Damestasjes: wat er allemaal in zit en wat er eigenlijk uit kan

Hier zien jullie de inhoud van de tasjes van drie willekeurige, leuke vrouwen. Het zijn vrouwen van verschillende leeftijd en temperament. En ditto tasjes. Die vrouwen leegden hun tasjes spontaan ten behoeve van de wetenschap (prof. Beus, die hier in zijn blog op het Vkblog van 12 februari 2011 verslag van deed).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met alle begrip en zelfs liefde voor de vrouw in het algemeen, wil ik hierover graag een observatie delen. Als dat mag. En die observatie is dat ik zelf de dingen die je op de foto ziet niet meesjouw en toch heel erg gelukkig ben.

Ligt dat aan mij? Of aan de vrouwen (m/v, want ook mannen en heren kunnen handtasjes met zich mee slepen). Lees dus hieronder overal “(m/v)” achter “vrouw” of “dame”.

Deodorant: doe ik alleen ’s morgens, het busje blijft thuis.

Spiegel: ik kan overal in een spiegel kijken.

Kam/borstel: je hebt ook vingers.

Zakdoek: kan in de zak (zoals het woord al aangeeft).

Portemonnee: waarom zijn alle vrouwenportemonnees die ik ken drie tot vier keer zo groot als de mijne? Hebben ze meer geld, creditcards? Nee. Er zitten allemaal fotootjes, kassabonnen en andere onduidelijke papiertjes in. Geen geld.

Bril/zonnebril: kan aan een touwtje om de nek, of (wat ik bij het juiste vrouwspersoon erg sexy vind) omhooggeschoven tot boven het voorhoofd, op het haar dus. Probeer maar eens, dames. Het resultaat is misschien verbluffend.

Ik zie ook nog wat vochtinbrengende crême-pjes liggen, die gebruik ik dus ook ’s ochtends, en ik kan er dan weer 24 uur tegenaan, misschien afhankelijk van het merk.

Naaigarnituur: tja … hoe vaak komt dat dan nog voor? Dat je ineens een knoop moet aanzetten? Voor die 0,005% kans sleep ik dat niet met me mee elke dag.

Verder zie ik nog een dikke agenda, daar hebben de vrouwen een punt, hoewel ik mijn afspraken en contacten in mijn mobieltje heb opgeslagen (handig als je hem verliest, dan begin je een geheel nieuw leven, met minder maar nieuwe vrienden).

(By the way: van maandverband, tampons en inlegkruisjes wil ik afblijven. Die hoeven niet de hele maand mee trouwens, maar dat weet de gemiddelde vrouw vast wel, wij mannen hebben niets vergelijkbaars, of het zou misschien pruimtabak moeten zijn)

Sleutels: waarom hebben alle damessleutelbossen die ik ken tenminste drie keer zoveel sleutels als de mijne? Je kunt de meeste thuislaten, zeker die waarvan je vergeten hebt op welke deur ze passen. Huissleutel, fiets- of autosleutel, en eventueel sleutel van deur of bureau van je werk .. dat is alles. Drie sleutels, daar hoeft bijna niet eens een ring om. Laat die rest thuis, mensen.

Autopapieren zijn tegenwoordig zo klein dat je ze kunt opvouwen en in je, eh, portemonnee doen. Of thuis laten, meneer de politie vindt het niet fijn, maar je gaat echt niet naar de gevangenis, hoor. Maar wat doen vrouwen? Die nemen ze allemaal mee, en ze willen er dan een apart leren mapje omheen, met extra gleuven en vakjes, en wat gaat daar dan weer in? Papiertjes! Onduidelijke papiertjes. Die vaak niks met de auto te maken hebben. Zelfbeheersing, dat is waar het op aan komt.

Visitekaartjes: Neen! Dat is zooo 2007. Als iemand je contact details wil hebben dan stuur je hem ter plekke even een sms of email met je smartphone, en hij (m/v) antwoordt dan, zodat je weet dat het is aangekomen. En je ook zijn (m/v) gegevens hebt. Visitekaartjes worden weggegooid, zo niet dezelfde dag dan na een paar weken bij het uitmesten van … de tas.

Condooms: Een of twee in de portemonnee is echt genoeg. Een heel pak meenemen is grootheidswaanzin. Kan ook sneu worden als het pak een te lange tijd niet wordt opengemaakt. Of zelfs over de houdbaarheidsdatum raakt.

Zakmes: kan ook aan een touwtje, of in je zak als je die hebt. Zie verder zonnebril/zakdoek.

Aansteker: twee of drie lucifers en een aanstrijkpapiertje (geknipt van luciferdoosje), meer heb je echt niet nodig.

Snoepjes/snacks: voor jezelf ongezond, voor een ander teveel van het goede, laat ze hun eigen eten menemen. Je bent geen bagagedrager (©Aad Verbaast).

Boek: als die in je tasje past dan is het een flutboekje, lees liever een goed boek. Thuis of op een bankje. In het laatste geval boek onder de arm meedragen, zodat iedereen ziet wie jij bent.

Fototoestel: heb je niets aan, als er iets gebeurt leggen tientallen mensen het om je heen met hun mobieltje vast.

Het enige voorwerp dat ik hier op de foto’s zie staan, en waarvan ik zeg, hé, ja, dat zou inderdaad handig zijn om die in een tasje dagelijks met me mee te voeren is dat wijnglas.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

27 gedachten over “Damestasjes: wat er allemaal in zit en wat er eigenlijk uit kan”

 1. Als je “bewegende beelden van vrouwendingen”belooft kom ik even kijken natuurlijk!
  Het meest frappante voorwerp vond ik een rolmaat. Wat wil die mevrouw opmeten in het cafe?

 2. wat moet je met een wijnglas zonder fles?
  of gaat het om de illusie?
  nou dan deel je dus toch iets met de dames
  de illusie dat niets onmisbaar is

 3. en ehhh…tegenwoordig is mijn gezicht glad
  zelfs geen stoppels
  en toch zie ik bij jou die vreselijke baard

 4. Jaren geleden gaf ik een mini stoffer en blik aan een vriendin nadat ze klaagde over de inhoud van haar tasje, wat weer een week zonder sex opleverde

 5. @Apie: leuk stukje over dameshandtassen! behalve de dingen die jij noemt heb ik nog meestal bij me: een zakmes (kan op de meest onverwachte momenten handig zijn); een aansteker (voor als iemand een vuurtje nodig heeft, niet om sigaretten aan te steken, ik rook niet); een assortiment kleine snoepjes en snacks voor als mijn vriend honger heeft. En vaak voor de goede orde een boek en mijn fototoestel.
  Geloof het of niet, ik heb alles regelmatig nodig!

 6. Nou moe, maar bij mij hoort ie erbij! Zal me wel wat vaker scheren dan. Waar protesteerden we ook al weer tegen? Ben het echt vergeten.

 7. @14 Helena
  Zakmes: kan ook aan een touwtje, of in je zak als je die hebt. Zie verder zonnebril/zakdoek.
  Aansteker: twee of drie lucifers en een aanstrijkpapiertje (geknipt van luciferdoosje), meer heb je echt niet nodig, zoveel rokers zijn er niet meer, bovendien moet je ze niet helpen, da’s wel heel vrouwelijk.
  Snoepjes/snacks: dus jouw vriend gebruikt jou als ‘bagagedrager’ (zoals Aad Verbaast opmerkt op het wordpressblog).
  Boek: Wat voor kleine flutboekjes lees jij dan wel, dat ze in een damestasje passen!
  Fototoestel: Heb je niets aan, als er iets gebeurt leggen tientallen mensen het om je heen met hun mobieltje vast.

 8. @Appie:
  Zakmes: ik heb meestal geen zak in mijn broek/rok, soms wel maar dan moet je het mes steeds verplaatsten.
  Aansteker: Ik gebruik het ook meestal om kaarsten aan te steken of kampvuurtjes/BBQ, bijna nooit rokers helpen.
  Snoepjes/snacks: ja dat doe je nou eenmaal voor je geliefde, hij heeft vaker honger/trek dan ik en dan is hij erg blij als blijkt dat ik nog een appel of mars bij me heb;
  Boek: nee hoor, normale paperback pockets, een kwestie van practisch inpakken;
  Fototoestel: met een telefoon kan je zo slecht foto’s nemen. je kan bijna niks zelf instellen en die automatische instellingen zijn nooit goed genoeg. Ik hobby een beetje in fotografie dus ik heb mijn fototoestel echt nodig. Het is iig geen spiegelreflex (had gehoopt die voor mijn verjaardag te krijgen maar helaas…)

 9. Helena, dank voor je reactie. We hebben het er nog weleens over, dit is een stuk ernstiger dan op een website als deze kan worden behandeld. Ik denk dat als je vriend je gewoon die spiegelreflex zou hebben gegeven het niet zo ver zou zijn gekomen. De bruut. Ongevoelig snoepjes, snacks, appels en marsen lopen te kauwen, maar jouw lijden niet opmerken.

 10. Apie, ik vergeet nog iets, vaak heb ik de portomonee van mijn vriend ook in mijn tas, hij vind het niet zo lekker zitten in zijn broekzak.. Maar hij is geen bruut hoor, hij is heel lief. En ik moet nou eenmaal goed voor hem zorgen, thats my job. En die camera komt nog wel een keer.

 11. – Een USB stick aan de sleutelring met alleen telefoonnummer en mailadres.
  – Codicil kaartje met bloedgroep en daarop mobiel nummer van m’n nieuwe a.s. ex.
  – lekkertjes voor Nozem, m’n Bearded Collie
  Verder:
  Onderschat het aantal vrouwen niet die zelf condooms meenemen. Mijn oude nieuwe a.s. ex bijvoorbeeld. Die begon daarmee toen ze in mijn suitpack condooms vond.

 12. Haha… daar zit bar weinig in die tasjes.
  Ik heb altijd een volle rugtas bij me.
  Maar vertel niet wat ik er in heb zitten!

 13. ik wist vroeger niet eens dat een man daar niet over mocht praten! ik heb een madam en een dochter, beiden totaal b… nee, ‘k zal beleefd blijven. ze hadden dus elk een sjacosse, een grote, en pleinvol! en opeens, out of the blue moest dat een kleine zijn, dus moest al die zelfde hoeveelheid brol in een sjacosse half zo klein. ik heb ze eerst een uur of zo afgeloerd, en dan voorzichtigjes geopperd dat er eigenlijk serieus veel in een plastikzakje kan, en dat die bovendien heel goedkoop zijn…..ja goewere! en ik 3 maanden exile in mijn garage!

 14. Dat bedoel ik! Inmiddels wordt de discussie over dit blog op Twitter gevoerd, met foto’s van tassen van de dag en al. En zeg nou zelf, het is ook veel handiger, sneller en makkelijker om op den twit te reageren dan alhier. Einde bericht.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: