Je bent in ikjesland (323)

Over ikjes, een schillenpad en een ouwe hond

Stel dat je zoon en schoondochter in een bos wonen. En dat de vierjarige Liam uitgehongerd zegt te zijn. Een vriendin laat je haar splinternieuwe keuken zien. Dan kun je best voor de feestelijkheid thuis een flesje bier opentrekken. Je maakt daarna een wandeling met Walter, je foeilelijke hond. En je ziet een dame op leeftijd voorbijfietsen door het rode stoplicht.

Dan weet je dat je in ikjesland bent. Het land dat de lezers van de NRC elke week weer vullen met dingetjes en ditjes en datjes, kortom ikjes. Hier bespreken we de leukste en het leven in het algemeen. Kijk maar mee, doe maar mee, je zult er geen spijt van hebben.

Het blijkt bij nader inzien een plastic exemplaar te zijn

Evert Gianotten

Het was Evert Gianotten die vorige week de eer had om de auteur te zijn van het maandagikje. Het ging over zijn zoon en schoondochter die de dierenambulance bellen voor een schildpad in de tuin. Het blijkt bij nader inzien een plastic exemplaar te zijn. Nou, dat komt dan vervolgens in de krant.

Ilona’s schillenpad

Wonen in het groen blijkt geen garantie te zijn voor het kennen van de kloof tussen mens en natuur, merkte onze reageerder DSR (De Schrijvende Rechter) op. Het verhaaltje deed mij denken aan het schalkse versje dat mijn voorganger, Apiedapie, ooit eens schreef over de schildpad van Ilona.


De schillenpad

Alles alles doe ik voor die pad
Eten drinken rond en zat
Mijn schilliepillie
Mijn stoffiepoffie
Doe maar rillierillie
Doe maar sloffiesloffie
Eet maar lieverd eet je blad
Kom dan bij me in het bobbelbad
Gaan we samen op het slechte pad
Langzaam

De voorbereidingen voor het tweede zoemuurtje © zijn gestart. Het gaat nu eerst om het vinden van een geschikte datum. Wat mij en Ad Hok betreft kan het a.s. vrijdag, dus jullie zien, met ons kun je alle kanten op. We wachten op een concreet voorstel van moderator Lummel en dan gaan we weer vlammen. DSR zal ietsje later aanhaken, maar da’s niet erg, in het begin zijn we toch alleen maar de notulen aan het vaststellen. En Bertie en misschien ook wel Ilona aan het helpen met hun camera’s en microfoons. Iedere leuke reageerder is welkom. Met open vizier of plakband op je camera. Met open of gemute microfoon. Met plaksnor en feestneus, muts, zonnebril en pruik of als jezelf. Alles is goed.

Teken mee op https://skribbl.io/

Als we door de gespreksstof heen zijn dan zouden we volgens buurman Rozenwater spelletjes kunnen gaan spelen. Skribble lijkt de leukste uit de vele suggesties die hij (zonder ze te reviewen, lui mannetje dat het me d’r eentje van ons is) deed. Maar het aannemelijkst is dat we geen spelletjes hoeven te gaan spelen. Er is zat te bespreken en niet alleen (semi-) intellectuele dingen, zoals hij valselijk veronderstelde.

Hieronder staat trouwens een handleiding voor videovergaderingen die ik zonder hem te reviewen – realiseer ik me nu pas hand-voor-de-mondicoontje – deelde. Ik hoorde er niets meer van, dus het zal wel goed zijn of niet bekeken. Maar zo moeilijk is het niet en de eerste keer ging het al keigoed.

Stel dat Boer’nsmurf zou meedoen, man man, dan hoefden wij alleen maar toe te kijken, wat kan die vent lullen zeg. Vorige week had hij een gesprek met de fractieleider van Groen Links, “Kloaver”. Ons boertje had voor alle fractieleden “‘n pond balk’nbrij van eig’n slagt in ‘n kladdegien mee’enneum’n.” Toch liep het gesprek niet lekker. De standpunten over het milieubeleid bleken mijlenver uit elkaar te liggen. “De mens is an’esteld as de rentmeester der schepping en is derhalve geholl’n umme de gesel te zwaai’n oaver zowel plant’n, biest’n as miljeu-aktevist’n, want volgens de Schrift mu’j woek’rn mit oen talent’n en de orde haandhaav’n!” Voor Klaver was dat genoeg en met “U hoort er nog van” werd Boer’nsmurf de fractiekamer uitgezet. “Polletiek is ‘n merakels smerug spellegien” concludeerde hij teleurgesteld.

Klare taal had nog een leuk nabrandertje over het trapliftikje van twee weken geleden die ik jullie niet wil onthouden. Toen haar moeder destijds de nieuwe traplift demonstreerde vroeg het jongste zoontje of oma daarmee “naar de hemel ging”.

Nog zo’n grappige opmerking van een kind werd gedeeld door Peter de Bie. Na een overvloedig paasontbijt vroegen ze aan de vierjarige Liam of hij nog wat wilde eten. “Nee”, antwoordde het joch, “ik ben uitgehongerd”.

Veelschrijfster Trees Roose deelde een niemendalletje over de nieuwe keuken van haar vriendin. Het stukje wemelde weer van de bijvoeglijke naamwoorden: splinternieuwe keuken, lichtelijk uitgeput, nieuwe leidingen, grote witte keukenblokken, geruisloos lopende laden, meerdere kennissen, streng verboden, enfin, we werden er doodmoe van. Maar aan de andere kant, zo vond Pawi, heeft de bijvoeglijknaamwoordenexpert toch haar sympathie en wel omdat ze Trees heet en Pawi maar liefst drie leuke Trezen in haar leven heeft gekend: een hartsvriendin met interessante oudere broers, een galeriehoudster en een tante die piano speelde met heel lange nagels. En jawel, ook ik heb een leuke Trees gekend, die woonde in Rotterdam en misschien nog wel. Kei-oud moet ze inmiddels zijn. Dat wel.

Nee, het gaat hier om jeneverflessen, van die gifgroene van Hartevelt

DSR

Tja, en toen kwam Arja Helmig met een knullig geschreven ikje. Het begon met “Voor de feestelijkheid trekken we tegenwoordig thuis met regelmaat een flesje bier open”. Volgens Lummel de lelijkste zin van het ikje en misschien wel van het jaar. En beter werd het inderdaad niet. Meneer Helmig kwam in gesprek met een dakloze bij de flessenautomaat en gaf de man niks, zogenaamd omdat hij zijn portemonnee thuis had laten liggen. Het zou DSR niet verbazen “als er ten huize van de inzender steviger wordt ingenomen, zeg maar gerust gezopen, doorgezopen, dan hier wordt verteld (…) Nee, het gaat hier om jeneverflessen, van die gifgroene van Hartevelt. De dakloze herkende de rode neus, trillende handen en schuwe blik.” Heer Rozenwater bestempelde het verhaaltje van Helmig als “kneuterig ikje”, maar had verder niet veel bijzonders te melden.

De van talent verstoken blogbuurman bleef maar moeite doen om DSR naar zijn eigen blog te lokken, maar koos daarvoor precies de verkeerde middelen. DSR moet je niet treiteren, stalken, pesten, afzeiken, zoals toch als bekend mag worden verondersteld. Een heuse eigen pagina voor intellectuele en religieuze diepgravende discussies tussen HR en DSR biedt dan ook de aanblik van een verlaten industrieterrein met klapperende ramen, schorre kraaien, krijsende meeuwen en Timmerark die manmoedig zijn best doet om nog ergens op het internet mee te tellen. Not dus.

Ook een naar mannetje lijkt me Jasper de Vries. Die stond met de fiets en wat kinderen te wachten bij een stoplicht en werd ineens voorbij gefietst door een “dame op leeftijd”. Als het groen is gaat de man niet door met z’n leven maar zet een spurt in om de dame achterna te fietsen om “haar aan te spreken op haar voorbeeldrol en het gevaar”.

Het laatste dat ik zag, was een bus pepperspray

DSR

DSR fantaseerde over het vervolg: “Toen ik haar op de schouder tikje op haar aan te spreken, draaide ze zich om. Het laatste dat ik zag, was een bus pepperspray.” Hij noemde Jasper met algemene instemming een “engnek”, die maar liever moet gaan “patrouilleren in achterstandsbuurten, opgeschoten jongeren aanspreken op overlast of zo.” Ook Lummel was niet te spreken over de man. “Het sensibiliseren van anderen lijkt wel een nationale sport te worden”.

Photo by Mindaugas on Pexels.com

En toen moest het ikje van Ernestien Oosting nog komen. Het zou om Ernestine Oosting kunnen gaan, partner van Wim de Bie, maar dat weten we niet. Feit is dat ze een wandeling maakte met Walter, haar vijftienjarige hond. En toen gebeurde het. Een man, nog in ochtendjas, slofte naar zijn brievenbus. Hij wierp een meewarige blik op Walter. „Nou, die heeft wel z’n beste tijd gehad”, zei hij. „U ook”, zei Ernestien.

“Nounou, de oudjes doen het nog best”, reageerde Bertie onderkoeld. Wat een “gezellig ochtendje in Nederland”, vond Lummel. En Pawi sloeg toe met een “Zo, die zit! Toch netjes, dat “u”.” Zelf moest ik onwillekeurig denken aan DSR en de boze buurman die elkaar ontmoeten. DSR met een boxer, Heer Rozenwater met een teckeltje (dat hem de baas is).

Wil jij net als DSR, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan het nieuwe interactieve Van Vuren Gezellige Reageerders Zoemuurtje ©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Dit is een close up van de andere kant van de bank die ik vorige week liet zien. Een stuk spannender. Tja, waar mensen zich al niet druk om maken. Emails, appjes, het ging maar door. Bas, leuke bank heb je, maar deel ook eens een foto van de andere kant. U vraagt, ik draai hoor. Wel hoofdschuddend af en toe. Volgende week zie ik misschien weer iets anders.     
Foto: “
De andere kant van de bank” © 2021 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

131 gedachten over “Je bent in ikjesland (323)”

 1. Het hoeft voor mij geen prettige week te worden. Daar heb ik niets aan net gelijk ik niets heb aan een week die niet prettig is. De ikjes ben ik al gewoon. Subiet een foto van mijn blote kont op instagram plaatsen als protest tegen die ikjes. Zo word ik ook een ikje.

 2. Vroeg wakker, vroeg lezen.
  Prima intro weer, je weet elke week iets te te bedenken.
  Knap, ik zou al lang een vaste tekst hebben gemaakt en gekopieerd.☻
  Hier is niets gebeurd behalve dat het glas van de telefoon gebarsten is en we er straks een nieuw op laten zetten. Of plakken of hoe ze dat ook doen. (Goh, bijna een ikje).

 3. Mooi weer, fris en zonnig, een geslaagd intro, op de vorige nog net geen honderd reacties, en straks een zoet sentimentalikje, het kon slechter!

 4. L’Air du Temps

  Mijn laatste moederdag met mijn moeder vierde ik in 1981; niet wetende dat dit haar laatste zou zijn. Misschien heb ik toen wel haar favoriete geur voor haar gekocht, L’Air du Temps.

  Toen ik laatst bij de parfumerie was, zag ik het staan. Het bestaat nog steeds. Meteen ben ik terug in de tijd. De verkoopster vraagt: „U zoekt iets voor uw moeder?” Ik leg haar uit dat dit het parfum van mijn moeder was, maar dat zij al bijna 40 jaar geleden is overleden.

  De verkoopster loopt weg en overhandigt me even later een proefflaconnetje. „Alstublieft. Voor u. Om af en toe even aan te snuffelen.”

  Cick Geers

 5. Een aardig introotje weer!

  Het lijkt me dat Boer’nsmurf Kloaver en z’n luitjes aanzag voor de ChristenUnie! Misschien niet verwonderlijk, K. werd al vroeg onthaalt als de Jessias.

  Suske een neutrale week toegewenst, met de complimenten voor de backshot van King Kong Bundy op z’n blog.

 6. Moederdag is over twee weken; het Ik-je is dus normaalgespoken een maand te vroeg.

  ‘Misschien heb ik wel…’ , doet afbraak aan de kracht van het verhaal. Misschien wel, misschien niet…wie zal het zeggen. Gewoon zeggen dat dit of dat gebeurde, je bent geen absolute waarheid verschuldigd.

 7. Vrijdag, 30 april dus – wat mij betreft Koninginnedag voor eeuwig & altijd.

  Wat zou het fijn zijn om die dag te beginnen met een aubade van vaderlandse liedjes, onderbroken door het voorlezen van het felicitatietelegram aan het Paleis en uitmondend in het Wilhelmus uit verschillende landen en kelen, gezamelijk uitgejubeld vanachter het computerscherm.

  En dan ontbijten met een Oranjetompouce.

 8. Er was eens een vrouw genaamd Cick
  die schreef een nostalgische Ik.
  Het verhaal was om snel te vergeten,
  de reageerders wilden alleen maar weten:
  spreek je dat uit als kick, sick of chick?

 9. Ekke ebbe de nootuul’n van de menisterroad onder oog’n e’kreeg’n. Now, mak de borst mar nat mit mekander. Foi-foi, wat ‘n spullegien, et is nog arger dan da’k dachte! Alles twee keer e’leez’n en now weet ek nog niks.

  Mar de Boer’npetij’e zal de iele regerugge ut hemd van ‘t gat vroag’n, doar ku’j van op an! Ie krieg’n hierzo de primeur:

  1) Hi’j now alles netties op’eskreev’n en niks vergeet’n?! Eerluk zegg’n!
  2) Is de vergarruge af’esleut’n mit een neutien en een harteluk happien?
  3) Zo joa, was dat op kost’n van ‘t Riek of hi’j allemoale zelluf wat mee’eneum’n?
  4) Wat was d’r zoal te bikk’n? Specifiseer’n noar kolde happies (stukkies worst, stukkies keeze, heerink…), warme happies (bitterball’n, van die kleine bamiskijfies…), konienevoer (wortels, bloemkoolroosies – ek wurre al wies in de boek as ek er en denke)
  5) Wie vret d’r deur de bank e’neum’n now et meeste? (Binn’n de fraksie denk’n de meesten van Grapperhuus mit zien boek as ‘n borgemeester, maar skroale skriebels as die van Wiebels mu’j ok niet uutvlakk’n.) En wat hef Rutte now et liefste?
  6) En wie tikt de meeste pilsies weg? Hoevele nemt Rutte d’r?
  7) Giet Rutte op vrijdag ok weer mit de fietse noar huus toe of hebb’n jullie wel ies zien sleuteltien of’epakt?
  8) Stiet die van Koag now ok elke weke op de regeringstoafel te daans’n? Zo joa, gef dat wel pas?
  9) Zit Slobbes d’r now as ‘n blikk’n domeneer bi’j of dut ie leuk mit?
  10) Wat vien ie d’r now zelluf van?

  Wi’j will’n aanwoord van alle menisters en as d’r mar ‘n streepien licht tuus’n zit, dan eis’n de Boer’n een parlementeere enkette!

 10. Nog even over L’Air du Temps:
  “The floral-spicy note of the carnation is in center of its composition. Bergamot and rosewood support the development of the carnation theme, refined with the notes of rose and jasmine. Violet and iris give a powdery nuance, and create a harmony with the woodsy notes of cedar and sandal, while sensual musk and amber add the final feminine accord to the composition”.
  Da’s geen kattenpis.

 11. Zo zie je maar weer eens wat de Hoge Heren in Den Haag menen verborgen te kunnen houden!

  Uit het klad dat B. me heeft laten zien, staat me bij dat ie alle vroag’n netjes had genummerd van een tot tien, maar kennelijk houdt WordPress daar niet van. Maar goed, er zijn wel meer dingen waar WordPress niet van houdt -milde glimlachicoon-.

  Gelukkig dat het hierbij is gebleven. B. wilde eerst nog vragen van ‘Hef Prins Barnard now in ’n ufoo evloog’n, te ja of te nee?!” en “Hebb’n jullie et nog oaver mi’j e’had?”

 12. Het verschil tussen parfum en wijn is in ieder geval wat betreft de omschrijving opgeheven.
  En in elke dure parfum zit toch juist een druppeltje kattepis?

 13. ik lees net dat ‘groter als’ vanaf nu goed Nederlands is. Binnenkort rekenen we ook ‘hij is groter als mij’ of ‘ik ben groter als hem’ goed.

 14. Ik heb de nummering aan Boer’nsmurf toegevoegd. Inderdaad, met 1. 2. en andere cijfertjes met puntjes heeft WordPress moeite, dus na veel proberen het maar met de haakjes gedaan ) ) ) en dat pakte hij wel. Suf wordpressje dat het me d’r eentje van me is.

 15. Over wijn, parfum en kattepis gesproken: de beste koffie verkrijg je uit bonen die de civetkat uitpoept. De beste arganolie uit noten die uit de drollen van de Noord Afrikaanse geit worden gehaald. Hmm, lekker weg in de natuur.

  Dat parfum van Nina Ricci was ook favoriet bij mijn moeder. Eigenlijk geurden alle vrouwen in de kerk op zondag eensgelijks.

 16. PS de musk in het parfum is geen kattepis maar bevergeil. Ben er fan van.

  Btw kijken jullie ook naar het zondagavond boekenprogramma “Brommer op zee”? Aanrader. Nu 2 keer gezien, allebei verrassend goed.

 17. Het schijnt ook in vanille-ijs te zitten.

  Castoreum of bevergeil is een uitscheidingsproduct van bevers. Het wordt gebruikt in parfum, sigaretten. Voor gebruik in parfums wordt het eerst omgezet in een resinoïde. Castoreum is afkomstig uit de castorklier, de geurklier van bevers die zich tussen de anus en de geslachtsorganen bevindt. Bron: Wikipedia

 18. Het arme dier mocht willen dat zijn geil vreselijk stonk. Nu worden bevers dus massaal afgeslacht. Nooit geweten. Weet Luvienna dit wel? Dat is wel even andere koek dan ganzenlever hoor.

 19. Aparte geur

  Voor de snelle graai liggen enkele mondkapjes op het dashboard van mijn auto, te gebruiken door de bestuurder. Gedwongen door de anti-coronamaatregelen zette mijn vrouw er een op. Lopend naar de supermarkt zei ze dat het ding wel erg apart stonk. Twee dagen eerder had ik er een van een medewerker van de forensische opsporing gekregen, bij aanvang van de schouw van een stoffelijk overschot dat er al een paar weken lag. Na afloop gooide ik dat exemplaar routinematig op het dashboard van mijn auto. De geur? In twintig jaar in dat vak wen je er wel aan. Anderen niet.

  Bob Dekkers

 20. De inzender zou een bever als huisdier cq bijrijder kunnen nemen.

 21. DSR vindt het, pun intended, een verfrissend Ik-je! Nog nooit zoiets gehoord, wie maakt zoiets mee? Alles beter dan de getuigenis van een Oranjeklant.

  Vraag is nu of de geur ook in de auto beklijft:

 22. Getsie. Voor elk lijk een nieuw schoon mondkapje, staat dat niet in de voorschriften? Zo nee, gebruik dan je gezond verstand.

 23. Maar het was wel een verrassing, dit stinkende ikje.

  En gelukkig niet actueel, niks over de koning, niks over het kabinet, niks over corona.

 24. Special price

  Een afhaalmaaltijd bij een authentiek Indiaas restaurant.

  „Doe er maar 5 euro bovenop”, zeg ik bij het afrekenen. Dat lijkt me een fatsoenlijk gebaar, zeker in coronatijd.

  De Indiase uitbater barst in lachen uit en zegt schaterend: „Ha ha, I make a special price for you.”

  Tot mijn schrik wordt twee euro vijftig minder in rekening gebracht. Een fooi geven is ook een kunst.

  Peter van Es

 25. Bij een authentiek Indiaas restaurant kun je dan ook het beste Engels praten, denk ik. En fooien geven doen we bij de patatzaak of op de markt hoor, niet bij het afhalen. Heel raar.

 26. Hoe authentiek-Hollands toch weer!

  Weet je wat ook een kunst is? Overbodige laatste zinnetjes achterwege laten.

 27. Peter praat blijkbaar net zo slordig als hij schrijft.

  Ik zie nu pas de grap voor het ikje van gisteren. Bob had er zijn stinkende best voorgedaan

 28. Bedankt voor de uitnodiging. Het ziet er helaas naar uit dat DSR dit keer verstek moet laten gaan.
  De vrouwe heeft ons opgegeven voor een kippenbraderij of iets dergelijks.

 29. Uitnodigingslink in goede orde ontvangen, dank. Maar een weekje uitstel wat mij betreft ook bespreekbaar, zodat DSR erbij kan zijn. Of niet, en dan roddelen we lekker ongestoord over hem en zorgen dat dat niet in de notulen komt die we dan in de meivergadering vaststellen.

 30. Volgende week vrijdag kan DSR ook al niet. Laat het vooral niet van hem afhangen, maar roddel vrijuit en notuleer nauwkeurig.

  We WOB-ben.

 31. Dank je Lummel ik heb de uitnodiging ontvangen heel chic en Français.
  Ik heb met hulp van Bert ( mon mari ) al de handleiding doorgenomen op de laptop en de iPad en ook de zoom-meeting-instructies enz. Ben benieuwd of het gaat lukken!

 32. Ik krijg in het reactieveld alleen het bovenste deel van de letters te zien. De reacties zelf zijn wel goed leesbaar. Fijn dat Klare taal ook meedoet!

  Over het ikje (nu zijn de letters vrijwel verdwenen) kan ik pas wat zeggen als het reactieveld weer normaal meewerkt.

 33. Cookies wissen hielp ook. Weer veel geld uitgespaard vandaag!

  De authentieke Indiase kok dacht mogelijk ‘Als een Hollander over geld begint zal hij wel willen afdingen!’ Hollanders staan er ook al om bekend dat ze graag kijken kijken maar niet kopen.

 34. Dank je, Heer Rozenwater, voor een ikje wat lang maar het is een actuele lezersanekdote. Die 60-plussers met hun witte armen en ouderdomsvlekken, is dat nou zelfspot?

 35. Compliment

  Ik sta het stalen hek van onze achterom te schilderen. Er loopt een vader met tienerdochter voorbij. Zij zegt vriendelijk: „Wat een mooie schoenen heeft u aan, meneer.” Haar vader legt uit: „Dat zijn klompen.”

  Theo Smit

 36. En wat heeft u een mooi pak aan. Haar vader legt uit dat dat een overall is. En wat een mooie hoed. Dat is haar zei hij beschaamd.

 37. Nou ben ik klaar mee, ik had er net twee gekocht. Gaan in de kliko dus want van katoen.

  Hoe staat het met de ouderdomsvlekken, buurman, daar doelde ik op. All over denk ik zo.

 38. Onze ‘achterom’? Is dat Hollands, net als ‘friet’ en ‘de poets’?

  Enfin, goed volk komt altijd door de achterdeur, die kan dan maar beter goed in de verf staan. Vergeet niet het scharniertje goed in te vetten!

 39. Voor de zoemers die nog niet helemaal zeker van hun zaak zijn stel ik voor een oefensessie op vrijdagmiddag te houden. Geef maar een gil en ik organiseer een generale.

 40. De opmerking over mansplaining past in hetzelfde straatje als commentaren dat de begrafenis van prins Philip slechts voor blanken was.

 41. Die snap ik niet.
  Ik zag dat de Prins bij de ceremonie met zijn voeten vooruit de kerk werd ingedragen. Ze zullen daar wel weten hoe het hoort. Hoe hoort het hier eigenlijk?

 42. Hier ga je rechtop je graf in, net als Tijl Uilenspiegel.

  DSR snapte de referentie aan dat akelige gender-biased mansplaining ook niet echt.

 43. Iets niet echt snappen en dan toch met commentaar komen? Dat is wel lef hebben.

  Hier ga je ook met je voeten eerst naar binnen, weet ik inmiddels. Met het idee dat je gezicht dan naar het altaar is gericht. Dood en wel, liggend ook nog. Een dode priester ligt met zijn gezicht naar de parochianen gericht, net andersom dus. Tja, weer zo’n nutteloos weetje.

 44. Met niet snappen bedoelde DSR dat hij geen begrip heeft voor P. ’s mansplainopmerking, die nergens op sloeg.

  De vrouwelijke variant van mainsplaining is trouwens ‘bitchsplaining’ – eveneens grof en sexistisch. DSR is blij dat hij niet over dat plainen is begonnen. – mild-kritische glimlachicoon-

 45. Tegenwoordig is het al mansplaining als een man iets uitlegt, zijn mening ergens over geeft. Vroeger was het als een man iets uitlegde specifiek aan een vrouw en op een paternalistisch toontje, zelfs over dingen waar hij geen verstand van had. Is toch echt iets anders hoor.

  Met de metoo discussie is iets dergelijks aan de hand. Vroeger had het te maken met onbetamelijk gedrag en ongelijke machtsverhoudingen. Nu is flirten al metoo.

  Roomser dan de paus icoontje.

 46. Wat had die vader dan moeten doen, de opmerking van de dochter onweersproken laten? Eerbiedig wachten totdat er een Vrouw passeerde om Die eerbiedig het woord te geven?

  Oneigenlijk gebruik van grote woorden leidt slechts tot inflatie, en dat ten nadeel van de goede zaak die ze nastreven.

  DSR vertrouwt dat hij het goed heeft uigelegd.

 47. Het schijnt trouwens doodnormaal te zijn om tegenwoordig van ‘taalnazi’s’ te spreken bij opmerkingen over spelling en grammatica. Dat neemt niet weg dat DSR’s reactie hierboven vanuit dat oogpunt wel iets netter had gekund. Eigenlijk is het geen gezicht.

  Trouwens, hoe noem je een pedant trans-persoon?
  Een explainer!

  Hahaha!

 48. Lummel, het moet morgen vast gaan lukken na je verhelderende mail met instructie !

 49. Wat zijn leuke onderwerpen? Favoriete vakantieadres en waarom, Beste boek ooit en waarom, beste muziek en waarom? Leukste standje bij het vrijen?

  Dit is de voorlopige agenda voor morgen geloof ik. Voorgesteld door lummel. De laatste vraag is overbodig geworden door een inzending van DSR.

 50. Jarenlang sexisme maakt een man wantrouwig en kopschuw, Pawi….

  Bovendien had je het ironie-icoontje vergeten!

 51. Dat was een voorstel pawi, we kunnen de agenda nog steeds aanvullen. Veel is lekker. Veel is beter als weinig mag men tegenwoordig zeggen. En dan kan je voor taalnazi uitgescholden worden, dat heb ik ook gelezen.

 52. Geen inschrijvingen voor mijn zoemtestje morgenmiddag?
  Volgende agenda item : waar zou je met welke reageerder een weekend op vakantie willen

 53. Hahaaaha, ik zou alleen met Ingries op vakantie willen. Naar Griekenland, lekker goedkoop, want logeren. Maar goed, Ingries doet niet meer mee. Marianne ook al niet meer (heette zij niet Smit?). Goed, dan zou ik graag met Warhoofd een weekendje naar Goirle willen, als de lockdown voorbij is en we samen achter de vrouwtjes aan kunnen.

 54. Lummel, bij nader inzien was ik wat voorbarig om te denken dat ik geen testje nodig heb.
  Het zou toch wel fijn zijn om even wat te oefenen om op de juiste manier contact te krijgen .
  Ik dacht dat de link aanklikbaar was , wat nu? Sorry voor het ongemak.

 55. Geen probleem Klare Taal. We kunnen morgen een test doen om 4 uur? Zeg maar. Dan stuur ik ook een bestandje met een handleiding.

 56. Handleiding ontvangen en toegepast nu geslaagd , de link werkte nu wel. hopelijk morgen ook .

 57. Aangifte

  De schooltas van mijn dochter is meegenomen uit haar fietsbak. Een afspraak gemaakt om op het politiebureau aangifte te doen. Als we daar zijn heeft men ineens toch geen tijd en worden we weggestuurd. We kunnen de volgende dag terecht, op een bureau verderop in de stad. Als we daar precies op tijd aankomen, zien we een rij voor de ingang staan. Heel irritant. Is de criminaliteit in onze stad zo hoog? Dochter en ik sluiten aan achter in de rij. Maar voor de zekerheid vraag ik nog even of iedereen aangifte komt doen. „Aangifte? Nee, dit politiebureau staat in de Hoge Nood-app. We mogen hier naar de wc.”

  Gijsjan van der Linden

 58. Fietsbak? Zoals in bakfiets? Dat bestaat nog? En daar laat je alles onbeheerd inliggen? Apart. En dan een hoge nood app om in een politiebureau te mogen plassen. Ik heb hiermee ruim voldoende om de dag prakkiserend en hoofdschuddend door te komen. In welke regio speelt dit zich allemaal af??

 59. Oh, er bestaan er tientallen: hoge nood, toilet finders, weer wat geleerd. Zelf vind ik, man zijnde, doorgaans wel een boom of lantaarnpaal, nu je in deze coronatijden de horeca niet meer in kunt. Maar daarvoor een app gebruiken? Neen, dat werp ik verre van mij. Mag er alsjeblieft nog enige spanning in mijn leven zijn?

 60. Bakken en manden op fietsen zijn populairder dan ooit, en terecht.

  Uit dat ‘heel irritant’ blijkt een onaangename, verwende kijk op het burgerschap. Denkt de inzender soms dat ie alleen op de wereld is.

  Veel woorden als aanloop naar een piss-poor cloutje, vergeten voordat het is gelezen.

 61. 😆

  Truttig opgeschreven ikje, maar toch leerzaam. Hoge Nood App, blijkbaar weten veel mensen van het bestaan. Wij nu ook.

 62. Ojee, ik dacht dat het alleen chaotische mensen overkwam, maar nu ben ik zelf de chaoot: ik had al een andere afspraak voor vanavond! Met familie die helemaal uit Brabant langskomt.
  Mijn nieuwsgierigheid naar het zoemuurtje moet even wachten. Aan degenen die wel meedoen: laat svp een kort en liefst waarheidsgetrouw verslag achter? Fijne avond!

 63. Ilona heeft zich net ook afgemeld. We kunnen in klein gezelschap over dezez agenda spreken

  ONIM
  1) Uw beste boek, film, muziek, auto, fiets etc.
  2) Uw andere nicknames
  3) Met wie waar naar toe
  4) De afwezigen
  5) Rondvraag
  6) Een slotwoord van onze Blogbaas
  7) Sluiting

 64. Ik was vergeten dat wp je numerotering naar de ratsmodé helpt. U moet het thuis maar netjes overschrijven met de nummertjes er voor.

 65. Nou nou, wat een afzeggingen zeg! Maar dat mag. Dat ken. So is life. Je zou bijna de boze buurman als invaller uitnodigen. Geintje natuurlijk. We hebben een leuk klein gezelschapje vanavond, het mag de pret niet drukken en de discussies worden er alleen maar dieper en de kletspraatjes maar borrelender van. Tot zo meteen, lieve mensjes.

 66. Mobiel kan ik wel iets op het internet doen dus maar via de computer niet. Zelfde router … zucht … En dat net tijdens het Zoemuurtje.

 67. Nou moe, dat valt nog niet mee. Na exact 3 kwartier genoeglijk keuvelen valt ineens de zoem uit, het gratis abonnement van Lummel is beeindigd. Wat een armoede met die man!

 68. We wachten nu op de tweede helft, zo Lummel daarvoor een muntje heeft.

  Tussennotulen: opening en ingezonden mededelingen achter de rug, berichten van verhindering ook, de een nog ernstiger dan de andere (not).

  Toen de primeur van Klare taal mogen aanschouwen: haar chaperon kwam in beeld en we hebben genoeglijk gewuifd.

  Besproken onderwerpen: de hete kraan in de keuken (kokend heet, die nieuwerwetse): nut en onzin. Stel je hangt er met je slaapdronken kop onder ’s morgens vroeg om je tanden te poetsen. Idem voor het koffiezetapparaat dat volgens Lummel alleen maar heet water door koffiebonen perst.

  Het vraagstuk van notulen is opgelost: gewoon niet meer uitspreken, dan hoor je de verkeerde klemtoon niet. Zelfde maar dan omgekeerd voor de t en dt foutjes: je hoort ze niet als je ze uitspreekt.

  Tjeenk Willink zou DSR kunnen zijn, zo veronderstelden wij, want de man maakt vele typerende taalfoutjes.

  Vervolgens hadden we het over taalnazi’s, en met Bertie over videoinstellingen (zij wilde zichzelf niet in beeld zien) en toen ging de hele zoem op zwart. Word vervolgt.

 69. Nou moe, het was weer leuk!!! De tweede helft was Bertie helaas afgehaakt, dat kan en dat mag. Maar we gingen met Klare taal, Ad Hok en Lummel de diepte in hoor.

  Over onze favoriete auto’s (Alfa Romeo GT), boeken (Ilja Pfeijffer, terzijde werd opgemerkt dat Mulisch is vullis, de waardering van een boek, hoewel dat niet zo zou moeten zijn wordt toch beinvloed door het feit dat je een schrijver een eikel vindt), musea (Rijksmuseum voor expats, en Guggenheim voor de Nederlands ingezetenen) en ga zo maar door. We kennen elkaar nu door en door.

  Prijs voor de apartste vraag ging naar Lummel. Die vroeg aan iemand die twintig jaar in Rome had gewoond: zeg, heb jij nou een adresje, een restaurant, in Rome waar je het lekkerste Italiaans kunt eten?? Tja, spuit11 zullen we dan maar zeggen. Man man.

  Nog net voor het eindsignaal ging het over “de anderen” en gingen we heerlijk nostalgisch los over Jozef, Goudhaantje, Spuit11 (alweer hij), Willem, Trollenvanger, Haller, Huntelaar, de Hikjesman, Apiedapie, Nr. 100, Oom Piet, Bennie Snugger, Luvienna, Mario de Kort, Plopje, Willem, de vriendin van Mopperkont, Deksels en Arteps.

  Nee, we hebben het, zoals ook wel verwacht, niet over Heer Rozenwater gehad. Daar had niemand iets over te melden. Een pluisje op het wereldwijde internet, in de ijle luchten vervlogen.

  En toen was het gratis abo van Lummel weer op en vonden we het allemaal teveel moeite om voor een derde keer in te loggen. Het slotwoord van de blogbaas – van een Fidel Castro achtige omvang – schoot erbij in en zal worden uitgesproken aan het begin van de volgende meeting.

  Was leuk! Dank! Prettige voortzetting!

 70. En ene Brobbey gaat driemaal in de lucht. Waarvoor dan? Voor het scoren van het 100e-reactie lepeltje. Proficiat, stuur je nog even je adres per email?

 71. Ach, en hoe kan ik het vergeten: de vraag over met welke reageerder je waarheen zou willen gaan werd door een deelnemer beantwoord met: met pawi naar het Vaticaan! Lief! Geinig! Gek mensje dat het me d’r eentje van ons is. We hopen dat het ooit bewaarheid wordt. Of word.

 72. Zo jammer dat ik er niet bij kon zijn.
  Heb nog té veel last van de covid-restklachten. Aan het eind van de dag is m’n energie op, en heb ik nog binnen de tijd een trap te nemen.

  Met dank voor de snelle verzending van de nótulen, notúlen zo u wilt.
  Discreet waarbij namen niet worden genoemd maar wel de inhoud.

  Hopelijk ben ik een volgende keer(?) present.

 73. Eindtoets

  Op woensdag verkeer ik in de gelukkige omstandigheid om 29 kunstzinnige, levendige leerlingen van groep 6 de werkwoordspelling bij te brengen. Nét voor de eindtoets lijken de kwartjes te vallen. Wanneer een leerling naar me toe komt en zegt „het eindelijk te snappen” denk ik voldaan terug aan alle creatieve momenten van afgelopen jaar. Haar antwoord op mijn vraag welke werkvorm haar het meeste hielp brengt me weer op aarde: „Nou ja, je blééf zó doordrammen.”

  Corine Marsé

 74. Even nadenken. Corine gaf elke woensdag van het jaar les. Dat kwartje viel bij mij niet meteen.

  Ilona, wat naar voor je. Zit er wel vooruitgang in?

 75. Doordrammen, of repeteren of herhalen zijn voor sommige taken uitstekende pedagogische middelen. Dat wordt alleen niet meer geweten door slecht opgeleid onderwijspersoneel.

  Wat is die Rozenwater trouwens een vervelende kwal zeg.

 76. Gisteren heb ik mijn eerste stappen op zoom gezet dankzij de niet nalatende en geduldige hulp van Lummel!
  Heel boeiend om binnen te stappen bij Lummel, Ad Hok en Bas van Vuren de Blog baas.
  Jammer dat we Bertie alleen gehoord hebben . De tijd vloog voorbij en we waren nog lang niet uitgepraat.Ik heb ervan genoten dank allemaal.

 77. Dat klinkt allemaal alleraardigst. De thuisblijvers hebben weer eens ongelijk gekregen! De volgende hoopt DSR er weer bij te zijn.

  Het valt de organisatie trouwens te prijzen dat er op een doelmatige wijze met de financiën wordt omgesprongen ipv het maar te verbrassen aan frivole premiumaccountjes.

 78. ‘WerkwoordSspelling’ hopelijk dan toch zeker?

 79. Maken we in NL geen verschil meer in het spellen en vervoegen van werkwoorden? Wanneer je een t achter de stam van het wekwoord zet heet vervoegen, en als je wil weten hoe je gecoached schrijft is dat spellen.

  Wat betreft de lengte van de zoomuurtjes. Ik kan ook iedereen drie links toesturen. Dan kunnen we na 40 minuten even plassen iets drinken of je verkleden danwel de camera in een ander deel van je huis, villa of flatje zet. En na 5 minuten loggen we weer aan op de nieuwe link. Wat denken jelui daarvan?

 80. Drie links voor één Zoemuurtje, ik weet het niet hoor. Ik heb dat nog nooit gedaan dus wie weet kan het. Proberen lijkt me, de volgende keer. Maar wel duidelijk de nummering en het tijdstip aangeven: zoem 1 zoem 2 etc om te voorkomen dat mensen op de verkeerde link klikken en gaan zitten wachten tot ze een ons wegen.

 81. Ik kan de volgorde heel gemakkelijk aanduiden. Deel drie kan dan geheel aan WWTTK en de afsluiter door Bas van Vuren : het uitro.

 82. Daar heb ik aan gedacht. Link 3 wordt alleen verstuurd naar mensen die op een door jou gekozen moment aangelogd stonden en bewogen.

 83. Om het uitro ten volle tot zijn recht te laten komen zou link 3 gewoon op het internet gepubliceerd kunnen worden. Maar mag je wel duizenden deelnemers hebben in dat gratis account? Wat is het maximum?

 84. Dat is interessant. Ik weet niet of dat kan en mag. Ik ga de gebruiksvoorwaarden er eens op nakijken. Ik weet niet hoe ze dat bij de gezendmachtigden doen, die laten iedereen meekijken via hun eigen kanaal.

  Ik denk dat dit meer iets is voor een youtube kanaal.

 85. Hallo .
  Even iets uitleggen.
  Het laatste bericht dat ik binnenkreeg is van dinsdag 28 april. En  heb dus, behalve de uitnodiging, over het zoemuurtje niets meegekregen over vooraf oefenen en agendapunten.
  Vandaar dat ik onnozel tussendoor chatte,  shame and sorry.

 86. Geen sorry nodig, Bertie. Het was leuk om je erbij te hebben, zelfs zwijgend als een vlieg op de muur en zonder beeld. Moet je nagaan wat een potentie daar nog in zit! En een conclusie in de notulen (die 25 jaar geheim zullen blijven) is dat we allemaal zielsveel van je houden.

 87. Dat van die drie linkjes klinkt als een mooie oplossing. Op het internet is uw gulden een daalder waard!

  Eventuele onderwerpen: uw (minst) favoriete goede doel? Geld of inzet? Wat doen we dit jaar met de kerst? Wanneer hoorde u voor het laatst een roepstem aan uw hart?

  DSR babbelt zo maar voor de vuist weg, hoor.

 88. Jaja, die Pawi had weer eens gelijk. Brommer op Zee is best een leuk programma, en dat nadat we al van Paul Witteman en zijn flamenco danseres hebben kunnen genieten. Mooie zondagavond dus en het intro staat al klaar. Morgenochtend om een uur of acht voor de liefhebber en wie is dat niet? Zelfs de boze buurman wordt geciteerd. Hij heeft dan ook kei zijn best gedaan.

 89. “Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen”, stond in de mail. „Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken.”
  Deze mail werd serieus genomen door bol.com en het bedrijf maakte een fors bedrag over naar het zogenaamd nieuwe rekeningnummer van Brabantia.

  Ligt het aan de leesvaardigheid van de boekhouder van dienst?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: