DSR strijkt zijn eigen overhemden (22)

vlag“Als je DSR bij zijn ballen hebt moet je keihard toeknijpen … Dat het ook de clou is zal me aan mijn reet roesten … Apie is een womanizer, die vrijt alle vrouwen op.” Zo op het oog weer een bloemlezing uit het oeuvre van internetacteur De Schrijvende Rechter (DSR).

Niets is minder waar. Het zijn de woorden van Heer Rozenwaterdie vorige week is teruggekeerd op het nieuwe nest. De vlag ging uit voor het verloren schaap. Dat de beminnelijke kunst- en kitschkenner en online-characterduider (“Pas nou maar op, voor je het weet slaat zo’n nickname op je ziel en kom je nooit meer van dat vreugdeloze af”) wat grover in de mond is dan voor zijn retraite, daar doen we niet moeilijk over. Dat komt wel weer goed. De keiblijheid overheerst.

De voormalige krullenjongen uit Brussel, DSR, strijkt zijn eigen overhemden en de ikjesplooitjes glad, als het moet met een hoop geweld van de stoomknop.

Maar het gaat hier ook deze week om de beroemde Eindoordelen van DSR over de “ikjes”, anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen ze meestal rond een uur of twee in de middag, net zoals de Eindoordelen. De voormalige krullenjongen uit Brussel, DSR, strijkt zijn eigen overhemden en de ikjesplooitjes glad, als het moet met een hoop geweld van de stoomknop. Klik maar op REACTIES hierboven (onder de grote foto) en hopla, daar zijn ze al, inclusief de commentaren en andere ontboezemingen van andere lezertjes en lezeresjes, in pakjes van een stuk of 25 tegelijk, te beginnen met de meest recente.

Want dat was het andere nieuws van vorige week. De rubriek dreigde aan “zijn eigen succes ten onder te gaan” (citaat: Kees de Jongen). De honderden reacties deden her en der in het land smartphones crashen (zoals o.a. door Ut werd bericht). Dus werd apiedapie.com in een nieuw, modern jasje gestoken, ook ready voor de tablette (lummel) en de mobiel.

Intussen snaterde de nog altijd groeiende eindoordelencommunity lustig door. Het ging om de betekenis van “met meel in de mond praten” (nooit geweten, Indra bedankt), de omgang met nachtbrakende en in de sloot fietsende pubers (Klare taal hing regelmatig over de bovenrailing), manieren om een oude mop te benoemen (de prijs ging naar Luvienna met haar verhaal over een papiertje in de vingers van een mummie in een sarcofaag), de hitsige connotatie die tatoeages kunnen hebben (dank aan DSR en “kromdenkende knokkelsleper” Maduro voor een vermakelijke schermutseling, afgesloten met een sneer van eerstgenoemde naar een nietsvermoedende omstander: “Jij zit op het terras je kalknagels te weken?”). kalknagelsEn natuurlijk ging het ook weer eens over DSR’s geruchtmakende proefschrift “The Influence of Nicknames on Online Interactions – a Neo–Incremental Analysis’ (Brussel, 2010)”.  

De feedback op het blog en de blogbeheerder zelve was weer gevarieerd. Van een minachtend “ … in het verkrijgen van nieuwe bezoekertjes vertoont Apie het onderdanige en gedienstige, het flemen, pluimstrijken, stroopsmeren van het kaasboertje bij mij op de hoek ..” (Heer Rozenwater) tot het prachtige “O wat leuk dat APDP alle ballen weer platknijpt, met kracht vooral, vol op het orgel …” (Klare taal).

Prijs voor de 100e reactie ging naar Klare taal, die voor de 200e naar Heer Rozenwater, en voor de 300e naar Apiedapie. Prijs voor de leukste kop op de HKUKS competitie ging naar Indra. De geurende Fleuropboeketten zijn onderweg, ik heb ook mezelf een bosje gestuurd.

strijkboutEnfin, dat was vorige week. Het wordt nu hoog tijd voor weer een nieuw weekje genieten van DSR, Heer Rozenwater, Klare taal, Luvienna, lummel, Maduro, Bertje, Ut, Indra, Mopperkont, Kees de Jongen, Ilona en nog zo wat anderen. Scrol gauw naar beneden, interact met deze kanjers van het net, zeg ook rustig wat het ikje van de dag bij uzelve losmaakt. De puike Eindoordelen van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Veel plezier!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

231 gedachten over “DSR strijkt zijn eigen overhemden (22)”

 1. HR, wat doe je toch weer onaangernaam! Alweer zure tirade tegen DSR en waarom? Omdat hij je ten goede hield!

  Er verschijnt een reactie die je bepaald niet flatteert, onder een naam die op jou duidt maar die je normaalgesproken niet voert (inmiddels is het weer keurig rechtgetrokken, dat was dus kennelijk nodig) en dus vraagt DSR zich af of jij het werkelijk bent, ook omdat we de afgelopen week weer zijn verrijkt met tuigrichelaars die nergens voor terugdeinzen.

  HR, je vervalt weer in de oude haatstalkmodus. Je DSR-privileges staan op het spel.

 2. @Luvvie, ik ben een beetje sloom van de warmte, wil je me die spotprent alsjeblieft uitleggen?

  @DSR, je krijgt een lading duimpjes omlaag. Bezoekers steunen mijn tirade omdat ze ooit door jou ten onrechte voor trol zijn uitgemaakt. In plaats van te dreigen kun je beter mijn opmerking te harte nemen en er je voordeel mee doen.

 3. HR
  Al die milde glimlachicoontjes van van dsr kunnen niet verhullen dat hij een harteloze klootzak is.

 4. @L
  Schitterend! Zelf gemaakt? (Vanwaar ‘in herinnering’? Heb je dit eerder geplaatst).

  @HR
  Valt me van je tegen dat je kennelijk zoveel waarde hecht aan die duimpjes. Als je ze dan toch wilt interpreteren, kun je net zo goed zegegen dat bezoekers liever niet hebben dat je DSR-privileges worden ingetrokken, en manen je daar via een duimpje-neer aan om daartoe geen aanleiding te geven

  En je zou toch inmiddels beter moeten weten dat DSR alleen vriendelijke, oprechte raad in overweging neemt, in plaats van die appels-met-scheermessen van jou.

  @MK
  Je haalt jezelf ermee omlaag met een dergelijke schelduithaal bij heldere hemel.

 5. dsr
  zo helder was die hemel niet meer toen je mij neerzette als een oud al of nog niet dement oudje.

 6. @ luvienna,
  Net als HR zou ik ook graag weten wat die twee cartoons betekenen.

 7. @HeRoWa en DSR

  Eerder geplaatst op de Site-Waarvan-Wij-De-Naam-Niet-Noemen, toen ik daar door deze en gene ervan beschuldigd werd een trol te zijn van een andere reageerder.

 8. @KT Ook aan jou, mijn vorige reactie. Die heeft jouw vraag net gekruist.
  Zat jij in die tijd (2012 denk ik) ook al daar?

  PS DSR: Ja, zelf gemaakt, maar wel aan de hand van voorbeelden.

 9. Na het spannende Roland Garros, viel ik even in de hockey wereld waar ik ook goede herinneringen aan heb.
  Hebben jullie niet binnenkort een reunie met RSB die speciaal daarvoornaar den Haag is afgereisd, dat zou toch een dezer dagen plaats vinden, als ik mij niet vergis.

 10. @MK
  Maar kom nou toch – DSR maakte slechts een kwinkslag naar aanleiding van je eigen eerdere reactie op het Ik-je! Alsof jij dat nooit bij DSR doet.

  Om dan meteen van ‘harteloze klootzak’ te gaan roepen is dan toch een zwaktebod. DSR bezondigt zich er in ieder eval niet aan *uiterst milde, maar licht teleurgestelde glimlachicoon*.

  En zijn we niet allen al dan niet dement? Een van de twee moet het toch wezen.

  En oud, tjsa, de duvel is oud – en jij kennelijk ook als je ’t je zo aantrekt…

  Nee MK, graag iets scherpers de volgende keer.

 11. Leuke dieren weer Rozenwatertje. Nu begrijp ik ook waar het woord ‘scharrelkip’ vandaan komt. En de boog kan ook niet altijd gespannen zijn.

 12. @L
  ‘zelf gemaakt, maar wel aan de hand van voorbeelden’ – zo had JdW zijn methode kunnen omschrijven *grinikicoon*

  Maar jij bent er tenminste eerlijk over.

 13. Kwam in het voorbijgaan een reactie tegen van APD alhier waar hij zichzelf als ‘weldenkend’ en ‘welvoelend’ kenschetst.

  Een dergelijke, naar DSR vreest volkomen serieus bedoelde typering zonder enige zelfspot of zelfkennis levert bij deze een hartelijke *schaterlachicoon* op.

 14. @Luvvie, een lief onschuldig meisje vraag aan het monster, ben jij Luvienna en dat monster slaat dan dat lieve onschuldige meisje tot gort. Wie is DSR en wie ben jij in de cartoon?

  @DSR, duimpjes die jij krijgt zijn een boodschap aan jou, niet aan mij. Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen?

  Wees nu ook eens een beetje eerlijk: Een valse lach verscheen op je gelaat toen je MK met zijn eigen woorden tot dement oudje wist te bestempelen.

  Verder lach ik hartelijk met je mee om HH Apiedapie, je weet wel, die van het heilige hart en het heilige kruis met zijn stichtelijke woorden 🙂

  @Keesie, dank voor je vriendelijke woorden (geef me in het voorbijgaan ook even een duimpje omhoog).

  Hier de nieuwe links, helaas dit keer geen dieren:

  http://www.drasties.com/blogsems/comments/afbeelding_voor_02_06_2019

  http://www.drasties.com/blogsems/comments/video_voor_09_06_2014

 15. @HeRoWa

  Dat poppetje is geen lief onschuldig meisje (en stelt ook mij niet voor) maar staat voor de reageerders die dachten dat ik een trol was. Ze zien die trol dus voor mij aan. Inderdaad, bijvoorbeeld DSR.

  Die video, brrr… Hoeveel zouden daar al naar beneden zijn gestort? En wat als je niet verder kunt, bijvoorbeeld vanwege het te laag hangende rotsenplafond? Achteruit terug?

  Grappig dat mensen gaan lachen en giechelen als ze bang nerveus zijn.

  Voor de afbeelding van de dag:

  Just another day at the office

 16. @HR
  DSR heeft nergens ontkend dat hij de opmerking niet met een zeker genoegen heeft gemaakt *milde glimlachicoon*

  En geef jij dan eens eerlijk toe dat je niet ergens heel diep in de zwarte hartje een klein beetje dacht van ‘touche, puntje voor DSR’.

  In ieder geval geen punt om te gaan tierschelden, zoals MK.

  We zullen het er maar op houden dat z’n kunstgebit een beetje loszat *milde glimlachicoon*

  @HR
  Zolang de mensen niet de moeite nemen om hun duimpjes uit te leggen (DSR is een van de weinigen, zo niet de enige die transparant is over eea), is het pure speculatie wat de bedoeling van de duimelaar.

  De interpretatie kan dan ook evengoed linksom als rechtsom, dat wilde DSR er maar mee aantonen.

 17. @L
  Over die cartoon: je mept een eend maar de spare ribs vliegen in het rond.

  Dat kan toch helemaal niet?

 18. @DSR

  1: Het is geen eend.

  3. Ik mep niet; dat doet de trol.

  2. In cartoonland is alles mogelijk.

 19. @HeRoWa

  Ik zie nu pas dat ik veuls te vroeg ben met mijn inzending voor de afbeelding-van-de-dag. Bewaar je hem even voor me tot het zover is?

 20. @HeRoWa

  Stop deze er maar bij, in het ‘Wachten op’-bakje:

  Vijftig tinten blauw

 21. @L
  1. Wat is het dan wel? Toch zker geen varken

  3. ‘je’ dient als ‘men’ gelezen te worden
  *zucht*

  2. Dat is in principe zo, maar moeten we dat willen met elkaar?

 22. @DSR

  Ik weet niet waar jij tellen hebt geleerd maar d’r klopt net zoveel van als van je spelling. Wat zong jij vroeger in de kleuterschool: 1-2-4-3, hoedje van drambuie?

  Enfin, ik zal pogen zodanig antwoord te geven dat iedereen het nog snapt.

  1. (mijn nummer en – zowaar – DSR’s nummer) Nee, ’t is geen varken. Doe nog eens een poging.

  2. (mijn nummer; DSR noemt dat 3) Zeg dan meteen ‘men’ als je ‘men’ bedoelt.

  3. (mijn nummer; DSR noemt dat 2) Volgens mij ‘moeten’ we niks en al zeker niet met elkaar. Wa’s dat nou, DSR – meningenpolitie? Thoughtcrimes?

 23. @L
  Corrigeer je eige! DSr heeft gewoon jouw nummer van 12.30 aangehouden.

  -Is ’t ’n kanatiepietje?
  -Leer toch lezen, mens!
  -Gewoon een vraag, waarinm DSR de gewenste denkrichting aangeeft, zonder de dwang oid die jij er in je Gutmensch-reflex meteen aan koppelt.

 24. @Rozenwatertje
  Voor die toerbus (want dat is het wel) heb ik je een duimpje gegeven.

 25. “Gutmensch-reflex” gegoogled, eens zien waar DSR zijn inspiratie vandaan haalt. Aha, GeenStijl en dat verbaast me niets.

  Het is overigens GutmenschEN-reflex, DSR. Meervoud dus.

  “kanatiepietje” schrijven en tegelijkertijd Luvvie uitkafferen met “Leer toch lezen, mens!”. Je moet maar durven 🙂

  MK heeft zich niet meer vertoond na DSR zijn “We zullen het er maar op houden dat z’n kunstgebit een beetje loszat”. Is het DSR weer gelukt een bezoeker weg te jagen?

  JdW van drasties wil het graag gezellig houden op zijn site en daarin lijkt Apiedapie absoluut op zijn grote voorganger. Die kleffe KT/Apie samenspraakjes, “oh wat hebben we het hier toch gezellig” (ik krijg uitslag van KT’s gezellige “gute nacht freunde” en gezellige veren steken in alle openingen van Apie). Het gezellige vieren van de 100, 200, 300 reactie, oh wat gezellig maar niet heus. Al dat kleffe gedoe in aanmerking genomen ben ik een beetje blij (klein beetje maar) met zo’n autistische ongelikte beer als DSR. Levert tenminste enig tegenwicht op.

  Ik ben uiteraard niet blij met DSR zijn potsierlijk verweer “Zolang de mensen niet de moeite nemen om hun duimpjes uit te leggen is het pure speculatie wat de bedoeling van de duimelaar is”.

  Beste(?) DSR, als jij in Brussel in de allee waar je woonachtig bent een propje papier opraapt en dat propje in een papierbak werpt en een buurman steekt daarop goed zichtbaar voor jou zijn duim omhoog. Moet die buurman je dan uitleggen wat de betekenis is van dat duimpje omhoog?

  Afhankelijk van het antwoord neem ik dat “autistische” van hierboven wel of niet terug.

 26. Iewwww, Apiedapie lijkt op zijn “grote voorganger” …. Afgezien van het “grote”, het is in no way geen voorganger. Dan heb je er niks van begrepen. Dan heb je van het leven niks begrepen. Het een (1) heeft niets met het ander te maken. Denk eens terug aan “Koffietijd” van Arjan Ederveen. Hij maakte een persiflage op suffe programma’s van de buren, met zulke erge rubriekjes, en zo serieus gebracht, dat het bijna echt werd. Later heeft hij dat in een programma waarvan ik de naam vergeten ben nog uitgediept. Het was kwaliteit versus platheid en ambitieloosheid. Het was de knipoog tegen de verkrampte nek.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: