Een kartonnen doos voor de deur (430)

Over ikjes, een ree en een damhert

Vlees in de taart van de dag. Ouders in Turkije. Zeventien kilo stamppot met soep vooraf. Zwarte rookpluimen en hoge torens. Een onteerde Duitse vlag. En een ree in een Amsterdams café, hoppetee, weg ermee. Want het beest wilde niet schaken. Alleen maar dammen, want zo zijn ze, die herten. Dat gebeurde er allemaal zo’n beetje in ikjesland vorige week. Lees het hier allemaal nogeens, of voor het eerst, en aarzel niet om er iets van te vinden. Van die ikjes. Of van het leven. Ophef, dat willen we! Bloedende vrouwen onder de tafel in talkshows. Chagrijnige koningen in hermelijn met een kroon die voelde als een doornenkroon.

Ze keek haar man aan alsof hij de grootste oetlul van het westelijk halfrond was

Waarom hij geen havermelk nam, wilde de moeder van een puber weten, ergens in een café aan een tafeltje. De jongen keek niet op van zijn telefoon. Toen kwam zijn vader aan tafel zitten. “Ik heb de taart van de dag besteld”, zei hij heel tevreden met zichzelf. Wat voor taart dan, wilde de vrouw weten. De man had geen idee. “Nou ja!” zei de vrouw afkeurend, want, oh, wat een fijne vrouw was dat. Daar werd je echt blij van als zoon of echtgenoot. Met dat mens de hele dag om je heen als je niet naar school of je werk kunt. Ze keek haar man aan alsof hij de grootste oetlul van het westelijk halfrond was. Die taart van de dag? „Misschien zit daar wel vlees in,” klonk het dodelijk vermoeid vanachter de mobiele telefoon. De puber won dus. Jan Buitenhuis zat naast het suffe gezinnetje in dat cafe en schreef het allemaal voor ons op. De NRC plaatste het als ikje. En wij? Wij vonden er wat van. Wij, de fijne mensen van het ikjespanel, dat inmiddels bijna 1300 leden telt. Bijna? Ja, 1298 kun je bijna noemen. Ze doen niet allemaal elke week even actief mee. En dat mag. Dat kan. En vinden wij niet erg en niet eens bijzonder.

Bertie, herstellende van een heupoperatie vond het een “best aardig” ikje, en dat was het. Wisten jullie trouwens dat ze bizar goed kan schrijven met haar nieuwe heup? Lees dit mooie verhaal maar eens, word je stil van. Ik wel tenminste. “Moeizaam ploegde de oude aak door de rivier …”

Minder aardig was het dat Tim Bachman vorige week ineens ten aarde zeeg, de pijp uitging en het loodje legde. Ad Hok eerde hem met een liedje. Ik probeerde zelf nog mooiere liedjes van de man te vinden, maar sukkelde al surfend in slaap. Niet bepaald een “overdrive”, hoor, maar wij wensen zijn nabestaanden namens alle lezers van dit blog en daarbuiten heel veel sterkte met het verwerken van het verlieszzzz.

Nee, dan Begüm Pekbay, die knalde erin met een hele grappige ik. Ze vroegen haar waar ze vandaan kwam. Ze antwoordde dat haar ouders in Turkije zijn geboren. Mag. Kan. Kunnen zij niks aan doen. Het voelde “ineens best gek” dat Begüm de vraag niet gewoon beantwoordde. Dus ja, toen gaf ze maar toe dat ze een “geboren en getogen Rotterdammert” was. Heel vals zei de vragensteller: “Oh, bijzonder. Ik hoor toch echt een zachte g. Vandaar dat ik het vroeg.” Opgevoed door een D66 wokertje uit Kralingen, vermoedelijk. Ik vond die t veel interessanter en leerde alles over de achtergrond. Lees het zelf maar, daar plaats ik zo’n link voor. Gewoon even klikken, je krijgt daar absoluut geen spijt van. En ik word er lekker voor betaald. Elke klik gaat bij mij in het knipje. Klik maar raak allemaal, dan hoef ik de boot deze zomer nog niet weg te doen.

Je kunt over dat “Rotterdammert” zelfs een authentiek metalen wandbordje kopen, gesigneerd door Lee Towers, Davina Michelle en Ahmed Aboutaleb. Feyenoordsjaaltje niet inbegrepen. Ruikt een beetje naar Schmidt Zeevishandel.

Emma Nahuis had een opa en een oma en die waren 65 jaar getrouwd en dat hadden ze gevierd. Een week na het megafeest vroeg Emma wat ze er van hadden gevonden. Opa had moeite om het zich te herinneren. Maar toen ze hem vertelden dat ze op die dag zeventien kilo stamppot hadden gegeten, met soep vooraf, en dat de burgemeester op bezoek was geweest, wist hij het weer. “Het was een onvergetelijke dag”, sprak hij glunderend. En legde bijna het loodje toen Emma het ineens uitkraaide van plezier en het verhaal enthousiast ging in zitten typen in haar mobiele telefoon. Maar er krulden best wel een paar mondhoeken, ook hier en ook bij het altijd kritische ikjespanel. Zo’n ikje, hoe simpel ook, is vandaag de dag schaars: tikkie droog verteld, maar qua pointe prima. “Geschikt voor verjaardagen”, vond Bertie.

Alles van waarde is weerloos

We bleven zo’n beetje de hele week in Rotjeknor, want tja, het werd 4 mei en toen moest Rob Wink natuurlijk weer zo nodig zogenaamd mijmerend over de Brienenoordbrug rijden. Hij dacht zogenaamd iedere dag aan de grote, zwarte rookpluimen van het bombardement. Ja, ik ook, hoor. Not. Ik denk aan de prachtige interessante stad met aparte architectuur die het geworden is. Elke dag? Welnee joh. Zo af en toe. Maar gelukkig zat diezelfde avond Zelensky bij Jinek. Die man ziet ook dagelijks hoge torens en rookpluimen. Alles van waarde is weerloos. Sta daar eens bij stil op 4 mei, met je “eigen slachtoffers eerst”.

Nog een bijzonder naar ikje plaatste de NRC de volgende dag. Het was van John Broekman die zich kapot lachte toen er door een misverstand een Duitse vlag werd verbrand. Man man. Zielepietjes. Zelf was ik heel wat positiever aan de gang de hele vorige week. Lekker de vlag op en neer hijsen, op 27 april, op 30 april, 4 mei en 5 mei, en alle vlaggenregels uit mijn hoofd leren. Ik weet nu echt alles over vlaggen en protocollen dienaangaande, in binnen- en buitenland. Waarom ik perse een mast van meer dan 8 meter hoog in mijn tuin moet hebben, is een verhaal voor later. Intussen kijken de passanten toch maar mooi naar mijn fier wapperende ding in de voortuin. Daar woont iemand die deugt, zie je ze denken, en nog een rijke stinkerd ook, anders heb je niet zo’n gigavlag. En daar gaat het om.

de goeie man zat per ongeluk tegenover Luc met een kop soep

Maar toen moest het meest sneue ikje van het jaar nog komen. Luc Negrijn moest namelijk laten weten dat hij Hans Ree weleens in een Amsterdams café, where else, had gezien. Nou zeg, wat een geweldig belangrijke man is die Luc Negrijn. Dat hij in hetzelfde Amsterdamse café als Hans Ree was geweest, hoe is het mogelijk. Wat er daar gebeurde? Nee, niks. Wat Hans tegen Luc zei? Nee, niks, de goeie man zat per ongeluk tegenover Luc met een kop soep. Dat was het al. Er was geen enkele interactie tussen Luc en Hans. Het enige dat dit ikje bevestigt is dat Hans toen bestond en in het echt door andere mensen gezien kon worden. Hij zal ook nu nog regelmatig rondlopen en zelfs bijvoorbeeld naar de bakker of naar het toilet gaan, maar gelukkig is Luc daar niet bij, tenzij met een schoteltje op de gang, of een kartonnen doos voor de deur. Zelf verzon ik nog een grapje over een ree die niet wilde dammen, en een damhert dat niet wilde schaken, want de evolutie zit keislim in elkaar, maar dat bewaar ik voor later, voor team Lubach. Ik hoop dat het kinderachtig genoeg is.

Wil jij trouwens net als Bertie, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik zat weer eens lekker te smikkelen. Soto soep, huisgemaakt, met alles erop en eraan. Het leukste vind ik altijd die hele gekookte eieren. Ik plaatste het fotootje op Twitter en hoppa, meteen een hele stoet volgers erbij. Mensen lijken wel altijd honger te hebben. Recepten, kookblogs (behalve die van Lummel) scoren tegen de plinten op. Hoef je niks voor te doen. Maar zij die via Google dit blog zijn tegengekomen op zoek naar een goed recept voor soto soep, eigenlijk met een spatie, maar daar zitten jullie niet mee: zoek lekker verder. Dit is een literair blog met foto’s en leuke snedige teksten. Voor een kok moet je elders zijn. En jawel, ook deze week ga ik weer iets interessants meemaken, ik voel het gewoon! Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair.

Foto: “Sotosoep soto soep kijk maar” © 2023 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

26 gedachten over “Een kartonnen doos voor de deur (430)”

 1. Koffieautomaat

  De werkdag is nog maar net begonnen als op alle verdiepingen van het Rijkskantoor Rijnstraat 8 het alarm begint te loeien. Via de intercom wordt ons opgedragen het gebouw onmiddellijk te verlaten via de noodtrappen. Brand, een bommelding, een ontruimingsoefening? Niemand die het weet. Twintig minuten later staan er ondanks het meireces zo’n tweeduizend rijksambtenaren op straat. Een Hagenees die voorbij fietst, remt wat af en roept: „Is jullie koffieautomaat kapot?”

  Miranda Spek

 2. Jaja, een Hageneest kan ook lollig doen, hoor.

  Maar zie die ambtenaren maar weer eens terug te krijgen, duurt uren, sommigen duiken meteen Den Haag CS in, wat ik je brom.

 3. Goedemaandag.
  Vroeg opstaan loont. Nu hoefde ik niet tot de namiddag te wachten om te lezen dat je mijn verhaaltje waardeert (al zit er een fout in), hartelijk dank. Intussen heb ik geleerd om te gaan met complimenten, ze smaken me.
  Je krijgt de mijne voor het intro.

 4. Hmm, ik kan geen enkele fout vinden. Of bedoel je dat “aak” eigenlijk mannelijk zou moeten zijn? Maar ter ere van opoe Deuf mag dat schip best vrouwelijk zijn van mij, hoor. Ik behoor dan ook tot de rekkelijken der Nederlandse taal. Die moeten er namelijk ook zijn.

 5. De fout in het verhaaltje lag ergens anders maar is verder niet belangrijk, ik hoef er geen boek mee te vullen. 😉

 6. Nu zal ik het verhaal elke dag een paar keer doorlezen, net zolang tot ik de fout gevonden heb. Dat moet je toch niet willen? Wat heb ik je aangedaan?

 7. Toneel

  Carré. Het Europa Trio onder leiding van Lisa Ferschtman wordt ingeleid door Jacob Derwig. Maar zijn inleiding wordt een ego-trip, daarna goochelend met grote begrippen vrede, verbinding en ‘onze’ cultuur. Het worden tirades; hij zet Joden weg. Het is velen te heftig, mensen verlaten de zaal. Het trio loopt ook weg (applaus). Derwig gaat door naar een einde dat dit alles acceptabel zal maken. Dan ovationeel applaus voor het trio en voor Derwig. Naast mij klapt een mij onbekende vrouw. Ze is overrompeld: „Is dit echt?” „Ja”, zeg ik, „dit is écht toneel.”

  Remmers van Veldhuizen

 8. Dit voorval stond al uitgebreid in de krant. Maar goed, dan lezen we het nog een keer en nu als ikje. Kan in feite bij elk nieuwsbericht, maak je het zelf mee? Stuur maar in.

 9. Zoenen

  De sim-kaart van mijn telefoon was vergrendeld en de puk-code was kwijt. Gelukkig kon ik via de laptop wel chatten met mijn provider en via de chat kreeg ik snel de juiste code. „Heb je verder nog een vraag?” vroeg mijn provider. Ik typte spontaan: „Ik ben zo opgelucht, mag ik je zoenen?” Antwoord: „Ik begrijp je vraag niet, misschien kun je die korter formuleren?” Verdorie! Toch een chatbot.

  Saskia Prins

 10. Tja, toch nog ongelooflijk en onverwacht, zelfs voor hem, maar echt hij doet het dus weer! Plaatst privacygevoelige info op zijn blog en nog ongekend gevoelige info ook: het 06 nummer van een onbekende reageerder (maar je kunt dat bellen natuurlijk), en ook nog eens de bijbehorende en supervertrouwelijke PUK-code! Da’s nog erger dan de pincode, je ontgrendelt er je Simkaart mee. Man man. Hoe diep kun je zinken. Nee, ik deel geen plaatje noch linkje, maar de insider zal wel onmiddellijk weten om wie het gaat, gelet op diens laakbare staat van dienst.

 11. Ongemak

  In de boekhandel zag ik hoe een vrouw een boekje kocht waaraan ik had meegewerkt. Opgewekt sprak ik haar aan. „Wat leuk dat u dat koopt.” Maar voordat ik kon vertellen dat ik de gedichten bij de foto’s had geschreven, schudde de vrouw haar hoofd. „Dit is voor een vriendin. Ik vind die gedichten maar niets, die jongen trouwens ook niet.” Uit ongemak en schaamte praatte ik maar met de vrouw mee, zonder op te biechten wie ik was. Voordat ze afrekende kwamen we samen tot de conclusie dat die Twan Vet een lul is.

  Twan Vet

 12. Nou, het schijnt weer eens in de mode te zijn om iemand een “lul” te noemen. Ordinair.

  Qua pointe bevalt de vette zelfspot natuurlijk uitstekend en de mondhoeken krulden zeker heel eventjes.

  Een fijne dag aan alle volgers, of “abonnees” zoals WordPress jullie noemt.

 13. En ach, als je dan zo eens door je oogharen kijkt, dan zie je toch de contouren van de waarheid opdoemen uit Timmerarks wartaal. -oogluikende glimlach-

  “Dwazen en dronkelappen spreken de waarheid”, zo wil het spreekwoord. Zeker als de spreker beide kwaliteiten in zich verenigt.

 14. Spelen

  Met mijn Poolse voorleesmaatje Kasper (7) lees ik een keer per week een boek. Meestal lees ik hém voor, maar hij leest ook hele stukken voor aan mij. Tussendoor maken we af en toe kruiswoordpuzzels en woordzoekers; alles met de bedoeling om zijn woordenschat uit te breiden. Het zijn gezellige middagen, al vraagt het wel enige creativiteit om hem geconcentreerd te houden. Laatst vroeg zijn moeder hem toen ik wegging: „Wat zeg je dan?” Waarop Kasper antwoordde: „Bedankt voor het spelen.”

  Alice Schwartz

 15. Oh, een Pools voorleesmaatje? Die kun je dus ook hebben. Weer iets geleerd. Het antwoord van Kasper vind ik niet opzienbarend. Wat had hij dan moeten zeggen? “Bedankt voor het uitbreiden van mijn woordenschat?”

 16. Stil! Luister!

  Rotterdam, jaren vijftig. Het ging elk jaar hetzelfde. We zitten aan tafel. Het is even na één uur. Mijn vader steekt plotseling zijn vinger in de lucht en zegt: „Stil! Luister!” Wij horen niks. Dan zegt hij: „Nee, nú hoor je niks. Maar tóén, precies op deze dag, en om deze tijd, in 1940, hoorde ik ze komen, de bommenwerpers.” Wij kinderen eten verder, dit verhaal kennen we nu wel. Maar nu moet ik elke 14 mei, rond een uur of één, altijd even aan hem denken, en aan het bombardement dat de stad van zijn jeugd vernietigde.

  Martin van der Jagt

 17. Tja, ik ben geen liefhebber van dit genre. Je kijkt naar de actualiteit en haalt goed getimed een jeugdherinnering op.

  Makkelijk voor de NRC, pakken ze en-passant een actualiteitje mee, en moeilijk voor de reviewer, je kunt het niet bekritiseren, want dan is dat ongevoelig, respectloos naar de inzender.

  Doe het niet, zou ik bijna willen zeggen. Wees stil. Luister naar je hart en laat het daarbij.

  De stad van opa’s jeugd ligt er trouwens weer prachtig bij, kan ik melden. Sterker nog, architectonisch en qua feel is het by far de leukste stad van Nederland.

 18. en plots of moet ik schrijve plops zie je het
  B van Vuuren-
  Bas of Bertie
  heB je trouwens gehoor van die spermadokter? die er wel een honderd of 5 had Bezwanger
  al die half zusjes of Boertjes, allemaal over de zeik want stel je voor dat je met je halfzusofzo zat te vozen, nou ik ken politieke en gelovige partijen waar ze niks liever doen maar dat is een Brusselse spruit, geen Hollandse lof
  waarom vraag ik mijzelf altijd af

 19. Hm, ik ken die partijen en gewoonte niet, zal wel liggen aan de media die ik lees en niet lees. Dus ja, voor het waarom moet je elders zijn.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: