Zijn legacysystemen de oorzaak van de nakende ondergang van ikjes? (44)

Ijsbeer in Wenen knagend aan pompoen ter ere van HalloweenLegacysystemen zijn oude informatiesystemen voor cruciale businessprocessen uit de begintijd van de digitalisering, waarvan alleen een inmiddels reeds lang gepensioneerde ex-systeembeheerder ongeveer weet hoe het zo’n beetje in elkaar zit. Nu blijft iedereen er maar vanaf, want niemand weet wat er gebeurt als je ergens aan een draadje trekt.

Onze reageerster Luvienna – van wie deze wijsheid afkomstig is – heeft er verstand van, net als Letterzetter. De laatste deelde tussen neus en lippen mee dat hij vloeiend een assembler-dump kan lezen en ging toen zijn keuken schilderen. Met dank aan Riverside Blues voor de illustratie.

Ook de ikjes – anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC – zijn ooit als ijzersterk concept neergezet. Alles klopte, het was innovatief, het was met levensvreugd ontworpen en werd met zorg geïmplementeerd. Nu wordt dagelijks een liefdeloze selectie gemaakt uit een steeds mager wordend aanbod, in een zichzelf versterkende negatieve loop naar beneden.

Maar de ikjes verschijnen nog altijd dagelijks in de krant en dus hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en over hun eigen beslommeringen vertellen. Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

Petra Voitus van Hamme-Vernie wist een consumenklaagikje geplaatst te krijgen over de ING die haar naam niet op het pasje wilde zetten. Nee, die past er niet op, Petra!

Apiedapie meldde dat de ING Buitenlands Betalings- en Beleggingsverkeer hem ooit opriep om een formulier te faxen (opsturen duurde te lang en scannen en emailen mocht niet), maar desgevraagd doodleuk liet weten geen fax op kantoor te hebben. jepoenispleitteLetterzetter vertelde een horrorverhaal over dezelfde bank, waarin hij bankbiljetten buiten in een automaat moest storten, die vervolgens vastliep en wat voor ellende hem toen wachtte om zijn geld weer terug te krijgen. Riverside Blues deed zijn duit in het zakje door een veelzeggend plaatje te plaatsen met als onderschrift “Je poenispleitte“.  Het schoot Letterzetter ook nog te binnen dat de telefoonwinkels van KPN Telecom zelf geen telefoonnummer hebben.  We bedoelen maar!

samsom (2)Ook een ikje van L. Hanff over de bezuinigingen op de thuiszorg maakte de tongen los. “Dankjewel Samsom, ga maar lekker tevreden met jezelf zitten wezen“, fulmineerde Apiedapie, “Rutte neem ik het niet kwalijk, die is van de verkeerde partij en maakt er geen geheim van dat hij de ouwe, zwakke, zielige, bejaarde medemens wil pakken. Maar Samsom en vooral die Ascher en die vlinderdas van een Dijsselbloem, dat zijn de echte engerds.”

“In dit land heerst geen rechtvaardigheid, maar regeert de witteboordencriminaliteit. Uitzuigers zullen er wel voor zorgen dat we het steeds minder goed krijgen.”

Kees de Jongen merkte sarcastisch op “Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als die bejaarde vader ooit op de rode knop drukt. Wellicht is dan een stem via de intercom te horen die zegt dat het signaal de aanhoudende aandacht van de instelling heeft.” En Ilona liet zich ook niet onbetuigd: “In dit land heerst geen rechtvaardigheid, maar regeert de witteboordencriminaliteit. Uitzuigers zullen er wel voor zorgen dat we het steeds minder goed krijgen.”

Naar aanleiding van een ikje van Mirjam Killian over een dierencrematorium waar omwonenden bang zijn om de dampen van een dode bouvier in te ademen, wist Letterzetter te melden dat een mens gemiddeld 14 tot 25 winden per dag laat. “Dat is ongeveer 1 liter gas. Dat gaat niet altijd geluidloos, dus mijdt stiltecoupé’s.

Tom Lee HKRiverside Blues ging met het 100e-reactievaantje strijken en kreeg de smaak te pakken van het fotootjes plaatsen. Tip: gebruik tinypic. Na een paar aanloopjes was de nevenstaande niet onverdienstelijk. Nu de context nog, Riverside, waar hoort deze etalage van Tom Lee uit Hongkong bij, wat wil de schrijver daarmee zeggen?

duimpjesbokaalDe Schrijvende Rechter sleepte de Duimpjesbokaal in de wacht (13 stemmen up en twee neer) voor zijn welgemeend compliment aan blogbaas dezes over de kwaliteit van het vorige intro. Onze rechter liet danig van zich spreken over het Geloof en zo, maar dat was op een andere draad. Hier excelleerde hij vorige week vooral door een prima muziekkeus: ACDC, Rick de Leeuw … het een was nog prachtiger dan het andere. Onze DSR liet huisDJ Mopper daarmee wel een heel hard poepie ruiken.

Virginia TolaVirginia Tola was ook weer van de partij, maar we weten niet meer waarom.

Beluister en bekijk het allemaal rustig en stuur dan een ouwerwets goed ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

119 gedachten over “Zijn legacysystemen de oorzaak van de nakende ondergang van ikjes? (44)”

 1. Oh, Apie , het prentje van Tom Lee, is niet meer dan: het is bruin heeft ’n vorm. het meete verkopen we.
  Gewoon ’n prolotioneel prentje. De compositie sprak me aan.
  De rest van het verhaal staat op je blog.
  Drie keer prutsen , 4e keer lukt het. Zo iets ongeveer.

  Leuke , aardige intro van U.

 2. Mottenballen

  De herfst heeft inmiddels zijn intrede weer gedaan en dus is het tijd om de wollen truien en jasjes tevoorschijn te halen. Tot mijn verdriet tref ik in mijn kast op zolder de resultaten aan van een hongerige mot die zich tegoed heeft gedaan aan mijn kleding. Met spoed ga ik naar een filiaal van een landelijk bekende drogisterijketen en vraag een medewerker waar ik de mottenballen kan vinden.

  Het antwoord: „Achterin, bij de dierenvoeding.”

  Sylvia Molenaar

 3. Geproest hebben in ieder geval de leden van dat Deens orkest, maar niet van het lachen. Ik ben benieuwd wat ze met hun orkestfilosoof tevens concertmeester hebben gedaan. De video is een aanrader!

 4. Verhikje

  Herfst. Mottengaten. Gauw naar Kruidvat.
  ‘Mottenballen?’ ‘Naast het vogelzaad.’

  Zo moet het er ongeveer uitgezien hebben in het hoofd van Syl.
  Maar ja, ze leest natuurlijk wel de nrc…

 5. Weer een voortreffelijk intro, Apie! Het ziet er zo gemakkelijk uit, maar het is moeilijker dan je denkt. Je trekt niet zomaar even iets uit de mottenbak, daar zit die Syl al in.

 6. Oh de herfst treedt toch éénmalig in? Of is ’t maandag Hé River, de heftst treedt in. Leuk Miep goed idee voor de warme trui die ..in de kast ligt.
  Zaterdag treedt de herfst weer in? Ik ben gekke Henkie toch niet?

  Ja , man, als je dat spul niet met mottebal weg legt, krijg je dit.
  Dat is geloof ik toch al ’n hele tijd zo?
  Voor je je kostbare kleren weglegt voor de herfst gaat de “bal” erop?

  Maar heeft je Moeder je dat niet uitgelegd?
  Wat deden jullie thuis dan wel?

 7. Apie, dank voor dat tikje extra mbt de video.

  Vergeet u voor het verlaten van het Cafe niet nog even bij de bijdrage van dsr langs te gaan.
  Er staan ’n paar schitterende video’s met muziek van Bach.

 8. Zouden die gaten echt dichtgaan als je er nu mottenballen oplegt.

  Nee echt niet, dit ikje is als mosterd na de maaltijd, overbodig en ook nog eens gewoon verzonnen.

 9. Lekker warm hier, en droog uiteraard. Wat maakt het weer buiten of de naheffing van de VVD ook uit wanneer je vrolijk hier bij Apiedapie kunt schuilen.

  57.000 per jaar verdienen en 300 euro terug moeten betalen en dan hard klagen, dat is den Nederlander van goede doen eigen.
  En ik dan weer hard daarom klagen (maar ook om moeten lachen) en het feestje is weer compleet.

  Ik mag mijn geheugen trouwens wel eens uit de mottenballen halen. In oefening op (een hopelijk steeds groter wordende) wandeltocht ga ik met een vriend in december van Amsterdam naar Haarlem lopen en misschien terug, zo niet met de bus maar, zei ik: ‘misschien is er wel een treinstation in Haarlem’. Vandaag op de fiets naar Haarlem om de route te verkennen (rechttoe rechtaan, dat weet ik, maar waar is precies het eerste café?) en bedacht ik mij: Oen, je hebt nog een vakantiebaantje lang de AKO kiosk op het station van Haarlem gewerkt!
  (28 jaar geleden weliswaar maar dat mag geen excuus zijn)

  Dit is geen ikje maar wel een tikje tegen mijn ego. Van wandelen schijnen je hersenen jong te blijven, ik hoop ook op werking met terugwerkende kracht…

  PS
  Dit is een

 10. Apiedapie,
  Die complimenten voor dsr vanwege zijn muziekkeuze, daar zal ie reuze blij mee zijn. En dan zijn er nog mensen die beweren dat dsr het niveau van de klompendans eigenlijk nooit te boven is gekomen.

 11. Wat een flauw filmpje over dat Deense orkest, dat het er na het eten van een pepertje trouwens nog aardig goed vanaf brengt. Het meest vreemde is dat die professionals zich lenen voor zoiets banaals.

 12. Riverside
  dsr nam naar aanleiding van die bachcantates gezongen door de frivole en bewegelijke Natalie Dessay het woord muziekspam in de mond. Dat grenst aan mysogenie.

 13. De kwaliteit van het ikje zit ‘m in de absurditeit. Alsof je na het constateren van een ongewenste zwangerschap naar de drogist rent voor een doosje condooms.

 14. Apiedapie
  Ik zou de geweldige intro’s nog meer waarderen als je jouw zeer gewaardeerde bijdragen in de ikjesbespreking geheel onbesproken laat. Goede wijn behoeft geen krans en op een oratio pro domo zit ik ook niet te wachten. We hebben hier al ijdeltuiten genoeg, zou ik zeggen.

 15. In het weekend ruil ik na lezing mijn dikke Nrc tegen de even volumineuze uitgave van de Volkskrant van mijn buurman. Er wordt in een artikel weer stevig geroerd in een beerput van de affaire Demmink. Homo’s onder mekaar, zeer verheffend.

 16. Letterzetter geeft een aardig inkijkje in het hoofdje van Sylvia die graag in de NRC koketteert met haar geestige ervaring in het kruidvat.

 17. Je mening is genoteerd, mopperkont, maar het voorstel is schaterlachend verworpen. Waarom? Het is geen ijdeltuiterij, maar een objektieve weergave van vermeldenswaardige reacties van reageerders op het ikje en op elkaar. Ik zie geen enkele reden waarom mijn quotes per definitie niet zouden mogen worden vermeld in de samenvatting van de reacties van de week.

  In die quotes ben ik geen blogbaas, maar doe ik als gewone reageerder gewoon mee.

  Als je mocht denken of suggereren dat ik mijn eigen opmerkingen meer dan evenredig aandacht zou geven, dan doe je me groot onrecht, maar het glijdt van me af als olijfolie.

  Ik nodig je graag uit om een analyse van de 45 afleveringen tot nu toe te maken, Zet dan het aantal geleverde reacties af tegen het aantal reacties dat in het intro van de week erop wordt vermeld, per reageerder, en bereken het percentage.

  Niet dat dat nodig is, ik doe aan zelfcensuur, en de kans dat een van mijn eigen quotes in het intro terecht komt is juist kleiner dan die van de meeste andere reageerders.

  Toedeloe en nog een prettige avond natuurlijk.

 18. MK,

  Je bent wel weer goed op dreef zo vroeg op de avond reeds.

  Via mijn reacties heb je een directe inkijk in mijn hoofd.

  Die duimpjes- affaire, daar zit volgens mij een luchtje aan, een louche affaire zoals de bekende cartoonist zou zeggen.
  Spannend, ben benieuwd naar zijn hoger beroep in deze zaak tegen deze ijdeltuit uit Maastricht.

 19. het redactioneel commentaar van NRC is vernietigend voor de rechtbank in Maastricht. Ik verwacht ook dat dit vonnis niet in stand zal blijven, hoewel een cartoon natuurlijk nooit een dekmantel mag zijn voor een pure belediging. ik vind die Hiddema ook een enge fat, maar dat is niet hetzelfde als louche.

 20. Er is zelfs geopperd dat louche advocaat een tautologie is en dus geenszins als beledigend ervaren moet worden.

  Als ik denk aan Plasmans en Mw Ficq dan moet ik wel eens slikken voordat ik weer aan recht moet denken.

 21. Moppertje, als je bij mij een gevoelige snaar raakt sla ik dicht of ben ik kortaf. Als je een mening poneert waarmee ik het niet eens ben, dan leg ik mijn standpunt even uit. Zodat ook jij e.e.a. kunt toelichten, waarna je samen tot een conclusie komt. Maar je trekt je liever terug na je DSR-achtige sneer. Mag.

 22. Goed dat Luvienna en Letterzetter in het zonnetje zijn gezet. Zeer interessant wat ze te melden hebben over automatisering. Ja, het is een zooitje maar de trein dendert, ondanks alle automatiserings-ellende, gewoon door.

 23. Terzijde
  Het is ’n kracht van dit blog, dat er zo af & toe “de gevoelige snaar” wordt geraakt. Dat is ’n goede zaak.
  Daar wordt dan terecht gelouterd mee om gegaan.
  Voor beide opvattinggen valt iets te zeggen, inzake het noemen vn jezelf in het intro.
  Vooralsnog, zo als het nu gaat, gaat best goed.
  Het “spoort”. Ik denk dat zodra er “ontsporings-signaal” flikkert, er vanzelf wordt gesteld, he Hallo, effe dimmen bij Uw Intro?

  MK
  Ik reflecteerde eerder op dit blog dat genuanceerd benaderen & formuleren van, niet bij uitstek het sterkste punt van dsr is.

  Ik zie dat al langer, reageer dat niet zo op, omdat de stijlfiguur die dsr kiest, eerder naar de “Slang” tendeert dan naar Plan van Aanpak daarna.

  In het dagelijkse komt het wel voor, dat je bepaald gedrag of omschrijvingen liever niet, leest, hoort, het verrijkt nauwelijks of niet.

  In dit cafe loop je dan even door.
  Toch?

  Terzijde-2
  Er wordt hier over ’n cartoon gesproken, is die plaatsbaar hier?
  Ik had ooit Hiddema als klant, zeer apart figuur.
  Ongelofelijk blij met zichzelf. erg met zichzelf getroffen. Of hoort dat bij de presentatie van z’n beroep?
  Ik mocht hem brengen van Penitentiair Inrichting. Schevinngen naar Den Haag CS.

  “Gedetineerde roffelde: Ik ga Praten”

  Was niet zo. Er gebeurde helemaal niets.
  Alle theater voor niets.

 24. Een van de leukere reacties:

  De publiciteitsgeile smaadmagneet Theo Hiddema, die met zijn gluiperige snorretje een goede naam heeft opgebouwd als kleinzielige, nare, ijdele en incapabele advocaat, is niet louche. Dat is vast komen te staan na een uitspraak van de rechter in Maastricht. Wij hechten er daarom aan om te bevestigen dat wij het ongure en onbetrouwbare maffiamaatje absoluut niet als louche beschouwen.

  Bron: De Speld

 25. Het is weer een prima introotje dat wat betreft de Ik-jes boter aan de galg is, maar dat de reageerders toch weer inspireert er weer een weekje tegenaan te gaan.

  MK denkt kennelijk dat de kwaliteit van de spam relevant is – maar het gaat er slechts om dat plaats en tijdstip niet passen bij het besprokene in de desbetreffende thread, zodat eea uitsluitend diende om zijn eigen excellente muzieksmaak andermaal aan den volke te tonen.

  DSR zou zeggen: schrijf zelf eens iets leuks, zo leuk dat de blogbaas er spontaan een topic voor opent, en post je dan helemaal suf.

  En RSB bestaat het om zelfs als DSR er niet is iets hatelijks over hem te mompelen. afkeurende glimlachicoon. Het schijnt dat onze huis-hobo bang is voor brandslangen, maar DSR is de beroerdste niet:

  http://www.dumpert.nl/mediabase/6611310/e20d959a/totale_lullo_spuit_een_zwerver_nat.html

 26. Nuancering

  De trein rijdt weg bij station Tilburg. De conducteur neemt het woord: „Dames en heren, welkom in de trein richting Venlo. Wilt u er rekening mee houden dat het in de stiltecoupés ook echt stil moet zijn. Wilt u gezellig zijn, dan kunt u een andere coupé opzoeken.”

  Volgt een paar seconden later:

  „Daarmee wil ik niet zeggen dat de mensen in de stiltecoupés niet gezellig zijn!”

  C.I. den Heijer

 27. Ouwehoerende conducteurs, zeker over de intercom, zijn een van de vele kruisjes die je als treinreiziger met je meetorst. Maar hun gezever dienen kennelijk als Elimpjes in de woestijn voor al het forensenvee, NRC-redacteuren incluis, dat kennelijk niks meemaakt.

  We zullen het ze maar mild gunnen.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 28. Vroeger zou ik zeggen: mijn dank is één cartoon of zijn het er 2 ( twee) cartoons groot.
  Als je cartooneren, cartoonist bent is de lol in ’n kleur of wat dan ook je onnderwerp te “vangen”. Da’s bij Hiddema goed gelukt.

  dsr @ 11.37
  Nu is er in uw bijdrage wel ’n stellingname, maar die getuigt m.i. van ’n beperkt creatief veld.
  Bedenk zelf iets leuks dan gaat de Blogbaas…. a me hoela.
  Ik sta drie dimendisionaal versteld. Het is uw wereld , per se niet het mijne.

  Het gaat niet aan iets leuks te verzinnen, het gaat m.i. om iets neer te zetten/poneren dat je “ligt”. U krijgt de handen op elkaar voor de brandslang. Ik wend me daarvan af. hoe leuk u het ook vindt.

  Je helemaal suf te posten is dan weer brandslang taal.

  Ik loop ’n stukje verder, kom straks weerom.

 29. @RSB
  Geen idee wat je nou eigenlijk bedoelt. Heb je als orakel geen meereizend vertaler? Kan die niet even achter de computer?

 30. @APD
  Hela ouwe gifmenger, wat is dat nou weer met je ‘DSR-achtige sneer’?

  Gebruik je ouwe moer als belediging, maar hou DSR er buiten als die er niet bij betrokken is.

 31. Verzin iets leuks, dan maakt de blogbaas ’n hoekje, Post je suf.
  Ik zet bij die gedachtegang ’n vraagteken.

  Ik ben eerder voor de verwondering hier.
  Voor het schitterende verhaal van Letterzetter, zo zijn er meer, die mij in het Kleine boeien.

  Niemand, maar dan ook niemand hoeft zich voor mij suf te posten. dsr @11.37.

  Voor de liefhebber, zelfs als je niet van ’n bas houdt is-ie aardig.

  Ik kom voor het kleine. Het zij zo. Het magische. En dat is hier.

 32. @RSB
  Wat voor vraagteken dan, RSB? Wat staat je tegen? Zou je dat eens onder woorden kunnen brengen, ten bate van het algemeen begrip en waardering e.d.?

  Voor jou hoeft het niet dat sufposten. Mooi. Dat wordt an ook van niemand gevergd, toch?

  ‘Ik kom voor het kleine. Het zij zo. Het magische. En dat is hier.’

  Schei toch uit man, je komt slechts om te cyberreutelen – en je denkt dat zo’n zemelig quasi-diepzinnigheidje verluchtigd met snaarinstrumentgepullek dat verhult – althans, die indruk wek je.

  Maar allicht heeft DSR het mis. Zoals aan het begin gezegd staat DSR open voor iedere coherente toeluchting die wat duidelijkheid kan scheppen in RSB’s DSR-obsessie.

 33. dsr
  ik vond de cantate Jauchzet Gott in allen Landen van Bach, die zoals je misschien weet een diepgelovig man was, niet ongeschikt voor een draad met nostalgische herinneringen aan een gelovige jeugd. Met een beetje inlevingsvermogen had je dat zelf ook wel kunnen beseffen. Het was bovendien na middernacht en dan mag de teugel wat gevierd worden, vind ik.

 34. @MK
  Tsja, dan is een groot deel van de klassieke muziek ‘niet ongeschikt’.

  Enfin, DSR geeft als zijn mening te kennen dat ’t wat hem betreft niet hoeft, die muziek-dram/spam-merij op dat specifieke topic. Als je de lijst doorscrollt, doet het er niet toe wanneer eea is geplaatst.


 35. Instructies

  Ik zit bij de kapper en word deze keer geholpen door de stagiaire.
  Zij krijgt op de achtergrond instructies van één van de kapsters.
  Ik kan het niet volgen totdat haar stem iets luider wordt en ze op enigszins belerende toon tegen het meisje zegt:
  „Je moet dus gewoon je verstand op nul zetten en dán pas nadenken!”
  Elise IJskes

 36. En daar heeft die kapster dus groot gelijk in. Andermaal wordt common sense op de werkvloer dor het NRC-la-di-da-publiek opgevoerd als iets dat in de krant moet.

  Overigens zou DSR nooit of tenimmer een stagaire maar naar zijn laten wijzen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 37. Dat moge duidelijk zijn: naar haar voorhoofd. Of dat van ons rechtertje. Of naar zijn achterhoofd, met of zonder haar.

 38. Schreeuw niet zo, Lz.

  Wacht DSR’s antwoord liever af, Lv.

  (Kan een van jullie geen andere nickname nemen, die twee L’en zijn niet erg praktisch).

  Het ontbrekende woord is, uiteraard: haar.

 39. In Belgie staan de kappersstagiairs eerbiedig op een afstandje toe te kijken, terwijl de oude meester aan het werk is. Net als bij de Japanse sushi-chefs.

  Ze schieten alleen, maar dan wel ogenblikkelijk, in beweging om de klant een kopje koffie aan te bieden of om het afgeknipte haar op te vegen.

  Oefenen doet met slechts op zichzelve. Pas wanneer dat perfect onder de knie is, dat duurt toch ca. 5 jaar, wordt met op klanten losgelaten, de eerste drie jaar alleen maar jongetjes tot en met acht jaar die een stekeltjeskapsel willen. En vervolgens klimt men op.

 40. @DSR Andere nick names kan wel maar willen we niet; je doet maar een beetje je best. Bedenk maar dat waar je moeite voor moet doen als veel waardevoller wordt ervaren dan als het je zomaar in de schoot wordt geworpen. Of in je kappersstoel. Wat een feodale toestand daar in het Belse, trouwens.

 41. Ja Luvienna, dat zijn feodale toestanden daar in den Belgique, zelfs in het onderwijs heerst nog discipline en dat werpt wel zijn vruchten af.

  Veel Nederlandse kinderen in de grensstreek gaan naar het Belse secundair onderwijs om foutloos te leren spellen en spreken en elementaire fatsoensnormen te betrachten.

 42. @L
  Dat heeft niks met feodaliteit te maken, maar met de wijze waarop het vakmanschap van een ambacht wordt overgedragen.

  Voor modieuze hutsefutsberoepen als communicatiekennisdingesje zal het allicht minder goed werken, maar daarom hoef je nog niet op de ambachtsman neer te kijken.

 43. @KT
  Ik maak me juist zorgen over de Nederlandstalige opvoeding van het nageslacht hier. De Vlamingen spellen prima, maar hebben inmiddels hun eigen variant op het standaard-Nederlands, die zo dominant is dat men niet meer weet hoe het echt, volgens de ook in Belgie aangehangen standaard hoort.

  Men kan zelfs een testje doen. Bij DSR was gelukkig sprake van 0% besmetting:

  http://www.radio1.be/hautekiet/hoe-vlaams-uw-nederlands

 44. @ dsr , Oh zo u iets niet bent , is u ’n obsessie.
  Geen tijd voor ik zit meer in ’n maakbare samenleving, meer de voorbereidende kant, van de uitvoering.
  Absoluut geen tijd voor u of uw gedachtegoed, uw speelptjes, uw wat dan ook. Liever , naar ’n aardige opmerking hier van deze of ’n aardige opmerking van gene.

  Reactant, uw alias,, pardon , dat is ..uhm voor mij, zou u misschien? Iets kunnen ondernemen.?

  Man . ga toch iets zinnings doen.

 45. Oh prima verhaal. enige setting. Sfeer is leuk. alles kan.
  Ik begrijp niet wat hier mis is?

 46. @RSB
  Je hebt nooit ergens tijd voor en loopt altijd door, maar ondertussen verdoe je je tijd met op DSR te foeteren.

  Ben je niet dan een beetje dom bezig? zeer milde glimlachicoon

  Je kunt beter je leven beteren, vaderman – je begint de mensen stierlijk te vervelen.

 47. @RSB
  Zie DSR’s Eindoordeel van 15.56 voor een verklaring van wat er mis is.

 48. Oh. bij den Haarsnijder, het verstand op “nul” is zo gek niet. Als de oog-hand- coordinatie, het “zien” op “haar, hoofd en wat al niet ” , goed is, kan het verstand ’n tandje lager. Waarom niet?

  Ad Dsr, het stemt mij droef te lezen dat u zich door mij voelt be “foetert”:
  . Het is niet mijn missie , noch mijn opzet u dat gevoel te geven. Trek snel uw goede pak aan. Ik kom uw soort vaker tegen , men “foetert” mij.
  ’n Troostend woord is vaak voldoende het geknakte zelfvertrouwen, op te beuren. Gaat ’t alweer ’n beetje?

 49. @RSB
  Je kunt het ontkennen, maar sinds twee weken bestaat het merendeel van je reacties uit het bekritiseren van hetgeen DSR het laatst heeft gezegd, en dat in ellenlange, wazige missives.

  Het lijkt me dat jij aan een nieuw pak toe bent, ouwe haatneus. milde glimlachicoon

 50. Functioneren

  Twee maanden zou ik een interimklus doen bij mijn tijdelijke werkgever. Vast aangenomen worden is niet de wens van deze werkgever, aangezien een zwaarder iemand op deze functie de voorkeur heeft. Na zes weken vraagt mijn baas of ik toch een paar maanden langer aan wil blijven. Ik zie mezelf nog zitten met een brede, trotse glimlach over mijn blijkbaar succesvolle werk van de afgelopen weken. Totdat mijn baas zich laat ontvallen: „ Je bent namelijk wel lekker goedkoop…”

  Pien Kooy

 51. De gierende duikvlucht waarin de Ik-jes verzeild zijn geraakt, is met deze bijdrage ietsje minder steil geworden.

  Het gaat over iets wat de inzender zelf meemaakt, terwijl haar handelingen verder gaan dan het staan voor een toonbank. En er is sprake van zelfspot. Mooi. Het had er wel iets minder dik bovenop mogen liggen (‘ik zie mezelf nog zitten’).

  Maar er heerst verwarring alom. Gaat het hier om een uitzendkracht of een ZZP-er? Was ‘opdrachtgever’ in plaats van ‘tijdelijke werkgever’ en ‘baas’ niet beter geweest? Een ‘interimklus’ (naar woord trouwens) is per definitie tijdelijk, dus dat had niet toegevoegd hoeven te worden.

  En dan de draak:
  ‘Vast aangenomen worden is niet de wens van deze werkgever, aangezien een zwaarder iemand op deze functie de voorkeur heeft.’

  Door ‘worden’ slaat het aannemen op de werkgever, die ofwel zelfstandig isofwel een riante dienstbetrekking heeft, terwijl op de interimklusser betrekking had. Aan de andere kant is het mooi dat er ook bedrijven zijn die de voorkeur aan dikkerds geven zucht

  Kortom, het loop over van hedenlands werkplekgelul, troebele schrijverij door troebele gedachten – maar bovenal proeven we hunkering naar vastigheid. De meeste interim-luitjes doen ’t niet voor de lol.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

 52. Pien, volgens mij heb je misschien wel ’n lichtje gezien, op vast niet dat van die van jouw marktmonitor. Wat is mijn marktwaarde?
  ’n Vereiste van jouw positie, is dat je die kent. Je geeft daaar weinig blijk van.
  Zou bijvoorbeeld tijdens de intake kunnen.
  We stellen ons voor dit profiel, met deze salaris indicatie start, met uitloop naar. Daarboven zit je in het MT. Als tijdelijke kracht schalen we je iets hoger in omdat jouw risico’s groter zijn.
  Stel je bevalt, dan gaan we ’n propositie doen in relatie met je eindveerantwoordelijkheid, je resultaatgebieden.

  Dat lijkt mij ’n veel aardiger gesprek, dan zo kort door de bocht jouw prijs te omschrijven?

 53. Met zo’n reageerder als dsr, die hijgerig al het gras voor je voeten wegmaait, heeft zo’n site eigenlijk geen andere deelnemers meer nodig.
  Het wordt hier dan ook steeds stiller.

 54. @MK
  DSR plaatst het Ik-je en reageert in een moeite door. Is dat nou zo gek?

  Zie werkelijk niet in waarom je er een probleem van maakt.

 55. @Mopperkont, laat het herkennen van ” troebele schrijverij door troebele gedachten” maar over aan Dsr. Precies de man voor die klus.
  En het Dsr als hijgerige grasmaaier, vind ik ook wel een goeie. Ik denk dat we die wel terugzien in het weekoverzicht van Apiedapie.

 56. Wat zien ik? Vernieuwing?
  Maar gisteren dan , dat was…

  Ik heb gisteren nodig voor waar ben ik gebleven?
  Vandaag begin ik van vooraf, als elke dag, ik kan , ik wil niet anders
  ’n Detail is soms daar , 1 noot, die tilt het geheel naar het “mooie”

  Ik hoor dat, als eerste, wil dat delen
  Ze zeggen dat ” Zij Daar?” Ze verzuren of……
  Oh, ik hoorde zoiets, toch als je je goede bril op zet zijn er
  zo hier zo veel leuke, warme details, die de ’n bezoek hier meer dan rechtvaardigen.

  • Wat dacht je van Letterzetter : Ik ga m’n keuken doen? Het is hier geweldig, maar m’n keuken moet ook. Als daar geen spanning inzit?
   • Wat zeg je van MK die ’n magistraal caricatuur van dsr neerzet, die als versteend is in zijn, “rechter-concept”.? Als door Pavlov door veel “maait”, desnoods het “Slang” hanteert?

  Dat het Apie & Ons nog lang gegeven mag zijn dit blog zo spring levend te houden.

  Proost.

 57. Pawi heeft gelijk! (En RSB, inmiddels ons levend standbeeld, heeft er zo te zien niets van begrepen).

 58. Het concept van Apiedapie cafe in beeld, de kip, die de vruchtbare eitjes, de creativiteit neerlegt, af & toe voor de balans meer, ’n enkel eitje van hen die zich nog al ‘ns be -“foetert” voelen?
  Het gaat om die vele vruchtbare eitjes, waar we met elkaar plezier om kunnen hebben. Om dit cafe “fleur” te geven, die het verdient.

 59. Ik wend mij tot u:
  Wij zouden verzuren?
  Welaan, in Ons Midden is er 1 , die als enig iemand van Ons te ver gaat, het “Slang” op de reactant zet. Zonder follow-up. Noemt U dat verzuring?

  Er zijn reactanten, die als men stelt ’n cartoon, kun je die hier ook plaatsen?
  Hij wordt geplaatst.
  Er zijn reactanten , die er maar kort over na hoeven te denken om enige anecdote het werk aangaande te delen?
  Noemt u dat verzuring?

  Er is ’n reactant, die stelt, mijn jeugd…ik post me suf, drie dimensionaal jeugd trauma’s. Met als enige verlichting Bach? Stukkie dan, maar het staat als ’n cathedraal.
  Verzuring? Reactanten, Kom nou.

  Ik stel daarom: Zo deze site iets niet is, vertoont hij verzurings neigingen.
  Dat ligt aan de blog beheerder, het door hem geintriduceerde intro , het gedrag van ons.

  Ziet u daar verzuring in?

  U gaat uw gang maar.

  Ik stel dat cafe Apiedapie in geen enkel opzicht van enig aspect sporen van verzuring vertoond.

  Bacoor, november 2014.

 60. Elke dag kijk ik. Maar dat is heel erg goed hoor. Ik kijk mijn ogen uit, verbaas me. Als het verhaaltje niet spannend genoeg is maken we : Maar het ging verder……eindeloos geneuzel volgt dan.
  Zelf vinden we dat we verzuren, dat is ook zo, stelt de buitenwacht.
  Het wachten is op het moment dat de verzuring voltooid is. Het is ’n onomkeerbaar proces.
  Goede reis.

 61. Verklaring

  Sinds begin van dit jaar worden geneesmiddelen voor IVF-behandelingen niet meer via de apotheek verstrekt, maar via het ziekenhuis. Eén van deze middelen wordt echter ook tegen prostaatkanker gegeven; in dat geval doet wél de apotheker dat. Mijn collega belt met de zorgverzekeraar, omdat die weigert de medicijnen te vergoeden. Of we even een aanvullende verklaring willen faxen dat deze man van 85 het middel echt niet krijgt om zwanger te worden, vraagt de vriendelijke helpdeskmedewerker. „Dan wordt het alsnog betaald.”

  Annemarie Smulders-de Jong

 62. Volkomen onduidelijk bureaucratiegeneuzel. Waar komt de colleaga opeens vandaan? Welke ‘deze’ man? Voor wie is nou eigenlijk wat?

  Is ‘in dat geval doet wél de apotheker dat’ Nieuw-Nederlands ofzo?

  Gisteren ook al van dat soort rare dingen. Dan nog maar net zo lief een spelfoutje zo af en toe.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 63. Kan RSB niet eens op uitwisseling met Drasties, dat wij hier Pawi fulltime krijgen?

 64. Na een paar keer het Ikje lezen denk ik dat Annemarieke de wèl-apotheker is en deze man van 85 de klant. Waarom de collega dan niet het Ikje heeft ingestuurd of Annemarieke niet heeft gebeld, blijft onduidelijk.

 65. Een groot compliment, DSR, waarvoor mijn dank, maar RSB mag van mij hier blijven. Werp hem af en toe een woordje toe dat hem verrast en hij blijft er weken mee zoet.

 66. Zou de NRC-ikjesredaktie, als het dan niet langer om de inhoud gaat, wel een minimumniveau van schrijfvaardigheid kunnen hanteren voor het al dan niet plaatsen van een ikje?

  ” … in dat geval doet wél de apotheker dat.”

  De rest van het stuk is zo kreupel dat het pijn doet.

  NRC: dit is niet alleen de schuld van de lezer, maar ook een teken dat jullie eindredaktie er blijkbaar ook met de pet naar gooit. Wat doe je daar dan nog? Wat wil je dan nog, met je nieuwerwetse fratsen met websites en betaalmodellen, als je de core van je vak niet meer beheerst, of niet belangrijk vindt? Zelfs de gratis blaadjes waar jullie zo op neerkijken, doen dit beter. Houd dan gewoon op, of blaas wat minder hoog van je toren.

 67. De Ikjes van 6 en 7 november vind ik inhoudelijk bovengemiddeld leuk, maar inderdaad zo slecht geschreven dat je tenen er spontaan krom van gaan staan. Terecht verwijt Apie dat ook de redactie van de NRC.

 68. Pawi stelt zeer terecht dat wij hier verzuren.
  Het vlammend “Ja Pawi, heeft helemaal gelijk, wij verzuren”.

  Dat is de mening van Dsr. compleet met Eindoordeel. Het staat vlakbij de stelling van Pawi”

  Zelf vind ik ’t één van de Krachtigste stukjes van Dsr.
  Het verzuringsproces waar Pawi op duidt is bij Dsr ten volle in rijp.

  Let in het stukje van Dsr ook op “soevereiniteit ” . me dunkt , ik ben er van onder de indruk. Diep. Majestueus.

 69. Maar het ging verder: Men vertelde dat wat ik ook vertel, wat dan ook, ik in aanleg vatbaar ben voor verzuring.
  Het is niet erfelijk. Het is ’n tijdelijk verschijnsel, in de zin, dat creatieven er geen of minder last van hebben, die zijn van nature altijd bezig, krijgen minder kans te verzuren.
  Zij , die het verhaal hebben begrepen , maken zelf ’n aller aardigst vervolgverhaal.

  Humor zit vooral in het vervolg verhaal, dan krijgt het verzuringsproces even wat meer zuurstof.

  Zou het zin hebben, bij buurman te stellen, “Heb-ie-effe: Soeverein:
  Vindt u niet dat reactanten ’n weinig verzuren?

  Daar komt op vast ’n solide beoordeling van Dsr , met eindoordeel uit.

 70. dsr @ 13 49
  Wat ’n soeverein commentaar. Briljant. Authetiek. Visionair.

  Toch loop ik door.
  Is er nog iemand die geniet van ’t kleine?

  Och, meneer, wat leuk, u was hier eerder?
  U maakt ’n scriptie over verzuren in groepsverband, met eigen inbreng?
  Oh soevereiniteit? Oh ik zou zo niet weten.
  Gezellige avond nog verder.

 71. Riverside, er is hier denk ik bijna niemand meer die bij de buren meeleest, ik zeker niet, ik kom er alleen om de afbeelding van vandaag van Heer Rozenwater op te halen. Veel van wat je schrijft en kennelijk aansluit op wat daar gebeurt ontgaat de Apiedapie stamgasten dus.

  Zou het geen leuk ideetje zijn als jij wekelijks een samenvatting maakt, of alleen wat highlights, gewoon de dingen die jou opvallen daar?

  Kun je gewoon als reactie posten op een willekeurige post hier, en je liefhebbende blogbaas maakt het dan keurig voor je op, verluchtigd met wat plaatjes. Ideetje? Tijd? Zin?

  Werktitel: Riverside kijkt over de schutting

 72. Dat RSB het kleine graag bekijkt – hetgeen hij vaak meermaal daags bevestigd- zal vooral samenhangen met zijn kippigheid. Alleen op heldere dagen ziet hij z’n tenen.

  Waar zit de uit-knop, vraag je je af.

  Zou het helpen als DSR eens met een uitgebreide mea culpa & terugtrekking van zijn brandslangopmerkingen zou komen? Want dat heeft daar ergens veel onrust veroorzaakt.

  APD, de reden dat bijna niemand nog leest wat er op Drasties gebeurt, is een gebrek aan interesse. Een samenvatting van het daar gebodene sluit dus niet bepaald aan bij welke vraag dan ook – en, is DSR maar zo vrij te denken, een samenvatting van RSB nog minder.

  Het enige nut van de uitnodiging om hem over de schutting te laten kijken, is om hem er met vereende krachten overheen te kieperen.

  Enfin. zwiebeldiedoe – de authentieke waarde, daar gaat het me om. Ik loopt even verder, genieten van het eenvoudige. Daag.

 73. Wat zou ik graag willen.
  Het is waar ……Kraait Pawi vandaag. Nav het :ikje”.

  Daar kan ik niets mee. dat is ’n doodlopende straat?

  Verder heeft ienand nog ’n vervolgverhaal?

  Pfffffffffffffff.

  De idee Riveerside kijkt over de schutting is natuurlijk.
  Challenging.
  Ik bedoel, ik ga altijd Plus Camera ergens naar toe.

  Vandaag, doktersbezoek in ziekenhuis, , wordt er in de school naast het ziekenhuis ’n wedstrijd gegouden in . dans, zang, mooi zijn.

  Schitterend, iedereen fotograffert. Pardon iedereen? Ik vergeet mijn camera.

  Dom dom, dom.

  plus min plus min

  Selmer bestaat 125 jaar. Natuurlijk, maken we ’n limited edition van.de alto lijn.
  Dat Apie gebeurt dezer dagen: de nieuwste Selmer alt is gisteren gelanceerd.
  ’n Collector’s Item.

  Ik heb niemand nog ’n prijs horen noemen.
  Ik denk dat er wereldwijd wat Selmers, naar Tokyo, HK, USA gaan.

  Hoe groot is de markt vraag?
  Hoeveel mensen willen er 1?

  Ha, de handelswegen moet U kennen.
  Waar gaan de Selmers naar toe?
  Moet je dus de handelaren melden, als je er eentje tegenkomt?

  De Stradivarius onder de Saxen.
  Welke grootheid blaast er het eerst op?

 74. 100. “Het enige nut van de uitnodiging om hem over de schutting te laten kijken, is om hem er met vereende krachten overheen te kieperen.” Ach, wat zielig, dat heeft RSB niet verdiend maar een drasties-samenvatting zit ik ook niet op te wachten.

 75. DSR geeft HR maar eens een duimpje-op, want het is natuurlijk niet aardig dat ie er eerntje neer kreeg, gewoon vanwege z’n mening.

 76. Ik moet bekennen (van wie? van mezelf) dat het voorstel van DSR waarin een schutting en kieperen voorkomen, me erg verleidelijk voorkomt.

  Aan de andere kant, een apart hoekje waar de persoon in kwestie kan leeglopen zonder dat wij daar last van hebben spreekt me ook wel aan.

 77. Het kieperen kan eventueel door kinetische kouwe waterkracht worden vervangen.

  Het nadeel van het leegloopje zoals voorgesteld is dat het nog steeds de reguliere fora zou vervuilen, alvorens het onterecht met een aparte thread compleet met illustraties wordt geeerd.

 78. Apothikje

  Ik geef mijn recept aan het piepjonge ding achter de balie.
  Ze leest het met gefronste wenkbrauwen, mijn huisarts heeft een vrijwel onleesbaar handschrift.
  ‘Silla… Sildar… Sildafenil!’ brengt ze opgelucht kijkend uit.
  ‘Maar er staat niet hoe vaak per dag u dit hebben moet, ik moet even vragen. Wilt u even wachten?’
  Ik knik, toch een stagiaire, denk ik.
  Even later komt ze met een doosje terug.
  ‘Alstublieft, u moet het zelf betalen,’ zegt ze blozend.
  Ik vraag maar niet naar de dosering, pin het bedrag en loop met het doosje vrolijk groetend de apotheek uit.
  Ze lacht vriendelijk: ‘Fijne dag nog.’
  Dat zal wel lukken.

 79. Slavernijverleden

  In het geweld van de Zwarte Pieten-discussie nemen wij eens de proef op de som met onze jongste zoon van zeven, die nog enthousiast gelooft. Tijdens het eten vragen we hem of een Piet ervoor mag kiezen om te stoppen met Zwarte Piet zijn en op een eiland mag gaan wonen.

  Nee, zegt onze zoon resoluut, dat mag niet van Sinterklaas.

  Maar als hij nou weg wil?

  Geen sprake van, Sinterklaas houdt hem tegen.

  Maar als hij nou écht geen Zwarte Piet meer wil zijn en tóch weg wil?

  Dan maakt Sinterklaas hem dood, luidt het stellige antwoord.

  Tot zover het onschuldige, slavernijverledenvrije kinderfeest.

  Floriske Deutman-BodiscoMassink

 80. Het nut van dergelijke Sinterklaastheologie ontgaat DSR volledig. De inzender oogst dan ook wat ze heeft gezaaid, daar helpt geen zedig overdenkinkje ter afsluiting aan.

  Of het is gewoon een sadistisch kereltje. Met het historische slavernijverleden zal eea wel weinig te maken hebben.

  Zevenjarigen die nog ‘enthousiast geloven’ zouden trouwens allang opgefrist moeten zijn, zeker als ze oudere broertjes of zusjes hebben.

  Parallel aan het Sint/Piet-fanatisme lijkt het wel alsof ouders hun kinderen zo lang mogelijk gelovig willen laten.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 81. De Schrijvende Rechter kan dat niet?! Ik dacht dat jij de Oordelen geheel en al zelf bepaalde, en als iets onder 0 duikt, dan duikt het onder 0.

 82. L’s gedoe begint RSB-achtige trekjes te vertonen, qua ongerichte vaagheid.

 83. Mooie naam heeft die ikjes-inzender.

  Volgens mij is dit een grachtengordel-ikje met bij behorende politiekcorrecte kletspraat over slavernijverleden.
  Dat zoontje, nou ja daar horen we nog veel van.

 84. Het bakfietsen kindje zal ook wel zijn zegje doen voordat hij /zij wordt afgeleverd op de juiste plaats.

 85. “Dan maakt X hem dood”, van een zevenjarige heeft niks met slavernij of wat dan ook te maken. Rond een jaar of zeven maken kinderen een fase door waarin “dood maken” gekoppeld wordt aan stout zijn, zonder dat de werkelijke betekenis van “dood” wordt beseft of beoogd. Flutikje dus. Volwassen gedachten projecteren op een kind, e.e.a. in een actualiteitssausje gieten en hopla, NRC tippelt er in.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: