De letters spuiten als raketten het scherm in (39)

raketHet is ongelooflijk wat hier allemaal in een week tijd wordt gereageerd. Lezers delen belangeloos hun pennenvruchten met elkaar en de hele wereld: commentaren op de actualiteit, jeugdherinneringen met zwart-witfoto’s, gedichten, video’s. Het kan niet op. “Als raketten spuiten de letters het scherm in“, meldde Riverside Blues.  En dat allemaal naar aanleiding van de ikjes.

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Het uitverkoren ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en vertellen wat er zo in hun leventje gebeurt.  Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

Voornoemde Riverside Blues– in het dagelijkse leven internetcafébaas op de Filippijnen – was lekker bezig. “Man man, RSB,” zei De Schrijvende Rechter (DSR), “lees je dat nou ook nog door voordat je op de send-knop drukt? Het zijn goudbloempjes hoor, die reacties van je, stuk voor stuk, maar ‘t begint inmiddels een beetje door te woekeren.” Ook Kees de Jongen was duidelijk: “Haal de krenten eruit, RSB, pleur de pap weg et voilà.” 

kaarsjeMaar RSB heeft gewoon veel te vertellen:  “Rondom ‘n kerk kan je dus goed makkelijk, net als McDonald drive in kent, even een kaarsje kopen. (…) Men vraagt je naam, de verkoper draait zich van koper af. (…)Daarna kun je je kaarsje voor de Almachtige gerust ontsteken. Oppassen, want het verkeer raast gewoon door.” Tja, dat is toch even goed om te weten.

hoofdkabouterApiedapie meldde naar aanleiding van een ikje dat hij ooit Sneeuwwitje in een groene jurk had moeten spelen.  Ook Timmerark deelde een traumatische ervaring uit zijn jeugd: “Bij het afscheidstoneel van de kleuterschool was onze school als laatst en was ik de Hoofdkabouter; de rest was op toneel in slaap gevallen en mijn baard liet los.”

“Ba-bloody-reuh. DSR krijgt hier dergelijke bloedspuwingen van dat gevreesd moet worden dat ebola nu ook digitaal overdraagbaar is.”

De oordelen waren niet mals deze week. Het was dan ook allemaal diep matig wat de NRC-lezers ons aanleverden. Er was zelfs een ikje dat een weekendboycot kreeg. Een ander ikje kreeg het volgende commentaar over zich heen:  “Ba-bloody-reuh. DSR krijgt hier dergelijke bloedspuwingen van dat gevreesd moet worden dat ebola nu ook digitaal overdraagbaar is.”

?????Letterzetter maakte er zoals wel vaker maar het beste van door een ikje naar iets wèl leuks te herschrijven. “Uitsluitend uilen en hun uilskuikens, uiteraard uit Juinen, vervuilen het uitzicht op de uitpuilende Uitmarkt, terwijl binnen uitschuiftafels vol kruidige Uithoornse uigerechten voor huiverende uitgeputte fruittelers staan .. “ zo begon zijn verhuikje. Zie de link voor de rest.”

duimpjesbokaalDe Duimpjesbokaal ging overtuigend naar DSR voor de volgende reactie:  “Dacht aanvankelijk dat er ‘gezichtsluier’ stond en dat Wilders weer iets had gezegd.” Maar liefst 11 duimpjes gingen hiervoor up en maar 2 (zeloten?)-duimpjes neer. Maar we weten niet of zeloten duimpjes hebben natuurlijk.

pietjeZelfs Abu Wabbe Al-Bakhveeni had een brede grijnsicoon voor de Brusselse rechter over, die ons ook nog eens over de betekenis van pietje voorlichtte:  “Een ‘pietje’ is een penis in het Vlaams (…) Je piet gebruik je om te ‘poepen’, hetgeen ‘neuken’ betekent. ‘Poep’ betekent dan weer ‘kont’.” Je zult er maar wonen.

Het 100e-reactievaantje ging ditmaal naar blogbaas APDP zelve, die opmerkte:  “Nee, dit is aan alle kanten niks.”

rutteTaalvirtuoos Kees de Jongen sloeg toe met een fraaie woordspeling:  ” … als er een verwoestende orkaan over het land raast, zal Rutte ongetwijfeld opmerken dat een orkaan nu eenmaal erg winderig is en dat hij daar ook niets aan kan doen. Een kenmerkende neoliberale laat maar waaien houding.”

Suggesties voor nieuwe rubrieken werden ook weer gedaan. Zoals bekend kunnen deze pas worden opgepakt na pensionering van de blogbaas, dus da’s nog decennia weg. Maar goed, we geven het maar vast door: Riverside Blues drong aan op een rubriek waar “volkomen nietszeggende kreten in staan, zoals “herkenbaar, we maken het allemaal wel eens mee” (…) Bij 500 voorbeelden gaan we het uitgeven.

googleApiedapie zelve denkt aan een bloemlezing van zoekbegrippen waarmee lezers op zijn blog terecht komen, zoals de volgende: “hot vrouwen sex met varken of andere dieren”.  Google is toch een beetje dom dus, want dat onderwerp wordt hier zeker niet besproken.

Dan wordt het nu de hoogste tijd om eens een goed ikje naar de krant af te schieten. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

291 gedachten over “De letters spuiten als raketten het scherm in (39)”

 1. Een bozig duimpje-neer maar DSR heeft wel de 200-ste reactie te pakken! Haha.

  Niet dat er erom maalt, maar de vermoedelijke neerduimer moet ‘m dan lekker wel in het zonnetje zetten aanstaande maandag.

 2. @DSR, reactie is gecorrigeerd en is nu kristalhelder al zeg ik het zelf. De cartoon klopt natuurlijk wel, het slachtoffer ontkent, dat doen ze altijd, maar de dragers hebben het duidelijk gezien, namelijk op het internet.

  @Heer Rozenwater, als je het mooi doet, misschien een leuke illustratie erbij, zo niet dan googel ik die wel, dan wordt het op termijn een mooie “Roos schrijft van zich af” rubriek. Die vriendin is een haatwijf, zeg! Jij toont haar in al je kwetsbaarheid het leed dat je hebt doorstaan, en zij zegt alleen dat het een “trap na” is? Wat een ongevoelige rotopmerking, wees blij dat je van haar af bent. Letterlijk en figuurlijk. Jij bent iets beters waard, en die schuifelt al ergens op deze wereld rond. Je hoeft haar alleen maar te vinden.

 3. Ach gunst, ja, gefeliciteerd met de 200e reactie, DSR! Er moet niks in dat intro, het zou zomaar eens kunnen dat alleen de 100e reactie wordt vermeld, dit ook om e.e.a. niet te lang te maken. We zien wel.

 4. @APD
  Dank je – ’t had wat beknopter gekund, maar het is wel correct nu. Volgende keer DSR maar even om een tekstje vrage, hij helpt graag mee aan een beter blog.

  Een dingetje nog: kan er een witregel tussen de uitleg en DSR’s reactie?

  En zoals jij de cartoon uitlegt, klopt er nog minder van. Het slachtoffer in de catoon zou de gemodereerde zijn – een gotspe en de omgekeerde wereld!

  En waar wordt er uberhaupt hier iemand van iets beschuldigd? De feiten zijn immers kraakhelder, zddat het stadium van beschuldigingen is overgeslagen.

  Ga vooral je gang en huldig DSR, tegen de gewoonte in maar niet. Je zult er roodgloeiend opstaan als een kleinzielig blogbaasje die tegengeluiden het liefst wegmoffeld.

  ’t zou een fraaie morele overwinning zijn voor DSR! milde grinikicoon

 5. We weten trouwens helemaal niet of HR’s ex een ‘haatwijf’ is. Daarvoor moeten we eerst het verhaal horen.

  Wie weet geven we haar wel groot gelijk. HR is immers niet de gemakkelijkste.

 6. @Apiedapie
  Dank voor je moderatie.

  Met twee grote schrijvers in tweegevecht begint het op een echt blog te lijken 🙂

 7. Schaamluis

  Onlangs deed ik spreekuur in Boxtel en vertelde een plusminus 70-jarige patiënte mij iets over een non van de orde der Insulinen in Boxtel.

  Mijn patiënte werkte (in haar jonge jaren) in de keuken van het desbetreffende klooster. De non bleek schaamluis te hebben en durfde dit niet aan ‘meneer den dokter’ te vertellen.

  Ze had tegen mijn patiënte gezegd: „Ik vertel gewoon aan meneer den dokter dat het Onze Lieve Heersbeestjes zijn.”

  Mieke Kerkhof

 8. Wordt er dan niet meer de geringste sociale hygiene betracht bij het inzenden en plaatsen van Ik-jes? Zijn abonnementen voor de achterpagina ergens te koop? zucht

  Insmeren met wasbenzine en de gasvlam erop zal het beste zijn, zowel tegen luis als tegen luizige verhaaltjes.
  Eindoordeel: 3- (zegge: drie)

 9. @HeRoWa Nooit-nooit-nóóit je ex je dagboek met je gedachten en frustraties over de breuk laten lezen! Waarom zou je dat doen? In de hoop dat het weer goed komt? Een ex-geliefde komt nooit terug vanwege een mening van de ander, die gaat na lezing echt niet zeggen: O, ja, nu je het zegt, je hebt gelijk, kom, we zijn weer een stel!

  Publiceren ter leringhe ende vermaeck, en als bijdrage aan de wereldliteratuur is een ander verhaal. Dus kom maar op Apie, met het Rozenhoekje, voor de belevenissen van Roosje en wellicht die van anderen op het liefdespad. DSRs kopsuggestie, Geen Roosje zonder doornen, lijkt me een mooie titel daarvoor.

  @DSR: Ook als iemands schuld onomstotelijk vaststaat, is er nog steeds sprake van ‘beschuldigen’ Je geeft daarmee immers aan dat je die persoon ergens schuldig aan acht. Dat houdt niet op als blijkt dat die persoon inderdaad schuldig is: ‘O, nou hij schuldig blijkt te zijn, vind ik hem niet meer schuldig!’

 10. Ikje:

  Orde der Insulinen? Vermengt de brave dokter Kerkhof (what’s in a name) insuline en de orde der Ursulinen? En waarom staat dat ‘in haar jonge jaren’ tussen haakjes? Als het ter zake doet (nee) dan zonder haakjes en anders hoeft het er niet in. Tenzij je dit onder sfeertekening wil scharen.

  Overigens wel een aardig gevonden oplossing voor het dilemma van de schaamluisnon.

  @DSR: 3- is zegge: ‘drie min’, niet ‘drie’.

 11. Beide.

  Je bent geen jurist zeker. uiterst milde glimlachicoon

 12. @L
  Je hebt volkomen gelijk over het Eindoordeel, merci.

  Het is DSR trouwens een raadsel waarom ie er al twee minnen voor binnen heeft. Allicht vragen sommigen liever de luizen om op te krassen in plaats van ze te verdelgen?

 13. Ik zie alleen maar nulletjes staan, DSR. Of bedoel je wat anders dan de duimpjes?

  Overigens zou ik graag het alternatief toepassen van het vriendelijk aan de luizen vragen op te krassen, maar volgens mij spreken we verschillende talen.

 14. Ik heb geprobeerd een duimpje-op te geven, maar hij werd neergezet bij de neer-duimpjes. Misschien is dat met die andere’neer’ ook zo gebeurd.

 15. Ah! Ja had ik even moeten zeggen misschien. Ik heb een extensie gekocht, duimpjes voor personen waarbij nu of in het verleden fraude is geconstateerd worden automatisch in neerduimpjes omgezet. Kijken of het helpt, ik heb een proefperiode van 30 dagen genomen.

 16. Luv, heb je niet per ongeluk links en rechts door elkaar gehaald tijdens het duimen? Het gebeurt mij ook wel, dat mijn vrouw linksaf aangeeft en dat ik dan prompt rechtsaf sla. Niet uit recalcitrantie, maar omdat ik rechts soms voor links aanzie en omgekeerd. Het is het summum van relativerend denken en bovendien kom je toch wel terecht waar je wezen moet. Met duimen ligt dat echter anders, dat verkeerde duimpje kun je niet meer herstellen en blijft staan tot in de internet-eeuwigheid.

  Een echt Kerkhofje (het Ikje). Blijkbaar was het daar weer eens tijd voor.

 17. oktober 3, 2014 om 15:04

  Nou ja zeg, wie had dat nu kunnen verzinnen? Ik niet.

 18. @APD
  Is er bij DSR fraude geconstateerd?

  @L
  Je hebt trouwens groot gelijk over HR en z’n dagboek, maar wat weet die man nou ook van vrouwluu.

  Enfin, ik kijk er naar uit handenwrijficoon

 19. DSR, er is puur kwantitatief, gebaseerd op duimpjespatronenanalyse door de software een fraude alert gegeven, dit kan onterecht zijn en dan filtert dat er vanzelf weer uit.En uiteindelijk zit ik zelf achter de knoppen en kan besluiten om de correcties te overrulen. Maar da’s pagina 14 van de handleiding 🙂

 20. Over het ikje zelve: kan Mieke Kerkhof nou alsjeblieft eens ophouden met die uit-de-schoolklapikjes over in vertrouwen met haar als medisch persoon gedeelde gesprekken? Het is toch duidelijk dat die patiente en die non een lesbische relatie hadden, notabene op de keukentafel of eronder? Anders merk je echt niet dat mevrouw de non schaamluis heeft hoor. Bij een kletsbabbeltje tijdens het roeren in potten en pannen komt dit onderwerp zeker niet aan de orde, en zeker toen niet. Kappen Kerkhof! Het is nu genoeg geweest.

  Of anders je patienten deugdelijk van te voren zeggen dat hun verhalen anoniem maar wellicht voor betrokkenen herkenbaar in de krant kunnen komen te staan. Dan hebben ze zelf de keus om eraan mee te doen of niet.

 21. Ter verdediging van Kerkhof: het ging niet direct over een patiente, maar over een nonneke dat allang bij OLH is.

  Hopelijk is ze niet wakker geworden van het gedans op haar eenvoudig graf.

 22. @DSR:

  a) de non wordt degelijk in haar waarde aangetast. Dat dit posthuum is maakt het bijna nog erger, want ze kan zich nu niet verdedigen, misschien was het achteraf helemaal geen schaamluis, maar een simpele boktor, er werd veel met hout gewerkt destijds, En misschien had de keukenhulp wel poep in de oren, of kwakt ze er nu op hoge leeftijd gewoon baarlijke nonsense uit;

  b) maar ook voormeld patientje, voornoemde keukenhulp, wordt in haar privacy geschonden, want hoe weet zij zo’n intiem detail van de non? Juist! Zie mijn eerdere reactie voor de meest plausible verklaring. Dat feit moet in de spreekkamer blijven, daar zou zij op mogen rekenen als er geen ikjes en Mieke Kerkhofs bestonden.

  Of denken we nu echt dat mevrouw de non zich in de keuken in het kruis stond te krabben en dat de keukenhulp het durfde om te informeren wat er dan wel aan scheelde? Welnee, die twee waren intiem met elkaar. Geeft niet, maar zoiets wil men in die kringen niet aan de grote klok hangen, en zeker niet in die tijd.

  Anoniem of niet: Boxtel is niet zo groot. en de leeftijd en precieze arbeidsplaats van mevrouw wordt erbij geleverd.

  Driewerf bah nogmaals. De NRC redaktie laat hier een stevige veer vallen door dit af te drukken. Blijf ik bij. Toch ga ik over tot de orde van de dag. Er moet over het nieuwe intro worden nagedacht. Ik heb de gewoonte ontwikkeld om daar op vrijdagmiddag alvast een uurtje over te mediteren.

 23. @ Letterzetter “Heeft bij de buren waarschijnlijk een geheime liefde in een bepaald hoekje.”
  Nu het uitgekomen is kan ik de video van ons ook wel laten zien:

 24. @APD
  DSR ziet wat je bedoelt maar het geeft geen pas die twee intiem te verklaren zonder dat dat expliciet wordt vermeld.

  Die non had zoiets immers graag onder de kap gehouden en dat moeten we dan maar respecteren.

  Bovendien zijn er nog andere verklaringen voor de ontboezeming:
  -De non kan wel een gevallen vrouw geweest, met een achtergebleven presentje van haar losbandige minnaar.
  -En om zoiets te weten te komen, hoef je toch geen minnaressen te zijn. Want APD, leer ons de vrouwen kennen, dat babbelt over de schutting of bij de kruidenier zonder blikken of blozen over hun hele hebben en houden.

 25. @APD
  En inderdaad – Boxtel is klein. Maar is er daar iemand die NRC leest. of er uberhaupt van heeft gehoord?

  De dichtsbijzijnde abonnee is Warhoofd.

 26. Nou DSR, nu ben je wel erg van het padje, een beetje Warhoofd beschuldigen! Ik weet dat hij van buitenissige kledij houdt, maar dat hij zich als non verkleed zou hebben in zijn jeugd, dat gaat me echt te ver. Enfin, hij leest hier, hopen we dan maar, niet mee.

 27. @Dansende Bertje & voormalige geheime liefde
  Wauw! Als jij even uitrust in dat hoekje van je, neem ik die Lustige Witwe wel te grazen onder mijn hoede.

 28. @DSR, hoe komt “Sinterklaasje kom maar binnen met je pietjes” over in het Vlaamse? Erg oneerbiedig neem ik aan (hoewel de man er idd heel wat kan herbergen)?

 29. @APD
  In Belgie moet ook nog bedacht zijn op de pedo-dimensie die aan zo’n diminunitief zit.

 30. Ach, ze spreken er in ieder geval nog voor de helft een soort van Nederlands en in Antwerpen zijn zelfs bitterballen verkrijgbaar.

  Maar jij zou je d’r thuisvoelen: het is en blijft een apeland.

 31. Nou, moet dat nou? Laat ik me van mijn inlevende kant zien, ga jij weer sneren. Toch een fijn weekend, en voor vannacht alvast Gute Nacht Freunde (voor het geval Klare taal het vergeet).

 32. @APD
  Zeker – een Schrijvende Rechter zelfs.

  In dier voege heeft DSR al duizenden luchtige opmerkingen in letterlijke opvatting van zijn nickname gekregen en nooit heeft hij daar knorrig op gereageerd.

  Jij wel – DSR gaat er een minnetje voor uitdelen.

 33. @ apd 19.11

  Ik denk dat Klare taal sinds zij door de boerenkool- psycholoog van de kouwe grond , in plaatselijk suffertjes-jargon wordt neergezet als “ouwelijk vrouwtje etc”, niet graag meer met dit intellectuele hoogstandje ( taxidermatogie oid) wil verschijnen.

 34. Kom Klare taal, kijk eens wat er over de anderen is gezegd, ook niet mals, alles met een grote korrel zout nemen hoor. ’t Is allemaal pure fantasie, we kennen elkaar niet in het echie en fantaseren er lustig op los aan de hand van de avatars.

 35. Ja , je hebt gelijk, maar blijft natuurlijk een lelijke stempel op de ziel .

  Gute Nacht Freunde , voor de welwillenden

 36. Ik kan heel wat hebben , van iedereen , zelfs valse sneren, .

  Gute Nacht Freunde

 37. Valse sneren horen helaas bij het internet. Maar die van Letterzetter waren niet als sneer bedoeld, iedereen kreeg een beurt, en er zat geen kwaadaardigheid in. Da’s althans mijn gevoel. Gute Nacht! Morgen weer gezond op met de schone lei.

 38. Leuke klacht of verhaal voor de draad ermee?
  Gaat vanuit hier zo naar de redaktie van NRC?
  Van huis uit voor dokter geleerd
  Maar publiciteitsgeil da’s niet Verkeerd

  Vertel, vertel jouw kwaal ik schrijf het op ik word vet geprezen.
  Die Kerkhof : Die kan er wat van.

  Over smaak valt niet te twisten.

 39. Herfst

  Toen ik een dezer dagen vroeg in de ochtend de hond uitliet, liep ik een man tegen het lijf gehuld in een opvallend pak en gewapend met een indrukwekkende kettingzaag. Met respect vroeg ik hem wat hij van plan was.

  „Een boom omzagen, mijnheer”, antwoordde hij zonder enige aarzeling. „Sommige bewoners hebben geklaagd over blaadjes in hun zwembad.”

  Ik vroeg of het dan niet beter was om maatregelen te nemen bij het zwembad in plaats van bomen te vellen.

  „Het valt wel mee, mijnheer”, zei de man. „In de zomer, in de winter en in het voorjaar zijn er nooit klachten, ze bellen alleen maar in de herfst.”

  André Donders

 40. @Kees 15.17
  Dat zou op zich kunnen, maar ik denk niet dat dat hier aan de orde is. Om een duimpje te geven ga je naar een plek waar je het ziet staan; dat is wat anders dan ‘links’ of ‘rechts’ te horen krijgen en dat dan verkeerd vertalen naar welke kant je moet opgaan.

  @DSR 15.48
  Dat heeft niet zoveel met vrouwenkennis te maken. Hetzelfde geldt andersom; de ontboezemingen over een scheiding in een vrouwendagboek moet de dame in kwestie ook niet aan haar ex laten lezen. Bij het ex-worden is er meestal geen sprake van gelijkwaardig, in goed onderling overleg uit elkaar gaan maar is er een bonsgever en een bonskrijger. En die bonskrijger is daar zelden blij mee. Prima als die zijn of haar gevoelens en kijk op de kwestie op papier zet, maar dat laten lezen door de ex: niet doen.

  Overigens: wat HeRoWa van vrouwen weet kan ik niet zeggen, maar ik denk dat Roosje niet zonder kennis op dat gebied is. Hij komt imho als begrijpend, in- en meevoelend over, en met aandacht voor kunst en andere zaken die het leven mooier maken. Dat is voor de meeste vrouwen aantrekkelijk, dus hij zal zijn portie liefdesavonturen wel hebben en gehad hebben. En van niets leer je zoveel als van de praktijk.

  @Bertje 16.36
  Wauw! Ik wilde dat ik zo rap en knap mijn hooggehakte voetjes kon rondslingeren! Mooie snor ook (van jou, niet van de geheime liefdesdame).

  @Letterzetter
  Hoezo ‘voormalige’ geheime liefde? Wat weet jij dat wij niet weten? En weet Bertje het zelf wel?

  @Klare taal 21.14
  Wat is taxidermatogie?

 41. Ikje:

  O, oke, dus in de winter wordt de boom weer op zijn stompje vastgelijmd.

 42. Die Man Met Zaag. niet Midden in de Week, alleen in herfst?
  De experts onder hen, zagen slechts taken . De ganse Boom?
  Les feuilles Mortes sont nombreux?
  Je kunt toch ’n visnet of zo spannen?

  Wat ’n aardig opgeblazen, verhaal.

  Gaat u Naar toe?
  Oh bij ’t Zwembad van Riverside, zijn door draaiende wind wat blaadjes van het terras in het zwembad gevallen.
  Oh……
  Ja, mijn zoon speelt daarna ” Droom wereld” op ukellle , drankje hapje.
  Beetje gezellig mag toch?
  Maar eerst ………de blaadjes.

 43. De Kwade Fee zit nu op mijn schouder.
  Het opgeblazen verhaal moet normaal gedrukt zijn.
  Het is ukelele.
  Geen aandachttrekkerij. Er gaat wat fout.

 44. Weekendboycot en een mooi weertje, dus alle redenen er op uit te trekken!

  @Luv, toen ik mijn vakantie-aantekeningen liet lezen wist ik heel goed de consequenties. Dat ze me daarna meteen ontvriende op Facebook verbaasde me niets. Wat ervaring betreft zal ik ongeveer tussen Apie en DSR inzitten. Apie, die lust er wel pap van, een sletje van het zuiverste water :-). Nu is hij tot rust gekomen (maar de midlifecrisis is in zicht, dan begint het gedonder uiteraard weer). DSR zal gezien zijn geloofsovertuiging weinig tot niet buiten de pot gepiest hebben. Een strenge calvinist, alleen binnen het huwelijk dus misschien is hij nog wel maagd.

  @DSR, dat handenwrijf-icoontje is erg voorbarig en je bent toch niet vergeten dat jij OOK met de billen bloot moet? Daar is het me namelijk om te doen. Geen abstracte verhaaltjes, precies vertellen hoe die religieuze beleving van jou er uit ziet.

  Ik volg een moslimforum en kwam daar de volgende vraag tegen: “Stel: ik ga naar de hemel en al mijn vrienden en familie naar de hel. Zal ik dan weten dat ze in hel zitten? Zal ik ze missen? Ik wil natuurlijk herenigd worden met ze in het paradijs. Krijgen ze een soort van ‘vervangers’?”

  Dat zijn nu interessante religieuze dilemma’s die jij in je ontboezemingen niet uit de weg mag gaan, daar vertrouw ik op.

  @Apie, heel lief van je dat je direct mijn kant kiest tegen dat loeder van een wijf. Ongewild ben ik overigens veel te hoge verwachtingen aan het scheppen. De aparte rubriek die jij wil aanmaken zou daar aan bijdragen. Aan de andere kant, mijn diepste persoonlijke gedachtes tussen het dagelijkse commentaarafval dumpen is ook zo wat. Ik ben er nog niet uit, eerst maar eens die vakantie-aantekeningen doornemen. Zo verschrikkelijk is het allemaal ook weer niet, hoop ik.

 45. @HeRoWa

  Is het echt een loeder of is dat een vrije interpretatie door Apie?

  Interessant, die vraag op het moslimforum (jongen of man of vrouw of meisje?). Grappig dat zijn (voortaan wordt met ‘hij’/’zijn’ enz. ook de vrouwenvariant bedoeld) hypothese was dat hij naar de hemel en zijn dierbaren naar de hel gaan in plaats van andersom. En dan ook meteen ALLE dierbaren. Wat als de helft naar de hel en de andere helft naar de hemel of een voorgeborchte (kent de islam dat?) gaat? Of een naar het een en de rest naar het ander? En als je dan mag kiezen bij wie je je wilt voegen: bij die ene in de hel of bij de rest in de hemel?

  Lastig hoor, als je in een hiernamaals gelooft. Wat voor antwoorden werden er gegeven?

 46. oktober 4, 2014 om 10:26

  Luv, wat voor links en rechts geldt, geldt natuurlijk ook voor omhoog en omlaag. Waarvandaan het commando komt, doet uiteraard niet ter zake.

 47. @Kees Het gaat om het verschil tussen zien waar je heen moet en horen waar je heen moet. Bij het laatste moet je zelf nog een interpretatieslag maken, en daar gaat het soms fout.

 48. Luv, daar heb je volkomen gelijk in.

  Ja Apie, en dat heeft onze hond geweten ook.

 49. Volgens de bijbel is het een éénkennige boel, in het hiernamaals.

  In de bijbel is sprake van een gebod om de vrouw van je broer te trouwen als je broer kinderloos komt te overlijden en dan kinderen bij je schoonzus te verwekken.
  Stel: je hebt drie oudere broers met niet zo’n beste gezondheid en die komen allemaal na elkaar te overlijden, dan zit je opgescheept met minstens drie vrouwen, naast je eventuele eigen vrouw. Met eventuele kinderen. Hoe gaat dat dan, later? Moeten die vrouwen terug naar de oorspronkelijke echtgenoten?
  En wat met het aan die latere huwelijken ontsproten nageslacht? Zeggen die dan oom tegen hun voormalige vader?
  In de bijbel werd die vraag in iets andere vorm ook al gesteld.
  Het antwoord was: In het hiernamaals ben je niet getrouwd en kun je ook niet trouwen (of uitgehuwelijkt worden). Iedereen is kind van God.
  Vragen hierover hebben dus geen zin.
  Lucas 20:27-40

  Wat de koran hierover zegt is mij niet bekend.

  Overigens vind ik de sprookjes van Grimm soms geloofwaardiger.

 50. Sinds wanneer is ‘geloofwaardigheid’, als in letterlijk op te vatten binnen ons hedendaags denkpatroon, nou een absoluut vereiste? Wie daarop staat doet zichzelf tekort.

 51. Het Oude Testament, het Nieuwe Testament en de Koran zie ik soms als een trilogie, soms als een vervolgverhaal.
  Om de Sprookjes van Grimm als de epiloog te lezen vind ik net even te bizar voor woorden al klopt dit chronologisch wel.

  Vriendelijke groet,

 52. Zojuist heb ik het dynamisch werk van Kees de Jongen met genoegen en voldoening gelezen. Alleen het begin.
  Kijk, zoals hij hebben we ze meer nodig. ambitieus, self starter, die kan je om ’n boodschap sturen, budget erbij, binnen de project tijd staat alles .

 53. Het blog van Kees de Jongen is zeker een aanrader, Riverside. Je blijft erin lezen. Totdat het op is, er komt niks nieuws bij.

 54. Een luizenleven
  Leven als een luis op een zeer hoofd
  Hij zit in de luizen.
  Zo arm als een luis.
  Zo kaal als een luis.
  Hij heeft een luizenbaan.
  Beter een luis in de pot dan helemaal geen vlees.
  Men kan van een luis niet meer nemen dan zijn leven.
  Magere luizen bijten het hardst.
  Hij heeft nog geen luis om dood te drukken.
  Een luis in de pels zijn.

 55. Ja, Keessie kan schrijven maar er is al zo onnoemelijk veel te lezen en zoveel mensen die vlotte pen hebben en dan heb je ook nog muziek, kunst, film, politiek, de natuur, en neit te vergeten je naaste maar Keessie verdient een beetje de aandacht, absoluut.

  @Luvvie, vrouwen die haar kennen (en die ik ken) hebben geen goed woord voor haar over. Ze heeft borderlinetrekjes, zeggen die vrouwen. Laatst met burendag liep ze rond in een veel te kort rokje, mijn buurvrouw kan haar wel killen 🙂

  Hier een paar antwoorden op de “vervanger”-vraag:
  – “Een heel mooie vraag ben benieuwd naar de reacties”,
  – “Ik heb altijd geleerd dat je vervangers zal krijgen. Eerlijk gezegd heb ik dit nooit nagecheckt. Misschien dat anderen hierover overleveringen weten bij te halen?”,
  – “In het paradijs krijg je waar je van houd dus vervangers maar je zou t nie wete”,
  -“De profeet nouh7 (noah) salla Allahu alaihi wa sallam heeft zijn boodschap 750jaar verkondigd aan zijn volk …..750jaar werd hij uitgelachen en gekleineerd .…er waren weinig die in hem geloofden zelfs een van zijn zonen is verdronken ……”
  – “Op de Dag der Opstanding zal hij komen met zijn wond die het geur van muskus zal hebben. De martelaar zal voorspraak mogen doen voor 70 van zijn familieleden. In het Paradijs zijn honderd niveaus die door Allah zijn voorbereid voor de Mujahideen. En het verschil tussen twee van deze niveaus is als het verschil tussen hemel en aarde. De mensen in het Paradijs zullen luxe kleren dragen, zelfs hun kammen, vaten, bekers en armbanden zullen van goud en zilver en parels zijn. Zij zullen daarin worden getooid met armbanden van goud en zullen groene gewaden van fijne zijde en zwaar brokaat dragen….”

  @DSR, als je verhaaltjes vertelt waar een mens troost uit moet putten (“mama is nu in de hemel”) dan is een beetje geloofwaardigheid toch wel een vereiste?

 56. Borderline! Wees blij, Heer Rozenwater, dat heb jij niet verdiend. Nou ja, wie wel, zou je zeggen. Maar jij zeker niet.

 57. Ja, stel vooral betrouwen in de diagnoses van jaloerse buurwijven. Aan de andere kant deed ze dus wel aan ‘Burendag’ mee. Jij ook, HR?

  Het pleit toch niet voor wie dan ook om mee te doen aan zo’n feestje, bedacht door koffiebranders en ondersteund door het Oranjefonds.

 58. @HeRoWa Buurvrouw kon haar wel killen vanwege een veel te kort rokje? Ik kan me voorstellen dat je vindt dat een rokje te kort is, maar hoezo killen dan? Of heeft buuv stiekem een oogje op je? 😉

  De vrouwen vinden haar een borderliner; hebben de mannen geen mening? Of zit haar uiterlijk (en die rokjes niet te vergeten) een objectieve mening van de heren in de weg?

 59. Vatbaar voor , lees het stukje van Rob Alberts lekker vlot.
  De luis in velerlei gedaanten?
  Pardon?
  Ja, ze komen soms als “pauw binnen kijk naar mijn verenpracht”?
  Dan oooops is het Momentum daar, pauw , verliest even het referentiekader , het demasque is daar, He wat zien ik :
  Riverside , ’n Luis?

  Je hebt gelijk, ik was gewaarschuwd, ze blijkt ’n luis.

  Wat heb je toen gedaan?

  Och , wat aangestuurd, ’n wachtwoord gewijzigd.
  Zelf nog iets opgelopen,?

  Ha, ha neen , valt mee.

  Alleen ’n gewaarschuwd mens telt voor 2. Dat moet even helen.

  Toch , toch geloof ik nog in die pauw.

 60. Goeje dag Meneer.
  Is dit toch Cafe Apiedapie?
  Klopt.
  De mensen hebben gelijk, het ziet er leuk uit.

  Oh, dank u…
  Zo om deze tijd ligt ’n groot deel van de clientele wel te slapen geloof ik.
  Als het “ikje” verschijnt dan komt men hier langs.

  Heb ik begrepen.
  Meneer, ik zoek iemand waarrmee ik heulen.
  Oh….?
  Ik zou graag de site wat willen opschudden? Je krijgt anders misschien zo het “bezadigd gelijk”
  Ik ben iemand van de “S”= voor Samen komen we eruit.”.

  Oh mevrouw, u heeft hier minimaal ’n stevige parapluie nodig.
  De meesten hier, hebben ’n eigen mening.
  Wat de ander vindt, daar is ’n spanningsveld.

  Neen, samen komen we er uit is zeker niet het eerste waar we voor gaan. Wij opteren eerder voor ’n open discussie. daar hebben we meer aan,

  Meneer, ik heb ’n multi functionele reiniger voor hard rubber, gummi etc.
  Och Mevrouw, wat enig.
  Ik denk dat daar waarachtig wel belangstelling voor zal zijn.

  Komt u straks terug?

  Ik weet niet of ik dan ook ben. Is ook niet zo belangrijk.

  Dank voor uw komst, Dag mevrouw,

  ’t Rukt ook zo lekker hier.

  Mevrouw, echt u laat me blozen.

 61. @P
  Voel je je werkelijk aangesproken door RSB’s stukje? Ik haal het er niet uit.

  Dat ‘rukt’ zal hopelijk wel een vertikkinkje zijn?

 62. Allemensen – eerst dat gedoe over zgn. auteursrechten, nu geharrewar over Drasties en dat allemaal hier.

  ’t is hier net Belgie, het slagveld der naties.

 63. De wartaal van ons huisorakel wordt andermaal tiot kop verheven.

 64. In geharrewar ga ik me niet verdiepen, ik heb het al druk genoeg.

  @Apie, kun je niet al een proef-item aanmaken voor DSR’s religieuze ontboezemingen en HR’s vakantie-aantekeningen? Dan steek ik heel misschien heel voorzichtig mijn grote teen in het water. Zien hoe koud het aanvoelt. Brrrr.

  @DSR, ik verwacht (en eis) persoonlijke onthullingen, geen theologische verhandelingen. Is dat duidelijk?

  Ja ik deed zelf ook mee aan burendag, ik ben lid van het organisatiecomité (nog met zware tafels moeten sjouwen etc). We organiseerden overigens een “wilde” burendag, niet aangemeld bij de officiële organisatie, van subsidiegeld hebben we geen gebruik gemaakt.

  @Luvienna, ook vanwege het feit dat ze een fles wijn aan de mond zette (A. doet er alles aan om haar ruige imago in stand te houden). Maar ook buurvrouw’s zoon (in de dertig) sprak schande over dat korte rokje. Het was inderdaad erg kort. Voor het plaatje: A. is achter in de veertig, ziet er wel een stuk jonger uit.

  Met die buurvrouw kan ik goed opschieten. Of ze een oogje op me heeft weet ik niet, ze vindt me zeker aardig. We zitten samen in de bewonerscommissie, zij is voorzitster, ik penningmeester.

 65. Heer Roos, voor zo’n proefartikel heb ik altijd eerst wat tekst nodig. Haast heeft het niet.

  Burendag? Brrrrrr. Gemaakt leuk doen met elkaar omdat je bij elkaar op de lip woont en melkander ooit nog weleens nodig kunt hebben. Buurvrouwen met te korte rokjes die een fles wijn aan de mond zetten maken dat leed wel een beetje goed. Maar heremijntijd, in wat voor buurt woon jij?

 66. @HR
  Dat ‘eisen’ klinkt DSR onaangenaam in de oren, maar hij zal ’t goed met je maken, maak je niet ingerust.

  Tja, daar staat HR dan met z’n kouwelijke klootjes voor het blok. Zijn zoveelste ronde gerelistalk werd nu eens beantwoord met een passend tegenvoorstel, dat slechts is af te slaan op straffe van een reputatie als lafhaas en een verspeeld recht DSR religieus de maat te nemen. dikke grinikicoon

 67. @HeRoWa Even recapitulerend: de ex heet A, heeft een ruig imago qua innerlijk en uiterlijk, kan dat laatste goed hebben ondanks achter in de 40, houdt huis in de buurt (want buurtfeest – of was dat op uitnodiging van jou?) en zelfs jongens van in de 30 spreken schande van die ultrakorte rokjes. Of was moes in de buurt en voelde zoon zich daartoe verplicht als uitleg waarom hij dat rokje met A erin zo nauwkeurig bestudeerde?

 68. @DSR Ik merk anders niks van kouwe voeten bij HeRoWa. Hij vraagt zelfs al om een proefartikel en heeft al teen en tander prijsgegeven, waarbij we dat van jou nog niet hebben mogen meemaken. Dus kouwe voeten zijn er denkelijk wel maar niet bij Roosje.

 69. Geeft niet, Luvvie, het reageren mag ten allen tijde doorgaan, ook na officiele sluiting. Het kan dan alleen weleens wat langer duren voordat je reactie gelezen wordt 🙂 Leuke draad was dit trouwens.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: