Op veler verzoek zomaar een mening over Apiedapie

Velen hebben mij gevraagd om eens wat fanmail te publiceren. Ik heb altijd gezegd dat ik daar niet aan begin, omdat het selecteren tot problemen leidt. Pak je een goeie, dan krijg je het verwijt te suggereren dat ze allemaal zo zijn, en dat je een ijdeltuit bent. En een slechte wil je natuurlijk niet nogeens extra aandacht geven. Maar men bleef zeuren, ook in de vriendenkring.

Vandaar dat ik vanavond gewoon alle reacties van de afgelopen vijf dagen (zaterdag t/m woensdag) op een hoop heb gelegd, en er eentje volledig blind uit heb getrokken. Erewoord. Ik heb niet gekeken.

De onderstaande is het geworden, geschreven door een zekere Heer Rozenwater en hij vergelijkt mij daarin met een andere blogger. Waarom weet ik niet. Ik heb de naam van die andere blogger geschrapt, want die komt er niet best af. Hier komt hij (licht gemodereerde versie):

#53
Ik zou X willen omschrijven als de vervelende versie van Apiedapie (oftewel Apie als de leuke versie van X). In feite is X de Mini-Me van Apiedapie (maar dan wel de lelijke versie).
Apie en X hebben veel gemeen: linksig, pleasers, ijdel, als je ze een paar regeltjes schrijft schrijven ze je er veertig terug, ze hebben gevoel voor humor, geloven in een rechtvaardige wereld, snel op hun teentjes getrapt, vergevingsgezind, religieus etc.
Maar veel belangrijker is het IMMENSE verschil tussen Apie en X! Waar Apie ALTIJD de juiste toon weet aan te slaan, mist X ALTIJD de juiste toon. Waar Apie als een adelaar (met brede vleugelslagen) ver boven het aardse gewoel uitstijgt, fladdert X amechtig rond in zijn benauwde kippenblogje. X stoot regelmatig zijn koppie aan het gaas (panisch op zoek naar meer bezoekers), Apie brandt zichzelve uitsluitend aan de zon en de brandvlek staat hem nog goed ook!
By Heer Rozenwater on 17/08/2011 – 19:55
En een dag later deed de lieverd er nog een schepje bovenop (uitsluitend ter wille van de geschiedschrijving hier weergegeven):
“Apie met zijn kwikzilverachtige brein, zijn onnavolgbare associaties, zijn superieure humor, er ligt toch wel een kloof van 150 IQ punten tussen jou en Apie, zeker als het gaat om taalgevoeligheid!).”
De gehele reactie in zijn context staat hier op drasties.
Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

24 gedachten over “Op veler verzoek zomaar een mening over Apiedapie”

 1. @1737 ik dacht precies hetzelfde! Maar ik gok op twee (schrijve: 2) inzenders.
  By Apiedapie on 16/08/2011 – 13:09

  Misschien kan jij hen daar eens een goed advies geven.

 2. Het belangrijkste is: ander taalgebruik, andere stopwoordjes, andere stijl, andere tijdstippen van reageren. Geloof het of niet, maar er zijn reageerders die dat allemaal met databases bijhouden en analyseren.

 3. Apie, je hebt keurig de naam van het Rozenwater-slachtoffer anoniem gemaakt, maar geeft wel een link naar drasties, waar de hele reactie in zijn context staat. Hm. Beetje overbodig dus.

  Het wordt tijd voor Roos dat DSR terugkeert. Daar heeft hij een betere tegenstander aan.
  Dit gedoe gaat mij net allemaal iets te ver. K. stelt zich veel te kwetsbaar op.

 4. Die andere blogger ben ik, Kees de Jongen, zoals u via bovenstaande link naar de site Drasties ook kunt achterhalen. Ik bespaar u de moeite. Apie is een regelmatige en welkome bezoeker en reageerder op mijn blog, dat ik u niet onthouden wil: http://keessiedeg.wordpress.com/.
  Kom eens langs en geniet van het veelzijdige aanbod aan Plato-vertalingen, beschouwingen, impressies, persoonlijke stukjes en niet te vergeten de prachtige muziek en aangename plaatjes van allerlei aard. Ge zult er geen spijt van krijgen.

  Deze door een zekere Heer Rozenwater geschreven lofzang op Apie is een opzichtige poging tot verdeel en heers, om Apie en mij uit elkaar te spelen. Heer R. is dan ook een intrigant van formaat. Zijn vergelijking, waar Apie zo gunstig uitspringt, komt voort uit een meningsverschil over het her en der bekend maken van je blog en de diverse losse artikelen daarop. N.a.v. mijn blokkering op de NRC-ikjessite (waar ik dagen achtereen via een geestig(e) (parodie op een) bruggetje telkens een link naar een artikel op mijn blog kon plaatsten, wat behalve tot een gigantische aanloop op mijn blog en hoog ‘klikmoyenne’ per bezoeker helaas ook tot grote blognijd en jaloezie bij een klein aantal andere reageerders, onder wie een zekere blogger Hans de C., heeft geleid en derhalve tot diverse klaagreacties op voornoemde NRC-site, hetgeen mijn blokkering aldaar heeft veroorzaakt) kwam het onderwerp ‘blogpromotie’ ter sprake op mijn blog (zie de reacties onder dit stukje: http://keessiedeg.wordpress.com/2011/07/31/banden-binnen-de-band/), waarbij voornoemde Heer R. ook een duit in het zakje deed.

  Om een lang verhaal enigszins binnen de perken te houden: er ontstond een discussie tussen Heer R. en mij die Heer R. kennelijk heeft geïnspireerd tot bovenstaand, door Apie D. geplaatst stukje. Er staan overigens enkele onjuistheden in die ik graag wil rechtzetten.
  Heer R. beweert dat ik gevoel voor humor heb. Op de site Drasties, waar hij mij van kent, komt dit echter niet naar voren, aangezien mijn reacties daar niet bedoeld zijn om geestig te zijn en het dus ook niet zijn. Bovendien ben ik, anders dan Heer R. beweert, op Drasties alles behalve een “pleaser”. Het grote aantal vijanden dat ik daardoor op Drasties gemaakt heb (dat krijg je als je niet vleit maar de waarheid spreekt) illustreert de onjuistheid van Heer R’s typering van mij. Uit mijn niet aflatend streven om het gelijk dat ik altijd al heb ook te kríjgen en om van mijn tegenstanders niets heel te laten, kunt ge rustig concluderen dat ik het tegengestelde van “vergevingsgezind” ben, zoals Heer R. beweert. Dat is dus onzin. Mijn “geloven in een rechtvaardige wereld” is een verzinsel van Heer R. dat hij nergens op kan baseren. Bovendien ben ik niet “linkserig”, zoals Heer R. schrijft, maar extreem links-anarchistisch. Dat wil absoluut niet zeggen dat ik geloof in een rechtvaardige wereld. Dat is een bekend misverstand, dat mensen die tegen het vigerende maatschappelijke systeem zijn ook geloven in een rechtvaardige wereld. Het voert echter te ver om dat hier nader uit te leggen, al is het zeker een interessant onderwerp. Dit gezegd hebbend, hoef ik verder geen moeite te doen om u ervan te overtuigen dat de kwalificatie “religieus” die de Heer R. op mij van toepassing acht op niemand minder van toepassing is dan op mij.

  De laatste alinea van Heer R.’s visie op Apie D. en mij is dermate subjectief dat ik haar laat voor wat ze is. Echter niet zonder opgemerkt te hebben dat wie een blog waar vertalingen van de literaire werken van Plato, impressies van Mozarts ook minder bekende meesterwerken en stukjes over de Rolling Stones in hun historische context centraal staan een “benauwd kippenblogje” noemt, meer over zijn eigen geestelijke beperktheid zegt dan over mijn blog. Mag ik tenslotte vermelden dat – naast genoemde onderwerpen – mijn blog tal van spannende en persoonlijke (vervolg)stukjes bevat die meer dan de moeite van het lezen waard zijn en wellicht de nodige herkenning zullen oproepen?

  Ik wil eindigen met de constatering dat ik een heel stuk mee kan gaan met de lofzang van Heer R. op Apie. Gezien mijn kritiek op het stukje van Heer R. kun je je afvragen of de dingen die hij verder beweert nog wel geloofwaardig zijn. Ik betwijfel dat. Apie’s ‘blinde keuze’ voor dit stukje is in mijn ogen dan ook minder gelukkig. Maar graag verklaar ik hier dat Apiedapie – ook nog eens de grondlegger van mijn blog, een verdienste die voor u groot zal zijn maar waar ik, gebonden als ik ben aan dat blog, gemengde gevoelens over heb, zoals u ook op mijn blog kunt lezen – bij mij in hoog aanzien staat. Niet alleen als blogger, maar – voor zover ik hem ken – bovendien ook als mens.

 5. Indra, dat was een dilemma, zonder bronvermelding overnemen vond ik niet netjes.

  Kees, dank, maar je neemt de dingen een tikkie te serieus, heb ik de indruk. Bloggen zou een spelletje moeten zijn met poppenkastpoppen die elkaar achterna zitten, uitschelden, maar daarna verschijnen de echte koppen van de spelers en gaan ze een biertje met elkaar drinken.

 6. Indra, je reactie is weer heel sympathiek. Maar ik zie Heer R. niet als mijn tegenstander. Ik voel me ook niet kwetsbaar. Maar ik begrijp en voel wel heel goed aan wat je bedoelt. En in je eerste alinea sla je de spijker op zijn kop. Zonder die link had ik overigens precies hetzelfde geschreven hier.

 7. Apie, net als bij Mozart moet je bij mij onder de oppervlakte lezen. Bij hem luísteren natuurlijk.
  Wat ik niet begrijp is waarom ik aanvankelijk onder moderatie stond. Voor het eerst hier.

  Waar ik het meest moeite mee heb, is die actie op NRC-ikjessite, waardoor ik daar geblokkeerd ben. Mensen kunnen mijn blog daar niet meer aanklikken omdat de links in alle voorgaande ikjes ook zijn verwijderd. Voorheen kwamen mensen op mijn blog via links onder ikjes van dágen, soms zelfs weken, ervoor. Een enkeling heeft zo’n link opgeslagen, want ik zie nu nog enkele verwijzingen via ikjes waar ik allang verwijderd ben. Die mentaliteit, om mensen te verwijderen (eerst ook tegen ons Rechtertje gericht) vindt ik eng. Ik heb me daar, toen het ons Rechtertje betrof, ook altijd tegen uitgesproken. Zonder resultaat natuurlijk.

 8. Kees, het NRC-beleid vind ik ook zwaar beneden peil, dat lijkt me duidelijk. Je bent hier niet gemodereerd, waarom zou ik? Je reactie kwam automatisch in mijn SPAM-filter, ik neem aan vanwege de lengte. Of omdat er twee links in staan (je kunt in je dashboard lezen dat dat vaak een kenmerk van SPAM is).

 9. Hoi Rene! Da’s lang geleden. Ik zie op je blog dat je je aan je woord hebt gehouden: weinig meer geschreven. Hoeveel boeken heb je uit?

 10. Apie, ik heb de indruk dat je niet zo’n gelukkige hand van blind trekken had.

 11. @Appelvrouw, jij hebt vele fans, waaronder ondergetekende.
  @Keesie, tja, het lot is het lot. Kan er ook niks aan doen. Misschien doe ik het volgende week weer. De reacties stromen – per email en via het speciale Apiedapie contactformulier (zie Over en About, rechts bovenin de site) – als nooit tevoren. De meeste positief, een enkele verwonderd.

 12. Zie het maar in overdrachtelijke zin, want zo is het ook bedoeld, Gnuifmannetje.

 13. Ik ben het nog met je eens ook, Heer Rozenwater, beide statements. Heer op eigen blog … ben je toch nog niet helemaal op drasties, kennelijk. Ha! Nee. Ik zeg niks. Ik kijk wel uit. 😉

 14. Het is weer bijna carnaval. Deze kraker trof ik op het internet aan:

  Ze zitten me te pesten
  ik ben zo’n arme ik
  ik ben toch echt de beste
  tenminste dat vind ik

  Maar bah die stomme Apie
  die vindt zich zelf een god
  hij merkt niet eens, Herr Dapie
  hoe ik mezelf bespot

  dus beste medestanders
  huil nou eens met me mee
  steunt met uw waterlanders
  het blog van Kees de G.

 15. Nee, aan het ikje ben ik nog niet toegekomen, helemaal opgegaan in de avonturen van zomer 2011.

  Nogmaals For-mi-dable !

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: