Vremde stadse sigaretties (322)

Over ikjes, koolzaadbloemen eten en zumba

Bank

Zumba! Foto’s maken! Met de traplift roller coaster spelen! Douchen! Online discussieren! Koolzaadbloemen plukken! Het zijn zomaar wat hobby’s waarin je je kunt uitleven in deze coronatijden. En waarover je kon lezen in de NRC van vorige week. Waar dan? In de ikjesrubriek, die lezersanekdotes presenteert. Hier op dit blog worden ze door reageerders van over de hele wereld van snedig commentaar voorzien.

Ga er maar eens even voor zitten op deze mooie maandagmorgen. Ga je gelijk begrijpen dat je dit blog ook zou kunnen volgen om wekelijks een seintje te krijgen bij een nieuw verhaal. Rechts bovenin kun je je geheel en al gratis opgeven. Het enige wat je hoeft te doen is je emailadres in te tikken. Nou moe, wisten jullie dat het zo makkelijk was? Nee, dat dacht ik al. En we hebben al bijna 1000 volgers, dus zo verkeerd zal het niet zijn.

Eerst die zumbalessen dan maar. Janneke Weijermans schreef dat ze dat tegenwoordig online doen onder leiding van de “vlotte, stadse juf Brenda”. Als er een paar leerlingen klagen over spierpijn omdat ze in de tuin hebben gewerkt, vraagt de dansjuf nieuwsgierig “wat voor oefeningen doen jullie dan eigenlijk in de tuin?”

Ook hier lagen we dubbel natuurlijk

Een bulderend gelach steeg op in heel Nederland, overal waar de NRC gelezen werd en ook hier lagen we dubbel natuurlijk. Haha, die stadse juf toch! Die weet nog niet eens wat tuinen zijn en wat je daarin doet. Man man. Dikke pret. Maar goed, de kop was eraf, het was maandag en er was een ikje.

De reageerders alhier binne vaak nog veel lolliger dan dat. Zoals Boer’nsmurf die weer eens even langs kwam. Hij zit sinds kort in de Tweede Kamer en heeft het niet makkelijk. Zo zijn er klachten over de zure resten pruimtabak die hij in de pasgeboende wandelgangen achterlaat. “Miskien mut ek mar ies mit dat jongien van Kloaver goan klassineer’n. In zien petij’e bint ze veur de biomassacentrales en ek ruukt d’r altied noar van die vremde stadse sigaretties dus wat dat betreft bint ze niet zo muuj’luk.”

„Hoe heb ik het zover kunnen laten komen?”

Jan

Maar goed, de ikjes gingen door. Boudewijn Otten schreef over zijn oude vriend Jan die op bezoek is, “zeventig jaar inmiddels”. Meneer Otten had het over de leeftijd van zijn vriend en niet over de duur van zijn bezoek, maar kon zich dus niet zo goed schriftelijk uitdrukken. Geeft niet. Hij raadt hem aan om het eens op Facebook te proberen en maakt een paar portretfoto’s. Hij mag de mooiste uitzoeken. Jan kijkt en hij kijkt nogeens. Teleurstelling is geen goede omschrijving voor zijn blik. Het goede woord is verbijstering. „Mijn God,” zegt hij, „hoe heb ik het zover kunnen laten komen?”

We willen weer zoemen! Photo by Jennifer Polanco on Pexels.com

Nuchter stelde onze Ad Hok vast dat Jan niet alleen geen Facebook had maar kennelijk ook geen spiegel.

Lummel gooide het over een andere boeg en vroeg wanneer men binnenkort weer eens wilde gaan zoemen? Als onderwerpen suggereerde hij favoriete vakantieadres, beste boek, beste muziek en leukste standje bij het vrijen.

De Schrijvende Rechter (DSR) voegde daar nog een recept voor bier aan toe als bespreekpunt: “blogbier, in gelimiteerde oplage te brouwen en onder de deelnemers te verspreiden”. De discussie leidde nog tot niets. Ik denk dat Lummel gewoon maar eens een datum moet voorstellen. En dan gaat het snel, net zoals de vorige keer.

Het getsilp van een verdwaald vogeltje

Wij hielden ons intussen ook bezig met een kapotte traplift, waar de “mindervalide echtgenoot” van Carole Denninger op vast kwam te zitten. Carole belde de dierenambulance, de cv-installateur en de buurvrouw, want ze hoorde ook het getsilp van een verdwaald vogeltje in een ontluchtingspijp. Na enig heen en weer gepraat kwam de aap uit de mouw. Het was geen vogeltje maar het alarmsysteem van de lift. Jaja, je maakt wat mee op je ouwe dag.

DSR bekritiseerde terecht het overbodige gebruik van het woord “mindervalide”, want de meeste mensen hebben geen traplift om er plezierritjes mee te maken. Iets dat mij visioenen gaf van een opaatje dat met zijn armen in de lucht van de trap af kwam daveren, als ware hij een dagje in de Efteling. Buurman Rozenwater vond dat Carole met zoveel “malheur” beter meteen “de trauma-helikopter en de hulplijn voor mensen in psychische nood had kunnen bellen”. Hij plaatste daar een gefotoshopt plaatje van een traplift met een vogeltje bij. Het vogeltje was een volwassen merel. Just saying …

Charlotte Hemelrijk bekende dat ze op reis altijd met de onbekende douche worstelt om water van de juiste temperatuur te krijgen. Haar man vertelde dat hij daar wat op had gevonden. Hij zet de douche altijd eerst op ijskoud en draait dan net zolang tot het warm genoeg is. Goh, wat een slimmerik die meneer Hemelrijk. We praatten er maar snel overheen, je wilt zo’n ikjesschrijfster niet helemaal de grond inboren, hoewel dat wel verdiend geweest zou zijn.

Pizza zonder papje

Lummel schreef op zijn bijna niet gelezen kookblog over hoe je een bloemkoolpizza moet maken. Tja, doe mij maar gewoon een papje hoor, maar ik ben ouderwets in die dingen.

Geert Verweij zocht het in de actualiteit. Zijn online-studenten in de anestesie werken zich “nog steeds uit de naad op de OK en de IC” en zijn gewoon te moe om de online lessen goed te volgen. Is gewoon zo, neem ik aan. Geef die mensen een bonus, Rutte en De Jonge! En geen schamele 200 euro.

“Daar mag vanavond best even voor geklapt worden.”

De Schrijvende Rechter (DSR)

Het was al met al een vermoeiende ikjesweek, vond De Schrijvende Rechter (DSR), vol met verwarde en loodzware inzendingen. Toch bespreken we die hier allemaal maar. “Daar mag vanavond best even voor geklapt worden.” zei hij schalks. En verhip als het niet waar is, vrijdagavond om precies acht uur, we hebben het vermoedelijk allemaal gehoord, klapte Nederland voor de Bas van Vuren Community, van Scheveningen tot de Achterhoek, van Texel naar Brussel. Geweldig gewoon, een opsteker.

Het laatste ikje van de week was ook meteen het slechtste. Charlotte van der Grift vertelt schuddebuikend over die domme meneer op de fiets die haar geshockeerd aankeek toen ze een koolzaadbloem opat. Wist zij veel dat de hond van de meneer net op dat koolzaadveld gepoept had. Het was volgens Pawi een “heerlijk niemendalletje, vermoedelijk een opstel uit groep acht”. En Ilona schrapte wat overbodige regels en kwam als volgt tot de kern:

Koolzaad

Pas plukte ik een koolzaadbloem
Wou hem net op gaan eten
Tot een
mamil stopte en sprak
Gisteren heeft mijn hond hier nog gepoept

En in de sector “wat er verder nog gebeurde” een klein woordje over dat andere kanaal: Twitter. Het gaat daar wat minder diep dan alhier, maar wel wat flitsender en vooral in grotere aantallen. Zoals we hier, ik meldde het al, inmiddels al bijna 1.000 volgers aantikken, en daar ben ik keiblij mee, zie je op Twitter soms veelvouden voorbij marcheren. Neem vorige week mijn toch onschuldige antwoordje op een ook al onschuldig tweetje van Eva Hoeke, Volkskrant journaliste en ook in het echte leven een goede kennis van me:

Moeten jullie eens raden hoeveel keer deze gelezen is. Het antwoord is (op het moment van het schrijven van dit intro, gisterenavond 21:21 uur): 23.240 keer. Ja, da’s bizar veel voor een tweetje.

Wil jij net als Boer’nsmurf, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan het nieuwe interactieve Van Vuren Gezellige Reageerders Zoemuurtje ©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik ben ook weleens binnen. Dit is een close up van een stukje bank met kussentjes en dekentjes en ander zacht en warm spul. De boog kan niet altijd gespannen staan. Volgende week zie ik misschien weer iets anders.     
Foto: “
Welkom op de bank” © 2021 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes.Want ja. Je moet toch wat

101 gedachten over “Vremde stadse sigaretties (322)”

 1. Schildpad

  Zoon en schoondochter wonen in een bos. Er komen veel dieren op het terrein, soms achtergelaten huisdieren. Zondag vonden zij, verscholen onder de bladeren, een grote schildpad. Oh, weer zo’n zogenaamde coronaknuffel voor de kinderen die na gedane arbeid gewoon in het bos is achtergelaten. Schande spreken wij ervan. De dierenambulance zal het beest op komen halen, zoon en schoondochter gaan hem vast met een zachtbekleed kratje ophalen. Dat is schrikken: een plastic exemplaar. Waarschijnlijk een zoekobject van ‘geocaching’, soort hightech speurtocht in de natuur.

  Evert Gianotten

  Like

 2. Dank je wel voor dit verhaaltje dat noch spannend noch grappig is, Evert. Met je “soms achtergelaten huisdieren”. Ja hoor, tientallen per week worden er gevonden door zoon en schoondochter, ’t is een routine geworden net als bladeren vegen.

  Like

 3. De kloof tussen mens en natuur schijnt de gemoederen van de Ik-jesinzenders bezig te houden. Wonen in het groen blijkt dan geen garantie voor kennen van zaken.

  Hoe zit het met de achtergelaten ex-echtgenoten cq -schoonzonen? Op sommige bungalowparken schijnen die welig te tieren. Met een stukje sla in een plastic krat lokken dan maar zeker?

  En ook DSR is over het introotje te spreken. Sympathiek om ook even onze buurman, al is hij eerder een houten klaas dan een plastic schildpad, te noemen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat betreft dat ‘leukste standje tijdens het vrijen’, zoals het hier zo aandoenlijk fijn als poppestront wordt genoemd, zal DSR dan maar een voorzet geven: op z’n bammetjes!

  Geliked door 2 people

 5. Wat een geweldig intro en goed nieuws ook dat jullie binnenkort weer gaan zoomen!

  Je kunt dan, als je het (semi-) intellectuele geklets beu bent, ook leuke spelletjes spelen: Skribble, Psych, geoguessr, om er een paar te noemen. Zomaar een tip, doe ermee wat je wilt 🙂

  Beleefd groetend,

  Heer Rozenwater

  Geliked door 1 persoon

 6. Skribble is inderdaad een keileuk online tijdverdrijf met kennissen dan wel vrienden. Dank voor de tip, buurman en fijn dat je het intro geweldig vindt. Daar doe ik het toch voor elk weekend.

  Like

 7. IK heb het intro gelezen met een tweeëneenhalfjarige op mijn schoot. Dat is niet makkelijk. Ik heb dus niet veel tijd om te reageren als oppas popa. (Lola noemt ons popa en moma)

  Like

 8. Ook ik heb het intro gelezen en ook ik waardeer het. Om niet achter te blijven. ☻
  Seinfield is great en het ikje, tja, daar valt niets over te zeggen.

  Like

 9. En zoals gebruikelijk bij een ikje over een schildpad deel ik hieronder de link naar het versje over de schillenpad, geinspireerd door Stoffel van Ilona.

  De schillenpad

  Alles alles doe ik voor die pad
  Eten drinken rond en zat
  Mijn schilliepillie
  Mijn stoffiepoffie
  Doe maar rillierillie
  Doe maar sloffiesloffie
  Eet maar lieverd eet je blad
  Kom dan bij me in het bobbelbad
  Gaan we samen op het slechte pad
  Langzaam

  Op een schillenpad

  Geliked door 2 people

 10. Oh-oh-oh, die ouwe gifbeker van hiernaast toch! -milde glimlachicoon- .
  ‘(semi-) intellectueel geklets’, ’t zou wat. Jaloersigheid en anders niets.

  De nabijheid van HR kan inderdaad nopen tot patiencen op de telefoon. Voor het Zoomen volstaan het gesprek en gezelschap.

  Geliked door 1 persoon

 11. Mien proatien met et mannegien van Kloaver is uutenloop’n op ‘n fiasco. Ek hadde nog wel zo goed mien best e’doan en veur alle vief fraksieleed’n ‘n pond balk’nbrij van eig’n slagt in ‘n kladdegien mee’enneum’n.

  ‘Dunne plakkies snied’n en in ‘n bakpannegien totdat de rook zwart wordt, en dan mar van smikkeldebik mit ‘n vette bek uut ‘t raam kiek’n!’ heb ek e’zegd , ielemoale gien roare proat dus, mar ze keek’n mi’j merakel vremd an.

  Gien iene bood mi’j ‘n stoel an, dus ek binne goan zitt’n, haand’n e’vouwn, zundagse pette van de kop en veur de oog’n. ‘Broeder Kloaver zal zeker wel veur will’n goan?’ zegg’n ek nog vriendeluk mar hij dee net assof um van niks wist en zei van ‘Ehm, ja…’.

  Affein, eindeluk begunn’n wi’j d’r an. Of as dat mien standpunt’n van de Boer’npetije oaver et miljeu wel oavereen kwamm’n mit dat van hullie?

  Mar Boer’nsmurf is niet gek, die had zich veurbereid. ‘De mens is an’esteld as de rentmeester der schepping en is derhalve geholl’n umme de gesel te zwaai’n oaver zowel plant’n, biest’n as miljeu-aktevist’n, want volgens de Schrift mu’j woek’rn mit oen talent’n en de orde haandhaav’n!’

  Dat is tog mooi e’sprook’n, vien ie ook niet? Ek adde et goed e’oefend veur de spiegel tot asdat ek klonke as ‘n domeneer. Et sloeg in as ‘n bom. ‘Wij weten genoeg! U hoort er nog van’. ‘Zie’j now wel’ dachte ek nog ‘mit die luigies kan ek leez’n en skriem’n.’

  Mar ek wasse nog niet terogge op de fraksiekoamer of ek kreege al appien umme e zegg’n dat ‘t niet deurging. Ek begriepe d’r van. Polletiek is ‘n merakels smerug spellegien.

  Geliked door 1 persoon

 12. DSR voelt zich door dat semi-intellectueel aangesproken 🙂

  Een droopstoppel die alleen maar wil ouwehoeren en niet met zijn tijd meegaat zou je moeten dumpen. Serieus! Meteen vervangen door een kleurrijk figuur met aardige ideeën voor zoomspelletjes. Neem bijvoorbeeld de higher lower game: http://www.higherlowergame.com/

  Een aanrader!

  Like

 13. Buurman Rozenwater, we zijn niet op zoek naar die oom die elke avond verstiert met mopjes en spelletjes. Die hadden we allemaal in het verleden wel. Met de kennis van nu bestempelen we dat soort samenzijn als geestelijke armoede en wij verzinnen de inhoud van onze conversatie dus liever ter plekke, bouwend op onze hersenpan en hart. Dat je de dialogen die daaruit ontspruiten semi-intellectueel geklets noemt laat erg veel van jezelf zien. Mooi dat je je zo kwetsbaar opstelt.

  Like

 14. Kan de blogbaas optreden tegen HR ivm diens laaghartig gestook jegens DSR?

  Like

 15. Ah, dat gebeurt al.

  Het moderatiefilter tegen dergelijke persoonlijke haatstalking mag best iets scherper worden afgesteld.

  Like

 16. Overigens zie ik geen haatstalking en gestook. Dit keer (nog) niet, vadermans. Je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen.

  Uiteraard is het gepaste antwoord op het voorstel om DSR te dumpen en te vervangen door de intrigant een daverend gebulder. Tranen uit de ogen wist. Nooit serieus ingaan op onzin. Kan ook niet serieus bedoeld zijn. En indien wel: mwahahahaaa.

  Like

 17. Nou, ik dacht ik bespaar jullie de moeite en review de suggesties van buurman Rozenwater. Viel me nog lelijk tegen, als dit is wat hij te bieden heeft, dan is het dus niet veel.

  Skribble – grappig, iemand krijgt een woord op, tekent dit met zijn/haar muis en de anderen moeten raden;
  Psych – moet je perse een app voor downloaden, nee dus, en je schijnt er volgens de commentaren ruzie van te krijgen, vooral ook omdat de app meestal crasht, net voor het einde als iemand het bijna gewonnen heeft
  Geoguessr – de enige leuke variant die ik wilde uitproberen resulteerde in een pop-up, dat je daarvoor dus een pro account moest nemen. Gaat hem niet worden.
  Higher-lower game heb ik een keer of vijf gespeeld, toen ging het al gaap vervelen. Je hoeft daar alleen maar te raden welke zoekterm in Google, in 2017, het meest werd gebruikt. Beetje als Tinder: links of rechts. Erg saai. Voor nerds of de heel eenzamen onder ons.

  Eindconclusie: ik adviseer om hier niet aan te beginnen. Mochten we nou na een keer of driehonderd in een lollige bui iets vrolijks willen doen met z’n allen dan kunnen we een keertje gaan skribblen. Da’s al.

  Dank je wel, hoor, buurman Rozenwater, voor je nuttige tips. Not. Want Skribble kende ik al. En ja, da’s gratis en zonder een account nemen en zo, dus daar zal wel een verborgen addertje onder het gras liggen qua privacy, malware en wat al niet al. Doe het dus alleen op de computer van je baas.

  Like

 18. Fraai intro wederom ondanks dat de ikjes de laatste weken erg teleurstellend waren.
  Misschien wel wegens de alom heersende malaise.
  Het traplift ikje deed me denken aan mijn moeder die destijds haar nieuwe lift demonstreerde en dat mijn jongste
  zoontje toen vroeg of oma ermee naar de hemel ging. Dat is inderdaad werkelijkheid geworden.

  leuk dat de kleine Lola al snel een Franglandais ontwikkelt, taaltalent van haar opa?

  Geliked door 1 persoon

 19. Het gaat om het patroon, APD, met inachtneming van de recente verwensingen en privacyschendingen jegens DSR.

  Enfin, dan maar Germaans dobbelen: omstebeurt met de dobbelsteen gooien en op de een of andere manier kun je iemands huis of vrouw winnen.

  Geliked door 1 persoon

 20. Ik denk KlareTaal dat Lola bewijst dat Chomsky gelijk heeft, we worden geboren met een grammatica in onze koppies. Lola hoort alleen maar Frans en heeft een Papa en een Mama, een Papi en en een Mamie. Toen wij Opa en Oma genoemd werden, heeft Lola de regel voortgezet. Popa en Moma. Dat wij onszelf daarna popa en moma zijn gaan noemen is een ander verhaal. Als we haar ‘verbeterd’ zouden hebben had ze nu opa en oma gezegd.

  Like

 21. Uitgehongerd

  Na een overvloedig paasontbijt, waarbij alle eieren opgegeten zijn en de pot Nutella geleegd is, vragen we aan Liam (4 jaar) of hij nog wat wil eten. Hij denkt even na en zegt dan: „Nee, ik ben uitgehongerd.”

  Peter de Bie

  Like

 22. Poeh-poeh, een buffet van een eerste zin, in de lijdende vorm bovendien. Aardige clou, maar dat Paasontbijt is mosterd na de maaltijd.

  Like

 23. Eens even kijken in de la. Hebben we nog een leuk kinderikje?
  Wacht, hier heb ik er een.
  Ja, maar die gaat over Pasen, het is nu al bijna Pinksteren.
  Geeft niks, we doen hem gewoon. Uitgehongerd. Leuk toch?

  Geliked door 1 persoon

 24. Op zich is het verkeerd gebruik van “uitgehongerd” wel geinig. Maar schrijf dit dan niet in twee drakerige zinnen op, zou ik zeggen. Zo wordt het nooit wat.

  Like

 25. Prima review van de spelletjes, blogmaster. Zelf had ik er even geen tijd voor, dacht als Skribble leuk is dan zullen die andere spelletjes ook wel aardig zijn. Niet dus 😦

  Tja, en dan DSR. Het internetfenomeen van weleer. Kon tegen een stootje en een geintje maar daar is verdomd weinig van overgebleven. Nee Liam (4 jaar), reken je niet rijk als papa om je moet lachten. Met wiesbonkjes loopt het vaak niet goed af.

  Like

 26. Nice. HR komt langs om onheil aan te zeggen over kleine kinderen, waarbij hij gebruik maakt van de specifieke term waarmee hij die van DSR pleegt aan te duiden.

  Wat is het toch ook een enorme creep.

  Like

 27. ha Ad, kunnen we een nieuw duo vormen Boopa et Popa. De nieuwe Hielke en Sietse. Of Castor en Pollux. Vermi en Celli om maar eens een paar beroemde duos op te noemen.

  Like

 28. Woensdag 28 april om 19:30 Nederlandse tijd is OK voor mij. Eerder die dag heb ik een gebitsreiniging, dus dat komt mooi uit. Er wordt inderdaad gevoetbald op die dag, om 21:00 uur: PSG – Manchester City. Zal mij een zorg zijn.

  Like

 29. Veel plezier a.s. woensdag, lieve mensen.

  “waarbij hij gebruik maakt van de specifieke term waarmee hij die van DSR pleegt aan te duiden.”
  Natuurlijk is “wiesbonke” een verwijzing naar DSR himself. Hij refereerde geregeld aan zichzelf als een wiesbonke.

  Like

 30. Nou, hier moest ik even hardop om gniffelen, hier achter mijn computertje terwijl de avond valt en de persco nog nadreunt.

  Ik dacht, kom, ik google dat wiesbonke eens even, want daar had ik nog nooit van gehoord. Dit was het resultaat: 😀 😀

  Like

 31. Tuurlijk, Bertie en hoe je maar wilt. Met open vizier of plakband op je camera. Met open of gemute microfoon. Met plaksnor en feestneus, muts, zonnebril en pruik of als jezelf. Alles is goed. Alles is welkom.

  Geliked door 1 persoon

 32. Verboden

  Een vriendin laat me trots haar splinternieuwe keuken zien. Ze is lichtelijk uitgeput na maanden van ontwerptekeningen, stofwolken, aanleg nieuwe leidingen, kampeerkoken op een butagasje, piekeren over de plek voor de stopcontacten en het plaatsen van grote witte keukenblokken met geruisloos lopende laden. Ze heeft al meerdere kennissen rondgeleid.

  „Eén vraag is hier streng verboden”, laat ze me weten.

  „En welke is dat?”

  „Zeg, weet je wat je óók had kunnen doen?”

  Trees Roose

  Like

 33. DSR was in zijn jeugd een vroegwijs kind, een wijsneus en hij verwees zelf daar naar met een Overijssels woord. Zou aardig zijn als DSR even bevestigt dat hij inderdaad het woord “wiesbonke” gebruikte.

  Like

 34. Nee hoor, dat woord heeft DSR nooit gebruikt. Dat maakt creepy HR, die er vervolgens mee aan de haal is gegaan, er maar in al zijn onnauwkeurigheid van.

  HR heef op zijn eigen blog een draadje genaamd DSR/HR-gedoe. Hij kan beter daar de discussie voortzetten.

  Geliked door 1 persoon

 35. Voor Bertie. Ik heb een handleiding om te zoemen gevonden op het web. Wil je dat ik je die toestuur? Naar het adres dat ik voor de link gebruikt heb?
  As er anderen zijn die daar interesse in hebben laat het me weten. Ik wil het niet hier zetten want ik heb daar geen toestemming voor.

  Geliked door 1 persoon

 36. Over het ikje is nog weinig gezegd. Het is ingezonden door de ons welbekende bijvoeglijknaamwoordenexpert. Ook nu heeft ze haar best gedaan.

  Toch vind ik de naam Trees aangenaam en daarmee wint de inzendster op punten.
  Ik ken er drie.
  De eerste was mijn hartsvriendin op de lagere school. Later werden ook haar vier oudere broers interessant, maar toen nog niet. Daarna een galeriehoudster, die vanuit huis schilderijen en sieraden exposeerde en verkocht, verveeld met het huisvrouwenbestaan. Ze schreef Threes, mogelijk om zich te onderscheiden van alle andere Trezen. Tenslotte tante Trees, vrouw van een advocaat, moeder van zes kinderen, die haar piano kon bespelen met heel lange nagels. Vingers plat op de toetsen. Een fenomeen voor mij, die net met gebogen vingertjes had leren spelen.

  Wat ik maar wil zeggen, als je een aardig iemand kent is ook zijn/haar naam sympathiek.

  Geliked door 1 persoon

 37. Trees doet me teveel denken aan Tante Truus, een forse volksvrouw met de armen afkeurend gevouwen over haar enorme boezem.

  Minister Ruding waarschuwde al dat iedereen maar bij haar op de bank koffie zat te drinken.

  Geliked door 1 persoon

 38. Statiegeld

  Voor de feestelijkheid trekken we tegenwoordig thuis met regelmaat een flesje bier open. Alcoholvrij, dat lijkt ons het best. Het regime van glas wegbrengen loopt echter achter bij de gestegen inname. Ik tors dus een loeizware tas naar het statiegeldportiek van de Dirk.

  Terwijl ik minutenlang mijn flesjes in de automaat duw, zie ik een dakloze mijn kant op komen. Mijn portemonnee ligt nog thuis. Door het geratel van de machine hoor ik de man iets vragen. „Wat zeg je?”, reageer ik afwerend. Hij blijft onverstaanbaar.

  Dan is de machine uitgerateld. Bezorgd kijkt hij me aan. En vraagt: „Heb je het ook zo moeilijk?”

  Arja Helmig

  Like

 39. Een calvinistisch kak-Ikje, hoe kneuterig-NRC wil je het hebben? Het woord ‘versnapering’, voor wanneer we eens bij hoge uitzondering iets eten om de smaak ipv de voedingswaarde, ontbreekt nog.

  ‘Het regime van glas wegbrengen loopt echter achter bij de gestegen inname.’ is bij deze de lelijkste zin van het jaar.

  Het zou DSR niet verbazen als er ten huize van de inzender steviger wordt ingenomen, zeg maar gerust gezopen, doorgezopen, dan hier wordt verteld. Van alcoholvrij bier drink je niet door, zelfs onder het huidige regime valt het dan wel mee mee de aanwas.

  Nee, het gaat hier om jeneverflessen, van die gifgroene van Hartevelt. De dakloze herkende de rode neus, trillende handen en schuwe blik.

  Geliked door 1 persoon

 40. De openingszin is de lelijkste zin van dit ikje. En misschien wel de lelijkste van het jaar.
  Gisteren nog eens heerlijk gefeest met bubbels, champomy natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 41. Veel belangrijker dan dit kneuterige ikje is de vraag waar dat “wiesbonke” dan wel vandaan komt. In het dialectenwoordenboek vind ik het woord niet terug. Wél het Zwolse “wiesnöze” (voor wijsneus). De betekenis van “bonke” in het Zwols (en andere dialecten) is “grote hoeveelheid”.

  DSR weigert te erkennen dat het woord van hem vandaan komt maar ontkent hij ook een wijsneusje geweest te zijn? Een wijsneusje waar de dominee en de ouderlingen veel plezier in hadden?

  DSR vertelde mij ooit dat hij als kind het verhaal van Jezus als twaalfjarige in de tempel veruit het allermooiste verhaal van de bijbel vond:

  En Zijn ouders reisden alle jaar naar Jeruzalem, op het feest van pascha. En toen Hij twaalf jaren oud geworden was, en zij naar Jeruzalem opgegaan waren, naar de gewoonte van den feestdag; En de dagen aldaar voleindigd hadden, toen zij wederkeerden, bleef het Kind Jezus te Jeruzalem, en Jozef en Zijn moeder wisten het niet. Maar menende, dat Hij in het gezelschap op den weg was, gingen zij een dagreize, en zochten Hem onder de magen, en onder de bekenden. En als zij Hem niet vonden, keerden zij wederom naar Jeruzalem, Hem zoekende. En het geschiedde, na drie dagen, dat zij Hem vonden in den tempel, zittende in het midden der leraren, hen horende, en hen ondervragende. En allen, die Hem hoorden, ontzetten zich over Zijn verstand en antwoorden. En zij, Hem ziende, werden verslagen; en Zijn moeder zeide tot Hem: Kind! waarom hebt Gij ons zo gedaan? Zie, Uw vader en ik hebben U met angst gezocht. En Hij zeide tot hen: Wat is het, dat gij Mij gezocht hebt? Wist gij niet, dat Ik moet zijn in de dingen Mijns Vaders?

  Zou het kunnen dat DSR zich toen identificeerde met Jezus? Wellicht een aardig onderwerp voor de komende zoommeeting. Wat jammer toch dat ik daar niet bij mag zijn!

  Aan het verzoek om deze discussie voort te zetten op de DSR/HR gedoe pagina zou ik graag willen voldoen maar DSR weigert op die pagina berichten achter te laten. 😦 Die optie zit er dus helaas niet in.

  Like

 42. Excuses, mede-reageerders, door de aanhoudende forumvervuiling veroorzaakt door een hardnekkige stalker.

  Zou de blogbaas kunnen ingrijpen nu de stalking de vorm aanneemt van pseudo-psychologische duiding? Zeer creepy en beklemmend, net als het voortdurende aandringen dat DSR iets moet toegeven omdat HR dat nu eenmaal in zijn hoofd heeft.

  Tot HR: lees nog eens goed. Het woord ‘wiesbonke’ is van jou afkomstig, DSR gebruikt zelf een andere term.
  En zoals je weet komen alle inzendingen van DSR op jouw blog in de moderatie te staan. Dat is geen basis voor een gelijkwaardige discussie. Geef maar bericht op de betreffende DSR/HR-gedoe-draad wanneer daar verandering in is gekomen, maar laat me hier verder met rust.

  Geliked door 1 persoon

 43. DSR deelt APD’s hoop niet.
  Ik heb HR al op mijn emailblacklist moeten zetten na een reeks soortgelijke dramtirades en scheldkanonades. Het staat me echt tegen dat hij me nu hier komt stalken.
  Ik verzoek dan ook zijn bericht, evenals mijn reacties, inclusief deze, te verwijderen en een oogje in het zeil te houden.

  Like

 44. Walter

  Walter en ik maakten een wandeling. Walter is al vijftien jaar mijn hond. Een man, nog in ochtendjas, slofte naar zijn brievenbus. Hij wierp een meewarige blik op Walter. „Nou, die heeft wel z’n beste tijd gehad”, zei hij. „U ook”, zei ik.

  Ernestien Oosting

  Geliked door 1 persoon

 45. Zo, die zit! Toch netjes, dat “u”.

  Als het waar is dat een levensjaar van een hond gelijk staat aan zeven mensenjaren, dan is Walter honderdvijf. En nog aan de wandel. Petje af.

  Geliked door 1 persoon

 46. Agressie van beide kanten? Eerder een gevat en gepast lik op stuk, dunkt DSR. We worden maar verwend de laatste tijd. Eerst de koolzaadbloem en nu dit. Het belooft een prachtige lente te worden.

  Jaren geleden had je ‘Bum Fights’, zwervers die met elkaar op de vuist gingen voor een kratje bier. Met alle opgefokte oudjes van tegenwoordig is de herlancering ‘Old Spice’ voor een flesje reukgoed van de hoofdsponsor nog maar een kwestie van tijd.

  Geliked door 1 persoon

 47. Grappig de blogbaas en zijn DSR boxer fantasietje. 🙂 DSR bemoeide zich ook altijd zeer dwingend met míjn moderatiebeleid en ook ik liet me niet chanteren maar je moet als blogbaas wel heel sterk in je schoenen staan. Mijn complimenten hoor!

  Tot DSR: akkoord, het woord ‘wiesbonke’ is dus van mij afkomstig en DSR gebruikt zelf een andere term maar mogen we dan alsjeblieft (please, please, please) die andere term weten?

  Had heel wat reacties kunnen schelen als je meteen met die term was gekomen.

  Like

 48. DSR gaat hier niet langer in op vragen en opmerkingen van HR. De enige plaats daartoe is diens eigen blog, zonder moderatie vooraf.

  Geliked door 1 persoon

 49. Voorbeeldfunctie

  Met de fiets wachtend voor het rode stoplicht, bij een druk kruispunt tussen de kinderen, word ik voorbij gefietst door een dame op leeftijd. Als het groen is, fiets ik haar achterna met het voornemen haar aan te spreken op haar voorbeeldrol en het gevaar. Even verderop zie ik haar fiets tegen een tuinhek staan, terwijl ze zelf naar een voordeur loopt. Terwijl ik afrem zie ik een boek onder haar snelbinders zitten: Uw leven na de dood.

  Jasper de Vries

  Like

 50. Wat een nare mensen kunnen NRC-lezers toch zijn. Haar achterna fietsen om haar ‘aan te spreken’?? Nee, doe het dan als ik in het niet-gepubliceerde ikje: staar haar na, haal de schouders op en reflecteer over karma.

  Like

 51. ‘Toen ik haar op de schouder tikje op haar aan te spreken, draaide ze zich om. Het laatste dat ik zag, was een bus pepperspray.’

  Engnek. Ga liever patrouilleren in achterstandsbuurten, opgeschoten jongeren aanspreken op overlast ofzo.

  Geliked door 1 persoon

 52. Ik fiets zelf geregeld door rood maar geef dan wel altijd netjes voorrang. Doet ook niet iedereen en daar maak ik me dan echt kwaad om 😦

  @DSR: onze discussies zijn dodelijk vervelend, moeten we anderen niet mee lastig vallen. Probleem is dat jij hardnekkig weigert te reageren op de speciale daarvoor aangemaakte pagina. Dát is de reden voor moderatie.

  Laat eens, om je goede wil te tonen, tenminste één reactie achter op de betreffende pagina: https://heerrozenwater.com/herrie-maken/.

  Aardig als je dan verklapt welk woord jij gebruikte voor wijsneus. Wonderlijk hoe geheimzinnig je daarover doet.

  Like

 53. @DSR
  Allesbehalve duidelijk en ook uiterst dwingend en onbeleefd. Ik laat me door jou niet de wet voorschrijven. Wil je de discussie op mijn blog voortzetten dan zal je initiële moderatie moeten accepteren.

  Mr. Test liet het volgende bericht achter op mijn blog: “Test test wordt hier gemodereerd of niet?”

  Was jij dat?

  Like

 54. Die vraag, Heer Rozenwater, kun je toch veel beter daar, op je eigen blog stellen? Man man.

  Bovendien zal het wel naar de bekende weg zijn, als er iemand continu naar de IP-adressen en andere privacygevoelige info van zijn reageerders zit te turen dan ben jij het wel.

  Geliked door 1 persoon

 55. Nee, níet een vraag naar de bekende weg. Ik heb al maanden geen toegang meer tot de oude admin comment console.

  Waarschijnlijk probeert WordPress me een premium account aan te smeren maar die ga ik niet aanschaffen. Geen enkele behoefte te weten hoe vaak en wanneer individuele gasten mijn blog bezoeken.

  Stelde jij niet keer vast dat DSR honderden keer per dag pagina’s refreshte? Zou ik echt niet willen weten.

  Like

 56. Hahaha! HR is dus z’n password vergeten en is buitengesloten van z’n eigen blog?

  Dat betekent allicht ook dat hij de moderatie van DSR geeneens kan wijzigen, al zou hij het willen.

  Wat een faalhaas… -milde glimlachicoon-.

  Geliked door 1 persoon

 57. DSR is slechts genegen eventuele vragen van HR te beantwoorden op diens eigen blog, zonder moderatie vooraf.

  DSR doet dit gulle aanbod alleen om HR’s overlast op dit blog in goede banen te leiden. Het is HR die behoefte heeft aan antwoorden op zijn vragen voor DSR, terwijl DSR net zo lief niet van HR verneemt.

  Laat HR de verhouding in het juiste licht zien!

  Geliked door 1 persoon

 58. Grinnik, HR gaat steeds meer op Timmerark lijken. Die raakte steeds zijn paswoord kwijt en begon wel tientallen keren een ander blog. Laten we hopen dat HR dat niet gaat doen. Één overbodig blog lijkt me ruim voldoende.

  Like

 59. Natuurlijk ben ik mijn WordPress wachtwoord niet kwijt.

  Contact opgenomen met de WordPress ondersteuning en ik kreeg meteen een linkje naar de oude commentaar sectie. Probleem opgelost (ik denk nog steeds dat ze gebruikers, zeker nieuwe WordPress gebruikers, een premium account proberen aan te smeren).

  Het testberichtje (https://heerrozenwater.com/herrie-maken/comment-page-1/#comment-32275) lijkt niet van DSR afkomstig. Aan mijn voorwaarde is dus nog niet voldaan.

  Waarschuwing: gaat DSR mijn lieve reageerders lastig vallen met zeikerige/zuigende reacties dan gaat hij subiet per direct weer in de moderatie. Mij mag hij zoveel beledigen als hij wil en zelfs de vuigste onwaarheden debiteren maar dan maak ik hem, op mijn beurt, voor smerige leugenaar uit.

  Die vrijheid wil ik mezelf, als u mij toestaat, permitteren.

  Like

 60. Graag berichten over modereren en reageren op een blog elders daar – elders dus – doen. Niet hier. Of per email naar de (niet-) reageerder in kwestie. Hoe moeilijk kan het zijn. Pfff.

  Like

 61. Volkomen eens met APD: HR kan eventuele mededelingen over moderatiekwesties op zijn eigen blog doen. Hier neemt DSR er in elk geval geen kennis van.

  Zo HR prijs stelt op een reactie van DSR, dan is de toon van dergelijke mededelingen het best maar vriendelijk-uitnodigend, zonder allerlei vanmedittemedat-gebral inclusief aankondigen over eventueel te gebruiken scheldwoorden.

  Geliked door 1 persoon

 62. Kom op zeg. Ik reageer eerst en vooral op de aperte nonsens dat ik mijn WordPress wachtwoord kwijt zou zijn.

  Bas van Vuren wordt overigens op mijn blog vanaf heden niet meer gemodereerd (niet het minst omdat hij blijk geeft van ruime koppenklassiekerskennis).

  Daar kan DSR nog wat van leren (ook van die ruime koppenklassiekerskennis) . Sla eens een nieuwe bladzijde om, vadermans. Wat heb je er nou aan in het verleden te blijven hangen? Je lijkt wel een ouwe zak!

  Like

 63. En hiermee sluit DSR het hoofdstuk HR dan maar af. Van ontsporende botte knarren houdt DSR zich maar beter afzijdig.

  Geliked door 1 persoon

 64. Gelijk heb je, vadermans, eentje moet er de wijste zijn, en Heer Rozenwater is het dus niet. Wees ervan verzekerd: als hij doorgaat met sarren dan gooi ik de boel weer op slot. Voor mijn reageerders, voor de Van Vuren community, ga ik door het vuur.

  Like

 65. Gelijk heb je, ik ga ook door het vuur voor de Rozenwater community. Stalkers van mijn lieve reageerders kunnen op zero coulance rekenen.

  Bijzonder interessant wederom het grote verschil in karakter tussen DSR en APD. Geef je APD een complimentje dan ben je zijn beste vriend. Geef je kritiek dan ben je snel zijn grootste vijand maar bij een nieuw compliment is hij dat snel vergeten (In feite een buitengewoon goede eigenschap, ben ik echt jaloers op!)

  DSR aan de andere kant heeft een typisch calvinistisch karakter. DSR lijkt op de na-ijverige God uit het Oude Testament. Bozig, grillig, humeurig, zwartgallig, ontevreden met zijn schepsels, altijd maar klagen. Het liefste zou DSR al die vervelende mensen met een zondvloed straffen maar die macht heeft hij, god zij dank, niet.

  Eén eigenschap hebben beide heren wél gemeen: een goed ontwikkeld ego. En begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een goed ontwikkeld ego!. Ik zou willen dat ik zo tevreden was met mezelf 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s