Zijn legacysystemen de oorzaak van de nakende ondergang van ikjes? (44)

Ijsbeer in Wenen knagend aan pompoen ter ere van HalloweenLegacysystemen zijn oude informatiesystemen voor cruciale businessprocessen uit de begintijd van de digitalisering, waarvan alleen een inmiddels reeds lang gepensioneerde ex-systeembeheerder ongeveer weet hoe het zo’n beetje in elkaar zit. Nu blijft iedereen er maar vanaf, want niemand weet wat er gebeurt als je ergens aan een draadje trekt.

Onze reageerster Luvienna – van wie deze wijsheid afkomstig is – heeft er verstand van, net als Letterzetter. De laatste deelde tussen neus en lippen mee dat hij vloeiend een assembler-dump kan lezen en ging toen zijn keuken schilderen. Met dank aan Riverside Blues voor de illustratie.

Ook de ikjes – anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC – zijn ooit als ijzersterk concept neergezet. Alles klopte, het was innovatief, het was met levensvreugd ontworpen en werd met zorg geïmplementeerd. Nu wordt dagelijks een liefdeloze selectie gemaakt uit een steeds mager wordend aanbod, in een zichzelf versterkende negatieve loop naar beneden.

Maar de ikjes verschijnen nog altijd dagelijks in de krant en dus hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en over hun eigen beslommeringen vertellen. Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

Petra Voitus van Hamme-Vernie wist een consumenklaagikje geplaatst te krijgen over de ING die haar naam niet op het pasje wilde zetten. Nee, die past er niet op, Petra!

Apiedapie meldde dat de ING Buitenlands Betalings- en Beleggingsverkeer hem ooit opriep om een formulier te faxen (opsturen duurde te lang en scannen en emailen mocht niet), maar desgevraagd doodleuk liet weten geen fax op kantoor te hebben. jepoenispleitteLetterzetter vertelde een horrorverhaal over dezelfde bank, waarin hij bankbiljetten buiten in een automaat moest storten, die vervolgens vastliep en wat voor ellende hem toen wachtte om zijn geld weer terug te krijgen. Riverside Blues deed zijn duit in het zakje door een veelzeggend plaatje te plaatsen met als onderschrift “Je poenispleitte“.  Het schoot Letterzetter ook nog te binnen dat de telefoonwinkels van KPN Telecom zelf geen telefoonnummer hebben.  We bedoelen maar!

samsom (2)Ook een ikje van L. Hanff over de bezuinigingen op de thuiszorg maakte de tongen los. “Dankjewel Samsom, ga maar lekker tevreden met jezelf zitten wezen“, fulmineerde Apiedapie, “Rutte neem ik het niet kwalijk, die is van de verkeerde partij en maakt er geen geheim van dat hij de ouwe, zwakke, zielige, bejaarde medemens wil pakken. Maar Samsom en vooral die Ascher en die vlinderdas van een Dijsselbloem, dat zijn de echte engerds.”

“In dit land heerst geen rechtvaardigheid, maar regeert de witteboordencriminaliteit. Uitzuigers zullen er wel voor zorgen dat we het steeds minder goed krijgen.”

Kees de Jongen merkte sarcastisch op “Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als die bejaarde vader ooit op de rode knop drukt. Wellicht is dan een stem via de intercom te horen die zegt dat het signaal de aanhoudende aandacht van de instelling heeft.” En Ilona liet zich ook niet onbetuigd: “In dit land heerst geen rechtvaardigheid, maar regeert de witteboordencriminaliteit. Uitzuigers zullen er wel voor zorgen dat we het steeds minder goed krijgen.”

Naar aanleiding van een ikje van Mirjam Killian over een dierencrematorium waar omwonenden bang zijn om de dampen van een dode bouvier in te ademen, wist Letterzetter te melden dat een mens gemiddeld 14 tot 25 winden per dag laat. “Dat is ongeveer 1 liter gas. Dat gaat niet altijd geluidloos, dus mijdt stiltecoupé’s.

Tom Lee HKRiverside Blues ging met het 100e-reactievaantje strijken en kreeg de smaak te pakken van het fotootjes plaatsen. Tip: gebruik tinypic. Na een paar aanloopjes was de nevenstaande niet onverdienstelijk. Nu de context nog, Riverside, waar hoort deze etalage van Tom Lee uit Hongkong bij, wat wil de schrijver daarmee zeggen?

duimpjesbokaalDe Schrijvende Rechter sleepte de Duimpjesbokaal in de wacht (13 stemmen up en twee neer) voor zijn welgemeend compliment aan blogbaas dezes over de kwaliteit van het vorige intro. Onze rechter liet danig van zich spreken over het Geloof en zo, maar dat was op een andere draad. Hier excelleerde hij vorige week vooral door een prima muziekkeus: ACDC, Rick de Leeuw … het een was nog prachtiger dan het andere. Onze DSR liet huisDJ Mopper daarmee wel een heel hard poepie ruiken.

Virginia TolaVirginia Tola was ook weer van de partij, maar we weten niet meer waarom.

Beluister en bekijk het allemaal rustig en stuur dan een ouwerwets goed ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

119 gedachten over “Zijn legacysystemen de oorzaak van de nakende ondergang van ikjes? (44)”

 1. Het kieperen kan eventueel door kinetische kouwe waterkracht worden vervangen.

  Het nadeel van het leegloopje zoals voorgesteld is dat het nog steeds de reguliere fora zou vervuilen, alvorens het onterecht met een aparte thread compleet met illustraties wordt geeerd.

  Like

 2. Apothikje

  Ik geef mijn recept aan het piepjonge ding achter de balie.
  Ze leest het met gefronste wenkbrauwen, mijn huisarts heeft een vrijwel onleesbaar handschrift.
  ‘Silla… Sildar… Sildafenil!’ brengt ze opgelucht kijkend uit.
  ‘Maar er staat niet hoe vaak per dag u dit hebben moet, ik moet even vragen. Wilt u even wachten?’
  Ik knik, toch een stagiaire, denk ik.
  Even later komt ze met een doosje terug.
  ‘Alstublieft, u moet het zelf betalen,’ zegt ze blozend.
  Ik vraag maar niet naar de dosering, pin het bedrag en loop met het doosje vrolijk groetend de apotheek uit.
  Ze lacht vriendelijk: ‘Fijne dag nog.’
  Dat zal wel lukken.

  Like

 3. Slavernijverleden

  In het geweld van de Zwarte Pieten-discussie nemen wij eens de proef op de som met onze jongste zoon van zeven, die nog enthousiast gelooft. Tijdens het eten vragen we hem of een Piet ervoor mag kiezen om te stoppen met Zwarte Piet zijn en op een eiland mag gaan wonen.

  Nee, zegt onze zoon resoluut, dat mag niet van Sinterklaas.

  Maar als hij nou weg wil?

  Geen sprake van, Sinterklaas houdt hem tegen.

  Maar als hij nou écht geen Zwarte Piet meer wil zijn en tóch weg wil?

  Dan maakt Sinterklaas hem dood, luidt het stellige antwoord.

  Tot zover het onschuldige, slavernijverledenvrije kinderfeest.

  Floriske Deutman-BodiscoMassink

  Like

 4. Het nut van dergelijke Sinterklaastheologie ontgaat DSR volledig. De inzender oogst dan ook wat ze heeft gezaaid, daar helpt geen zedig overdenkinkje ter afsluiting aan.

  Of het is gewoon een sadistisch kereltje. Met het historische slavernijverleden zal eea wel weinig te maken hebben.

  Zevenjarigen die nog ‘enthousiast geloven’ zouden trouwens allang opgefrist moeten zijn, zeker als ze oudere broertjes of zusjes hebben.

  Parallel aan het Sint/Piet-fanatisme lijkt het wel alsof ouders hun kinderen zo lang mogelijk gelovig willen laten.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 5. De Schrijvende Rechter kan dat niet?! Ik dacht dat jij de Oordelen geheel en al zelf bepaalde, en als iets onder 0 duikt, dan duikt het onder 0.

  Like

 6. L’s gedoe begint RSB-achtige trekjes te vertonen, qua ongerichte vaagheid.

  Like

 7. Mooie naam heeft die ikjes-inzender.

  Volgens mij is dit een grachtengordel-ikje met bij behorende politiekcorrecte kletspraat over slavernijverleden.
  Dat zoontje, nou ja daar horen we nog veel van.

  Like

 8. Het bakfietsen kindje zal ook wel zijn zegje doen voordat hij /zij wordt afgeleverd op de juiste plaats.

  Like

 9. “Dan maakt X hem dood”, van een zevenjarige heeft niks met slavernij of wat dan ook te maken. Rond een jaar of zeven maken kinderen een fase door waarin “dood maken” gekoppeld wordt aan stout zijn, zonder dat de werkelijke betekenis van “dood” wordt beseft of beoogd. Flutikje dus. Volwassen gedachten projecteren op een kind, e.e.a. in een actualiteitssausje gieten en hopla, NRC tippelt er in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.