Ga niet zitten nölen (199)

Vooruitkijken en achterlopen op ikjes en actualiteit

Komt een Russische vrouw met flinke taalproblemen bij de dokter. Ze heeft haar Nederlandse buurvrouw meegenomen als tolk, want die heeft een talenknobbel dankzij jarenlange ervaring in een asielzoekerscentrum.  Of ze jeukklachten heeft, wil de dokter weten. De buurvrouw draait zich om naar de Russin en vraagt vol zelfvertrouwen:  Jij … Jeukie jeukie?” Het ging om de patiënte van Monique Verlouw. Die tekende het voorvalletje op voor de ikjesrubriek van de NRC, waarvan dit blog wekelijks een recensie publiceert. Onbedaarlijk lachen kan ik om sommige van die ikjes, droogjes gedeeld als lezersanekdotes op de achterpagina van een serieus dagblad.

G7Net zoals ik ook heel erg moet lachen, nog steeds en telkens weer, om die photoshop die gisteren op Twitter rondging over Trump op de G7. Nölen op hoog niveau.

Oftewel, er is nog genoeg te lachen op de wereld, qua tranen met tuiten, als je er maar voor open staat. En hier is dat. Hier mag er nog onbekommerd gelachen worden.

„Zo … en dan gaan we nu weer ‘vrolijk’ verder.”

Zoals om die ontmoeting van Meike Berghuis met twee cliniclowns, in de lift van het ziekenhuis. Zegt de één met een grafstem tegen de ander: „Zo … en dan gaan we nu weer ‘vrolijk’ verder.” In gedachten wenste Meike de kinderen op de afdeling veel sterkte. En ook dat was dus een ikje dat er mocht zijn. Die clowns zullen wel in scheiding liggen, dacht ik er het mijne van.

180611BrugWaterschapcollega M. van Bregje van der Steeg keek op zijn computer naar heftige bewegende beelden. De ogen twinkelden. Opgewonden kreetjes. Collega T. ging kijken, zag wat er zich op het beeldscherm afspeelde en kreeg ook grote ogen. “Dat ziet er goed uit!”. Uiteindelijk ging Bregje kijken. Het was een brug. We zagen het voor ons, dit ikje, en ook dat mocht er dus zijn.

Wat minder leuk is het dat Pawi plotseling op vakantie vertrok, helegaar een eind weg. Maar een vervanger voor het plaatsen der ikjes diende zich gelukkig, bij ontsteltenis van Mopperkont al gauw aan, in de persoon van Ilona. En mocht het haar een keer niet lukken, dan is er geen nood aan de man of overboord, dan plaatsen we halve ikjes of helegaar niks. Zolang we elkander maar blijven ontmoeten, zo nu en dan. Da’s de hele clou van de community happening hier.

180611warmerdamWant weet je? Ook Lummel gaat een weekje verkassen, dus het zal best wel stil worden, omdat ook de blogeigenaar een druk weekje tegemoet gaat, te beginnen nu, vandaag, toet swiet. Een keidrukke week met officiële bezoeken aan Wijnlokaal Leven te Tilburg, de Warmerdamtentoonstelling in het Eye te Amsterdam en Vlaggetjesdag te Scheveningen als hoogtepunten.

Tikkie offline zijn we dus met z’n allen deze week. Niet erg, want, weet je, het is zoals ook Joke zelf opmerkte, soms word je weleens moe van al die lolligheid. De columns in de VK, in de NRC, al die ikjes, je mot en zal de hele tijd lachen, je verbazen, dingen delen, liken, sharen, commentaren geven … Soms is het allemaal genoeg!

En ga vooral niet zitten te nölen.

Ga dus lekker buiten spelen met moeder of vader de vrouw of de man en de kinderen. Ga naar de Veluwe, ga roeien op de kanovijver te Ermelo, ga zitten op een bankje in het park. Ga er op uit, of het nou regent of keihard zonneschijnt. En ga vooral niet zitten te nölen. Wat dan weer nölen is? Dat leerden we van Bertie. Nölen blijkt Cuijks te zijn voor klagen, mopperen, zeuren, emmeren, doorgaan, enzovoorts. Het wordt ook als grap gezegd (nie zo nölen, gij) en tijdens de carnaval heet het Cuijkse volk ‘De Nölers’. In Nijmegen heet het “nuilen”.

Als polsstokspringen voor vlooien had bestaan en het zou worden uitgezonden, dan zou hij absoluut gekeken hebben

Goed, niet altijd maar grappig willen zijn, niet altijd maar grapjes willen lezen op de smartphone. Het is gezond. Dat was een goeie tip van die Joke. Maar … ze liet wel even een staaltje zien, dat ze er dus wel zelf heel goed in is, die Joke. Ze zwiepte me daar een lap tekst op het web, veertig jaar sportfrustratie over haar ex kwam er in ene keer uit. In zijn soort dus hilarisch en zeker herkenbaar: “Hij was een grootconsumeerder van TV-sport: zwemmen, wielrennen, biljarten, voetbal, hockey, boksen, darten enzovoort enzoverder. Als polsstokspringen voor vlooien had bestaan en het zou worden uitgezonden, dan zou hij absoluut gekeken hebben.”

Die vonden we dus ook leuk, en het was geeneens geen ikje!

Wil jij net als Joke en de andere reageerders (m/v/t) kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens een keertje in Brussel vorige week. Ik kwam daar nietsvermoedend Brussel-Noord uit, het treinstation dan, slechts een kwartiertje van het vliegveld, en hopla, ik was meteen in Vlaanderen. Lekkere frieten. Niet dat ik ze gegeten heb, want dat zul je altijd zien, je wordt zo volgepropt met officiele etentjes, ik was er weer eens voor een conferentie van Wereldbloggers, dat je aan het echte culinaire genot niet toekwam. Wel een hoop verse vis gegeten en een mooi restaurantje ontdekt, waar je zelf nooit naar toe zou gaan, maar via het Internet feilloos heengeleid werd. Midden in een wijk waar je om de vijftig meter van links of rechts toegelispeld wordt dat je er zo leuk uit ziet en of je mee naar boven wilt gaan. Not dus. Ik kwam voor de vis, dames. Maar bij de volgende meer succes. 

Foto: “Frieten niet gegeten” © 2018 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

158 gedachten over “Ga niet zitten nölen (199)”

 1. Bas, het zal inderdaad gaan om een pijnlijke vergissing bij de begrafenisondernemer. Een soort “schande!”-ikje. Morgen beter.

  Like

 2. Hm, dan houden we het daar maar op. Goed nieuws voor Frans van Ulden, zijn ikje van gisteren wordt dan wellicht niet het dieptepunt van de week. Het blijft spannend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het thema van de boekenweek is
  De Moeder De Vrouw.
  Veel commotie, driehonderd sympathisanten (met wie?) zijn er tegen. Dure advertentie in de krant.

  Moeder De Vrouw was misschien beter geweest als thema.
  Hoe dan ook, ik ben vóór.

  Like

 4. Ik ben ook niet tegen. Spijkers op laag water zoeken, daar ben ik niet van. Moeder de vrouw, vader de man, kind het kind. Het zijn thema’s voor een literair gebeuren. Het zegt helegaar niet dat vrouwen alleen maar moeder (moeten) zijn, zoals ik ergens las. Dat ze ook nog meer kunnen en nog meer zijn. Man man man! Van die dingen ja.

  Like

 5. ‘Zwaarverguld lepeltje’, hoe vaker je die twee woorden naast elkaar leest, hoe hilarischer ze worden. Fijn stuk. Overigens vind ik al die opschudding over ‘Moeder de vrouw’ ook een storm in een glas water.

  Geliked door 1 persoon

 6. Oei oei … IJsbeer is nu zelf een van de kanshebbers! Hoewel ze er zelden uitgaan aan debutanten. Want je moet ze scherp houden, wat jij? We gaan het zien.

  Qua opwinding over moeder de vrouw lijkt het wel alsof het Twitter- en Jinekvolk er gewoon op zit te wachten. Het minste of geringste en tjakka, de honden lusten er geen brood meer van. Relax nou eens mensen. Rustig. Rustig effe.

  Like

 7. Overigens, ik ken IJsbeer niet, dus dit is puur en helegaar objektief en neutraal, klik voor de gein eens op die avatar mensen. Dan kom je op een heel leuk blog, met fijne teksten, mooie plaatjes, waaronder een zelfgeschoten puttertje, en een leuke positieve uitstraling. Warm ondanks het ijs. Enfin, hier dan, die avatar is vast al weer te ver omhoogscrollen voor de snelle surfer: https://delaatsteijsschots.nl/

  Geliked door 1 persoon

 8. Prioriteiten

  Kunnen wij misschien via Facebook een jongen uit Enschede traceren? Mijn zus begeleidt reisgezelschappen op Tenerife en stelt deze vraag in de familie-app.

  In een Spaanse touringcar is een pasjeshouder gevonden met alle bankpasjes, rijbewijs en ID-kaart van de Twentse tiener. Nog voor iemand kan antwoorden, appt ze dat via internet zijn broer thuis in Enschede is gevonden en gebeld. Contact is gelegd en probleem opgelost.

  Een kwartier later beschrijft ze zijn reactie: „O, fijn. Ik had ook een slof sigaretten, is die ook gevonden?”

  Frank Hammecher

  Like

 9. Nou Frank, veelschrijver dat je me d’r eentje van ons bent, we hebben ze weleens sterker gezien.

  Een suf via-via-grapje van een tiener uit de familie-app naar de krant sturen?

  Lees hem zelf nog eens kritisch door met de kennis van nu en erken dan dat je je eigenlijk ook zelf schaamt dat ze dit hebben gepubliceerd. De nood moet wel heel hoog zijn.

  Like

 10. Dit is het eerste ikje van Frank, dat geen zelfspot bevat. Hopelijk zet hij die lijn niet voort. En hopelijk leest die jongen uit Enschede geen NRC.

  Geliked door 1 persoon

 11. Impliciet is dit het summum aan zelfspot volgens mij … Hoe je als gewaardeerd ikjesschrijver zo wanhopig wordt dat je een standaardgrapje uit een Whatsappgroepje kopieert. Man!

  Like

 12. Een van de beste Ik-jesschrijvers heeft eens een slap dagje en wordt ie hier meteen met gierende banden over de gloeiende kolen getrokken. Elders ziet men ook wel dat het niet veel is, maar van de toon&manier kunt jelui nog heel wat leren.

  Meestal komt Frank wel even kijken na een Ik-je. Ik hoop dat ‘t ‘m niet te rauw op z’n dak valt.

  Like

 13. Gezelschap

  Overdag loop ik vaak met onze teckel Harrie door het centrum van Maastricht. Velen kennen hem en mij.

  Als ik ’s avonds met mijn partner, met wie ik al dertig jaar samen ben, door de stad loop zonder Harrie, krijg ik vaak de vraag „Bent u maar alleen?”

  Cor Schormans

  Geliked door 2 people

 14. Heb ik

  „Die heb ik, die heb ik, die heb ik, die heb ik, die heb ik, die heb ik niet, die heb ik en die heb ik ook.”

  Aldus mijn neefje van acht die tijdens het spelen van het Russische volkslied de spelers uit zijn Panini-album voorbij zag komen.

  Matthijs Wind

  Geliked door 2 people

 15. Off topicer kan niet. Maar daarom niet minder mooi (en dat terwijl ik eigenlijk een John Lennon fan ben). Kijken deze! Echt. Tot en met het verrassende einde in een kroeg ergens in Liverpool ….

  Like

 16. Sokken

  Altijd, altijd laat mijn zoon zijn dampende voetbalsokken slingeren na een training. Dus vandaag gooi ik ze maar even op zijn schoot: „Hier, opruimen!”

  Hij kijkt me aan met een verbijsterde blik, schijnbaar door emotie overmand, slikt even dramatisch en zegt: „Master has given Dobby socks! Dobby is a free elf!”

  Esther Bevers

  Geliked door 1 persoon

 17. Een goeie grap van de zoon!
  Ook Esther snapt hem. Geweldige boeken, die over Harry Potter.

  Like

 18. Wat Harry Potter betreft zit ik op dezelfde lijn als lummel. Overigens liet ik vroeger dampende voetbalsokken niet slingeren, maar liet ze keurig in mijn voetbaltas zitten tot de volgende wedstrijd.

  Geliked door 2 people

 19. Oh ik zit zeker al weer te vroeg aan de sherry. Man man. Het is wel Potter dus. De schrijfster heeft Tolkien wel heel goed gelezen trouwens (en benadert wel de spanning maar niet de diepgang).

  Like

 20. Over Harry Potter las ik niets en van In de ban van de ring een paar hoofdstukken.
  Ik zag teveel mensen met deze boeken rondlopen.

  Like

 21. In de Ban van de Ring moet je echt lezen. Ook zonder dat er een film was heb ik die diverse malen gelezen, met tussenpozen van soms wel vijf of tien jaar en iedere keer lees je er weer meer in. Echt doen hoor. Potter kun je overslaan, is vermaak, onderhoudend, lectuur.

  Like

 22. Ad Hok 😆 brede grijns. Kennelijk had je een moeder die het allemaal niet zo controleerde, wat een vrijheid!

  Bertie, Ad Hok en Lummel, jullie hebben iets gemist.
  Alleen al de vertaling door Wiebe Buddingh’

  Onze jongste was zes, hij kon allang lezen, maar liet zich het eerste boek (van de zeven) graag voorlezen. En ik las het graag voor. Op de avonden dat ik niet kon, nam de chaperon het over. Ik betrapte me erop, dat ik de niet voorgelezen verhalen ‘s avonds laat voor mezelf inhaalde.
  Toen we in ver-weg op vakantie waren, kwam het zoveelste deel uit, de jongste was inmiddels tien. We reden naar Lissabon om het nieuwste deel te kopen. Kon alleen in het Engels. Vond hij geen probleem. Hoefde ook niet voorgelezen te worden.

  In de Ban van de Ring? Lees liever Rowling. De moeder de schrijfster.

  Like

 23. Voorlopig ben ik zoet met Cees Nooteboom’s Aziatische reizen, te beginnen met Nachttrein naar Mandalay.
  Al vaak in handen gehad, nu eindelijk aan begonnen.
  Misschien dat ik Tolkien alsnog eens doorneem.

  Geliked door 1 persoon

 24. Tolkien noch Harry Potter konden mij destijds bekoren met hun populaire werken terwijl ik toch een lezende omnivoor was en nog steeds ben.

  Like

 25. Het zullen best goede boeken zijn maar niet voor mij.
  Van beiden had ik mijn buik vol.
  Potter werd te pas enz. geciteerd door een groepje webvriendinnen (de verdwijndeken werd een soort wchtwoord), Tolkien werd steevast meegesleept door een vriendinnetje om er opzichtig in te gaan lezen. ‘Iedereen kent het’.

  Like

 26. Echt waar? ik wist niet dat in de ban van de ring dus ouder is dan ik zelf, ik dacht echt dat het een soort nieuwe hype was destijds, met trollen en wezens van een andere planeet wat me absoluut niet kon boeien. Nu nog niet overigens, met al die toverkollen.

  Like

 27. Och, het zou wat. Sommige mensen stellen dikke boeken kennelijk gelijk aan literatuur. In de Ban van de Ring is met onderstaande geloofd & geprezen:

  Like

 28. Ach, ieder zijn meug. Noem het een hype of wat dan ook, veel van mijn medescholieren liepen weg met The Hobbit. Zelf kon ik er niet doorheen komen, alhoewel ik het zeker heb geprobeerd. Sindsdien heb ik een grondige afkeer van “fantasy”, waarin allerlei vreemde wezens de dienst uitmaken. Geldt dus ook voor Star Wars etc.
  Gelukkig zijn er genoeg mooie boeken/films die verhalen over echte personen.

  Like

 29. Van sf houd ik wel. Van fantasy minder, in dit genre vind ik alleen Terry Pratchett wel aardig. Door zijn humor. En niet te vaak

  Like

 30. Het enthousiasme van een zesjarige over de fantasiewereld die de (zeer belezen) Rowling heeft beschreven, is besmettelijk. Hiervoor en hierna hield/houd ik me ook liever bezig met boeken over echte mensen.

  Die Potter-boeken zijn trouwens veel dikker dan die over de Hobbit (kon ik ook niet doorkomen). En die noemt Bas dan weer lectuur. Dus DSR, je slaat de plank een beetje mis. De sketch is wel weer goed gekozen 🙂
  Voor wie hem nog niet heeft gezien: spoiler alert!

  Like

 31. Pfoe hé, zit ik me daar voor dag en dauw een nieuw intro te schrijven. Heb de wekker er voor op vijf uur gezet. Wat een inzet! Maar het is dan ook een speciale gelegenheid en jullie zijn me d’r speciale lezers dat jullie er eentje van me zijn. Bijna klaar. En dan hopla weer eens op reis. Dit keer naar het land van de muggen en stakers. Staakten die muggen maar eens! Maar dat doen ze nooit nee. Rotmuggen.

  Like

 32. Goede reis. Zoek een winderige plek en de muggen en vliegen blijven weg.
  Met het eerste ikje van de week zal ik even wachten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.