De week van de verwarde verhalen (201)

Vooruitdingesen en terugdingesen op de ikjes en de actuele zaken die er allemaal gebeurd zijn

“Een mooie tijd op een winderige plek”, wenste Pawi me vorige week toe, “waar die vliegende lastpakken wegblijven.” Weet je? De lastpakken blijven nooit weg. Maar da’s het leven. De stekerds weten je te vinden. Probeer ze uit de weg te gaan, is mijn advies, maar als het echt niet anders kan, dan rats, doodslaan. Plat. Flets. Het is niet anders en pure zelfbescherming. Als ze niet hadden gelastpakt waren ze nog in leven.

Een mobiele telefoon noemt ze een “veegdoos”.

Idelette Kruidhof zag vorige week haar ikje in de NRC geplaatst. Ze had er kei haar best op gedaan. Het ging over een oudere dame met “staartjes in”, wier “duim driftig gebarend op en neer ging” langs de kant van de weg. Ja, ik verzin dit niet, maar citeer. Een mobiele telefoon noemt ze een “veegdoos”. Verwarde vrouwen, je komt ze steeds meer tegen.

sjalottentatin
Sjalottentatin van Lummel

Lummel werd nog altijd geplaagd door stakingen in zijn geliefde Frankrijk, kon alleen boodschappen doen in de buurtsuper en moest eten van zijn eigen moestuin. Dat had wel een prachtige sjalottentatin tot gevolg. Zie hier het recept van dit heerlijke vegetaartje. Bertie vond het lekker. Voor mij ziet het eruit als een nat appelgebakje, maar enfin, ik ben dan ook geen kenner van de sjalot.

We misten Mopperkont en Ilona, maar ja, het is dan ook vakantietijd. Ons Mopperkindje meldde zich gelukkig terug na een sabbatical en beloofde dat hij er weer tegenaan zou gaan. Ik hoop vooral op klassieke deuntjes met zangeressen met deinende muzikale boezems, want die zie je niet elke dag.

Photo: (c) Boze koe, A. Dapie 2015

Wisten jullie trouwens dat het eerste intro op 6 januari 2014 verscheen, en dit al weer de 201e (spreek uit: tweehonderdeerste) is? Ja, die heb je gemist ja, dat was vorige week. De wat? De tweehonderdste (200e). Op de link.

Ene Greet Duinker, een vrouw van 87 die nog kan schrijven, was bezig haar Ford Ka te parkeren, maar wordt afgetroefd door een man van rond de dertig. Even later wordt ze de straat overgeholpen door een andere dertiger, ditmaal met een baard en een paraplu. Ja, ook dit verzin ik niet. Dit was het ikje. Het was kennelijk de week van de verwarde verhalen. Maar Pawi was weer mild: “Het is een mooi verhaaltje vandaag, geen zelfspot, wel geduldige observaties (…) Dat een baardmans niet per se eenzelvig of onvriendelijk is, en zelfs behulpzaam, dat mag in de krant.”

Klare taal vond het zelfs een “bijzonder ikje” en sprak de hoop uit dat Greet er nog veel zal inzenden en dat wij er dan nog veel meningen op los zullen laten.

Gekunstelder, gewrongener, vergezochterder en verkrampter kunnen ze niet worden.

Een paar ikjes verder, ja, ik ga ze niet allemaal bespreken, kwam er eentje van Hermieke Kuiper. Ze was aan het repeteren met het koor en er klonk de onvermijdelijke ringtoon van een telefoon. Nou, en dat herinnerde haar aan Femke Halsema die burgemeester was geworden, iets wat in 1862, toen het liedje dat ze net aan het zingen waren was gecomponeerd niet mogelijk was. Inderdaad, gekunstelder, gewrongener, vergezochterder en verkrampter kunnen ze niet worden.

“Een zwaar geval van ´capilotracté’ vond Lummel. “Er aan de haren bijgesleurde pointe. Deze scoort heel hoog op het slechtste ikjeooit register.” Een oordeel waar onze ouwe bekende trol die zich ineens met een gewrongen “In De Vrolijke Groet” pseudo tooide het mee eens was. Fijn om te weten.

De allerslechtste ik ooit was die van Jelle Holtzapffel over de herdenkingsdienst aan een plots overleden “middelbareschoolvriend” waarheen hij op weg was met een roos in zijn knuistje geklemd. Een tokkie op de stoep van een “begeleid wonen complex” met een slok teveel op wordt sentimenteel en vraagt zich af “terwijl de tranen in zijn ogen opwellen” waarom we heden ten dage niet meer naar elkander omkijken in deze maatschappij. Ze knuffelen nog wat en hopla, ikje gescoord.

Het commentaar was even afdoende als vakkundig. “Wat een gelul. Met permissie”. En (Lummel): “Dat was dus duidelijk niet zijn eerste biertje. Krokodillentranen van een zatlap.” Het was opnieuw Pawi die ook positieve dingetjes ontdekte. “Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik het ikje waardeer (…) Even stil peinzen bij een man met tranen in zijn ogen (…) die aan zijn begeleiders is ontsnapt met een biertje.”

Wil jij net als Pawi en de andere reageerders (m/v/t) kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens een keertje in Frankrijk en wel aan een riviertje met muggen. Man man, wat kunnen die zoemen. Maar ja, dat heb je er voor over, want je bent in Frankrijk aan de oevers van een riviertje met muggen. 

Foto: “Riviertje met muggen” © 2018 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

182 gedachten over “De week van de verwarde verhalen (201)”

 1. ik vertrek binnenkort weer naar Chinon (Frankrijk) waar we met koor en orkest van het ensemble Qui Vive drie uitvoeringen gaan geven. Hoofdwerk dit jaar is het Te Deum van Arvo Part.

  Geliked door 2 people

 2. Mooi werk van Arvo, als je kunt zingen lijkt het me heerlijk om het uit te voeren. Veel plezier!

  Like

 3. Statiegeld

  Yoghurt en fruit zitten al in de kom, als ik zie dat de muesli op is. Ik gris de lege-flessentas mee en haast me in oude joggingbroek met fleecetrui en met ongekamde haren naar de AH. De flessenbon is een geschenk, want in de haast ben ik mijn geld vergeten. Terwijl de caissière de kassa-rol verwisselt, vul ik de stilte en grinnik tegen de oude dame achter me dat het statiegeld net voldoende is voor de goedkoopste zak muesli. Ze knikt me vriendelijk toe, bekijkt me schuchter van top tot teen en zegt dan zachtjes: „Als je nog wat nodig hebt, pak het maar hoor, ik betaal het wel.”

  Willeke van Oeveren

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve mensen bestaan, zeker, Pawi is een uitstekend voorbeeld maar de combinatie Lief, Oud(er) en Dame gaat ook niet altijd op, voorbeelden te over.

  Like

 5. jammer van dat grinneken (niet-hardop lachen met zeker knorrend keelgeluid) waar ginnegappen het juiste woord is.

  Like

 6. Dit ikje kan zo in een Nationaal Dictee.
  Kassa-rol, je moet het maar weten! Wie heeft gisteravond die lege rol laten zitten trouwens? Dat bespreken straks wel tijdens de pauze.

  Like

 7. Als ze wat meer gezopen had, zoals Nederlandse interlectuelen veel doen las ik gisteren, dan had ze een brunch kun betalen met het statiegeld.

  Geliked door 1 persoon

 8. Nederlandse interlectuelen drinken wijn en andere spiritualiën, te vaak, te veel, maar ze laten de flessen achter in de glasbak. Wat je koopt is de inhoud, niet de fles. Doen ze toch nog iets goed voor de recycling, bijna belangeloos.

  Lekker veel statiegeld krijg je op lege (en ook op volle vermoedelijk) Colaflessen, Tonicflessen, Fantaflessen. In mijn studietijd veel plezier van gehad. Ik woonde dan ook een tijdje op de Rotterdamse Binnenweg, vierhoog, boven De Gruijter. Gewoon inleveren wat je vond in de buurt, geld incasseren, muesli bestond gelukkig nog niet, hagelslag wel.

  Geliked door 2 people

 9. ik woon driehoog boven de Carrouf City. Weinig Nederlandse interlectuelen. Nog steeds nergens statiegeld op Franse flessen. Poubelle.

  Like

 10. Heb ooit in Vladimir Rusland gegeten en gedronken met een groep Sovjet Russen. We spraken de taal van de alcohol, zij geen Engels, Frans of Duits en ik geen Russisch. Buiten vroegen ze me nog wat in hun auto te drinken. Een Fiat, in 1988 best bijzonder. Ze schonken zelfgemaakte wijn uit een jerrycan in uit het restaurant meegenomen glazen. Een van hen schreef op mijn gipsarm:
  Het is beter samen te drinken dan oorlog te voeren. De wijn was zo sterk dat je na twee glazen niets meer kon doen dan waggelen.
  Ik heb weinig water gedronken die weken in de USSR.
  Pieter heeft trouwens de perfecte kop voor dat land, boers en intellectueel.
  Alvast een fijn weekeind.
  Bedankt Bas, dat je het prima vond dat ik in ieder geval voor een tijdje terugkeerde. Misschien komt LUV ook terug?

  Like

 11. Peuren

  Als beeldend kunstenaar bouw ik af en toe zandsculpturen op festivals. Afgelopen weekend was ik in Oud-Beijerland bij de Spuidagen 2018. Ik maakte een hond, loom onderuit gezakt in de warmte. „Hij heeft geen staart”, hoor ik. Er loopt een meisje om het beeld heen. „En hij heeft ook helemaal geen ogen.” Ze kijkt mij aan. „Ja, dat klopt”, antwoord ik haar, „daar ben ik nog niet aan toegekomen, dat ga ik straks doen.” „Ik ben anders heel goed in ogen maken”, zegt ze, terwijl ze gedecideerd naar mijn gereedschap grijpt. „Je moet er gewoon twee gaten in peuren”.

  Mohana van den Kroonenberg

  Like

 12. Waar bemoei ik mij ook mee, ik weet niet wat er is gebeurd en sowieso…a no Go! Excuus.

  Like

 13. Zo is dat. We hakken hier niet meer op elkaar in. Nemen elkaar niet meer de maat. Doen niet schamper. Sinds de drie sneuneusjes zijn verdwenen is de sfeer opgeklaard en is het weer prettig toeven alhier. Blij mee!

  Geliked door 1 persoon

 14. Moet oppassen met reageren vanuit mijn blog want als er nu een storm uitbreekt en er twintig reacties zijn geplaatst tussen de jouwe en deze die daar aan refereert dan denk iedereen dat ik ergens vanaf gerukt ben.
  Je mag toch nog wel aan zelfschamperheid doen?
  Nogmaals geen idee wat er speelt maar ik zie LUV niet in dezelfde categorie als de heertjes maar dat is mijn gevoel en who cares but me?
  Waarom plots in Engels? Nou, Japans ken ik niet.
  Zo een blogger wereld is natuurlijk net een mini atmosfeer met hete lucht en holle retoriek.
  Had ik u al een fijn en hopelijk opgeruimd weekeinde toegewenst?
  Zo niet dan nu.

  Ach, wat is afscheid nemen toch moeilijk zeker als je weet dat je woorden niet bepaald node gemist worden door deze of andere snoodaard.
  Prachtig woord, pril geluk.

  Like

 15. Nu ik weer terug bij mijn computer ben en niet langer tot het priegelschermpje van de mobiele telefoon beperkt ben, heb ik ontdekt dat Joke de 100e reactie heeft geplaatst. Man man, wat zal zij blij zijn met het lepeltje, daar kan ik nu al van genieten. Terwijl we het pas volgende week gaan versturen. Kun je nagaan als we het volgende maand zouden versturen, dan was ik nog langer gelukkig. Voorpret, lieve mensen, is de lekkerste pret, want onvervuild door de realiteit.

  Like

 16. DIt moest ze even van zich af schrijven. Anders raakt ze aan dure drank en vinden we haar in volgend ikje bij een glasbak omringd door Russische drankorgeldraaiers.

  Like

 17. Merkwaardig taalgebruik van dat brutaaltje. Peuren in de betekenis van paling vangen met de peur (vistuig) zal ze wel niet bedoeld hebben, maar volgens van Dale heeft peuren ook de betekenis van roeren of wroeten (zit niet in je neus te peuren !) Het is wel duidelijk dat Oud-Beijerland onder de rook van Rotterdam ligt.

  Geliked door 1 persoon

 18. Misschien heb ik wel met dit mensje, deze Mohana, gekletst. Ik klets namelijk altijd met zandkastelenbouwers (m/v) en weet er inmiddels keiveel van.

  Het is een circuit, dat wereldje van de zandkastelenbouwers, en een heel stuk minder romantisch en kunstig dan je denkt. Ze krijgen vanover de hele wereld gigs aangeboden en accepteren die al naar gelang de bestemming. Vaak doen ze het al voor de vlucht en wat hotelovernachtingen. Het kan voorkomen dat man en vrouw het beiden doen, als broodwinning, en dan, anders dan je zou verwachten, niet samen afreizen, maar de een naar Japan en de ander naar Brazilie, keurig op hun beurt, want het rijtjeshuis in Leerdam mag ook niet te lang alleen blijven, anders gaat de hond, de kat en de buren klagen.

  Qua kunst: och, het wordt allemaal keinatuurlijk nagetekend, en ze hebben een aantal vaste figuren die ze elk jaar maar weer opbouwen, met kleine variaties (nodig omdat elk zandkastelenfestival een motto heeft). Dan is het weer de Liefde, dan weer Sprookjes, het Universum, Natuur en Eindigheid, die comite’s hebben het er maar druk mee en eten er lekker van in hun brainstorm- en planningsvergaderingen, altijd in de avonduren en altijd inclusief etentje en drank.

  Ja, zat ik daar ook maar in .. zo’n comite. 😀

  Geliked door 1 persoon

 19. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Banksy. Die werkt met sjablonen. Hopla, in een nacht klaar!

  Zo kan een hondje met staart en al omgekiept worden op het strand. Beetje ogen erin peuren en bewonderen maar.

  Geliked door 2 people

 20. Neus

  Ik loop de drogist binnen om mijn trouwe verbanddoos voor de vakantie weer te voorzien van het bruine, alleshelende goedje Betadine. Bij de kassa overhandig ik mijn flesje aan een vriendelijke jongeman.

  Hij: „Wilt u advies voor het gebruik van deze neusdruppels, mijnheer?”

  Ik: „Nee dank u.”

  Jan Benneker

  Geliked door 1 persoon

 21. Yes! Zo moet je zo’n voorval beschrijven. De lezer bepaalt of hij lacht, verontwaardigd is, of welke andere emotie hij voelt. De schrijver kauwt het hem niet voor. Zo zijn ook de documentaires van de VPRO. Klasse!

  Like

 22. Deze begrijp ik niet, Bertie. Normaliter ben ik voor inkorten en het schrappen van overbodig geneuzel. Bij dit ikje heeft volgens mij elk woord een functie en staat in dienst van de pointe. De laatste zin, zo vaak overbodig, brengt een extra laagje aan en tilt dit kleinood ver uit boven de standaard consumentenjammerik.

  Like

 23. Zoiets dan misschien, Bertie?:
  Bij de drogist koop ik Betadine. Vraagt de jongeman aan de kassa: “Wilt u advies voor het gebruik van deze neusdruppels, mijnheer?” Zeg ik: „Nee dank u.”

  Geliked door 1 persoon

 24. Het kan natuurlijk ook nog anders:
  Attenooie! Loop ik laatst binnen bij de drogist voor wat Betadine, vraagt die gast aan de kassa: “Wilt u advies voor het gebruik van deze neusdruppels, mijnheer?” Zeg ik: “Nou, ik gebruik het alleen als ik last heb van druiloren”.

  Geliked door 2 people

 25. Ik loop het kruidvat binnen om mijn keukenvoorraad weer te voorzien van de bruine, antibacteriele en verdovende kruidnagels. Bij de kassa overhandig ik mijn flesje aan een vriendelijke jongeman.

  Hij: „Wilt u advies voor het gebruik van dit afrodisiacum, mijnheer?”

  Geliked door 2 people

 26. Ik loop de drogist binnen om mijn voorraad condooms aan te vullen. Vraagt de vriendelijke jongeman aan de kassa: „Zullen we de ballonnetjes even voor u opblazen, mijnheer?”

  Geliked door 1 persoon

 27. Pawi, ik weet het niet hoor. Juncker heeft wellicht de schijn tegen zich, maar het lijkt me dat wij niet echt kunnen oordelen over wat er nou precies aan de hand was/is. Rugpijn vermomd als dronkenschap of vice versa? Kweenie.

  Like

 28. Boeiend

  Ik ben werkzaam op de oogheelkundepolikliniek van een ziekenhuis. Zo nu en dan komen er gedetineerden op het spreekuur. Deze keer kwam de patiënt voor een gezichtsveldonderzoek. Hoewel niet helemáál onbevangen, gaf ik hem gewoontegetrouw instructies. Ik legde hem uitvoerig de werking, het doel en de duur van het onderzoek uit. Hij luisterde geboeid en ik besloot mijn verhaal, zoals ik vaker doe: „Al met al kan het best een lange zit zijn.”

  Waarop hij antwoordde: „Nou, ik ben wel wat gewend hoor, zuster!”

  Eva de Zanger

  Geliked door 1 persoon

 29. Als de Fransen vanavond winnen krijgen we weer net als voor halve finale een péquenot parade. Alle tokkies uit de omgeving komen toeterend door de stad scheuren met hun opgevoerde autos. En draaien op het rondpoint voor de deur rondjes op de handrem.

  Like

 30. Mensen proficiat aan iedereen die deze wedstrijd heeft gekeken en ik hoop dat de beste heeft gewonnen, hoewel dat natuurlijk bijna nooit het geval is.
  Vooral Macron is in zijn nopjes, heeft hij weer wat te bespreken met zijn rivalen.
  Ik kijk nooit voetbal maar moet toegeven dat het van groot belang op de hele wereld.
  Gelukkig is het nog niet verplicht om te kijken.
  Na deze preek ben ik even weg naar diverse streken in Duitsland , van Bad Pyrmont naar het oosten Thuringen en dan weer terug via andere weg.

  Geliked door 1 persoon

 31. Het beste team heeft inderdaad gewonnen, alhoewel Belgie het ook heel goed heeft gedaan. Het wordt weer even wennen dat het over is. Gelukkig is de Tour er nog 🙂

  Like

 32. Frankrijk en Belgie waren de beste dit keer. Wimbledon heb ik in alle drukte vergeten en de Tour volg ik al jaren niet meer, ben ermee opgehouden vanwege het Lance Armstrong schandaal.

  Like

 33. Toe maar, een reactie volkomen off topic op een intro van een half jaar geleden. Zo willen we het hebben. Verrassingen alom! En wat maakten we ons toen belachelijk druk om een voetbalspelletje zeg. Ik was het allang vergeten. Je kunt echt veel beter een goed boek lezen. Wat ik jullie brom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.