En web paard weken daarna binnenland (47)

minnie elias

Neem nou zo’n ikje van Minnie Elias over de AOW. Dat betekent “Altijd OnderWeg“. Hahaha, kietel eens onder mijn arm, zei mijn vader vroeger. Ikjes waren ooit als anekdotes bedoeld, meegemaakt en puntig opgeschreven door lezers van de NRC. Het ikjesgebeuren was toendertijd een novum, vanwege (a) de interactiviteit van krant en lezer (niet slechts de journalist schrijft en de lezer leest, maar ook eens omgedraaid, nu normaal) en (b) de kortheid (men dacht destijds dat een column kort was, nou, dat waren streekromans vergeleken met het ikje).

Het Beste

Het ikjeshoekje op de achterpagina van de NRC is inmiddels een veredelde ingezonden brievenrubriek of een “Humor in Uniform” bladvulling waarmee het Beste van Readers Digest in de jaren zestig hoge ogen gooide. Opadapie had Apiedapie op de knie en samen lachten ze heel wat af. Toen! Maar het is nu tweeduizendveertien mensen, bijna tweeduizendvijftien!

Je zou dit – opbouwend geformuleerd – graag eens op de betreffende website van de NRC laten weten. Maar de mening van de lezer is daar niet langer welkom. Reacties staan nu dus al weer bijna een jaar hier, aangeleverd door de apiedapie community, bestaande uit ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

De Schrijvende Rechter

Bij de Ik-jes gaat het er inmiddels om om ouwe meuk zo origineel mogelijk te verpakken”, stelde De Schrijvende Rechter vast. En hij kan het weten, ikjesbeoordelaar van het eerste uur dat hij er is. “Het lelijkheidsprijsje gaat naar: ‘November is geen hoogseizoen door de barre kou op de hoogvlakte’ was zijn commentaar op een vervelend ikje van Feline Scheijmans over een groepsreisje naar Tibet, waarmee ze na terugkomst twee reisgenoten uit Indonesië in de zeik nam. Je hebt het concept van de groepsreis kennelijk niet begrepen, Feline, ga de volgende keer lekker alleen wandelen naar Santiago de Compostela of liefst nog verder westelijk, zonder opschrijfboekje. “Wel interessante stof voor een ikje dat zieltogend ten onder gaat”, zei Klare taal in een voor haar wat onkarakteristieke toonzetting.

Een ikje waarin een andere NRC-lezeres – ene Suzanne Ritzen – een oud dametje terugpakte die haar in de supermarkt tegen de benen had gereden (“een hielentikker” volgens Mopperkont) leverde een constructief voorstel van de rechter op: “Het gaat nogal eens mis, vooral met de zelfscan. Het lijkt me dat ouderen best 5% inefficiëntietaks op hun boodschapjes mogen betalen.”

“Hopelijk heeft ze de ouwe heks een fikse oplawaai verkocht en het karretje omgekieperd. Dat zal ze leren, dat seniore tuig van de richel.”

Luvienna liet weer eens zien dat ze meer van dieren dan van mensen houdt. “Hopelijk heeft ze de ouwe heks een fikse oplawaai verkocht en het karretje omgekieperd. Dat zal ze leren, dat seniore tuig van de richel.” Ook Kees de Jongen liet zich niet onbetuigd. Naar aanleiding van een onbeduidend ongemakje van Letterzetter (die kon een beetje moeilijk uitstappen vanwege een grote auto die naar zijn smaak te dicht naast zijn Dinky

dinky toy

Toy stond) merkte onze Keesje (ex-gymnasiast) op: “Letterzetter, je hebt jezelf tekortgedaan. Weet je wel hoe lekker het gevoeld zou hebben als je quasi per ongeluk een van de zijspiegels van dat monster van een monster afgebroken zou hebben?” Nee Kees, dat weten we niet en we willen dat niet weten ook. Waar woon jij?

Verder was er nog een ikje over een pensionado, meneer Veldstra, die in Rome was geweest en na ommekeer in Nederland door zijn vroegere leerlingen werd becommentarieerd. “Bijzonder dat meester Veldstra zijn laptop pas inlevert na en web paard weken daarna binnenland” zeiden Luvienna en haar autocorrectaapje in koor. Ze hebben keigelijk, da’s inderdaad heel bijzonder.

Als je dezer dagen in Rome een scheet laat, ruik je die 100% zuiver in Tulpenland, op twitter en tablet.”

“Als je dezer dagen in Rome een scheet laat, ruik je die 100% zuiver in Tulpenland, op twitter en tablet,” was het commentaar van onze Riverside Blues, die verder nog meedeelde dat hij “dagelijks loopjes speelt om op niveau te blijven” en dat ooit zijn harde schijf moest worden schoongemaakt nadat hij pornosites had bezocht. De “verboden sporen” worden nu “met zorg gekozen“.

Maar het was niet allemaal kommer en kwel. We mochten de misschien wel mooiste beginzin uit de ikjeshistorie bewonderen. “Een grijze dame op New Balance- sneakers loopt langs de kippenren mijn tuin in.” Bravo, Jeannette Kuijpers! Zo’n ikje wil je lezen. Het ging over een dementerende vrouw die dacht dat kippen op commando eieren kunnen leggen, alsof ze in een automatiek zitten.

Gesprek van de dag was vorige week vooral de Verkiezing Reageerder van het Jaar 2014. Vanaf de eerste dag gaat DSR aan de leiding, gevolgd door iemand die niet genoemd mag worden van Mopperkont, en door Heer Rozenwater.

Winnaars

De stemming van DSR heeft hierdoor volgens Keeseuforische proporties” aangenomen “nu hij denkt de popi jopi bokaal al in de tas te hebben.” Riverside Blues sloot een reactie af met: “Als u twijfelt op wie U wilt stemmen? Riverside–Riverside—Riverside—-Riverside—-Riverside—-Riverside.”. En in een vervolgreactie van een paar minuten later: “Voor hen die mijn laatste zin standaard overslaan: Stemt Riverside——Riverside—–Riverside——-Riverside—–Riverside———” Er kan, zie de link, deze week weer volop worden gestemd op de reageerders van jouw keuze!

etalage header

Letterzetter gaf aan dat hij tevreden is met de snellere toegang tot onderhavig “kwaliteitsblog” en dat hij “meer, meer, meer damesonderdelen zoals geshopte konten of lubberende Venusheuvelen” wil zien. Wij weten eerlijk gezegd niet of wij hieraan willen, kunnen of moeten voldoen. De negende aflevering van Heer Rozenwaters Liefdesverhaal Over erotische romans en lappen stof” was al op het randje hoor. Maar mensen mensen wat is dat mooi en waar gaat dat heen.

In de sector kleingoed: Timmerark vertelde dat hij op een woensdagavond een shagje wilde aansteken met een lucifer, toen de kop eraf schoot en in zijn linkerooghoek terecht kwam. Goed dat het niet op dinsdagavond was en dat het niet het rechteroog betrof, zeggen we dan maar. En Rob Alberts kwam even buurten met een vriendelijke groet: “Het herfstweer maakt mij niet vrolijk, mijn blogvrienden weer wel.” Ook op hem kan nog gestemd worden!

duimpjesbokaal

Zeker geen kleingoed is de Duimpjesbokaal die weer eens uitgereikt gaat worden. Winnaar deze week is Heer Rozenwater met zijn suggestie om een “haatlijstje” te maken (tien stemmen up en nul stemmen neer). DSR (over een kattig blogbaasje) gooide ook hoge ogen. Het 100e-reactielepeltje gaat naar Mopperkont voor zijn reactie over de verleidelijke Mylene Farmer.

We sluiten af met een vooruitblik op het dia-avondje “(“Dit is mijn leven”) dat Riverside Blues gaat organiseren als hij in Nederland is. Plaats en datum nog altijd niet bekend.

Deze diashow vereist JavaScript.

Stuur nu maar eens een goed ikje naar de krant, Scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent.

Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

134 gedachten over “En web paard weken daarna binnenland (47)”

 1. Zeloten zijn dus ook welkom op de scoreladder van APD.

  Ik ben benieuwd wat zij , met een spicy touch , bijdragen aan de sfeer alhier.

  Like

 2. Opname in de scoreladder houdt geen waardeoordeel van blogbaas dezes in, Klare taal, maar duidt op transparantie en tolerantie. De kiezer heeft het voor het zeggen! Stem stem stem stem stem stem

  Like

 3. Och APD, ik blaas maar even wat van me af, ik zit eigenlijk nergens mee, maar je hebt wel wat aangericht en je weet het prachtig te positioneren met transparantie en tolerantie , subliem, je bent een perfecte pr manager van jezelf en een professionele voor je BV.

  Like

 4. Apiedapie
  november 28, 2014 om 20:26

  Zo, zo, en Kees de Jongen voldoet niet aan die criteria? Hij constateert zelve anders een schrijnende discrepantie tussen zijn lage stand en percentage in de popi jopi poll enerzijds en het hoge aantal opwaartse duimpjes onder zijn posts anderzijds. Maar het kan natuurlijk liggen aan gebrek aan naamsbekendheid en/of verwarring met zijn vorige nick. Of zijn er soms andere, duistere krachten in het spel?

  Geliked door 1 persoon

 5. Trouwens, het is en blijft een kei-leuk blog, een woord wat ik jaren geleden niet uit mijn mond had gekregen.
  Zo zie je dat grenzen vervagen en normen verdwijnen.

  Like

 6. Kees,
  Ik weet niet hoe jij op de scoreladder staat, maar ik vind jouw blog een prachtig oeuvre van klassiek en modern(Stones) wat niet geëvenaard is

  Die Stones zijn schitterend, altijd ben ik een fan geweest.

  Mozart is mooi, maar ik ben meer een Bach- liefhebber op dit moment.

  Like

 7. @Klare taal 22.00 Grenzen vervagen en duiken elders weer op, normen verdwijnen en worden vervangen door nieuwe normen.

  Like

 8. We zullen het nooit weten, Kees. Maar het beste paard van stal! Gelieve je in het rijtje ingevoegd te weten. In volle overtuiging. Vergeten is menselijk.

  Like

 9. Zonder meer het beste ikje van het jaar. Je zou zo’n jongen wel achter het behang willen plakken, maar Frank weet zich voorbeeldig te beheersen door het van zich af te schrijven.

  Like

 10. Postadres

  Als Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), een natuurvereniging voor iedereen tussen de 11 en de 25 jaar, maken we al jaren gebruik van de zakelijke doorzendservice van PostNL. En al die jaren verloopt de service allesbehalve soepel. Dit voorjaar stuurden wij een klachtenbrief over kapotgescheurde enveloppen, extreem vertraagde post en de moeite die PostNL leek te hebben met gewijzigde adresgegevens.

  Na enkele maanden wachten op een reactie besloten we maar eens te bellen. De telefoniste bracht verheldering: „Wij behandelen geen klachten die per post worden verstuurd. De zakelijke afdeling van PostNL heeft geen postadres meer.”

  Mara de Pater

  Like

 11. Moe moe moe word ik ervan. Sluikreclame voor de tent zelve. Was helemaal niet nodig om die met naaam en toenaam te noemen, zelfs nog wat ze doen. Het is een ikje! Schrappen wat niet essentieel is voor de verhaallijn. En de pointe is dezelfde als die van de ING Buitenlandafdeling die geen faxnummer heeft. Nou, lekker begin van het weekend!

  Like

 12. Apiedapie
  november 28, 2014 om 23:34

  Apie, mijn reactie was een schoolvoorbeeld van gespeelde verontwaardiging. Zolang ik in eigen huis maar de populairste ben. 🙂

  Like

 13. Kees, de mijne ook, schoolvoorbeeld van reclamaties serieus nemen, wat je er ook van vindt en ze gebruiken als marketing tool. Maar wat apart, jij organiseert thuis verkiezingen!

  Like

 14. “De zakelijke afdeling van PostNL heeft geen postadres meer.”
  Toch heeft die Natuurclub een brief naar PostNL gestuurd. Met een adres erop, neem ik aan. Vreemd toch?

  Like

 15. Stemmen? Dat zal toch wel?
  Stem op al het gooooooods
  Stem Riverside 3x dus Riverside. Riverside Riverside Blues.

  Like

 16. Mara, voor wie het “ikje” is, weet ik niet?
  Je wilt applaus scoren?
  Met zo’n stukje?

  Oh, voor de reactanten ’n beetje?
  Maar dan moet ’t wel ’n beetje op ’n “ikje” lijken?
  Ik zoek graag die trage lach?
  Waar moet ik beginnen?

  RiverSide River Side
  Blues Blues
  Make your Dream come true Stem Riverside
  Blues Forever, 3x dus forever, Forever Forever.

  Wijze
  In Holland staat ’n Huys
  Her refrein gaat op de wijze van
  Aan de oever van de Rotte.

  Like

 17. Tja, de ellende van de wrede realiteit in Nederland komt weer eens boven water…

  • Postnl heeft geen postadres
  • KPN-telefoonwinkel telefonisch niet bereikbaar
  • KPN-internet geen verbinding met internet
  • Politiek met kop in het zand
  • Internetbankieren niet mogelijk bij ING
  • Ziekenhuizen failliet
  • Premie’s aanvullende ziektekostenverzekering voor ouderen hoger
  • vul maar in…

  Maar gelukkig hebben we Bianca Krijgsman!

  Like

 18. Er kan dus op meerdere manifestaties van de Zanikzeloot gestemd worden.

  Worden die uiteindelijk allemaal bij elkaar opgeteld?

  Like

 19. @ DSR,
  Ja, natuurlijk als hij/zij steeds onder hetzelfde i.p nummer reageert.

  Maar wees gerust, hij /zij zal jou nooit inhalen.
  Het blijft een rare rating, ondoorzichtig, waarbij je zelfs achteruit kunt boeren als je niet in het gareel loopt.

  Like

 20. Riverside, het loopt voor geen meter, dat river river side side blues op de wijs van Holland Staat een Huis. Denk aan je jambes, man, de klemtonen, die lopen verkeerd. In Hol, daar ligt de klemtoon op de tweede, op River is het de eerste. Nog even doorknutselen. Het is mijn vak (geweest) dus als je hulp kunt gebruiken, stuur maar op. Was het niet Henk Elsink die een parodie op het gebruik van verkeerde klemtonen heeft gemaakt? Johanna … meisje voor halve dagen (klemtoon op ve en en), we gaan googelen, ben zo terug.

  DSR, voor “ik de zanikzeloot” is al een aparte categorie, bovendien heeft de Integriteitscommissie aangegeven dat aanvragen tot merging van accounts alleen door de zeloot zelfde kan worden gedaan, gestaafd met motivatie en technische info (een klein chequeje helpt ook).

  Hoe het ook zij, het nieuwe intro staat al weer in conceptvorm met de hoeven op de grond te krabben. Voor het eerst sinds heel lange tijd staat DSR weer eens in de kop. Hij heeft het gewoon verdiend vonden we. Een peek preview naar de nieuwe titel is alweer te raadplegen op het bekende adres. E.e.a. kan echter nog tot morgen 12h59 worden aangepast.

  Like

 21. Merkwaardig, dat geheugen, het zijn heel andere grapjes: verwisselingen als Jeine Klohanna, eh Kleine Johanna. Boorvij i.p.v. voorbij, Als het worstnacht is gekersten … en de zaal ligt blauw. Nu een tikkie gedateerd mensen. En Apie kan er niet eens om glimlachen, oh, hoe vergankelijk is toch alles, had ik het maar niet opgezocht 😦

  Like

 22. Ja, en zo gaat dat dan, we kennen het, dan zie je in de rechterkantlijn suggesties en voor je het weet ben je een paar uur verder. Deze moet toch echt even:

  Timing ja, timing is alles … Deze staat ook anno 2014 nog als een huis! 😀 😀 😀

  Like

 23. Zeg. U daar het is ook de aardigheid dat het voor geen meter loopt?
  Tekst dichtsel het klopt alles niet.

  Geketend aan het creatieve , gaat alles zo maar de cyber in.
  Ik wilde wou, had gemoeten, het moet nu, in die chaos van krachten, stuurde ik het in.

  Het aardige is dan natuurlijk, dat bij ’n poll die de dagkoersen weergeeft, mijn dagkoers niet ’n beetje daalt, keldert, het kost mij meer stemmen dan ik ooit voor mogelijk hield, drama te over.

  Dat het niet klopt…wat moet ik niet neerzetten om de uitglijder te compenseren.?

  Dat was eigenlijk meer de insteek.

  Test

  http://www.Youtube.com/LeftyJrPro

  Like

 24. Ad Eliezer
  Helemaal zeer eens.
  Stap 1 eerst de reageerder van het Jaar.

  conclusie:
  Wegens overweldigend succes in onbegrensdheid van het meten, wat zullen we meten, per kleinste meeteenheid? De dag.

  Weergave , Synchroon met Intro dat eens per week verschijnt?
  Aparte link naar de week koersen.

  Per kleinste eenheid per dag geef je aan.
  – de mooiste opmerking
  – de hoe kom jer op.
  – de leukste muziek link
  – de leukste …link.

  Valt het te programmeren?
  Test periode januari 2015.

  Like

 25. 24 november 2014…een jaar terug. Er hangt een vreemde maar wel serene sfeer. Ergens geeft RSB DSR gelijk, APD en Kees zijn aardig naar elkaar. Het verkiezingsgala der reageerder van het jaar werpt langzaam haar schaduw voor der uit.
  Zeloten kruipen uit krochten. Tot deze aflevering ben ik vandaag gekomen, maar, eerlijk is eerlijk, de ikjes en de reacties daarop sloeg ik over. Ik ben welisnietis geen socioloog maar dit blog is er weliswaar voer voor, ook moralisten kunnen zich hier laven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.