dat had ik ook, zie alhier, nog altijd het lezen waard, al zeg ik het zelf.

In een ander ikje ging het over een dochtertje van jaar of negen (van een vader) die in de rij stond voor een rekenmachine. Op de vraag van de winkelier welke het kind wilde hebben, viel er een korte stilte. Dat heb je vaak in verhaaltjes. In het echt meestal niet. Toen de korte stilte over was antwoordde het meisje resoluut: „De beste alstublieft!” 

Rekenlineaal
Rekenmachine Texas Instruments

De naam van de inzendster, Stephanie Poeliejoe Zewald, maakte nog het meeste commentaar los. Maar er werden ook herinneringen opgehaald aan de rekenlineaal (Ad Hok) en aan de rekenmachientjes, die volgens Bertie altijd van Texas Instruments waren. En dat was zo. Toch?

In de tussentijd googelde er een meneer of mevrouw op “mooi meisje met condomen” en kwam op deze site terecht. Fail dus. Het gebruikelijke overzicht van zoektermen van het afgelopen jaar laat nog even op zich wachten, maar het komt, en je valt af en toe van je stoel, van het lachen maar vaker van droefenis en afgrijzen. Nog voor het einde van de maand staat hij er op.

Op de een of andere manier moesten we ineens met z’n allen denken aan het mooie “Vluchten kan niet meer” van Annie M.G. Schmidt, die van de “hoe ver moet je gaan, in zaken of werk, of in discipline, in Yin of in Yang of in heroïne, in status en auto en geld verdienen”.

Zanger Frans Halsema is ons helaas veel te vroeg ontvallen, volgens Mopperkont al in 1984, “een groot verlies voor de kleinkunst” en dat was het.

Wees blij dat je net op tijd werd binnengeroepen voor de zenuwbehandeling.

Een enge opdringerige ex-conducteur van de NS viel een man in de wachtkamer van de tandarts lastig. Ze kenden elkaar niet, maar hij begon een praatje dat meer op een kruisverhoor leek. Nee, Frits Slijkoord, want zo heette die man, wees blij dat je net op tijd werd binnengeroepen voor de zenuwbehandeling.

Ene Mare Vendel werkt bij een callcenter en raakt in gesprek met een onbehouwen klant: “Ik ben er klaar mee. Na een diepe ademhaling leg ik in keurig Algemeen Beschaafd Nederlands uit dat ik zo niet wens te worden toegesproken en dat ik de verbinding ga verbreken als hij zijn toon niet aanpast. Het is even stil. Dan: „Dat is bijzonder. Dat zei dat andere meisje net ook al.”

“Heerlijk ikje!” riep Pawi enthousiast, “Van die Mare willen we er elke dag wel een.” En zo is het.

In het laatste ikje van de eerste week van het nieuwe jaar ging het opnieuw over een kind dat iets grappig zei. Dank G.J. Pruim. Hoor je ook weleens iets grappigs van een volwassene?

Om niet altijd muziekjes te laten horen die ik zelf ook mooi vind, hopla, deze kregen we vorige week doorgespeeld via Mopperkont. Tafelmuziek. Nou nee, niet mijn cup of tea, om over het eten maar te zwijgen. Maar misschien ligt het aan de dirigent.

Zet rustig uit als je wilt.

Wil jij ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. De banketstaaf was weer opperbest, helemaal uit Tilburg meegebracht door een paar lieve mensjes. Maar nu is hij op en ligt met verpakking en al in de prullenbak. Zonder de staaf erin dus. Op. Man man, hoe moeilijk is dat schrijven wel niet? Iedereen nog eens een mooi Nieuwjaar toegewenst, het wordt, denk ik, een heel leuk jaar voor veel mensen. 

Foto “Dag staaf, je was lekker” © 2018 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

151 gedachten over “Nasputteren over Oudejaarsavond (184)”

 1. Een kruisteken in muzieknoteringen zien als een hashtag, is voor de inzendster een revelatie blijkbaar.
  Ik hoor niet bij de doelgroep, het ligt dus aan mij, ik vind het geen leuk ikje.

  Met het lepeltje ben ik natuurlijk heel erg blij, maar net als Bertie wil ik de commissie beleefd vragen of er ook vorkjes en mesjes in het assortiment kunnen worden opgenomen.

  Tenslotte nog even iets over Ad Hok zijn opmerking, dat het schaken voor 50 plussers op zaterdag was 😆
  Je kunt op de site van Tata Steel zien wie zich hebben opgegeven voor deelname, en de inzender staat er niet bij. Makkelijk zoeken natuurlijk op Aa.

  Geliked door 1 persoon

 2. @lummel, ik veroorloof me een klein huh-icoontje. Maar dan kan de eerste zin ook weg, lijkt me. De naam zou ik wel zo laten. The Kik, zo’n naam heeft weerklank.

  Like

 3. Adem

  Een man van midden dertig zit aan de behandeltafel. Hij heeft adem- en stemproblemen. Vier weken geleden is hij bij mij gekomen voor logopedische hulp. Het is een vriendelijke man, een kop groter dan ik en hij werkt in de bouw.

  We bespreken hoe het afgelopen week is gegaan. Zijn getatoeëerde onderarmen rusten op de tafel, de handen tot lichte vuisten gebald en hij vertelt over de drukke werkdagen die hij achter de rug heeft. Ik let ondertussen op zijn ademhaling en stem. Het ziet er goed uit – een rustige adembeweging – en zijn stem klinkt minder hees.

  Ik geef hem een compliment: „Het gaat beter met je adem.”

  „Ja”, zegt hij, „ik heb vanochtend mijn tanden gepoetst.”

  Saskia Eelman

  Geliked door 1 persoon

 4. Kwou net zeggen…
  De man is wel erg herkenbaar in beeld.
  Ik zou het ook niet leuk vinden als ze achter mijn rug om intieme details over mijn tandenpoetsgedrag in de krant zetten. Lachen man!

  Geliked door 2 people

 5. Dank je voor de moeite, Huil Baby, voor wie doe je dit?

  In Luviennas herschrijvingen zijn we hier niet geinteresseerd, zolang ze althans niet ondubbelzinnig afstand heeft genomen van oldtimer autoraces voor welgestelden in prachtige natuurgebieden in het buitenland. Volkomen waanzinnig en vervuilend tijdverdrijf, dat evenzogoed met de fiets of te voet plaats zou kunnen vinden. Zeg je haar dat even?

  Zelf heb ik al een stapje in haar richting gemaakt door vorige week resoluut een bordje foie-gras te weigeren. In plaats daarvan koos ik voor iets vegetarisch, dat met een hoop Japanse sojasaus en verse sproten van het een of ander nog best smakelijk was ook. Ik bedoel maar. Ook zij zou eens uit haar comfort zone moeten stappen.

  Like

 6. ‘We’? (S)preek voor jezelf, vaderman.

  Luvienna staan (voor zolang als het duurt, APD is nogal een schrappertje, zo hebben DSR en Boer’nsmurf ondervonden) nog wel bovenaan deze page als bijdrager. Desalniettemin bestaat dat lijstje grotendeels uit lieden die zich hier niet meer willen vertonen.

  DSR stelt er prijs op van iedereen te horen die de Ik-jes een warm hart toedraagt, of dat nu hier is of elders – daar zijn de mensen in geinteresseerd, niet openstaande rekeningen van jou, om nog maar te zwijgen van je vreetzame verhaaltjes. Voor dergelijk ge

  Like

 7. Ach, daar is opgewonden standje weer, kennelijk even een pauze nodig van zijn geenstijl gegluur. Gelukkig zijn z’n opzichte framingpogingen altijd simpel te weerleggen. Gaan we:

  Met “we” had ik zeker jou niet op het oog, DSR. Hoe ijdel kun je zijn … Carly Simon zong het al, you’re so vain, you probably think this song about you. Not dus.

  Zelf ga je overigens in de tweede alinea op dezelfde tour door te beweren dat “de mensen niet geinteresseerd zijn in mijn verhaaltjes”. De mensen? Hoor ik niet bij hoor, en het merendeel van de mensheid niet, kan ik je verzekeren.

  Luvienna’s verhaal en Luvienna’s eerder commentaar is gewoon op de site aan te treffen, daar slaat de bronvermelding op. Er wordt nergens gesuggereerd dat iedereen nog dagelijks hier schrijft. Hoe slecht kan iemand lezen …

  De grappigste bewering is echter dat het lijstje “grotendeels” uit lieden bestaat die “zich hier niet meer willen vertonen”. Hoe suggestief en grof kan een mens zijn … intrigantje dat je d’r eentje van ons bent. Tel je mee, er staan 16 “lieden” vermeld, we moeten dus tot 9 lieden komen die zich hier niet meer willen vertonen.

  Welnu:

  1) Bas van Vuren (is dagelijks hier)
  2) Pawi (is dagelijks hier, plaatst zelfs trouw elke morgen een ikje)
  3) Luvienna (is zonder enige discussie opgestapt toen ik het over mijn foie gras en haar oldtimers had, heeft nooit gezegd dat ze zich hier niet meer wil vertonen, maar weet kennelijk niet hoe ze zonder gezichtsverlies hier ooit nog kan reageren, en dat is ook inderdaad moeilijk, hoewel ik haar geen strobreed in de weg zal leggen, de schone lei is hier een bekend fenomeen. Let wel: ik heb (behalve van jou en Heer Rozenwater) nog van niemand gehoord dat iets dat ik verkeerd zou hebben gedaan een goede reden is voor haar gedrag. Sterker, mij bereiken (inmiddels niet meer dagelijks maar wel wekelijks, meest recent: gisterenavond) nog emailtjes waarin een reageerder stelt dat ik groot gelijk en zij groot ongelijk heeft. Je kunt niet als voorwaarde voor het reageren op een blog stellen dat de blogeigenaar zich aan jouw eetgewoonten houdt. Mag je doen, maar het is dan jezelf en niet de blogeigenaar aan te rekenen dat je je niet meer vertoont. Bovendien vrijheid blijheid, soms heb je het ergens niet meer naar je zin en ga je elders je dingetje doen, volkomen normaal en mag. Ikzelve had dat met drasties en recentelijk met Rozenwater. Ik kom daar niet meer. Maar reken dat noch Janneman noch Roosje aan.
  4) Mopperkont (nog wekelijks hier, soms met mooie muziekjes)
  5) TimmerArk (is voor zover ik weet overal verdwenen, heeft blogs geschrapt, twitteraccounts vergeten, dat hij zich nu juist “hier niet meer zou willen vertonen” is smaad.
  6) Plopje (was nog niet zolang geleden eventjes hier, is nergens een regelmatige gast)
  7) Ilona (duikt hier ook regelmatig op, en is zelfs bezig aan een feuilleton, houdt echter ook van kopjes verzinnen en dat wordt nu eenmaal hier niet meer aangeboden).
  8) Riverside Blues (voor zover ik weet overal verdwenen, maar in ieder geval weet ik niet van een bewuste keuze van hem om zich hier niet meer te willen vertonen).
  9) Klare taal (regelmatige gast alhier, soms op vakantie, maar dat mag).
  10) Heer Rozenwater (nog heden hier aan te treffen, haha, in your face dus)
  11) Lummel (ook regelmatig hier, en binnenkort zelfs met een brandnieuw feuilleton, ik heb de eerste aflevering gelezen, is voor jou te hoog gegrepen, maar voor vele anderen gaat dit fraai lees- en denkwerk opleveren).
  12) Ad Hok (regelmatig hier te zien).
  13)Letterzetter (in het verleden actief, vooral met kopjes, en met een verhaal, het begin staat hier, tijdje ziek geweest, geen idee waar hij uithangt, maar van een zich bewust hier niet meer willen vertonen lijkt me geen sprake. Zou niet weten waarom.
  14) Bertie (regelmatige gast, klaagt zelfs zodra ze geen automatische melding van een reactie krijgt, hoe trouwer wil je het hebben?).
  15) Indra (hopla, daar heb je nummer twee, schrijve 2, die aan je beschrijving voldoet. Mag en kan. Ook zij houdt meer van het snelle koppenwerk en dat mag en kan. Haar weggaan hier was van haar kant een tikkie ongeduld, heb ik al uitgelegd, ze had kennelijk een snelle en uitgebreide reactie van mij verwacht over mijn vakantie, terwijl ik het met een snelle onliner af moest doen vanwege een gesprek met collega’s. Kan gebeuren. Communicatiemisverstandje. Niet erg. Maar ik schenk je haar. Twee op de 16 dus.
  16) Apiedapie. Want APD is een geval apart. De site staat bol van zijn bijdragen en in de geest is mijn voorganger nog volop aanwezig.

  Twee van de 16, net iets meer dan 10%, noem jij “grotendeels”. Grinnik. Ik had graag een moeilijkere gehad, deze was heel erg gemakkelijk te weerleggen en door iedereen te controleren. 😀

  Like

 8. Tsss….stuur de executive summary even op, wil je? Of heb je geen bereik bovenop die kilometershoge kast van je. -milde glimlachicoon-

  Je blijkt er vreselijk mee aan te zitten, maar de conclusie is en blijft dat ’t bepaald niet overhoudt.

  Like

 9. Grinnik, ik had deze reactie van je al meteen na mijn solide antwoord op kunnen schrijven, je bent wel zo’n beetje de meest voorspelbare reagluurder die ik ken. Zodra je gebrabbel met feiten gelogenstraft wordt ga je niet op het antwoord in, ofwel met het smoesje dat het te lang is, ofwel dat het niet terzake doet, ofwel je suggereert dat ik (ik, niet jij!) het wel heel erg belangrijk vind …

  Maar jawel, je conclusie handhaaf je, ondanks de klinkklare weerlegging. Waarom zou je een onjuiste bewering corrigeren of afzwakken? Zo is dat! Met de staart tussen de benen weglopen noemen we dat in goed Nederlands. Op naar de volgende. Gaat al jaren zo. Gaap.

  Like

 10. Staart tussen de benen? Nee hoor. DSR lacht je met de duimen tussen de bretels overhartelijkst uit over 1) je opgewondenstandjesheid 2) je gegoochel met feiten & getallen, waarvan DSR de conclusie met een vrijmoedig gebaar verwerpt.

  Maar je eerder reactie richting L. blijft toch het parmantigst -milde glimlachicoon-. Lekker zit e.e.a. je zeker niet.

  Like

 11. Je kunt met nog zo’n lange lijst komen, feit blijft dat je maar 4 (vier) echt regelmatige reageerders hebt. Pawi, KT, Bertie en MK (met zijn muziekvoorkeur).. Dat geeft niet hoor maar blaas jezelf (en je blog) alsjeblieft niet zo op, je lijkt verdorie wel zo’n puffervisje 🙂

  Letterzetter kun je overigens geregeld op mijn blog terugvinden. Hij won afgelopen zondag nog een heel leuk kopje:

  https://heerrozenwater.com/2018/01/14/afbeeldig-voor-vandaag-497/

  Like

 12. Ach, daar komt de slippendrager ook weer opdraven. HR en DSR verschijnen van tijd tot tijd met zijn tweetjes als ze zich vervelen op het eigen blog en zin hebben in ruziemaken. Merk op dat ik dit zelf bij hen niet doe. Ik geef geen aanleiding voor dit sneue gedrag. Ik reageer niet op hun blog. Ik lees hun blog niet. Misschien is dat het wat ze steekt.

  Like

 13. ‘Hun’ blog? DSR heeft geen blog, beste APD.

  Wat DSR steekt, dat raakt ‘m niet, maar dat APD geprikkeld is, dat staat als een paal boven water -milde glimlachicoon-.

  Like

 14. En het duimpje voor Lummel is onderweg – morgen een recept voor zee-egel (portie voor alle vier reageerders)!

  Like

 15. Alsof het zo moest zijn, maar het is toeval, zojuist is het eerste deel van de prachtige (nou ja, dat moeten we nog afwachten, maar we hebben goede hoop) boekbeschouwing van Lummel gepubliceerd. Gaat dat zien, alhier, ICI. En luister er een lekker moppie Franse radio bij. Zelve ben ik zoals bekend meer een liefhebber van het gerelateerde FIP, een station dat nu juist lekker bijna helemaal niet kletst.

  Like

 16. Neen, Mr. Wit heeft nog nooit meer dan twee foutloos gespelde goedlopende zinnen uit zijn typemachine kunnen krijgen. Dislektisch blogbaasje dat het me d’r eentje van ons was.

  Maar degene aan wie Hok denkt is kinderlijk eenvoudig te imiteren, vergeet dat niet en verder weet ik het ook niet. Icoontje.

  Like

 17. Lunch

  Wij gaan onze pasgeboren kleinzoon bewonderen in het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Eerst wat eten. In de eetzaal/ lunchroom zien we bijna uitsluitend witte uniformkleding. Er zijn twee plaatsen vrij. Ik vraag aan een verpleegkundige: is dit alleen voor werknemers of zijn wij hier ook welkom? Het vriendelijke antwoord: „Ja hoor, patiënten kunnen hier ook zitten.”

  Bas L. Quist

  Like

 18. Laat dat St. maar achterwege, dat hebben ze eraf gehaald, ter ere van Mammon.

  Die Quist, wordt zomaar aangezien voor patiënt! Het moet niet gekker worden.

  Geliked door 1 persoon

 19. @Bas: “Maar degene aan wie Hok denkt is kinderlijk eenvoudig te imiteren”.
  Da’s waar. Maar wie zou dat in hemelsnaam willen?
  We zullen er verder maar geen woorden aan vuil maken.

  Like

 20. Nee, dan houdt het vast wel weer op. Tot zover een aaneenrijging van oude meuk. Been there done that. Hoewel ik die Schrijvende Advocaat straal vergeten was, ene mevrouw Watson toch? Wie Is De Mol had je toen nog niet, dus toen was het spannend.

  Like

 21. Fase

  Mijn opgewekte en prima puberende kleinzoon van 14 jaar vertelde me dat hij tegenwoordig vaak conflicten heeft met zijn moeder. „Maar”, zo sprak hij vol vertrouwen, „dat gaat wel over als mijn moeder door de overgang heen is”.

  Janny Schuiling

  Geliked door 2 people

 22. Lekker moppie muziek weer van Mopperkont. Ik ben er niet ingetrapt en heb het pas hedenmorgen beluisterd. Kom zeg, een “Wachet auf” posten om elf uur ’s avonds.

  Er is niks mis met het stukje. Fijn gezongen, mooi begeleid, een Introspectionachtige uithaal van beiderlei kunne na een minuutje of vier (weten we het nog, Thijs van Leder?), en een aandachtig luisterend publiek, wat wil je nog meer.

  Fijn rustig camerawerk. De heren met identieke strikjes. Bij de dames is er eentje stout. Ze hebben allemaal een naakte hals, maar er is er eentje die het durfde om een stewardessensjaaltje mee naar de kerk te nemen en dat vind ik hulde. Driewerf.

  Weg met die eenheidsworst.

  Ik wil een sjaaltje want ik heb een kriebeltje in mijn keel en het is altijd zo verrekte koud in die kerk, dan DRAAG ik dat sjaaltje, f**k you dirigent. Zoiets heeft er door haar hoofd gespeeld, zeker weten.

  Like

 23. Allemensen, ik heb geprobeerd er sjokolade van te maken..wat doe je vraagt men hier..ik tijger door Apiedapie..moet je nier aandenken dat je in woordenbrij wordt opgenomen,,,,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.