Rob Alberts plaatst binnenkort een smakelijk recept voor komkommersoep (31)

komkommersoepDat was behoorlijk breaking news vorige week. De sympathieke ex-VK.blogger en docent in hart en nieren Rob Alberts – volgens DSR een “Echt Mens en Nieuw Persoon” – stelde vast dat de zomer normaal rustig en gemoedelijk voortkabbelt, maar dat we nu dagelijks “meerdere keren” verontrust worden over “oorlog en verderfelijke zaken“.

Daarom kondigde hij aan om op zondag een rustige wandeling door de stad te maken en daarna iedereen te trakteren op een komkommersoepje.rob alberts Hij verwachtte dat dit “overal pais en vree” zou brengen, de schat. Maar die hebben we keinodig hoor, de positivo’s, de eringelovers. Alles beter dan de verzuurde reageerders die je ook hebt.

Want zoals we nou inmiddels allemaal weten worden er in deze rubriek ikjes besproken.  “Ikjes?” horen we u toch weer roepen, “wat benne dat dan?” Kunt u daar eens mee ophouden alsjeblieft? U kent de ikjes drommelsgoed. Het zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ze verschijnen hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee. En dan gaan de reageerders los, op de ikjes en op elkaar. Helaas dus vaak keizuur. Waar heeft dat toch voor nodig?

Tja, laat dat gebak maar zitten, bakker. En Luvienna sist “uitgedroogde plattelandskever.

Wat een zeur, die misplaatste plattelander“, zegt Kees de Jongen bijvoorbeeld over een lezer die zijn ikje over de slechte bezorging van de NRC op het platteland bekroond zag met plaatsing en misschien al op weg was naar de banketbakker. De Schrijvende Rechter (DSR) bestempelt dezelfde winnaar als “geborneerde stadsjoffer.” Tja, laat dat gebak maar zitten, bakker. En Luvienna sist “uitgedroogde plattelandskever” tegen DSR. Dat laatste is dan wel weer aardig, qua origineel taalgebruik, ze sleept er de WoordvdWeekOorkonde mee weg.

Grappig is dat zij hiermee op de voet wordt gevolgd door DSR met zijn uitroep “Huisvrouwengekakel!” Laatstgenoemde reactie kreeg wel de meeste netto upduimpjes (14 up, 3 neer), hetgeen de inzender de Duimpjesbokaal oplevert.  Proficiat namens de hele apiedapie community aan krielkip en kemphaan.

fleuropWat ook niet kon, bij nader inzien, was ondergetekende die een opgeruimd huppelkutje met een fijn gezinnetje met hond,auto en pinpasjes toesnauwde: “Iew Mirjam, wat een enge dochter heb jij, wat een eng gezinnetje zijn jullie …” Als Mirjam haar adres via het contactformulier doorgeeft, dan stopt er binnenkort een fijn bestelbusje voor haar deur waar een vrolijke bezorger uitkomt met een ruiker en sorrykaartje.

Ach, kon ik nog maar één keer schuilen onder m’n vakantiesteen, in totale onwetendheid van al het gebeurde om me heen

Blogdichteres Indra verwoordde het algemene gevoelen zoals altijd weer treffend. “Je mooie intro biedt me troost, dichtte zij, “en doet me al weer snel vergeten dat ik net m’n schuur heb uitgehoosd. Ach, kon ik nog maar één keer schuilen onder m’n vakantiesteen, in totale onwetendheid van al het gebeurde om me heen”

Ook Klare taal liet weten blij terug te zijn “na veel opera en andere evenementen.” Riverside blues stelt het op prijs dat “Apie erin slaagt door zijn handschrift ’n aardig clubje bij elkaar te brengen & te houden.

Even schuilen voor het wereldleed, dat biedt het lezen en reageren op dit blog kennelijk. Geweldig om dit te mogen aanbieden. En nee, Kees de Jongen, niet op kosten van de belastingbetaler.  “Vast wel” schreef hij voor de zekerheid maar alvast bij zijn vraag.

Of datzelfde voor joop.nl geldt, zullen we nooit weten. Maar toen Klare taal meldde dat dit een aan de VARA gelieerde site is, richtte voormelde Kees zijn pijlen op hullies zijns inziens teveel verdienende personeel. Wat hier van waar is, en of het erg is, laten we maar in het midden. Feit is wel, zoals DSR terecht opmerkte, dat de VARA ons ook Ome Willem heeft gebracht. En zo is het: wie aan ome Willem komt komt niet alleen aan de VARA maar ook aan dit blog.

ome willem

de lachJa, kijk ze eens vrolijk zijn, ome Willem en zijn kornuiten. Het was de tijd van De Lach, waaraan het blog op zaterdag een Themadag wijdde. Op elke draad werd een cover uit de oude doos gepubliceerd. Echte borsten, dat zagen onze vaders, Heerlijk. Kom daar vandaag de dag nog maar eens om.

Nee, vandaag de dag gaan er geruchten dat de NRC wordt verkocht aan de Telegraaf! Over broodje poep gesproken. Apiedapie kondigde onmiddellijk aan dat hij in dat geval zijn ikjesrubriek zal gaan heroverwegen, een actie die uiteraard door de zeurebeuries Kees en DSR met hoon werd onthaald. Maar het duurde niet lang of  onze held met principes (ja, ik heb het over mezelf) werd in deze nagevolgd door een landelijk bekende weliswaar op zijn retour zijnde vuilbekkende cabaretier. youpEnfin, we zien wel. Telegrofikjes motten we hier niet (met dank aan Luvienna voor de woordspeling).

Hoe dat ook zij, het is nu echt de allerhoogste tijd om naar beneden te scrollen en op zoek te gaan naar de highlights van deze week. Of om ze zelf te maken. Zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij uzelve losmaakt. Voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer en staan uw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. De drempel is keilaag. Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. That’s all!

duimpjesbokaalDuimpjes indrukken, op of neer, wordt zeer op prijs gesteld. De negatieve duimpjes worden tegenwoordig aangekondigd met een stripachtige kreet als “deng” of “beng” of met schijnheilige bezweringsformules als  “Vanwege je domme, nergens op gebaseerde aanname moet ik je, zoals gezegd zeer tegen mijn gewoonte en heug en meug, een onderduimpje doen toekomen” en “Ik moest dan ook wel, ofschoon met grote tegenzin en bij hoge uitzondering, een onderduimpje indrukken.” (beide pseudo-openhartige pareltjes zijn van Kees).

U zou ook kunnen overwegen om eens te beginnen met het plaatsen van het dagelijkse ikje. Niet moeilijk, nadenken niet nodig. Gewoon even doen en de snelste zijn. Het ikje van de dag staat HIER. DSR deed het vorige week met het ikje “stoer” en haalde er zowaar het 100e-reactievaantje mee binnen!  Gefeliciteerd vadermans, en een fijne vakantie nog.

De Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Ook voor ieder die dat niet wil.  Have fun! 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

165 gedachten over “Rob Alberts plaatst binnenkort een smakelijk recept voor komkommersoep (31)”

 1. Rembrandt

  In het Rijksmuseum sta ik voor een zelfportret van de oudere Rembrandt. Iedereen kijkt verwonderd naar het schilderij, totdat er een vrouw van middelbare leeftijd met haar moeder bij komt staan.

  Ze kijkt een tijdje naar het portret totdat ze verbaasd zegt: „Wel apart dat Rembrandt zichzelf met zoveel rimpels heeft afgebeeld.”

  Marcus Siebes

 2. Niet echt een veelbelovend begin van de ikjesweek. Maar het valt nog mee, na de eerste alinea dacht ik dat dit weer de kant van de selfie op zou gaan. Die grap wordt naar schatting twee- tot driehonderd maal per dag gemaakt bij zelfportretten.

 3. Ja, die Rembrandt kan er wat van, hoeft hij voor zich zelf niet op ’n rimpeltje kijken, zijn tekeningen zijn gave prentjes om vol van te genieten. Hoe daar ’n smaakvol “ikje’ van te maken? Gewoon proberen?

  Terzijde
  Ik hoop dat we vandaag verschoond blijven van filosofen, al dan niet, homo , daar in hun werk niet over spreken, maar toch in Oud Rose heerlijk wiebelden op Gay parade?

  Vandaag op de website van ’n bekend ochtend bald ’n observatie van Mieke Kerkhof , Precies, zij.

 4. Klare, zou je dat weinige aan pointe dan hier willen onthullen, want ik zie het niet.

 5. Voor de duidelijkheid een kleine correctie van de/het Intro:
  ik heb niks tegen de Joop-site (die ik ook nooit bezoek), maar fulmineerde tegen de Vara als omroep, dat dan weer wel.

 6. Kees, dat weinig heb ik er maar bij gezet om het niet al te negatief te laten klinken.

 7. Ik zie de pointe eigenlijk ook niet, maar wilde dat in mijn reactie niet al te duidelijk zeggen, je lijkt anders zo stom he, als je zo’n pointe niet ziet? Maar ik zie hem dus ook niet nee. Wellicht kan Marcus, als hij hier althans meeleest, en daar gaan we vanuit, want de hele wereld leest hier zo langzamerhand mee, ik kreeg net nog een woedende mail van Youp, als Marcus dus meeleest, dan kan hij dit ikje misschien nogeens toelichten. Op de NRC kan het niet, maar hier wel.

  @Kees 15h38. Excuus, inmiddels aangepast.

 8. Die pointe huist volgens mij net binnen de rechter benedenhoek van dat zelfportret van Rembrandt.

  O wacht, nee, dat is een vliegenpoepje.

 9. Hmmm… een (lelijk) portret van een zelfportret. Is dat een kunstacademie-oefening?

 10. Het “ikje” is ’n “Wat zien ik nou, Rembrandt,, zovele rimpels Man?
  ’n andere manier om te laten zien, Ik was er?

 11. Apie 16.05, misschien dat de Grote Youp dan wel een hele column aan je wijdt in de NRC (mits die dan niet reeds in handen is gevallen van die proleten van de Telegrof).

 12. Het blijkt dat ’t internet het hier ook doet.

  Binnenkort: een intro dat langer is dat de reacties van de vorige week.

  Wat betreft het Ik-je: laten we blij zijn dat het woord’ selfie’ er niet is tussengevoegd.

 13. En een complimentje aan APD, die kennekijk in hetzelfde gedachtenspoor zat als DSR.

 14. Tja, de pointe is natuurlijk dat de vrouw van middelbare leeftijd kennelijk verwacht dat Rembrandt Photoshop gebruikte. Of tonnen botox.
  Whatever.
  Voor zulke leeghoofden zijn er dus musea.

 15. O ja, ik was toendertijd een beetje verliefd op Jennifer Willems…
  En Penny de Jager. Willeke Alberti. Tante Hannie.

 16. En, laatste gedachte: in de kop hoort eigenlijk dat R. binnenkort op komkommersoep ‘trakteert’. Dat ene woordje zegt alles.

 17. Ah! Welkom DSR, ik dacht al wie zet die standaard onderduimpjes op alles dat lievig is toch terwijl DSR er niet is?

  Het intro is je te lang, maar als er meer citaten van jou in zouden staan, zou je het niet zo erg vinden natuurlijk. Goed je best blijven doen.

  Op wie was jij? Ook Penny de Jager?

  De eindredakteur heeft kennis genomen van je kopsuggestie en hem meteen schaterlachend afgewezen.

 18. @Letterzetter, je zou weleens gelijk kunnen hebben met die pointe, maar aan zo’n onwaarschijnlijke denk je niet. Welk mens denkt bij een geschilderd portret nu aan een foto? En welk mens op leeftijd weet wat photoshop is? Laat staan Botox? En dan een paar eeuwen terug. Dat moet wel een heel dom omaatje geweest zijn dan! *guitig olijk lachje zoals Pim Fortuijn dat zo lekker kon icoontje*

  En we hebben beeld! Penney de Jager (links):

 19. DSR,
  Als je, zelf sprekende ‘hier’ internetbereik zou hebben, is het natuurlijk wel zo leuk om te zeggen waar je je bevindt. Enige couleur locale voegt altijd veel toe aan het gesproken woord.

  We zullen geen paparazzi opjagen om in tunnels achtervolgingen te doen, maar je kunt toch minstens een tipje weggeven voordat we de story inschakelen.

 20. Klare, ik denk omdat hij nep was. Een pseudo-rocker. Kijk naar dat haar, dat is een burgerlijk kapsel maar dan lang.

 21. Ik vond het toen al geen coole jongen, een beetje eng zelfs, maar dat gaf niet, want hij gaf ons muziek. Maar hoe hij later geworden is … en nog geloof ik … iew icoontje. Sorry Ad, ik hoop dan maar dat je hier niet meeleest, en, och, you can’t please tout le monde. Het ga je desondanks goed. Nog weleens iets van Penney gehoord? Oh nee, je las hier niet mee.

 22. Oke, nu weet ik het weer, niet echt, dat voel je , dat was de kwal.
  Erik de engerd een beetje
  showy met dat haar opeens met die gel pieken, nee een echte non valeur.

 23. @APD
  Dus jij suggereert dat DSR die ondeduimpjes plaatst. Hou daar toch eens mee op….. Of gok in elk geval goed.

  Om op Penny de Jager te zijn geweest, is DSR te jong. Je jaren gaan tellen, vaderman.

  Afgewezen, vanwege de kift, omdat je het zelf niet had bedacht. DSR verwijs naar KEes van Kooten in ‘Een koffer met poep’: ‘Du bist ein kleiner Mensch’.

  @KT
  DSR is in Paraguay.

 24. Was dat de Gay parade op Apiedapie? Geen Ego-trippers , met verhandelingen over geaardheid,ener filosoof, zijn oeuvre, stellingname, pamfletten in het domein “Ik ben dan wel Gay, maar alleen zichtbaar in Oud Rose op Gay Parade?
  Ik ben daar goed blij mee.

  De “soepfoto” valt goed. Gewoon klein prentje van iets over heerlijks..

  Het geheim van dit blog is de overzichtelijkheid, het kleine. Neem ’n beetje van Dit , misschien ook van Dat? het is er voor.

  Wat ’n plezierig verschil met hoe men het bij Drasties aanpakt, met terugkerende cycli..”Ik zou wel eens willen weten?…”
  Is daar ”n recept van?

  Voor Apie: Schipper, gewoon lekker Koers houden.

 25. Hoi Apie, het is weer een mooie collage geworden! Ik hoop voor jou dat er weer wat meer vk-bloggers terugkomen, want het dreigt hier wel een erg beperkt groepje te worden.

  En van mij moet je het de komende tijd zeker niet hebben, want op mijn werk is de stoelendans om de banen weer begonnen. 200 % inzet vereist en buffelen maar weer. Pffff. Wat lijkt de vakantie ver weg!

 26. @Riverside, gaan we doen hoor, dat koers houden. Het gaat keilekker.

  @Indra, dank je, geen zorg, het blog loopt juist als een tierelier, zowel in aantal en aard van de reacties, als in lezers- en bloggersplezier. Lezers die reageren zijn, zoals je ziet, doorgaans blij met het gebodene, waaraan ze overigens zelf voor 100% bijdragen 🙂 En de blogbaas heeft er zin an als nooit tevoren.

  Ook kwantitatief een enorme groei in aantal lezingen en/of klikmomenten. Het hele jaar al sneuvelen records. De maand juni was zelfs de hoogste in bezoekersaantallen ever. En vorige week werd de mijlpaal van het 10.000e commentaar bereikt. Ik heb daar geen ruchtbaarheid aan gegeven, omdat het toevallig een commentaar van mijzelve betrof *milde glimlachicoon*

  Maar net als jij hebben we allemaal ook ons werk en real life, de ene dag is het hier drukker dan de ander, en dat is goed zo. Vrijheid blijheid. Kom spelen in de poppenkast wanneer je tijd en zin hebt, en doe wat anders als de bezigheden elders roepen. Doe ik zelf ook.

  Qua VK-bloggers, ook uit die hoek heb ik heel wat aanloop. VK-bloggers zijn over het algemeen mensen die zelf heel creatief zijn op hun eigen blogs, poezie, fotografie, serieuze praat, strips … zij besteden meer tijd aan zelf creeren dan aan elders reageren. Dit in tegenstelling tot het v/h drastiespubliek. En ook dat vind ik prima, ik lees zelf heel erg veel VK-blogwerk, ter lering, vermaak en inspiratie, en laat daarbij zelden voor het lezerspubliek zichtbare sporen na, net zoals zij hier.

  Tot slot van deze 2014 interim-evaluatie: de huidige nadruk op ikjes en oordelen en koppensuggesties geeft het blog een ietwat “inside“-karakter. Nieuw potentieel reageerdersvolk denkt al gauw (wat ik zelf overigens jaren geleden bij NRC, Volkskrant en drasties ook had): die mensen kennen elkaar allemaal! Dat is een hechte kring, ik ga me niet in hun discussie mengen. Waar Hebben ze het over??? Oftewel, hoe leuker wij het krijgen met melkander hoe hoger de drempel voor nieuw volk wordt.

  Wat mij betreft is dat allemaal kei ok. Mijn doelstelling is niet zo veel mogelijk, maar zo leuk mogelijk.

  Sterkte de komende tijd, laat je er niet onder krijgen in de ratrace die werk heet. En waar we allemaal in zitten. Maar laat zo af en toe eens van je horen, in dichtvorm of niet, langer of met een enkel woordje, hoe het met je gaat. *kusjes icoon*

 27. Apie, dank voor je uitvoerige antwoord. Het begint hier inderdaad een vervelende ratrace te worden en iedereen zit te loeren naar elkaar.

  PS: de 14-3 van DSR is in de sport een minder goed resultaat dan de 11-0 voor mijn rijmpje. Ik heb in ieder geval mijn doel schoon gehouden!En zouden er hier echt 14 misogyne mannen rondlopen die het met hem eens zijn? Mopperkont in ieder geval niet. 😉

 28. Ja Indra, die duimpjes worden volautomatisch bijgehouden door de wordpress-turfapies, ik wil daar niet tussen zitten met mijn verstand en gevoel, maar soms denk je weleens … hier klopt iets niet! Als het heel flagrant is, zoals een paar weken geleden, toen hadden drie posts van DSR elk exact 18 stemmen up, dan reik ik de beker niet uit. Er is er ook eentje met 60 stemmen voor! Die heb ik uiteraard ook genegeerd, maar pfoe, dat moet een heel werk geweest zijn voor de betrokkene, je moet er denk ik 59 keer je cookies voor uitcleanen, en misschien zelfs wel van IP adres (dus device) wisselen ook. Je moet het er maar voor over hebben *uitbundig schater icoontje*

  Tipje voor werk: heel lezenswaardig boekje: “Hoe word ik een Rat”. (19,95 bij bol.com, morgen in huis). Lezenswaardig omdat je dan de patronen gaat herkennen, en dat helpt een heleboel om het bijvoorbeeld niet persoonlijk te nemen, of te denken dat het “toch niet zou moeten”. Het zit in de natuur van de mens, en dat boekje helpt je dat te beseffen en aanvaarden. Bij mij werkte dat in ieder geval, toen ik jaren geleden in een gigadieptepunt zat qua gemobd worden. Nu niet meer gelukkig. Allang niet meer *verzaligde glimlach icoon*

 29. DSR in Paraguay? Wanneer komt het stripboek uit?

  Ja, Ad Visser vond ik ook altijd een engerd. De Chriet Titulaer van de popmuziek.

  Apiedapie zou een Wereldtijdschrift moeten beginnen 🙂 Publiceer nu eens die bezoekerscijfers als je er zo trots op bent. Het is en blijft, zoals Indra zegt, een beperkt groepje. Na Luv is er al jaren niemand meer bij gekomen. Door een toevallige passant als Rob Alberts zo overdreven in de schijnwerpers te zetten (in de hoop dat hij blijft) benadruk je dat alleen maar.

 30. Je blijft maar vervelend doen, Rozenwatertje. Maar ik had hem al verwacht. Ik zet niet Rob in de schijnwerpers, ik zet een leuk, opvallend geluid van hem in de intro. Gewoon omdat ik die komkommersoep en dat wereldleed mooi vond passen bij vorige week. Denk je echt dat Rob dit nodig heeft en daarom zal “blijven”? Nou, dan onderschat je hem, hoor, ben je weleens op zijn blog geweest, hij is met heel andere dingen bezig, vindt heel andere dingen belangrijk. En gelukkig maar, daarom waardeer ik hem ook zo. Hij heeft wat te melden en doet het op een heel fraaie ingetogen manier.

  Qua bezoekersaantallen heb ik je eerder aangeboden ze via de mail te delen, maar dat wilde je niet. Your loss! Qua reageerders zit er weinig verloop in, qua lezers is er een geweldige dynamiek en groei. Ik kom soms in real life mensen tegen die uit het blote hoofd artikelen en grapjes citeren, terwijl ze nog nooit hier gereageerd hebben. Hoeveel brieven heb jij aan John Irving geschreven over zijn boeken? Hoeveel fanmail aan jouw favoriete popbands en schakers? Hoeveel tweets aan je favoriete politicus (m/v)? Dat bedoel ik. De reageerders zijn het – zeer gewaardeerde – topje van de ijsberg hier. Ik heb al eens eerder gezegd dat er een ordeverschil in zit van een factor 100 tot (op sommige topdagen) 1000. Is gewoon zo, maar blijf maar doorzeuren hoor, het scherm is geduldig.

 31. Update: ik heb het over page views/visits/visitors, niet unique visitors. Als bijvoorbeeld Luvienna, DSR of jijzelve hier 5-10 keer per dag een pagina aanklikken, om te reageren, een duimpje te drukken, de boel nogeens te herlezen op nieuwe reacties, dan vind ik dat leuker, dan dat er een paar duizend “bezoekers” getriggered door iets met seks, bloot, naakt, porno hier een vluchtig klikje achterlaten. Van die klikkers moeten de “grote” sites zoals nujij.nl en geen.stijl en noem maar op het voor een groot deel wel hebben. De advertentieman kijkt naar de hoeveelheden, ik niet. Jij toch ook niet, dacht ik?

 32. Dank voor de goede wensen.

  De rivier is flink buiten z’n oever getreden, dus Zandfoort is dichterbij dan de mensen lief is.

 33. Zo is het maar net Apie. Zo gaat ie lekker. Het is toch geen populariteitscontest? Mij kan het bijv. geen moer schelen hoeveel bezoekers mijn blog heeft. Alsof ik die erkenning nodig heb. Heb jij ook niet nodig, weet ik zeker. Dat het groepje reageerders op Ikje, Eindoordeel en Koppen beperkt in aantal is, maakt mij ook niks uit.

  Het zo sneu teloorgegane Drasties liet een leemte achter die nu meer dan gevuld is. Dat verdient lof, alleen al vanwege het vele werk.

  Ik begrijp Indra’s en Rozenwatertjes opmerkingen dan ook niet. Worden ze gelukkiger resp. ongelukkiger van het aantal reacties/views hier? Nee toch. If so, dan hebben zíj een probleem dat jíj je niet moet laten aanpraten. Een korte reactie had dan ook volstaan i.p.v. een aan een apologie grenzend betoog.

  @Indra, bij een gelijk doelsaldo geeft toch ook in hockey het aantal gescoorde doelpunten de doorslag? Op het schoonhouden van je doel heb ik verder geen commentaar. 😉 Laat de ratten maar racen zou ik zeggen en doe het zelf rustig aan. Hardlopers zijn doodlopers.

 34. Ik ben het helemaal met je eens Kees.Volkomen onterecht dat gedoe van HR over die bezoekersaantallen.Het gaat hier prima dankzij de inzet en creativiteit van onze knappe blogbaas.

 35. Even heel kort, Kees. Ik bedoelde te zeggen, gezien de inzet van Apie en de tijd die hij hier ongetwijfeld aan besteedt, dat hij eigenlijk een groter bezoekersaantal verdient. Heeft niets te maken met ongelukkig en/of gelukkig zijn mijnerzijds. Daar is meer voor nodig!

  En wat betreft die score heb je helemaal gelijk. En nu stop ik echt.

 36. Wat in de sport beter is, hoeft hier nog niet beter te zijn.

  DSR zou zeggen dat 14 positieve waarderingen zwaarder wegen dan 11. Die minnetjes kun je er niet zonder meer vanaf trekken, want die worden maar al te vaak uit haatballorighheid gegeven. Een plusje, een positieve waardering, hoort dan ook meer waard te zijn.

  En onder die veertien zullen naast al dan niet misogyne mannen ook wel een aantal vrouwen met zelfkennis zijn.

 37. Ja, nou HR bot heeft gevangen met DSR’s levensvisie, is ie op een ander stokpaardje overgestapt.

  Die jongen moet ook altijd wat te stoken hebben *zucht* en APD voedt dat alleen maar door het te verwaardigen met ellenlange artikelen.

 38. Nog een tipje voor de redactie: beloon ook degenen die meeste duimpjes neer krijgt door deze in het duistertje te zetten.

  Apathie is ieders grootste vijand. Wie de verontwaardiging van het volk desondanks weet op te wekken, mag hierin best erkent worden.

 39. Als DSR er toch niet was…. *zucht*

  Houdbaarheid

  Op de markt van St. Tropez ben ik gezwicht voor een potje zout, mooie roze kristallen. Weliswaar flink duurder dan ordinair keukenzout, maar „het is ongeraffineerd en vrij van additieven zodat u kunt genieten van zijn originele puurheid”, aldus de tekst. Verder wordt vermeld dat het gaat om zout uit de Himalaya, afgezet door zeeën die meer dan 200 miljoen jaar geleden opgedroogd zijn.

  Kleine lettertjes verwijzen naar de houdbaarheidsdatum op de onderkant van de verpakking: 01-2018.

  Colette Janssen-Eijsbout

 40. Apathie..etc? volgens mij hoort apathie of hoe het ook mag heten, in ’n cyclus of zo? Je kunt toch niet zo maar ’n stukje cyclus overslaan? Vanuit de apatie, zal er in de hersenen wel ’n verzadiging (?) optreden, kom op zeg, knop om, laat het gevoel weer toe? Bij mijn apathie , die regelmatig naast mij zit: kom op zeg, Genoeg getreurd? Je accepteert dat bepaalde rimpels er zijn bij gekomen? Beetje jammer, maar we moeten wel door?
  Mijn apatie komt als er ’n overdosos is van .. , dit kan toch niet? Niet mijn vijand:, apatie hoort gewoon in die cyclus?

 41. Ja, mevrouw, da’s nou eenmaal de wet. En na een paar jaar wordt ’t klef en vochting en kun je er alleen nog maar je stoepje mee strooien.

  Enfin, hartelijk dank voor het samenvatten van de blurb op ’n pak zout. ‘Zoutzak’ was een betere titel geweest.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 42. @RSB
  Ja, hallo – zo past alles wel in een cyclus.

  ‘Ik ga dood.’
  ‘Hoort bij de cyclus’

  Al is het waar, dan schiert je d’r nog niks mee op.

 43. Tja iets dat diep in de aardkorst zonder zuurstof en misschien in water (ik zeg maar wat) miljoenen jaren mee kan, is aan de oppervlakte beperkt houdbaar. Wat is daar opmerkelijk aan, of hebben we hier met een giga alpha te doen?

 44. Die Houdbaarheidsdatum lees ik net. Omdat ik overwegend, traag, secundair reagerend ben, zeker waar het zout betreft, zo’n datum brengt mij dan nog meer in verwarring. Ik zit even gedesorienteerd achter mijn pc. time-out. De wekker raadplegen. Omdat ik het “ikje” wel aaardig vind, maar waarom in der vredesnaam in St Tropez?

 45. @RSB
  Dat geeft aan dat mevrouw niet van de straat is. Meer cachet dan een Boekeloos zouttorentje zeg maar.

 46. Och dsr, natuurlijk past niet alles in ’n cyclus. Maar toevallig, zit ik in zo’n proces, waar ’n normaal mens rimpels aan overhoud, dan wel meer lekker gaat eten, ,, nu is die periode doorbroken door wat Goed Nieuws, er worden Plannen gemaakt, sommige zwarte Gaten..och ik accepteer, ze maar. Komt dsr met..ja , maar dan is veel inpasbaar in ’n cyclus? Het zij zo.

 47. Och, maar natuurlijk, ik was het even “kwijt”!. Ja is dat busje niet groen-achtig, met witte zout toren opgeleukt?.
  Ik leun in mijn “Mens waar heb je het Over? richting zuurstof -optie van Apie. Ik ervaar dagelijks dat met zuurstof die veroudering speed car op gang komt.
  Bij herlezien, vind dit ’n aardige zin. als u dat niet vindt, moet u de laatste 2 zinnen oveerslaan.

 48. Colette was in Saint Tropez, een plaats vol gebakken lucht, en heeft daar een potje eeuwenoud zout gekocht met beperkte houdbaarheid.

  En dat was het dan.Daar moeten we het dus mee doen vandaag. Met dat zouteloze ikje. Zonder een pittige pointe zelfs.

 49. @RSB
  Ik vind zelf niet dat alles inpasbaar is in een cyclus, maar onder een bepaald slag volk, doorgaans grootverbrukkers van geurkaarsen, is het en vogue om alles in cyclisch verband te plaatsen.

  Is ook beter voor het milieu.

 50. Ja,vooral de grootverbruiksters van geurkaarsen zijn cyclisch zeer begaan met het milieu.

 51. Leuk Ikje hoor maar nu snel terug naar de lopende discussie.

  Ik vraag ik me af waar DSR, helemaal vanuit Paraquay, zich mee bemoeit. Op je levensvisie kom ik nog zeker terug, wees maar niet bang.

  @Keessie en @KT, jullie snappen er de ballen van. De bezoekersaantallen van Apie’s blog interesseren me geen ene moer. Ik maak me alleen vrolijk om Apie’s opgeklopte voorstelling van zaken. Apie’s blog is en blijft, net als drasties, een margeblog en dat steekt Apie, hoezeer hij het ook ontkent. Indra heeft 100% gelijk, Apie’s talent om het grote publiek te plezieren verdient duizenden zo niet honderdduizenden bezoekers. Daarom ook Apie zijn zurige commentaar op Saskia Noort, een vrouw die minder talent heeft dan Apie in zijn linkerpink. Apie had op die VPRO zomergastenstoel willen zitten, dan had hij zeker een hoogwaardiger gesprek met veel meer inhoud gevoerd en anders had hij wel op de plaats van Wilfried doorgevraagd waar het moest maar ook daar zat hij helaas niet.

  @Keessie, help me herinneren dat ik nog op dat “shacking up” terug kom!

 52. Mevrouw C.J-E te ST heeft instant oeroceaan gekocht en moet de korreltjes, pardon: kristallen, vóór 2018 in water oplossen. Na die datum wordt het geen oeroceaan meer, maar gewoon zout water.

 53. Een verhaaltje uit de NRC van vandaag dat voor hetzelfde geld gewoon een Ikje had kunnen zijn (http://www.nrc.nl/marcel/2014/08/05/je-beste-vriend-ben-je-zelf/):

  Houtwurm

  Op weg naar een etentje wandel ik door Arnhem. In de Steenstraat word ik overvallen door een wolkbreuk. Ik schiet de Martinuskerk in, waarvan ik weet dat mijn vader er regelmatig heen ging.

  In de hal staat een tachtiger een houten deur te boenen. We komen over het gebouw te spreken. Hij houdt de duimen een centimeter of tien uit elkaar en zegt dat er “zulke wurmen” in de houten balken zaten.

  Ik vraag of hij mijn vader, de heer Van Roosmalen, heeft gekend. Hij stopt even met boenen en vraagt: „Overleden?” Ik knik. „Had hij een bril?” Ik knik weer. „Ja”, zegt de man. „Die ken ik wel. Die heeft ook nog mee geholpen met het verjagen van de wurmen. Hij kwam altijd met de brommer.”

  Nu had mijn vader wel ernstige hoogtevrees, maar geen brommer. Dat laatste vertel ik de oude man.

  „Dan had hij een fiets. Ik zie hem nog zo weg rijden.”

 54. HR, wat ben je toch een lafhartig en gemakzuchtig persoon om zo te zeggen dat Kees en ik jou niet begrijpen. Gemakkelijk, een beter excuus was er niet natuurlijk. Ik spreek alleen voor mezelf dat jij als vroegere onderknuppel van Apie hem de hemel inprees , nu als een soort zelfgenoegzame blogbaas met zeer gering aantal reageerders hem de maat neemt met een miezerige afbeelding waar Jan de Wit nog bij uitblinkt.
  Je hoeft mij ook niet uit te leggen wat de motieven en doelstellingen van APD zijn, dat kan ik ook zien en en beoordelen zonder dat ik dat expliciet ga verkondigen.

  Misschien ziet Saskia Noort het wel zitten met jou, zo’n.getalenteerde
  charmeur en kenner van de vrouwenziel.

 55. @HR
  Dus uitlandigheid diskwalificieert iemand als discussieparticipant?

  OP zich een aantrekkelijke optie om APD bij tij den wijle buiten de deur te houden, maar je snapt toch wel dat zoiets niet meer kan, anno 2014?

  Enfin, je blijft het maar proberen, hoor. Je lijkt een hunkerende snakkerd, als ’t hijgend hert naar ’t klare water smacht.`.

 56. Kees, ja, da’s een mooi verhaaltje, ik had hem vanochtend al via twitter gedeeld, zie linkerkolom. Zo moet je dus schrijven. Kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Je had hem best in zijn geheel mogen kopieren, ik zelf vond deze meesterlijk:

  Ik zei dat het hard regende, waarop hij antwoordde dat het wel meeviel.

  “Straks viel er veel meer uit.”

  Met zo’n zin heb je me meteen.

  ‘Straks’ gebruiken in de verleden tijd en de hemel voorstellen als een bak met water die ze nu en dan omkieperen.

 57. Ik stuit zojuist puur bij toeval op een blog, heden gepubliceerd, dat een illustratie kan zijn bij mijn/Heer Rozenwaters betoog. Geschreven door een lezer, Timmerark, die hier vrijwel nooit reageert.

  Kijk wat hij heden schrijft (ik citeer het maar niet, anders gaat DSR uit zijn bol): http://timmerark.wordpress.com/2014/08/05/apiedapie/

  Tja, toch prettig hoor. Dus volk zat, Roosje, echt! En nee, DSR, geen snoeven, dit is gewoon het delen van een mening van een (1) lezer. Ik zeg niet dat er duizenden zo denken. Het is een voorbeeld van een lezer van wie sommigen van jullie denken dat hij niet bestaat, alleen maar omdat hij hier niet dagelijks meekletst. En die Apiedapie Fanclub Night gaat er nu echt komen natuurlijk.

  Mooi moppie muziek ook nog:

 58. Wat heeft die APD het toch op z’n heupen zeg!

  Een andere blogger geeft ‘m een complimentje -leuk voor ‘m, wordt ‘m gegund, het is algemeen bekend hoe belangrijk eea voor ‘m is – en toch is het DSR-dit-en-DSR-dat.

  ’t komt nogal zwakskes en onzeker over. *medelijdende glimlachicoon*

  En snoeven, ach, het is maar waar je mee wilt pronken:

  “Iemand die ik graag in het echt zou willen leren kennen maar die daar begrijpelijkerwijs niets van wil hebben.”

  Welnu, die man heeft overschot van gelijk, hoor. APD is zich er kennelijk van bewust dat zijn blogaura in het ware leven even snel vervliegt als een peuterwindje in een shitstorm. DSR kan het beamen. *milde glimlachicoon*

 59. Lieve Heer R.
  Ik ben bijna zover dat ik je stukjes niet meer lees.
  Nu snel naar waarna u ’n verhaal neerzet waarvan ik als verdwaasd, de woordjes aan elkaar plak.
  Heeft U nog leuke dingen te doen vandaag? Stel dat niet te lang uit. Met bijdragen zoals u ze aanbiedt, wie bewijst u daar ;n dienst mee?

 60. @RSB
  Je moet DSR’s stukjes vooral niet lezen als je er niet gelukkig van wordt, RSB. Al zou het natuurlijk helpen als je aangeeft waarom dat zo is.

  Ik zeg: het is cyclisch. De leesbaarheid van jouw wrochtsels varieren ook alnaargelang de stand van de maan.

  En wat betreft de leuke dingen: tel het aantal reacties van DSR en je hebt al een minimale indruk. DSR reageert hier immers niet voor z’n verdriet.

 61. Mooi compliment van Timmerark, Apie, en verdiend. Laat DSR maar kletsen; dat is immers zijn lust en zijn leven.

 62. PS: DSR heeft zijn eigen peuterwindje waargenomen toen hij Apie IRL ontmoette; hopelijk is dat snel vervlogen.

 63. Het moet toch niet gekker worden, geregeld verwart DSR berichten van anderen met die van mij, zo’n obsessie ben ik voor hem. Nu gaat hij zelfs reacties áán mij gericht beantwoorden. Nog even en de kolder slaat definitief in zijn kop en denkt hij HR zelf te zijn. Hoe fel schijnt de zon daar in Paraquay?

  @RSB, ik sla jou ook altijd over 🙂

 64. In voorgaande reacties word ik achtereenvolgend een lafhartig en gemakzuchtig persoon, charmeur, kenner van de vrouwenziel, houtwurm, hunkerende snakkerd en hijgend hert genoemd.

  Ik voel me door geen van deze kwalificaties ook maar enigszins aangesproken (nou ja, een beetje laf ben ik wel maar dat is dan ook het enige) en ga er dus niet op in.

 65. Och lieve dsr, ’n misinterpretatie, iets te snel gelezen. Ik raak in de war van heer R, die na het “ikje
  ” snel naar ’n discussie” wil., Ik zet daar mkijn vraagteken bij, bij de toegevoegde waarde daarvan. Als conclusie oveerweeg ik zijn bijdragen wat minder serieus te nmen, zoiets in die richting. Ongeveer.

 66. De eetclub

  Mijn moeder was aan het koken geslagen door haar nieuwe kookboek van Ottolenghi. Het was haar beurt om haar eetclub te imponeren met haar kookkunsten.

  Bij de plaatselijke Turkse kruidenier vroeg zij om haar ontbrekende ingrediënt: „Meneer, heeft u ook sümük?” „Ja, dat heb ik wel, maar ik denk niet dat u dat wilt.”

  Mijn moeder had om snot gevraagd, in plaats van het kruid sumak.

  Emma Baljet

 67. Lieve Emma, ik vind het echt keileuk voor je dat je opstel in de krant is geplaatst. Dat was lachen, denk ik, toen mama dat aan jullie aan de eettafel vertelde. Ja, je kunt het helemaal fout zeggen in zo’n vreemde taal. Wat fijn he, dat de NRC nu ook een kinderhoekje heeft! Ja, echt keileuk voor je. Stuur nogeens wat in, er gebeuren vast heel veel grappige dingen in de familie Baljet (retteketet). Kusje 🙂 Doe even je ogen dicht nu.

  NRC!! Zijn jullie nou echt helemaal van de pot gerukt? Dit is toch niveau Donald Duck of iets hoger? Je kunt toch in alle serieuzigheid geen scholierengrapjes en -belevenisjes in je krant plaatsen? Zelfs niet als je al Telegrafie speelt. Enfin, jullie doen maar natuurlijk, het zijn stuiptrekkingen van wat eens zo’n trotse, waardige, mooie krant was, een meneer, een heer, sigaren, kuchje, nu een niemendalletje.

 68. Lief dat je Emma zo hartelijk toespreekt én op het cruciale moment vraagt even haar ogen te sluiten vanwege het terecht vestje spugen van de krant die zich een slijpsteen van de geest noemt.

 69. Citaat Apie: “… ik zelf vond deze meesterlijk:

  Ik zei dat het hard regende, waarop hij antwoordde dat het wel meeviel.

  “Straks viel er veel meer uit.”

  Met zo’n zin heb je me meteen.

  ‘Straks’ gebruiken in de verleden tijd en de hemel voorstellen als een bak met water die ze nu en dan omkieperen.”

  Van die passage was ik nou juist helemaal niet onder de indruk. De oude man zei ‘straks’ i.p.v. ‘daarstraks’. Big deal, de strekking was duidelijk.
  De hemel als een bak water die zo nu en dan wordt omgekieperd vind ik wel een aardige, beeldende metafoor.
  Een zwak stukje waar nog een redelijk Ikje uit gepeurd kon worden.

 70. Publikumsbeschimpfung zou Warhoofd zeggen.Wat een belediging van de lezer, een ware gotspe.

 71. Hoe origineel: de titel als pointe, nl. een verwijzing naar het nieuwste weglezertje van Herman Koch. Of zou een redactreuse haar literaire kennis hebben ingezet?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 72. Wat een kleingeestige reactie op DSR’s voordehandliggende vergissing, zeg! Vooral L., die op eigen kracht niks tegen DSR uithaalt, alleen maar bozig word *dikke grinikicoon* is weer ijverig aan het vlaaienpikken.

  Ze promoveert van kipje naar koereiger. *milde glimlachicoon*

 73. Selfie

  Tijdens de Gay Pride staat het vol langs de Prinsengracht. Ik volg de botenparade daarom deels via het commentaar van de mannen voor mij.

  Ze hebben het naar hun zin en dat moet worden vastgelegd, dus een van de mannen vraagt enthousiast aan zijn vriend: „Zal ik even een selfie van je nemen?”

  Laura de Landgraaf

 74. Ja Laura, dat is een leuk “gehoordje”. Maar mogen we nu alsjeblieft een paar weken geen ikjes over selfies zien alsjeblieft?

 75. Als je het spekreepje. e.g. de eerste alinea, wegsnijdt, hou een mals hapje over dat als observerend Ik-je prima volstaat.

  Over het geobserveerde zelf kan DSR slechts *bedroefd glimlachen*.
  Eindoordeel; 7 (zegge: zeven)

 76. Op apiedapie gelukkig niets nieuws onder de zon.
  Op mijn fietstocht van Vendome retour Breda in Calais beland.
  Voor een stevige warme lunch kan ik Brasserie de la Mer van harte aanbevelen, de beste moules frites al la creme d’ail gegeten ever.
  Aan het tafeltje naast mij zit een echtpaar van ongeveer gelijke leeftijd en een oudere vrouw die Italiaans spreekt, voornamelijk aan het woord is en zeer verongelijkt klinkt, zoals veel oudere Italiaanse vrouwen, zou ik bijna zeggen. Ik heb wat contact gelegd en vernam dat het echtpaar Frans is en de mama Italiaans. Na het eten klinkt ze al een stuk milder. Een gulden regel voor elk menselijk contact is kennelijk, eerst eten.
  Het is uitstekend weer voor een boottochtje en ik ga straks maar eens oversteken naar Dover. Wees toch een beetje lief voor elkaar, beste mensen.

 77. Apie, eens met je commentaar. Je commentaar naar de redaktie was terecht. Pawi op Drastisch houdt parallelostenotieken bij over concepten van “ikjes” . Het zijn opmerkingen van 3x nul woordwaarde.

  Selfie’s horen bij dit tijdgewricht. Je Kunt je schedel niet draaien, of er staat iemand te grijnzen naar ’n flits licht. Twee tellen later zelfde groep, andere leden.
  Wereldwijd hetzelfde. Denk ik.

 78. 99. Kort en bondig is het ikje van vandaag. Alleen kan ik geen selfies meer horen of zien.Leuke pointe, geen selfie dus.

 79. 100. Een foto van jezelf is toch ook een selfie? Of heb ik het weer helemaal verkeerd begrepen?

 80. 102. Dat is waarom het een selfie heet. Anders zou iedereen al sinds jaar en dag selfies in paspoort, rijbewijs, en op het dressoir hebben staan. Kees, onder welke steen heb jij de laatste maanden gezeten?

  Maar intussen heb je met deze opmerking wel het 100e-reactievaantje binnengesleept, van harte, kerel. Zovelen zouden in jouw schoenen willen staan, maar het is slechts weinigen gegeven, het vereist geduld, toewijding, tijd en dan bliksemsnel toeslaan, en nu weer 100 reacties wachten op de volgende kans.

 81. Apie, dat heb ik ook altijd gedacht. Ik denk dat ik mijn tijd ver vooruit was. Maar goed, ik neem de zelf over me afgeroepen hoon voor lief. Er staat iets zóveel groters tegenover!

 82. Je bent nooit te oud om te leren, dat blijkt maar weer, zelfs als oud-gymaniast! En jouw intro en hele volgende week kan niet meer stuk.

 83. Kwamkwammersloeg! Lekker soepel en nonchalant geschreven, qua stijl en woordgebruik lummeliaans op zijn best, lekker recept, degelijk geillustreerd, voor de hand liggende muziekkeuze maar why not, gewoon een lekker moppie muziek dat erbij past, en vooral een kop die maakt dat je absoluut wilt zien wat dat nou weer is. Gaat letterlijk genomen eigenlijk over wat je de dag erna in de pot vind. Maar dus helemaal en alles volgens de regelen van de kunst. Oftewel, pawi kan het ook. Chapeau! Zie:

  http://www.drasties.com/blogsems/comments/kwamkwammersloeg

 84. Ik denk, dat je met de rubriek : Pawi kan het ook.. in potentie ’n prima rubriek te pakken hebt.
  You tube , selfies , alles wat met ” Kijk mij Nou” is potetieel onderwerp. Heb Jij ’n lelijke Kop, ik maak ’n Foto van je, Goed he? Iedereen wil JOU op de schoorsteen.

 85. @ Mopperkont in Calais,

  Je bent wel goedgehumeurd vandaag, Mooi zo.
  Weet wel dat je aan de overkant leftway moet fietsen. even opletten hoor..Daar kun je meteen weer van de fish en chips genieten, enjoy.

 86. Mooi recept van zo’n heerlijke tzatziki, ik heb alleen nog geen moestuin ondanks alle aansporingen van Jetta PvdA, ik hoop dat zij erin stikt in die moestuin en velen met haar, ik ga gewoon naar de Aldi en AH.

 87. Nou nou, technisch gezien moet je een heeel grote mond hebben om te kunnen stikken in een moestuin, hoor. Dat hebt dat mens ook, hoor ik nu de lezers in koor roepen. Wat een tokkies mensen! *afkeurend kijk icoontje*

  Maar ik ben bevooroordeeld, heb jaren een moestuin gedeeld met mijn vader, heel klassiek langs de spoorlijn, heb daar als 8 jarig knapie gladiolen geteeld, terwijl pa aan aardappelplanten stond te trekken, en heb een jaar of tien later ook nogeens in de voormalige DDR in een moestuin (met moestuinhuisje) een heel prettige ontmoeting gehad. Ja, dat had je toen nog. Kom daar maar eens om. Maar blijf af van de moestijn dus 🙂

  (plaatje van het internet, het meiske op de foto is onschuldig)

 88. Ja Ja APD, zo’n geflatteerde moestuin met een meisje aan de arm een zomers mandje vol kersen ja, dat dat staat wel leuk in de moestuin.

  Maar waar zie je al die overbodige courgettes , rotte komkommers en andere misbaksels.? Bloemenpluktuin is ook een nieuw hosanna in de moestuincultuur van een vriendin, ik heb nog nooit een zelfs maar klein boeketje gekregen, terwijl ik haar wel regelmatig iets van de markt of bloemist breng. Leg het maar eens uit,hoe dat zit.
  Nee, ik lees liever een boek in mijn gewone tuin, waar ik de handen al vol aan heb.

 89. Wij verwachten dezer Dagen ’n Selfie van KT in haar Tuin. Neen geen spruiten voor jou, ’n plakje kaas, worst, glaasje Madeira?

 90. Trouwens, leuk van die gladiolen in je moestuin,ik heb ook mooie donkerpaarse gladiolen in mijn tuin,die knollen zijn heel mooi opgekomen tijdens onze vakantie.

  Ja ik kan me wel voorstellen dat je met je vader een moestuin leuk vond,dat is als kind natuurlijk heel geweldig., als je vader echt tijd voor je heeft.

 91. Veel goeds, gaat als bijna vanzelf. KT.
  Kijk met , ’n Ruim Bemeten Speelse Lach naar Alledag. Prima setting voor Allen.
  Laat de Ander maar op de Wave meegaan.

 92. Op de weegschaal

  Op een zonnige dag in juli stapt Jet mijn praktijk binnen, met in haar kielzog haar leuke bazin. Wie is Jet? Jet is een ruwharige teckel van het welbekende geslacht Van ’t Pollenhof. Dan ben je iemand! Het is een goedgemutst span.

  Maar vandaag kijkt de bazin bezorgd. Jet daarentegen stapt zorgeloos van de weegschaal.

  Op mijn vraag wat het probleem is, antwoordt haar bazin: „2 ons te zwaar!”

  Voor wat?

  „Handbagage. Ze zijn heel streng!”

  Renee Hoynck

 93. Tja, Renee heeft kennelijk nog niet veel gereisd. Het is heel gebruikelijk om kleine dieren (honden, katten) aan boord mee te nemen in plaats in zo’n onpersoonlijke krat in het vrachtruim. En daartoe moeten ze natuurlijk een maximumgewicht stellen. *duh icoontje*

  Dat het vrolijke veuls te uitgebreide begin van het stuk meer bij het eerste hoofdstuk van een streekroman hoort dan bij een ikje lijkt me duidelijk, maar laten we Renee niet al te zeer van haar stuk brengen. Dat de pointe helemaal niks komma nul is, is al erg genoeg.

 94. Het taalgebruik vind ik van een tenenkrommende EO-vrolijk- en guitigheid, brrrr. Met excuses aan eventuele EO-liefhebbers die dit lezen (niet aan degenen die het niet lezen, want dat ik nou eenmaal en hun teentjes zijn met niet-lezen niet betrapt).

  De pointe is niet aanwezig. Maar dat past dan wel weer bij een streekroman.

 95. Het is zo’n intens leuk verhaaltje,. De laatste zin is onmisbaar.
  Je moet er toch niet aandenken dat het Motto is: ’n ons te veel, we poetsen het wel even weg.
  Och het gaat alles electronisch bonnetje erbij, daar betalen, terugkomen voor Boarding Pass ,op vertoon van kwitantie..
  Het “ikje” gaat dus eigenlijk nergens over.
  Met wie vlieg jij met je rashond? Oh die..ja die kijken niet op 2 ons te veel?
  Dat wordt ’n Kleerezooi.
  Ik denk niet dat er 1 vliegtuigmaatschappij is die het zich kan veroorloven te sjoemelen met 1 ons te veel, zonder bij te betalen?

 96. Er zijn wel wat truukjes op te bedenken. Laxeermiddel een halve dag voor de vlucht. En omdat het inclusief draagmand/-kooi gaat kan het ook helpen om het dekentje te verwijderen, het etensbakje sowieso. Hard plastic i.p.v. ijzer. Het leuke van met een leuke kat vliegen is dat je keiveel bekijks hebt onderweg, voorals als je moet overstappen. Iedereen, inclusief het veiligheidspersoneel smelt helegaar weg. Reizen met een gulle lach? Neem je hondje of poesje mee!

 97. Lieve Apie, het gaat volgens mij niet om de Oplossing, het gaat volgens mij om de dysproporionele gebakken lucht: ze zijn zo streng?
  Blijkbaar is dit herkenbaar voor de “dierenarts” maakt hij er ’n “ikje” van. Of “Waar of niet waar” is het gewoon verzonnen?
  Het komt in dit geval op sociale vaardigheden aan?

 98. We zullen nooit weten waarom het ging, denk ik. Zo’n dierenarts zou dat toch vaker hebben gedaan, of erover geadviseerd zou je zeggen. Nee dus. Ze was in een jolige bui en wilde dat de hele wereld laten weten. Da’s op zich prettig qua sociale vaardigheden.

 99. Het ikje is me te popie vrolijk, maar dat mag hoor, vooral met een hond van stand, daar kun je wel eens blijer van worden dan van een paar valse katten die je hele tuin vernielen.

 100. Ik mis trouwens hier het standaard eindoordeel van de excellentie h.t.
  Is onze petit juge nou echt naar Paraguai of is dat meer virtueel?

  Misschien zijn daar wel gezellige kroegjes en barretjes met veel bloot in de junglehitte.Vragen, vragen….

 101. Is dat wel zo? Er zijn toch betaalfuncties voor? Wifi On Board, krijg je ’n Betaal scherm Hadsikidee. Natuurlijk met Snoer aansluiting. Het blijft knoeien als je ’n wat grotere lapatop hebt, die niet past op het opklap tableautje.
  HK, Abu dhabi bijv. vrij internet, Schiphol betalen.

 102. Zekers, riverside, maar het blijft vooralsnog een uitzondering. En DSR zal niet al te duur vliegen. Een werkloze kapper moet op de centjes letten. Maar je houdt het niet tegen, duurt niet lang meer, of zelfs in het vliegtuig zitten we aan het internet gekluisterd. Terwijl er buiten toch zoveel te zien is. Dat gevoel van verwondering raak ik nooit kwijt, als een klein kind met de neus tegen het raampje. Me af en toe omdraaiend voor de foie gras natuurlijk.

 103. ja dan moet je wel bussinessclass vliegen.Onwetend van de rampen in de toekomst.

  Ik heb een keer met China Airlines vanuit Thailand 24-12 -2004 bussinessclass naar Amsterdam gevlogen, . we waren net de Tsunami ontvlucht en zaten comfortabel in een cabine met zijn tweetjes in een cabine waar twee dames ons een diner met wijnen serveerden, waarna wij op onze bedden konden vleien en de volgende ochtend wakker werden en hoorden van de tsunami die daar plaats gevonden had., dat was wel een choc. Het was bovendien een goedkope reis met Fox , waar we voor een paar honderd euro die dure business geboekt hadden.

  Wat waren we weer blij weer thuis te zijn en de ramp ontkomen.

 104. Dat klinkt meer als first class. Mocht je je pyamaatje meenemen? Maar shocking wel, als je landt en hoort wat er gaande was.

 105. nou het was wel heel luxe , dus misschien wel first class.
  maar whatever we hebben alles overleefd en zijn heelhuids thuis gekomen

 106. Apie, even voor de volgorde van genieten als je in ’t vliegtuig zit.
  Neen, de geurtjes, poeders, nagellak, huilende kinderen, we gaan voor ’t uitzicht.
  Ik mag je bekennen, dat als ik vlieg, dan gaat dat met 200 tegelijk. , het uitzicht nou dat is te verwaalozen als je in het middenpad zit.
  Bij mij koerst men naar zo’n 10 km hoogte of zo.
  Dat schijnt de veilige hoogte te zijn.
  Onderweg naar die 10 km zie je ’n landschap water, bergje geef het ’n naam.
  Dan vlieg je ’n Kleere eind boven de wolken, waar echt niets aan is.
  Bij het landen gaat veel wat trager.
  Landen is altijd, of vaak leuk, Vooral eigen land. Raden waar je bent.
  De tijd dat je met de neus tegen het raam….het zal ’n jongensdroom worden, blijven denk ik.

 107. Crematorium

  Bij het regelen van de crematie van mijn schoonmoeder moesten wij een kist uitzoeken. We kozen voor het meest gangbare model, waarop de medewerkster van het crematorium ons wees op het wat duurdere Friese exemplaar, deze was misschien beter geschikt voor haar, zij is immers Friezin.

  Ik antwoordde haar: „Nee dat doen wij niet, want hij gaat uiteindelijk toch de oven in.”

  De volgende dag kwam dezelfde medewerkster langs om de kleding op te halen die mijn schoonmoeder in de kist zou dragen. Ik gaf haar een pakketje nieuwe kleren mee die mijn schoonmoeder waarschijnlijk voor deze gelegenheid gekocht had, aangezien de prijskaartjes er nog aan zaten.

  Toen de medewerkster die nieuwe kleren zag zei ze: „Ook zonde om die aan te doen, ze worden toch verbrand.”

  Hans Brinkman-Leferink

 108. Ja Hans, zelf zou ik misschien niet meteen op het idee gekomen zijn om een lollig ikje in te sturen als ik middenin een rouw- en crematievoorbereidingsproces zat, wellicht hebben naaste familielieden even behoefte aan je, maar goed, je had kennelijk een verloren half uurtje.

  Uiteraard volkomen fout wat die medewerkster daar opmerkt, ik kan me zelfs bijna niet voorstellen dat je dit niet verzonnen hebt, of denk eerder dat iemand anders die opmerking plaatste, of dat jij dit dacht. Prettig weekend nog.

 109. Riverside toch, niemand hoeft in het middenpad te zitten hoor. Wel van thuis web inchecken, dat doet tegenwoordig iedereen. Als je tot het vliegveld wacht heb je alleen nog rotplaatsen.

  Geurtjes in het vliegtuig? Doet me denken aan laatst toen een buurman zo naar knoflook uit zijn bek rook, dat ik de volle vlucht met mijn hand voor mijn neus en ook nog zover mogelijk uit het lood heb gehangen, zo ver mogelijk weg van hem. Ik was iedere keer blij als er wat te drinken of eten werd gebracht, want dan was die lucht even weg. Weggespoeld. Maar daarna begon het weer van vorenafaan, dat kwam van heel diep.

  Over andere geurtjes, zelfs of juist in business class een andere keer. Ze zouden daar geen kaas moeten serveren. Weet nu waarom het woord “ruften” is uitgevonden, zoveel treffender dan scheten of windjes. Er zijn medepassagiers, dat kan ik je verzekeren, die een volledige vlucht van 8-10 uren kunnen ruften. In het geniep, want niemand weet helemaal zeker waar het precies vandaan komt.

 110. Als die medewerkster dat inderdaad heeft gezegd, is dat waarschijnlijk de kift vanwege de goedkopere kist, die Hans niet voor een duurdere wilde inruilen. Maar sowieso heeft ze ongelijk, want wat zou je anders met die kleren doen? Zelf dragen? Op marktplaats gooien? Meuh.

 111. Ik vind het wel verdacht dat HBL ( dubbele naam toemaar, niet van de straat) als schoonzoon zo’n crematiegrap-ikje instuurt.
  Is dit nog een soort eindafrekening met zijn schoonmoeder misschien?

 112. Bij nader inzien is Hans vanwege de dubbele naam een schoondochter ipv een schoonzoon, maar toch het blijft een merkwaardig verhaal.

  Ikzelf zou als schoondochter nooit zoiets naar de krant sturen, ook niet als dochter of als andere betrokkene, misschien wel als uitvaart uitzendkracht.

 113. Er zijn er, die vragen aan hen die straks…..Jongens, als het kan graag dit aan de voeten, geen snor bijknippen, de neusharen laten.voor wat ze zijn.
  Mijn laptop graag op de kist.
  Ik bedoel je kunt toch wel ’n beetje aangeven, liever geen Bach, wel Yesterday?
  Geen cake, stokje sate van de straat is voldoende.
  Ik zeg in welke kist, die jongens van de begrafenis heb ik hier 3 x gehad, stop mij maar in “n wegbreng kist”.
  Zo iets ongeveer.
  Waar , of niet waar is niet interessant, aardiger is , hoe wel?
  Tot zover even, misschien kom ik later nog even buurten.

 114. Klare, van naamgeving heb je geen kaas gegeten. Je kunt als man/echtgenoot ook de naam van je vrouw als tweede naam voeren, zoals vroeger alleen vrouwen dat met mansnaam konden. Alles is gelijkgeschakeld, reeds.

 115. Kees, dat kan allemaal wel zo zijn, maar de essentie van de herroeping van mijn eerste stukje dat het een schoonzoon met een dubbele naam betrof, doet daar niks aan af. Ik vond het wel een mooie observatie.

  Toen ik even later tot nader inzien kwam ( Het Bureau indachtig), dat de schoondochter de begrafenisregie voerde, hoewel de naam Hans in mijn ogen dus in eerste instantie een mannennaam was, ja toen kantelde het allemaal, om maar eens in moderne speak te spreken.

  NB, het wil er bij mij niet in dat een man zijn eigen achternaam aanvult met de achternaam van zijn vrouw.Kan en mag hoor, maar leidt wel tot verwarring zoals blijkt.

  Dat dateert zeker uit je tijd bij de sociale dienst.

 116. Ook ik dacht aan een schoonmoedermopje. Dat Hans een meneer is, lijkt me onwaarschijnlijk, ze zijn er wel, die de naam van hun vrouw toevoegen, maar jeetje, dat zijn mietjes, die durven echt zo’n ikje niet in te sturen.

  Riverside, een sateetje na de begrafenis, klinkt eigenlijk best aanlokkelijk!

 117. Nou, ik moet zeggen dat ik geen enkele vrouwelijke Hans in mijn omgeving ken. Ik verkeer ook niet in motorrijdende vrouwenclubs enzo..Tot zover .

 118. Ik ken er ook geen een. Ook geen vrouw die Piet heet trouwens, of Krelis. We zullen het nooit weten, tenzij Hans zich hier meldt, want als je googlet op zijn/haar naam, dan kom je alleen het ikje zelve tegen. Wat dat betekent? Het is een zelfgekozen pseudoniem, iets dat de NRC zegt niet te willen. Neenee, van mensen onder pseudoniem publiceren ze niets … Ha! Ha!

  Een reactie van mijzelve – die ik nota bene onder eigen naam had ingediend, maar dit terzijde, bij een item in de kookrubriek – is daar ooit nog eens op geschrapt. Ja, die keer heb ik het nagevraagd, en dat oerdomme antwoord kreeg ik van een gansje. Ik denk dat ze me daarna preventief geblokkeerd hebben. Het was een heel normale reactie over kreeft koken.

  Enfin, nu zit ik ergens in zo’n groot moderatiefilter, waar de huidige gansjes geen eens geen toegang meer toe hebben. Dus tot in den eeuwigheid.

  Verder wel een prettige zaterdag gehad, het intro is in concept af. De titel is traditiegetrouw al te zien op het verzameleindoordelenblogje. http://apiedapie.com/2014/01/06/hier-zijn-de-eindoordelen-van-dsr-die-u-elders-moet-missen/

 119. Geweldig, wat ben je toch een consciëntieuze blogbaas, die overzicht houdt en nooit de zaak laat versloffen.

  Ben benieuwd naar De nieuwe intro, ik hoop wel op wat vileine nootjes,
  richting haathetzer cum suis, hoewel dat een quantité négligeable is.

  Bonne nuit A demain.

 120. Dank je, neen, het intro wordt met een helicopter view geschreven, vileine haatnootjes kunnen door de week via de reacties volop, maar ze worden zelden uitgelicht, niet die van ondergetekende en niet die van de reageerders. Het intro staat boven de partijen, ’t is net een minister president, maar dan zonder bril.
  Slaap lekker, Klare taal, en gezond weer op, ga ik ook proberen.

 121. Wat had die kist met het Fries-zijn van die schoonmoeder te maken? En waarom neemt de schoonzoon eigenlijk het voortouw?

  Twee voordehandliggende vragen waar jullie door ’t onderlinge gedoe helemaal niet over hebben nagedacht zucht

  Liever verheerlijkt de blogbaas zichzelf met z’n geprevel over het intro. Dan weet je wel da thet zelf ook niet geloofd.

  Want het intro is onze APD’s eigen harige haatkokosnoot, iedere week onder amchtig gepuf en gesteun uitgesche(i)(t)(d)en.

 122. Er werd de nabestaanden een Frieze kist aangepraat omdat de overledene ook Friezin was, DSR, wel even lezen. Nog een geluk dat het geen Indiase mevrouw was, een kist uit echt rajasthan ebony is keiduur en niet te tillen. De schoonzoon (m/v) nam vermoedelijk het voortouw omdat er geen ander was die het deed, wellicht door emoties overmand, op reis, in een ver land, te lui, gebrouilleerd. Kan hoor. Twee voor de hand liggende antwoorden, als je even had nagedacht, had je de bijbehorende vragen niet gesteld, want nu sta je spiernaakt voor lul op het internet.

  Wees voorzichtig met wat je allemaal over de blogbaas haatzeurt, tot aan maandag 12h59 is het intro een concept, de ervaring leert dat er zowel op zondag als op maandagmorgen nog heel wat aan geschaafd wordt. Zonodig.

 123. @APD
  Jaahaa, maar wat behelst z’n Friese kist dan? Is ie in de vorm van een staartklok ofzo? VRagen, geen antwoorden en geen mens die het opviel.

  Voor de rest: vermoedens die nergens op gebaseerd zijn. Geeft niet, het wordt van de Ik-jesbesprekers niet gevraagd dat ze alle leemtes opvullen, maar het even opmerken, hoort er wel bij.

  ‘spiernaakt voor lul’? Pardon? Wat een taal, zeg. Jij kunt maar beter in je gloryhole kruipen en er voorlopig niet meer uitkomen.

  En als kersje op de taart geeft APD ronduit toe in de laatste alinea dat zijn intro weldegelijk als zijn persoonlijke haatwraakvehikel fungeert in plaats van neutraal boven de partijen te staan! schaterlachicoon.

  Gelukkig dat het stukje nog aangepast kan worden. Nieuwe titel: “APD: spiernaakt voor lul”. milde glimlachicoon

 124. Ja sorry, het was bedoeld als hilarisch overdrijven, zoals Heer Rozenwater dat ook zo lekker kan, maar het ziet er onsmakelijk uit op de vroege morgen. Een soortgelijk beeld in de nieuwe intro van morgen, maar dan voor een andere reageerder, heb ik inmiddels aangepast. Probeer het maar te vergeten of met een hoop nieuw commentaar te bedekken.

 125. Da’s een mooi beeld, Luvienna, Ja, laten we die spiernaakte lul van (een) DSR maar met de mantel der liefde bedekken. Het is immers zondag. 🙂

 126. Iew icoontje Ik kom er niet graag te dichtbij. Heb hem van op afstand gegooid. Zit redelijk. Je ziet alleen nog maar een half mild glimlachicoontje.

 127. Nog even terugkomend op het spiernaakt zijn.

  Hebben jullie interesse in een teeltplan voor Vijgen.
  De vijgenvrucht schijnt erg lekker te zijn.
  Het vijgenblad is zeer geschikt als specifiek kledingstuk voor spiernaakten.

  Ik hoor/ lees graag van jullie.

  Vriendelijke groet,

 128. Knettergezond is natuurlijk prachtig.
  Ik vind de vrucht niet lekker.

  De bladvorm vind ik weer heel uitdagend en aantrekkelijk.

  Vriendelijke groet,

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: