De ikjes verdwijnen langzaam maar zeker uit de aandacht van het Apiesvolk (46)

apotheekHet zal je lot maar zijn. Je bent net wakker, staat met een recept van dokter Post in de apotheek te babbelen over je eigen risico. Je hebt een krant in de tas waarin op de achterpagina een oud mopje over genitaliën staat. Buiten wandelt een dementerend dametje voorbij die een wolf nadoet. Dan weet je: je bent weer in NRC Ikjesland. Vroeger een geliefde bestemming waar je terecht kon voor inspirerende conversaties, nu heerst er de stilte van een leegstaand industrieterrein en een woonwijk in verval.

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door een paar trouwe lezers van de of het NRC.  Ze verschijnen op de achterpagina van de papieren krant en op de website. Reacties op de ikjes worden niet door de NRC gepubliceerd en staan dus hier, aangeleverd door de apiedapie community.  Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Kan Mirjam Killian (mét haar aandoening) niet permanent op de isolatieafdeling van dat ziekenhuis opgenomen worden?”

“Kan Mirjam Killian (mét haar aandoening) niet permanent op de isolatieafdeling van dat ziekenhuis opgenomen worden?” vroeg Letterzetter zich af over een van de serie-ikjesschrijfsters.  “De NRC-Ikjesredactie vond het vast te veel werk worden, al die mails met Ikjes lezen. Dus hebben ze een klein aantal hofleveranciers aangewezen voor een gestage stroom Ikjes, hoeven nergens op te slaan, als er maar vulling is.” aldus Luvienna.

“En alweer ging er een dag voorbij dat de NRC-lezers kennelijk niks meemaakten.” zuchtte De Schrijvende Rechter na lezing van het ikje van Sietske de Ruiter-van der Leij. Ik heb van m’n leven nog geen apotheek gezien met twintig wachtenden én plaats om te gaan zitten. Zat Sietske misschien op haar eigen duim waaruit ze dit niksje misschien heeft gezogen?” grapte Letterzetter. En definitief afgevoerd werd ze door Riverside Blues: Ze wordt nu in de rolstoel gereden: we noemen dat Begeleid Wandelen.”

De Schrijvende RechterEen andere toon sloeg DSR aan toen hij naar aanleiding van een ikje over een colporteur van het Algemeen Dagblad de volgende levenswijsheid ten beste gaf: “Wie zich tegen laat houden door verkopers of bedelaars, in plaats van dwars door ze heen te trappen als ze willens en wetens de doorgang verhinderen, hoeft van dezelven uiteraard niet te rekenen op een respectvolle behandeling.”

Ad Hok was weer eens een gevalletje van fraude op het spoor. Zijn ome Tinus zei altijd “Als het klinkt als een omgekatte bak, ís het meestal ook een omgekatte bak”, waarna in dit geval een snelle google een veelheid aan “Genitalië”  ongein aan het licht bracht.

De ergste vonden wij deze, voor u gevonden door Mopperkont:

Het hoogtepunt van de Duitstalige joligheid “Ihre Fürze schallen eh ihre Schürze fallen” (hun scheten knallen,  eh, hun schorten vallen) zette het komische trio Luvienna, Apiedapie (maar die mag van Mopperkont niet genoemd worden) en Letterzetter aan tot een samenspraakje, dat na een “je moet het horen 100e reactielepeltjedenk ik (de zin, niet de scheten)”, uitmondde in de vraag of Duitsers ook hun scheten nasynchroniseren. Luvje scoorde met “ik denk niet dat scheten in het Duits erg anders klinken dan in het Nederlands” het 100e-reactielepeltje.

Dit alles mocht niet verhelen dat de gang er bij de ikjes uit is. Mopperkont: De ikjes zijn steeds vaker de modder op de vlag van de achterpagina.” Ja, jammer dan voor die achterpagina! De apiedapie community zit er helegaar niet mee en zit al volop in de doorstart. “De ikjes verdwijnen langzaam maar zeker uit de aandacht van het Apiesvolk en worden vervangen door mooie feuilletons en levensverhalen”, constateerde Luvienna heel terecht.

groene jas2En zo is het, vorige week gebeurde er ontiegelijk veel meer dan de ikjes. Er werd een nieuwe Hier Kan Uw Kop Staan gepubliceerd (“Kijkdoos” of “Lubberding had lang haar”), een prachtige achtste aflevering van Rozenwaters avonturen op de Canarische Eilanden (over hoe mooi wolken zijn), een prachtig Achtste Boek over het Geloof (waarin De Twijfel opduikt), en als klap op den vuurpijl kon de wereld genieten van Timmerarks autobiografie, eerste deel, getiteld “Ik ben geboren met een burnout“. Drie feuilletons, volkomen verschillend, maar alle van een literaire kwaliteit die de gemiddelde blogkwaliteit verre overstijgt. En dan hebben we die van Riverside (vol met muziek) nog niet eens gezien!

Het nog altijd stijgende aantal bezoekers ging ten koste van de snelheid van de site. De door Letterzetter aangezwengelde discussie (waarvoor dank) heeft inmiddels in overleg met het pooh honeyWordPress team tot wat versnellingen en verbeteringen geleid. Een enkeling wond zich buitenmatig op. Wij zijn daar niet zo van. De leukste vonden wij derhalve deze “Poe hee, wat een reacties weer. Zal straks eens timen. Meestal zet ik eerst een pot thee, roer wat in de honing en zoek een lekkere fles bruine rum.” (Timmerark) En zo is het, mensen, kalm aan nou toch eens, er is zoveel belangrijkers op de wereld.

zwarte piet kick outZoals de schoen (maat 45) die Letterzetter op zaterdagavond zette, zich daarmee als een potentiële target blootstellend aan de sneue actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die eerder op die dag een kinderfeest te Gouda had geprobeerd te verpesten. Hij bleef leeg, zoals verwacht. In de hoop dat het Sinterklaasfeest weer onbekommerd wordt, brengen we graag nogeens het vrolijke Zwarte-Pietendeuntje van vorig jaar onder de aandacht (klikken op het onderstaande plaatje van harte aanbevolen).

zwarte piet

In de sector Persoonlijk Nieuws tot slot de mededeling dat blogbaas dezes opnieuw even in de lappenmand zat. Ditmaal had hij zichzelve oogmet de nagel van zijn duim het oog opengekrabd. Ging vanzelf over, maar de geen duimpjeDuimpjesbokaal wilde hij begrijpelijkerwijs even niet uitreiken. Sorry DSR community, jullie hadden hem weer keiverdiend!

Stuur zolang het nog kan nu maar eens een goed ikje naar de krant, Scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. 

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent.

Het complete Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

133 gedachten over “De ikjes verdwijnen langzaam maar zeker uit de aandacht van het Apiesvolk (46)”

 1. Hoe gaat ’t met Onze homosexuele vriend?
  – Weet ik niet.
  Sinds hij cirkels in het gras maait is mijn belangstelling voor hem minder.
  Wacht maar Op Timmerark, Klara Taal, Luv, Letterzetter.,Apiedapie, MK
  , vaak prettig leesbaar.

  Like

 2. Vervelende vragen

  Afgelopen week nam ik deel aan een groepsreis door Tibet. November is geen hoogseizoen door de barre kou op de hoogvlakte. In mijn groep zaten twee vrouwen uit Indonesië. Beiden de hele week ziek door de grote hoogte.

  Toen we aankwamen bij het Mount Everest-basecamp, na een hobbelige rit van drie uur, kreeg de groep de keuze: blijven slapen in een klooster op 5.100 meter of drie uur terugrijden naar een plaats op 4.400 meter.

  De rest van de groep maakte het niet veel uit. Iedereen voelde zich nog goed, maar de twee Indonesische vrouwen hadden een vraag voor ze een keuze wilden maken: „Is there in both hot water available?”

  Geïrriteerd reageerde onze gids dat er natuurlijk in beide plaatsen warm water was, niet wetende dat deze dames een warme douche bedoelden. Dus bleven we in het basecamp.

  Toen we de volgende dag in de auto zaten, kregen we opnieuw een vraag: „Als er geen douche is op deze hoogte, douchen de mensen die hier wonen dan nooit?” Toen bleef het lang stil.

  Feline Scheijmans

  Like

 3. Het vestigen van de aandacht op de indonesische vrouwen kan niet verhullen, dat Feline ook van gekkigheid niet weet wat te doen met een paar weken vakantie. Je gaat uit vrije wil toch ook niet naar de Gaza-strook.

  Like

 4. Nou,da ’s een driedubbele!

  En als dat nou het interessantste is wat er van zo’n mooie reis te vertellen valt, dan had je net zo goed thuis kunnen blijven.

  Het lelijkheidsprijsje gaan naar: ‘November is geen hoogseizoen door de barre kou op de hoogvlakte’.
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

  Like

 5. Apiedapie, ik stel vast dat het concept van één onzer om met 6 woordejs plus ’n cijfermatige beoordeling, het “ikje” van commentaar te voorzien, zich incidenteel uitbreidt, of als test door u goedgekeurd, zich nu ook richt op ’n individuele reactant.
  ’n Ontwikkeling die ik volstrekt afwijs.
  Stel je voor de reactant geeft ’n compliment, in het openbaar, daar wil je toch niet bijhoren?
  Als ik voor iemand hier niet kom, is het wel door zo’n reactant beoordeeld te worden. In tekst, kwalitatief, in aantal woordjes. in ’n cijfermatig beoordeling.

  Het is ’n zijstaat met alleen ergenis & tijdverlies?
  Heb je ’t gelezen je bent door reactant beoordeeld met ene 8.

  Is dit hier ’n openbare weet ik wat?

  Ik geef je in overweging het initiatief, te modereren.

  Terzijde
  Mijn netvlies blijft even hangen:

  Like

 6. Spitsuur voor hen , die moeten oversteken.
  Goed opletten , voor je ’t weet doe je wat verkeerd.
  Val je, Waar moet ik naar toe? Alles gaat razend snel.
  Niet bellen, alles van waarde in je tas, stijf tegen je aan.

  Geliked door 1 persoon


 7. De ene foto daat over “openbaar vervoer, de ander “moet aan de andere kant zijn.

  Like

 8. Vis per tricycle (Gemotoriseerde 3 wieler) uitventen, gaat eerst de wastobbe in , daarna de pan in.

  Like

 9. <img src="Image and video hosting by TinyPic” alt=”” />

  Zo ’s middags tegen 05.00 pm kun je in volkse wijken, oversteekplaatsen, ’n ei naar eigen behoefte, met heerlijkheden aanvullen.
  ’n Keertje gedaan, om het te doen. , je staat in zo’n ei te happen. 1 Keer is genoeg. Maar er zijn er die het vakkundig pellen opeten, daar zichtbaar van genieten.

  Like

 10. Enig “ikje”. De voorbereiding van beschreven dames had beter gekund.
  Ja, natuurlijk douchen ze. Alleen doen ze het met ’n pannetje. Net zo lekker, net zo trefzeker..

  Moet ik er nu verder van zeggen.
  Ik zou dit zo graag ook willen doen.

  Ik kom er waarschijnlijk niet toe.

  In jaren 50 vorige eeuw de voorbereiding van Hillary gezien (Himalaya), ik wist ‘t: ik wil daar ook naar toe.

  Het zal waarschijnlijk niet gebeuren.
  Dat is niet leuk. Je moet als je over de 70 bent niet meer denken, zal ik, zullen we…het zal niet gaan.
  Dat is heel jammer.

  Ik ga misschien heel mooi sax spelen, n harte wens. Dat lukt dan misschien wel.

  Per saldo: Je moet wat je wilt proberen goed voor bereiden.

  Like

 11. @RSB
  Zozo-allemaal foto’s! Weet je dat daar speciale sites voor zijn, bv. Instagram, waar je die in geheel eigen samenhang kunt plaatsen zonder hier de flow der dingen te verstoren? milde glimlachicoon

  Helaas vandaag dus geen complimentje, maar een (kleine) beknorring, ook omdat ’t haatzeuren weer een vlucht neemt. Klikkebekken bij de blogbaas- ga je schamen man, hoe oud ben je?!

  Zou je het leuk vinden als ik ’t bijhouden, zodat we je ontwikkeling bij kunnen houden? milde grinikicoon

  Like

 12. Zo’n groepsreis door Tibet in de barre koude is natuurlijk de ultime vorm van zelfkwelling zeker voor de tropische medemens.

  Het plezier spat ervan af.

  Wel interessante stof voor een ikje dat zieltogend ten onder gaat.

  Like

 13. @dsr 19:38 Zou je het leuk vinden als ik ‘t bijhouden, zodat we je ontwikkeling bij kunnen houden? ach, ach ’t rechtertje takelt zienderogen af.

  Like

 14. Reisje naar…….?
  Wat wil ik, naar ’t dak van de wereld?
  Heb je in ieder geval de goede route.
  Favo leeftijd: tot 55 of 60 jaar of zo?
  Gevaren: Talloos, velerlei.
  Voorbereiding: Kan niet grondig genoeg zijn.
  Opbrengst: Niet te definieren groot.

  Conclusie: Op jouw leeftijd , kijk naar kleinere haalbare zaken.
  Komt Apiedapie: Idee: met uw Selmer naar boven?
  hahah Prima, dat is ’n cit.
  De lucht Apieda[ie, is hier spelbreker.
  Andere Ideetjes?

  2016: Cafe Apiedapie Meet & Greet.

  Pardon? Ja, 2015 volgend jaar budgettair dichtgespijkerd.

  Heb je nog meer dingen op je lijstje:
  – interesse
  – delen met
  – nog ’n keer met jou delen?

  Ik wil dat ultiem genieten, met die ander, muziek maken.
  zullen we ’t zo spelen?
  Voor mezelf, om dat het publiek dat wil?
  Op zoek naar bassist, gitarist. wil daar volgend voorjaar mee klaar zijn.

  Morgen is big day, dan is mijn Mark VII klaar, grote beurt, die anders bij Tom Lee HK, tegen veel hogere prijs daar., ’n beurt zou krijgen.

  De foto’s
  ’n Impressie van Manila ergens voor je naar Zuid gaat.
  Waar de foto’s zijn gemaakt, happen, drinken, noem het op, het kan daar.
  De verschillende bestemmingen van jeepnies worden omhoog gehouden.
  Na dik ’n jaar hier, voor mij nog steeds ’n doolhof. Zonder hulp niet te doen.
  Alternatief: ’n eigen goedkope auto? Kan. Voorbereiding in stilte.

  Vis aan huis
  Vis kan je natuurlijk overal kopen, maar aan de deur, is weer ‘ns wat anders. Vandaar.

  Meneer met Balot
  Die meneer met het ei, bij veel drukke plekken, in achterstandswijken ’n regelmatige verschijning.

  Ten overvloede
  @ Dsr
  Ik ben hier uit vrije wil, passie, ambitie.
  Als 1 van u daar ’n publieke beoordeling bij maakt: Dat heb je mooi gedaan,….’n ..7. of iets dergelijks, dan ervaar ik dat als ’n intense belediging. Die mijn fatsoensnormen overschrijdt.
  Zo ik hier voor 1 ding absoluut niet kom is dat voor enige beoordeling cijfermatig door enig reactant.

  Niemand doet dat, dsr is de enige , die zich van deze praktijk bedient.
  Dat dsr bij goed lezen staat er. Niet meer , niet minder.

  Stel je voor ik mobiliseer mijn achterban omdat ik ’n stukje heb gemaakt dat dsr met zes Plus beloont?

  Duimpjes , leuk, polls ook, maar om iemand en plein publique met ’n cijfer te beoordelen?

  Ik wil verder, leuke dingen genieten.

  Ik wens Dsr veel genoegen bij het componeren , plaatsen , zijner stukjes, alsmede feedback van reactanten.

  @ Mildred
  Ooit gehoord : er is geen groter vermaak dan leedvermaak?
  Dsr is voor mij wat je noemt “’n Gepasseerd Station”, maar je kunt toch niet zeggen: ” hij takelt zienderogen af” , dat doe je toch niet?
  Beneden enig Peil, Onacceptabel.

  Like

 15. @RSB
  Je zit DSR nu al weken stalkerig op de huid omdat hij het heeft gewaagd woorden te gebruiken die jou niet aanstaan.

  Mag – maar staat in schril met alle mooie bedoelingen die je schijnt te hebben en je moet dan ook niet vreemd opkijken als DSR dan eens op jou reageert op een wijze die je niet aanstaat.

  Om dat naar de blogbaas te lopen met het verzoek DSR te modereren, is de kinderachtigheid voorbij. Dan duiken we helaas met het aantal te vergeven complimentjes onder het nulpunt.

  Like

 16. @RSB
  Mildred mag dat best zeggen, aldus DSR zelve. Je ingrijpen is in deze niet nodig.

  Goed te horen dat DSR voor jou een gepasseerd station is -zijn compliment bij deze!-, zeker als dat dat dan ook zou betekenen dat je niet langer bij hem blijft stilstaan in je reacties, opdat de rust en goede sfeer kunnen terugkeren.

  Like

 17. Gelukkig dat er zo meteen weer schoon schip gemaakt wordt, het nieuwe intro biedt weer nieuwe kansen en nieuwe gespreksstof. Nog eventjes, mensen, dan staat hij er weer op. Met een prachtig quote van Luvienna in de kop. Meer verklap ik niet.

  Like

 18. 1) 17 november 15:30 het mijn laatste bijdrage, van dat jaar minimaal, moeten zijn gebleven dat was ik misschien mysterieus en zeker minder uitvoerig ouwehoerend overgekomen zijn.
  2) Als ik over kon doen zou ik iig het hele katheteriseren verhaal, nachtelijk nog wel, en alleen door Keeschie gewaardeerd, achterwege hebben gelaten. Niet alleen in woord maar ook in daad want ik denk dat ik er weliswaar veel over heb kunnen zeiken maar dat ik er nu moeite door heb met pissen.
  3) En ik zou heel graag een welgemeende maar verkeerd begrepen gemoedstoestand hebben weggelaten een waardoor geliefde schrijfster pawi wakker lag en zich daarna terugtrok van mijn blog, waar we begonnen waren te schrijven onder andere over liefelijke bootjes.
  Ook zou ik 75% van mijn feuilleton hebben herschreven of geschrapt.

  Maar punt 1 was eigenlijk genoeg om de punten 2 en 3 achterwege gelaten te hebben.
  Helaas hebben wij bloggers/schrijvers geen VAR.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.