Dag Pauw en Witteman, hier is DSR (21)

De Schrijvende Rechter“Het lijkt verdorie wel alsof je steeds dommer wordt!” “We spreken elkaar nader wanneer je voor lijk ligt en de kat je opvreet”. “Tante kan ‘t gewoon opslobberen zonder haar kunstgebit in te doen.” “Een domme doos van een moeder ..” En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Internetschreeuwer De Schrijvende Rechter (DSR) is in vorm. Lezers en reageerders krijgen er van langs als nooit tevoren. Toch blijven ze komen, klikken, liken en sharen. Deze rubriek wint nog altijd aan populariteit. Hoe kan dat? Willen we beledigd worden? Willen we ons ergeren? Willen we pijn? Het lijkt erop.

Ook deze week publiceert de gesjeesde kappersbediende uit Brussel zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”, anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze meestal rond een uur of twee in de middag.

De discussie die volgt gaat best weleens over de kwaliteit van het ikje.

De discussie die volgt gaat best weleens over de kwaliteit van het ikje. Maar doorgaans wordt de gelegenheid aangegrepen om een gedachtenwisseling aan te gaan met de andere reageerders, waaronder Luvienna, mopperkont, Ut, lummel, Indra, Vreugdeloze Bertje, Kees de Jongen, Klare taal, en Maduro.

TVVorige week ging het over de kwaliteit van het Amerikaanse spoornet, de geneugten van het high-speed treinen in Europa, hoe knus het kan zijn onder een viltje of een boetekleed, het nut van de Europeesche Verkiezingen (voorstel: 37% van de Nederlanders stemt voor het EP, dan ook 37% van het aantal zetels gevuld; de rest blijft leeg), de vrijheid van onderwijs voor honden en katten, de geschiedenis van het dier, en nog heel wat meer. Hartstikke leerzaam allemaal. Pauw en Witteman hoeft niet meer.

Nieuwgierig naar weer een weekje DSR? Scrol dan nu naar beneden, ga de confrontatie aan, zeg ook rustig wat het ikje van de dag bij uzelve losmaakt. De puike Eindoordelen van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil en wie is dat niet? Veel plezier!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

301 gedachten over “Dag Pauw en Witteman, hier is DSR (21)”

 1. Internet en seks

  Aangespoord door de Sire-campagne wacht ik op een geschikt moment om het onderwerp internet en seks bespreekbaar te maken met mijn tienerkinderen. Dus op een rustig en onbewaakt moment na de gezamenlijke avondmaaltijd stel ik voor om het eens over porno te hebben – want dat ‘moet’ immers volgens het spotje. Mijn 11-jarige dochter heeft meteen haar antwoord klaar: „Nou, wat wil je weten?”

  Antoinette Kroeze

 2. Hopelijk is er spreake van schromelijke overdrijving wat betreft de dwingende invloed van dat spotje, anders is de inzender als ouder geen knip voor de neus waard. Het geeft weinig hoop op zinvolle voorlichting.

  Slordig opgeschreven trouwens. Om het antwoord van de dochter, dat een verdacht hoog mopjesgehalte heeft, op waarde te kunnen schatten, zullen toch op z’n minst moeten weten wat moe eigenlijk vroeg!
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

 3. Zo, de meest voor de hand liggende opmerkingen zijn weer gemaakt door haantje de voorste.
  Wie kent er nog een schuine mop ?

 4. DSR is toch altijd maar weer *mild-verbaasd* over MK’s onaangenaamheid als het over de snelheid van DSR’s reacties gaat.

  Kennelijk had hij die voordehandliggende opmerkingen het liefst zelf gemaakt en is hij boos omdat hij niet meer genoeg puf heeft om er zelf het snelst bij te zijn – en iets origineels toevoegen is ‘m kennelijk ook al niet meer gegeven.

  De vraag over de schuine mop is mogelijkerwijs een nog groter gotspe van de man op wie de term Thuis Tekortkomend Likkebaardend Gnuifmannetje is bebaseerd.

 5. Alweer moderatie, en dat terwijl DSR z’n naam goed heeft geschreven!

 6. Ongetwijfeld zal ik nu beschuldigd worden van “met meel in de mond praten”, maar het enige dat me hier iedere keer boeit en blijft boeien, dat zijn de stukjes van de blogmaster zelve. Die jongen heeft voorwaar toch geen steun uit Brussel nodig om het hier succesvol te houden!

 7. @I
  Neen Indra, daar zul je zeker niet van beschuldigd worden, aangezien je de betekenis van desbetreffende uitdrukking kennelijk niet kent, of deze in dit geval verkeerd gebruikt.

 8. Indra zij haar gedacht van harte gegund. ’t heeft heeft gewicht van een zilvervliesrijstvliesje, want hoewel ze gelijk heeft over de (gemiddelde) kwaliteit van de intro’s, het ontgaat haar kennelijk dat deze zijn opgebouwd rond een weekje DSR-ismen.

  Zoiets heet samenwerking, maar I. stookt en polariseert liever. Mag, maar bedien je dan niet van blikslagersklanken als ‘om het hier succesvol te houden’. Bij voorbaat dank.

 9. Indra gebruikt deze uitdrukking heel goed, aangezien zij “stroopsmeren en slijmen” bedoelt, welzeker een bijbetekenis van “met meel in de mond praten”.

  En Indra heeft liever dat je niet alle reacties, die je onwelgevallig zijn, betitelt als stoken en polariseren.

 10. …waaruit dus blijkt dat I. (die wezenloos DSR’s derdepersoonsstijlfiguur nabootst zonder dat ’t haar flatteert) de uitdrukking niet kent. *zucht*

  DSR voldoet overigens al aan je verzoek. Niet alle onwelgevallige reacties die DSR niet aanstaan, worden als stoken en polariseren betiteld, maar slechts die reacties die stoken en polariseren. Wie daar geen prijs op stelt kan overwegen het stoken en poliseren terug te brengen of er zelfs helemaal niet aan te doen.

 11. Het is inderdaad ’n optie te stellen, Kijk ,die Ander is goed zeg? Zie je dat? Vgl dat met Pawi & Lummel op Drasties, daar knettert het van tegengestelde meningen plus vervolgverhaal.
  ’n Zijstraat daarvan is Kijk nou die Dsr ns goed zijn?
  ’n Reactie , ik hoor daarbij, is dan ..gunst is dat zo?
  Vervolgens strooit Apiedapie met ’n observatietje. Niet dat ik daar veel mee kan..Maar beter zo uit de hoed getoverd, dan eindeloze wandelingen met honden plus forum vraag, zoals bij drasties.
  Kortom , zo ieder concept z’n tijd nodig heft, zo heeft apieapie dat ook. Hoeft dus niet zo veel te leunen op 1 reactant.

 12. waaruit dus blijkt dat dsr voor de zoveelste keer zijn ongelijk niet kan bekennen en zelfs niet de moeite heeft genomen om de uitdrukking op te zoeken. dubbelzucht

 13. Och, vergeet ik mijn reflectieve op het “ikje”..als de maaltijd is voor…….waar ben je dan mee bezig? Heeft de Almachtige dat zo gezegd? Het Leven biedt toch meer mogelijkheden tot wat voor zaken ook dan “de maaltijd”. Wat ’n in & in triest verhaal.
  Jongens ik wou het even over “respect” hebben. Ga daar eerst maar ‘ns mee aan de slag.
  Aangespoord door……mag ik in der Vredesnaam Zelf m’n agenda maken?
  Morgen ’n champagne van de blindegeleide hond?

 14. Ik deel een innig kusje uit aan Indra en ga nu nadenken over een reactie op het ikje. Het was een drukke dag, vandaar. Kan best zijn dat me niets te binnenschiet over het ikje, want het is toch een soort van standaard 11-jarig-meisjesantwoord. Mijn zoon zei vrijwel letterlijk hetzelfde toen zijn tijd daar was. Wij hebben daar toen smakelijk om gelachen, maar het niet naar de krant gestuurd. Antoinette wel! Kan! Mag! Oh, dus er schoot me toch iets te binnen.

  Ik overweeg ook iets aardigs, geen kus, maar misschien een hug of een warme handdruk aan riverside blues.phil, maar helemaal zeker weet ik dat nog niet. Ik ga zijn reactie nog eens nalezen, is die nou positief of negatief? Dat over die hondjes en die eindeloze wandelingen heb ik eens nagetrokken, ik was er een tijdje niet geweest, en ik zie er nu zelfs een handgetekend kaartje (Microsoft Paint?) bij. Met een hilarische stekende vraag van drolley, de eega van Trolley, die overigens niemand vat, zo lijkt het wel. Bij deze een *schatericoontje* op afstand.

  Vermeldenswaard is ook een blogje daaronder met moppen, getiteld “Hollandse Humor”. Neen, ik zeg niks. Maar kan een klein *iew icoontje* onmiddellijk gevolgd door een vergoeilijkend *laat hem toch, goede muzikanten doen toch ook niet vervelend over de Jostiband icoontje* niet inhouden.

 15. Overigens moet ik, objektief als ik ben, en ik ben het dit keer niet graag, DSR gelijk geven als hij zegt dat de uitdrukking “met meel in de mond praten” onjuist is gebruikt. Het betekent immers onduidelijk, wollig spreken; wel praten, maar in feite niks zeggen.
  En dit laatste doet Indra nu juist wel, zij zegt wel iets, zij geeft een helder, direct, opbouwend en gewaardeerd feedbackje.
  Als zij bang zou zijn dat de lezer dit niet als een oprecht compliment zou opvatten, maar als slijmen om bij de webbeheerder in het gevlij te komen (om wat voor reden dan ook, dat heeft ze immers nergens voor nodig, de webbeheerder vindt haar toch al een van de geweldigste mensen op aarde) dan zou de uitdrukking “stroop om de mond smeren” gebruikt kunnen worden.

  Het is niet anders, In, googel het anders maar even. Ik wist dit uit mijn hoofd, maar heb het toch nog even nagezocht.

 16. Dat heeft APd nu eens mooi uitgelegd *milde glimlachicoon*.

  Ondertussen staat I. er gekleurd op met haar reactie van vijf voor zes. Eens zien of daar nog een ruimhartige reactie harerzijds op komt *afwachtende glimlachicoon*.

 17. Ach, Dsr heeft zo z’n haathitserige momentjes Indra, niks van aantrekken, het blijft een wat bange eenzame man. Kom je hem te na, dan gaat hij wild om zich heen meppen. Het enige wat hij te n**ken heeft zijn mieren. Neem hem dat verzetje nou niet af.

 18. Het puzzelwoordenboek! Dat verklaart alles *schaterlachicoon*.

  ’t is wel goed met je. I *grinikicoon*

  Zeg maar gewoon ‘neuken’ hoor, ‘Maduro’. Dat soort taal zijn we inmiddels wel van je gewend en je moet ’t ook niet oppotten.

 19. Indra! 🙂 Ik moet toegeven dat ik het linkje met tegenzin aanklikte, ik bedoel, wie geeft nu een referentie naar het puzzlewoordenboek op voor een dergelijk gewicht vraagstuk, daar waar giganten als Onze Taal en de Van Dalen en het Groene Rotboekje ter beschikking staan, maar na enig scrollen werd ik enthousiast, blij als ik altijd ben als ik iets nieuws leer. En dat heb ik gedaan. Nooit geweten, die oorsprong van “meel”! Tenks!

 20. Hopelijk in I. ook blij dat ze iets nieuws heeft geleerd, nl. de juiste, courante betekenis van ‘met meel in de mond praten’. *milde glimlachicoon*

 21. Om even terug te komen op de core-bussiness van deze pagina, het ikje van vandaag.

  Ouders moeten zich vooral niet bemoeien met sex en aanverwante zaken t.o. hun kinderen in de puberteit. Dat werkt niet en zij zoeken dat zelf wel uit . Veel beter en effectiever.

  Trouwens dat -respect- van Rsb is ook wel een goeie, een evergreen om zo te zeggen.

 22. Nou KT, dat is dan ook wel weer het andere uiterste. Je dochter zal maar met ’n boek vol bien’n thuiskomen omdat de ouders het ze maar zelf hebben laten uitzoeken.

  Bovendien is die campagne eerder gericht op onnozele ouders ipv dat ze bedoelt is om kinderen voor te lichten.

 23. Och dSr, ik heb geen dochters , alleen schoondochters, dus het probleem is aan mij voorbij gegaan.

  Nou ja, ik wil maar zeggen dat ik dit weer een soort staats-propaganda vind, ergerlijk , hinderlijk en onnodig

 24. Ik houd ook niet zo van die moraliserende SIRE-campagnes, anderzijds, er zijn veel kinderen die er met hun ouders nooit over praten, en het is humoristisch, dus van mij mag het. Klare taal houdt ook niet van de overheidscampagnes, maar ook niet van ouders die er met hun kinderen over praten. De vraag is dan: hoe moeten ze er dan over leren? Van hun (oudere) vriendjes? Van het internet? Oh gruwel. Toch?

 25. J e kunt wel een beetje basis-materiaal leveren bij je kinderen, bv niet lellebellen en te korte rokjes en dat je jongens niet over meisjes praten als snollebollen.
  Ik moet zeggen dat ik dat nooit heb meegemaakt, dus dat deden ze hier niet ( basismateriaal o.k.)

  Nou voor de rest heb ik wel menige angst in de pubertijd uitgestaan, nachtelijke partijen, vreetpartijen in de keuken, ik leunde dan over de bovenrailing , blij dat ze er weer waren, en heelhuids thuis.
  paar keer in de sloot gefietst

 26. Met een paar keer in de sloot gefietst ben je een spekkoper, het had veel erger kunnen zijn! Het mooie van de tegenwoordige tijd is dat je als ouders van pubers niet meer over de railing of waar dan ook hoeft te staan. Ze gaan niet meer uit, maar zitten achter de computer.

 27. In Egypte hebben ze een pyramide opengebroken, daarin troffen ze een sarcofaag aan van zo’n 5000 jaar oud – ik kan er een jaartje naast zitten – en die braken ze ook open. In die sarcofaag lag een mummie en toen ze die hadden afgewikkeld, bleken de handen van de mummie een papiertje (ja, toen al!) vast te klemmen. Toen ze dat papiertje eindelijk uit de verschrompelde handjes hadden losgewrikt vouwden ze het open, en lo and behold, daar stond de mop van dit Ikje op.

  Zo oud dus.

 28. Luvienna, waar haal je het vandaan, toch niet uit de nieuwe Opzij?

 29. Kan best zijn, Luvienna. Porno is al zo oud als de wereld. Maar SIRE en het internet zijn van recentere datum hoor. Oftewel: zit jij er daar niet een beetje op los te fantaseren? En waarom dan wel?

 30. Dat papiertje bedoel je? Dat ken ik al jaren als een variant op een mop met een baard. Hoezo, de nieuwe Opzij? Is de ouwe dood?

 31. @KT
  Dus als je alleen maar zonen hebt, dan stelt ’t probleem zich niet?

  Als die een meisje zwanger zouden maken, dan had je 100 gulden en een metworst gestuurd? Om over ziektessens en zeertes nog maar te zwijgen.

 32. apdp, je wilt toch niet zeggen dat die jongens niet meer uitgaan en de hele dag thuis zitten te flikken .
  Ze gaan dus niet meer uit, blijven binnen, op je bank, vooral zitten op hun kont, en verder een beetje lullen op mobiel, en dat was het dan.

 33. Klare taal, ja zo ongeveer hoor. Kijk maar eens op straat, vraag maar eens aan het verenigingsleven … de categorie 13-19 zit binnen achter de computer (en is daar gelukkig en heeft contact met de hele wereld). Gelukkig spelen de hormonen daarna op (veel later dan bij ons) en gaan ze er wel op uit. Het samen ontdekken, grenzen opzoeken, eigenbeeld bevestigen op straat en in de kroeg, zoals wij dat vroeger moesten doen op die leeftijd, vindt nu online plaats.

 34. @Apie: Praten over seks/porno met je kind die dan vraagt: wat wil je weten; dat is de ouwebaardmop. SIRE en internet zijn gebruikt als handig aangrijpingspunt.

 35. Warhoofd zit vast in een door hem zelf geplaatste villa- institututie, ergens in de buurt van Goirle of Tilburg met gelijkgestemde opera-zangers. Ik zal binnenkort eens poolshoogte nemen.

 36. Ja Luvienna de ouwe is dood en begraven.
  Sinds die Margriet aan het bewind is is het de dood in de pot aldaar

  Blijkt ook wel , het blad is op sterven na dood.

  We zullen zien of de nieuwe feministe weer wat leven in het vrouwen wereldje brengt, geef mij maar de klassieke vakvrouw .

 37. Tattoo

  Omdat ik mijn hele werkende leven al bezig ben met het merkenrecht, zeg ik thuis regelmatig dat ik overweeg ooit nog eens een tatoeage te laten zetten in de vorm van een R in een cirkel, registered trademark. Een beetje een grapje, want tja, een tattoo?

  Begin mei werd ik 55. Denk je dat je gezellig met het gezin een middagje gaat bowlen, sta je plotseling met z’n allen in de tattooshop van Henk Schiffmacher. Of ik binnen twee minuten over mijn verjaardagscadeau wil beslissen. Ik moet zeggen: hij staat niet slecht. Bescheiden, net boven de enkel. Onder een grijs pak zie je hem niet. Maar hoe in godsnaam ga ik dit nu mijn kinderen verbieden?

  Bas Kist

 38. Wat is er toch aan de hand deze week? ‘Vrouw door TV-spot gedwongen tot sexuale voorlichting’ gisteren, en vandaag ‘Man neemt tatoeage onder druk gezin’. Het mensdom lijkt wel geen ruggegraat meer te hebben!

  Overigens is DSR van mening dat ‘tattoo’s’ (vreselijk woord voor een vreselijk iets) voor pauperin(o)(a)’s zijn. En dan boven de enkel, waar de verleppende huisvrouwtjes hun dolfijntjes heben! Nee, met uitzondering van mariniers die op die manier hun body count bijhouden, loop je voor totaal schut met een tatoeage. En hoe ouwer, hoe sneuer.

  Enfin, de middenstander, ’t name-ptje dan toch maar even gedropt, werd dit keer eens niet bespot, wat ook wel net zo verstandig is.

  De als pointe bedoelde laatste zin is hemelschrijend, maar DSR geeft graag antwoord:
  “Op dezelfde manier waarop je ze verbiedt naar internetporno te kijken’.
  Eindoordeel: 3+ (zegge: driemin)

 39. Een goed idee om alleen maar de Eindoordelen te plaatsen. Die infantiele ikjes van de laatste tijd horen inderdaad niet op dit kwaliteitsblog,

 40. ‘Het lijkt verdorie wel of je steeds dommer wordt’. ‘Hemelschrijend, dat is iets wat Dsr zelf ter harte mag nemen, liefst een beetje rap.
  Dsr ziet veel tatoos op de body’s van mariniers…. heeft er iemand een ‘in the navy’ van de Village People paraat? Speciaal voor Dsr.

 41. Op verzoek van burgemeester Maduro speciaal voor DSR:

  Of bedoelde de burgemeester een tattoo van/op The Vilage People?

 42. Nieuwe isteek – eindoordeel van een niet openbaar gepubliceerd Ikje? En dat dan de blogbezoekers het Ikje reversed engineeren? Wie de mooiste/passendste reconstructie maakt heeft gewonnen?

 43. @L
  Je druppelt wel erg lang na over een stukje dat in de moderatie was blijven hangen, en zoals gebruikelijk betreft weer een uitgesponnen navertelling van wat door andere reageerders reeds werd geopperd in plaats van een originele gedachte.

 44. @Luvienne, nee, dit was goed. Ik denk dat Dsr met het filmpje de rest van de middag wel likkebaardend zoet is.

 45. Och, een vermakelijke vertelling is het best wel. Ook ik houd absoluut niet van tatoeages, als ik er een zie dan mag de dame in kwestie zich onmiddellijk weer aankleden. Ja, keihard kan ik zijn in die dingen. Uitzonderingen echter altijd mogelijk:

 46. Het droevigst en tegelijk meest hilarische aan dit Ikje vond ik nog wel het begin van de eerste zin: “Omdat ik mijn hele werkende leven al bezig ben met het merkenrecht, …” Go figure!

 47. Zou het NN zijn? Die hield zich toch ook bezig met merkenrecht?

  En jij K? Als jij nou eens in een woord moest zeggen waar jij je mee bezighoudt in je werkzame leven?

 48. Dat zou ik wel eens willen meemaken. Dat Apie al flanerend langs de terrasjes de dames in ogenschouw neemt en ze zo nu en mededeelt dat ze zich moeten aankleden.

 49. @L
  In dat geval hoef jij zeker alleen maar je sokken aan te trekken.

 50. @L
  Nee, openlijk in afschuw naar dat dolfijntje in lichtgevend oranje gekeken. Viel niet omheen te gluren.

 51. Dsr: “Nee, met uitzondering van mariniers die op die manier hun body count bijhouden, loop je voor totaal schut met een tatoeage.”
  Zozo, die Dsr, die is op de hoogte. Zelf gezien natuurlijk. Dus mariniers houden middels tatoos bij hoeveel mannen ze (het leven) hebben genomen? Zou Dsr linkje willen geven van dit fenomeen, of is het toch Dsr’s verhitte fantasie?

 52. ‘Maduro’ zwijmelt liever over DSR en tattoos (’t schijnt ‘m nogal bezig te houden) dan iets over het Ik-e te zeggen. *milde glimlachicoon*

  DSR, ‘Maduro’ moet tussen het gnuiven door toch even iets beter lezen, doet overigens geen uitspraken over hoe wijdverbreid genoemde praktijk al dan niet is. Hij geeft het slechts aan als de enige geldige reden om met recht en rede een tatoeage te hebben.

 53. Uiteraard. Niks lekkerder dan op een terrasje in het zonnetje zitten terwijl je met je voeten in een warm sodabadje zit.

 54. Identificeer jij je soms met de schrijver van dit Ikje, Rechtertje? Bedenk wel dat het werk dat je doet door iedereen gedaan kan worden, m.a.w. dat je daarin vervangbaar bent, zoals iedereen, maar dat je als schrijver van het Eindoordeel niet inwisselbaar bent, want dat doet niemand je na.

 55. Keessie, bedoel je dat het Rechtertje ® ergens een grote E moet laten tatoeëren?

 56. @K
  Nee, DSR is gewoon benieuwd naar je antwoord op de vraag, niet meer, niet minder.

  Je hebt groot gelijk wat betreft het Eindoordeel en wat betreft vervangbaarheid ook, al spreek je met een zekere bittrerheid die doet vermoeden dat je eea aan den lijve hebt ondervonden.

 57. De inzender heeft zixh dus laten merken, maar aan wie behoort het copyright?

  OLH? Zijn ouders? Zijn onderwijzers? Zichzekve?

 58. DSR @ 18:09
  Dat weten we niet. Relevanter is: aan wie behoort het registered trademark, want daar gaat het ikje over.

 59. @VB
  Beiden zijn in ieer geval interessant.

  Wat betreft het registered trademark, dat behoort aan de ouders, lijkt me.

 60. HR, wat leuk dat je er weer bent! Je bent veel te lang weggebleven.

 61. Leuk, HR, om je weer hier eens onder je eigen naam te zien! Je afwezigheid heeft je echter doen inboeten aan scherpte.

  Want de inconsequentie van de inzender was nu juist de pointe. Geen sterke, maar toch.
  En dat er sprake zou zijn dat iemand anders dan DSR zijn ballen zo vasthouden, dat is DSR toch werkelijk ontgaan, terwijl hij het toch kan weten.

  Je raad aan L. klinkt overigens zeer hunkerig. Wat had je DSR graag ooit , figuurlijk uiteraard, bij de ballen gehad en wat had je dan graag haathetserig toegeknepen. Maar helaas. Voor het eerste onbreekt je de scherpte, voor het andere de moed.

  En tenslotte citeert DSR zichzelve dan maar even, ter vermaning voor je slordige opmerkinge over marinierstattoos:

  “DSR […] doet overigens geen uitspraken over hoe wijdverbreid genoemde praktijk al dan niet is. Hij geeft het slechts aan als de enige geldige reden om met recht en rede een tatoeage te hebben.”

 62. Aha , Heer Rozenwater, terug van weg, mooi, wel een beetje ordinair met die ballen enzo.

 63. Rechtertje, van bitterheid in relatie tot werk is bij mij allerminst sprake, van bitterheid in haar algemeenheid ook niet, voor alle duidelijkheid. Ik heb me in werkverband met tal van onderwerpen van uiteenlopende aard beziggehouden. Op mijn blog heb ik daar onlangs iets, maar dan ook maar iets, over geschreven, voornamelijk om mijn eigen geheugen op te frissen over de periode tussen mijn twintigste en dertigste. Het is dus een nogal droog stukje geworden, maar je komt wel wat meer te weten over mijn beroepsmatige activiteiten. De laatste periode van mijn werkzame leven was ik algemeen/senior adviseur van de directie van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Rotterdam. Heel boeiend en veelzijdig werk, maar ik mis het geen dag. Werk is voor mij sowieso altijd bijzaak geweest, in welke functie ook.

  Mijn uitspraak over die vervangbaarheid heeft niet speciaal betrekking op mijzelve, maar is een waarheid die voor iedereen opgaat, hoe hoog of laag hij of zij ook op de maatschappelijke ladder staat.

  Vertel jij mij dan eindelijk eens hoe de titel van je proefschrift luidt en welke werkzaamheden jij verricht? En of ze je bevrediging schenken natuurlijk!

 64. Trouwens Bas Kist is imho een beetje sneu met zijn ikje, echt een R als tatoeage, op die leeftijd, op die plaats, onder een grijze sok, nou dat is wel testimonium paupertatis, misschien nog een piercing bij?

 65. Wat fijn dat je weer terug bent, HeRoWa! Goed op je plek in de niche van mooie Apie-stukkies en al dan niet goed doordachte Eindoordelen. Dank voor je goede raad in het kader van DSRs ballen. Nee, vrienden worden we niet maar we zijn al knuffelvijand. The villain you love to hate. Haast net zo goed.

  DSR is misschien minder blij met je herintrede. Door zijn schijnbaar joviale welkom-terugpraatje schemert de angst voor HeRoWa’s adequate vinger-op-de-zere plek-legkunst. Die hij probeert te pareren met de doorzichtige suggestie dat HeRoWa hier al die tijd onder een andere nickname was.

  @KT: Ballen zijn een fact of life, Klaartje. Live with it.

 66. @Heer Rozenwater! 🙂 🙂 Oh wat een prachtige dag der dagen is dit toch. Mijn v/h grootste fan weer even (of langer) onder ons. Terug op het nieuwe nest. Indra heeft gelukkig de honneurs waargenomen met eens per week een aardig en opbouwend woord, zodat ik de pijp niet aan Maarten heb gegeven. Hoewel ik er vaak dichtbij was. Mijn worsteling is te volgen in de 21 afleveringen die deze rubriek inmiddels telt.

  Welkom terug, oh Roos der Rozen, en nee, we vragen niet waar je was, we speculeren niet over wereldreizen, cruises met blonde vriendinnen in de Caribean, langdurige kidnappingen (noch als slachtoffer maar zeker noch als dader), gek kunstproject waarin je je maanden lang in plastic hebt laten inpakken, of in iets ergers, stroomuitval in dat dorpje waar je woont, operaties en ander ongemak, we zijn gewoon keiblij dat je er weer bent, en de vlag gaat uit op blogge Apie.

 67. Apie, het is inderdaad een gortdroog verhaaltje, zoals ik al aangaf. Voornamelijk bedoeld als kapstok voor mezelf om me de voorvallen, gebeurtenissen, ervaringen e.d. uit die periode te kunnen herinneren. Die zijn wél heel sappig, maar misschien later daarover eens een stukje. Hoewel ik niks beloof, aangezien het sappigheidsgehalte weleens té hoog zou kunnen zijn. Het is tenslotte een beschaafd blog en dat wil ik graag zo houden.

 68. Ik denk, Luvienna, dat Klare taal ballen an sich niet ordinair vindt, daar is dan ook niks mis mee, ik heb er zelf bijvoorbeeld twee, maar griezelt van het knijpen in andermans ballen, die je niet kent dus en waarmee je niet leeft, en zeker die van DSR. *iew icoontje* Maar het zij Heer Rozenwater vergeven, normaliter is hij keinetjes. Was hij even vergeten. Vast!

  Terzijde: puik muziekje, Kees. Ik speel het af terwijl ik door de comments surf.

 69. ‘Onder een grijs pak zie je hem niet’, nee snuggere Bas Kist, onder een ander kleur pak wel soms?
  Dsr heeft zich ondertussen klemgeluld over die body count tatoos, immers, gaat dat per getal Dsr? En hoe moet dat dan als genoemde marinier de dag erna er weer 3 afknalt? Wordt dan het oude getal doorgehaald? Gaat dat per streepje? Kortom: onzin, niet over nagedacht, Dsr heeft enkel hitsige fantasietjes over (half-)naakte marinierslijven. Dsr heeft ook geen linkje over zijn Village People, dus, klaar.

 70. O wat leuk dat APDP alle ballen weer platknijpt, met kracht vooral, vol op het orgel, mag en kan ook.

  Heerlijk ,van mij mag het, graag wat uitpersen enzo en we knallen weer door.

 71. Klaartje! Wat een wildheid zo inenen! Platgeknepen, uitgeperste ballen, Klare Taal lust er wel jus van. 😉

 72. nee , ik vind Apie een zeer goede woordvoerder, een voortreffelijke speechmanager, nou ja al wat dit is, een niet te overtreffen sprekert op alle fronten.

 73. Wat is DSR trouwens stiletjes geworden? In een hoekje aan het wenen?

 74. DSR is ook een vent met ballen die elke dag weer zijn prachtige oordeel velt., zonder scrupules, en met verve en faveur.

 75. Kan zijn, maar dat hij nog altijd staat af te drogen vind ik niet kunnen. Of zou hij ook zijn eigen overhemden moeten strijken? Een man die dat pikt kan geen echte ballen hebben. Vind ik dan weer. Maar ja, dat houd je toch.

  Slaap lekker, klaartje, het was een mooie dag en gefeliciteerd met de 100e reactie.

 76. Over overhemden gesproken, dat bliijft voor mij een heikel verhaal.

  Ik zal daar maar niet verder op in gaan,, het geheim van Soestdijk zal ik maar zeggen.

 77. Ik houd niet van overhemden strijken. Duurt gewoon te lang. Je kunt niet gewoon rits rats ff snel, maar je moet vouwen en de zaak omdraaien, nogeens glad strijken, dan is er weer een nieuw kreukeltje, en dan moet je weer. Boorden is een lekker werkje, daar begin ik mee. Maar dan begint de ellende. Met grote halen stukken voor- en achterkant doen, dat gaat nog wel. Maar dan de mouwen. En dan heb je weer een stuk niet gehad. Heel erg. Ooit kocht ik een paar “zelfstrijkende hemden”, dat heb ik geweten, daar zat kennelijk zoveel chemie in dat ik de hele dag met jeuk rondliep en het hemd ’s avonds bijna van mijn lijf heb gescheurd. Het andere hemd, de volgende dag, oh dom apie, deed natuurlijk hetzelfde. Ze hangen er nog. In de kledingkast. Maar niet lang meer. *boos kijk icoontje*

 78. Apie, hoe moet ik jouw strijkverhaal op 00.19 nou rijmen met 23.57? Waar zijn je ballen?

 79. @Luvvie, dat is de beschrijving van vriendinloze perioden. Als de stapel ongestreken hemden te hoog wordt, dan stel ik me weer open voor de liefde,

  @Heer Rozenwater op 9h01, niet aardig. Opvrijen is een ordinair woord en een platvloerse bezigheid, waaraan ik me zelden schuldig maak. Bij mij is het oprecht, en dat voelen ze!

  @Heer Rozenwater op 9h19, juist, daar ben je weer wel aardig. Wat 18 minuten voor een verschil kunnen maken op de vroege morgen!

 80. Wat gebeurt hier toch allemaal? Luvienna, die vraagt waar Apies ballen zijn. Klare taal die me altijd deed denken aan mijn nette NRC-pleegouders en die plots haar Latijnse en Franse citaten gaat vermengen met Nederlandse spierballentaal! Zou dat allemaal door jouw terugkeer komen, Roos?

  Apie, niet de handdoek in de ring gooien, hoor. Het lukt je prima om elke keer weer iets nieuws te verzinnen. En zoals ik al eerder al stokend en polariserend zei: je hebt er niemand voor nodig en kan het geheel op eigen kracht! Mark my words, (ik ga nu even de taak van Klare taal overnemen met wat citaatjes)

 81. @HR
  Over die mariniers: nee, dat zei DSR dus niet.

  Hij ergert zich overigens wel aan de manier waarop je APD maar commandeert en bestelt met je ‘he moderator, doe eens dit, wijzig eens dat!’. Eerst checken, dan plaatsen, vaderman (en anders maar op de blaren zitten).

  DSR strijkt uiteraard zijn eigen overhemden. Dan kun je as man nu eenmaal zelf het beste, voor het kraagje. Net zoals mannen beter zijn in kapperen en grapjes vertellen op een podium.

 82. Voor de laatste maal, met betrekking tot geldige redenen voor tattoeages:

  DSR gaf dus een voorbeeld van een geldige reden om een tattoeage te zetten, zonder enige uitspraak over hoe wijdverbreid dat al dan niet in praktijk is.

  Had DSR nu als voorbeeld genoemd dat je eventueel een tattoeage zou kunnen zetten als je als eerste mens op Mars landt, dan waren hem vele domme vragen/opmerkingen bespaard gebleven, maar zijn voorbeeld was kennelijk te moeilijk en bracht bij sommige kastgnuivers hun zelotigste zelf naar voren. Maar dat hoort er nu eenmaal bij; DSR doet niet aan downdumben.

 83. “Omdat DSR al zolang Ikjes beoordeelt, besluit hij ter gelegenheid daarvan een tatoo te laten zetten. Een toepasselijke met twee spelfouten erin.”

 84. @HR
  Waarom plaats je je kunstbijdrage ook niet hier, bij voorkeur in een apart topic?

  Kan DSR er ook op reageren.

 85. @HR
  Waarom zou dat Mars-voorbeeld beter zijn geweest?

  DSR had een uitstekend voorbeeld, hetgeen helaas de geestelijke draagkracht van verschillende reageerders te boven ging.

  @K
  DSR’s proefschrift, ‘The Influence of Nicknames on Online Interactions – a Neo–Incremental Analysis’ (Brussel, 2010), bevat diverse voorbeelden van Drasties. Jij zit er helaas niet bij. DSR is innig tevreden als dienaar der wetenschap, het onrichten van jongelui en het aanvegen van een kappervloertje op zaterdag als dat zo uitkomt.

 86. Envelop

  Ieder jaar rond mei wordt de brievenbus van mijn ouders gekraakt door een stel mezen die een gezin willen stichten. Mijn vader plakt dan de gleuf van de bus af, met uitzondering van een kleine doorgang voor de vogels. Aan het tuinhek, naast de brievenbus, hangt hij een fietstas met de dwingende tekst: „Post en krant hier!” De postbode en de krantenbezorger kennen het ritueel en volgen de instructies trouw op. Dit jaar ging het echter mis. In het verstoorde nest lag een opgerolde envelop die iemand door de opening had gewurmd. Het bleek een brief van de Puttense dierenambulance die om een bijdrage voor haar goede werken vroeg.

  Cees Kniestedt

 87. DSR, kan je ons een link geven naar je proefschrift? Of staat het niet online?

 88. Nou, dat treft, dan had je het nummer meteen bij de hand! Hahaha!
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 89. ‘zucht: een stel mezen dat.’ Het lijkt verdorie wel of Nederland steeds dommer wordt. En dan nog iets: als je al weet dat die stel, sorry, dat dat stel mezen elk jaar daar nestelt, dan zet je er toch een brievenbus naast?

 90. @VB
  Ach, DSR heeft eigenlijk alweer teveel gezegd. Het staat online, maar je hebt een login/password nodig. Gewoon even googlen en dan maar zien of je ’t de moeite waard vindt om er een paar cent voor te betalen.

  Maar wees gewaarschuwd: veel cijfers en letters, weinig plaatjes.

 91. Doe je wel voorzichtig met dat miertje, ‘Maduro’?

 92. ‘onrichten’ Dsr, wat is dat precies? Of is dat de tekst van je tatoo?

 93. Gewoon even googlen, M. En dan opschrijven, zodat je ’t onthoudt.

 94. Bertje, heb jij het proefschrift van dsr al via googlen gevonden? Of is het verschenen op 1 april 2010?

 95. @Rechtertje, dat verbaast me, want ik had al eerder die titel genoemd (althans de strekking ervan, in doodgewoon en voor iedereen leesbaar Nederlands) en toen ontkende je! Maar goed, bij deze dus rechtgezet. Blijft de vraag welke wetenschap deze verhandeling heeft gediend.

  @Indra, Klare taal is verbaal al eerder van god los geraakt, daar staat de komst van Rozenwatertje (die hier zowaar enige zelfkennis etaleert) geheel buiten. Misschien heeft het iets met changement de site te maken. Of is ze straalverliefd op een jongen van rond de twintig en heeft ze diens taal overgenomen. Who knows.

 96. Niet gevonden helaas, Indra. 1 april 2010 zou best eens kunnen. Aan de andere kant: Warhoofd/Wrhfd schijnt paranimf geweest te zijn op de promotie.

 97. @K
  Een heikel punt om je als gymnasiast op het terein der wetenschap te begeven, K., maar de sociolinguïstiek was met e.e.a. weldegelijk gediend.

  @VB
  Schijnt? Was het weldegelijk. Heeft nog een baal bitterballen meegenomen waar de Belgen hun bekkie aan brandden.

  @HR
  Die tattoo zou natuurlijk eenmaal terug op aarde worden gezet. Je maakt er ook maar wat van.

  Dus omdat sommige kromdenkende knokkelslepers die hier regelmatig hun homohaat ventileren weer van zich lieten horen, moet DSR het maar wat kalmer aan doen?! Je zou een uitstekende NL ambassadeur in Saoedie-Arabie zijn.

  Je vat de conclusie van het proefschrift goed samen. Let wel, er is slechts tot op zekere hoogte een verband tussen de deviantie van een nickname en de mate waarin deze meeweegt in het discours. Goed kiezen is dus de boodschap.

 98. Alweer moderatie! Wat is dat filter toch ongedurig….

 99. @K
  DSr’s proefschrift is in uitstekend leesbaar Engels opgesteld. Wie dat niet kan lezen, heeft er verder ook geen zaken mede.

 100. @Rechtertje
  Goed zo. Het schijnt tegenwoordig gangbaar te zijn. Mijn dochter heeft haar afstudeerscriptie ook in het Engels geschreven en als ze straks gaat promoveren zal het niet anders zijn. Maar het doet mij wat overdreven aan. Alsof de internationale gemeenschap op je verhaaltje zit te wachten. Dat lijkt me niet het geval. En met Nederlands is niks mis. Je bereik zou groter zijn geweest, want hoe goed je Engels ook is, het is niet iedereen gegeven om dat vlot te lezen.

  Sociolinguïstiek, het zal wel. Je kunt de hedendaagse studierichtingen zo gek niet bedenken of ze bestaan.

 101. O ja, en dat een nickname invloed heeft, wist ik ook zonder proefschrift. Maar nu jij het ‘bewezen’ hebt, mag ik het zeker weten (grijns).

 102. Kees, een foto erbij van een (w)aardig, ietwat grijzend hoofd heeft ook invloed, hoor.

 103. @K
  Een proefschrift is dan ook niet voor ‘iedereen’ maar voor een internationale gemeenschap van experts waarin Engels de voertaal is.

  Tja, wie zit nu waar op te wachten? Ook zonder DSR’s proefschrift was de wereld (waarschijnlijk) gewoon door blijven draaien, maar ondertussen blijkt uit het aantal citaten van z’n stuk in de internationale vakpers dat hij z’n tijd er niet mee heeft verknoeid. Had ie 2.000 euro per citaat gekregen, dan was ie nu toch mooi millionair geweest!

  Geen bitterheid bij jou toch? – maar wel een neerbuigend toontje met je ‘verhaaltje’, ‘overdreven’. Allemaal spijt van de man die ook op zijn blog de noodzaak ziet van zijn uitzonderlijke talenten te reppen. Omdat verder niermand anders het doet?

  Had je toch maar wat beter je best moeten doen tijdens je studie, Keezebees *grinikicoon*.

 104. Diverse voorbeelden van Drasties, toe maar. Je bedoelt de vijf reageerders met een veelvoud aan aliassen.

 105. Nee hoor Rechtertje, ik heb nergens spijt van en ik zou ook het geduld niet hebben voor zo’n proefschrift. Ik geloof best dat er massaal uit je werkje geciteerd is, maar iets wat al van tevoren duidelijk is nog eens achteraf bewijzen, daarvan zie ik het nut niet in. Maar ja, sociolinguïsten moeten elkaar tenslotte ook bezighouden. Dat zit al in het woord zelf. Wel jammer van die misgelopen inkomsten, dat had je vooraf beter moeten regelen. Geen zakeninstinct vermoed ik.

  Wat mijn blog betreft mis je het gevoel voor de hyperbool in relatie tot zelfspot. Valt me van je tegen.

  @Indra
  Dat wil ik geloven. Maar wat zou die invloed zijn? Misschien onderwerp voor een proefschrift op een ander obscuur vakgebiedje (grijns).

 106. Dat een nickname invloed heeft op hoe men op je reageert is zeker waar. Zo zoekt men vaak naar kolder en ongein in de gevoelige en mooie stukjes die ik (ook) schrijf. Daar moet ik mee leven. Ik heb leergeld betaald toen ik een tijdje onder mijn eigen naam ging schrijven. Toen gingen de kolderstukjes tegen me werken, met name op mijn werk. Het is niet anders, oh, het ikje? Ja, vermakelijke lezersanekdote wel. Cees heeft wellicht niet door dat dit een bewuste, tamelijk gemene actie was om nieuwe klanten te winnen. De dierenambulance gaat over lijken!

 107. Kees

  Beweringen van blanke, eerbiedwaardige mannen worden wellicht eerder geloofd (in beide betekenissen van het woord) dan die van zwarte vrouwen met dreadlocks? 😉

 108. Heer Rozenwater, voorwaar een mooie foto van een paar kalveren daar bij de buren. Prachtige kop van Ilona ook, helemaal goed! Voor een kunstblog is dit uiteraard niet toereikend, dat zou er hier niet op komen. Dan zou je er iets artiesterigs mee moeten doen. Of verklappen dat het helegaar geen koeien zijn, maar performance art in de polder. Je commentaar dat de dieren je “onbestemd en onvriendelijk” aankeken is onjuist. Of ze kijken je “onbestemd” aan (oftewel: je weet niet wat ze denken of vinden of voelen), of ze kijken je met een (door jou zo gevoelde) emotie aan, bijvoorbeeld vriendelijk, onvriendelijk, minachtend, nieuwsgierig. Beide kan niet. In dit geval houd ik het als koeienkenner op “nieuwsgierig/hongerig”. Kalveren en koeien zijn – als ze niet liggen te herkauwen – continu op zoek naar iets te eten, met name gras. Had je je haar niet gekamd?

  Zie ook mijn eigen ervaring met een koe, behoorlijk opwindend mag ik wel zeggen.

  http://apiedapie.com/2012/05/13/het-is-moederdag-dus-ik-dacht-kom-ik-zet-er-eens-wat-koeien-op/

 109. @K
  Zie het ten eerste maar eens wetenchappelijk te bewijzen en ten tweede helder te maken welke invloed welke soort nickname precies op een online discours heeft en welke invloed deze bevindingen eventueel op het gangbare theoretisch kader hebben.

  Hyperbool & zelfspot dus? Je zou allicht eens aan je delivery kunnen werken, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen.

  Voorlopig houdt DSR het er maar op dat het van tevoren duidelijk is dat het jou, de Uri Geller van de Sociale DIenst, eveneens aan zakeninstinct ontbreekt en aan wetenschappelijk inzicht evenzeer. Dat eerste kan je weinig schelen, maar je zou je pink geven voor een afgeronde wetenschappelijke opleiding – al was het maar opdat je jezelf serieus zou kunnen nemen. *grinikicoon*

 110. @HeRoWa 12.28 1e alinea (gericht aan Indra): eh.. wát moeten we precies doen om Apie ontzettend jaloers te maken en jou daarmee te gerieven?

  Wat het heropende Kunstblog: zowaar een prima suggestie van DSR op 12.54 om hier op Apies blog je dependance te beginnen. Doen!

 111. @Heer Roos, die foto van die kalveren…. storend is die enorme hoeveelheid vals licht die zo’n beetje de hele rechterkant van de foto vult. Tip: maak een serie met een ECHT fototoestel, en niet met een mobieltje, een echt toestel dus, liefst met zonnekapje, leer wat over diafragma etc. maakt dan een bult foto’s en kies uit die serie dan de beste. Want deze, tja, u wilt toch Lummel niet achterna die het voor mekaar krijgt (of misschien lukt het hem nu wel, ik heb zijn blog al een tijdje niet bekeken) om enkel onscherpe foto’s te maken, waarschijnlijk ook met een ontoereikend mobieltje. ‘Als men de kwaliteit niet kan garanderen, ga dan niet over tot publiceren/reproduceren’, (ezelsbruggetje). En verder wat Apiedapie zegt.

 112. ApD, nav de discussie over de dissertatie van Dsr, moet ik steeds denken aan het idee van jou om hier te gaan reageren onder de eigen naam. Jij was Leon, of was dat HR, ik weet het niet meer, in elk geval werkte het vervreemdend, het klopte niet, het was ook geen lang leven beschoren.
  Het blijkt dus, uit eigen veldwerk (ervaring) dat op internet nicknames wel degelijk ter zake doen.
  Ik had ooit begrepen dat DSR historicus is, maar sociologisch linguist mag natuurlijk ook.
  Faculteit sociologie of meer taalwetenschap, alle combinaties zijn mogelijk, misschien zelfs linguistisch socioloog.

 113. @Rechtertje, je hebt me aan het lachen gemaakt met die opmerking over mijn pink. Net als Voskuil neem ik het soort wetenschap waar jij je mee bezighoudt inderdaad niet serieus. Het zou je sieren als jij dat voorbeeld zou volgen. Je reactie op mijn overdreven lofzang op mezelf op dat blog blijft me tegenvallen en zal niet gecompenseerd worden door ‘wetenschappelijke’ hoogstandjes van jou kant. Wat probeer je de jongelui overigens bij te brengen met je lessen?

 114. Of misschien is DSR sociolinguistisch historicus. Hij heeft wel wat ouderwetse – sorry, historische – trekjes. Niet alleen op sociologische dan wel linguistisch dan wel sociolinguistisch gebied.

 115. @K
  ‘Net als Voskuil’? Maar Voskuil was een wetenschapper, jij scholier!

  Neen, vrind, hoe graag je het ook anders zou willen, je staat hooguit op je tenen met je neusje tegen het glas naar binnen te koekeloeren in het gebouw der wetenschap *milde glimlachicoon*

  Maar binnen het vak is er genoeg zelfrelativering, maaktje geen zorgen.

  @L
  Je hebt ook vandaag je herkauwoefening van andermans reacties weer keurig vervuld, pop. *milde glimlachicoon*

 116. @KT
  Die indruk wekt DSR wel vaker, als erudiet, belezen jongmens.

 117. @K
  DSR onderricht de jongelieden in taalkunde, sociolinguistiek in het bijzonder, begeleid hun afstudeerscripties etc.

  Na afloop weten ze vooral goed hoe ze een nicname moeten kiezen.

 118. Tsja, het is allemaal mogelijk, maar hij is wel w.s de enige gepromoveeerde op deze zich zelf als ‘kwaliteits’ blog afficherende site.
  Bovendien heeft hij hier een leuk proeftuintje gevonden voor een
  wetenschappelijk onderzoek. Trolley en echtgenote waren natuurlijk een dankbaar object voor empirisch onderzoek.

  Graag zou ik de voetnoten eens willen zien.

 119. Bij gebrek aan originaliteit valt DSR in herhalingen, probeert dat te compenseren met iets hips, en plopt er een “pop’ uit.
  Jammer. Zo’n erudiet, belezen jongmens.

 120. DSR@18:08

  Dat vind ik juist zo kostelijk, dat Warhoofd paranimf was op jouw promotie aan de VUB.  De Belgen kennen het fenomeen ‘paranimf’ namelijk helemaal niet.  En dat juist zo’n Warhoofd daar komt aanzetten als paranimf met een doos vol kroketten onder z’n arm is helemaal mooi.  De Belgen stonden daar natuurlijk allemaal met open monden naar te kijken, en die kon Wrhfd meteen mooi vullen met z’n kroketten. Schitterend!  Je bent zeker cum laude gepromoveerd (of gedoctoreerd zoals wij Belgen zeggen)?

 121. @K
  Inderdaad – en DSR kan begrijpen waarom, terwijl jij alleen z’n boekje napraat. *milde glimlachicoon*

 122. Kees en dSr

  Hebben jullie de laatste Voskuil gelezen? Een vriend van Voskuil beschrijft de laatste jaren van de vrouw van Voskuil , heel ontroerend hoe hij dat heel trouw volhoudt.

 123. Klare taal, over nicknames gesproken, ik dacht in het begin dat jij van de site klare taal was, of op z’n minst een taalpurist, autoriteit in het opsporen van spel- en grammafoutjes. Er is ook een hele leuke Facebookpagina van Klare taal.

  Weet je nog – en wil je het delen – waarom je je nickname gekozen hebt?

  Vreugdeloze Bertje lees ik ook anders dan toen hij nog alleen Bertje was. Toen was het vrolijk, olijk, onschuldig, nu zie ik mooie diepe dubbele bodems in alles wat hij schrijft. Blup.

 124. @VB
  Het was DSR toegestaan er een Nederland tintje aan te geven. Dus niet met een trui aan, zoals in BE te doen gebruikelijk, maar mooi in jacquet.

 125. @K
  Over een maanlanding lezen, maakt je nog geen astronaut, K. *milde, enigszins meewarige glimlachicoon*

  @KT
  Nog niet – wel een mooi interview met mw. Voskuil erover gehoord.

  @VB
  ‘wij Belgen’? Dus jij Belg? Dacht ’t niet, vaderman *dikke LOL*.

 126. Nee Apdp , ik heb die naam zelf verzonnen, maar ik kan inderdaad niet tegen taalfouten , dat stoort me enorm. Als ik “hun “hebben hoor , dan is mijn dag weer kapot, echt waar, dat grijpt me aan.
  Daarom vraag ik me wel eens af waarom ik wel tegen DSR kan en zijn abjecte taalfouten , spelfouten en andere aberraties. Zijn dissertatie is natuurlijk wel correct geschreven , gelukig maar..
  Spelfouten zijn minder erg dan spreekfouten, ik wait het niet.

 127. Ja, dat viel me ook op, dat “wij Belgen” van vreugdeloze Bertje *grinnik* Maar we weten het natuurlijk niet, en ieders anonimiteit is hier keigegarandeerd. En … hengelen naar ware identiteit, beroep en/of woonplaats was eigenlijk not done, ik weet niet meer waarom.

 128. Nou op zich zou ik wel eens willen hengelen naar identiteit, beroep. woonplaats van menigeen, daar heb ik geen enkel bezwaar tegen.

 129. @HR
  Allemaal speculatie, voorlopig gaat er nog niemand.

  Als we als mensheid een beetje gezond verstand en goede smaak hebben, laten we in de Ruimtewet vastleggen dat tattoo’s verboden zijn.

 130. Luvienna en Indra, raak gerust seksueel opgewonden van Heer Rozenwater, ik juich dat alleen maar toe.

  Klare taal, of je gelijk hebt. Het was eigenlijk een ongeschreven internetetiquetteregel op de NRC en dat andere blog, laten we het hier maar meteen en wel nu afschaffen. Hengelen maar mensen! Ik ben zoals bekend Leon uit Parijs, mijn beroep is directeur van een groot farmaciebedrijf (dat nu bijna overgenomen is door een ander nog net iets groter farmabedrijf). In mijn vrije tijd doe ik de was voor een dierenwinkel.

 131. Tje, HeRoWa, dat is het nadeel als je een topic begonnen bent, je moet hem ook afmaken. Heb je suggesties hoe wij dames – of heren, maakt niet uit – hier onze opgewondenheid kenbaar maken op een zodanige wijze dat Apie jaloers wordt en waarbij we toch niet de grenzen van van fatsoen van dit blog overschrijden?
  BTW, Indra is angstwekkend stil hierover.

  Eens met Klare Taal, ik hengel graag, zolang het niet met een haakje en op vissen is. Komt u maar: wie is wie/wat, wat doet u, waar en waarom.

  Die one way ticket naar Mars, daar hebben zich al zoveel mensen voor aangemeld dat ze wel 4 wagons zouden kunnen koppelen. Meer dan voldoende avontuurlijke geesten dus.

 132. Fe-no-me-naal! Als jij dat gaat doen ga ik op het biljart liggen en ik wed Indra ook!

 133. Heer Rozenwater heeft gelijk m.b.t. vreugdeloze Bertje, prachtig uitgedrukt: het slaat op je ziel. Zo is het. Het onderbewustzijn kent geen humor.

 134. Ik dacht dat linken naar het originele Dr*sties verboten was. Of was dat andersom?

 135. Goed idee Apie, ga jij op ipv onder het vilt liggen dan gaan Indra en ik biljarten. Ik moet je wel waarschuwen: het is 100 spreekwoordelijke jaren geleden dat ik dat voor het laatst deed en toen was ik al slecht. En dat was zonder een neergevlijde Apie. Dus pas maar op.

  Indra zie ik er overigens wel voor aan dat ze heel kundig met de keu is.

 136. Wat HR zegt. De navigatie hier is zowaar nog erger dan op voornoemde originele Drasties. Dat heeft slechts ten dele te maken met het feit dat er daar geen hond meer reageert.

  Aan het eind van de week is de thread zo lang dat de browser op mijn mobiel crasht. Het zal wel aan mijn browser liggen, maar ik zie op mijn mobiel geen kolom met laatste reacties. Naar beneden scrollen met de duim is een ramp als er 100+ reacties staan.

  Als je dan eindelijk beneden bent aangekomen, de reacties gelezen hebt, kan je weer helemaaaaal naar boven scrollen om te reageren. Dat begrijp ik niet; op mijn desktop en tablet is het reageerveld wel benedenaan de pagina.

  Het zou al helpen als je bovenaan de pagina een anchor-tag voor het einde van de pagina zou plaatsen, en andersom.

  Inderdaad, één thread per ikje aub.

 137. @Ut 10:59 het is andersom. Hier mag je linken wat je wilt. Zelfs naar dat racistische stukje over Afrikanen dat voor mij persoonlijk de deur definitief dicht deed. Daar mag je niet linken, niet eens omfloerst de naam noemen van dit blog, dan wordt je reactie subiet en zonder toelichting van de site verwijderd. Mag hoor.

  @Heer Rozenwater, nogmaals Ut, Klare taal en Kees de Jongen, ja, daar zeggen jullie wat. Was me zelf ook al opgevallen. Mobiel post ik zelf alleen nog op maandag en dinsdag, daarna is het een worsteling, maar eigenlijk niet ongezond, kun je gewoon je dingetjes doen die je mobiel aan het doen was, je medemens aandacht geven, en pas als je even een rustig kwartiertje achter een PC hebt weloverwogen wat kwinkslagen of interessante meningen posten. Vind ik zelf niet zo heel erg, want in tegenstelling tot wat Roosje zegt, is het hier geen winkeltje maar een non-profit puur voor de lolle hangplek. Dit gezegd hebbende is het denkhoofd toch piepend op gang gekomen om te zien of we er iets aan kunnen doen. Stay tuned en houd vol.

  @Klare taal, Rome is aan decadentie, gemak- en genotzucht ten onder gegaan. Niet aan succes.

 138. @Luvje, er zijn nooit teveel reacties op een thread, het kunnen er niet genoeg zijn, want uiting van een levendige gedachtenwisseling. Met houd vol bedoel ik: blijf gewoon lekker reageren, zo vaak of zo weinig als je wilt. En ik ga nadenken of we iets vaker (maar niet dagelijks) een threadje kunnen opzetten, wel met behoud van kwaliteit. Een domme geautomatiseerde linkdump zonder commentaar naar het ikje van de dag is mijn eer namelijk te na.

  Nog 12 reacties en we zitten op de 200. Het is niet anders. Mijn ouwe BlackBerry kon het ook niet aan, met de nieuwe Q10 gaat het stukken beter, hoewel de scrolduim in topconditie moet zijn.

 139. Apie, mijn vraag sloeg op Klare Taals opmerkingen dat Rome zo ook ten onder is gegaan.

  We mogen hier linken wat we willen, maar mag HeRoWa ook kiekjes plaatsen die hij wil?

 140. Tis prima ApdP, ik heb net nog een sneer naar Ut weggehaald, ten faveure van jouw mooie kindje , dit blog. Blij dat jij ook af en toe mijn intuitieve mening over een en ander deelt (hoewel ik wel over dat laatste woord mijn bezwaren heb, zeer sterke overigens

 141. @Luv LOL-icoontje! Tweede alinea: ja natuurlijk, de plaatjes en andere bijdragen van HR zijn keiwelkom om de reactiedraden wat op te fleuren.

  @Klare taal, dank je, dit wordt gewaardeerd. Maar doe het met mate, van teveel zelfcensuur kan een mens verzuren. Dan het er maar gewoon hier uitgooien en kijken waar het schip strandt.

 142. Zullen we HeRoWa dan laten weten dat hij dat kennelijk verkeerd heeft begrepen en hij hier dus prima een kunstblog kan beginnen?

 143. Dus Klare Taal heeft moderatierechten op Apies blog! Good for her.

 144. Luvje toch, laat die jongen nou even. Natuurlijk mag hij dat als hij wilt, maar het hoeft niet, en zonder dat is het ook goed. Klare taal heeft kennelijk een sneer in haar eigen reactie weggehaald alvorens op “reactie plaatsen” te drukken, dat zouden er meer moeten doen (waaronder ondergetekende zo af en toe).

  Overigens, na enig surfen overweeg ik om van thema te gaan wisselen, dat maakt de site compatibeler voor mobieltjes. Schrik dus niet als het ineens gebeurt, het is voor mij ook een verrassing, maar het went vast.

 145. @Apie (20:49)

  Heel goed. Het laden is niet eens het grootste probleem, maar het duimvegen om onderaan de pagina te komen is lastig. En als je begint met vegen voordat de pagina compleet geladen is springt hij vaak weer naar boven en kan je opnieuw beginnen.

  Kan je de reacties in omgekeerd chronologische volgorde tonen?

  @ (21:12)

  Klare Taal zal wel weer last hebben van haar gangbare taalneuroses. Dat moet je inderdaad niet te lang oppotten.

 146. Ut, dat was een mooi idee. Meteen ingevoerd. De meest recente reacties staan dus nu bovenaan. Moet jij eens opletten hoe hard er nu geschreeuwd gaat worden! Wat hier op mijn computer wel lastig is, is dat je nu voor het geven van je commentaar helemaal naar beneden moet scrollen. Zuchterdezucht. We blijven doorpuzzelen, dank voor het meedenken.

 147. Goed, we zijn dus inmiddels van thema gewisseld. Van twenty ten naar twenty fourteen, dus het zou eigenlijk keimodern moeten zijn en vooral vanaf tablets en mobieltjes – die hadden ze toen nog niet zo – heerlijk surfen, duimen en reageren. Ik ga dit ook zelve uitgebreid uitproberen de komende dagen. Reacties zijn altijd welkom. Comments zijn weer chronologisch ipv omgekeerd chronologisch, we kijken wel, het komt allemaal goed.

 148. Ha! Als je in de linkerkolom op het bovenste commentaar drukt, kom je vanzelf, na even wachten, hier uit, de onderkant, en dan kan je er meteen op los rammen. Mobiel en tablet gaan we morgen bekijken. Gute Nacht Freunde ….

 149. Apie,

  dat werkt al tijden goed op de desktop, maar op mijn mobiel is er geen tweede kolom met laatste reacties.

  Ik zie op de desktop momenteel een ander thema. Op de mobiel is alles nog zo als het was. Behalve dat ik niet meer reageren kan.

 150. He goeie, Apie, die linkjes in de linkerkolom! Ik bekijk het nu op mijn pc dus mobiel moet ik nog proberen.

 151. 201. Dank Luvienna, ik verwijder af en toe wat testreacties en foutmeldingen. En daarmee heb ik nu de eer om de 201e reactie te geven op deze thread. Dit is een plezierig neveneffect, not intended, maar we pikken het maar even mee. Hoezee! En vooral voor Heer Rozenwater natuurlijk. Man man, net weer binnen en nu al met de vette prijs ervandoor.

  Mobiel reageren gaat nog niet helemaal lekker. Als de reacties chronologisch worden geordend (zoals nu) dan kun je weliswaar snel reageren, maar moet je eerst naar onderen scrollen om te zien waar je op reageert. Maar als de reacties andersom worden geordend (de nieuwste bovenaan), dan moet je juist weer helemaal eerst naar beneden scrollen om het reactieveld te vinden. Kiezen tussen twee kwaden dus en de hulpfora bieden zoals wel vaker nog geen uitkomst. Een simpele knop met “ga naar de onderkant/bovenkant van de pagina” zou dit, zoals Ut al meldde, verhelpen, maar vind die maar eens.

  @Heer Rozenwater laat inmiddels weer eens blijken plaagstootjes met serieus commentaar te verwarren. Een kunstblog op een kwaliteitssite heeft graag wat tekst, wat invalshoeken, wat bewerking van het een en ander bij een foto of andere kunstuiting. Alleen een foto dumpen, zoals een badderend gezinnetje in de Jordaan, hoe sympathiek en aandoenlijk ook, en hoe vrolijk je er ook van wordt, da’s te weinig. Een kind kan de was niet doen, Roosje.

  Blijft u intussen rustig doorkletsen – zover mogelijk – en ook rustig uw commentaar doorgeven, hier of per email/contactformulier.

 152. Roos, die artikelen zijn de zgn. “featured stories”, ze zouden op de mobiele versie niet zichtbaar moeten zijn (bij mij niet althans), misschien zit je wel naar de klassieke versie op mobiel te kijken. Dat kun je aanpassen door middel van een knopje onderaan de pagina. En dat onthoudt je mobiele browser dan voortaan. Een keertje doen en klaar is Roos.

 153. @Heer Rozenwater, als het commentaar op je blogs een wezenlijk onderdeel vormt van het kunstwerk – waarmee ik het eens ben – dan heb je wellicht niet de optimale site gekozen. 😉

  Dank voor je commentaar. Orde in chaos ontstaat vanzelf in samenspel tussen beheerder en feedbackers. We hebben keigeluk dat DSR een paar dagen vrij heeft, want hij zou hier niet tegen kunnen en het geheel verstoren met driftige oproepen om alles weer bij het oude te brengen. Hetgeen geen optie is.

  Ik heb idd wat aanpassingen in de mobiele versie aangebracht en experimenteer door. Zorgen baart mij op dit moment de stilte van Ut, vermoedelijk een teken dat hij mobiel niet kan reageren, dat zien we vanavond dus wel. Ook hij moet nog even in zijn mobiele settings kijken, die mobieltjes zijn divers, ik kan van hieruit alleen de BlackBerry testen en ben voor de rest op jullie aangewezen.

  Snel bij je eigen reactie of de laatste reactie komen gaat hier in de linkerkolom keilekker (laptop), maar mobiel dus niet. Dat wordt wellicht niet snel opgelost, en dan is het elke week vanaf de dinsdag of woensdag dus afzien of lekker uitrusten en bezinnen.

 154. Had DSR net eens een dagje vrijgenomen om hier wat te feedbacken, leest hij die rotreacties van HR en APD… *misnoegs glimlachicoontje*.

  Eerste indruk: gematigd positief – ’t ziet er wat drukker uit, maar ’t zal wel wennen.

 155. Ai ai ai, de karaktertjes worden onder de loep gelegd en haarfijn geanalyseerd. Ik hoop dat dat ik nog even buiten schot van HeRoWa’s X-raybril blijf.

 156. @Apie
  De reacties op een thread worden nu in tweeën gesplitst, net zoals wel eens bij de buren gebeurde, tot groot verdriet van alle betrokkenen. Is dat een ongewenst gevolg van de nieuwe template?

  Staat die nieuwe template niet toe dat je het reactieveld 2 x opneemt – bovenaan en onderaan? Of pijltjes Naar boven/Naar beneden?

  De volgorde van de reacties is weer van nieuw naar oud; was dat de bedoeling?

 157. Prima DSR, dit is meer dan waarop ik had durven hopen. Ook Luvienna is nog altijd onder ons. Hoe het met de anderen gaat gaan we de komende uren, dagen, weken vanzelf zien. Zorgen maak ik me alleen om Ut. Voor hem ben ik druk aan het experimenteren met de ordening van de reacties. Niet duizelig worden hoor. Soms staan de oudste bovenaan, dan weer de nieuwste, en nog wat van die dingetjes, we schaven net zolang tot het (weer) lekker loopt.

 158. In het kader van het kunstblog daar en de reacties hier:

  Voorzichtig met de bleek

 159. @Luvienna 🙂 of: Gooi het kind niet met het badwater weg!

  Het opknippen van de comments (op dit moment in pakketjes van 10 stuks) is een geste naar Ut. Kan ook minder of meer, het moet voor iedereen een beetje werken. Te weinig maakt terugscrollen naar ouder commentaar lastig. Teveel belast de scrolduim op zoek naar het reactieveld teveel. Maar honderd of meer reacties per pagina was geen doen, zelfs niet op lap- of desktop. Vooruitgang dus, met horten en stoten. Een stap vooruit, twee terug enzovoort. Hoe het er uiteindelijk ook uitziet, het zal wennen zijn.

 160. Ah! Sinds DSR op de site is, hebben mijn reacties allemaal, standaard, een duimpje omlaag gekregen. Toeval? Of hebben we de boef hier te pakken?

 161. @Apie LOL

  Ben benieuwd wat HeRoWa met de kopsuggesties Hier op het kunstblog Daar doet. Zou het alleen Daargeplaatste koppen gebruiken? Dat zou discriminatie van de Hiergeplaatsten betekenen en daar zie ik HeRoWa niet voor aan.

  Ach Hier en Daar, je zou er het Heem en Weer van krijgen.

  Hier en Daar brengt herinneringen mee aan Eendje, waar ook een Hier en Daar in voorkomt:

  Mooi melancholiek melodietje, en een leuke twist in de tekst.

 162. En uiteraard De Veerpont, geniaal nummertje van Drs. P. Ik realiseer me nu pas hoe toepasselijk die tekst is!

 163. @Apie, nee dat denk ik niet, zo simpel is (zelfs?) DSR niet. 😉

 164. Mooie Luv, die van Jaap/Joop! 🙂

  Ik denk dat Heer Rozenwater de kopsuggesties ook mee zal laten wegen in zijn keuze. Al was het alleen maar omdat er daar niet zo heel veel (goede) zullen komen. Het is niet anders. Het talent zit hier *grijnsicoontje*

  Niet boos worden, Ilona, grapje!!!

 165. Mooie tekst van die drs. P, jammer dat hij nooit gepromoveerd is. Dat er nooit een “op en neer” persiflage op gemaakt is. Onbegrijpelijke misser voor open doel van gnuivend tekstschrijvend reaguurdersvolk.

 166. @Apie, de vraag stellen is hem beantwoorden: maak die persiflage! Wordt een geheide hit op YT. Eeuwige roem, nóg meer dan als koppensneller, zal je ten deel vallen en alle dames zullen zich zwijmelend aan je voeten neervlijen.

 167. Ja, ik zal er eens voor gaan zitten. Ga ik wel onder pseudoniem doen. Mijn goede naam mag er niet onder lijden.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: