De wappigste wappies (364)

Over ikjes en wappies

Het zal maar toetsweek zijn en je moet gaan testen. Wat doe je dan? Of je leest je klas de laatste pagina van De Avonden van Reve voor en je ontdekt dat iemand er met pen iets onder heeft geschreven. Lees je dat ook voor? Of je hebt vrienden met een hond die eigenlijk Kazan heet, maar die ze Hans noemen. Hoe ga je daarmee om? Je kunt ook een kennis tegen het lijf lopen die het “vreselijk naar voor je” vindt als je vrolijk vertelt dat je een boostervaccinatie hebt gehaald. Hoe reageer je? Wat zeg je? Blijft dat een kennis?

Dat soort vragen dus. Daar schrijven de lezers van het NRC over in de rubriek “ikjes”. En hier geven we er een overzicht van. We geven goede raad. Vooral ook over hoe ze het hebben opgeschreven. Ga maar even zitten. Hier komen ze. En jawel, net even iets eerder dan jullie van mij gewend zijn.

Eerst dat ikje over die toetsweek dus. Dat ging over een puber. NRC-lezeres Lisette van de Loo hoorde hem op straat met zijn telefoon aan zijn oor praten. Dus da’s al bijzonder. Een puber die belt. En ze ving op: „Nee gast, ik ga niet testen. Dat doe ik vrijdag pas, ik heb toetsweek en ik wil niet inhalen.”

dat is iets voor de vertrouwenspersoon of een ander loket van de NRC

Als je nu denkt, is dat alles? Ja, dat is alles. Dit is genoeg voor de NRC om het af te drukken en op de website en alle sociale media te zetten. Omdat het “ikjes” zijn en die hoeven niet perse geweldig te zijn, niet qua inhoud en niet qua schrijfstijl. Als ze maar van lezers komen en zelfs dat niet eens. Regelmatig zien redacteuren en zelfs de chef van de opiniepagina dit soort stukjes van hun eigen hand ook afgedrukt. Nou ja, dat is misschien iets te passief uitgedrukt. Ze doen daar wel iets voor, denk ik, vooral die chef. Je kunt het wel schudden, neem ik aan, als je als ikjesredacteur een ikje van je chef niet afdrukt. Maar goed, daar gaan we hier niet over, dat is iets voor de vertrouwenspersoon of een ander loket van de NRC.

niet vooraan gestaan toen de ellebogen werden uitgedeeld

Ook De Schrijvende Rechter (DSR) hoort weleens een flard van een gesprek op straat voorbijkomen, zo meldde hij. “Maar geen moment is het bij DSR opgekomen om dit als Ik-je in te sturen, terwijl het met het huidige niveau toch zeker zou zijn geplaatst, misschien wel twee dagen achter elkaar. Maar ja, te bescheiden, een chronisch gebrek aan eigendunk, niet vooraan gestaan toen de ellebogen werden uitgedeeld. Gewoon een regiojongen uit riet- en waterland.”

En onze criticaster uit Frankrijk, Lummel, vond het geen ikje maar een “zelfgehoordje”. Ook waar. Zo kan er soms van alles mis zijn met zo’n ikje en gelukkig valt dat dan hier allemaal op zijn plaats.

“Proficiat, je hebt dit kutboek uit.”

Maar we hadden zoals gezegd deze week nog meer levensvragen. Wat doe je, zo vroeg ene Lotje Rap zich af, als je tijdens het voorlezen aan je klas van een best wel bekend werkje van Reve – een schrijver van De Grote Drie – ontdekt dat iemand er op de laatste pagina met pen in heeft geschreven: “Proficiat, je hebt dit kutboek uit.” Zou een interessante vraag zijn geweest toch voor het lezerspubliek van de erudiete NRC? Een dilemma. Een gespreksonderwerp. Misschien zelfs wel iets voor een tv-format.

Maar nee, Lotje liet het erbij. Hij of zij stelde de vraag niet. Hij of zij gaf geen antwoord. Hij of zij schreef alleen maar dat hij of zij die passage zag. Punt. Ook hier had De Schrijvende Rechter (DSR) een snedig antwoord klaar: “De Grote Drie hadden stellig een betere ontknoping bedacht dan deze sof.”

Hoe het hier dan vaak gaat, is dat het ikje het ikje wordt gelaten en het eminente gezelschap van literatuurcritici alhier het over iets anders gaat hebben. Veel interessanter vaak, dat wel. Nu ging het over alternatieven voor De Grote Drie. Oftewel Grote Drieën die het gezelschap alhier veel interessanter vindt.

Genoemd werden:

Elschot, Claus, Bordewijk
Pfeijffer, Wieringa, Rijneveld
Kan, Hermans. Sonneveld
Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale (volgens
Ad Hokmeer de grote zes, dus eigenlijk”). Hier kunnen die mopjes nog, we benne immers niet bij The Voice en we zijn allemaal volwassenen.
Horowitz, Zimmerman, De Waal (met als toegift
“vanwege de pikante jurkjes en megahakken” Yuja Wang. “Een dametje met lef, die het in de vingers heeft”, aldus Pawi, zelf een dame, mind you, dus al helemaal kei-onverdacht.
Hulk Hogan, Honky Tonk Man, Macho Man Randy Savage en Jake the Snake, voegde
De Schrijvende Rechter (DSR) nog toe. Hij had helegaar niet in de gaten dat het er vier zijn en we laten hem in die waan.
Net als
Lummel die dan weer tweetallen noemde: Cruijff en Keizer. Van Basten en Rijkaard. Slauerhoff en Bloem. En daarbij dus Ard en Keessie vergat. En Hepie en Hepie, maar dan dwalen we misschien wel erg ver van het concept af.
Kwik, Kwek en Kwak
Elvis Costello, Ian Dury, Nick Low
Pim, Pat en Pet
Pasta pizza pesto en patat
Wieringa en Zwagerman, Priestley, Tolstoi, Waterdrager en Brusselmans.

Ver van het paadje ja, en het begon zo literair en strak. Drietallen, mensen. D.R.I.E. (3).

“Ja hoor, hij luistert toch niet.”

We zijn dan eigenlijk met z’n allen altijd heel blij als er een nieuw ikje op de site verschijnt. En dat kwam er! Deze ging over Kazan en was alweer het zesde ikje dat Heleen Akerboom-Menger sinds 2014 gepubliceerd zag. Proficiat! Blijven inzenden. Kazan was een hond, een joekel van een beest met gevaarlijke looks, maar een zacht karakter. Volgens de eigenaar dan. Op de vraag van de kopers of ze de hond wel een andere naam konden geven, zei hij “Ja hoor, hij luistert toch niet.” Nou, en toen noemden ze hem “Hans”.

Hopla: ikje en glimlachjes gescoord. Ook wat waard. Bertie vond hem wel leuk en dacht dat ze vast de enige was. Dat lijkt hier vaak het geval, maar dat komt omdat het veel prettiger is om zo’n ikje af te kraken dan simpel “haha” te posten of nog erger: een like-sterretje in te drukken. Heleen staat trouwens in een boekje van Mieke Kerkhof met grappige anekdotes over de dood. Het heet Klaar is Kees: Een knipoog naar het levenseinde en is bij alle betere boekhandels te koop. Youp van het Hek schreef het voorwoord!

Ilona dacht aan de omschrijving van het beest (de hond, niet Mieke of Heleen of Youp, hoewel) een “pitbull” te herkennen, maar dat weten we natuurlijk nooit zeker. Daar zouden we Timmerark om raad hebben kunnen vragen. Een hondenkenner die hier wel meeleest maar vanwege gebrek aan wachtwoorden met bijbehorende accounts al meer dan een half jaar niet kan reageren.

Mirna van Dijk liep intussen een kennis tegen het lijf. Dat heb je weleens. Ineens loop je iemand tegen het lijf en dan is het een kennis. “Hoe gaat het kennis?” vroeg ze nog om er zeker van te zijn. “Je leeft nog!” riep de kennis. Dus dat zat wel goed. Mirna was inderdaad ziek geweest, dus het was ook nogeens geen vage kennis. Want die weten dat soort dingen vaak niet. Ze bevestigt snel dat ze nog leeft. Want voor je het weet komen de praatjes in de wereld.

Nou, die kennis is een flapuitje, hoor. Ze vertelt dat ze zich bij een lokale politieke partij heeft aangesloten “uit protest tegen het coronabeleid”. Mirna is discreet en beschrijft niet wat er door haar heen gaat, maar we denken dat ze er ineens wat bleekjes uitzag. Het zal namelijk je kennis maar zijn, toch? Uit protest tegen het onrecht, het verschil tussen arm en rijk, desnoods tegen het asfalt en nieuwe wegen, maar tegen het coronabeleid? Hoe dan? Waarom dan? Moeten we eigenlijk wel allemaal dood, volgens die kennis? Lekker de oudjes laten kreperen in de IC’s? Weg met dat dor hout, wij willen vrijheid en geen muilluiers? Moeten we dan maar risico’s nemen met onze kinderen die long Covid kunnen krijgen met gevolgen waar we echt nog niet genoeg van weten?

De wappigste wappies vinden het een geuzennaam

Ze ziet ergens zelf ook in dat ze niet helemaal serieus te nemen is en lacht “Ik ben dus een wappie geworden”. Want de wappigste wappies vinden het een geuzennaam en kijken zelfs neer op mensen die geen wappie zijn. Dan ben je nog niet wakker, een schaapje en je komt er nog wel achter (als de tribunalen beginnen, laten we hopen niet achter een betaalmuur op Netflix maar gewoon bij de publieke omroep). Ik heb er ook zo een in mijn omgeving, voor de rest eigenlijk best een lieve vent. Maar goed, Mirna houdt zich goed en grinnikt dat ze net een boostervaccinatie heeft gehaald. Waarop het wappiekennisje een smartelijk gezicht trekt en zegt: „O, die komt wel even binnen. Wat vreselijk naar voor je.”

De Schrijvende Rechter (DSR) was er snel klaar mee: “Eens in de zoveel tijd komen dergelijke lieden vanuit heel Europa met tienduizenden tegelijk in Brussel demonstreren, waarschijnlijk voor de van staatswege gratis verstrekte kouwe douche.”

Nou, en toen was het donderdagavond. Normaal gesproken bespreken we de ikjes van vrijdag en zaterdag ook nog en publiceren het geheel in een afgewogen en doorwrocht stuk op maandag, zeven keer herlezen en geredigeerd. Maar nu dacht het team: pleur het er maar eens een keer direct op. Meteen. Nu! En ach why not. Altijd maar op maandagmorgen, altijd maar alle ikjes van de vorige week, dat is ook wel heel erg saai. Bovendien, halen we de maandag nog wel, met alles wat er in de Oekraïne gebeurt? Precies, dat wilde ik maar even zeggen. Dus geniet ervan, zolang het nog kan.

Wil jij net als DSR, Lummel en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan een hartverwarmend Zoemuurtje©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik liep ergens aan het water te wandelen en zag ineens een steiger. Een alarmerend geel bord trok mijn aandacht. Dertig (30) stond erop. Wat 30? Hoe 30? Mag je hier niet harder dan 30 wandelen, zwemmen of varen? Maar dan had het rond en zwart-wit-rood moeten zijn. Mogen  hier niet meer dan 30 eenden of andere watervogels in vanwege de vogelgriep? Was het de temperatuur van het water? Hoewel er een groot wellnessresort in de buurt was leek me dat sterk. Kortom, ik heb daar zeker 30 minuten of langer staan piekeren. Totdat ik voetstappen hoorde en me realiseerde dat ik daar misschien niet langer dan 30 minuten mocht staan. “Blijf staan! Halt! Pipo Koeien!” hoorde ik uit een megafoon. Maar ik was al door de grond gezakt van schaamte, want zo ben ik wel en het liep met een sisser af. Volgende keer zie ik misschien weer iets anders.
Foto: “Pipo Koeien” © 2022 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

62 gedachten over “De wappigste wappies (364)”

 1. Tja, zeg maar wat, staat er dan. Wat dan? Dat er zojuist op een historisch ander tijdstip dus een intro is gepubliceerd. Als test. Als aardigheid. Als waanzinnig experiment? We gaan het zien. Ik moet er zelf zeker aan wennen. Vier ikjes hebben we pas. Die van morgen en vrijdag waar blijven die? In een ultramini-introotje volgende week maandag? Of gaan we nu ineens over op een publicatie in het midden van de week? En waarom dan? Reacties zijn nu nog meer welkom dan anders. Want ik ben hier best wel onzeker over *huivericoontje

 2. Robot

  Ik sta in een tv-showroom te kijken naar schermen als mijn oog en oor getroffen worden door een beeld van een reporter die in het Engels verslag doet van de EU-bijeenkomst over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

  Het Engels wordt Nederlands ondertiteld en prachtig synchroon voorgelezen door een robotstem, ook in het Nederlands dus.

  Knappe techniek, maar levensgevaarlijk… Ik lees: „Deëscalatie is nu essentieel om de controle te houden.”

  De robot maakt hiervan: „De escalatie is nu essentieel om de controle te houden.”

  Margreet Tordoir-Kreugel

 3. DSR is hier niet zo blij mee, en zal dan ook voorbijgaan aan de vroegtijdige plaatsing van het Ik-je.

 4. Aaah… dat is nou kei~jammer, al zeg je ’t niet zelf.
  Mijn maandagochtendtreurnis zal het op deze manier zonder opbeurende maandagochtendintro moeten doen.
  Ik hoop dat dit slechts een ‘sorry het moest even try out’ is.

 5. Het blijft een goed intro. Al moet iedereen wel wennen aan de nieuwe dag van verschijnen.
  Het lepeltjesprobleem is misschien tijdelijk, als het intro voortaan wekelijks verschijnt op donderdag?

 6. Robot

  Ik sta in een tv-showroom te kijken naar schermen als mijn oog en oor getroffen worden door een beeld van een reporter die in het Engels verslag doet van de EU-bijeenkomst over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

  Het Engels wordt Nederlands ondertiteld en prachtig synchroon voorgelezen door een robotstem, ook in het Nederlands dus.

  Knappe techniek, maar levensgevaarlijk… Ik lees: „Deëscalatie is nu essentieel om de controle te houden.”

  De robot maakt hiervan: „De escalatie is nu essentieel om de controle te houden.”

  Margreet Tordoir-Kreugel

 7. De moderne versie van wat we vandaag toch weer meemaakten met de autocorrectie.

  Ik begrijp dat een deel van de NRC-lezers nog stamt uit de tijd van lei en kroontjespen, maar de verbijstering waarmee men verslag doet van ieder technologisch nieuwigheidje, ook die al redelijk ingeburgerd raken, levert doorgaans schrale Ik-jes op.

 8. Ik zag dit pas op Vrijdag. Vandaar mijn reactie. Ik ga proberen om de burgemeester er toe te bewegen om dan de markt maar op Donderdag te doen.

 9. DSR stated dat hij geen acht slaat op Ik-jes die vroeftijdig worden geplaatst. Rust, reinheid en vooral regelmaat!

 10. Ja maar om hem dan nog een keer te plaatsen is toch overdone? Dat maakt het draadje juist onoverzichtelijk. Zet dan gewoon je oordeel neer, zo laat als jij dat wil, maar zet niet integraal hetzelfde Ikke nog een keer op de site. Tip. Verzoek. Geen bevel.

 11. Een bevel – milde glimlachicoon- . Maar dus geen bevel.

  Dat moest er ook nog eens bijkomen, zou DSR wat moois zijn. Want dat moet ik naar de zolder en de vaandeldrager tevoorschijn halen. Maar dat hoeft kennelijk niet. Mooi. -milde glimlachicoon-

 12. Waar de site pas onoverzichtelijk van word, zo wilde DSR maar zeggen, is het Ik-je van vrijdag op donderdag plaatsen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer.

 13. Tsja, dan ben je niet goed wijs. Gelukkig heeft niemand twee keer hetzelfde Ik-je op twee verschillende dagen geplaatst. Door het Ik-je van vrijdag op vrijdag te plaatsen, heeft DSR een naar zijn inzicht kleine maar belangrijke bijdrage aan de overzichtelijk van dit draadje geleverd – waarvoor uiteraard geen dank.

  De hoofdverantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de NRC-redactie met die voortijdige plaatsingen.

 14. Tip: scroll eens terug naar boven tot je het ikje Robot tegenkomt, geplaatst door Pawi. Is precies hetzelfde ikje als het ikje Robot dat vanochtend door jou is geplaatst. Niet nodig voor de ikjesbespreking. Dat ik “niet goed wijs” zou zijn vind ik een merkwaardige persoonlijke uitval die nog onnodiger is, je mag dat terugtrekken als je wilt of er je excuus voor aanbieden.

 15. Tip: beter lezen en niet zo hoog van de toren blazen, vaderman! Snel gepikeerd chilipepertje dat je d’r toch van ons allemaal en iedereen bent! -milde glimlachicoon-

  Je sprak over lieden die twee keer op dezelfde dag hetzelfde Ik-je plaatsen. DSR is ermee eens dat dat onwenselijk is. Sterker nog, wie dat wel doet, is volgens DSR niet goed wijs. Heb jij twee keer op dezelfde dag hetzelfde Ik-je geplaatst? Nee toch. Niemand, zoals DSR al schreef. Stel je voor zeg.

  APD gilt dus zonder geslagen te zijn. Hou nu maar op met kibbelen en als je toch door wilt gaan, neem dan de best practice van het buurblog over en begin een apart draadje. Daar zul je het dan wel zonder DSR moeten stellen, want nu is het wat hem betreft wel genoeg. Voor jou ook? -milde glimlachicoon-

  Kortom, geen reden tot excuses. Voor DSR is er geen aanleiding en APD is er, zelfs na zijn valse beschuldigingen, niet grootmoedig genoeg voor, let op DSR’s woorden. -milde glimlachicoon-

 16. Tssss…..die excuses kun je met een hard potlood op je kwabbige pensje schrijven. -milde glimlachicoon-

  DSRstradamus had weer eens een overschot aan gelijk toen hij voorspelde dat APD de verantwoordelijk voor zijn eigen woorden uit de weg zou gaan.

 17. Nou, ze komen we op deze minidraad ook nog wel aan de 100. Man man. Sorry hoor!!! Nu goed? Met je “dan ben je niet goed wijs”. Helemaal niemand in de wereld had dit wel meteen goed begrepen. Tip: boekje helder schrijven weer eens uit de kast halen, zo je die al hebt (boekje).

 18. He joh, ik ben niet doof ofzo!

  DSR’s woorden waren ontvankelijk voor iedereen met een open geest en, vooral, een open hart.
  De vijf was alweer vroeg in de klok in huize APD, dat denk ik ervan.

 19. Ik had het kunnen weten. Maak je ruiterlijk welgemeende excuses en als dank krijg je een nieuwe belediging naar je kanis. Drankmisbruik, een nieuw dieptepunt lijkt bereikt.

 20. Het is al de tweede keer dat DSR ons de les wil lezen. Hij houdt van orde en tucht.
  Het ikje van maandag is al op zondagavond in te zien, en zo gaat het door. NRC heeft er geen moeite mee, de ikjes redacteur kan op tijd naar huis en wij kunnen er ons voordeel mee doen.

  Om het ikje nog eens te plaatsen op deze site, getuigt van halsstarrigheid. Pas als het ikje op de juiste datum verschijnt, wil DSR zijn reactie plaatsen, eerder niet. Later ook zeker niet.

  Deze nooddruftige, die zijn reacties echt niet kan inhouden, doet denken aan een Ouderling die wacht met zijn Oordeel , tot het jonge meisje door hem betrapt wordt met een onzedig kleedje, dat ze de hele dag daarvoor al droeg. Doorzichtig.

 21. Als het ruiterlijk en welgemeend was, dan is het goed.

  Ondertussen doet P. een aanzet tot een streekroman, dat is dan wel weer mooi meegenomen.

 22. Iedereen die APD’s lezing onderschrijft, heeft volgens hem een punt. Zo lust DSR er nog eentje.

 23. Die lieden werken al twee jaar thuis. Ze plaatsen zo’n Ik-je gewoon vanuit de luie stoel.

  Het Ik-je van vandaag is hier trouwens nog niet geplaatst. Zo loopt alle voortvarendheid weer met een sisser af. -milde glimlachicoon-

 24. Knuffel

  „Ik doe het”, besluit mijn buurvrouw. Ze bestelt de knuffelrobot voor haar steeds warriger en onrustiger wordende moeder. De eerste kennismaking lijkt een succes. Haar moeder kriebelt in zijn vachtje en zit er tevreden mee op schoot. So far, so good, denkt buurvrouw en laat het poezenbeest met een fijn gevoel achter. Een paar dagen later gaat ze weer even langs. Het katje ligt opgeborgen in de kast. Haar moeder zegt: „Ja, hij had toch wel erg veel aandacht nodig.”

  Tineke Dekker

 25. Een mooie anekdote. Geen ikje.

  Natuurlijk was ik in de verleiding dit ikje gisteravond al te plaatsen, maar er zijn er onder ons die daarvan helemaal ontregeld raken. Dat zou jammer zijn.

 26. Och, de meeste consternatie was te bespeuren vanwege het verschijnen van het Ik-je op het gebruikelijke tijdstip.

  Allemaal kippedrift, zeker om daar nog eens op terug te komen.

  DSR vond het niet zo’n goed Ik-je, om de bekende redenen. Hij verwijst naar de overvloedige jurisprudentie terzake.

  Zelf had DSR de knuffelrobot aan de buurman toegedacht, al zou het daar een zwaar leven hebben. De voorkeur zal daar immers uitgaan naar een ander genre knuffels.

 27. En Ad Hok scoort de 100! Als je de beide intro’s min of meer optelt dan. Wat een gereken. Het zou best weleens een eenmalig experiment kunnen worden.

 28. Prachtig ikje.
  En ik ben blij dat Ad Hok eindelijk Huntelaar, Haller en Brobbey te vlug af is geweest.
  Proost Ad. Fundum.

 29. Tja, vroeger moest ik nuchter blijven op zondagavond om het intro te kunnen schrijven, redigeren, doublechecken, updaten. Tot middernacht precies, want er kon altijd nog een keileuke reactie binnenkomen die erin moest. Nu kan ik me klem zuipen. Bij wijze van spreken dan. Hoe heb ik dit bizarre experiment ooit kunnen verzinnen? Hoe kan ik het weer beëindigen? Help!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: