Ik wou dat die afwas

Zegt er nog iemand ‘de vaat’ in Nederland? De vaat doen ? Samen met tegenstribbelend broertje of zusje altijd een dagelijks corvee. Ruzie wie mocht wassen en wie mocht drogen. En later toen we groter werden een slagschaduw over etentjes en feestjes. Die spanning! Zouden de gasten aanbieden om de vaat te doen, voordat ze al dan niet dronken in hun autootje tolden?  En zouden ze het aannemen als je voor de vorm zei ‘Ben je gek, joh, die doen wij wel, morgenochtend! Laat lekker staan, nee echt!’. De doffe ellende als ze dan inderdaad opgelucht het huis verlieten. En omgekeerd, de spanning als je zelf op visite was, of je het aan zou moeten bieden, hoe je het zou zeggen, wanneer, en of ze het zouden accepteren. Wat is eten en feesten met vrienden nu saai geworden. Want de komst van de afwasmachine heeft aan die spanning voorgoed een einde gemaakt. Aanbieden om de machine in of uit te ruimen is toch echt iets anders.
 
 


 
 
Door omstandigheden leef ik nu al weer een klein jaar zonder. De ouwe was kapot, een nieuwe werd uitgesteld.  En hoe vreemd het ook klinkt, ik wil niet anders meer. Niets is zo rustgevend als lekker met je handen in het hete sop te spelen, op zoek naar een verloren mes, intussen aan niets of juist aan alles denkend.  Niets is zo bevredigend als de smurrie uit de gootsteen te spoelen, nog even met een vaatdoek  de sopresten eruit, kraan erover, hopla: schoon!
 
 


 
 
Ik leer ook van mijn afwas. als je het elke dag doet, is het een snel, prettig karweitje. Maar als je het dagen laat staan, dan wordt het een opgave. Toch weer die slagschaduw boven je bestaan. Je ziet de groeiende afwasbelt in de keuken iedere keer op weg naar de koelkast. Je moet er diep van zuchten en je neemt je voor om hem zo meteen ‘te doen’. Dat vreet energie.
 
Maar als je dan echt geen schoon glas meer hebt, geen schoon schaaltje voor de brinta, geen normale koekepan, en als je met een oud zilveren gebaksvorkje van je oma’s servies in je aardappelen moet prikken, dan zit er niets anders op. Met een diepe zucht begin je eraan en … he … wat gek … het is eigenlijk prima. Vanaf het eerste bord. Het is rustgevend. En het is toch weer zo gedaan.
 


 
 
Meteen maar doen, al die dagelijkse taakjes, dingetjes, belletjes, opruimerijtjes. Hoe sneller je het allemaal wegwerkt, of het nou de afwas, de administratie of dat vervelende telefoontje is, hoe zenner je bent. En hoe beter je kunt concentreren op waar het in het leven echt om gaat. Wandeling door de duinen. Winkelen zonder doel. Muziek luisteren. Goed gesprek met een vriend. Echt naar een ander luisteren.  Een bloggie schrijven. Niet gehinderd door dat knagerige gevoel van: ik! wou! dat! die! afwas!
 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

14 gedachten over “Ik wou dat die afwas”

 1. Wat knus! Ik doe het met de radio aan, in mijn rijkere dagen had ik ook van die wasmonsters, maar gewoon in een soppie is zo fijn en wat is er nou leuker dan samen afwassen, nou ja, ik weet wel dingen, maar dan zijn in elke geval de handen goed schoon.

 2. @Thera! 😀 Zucht, had ik eigenlijk moeten kunnen weten dat ik niet de eerste was met die woordspeling. Dertig jaaaaren geleden al gemaakt en nog op een lekker muziekie ook. En zo mooi gezongen. Volgende keer eerst maar googelen. Of me d’r niks van aantrekken. Hij kwam ineens bij me op. Vanochtend. Tijdens de af eh was.

 3. @Marianne: gefeliciteerd, nu lekker slapen. Volgende week een stukkie over stofzuigen? Strijken? Bed verschonen? Kattebak schoonmaken? Openhaard uitvegen? Olie verversen? Ben zelluf ook benieuwd. Ondragelijke spanning.

 4. Ja sorry, ik kan het ook niet helpen, dit liedje dreunt al dertig jaar door mijn hoofd, wanneer ik mij weer eens aan de stapel in de keuken waag.

 5. Ha Apie, een afwasborsteltje, net als ik. Mijn franse vrouw wil het borsteltje niet. Ik was: jij droogt.
  Als ik was met borsteltje, als zij wast, zonder borsteltje.

 6. APD, ja je kaart hier wel echt een probleem aan.
  Ik ben voor de machine, snel , knop aan, en hup. klaar. Uitpakken kan ook morgen hoor!

  Niks geen gezellige praatjes bij het ouderwetse afwasaanrecht , nee dat is zo passé en daar is ook niemand meer voor te vinden.

 7. Denk ik dan….. en we schenken nog een glas in en redeneren verder over de wereldproblemen.

 8. De Franse afwas is natuurlijk een bijzonder ritueel.

  geen borsteltje , veel spoelen , niet wassen , vooral uitlekken , laten drogen , en dan maar zien hoe het verder loopt.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: